Rätten till utbildning rätt stöd för att förebygga ogiltig frånvaro GRUNDSKOLAN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rätten till utbildning rätt stöd för att förebygga ogiltig frånvaro GRUNDSKOLAN"

Transkript

1 Rätten till utbildning rätt stöd för att förebygga ogiltig frånvaro GRUNDSKOLAN Feb 2013

2 Innehåll 1. Skolplikt och rätt till utbildning... 3 Vårdnadshavarens ansvar... 3 Huvudmannens ansvar... 3 Rektors ansvar Rutiner för närvarohantering Rutiner för ogiltig frånvaro Anmälan till socialtjänsten Frånvarodokumentation i betyget Regelbunden uppföljning av att samtliga barn i upptagningsområdet går i skolan Ledighet Befrielse från att delta i obligatoriska inslag Skolpliktsbevakning för elever som går i skola hos annan huvudman Definitioner och förklaringar Bilagor Frågekompendium vid tidigare uppföljningar 16 Blankett- Anmälan om elevs frånvaro 17 Blankett- Ansökan och beslut om ledighet 18 Blankett- Ansökan och beslut om befrielse från obligatoriska inslag 20 Skrivelse till vårdnadshavare om skolplikt 22 2 (23)

3 1. Skolplikt och rätt till utbildning Närvaro i skolan är en förutsättning för goda skolprestationer, vilket är en viktig skyddsfaktor. Skolan främjar även barns och ungas sociala utveckling. Frånvaro och skolk ökar risken för ett utanförskap i skolan och senare i livet. Tidiga insatser redan vid sen ankomst och ströfrånvaro har visat sig ge goda resultat för att förebygga frånvaro i skolan. Vårdnadshavarens ansvar Barn som är bosatta i Sverige har skolplikt. Skolplikten inträder höstterminen det kalenderår då barnet fyller sju år. Den som har vårdnaden om ett skolpliktigt barn ska se till att barnet fullgör sin skolplikt. Skolplikten upphör vid utgången av vårterminen det nionde året. (Skollagen 7 kap, 2,10 och 12). Huvudmannens ansvar Kommunen ska se till att eleverna i dess grundskola och grundsärskola fullgör sin skolgång. Kommunen ansvarar också för att elever skrivna i kommunen som går i skola med annan huvudman får sin utbildning. När en skolpliktig elev börjar eller slutar vid en fristående skola eller utan giltig orsak är frånvarande i betydande utsträckning, ska uppgift om detta lämnas till hemkommunen. (Skollagen 7 kap, 22). Huvudmannen ansvarar för att se till att det finns rutiner för skolpliktsbevakning och frånvarohantering på samtliga skolor. Rektors ansvar Rektor ska inom sitt ansvarsområde se till att det finns fungerande rutiner för skolpliktsbevakning och närvarorapportering. Rektor beslutar också om senareläggande av skolplikt, tidigare skolstart samt ledighet. 3 (23)

4 2. Faktorer som främjar närvaro Skolans kvalitet, förväntningar och trivsel Skolans och undervisningens kvalitet är central, oavsett elevens bakgrund. Skolans höga förväntningar på elevens prestationer och uppförande. Känsla av meningsfullhet och sammanhang för eleven. Tydliga normer Skolan har tydliga regler och normer för hur man umgås med varandra. Positiv bekräftelse är mer effektivt än negativa påföljder. Anknytning och tillhörighet Goda relationer mellan lärare och elever som bygger på ömsesidighet och förtroende ökar möjligheten att leva upp till normer och förväntningar. Prioritering av sociala färdigheter i skolan Skolan ska skapa utrymme och förutsättningar för elevernas sociala lärande och utveckling. Stöd i lärandet Effektiva stödinsatser främjar närvaro. Rätt stöd kan förebygga ogiltig frånvaro och kan vara den hjälp eleven behöver efter en längre tids frånvaro. Samarbete mellan skola och hem Ett nära samarbete mellan skola och vårdnadshavare främjar elevens närvaro. 4 (23)

5 3. Rutiner för närvarohantering Skolans förhållningssätt är att alla är saknade då de inte är på plats Skolan har väl kända närvarorutiner som utvärderas årligen. Personal, vårdnadshavare och elever informeras varje läsårsstart om skolans närvaro- och frånvarorutiner. Ansvarig pedagog dokumenterar kontinuerligt frånvaro i Skola 24. (Att tänka på: I frånvarosystemet får endast anges om frånvaro är giltig eller ogiltig. Uppgifter om sjukdom får ej antecknas.) Skolan har rutiner för hur dokumentation i Skola 24 följs upp. Om eleven är sjukanmäld, kontaktas vårdnadshavare för en uppföljning av elevens mående senast efter 5 dagar samt även vid kortare upprepad frånvaro. 4. Rutiner för ogiltig frånvaro På varje skola ska tydligt beskrivas vem som ansvarar för vad i rutinerna (skolan kan själv justera dessa rutiner i enlighet med de lokala förutsättningarna). 4:1 Första oanmälda frånvarotillfälle. Skolan agerar. Skolan ska kontakta vårdnadshavare samma dag inom en timma efter det att skoldagen börjat. Skolan tar reda på anledningen och motiverar till närvaro. Skolan informerar om vilka steg som tas vid fortsatt frånvaro. 4:2 Ogiltig frånvaro. Skolan kartlägger bakomliggande orsaker. Ansvarig lärare samtalar med elev/vårdnadshavare och kartlägger orsak. Arbetslaget formulerar vilka åtgärder som ska göras på skolan för att främja elevens närvaro. 4:3 Upprepad ogiltig frånvaro. Frånvaro högst 3 sammanhängande dagar eller högst 5 enstaka tillfällen, eller när ett mönster av frånvaro framträder. Frånvaron anmäls till rektor som ansvarar för att elevens behov av särskilt stöd skyndsamt utreds. (Skollagen 3 kap 8 ) 5 (23)

6 Åtgärdsprogram övervägs utifrån bedömningen om frånvaron gör att eleven riskerar att inte nå målen. Skolans samarbete med eleven och vårdnadshavare vid utredning och eventuellt framtagande av åtgärdsprogram, är av stor betydelse för framgången. Vid behov informerar skolan vårdnadshavarna om skolplikten. Skolan utser en person som ansvarar för daglig kontakt med eleven och vårdnadshavaren. 4:4 Fortsatt ogiltig frånvaro. Rektor ansvarar för att frånvaron kartläggs/utreds mer omfattande, detta ska dokumenteras. (Se mall Utredning i åtgärdsprogramsprocessen). Åtgärdsprogram upprättas Skolan fortsätter att ha daglig/regelbunden kontakt med eleven och vårdnadshavaren. Skolan anmäler till barn- och utbildningsförvaltningens kansli, när skolans insatser inte haft förväntad effekt eller om frånvaron är omfattande. Blankett finns, annars uppge följande: Vem anmälan gäller, namn och personnummer Vilken typ av frånvaro det handlar om, omfattning och tidsperiod Samverkan med vårdnadshavare Insatser Skolan är skyldig att anmäla till socialtjänsten när skolans insatser inte haft förväntad effekt och oro för elevens utveckling och hälsa finns. Om eleven är folkbokförd i en annan kommun skickas en anmälan om ogiltig frånvaro även dit. Anmälan görs lämpligen via epost till elevens hemkommuns centrala skolkanslis officiella e-post (alltså motsvarande vårt BUF-kansli). Blankett finns. Även omfattande sjukfrånvaro är en riskfaktor och bör uppmärksammas av skolan. 6 (23)

7 5. Anmälan till socialtjänsten Ibland möter vi som arbetar i skolan elever som väcker oro och frågor kring hur de har det i livet. Något i elevens beteende säger oss att allt inte står rätt till. Hög skolfrånvaro är en av de faktorer som kan väcka vår oro. Enligt socialtjänstlagens 14 kap 1 är skolan skyldiga att anmäla misstankar om att ett barn far illa till socialtjänsten. Vid upprepad eller långvarig ogiltig frånvaro ska en anmälan göras till familjegruppens mottagningsteam, som ansvarar för att kalla familj och berörd skolpersonal till ett bedömningssamtal. Utifrån vad som framkommer under samtalet fattas beslut om huruvida utredning enligt 11 kap 1 SoL ska inledas eller ej. Skolan skall ha en rutin för när anmälan görs och av vem. Anmälan görs till Socialtjänstens mottagningsgrupp. Anmälan bör göras skriftligen, och innehålla konkreta exempel på vad som väckt skolans oro eller misstankar om att barnet far illa. Socialtjänstens uppgift är att utreda barnets behov, barnets familj och miljö samt föräldrarnas förmåga att möta upp barnets behov. Man kan erbjuda insatser för att stärka barnet och familjen. En elev med mycket hög skolfrånvaro kan behöva insatser både i skolan, i hemmet och på fritiden. Därför är det viktigt att skolan och socialtjänsten samverkar och att insatserna sker parallellt. 7 (23)

8 6. Frånvarodokumentation i betyget Av skolförordningen framgår att terminsbetyget i förekommande fall ska innehålla uppgift om omfattningen av den frånvaro som eleven har haft utan giltigt skäl under terminen. Uppgifter om frånvaro förs in regelbundet i Skola24 och det är ur detta system som uppgifter till terminsbetyget hämtas. Ur allmänna råd: Rektorn bör: 1. fastställa rutiner för dokumentationen av ogiltig frånvaro som skapar förutsättningar för att den ska kunna föras in i terminsbetyget respektive utdrag ur betygskatalogen, 2. fastställa hur den ogiltiga frånvaron, som bör uttryckas i klocktimmar, ska framgå av terminsbetyget respektive utdraget ur betygskatalogen, samt 3. se till att elever och elevers vårdnadshavare informeras om att ogiltigfrånvaro förs in i terminsbetyget respektive utdrag ur betygskatalogen. 8 (23)

9 7. Regelbunden uppföljning av att samtliga barn i upptagningsområdet går i skolan Dokumentationen av elever förs i verksamhetssystemet Procapita. Uppgifter om elever skrivna i Falkenberg finns i Kommun Invånar Registret. 1. Rektorsexpeditionen stämmer en gång i månaden av mot KIR att samtliga barn i upptagningsområdet är placerade på en skola. 2. För elever som inte är placerade på en av våra egna skolor ska anledningen till detta klargöras och dokumenteras i Procapita. Exempel: Eleven går i skola hos annan huvudman, eleven har senarelagd skolstart (åk 1), eleven har slutfört grundskolan tidigare, eleven vistas utomlands, eleven är omhändertagen eller placerad i annan kommun av socialförvaltningen, eleven har fått beslut om hemundervisning eller undervisning på sjukhus. 3. Om vi inte själva kan få fram uppgifter om eleven går i skolan eller ej meddelas rektor och vårdnadshavaren kontaktas. Brev och eventuella svar diarieförs. Ansvarig assistent lägger in information i Procapita i Elevbilden/Elevhändelse 4. Om vårdnadshavaren inte går att nå eller inte ser till att barnet får sin utbildning kontaktas centrala kansliet. Kansliet kan sedan kontakta vårdnadshavare kring skolplikten. I de allra flesta fall samarbetar skola och hem om att få en elev till skolan. Om en elev inte kommer till skolan utan giltiga skäl och vårdnadshavaren inte bedöms uppfylla sitt ansvar kan det bli aktuellt att utdöma vite. 5. Anmälan till socialtjänsten övervägs om det finns en oro för barnet. 6. För elever som vistas utomlands görs uppföljningar terminsvis eller efter uppgett hemkomstdatum för att kontrollera att eleven kommit tillbaka. Utresedatum, kontaktuppgifter till föräldrar, vistelseort samt eventuella kontaktuppgifter till skola utomlands dokumenteras. Skolan kan tex behöva kontakta föräldrar eller skola för att få intyg på utbildning eller dylikt. 9 (23)

10 8. Ledighet I grundskolan och grundsärskolan får rektorn bevilja en elev kortare ledighet för enskilda angelägenheter. Situationer då bestämmelsen skulle kunna bli aktuell är till exempel vid vissa resor, familjehögtider eller religiösa högtider. Om det finns synnerliga skäl får längre ledighet beviljas. Överväganden Ett beslut om ledighet ska grundas på en samlad bedömning av elevens situation. Bland de omständigheter som normalt bör beaktas kan särskilt nämnas frånvarons längd, elevens studiesituation, möjligheterna att på olika sätt kompensera den förlorade undervisningen samt hur angelägen ledigheten är för eleven. Det är rektorn som ska besluta om ledighet. Rektorn får uppdra åt någon annan att fatta beslut om ledigheter upp till tio dagar. Längre ledighet För att längre ledighet ska beviljas krävs enligt lagrummet synnerliga skäl. Det krävs ganska mycket för att ett krav på synnerliga skäl ska vara uppfyllt. Att till exempel åka på semester med sin familj bör i normala fall inte ens komma i närheten av att vara synnerliga skäl. För detta borde krävas att resan är synnerligen viktig för eleven av något annat skäl. Många gånger kan detta behöva styrkas av någon annan än vårdnadshavarna, exempelvis läkare, psykolog eller kurator. Vad gör vi om föräldrar tar med sina barn på en semesterresa utan beviljad ledighet? I praktiken är skolan ganska så kraftlös i dessa fall. Vi har till exempel ingen möjlighet att utdela vite när vårdnadshavare befinner sig utomlands eftersom det förfaller när de återvänder. Om ett barn är borta någon månad har vi inte heller möjlighet att skriva ut dem från skolan enligt ett rättsfall Det som kan vara aktuellt är en anmälan till socialtjänsten. Se Skolinspektionen , dnr : (23)

11 Skolan är ju också skyldig att se till att alla elever klarar målen vilket innebär att när barnet kommer hem behöver skolan eventuellt tillsätta mer resurser. Förhoppningsvis kan vårdnadshavare samverka med läraren och under frånvaron se till att eleven inte kommer efter. Det kan också vara så att eleven går på skola i utlandet och då kan hemskolan be om intyg för att se vad eleven har arbetat med under frånvaron för att snabba på integreringen i den vanliga undervisningen igen. Dokumentera Skolan ska dokumentera om föräldrar åker på semester med sina barn olovligen. Det är ett viktigt att följa upp sådana mönster och kan vara ett underlag för eventuella senare skolinspektionsärenden. Skolan bestämmer själv hur detta sker. Det kan exempelvis vara så att anteckningar görs på blanketten om ansökan om ledighet och att denna förvaras i elevmappen. 11 (23)

12 9. Befrielse från att delta i obligatoriska inslag En elev kan på begäran av elevens vårdnadshavare befrias från en skyldighet att delta i obligatoriska inslag i undervisningen om det finns synnerliga skäl. Ett beslut får endast avse enstaka tillfällen under ett läsår. Synnerliga skäl Kravet på synnerliga skäl innebär att skälen för befrielse måste vara mycket starka. I enstaka fall kan det vara rimligt att en elev som ligger långt före i sin kunskapsutveckling och har nått kunskapskraven befrias från vissa inslag i undervisningen. I normalfallet ska dock en elev som har nått kunskapskraven, när det gäller ett specifikt inslag i undervisningen, gå vidare med ett mer avancerat och mer utmanande inslag. Befrielse bör endast kunna gälla enstaka inslag i undervisningen. En elev får inte heller medges befrielse i sådan utsträckning att eleven riskerar att inte nå kunskapsmålen eller kunskapskraven i ett ämne. Rektor beslutar Rektor beslutar och kan inte delegera till någon annan. 12 (23)

13 10. Skolpliktsbevakning för elever som går i skola hos annan huvudman Elev hos enskild huvudman När en elev börjar eller slutar i en enskild skola eller utan giltig anledning har en betydande frånvaro från obligatoriska inslag ska hemkommunen (Falkenbergs kommun) kontaktas. Kontakt tas då med barn- och utbildningsförvaltningen i Falkenbergs kommun: barn.utbildning@falkenberg.se eller expeditionen: Elev hos offentlig huvudman skriven i annan kommun Om en elev i en kommunal skola har betydande frånvaro från obligatoriska inslag och eleven går i en kommunal skola i en annan kommun än han eller hon är skriven så ska hemkommunen kontaktas. Rektor för skolan där eleven är skriven kontaktar utbildningsförvaltningen i elevens hemkommun. Kontakten ska dokumenteras. Elev placerad på HVB-hem eller familjehem i annan kommun Om elev placeras på HVB-hem eller i ett familjehem i annan kommun men fortfarande är skrivna i Falkenberg så kontaktar socialförvaltningen BUF:s centrala kansliet vid placeringen. Samråd sker då kring hur elevens rätt till skolgång ska tillgodoses. Överlämnande sker från elevens tidigare hemskola. 13 (23)

14 11. Uppföljning av frånvaro av Kvalitetsfunktionen på BUF Kvalitetsfunktionen på barn- och utbildningsförvaltningen skall i samarbete med de skolor som elever skriva i Falkenberg går på, kommunala och fristående, främja närvaro och utgöra ett stöd i arbetet kring elever med hög frånvaro. Kommunövergripande uppföljning av frånvaron genomförs en gång per termin. Avläsning sker i maj/juni respektive december månad. Rapporteringen från skolorna gäller de elever med upprepad ogiltig frånvaro och sker på särskilt avsedd blankett löpande. Detta sammanställs av kvalitetsfunktionen och rapporteras till politiken. Kvalitetsfunktionen ansvarar för att följa upp att andra huvudmän har rutiner för att rapportera in frånvaro när elever folkbokförda i Falkenbergs kommun är frånvarande. Rapporterad frånvaro från andra kommuner och enskilda huvudmän hanteras av kvalitetsfunktionen. Inkommen anmälan hanteras på följande sätt 1. Ärendet diarieförs av registrator 2. Bedömning görs av handläggare: har skolan redovisat åtgärder för att komma till rätta med frånvaron, behöver föräldrarna informeras om skolplikten, kan det vara aktuellt med vitesföreläggande. 3. Återkoppling sker till rektor. 4. Vid behov skickas brev till vårdnadshavare med information om föräldraansvar och skolplikt. 5. Om vårdnadshavare inte uppfyller sin skolplikt lyfts ärendet till nämnden för beslut om vitesföreläggande. 6. Information om elever med stor frånvaro samlas och rapporteras regelbundet till politiken. 14 (23)

