Kvalitet är frihet från bekymmer

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kvalitet är frihet från bekymmer"

Transkript

1 Kvalitet är frihet från bekymmer

2

3 Det är kunden som sätter betyget Produkter med rätt kvalitet, miljöarbete i världsklass, tre välinvesterade och effektiva pappersbruk samt kunniga och motiverade medarbetare. SCA har producerat tryckpapper i mer än åttio år. Vi har långa starka band med många av våra kunder. Det är med våra kunders hjälp vi har byggt upp vårt kunnande och utvecklat våra produkter. Vi är en del av en stor, resursstark och lönsam koncern. SCAs ledning har tydligt deklarerat att koncernen står stadigt på tre ben, hygienprodukter, förpackningar och skogsindustriprodukter. Vår starka ställning på den europeiska tryckpappersmarknaden ska vi vårda och utveckla. SCA är på den europeiska pappersmarknaden för att stanna. För att kunna hålla en god och nära kundkontakt, har SCA ett väl utbyggt nät av säljkontor i de större europeiska länderna. De är vårt ansikte mot kunden och de har tillgång till företagets samlade resurser för att kunna möta kundens önskemål. Kenneth Eriksson VD SCA Forest Products Med stor miljöhänsyn förädlar vi den lokala fiberråvaran till högkvalitativa pappersprodukter.

4 Rätt papper för kundens produkt Allt ska stämma stil, innehåll, text, bilder, layout, annonser och papper. Samverkan med våra kunder har högsta prioritet i vår produktutveckling. Med kundernas önskemål som riktmärke förbättrar vi steg för steg våra produkter och utvecklar nya. Våra tre pappersbruk är moderna, välinvesterade och effektiva anläggningar. Med produktion av LWC- och tidningspapper i Ortviken, SC-papper och GraphoNova i Laakirchen och tidningspapper i Aylesford kompletterar de varandra när det gäller produktsortiment, råvarubas och närhet till kund. Allt ska stämma stil, innehåll, text, bilder, layout, annonser och papper.

5 Kundfokuserat utvecklingsarbete En viktig resurs i vårt utvecklingsarbete är SCA Graphic Research. I ett toppmodernt forskningscentrum i Sundsvall arbetar ungefär hundra personer, det stora flertalet är forskare och specialister. Deras arbete är framför allt inriktat på att förbättra dagens produkter och utveckla morgondagens. SCAs forskningscentrum har ett nära samarbete med Nätverket för fibervetenskap och kommunikation på högskolan i Sundsvall. Utvecklingsarbete sker också på våra tre pappersbruk, där kundkontakten och den djupa kunskapen om våra produktionsprocesser finns. Forskning för att förbättra dagens produkter och utveckla morgondagens.

6 Miljöhänsyn en produktkvalitet SCA har under lång tid utvecklat miljöarbetet genom hela värdekedjan och kan idag visa upp en unik miljöprofil. Samtliga SCAs tryckpappersprodukter tillverkas av massa som blekts helt utan klorkemikalier (TCF). SCA använder en stor andel returfiber i sin papperstillverkning. Energianvändningen baseras i stor utsträckning på biobränslen och är till stor del kombinerad el- och värmeproduktion. Våra två och en halv miljon hektar skog i norra Sverige, rymmer den kanske bästa råvaran i världen för tillverkning av tryckpapper, färsk vedfiber från långsamt växande gran. Med kontroll över råvarubasen, kan vi ställa höga kvalitetskrav. Redan i mitten av 1980-talet slog SCA fast att en bevarad biologisk mångfald är det viktigaste miljömålet för ett ansvarsfullt skogsbruk. Sedan dess har SCA utvecklat sitt skogsbruk för att finna den bästa balansen mellan en hög och värdefull virkesproduktion och en ambitiös naturhänsyn. Utbildning i ekologi, praktisk naturvård och ekologisk landskapsplanering har varit viktiga inslag i arbetet. Det var naturligt att SCA deltog i arbetet med att utveckla den första nationella FSC-standarden Forest Stewardship Council, en internationell oberoende organisation för ansvarsfullt skogsbruk som stöds av de stora miljöorganisationerna. SCAs svenska skogsbruk är FSC-certifierat och SCA är det enda företag som kan erbjuda större volymer FSC-certifierat tryckpapper. FSC-certifierat tryckpapper tillverkas i Sverige.

7 Full kontroll över hela kedjan. Vi är även engagerade i fiberns fortsatta liv. Aylesford Newsprint som är en av Europas effektivaste pappersmaskiner för tillverkning av tidningspapper baserar sin tillverkningen på 100 procent returpapper. Även i Laakirchen använder vi returpapper i tillverkningen, 25 procent av papperets vikt består av återvunnen fiber. Nära de många papperskonsumenterna i Europa, gör vi papper på nytt av returpapper och bidrar därmed till en klok resurshushållning. Miljön har också hög prioritet vid transporten av råvaror och färdiga produkter. De effektiva fartygstransporterna ger låga utsläpp. Returtransporter minskar miljöbelastningen ytterligare. Miljövänliga bränslen i fartyg, lastbilar och truckar och, framför allt, en god transportplanering, reducerar den negativa påverkan på miljön. Ett papper som löper smidigt genom tryckpressen och som ger perfekt tryck, är resultatet av en lång kedja. Den börjar med råvaran och löper genom hela produktionsprocessen och distributionen. Som få andra tryckpapperstillverkare har SCA full kontroll över hela kedjan.

8 Rätt rulle på rätt plats i rätt tid Effektiv logistik ska inte märkas. Produkterna ska finnas där, när kunden behöver dem. Vårt distributionssystem är uppbyggt för att snabbt, säkert och skadefritt transportera våra produkter till våra kunder. Distributionssystemet består av sjö-, järnväg- och lastbilstransporter. Specialbyggda fartyg transporterar tryckpapper från Sverige till terminaler i Rotterdam och Tilbury utanför London. Andra fartyg anlöper Lübeck från Sverige. Från Österrike når vårt tryckpapper den västeuropeiska kunden inom 24 timmar från tillverkning. Effektiv logistik ska inte märkas.

9 Till er tjänst Vi är tryckpappersspecialister. Våra pappersprodukter ska möta professionella kunders höga och hela tiden ökade krav. För att ännu bättre kunna bistå kunderna, har vi en teknisk kundtjänst, medarbetare med djup kunskap om såväl papperstillverkning som tryckning. Deras uppgift är att kunna förebygga och avhjälpa problem hos kunderna och att fånga upp och förmedla kundernas synpunkter på produkter och service. De kan även snabbt förmedla pappersbrukens samlade kompetens eller anlita SCAs forskningsresurser. Vi är tryckpappersspecialister.

10 Våra produkter Högljust bestruket tryckpapper med hög ytvikt. Bulkigt förbättrat tidningspapper med hög upplevd vithet för krävande fyrfärgstryck. G R A P H O R I G H T E X T R A Opakt bestruket tryckpapper med låg ytvikt och hög bulk. Vitt och högbulkigt förbättrat tidningspapper med god körbarhet. G R A P H O R I G H T Läsvänligt och matt bestruket tryckpapper. Ljust förbättrat tidningspapper med hög bulk. G R A P H O O V A G R A P H O R I G H T Högljust och glansigt, LWC-liknande, tryckpapper för heatset web offset. Förbättrat tidningspapper lämpligt för stora upplagor. G R A P H O E W S Förbättrat superkalandrerat papper utformat för rotogravyr. Rent, styvt tidningspapper av premium kvalitet med mycket god körbarhet. Superkalandrerat papper anpassat för offset. Högkvalitativt tidningspapper från Aylesford Newsprint, tillverkat av 100 procent returpapper. Superkalandrerat papper lämpligt för rotogravyrtryck.

11

12 SCA FOREST PRODUCTS Mellerstedts Reklam, Prinfo Accidenstryckeriet, Sundsvall 2003.

ORTVIKENS PAPPERSBRUK

ORTVIKENS PAPPERSBRUK ORTVIKENS PAPPERSBRUK www.publicationpapers.sca.com ORTVIKENS PAPPERSBRUK I en tid som i mångt och mycket domineras av nya kommunikationsmedel fortsätter papperets starka utveckling. Det tryckta mediet

Läs mer

FSC-certifierade produkter från SCA

FSC-certifierade produkter från SCA FSC-certifierade produkter från SCA Vad är FSC? Forest Stewardship Council (FSC) är en oberoende internationell organisation som främjar utvecklingen av miljöanpassade, socialt ansvarstagande och finansiellt

Läs mer

FSC-certifierade produkter från SCA

FSC-certifierade produkter från SCA FSC-certifierade produkter från SCA SCA FOREST PRODUCTS SCA är världsledande inom FSC-certifierade produkter Kunder och konsumenter har försökt finna en trovärdig strategi för att välja goda produkter

Läs mer

Wellpapp låg ytvikt bra miljöval!

Wellpapp låg ytvikt bra miljöval! Wellpapp låg ytvikt bra miljöval! PRINT SMOOTH PERFORMANCE SCA är ett ledande globalt hygien- och skogsindustriföretag. Vi utvecklar och producerar hållbara personliga hygienprodukter, mjukpapper och skogsindustriprodukter.

Läs mer

Skogscertifierade produkter från SCA

Skogscertifierade produkter från SCA Skogscertifierade produkter från SCA PE FC /05-33-132 Promoting Sustainable Forest Management www.pefc.org VARFÖR SKA JAG BRY MIG? Skogscertifiering bildar en trovärdig länk mellan ansvarsfullt skogsbruk

Läs mer

Det finns flera olika miljömärkningar å andra sidan räcker det gott med en

Det finns flera olika miljömärkningar å andra sidan räcker det gott med en Det finns flera olika miljömärkningar å andra sidan räcker det gott med en Med den här trycksaken vill vi reda ut det här med alla olika miljömärkningar. Vilka förekommer i den grafiska branschen och vad

Läs mer

Att satsa på miljön är att satsa på livet

Att satsa på miljön är att satsa på livet SATSA PÅ MILJÖN! Att satsa på miljön är att satsa på livet JMS Mediasystem satsar stora resurser på sitt miljöarbete. Genom en öppen dialog med samarbetspartners, kunder, allmänhet, leverantörer, miljöorganisationer,

Läs mer

Vill du trycka miljöanpassat? Ett märke täcker allt.

Vill du trycka miljöanpassat? Ett märke täcker allt. Vill du trycka miljöanpassat? Ett märke täcker allt. Det finns flera olika märke Å andra sidan räcker det Med den här trycksaken vill vi reda ut det här med alla olika märken. Vilka förekommer i den grafiska

Läs mer

Svanen Broschyr-Tryck_ORIGINAL3(pag):Layout 1 08-10-01 13.14 Sida 1. Vill du trycka miljöanpassat? Ett märke täcker allt.

Svanen Broschyr-Tryck_ORIGINAL3(pag):Layout 1 08-10-01 13.14 Sida 1. Vill du trycka miljöanpassat? Ett märke täcker allt. Svanen Broschyr-Tryck_ORIGINAL3(pag):Layout 1 08-10-01 13.14 Sida 1 Vill du trycka miljöanpassat? Ett märke täcker allt. Svanen Broschyr-Tryck_ORIGINAL3(pag):Layout 1 08-10-01 13.14 Sida 2 Det finns flera

Läs mer

DET FINNS ENKLARE SÄTT ATT BIDRA TILL EN BÄTTRE MILJÖ. Välj ett Svanenmärkt tryckeri

DET FINNS ENKLARE SÄTT ATT BIDRA TILL EN BÄTTRE MILJÖ. Välj ett Svanenmärkt tryckeri DET FINNS ENKLARE SÄTT ATT BIDRA TILL EN BÄTTRE MILJÖ Välj ett Svanenmärkt tryckeri Det finns flera olika märken. Å andra sidan räcker det gott med ett. Med den här trycksaken vill vi reda ut det här med

Läs mer

DET FINNS ENKLARE SÄTT ATT BIDRA TILL EN BÄTTRE MILJÖ. Ditt val gör skillnad

DET FINNS ENKLARE SÄTT ATT BIDRA TILL EN BÄTTRE MILJÖ. Ditt val gör skillnad DET FINNS ENKLARE SÄTT ATT BIDRA TILL EN BÄTTRE MILJÖ Ditt val gör skillnad Det finns flera olika märken. Med den här trycksaken vill vi reda ut det här med alla olika märken. Vilka förekommer i den grafiska

Läs mer

Östrands massafabrik

Östrands massafabrik Östrands massafabrik Östrands massafabrik Östrands massafabrik i Timrå har tillverkat pappersmassa i nära 80 år. Det var i samband med bildandet av SCA - Svenska Cellulosa Aktiebolaget - och med tankarna

Läs mer

Vill du trycka miljöanpassat? Ett märke täcker allt.

Vill du trycka miljöanpassat? Ett märke täcker allt. Vill du trycka miljöanpassat? Ett märke täcker allt. Det finns flera olika märken. Å andra sidan räcker det gott med ett. Med den här trycksaken vill vi reda ut det här med alla olika märken. Vilka förekommer

Läs mer

En vital 50-åring som ser framtiden an med tillförsikt. scacontainerboard.com

En vital 50-åring som ser framtiden an med tillförsikt. scacontainerboard.com Munksunds Pappersbruk En vital 50-åring som ser framtiden an med tillförsikt Detta är SCA SCA skapar värde genom att infria kunders och konsumenters behov i en anda av innovation, ständig effektivisering

Läs mer

Kristina Enander SCA Ortviken

Kristina Enander SCA Ortviken Kompetens, industrikapital och innovation världens femte största tryckpappersbruks recept för lönsamhet och framtidstro Kristina Enander SCA Ortviken Ortviken idag 4 produktionslinjer Två för obestruket

Läs mer

Det handlar om papper

Det handlar om papper et andlar m apper Vi gör inte papper Färska fibrer vägen till nya produkter Så här gör vi papper Våra tillgångar Din vision vår passion # Vi gör inte papper Vi driver utvecklingen Holmen Paper driver

Läs mer

Miljömålen är en komponent i vårt miljöledningssystem.

Miljömålen är en komponent i vårt miljöledningssystem. Miljömålen är en komponent i vårt miljöledningssystem. Roine Morin Miljödirektör SCA Forest Products 1 SCA Graphic Sundsvall AB /Miljömål/20071004/ROMO Organisation SCA-koncernen 2007 Styrelse VD Vice

Läs mer

Setting a new standard. Again.

Setting a new standard. Again. Setting a new standard. Again. Att nå ut till kunden med dina magasin, kataloger eller DRutskick kräver mer än ett bra erbjudande. Du behöver ett papper som förstärker känslan och upplevelsen av dina produkter.

Läs mer

SCA-koncernen. Personliga hygienprodukter, Mjukpapper och Skogsindustriprodukter

SCA-koncernen. Personliga hygienprodukter, Mjukpapper och Skogsindustriprodukter Välkommen till SCA SCA-koncernen Personliga hygienprodukter, Mjukpapper och Skogsindustriprodukter Nettoomsättningen 2014 uppgick till 104 miljarder SEK 44 000 medarbetare Försäljning i cirka 100 länder

Läs mer

Årsstämma 2014. Jan Johansson, vd och koncernchef

Årsstämma 2014. Jan Johansson, vd och koncernchef Årsstämma 2014 Jan Johansson, vd och koncernchef SCA-koncernen Ett ledande globalt hygien- och skogsindustriföretag Nettoomsättning: 93* miljarder SEK Idag 44 000 medarbetare Försäljning i cirka 100 länder

Läs mer

Skogsstyrelsen för frågor som rör skog

Skogsstyrelsen för frågor som rör skog Skogsstyrelsen för frågor som rör skog Skogsstyrelsen är Sveriges skogliga myndighet. Vår uppgift är att bidra till ett hållbart skogsbruk med god miljöhänsyn. mer information finns på www.skogsstyrelsen.se

Läs mer

hållbara Fem möjligheter

hållbara Fem möjligheter hållbara Fem möjligheter blir Hållbarheten din fördel Att tänka hållbarhet och långsiktighet är ett måste på dagens marknad, oavsett bransch. Det innebär att kraven som ställs på dig blir fler. För dina

Läs mer

Informationsträff Näsåker

Informationsträff Näsåker Informationsträff Näsåker Mats Hörnberg VD, FORSCA Magus Ringlöv Projektledare Henrik Eriksson SCA Agenda!!Information - Sollefteå kommun!!information om företagen Fred Olsen Renewables och SCA!!Information

Läs mer

Miljöredovisning 2011 Tryckpapper och massa

Miljöredovisning 2011 Tryckpapper och massa Miljöredovisning 2011 Tryckpapper och massa Östrands massafabrik Ortvikens pappersbruk Laakirchens pappersbruk Aylesfords pappersbruk SCA Forest Products verksamhetspolicy Vision: Att uppfattas som en

Läs mer

Setting a new standard. Again.

Setting a new standard. Again. Setting a new standard. Again. Att nå ut till kunden med dina magasin, kataloger eller DRutskick kräver mer än ett bra erbjudande. Du behöver ett papper som förstärker känslan och upplevelsen av dina produkter.

Läs mer

Samarbete inom försäljning och marknadsföring

Samarbete inom försäljning och marknadsföring SCA Graphic Paper Nordic Tryckpapper 2014/2015 Samarbete inom försäljning och marknadsföring I december 2012 förvärvade Heinzel Group det tidigare SCA-ägda tryckpappersbruket i Laakirchen, Österrike och

Läs mer

LÄRAR- HANDLEDNING PAPPER

LÄRAR- HANDLEDNING PAPPER LÄRARHANDLEDNING Papper Hej! Vi inom Papperskretsen brinner för pappersanvändning och återvinning. I Sverige lämnar vi tillsammans in över 90 procent av alla tidningar, tidskrifter, kataloger och reklamblad

Läs mer

Myter och fakta om papper, tryck och miljö

Myter och fakta om papper, tryck och miljö Myter och fakta om papper, tryck och miljö Grafisk Miljödag 2012 Subheading Lars Lindgren 2012-11-22 1 Hur viktigt är det för dig personligen att skydda miljön? Källa: Eurobarometer 295 2 Papper (Trycksaker)

Läs mer

Rullhantering. SCA Teknisk Support

Rullhantering. SCA Teknisk Support Rullhantering SCA Teknisk Support Pappersprodukter Tryck- och förpackningspapper SCA Publication Paper och Sustainable Packaging producerar trähaltigt tryck- och förpackningspapper. I sortimentet ingår

Läs mer

Lastägarens Perspektiv SCA Transforest, Lars Nolander

Lastägarens Perspektiv SCA Transforest, Lars Nolander Lastägarens Perspektiv SCA Transforest, Lars Nolander SCA Ett globalt hygien- och pappersföretag Nettoomsättning 109 miljarder SEK 45 000 anställda och försäljning i mer än 100 länder TEN och Tork är ledande

Läs mer

Papperstillverkning. SCA Publication Papers Teknisk support

Papperstillverkning. SCA Publication Papers Teknisk support Papperstillverkning SCA Publication Papers Teknisk support Råvara Inledning Syftet med den här broschyren är att ge läsaren en förståelse för de material som används vid framställningen av papper och för

Läs mer

Vad är FSC? Hållbart skogsbruk Kontrollerad skog Återvunnet material

Vad är FSC? Hållbart skogsbruk Kontrollerad skog Återvunnet material Vad är FSC? Hållbart skogsbruk Kontrollerad skog Återvunnet material Tar hänsyn till flera aspekter: Ekologi biologisk mångfald Social respekt befolkningen i skogens närhet Ekonomisk tillväxt långsiktigt

Läs mer

Vikten av ett effektivt och säkert godsnät för en post- och logistikverksamhet

Vikten av ett effektivt och säkert godsnät för en post- och logistikverksamhet Vikten av ett effektivt och säkert godsnät för en post- och logistikverksamhet Erica Kronhöffer, vice president Environment & TQM Title Page of 1 presentation >View>Header and Footer Historiskt samgående

Läs mer

Omtanke om människor och natur

Omtanke om människor och natur Detta är SCA SCA c/o life Nära vardagen SCA är en viktig del av vardagslivet i över 100 länder. Våra produkter och fackkunskaper förenklar livet för miljontals människor världen över. SCA utvecklar och

Läs mer

Skogsindustriprodukter

Skogsindustriprodukter Skogsindustriprodukter Tryckpapper Massa Sågade trävaror Virke Forskning Skogsbaserade biobränslen Distribution och logistik 1 FOREST PRODUCTS 2007/08/ 8 oktober 2008/Info/A Internet SCA 2008 - Organisation

Läs mer

myter om papperstillverkning och miljö

myter om papperstillverkning och miljö myter om papperstillverkning och miljö Sant eller falskt? Som konsument av papper kan det vara svårt att veta vad som är sant eller falskt när det gäller papper och miljö. Vi får ofta höra att papper

Läs mer

Välkommen till Södra Cell Värö. En av världens största och mest moderna massaindustrier.

Välkommen till Södra Cell Värö. En av världens största och mest moderna massaindustrier. Välkommen till Södra Cell Värö En av världens största och mest moderna massaindustrier. 2 I Södras värld utgår allt från skogen Södra är Sveriges största skogsägareförening med mer än 50 000 skogsägare

Läs mer

Skogsindustriernas utmaningar

Skogsindustriernas utmaningar Skogsindustriernas utmaningar Carina Håkansson, vd Skogsindustrierna 6/2 2014 Skogsindustriernas uppdrag är att stärka medlemsföretagens konkurrenskraft fördelaktiga politiska och marknadsmässiga villkor

Läs mer

VIDA Hållbarhetsrapport 2018

VIDA Hållbarhetsrapport 2018 VIDA Hållbarhetsrapport 2018 Hållbarhetsrapport Vida är Sveriges största privatägda sågverkskoncern med ca 1050 anställda på 18 produktionsanläggningar, varav 9 sågverk, i södra Sverige. Produktionen är

Läs mer

Vindkraft inom SCA. Milan Kolar 2011-05-30

Vindkraft inom SCA. Milan Kolar 2011-05-30 Vindkraft inom SCA Milan Kolar 2011-05-30 SCA Ett globalt hygien- och pappersföretag Nettoomsättning 109 miljarder SEK 45 000 anställda och försäljning i mer än 100 länder TEN och Tork är ledande globala

Läs mer

SCA Graphic Paper Nordic. Utgåva februari 2011

SCA Graphic Paper Nordic. Utgåva februari 2011 SCA Graphic Paper Nordic Utgåva februari 2011 publicationpapers.sca.com Feed back formulär Ge oss feed back! Dina åsikter är värdefulla för oss. Hjälp oss att göra vår produktpärm mer användbar. Fyll i

Läs mer

Avisera Miljöredovisning

Avisera Miljöredovisning Avisera Miljöredovisning Vi har arbetat hårt för att minimera vår miljöpåverkan och jag är stolt över att Avisera klarade klimatmålet för 2015! Vi har lyckats med bedriften att mer än halvera våra utsläpp

Läs mer

mellansvensk pappersindustri

mellansvensk pappersindustri Naturgas-lA för processanvändning inom syd- och mellansvensk pappersindustri lidj JSwede Gas AB 1989 F'ORSKNING UTVECKLING DEMONSTRATION R1322 NATURGAS-IR FÖR PROCESSANVÄNDNING INOM SYD OCH MELLANSVENSK

Läs mer

5 sanningar om papper och miljön

5 sanningar om papper och miljön 5 sanningar om papper och miljön Vi vänder upp och ned på begreppen kring papper och miljö Det finns många sanningar och osanningar om hur vi inom pappersindustrin påverkar miljön. Och det kan vara lätt

Läs mer

Årsstämma Magnus Groth, vd och koncernchef

Årsstämma Magnus Groth, vd och koncernchef Årsstämma 2017 Magnus Groth, vd och koncernchef SCA - två starka verksamheter: Skogsindustri och Hygien och hälsa 5 april 2017 Årsstämma 2017 2 2016 i korthet Nettoomsättning 117 314 MSEK (+2% jämfört

Läs mer

SCA Forest Products. Mats Sandgren, Tømmer & Marked 2017,

SCA Forest Products. Mats Sandgren, Tømmer & Marked 2017, SCA Forest Products Mats Sandgren, Tømmer & Marked 2017, 2017.02.16 SCA s förändringsresa 1929 1975-2006 SCA är ett ledande globalt hygien- och skogsindustriföretag Förvärv: Wausau, mjukpapper för storförbrukare,

Läs mer

Gränslöst samarbete Game Susan Iliefski-Janols Miljö & Produktsäkerhet SCA Hygien Bilder och text får endast användas för SCA kommunikation

Gränslöst samarbete Game Susan Iliefski-Janols Miljö & Produktsäkerhet SCA Hygien Bilder och text får endast användas för SCA kommunikation Gränslöst samarbete Game 091013 Susan Iliefski-Janols Miljö & Produktsäkerhet SCA Hygien Bilder och text får endast användas för SCA kommunikation 1 Fyra affärsområden Skogsindustriprodukter Personliga

Läs mer

P&P AB Företagspresentation. ...ger dig konkurrenskraft

P&P AB Företagspresentation. ...ger dig konkurrenskraft P&P AB Företagspresentation...ger dig konkurrenskraft P & P A B P&P AB är ett tillverkande företag inom pappersbranschen. Produktionen sker idag i en modern maskinpark där vi producerar rullprodukter och

Läs mer

Contortan i SCAs skogsbruk

Contortan i SCAs skogsbruk Contortan i SCAs skogsbruk Varför? Hur? - Resultat? Umeå 13/2 2009 Per Persson 2009-02-18 Varför nya trädslag? Få svenska alternativ Bättre bör finnas? jfr jordbruket! Önskvärda egenskaper God härdighet

Läs mer

Med/utan femsidigt plastemballage eller enligt kundens önskemål.

Med/utan femsidigt plastemballage eller enligt kundens önskemål. Limfog/möbel SCA Timber erbjuder kundanpassade trävaror för tillverkning av limfogskivor. Den norrländska furans attraktiva utseende och goda fiberegenskaper lämpar sig mycket väl för synlig användning.

Läs mer

Årsstämma 2011. Jan Johansson, vd och koncernchef

Årsstämma 2011. Jan Johansson, vd och koncernchef Årsstämma 20 Jan Johansson, vd och koncernchef Årsstämma 20 SCA-koncernen Ett globalt hygien- och pappersföretag Nettoomsättning 09 miljarder SEK 45 000 anställda och försäljning i mer än 00 länder Världens

Läs mer

Enkelt att ta ansvar FSC -anpassad avverkning

Enkelt att ta ansvar FSC -anpassad avverkning Enkelt att ta ansvar FSC -anpassad avverkning Sveaskog skapar värden för framtiden Sveaskog är Sveriges största skogsägare. Vi fokuserar på att utveckla skogens alla värden. Vi vill öka användningen av

Läs mer

SCA Bolagsstämma 2004. Jan Åström VD och Koncernchef

SCA Bolagsstämma 2004. Jan Åström VD och Koncernchef SCA Bolagsstämma 2004 Jan Åström VD och Koncernchef 1 Agenda SCA 75 år från skog till konsumentprodukter Strategi för fortsatt värdeskapande Resultat 2003 och Målsättningar 2004 2 SCA grundas 27 november

Läs mer

Tryckpapper. SCA GRAPHIC SUNDSVALL, Sverige SCA GRAPHIC SUNDSVALL, Sverige Ortvikens pappersbruk, ton Tidningspapper 380.000 LWC-papper 480.

Tryckpapper. SCA GRAPHIC SUNDSVALL, Sverige SCA GRAPHIC SUNDSVALL, Sverige Ortvikens pappersbruk, ton Tidningspapper 380.000 LWC-papper 480. Tryckpapper SCA GRAPHIC SUNDSVALL, Sverige SCA GRAPHIC SUNDSVALL, Sverige Ortvikens pappersbruk, ton Tidningspapper 380.000 LWC-papper 480.000 SCA GRAPHIC LAAKIRCHEN, Österrike SC-papper, ton 510.000 AYLESFORD

Läs mer

Ett transportnav växer fram i Sundsvall - Norrlands huvudstad

Ett transportnav växer fram i Sundsvall - Norrlands huvudstad Ett transportnav växer fram i Sundsvall - Norrlands huvudstad Flexibla transporter för framtiden När marknaden för många branscher blir allt mer global, måste transporterna effektiviseras för att du som

Läs mer

STORHÖGEN Östersunds kommun, Jämtlands län

STORHÖGEN Östersunds kommun, Jämtlands län Samråd enligt miljöbalken med anledning av utbyggnad av vindkraft vid STORHÖGEN Östersunds kommun, Jämtlands län STATKRAFT SCA VIND AB 2011-10-11 Dagordning Statkraft SCA Vind AB Samråd Lokalisering och

Läs mer

Skandinaviens största sågverk

Skandinaviens största sågverk Bravikens sågverk Rapport Nr:01 Juni 2008 Om byggandet av Skandinaviens största sågverk i Norrköping Skandinaviens största sågverk Holmen investerar drygt en miljard kronor i det som kommer att bli Skandinaviens

Läs mer

Produkter av hög kvalitet. Affärsidé. Nordisk gran. 2 Om oss

Produkter av hög kvalitet. Affärsidé. Nordisk gran. 2 Om oss Limträ 2 Om oss Palmako är den ledande tillverkaren och exportören av limträ och timmerstugor i Estland. Vi ingår i Lemeks Group som är det största företaget för skogsprodukter i Estland. 2014 flyttade

Läs mer

Översiktlig bedömning av klimatpåverkan från trycksaker. Studie utförd på uppdrag av Sörmlands Grafiska

Översiktlig bedömning av klimatpåverkan från trycksaker. Studie utförd på uppdrag av Sörmlands Grafiska Översiktlig bedömning av klimatpåverkan från trycksaker Studie utförd på uppdrag av Sörmlands Grafiska Maria Enroth MSG Management System Group AB Februari 2009 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3

Läs mer

Ett ledande industriellt ekosystem som drivs av skogens kraft KONCERNPRESENTATION OKTOBER 2017

Ett ledande industriellt ekosystem som drivs av skogens kraft KONCERNPRESENTATION OKTOBER 2017 Ett ledande industriellt ekosystem som drivs av skogens kraft KONCERNPRESENTATION OKTOBER 2017 Stark och integrerad värdekedja Europas största privata skogsägare Sågverksrörelse i världsklass Investering

Läs mer

Water Profile för den svenska skogsindustrin

Water Profile för den svenska skogsindustrin Water Profile för den svenska skogsindustrin 10 litres of water for 1 sheet of A4-paper Vattnets kretslopp Water Profile IVL Svenska Miljöinstitutet har på uppdrag av Skogsindustrierna utfört studien Water

Läs mer

SCA WOOD Framåt i värdekedjan. Jerry Larsson Affärsområdeschef SCA Wood

SCA WOOD Framåt i värdekedjan. Jerry Larsson Affärsområdeschef SCA Wood SCA WOOD Framåt i värdekedjan Jerry Larsson Affärsområdeschef SCA Wood SCA som helhet Europas största privata skogsägare Skogsmark 2,6m ha 6% av Sverige Sågverk Massafabrik Kraftlinerbruk Tryckpappersbruk

Läs mer

Skogsindustriella förutsättningar Tomas Elander

Skogsindustriella förutsättningar Tomas Elander www.pwc.se Skogsindustriella förutsättningar Tomas Elander Agenda 2. Skogsbruket 1. Skogsägandet 3. Sågverken 7. Hänt i branschen 4. Massaindustrin 6. Prestationer 5. Pappersbruken sid2 Skogsägandet sid3

Läs mer

Läs med gott samvete. En studie om miljöpåverkan

Läs med gott samvete. En studie om miljöpåverkan Läs med gott samvete En studie om miljöpåverkan En livscykelanalys genomförd av forskningsinstitutet Innventia på uppdrag av branchorganisationen Sveriges Tidskrifter i samarbete med SCA, Posten Meddelande,

Läs mer

SCA Skog. Skogsriket

SCA Skog. Skogsriket SCA Skog Skogsriket 20131127 Morgen Yngvesson SCA Skog AB 2013-12-19 SCA Skog 2 Varför Dialogprojekt En genomgående synpunkt som framkommit i den här dialogen om orsaker är att Skogsbruket och Skogsstyrelsen

Läs mer

Vision År 2030 är Örebroregionen klimatklok. Då är vi oberoende av olja och andra fossila bränslen och använder istället förnybar energi.

Vision År 2030 är Örebroregionen klimatklok. Då är vi oberoende av olja och andra fossila bränslen och använder istället förnybar energi. Pub nr 2008:44 Vision År 2030 är Örebroregionen klimatklok. Då är vi oberoende av olja och andra fossila bränslen och använder istället förnybar energi. Vi hushållar med energin och använder den effektivt.

Läs mer

Märkvärdigt En guide i märkningsdjungeln

Märkvärdigt En guide i märkningsdjungeln Märkvärdigt En guide i märkningsdjungeln EU-ekologiskt Baseras på EU:s förordning för ekologiskt jordbruk. Ekologisk odling betyder att inte kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel används. Märkningen

Läs mer

Det svenska PEFC-systemet består av:

Det svenska PEFC-systemet består av: MILJÖCERTIFIKAT Skogscertifiering Certifiering innebär att någon garanterar att en produkt eller tjänst utförs enligt en angiven standard. Störst trovärdighet får certifieringen då garantin lämnas av

Läs mer

Herr ordförande, ärade aktieägare. Skogen är en fantastisk resurs. Därifrån kommer den förnybara råvara som gör att vi kan tillverka högkvalitativa,

Herr ordförande, ärade aktieägare. Skogen är en fantastisk resurs. Därifrån kommer den förnybara råvara som gör att vi kan tillverka högkvalitativa, 1 Herr ordförande, ärade aktieägare. Skogen är en fantastisk resurs. Därifrån kommer den förnybara råvara som gör att vi kan tillverka högkvalitativa, kostnadseffektiva och inte minst hållbara produkter

Läs mer

hållbar affärsmodell för framtiden

hållbar affärsmodell för framtiden hållbar affärsmodell för framtiden Vår affärsmodell bygger på det vi tror är rätt i ett långsiktigt perspektiv. Långsiktigheten följer den tradition som Södras medlemmar i generationer har arbetat efter

Läs mer

Kartongförpackningen en god förpackning

Kartongförpackningen en god förpackning Kartongförpackningen en god förpackning KARTONGFÖRPACKNINGAR ÄR KLIMATSMARTA Klimatpåverkan från kartongförpackningar är förhållandevis liten. Kartongförpackningars växthusutsläpp är bara en fjärdedel

Läs mer

Karin Pettersson Avdelningen för Industriella energisystem och -tekniker Institutionen för Energi och miljö Chalmers

Karin Pettersson Avdelningen för Industriella energisystem och -tekniker Institutionen för Energi och miljö Chalmers Karin Pettersson Avdelningen för Industriella energisystem och -tekniker Institutionen för Energi och miljö Chalmers MÖJLIGHETER OCH UTMANINGAR MED PRODUKTION AV KEMIKALIER, MATERIAL OCH BRÄNSLEN FRÅN

Läs mer

Avfallsutredningen och svenskarnas syn på tidningsåtervinning

Avfallsutredningen och svenskarnas syn på tidningsåtervinning Avfallsutredningen och svenskarnas syn på tidningsåtervinning PappersKretsen FÖRORD Sverige har ett av världens bäst fungerande system för återvinning av tidningar och andra trycksaker. 91 procent av alla

Läs mer

SCA Årsstämma 2006 Jan Åström

SCA Årsstämma 2006 Jan Åström SCA Årsstämma 2006 Jan Åström VD och Koncernchef 1 Agenda Ledande konsumentvaruoch pappersföretag Utveckling 2005 Strategiska styrkefaktorer 2 Globalt konsumentvaru- och pappersföretag Skogsindustriprodukter

Läs mer

BESTRUKNA PAPPER VENICELUX. BESTRUKNA PAPPER / GJUTBESTRUKET Vitt. Lyxiga Venicelux har en spegelblank bestruken ytfinish.

BESTRUKNA PAPPER VENICELUX. BESTRUKNA PAPPER / GJUTBESTRUKET Vitt. Lyxiga Venicelux har en spegelblank bestruken ytfinish. VENICELUX Lyxiga Venicelux har en spegelblank bestruken ytfinish. BESTRUKNA PAPPER / GJUTBESTRUKET Vitt Gjutbestruna Venicelux får sin högglansiga yta genom att bestrykningen gjuts på kartongen via en

Läs mer

Styrning och kontroll Råmaterial, energi och utsläpp

Styrning och kontroll Råmaterial, energi och utsläpp Råmaterial, energi och utsläpp Skogsindustriprodukter Förpackningar Mjukpapper Personliga hygienprodukter SCA-koncernen 2006 2006 2006 2006 2006 Produktion Papper och massa kton 2 208 2 222 5 022 4 888

Läs mer

Svanenmärkning av Tryckerier. Utbildningspaket till kriterieversion 4

Svanenmärkning av Tryckerier. Utbildningspaket till kriterieversion 4 Svanenmärkning av Tryckerier Utbildningspaket till kriterieversion 4 Varför finns Miljömärkningen Svanen? Samhället är inte hållbart Vår vision är ett hållbart samhälle Vårt syfte är att bidra till arbetet

Läs mer

Complete Story 2015 #1

Complete Story 2015 #1 omplete tory 2015 #1 Dela vår passion! Holmen Paper driver utvecklingen mot allt mer specialiserade papperskvaliteter. Med unika produkter utmanar vi etablerade synsätt på pappersval och kostnadseffektiviserar

Läs mer

SCA Underhåll Underhållsstrategi och utveckling. Trond Normann, 2014-05-27

SCA Underhåll Underhållsstrategi och utveckling. Trond Normann, 2014-05-27 SCA Underhåll Underhållsstrategi och utveckling Trond Normann, 2014-05-27 Innehåll SCA & SCA Forest Products SCA Underhåll Bakgrund Vision & Strategi Utveckling hur har det gått? Framgångsfaktorer Framtid

Läs mer

Nordiskt Lövträ i Massa & Pappersproduktion

Nordiskt Lövträ i Massa & Pappersproduktion Nordiskt Lövträ i Massa & Pappersproduktion 28 oktober 2004 Åke Axelsson Den nordiska skogens naturliga lövandel... 1 Produktutveckling i ett otroligt...... tidsperspektiv De träd skogsägaren slutavverkar

Läs mer

Fakta. SCA Forest Products

Fakta. SCA Forest Products Fakta 2008 SCA Forest Products Under året pågick arbetet med att bygga en ny linje för produktion av mekanisk massa på Ortvikens pappersbruk. Investeringen på 800 miljoner SEK ger Ortviken möjlighet att

Läs mer

PRESS RELEASE Poznan, 21 Mars 2014

PRESS RELEASE Poznan, 21 Mars 2014 PRESS RELEASE Poznan, 21 Mars 2014 Efter ännu ett utmanande år för pappersindustrin redovisar Arctic Paper små men viktiga förbättringar. För 2014 gäller fortsatt starkt fokus på ekonomi och marknadsaktiviteter.

Läs mer

SAP Application Management på SCA

SAP Application Management på SCA SAP Application Management på SCA En förändringsresa Stig Ekström, SCA IT Stark och integrerad värdekedja Europas största privata skogsägare Sågverksrörelse i världsklass Investering i världens största

Läs mer

BESTRUKNA PAPPER VENICELUX. BESTRUKNA PAPPER / GJUTBESTRUKET Vitt. Lyxiga Venicelux har en spegelblank bestruken ytfinish.

BESTRUKNA PAPPER VENICELUX. BESTRUKNA PAPPER / GJUTBESTRUKET Vitt. Lyxiga Venicelux har en spegelblank bestruken ytfinish. VENICELUX Lyxiga Venicelux har en spegelblank bestruken ytfinish. / GJUTBESTRUKET Vitt Gjutbestruna Venicelux får sin högglansiga yta genom att bestrykningen gjuts på kartongen via en förkromad stålcylinder.

Läs mer

PLUS Förvaltning. gör det enkelt att vara skogsägare. www.scaskog.com

PLUS Förvaltning. gör det enkelt att vara skogsägare. www.scaskog.com PLUS Förvaltning gör det enkelt att vara skogsägare www.scaskog.com SCAs tjänst PLUS Förvaltning gör det enkelt att vara skogsägare. Utifrån dina mål hjälper SCA till med både planering och skötsel av

Läs mer

E.ON Värme. Med spillvärme

E.ON Värme. Med spillvärme E.ON Värme Med spillvärme 2 Spillvärme, överskottsvärme, restvärme, återvunnen energi kärt barn har många namn. Vad det handlar om är att ta tillvara värme som uppstår vid industriella processer och använda

Läs mer

PEFC. Spårbarhetscertifiering. För att sälja träprodukter från hållbart brukade skogar

PEFC. Spårbarhetscertifiering. För att sälja träprodukter från hållbart brukade skogar PEFC Spårbarhetscertifiering För att sälja träprodukter från hållbart brukade skogar Marknaden för certifierade produkter växer. Allt fler konsumenter vill veta att de varor de köper är tillverkade på

Läs mer

Improved surface Even silkier A sophisticated challenger 47, 50, 53, 58

Improved surface Even silkier A sophisticated challenger 47, 50, 53, 58 Improved surface Even silkier A sophisticated challenger 47, 50, 53, 58 Holmen VIEW vidgar vyerna När detaljerna avgör och kvaliteten är viktig är Holmen VIEW rätt val. Mjukheten i papperet, läsbarheten

Läs mer

Fakta 2011. SCA Forest Products

Fakta 2011. SCA Forest Products Fakta 2011 SCA Forest Products På Luciadagen 2011 invigdes SCA Östrands nya mesaugn. Mesaugnen är en del av fabrikens kemikalieåtervinningssytem och den drivs med biobränsle, pellets från BioNorr i Härnösand.

Läs mer

detta är SCA SCA deltar med en kvinnlig besättning i volvo ocean race 2014-2015

detta är SCA SCA deltar med en kvinnlig besättning i volvo ocean race 2014-2015 Detta är SCA SCA deltar med en kvinnlig besättning i Volvo Ocean Race 2014-2015 SCA ett ledande globalt hygien- och skogsindustriföretag SCA utvecklar och producerar hållbara personliga hygienprodukter,

Läs mer

Det är skillnad på. värme och värme. Välj värme märkt Bra Miljöval

Det är skillnad på. värme och värme. Välj värme märkt Bra Miljöval Det är skillnad på värme och värme Välj värme märkt Bra Miljöval Varför du ska välja värme märkt Bra Miljöval Du som väljer värme märkt Bra Miljöval... Genom att miljömärka värmeenergi med Bra Miljöval

Läs mer

OM KONSTEN ATT TILLVERKA PAPPER

OM KONSTEN ATT TILLVERKA PAPPER OM KONSTEN ATT TILLVERKA PAPPER Det unika med skogsindustrin är att den kombinerar en storskalig och tekniskt avancerad produktion med en fullständigt naturlig och förnyelsebar råvara. Det är därför som

Läs mer

Environmental Report 1998. Addressing a natural concern

Environmental Report 1998. Addressing a natural concern Environmental Report 1998 Addressing a natural concern Company Organisation HYGIENE PRODUCTS PACKAGING SCA Hygiene Products Tissue products Incontinence products Feminine hygiene products Baby diapers

Läs mer

Svenskarnas syn på återvinning

Svenskarnas syn på återvinning Svenskarnas syn på återvinning med tidningar i fokus PappersKretsen Förord Sverige har ett av världens bäst fungerande system för återvinning av tidningar. Över 90 procent av alla använda tidningar, tidskrifter,

Läs mer

Biobränslen från skogen

Biobränslen från skogen Biobränslen från skogen Biobränsle gör din skog ännu mer värdefull Efterfrågan på biobränsle från skogen, skogsbränsle, ökar kraftigt tack vare det intensiva, globala klimatarbetet. För dig som skogsägare

Läs mer

EXAMENSARBETE. Analys av ytbehov för kassettuppställning vid SCAs terminal i Tunadal, Sundsvall. Eriksson, Charlotta; Forsström, Jenny

EXAMENSARBETE. Analys av ytbehov för kassettuppställning vid SCAs terminal i Tunadal, Sundsvall. Eriksson, Charlotta; Forsström, Jenny 1997:037 EXAMENSARBETE Analys av ytbehov för kassettuppställning vid SCAs terminal i Tunadal, Sundsvall Eriksson, Charlotta; Forsström, Jenny Civilingenjörsprogrammet 1997:037 ISSN: 1402-1617 ISRN: LTU-EX--97/037--SE

Läs mer

Säkrad drift på Ortvikens PM5. Reportage Ombyggnation med innovativ drivteknik

Säkrad drift på Ortvikens PM5. Reportage Ombyggnation med innovativ drivteknik Reportage Ombyggnation med innovativ drivteknik Säkrad drift på Ortvikens PM5 Nytt drivsystem med innovativ teknik har framtidssäkrat PM5 på SCA Ortviken. Med processtyrsystemet Simatic PCS 7, frekvensomriktarsystemet

Läs mer

Presentation. Delårsrapport Januari-september Magnus Hall VD och koncernchef. 12 november, 2008

Presentation. Delårsrapport Januari-september Magnus Hall VD och koncernchef. 12 november, 2008 Presentation Delårsrapport Januari-september 28 Magnus Hall VD och koncernchef 12 november, 28 1 The Group Holmen Paper Newsprint & magazine paper sales Share of profit capital Iggesund Paperboard Paperboard

Läs mer

Vi på Martin & Servera: Affärsidé, vision och värderingar

Vi på Martin & Servera: Affärsidé, vision och värderingar Vi på Martin & Servera: Affärsidé, vision och värderingar Din vilja, ditt engagemang och din kompetens är en viktig del av Martin & Serveras framgång. Våra värderingar Den här skriften beskriver Martin

Läs mer

Ett mer hållbart val.

Ett mer hållbart val. Ett mer hållbart val. Ett mer hållbart val. Att ta sitt miljöansvar är för många företag viktigare än någonsin. För oss, som verkar i en bransch som tar naturens resurser i anspråk, är engagemanget för

Läs mer