Skandinaviens största sågverk

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Skandinaviens största sågverk"

Transkript

1 Bravikens sågverk Rapport Nr:01 Juni 2008 Om byggandet av Skandinaviens största sågverk i Norrköping Skandinaviens största sågverk Holmen investerar drygt en miljard kronor i det som kommer att bli Skandinaviens största sågverk och ge 120 nya arbetstillfällen i Braviken. Vi ser investeringen i ett nytt sågverk som en långsiktig investering. Vi ser också stora samordningsfördelar vad gäller virkesanskaffning och en gemensam infrastruktur då sågverket byggs i anslutning till det befi ntliga pappersbruket i Braviken, framhåller Holmens koncernchef Magnus Hall. Magnus Hall Biokombinat Att placera det nya sågverket vid det befi ntliga pappersbruket innebär att Braviken utvecklas till ett så kallat biokombinat. Vi kommer att tillverka både sågade trävaror och papper på ett och samma ställe. Anders Öquist, blivande platschef för Bravikens sågverk förklarar: Det fi nns betydande samordningsfördelar med denna lösning. Flis för papperstillverkning och biobränsle i form av bark och spån går från sågverket till pappersbruket. De båda enheterna försörjs med energi från en gemensam energianläggning. Även andra samordningsfördelar uppnås genom den infrastruktur som redan fi nns på platsen. På sikt skapas förutsättningar att även tillverka el, fjärrvärme och bränslepellets. Anders Öquist Fakta Bravikensågen Kapacitetsmål: m 3 Råvarubehov: m 3 fub Anställda: Cirka 120 Investering: Cirka 1 mrd kr Produktionsstart: Årsskiftet Satsningen ökar sysselsättningen i Norrköping Holmen befäster sin ställning som en stor och viktig arbetsgivare i regionen och framförallt i Norrköpings kommun. Vi räknar med en bemanning på 120 personer vid det nya sågverket. Inom Holmen Skog har en utökning med 15 personer sedan tidigare aviserats. Och till detta kommer ytterligare ca 100 arbetstillfällen hos entreprenörer och underleverantörer.

2 Bravikens sågverk Rapport Nr:01 Juni 2008 Ett modernt och effektivt sågverk med gemensam infrastruktur och virkesanskaffning Investeringen i ett sågverk vid Bravikens pappersbruk i Norrköping innebär att Skandinaviens största anläggning för tillverkning av trävaror skapas. Arne Eriksson Projekterings- och inköpsarbetet för sågverket pågår för fullt och en projektgrupp finns på plats i Braviken sedan i mars. Arne Eriksson med förflutet inom Iggesunds sågverk är projektledare. Fullt utbyggt får sågverket en årlig kapacitet om kubikmeter trävaror av gran, berättar Arne Eriksson. Sågverket kommer att anamma den senaste tekniken och ha högsta möjliga produktivitet och kostnadseffektivitet. Produktionen per timme kommer att uppgå till 120 kubikmeter. Något liknande sågverk finns inte i Skandinavien idag. Däremot finns liknande anläggningar i Tyskland och Österrike. Ska svenska sågverk klara den ökande konkurrensen så behövs industriella storsågverk även här, förklarar Arne. De tyska och österrikiska storsågverken har en mycket hög effektivitet med en produktivitet på uppemot kubikmeter trävaror i timmen. Motsvarande siffra för de mest effektiva sågverken i Sverige är kubikmeter per timme. Anläggningen som byggs i direkt anslutning till Bravikens pappersbruk kommer att omfatta mottagning/mätning, timmersortering med 100 fack, sågintag, såglinje, råsortering, torkar, lager samt hyvleri. Sågverket ska huvudsakligen tillverka konstruktionsvirke av gran, säger Mats Grindestam, försäljningschef för Bravikensågen. Vi kommer att förädla produkterna och koncentrera oss på de produkter som är attraktivast på marknaden. Det innebär exempelvis att vi kommer att kunna torka allt virke till tolv procents fuktkvot. Vidare kommer produkterna att kunna levereras hyvlade och längdsatta (fastsorterade) enligt kundens längdönskemål. Våra huvudmarknader är Skandinavien och Storbritannien men även övriga Europa, Japan och USA kommer att bli viktiga marknader för oss. Sågverket ingår i affärsområde Holmen Timber. Trä är en naturlig och klimatvänlig produkt Skog, trä, papper och bioenergi har en nyckelroll i ett samhälle som bygger på hållbar utveckling. Biokombinatet utvecklar Braviken till ett centrum för hållbar tillverkning av återvinningsbara och klimatvänliga produkter baserade på förnybar råvara. Skogen har en nyckelroll för klimatet eftersom den tar upp koldioxid ur luften och lagrar kolet i träd och i mark. Trä blir en allt viktigare produkt i det hållbara samhället eftersom trä lagrar kol dvs begränsar utsläppen av koldioxid. Av klimatskäl är det fördelaktigt att använda trä istället för andra byggmaterial som inte kommer från förnybar råvara. Dessutom kan biobränslen ersätta fossila bränslen. Holmen Skog Vattengränd 2, Norrköping. info@holmenskog.com.

3 Bravikens sågverk Rapport Nr:01 Juni 2008 Om byggandet av Skandinaviens största sågverk i Norrköping Skandinaviens största sågverk Holmen investerar drygt en miljard kronor i det som kommer att bli Skandinaviens största sågverk och ge 120 nya arbetstillfällen i Braviken. Vi ser investeringen i ett nytt sågverk som en långsiktig investering. Vi ser också stora samordningsfördelar vad gäller virkesanskaffning och en gemensam infrastruktur då sågverket byggs i anslutning till det befi ntliga pappersbruket i Braviken, framhåller Holmens koncernchef Magnus Hall. Magnus Hall Biokombinat Att placera det nya sågverket vid det befi ntliga pappersbruket innebär att Braviken utvecklas till ett så kallat biokombinat. Vi kommer att tillverka både sågade trävaror och papper på ett och samma ställe. Anders Öquist, blivande platschef för Bravikens sågverk förklarar: Det fi nns betydande samordningsfördelar med denna lösning. Flis för papperstillverkning och biobränsle i form av bark och spån går från sågverket till pappersbruket. De båda enheterna försörjs med energi från en gemensam energianläggning. Även andra samordningsfördelar uppnås genom den infrastruktur som redan fi nns på platsen. På sikt skapas förutsättningar att även tillverka el, fjärrvärme och bränslepellets. Anders Öquist Fakta Bravikensågen Kapacitetsmål: m 3 Råvarubehov: m 3 fub Anställda: Cirka 120 Investering: Cirka 1 mrd kr Produktionsstart: Årsskiftet Satsningen ökar sysselsättningen i Norrköping Holmen befäster sin ställning som en stor och viktig arbetsgivare i regionen och framförallt i Norrköpings kommun. Vi räknar med en bemanning på 120 personer vid det nya sågverket. Inom Holmen Skog har en utökning med 15 personer sedan tidigare aviserats. Och till detta kommer ytterligare ca 100 arbetstillfällen hos entreprenörer och underleverantörer.

4 Bravikens sågverk Rapport Nr:01 Juni 2008 Ett modernt och effektivt sågverk med gemensam infrastruktur och virkesanskaffning Investeringen i ett sågverk vid Bravikens pappersbruk i Norrköping innebär att Skandinaviens största anläggning för tillverkning av trävaror skapas. Arne Eriksson Projekterings- och inköpsarbetet för sågverket pågår för fullt och en projektgrupp finns på plats i Braviken sedan i mars. Arne Eriksson med förflutet inom Iggesunds sågverk är projektledare. Fullt utbyggt får sågverket en årlig kapacitet om kubikmeter trävaror av gran, berättar Arne Eriksson. Sågverket kommer att anamma den senaste tekniken och ha högsta möjliga produktivitet och kostnadseffektivitet. Produktionen per timme kommer att uppgå till 120 kubikmeter. Något liknande sågverk finns inte i Skandinavien idag. Däremot finns liknande anläggningar i Tyskland och Österrike. Ska svenska sågverk klara den ökande konkurrensen så behövs industriella storsågverk även här, förklarar Arne. De tyska och österrikiska storsågverken har en mycket hög effektivitet med en produktivitet på uppemot kubikmeter trävaror i timmen. Motsvarande siffra för de mest effektiva sågverken i Sverige är kubikmeter per timme. Anläggningen som byggs i direkt anslutning till Bravikens pappersbruk kommer att omfatta mottagning/mätning, timmersortering med 100 fack, sågintag, såglinje, råsortering, torkar, lager samt hyvleri. Sågverket ska huvudsakligen tillverka konstruktionsvirke av gran, säger Mats Grindestam, försäljningschef för Bravikensågen. Vi kommer att förädla produkterna och koncentrera oss på de produkter som är attraktivast på marknaden. Det innebär exempelvis att vi kommer att kunna torka allt virke till tolv procents fuktkvot. Vidare kommer produkterna att kunna levereras hyvlade och längdsatta (fastsorterade) enligt kundens längdönskemål. Våra huvudmarknader är Skandinavien och Storbritannien men även övriga Europa, Japan och USA kommer att bli viktiga marknader för oss. Sågverket ingår i affärsområde Holmen Timber. Trä är en naturlig och klimatvänlig produkt Skog, trä, papper och bioenergi har en nyckelroll i ett samhälle som bygger på hållbar utveckling. Biokombinatet utvecklar Braviken till ett centrum för hållbar tillverkning av återvinningsbara och klimatvänliga produkter baserade på förnybar råvara. Skogen har en nyckelroll för klimatet eftersom den tar upp koldioxid ur luften och lagrar kolet i träd och i mark. Trä blir en allt viktigare produkt i det hållbara samhället eftersom trä lagrar kol dvs begränsar utsläppen av koldioxid. Av klimatskäl är det fördelaktigt att använda trä istället för andra byggmaterial som inte kommer från förnybar råvara. Dessutom kan biobränslen ersätta fossila bränslen. Holmen Timber Box 45, Iggesund. info@holmentimber.com,

5 Bravikens sågverk Rapport Nr:01 Juni 2008 Om byggandet av Skandinaviens största sågverk i Norrköping Skandinaviens största sågverk Holmen investerar drygt en miljard kronor i det som kommer att bli Skandinaviens största sågverk och ge 120 nya arbetstillfällen i Braviken. Vi ser investeringen i ett nytt sågverk som en långsiktig investering. Vi ser också stora samordningsfördelar vad gäller virkesanskaffning och en gemensam infrastruktur då sågverket byggs i anslutning till det befi ntliga pappersbruket i Braviken, framhåller Holmens koncernchef Magnus Hall. Magnus Hall Biokombinat Att placera det nya sågverket vid det befi ntliga pappersbruket innebär att Braviken utvecklas till ett så kallat biokombinat. Vi kommer att tillverka både sågade trävaror och papper på ett och samma ställe. Anders Öquist, blivande platschef för Bravikens sågverk förklarar: Det fi nns betydande samordningsfördelar med denna lösning. Flis för papperstillverkning och biobränsle i form av bark och spån går från sågverket till pappersbruket. De båda enheterna försörjs med energi från en gemensam energianläggning. Även andra samordningsfördelar uppnås genom den infrastruktur som redan fi nns på platsen. På sikt skapas förutsättningar att även tillverka el, fjärrvärme och bränslepellets. Anders Öquist Fakta Bravikensågen Kapacitetsmål: m 3 Råvarubehov: m 3 fub Anställda: Cirka 120 Investering: Cirka 1 mrd kr Produktionsstart: Årsskiftet Satsningen ökar sysselsättningen i Norrköping Holmen befäster sin ställning som en stor och viktig arbetsgivare i regionen och framförallt i Norrköpings kommun. Vi räknar med en bemanning på 120 personer vid det nya sågverket. Inom Holmen Skog har en utökning med 15 personer sedan tidigare aviserats. Och till detta kommer ytterligare ca 100 arbetstillfällen hos entreprenörer och underleverantörer.

6 Bravikens sågverk Rapport Nr:01 Juni 2008 Ett modernt och effektivt sågverk med gemensam infrastruktur och virkesanskaffning Investeringen i ett sågverk vid Bravikens pappersbruk i Norrköping innebär att Skandinaviens största anläggning för tillverkning av trävaror skapas. Arne Eriksson Projekterings- och inköpsarbetet för sågverket pågår för fullt och en projektgrupp finns på plats i Braviken sedan i mars. Arne Eriksson med förflutet inom Iggesunds sågverk är projektledare. Fullt utbyggt får sågverket en årlig kapacitet om kubikmeter trävaror av gran, berättar Arne Eriksson. Sågverket kommer att anamma den senaste tekniken och ha högsta möjliga produktivitet och kostnadseffektivitet. Produktionen per timme kommer att uppgå till 120 kubikmeter. Något liknande sågverk finns inte i Skandinavien idag. Däremot finns liknande anläggningar i Tyskland och Österrike. Ska svenska sågverk klara den ökande konkurrensen så behövs industriella storsågverk även här, förklarar Arne. De tyska och österrikiska storsågverken har en mycket hög effektivitet med en produktivitet på uppemot kubikmeter trävaror i timmen. Motsvarande siffra för de mest effektiva sågverken i Sverige är kubikmeter per timme. Anläggningen som byggs i direkt anslutning till Bravikens pappersbruk kommer att omfatta mottagning/mätning, timmersortering med 100 fack, sågintag, såglinje, råsortering, torkar, lager samt hyvleri. Sågverket ska huvudsakligen tillverka konstruktionsvirke av gran, säger Mats Grindestam, försäljningschef för Bravikensågen. Vi kommer att förädla produkterna och koncentrera oss på de produkter som är attraktivast på marknaden. Det innebär exempelvis att vi kommer att kunna torka allt virke till tolv procents fuktkvot. Vidare kommer produkterna att kunna levereras hyvlade och längdsatta (fastsorterade) enligt kundens längdönskemål. Våra huvudmarknader är Skandinavien och Storbritannien men även övriga Europa, Japan och USA kommer att bli viktiga marknader för oss. Sågverket ingår i affärsområde Holmen Timber. Trä är en naturlig och klimatvänlig produkt Skog, trä, papper och bioenergi har en nyckelroll i ett samhälle som bygger på hållbar utveckling. Biokombinatet utvecklar Braviken till ett centrum för hållbar tillverkning av återvinningsbara och klimatvänliga produkter baserade på förnybar råvara. Skogen har en nyckelroll för klimatet eftersom den tar upp koldioxid ur luften och lagrar kolet i träd och i mark. Trä blir en allt viktigare produkt i det hållbara samhället eftersom trä lagrar kol dvs begränsar utsläppen av koldioxid. Av klimatskäl är det fördelaktigt att använda trä istället för andra byggmaterial som inte kommer från förnybar råvara. Dessutom kan biobränslen ersätta fossila bränslen. Holmen Box 5407, Stockholm. info@holmen.com,

Räcker Skogen? Per Olsson

Räcker Skogen? Per Olsson Räcker Skogen? Per Olsson Affärsområden Råvaruinriktade Produktinriktade Produktion och kapacitet Holmen Paper 8 pappersmaskiner 1 940 000 ton tryckpapper/år Iggesund Paperboard 3 kartongmaskiner 530 000

Läs mer

SCA WOOD Framåt i värdekedjan. Jerry Larsson Affärsområdeschef SCA Wood

SCA WOOD Framåt i värdekedjan. Jerry Larsson Affärsområdeschef SCA Wood SCA WOOD Framåt i värdekedjan Jerry Larsson Affärsområdeschef SCA Wood SCA som helhet Europas största privata skogsägare Skogsmark 2,6m ha 6% av Sverige Sågverk Massafabrik Kraftlinerbruk Tryckpappersbruk

Läs mer

hållbar affärsmodell för framtiden

hållbar affärsmodell för framtiden hållbar affärsmodell för framtiden Vår affärsmodell bygger på det vi tror är rätt i ett långsiktigt perspektiv. Långsiktigheten följer den tradition som Södras medlemmar i generationer har arbetat efter

Läs mer

Branschstatistik 2015

Branschstatistik 2015 www.skogsindustrierna.org Branschstatistik 2015 Det här är ett sammandrag av 2015 års statistik för skogsindustrin. Du hittar mer statistik på vår hemsida. Skogsindustrierna Branschstatistik 2015 1 Fakta

Läs mer

AB HILMER ANDERSSON HÅLLBARHETSRAPPORT 2017

AB HILMER ANDERSSON HÅLLBARHETSRAPPORT 2017 AB HILMER ANDERSSON HÅLLBARHETSRAPPORT 2017 AB Hilmer Andersson 670 40 Lässerud INLEDNING I Lässerud, västra Värmland, driver AB Hilmer Andersson sågverk och hyvleri sedan tre generationer tillbaka. Verksamheten

Läs mer

VDs anförande Årsstämma Ulf Larsson, VD och koncernchef 20 mars, 2019

VDs anförande Årsstämma Ulf Larsson, VD och koncernchef 20 mars, 2019 VDs anförande Årsstämma 2019 Ulf Larsson, VD och koncernchef 20 mars, 2019 2018 i sammandrag Bästa resultat hittills Fördubblad massakapacitet Positiv klimatnytta Fortsatt tillväxt 2 SCAs prestation 2018

Läs mer

En stund med Holmen Timber. Referenspresentation råsortering och ströläggning i Braviken

En stund med Holmen Timber. Referenspresentation råsortering och ströläggning i Braviken En stund med Holmen Timber Referenspresentation råsortering och ströläggning i Braviken Globalt framtidsföretag med Sverige som hemmabas Holmen Timber är ett av de framåtsyftande företag som Renholmen

Läs mer

OM KONSTEN ATT FÖRÄDLA TRÄ

OM KONSTEN ATT FÖRÄDLA TRÄ OM KONSTEN ATT FÖRÄDLA TRÄ Det unika med skogsindustrin är att den kombinerar en storskalig och tekniskt avancerad produktion med en fullständigt naturlig och förnyelsebar råvara. Det är därför som skogsindustrin

Läs mer

S k o g e n S l i l l a g r ö n a

S k o g e n S l i l l a g r ö n a skog, trä och papper är bra för klimatet Skogen är en del av lösningen på klimatfrågan! Skogen är en del av lösningen på klimatfrågan och en hörnsten i ett hållbart samhälle. Skogsbruket i Sverige har

Läs mer

FÖR EN VÄNLIGARE OCH VARMARE VARDAG

FÖR EN VÄNLIGARE OCH VARMARE VARDAG FÖR EN VÄNLIGARE OCH VARMARE VARDAG Kallt vatten Varmt vatten FJÄRRVÄRME GEMENSAM ENERGI TANKEN MED FJÄRRVÄRME ÄR ENKEL: VI DELAR PÅ EN VÄRMEKÄLLA I STÄLLET FÖR ATT ALLA SKA HA SIN EGEN. Värmeverken i

Läs mer

VIDA Hållbarhetsrapport 2018

VIDA Hållbarhetsrapport 2018 VIDA Hållbarhetsrapport 2018 Hållbarhetsrapport Vida är Sveriges största privatägda sågverkskoncern med ca 1050 anställda på 18 produktionsanläggningar, varav 9 sågverk, i södra Sverige. Produktionen är

Läs mer

myter om papperstillverkning och miljö

myter om papperstillverkning och miljö myter om papperstillverkning och miljö Sant eller falskt? Som konsument av papper kan det vara svårt att veta vad som är sant eller falskt när det gäller papper och miljö. Vi får ofta höra att papper

Läs mer

SCA Timber. Munksund / Holmsund. SCA Timber / 2012 / PH

SCA Timber. Munksund / Holmsund. SCA Timber / 2012 / PH SCA Timber Munksund / Holmsund Peter Henriksson Produktionschef Munksund / Holmsund Agenda SCA Timber Munksund / Holmsund Produkter Materialflöde Munksund Planering och styrning från försäljning till produktionsorder

Läs mer

7 konkreta effektmål i Västerås stads energiplan 2007-2015

7 konkreta effektmål i Västerås stads energiplan 2007-2015 7 konkreta effektmål i Västerås stads energiplan 2007-2015 Energiplanen beskriver vad vi ska göra och den ska verka för ett hållbart samhälle. Viktiga områden är tillförsel och användning av energi i bostäder

Läs mer

Årsstämma 2014. Jan Johansson, vd och koncernchef

Årsstämma 2014. Jan Johansson, vd och koncernchef Årsstämma 2014 Jan Johansson, vd och koncernchef SCA-koncernen Ett ledande globalt hygien- och skogsindustriföretag Nettoomsättning: 93* miljarder SEK Idag 44 000 medarbetare Försäljning i cirka 100 länder

Läs mer

Bio2G Biogas genom förgasning

Bio2G Biogas genom förgasning Bio2G Biogas genom förgasning Jan-Anders Svensson, E.ON Gasification Development AB Gasdag Karlstad 2012-02-09 EUs klimatmål 20/20/20 år 2020 Koldioxidutsläppen ska ha minskat med 20 procent (jämfört med

Läs mer

Världens första bioproduktfabrik av den nya generationen. Metsä Group

Världens första bioproduktfabrik av den nya generationen. Metsä Group Världens första bioproduktfabrik av den nya generationen 1 Ny bioproduktfabrik i Finland Världens första bioproduktfabrik av den nya generationen Den största investeringen i skogsindustrins historia i

Läs mer

Preems miljöarbete. Alternativa bränslen. Gröna korridorer. Datum 2011-12-01

Preems miljöarbete. Alternativa bränslen. Gröna korridorer. Datum 2011-12-01 Preems miljöarbete Alternativa bränslen och Gröna korridorer Datum 2011-12-01 Syfte Föredragshållare Gröna korridorer Anders Malm, Logistikchef Korta fakta om Preem - 2010 Omsättning 87 miljarder SEK Ett

Läs mer

Ett långsiktigt perspektiv

Ett långsiktigt perspektiv 40 Hållbar utveckling Iggesund Paperboard följer Holmen-koncernens miljöpolicy: Det ligger i Holmens intresse att bidra till en positiv och hållbar samhällsutveckling såväl ekonomiskt, socialt som miljö-

Läs mer

SCA Timber. Utvecklat trä - produkter anpassade till kundens behov. SCA Timber - Sveriges största sågverksföretag

SCA Timber. Utvecklat trä - produkter anpassade till kundens behov. SCA Timber - Sveriges största sågverksföretag SCA Timber SCA Timber - Sveriges största sågverksföretag Stark position inom växande marknadssegment Utvecklat trä - produkter anpassade till kundens behov 1 SCA TIMBER 03/4 november 03/Info/A SCA Timber

Läs mer

industrin samt inom energisektorn. De utgör 15 procent av Setras omsättning och är en särskilt viktig affär med tanke på resurseffektiviteten.

industrin samt inom energisektorn. De utgör 15 procent av Setras omsättning och är en särskilt viktig affär med tanke på resurseffektiviteten. Setra i korthet Svenskt trä för en hållbar framtid Vi på Setra älskar trä. Vi förädlar råvara från ansvarsfullt brukade svenska skogar till klimatvänliga produkter för en global marknad. Vår vision är

Läs mer

Storproducent av biobränslen, nollkonsument av fossila bränslen. Lina Palm

Storproducent av biobränslen, nollkonsument av fossila bränslen. Lina Palm Storproducent av biobränslen, nollkonsument av fossila bränslen Lina Palm FRÅGAN i FOKUS NEJ! MEN, ökad substitution av fossilbaserade produkter med produkter som har förnybart ursprung, dvs. baserade

Läs mer

Kraftvärme i Katrineholm. En satsning för framtiden

Kraftvärme i Katrineholm. En satsning för framtiden Kraftvärme i Katrineholm En satsning för framtiden Hållbar utveckling Katrineholm Energi tror på framtiden Vi bedömer att Katrineholm som ort står inför en fortsatt positiv utveckling. Energi- och miljöfrågor

Läs mer

Skogskonferens i Linköping 31 mars 2011 Stora Enso Bioenergi, Peter Sondelius

Skogskonferens i Linköping 31 mars 2011 Stora Enso Bioenergi, Peter Sondelius Skogskonferens i Linköping 31 mars 2011 Stora Enso Bioenergi, Peter Sondelius Bioenergi nationellt och regionalt Stora Enso Stora Enso Bioenergi Hållbarhet för biobränsle i Stora Enso Sammanfattning 2011-03-31

Läs mer

Framtiden är vår viktigaste marknad. Raffinaderiverksamhet med grön vision Sören Eriksson

Framtiden är vår viktigaste marknad. Raffinaderiverksamhet med grön vision Sören Eriksson Framtiden är vår viktigaste marknad Raffinaderiverksamhet med grön vision Sören Eriksson Preem en viktig samhällsaktör Raffinering Står för 80 % av Sveriges raffineringskapacitet 30 % av totala raffineringskapaciteten

Läs mer

Holmen i korthet AFFÄRSOMRÅDEN: PRODUKTER AFFÄRSOMRÅDEN: RÅVAROR HOLMEN PAPER IGGESUND PAPERBOARD HOLMEN TIMBER HOLMEN SKOG HOLMEN ENERGI

Holmen i korthet AFFÄRSOMRÅDEN: PRODUKTER AFFÄRSOMRÅDEN: RÅVAROR HOLMEN PAPER IGGESUND PAPERBOARD HOLMEN TIMBER HOLMEN SKOG HOLMEN ENERGI AFFÄRSVERKSAMHET / HOLMEN I KORTHET Holmen i korthet AFFÄRSOMRÅDEN: PRODUKTER HOLMEN PAPER Produkter: Tryckpapper för magasin, produktkataloger, direktreklam, böcker och dagstidningar. Kunder: Magasin-,

Läs mer

Skellefteå Kraft på kartan

Skellefteå Kraft på kartan Skellefteå Kraft på kartan Affärsområde värme Antal fjärrvärmekunder Antal biopelletskunder Levererad fjärrvärme, GWh Levererad biopellets, ton Producerad el, GWh Antal årsanställda 2010 7 073 2009 5 700

Läs mer

Södras resultatrapport för 2013

Södras resultatrapport för 2013 Växjö 2014-02-13 Södras resultatrapport för 2013 Trots en svag konjunktur och en stark krona ökade Södra den underliggande intjäningen kraftigt under 2013. Rörelseresultatet exklusive omstruktureringskostnader

Läs mer

Skogsbruk minskar koldioxidutsläppen så länge träet ersätter annat

Skogsbruk minskar koldioxidutsläppen så länge träet ersätter annat Skogsbruk minskar koldioxidutsläppen så länge träet ersätter annat är det för klimatet, säger Skogsindustrierna. Men det gäller bara så länge träet gör att vi minskar användningen av fossil energi, enligt

Läs mer

Hållbara transporter framtida möjligheter

Hållbara transporter framtida möjligheter Hållbara transporter framtida möjligheter 1 november 2017 Logistikdag Norr www.twitter.com/skogstransport Karolina Boholm, transportdirektör Skogsindustrierna https://www.instagram.com/karolinaboholm https://www.linkedin.com/in/karolinaboholm

Läs mer

Resultat av regeringens miljö- och klimatsatsningar i Jämtlands län

Resultat av regeringens miljö- och klimatsatsningar i Jämtlands län Resultat av regeringens miljö- och klimatsatsningar i Jämtlands län Förord Regeringens miljö- och klimatpolitik grundar sig i principen att det ska vara lätt att göra rätt. Politiken formas för att göra

Läs mer

Bioenergin i EUs 2020-mål

Bioenergin i EUs 2020-mål Bioenergin i EUs 2020-mål Preem AB Michael G:son Löw Koncernchef och VD IVA 16 november 2011 Preem leder omvandlingen till ett hållbart samhälle 2 Vi jobbar hårt för att det aldrig mer ska bli bättre förr

Läs mer

LOKAL HANDLINGSPLAN FÖR BIOENERGI EN MODELL

LOKAL HANDLINGSPLAN FÖR BIOENERGI EN MODELL LOKAL HANDLINGSPLAN FÖR BIOENERGI EN MODELL Varför är det viktigt att upprätta en LOKAL HANDLINGSPLAN FÖR BIOENERGI? Bioenergi är den dominerande formen av förnybar energi inom EU och står för ungefär

Läs mer

Bolagsstämmoanförande 28 mars 2006, Magnus Hall, VD och koncernchef

Bolagsstämmoanförande 28 mars 2006, Magnus Hall, VD och koncernchef Bolagsstämmoanförande 28 mars 2006, Magnus Hall, VD och koncernchef Bild 1 Herr ordförande, bästa aktieägare, mina damer och herrar. Bild 2 Holmens rörelsereresultat för 2005 blev 1 973 mnkr och i stort

Läs mer

Svensk trämekanisk industris position och utveckling

Svensk trämekanisk industris position och utveckling Svensk trämekanisk industris position och utveckling Mikael Eliasson IVA/KSLA seminarium Trämekanisk industri i en globaliserad värld Stockholm, 9 april 2019 Kanske snarare bränslet till den verkliga motorn!

Läs mer

OM KONSTEN ATT TILLVERKA PAPPER

OM KONSTEN ATT TILLVERKA PAPPER OM KONSTEN ATT TILLVERKA PAPPER Det unika med skogsindustrin är att den kombinerar en storskalig och tekniskt avancerad produktion med en fullständigt naturlig och förnyelsebar råvara. Det är därför som

Läs mer

Produktion av pellets, briketter och träpulver vid Brikett- Energis fabrik i Norberg

Produktion av pellets, briketter och träpulver vid Brikett- Energis fabrik i Norberg Produktion av pellets, briketter och träpulver vid Brikett- Energis fabrik i Norberg BrikettEnergi AB Norberg 2004 BrikettEnergis fabrik i Norberg startades 1983 med enbart framställning av briketter.

Läs mer

Effektivare energianvändning i Höganäs. Magnus Pettersson, Energisamordnare

Effektivare energianvändning i Höganäs. Magnus Pettersson, Energisamordnare Effektivare energianvändning i Höganäs Magnus Pettersson, Energisamordnare Höganäs är ledande inom metallpulver Världens största och ledande tillverkare av järnbaserade metallpulver Marknadsandel: ~ 35%

Läs mer

Herr ordförande, ärade aktieägare,

Herr ordförande, ärade aktieägare, Herr ordförande, ärade aktieägare, Ett år går fort. Det är idag nästan exakt ett år sedan jag tillträdde som VD och koncernchef för Holmen. Det har varit ett spännande och intensivt år, där jag fått möjligheten

Läs mer

Logistik i världsklass! med 74 ton och underhåll men utan vägslitageskatt

Logistik i världsklass! med 74 ton och underhåll men utan vägslitageskatt Logistik i världsklass! med 74 ton och underhåll men utan vägslitageskatt 18 oktober 2016 Logistikdag Norr Karolina Boholm, transportdirektör Skogsindustrierna www.twitter.com/skogstransport Skogsnäringen

Läs mer

SMARTA LÖSNINGAR FÖR EN HÅLLBAR ENERGIOMSTÄLLNING

SMARTA LÖSNINGAR FÖR EN HÅLLBAR ENERGIOMSTÄLLNING EN SMARTARE ENERGI SMARTA LÖSNINGAR FÖR EN HÅLLBAR ENERGIOMSTÄLLNING Ska vi klara omställningen till ett hållbart energi system behövs smarta lösningar. Inte en lösning, utan flera. Gas är en del av ett

Läs mer

Yttrande över promemorian Reduktionsplikt för minskning av växthusgasutsläpp från bensin och dieselbränsle

Yttrande över promemorian Reduktionsplikt för minskning av växthusgasutsläpp från bensin och dieselbränsle 2017-04-19 Miljö- och energidepartementet Remiss M2017/00723/R Energienheten 103 33 Stockholm Helena Sjögren helena.sjogren@skogsindustrierna.org 08-762 72 35 Yttrande över promemorian Reduktionsplikt

Läs mer

Energipolitiska prioriteringar för Europa Presentation av J.M. Barroso,

Energipolitiska prioriteringar för Europa Presentation av J.M. Barroso, Energipolitiska prioriteringar för Europa Presentation av J.M. Barroso, Europeiska kommissionens ordförande, inför Europeiska rådet den 22 maj 2013 Nya villkor på den internationella energimarknaden Finanskrisens

Läs mer

Presentation SCA Timber. - en av Europas ledande leverantörer av trä för synlig användning

Presentation SCA Timber. - en av Europas ledande leverantörer av trä för synlig användning Presentation SCA Timber - en av Europas ledande leverantörer av trä för synlig användning SCA Timber 2008 En av Europas ledande leverantörer av trä för synlig användning, med en produktionsvolym på 1.8

Läs mer

Välkommen! Utredning om vindkraft på Lygnersvider. Jonas Cognell Per Carlson Anne Kodeda

Välkommen! Utredning om vindkraft på Lygnersvider. Jonas Cognell Per Carlson Anne Kodeda Välkommen! Utredning om vindkraft på Lygnersvider Jonas Cognell Per Carlson Anne Kodeda Göteborg Energi 2007 Ägare Antal kunder Antal anställda Rörelsens intäkter Investeringar Göteborg Stad Ca 300 000

Läs mer

Ett enklare skogsägande

Ett enklare skogsägande Ett enklare skogsägande Tänk om du hade en egen skogvaktare... Din skog är ett levande system, som med rätt omsorg och skötsel växer på det sätt du vill. Med Siljan Skog får du noga planerade åtgärder,

Läs mer

Region Östergötlands strategi för stöd till utveckling av skogsnäringen

Region Östergötlands strategi för stöd till utveckling av skogsnäringen Region Östergötlands strategi för stöd till utveckling av skogsnäringen Det finns mycket skog i Östergötland Skogen är en viktig resurs för en grön omställning av samhället Skogsnäringen har stor betydelse

Läs mer

Södra visar vägen. Företagspresentation 2016

Södra visar vägen. Företagspresentation 2016 Södra visar vägen Företagspresentation 2016 Detta är Södra Omsättning 18,3 Mdr SEK Virkesvolym Anställda 3 600 3 massabruk 9 sågverk 15,1 miljoner m 3 fub 50 000 medlemmar 2015-03-12 2 Geografiska marknader

Läs mer

Stockarydsterminalen ett föredöme för intermodala transporter

Stockarydsterminalen ett föredöme för intermodala transporter Stockarydsterminalen ett föredöme för intermodala transporter 2014-01-31 Per-Henrik Evebring 2009-06-23 Stora Enso Skog AB premiärtåg 30/6-2008 Stockarydsterminalen AB premiärtåg 1/9-2008 Skogs- & bränslesortiment

Läs mer

Höganäs på väg mot Magnus Pettersson, Energisamordnare

Höganäs på väg mot Magnus Pettersson, Energisamordnare Höganäs på väg mot 2050 Magnus Pettersson, Energisamordnare STÅLINDUSTRINS GEMENSAMMA VISION STÅLINDUSTRINS ÅTAGANDE Vår arbetsmiljö tillverkning använder stimulerar resurser så Vår forskning och innovation

Läs mer

Innovate.on. Bioenergi. störst betydelse för att EUs klimatmål ska uppnås

Innovate.on. Bioenergi. störst betydelse för att EUs klimatmål ska uppnås Innovate.on Bioenergi störst betydelse för att EUs klimatmål ska uppnås Förnybar energi som minskar utsläppen Bioenergi är en förnybar energiresurs som använder som bränsle. Utvecklingen av förnybar energi

Läs mer

Från råvara till produkt!

Från råvara till produkt! Från råvara till produkt Billerud Korsnäs, Kalix Papper använder vi till mycket olika saker. Inte bara olika sorters papper, utan påsar, förpackningar, säckar av olika slag, toalettpapper, pappersnäsdukar

Läs mer

Fyra framtider Energisystemet efter 2020

Fyra framtider Energisystemet efter 2020 Fyra framtider Energisystemet efter 2020 Klimatsynk 17 november 2016 Christine Riber Marklund Energimyndigheten Energimyndigheten.se/fyraframtider #fyraframtider Vad kan hända? Vägval och utmaningar för

Läs mer

FSC-certifierade produkter från SCA

FSC-certifierade produkter från SCA FSC-certifierade produkter från SCA Vad är FSC? Forest Stewardship Council (FSC) är en oberoende internationell organisation som främjar utvecklingen av miljöanpassade, socialt ansvarstagande och finansiellt

Läs mer

Innehåll. Skog för många generationer. 4 Lokal närvaro. 9 Oss skogsägare. 11 En långsiktigt. 13 Klimatsmarta produkter.

Innehåll. Skog för många generationer. 4 Lokal närvaro. 9 Oss skogsägare. 11 En långsiktigt. 13 Klimatsmarta produkter. äx ed ss Innehåll 4 Skog för många generationer För att förstå vår samtid och ta ut riktningen för framtiden behöver vi förstå historien. Holmens historia sträcker sig mer än 400 år tillbaka och har alltid

Läs mer

Det handlar om papper

Det handlar om papper et andlar m apper Vi gör inte papper Färska fibrer vägen till nya produkter Så här gör vi papper Våra tillgångar Din vision vår passion # Vi gör inte papper Vi driver utvecklingen Holmen Paper driver

Läs mer

GoBiGas. Gothenburg Biomass Gasification Project. Elforsk 28 okt 2010 Malin Hedenskog

GoBiGas. Gothenburg Biomass Gasification Project. Elforsk 28 okt 2010 Malin Hedenskog GoBiGas Gothenburg Biomass Gasification Project Elforsk 28 okt 2010 Malin Hedenskog 1 Klimatmål år 2020 EU Koldioxidutsläppen ska ha minskat med 20 procent (jämfört med 1990 års nivå) Energianvändningen

Läs mer

Höganäs - med naturgas till framtiden. Magnus Pettersson, Energisamordnare

Höganäs - med naturgas till framtiden. Magnus Pettersson, Energisamordnare Höganäs - med naturgas till framtiden Magnus Pettersson, Energisamordnare Höganäs är ledande inom metallpulver Världens största och ledande tillverkare av järnbaserade metallpulver Marknadsandel: cirka

Läs mer

Bioenergi för framtiden

Bioenergi för framtiden Bioenergi för framtiden Innehållsförteckning Introduktion...... sid 3 Kort historik Neovas rötter..... sid 3 Korta fakta om bioenergi.... sid 4 Produktområden..... sid 4 Neovas kunder....... sid 5 Samverkan.........

Läs mer

Samordning för underhållseffektivitet inom Holmen. Bo Larsson Underhållschef, Iggesunds Bruk

Samordning för underhållseffektivitet inom Holmen. Bo Larsson Underhållschef, Iggesunds Bruk Samordning för underhållseffektivitet inom Holmen Bo Larsson schef, Iggesunds Bruk Holmen Paper Iggesund Paperboard Holmen Timber Holmen Skog Holmen Energi Holmen Holmens produktion och kapacitet Holmen

Läs mer

Vindkraft inom SCA. Milan Kolar 2011-05-30

Vindkraft inom SCA. Milan Kolar 2011-05-30 Vindkraft inom SCA Milan Kolar 2011-05-30 SCA Ett globalt hygien- och pappersföretag Nettoomsättning 109 miljarder SEK 45 000 anställda och försäljning i mer än 100 länder TEN och Tork är ledande globala

Läs mer

Bioenergikombinat Status och Framtid

Bioenergikombinat Status och Framtid Bioenergikombinat Status och Framtid Bränsle Kraftvärmeverk Material/ Energi Ny anläggning Råvara Ny produkt Andra produkter / Biprodukter Ingrid Nohlgren El Värme Värme- och Kraftkonferensen 2010-11-10

Läs mer

FJÄRRVÄRME EFFEKTIVT BEKVÄMT MILJÖKLOKT

FJÄRRVÄRME EFFEKTIVT BEKVÄMT MILJÖKLOKT FJÄRRVÄRME EFFEKTIVT BEKVÄMT MILJÖKLOKT VAD ÄR FJÄRRVÄRME? Ett av de smartaste sätten att få en behaglig inomhustemperatur tycker vi. Idén med fjärrvärme är enkel: man delar på en värmekälla istället för

Läs mer

Med/utan femsidigt plastemballage eller enligt kundens önskemål.

Med/utan femsidigt plastemballage eller enligt kundens önskemål. Limfog/möbel SCA Timber erbjuder kundanpassade trävaror för tillverkning av limfogskivor. Den norrländska furans attraktiva utseende och goda fiberegenskaper lämpar sig mycket väl för synlig användning.

Läs mer

Vision År 2030 är Örebroregionen klimatklok. Då är vi oberoende av olja och andra fossila bränslen och använder istället förnybar energi.

Vision År 2030 är Örebroregionen klimatklok. Då är vi oberoende av olja och andra fossila bränslen och använder istället förnybar energi. Pub nr 2008:44 Vision År 2030 är Örebroregionen klimatklok. Då är vi oberoende av olja och andra fossila bränslen och använder istället förnybar energi. Vi hushållar med energin och använder den effektivt.

Läs mer

Informationsträff Näsåker

Informationsträff Näsåker Informationsträff Näsåker Mats Hörnberg VD, FORSCA Magus Ringlöv Projektledare Henrik Eriksson SCA Agenda!!Information - Sollefteå kommun!!information om företagen Fred Olsen Renewables och SCA!!Information

Läs mer

BiodriV ett treårigt projekt om biodrivmedel i Värmland

BiodriV ett treårigt projekt om biodrivmedel i Värmland BiodriV ett treårigt projekt om biodrivmedel i Värmland Christer Pettersson, projektledare Energikontor Värmland Kort om Energikontor Värmland Energikontor Värmland är ett regionalt kunskapscentrum för

Läs mer

Utmaningsdriven innovation strategier och prioriteringar

Utmaningsdriven innovation strategier och prioriteringar Utmaningsdriven innovation strategier och prioriteringar Peter Eriksson Chefsstrateg VINNOVA VINNOVA utvecklar Sveriges innovationskraft för hållbar tillväxt Bild 2 1 Varför ny strategi Sverige i världen

Läs mer

Med blicken riktad mot framtiden bolagiserar Landskrona från och med den 1 januari 2011 de kommunala verksamheterna elnät, fjärr-

Med blicken riktad mot framtiden bolagiserar Landskrona från och med den 1 januari 2011 de kommunala verksamheterna elnät, fjärr- Med blicken riktad mot framtiden bolagiserar Landskrona från och med den 1 januari 2011 de kommunala verksamheterna elnät, fjärrvärme och stadsnät i ett gemensamt bolag Landskrona Energi AB. Detta är Landskronabornas

Läs mer

Vi arbetar för en mindre fossil värld. HÄR PRESENTERAR VI TRE EXEMPEL FRÅN VERKLIGHETEN.

Vi arbetar för en mindre fossil värld. HÄR PRESENTERAR VI TRE EXEMPEL FRÅN VERKLIGHETEN. Vi arbetar för en mindre fossil värld. HÄR PRESENTERAR VI TRE EXEMPEL FRÅN VERKLIGHETEN. Pemco har flexibla energi lösningar. I vårt fall står Pemco för investeringen av anläggningen medan vi betalar för

Läs mer

Klimatpolitikens utmaningar

Klimatpolitikens utmaningar MILJÖEKONOMI 4 februari 2011 Klimatpolitikens utmaningar Eva Samakovlis MILJÖEKONOMI 4 februari 2011 Innehåll Inledning Globala miljöproblem kräver globala lösningar Renodla koldioxid- och energiskatterna

Läs mer

Skogen Nyckeln,ll e- framgångsrikt klimat och energiarbete. BioFuel Region 10 år Umeå Magnus Ma5sons Projektledare Forest Refine

Skogen Nyckeln,ll e- framgångsrikt klimat och energiarbete. BioFuel Region 10 år Umeå Magnus Ma5sons Projektledare Forest Refine Skogen Nyckeln,ll e- framgångsrikt klimat och energiarbete BioFuel Region 10 år Umeå Magnus Ma5sons Projektledare Forest Refine Biomass for energy poten0al from forest and by products from forest industry

Läs mer

Vindpark Töftedalsfjället

Vindpark Töftedalsfjället Vindpark Töftedalsfjället En förnybar energikälla På Töftedalsfjället omvandlas vindenergi till el. Genom att utnyttja en av jordens förnybara energikällor kan vi ta ytterligare ett steg bort från användandet

Läs mer

Energi-

Energi- www.emcsverige.se @EMC: Energi- och MiljöCentrum @EnergiochMiljoCentrum @emc_sverige www.emcsverige.se @EMC: Energi- och MiljöCentrum @EnergiochMiljoCentrum @emc_sverige www.emcsverige.se @EMC: Energi-

Läs mer

Välkommen till Holmen Skog!

Välkommen till Holmen Skog! Välkommen till Holmen Skog! Detta är Holmen Skog Holmen Skog finns över nästan hela Sverige. Verksamheten är organiserad i de tre regionerna Örnsköldsvik, Iggesund och Norrköping. Dessa består i sin tur

Läs mer

BIOENERGI FRÅN SKANDINAVISKA SKOGAR.

BIOENERGI FRÅN SKANDINAVISKA SKOGAR. BIOENERGI FRÅN SKANDINAVISKA SKOGAR. 2 SCANDBIO TVÅ STORA HISTORIER. EN STÖRRE FRAMTID. Lantmännen Agroenergi, en del av Lantmännenkoncernen, och Neovapellets, med finska Vapokoncernen som ägare, var under

Läs mer

Biobränslemarknaden En biobränsleleverantörs perspektiv

Biobränslemarknaden En biobränsleleverantörs perspektiv Biobränslemarknaden En biobränsleleverantörs perspektiv Roger Johansson Biobränslekoordinator, Sveaskog Panndagarna 9 10 feb 2011 Innehåll Kort om Sveaskog Marknadssituation biobränsle Sverige Utblick

Läs mer

Resultat av regeringens miljö- och klimatsatsningar i Gävleborgs län

Resultat av regeringens miljö- och klimatsatsningar i Gävleborgs län Resultat av regeringens miljö- och klimatsatsningar i Gävleborgs län Förord Regeringens miljö- och klimatpolitik grundar sig i principen att det ska vara lätt att göra rätt. Politiken formas för att göra

Läs mer

En världsledande region i omställningen till drivmedel, energi och produkter från förnybar råvara

En världsledande region i omställningen till drivmedel, energi och produkter från förnybar råvara En världsledande region i omställningen till drivmedel, energi och produkter från förnybar råvara Loggor Utveckling av Skogsbränsle från Mittregionen SLU 19 Mars Magnus Matisons Projektledare Forest Refine

Läs mer

Omslagsfoto: Systrarna Jenny Kärner och Nina Andersson sköter tillsammans med sin mor 377 hektar skog på Vikbolandet. Foto: Patrik Svedberg

Omslagsfoto: Systrarna Jenny Kärner och Nina Andersson sköter tillsammans med sin mor 377 hektar skog på Vikbolandet. Foto: Patrik Svedberg Detta är Södra 2014 Omslagsfoto: Systrarna Jenny Kärner och Nina Andersson sköter tillsammans med sin mor 377 hektar skog på Vikbolandet. Foto: Patrik Svedberg Södra i korthet Södra är Sveriges största

Läs mer

Skogsstyrelsen för frågor som rör skog

Skogsstyrelsen för frågor som rör skog Skogsstyrelsen för frågor som rör skog Skogsstyrelsen är Sveriges skogliga myndighet. Vår uppgift är att bidra till ett hållbart skogsbruk med god miljöhänsyn. mer information finns på www.skogsstyrelsen.se

Läs mer

5 sanningar om papper och miljön

5 sanningar om papper och miljön 5 sanningar om papper och miljön Vi vänder upp och ned på begreppen kring papper och miljö Det finns många sanningar och osanningar om hur vi inom pappersindustrin påverkar miljön. Och det kan vara lätt

Läs mer

Kort om Setra. Koncernen omsätter 4,5 miljarder kronor varav 60 procent utgörs av export till främst Europa, Nordafrika och Mellanöstern.

Kort om Setra. Koncernen omsätter 4,5 miljarder kronor varav 60 procent utgörs av export till främst Europa, Nordafrika och Mellanöstern. setra i korthet Kort om Setra Malå Skellefteå Färila Långshyttan Valbo Kastet Skutskär Horndal Nyby Skinnskatteberg Heby Kristinehamn Hasselfors Vimmerby Rolfs Setra är ett av Sveriges största träindustri-

Läs mer

framtider Energisystemet 2020

framtider Energisystemet 2020 Fyraframtider framtider Fyra Energisystemetefter efter Energisystemet 2020 2020 Plattformsdagarna Malmö 9 december 2016 Åsa Tynell Energimyndigheten Energimyndigheten.se/fyraframtider #fyraframtider Vad

Läs mer

Herr ordförande, ärade aktieägare, mina damer och herrar!

Herr ordförande, ärade aktieägare, mina damer och herrar! 1 Herr ordförande, ärade aktieägare, mina damer och herrar! Idag ska vi sammanfatta och lägga år 2009 till handlingarna. Ett år då Holmen firade 400 år, men också ett år som kom att präglas av den globala

Läs mer

Naturligt steg för lönsam förädling

Naturligt steg för lönsam förädling Naturligt steg för lönsam förädling 1 2 3 Automatiserade processer, hög kvalitet, leveranssäkerhet och tillgänglighet gör ALMAB till ett naturligt val när sågverk och hyvlerier söker en partner. Målet

Läs mer

Skogsindustriernas EU-manifest. Vår uppmaning till Europas ledare och Sverige som ordförandeland

Skogsindustriernas EU-manifest. Vår uppmaning till Europas ledare och Sverige som ordförandeland Skogsindustriernas EU-manifest Vår uppmaning till Europas ledare och Sverige som ordförandeland Förord Skogsbruket och skogsindustrin är en viktig del av Sveriges och Europas identitet, kulturarv, ekonomi

Läs mer

Skogens roll för klimatet - Att bidra med material och energi i ett hållbart samhälle. Hillevi Eriksson, klimat- och bioenergispecialist

Skogens roll för klimatet - Att bidra med material och energi i ett hållbart samhälle. Hillevi Eriksson, klimat- och bioenergispecialist Skogens roll för klimatet - Att bidra med material och energi i ett hållbart samhälle Hillevi Eriksson, klimat- och bioenergispecialist 1 Koldioxidutsläppen - utvecklingen CO 2 -emissioner från användning

Läs mer

Miljödeklaration - Dörrskåp E30D25

Miljödeklaration - Dörrskåp E30D25 Miljödeklaration - Dörrskåp E30D25 Företaget EFG European Furniture Group AB Box 1017 573 28 TRANÅS Org.nr: 556236-7259 ISO 14001 certifikat nr: 194848 FSC-COC certifikat nr: EUR-COC-061003 EFG utvecklar,

Läs mer

Innovate.on. Koldioxid. Koldioxidavskiljning och lagring av koldioxid de fossila bränslenas framtid

Innovate.on. Koldioxid. Koldioxidavskiljning och lagring av koldioxid de fossila bränslenas framtid Innovate.on Koldioxid Koldioxidavskiljning och lagring av koldioxid de fossila bränslenas framtid Koldioxidfotspår, E.ON Sverige 2007 Totalt 1 295 000 ton. Värmeproduktion 43 % 0,3 % Hantering och distribution

Läs mer

Energikartläggning av Martinssons sågverk i Bygdsiljum

Energikartläggning av Martinssons sågverk i Bygdsiljum Energikartläggning av Martinssons sågverk i Bygdsiljum Bakgrund Energikartläggningen av Martinssons sågverk i Bygdsiljum är en del av projektet NV Eko, som är ett näringslivsinriktat samverkansprojekt,

Läs mer

Välkommen till Södra Cell Värö. En av världens största och mest moderna massaindustrier.

Välkommen till Södra Cell Värö. En av världens största och mest moderna massaindustrier. Välkommen till Södra Cell Värö En av världens största och mest moderna massaindustrier. 2 I Södras värld utgår allt från skogen Södra är Sveriges största skogsägareförening med mer än 50 000 skogsägare

Läs mer

Setra Trägolv. Upplev skillnaden med ett massivt trägolv. Tidlöst. Unikt. Äkta.

Setra Trägolv. Upplev skillnaden med ett massivt trägolv. Tidlöst. Unikt. Äkta. Setra Trägolv Upplev skillnaden med ett massivt trägolv. Tidlöst. Unikt. Äkta. Känslan betyder allt. Det är något speciellt med massiva trägolv. Varje gång du tar ett steg så känner du kvaliteten, värmen

Läs mer

Malmö och Malmös klimatstrategiska arbete Hur vi arbetar

Malmö och Malmös klimatstrategiska arbete Hur vi arbetar Malmö och Malmös klimatstrategiska arbete Hur vi arbetar Malmö Den unga staden 29,5 år Malmö är en ung stad och den mest typiska Malmöbon är en 29-årig tjej eller en 30-årig kille. En stad som växer Sveriges

Läs mer

Kristina Enander SCA Ortviken

Kristina Enander SCA Ortviken Kompetens, industrikapital och innovation världens femte största tryckpappersbruks recept för lönsamhet och framtidstro Kristina Enander SCA Ortviken Ortviken idag 4 produktionslinjer Två för obestruket

Läs mer

ett transportnav att räkna med Vill du vara med? Kom och ta plats i händelsernas centrum.

ett transportnav att räkna med Vill du vara med? Kom och ta plats i händelsernas centrum. ett transportnav att räkna med Vill du vara med? Kom och ta plats i händelsernas centrum. Den optimala platsen att Lasta, lossa och lagra längs norrlandskusten Det är möjligt att alla vägar leder till

Läs mer

Hållbara transporter. transportköparens perspektiv. Karin Tormalm, Skogsindustrierna

Hållbara transporter. transportköparens perspektiv. Karin Tormalm, Skogsindustrierna Hållbara transporter transportköparens perspektiv Karin Tormalm, Skogsindustrierna Välfärd fås av handel som fås av transporter Vi behöver transporter det ger jobb och välfärd! Alla trafikslag behövs ställ

Läs mer

Vi bygger ut fjärrvärmen i Täby

Vi bygger ut fjärrvärmen i Täby E.ON Värme Vi bygger ut fjärrvärmen i Täby Fjärrvärme är den vanligaste uppvärmningsformen i Sverige och står för drygt hälften av all uppvärmning. Det är inte svårt att förstå. Fjärrvärme är bekvämt,

Läs mer

Södras drivmedelsresa. Från fossil konsument till fossilfri producent

Södras drivmedelsresa. Från fossil konsument till fossilfri producent Södras drivmedelsresa Från fossil konsument till fossilfri producent Detta är Södra Omsättning Virkesvolym 20,5 Mdr SEK 15,9 miljoner m 3 fub Anställda 3 400 3 massabruk och7sågverk 51 000 medlemmar 2017-02-22

Läs mer

Regional hearing i Kapacitetsutredningen

Regional hearing i Kapacitetsutredningen Regional hearing i Kapacitetsutredningen Göteborg den 16 mars 2012 Jörgen Olofsson March 19, 2012 1 Stora Enso i sammandrag Stora Enso är den globala nytänkaren inom biomaterial, papper, förpackningar

Läs mer