FSC-certifierade produkter från SCA

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "FSC-certifierade produkter från SCA"

Transkript

1 FSC-certifierade produkter från SCA

2 Vad är FSC? Forest Stewardship Council (FSC) är en oberoende internationell organisation som främjar utvecklingen av miljöanpassade, socialt ansvarstagande och finansiellt sunda rutiner för bruk av världens skogar. FSC har ställt upp 10 grundläggande principer och 56 kriterier för ett ansvarsfullt skogsbruk. Dessa syftar till att skydda den biologiska mångfalden och andra naturvärden, men de stödjer även ett ekonomiskt livskraftigt skogsbruk som bidrar till att lokalsamhället utvecklas. Nationella arbetsgrupper, med lika stor representation från finansiella, ekologiska och sociala intressen, utvecklar de allmänna principerna för att fastställa nationella standarder med konkreta riktlinjer som kan övervakas och granskas. FSC utser certifieringsorgan som utför revideringen. Forest Stewardship Council ackrediterar certifieringsorgan, oberoende organisationer, som har rätt att övervaka att FSCs standarder tillämpas och beviljar certifikat som intygar att kraven är uppfyllda. FSC stöds av de större miljöorganisationerna i alla delar av världen. I flera länder har företag som köper trä- och pappersprodukter tillsammans med Världsnaturfonden och andra miljöorganisationer upprättat handelsnätverk. Dessa utökar urvalet av FSC-certifierade produkter och marknadsför FSC som ett trovärdigt miljömärkningskoncept till breda konsumentgrupper. Paraplyorganisation för dessa nätverk är Global Forest and Trade Network. Läs mer på FSCs hemsida:

3 Nödvändig ursprungskontroll För att en produkt ska kunna FSC-certifieras måste tillverkaren kunna visa upp dokumentation som styrker att den FSC-deklarerade träråvaran kommer från ett FSC-certifierat skogsbruk. Verifieringen sker genom en särskild certifiering av ursprunget, en s.k. spårbarhetscertifiering. I samband med den här certifieringsprocessen måste hela kedjan dokumenteras, från skogsbruket till den färdiga produkten. Ett intyg som styrker ursprunget krävs för varje länk i kedjan, från skogen till pappersbruket, från pappersbruket till tryckeriet och från tryckeriet till den färdiga tidskriften. Samma organisationer som är utsedda av FSC för att certifiera skogsbruk utför även ursprungscertifiering. Efter en grundlig revideringsprocess godkände FSC Internationals styrelse 2004 en ny standard för spårbarhetscertifiering. Här kopplas råvaran till produktionen av de certifierade slutprodukterna för en viss produktlinje. Producenten registrerar volymen levererat FSC-certifierat virke och en motsvarande mängd produkter kan sedan certifieras. Det finns en lägsta tröskel på 10 procent av råvaran som måste vara FSC-certifierad för att man ska få ett FSC spårbarhetscertifikat. Dessa så kallade FSC-volymkrediter måste inom 12 månader användas för produktion av FSC-certifierade produkter, annars går de förlorade. Spårbarhetsstandarden kräver också en striktare kontroll av icke certifierade råvaror. All fiberråvara för de FSC-certifierade produkterna måste komma från kontrollerade källor. Inga råvaror får komma från kontroversiella källor. Det innebär att FSCs strävan efter ett ansvarstagande skogsbruk även sprids till skogar som inte är certifierade. Såväl spårbarhetskedjan som kontrollen av icke certifierade råvaror granskas av FSC-ackrediterade certifieringsorgan. Det finns tre olika märkningar: FSC Pure, där 100 procent av råvaran är FSCcertifierad. FSC Mixed, där andelen FSC-certifierade råvaror motsvarar produktionen av FSC-certifierade produkter, medan de icke certifierade råvarorna kontrolleras noga för att undvika virke från kontroversiella källor. Det kan även ingå returfibrer i underlaget för den här märkningen. FSC Recycled, där 100 procent av råvaran utgörs av returfibrer. SCAs pappersmassa och tryckpapper är certifierat enligt FSC Mixed. Spårbarhetskedja Pappersbruk Spårbarhetskedja SCA Skog Spårbarhetskedja Massabruk Spårbarhetskedja Tryckeri X Slutanvändare Tryckeri Y Förlag

4 SCAs största tillgång Träfiber! Nya och växande skogar är ett av de effektivaste sätten att minska koldioxidnivåerna i atmosfären. SCAs välskötta skogar (2,6 miljoner hektar) är vår största tillgång i vårt miljöarbete, men även en viktig strategisk resurs för att säkra råvaruleveranserna till våra massa- och pappersprodukter. I SCAs olika fabriker för sågade trävaror, pellets, pappersmassa och papper utnyttjas hela trädet. Cirka 85 miljoner plantor drivs upp varje år för att producera ny skog. Volymen skog på rot är mer än 50 procent högre idag än Volymen skog på rot har vuxit från 130 miljoner m³ till mer än 200 miljoner m³ och beräknas växa till 250 miljoner m³ fram till Ökade volymer skog på rot innebär att mer koldioxid kan bindas.