15 12. Definitioner och förklaringar Definition av ogiltig frånvaro Skolverkets rapport Skolfrånvaro och vägen tillbaka (rapport 341, 2010) beskriver en definition av ogiltig frånvaro i skolan. Definitionen är att skolpliktiga barn har skyldighet att delta i den utbildning som anordnas om de inte är sjuka eller har annat giltigt skäl att utebli. Men det är inte alltid enkelt och entydigt att avgöra om frånvaro är giltig eller ogiltig. Föräldrar kan ha en annan syn än skolan på vad som är giltig frånvaro, t.ex. sjukanmäla en hel dag för tandläkarbesök eller av oro låta barnet stanna hemma från skolan vid upprepade tillfällen för diffusa sjukdomsproblem. Det är heller inte någon klar gräns mellan att vara sjuk, att vara så psykiskt trött att man inte klarar av att gå i skolan och att ha en ogiltig frånvaro. Ogiltig frånvaro är den frånvaro som inte är vidimerad av föräldrar och inte all den frånvaro som skolan uppfattar som oroande stor. Vem omfattas av skolplikten och rätten att gå i skola? Barn som är folkbokförda i Sverige omfattas av skolplikten. Undantag: barn som vistas varaktigen utomlands (tex en hel termin) eller vars förhållanden är sådana att det uppenbarligen inte kan begäras att de ska gå i skolan. När inträder och upphör skolplikten? Skolplikten inträder hösten då barnet fyller sju år. Vid särskilda skäl får barnet börja fullgöra sin skolplikt föst hösten då barnet fyller åtta år. Barn kan börja i skolan vid sex års ålder om vårdnadshavaren begär det. Skolplikten upphör i regel vid utgången av vårterminen barnets nionde skolår eller tionde året i specialskolan. En elev som har uppnått lägsta kunskapskraven före slutet av nionde skolåret kan få frågan prövad om tidigare upphörande av skolplikt. Elev som ej gått ut högsta årskursen när skolplikten normalt upphör kan få skolplikten förlängd ett år. En elev kan också ha rätt att slutföra den högsta årskursen under ytterligare två år även om skolplikten upphört- om eleven inte uppnått kunskapskraven. 15 (23)

16 Bilaga Frågor till kommunala och fristående skolor (ställda vid tidigare undersökning) Finns det för närvarande fall av ogiltig fullständig frånvaro som pågått i minst en månad bland skolpliktiga barn? Antal skolpliktiga elever med fullständig frånvaro i minst en månad utan giltiga skäl. 1-2 månader 2 månader 1 termin 1 termin 1 läsår 1 läsår eller mer Finns det en eller flera elever med återkommande ogiltig ströfrånvaro (från vissa lektioner/ämnen/ dagar) som pågått under minst två månader? Speciella lektioner, i så fall vilka? Antal skolpliktiga elever med upprepad ströfrånvaro under minst två månader utan giltiga skäl. Ungefär för hur många elever har föräldrar begärt ledigt i mer än 10 dagar? Ungefär hur många av dessa har beviljats ledighet under senaste läsåret? 16 (23)

17 BLANKETT Anmälan om elevs frånvaro Elever bosatta i Sverige har skolplikt. Barn- och utbildningsnämnden har det yttersta ansvaret för att barnens rätt till utbildning tillgodoses. Rektor ska därför rapportera in till nämnden om en elevs frånvaro är mer omfattande. Uppgift om elev Namn elev Klass, Skola Period när frånvaron ägt rum: Typ av frånvaro, det går att kryssa i flera Återkommande ströfrånvaro Sammanhängande längre frånvaro Eleven är på skolan men deltar ej i undervisning Eleven kommer ej till skolan Obeviljad semester Annat. Åtgärder som vidtagits för att eleven ska fullgöra skolplikt Planerade åtgärder Önskemål/förslag om stöd från central förvaltning Finns på: First Class/ Torget/ Info från BUF/ BUF dokument 17 (23)

18 ANSÖKAN OCH BESLUT OM LEDIGHET Barn- och utbildningsförvaltningen Ansökan om ledighet i grundskolan Ansökan om ledighet i grundskolan Hur ansöker jag? Ansökan lämnas till elevens lärare/mentor. Skolans personal gör sedan en samlad bedömning om eleven kan vara borta från skolan. Ansökan ska ske senast en månad innan den avsedda ledigheten inleds. Skolan har inte rätt att bedriva undervisning på distans utan vårdnadshavaren ansvarar för att eleven under frånvaron får sin utbildning tillgodosedd. Får jag ledigt eller inte? Beviljandet av ledighet för elever sker utifrån följande förutsättningar: - Det finns ett stort antal lovdagar under läsåret och resor bör i möjligaste mån förläggas till dessa tider. - I Sverige är grundskolan obligatorisk och skolan är ytterst ansvarig för att tillgodose barn och ungdomars rätt till utbildning. Frånvaro från undervisningen innebär att eleven riskerar att gå miste om sin rätt till en bra och komplett utbildning och skolan måste alltid ta hänsyn till detta vid en ledighetsansökan. Skolan får ge en elev ledigt men det är ingen skyldighet. Kortare ledighet Vid beviljande av ledighet måste skälet vägas mot elevens rätt till en fullständig utbildning. Det finns därför ingen garanti för att skolan kommer kunna bevilja ledighet. Exempel på skäl för ledighet kan vara: Högtidsdag för familjen, familjesociala skäl, besök i hemlandet, deltagande i idrottstävling, läkarbesök, resa. OBS! Tänk på att inte boka biljetter innan ni fått ledigheten beviljad. Längre ledighet Längre ledighet får enligt lagen endast beviljas vid synnerliga skäl. I en lagtext betyder detta att det ska finnas mycket starka skäl för att bevilja längre ledigheter. En familjesemester kan inte betraktas som ett synnerligt skäl. Vad som är ett synnerligt skäl måste avgöras från fall till fall. Frånvaro utan beviljad ledighet Barn bosatta i Sverige har rätt att gå i skolan och det är vårdnadshavarens ansvar för att barnen kommer till skolan. Kommunen har i uppgift att bevaka att ett barn får den utbildning han eller hon har rätt till. Om en förälder håller ett barn hemma från skolan kan kommunen utdela ett vitesföreläggande. Om ett barn vistas under längre tid i ett annat land kan skolan komma att skriva ut barnet från skolan. Fyll i på nästa sida Finns på hemsidan att ladda ner 18 (23)

19 ANSÖKAN OCH BESLUT OM LEDIGHET Ifylls av vårdnadshavare Elevens namn: Skola: Personnummer: Klass: Antal skoldagar som ansökan gäller: Datum för ledighet: från.o.m till o.m. Motivera ledighet, bifoga eventuella intyg: Underskrift vårdnadshavare datum Namn fört: Ifylls av skolpersonal Totalt antal beviljade lediga dagar för eleven under läsåret: Kommentar från lärare eller mentor Beslut Ansökan om ledighet beviljas Ansökan om ledighet avslås Ev Kommentar: Underskrift datum Namn fört: Uppgifterna som lämnas i denna blankett kan lagras i en databas för att kommunens ska kunna behandla din ansökan. Du har rätt att en gång om året kostnadsfritt få ut uppgifter om vilka register dina personuppgifter finns sparade i. Vid frågor om personuppgiftslagen eller lagringen av dina personuppgifter kan du vända dig till : Personuppgiftsombudet, Barn- och utbildningsförvaltningen, Storgatan 27, Falkenberg 19 (23)

20 ANSÖKAN OCH BESLUT OM BEFRIELSE FRÅN OBLIGATORISKA INSLAG Ifylls av vårdnadshavare Elevens namn: Skola: Personnummer: Klass: Vi ansöker om befrielse från (beskriv vad och varför) Vårdnadshavare 1 namn: Vårdnadshavare 2 namn: Underskrift Underskrift Beslut om befrielse enligt skollagen kap 7 19 Ansökan om befrielse beviljas Ev kommentar: Ansökan om befrielse avslås Motivering: Underskrift rektor Ort och datum Namnförtydligande rektor Uppgifterna som lämnas i denna blankett kan lagras i en databas för att kommunens ska kunna behandla din ansökan. Du har rätt att en gång om året kostnadsfritt få ut uppgifter om vilka register dina personuppgifter finns sparade i. Vid frågor om personuppgiftslagen eller lagringen av dina personuppgifter kan du vända dig till : Personuppgiftsombudet, Barn- och utbildningsförvaltningen, Storgatan 27, Falkenberg 20 (23)

21 ANSÖKAN OCH BESLUT OM BEFRIELSE FRÅN OBLIGATORISKA INSLAG Överklagan Om du är missnöjd och beslutet går dig emot kan du överklaga till Förvaltningsrätten. Om du vill överklaga beslutet, ska du skriva ned och tala om varför du anser att beslutet ska ändras och vilken ändring du vill ha. Du ska också tala om vad du vill att rätten ska känna till och ta hänsyn till vid sin prövning. Följande ska även framgå vid överklagandet: Vilket beslut som överklagas, uppge tex datum och diarienummer Namn och person- eller organisationsnummer Adress och postadress Telefonnummer Överklagandet måste skrivas under! Överklaganden skickas till: Falkenbergs kommun Barn- och utbildningsförvaltningen Storgatan Falkenberg Överklagande ska ha inkommit till Falkenbergs kommun senast tre veckor efter det att du fått del av beslutet. Kommunen prövar om beslutet ska ändras. Om kommunen väljer att inte ändra beslutet enligt din önskan skickas det vidare till Förvaltningsrätten. Om du önskar ytterligare upplysningar är du välkommen att kontakta oss via tfn eller e-post Telefon (vxl) e-post 21 (23)

22 Om du vill veta mer 23 (23)

Riktlinjer för skolpliktsbevakning

Riktlinjer för skolpliktsbevakning Riktlinjer för skolpliktsbevakning Alla barn i Sverige har skolplikt och en lagstadgad rätt till utbildning. Skolplikten innebär även närvaroplikt, dvs. en skyldighet att delta i den utbildning som anordnas,

Läs mer

PM Riktlinjer för skolpliktsbevakning i Ekerö kommun Dnr BUN16/40-607

PM Riktlinjer för skolpliktsbevakning i Ekerö kommun Dnr BUN16/40-607 2016-02-17 Riktlinjer för skolpliktsbevakning i Ekerö kommun Dnr BUN16/40-607 Dessa riktlinjer klargör hur skolpliktsbevakningen sker i Ekerö kommun samt hur frånvaro följs upp och hanteras. Riktlinjerna

Läs mer

Riktlinjer för skolpliktsbevakning

Riktlinjer för skolpliktsbevakning Riktlinjer för skolpliktsbevakning Antagen av barn- och ungdomsnämnden 2018-10-24 www.sollentuna.se Riktlinjer - Skolplikt och skolpliktsbevakning Dessa riktlinjer klargör hur skolpliktsbevakning sker

Läs mer

Handlingsplan för att stimulera hög närvaro Öxnered skola Förskoleklass till år 6

Handlingsplan för att stimulera hög närvaro Öxnered skola Förskoleklass till år 6 Handlingsplan för att stimulera hög närvaro Öxnered skola Förskoleklass till år 6 Senast uppdaterad 2013-08-13 Alla barn i Sverige har en lagstadgad rätt till utbildning och har skolplikt. Skolplikten

Läs mer

Riktlinjer för uppföljning av närvaro och skolplikt

Riktlinjer för uppföljning av närvaro och skolplikt Riktlinjer för uppföljning av närvaro och Skolpliktsbevakning för elever i grundskolan och grundsärskolan bosatta i Upplands-Bro kommun. Beslutade i Utbildningsnämnden den 25 september 2018 UN 45 www.upplands-bro.se

Läs mer

Förskoleklass till årskurs 6 (skolans namn)

Förskoleklass till årskurs 6 (skolans namn) Barn och utbildningsförvaltningen 2018-10-25 1 (7) Förskoleklass till årskurs 6 (skolans namn) Handlingsplan För att stimulera hög närvaro Senast uppdaterad 2018-10-25 Barn- och utbildningsförvaltningen

Läs mer

Riktlinjer för skolpliktsbevakning

Riktlinjer för skolpliktsbevakning Riktlinjer för skolpliktsbevakning Alla barn i Sverige har skolplikt och en lagstadgad rätt till utbildning. Skolplikten innebär även närvaroplikt, d v s en skyldighet att delta i den utbildning som anordnas,

Läs mer

Skolpliktsriktlinjer. Rutiner och vägledning för skolpliktsbevakning. Beslutade i Utbildningsnämnden den 22 september 2015 UN 3

Skolpliktsriktlinjer.   Rutiner och vägledning för skolpliktsbevakning. Beslutade i Utbildningsnämnden den 22 september 2015 UN 3 Rutiner och vägledning för skolpliktsbevakning Beslutade i Utbildningsnämnden den 22 september 2015 UN 3 www.upplands-bro.se Huvudregeln, enligt skollagen, är att alla barn från 7 till 16 år som är bosatta

Läs mer

Riktlinjer för skolpliktsbevakning och hantering av frånvaro Grundskolan

Riktlinjer för skolpliktsbevakning och hantering av frånvaro Grundskolan BUN 37/2015 Barn- och utbildningsnämnden Riktlinjer för skolpliktsbevakning och hantering av frånvaro Grundskolan Vaxholms stad 2015-05-25 Post: 185 83 Vaxholm Besök: Eriksövägen 27 Telefon: 08-541 708

Läs mer

Handlingsplan för att stimulera hög närvaro Förskoleklass till årskurs 9 Strömsunds kommuns grundskolor

Handlingsplan för att stimulera hög närvaro Förskoleklass till årskurs 9 Strömsunds kommuns grundskolor Handlingsplan för att stimulera hög närvaro Förskoleklass till årskurs 9 Strömsunds kommuns grundskolor 2 (5) Bakgrund Alla barn i Sverige har en lagstadgad rätt till utbildning och har skolplikt. Skolplikten

Läs mer

Riktlinjer för skolpliktsbevakning och hantering av frånvaro för grundskola och gymnasium

Riktlinjer för skolpliktsbevakning och hantering av frånvaro för grundskola och gymnasium 1 (8) DATUM DNR 2018-11-13 UN/2018:223 Riktlinjer för skolpliktsbevakning och hantering av frånvaro för grundskola och gymnasium Antaget av utbildningsnämnden den 28 november 2018 2 (8) Innehåll 1. Inledning...

Läs mer

Riktlinjer för att uppmärksamma, utreda och åtgärda frånvaro i skolan

Riktlinjer för att uppmärksamma, utreda och åtgärda frånvaro i skolan Riktlinjer för att uppmärksamma, utreda och åtgärda frånvaro i skolan Dessa riktlinjer gäller för de kommunala skolorna i Värmdö kommun. I Värmdö kommun har ansvaret för att barnen/ungdomarna går i skolan

Läs mer

Närvaro i skolan. - och handlingsplan för ogiltig frånvaro

Närvaro i skolan. - och handlingsplan för ogiltig frånvaro Närvaro i skolan - och handlingsplan för ogiltig frånvaro Att främja närvaro i skolan Främst handlar skolnärvaro om barns och ungdomars rätt till utbildning och Att barn och ungdomar går ut grundskolan

Läs mer

Handlingsplan för hantering av elevers frånvaro

Handlingsplan för hantering av elevers frånvaro Handlingsplan för hantering av elevers frånvaro Skolplikten motsvaras av en rätt till utbildning och inträder höstterminen det år barnet fyller sju år och upphör efter det nionde skolåret. Det gäller oavsett

Läs mer

Riktlinjer för skolpliktsbevakning

Riktlinjer för skolpliktsbevakning Riktlinjer för skolpliktsbevakning 2013-04-07 Inledning Tydliga och väl kända rutiner för skolpliktsbevakning är av vikt för att säkerställa alla barns rätt till utbildning. Forskning visar att om barn

Läs mer

Skolplikt och skolfrånvaro, vårterminen 2017

Skolplikt och skolfrånvaro, vårterminen 2017 Ärende 7 1 (4) TJÄNSTESKRIVELSE 2017-05-24 Utbildningskontoret Utbildningsnämnden Kommundelsnämnderna Skolplikt och skolfrånvaro, vårterminen 2017 Dnr: UN 17/59 Sammanfattning av ärendet Kommunens ansvar

Läs mer

Grundskolan 2013-10- 01. Skolnärvaro. Handlingsplan för skolnärvaro i Surahammars kommuns grundskolor

Grundskolan 2013-10- 01. Skolnärvaro. Handlingsplan för skolnärvaro i Surahammars kommuns grundskolor Grundskolan 2013-10- 01 Skolnärvaro Handlingsplan för skolnärvaro i Surahammars kommuns grundskolor Skolplikt och elevens rätt till utbildning Alla barn har skolplikt och en lagstadgad rätt till utbildning

Läs mer

Riktlinjer för skolpliktsbevakning och hantering av frånvaro Grundskolan

Riktlinjer för skolpliktsbevakning och hantering av frånvaro Grundskolan BUN 90/2015 Barn- och utbildningsnämnden Riktlinjer för skolpliktsbevakning och hantering av frånvaro Grundskolan Vaxholms stad 2015-11-23 Post: 185 83 Vaxholm Besök: Eriksövägen 27 Telefon: 08-541 708

Läs mer

Riktlinjer för skolpliktsbevakning i Strängnäs kommun

Riktlinjer för skolpliktsbevakning i Strängnäs kommun 1/9 Beslutad när: 2016-03-09 Beslutad av Utbildningschef Diarienummer: BUN/2016:18-002 Ersätter: - Gäller för: Gäller fr o m: 2016-03-09 Gäller t o m: Dokumentansvarig: Uppföljning: Barn- och utbildningsnämndens

Läs mer

Dnr BUN18/138/13 RIKTLINJER. Riktlinjer för skolpliktsbevakning. Antagen av Barn- och ungdomsnämnden

Dnr BUN18/138/13 RIKTLINJER. Riktlinjer för skolpliktsbevakning. Antagen av Barn- och ungdomsnämnden Dnr BUN18/138/13 RIKTLINJER Riktlinjer för skolpliktsbevakning Antagen av Barn- och ungdomsnämnden 2019-02-06 Dnr BUN18/13 2/8 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Bakgrundsanalys och överväganden...

Läs mer

Castorskolans plan för att främja närvaro och rutiner för att åtgärda frånvaro

Castorskolans plan för att främja närvaro och rutiner för att åtgärda frånvaro Castorskolans plan för att främja närvaro och rutiner för att åtgärda frånvaro Upprättad 2014-11-25 Innehåll Skolplikt och elevens rätt till utbildning... 3 Ansvarsfördelning... 3 Begreppsförklaring....

Läs mer

Riktlinje för att främja närvaro i skolan samt skolpliktsbevakning i Bollebygds kommun

Riktlinje för att främja närvaro i skolan samt skolpliktsbevakning i Bollebygds kommun 2017-02-09 1 (12) Riktlinje för att främja närvaro i skolan samt skolpliktsbevakning i Bollebygds kommun Postadress Besöksadress Telefon Telefax Webbplats E-post 517 83 Bollebygd Ballebovägen 2 033 231300

Läs mer

Rutiner vid frånvaro av elev

Rutiner vid frånvaro av elev Rutiner vid frånvaro av elev Sameskolstyrelsen 20160304 Rutiner vid frånvaro av elev Skollagen kap 7 Alla skolpliktiga barn har en ovillkorlig rätt att få tillgång till utbildning. För att inga barn ska

Läs mer

Rutiner vid frånvaro av elev

Rutiner vid frånvaro av elev Rutiner vid frånvaro av elev Sameskolstyrelsen 20160304 Rutiner vid frånvaro av elev Skollagen kap 7 Alla skolpliktiga barn har en ovillkorlig rätt att få tillgång till utbildning. För att inga barn ska

Läs mer

Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Utbildningschef 2014-08-15 Dokumentansvarig Förvaring Dnr

Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Utbildningschef 2014-08-15 Dokumentansvarig Förvaring Dnr Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Utbildningschef 2014-08-15 Dokumentansvarig Förvaring Dnr Anette Persson Castor Dokumentinformation Handlingsplan för att främja närvaro 2 (9) Arbetet med

Läs mer

Handlingsplan vid frånvaro

Handlingsplan vid frånvaro 2015-05-22 Handlingsplan vid frånvaro Rutin och stöd för systematiskt arbete med att främja närvaro i Askersunds kommuns förskolor och grundskolor Innehållsförteckning 1. Bakgrund... 1 2. Syfte... 1 3.

Läs mer

Castorskolans plan för att främja närvaro och rutiner för att åtgärda frånvaro

Castorskolans plan för att främja närvaro och rutiner för att åtgärda frånvaro Castorskolans plan för att främja närvaro och rutiner för att åtgärda frånvaro Upprättad 2018-08-25 Innehåll Skolplikt och elevens rätt till utbildning... 3 Ansvarsfördelning... 3 Begreppsförklaring....

Läs mer

Skolnärvaro. Handlingsplan för att främja skolnärvaro och uppmärksamma, utreda och åtgärda frånvaro i Surahammars kommuns grundskolor och förskolor.

Skolnärvaro. Handlingsplan för att främja skolnärvaro och uppmärksamma, utreda och åtgärda frånvaro i Surahammars kommuns grundskolor och förskolor. 2017-06-21 Gällande läsåret 2017-2018 Skolnärvaro Handlingsplan för att främja skolnärvaro och uppmärksamma, utreda och åtgärda frånvaro i Surahammars kommuns grundskolor och förskolor. Bakgrund och syfte:

Läs mer

Riktlinjer vid frånvaro

Riktlinjer vid frånvaro 1 av 9 Barn- och utbildningschef, Bilaga 1 Barn- och utbildningsnämnden, 2018-10-09 83 Rutin och stöd för systematiskt arbete med att främja närvaro i Karlsborgs kommuns förskolor och grundskolor Riktlinjer

Läs mer

Riktlinjer vid frånvaro

Riktlinjer vid frånvaro 1 av 9 Barn- och utbildningschef, Bilaga 1 Barn- och utbildningsnämnden, 2018-10-09 83 Rutin och stöd för systematiskt arbete med att främja närvaro i Karlsborgs kommuns förskolor och grundskolor Riktlinjer

Läs mer

Handlingsplan vid hög frånvaro. Elevhälsan, Vara kommun. Antagen av bildningsnämnden

Handlingsplan vid hög frånvaro. Elevhälsan, Vara kommun. Antagen av bildningsnämnden Handlingsplan vid hög frånvaro Elevhälsan, Vara kommun Antagen av bildningsnämnden 2014-05-27 39 Skollagen 7 kap. Närvaro 17 En elev i grundskolan, grundsärskola, specialskola och sameskola ska delta i

Läs mer

Handlingsplan vid frånvaro. Framtagen av: Centrala Elevhälsan Datum: Version: 1.0

Handlingsplan vid frånvaro. Framtagen av: Centrala Elevhälsan Datum: Version: 1.0 Framtagen av: Centrala Elevhälsan Datum: 2015-03-19 Version: 1.0 Inledning I skolan arbetar vi aktivt med att skapa en hälsofrämjande skolmiljö som stimulerar elever till att vilja lära samt närvara i

Läs mer

Riktlinjer. Frånvaro och ledighet

Riktlinjer. Frånvaro och ledighet Riktlinjer Frånvaro och ledighet Skolplikt alla har rätt till utbildning! FN:s barnkonvention fastslår att alla barn ska ha rätt till utbildning. I Sverige gäller skolplikt för alla elever i grundskoleålder

Läs mer

Skolplikt och skolfrånvaro, höstterminen 2017

Skolplikt och skolfrånvaro, höstterminen 2017 Ärende 6 1 (2) TJÄNSTESKRIVELSE 2017-11-27 Utbildningskontoret Utbildningsnämnden Kommundelsnämnderna Skolplikt och skolfrånvaro, höstterminen 2017 Dnr: UN 17/59 Sammanfattning av ärendet Kommunens ansvar

Läs mer

Dnr BUN16/46 RIKTLINJER. Riktlinjer för skolpliktsbevakning. Antagen av Barn- och ungdomsnämnden

Dnr BUN16/46 RIKTLINJER. Riktlinjer för skolpliktsbevakning. Antagen av Barn- och ungdomsnämnden Dnr BUN16/46 RIKTLINJER Riktlinjer för skolpliktsbevakning Antagen av Barn- och ungdomsnämnden 2016-06-07 Dnr BUN16/46 2/7 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Bakgrundsanalys och överväganden... 3

Läs mer

På intranätet sök Grundskoleavdelningen, styr- och stöddokument samt på

På intranätet sök Grundskoleavdelningen, styr- och stöddokument samt på 1 Giltig frånvaro En elevs frånvaro är giltig om eleven är sjuk eller har ett liknande tillstånd som innebär att eleven inte kan delta i utbildningen i skolan. En elev har också giltig frånvaro när eleven

Läs mer

1. Backaskolan Handlingsplan vid frånvaro

1. Backaskolan Handlingsplan vid frånvaro 1. Backaskolan Handlingsplan vid frånvaro Fastställd av styrelsen 20160215 Frånvaro från skolan är ofta ett tecken på ohälsa, som kan bero på brister i skolmiljön, dåliga relationer med kamrater eller

Läs mer

Frånvaro och ledighet

Frånvaro och ledighet Juridisk vägledning Reviderad april 2013 Mer om Frånvaro och ledighet Vårdnadshavaren ska kontaktas samma dag en elev är frånvarande utan giltigt skäl Även elever i frivilliga skolformer som gymnasieskolan

Läs mer

Rutiner för frånvaro och ledighet KMS

Rutiner för frånvaro och ledighet KMS Rutiner för frånvaro och ledighet KMS 2014-2015 Skollagen I skollagen som började tillämpas hösten 2011 och i skolförordningen regleras frågor som rör när elev i grundskolan uteblir från skolarbetet. Huvudman

Läs mer

MODELLOMRÅDET ETT SAMVERKANSARBETE för barn och ungdomars psykiska hälsa. SKOLNÄRVARO HANDLINGSPLAN för kommunala skolor i Enköpings kommun

MODELLOMRÅDET ETT SAMVERKANSARBETE för barn och ungdomars psykiska hälsa. SKOLNÄRVARO HANDLINGSPLAN för kommunala skolor i Enköpings kommun MODELLOMRÅDET ETT SAMVERKANSARBETE för barn och ungdomars psykiska hälsa SKOLNÄRVARO HANDLINGSPLAN för kommunala skolor i Enköpings kommun Skolplikt och elevens rätt till utbildning Enligt skollagen 7

Läs mer

SKOLNÄRVARO HANDLINGSPLAN. För kommunala grundskolor och grundsärskola i Gnosjö kommun

SKOLNÄRVARO HANDLINGSPLAN. För kommunala grundskolor och grundsärskola i Gnosjö kommun SKOLNÄRVARO HANDLINGSPLAN För kommunala grundskolor och grundsärskola i Gnosjö kommun SKOLPLIKT OCH ELEVENS RÄTT TILL UTBILDNING Sverige var ett av de första länderna som ratificerade FN:s barnkonvention.

Läs mer

Skolplikt och utredning av elevers frånvaro

Skolplikt och utredning av elevers frånvaro Skolplikt och utredning av elevers frånvaro 2019-04-10 The Capital of Scandinavia Agenda 1. Inledning och presentation av Enheten för ersättning och skolplikt 2. Skolplikt 3. Bestämmelser om frånvaro 4.

Läs mer

Anvisning för att främja närvaro i skolan

Anvisning för att främja närvaro i skolan Anvisning för att främja närvaro i skolan Grundskolan, grundsärskolan Gäller fr.o.m. 2017-08-21 Antagen av bildningschef 2017-08-21 Innehållsförteckning Inledning... 1 Syfte... 1 Att främja närvaro samt

Läs mer

Handlingsplan. frånvaro utan giltigt skäl i skolan. Rosengård SDF Malmö Stad. Upprättad: Version: Ansvarig: Förvaltning: Beslutad

Handlingsplan. frånvaro utan giltigt skäl i skolan. Rosengård SDF Malmö Stad. Upprättad: Version: Ansvarig: Förvaltning: Beslutad Handlingsplan frånvaro utan giltigt skäl i skolan Rosengård SDF Malmö Stad Upprättad: Version: Ansvarig: Förvaltning: Beslutad 2013-03-25 4.0 Förvaltningsledningen reviderad mars 2013 av SSP organisationen

Läs mer

ELEVHÄLSOPLAN FÖR ODENSLUNDSSKOLAN

ELEVHÄLSOPLAN FÖR ODENSLUNDSSKOLAN ELEVHÄLSOPLAN FÖR ODENSLUNDSSKOLAN Odenslundsskolan, reviderad, februari 2013 1 Målsättning med elevhälsoarbetet. Vi vill främja varje elevs hälsa, utveckling och lärande. Vi vill skapa en trygg och god

Läs mer

Elevens rätt till utbildning - rutiner för att främja närvaro och att uppmärksamma, utreda och åtgärda frånvaro i skolan

Elevens rätt till utbildning - rutiner för att främja närvaro och att uppmärksamma, utreda och åtgärda frånvaro i skolan 2015-09-11 Elevens rätt till utbildning - rutiner för att främja närvaro och att uppmärksamma, utreda och åtgärda frånvaro i skolan Inledning I skollagen anges att bildningsnämnden ansvarar för att alla

Läs mer

Riktlinjer avseende skolfrånvaro i Botkyrka kommuns grundskolor. Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Riktlinjer avseende skolfrånvaro i Botkyrka kommuns grundskolor. Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Riktlinjer avseende skolfrånvaro i Botkyrka kommuns grundskolor Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: UF/2017: Dokumentet är beslutat av: Utbildningsnämnden Dokumentet beslutades

Läs mer

Allmänna råd med kommentarer Arbetet med att främja närvaro och att uppmärksamma, utreda och åtgärda frånvaro i skolan

Allmänna råd med kommentarer Arbetet med att främja närvaro och att uppmärksamma, utreda och åtgärda frånvaro i skolan 2012-03-28 1 (20) Allmänna råd med kommentarer Arbetet med att främja närvaro och att uppmärksamma, utreda och åtgärda frånvaro i skolan - för grundskolan, grundsärskolan, specialskolan, sameskolan, gymnasieskolan

Läs mer

Falkenberg gymnasieskolas plan för att främja närvaro och att uppmärksamma, utreda och åtgärda frånvaro i skolan (2013/2014)

Falkenberg gymnasieskolas plan för att främja närvaro och att uppmärksamma, utreda och åtgärda frånvaro i skolan (2013/2014) Falkenberg gymnasieskolas plan för att främja närvaro och att uppmärksamma, utreda och åtgärda frånvaro i skolan (2013/2014) Vår vision Alla ska lyckas! Falkenbergs gymnasieskola och gymnasiesärskola är

Läs mer

Rutin för skolpliktsbevakning

Rutin för skolpliktsbevakning Datum Diarienummer 2015-02 UBN- 2015 Rutin för skolpliktsbevakning Lagrum för skolplikt Skolplikt fastställs i 7 kap. skollagen där det framgår att skolplikt gäller alla barn från hösten det kalenderår

Läs mer

Information skolpliktsbevakning

Information skolpliktsbevakning INFORMATION 1(2) 2015-11-09 2015/2952-GSN-648 20151126 Tord Karlsson - p1tk02 tord.karlsson@vasteras.se Delges Text Information skolpliktsbevakning Den rättsliga regleringen avseende skolplikt framgår

Läs mer

Rutiner för att tidigt fånga upp betydande skolfrånvaro i grundskolan -Fylls i vid ärende när åtgärder sker för att stärka en elevs skolnärvaro

Rutiner för att tidigt fånga upp betydande skolfrånvaro i grundskolan -Fylls i vid ärende när åtgärder sker för att stärka en elevs skolnärvaro Rutiner för att tidigt fånga upp betydande skolfrånvaro i grundskolan -Fylls i vid ärende när åtgärder sker för att stärka en elevs skolnärvaro Elevens namn: Skola: ns namn: Elevens personnummer: Klass:

Läs mer

Handlingsplan vid elevs frånvaro

Handlingsplan vid elevs frånvaro 1 (6) Läsår 19/20 Handlingsplan vid elevs frånvaro (oanmäld frånvaro och sjukfrånvaro) Skolplikt Skollagen 7 kap: En elev i förskoleklass, grundskolan och grund-särskolan ska delta i den verksamhet som

Läs mer

Handlingsplan vid frånvaro

Handlingsplan vid frånvaro Handlingsplan vid frånvaro Rutin och stöd för systematiskt arbete med att främja närvaro i Askersunds kommuns förskolor och grundskolor 2016/2017 Innehållsförteckning 1. Bakgrund...3 2. Syfte...3 3. Definitioner...3

Läs mer

Främja närvaro och åtgärda frånvaro på Kronan F-9

Främja närvaro och åtgärda frånvaro på Kronan F-9 Främja närvaro och åtgärda frånvaro på Kronan F-9 Skolplikten motsvaras av rätten till utbildning. Vårdnadshavare är skyldiga att se till att barnet fullföljer sin skolgång och skolan har ansvar för att

Läs mer

Ormstaskolans rutin för att främja närvaro samt förebygga och åtgärda frånvaro

Ormstaskolans rutin för att främja närvaro samt förebygga och åtgärda frånvaro 2017-08-30 SID 1/5 Ormstaskolans rutin för att främja närvaro samt förebygga och åtgärda frånvaro Skolans lokala rutin utgår från Vallentuna kommuns gemensamma rutin för att främja närvaro samt förebygga

Läs mer

Handlingsplan för ökad närvaro. förskola, grundskola och grundsärskola. Barn- och ungdomsförvaltningen

Handlingsplan för ökad närvaro. förskola, grundskola och grundsärskola. Barn- och ungdomsförvaltningen Handlingsplan för ökad närvaro förskola, grundskola och grundsärskola Barn- och ungdomsförvaltningen Handlingsplan för ökad närvaro i grundskola och grundsärskola Ogiltig frånvaro Steg 1 Vid första tillfället

Läs mer

Barn- och utbildningskontorets rutin för åtgärder vid elevers ogiltiga frånvaro och för att bevaka skolplikt

Barn- och utbildningskontorets rutin för åtgärder vid elevers ogiltiga frånvaro och för att bevaka skolplikt HANDLÄGGNINGSRUTIN från Barn- och utbildningskontoret Beslut datum: 2013-09-19 rev. 2014-01-30 Förvaltningschef Åse Modin Barn- och utbildningskontorets rutin för åtgärder vid elevers ogiltiga frånvaro

Läs mer

Handlingsplan för gymnasieskolan och gymnasiesärskolan kring skolnärvaro

Handlingsplan för gymnasieskolan och gymnasiesärskolan kring skolnärvaro Handlingsplan för gymnasieskolan och gymnasiesärskolan kring skolnärvaro Information till vårdnadshavare och elev Handlingsplan för skolnärvaro Gymnasieskolan är en frivillig skolform, det finns ingen

Läs mer

Handlingsplan för arbetet med att motverka ogiltig frånvaro från skolan. Almby skola

Handlingsplan för arbetet med att motverka ogiltig frånvaro från skolan. Almby skola Handlingsplan för arbetet med att motverka ogiltig frånvaro från skolan Almby skola Inledning Alla skolpliktiga barn och ungdomar har rätt till utbildning. Kommunen har ansvar att se till att alla hemmahörande

Läs mer

Föreläggande vid vite avseende elevs rätt till utbildning i

Föreläggande vid vite avseende elevs rätt till utbildning i Beslut Kristinehamns kommun Skolnämnden 681 84 Kristinehamn 2017-02-24 1 (6) Aktbilaga 22 Föreläggande vid vite avseende elevs rätt till utbildning i Kristinehamns kommun Beslut Skolinspektionen förelägger

Läs mer

Elevakter i grundskolan

Elevakter i grundskolan Rutiner Datum 2015-06-30 Barn- och utbildningsförvaltningen Elevakter i grundskolan Elevakt upprättas så snart behovet finns, det vill säga när ett dokument som ska tillfogas elevakten upprättats eller

Läs mer

Handlingsplan vid elevs otillåtna frånvaro för grund- och grundsärskola samt gymnasium- och gymnasiesärskola i Övertorneå Kommun

Handlingsplan vid elevs otillåtna frånvaro för grund- och grundsärskola samt gymnasium- och gymnasiesärskola i Övertorneå Kommun Handlingsplan vid elevs otillåtna frånvaro för grund- och grundsärskola samt gymnasium- och gymnasiesärskola i Övertorneå Kommun ÖVERTORNEÅ KOMMUN Elevhälsan Reviderad 2015-03-31 Inledande intentioner

Läs mer

Om det finns anledning att misstänka att en elev far illa ska anmälan till socialtjänsten alltid göras efter information till vårdnadshavare.

Om det finns anledning att misstänka att en elev far illa ska anmälan till socialtjänsten alltid göras efter information till vårdnadshavare. Bakgrund Alla barn i Sverige har skolplikt och en lagstadgad rätt till utbildning. Skolplikten innebär även närvaroplikt enligt skolverket. Långvarig frånvaro innebär att rätten till utbildning inte blir

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skollagen (2010:800); Utkom från trycket den 28 november 2017 utfärdad den 16 november 2017. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om skollagen (2010:800)

Läs mer

Riktlinjer för skolpliktsbevakning

Riktlinjer för skolpliktsbevakning DIARIENUMMER BUN 2017.427 BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Riktlinjer för skolpliktsbevakning För samtliga skolpliktiga elever folkbokförda i Valltuna kommun Antagna av barn- och ungdomsnämnd 142 2017-12-06 Avdelning

Läs mer

Rutiner för ÖKAD SKOLNÄRVARO HUR VI FÖREBYGGER OCH SÄTTER IN INSATSER TIDIGT FÖR ATT MOTVERKA SKOLFRÅNVARO PÅ LIDINGÖ

Rutiner för ÖKAD SKOLNÄRVARO HUR VI FÖREBYGGER OCH SÄTTER IN INSATSER TIDIGT FÖR ATT MOTVERKA SKOLFRÅNVARO PÅ LIDINGÖ Rutiner för ÖKAD SKOLNÄRVARO HUR VI FÖREBYGGER OCH SÄTTER IN INSATSER TIDIGT FÖR ATT MOTVERKA SKOLFRÅNVARO PÅ LIDINGÖ Rutiner för ökad skolnärvaro Syftet med rutinerna är att förebygga, upptäcka och tidigt

Läs mer

Riktlinjer för fullgörande av skolplikt på annat sätt och skolpliktens upphörande

Riktlinjer för fullgörande av skolplikt på annat sätt och skolpliktens upphörande VERSION. 208-02-5 BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDENS Riktlinjer för fullgörande av skolplikt på annat sätt och skolpliktens upphörande Antagna av barn- och ungdomsnämnden den 0 april 208 Innehåll. Skolpliktens

Läs mer

Handlingsplan. för arbetet med att motverka olovlig frånvaro på Lillåns skolor. Läsåret 2013/2014

Handlingsplan. för arbetet med att motverka olovlig frånvaro på Lillåns skolor. Läsåret 2013/2014 Handlingsplan för arbetet med att motverka olovlig frånvaro på Lillåns skolor Läsåret 2013/2014 1. Inledning Alla skolpliktiga barn och ungdomar har ovillkorlig rätt till utbildning. Kommunen har ansvar

Läs mer

Riktlinje för uppföljning av närvaro samt skolplikt. Gemensamt förhållningssätt vad gäller uppföljning av närvaro samt rapportering ang.

Riktlinje för uppföljning av närvaro samt skolplikt. Gemensamt förhållningssätt vad gäller uppföljning av närvaro samt rapportering ang. RIKTLINJE Riktlinje för uppföljning av närvaro samt skolplikt Dokumentets syfte Gemensamt förhållningssätt vad gäller uppföljning av närvaro samt rapportering ang. skolplikt Dokumentet gäller för Grundskolor

Läs mer

Riktlinje för uppföljning av närvaro samt skolplikt

Riktlinje för uppföljning av närvaro samt skolplikt RIKTLINJE Riktlinje för uppföljning av närvaro samt skolplikt Dokumentets syfte Gemensamt förhållningssätt vad gäller uppföljning av närvaro samt rapportering ang. skolplikt Dokumentet gäller för Grundskolor

Läs mer

Handlingsplan vid frånvaro

Handlingsplan vid frånvaro BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN upprättad: 2010-11-22 SOCIALFÖRVALTNINGEN reviderad: 2012-02-22 reviderad: 2013-04-02 reviderad: 2016-02-04 Handlingsplan vid frånvaro Handläggare: Susanne Pettersson

Läs mer

Hantering av elevers frånvaro

Hantering av elevers frånvaro Hantering av elevers frånvaro Handlingsplan för hantering av elevers frånvaro Åtgärdstrappa och stödmaterial Anvisningar för registrering Lathund och instruktionsfilmer Stöd till skolor The Capital of

Läs mer

Handlingsplan för närvaro - Din närvaro är avgörande

Handlingsplan för närvaro - Din närvaro är avgörande Handlingsplan för närvaro - Din närvaro är avgörande En handlingsplan för att främja närvaro Skall användas när elev har frånvaro Trosa kommun Antagen av: Humanistiska nämnden 2018-11-27, 96 HN 2018/82

Läs mer

Handlingsplan vid skolfrånvaro

Handlingsplan vid skolfrånvaro Kvinnebyskolan 2015-12-11 Handlingsplan vid skolfrånvaro Syftet med handlingsplanen är att personalen i ett tidigt skede ska uppmärksamma tecken på tilltagande frånvaro hos elever och därefter skyndsamt

Läs mer

Skolplikt och skolfrånvaro, vårterminen 2018

Skolplikt och skolfrånvaro, vårterminen 2018 Ärende 6 1 (2) TJÄNSTESKRIVELSE 2018-05-23 Utbildningskontoret Utbildningsnämnden Kommundelsnämnderna Skolplikt och skolfrånvaro, vårterminen 2018 Dnr: UN 18/63 Sammanfattning av ärendet Kommunens ansvar

Läs mer

Handläggningsrutiner i ärenden när elev inte uppfyller skolplikten

Handläggningsrutiner i ärenden när elev inte uppfyller skolplikten 1(7) STYRDOKUMENT DATUM 2011-12-01 Handläggningsrutiner i ärenden när elev inte uppfyller skolplikten Inledning Elevens vårdnadshavare har ett ansvar för att medverka till att deras barn kommer till skolan

Läs mer

Riktlinjer och rutiner för tilläggsbelopp gällande extraordinärt stöd

Riktlinjer och rutiner för tilläggsbelopp gällande extraordinärt stöd LULEÅ KOMMUN Dnr 1 (7) Barn- och utbildningsförvaltningen Riktlinjer och rutiner för tilläggsbelopp gällande extraordinärt stöd Fastställda av skolchef fr.o.m. 2014-03-01 Reviderade 2017-10-06 Innehåll

Läs mer

Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott Barn- och ungdomsnämnden antar föreslagna riktlinjer för skolpliktsbevakning.

Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott Barn- och ungdomsnämnden antar föreslagna riktlinjer för skolpliktsbevakning. VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott 2017-12-06 101 Revidering av riktlinjer för skolpliktsbevakning (BUN 2017.427) Beslut Arbetsutskottet föreslår att: Barn-

Läs mer

SKOLVERKETS ALLMÄNNA RÅD. Arbetet med att främja närvaro och att uppmärksamma, utreda och åtgärda frånvaro i skolan

SKOLVERKETS ALLMÄNNA RÅD. Arbetet med att främja närvaro och att uppmärksamma, utreda och åtgärda frånvaro i skolan SKOLVERKETS ALLMÄNNA RÅD Arbetet med att främja närvaro och att uppmärksamma, utreda och åtgärda frånvaro i skolan 1 Beställningsadress: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm Telefon: 08-690 95 76 Telefax:

Läs mer

REGLEMENTE FÖR SKOLPLACERING I FÖRSKOLEKLASS OCH GRUNDSKOLA

REGLEMENTE FÖR SKOLPLACERING I FÖRSKOLEKLASS OCH GRUNDSKOLA REGLEMENTE FÖR SKOLPLACERING I FÖRSKOLEKLASS OCH GRUNDSKOLA Beslutat i utbildningsnämnden 2016-12-19 Reviderat av utbildningsnämnden 2017-10-25 ( 151), 2018-03-21 ( 28), 2018-10-25 ( 146) 2 1 Lagar och

Läs mer

Klagomålshantering. 2. Muntligen eller skriftligen till rektor eller bitr. rektor. 3. Skriftligen till huvudman. 4. Skriftligen till skolinspektionen

Klagomålshantering. 2. Muntligen eller skriftligen till rektor eller bitr. rektor. 3. Skriftligen till huvudman. 4. Skriftligen till skolinspektionen Klagomålshantering Syftet med ISGR:s rutiner för klagomålshantering är att kunna identifiera och förebygga brister inom verksamheten. Enligt skollagen(2010:800) 4kap 8, ska det på en skola finnas skriftliga

Läs mer

Åtgärdstrappa för att främja skolnärvaro på Åsaskolan

Åtgärdstrappa för att främja skolnärvaro på Åsaskolan Åtgärdstrappa för att främja skolnärvaro på Åsaskolan Elev: Startdatum för frånvaro: Kryssa i rutorna efter utförd insats. Tillfälle 1-5 Mentor Kontakt med vårdnadshavare, tillf. 1, vid lektionens slut.

Läs mer

Handlingsplan för att främja skolnärvaro

Handlingsplan för att främja skolnärvaro Handlingsplan för att främja skolnärvaro i Askersunds kommuns förskolor och grundskolor 2019/2020 Innehållsförteckning Bakgrund...3 Syfte...3 Definitioner...3 Ogiltig frånvaro...4 Giltig frånvaro/anmäld

Läs mer

Handlingsplan vid hög skolfrånvaro i Vellinge kommun

Handlingsplan vid hög skolfrånvaro i Vellinge kommun 2014-01-30 1 (5) Kommunförvaltningen Handlingsplan Dnr: UN 2013/372 Ester Alavei Utbildningsspecialist Handlingsplan vid hög skolfrånvaro i Vellinge kommun Syftet med handlingsplanen är att skolorna i

Läs mer

Skolan är till för ditt barn

Skolan är till för ditt barn Skolan är till för ditt barn En broschyr om de nya läroplanerna och den nya skollagen som riktar sig till dig som har barn i grundskolan, grundsärskolan, specialskolan eller sameskolan Den här broschyren

Läs mer

Uppsala yrkesgymnasium Ekeby och Jälla. Rutiner vid frånvaro 2018/2019

Uppsala yrkesgymnasium Ekeby och Jälla. Rutiner vid frånvaro 2018/2019 Uppsala yrkesgymnasium Ekeby och Jälla Rutiner vid frånvaro 2018/2019 Inledning Skolinspektionens senaste rapport (2016) om omfattande frånvaro visar att elever med hög frånvaro löper större risk att hamna

Läs mer

Ansökan om ytterligare år i grundskola

Ansökan om ytterligare år i grundskola Blanketten fylls i på datorn och skickas till: Sollentuna kommun Stöd och utveckling, barn- och utbildningskontoret 19186 Sollentuna Ansökan om ytterligare år i grundskola Enligt Skollag (2010:800) 7kap

Läs mer

Riktlinje - elevakter i grundskolan

Riktlinje - elevakter i grundskolan Barn & Utbildning Datum 2018-04-19 Ärendenr 2018-000089 003 Fastställd av Ledningsgruppen 2018-09-26 Riktlinje - elevakter i grundskolan I Tibro kommun använder vi oss av elevakter i pappersform. Elevakt

Läs mer

Skolan är till för ditt barn

Skolan är till för ditt barn Skolan är till för ditt barn En broschyr om de nya läroplanerna och den nya skollagen som riktar sig till dig som har barn i grundskolan, grundsärskolan, specialskolan eller sameskolan Du är viktig Du

Läs mer

Att främja närvaro för alla elevers rätt till utbildning

Att främja närvaro för alla elevers rätt till utbildning Att främja närvaro för alla elevers rätt till utbildning Alla barn och ungdomar har skolan som gemensam arbetsplats Eleverna är skyldiga att delta i utbildningen om de inte har giltiga skäl att utebli.

Läs mer

Elevs rätt till utbildning

Elevs rätt till utbildning Elevs rätt till utbildning Varje elev kan och vill Utbildningen inom skolväsendet syftar till att barn och elever ska inhämta och utveckla kunskaper och andra värden. För att kunna göra det måste eleven

Läs mer

Rutin för att främja skolnärvaro och tidigt fånga upp och åtgärda skolfrånvaro i grundskolan och grundsärskolan

Rutin för att främja skolnärvaro och tidigt fånga upp och åtgärda skolfrånvaro i grundskolan och grundsärskolan Rutin för att främja skolnärvaro och tidigt fånga upp och åtgärda skolfrånvaro i grundskolan och grundsärskolan Simrishamns kommun på Österlen Förhållningssätt i Simrishamns kommuns grundskolor och grundsärskola

Läs mer

RESURSSKOLAN. Beskrivning av Resursskolans uppdrag och ansvar

RESURSSKOLAN. Beskrivning av Resursskolans uppdrag och ansvar RESURSSKOLAN Beskrivning av Resursskolans uppdrag och ansvar Karlskrona kommun Barn och ungdomsförvaltningen - 2014 RESURSSKOLAN EN DEL AV SÄRSKILT STÖD SÄRSKILD UNDERVISNINGS- GRUPP ENLIGT SKOLLAGEN:

Läs mer

Ansökan om ytterligare år i grundsärskola

Ansökan om ytterligare år i grundsärskola Barn- och utbildningskontoret Ansökan om ytterligare år i grundsärskola Blanketten fylls i på datorn och skickas till: Sollentuna kommun Stöd och utveckling, barn- och utbildningskontoret 19186 Sollentuna

Läs mer

Riktlinjer för rapportering och hantering av frånvaro Gymnasieskolan

Riktlinjer för rapportering och hantering av frånvaro Gymnasieskolan BUN 37/2015 Barn- och utbildningsnämnden Riktlinjer för rapportering och hantering av frånvaro Gymnasieskolan Vaxholms stad 2015-05-25 Post: 185 83 Vaxholm Besök: Eriksövägen 27 Telefon: 08-541 708 00

Läs mer

Elevers rätt till kunskap, extra anpassningar och särskilt stöd

Elevers rätt till kunskap, extra anpassningar och särskilt stöd Juridisk vägledning Reviderad maj 2015 Mer om Elevers rätt till kunskap, extra anpassningar och särskilt stöd Alla elever ska ges stöd och stimulans för att utvecklas så långt som möjligt. Vissa elever

Läs mer

Rutiner för att främja skolnärvaro motverka ströfrånvaro

Rutiner för att främja skolnärvaro motverka ströfrånvaro Rutiner för att främja skolnärvaro motverka ströfrånvaro All frånvaro registreras i Skola 24. Finns anledning till oro? För att få elever att komma tillbaka till skolan är det viktigt att insatser startar

Läs mer

Handlingsplan för ökad närvaro. förskola, grundskola och grundsärskola. Barn- och ungdomsförvaltningen

Handlingsplan för ökad närvaro. förskola, grundskola och grundsärskola. Barn- och ungdomsförvaltningen Handlingsplan för ökad närvaro förskola, grundskola och grundsärskola Barn- och ungdomsförvaltningen 20170127 Handlingsplan för ökad närvaro i grundskola och grundsärskola Oanmäld frånvaro Steg 1 Vid

Läs mer