Teckensaga Max och Mia bygger en lådbil

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Teckensaga Max och Mia bygger en lådbil"

Transkript

1 Teckensaga Max och Mia bygger en lådbil Madeleine Andersson Ann Carlsson

2 Användning av materialet Denna teckensaga är främst avsedd att berättas tillsammans med TSS, Tecken Som Stöd. Med tecknen förstärker du vissa ord i varje mening, samtidigt som du talar och hjälper på det sättet barnet med dess språkliga utveckling. Genom att teckna till talet förtydligar du det du säger genom att engagera flera sinnen samtidigt. Barnet får ett verktyg att använda för att kunna uttrycka sig antingen i stället för tal innan talet kommer eller som komplement till tal. Sagan kan läsas av en vuxen tillsammans med barnet för att lära olika tecken för verktyg, att bygga eller bilar. Sagan passar utmärkt för barn som redan kan en del grundtecken och har ett intresse inom lådbilsbygge. Förhoppningen är att barnet efter att ha läst sagan tillsammans med en vuxen kan använda tecknen i vardagen. Detta teckenkommunikationsmaterial utgörs av en saga som presenteras i digital form för att kunna spridas och användas av någon vuxen, såsom logoped, förälder eller pedagogisk personal i barnets omgivning. Sagan presenteras med text och bilder. En del ord är understrukna i texten och de finns som teckenbilder i bifogat lexikon. Sagan kan användas på olika sätt beroende på vad barnet behöver träna. Här följer några förslag på vad som kan tränas med hjälp av sagan: - verktygstecknen som finns i bifogat bildlexikon - de mest betydelsebärande orden i varje mening - samtliga substantiv - samtliga verb - barnet får berätta/återberätta sagan med tecken. Då kan bilderna i sagan fungera som stöd i berättandet.

3 Max och Mia bygger en lådbil Max och Mia är syskon. De tycker om att leka tillsammans. Idag ska de få göra något de längtat efter. De ska bygga en lådbil med pappa! Pappa, Max och Mia står i pappas garage. - Hur gör vi nu, pappa? frågar Mia. Pappa funderar och säger: Vi behöver en beskrivning för att se hur vi ska bygga lådbilen. Vi behöver veta hur stor den ska vara och hur vi ska såga och mäta. Pappa letar i lådor i garaget och hittar ett gammalt papper. - Här är en beskrivning över hur jag och min pappa, er farfar, gjorde när vi byggde en lådbil när jag var liten pojke, säger pappa. Först måste vi hämta två plywoodskivor. Alla hjälper till att ta fram de stora plywoodskivorna som ligger under taket i garaget. - Nu behöver vi en såg för att såga ut bilens sidor, säger Max. - Kan du hjälpa mig att ta ner sågen pappa, frågar Mia. Jag vill såga. - Jag hämtar måttbandet och ritar ut hur du ska såga Mia, säger Max. Pappa och Max använder beskrivningen, penna och måttband för att rita upp lådbilens sidor och golv på plywooden. Sedan sågar Mia och pappa. Nu har bilen fyra sidor och ett golv. Max hämtar lim och Mia hämtar spik. Först limmas kanterna ihop av Max, Mia tar hammaren och spikar ihop hörnen. Alla fyra sidorna på lådbilen ska limmas och spikas ihop. Alla hjälper till. - Bilen ska ha en motor fram, säger Max. Pappa hämtar små brädor (trämaterial) som alla hjälper till att limma och spika ihop med hammaren. Det blir en fin motor.

4 - Nu vill jag att vi bygger två sittplatser, säger Max. - Oj vad fint det blev, säger Mia. Nu har vi väggar, golv och sittplatser för två personer. - Vad behöver vi sätta dit nu? Frågar pappa. Vad behöver bilen för att vi ska kunna köra den? - Bildäck! Säger Max och Mia. Pappa hämtar fyra gamla däck som förut varit på Mias och Max barnvagn som de hade när de var bäbisar. - Mycket roligare med en lådbil, säger Max. Först sätter de på däcken på pinnarna som sticker ut. Sen måste de ju sätta fast bildäcken. Vad behöver de då? - Vi behöver skruv och en skruvmejsel, säger pappa och går och hämtar dem. Max håller skruvmejseln och skruvar fast skruvarna så däcken sitter fast, men inte för hårt. De måste kunna rulla. En pinne är för lång och den knipsar pappa av med tången.

5 - Vad behöver vi nu? frågar pappa. - En ratt! säger Mia. - Bromsar! säger Max. - För att kunna köra måste vi först ha rör från bildäcken till ratten. Mycket svårt jobb, säger pappa. De jobbar och bygger. De använder skiftnyckel, och se, nu är det färdigt. - Nu vill ja ha ratten, säger Mia. De sätter dit ratten med en mutter och använder en skiftnyckel för att dra åt muttern. - Jag vill ha mina bromsar, säger Max. Att kunna stanna bilen är mycket viktigt! Pappa, Max och Mia hjälps åt att göra bromsar så man kan stanna bilen ordentligt. - Men, säger Mia. Nu finns det ju ingen plats att lägga alla verktygen på, om bilen kanske går sönder när vi är ute och åker och vi behöver laga bilen. Hur gör vi nu? - Kanske kan vi bygga en låda? säger Max.

6 Alla hjälps åt att bygga en liten låda. - Men.., var ska den stå? Bilen har ju inget tak, så en takbox som grannarna har när de ska åka på skidsemester är omöjligt att ha på vår lådbil, säger Max. - Vi bygger en koffert, säger Mia. Längst bak får lådan sitta. Lådan spikas fast med hammare och spik. - Där kan vi både lägga måttband, hammare, spik, skruvmejsel, yxa.. nej, inte yxa, det behöver vi inte! Men en ficklampa, det är bra om det är mörkt ute när man behöver reparera, säger Mia. - Men om det är mörkt ute, då måste bilen ha strålkastare, säger Max. - Och en tuta! Det har alla bilar, säger Mia. - Och så måste vi sätta dit en vindruta framför ratten, så vi inte får massa flugor i munnen, säger Max. - Och säkerhetsbälte är viktigt, säger pappa. - Men jag vill vara cool och ha en stereo med musik i bilen också, det har alla coola killar, säger Max. Alla bygger och sätter dit strålkastare, tuta, vindruta och stereo.

7 - Titta, nu är bilen KLAR!! Vad snygg den är! Vad duktiga vi varit som byggt bilen alldeles själva, säger pappa. Mia och Max springer in till huset och hämtar hjälmar och handskar, för nu ska de ut och åka, i sin egna byggda lådbil. - Spännande och roligt, säger Max. - Nu ska vi köra om mamma i hennes bil, säger Mia. - Vänta barn! Ni har glömt era körkort! ropar pappa. - Tack! säger Mia och Max. - De tutar och åker iväg nedåt gatan.

8 Teckenlexikon till Max och Mia bygger en lådbil Bygga Flata händerna, riktade mot varandra och nedåtvända, den ena ovanför den andra, kontakt med varandra, förs uppåt samtidigt som de byter plats med varandra ett par gånger. Lådbil Låda Flata händerna, riktade mot varandra och inåtvända, den ena framför den andra, förs nedåt med distinkt rörelseslut. Därefter förs flata händerna, framåtriktade och vända mot varandra, förs nedåt med distinkt rörelseslut. Bil Knutna händer, riktade mot varandra och inåtvända, förs upp och ner växelvis. Garage Flata handen, framåtriktad och vänstervänd, förs framåt under kontakt under den andra flata handen.

9 Beskrivning O-handen, framåtriktad och vänstervänd, kontakt bredvid flata handen, framåtriktad och högervänd, förs åt höger samtidigt som den förändras till sprethand, upprepas. Såg/såga Flata handen, framåtriktad och vänstervänd, förs fram och tillbaka under kontakt med den andra flata handens tumsida. Måttband (mäta) Hållhänderna, framåtriktade och nedåtvända, kontakt med varandra, förs från varandra. Plywoodskivor Träd Pekfingrarna, uppåtriktade och vända mot varandra, förs uppåt med små vridrörelser.

10 Material A-händerna, nedåtriktade och vända mot varandra, slås upp och ner. Lim Flata handen, framåtriktad och nedåtvänd, förs inåt under kontakt med den andra flata handen, slås inåt, förs framåt under kontakt, upprepas. Spik Pekfingret, nedåtriktad och inåtvänd, kontakt med den flata handen, slås uppåt samtidigt som den vrids uppåt, kontakt. Hammare Hållhanden, uppåtriktad och vänstervänd, förs nedåt ett par gånger samtidigt som den slås framåt.

11 Motor Knutna händerna, framåtriktade och vända mot varandra, rör sig i framåtriktade växelvisa cirklar. Bildäck S-handen, vänsterriktad och uppåtvänd, förs i framåtriktad cirkelrörelse. Skruva/skruv N-handen, nedåtriktad och högervänd, vrids inåt ett par gånger under kontakt med den flata handen. Tång S-handen, nedåtriktad och vänstervänd, förändras till knuten hand ett par gånger.

12 Bilratt Knutna händerna, riktade mot varandra och inåtvända, förs upp och ner växelvis. Därefter O-händerna, framåtriktade och nedåtvända, kontakt med varandra, förs nedåt från varandra i utåtgående båge samtidigt som de vrids uppåt, kontakt. Broms Knutna handen, uppåtriktad och framåtvänd, den ena bakom den andra, förs framåt nedåt. Skiftnyckel V-handen, framåtriktad och vänstervänd, flätad i den andra V-handen, slås uppåt ett par gånger. Bild saknas Mutter Nyphand skruvar mot andra nyphand.

13 Verktyg V-handen, framåtriktad och vänstervänd, flätad i den andra V-handen, slås uppåt ett par gånger. Laga/reparera Knutna handen, framåtriktad och vänstervänd, förs nedåt, kontakt med den andra knutna handen, upprepas. Yxa Flata handen, framåtriktad och vänstervänd, förs nedåt åt vänster ett par gånger. Ficklampa S-handen, vänsterriktad och inåtvänd, tummen vinkar ett par gånger.

14 Strålkastare O-händerna, uppåtriktade och framåtvända, förs framåt samtidigt som de förändras till sprethänder. Tuta Tummen, framåtriktad och vänstervänd, förs framåt ett par gånger. Vindruta Fönster Sprethänderna, uppåtriktade och vända mot varandra, vrids snabbt fram och tillbaka. Ruta Pekfingrarna, framåtriktade och nedåtvända, fingertoppskontakt, förs från varandra, förs nedåt, förs mot varandra.

15 Säkerhetsbälte Säkerhet Flata handen, framåtriktad och vänstervänd, slås uppåt, kontakt med hakan. Bälte Måtthänderna, nedåtriktade och inåtvända, förs mot varandra under kontakt med magen. Stereo/musik Klohänderna, uppåtriktade och vända mot varandra, den ena framför den andra, förs fram och tillbaka med spelande fingrar framför munnen. Hjälm Vinkelhanden, uppåtriktad och vänstervänd, förs bakåt över hjässan samtidigt som den slås bakåt.

16 Handskar Flata handen, framåtriktad och nedåtvänd, förs inåt under kontakt med den andra flata handen, byter hand och gör om samma rörelse. Omkörning Tummen, framåtriktad och vänstervänd, kontakt med handleden, förs i högergående båge framåt, kontakt framför med den andra tummen. Körkort Måtthänderna, framåtriktade och vända mot varandra, kontakt med varandra, förs från varandra. Gata/väg Flata händerna, framåtriktade och vända mot varandra, förs framåt.

17 Detta material har utformats av studerande vid Logopedprogrammet vid Linköpings universitet, Bilder med tecken används från det digitala lexikonet från Stockholms universitet Dessa används med benäget tillstånd från Sveriges Dövas Riksförbund. Bilder på lådbilen är tagna av Stig Johansson, som givit sitt tillstånd att de får användas i denna saga.

Pedagogiskt material för teckeninlärning Logopedprogrammet, 2010. Födelsedag. Sofia Björhn Siri Johansson

Pedagogiskt material för teckeninlärning Logopedprogrammet, 2010. Födelsedag. Sofia Björhn Siri Johansson Födelsedag Sofia Björhn Siri Johansson Syftet med detta teckenmaterial är att ge barn och vuxna ett grundunderlag för att tala eller leka kring aktiviteten fylla år. Bilderna symboliserar ett huvudord

Läs mer

TSS till Mulle Meck bygger en bil

TSS till Mulle Meck bygger en bil TSS till Mulle Meck bygger en bil Marie Andersson Elin Nordin Detta är ett teckenmaterial till boken Mulle Meck bygger bil. Vi har valt att teckna substantiv och verb som stöder förståelsen för berättelsen.

Läs mer

Nattning och morgonbestyr

Nattning och morgonbestyr Pedagogiskt material för teckeninlärning Logopedprogrammet, 2009 Nattning och morgonbestyr Rebecca Wimnell Lotta Wistrand Instruktion till materialet. Materialet är tänkt att användas som en parlör för

Läs mer

- en parlör innehållande illustrationer och beskrivningar för tecken av djur samt relaterade färger, kroppsdelar och egenskaper.

- en parlör innehållande illustrationer och beskrivningar för tecken av djur samt relaterade färger, kroppsdelar och egenskaper. - en parlör innehållande illustrationer och beskrivningar för tecken av djur samt relaterade färger, kroppsdelar och egenskaper Djur V-händerna, neråtriktade och inåtvända, ena framför den andra, förs

Läs mer

Pedagogiskt material för teckeninlärning Logopedprogrammet, Prinsessan. Amela Gruhonjic

Pedagogiskt material för teckeninlärning Logopedprogrammet, Prinsessan. Amela Gruhonjic Prinsessan på ärten Amela Gruhonjic Att läsa sagor är ett roligt sätt att lära sig tecken på, för både vuxna och barn. Att läsa sagor är även ett bra sätt att utöka sitt ordförråd på, då det i sagorna

Läs mer

INTERNET DATOR TEKNIK

INTERNET DATOR TEKNIK INTERNET DATOR TEKNIK TECKENVOKABULÄR FÖR ANVÄNDNING I VARDAGEN AV SABINA SULJANOVIC OCH MARIA RYDIN I detta teckenvokabulär har vi sammanställt några av de viktigaste och mest användbara tecknen för dator

Läs mer

Från advent till nyårsafton

Från advent till nyårsafton Från advent till nyårsafton Ett memoryspel kring saker som händer i december Arlene Eriksson Irene Granfeldt Pia Sjölund 1 Julmemory Instruktion 1. Titta på alla korten tillsammans med barnet och tala

Läs mer

Rufus åker till rymden

Rufus åker till rymden Rufus åker till rymden Cajsa Elfverson Johanna Eriksson Fanny Frederiksen Introduktion till materialet Detta material har utformats i syfte att vidareutveckla teckenförrådet inom temat rymden. Vi valde

Läs mer

Pedagogiskt material för teckeninlärning Logopedprogrammet, 2011 HOS DOKTORN - ETT TECKENMATERIAL

Pedagogiskt material för teckeninlärning Logopedprogrammet, 2011 HOS DOKTORN - ETT TECKENMATERIAL HOS DOKTORN - ETT TECKENMATERIAL Någonting som alla får göra som barn är att gå till doktorn. Vi har tagit fram ett teckenmaterial där de vanligaste orden man använder hos doktorn finns representerade.

Läs mer

Pedagogiskt material för teckeninlärning Logopedprogrammet, Ebbas favoritsport En teckensaga med tillhörande träningsmaterial

Pedagogiskt material för teckeninlärning Logopedprogrammet, Ebbas favoritsport En teckensaga med tillhörande träningsmaterial Ebbas favoritsport En teckensaga med tillhörande träningsmaterial Jasmine Andersson Sofia Larsfelt Logopedprogrammet T4 Vt. 2010 1 Beskrivning av teckenmaterialet. Materialet är utformat för att träna

Läs mer

Europalotto. Caroline Falk Emma Munktell. Pedagogiskt material för teckeninlärning Logopedprogrammet, 2009

Europalotto. Caroline Falk Emma Munktell. Pedagogiskt material för teckeninlärning Logopedprogrammet, 2009 Europalotto E-handen, uppåtriktad och framåtvänd, rör sig i cirkel moturs. Caroline Falk Emma Munktell Europalotto Europalotto är ett spel för träning av att teckna Västeuropas största länder, 15 stycken.

Läs mer

Pedagogiskt material för teckeninlärning Logopedprogrammet, Frågespel. Elsa Granberg. Marie Karlsson. Kristin Norén

Pedagogiskt material för teckeninlärning Logopedprogrammet, Frågespel. Elsa Granberg. Marie Karlsson. Kristin Norén Frågespel Elsa Granberg Marie Karlsson Kristin Norén Materialet innehåller: Spelämnen (fram och baksida), spelmeningar, samt ordlista till respektive ämne. I ordlistan finns teckenförklaringar till frågorna.

Läs mer

Teckenlotto På stranden

Teckenlotto På stranden Teckenlotto På stranden Sofia Erenmalm Anja Thorén Teckenlotto På stranden Teckenlotto På stranden kan spelas av 2-4 personer. Hela familjen kan därigenom spela tillsammans. Spelet består av 24 bilder

Läs mer

Lär dig teckna Pärlor

Lär dig teckna Pärlor Lär dig teckna Pärlor Johanna Hengen Marie-Louise Henriksson Beskrivning av teckenmaterialet. Vi har sammanställt en ordlista med utvalda ord för att ge teckenspråksanvändaren en möjlighet att lära sig

Läs mer

I sagans värld - bland prinsar och prinsessor

I sagans värld - bland prinsar och prinsessor I sagans värld - bland prinsar och prinsessor Erika Svensson Lovisa Ekelund Illustrationer: Filippa Levemark I sagans värld - bland prinsar och prinsessor Tanken med materialet är att genom sagans värld

Läs mer

Fyra träningsspel med tecken

Fyra träningsspel med tecken Fyra träningsspel med tecken Sandra Berntsson Anna Sundberg 1 Fyra träningsspel med tecken Det här är ett material främst riktat till barn och är tänkt för att träna in nya tecken på ett roligt sätt. Börja

Läs mer

Pedagogiskt material för teckeninlärning Logopedprogrammet, 2009. Rebecka Lindahl Hanna Persson Hanna Sundberg

Pedagogiskt material för teckeninlärning Logopedprogrammet, 2009. Rebecka Lindahl Hanna Persson Hanna Sundberg Rebecka Lindahl Hanna Persson Hanna Sundberg Inledning Förr trodde man att barn som lärde sig tecken inte skulle vilja lära sig tala. Idag vet man att det är tvärtom; tecken stimulerar talutvecklingen.