5 SCAs fiberstrategi SCA optimerar råvaran genom att använda lokala fibrer och får på så sätt en effektiv råvaruhantering samtidigt som både transportkostnader och utsläpp minskar. Effekten av detta blir att vi använder färska träfibrer i våra svenska bruk, som ligger nära våra egna skogar. På pappersbruket i Aylesford, Storbritannien, där SCA har ett 50-procentigt innehav, tillverkar vi nytt papper på uteslutande returfiber tack vare den goda tillgången till återvinningspapper just där utanför London. Nära de många papperskonsumenterna ute i Europa använder vi också återvinningspapper i Laakirchen, Österrike, för produktion av SC-papper. Upp till 50 procent av pappersvikten består av returfiber, vilket bidrar till en effektiv resurshantering. SCA-koncernen som helhet är en av Europas största insamlare och användare av återvinningspapper, och SCA använder totalt sett lika mycket returfiber som färsk träfiber i sin produktion. Östrands massafabrik Ortvikens pappersbruk 351 m 3 skog/invånare 100 procent färskfiber Aylesfords pappersbruk 6 m 3 skog/invånare 100 procent returfiber Laakirchens pappersbruk 42 m 3 skog/invånare 50 procent färskfiber 50 procent returfiber

6 Ekologisk livscykel Skogarna spelar en avgörande roll för koldioxidbalansen. Träden tar upp enorma mängder koldioxid ur luften och förvandlar den med hjälp av solenergi och fotosyntesen till syre och kolhydrater. Kolhydraterna, som innehåller kol, utgör grunden för trädens tillväxt och det är så här kol lagras i den växande skogen. Timmer blir till skogs- och pappersprodukter som fortsätter att binda lagrat kol. Trähus, till exempel, binder koldioxid under hela sin livstid. Inte ens efter att huset eller papperet har förstörts ökar den totala mängden kol i atmosfären: Kolet har redan tidigare tagits bort ur atmosfären av växande träd. Om trä- och pappersresterna används som bränsle i stället för olja, blir den positiva effekten för klimatet ännu större.

7 Certifierade skogar SCAs svenska skogar FSC-certifierades FSCs uppdrag är att uppnå ett miljömässigt sunt, socialt befrämjande och ekonomiskt livskraftigt skogsbruk i hela världen. FSC erbjuder ett trovärdigt certifieringssystem för att nå detta mål. SCA är en av de första papperstillverkarna i världen som kan erbjuda stora volymer FSC-certifierade tryckpapper. SCAs pappersmassa samt journal- och tidningspapper är certifierade som FSC Mixed, där den totala andelen FSC-certifierad råvara motsvarar produktionen av FSC-certifierade produkter, samtidigt som den icke certifierade råvara som inte kommer från FSC-certifierade skogar kontrolleras noggrant för att undvika virke från kontroversiella källor. Returfiber kan också utgöra en del av underlaget för den här märkningen. När du köper FSC-certifierade produkter är de alltid 100 procent FSC.

8 The mark of responsible forestry FSC-MASSA I LEDANDE POSITION DNV-CoC Leveranserna av FSC-certifierad pappersmassa från SCA har mer än fördubblats mellan 2005 och Kombinationen av TCF (Total Chlorine Free - helt klorfri massa) och FSC, tillsammans med ett allt bättre miljöarbete, har gett oss en ledande position bland de kraftmassabruk som har minst miljöpåverkan.

9 ÖKANDE EFTERFRÅGAN Intresset för FSC-certifierat tidningspapper växer. Allt fler visar intresse för FSC, från allmänheten till företag, vilket har lett till en ökad efterfrågan från förlag och tryckerier. När fler leverantörer, inklusive SCA, kan erbjuda större FSC-certifierade volymer erbjuds förlag och tryckerier en större flexibilitet i sitt val av pappersleverantör, vilket även har en positiv påverkan på efterfrågan på FSC-kvaliteter som standard och förbättrat tidningspapper.

10 The mark of responsible forestry DNV-CoC SGS-COC-2071 SC produkter Papper som återvinns efter användning i konsumentledet kan ingå i underlaget för certifiering av FSC Mixed-produkter. För produkter som baseras helt på återvinningspapper finns det en särskild märkning, FSC Recycled. Pappersbruket i Laakirchen använder stora delar återvinningspapper från kontrollerade källor i sin produktion av SC-papper. I enlighet med standarden för FSC Mixed utgör det här fiberinnehållet en del av underlaget för de FSC-certifierade pappersprodukterna från Laakirchen (vårt certifieringsnummer är SGS-COC-2071). SC-papper kan levereras antingen som FSC- eller PEFC-certifierade. Intresset för såväl FSC- som PEFC-certifierat SC-papper har ökat enormt under senare år.

11 FSC-certifierat LWC har fått ett positivt mottagande Många av våra kunder har nu genomgått den spårbarhetscertifiering som krävs för att dokumentera hela kedjan, från skogshanteringen, via pappersbruk och tryckerier till den slutliga produkten. Detta gör det möjligt för kunderna att märka sin produkt med FSC Mixed Sources. SCA kan hjälpa sina kunder att ansöka om FSC-certifiering. Vårt FSC-certifieringsnummer är DNV-COC

12 Layout: Originaldesign Sweden Foto; P-A Sjöqvist, 3D bild; BeReal Studio, Fotomontage; Originaldesign Sweden Tryckeri: Tryckeribolaget, Januari FSC nr SGS-COC Både papperet och tryckeriet är FSC-certifierade. För mer information om FSC: publicationpapers.sca.com

Skogscertifierade produkter från SCA

Skogscertifierade produkter från SCA Skogscertifierade produkter från SCA PE FC /05-33-132 Promoting Sustainable Forest Management www.pefc.org VARFÖR SKA JAG BRY MIG? Skogscertifiering bildar en trovärdig länk mellan ansvarsfullt skogsbruk

Läs mer

FSC-certifierade produkter från SCA

FSC-certifierade produkter från SCA FSC-certifierade produkter från SCA SCA FOREST PRODUCTS SCA är världsledande inom FSC-certifierade produkter Kunder och konsumenter har försökt finna en trovärdig strategi för att välja goda produkter

Läs mer

Vad är FSC? Hållbart skogsbruk Kontrollerad skog Återvunnet material

Vad är FSC? Hållbart skogsbruk Kontrollerad skog Återvunnet material Vad är FSC? Hållbart skogsbruk Kontrollerad skog Återvunnet material Tar hänsyn till flera aspekter: Ekologi biologisk mångfald Social respekt befolkningen i skogens närhet Ekonomisk tillväxt långsiktigt

Läs mer

Kvalitet är frihet från bekymmer

Kvalitet är frihet från bekymmer Kvalitet är frihet från bekymmer www.publicationpapers.sca.com Det är kunden som sätter betyget Produkter med rätt kvalitet, miljöarbete i världsklass, tre välinvesterade och effektiva pappersbruk samt

Läs mer

Vill du trycka miljöanpassat? Ett märke täcker allt.

Vill du trycka miljöanpassat? Ett märke täcker allt. Vill du trycka miljöanpassat? Ett märke täcker allt. Det finns flera olika märken. Å andra sidan räcker det gott med ett. Med den här trycksaken vill vi reda ut det här med alla olika märken. Vilka förekommer

Läs mer

Vill du trycka miljöanpassat? Ett märke täcker allt.

Vill du trycka miljöanpassat? Ett märke täcker allt. Vill du trycka miljöanpassat? Ett märke täcker allt. Det finns flera olika märke Å andra sidan räcker det Med den här trycksaken vill vi reda ut det här med alla olika märken. Vilka förekommer i den grafiska

Läs mer

Svanen Broschyr-Tryck_ORIGINAL3(pag):Layout 1 08-10-01 13.14 Sida 1. Vill du trycka miljöanpassat? Ett märke täcker allt.

Svanen Broschyr-Tryck_ORIGINAL3(pag):Layout 1 08-10-01 13.14 Sida 1. Vill du trycka miljöanpassat? Ett märke täcker allt. Svanen Broschyr-Tryck_ORIGINAL3(pag):Layout 1 08-10-01 13.14 Sida 1 Vill du trycka miljöanpassat? Ett märke täcker allt. Svanen Broschyr-Tryck_ORIGINAL3(pag):Layout 1 08-10-01 13.14 Sida 2 Det finns flera

Läs mer

Det svenska PEFC-systemet består av:

Det svenska PEFC-systemet består av: MILJÖCERTIFIKAT Skogscertifiering Certifiering innebär att någon garanterar att en produkt eller tjänst utförs enligt en angiven standard. Störst trovärdighet får certifieringen då garantin lämnas av

Läs mer

DET FINNS ENKLARE SÄTT ATT BIDRA TILL EN BÄTTRE MILJÖ. Välj ett Svanenmärkt tryckeri

DET FINNS ENKLARE SÄTT ATT BIDRA TILL EN BÄTTRE MILJÖ. Välj ett Svanenmärkt tryckeri DET FINNS ENKLARE SÄTT ATT BIDRA TILL EN BÄTTRE MILJÖ Välj ett Svanenmärkt tryckeri Det finns flera olika märken. Å andra sidan räcker det gott med ett. Med den här trycksaken vill vi reda ut det här med

Läs mer

Det finns flera olika miljömärkningar å andra sidan räcker det gott med en

Det finns flera olika miljömärkningar å andra sidan räcker det gott med en Det finns flera olika miljömärkningar å andra sidan räcker det gott med en Med den här trycksaken vill vi reda ut det här med alla olika miljömärkningar. Vilka förekommer i den grafiska branschen och vad

Läs mer

Att satsa på miljön är att satsa på livet

Att satsa på miljön är att satsa på livet SATSA PÅ MILJÖN! Att satsa på miljön är att satsa på livet JMS Mediasystem satsar stora resurser på sitt miljöarbete. Genom en öppen dialog med samarbetspartners, kunder, allmänhet, leverantörer, miljöorganisationer,

Läs mer

DET FINNS ENKLARE SÄTT ATT BIDRA TILL EN BÄTTRE MILJÖ. Ditt val gör skillnad

DET FINNS ENKLARE SÄTT ATT BIDRA TILL EN BÄTTRE MILJÖ. Ditt val gör skillnad DET FINNS ENKLARE SÄTT ATT BIDRA TILL EN BÄTTRE MILJÖ Ditt val gör skillnad Det finns flera olika märken. Med den här trycksaken vill vi reda ut det här med alla olika märken. Vilka förekommer i den grafiska

Läs mer

PEFC. Spårbarhetscertifiering. För att sälja träprodukter från hållbart brukade skogar

PEFC. Spårbarhetscertifiering. För att sälja träprodukter från hållbart brukade skogar PEFC Spårbarhetscertifiering För att sälja träprodukter från hållbart brukade skogar Marknaden för certifierade produkter växer. Allt fler konsumenter vill veta att de varor de köper är tillverkade på

Läs mer

hållbar affärsmodell för framtiden

hållbar affärsmodell för framtiden hållbar affärsmodell för framtiden Vår affärsmodell bygger på det vi tror är rätt i ett långsiktigt perspektiv. Långsiktigheten följer den tradition som Södras medlemmar i generationer har arbetat efter

Läs mer

hållbara Fem möjligheter

hållbara Fem möjligheter hållbara Fem möjligheter blir Hållbarheten din fördel Att tänka hållbarhet och långsiktighet är ett måste på dagens marknad, oavsett bransch. Det innebär att kraven som ställs på dig blir fler. För dina

Läs mer

FSC -gruppcertifiering för ett hållbart skogsbruk

FSC -gruppcertifiering för ett hållbart skogsbruk FSC -gruppcertifiering för ett hållbart skogsbruk Ett ansvarsfullt skogsbruk Ett hållbart skogsbruk är en konkurrensfördel för Sverige. Sveaskog utvecklar skogens värden och är drivande i utvecklingen

Läs mer

Enkelt att ta ansvar FSC -anpassad avverkning

Enkelt att ta ansvar FSC -anpassad avverkning Enkelt att ta ansvar FSC -anpassad avverkning Sveaskog skapar värden för framtiden Sveaskog är Sveriges största skogsägare. Vi fokuserar på att utveckla skogens alla värden. Vi vill öka användningen av

Läs mer

Spårbarhetscertifiering (COC) enligt FSC en teknisk handledning för tillverkare och leverantörer

Spårbarhetscertifiering (COC) enligt FSC en teknisk handledning för tillverkare och leverantörer Spårbarhetscertifiering (COC) enligt FSC en teknisk handledning för tillverkare och leverantörer Översättning av FSCs broschyr FSC Certification: Chain of Custody a technical guide for manufacturers and

Läs mer

TRÄ MED OMTANKE. Spårbarhetscertifiering för träindustrin

TRÄ MED OMTANKE. Spårbarhetscertifiering för träindustrin TRÄ MED OMTANKE Spårbarhetscertifiering för träindustrin BEHOV AV DOKUMENTATION Skogs- och träindustrin ställs i allt större utsträckning inför krav på dokumentation som garanterar att olika träprodukters

Läs mer

Sweden Forest & Trade Network. Handbok för företag som vill se över sina inköp av trä och papper

Sweden Forest & Trade Network. Handbok för företag som vill se över sina inköp av trä och papper Sweden Forest & Trade Network Handbok för företag som vill se över sina inköp av trä och papper Lena Dahl Koordinator WWF Sweden Forest & Trade Network Medlemmar i WWF Sweden FTN Berga Form Brafab Forbo

Läs mer

ORTVIKENS PAPPERSBRUK

ORTVIKENS PAPPERSBRUK ORTVIKENS PAPPERSBRUK www.publicationpapers.sca.com ORTVIKENS PAPPERSBRUK I en tid som i mångt och mycket domineras av nya kommunikationsmedel fortsätter papperets starka utveckling. Det tryckta mediet

Läs mer

Läs med gott samvete. En studie om miljöpåverkan

Läs med gott samvete. En studie om miljöpåverkan Läs med gott samvete En studie om miljöpåverkan En livscykelanalys genomförd av forskningsinstitutet Innventia på uppdrag av branchorganisationen Sveriges Tidskrifter i samarbete med SCA, Posten Meddelande,

Läs mer

Ett mer hållbart val.

Ett mer hållbart val. Ett mer hållbart val. Ett mer hållbart val. Att ta sitt miljöansvar är för många företag viktigare än någonsin. För oss, som verkar i en bransch som tar naturens resurser i anspråk, är engagemanget för

Läs mer

Miljöbedömningar & Certifieringssystem. Golv från Almedalsgolv listade hos miljöbedömningssystem

Miljöbedömningar & Certifieringssystem. Golv från Almedalsgolv listade hos miljöbedömningssystem Golv från lmedalsgolv listade hos miljöbedömningssystem eskrivning lmedalsgolv jobbar aktivt för en bättre miljö, hållbar skogsindustri och långsiktigt byggande och tillhandahåller därför både (-C-140860)-

Läs mer

CERTIFIERING FSC och PEFC

CERTIFIERING FSC och PEFC CERTIFIERING FSC och PEFC - Var en del av lösningen 1 Bureau Veritas Certicication är FSC Ackrediterat under registreringskod FSC-ACC-020-1996 Forest Stewardship Council A.C. 2 Bureau Veritas Certicication

Läs mer

Miljöbedömningar & Certifieringssystem. Så här läser du Almedalsgolvs Miljöbedömningar & Certifieringssystem. almedalsgolv.se. Miljöbyggnad 3.

Miljöbedömningar & Certifieringssystem. Så här läser du Almedalsgolvs Miljöbedömningar & Certifieringssystem. almedalsgolv.se. Miljöbyggnad 3. Så här läser du lmedalsgolvs Miljöbedömningar & Certifieringssystem SundaHus Övrigt Byggnaden certifieras enligt nivå Brons, Silver och där är den högsta nivån. Byggnaden certifieras enligt nivå Pass,

Läs mer

myter om papperstillverkning och miljö

myter om papperstillverkning och miljö myter om papperstillverkning och miljö Sant eller falskt? Som konsument av papper kan det vara svårt att veta vad som är sant eller falskt när det gäller papper och miljö. Vi får ofta höra att papper

Läs mer

Skogsstrategi Arvika kommun

Skogsstrategi Arvika kommun Skogsstrategi Arvika kommun Skogsstrategi för Arvika kommun Arvika kommuns skogsinnehav ska skötas med målsättningen att ha en hög och uthållig avkastning. Skogsbruket ska ta stor hänsyn till skogarnas

Läs mer

Miljöredovisning 2011 Tryckpapper och massa

Miljöredovisning 2011 Tryckpapper och massa Miljöredovisning 2011 Tryckpapper och massa Östrands massafabrik Ortvikens pappersbruk Laakirchens pappersbruk Aylesfords pappersbruk SCA Forest Products verksamhetspolicy Vision: Att uppfattas som en

Läs mer

Certifiering för ett ansvarsfullt skogsbruk

Certifiering för ett ansvarsfullt skogsbruk Certifiering för ett ansvarsfullt skogsbruk Vill du få ett kvitto på att du har ett miljöanpassat skogsbruk? Vill du också kunna visa att ditt skogsbruk tar social hänsyn och är långsiktigt ekonomiskt?

Läs mer

SCA WOOD Framåt i värdekedjan. Jerry Larsson Affärsområdeschef SCA Wood

SCA WOOD Framåt i värdekedjan. Jerry Larsson Affärsområdeschef SCA Wood SCA WOOD Framåt i värdekedjan Jerry Larsson Affärsområdeschef SCA Wood SCA som helhet Europas största privata skogsägare Skogsmark 2,6m ha 6% av Sverige Sågverk Massafabrik Kraftlinerbruk Tryckpappersbruk

Läs mer

LÄRAR- HANDLEDNING PAPPER

LÄRAR- HANDLEDNING PAPPER LÄRARHANDLEDNING Papper Hej! Vi inom Papperskretsen brinner för pappersanvändning och återvinning. I Sverige lämnar vi tillsammans in över 90 procent av alla tidningar, tidskrifter, kataloger och reklamblad

Läs mer

VIDA Hållbarhetsrapport 2018

VIDA Hållbarhetsrapport 2018 VIDA Hållbarhetsrapport 2018 Hållbarhetsrapport Vida är Sveriges största privatägda sågverkskoncern med ca 1050 anställda på 18 produktionsanläggningar, varav 9 sågverk, i södra Sverige. Produktionen är

Läs mer

TRÄ. ett medvetet val

TRÄ. ett medvetet val TRÄ ett medvetet val Av alla byggnadsmaterial intar trä en särställning. Det är ett förnybart och ekologiskt, miljövänligt och klimatsmart material. Och tänk att det faktiskt finns trähus som är flera

Läs mer

5 sanningar om papper och miljön

5 sanningar om papper och miljön 5 sanningar om papper och miljön Vi vänder upp och ned på begreppen kring papper och miljö Det finns många sanningar och osanningar om hur vi inom pappersindustrin påverkar miljön. Och det kan vara lätt

Läs mer

Virkesprislista nr 130BD. Fr o m 14-11-01. Gäller inom Norrbottens län.

Virkesprislista nr 130BD. Fr o m 14-11-01. Gäller inom Norrbottens län. Virkesprislista nr 130BD. Fr o m 14-11-01 Sågtimmer Tall Grundpris kr/m 3 to Prissättningssystem: Viol ID 171 401 Diam (mm) 120 130 140 150 160 170 180 190 200 220 240 260 280 300 Kvalitet 1 365 405 475

Läs mer

Välkommen till Södra Cell Värö. En av världens största och mest moderna massaindustrier.

Välkommen till Södra Cell Värö. En av världens största och mest moderna massaindustrier. Välkommen till Södra Cell Värö En av världens största och mest moderna massaindustrier. 2 I Södras värld utgår allt från skogen Södra är Sveriges största skogsägareförening med mer än 50 000 skogsägare

Läs mer

Hållbart skogsbruk. och skogscertifiering. Allt virke är inte lika PEFC/02-1-01

Hållbart skogsbruk. och skogscertifiering. Allt virke är inte lika PEFC/02-1-01 Hållbart skogsbruk Allt virke är inte lika och skogscertifiering PEFC/02-1-01 Utmaningen Ett ökande antal konsumenter vill ha bevis på att företagens affärsrörelse inte äventyrar miljön. I sin anskaffningspolitik

Läs mer

Gödsling gör att din skog växer bättre

Gödsling gör att din skog växer bättre Skogsgödsling Skogsgödsling är ett mycket effektivt sätt att öka skogens tillväxt. Produktionen ökar och blir mer lönsam, dessutom binder skogen koldioxid när den växer vilket ger positiva miljö- och klimateffekter.

Läs mer

Marknadens och konsumenternas krav. Lena Dahl

Marknadens och konsumenternas krav. Lena Dahl Marknadens och konsumenternas krav på skogsbruket Lena Dahl Global Environment, Tetra Pak Tetra Pak startade t 1951 Vår förpackningsportfölj 158 miljarder förpackningar levererades 2010 Tetra Gemina Tetra

Läs mer

Rullhantering. SCA Teknisk Support

Rullhantering. SCA Teknisk Support Rullhantering SCA Teknisk Support Pappersprodukter Tryck- och förpackningspapper SCA Publication Paper och Sustainable Packaging producerar trähaltigt tryck- och förpackningspapper. I sortimentet ingår

Läs mer

Emballator UN gör skillnad. Säkra och UN-certifierade emballage från Europas ledande förpackningskoncern

Emballator UN gör skillnad. Säkra och UN-certifierade emballage från Europas ledande förpackningskoncern Emballator UN gör skillnad Säkra och UN-certifierade emballage från Europas ledande förpackningskoncern 1A2/Y1.6/100/ÅR/S/XX 1 B 1A2/Y1.6/100/ÅR/N/XXX1234 EUB Emballator UN en säkrare kvalitetsmärkning.

Läs mer

Märkvärdigt En guide i märkningsdjungeln

Märkvärdigt En guide i märkningsdjungeln Märkvärdigt En guide i märkningsdjungeln EU-ekologiskt Baseras på EU:s förordning för ekologiskt jordbruk. Ekologisk odling betyder att inte kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel används. Märkningen

Läs mer

Välj Svanen-märkta kuvert, helst utan fönster. Dessa har vattenlösligt lim och kan sorteras som papper. Välj adressetiketter med vattenlösligt lim.

Välj Svanen-märkta kuvert, helst utan fönster. Dessa har vattenlösligt lim och kan sorteras som papper. Välj adressetiketter med vattenlösligt lim. Upprättat av Carmen Sosa Caroline Orback Ingrid Nordmark Fastställt av Mats Linde Ansvarig för uppdatering Miljösamordnare Fastställt datum 2013-09-30 1 (7) Version 1 Allmänt om inköp Vid inköp ska lagen

Läs mer

Forest Stewardship Council

Forest Stewardship Council FAQ konsultation om FSC-standarden för skogsbruk i Sverige Skogsbrukscertifiering enligt FSC innebär att skogsmarken sköts enligt FSC:s Principer och kriterier, som de kommer till uttryck i FSC:s Svenska

Läs mer

Wellpapp låg ytvikt bra miljöval!

Wellpapp låg ytvikt bra miljöval! Wellpapp låg ytvikt bra miljöval! PRINT SMOOTH PERFORMANCE SCA är ett ledande globalt hygien- och skogsindustriföretag. Vi utvecklar och producerar hållbara personliga hygienprodukter, mjukpapper och skogsindustriprodukter.

Läs mer

Papperstillverkning. SCA Publication Papers Teknisk support

Papperstillverkning. SCA Publication Papers Teknisk support Papperstillverkning SCA Publication Papers Teknisk support Råvara Inledning Syftet med den här broschyren är att ge läsaren en förståelse för de material som används vid framställningen av papper och för

Läs mer

Branschstatistik 2015

Branschstatistik 2015 www.skogsindustrierna.org Branschstatistik 2015 Det här är ett sammandrag av 2015 års statistik för skogsindustrin. Du hittar mer statistik på vår hemsida. Skogsindustrierna Branschstatistik 2015 1 Fakta

Läs mer

Östrands massafabrik

Östrands massafabrik Östrands massafabrik Östrands massafabrik Östrands massafabrik i Timrå har tillverkat pappersmassa i nära 80 år. Det var i samband med bildandet av SCA - Svenska Cellulosa Aktiebolaget - och med tankarna

Läs mer

HÅLLBARHETSREDOVISNING LIBER AB 2016

HÅLLBARHETSREDOVISNING LIBER AB 2016 HÅLLBARHETSREDOVISNING LIBER AB 2016 Liber och miljön - hållbarhet ska genomsyra hela vår verksamhet Liber är ett av Sveriges ledande förlag inom läromedel och facklitteratur. I vårt dagliga uppdrag ingår

Läs mer

OM KONSTEN ATT TILLVERKA PAPPER

OM KONSTEN ATT TILLVERKA PAPPER OM KONSTEN ATT TILLVERKA PAPPER Det unika med skogsindustrin är att den kombinerar en storskalig och tekniskt avancerad produktion med en fullständigt naturlig och förnyelsebar råvara. Det är därför som

Läs mer

Gröna Obligationer ÅterrappOrterinG 2018

Gröna Obligationer ÅterrappOrterinG 2018 Gröna Obligationer Återrapportering 2018 I september 2017 emitterade Sveaskog en ny obligation på totalt en miljard kronor under ett nytt grönt ramverk. Principerna bakom ramverket kallas för Green Bond

Läs mer

Avisera Miljöredovisning

Avisera Miljöredovisning Avisera Miljöredovisning Vi har arbetat hårt för att minimera vår miljöpåverkan och jag är stolt över att Avisera klarade klimatmålet för 2015! Vi har lyckats med bedriften att mer än halvera våra utsläpp

Läs mer

SAP Application Management på SCA

SAP Application Management på SCA SAP Application Management på SCA En förändringsresa Stig Ekström, SCA IT Stark och integrerad värdekedja Europas största privata skogsägare Sågverksrörelse i världsklass Investering i världens största

Läs mer

Kartongförpackningen en god förpackning

Kartongförpackningen en god förpackning Kartongförpackningen en god förpackning KARTONGFÖRPACKNINGAR ÄR KLIMATSMARTA Klimatpåverkan från kartongförpackningar är förhållandevis liten. Kartongförpackningars växthusutsläpp är bara en fjärdedel

Läs mer

Ett långsiktigt perspektiv

Ett långsiktigt perspektiv 40 Hållbar utveckling Iggesund Paperboard följer Holmen-koncernens miljöpolicy: Det ligger i Holmens intresse att bidra till en positiv och hållbar samhällsutveckling såväl ekonomiskt, socialt som miljö-

Läs mer

Vårt engagemang för en hållbar framtid

Vårt engagemang för en hållbar framtid Vårt engagemang för en hållbar framtid Hej, Burde Förlag arbetar sedan många år fokuserat och målinriktat med miljö och CSR-frågor. Nu har vi valt att samla allt vi jobbar med i denna övergripande presentation

Läs mer

Skandinaviens största sågverk

Skandinaviens största sågverk Bravikens sågverk Rapport Nr:01 Juni 2008 Om byggandet av Skandinaviens största sågverk i Norrköping Skandinaviens största sågverk Holmen investerar drygt en miljard kronor i det som kommer att bli Skandinaviens

Läs mer

Skogens vatten. Lena Ek ordförande i Södra _138

Skogens vatten. Lena Ek ordförande i Södra _138 Skogens vatten Lena Ek ordförande i Södra 2016-09-16 1 2016-09-16_138 Sverige en skogsindustriell stormakt Nettoexportvärde om ca 130 mdr (12% av svensk varuexport) Ca 15-20% av Sveriges samlade industriinvesteringar

Läs mer

skogar Partnerskap för världens VÄRLDENS SKOGAR

skogar Partnerskap för världens VÄRLDENS SKOGAR Foto: Juan Carlos Munoz / naturepl.com VÄRLDENS SKOGAR Partnerskap för världens Vad har svenska företag som TetraPak och Ikea gemensamt med skogsbrukande indianstammar i Bolivia? Svaret är att alla bedriver

Läs mer

Avisera Miljöredovisning

Avisera Miljöredovisning Avisera Miljöredovisning Vi på Avisera har bestämt oss för att vara en del av lösningen på de miljöutmaningar som världen står inför. Vi arbetar hårt och konsekvent för att minimera vår egen miljöpåverkan

Läs mer

Biobränslen från skogen

Biobränslen från skogen Biobränslen från skogen Biobränsle gör din skog ännu mer värdefull Efterfrågan på biobränsle från skogen, skogsbränsle, ökar kraftigt tack vare det intensiva, globala klimatarbetet. För dig som skogsägare

Läs mer

Karin Pettersson Avdelningen för Industriella energisystem och -tekniker Institutionen för Energi och miljö Chalmers

Karin Pettersson Avdelningen för Industriella energisystem och -tekniker Institutionen för Energi och miljö Chalmers Karin Pettersson Avdelningen för Industriella energisystem och -tekniker Institutionen för Energi och miljö Chalmers MÖJLIGHETER OCH UTMANINGAR MED PRODUKTION AV KEMIKALIER, MATERIAL OCH BRÄNSLEN FRÅN

Läs mer

l Andel (%) trävirke från certifierat skogsbruk i produkten/andel (%) vegetabiliska naturfibrer från certifierad ekologisk odling

l Andel (%) trävirke från certifierat skogsbruk i produkten/andel (%) vegetabiliska naturfibrer från certifierad ekologisk odling Biaga 1A Redovisning av fiberråvara Leverantör: Produkt: Tiverkare/everantör: För dokumentation av fiberråvara: Träsag/växt och geografiskt ursprung (and/destat och region/provins) Mängd (på årsbasis)

Läs mer

Motion till årsmöte Birdlife Sverige 2016.

Motion till årsmöte Birdlife Sverige 2016. Motion till årsmöte Birdlife Sverige 2016. Vi, medlemmar i Birdlife Sverige, är upprörda över att Birdlife Sverige är kvar som medlem i Forest Stewardship Council (FSC) Sverige. Anledningen till detta

Läs mer

Med/utan femsidigt plastemballage eller enligt kundens önskemål.

Med/utan femsidigt plastemballage eller enligt kundens önskemål. Limfog/möbel SCA Timber erbjuder kundanpassade trävaror för tillverkning av limfogskivor. Den norrländska furans attraktiva utseende och goda fiberegenskaper lämpar sig mycket väl för synlig användning.

Läs mer

Ett lyft för ditt skogsägande. Förvaltningsavtal

Ett lyft för ditt skogsägande. Förvaltningsavtal Ett lyft för ditt skogsägande. Förvaltningsavtal Förvaltningsavtal både tryggt, enkelt och utvecklande En överenskommelse som säkerställer att din skog sköts på bästa sätt, både ekonomiskt och miljömässigt.

Läs mer

Miljömålen är en komponent i vårt miljöledningssystem.

Miljömålen är en komponent i vårt miljöledningssystem. Miljömålen är en komponent i vårt miljöledningssystem. Roine Morin Miljödirektör SCA Forest Products 1 SCA Graphic Sundsvall AB /Miljömål/20071004/ROMO Organisation SCA-koncernen 2007 Styrelse VD Vice

Läs mer

Kristina Enander SCA Ortviken

Kristina Enander SCA Ortviken Kompetens, industrikapital och innovation världens femte största tryckpappersbruks recept för lönsamhet och framtidstro Kristina Enander SCA Ortviken Ortviken idag 4 produktionslinjer Två för obestruket

Läs mer

Skogsstyrelsen för frågor som rör skog

Skogsstyrelsen för frågor som rör skog Skogsstyrelsen för frågor som rör skog Skogsstyrelsen är Sveriges skogliga myndighet. Vår uppgift är att bidra till ett hållbart skogsbruk med god miljöhänsyn. mer information finns på www.skogsstyrelsen.se

Läs mer

PEFC Skogscertifiering. Vi tar ansvar i skogen

PEFC Skogscertifiering. Vi tar ansvar i skogen PEFC Skogscertifiering Vi tar ansvar i skogen Det är en bra känsla att vara certifierad, dels miljömässigt för att det känns bra i hjärtat, men också ekonomiskt för att vi får mer betalt för virket. BIRGITTA

Läs mer

Omtanke om människor och natur

Omtanke om människor och natur Detta är SCA SCA c/o life Nära vardagen SCA är en viktig del av vardagslivet i över 100 länder. Våra produkter och fackkunskaper förenklar livet för miljontals människor världen över. SCA utvecklar och

Läs mer

Rullhantering. SCA Publication Papers Teknisk Support

Rullhantering. SCA Publication Papers Teknisk Support Rullhantering SCA Publication Papers Teknisk Support Pappersprodukter Tryckpapper SCA Publication Papers producerar trähaltigt tryckpapper. I sortimentet ingår LWC, SC, obestruket offsetpapper och tidningspapper.

Läs mer

Den nya skogsindus trin. Gunnar Olofsson

Den nya skogsindus trin. Gunnar Olofsson Den nya skogsindus trin Gunnar Olofsson Skogen idag 30% av världens skogar år 2010 används för produktion Virkesproduktion 7 % 15 % 30 % Skydd av biologisk mångfald Erosionsskydd Sociala tjänster 24 %

Läs mer

VDs anförande Årsstämma Ulf Larsson, VD och koncernchef 20 mars, 2019

VDs anförande Årsstämma Ulf Larsson, VD och koncernchef 20 mars, 2019 VDs anförande Årsstämma 2019 Ulf Larsson, VD och koncernchef 20 mars, 2019 2018 i sammandrag Bästa resultat hittills Fördubblad massakapacitet Positiv klimatnytta Fortsatt tillväxt 2 SCAs prestation 2018

Läs mer

Svanenmärkning av Tryckerier. Utbildningspaket till kriterieversion 4

Svanenmärkning av Tryckerier. Utbildningspaket till kriterieversion 4 Svanenmärkning av Tryckerier Utbildningspaket till kriterieversion 4 Varför finns Miljömärkningen Svanen? Samhället är inte hållbart Vår vision är ett hållbart samhälle Vårt syfte är att bidra till arbetet

Läs mer

Footprints in the forest FSC långt före konkurrenterna

Footprints in the forest FSC långt före konkurrenterna Executive summary 1 Sammanfattning Rapporten Footprints in the forests granskar utvecklingen av skogscertifiering i världen och analyserar skogscertifiering som redskap för att bidra till uthålligt skogsbruk.

Läs mer

MILJÖVÄNLIGA PAPPER FÖR MILJÖVÄNLIGA FÖRETAG

MILJÖVÄNLIGA PAPPER FÖR MILJÖVÄNLIGA FÖRETAG MILJÖVÄNLIGA PAPPER FÖR MILJÖVÄNLIGA FÖRETAG ATT ANVÄNDA PAPPER KAN VARA EN MILJÖVÄNLIG HANDLING, MEN DE FLESTA VET INTE DET. Hervé Poncin Antalis Chief Operating Officer Som ledande internationell leverantör

Läs mer

S k o g e n S l i l l a g r ö n a

S k o g e n S l i l l a g r ö n a skog, trä och papper är bra för klimatet Skogen är en del av lösningen på klimatfrågan! Skogen är en del av lösningen på klimatfrågan och en hörnsten i ett hållbart samhälle. Skogsbruket i Sverige har

Läs mer

Welcome to Stockholm Resilience Centre Research for Governance of Social-Ecological Systems

Welcome to Stockholm Resilience Centre Research for Governance of Social-Ecological Systems Welcome to Stockholm Resilience Centre Research for Governance of Social-Ecological Systems Makt och intressen i skogen globala and lokala perspektiv på framtiden Katarina Eckerberg Professor, Stockholm

Läs mer

Tyska Robin Wood protesterar mot sca:s hantering av fsc

Tyska Robin Wood protesterar mot sca:s hantering av fsc Ett nyhetsbrev från Naturskyddsföreningens skogsnätverk maj/juni 2011 Tyska Robin Wood protesterar mot sca:s hantering av fsc Miljömedvetna tyska konsumenter har länge svävat i tron att det svensktillverkade

Läs mer

C1.2 Regenatfibrer av cellulosa

C1.2 Regenatfibrer av cellulosa C1.2 Regenatfibrer av cellulosa Det företag som söker licens för Bra Miljöval ska innan Del C1.2 sänds till produktionsenheten/erna för massaframställning och fiberspinning, ange sitt företagsnamn samt

Läs mer

Föreningen Sveriges EnergiRådgivare har en ny fin hemsida, gå in och kika på www.energiradgivarna.com

Föreningen Sveriges EnergiRådgivare har en ny fin hemsida, gå in och kika på www.energiradgivarna.com Nyhetsbrev från Föreningen Sveriges Energirådgivare Nr 1 Februari 2006 Årg. 13 DIALOG med Ledare Här kommer ett nytt nummer av Dialog via e-mail. Hoppas att ni tycker om den nya formen! Vad händer lokalt?

Läs mer

Skogscertifiering i Europa och globalt

Skogscertifiering i Europa och globalt Skogscertifiering i Europa och globalt Skogsbrukets vinterdagar 2014 51181 Hanna Nikinmaa, Indufor Oy INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Varför behövs skogscertifiering? 2. Globala utmaningar i skogsbruket 3. Vilken

Läs mer

Det handlar om papper

Det handlar om papper et andlar m apper Vi gör inte papper Färska fibrer vägen till nya produkter Så här gör vi papper Våra tillgångar Din vision vår passion # Vi gör inte papper Vi driver utvecklingen Holmen Paper driver

Läs mer

INNEHÅLL. Rottneroskoncernen Hållbarhet Marknad Agenda 500

INNEHÅLL. Rottneroskoncernen Hållbarhet Marknad Agenda 500 1 INNEHÅLL Rottneroskoncernen Hållbarhet Marknad Agenda 500 2 ROTTNEROS- KONCERNEN 3 ROTTNEROSKONCERNEN FLEXIBEL LEVERANTÖR AV HÖGKVALITATIV MASSA 4 ROTTNEROSKONCERNEN NÄSTAN 400 ÅR AV UTVECKLING OCH 130

Läs mer

En vital 50-åring som ser framtiden an med tillförsikt. scacontainerboard.com

En vital 50-åring som ser framtiden an med tillförsikt. scacontainerboard.com Munksunds Pappersbruk En vital 50-åring som ser framtiden an med tillförsikt Detta är SCA SCA skapar värde genom att infria kunders och konsumenters behov i en anda av innovation, ständig effektivisering

Läs mer

LÅT OSS ÅTERVINNA MER!

LÅT OSS ÅTERVINNA MER! LÅT OSS ÅTERVINNA MER! Vi måste bli bättre på att hushålla med jordens resurser. Vi bör också minska energiförbrukningen, utsläppen och mängden sopor. Men hur? Finns det något konkret sätt att göra en

Läs mer

Skogscertifiering i Finland

Skogscertifiering i Finland Svenska Skogscertifiering i Finland VAD ÄR DET? Utgivningsår 2005 Skogscertifiering är ett förfarande som används av skogsägare, skogsindustrin och hela den träbaserade produktionskedjan, för att övertyga

Läs mer

NR 1:2009 SKOGEN SOM MEDICIN. ny undersökning Miljövänligast trycka i Sverige

NR 1:2009 SKOGEN SOM MEDICIN. ny undersökning Miljövänligast trycka i Sverige NR 1:2009 Scanorama valde rätt 6 SKOGEN SOM MEDICIN 3 ny undersökning Miljövänligast trycka i Sverige Fakta om miljöarbetet på Sörmlands Grafiska Låt inte 2009 bli ett förlorat miljöår Enligt tradition

Läs mer

PLUS Förvaltning. gör det enkelt att vara skogsägare. www.scaskog.com

PLUS Förvaltning. gör det enkelt att vara skogsägare. www.scaskog.com PLUS Förvaltning gör det enkelt att vara skogsägare www.scaskog.com SCAs tjänst PLUS Förvaltning gör det enkelt att vara skogsägare. Utifrån dina mål hjälper SCA till med både planering och skötsel av

Läs mer

FSC-certifierat skogsbruk

FSC-certifierat skogsbruk FSC-certifierat skogsbruk - En möjlighet eller ett hinder för Huddinge kommun? HANDLÄGGARE Patrick Lundström MILJÖ OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN, Staben 08-535 363 40, patrick.lundstrom@huddinge.se

Läs mer

Christmas 2009. Duni ecoecho

Christmas 2009. Duni ecoecho Christmas 2009 Duni ecoecho 2 Möt dagens utmaningar med morgondagens lösningar De utmaningar som världen står inför just nu, med klimatförändringar och förorening av luft, land och vatten, gäller inte

Läs mer

effektivt och miljövänligt skydd mot snytbagge

effektivt och miljövänligt skydd mot snytbagge effektivt och miljövänligt skydd mot snytbagge Conniflex är effektivt och miljövänligt Nu finns en ny metod för att skydda skogsplantor mot snytbagge. Skyddet heter Conniflex. Det är effektivt och miljövänligt.

Läs mer

Hållbart skogsbruk. en väg att föra skogens värden vidare i generationer.

Hållbart skogsbruk. en väg att föra skogens värden vidare i generationer. