STRATEGIDOKUMENT Föreningen för Förvaltningsinformations styrelse

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "STRATEGIDOKUMENT Föreningen för Förvaltningsinformations styrelse"

Transkript

1 Sida 1 STRATEGIDOKUMENTET Detta dokument är ett resultat från strategimötet Vidare har dokumentet behandlats vid möte med godkännande av vision för verksamheten. dokumentet redovisar mål, status och riktning för Föreningen för Förvaltningsinformations utveckling av informationsstandard och verktyg för kommunikation av denna till nytta för föreningens medlemmar. Dokumentet skall vara levande och publiceras på föreningens webbplats Dokumentet är levande, har styrt verksamheten och uppdateras vid styrelsens strategimöte för att redovisa Föreningen för Förvaltningsinformations utveckling av informationsstandard. Syfte är att styra utvecklingen mot bestämda mål vilka är att verka för ett obrutet informationsflöde genom att etablera ett överenskommet språk och tillämpa överenskomna meddelanden. Detta dokument har ett bäst före datum och redovisar en strategi med två års sikt. Förslag till inriktning för perioden att ytterligare fokusera på kundnytta vilket då innebär nytta för föreningens medlemmar. Syftet med dokumentet ansluter sig till verksamhetens syfte beskrivet i stadgarna. Vi har specialister inom varje ämnesområde.

2 Sida 2 VISIONEN "Vi är garanten för ett obrutet informationsflöde. Som en följd av fi2:s vision kan nedanstående slogan användas i samband med presentation av företagsnamnet i broschyrer, presentationer, reklam etc. "Garanten för ett obrutet informationsflöde"

3 Sida 3 FI2XML 01 Fi2xml skall vara fastighetsbranschens defactostandard för informationshantering. Detta baserat på att standarden är etablerad och använd i en sådan omfattning att den kritiska massan är uppnådd. Med den kritiska massan avses att defactostandarden nyttjas i branschens tillämpningar och att den är huvudalternativet vid valet av standardiserad kommunikation. Fi2xml kan anses som färdigt med en kärna bestående av ett utvecklat Fi2base dokumenterat i Handboken. Fi2xml är fastighetsbranschens defactostandard för informationshantering. Standarden är etablerad och använd men inte i en sådan omfattning att den kritiska massan är uppnådd. Support har startats som säkerställer att formatet används rätt. Arbeta konsekvent mot standardiseringsmålet med kundnytteperspektiv. Metoden för att nå detta är att utveckla Fi2xml-meddelanden samt certifiera överföring av dessa mellan parter och system. Fi2xml är prio 1 i utvecklingsarbetet. För att kunna motsvara förväntningarna på standarden skall FFi underhålla och vidareutveckla standarden med utgivning av max 1 nya versioner/ år. Fi2xml skall ytterligare etableras inom de områden där stark efterfrågan föreligger (för närvarande Fi2xml v1.3, Fi2 Energi, Fi2Miljö, Fi2Informationsleveranser).

4 Sida 4 FI2XML CERTIFIERING 06 Att verka för att certifiera meddelanden och system/scenarios för att få marknaden att efterfråga certifierade system så att mappning inte behöva utföras vid varje tillfälle. att alla som använder Fi2xml-meddelanden är certifierade. Kortsiktigt mål är att ytterligare 4 användare av Fi2xml är certifierade skall 10 användare av Fi2xml vara certifierade. Verka för att krav ställs på att använda certifierade system. Certifiering av meddelanden och system/scenarios är genomförd i två fall med ytterligare några planerade men målet att få marknaden att efterfråga certifierade system är inte uppfyllt. Certifieringsplattformens redskap är färdiga och testade. Tillämpa grundcertifiering och tilläggscertifiering. Berätta om motiv för certifiering genom att tydligare dokumentera certifieringens syfte. Medel kan behövas för utveckling av rutiner samt marknadsföring med upprättande av prospekt. Certifiering sker mot en given version.

5 Sida 5 FI2XML MEDDELANDE 14 Att kunna tillhandahålla basmeddelanden som möjliggör kommunikation av fastighetsinformation mellan processens aktörer. Basmeddelandena är fastighet, avtal, mål, intressent, resurs, programarbete, informationsleverans, energileverans, varor (miljö). Fastighetsmeddelandet, energideklarationsmeddelandet, medialeveransmeddelandet finns och används. Grundläggande Fi2xml-meddelanden skall utvecklas av Föreningen för förvaltningsinformation. Med grundläggande meddelanden avses basmeddelanden som representerar respektive begreppsmodell. Dessa utvecklas först när branschens behov av meddelanden har klarlagts. Den unika meddelandetekniken. Tekniskt Råd tar beslut om basmeddelanden utvecklas utan kund.

6 Sida 6 BEGREPPSSAMORDNING 02 Begrappssamordningen skall ena branschen genom att dokumentera fastighetsinformationens språk med termer och definitioner. Fastighetslexikon skall vara tillgängligt på Internet under 2011 och vara spritt till samtliga utbildningar rörande fastighetsekonomi, fastighetsförvaltning etc. Fastighetslexikon finns nu även tillgängligt på Internet. En arbetsgrupp med representanter från Föreningen för Förvaltningsinformation förbereder start av IFD Library Sweden. Att sprida fastighetens språk och utveckla detta med IFD kontext FFi som plattform. Vid sidan av utveckling av Fi2xml år begreppen prio1 i utvecklingsarbetet.

7 Sida 7 FI2 ENERGI 03 Att etablera Fi2xml som språk för att kommunicera fastighetsföretagens energianvändning och energistatus skall alla fastighetsinformationssystem kunna ta emot energileveranser med fi2mediasupplymessage Energideklarationsmeddelandet och energileveransmeddelandet finns klara och används. Det är angeläget att utveckla informationshanteringen vid energieffektiviseringen, att detta genomförs med standardiserade och öppna format samt att detta infogas i den generella begreppsmodellen. et genom att delta i fyra utvecklingsprojekt har genomförts under medvetet sprida vikten av att nyttja Fi2xml. Ett av föreningens utvecklingsområden som skall prioriteras. Arbeta målmedvetet med att sprida vikten av att nyttja fi2mediasupplymessage för detta. Projekt med Energimyndigheten etableras för att förverkliga visionen om det gemensamma formatet för energileveranser.

8 Sida 8 MARKNADSFÖRING 06 Marknadsföring av Föreningen för Förvaltningsinformation syftar primärt till att göra språket Fi2xml känt och använt i branschen (70% av målgruppen). Marknadsrådet har aktiverats. Förslag till marknadsplan har upprättats. Enkät har genomförts och kommunikationsplan har upprättats under 2011 med resultat publicerat på fi2.se. Frågan handläggs av Marknadsrådet. I huvudsak fungerar som skall uppdateras till toppnivå. Vidare hanteras marknadskommunikationen av ordföranden samt arbete i projekt. Beslut har tagits att stärka Föreningen för Förvaltningsinformation:s tydlighet på marknaden genom att ordföranden skall lägga huvuddelen av sina aktiviteter till marknadsföring och nätverksbyggande. Ytterligare exempel: Samverkan med andra som ger ut nyhetsbrev. Att vara med på träfflistor. Månadsbrev som publiceras på hemsidan med någon ansvarig. Börja med kvartalsvis utgivning.

9 Sida 9 KLASSIFIKATION OCH VÄRDELISTOR 10 Att det upprättas och publiceras de klass- och värdelistor som erfordras för Fi2xmlmeddelanden och genom dessa säkerställa förvaltningens vokabulärer. Detta för att ena branschens arbete med klassifikation och värdelistor. En uppdaterad listeditor finns för att upprätta de klass- och värdelistor som erfordras för Fi2xml-meddelanden. Avtal finns med Byggtjänst om publicering av BSAB96 (och AFF). För närvarande finns det 22 klasslistor och 8 st värdelistor publicerade på Utrymmessystem, utrymmesegenskaper är exempel på listor som skall fullföljas men också informationsleveransernas klass och värdelistor (informationsmängd, leverans ). Koppla till begreppsstruktur IFD kontext Fi2. Behovet av klassifikation är stort. BSAB96 har svarat för en del men avsaknaden av fortsatt utveckling fyller på behovet av förvaltningsspecifik utveckling. Till detta behövs omfattande resurser för att nå målet med bred acceptans. Klass- och värdelistor skall tillhandahållas på föreningens webbplats. Ge Tekniskt råd uppdrag har i uppdrag att arbeta med att ge förslag på behov av utveckling av klass- och värdelistor.

10 Sida 10 INFORMATIONSLEVERANSER 12 Att säkerställa informationsleveranser till och från förvaltning med ett branschgemensamt regelverk som tillämpas av alla medlemsföretag (intressegruppen). Etablera förvaltningens språk både i kommunikationen mellan individer och mellan datorer. Att under ha etablerat Fi2xml som förvaltningens språk. Tillämpningsanvisning till Bygghandlingar 90 del 8 utgåva 2 har nu uppdaterats till version 2011:FFi. Referensgrupp är intressegruppen för Informationsleveranser. Byggherrarna rekommenderar sina medlemmar att använda tillämpningsanvisningen. Grundläggande leveransspecifikationer har upprättats. Distansutbildning tillhandahålls i samarbete med JTH. Att specificera leveranser enligt Bygghandlingar 90 del 8, digitala leveranser för bygg och förvaltning med användning av Tillämpningsanvisningar där gränssnittet är förvaltningens informationsleveranser och att detta genomförs med stöd av Fi2xml. Att verka för implementering av regelverket samt att det i alla tillfällen där meddelanden skapas skall de specificeras enligt detta.

11 Sida 11 BYGGNADSINFORMATION 15 Påverka utveckling inom området fastighetsterminologi genom deltagande i den tekniska kommittén SIS TK533 har till syfte att bevaka utformningen av fastighetens språk i tillämpningar i offentlig sektor Medlemskap i TK533 FFi representeras av Bo Tyrefors med syftet att bevaka förvaltningsinformationens vy i denna standardisering. Fastighetslexikon och begreppsmodeller enligt FFi är vägledande.

12 Sida 12 BIM/OBJEKTEGENSKAPER 16 BIM för förvaltning skall klarläggas, vad detta innebär och hur det uttrycks. BIM är ett aktuellt begrepp för kommunikation av objektinformation genom Bygg- och Förvaltningsprocessen. Detta berör i hög grad Förvaltningsinformationen och Föreningen för förvaltningsinformation skall därför deltaga i utvecklingen av BIM för Förvaltning genom att säkerställa ett obrutet infoflöde. BIM i förvaltning som skall klarlägga och definiera hur begreppet uttrycks för realisera detta i språket och informationsleveranser. Projektet Informationsleveranser till förvaltning har rapporterats. Genom samverkan med buildingsmart har klasslista över utrymmets egenskaper upprättats som uttryck för BIM för Förvaltning. att implementera med strategi att börja definiera. Nyansera begreppet BIM och kommentera samarbetet med buildingsmart samt visa med länkar. Föreningen skall i samarbeten arbeta för standardisering av objektsegenskaper. Detta sker med nordisk samordning. Projektdefinition finns upprättad för en branschsamverkan kring sammanställning av objektegenskaper. Grundläggande uppgift är att klassificera objekten för att kunna leverera egenskaper för dessa. Vidare att branschgemensamt komma överens om värden samt att komma överens om tekniken (om egenskaper) där Fi2xml erbjuder möjligheter. Utveckling av klass- och värdelistor med information enligt objektklasser.

13 Sida 13 SUPPORT 18 Att kunna lämna support till medlemmar och systemutvecklare samt att publicera FAQ på Supportfunktion är etablerad genom samarbete med Åkej AB. Former för support har etablerats men supportfunktionen är inte tillräckligt utnyttjad. Support behövs när användandet av Fi2xml utökas. Inledande support till medlemmar är kostnadsfri medan vidare support till medlemmar samt support till icke medlemmar ersätts efter prislista. Beslut enligt förslag från tekniskt råd. Intensifiera marknadsföringen av supporttjänster. Som vidareutveckling av supportverksamheten skall upphandlingsmallarna utvecklas i samverkan med FortV.

14 Sida 14 BRANSCHSAMORDNING 19 Utvecklingen av informationsstandard inom bygg- och fastighetssektorn är splittrad och bedrivs utan organiserad samordning. Föreningen för Förvaltningsinformation skall ta ansvar för denna branschsamordning i de projekt som bedrivs i föreningens regi. Branschsamordning har dels tagit sig i uttryck i byte av medlemskap, dels i samverkansprojekt. Fortsatt satsning på samverkan i projekt. Samverkan skall vara ett förhållningssätt för att uppnå vårt syfte i en marknadsföringsprocess.

15 Sida 15 UTBILDNING 20 Det finns ett stort behov av förmedla kunskap genom utbildning om Förvaltningens ICT. Denna aktivitet ingår i de prioriterade delarna av Föreningen för förvaltningsinformations verksamhet. Att tillhandahålla de utbildningar som branschen efterfrågar i löpande verksamhet, vid fyra tillfällen under Utbildning har genomförts i Fi2xml/fastighetsmeddelandet och tillämpningsanvisning informationsleveranser. Utveckla en plan för kunskapsspridning och erfarenhetsåterföring inom området Förvaltningens ICT. Finansiera framtagandet ur marknadsföringsbudgeten med framtagande av plan. Starta arbetet med att ta fram ett kurskompendium. Sprid kunskap om Fi2xml och det obrutna informationsflödet. Börja med att utlysa ex-jobb i samverkan med högskolor. Viktigt för att sprida, upprätta en plan för utbildningssamverkan.

16 Sida 16 PROGRAMARBETE 21 Programarbete har en lång tradition inom Föreningen för Förvaltningsinformations utvecklingsverksamhet. Programarbetesmodellen är ett uttryck för detta. Fullfölj denna tradition i konkreta tillämpningar samt under 2011 ha processbeskrivning av programarbete klar. Begreppsmodell programarbete finns medan vissa processbeskrivningar saknas. För programarbetet har en förstudie genomförts som behöver kommuniceras enligt förslag i denna förstudie. Stäm av mot den norska lösningen drofus. Vi följer detta med intresse. Starta ett nytt försök att precisera programarbetets komponenter. Viktigt att vi är med och påverkar. Arbeta vidare med programarbete enligt projektdefinition. Att fullfölja arbetet i samverkansprojekt med byggherrarna. Metoder för programarbete skall vidareutvecklas enligt Fi2-modellen. Att stödja utvecklingen av dessa metoder och verktyg men inte starta eget projekt. Söka samarbeten där programarbetesmetoden används

17 Sida 17 FI2MILJÖ 22 Att bygga vidare på Fi2xml med miljörelaterade informationsmängder med en grunläggande bas under Att etablera Fi2 som miljöinfo Frågan hanteras i ett SBUF-projekt Gemensamt datakommunikationsformat för livscykelinformation LCA och LCC med slutrapport juni Initialt identifiera utvecklingsbehovet i projektet för att med denna kunskap kunna ta beslut om fortsatt utveckling

18 Sida 18 ORGANISATION Intressegrupper Organisation Föreningen för Förvaltningsinformation Föreningens styrelse Marknadsråd Tekniskt råd Support Utbildning Systemleverantörer Informationsleveranser Specialister Energi Föreningen för Förvaltningsinformation organiseras med en ledning så att visionen kan förverkligas och att organisationen är uthållig. Tekniskt råd skall fungera dels som utförare av projekt som initierats samtforum för branschens aktörer. Marknadsråd med uppgift att göra föreningens verksamhet och mål känd i branschen med resultat att medlemsrekrytering stöds och produkter och tjänster nyttjas och efterfrågas. Genomförda projekt resulterar i tillämpningar som behöver spridas för att skapa avsedd kundnytta. Detta kan ske genom speciella intressegrupper. Styrelse och råd är besatta med kompetenta ledamöter. Föreningen för förvaltningsinformations organisation bygger dels på arbete i styrelse utan arvode samt köp av tjänster i projekt samt specialfunktioner. För respektive tjänst finns dokumenterade rutiner. Arbetet i råd utförs utan arvode men med köp av tjänster i projekt samt specialfunktioner. Marknadsråd har etableras. Intressegrupper Informationsleveranser och Energileveranser är mycket livaktiga. Intressegrupp Systemleverantörer är för närvarande mer passiv men kommer att aktiveras. En slutsats kan vara att Intressegrupperna är mer kortlivade, något som ligger i sakens natur.

19 Sida 19 För säkerställandet av fortsatt utveckling av föreningen behövs ett kontaktnät med kompetenta personer. Kontaktnätet byggs ut men behöver fortlöpande förnyas för att säkerställa kontinuitet. För att öka teknisk råds förmåga att fungera operativt knyts till tekniskt råd ett presidium vars uppgift är att förbereda rådets möten samt att bereda och ta beslut i angelägna frågor vilka sedan rapporteras vid kommande möte. Frågor som ej kan delegeras till presidiet är att starta och avsluta projekt, beslut som medför kostnader utöver budget samt sådana som innebär ändring av fi2base. Fördjupning av engagemanget för Föreningen för förvaltningsinformation genomförs i Speciella Intressegrupper. Flera kan etableras, exempelvis för Förvaltningsentreprenörer. De befintliga intressegrupperna behöver underhållas. Ansvar för initiativ och genomförande behöver etableras inom föreningen. Upprätta förteckning över Speciella intressegrupper och genomför aktiviteter riktade mot dessa.

Del 1: Projektdefinition

Del 1: Projektdefinition Arkiveringsrekommendationer Del 1: Projektdefinition fi2 förvaltningsinformation informationsleveranser Projektet Arkiveringsrekommendationer syftar till en genomlysning av konsekvenser vid dagens vägval

Läs mer

Preliminär projektdefinition Bygglovsleveranser 2010-04-09/bj

Preliminär projektdefinition Bygglovsleveranser 2010-04-09/bj INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. BAKGRUND... 2 2. SYFTE... 2 3. MÅL... 3 4. OMFATTNING OCH RESULTAT... 4 5. KOPPLINGAR TILL OCH BEROENDEN AV ANDRA PROJEKT... 5 6. PLAN FÖR GENOMFÖRANDE... 6 Sida 1 1. BAKGRUND Denna

Läs mer

fi2 förvaltningsinformation utvecklingsstrateg

fi2 förvaltningsinformation utvecklingsstrateg Noteringar möten med intressegrupp informationsleveranser Plats: Föreningen för Förvaltningsinformation, Drottninggatan 26 Stockholm Närvarande: Per Erlandsson Henrik Sjöberg Leif Gustafsson Henrik Gajewska

Läs mer

1. Är Ditt företag medlemmar i Föreningen för Förvaltningsinformation (FFi)?

1. Är Ditt företag medlemmar i Föreningen för Förvaltningsinformation (FFi)? Vad vet Du om Fi2? 1. Är Ditt företag medlemmar i Föreningen för Förvaltningsinformation (FFi)? Ja 81,8% 27 Nej 18,2% 6 answered question 33 skipped question 1 2. Vilken kategori av företag representerar

Läs mer

Föreningen för Förvaltningsinformation Verksamhetsberättelse Årsredovisning 2011

Föreningen för Förvaltningsinformation Verksamhetsberättelse Årsredovisning 2011 Föreningen för Förvaltningsinformation Verksamhetsberättelse Årsredovisning 2011 Garanten för ett obrutet informationsflöde sidan 2 Verksamhetsberättelse och Årsredovisning 2011 Föreningen för Förvaltningsinformation,

Läs mer

Verksamhetsberättelse Årsredovisning 2010 Föreningen för Förvaltningsinformation

Verksamhetsberättelse Årsredovisning 2010 Föreningen för Förvaltningsinformation Verksamhetsberättelse Årsredovisning 2010 Föreningen för Förvaltningsinformation Intresseförening för en effektiv och enhetlig informationshantering inom fastighetssektorn Föreningen för Förvaltningsinformation

Läs mer

2. SYFTE. Fi2Energi Projektdefinition Delprojekt Energileveranser version /bj

2. SYFTE. Fi2Energi Projektdefinition Delprojekt Energileveranser version /bj 1. BAKGRUND Detta projekt Energileveranser ingår som ett delprojekt i projektet Samordnad hantering av energirelaterad information - Fi2 EnergiInfo. Ansökan om grundfinansiering är inlämnad till Energimyndigheten

Läs mer

Tillämpningsanvisning

Tillämpningsanvisning Tillämpningsanvisning 6 Bakgrund 7 FFi/Bo Johansson 1 Konceptet Konceptet i sin helhet bygger på att ställa krav på informationsleveranser genomföra dessa leveranser kontrollera leveransernas överensstämmelse

Läs mer

Informationsleveranser. Att leverera. Ett obrutet informationsflöde? Kurt Löwnertz Sweco. digitala leveranser för bygg och förvaltning

Informationsleveranser. Att leverera. Ett obrutet informationsflöde? Kurt Löwnertz Sweco. digitala leveranser för bygg och förvaltning Informationsleveranser Kurt Löwnertz Sweco Att leverera Ett obrutet informationsflöde? 1 Från vaxad väv till datafil En byggnad står i många år Dokumentation från tillblivelsen Information fram till idag

Läs mer

Föreningen för Förvaltningsinformation, FFi

Föreningen för Förvaltningsinformation, FFi Föreningen för Förvaltningsinformation, FFi Organisationsnummer 802412-7808 Verksamhetsberättelse/Årsredovisning 2008 Innehållförteckning Allmänt om verksamheten... 2 Historik... 3 Styrelsens sammansättning

Läs mer

BIM Alliance Sweden. För ett obrutet informationsflöde i samhällsbyggandet

BIM Alliance Sweden. För ett obrutet informationsflöde i samhällsbyggandet BIM Alliance Sweden För ett obrutet informationsflöde i samhällsbyggandet Syfte och vision Ideell förening med 140 medlemmar från: fastighetsägare, byggherrar, arkitekter, konsultföretag, byggentreprenörer,

Läs mer

BIM Alliance Sweden. Gemensamt intressentgruppsmöte

BIM Alliance Sweden. Gemensamt intressentgruppsmöte BIM Alliance Sweden Gemensamt intressentgruppsmöte 2016-10-20 Agenda 12.30 13.30 - Inledning Vad sker i BIM Alliance? - Smart Built Environment - Info om strategiska projekt och resultat av utlysningen

Läs mer

Jan-Anders Jönsson fi2 förvaltningsinformation utvecklingsstrateg Anders Moberg Gunilla Qvarnström projtools Marcus Eriksson

Jan-Anders Jönsson fi2 förvaltningsinformation utvecklingsstrateg Anders Moberg Gunilla Qvarnström projtools Marcus Eriksson Noteringar möten med intressegrupp informationsleveranser Plats: Föreningen för Förvaltningsinformation, Drottninggatan 26 Stockholm Närvarande: Per Erlandsson Regionservice Skåne Henrik Sjöberg Landstinget

Läs mer

Upphandlingsinstruktion Avser leverans av teknisk information till fastighetsföretag Version: 080903 Ändrad:

Upphandlingsinstruktion Avser leverans av teknisk information till fastighetsföretag Version: 080903 Ändrad: ICT Upphandlingsinstruktion Upphandlingsinstruktion Version: 080903 Ändrad: ICT- Industrigruppen för informations- och kommunikationsteknologi i bygg och fastighet 3 (10) FÖRORD Den tekniska utvecklingen

Läs mer

Branschsamverkan inom informations- och dokumenthantering

Branschsamverkan inom informations- och dokumenthantering Branschsamverkan inom informations- och dokumenthantering Bo Tyrefors Ordförande i Föreningen för Förvaltningsinformation Föreningen för Förvaltningsinformation 1 Dokument/information Ett dokument är en

Läs mer

3. Redovisning av distansutbildning tillämpningsanvisning

3. Redovisning av distansutbildning tillämpningsanvisning Noteringar möten med intressegrupp informationsleveranser Plats: Föreningen för Förvaltningsinformation, Drottninggatan 26 Stockholm Närvarande: Per Erlandsson Thord Frisman Henrik Sjöberg Mats Broman

Läs mer

Symposiet rörande branschsamverkan Södra Bancohuset, Järntorget den 24 mars 2009

Symposiet rörande branschsamverkan Södra Bancohuset, Järntorget den 24 mars 2009 Symposiet rörande branschsamverkan Södra Bancohuset, Järntorget den 24 mars 2009 Samverkan behövs för ett fungerande informationsbygge med gemensamma grundobjekt! Föreningen för Förvaltningsinformation

Läs mer

Noteringar referensgrupp Energileveranser etapp 2 El den 16 november 2010

Noteringar referensgrupp Energileveranser etapp 2 El den 16 november 2010 Plats: Föreningen för Förvaltningsinformation, Drottninggatan 26 Stockholm Tid: 2010-11-16 kl 10-12 Närvarande: Johan Lindberg Riksbyggen Olle Sjöblom Fastighetskontoret Stockholm Lars Löfgren Rejlers

Läs mer

Verksamhetsberättelse/Årsredovisning 2009

Verksamhetsberättelse/Årsredovisning 2009 Föreningen för Förvaltningsinformation Verksamhetsberättelse Årsredovisning 2009 sidan 2 Verksamhetsberättelse och Årsredovisning 2009 , FFi Organisationsnummer 802412-7808 Verksamhetsberättelse/Årsredovisning

Läs mer

Noteringar intressegrupp Energileveranser den 26 oktober 2011

Noteringar intressegrupp Energileveranser den 26 oktober 2011 Plats: Föreningen för Förvaltningsinformation, Drottninggatan 26 Stockholm Tid: 2011-10-28 kl 10-12 Närvarande: Johan Lindberg Riksbyggen Tony Ulmehag 5D Kristoffer Olsson Vitec Peter Hiti L.E.B system

Läs mer

Noteringar arbetsgrupp projekt Energileveranser den 19 februari Stockholm stad, fastighetskont.

Noteringar arbetsgrupp projekt Energileveranser den 19 februari Stockholm stad, fastighetskont. Plats: Telefonmöte Tid: 2010-02-19 kl 11-12 Närvarande: Martin Leandertz Björn Söderberg Peter Lorenz Olle Sjöblom Johan Lindberg Kristofer Olsson Lars Törnqvist Dan Gellerfelt Barbro Brithèn Jan-Anders

Läs mer

Projekt Informationsleveranser steg 2-3

Projekt Informationsleveranser steg 2-3 Projekt Informationsleveranser steg 2-3 Arkivering Leveranser Kontroll Areaexport enligt Svensk Standard Sida 1 BAKGRUND Projektet har sin bakgrund i fastighetsförvaltningen behov av digital information.

Läs mer

BIMInfo. - Informationssystematik, BIM-labb och pilottillämpningar. 1. FormasBIC - projekt 2. Interreg IV A - projekt LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

BIMInfo. - Informationssystematik, BIM-labb och pilottillämpningar. 1. FormasBIC - projekt 2. Interreg IV A - projekt LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA BIMInfo - Informationssystematik, BIM-labb och pilottillämpningar 1. FormasBIC - projekt 2. Interreg IV A - projekt BIMInfo Effektivisering av informationshanteringen i form av BIM är en nyckelfaktor för

Läs mer

Rapport workshop Energileveranser etapp 2 El den 20 maj 2010

Rapport workshop Energileveranser etapp 2 El den 20 maj 2010 Plats:, Vasagatan 52, Stockholm Tid: 2010-05-20 kl 13-15.30 Närvarande: Leverantörer Per Nääs Vattenfall Distribution Nordic Fredrik Blåvall Fortum Mårten Mohlin Fortum Michael Loberg Infometric Martin

Läs mer

BYGGHANDLINGAR 90, Byggsektorns rekommendationer för redovisning av byggprojekt. Del 8 Digitala leveranser för bygg och förvaltning Utgåva 2

BYGGHANDLINGAR 90, Byggsektorns rekommendationer för redovisning av byggprojekt. Del 8 Digitala leveranser för bygg och förvaltning Utgåva 2 BYGGHANDLINGAR 90, Byggsektorns rekommendationer för redovisning av byggprojekt Del 8 Digitala leveranser för bygg och förvaltning Utgåva 2 1 2008 SIS Förlag AB Bygghandlingar 90 del 8 Digitala leveranser

Läs mer

Specifikation certifiering - Fastighetsinformation nr 1 Bilaga 1 Fi2propertymessage_1_0_swe

Specifikation certifiering - Fastighetsinformation nr 1 Bilaga 1 Fi2propertymessage_1_0_swe Föreningen för förvaltningsinformation - Fastighetsinformation nr Bilaga Fi2propertymessage 0_swe : 2009 0 2 Certifiering av applikationen Fi2xml export version 2.x - tilläggsmodul till Archicad version

Läs mer

Riktlinje BIM-samordning

Riktlinje BIM-samordning Riktlinje BIM-samordning 2014-05-23 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Orientering... 3 1.3 Syfte och mål... 3 1.4 Målgrupp... 3 2 BIM-samordnarens roll... 4 2.1 Förvaltningsmiljön

Läs mer

Bygg- och förvaltningsprocesserna

Bygg- och förvaltningsprocesserna Bygg- och förvaltningsprocesserna Informationsleveranser i bygg och förvaltning Exempel Regionservice Verksamhetsstöd Regionservice ska vara en självklar partner i allt arbete som rör förvaltning av våra

Läs mer

BIM Alliance Sweden. För ett obrutet informationsflöde i samhällsbyggandet

BIM Alliance Sweden. För ett obrutet informationsflöde i samhällsbyggandet BIM Alliance Sweden För ett obrutet informationsflöde i samhällsbyggandet Program 13 november Jönköping Tid Namn Rubrik presentation 11.00-11.20 Olle Samuelson & Rogier Jongeling BIM Alliance 11.20-12.00

Läs mer

RoadMap för digital information om byggd miljö

RoadMap för digital information om byggd miljö RoadMap för digital information om byggd miljö Anders Ekholm, Lars Häggström, Bo Johansson, Väino Tarandi, Bo Tyrefors 2 Copyright författarna och Avdelningen för Projekteringsmetodik, LTH, Lunds Universitet

Läs mer

Begrepp: Informationsmängd och leverans

Begrepp: Informationsmängd och leverans Begrepp: Informationsmängd och leverans Informationsmängd Utväxlingsbar mängd data Dokument eller modell Informationsleverans Informationsmängder som utväxlas för ett ändamål Kan vara inom eller mellan

Läs mer

Föreningen för Förvaltningsinformation, FFi Organisationsnummer 802412 7808. Verksamhetsberättelse/Årsredovisning 2007

Föreningen för Förvaltningsinformation, FFi Organisationsnummer 802412 7808. Verksamhetsberättelse/Årsredovisning 2007 1 Föreningen för Förvaltningsinformation, FFi Organisationsnummer 802412 7808 Verksamhetsberättelse/Årsredovisning 2007 Innehållförteckning Allmänt om verksamheten... 2 Bakgrund... 2 Styrelsens sammansättning

Läs mer

Vad är Nationella Riktlinjer?

Vad är Nationella Riktlinjer? Rogier Jongeling Vad är Nationella Riktlinjer? En samling av kuraterade rekommendationer och exempeldokument kopplat till modellorienterade leveranser för den byggda miljön. Underlaget är publicerat med

Läs mer

Certifiering (godkännandemärkning av system).

Certifiering (godkännandemärkning av system). Certifiering (godkännandemärkning av system). 20090505 Innehåll Bakgrund... 2 Principer... 3 Fi2 informationsmodell... 3 Fi2 s olika delmodeller... 4 Certifieringens olika nivåer... 5 Metod för Godkännandemärkning...

Läs mer

FÖRENINGSSAMVERKAN Verksamhet och organisation för: BIM Alliance Sweden

FÖRENINGSSAMVERKAN Verksamhet och organisation för: BIM Alliance Sweden FÖRENINGSSAMVERKAN Verksamhet och organisation för: BIM Alliance Sweden Samgående mellan föreningarna: Stockholm 2013-03-25 sida 1 Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 3 2. Verksamhet... 3 2.1

Läs mer

Digitala leveranser av förvaltningsinformation

Digitala leveranser av förvaltningsinformation ICT Digitala leveranser av Digitala leveranser av Version: 080902, Ändrad: ICT- Industrigruppen för informations- och kommunikationsteknologi i bygg och fastighet 3 (13) FÖRORD Den tekniska utvecklingen

Läs mer

Mallar för upphandling av informationssystem

Mallar för upphandling av informationssystem Förfrågan Bilaga 1 Allmänna bestämmelser Bilaga 2 Tillämpningar användning Bilaga 3 Informationsinnehåll Bilaga 4 IT-lösning Bilaga 5 Adm. föreskrifter branschpraxis Bilaga 2.1 Processmodeller Bilaga 3.1

Läs mer

Integrerade modeller och datastandardisering. Projektplan för projekten inom fokusområdet

Integrerade modeller och datastandardisering. Projektplan för projekten inom fokusområdet Integrerade modeller och datastandardisering Projektplan för projekten inom fokusområdet Programmets mål och nyttan av standardisering Unik identifiering ger spårbarhet för produkter och material 40 %

Läs mer

BIM Alliance i Umeå

BIM Alliance i Umeå BIM Alliance i Umeå 2015-10-20 Syfte och vision Ideell förening med 165 medlemmar från: fastighetsägare, byggherrar, arkitekter, konsultföretag, byggentreprenörer, installationsföretag, byggmaterialföretag

Läs mer

Standardisering nyckeln till effektivare processer Praktiskt fall - Från idé till förvaltning i ett standardiserat flöde

Standardisering nyckeln till effektivare processer Praktiskt fall - Från idé till förvaltning i ett standardiserat flöde Standardisering nyckeln till effektivare processer Praktiskt fall - Från idé till förvaltning i ett standardiserat flöde Per Erlandsson Malin Knoop 2016-11-24 Överblick avtals- och branschdokument Allmänna

Läs mer

Samordningsplan. Vision e-hälsa 2025

Samordningsplan. Vision e-hälsa 2025 Samordningsplan 2018 Vision e-hälsa 2025 Innehåll Sammanfattning av förslag... 3 Regelverk... 3 Enhetligare begreppsanvändning och standarder... 3 Övriga insatser... 3 Inledning... 4 Styr- och samverkansorganisationen...

Läs mer

Sammanfattande beskrivning av FI2002-projektet och av FFi

Sammanfattande beskrivning av FI2002-projektet och av FFi Bilaga 1 Sammanfattande beskrivning av FI2002-projektet och av FFi Författare: Civ.ing. och Tekn.dr. Kjell Svensson, teknisk samordnare i FI -projektet och sekreterare i Föreningen för Förvaltningsinformation

Läs mer

FÖRENINGEN FÖR FÖRVALTNINGSINFORMATION

FÖRENINGEN FÖR FÖRVALTNINGSINFORMATION 1 FÖRENINGEN FÖR FÖRVALTNINGSINFORMATION Organisationsnummer 802412-7808 Verksamhetsberättelse/Årsredovisning 2004 Innehållsförteckning Sid Allmänt om verksamheten 2 Bakgrund 2 Styrelsens sammansättning

Läs mer

Fi2xml-meddelande Arkitektur

Fi2xml-meddelande Arkitektur Innehåll 4 Inledning 2 4.1 Process certifiering 2 4.1.1 Projektdefinition 3 4.1.2 Konstruktion 3 4.1.3 Godkännande och certifiering 4 4.1.4 Publicering 4 4.2 Scenarier 4 4.2.1 Behov av integrationer mellan

Läs mer

FI2Energi. Samordnad informationshantering för energi och media. Informationsseminarium 2007-08-22. Energiprojekt.blogspot.com

FI2Energi. Samordnad informationshantering för energi och media. Informationsseminarium 2007-08-22. Energiprojekt.blogspot.com FI2Energi Samordnad informationshantering för energi och media Informationsseminarium Energiprojekt.blogspot.com Agenda Nuläge, avstämning Resultat Erfarenheter Fortsättning? Övriga frågor Nuläge och resultat

Läs mer

Föreningen för Förvaltningsinformation, FFi Organisationsnummer Verksamhetsberättelse/Årsredovisning 2005

Föreningen för Förvaltningsinformation, FFi Organisationsnummer Verksamhetsberättelse/Årsredovisning 2005 1 Föreningen för Förvaltningsinformation, FFi Organisationsnummer 802412-7808 Verksamhetsberättelse/Årsredovisning 2005 Innehållförteckning Allmänt om verksamheten...2 Bakgrund...2 Styrelsens sammansättning

Läs mer

Projektbeskrivning Effektivare integration mot portaler och dokumentplattformar SBUF-projekt Stockholm

Projektbeskrivning Effektivare integration mot portaler och dokumentplattformar SBUF-projekt Stockholm Projektbeskrivning Effektivare integration mot portaler och dokumentplattformar SBUF-projekt 13380 Stockholm 2017-03-15 1 1. Bakgrund och nuläge 1.1. Bakgrund På senare år har det växt fram en lång rad

Läs mer

Projektbeskrivning Effektivare tillvals- och offerthantering vid byggprojekt Stockholm

Projektbeskrivning Effektivare tillvals- och offerthantering vid byggprojekt Stockholm Projektbeskrivning Effektivare tillvals- och offerthantering vid byggprojekt Stockholm 2018-03-23 1 1. Bakgrund och nuläge 1.1. Bakgrund Inom BEAst har byggsektorn i flera år arbetat för att skapa förutsättningar

Läs mer

Verksamhetsplan 2004 för Föreningen för Förvaltningsinformation, FI2002

Verksamhetsplan 2004 för Föreningen för Förvaltningsinformation, FI2002 Verksamhetsplan 2004, FI2002 2003-11-20 Föreningens övergripande syfte: Föreningen skall valta och vidareutveckla en stabil grundstruktur information (FI2002), åt fastighetssektorn så att grundstrukturen

Läs mer

Digitalisering och samhällsbyggandets Olle Samuelson och Jan-Anders Jönsson

Digitalisering och samhällsbyggandets Olle Samuelson och Jan-Anders Jönsson Digitalisering och samhällsbyggandets processer 2017-04-24 Olle Samuelson och Jan-Anders Jönsson Agenda i korthet BIM och föreningen BIM Alliance Smart Built Environment Processer, aktörer och informationsflöden

Läs mer

NYA OCH FÖRÄNDRADE ENTITETER OCH OBJEKT...

NYA OCH FÖRÄNDRADE ENTITETER OCH OBJEKT... Innehållsförteckning 1 INTRODUKTION... 3 2 NYA OCH FÖRÄNDRADE ENTITETER OCH OBJEKT... 3 2.1 NYA MODELLER OCH ENTITETER... 3 2.2 BORTTAGNA ELEMENT... 3 2.3 KOMPLETTERADE ELEMENT... 4 2.4 NYA KOMPLEXA STRUKTURER...

Läs mer

BIM i Förvaltning Samverkanforum

BIM i Förvaltning Samverkanforum BIM i Förvaltning Samverkanforum 19 Maj 2008 Bo Tyrefors ordförande Bo Johansson v ordförande Anna Brita Krakenberger Arkitekt Sweco 1 Program 13.00 13.15 Begreppet BIM Bo Tyrefors 13.15 13.45 Byggnadsverksinformation

Läs mer

Projektbeskrivning Effektivare granskningsprocess SBUF-projekt Stockholm

Projektbeskrivning Effektivare granskningsprocess SBUF-projekt Stockholm Projektbeskrivning Effektivare granskningsprocess SBUF-projekt 13379 Stockholm 2017-03-17 1 1. Bakgrund och nuläge 1.1. Bakgrund Granskning av ritningar är ett omfattande arbete i branschen som många parter

Läs mer

Projektbeskrivning NeC etapp 3

Projektbeskrivning NeC etapp 3 Projektbeskrivning NeC etapp 3 Effektivare anläggningstransporter och maskintjänster Stockholm 2015-11-17 1 1. Bakgrund och nuläge 1.1. Tidigare projekt Det här dokumentet bygger på ansökan till SBUF för

Läs mer

Strategiseminarium 8 maj 2007

Strategiseminarium 8 maj 2007 Strategiseminarium 8 maj 2007 1. Fi2, en historiebeskrivning BT a. den politiska perioden 1999 2001 b. den organisatoriska perioden 2002 2004 c. produktifieringsperioden 2005-2007 d. defactostandardsperioden

Läs mer

Bygghandlingar 90 Del 8 Informationshandbok för bygg och fastighet. Kurt Löwnertz kurt.lownertz@sweco.se

Bygghandlingar 90 Del 8 Informationshandbok för bygg och fastighet. Kurt Löwnertz kurt.lownertz@sweco.se Bygghandlingar 90 Del 8 Informationshandbok för bygg och fastighet Kurt Löwnertz kurt.lownertz@sweco.se Del 8 idag Redovisning med CAD Precisering: begrepp, grafik Utvidgning till CAD-modell Komplettering

Läs mer

Kronofogden - Automatisering skuldsanering. Datum: Dnr: Komm2018/

Kronofogden - Automatisering skuldsanering. Datum: Dnr: Komm2018/ Kronofogden - Automatisering skuldsanering Datum: 2018-06-28 Dnr: Komm2018/00711-1 Automatisering av skuldsaneringsprocessen Det har pågått en förstudie hos Kronofogdemyndigheten (KFM) för att ta reda

Läs mer

Noteringar intressegrupp Energileveranser den 10 juni 2011

Noteringar intressegrupp Energileveranser den 10 juni 2011 Plats: Föreningen för Förvaltningsinformation, Drottninggatan 26 Stockholm Tid: 2011-06-10 kl 10-12 Närvarande: Johan Lindberg Riksbyggen Tony Ulmehag 5D Kristoffer Olsson Vitec Peter Hiti L.E.B system

Läs mer

HANDBOK fi2xml version 1.3

HANDBOK fi2xml version 1.3 HANDBOK fi2xml version 1.3 Ny version Del 1 Översikt Handboken kan beställas från: fi2 Förvaltningsinformation www.fi2.se 2012 fi2 Förvaltningsinformation Omslagsfoto: Asif Akbar Tryck: GML Print on Demand

Läs mer

Informationsleveranser

Informationsleveranser 10.10-30 Leveransspecifikationer preciserar krav på informationsleveranser Bo Johansson 1 Branschgemensamt regelverk för informationsleveranser Förutsättningar för ett samordnat informationsbygge 2 Tillämpningsanvisning

Läs mer

Bilaga 5e tillämpningsanvisning version 2011:FFi Exempel leveransspecifikation: relationshandlingar till förvaltning Namn

Bilaga 5e tillämpningsanvisning version 2011:FFi Exempel leveransspecifikation: relationshandlingar till förvaltning Namn Bilaga 5e tillämpningsanvisning version 2011:FFi Exempel leveransspecifikation: relationshandlingar till förvaltning Namn Relationshandlingar till förvaltning Syftet med leveransen relationshandlingar

Läs mer

Förvaltningsgemensamma specifikationer (FGS)

Förvaltningsgemensamma specifikationer (FGS) Förvaltningsgemensamma specifikationer (FGS) Jan Aspenfjäll Agenda Vad är en FGS? Förvaltningsorganisationen Skapa FGS:er Införa FGS:er FGS processen FGS Arkivredovisning 2 1 Vad är en FGS? 3 Bakgrund

Läs mer

BIM standardiseringsbehov. SBUF-projekt nr 12690

BIM standardiseringsbehov. SBUF-projekt nr 12690 BIM standardiseringsbehov SBUF-projekt nr 12690 Om projektet Initierat av OpenBIM i samverkan med andra. Skapa överblick över behovet av standardisering och föreslå utvecklingsprojekt för att främja BIM.

Läs mer

BIM Alliance BEAst Årskonferens

BIM Alliance BEAst Årskonferens BIM Alliance BEAst Årskonferens 2019-05-10 Syfte och vision Ideell förening med drygt 180 medlemsorganisationer från: fastighetsägare, byggherrar, arkitekter, konsultföretag, byggentreprenörer, installationsföretag,

Läs mer

Projektet redovisas i Del 1: Projektdefinition, Del 2: Begrepp, Del 3: Bakgrund, Del 4: Kartläggning, Del 5: Rapport med rekommendationer

Projektet redovisas i Del 1: Projektdefinition, Del 2: Begrepp, Del 3: Bakgrund, Del 4: Kartläggning, Del 5: Rapport med rekommendationer Arkiveringsrekommendationer Del 2: Begrepp fi2 förvaltningsinformation informationsleveranser Projektet Arkiveringsrekommendationer syftar till att ge en genomlysning av konsekvenser för dagens vägval

Läs mer

Villkor för digitala leveranser i projekteringsuppdrag

Villkor för digitala leveranser i projekteringsuppdrag Sida 1 av 3 Version 2.0 2013-12-01 1 1. Allmänt Kontrakts-/ Uppdragsbeteckning BILAGA 1 till kontrakt 87654321 Villkor för digitala leveranser i projekteringsuppdrag Denna bilaga reglerar villkoren för

Läs mer

Noteringar arbetsgrupp projekt Energileveranser den 10 mars 2010. Stockholm stad, fastighetskont.

Noteringar arbetsgrupp projekt Energileveranser den 10 mars 2010. Stockholm stad, fastighetskont. Plats: Stockholm Tid: 2010-03-10 kl 10-12 Närvarande: Björn Söderberg Martin Leandertz Robert Eklund Peter Lorenz Olle Sjöblom Johan Lindberg Lars Törnqvist Dan Gellerfelt Bengt Östling Daniel Enström

Läs mer

BIM en metod för effektivare byggprocesser. SKL och BIM Alliance

BIM en metod för effektivare byggprocesser. SKL och BIM Alliance BIM en metod för effektivare byggprocesser SKL och BIM Alliance 2015-12-03 Program 09:30 Samling och fika 10:00 Välkomna! Daniel Antonsson, SKL; Olle Samuelson och Mårten Lindström, BIM Alliance 10:30

Läs mer

e x e m p e l BILAGA 1 till kontrakt Villkor för digitala leveranser i entreprenad 1. Allmänt

e x e m p e l BILAGA 1 till kontrakt Villkor för digitala leveranser i entreprenad 1. Allmänt Sida 1 av 3 Version 2.0 2013-12-01 1. Allmänt 1 Kontraktsbeteckning 12345678 2 Beställare Trafikverket 3 Entreprenör Entreprenör 4 Kontraktsdatum 2013-12-24 5 Datum för ändring av villkorsbilaga BILAGA

Läs mer

Organisation Teknisk specifikation Informationsutbyte Gränsdragning och teknisk samordning i projekt Arkivering

Organisation Teknisk specifikation Informationsutbyte Gränsdragning och teknisk samordning i projekt Arkivering Informationssamordning Organisation Teknisk specifikation Informationsutbyte Gränsdragning och teknisk samordning i projekt Arkivering 23 Organisation vem som är ansvarig vilka rutiner som behöver upprättas

Läs mer

Projektprocessen. Projektprocess

Projektprocessen. Projektprocess Dnr Mahr 19-2014/563 1 (av 6) Projektprocess Datum: Version: Dokumentansvarig: 150116 1.0 Jenny Wendle Stöddokument för det grafiska dokumentet Projektprocessen grafisk 1.0 Projektprocessen Projektprocessen

Läs mer

RoadMap för digital information om byggd miljö

RoadMap för digital information om byggd miljö RoadMap för digital information om byggd miljö Anders Ekholm, Lars Häggström, Bo Johansson, Väino Tarandi, Bo Tyrefors 2 Innehåll Förord... 3 Förutsättningar för bygginformationsmodellering, BIM... 4 Affärsnytta...

Läs mer

CAD-KRAV- SPECIFIKATION med förvaltningsinformation

CAD-KRAV- SPECIFIKATION med förvaltningsinformation CAD-KRAV- SPECIFIKATION med förvaltningsinformation Inklusive övriga ritningsrelaterade digitala handlingar som levereras till beställaren. Version 1.0 Kravspecifikationen är upprättad av Beställaren,

Läs mer

BIM Alliance Sweden För ett obrutet informationsflöde i samhällsbyggandet

BIM Alliance Sweden För ett obrutet informationsflöde i samhällsbyggandet BIM förändrar värdekedjorna BIM Alliance Sweden För ett obrutet informationsflöde i samhällsbyggandet Väino Tarandi, KTH, 2014-02-05 Syfte och vision Ideell förening med 140 medlemmar från: fastighetsägare,

Läs mer

FI2 - språket som förenar

FI2 - språket som förenar FI2 - språket som förenar Utgivare: Föreningen för Förvaltningsinformation Fastighetsbranschen är överens: FI2 är språket som förenar Fastighetsägare och förvaltare har äntligen enats kring ett gemensamt

Läs mer

Vart är vi på väg och vad tar vi med oss på resan?

Vart är vi på väg och vad tar vi med oss på resan? Vart är vi på väg och vad tar vi med oss på resan? Vad är Smart Built Environment? Ett 12-årigt strategiskt FoIprogram 2016 2028 100 + 100 Mkr för en startperiod till och med 2018 Kansli hos IQ Samhällsbyggnad

Läs mer

Informationsleveranser

Informationsleveranser Informationsleveranser Avsändare Mottagare Leveransspecifikation och Leveransmeddelande Avsändare Mottagare Peter Johansson 1 Förutsättningar för leverans Leveransspecifikationer, Leveransplan, Mallar

Läs mer

Noteringar - BIMInfo startmöte

Noteringar - BIMInfo startmöte Noteringar - BIMInfo startmöte 2009-12-04 BIMInfo, Informationssystematik, BIM-labb och pilottillämpningar. LTH fredagen den 4/12 kl 09.00-13.25 inkl. lunch. Lokal: Hollywood, plan 2 t.v. efter 1:a trappan,

Läs mer

1. BAKGRUND 2. SYFTE. Fi2Energi Projektdefinition Delprojekt Energileveranser etapp 2 version 100409/bj

1. BAKGRUND 2. SYFTE. Fi2Energi Projektdefinition Delprojekt Energileveranser etapp 2 version 100409/bj 1. BAKGRUND Detta projekt Energileveranser etapp 2 ingår som ett delprojekt i projektet Samordnad hantering av energirelaterad information - Fi2 EnergiInfo. Tidigare projekt Samordnad informationshantering

Läs mer

Branschprojekt BSAB 2.0 presenterar CoClass

Branschprojekt BSAB 2.0 presenterar CoClass Branschprojekt BSAB 2.0 presenterar CoClass 15 min om CoClass Hur kommer slutresultatet bli? Hur har vi hanterar och beaktat synpunkter under remisstiden? Vad ingår? Var behövs det fortsatt arbete? Tillämpning

Läs mer

SITHS PA Charter. Regelverk för SITHS PA

SITHS PA Charter. Regelverk för SITHS PA SITHS PA Charter Regelverk för SITHS PA Innehåll 1. Inledning... 3 Dokumentets syfte... 3 Dokumentets identifikation... 3 Kontaktinformation... 3 2. SITHS PA... 3 Medlemskap, struktur och mötesordning...

Läs mer

Projekthandbok. Riktlinjer och förhållningssätt

Projekthandbok. Riktlinjer och förhållningssätt Riktlinjer och förhållningssätt 1 Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Ramar - administrativa projekt 3 Vad är ett projekt och vad kan projektformen bidra med 3 3. Projektportföljen kriterier

Läs mer

Härnösands internationella arbete - ny internationell policy

Härnösands internationella arbete - ny internationell policy Härnösands internationella arbete - ny internationell policy Innehållsförteckning sidan Inledning... 3 Syfte... 3 Övergripande mål... 3 Prioriterade områden... 4 Utbildning Arbete och tillväxt Näringsliv

Läs mer

Geodata utvecklar e-förvaltningen

Geodata utvecklar e-förvaltningen IT-standardiseringen har bäring på geodataområdet eller Geodata utvecklar e-förvaltningen Kartdagarna 2008 Torbjörn Cederholm, SIS 2008-07-04 1 Geodata ger draghjälp IT-standardiseringsutredningen Handlingsplan

Läs mer

Anavitor. Fi2xmlVersion Martin Erlandsson 1. Gemensamt datakommunikationsformat för livscykelinformation LCA och LCC (NCC, SBUF och SIVL)

Anavitor. Fi2xmlVersion Martin Erlandsson 1. Gemensamt datakommunikationsformat för livscykelinformation LCA och LCC (NCC, SBUF och SIVL) Gemensamt datakommunikationsformat för livscykelinformation LCA och LCC (NCC, SBUF och SIVL) Projektgrupp: IVL:, Anders Björk Åkej AB: Jan-Anders Jönsson, Daniel Enström IVL Swedish Environmental Research

Läs mer

Förslag till Projektdefinition Arkiveringsrekommendationer version 2011-08-05

Förslag till Projektdefinition Arkiveringsrekommendationer version 2011-08-05 Förslag till Projektdefinition Arkiveringsrekommendationer version 2011-08-05 Innehållsförteckning 1. BAKGRUND... 2 2. SYFTE... 3 3. MÅL... 3 4. OMFATTNING OCH RESULTAT... 4 5. KOPPLINGAR TILL OCH BEROENDEN

Läs mer

Upprättad av Dokumentansvarig Datum Beslutad av/datum för beslut

Upprättad av Dokumentansvarig Datum Beslutad av/datum för beslut 1 Bakgrund En stor del av utmaningen i att få en webbplats att fungera på lång sikt är att skapa en tydlig och permanent organisation avseende kompetenser, roller och ansvar. Det är också viktigt att det

Läs mer

BIM Alliance Sweden. Teknisk frukost Informationsleveranser Per Erlandsson

BIM Alliance Sweden. Teknisk frukost Informationsleveranser Per Erlandsson BIM Alliance Sweden Teknisk frukost Informationsleveranser Per Erlandsson 2018-10-24 Tekniskt råd Tekniskt råd syftar till att samordna och sprida kunskap om alla utvecklings- och standardiseringsinsatser

Läs mer

Samverkan gällande unga som varken arbetar eller studerar, eller som är undersysselsatta

Samverkan gällande unga som varken arbetar eller studerar, eller som är undersysselsatta Bilaga 1 Samverkan gällande unga 16-24 som varken arbetar eller studerar, eller som är undersysselsatta Inledning Det finns sedan tidigare, och inom ramen för DUA, en överenskommelse mellan Arbetsförmedlingen

Läs mer

Förvaltningsåtagande. Provisum

Förvaltningsåtagande. Provisum Konsultresurser Kompetensprofiler inom ramen för Förvaltningsåtagande av Provisum 2(7) Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Roller/kompetensprofiler... 3 3 Nyckelroller Resursen AB... 5 4 Projektmetodik...

Läs mer

Datum: 2015-08-01 Version: 1 Dokumentslag: Styrande dokument

Datum: 2015-08-01 Version: 1 Dokumentslag: Styrande dokument Riktlinjer och rutiner för dokumenthantering vid planering, projektering, byggande och förvaltning. Sida 1(8) 1. GRUNDLÄGGANDE OM INFORMATIONSMODELLEN... 3 1.1. Inledning... 3 2. HANDLINGAR... 5 3. TILLÄMPNING...

Läs mer

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Projektägare: Landstinget i Värmland Projektperiod: 2014 09 01 2015 12 31 1. Bakgrund Ohälsotalet är högre än

Läs mer

SBUF Projekt nr Projektledning av ett nationellt samverkansprojekt inom BIM

SBUF Projekt nr Projektledning av ett nationellt samverkansprojekt inom BIM SBUF Projekt nr 12152 Projektledning av ett nationellt samverkansprojekt inom BIM Slutrapport Utvecklingsprogrammet OpenBIM initierades av industrigruppen ICT2008 under våren/sommaren 2008. Hösten 2008

Läs mer

Digital strategi för Strängnäs kommun

Digital strategi för Strängnäs kommun 1/8 Beslutad: Kommunfullmäktige 2016-01-25 8 Gäller fr o m: 2016-01-26 Myndighet: Diarienummer: Kommunstyrelsen KS/2015:646-005 Ersätter: Ansvarig: IT-strateg Digital strategi för Strängnäs kommun 2/8

Läs mer

WEBBSTRATEGI FASTIGHETSNATVERKET.SE

WEBBSTRATEGI FASTIGHETSNATVERKET.SE Sida 1 av 5 WEBBSTRATEGI FASTIGHETSNATVERKET.SE Region Örebro län är huvudman för projektet samverkan för hållbara byggnader inom koldioxidsnål ekonomi. Projektet drivs genom Fastighetsnätverket i Örebro

Läs mer

Specifikation certifiering - Fastighetsinformation nr 1 Fi2propertymessage_1_0_swe

Specifikation certifiering - Fastighetsinformation nr 1 Fi2propertymessage_1_0_swe 1 Specifikation certifiering - Fastighetsinformation nr 1 Fi2propertymessage_1_0_swe Nedanstående specificeras de informationsmängder som system certifierade enligt fastighetsinformation nr 1 har påvisat

Läs mer

Riktlinjer för kommunikation för kommunal energi- och klimatrådgivning

Riktlinjer för kommunikation för kommunal energi- och klimatrådgivning 2017-10-31 1 (8) Riktlinjer för kommunikation för kommunal energi- och klimatrådgivning Riktlinjer för Energimyndigheten, funktionerna kommunal energi- och klimatrådgivning samt regional utvecklingsledning.

Läs mer

Förstudie Detaljeringsnivå för informationsleveranser

Förstudie Detaljeringsnivå för informationsleveranser Förstudie Detaljeringsnivå för informationsleveranser HÅKAN NORBERG +46 70 325 35 45 hakan.norberg@planbab.com BAKGRUND 10 förslag till större utvecklingsprojekt: 1. Nationella riktlinjer för BIM 2. Utveckling

Läs mer

Förstudie: Övergripande granskning av ITdriften

Förstudie: Övergripande granskning av ITdriften Revisionsrapport Förstudie: Övergripande granskning av ITdriften Jönköpings Landsting Juni 2013 Innehållsförteckning Sammanfattning... 1 1. Inledning... 2 1.1. Bakgrund... 2 1.2. Uppdrag och revisionsfrågor...

Läs mer

Viktigast för oss 2018

Viktigast för oss 2018 Viktigast för oss 2018 Anläggning Standardisering Implementera CoClass i skarpa projekt IFC för Infra Hitta rätt nivå projekt Möjligheter vs. Rimlighet Trimma in organisationen Individuella mål Digitalisering

Läs mer