Läs mer

Pedagogiskt material för teckeninlärning. Logopedprogrammet, 2009. Tecken på semestern. - svensk-amerikansk ordbok. Sara Wiman Karin Svemer

Pedagogiskt material för teckeninlärning. Logopedprogrammet, 2009. Tecken på semestern. - svensk-amerikansk ordbok. Sara Wiman Karin Svemer Pedagogiskt material för teckeninlärning Logopedprogrammet, 2009 Tecken på semestern - svensk-amerikansk ordbok 1 Sara Wiman Karin Svemer Pedagogiskt material för teckeninlärning Logopedprogrammet, 2009

Läs mer

Maja Mylta och våren. Hur ska materialet användas?

Maja Mylta och våren. Hur ska materialet användas? Maja Mylta och våren Att läsa en saga tillsammans med ett barn skapar närhet, kontakt och är ett tillfälle att lära sig något nytt. Samtidigt som det är roligt utökar man barnets vokabulär. Syftet med

Läs mer

Pedagogiskt material för teckeninlärning Logopedprogrammet, 2009 TSS. till. Lilla Anna flyttar saker. Frida Hedberg Sanna Nilsson

Pedagogiskt material för teckeninlärning Logopedprogrammet, 2009 TSS. till. Lilla Anna flyttar saker. Frida Hedberg Sanna Nilsson Pedagogiskt material för teckeninlärning Logopedprogrammet, 2009 TSS till Lilla Anna flyttar saker Frida Hedberg Sanna Nilsson LILLA Pekfingret, uppåtriktat, förs nedåt ett par gånger under kontakt med

Läs mer

Fågel, fisk eller mittemellan?

Fågel, fisk eller mittemellan? Fågel, fisk eller mittemellan? Sabina Alkass Hanna Bergström Fågel, fisk eller mittemellan är ett spel som kan användas både av yngre barn och av de lite äldre som har lärt sig att läsa enstaka ord. Tanken

Läs mer

Veckodagar Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Fredag Lördag Söndag. Dig Varandra. Prepositioner Bakom Bakåt. Månader. Pronomen Du Vi Ni Alla

Veckodagar Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Fredag Lördag Söndag. Dig Varandra. Prepositioner Bakom Bakåt. Månader. Pronomen Du Vi Ni Alla Pronomen Du Vi Ni Alla Min Din Vår Mig Dig Varandra Veckodagar Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Fredag Lördag Söndag Igår/ i förrgår Imorgon/ i övermorgon Idag Prepositioner Bakom Bakåt Bredvid Nära Framför

Läs mer

Arg och glad Ett teckenmaterial för att träna motsatser

Arg och glad Ett teckenmaterial för att träna motsatser Arg och glad Ett teckenmaterial för att träna motsatser Josefin Helldén Följande material är tänkt att användas för att träna på motsatsord och adjektiv. Det kan antingen användas i direkt logopedisk behandling,

Läs mer

Pedagogiskt material för teckeninlärning Logopedprogrammet, 2009. Var är katten? Elin Adolfsson Louise Bengtsson Linnéa Östling

Pedagogiskt material för teckeninlärning Logopedprogrammet, 2009. Var är katten? Elin Adolfsson Louise Bengtsson Linnéa Östling Pedagogiskt material för teckeninlärning Logopedprogrammet, 2009 Var är katten? Elin Adolfsson Louise Bengtsson Linnéa Östling Beskrivning och instruktion till materialet. Materialet är utformat för att

Läs mer

Petter och mamma är i fjällen. De ska åka skidor. Petters kompis Elias brukar alltid vara med. Men nu är bara Petter och mamma här.

Petter och mamma är i fjällen. De ska åka skidor. Petters kompis Elias brukar alltid vara med. Men nu är bara Petter och mamma här. Petter och mamma är i fjällen. De ska åka skidor. Petters kompis Elias brukar alltid vara med. Men nu är bara Petter och mamma här. Det är morgon och fortfarande mörkt ute. Utanför fönstret är det bara

Läs mer

Hej alla föräldrar och barn!

Hej alla föräldrar och barn! Hej alla föräldrar och barn! Nu är det dax att börja i förskoleklass, vi förstår att ni har många frågor och funderingar. Därför har vi pedagoger i förskoleklasserna skrivit en liten förberedande saga

Läs mer

Teckenuppgift Träningsspel av substantiv och verb Isabelle Örneholm och Sarah Weström

Teckenuppgift Träningsspel av substantiv och verb Isabelle Örneholm och Sarah Weström Teckenuppgift Träningsspel av substantiv och verb Isabelle Örneholm och Sarah Weström Vi har fått i uppgift att konstruera ett teckenmaterial. Tanken bakom vårt material är att tecken som stöd ska läras

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

Teckenmemory - Bondgården

Teckenmemory - Bondgården Teckenmemory - Bondgården Mats Fredrikson Johan Troedsson Teckenmemory Bondgården är ett material som kan användas på flera olika sätt. Grundidén var att skapa ett memory med bilder på olika djur och föremål

Läs mer

Teckensaga: En ovanlig dag på bondgården

Teckensaga: En ovanlig dag på bondgården Teckensaga: En ovanlig dag på bondgården Maja Crona Elin Vinblad Användning av materialet Sagan är med sitt grundläggande innehåll tänkt att passa de personer som precis har börjat lära sig Tecken som

Läs mer

Nästa vecka: Fredag: Gymnastik! Kom ihåg ombyteskläder, skor, handduk, tvål och egen hårborste om man vill ha det.

Nästa vecka: Fredag: Gymnastik! Kom ihåg ombyteskläder, skor, handduk, tvål och egen hårborste om man vill ha det. Veckobrev v. 3 Hej! Äntligen är vi tillbaka i vardagen och rutinerna igen. Nog för att det kan vara väldigt skönt med lite ledigt och göra det som faller en in, så är det ändå skönt när det väl är dags

Läs mer

Copyright: Bitte Rydeman. Detta blad får kopieras fritt för personligt bruk.

Copyright: Bitte Rydeman. Detta blad får kopieras fritt för personligt bruk. Inledning kom till 1990, inom projektet Anpassning av alternativ kommunikation, främst teckenkommunikation, för användning på daghem / förskola som jag ledde 1989 1990 i samband med mitt arbete som logoped

Läs mer

Luftförvärmare- Manual + Faktablad

Luftförvärmare- Manual + Faktablad Luftförvärmare- Manual + Faktablad Luftförvärmarens funktion och hur den är konstruerad Luftförvärmare är ett riktigt energismart och miljövänligt sätt att värma upp ett hus på. Den här luftförvärmaren

Läs mer

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson Insekternas värld Jorden i fara, del 1 KG Johansson SMAKPROV Publicerad av Molnfritt Förlag Copyright 2014 Molnfritt Förlag Den fulla boken har ISBN 978-91-87317-31-6 Boken kan laddas ned från nätbutiker

Läs mer

Amalia, Amalia, Amalia hej på dig. Amalia, Amalia, Amalia hej på dig. Emanuel, Emanuel, Emanuel hej på dig. Emanuel, Emanuel, Emanuel hej på dig.

Amalia, Amalia, Amalia hej på dig. Amalia, Amalia, Amalia hej på dig. Emanuel, Emanuel, Emanuel hej på dig. Emanuel, Emanuel, Emanuel hej på dig. Texter rörelseanvisningar Amalia! Amalia, Amalia, Amalia hej på dig. Amalia, Amalia, Amalia hej på dig. Emanuel, Emanuel, Emanuel hej på dig. Emanuel, Emanuel, Emanuel hej på dig. Ophelia, Ophelia, Ophelia

Läs mer

Kapitel 3. Här är en karta över ön

Kapitel 3. Här är en karta över ön Kap 1 Skeppet Jag var på en färja och jag skulle över till Danmark och spela Champions League finalen som är det bästa man kan vinna i fotbollsvärlden. Jag spelar i FC Liverpool och vi ska möta Bayern

Läs mer

Pedagogiskt material för teckeninlärning Logopedprogrammet, 2009. Sagan om Citron

Pedagogiskt material för teckeninlärning Logopedprogrammet, 2009. Sagan om Citron Sagan om Citron SYFTE: 1. Lära in och öva med tecken om frukt och grönsaker. 2. Känna igen olika egenskaper bl.a. form, färg och smak. Gruppera och sortera växter. 3. Göra ett val och kunna förmedla det.

Läs mer

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

Tabell och tangentbordslayout över swl_sans.ttf typsnittet för det svenska teckenspråket (betecknat swl enligt ISO_639-3)

Tabell och tangentbordslayout över swl_sans.ttf typsnittet för det svenska teckenspråket (betecknat swl enligt ISO_639-3) Tabell och tangentbordslayout över swl_sans.ttf typsnittet för det svenska teckenspråket (betecknat swl enligt ISO_639-3) Nedan finns tangentbordslayouten för att skriva på teckenspråk direkt från tangentbordet

Läs mer

- Höstterminen 2012 började med ett gemensamt tema på hela förskolan, Djur och natur i vår närmiljö.

- Höstterminen 2012 började med ett gemensamt tema på hela förskolan, Djur och natur i vår närmiljö. - Höstterminen 2012 började med ett gemensamt tema på hela förskolan, Djur och natur i vår närmiljö. Vår grupp var ny, med 3-åringar som kom från olika förskolor och med olika erfarenheter. Vi började

Läs mer

där det står metall där det står papper där det står farligt avfall Han vill ha en barnstol. Han vill ha en barnvagn. Han vill ha ett batteri.

där det står metall där det står papper där det står farligt avfall Han vill ha en barnstol. Han vill ha en barnvagn. Han vill ha ett batteri. 1 Kasta skräp 1 Vad gör lba och ron i dag? De är på bio. De kastar skräp. De går till skolan. 2 Var ska ron lägga batterierna? där det står metall där det står papper där det står farligt avfall 3 Vad

Läs mer

Nyttiga rörelser vid Parkinsons sjukdom

Nyttiga rörelser vid Parkinsons sjukdom Nyttiga rörelser vid Parkinsons sjukdom Gör övningarna i den takt som känns bäst för dig. Skippa övningar som inte känns bra eller som du får mer ont av. Du ska känna dig pigg efter programmet! 1. Övningar

Läs mer

Min bok. När mamma, pappa eller ett syskon är sjuk

Min bok. När mamma, pappa eller ett syskon är sjuk Min bok När mamma, pappa eller ett syskon är sjuk Förord Tanken med Min bok är att den ska delas ut till alla barn som har en mamma, pappa eller ett syskon som ligger på sjukhus men kan även användas om

Läs mer

I dag arbetar hela klassen med skogens djur. Siri ritar en grävling. Lova ritar en räv.

I dag arbetar hela klassen med skogens djur. Siri ritar en grävling. Lova ritar en räv. I dag arbetar hela klassen med skogens djur. Siri ritar en grävling. Lova ritar en räv. 6 7 Siri tycker att grävlingen blir fin. Lova är inte nöjd med räven. Hon letar efter sitt sudd, men kan inte hitta

Läs mer

Skidskola 2014-2015. Gruppskidskola barn och ungdom

Skidskola 2014-2015. Gruppskidskola barn och ungdom Skidskola 2014-2015 Gruppskidskola barn och ungdom 3 år (tid/lekt 75 min) Skidlekis Är det dags för ert barn att prova på skidåkning? Passa då på att uppleva skidåkningen tillsammans med ert barn. I Branäs

Läs mer

Kåre Bluitgen. Sjalen. Översättning: Catharina Andersson illustrationer: Kirsten raagaard. nypon förlag AB. Publicerat med tillstånd.

Kåre Bluitgen. Sjalen. Översättning: Catharina Andersson illustrationer: Kirsten raagaard. nypon förlag AB. Publicerat med tillstånd. Kåre Bluitgen Översättning: Catharina Andersson illustrationer: Kirsten raagaard nypon förlag AB Ska vi byta hår? Åh, vad ditt hår är fint, säger Ida. Hon drar borsten genom Aylas svarta hår. Tycker du?

Läs mer

Publicerat med tillstånd Hjälp! Jag gjorde illa Linn Text Jo Salmson Bild Veronica Isaksson Bonnier Carlsen 2012

Publicerat med tillstånd Hjälp! Jag gjorde illa Linn Text Jo Salmson Bild Veronica Isaksson Bonnier Carlsen 2012 Hjälp! Jag Linn gjorde illa hjälp! jag gjorde illa linn Text: Jo Salmson 2012 Bild: Veronica Isaksson 2012 Formgivare: Sandra Bergström Redaktör: Stina Zethraeus Repro: Allmedia Öresund AB, Malmö Typsnitt:

Läs mer

UNDERVISNINGSMATERIAL

UNDERVISNINGSMATERIAL UNDERVISNINGSMATERIAL LÄRARDOKUMENT UNDERVISNINGSMATERIAL 3: JABALI TILLVERKAR LEKSAKER ÄVENTYRSPAKET UPPFINNARNA I AFRIKA Copyright De Uitvinders Utgåva 2012 Version 2.0 EN BERÄTTELSE UPPFINNARNA IN AFRIKA

Läs mer

Har du något på huvudet lyfter du på det med handen som är bakom spegeln det svävar också!

Har du något på huvudet lyfter du på det med handen som är bakom spegeln det svävar också! TROLLA BORT BENET 1. Håll en handduk framför benen. Sänk ner duken mot golvet. 2. Böj upp ena benet bakom duken. 3. Höj duken för att visa att benet är borta. För att trolla tillbaka benet gör du bara

Läs mer

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen.

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen. En ko i garderoben j! är jag här igen, Malin från Rukubacka. Det har hänt He Det en hel del sedan sist och isynnerhet den här sommaren då vi lärde känna en pianotant. Ingenting av det här skulle ha hänt

Läs mer

Puberteten - Vad är det?

Puberteten - Vad är det? Puberteten - Vad är det? Johanna Erhardsdotter Cecilia Blumenthal Detta material har utformats av studerande vid Logopedprogrammet vid Linköpings universitet, 2011. Copyright foton och bilder: Johanna

Läs mer

ANTON SVENSSON. Mitt kommunikationspass. Läs här om mig!

ANTON SVENSSON. Mitt kommunikationspass. Läs här om mig! ANTON SVENSSON Mitt kommunikationspass Läs här om mig! Innehåll Om mig 1 Min familj 2 Om autism 3 Så här pratar jag 4 Jag förstår bättre om du.. 5 Jag gillar 6 Jag gillar inte 7 Jag kan 8 Jag behöver hjälp

Läs mer

Krille Klåfinger får en flygtur. Oversat af Vivianna Nyroos

Krille Klåfinger får en flygtur. Oversat af Vivianna Nyroos Krille Klåfinger får en flygtur Oversat af Vivianna Nyroos 1 Presentation av karaktärerna på innerfliken: Mammi Mamma Krille Klåfinger Nimbus Freddy Flygkikare Pia Pilot Kazandra. 2 SIDE 2/3 Här i det

Läs mer

Den stora katastrofen

Den stora katastrofen Den stora katastrofen H ej, det är jag här igen, Malin, jag som bor i Rukubacka med min lillasyster Fia, vår hund Rufs och mamma och pappa. Allting är bra här hos oss utom en sak. Det har hänt 4 5 en katastrof,

Läs mer

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare Kampen mot klockan - funderingsfrågor, diskussion om tid och skrivövning Ämne: Svenska, SVA, Årskurs: 7-9 Lektionstyp: reflektion, diskussion, skrivövning Lektionsåtgång: 2-5 Upp och hoppa! hojtar mamma.

Läs mer

Träningshäfte ordklasser (Venus)

Träningshäfte ordklasser (Venus) Träningshäfte ordklasser (Venus) Substantiv 1. Stryk under substantiven bland följande ord (8 st) glad simma luft koka barnslig tre oj därifrån vikt nej pojke moln lycka jord överenskommelse Pelle femte

Läs mer

Läsnyckel Hallon, bäst av alla av Erika Eklund Wilson

Läsnyckel Hallon, bäst av alla av Erika Eklund Wilson Läsnyckel Hallon, bäst av alla av Erika Eklund Wilson Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att läsaren ska aktiveras

Läs mer

Så här gör du för att skriva ut och sortera sidorna i sagan:

Så här gör du för att skriva ut och sortera sidorna i sagan: Så här gör du för att skriva ut och sortera sidorna i sagan: Steg 1. Skriv ut berättelsen på A4 ark. Om du har en skrivare som skriver ut dubbelsidigt, tänk på att inte skriva ut den här sidan, dvs skriv

Läs mer

Frågor. Svar. Elevuppgifter Kim och Lina badar en bil. Elevuppgifter Kim och Lina räddar Sture

Frågor. Svar. Elevuppgifter Kim och Lina badar en bil. Elevuppgifter Kim och Lina räddar Sture Elevuppgifter Kim och Lina räddar Sture Frågor 1. Vem är Sture? 2a.Vad gör Sture? 2b. Varför gör han det? 3. Kim vill rädda Sture. Hur gör han då? 4. Varför kommer brand-bilen? 5. Vad gör Sture till sist?

Läs mer

Musikstopp* Sätt på musik och alla skall springa (alt dansa, gå, hoppa...) när den stoppas skall alla stå still.

Musikstopp* Sätt på musik och alla skall springa (alt dansa, gå, hoppa...) när den stoppas skall alla stå still. Kom alla mina gymnaster * Alla ställer upp vid en linje och skall sedan ta sig över till motsatt sida som nedan... - Kom alla mina gymnaster, ropar ledaren. - Som vaddå?, svarar gymnsterna - Som... långa

Läs mer

Repetition ordklasser och satsdelar Bas och Fortsättning (s. 8-95)

Repetition ordklasser och satsdelar Bas och Fortsättning (s. 8-95) 1 Repetition ordklasser och satsdelar Bas och Fortsättning (s. 8-95) 1. Leta upp och ringa in adjektiven som är insprängda i rutmönstret! Orden står både vågrätt och lodrätt. 2. Här kommer en tempusövning!

Läs mer

DRÖMHUSET. Veckans höjdpunkt: TRAKTORNS LAMPOR. Gruppens projekt vår Närmiljö Rinkeby rullar på för fullt.

DRÖMHUSET. Veckans höjdpunkt: TRAKTORNS LAMPOR. Gruppens projekt vår Närmiljö Rinkeby rullar på för fullt. TORGET, RINKEBY DRÖMHUSET Veckans höjdpunkt: TRAKTORNS LAMPOR Gruppens projekt vår Närmiljö Rinkeby rullar på för fullt. Traktorerna i området är fortfarande det mest intressanta för barnen. För att utöka

Läs mer

CAMILLA CEDER & SANNA MANDER

CAMILLA CEDER & SANNA MANDER CAMILLA CEDER & SANNA MANDER 1 Jag heter Sally och alla som känner mig vet att jag älskar djur. Mer än allt annat i hela världen. Ja, till och med sådana möss som övervintrar i väggarna i gamla hus

Läs mer

Rymdis... och Rymdalina Plåtis, Kattapult [och rymden]

Rymdis... och Rymdalina Plåtis, Kattapult [och rymden] Rymdis... och Rymdalina Plåtis, Kattapult [och rymden] . Langt borta i rymden... fast inte så långt som man skulle kunna tro, ligger en liten grön planet, Grönis heter den. Planeten ser ut ungefär som

Läs mer

En bra kompis. - sagan om den goda förpackningen

En bra kompis. - sagan om den goda förpackningen En bra kompis - sagan om den goda förpackningen FRUKT 1 Det här är William och Ellen. Idag är de med sin farmor och farfar i affären. I affären är det fullt av människor och många hyllor med varor. Det

Läs mer

Berättarstunden. Termin 1: Tidsresan. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial

Berättarstunden. Termin 1: Tidsresan. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial Berättarstunden - levande berättelser från Bibeln Termin 1: Tidsresan Söndagsskolmaterial Berättarstunden - levande berättelser från Bibeln Termin 1: Tidsresan Pernilla Kans, Elin Ulander, 2008 Illustrationer

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen

Övning: Föräldrapanelen Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen.

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Santos visste att det bara var en dröm men han fortsatte ändå att leka med bollen varje dag för det fanns inget han älskade mer.

Santos visste att det bara var en dröm men han fortsatte ändå att leka med bollen varje dag för det fanns inget han älskade mer. 1. Solen var precis på väg upp och där ute på den lilla grusplanen intill byn kunde man redan se Santos springa omkring med den bruna slitna läderbollen som han gjorde varje dag. Oavsett om det var vardag

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Alf och Bo ska titta på film. Denna gång är det Bos tur att välja film och han vill se Hajen. Alf tycker att hajar är läskiga. Efter stund går Alf upp till badrummet.

Läs mer

Du kan göra alla asanas i den ordning jag har här, eller välj ut några du vill göra, beroende på hur mycket tid du har och hur din kropp känns.

Du kan göra alla asanas i den ordning jag har här, eller välj ut några du vill göra, beroende på hur mycket tid du har och hur din kropp känns. Yoga hemma Att göra asanas regelbundet hemma är ett bra sätt att få ut mer av yogan. För att du lättare ska komma igång har jag skrivit ner en sekvens med asanas jag brukar göra på mina klasser och som

Läs mer

TRO. Paula Rehn-Sirén. Här nedan finns de tre första scenerna ur pjäsen TRO. Kontakta författaren ifall du vill läsa pjäsen i sin helhet.

TRO. Paula Rehn-Sirén. Här nedan finns de tre första scenerna ur pjäsen TRO. Kontakta författaren ifall du vill läsa pjäsen i sin helhet. Här nedan finns de tre första scenerna ur pjäsen TRO. Kontakta författaren ifall du vill läsa pjäsen i sin helhet. TRO Paula Rehn-Sirén Personer: Tove Robert Olivia DEL 1 (Vi befinner oss i ett trevåningshus.

Läs mer

DEN MAGISKA STENEN OM HUR JORDEN SKAPADES

DEN MAGISKA STENEN OM HUR JORDEN SKAPADES DEN MAGISKA STENEN OM HUR JORDEN SKAPADES Den magiska stenen En gång för länge, länge, länge sedan var det 5 gudar Ty, Wesp, Plopp Sod och Vespan. Vespan och wesp var tvillingar lika så var Ty och Plopp.

Läs mer

Kapitel 3. Publicerat med tillstånd Tufft spel Text Magnus Ljunggren Bild Mats Vänehem Bonnier Carlsen 2013

Kapitel 3. Publicerat med tillstånd Tufft spel Text Magnus Ljunggren Bild Mats Vänehem Bonnier Carlsen 2013 Kapitel 3 ABK gör avspark. Först går bollen lite fram och tillbaka mellan lagen. Två klungor jagar efter den hit och dit, men sedan får Tina tag i bollen och drar sig ut på kanten. Hon ser Max komma och

Läs mer

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass.

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Jag har en kompis i min klass han är skit snäll mot

Läs mer

Instruktioner för Sköldpaddan

Instruktioner för Sköldpaddan Instruktioner för Sköldpaddan Vaggställning Mage mot mage Den lätta och enkla bärselen! Massor av möjligheter passar alla storlekar vuxna och barn Det finns inget underbarare än att bära sitt barn! På

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar!

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar! Kap.1 Packning Hej jag heter Elin. Jag och min pojkvän Jonathan ska till Gotland med våra kompisar Madde och Markus. Vi håller på att packa. Vi hade tänkt att vi skulle tälta och bada sedan ska vi hälsa

Läs mer

PIA. Publicerat med.llstånd Titel Text Bild Förlag

PIA. Publicerat med.llstånd Titel Text Bild Förlag PIA Jonatan är så glad att han nästan svävar in genom dörren till sporthallen. Han är barfota och har träningsbyxor och T-shirt på sig. Han ser fram emot att få flyga genom luften med ena benet framför

Läs mer

Tove Andersson IT-Pedagoglinjen 09/10. hängande mot golvet, stå så några sekunder för att sträcka ut hela ryggen. Rulla sakta upp kota för kota.

Tove Andersson IT-Pedagoglinjen 09/10. hängande mot golvet, stå så några sekunder för att sträcka ut hela ryggen. Rulla sakta upp kota för kota. Pausgympa Rygg: Övning 1. Stå upp med fötterna en bit isär. Böj dig ner med armarna hängande mot golvet, stå så några sekunder för att sträcka ut hela ryggen. Rulla sakta upp kota för kota. Övning 2. Sträck

Läs mer

Monteringsanvisning.

Monteringsanvisning. Hustyp SMEAN Monteringsanvisning. De första bladen i denna monteringsanvisning innehåller råd som ni kan ha mycket glädje av när ni ska montera er stuga. Har ni några frågor när ni läst igenom denna text

Läs mer

Hur visar du andra att du tycker om dom? Vad märker du att andra människor blir glada av?

Hur visar du andra att du tycker om dom? Vad märker du att andra människor blir glada av? MBT 2013 Undervisning av Ulrika Ernvik Guds dröm om mej! Gud har en dröm! Ps 139:13-18 Gud har en dröm för varenda liten människa även mej. Drömmen handlar mest om vem han vill att jag ska VARA mer än

Läs mer

VERKTYG. Skruvmejsel. Insexnycklar. Skiftnyckel

VERKTYG. Skruvmejsel. Insexnycklar. Skiftnyckel VERKTYG Skruvmejsel Insexnycklar Skiftnyckel STEG 1 Ta bort allt förpackningsmaterial Ta bort allt förpackningsmaterial och förbered för montering Notera att längst ut på styret sitter en svart tub som

Läs mer

Övning 1: Vad är självkänsla?

Övning 1: Vad är självkänsla? Självkänsla Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen: Föreläsaren

Läs mer

Fjäderns Bokslut 2015

Fjäderns Bokslut 2015 Fjäderns Bokslut 2015 Utforska vär(l)den genom böcker. Fokus under året På Fjädern har vi i år lyft det språkliga, det etiska och det demokratiska lärandet i förskolan. Förskolan ska sträva efter att varje

Läs mer

Bakgrund. Läsförståelse. Arbetsmaterial till Barnet Skriven av: Hans Peterson

Bakgrund. Läsförståelse. Arbetsmaterial till Barnet Skriven av: Hans Peterson Arbetsmaterial till Barnet Skriven av: Hans Peterson Bakgrund Det här materialet kompletterar boken Barnet. Det kan användas individuellt eller i grupp. Om rubriken följs av symbolen: (+) innebär det att

Läs mer

Personspår. Enkla grunder av Mikael Wilmarsgård

Personspår. Enkla grunder av Mikael Wilmarsgård Personspår Enkla grunder av Mikael Wilmarsgård Vad är personspåret för hunden? Innan vi tränat hunden till något så kan vi konstatera att hunden har ett välutvecklat luktsinne. Om hunden inte hittar ett

Läs mer

Den magiska dörren. Kapitel 1 Hej. Jag vaknar av att mamma skriker: - Benny dags att gå upp!

Den magiska dörren. Kapitel 1 Hej. Jag vaknar av att mamma skriker: - Benny dags att gå upp! Den magiska dörren Kapitel 1 Hej Jag vaknar av att mamma skriker: - Benny dags att gå upp! Jag sträcker på mig och går upp. Det är kallt i huset. Vi kom precis hem från en resa från Turkiet. Min kompis

Läs mer

Saad är byggarbetare YLVA HEROU ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN

Saad är byggarbetare YLVA HEROU ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN Omslaget Titta på bilden på omslaget och berätta vad du ser. Svara på frågorna: 1. Vad ser du på bilden? 2. Var är de? 3. Vilket yrke har mannen? 4. Vad gör han? Sida 5 arbeta

Läs mer

!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Träffen! Ett filmmanus av! Linda Åkerlund!

!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Träffen! Ett filmmanus av! Linda Åkerlund! Träffen Ett filmmanus av Linda Åkerlund Linda Åkerlund Skapat datum: Kamomillgången 15 25 oktober 2015 61145 Nyköping Version 8 070-5883143 Slutmanus 151102 INT. SEBASTIANS VARDAGSRUM -KVÄLL Sebastian,

Läs mer

KAPITEL 6. Verb: preteritum. *imperativ som slutar på p, k, s, t eller x +te. Special (it-verb och oregelbundna verb) T ex: gå-gick, drick-drack

KAPITEL 6. Verb: preteritum. *imperativ som slutar på p, k, s, t eller x +te. Special (it-verb och oregelbundna verb) T ex: gå-gick, drick-drack KAPITEL 6 Verb: preteritum Imperativ Tala +de Ring +de Läs* +te Må +dde preteritum talade ringde läste mådde *imperativ som slutar på p, k, s, t eller x +te Special (it-verb och oregelbundna verb) T ex:

Läs mer

BARN, BAD OCH VAtten.

BARN, BAD OCH VAtten. BARN, BAD OCH VAtten. ingen ska drunkna Varje år drunknar nio barn i Sverige. Många av olyckorna i vatten händer nära barnens hem. Alla vuxna tänker inte på att det kan finnas farliga platser för barn

Läs mer

Nu är det full rulle i tomtelandet. Klapparna tillverkas både natt och dag. Och alla önskelistor läser vi NOGA!

Nu är det full rulle i tomtelandet. Klapparna tillverkas både natt och dag. Och alla önskelistor läser vi NOGA! Hej alla barn. Nu är det full rulle i tomtelandet. Klapparna tillverkas både natt och dag. Och alla önskelistor läser vi NOGA! Jag har hört att ni barn på denna förskola är jätteduktiga på att arbeta med

Läs mer

Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988

Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988 Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988 Zackarina bodde i ett hus vid havet tillsammans med sin mamma och sin pappa. Huset var litet men havet var stort, och i havet kan man bada i alla

Läs mer

GÅR TILL TANDLÄKAREN

GÅR TILL TANDLÄKAREN GÅR TILL TANDLÄKAREN Norrmejerier Författare: Karin Drangel Illustratör: Arvid Steen Grafisk formgivning: Krux I samarbete med Folktandvården Norr ISBN 978-91-979296-1-5 et här är Norris. Norris bor på

Läs mer

Idag ska jag till djurparken! Wow vad kul det ska bli. Det var 2 år sedan jag var där sisst? Hur gammal var Rut då?

Idag ska jag till djurparken! Wow vad kul det ska bli. Det var 2 år sedan jag var där sisst? Hur gammal var Rut då? MATTE PÅ ZOO HEJSAN! Jag heter Mattias och jag är 8 år. Jag kallas Matte, det har jag gjort sedan jag var väldigt liten. Jag har tre syskon. Elin, Matilda och Rut. Elin är två år mindre än mig. Matilda

Läs mer

Arbetsmaterial LÄSAREN Kära Ruth Författare: Bente Bratlund. www.viljaforlag.se

Arbetsmaterial LÄSAREN Kära Ruth Författare: Bente Bratlund. www.viljaforlag.se Arbetsmaterial LÄSAREN Kära Ruth Författare: Bente Bratlund Bakgrund Det här materialet hör till boken Kära Ruth som är skriven av Bente Bratlund. Materialet är tänkt som ett stöd för dig som läser boken.

Läs mer

Monteringsanvisning. Bruks Stuga 10m 2. v1.1

Monteringsanvisning. Bruks Stuga 10m 2. v1.1 Monteringsanvisning Bruks Stuga 10m 2 v1.1 Tack för att du valde en stuga från Baseco. Innan ni påbörjar monteringen, öppna paketen och sortera upp materialet efter plocklistan på kommande sidor i monteringsanvisningen.

Läs mer

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer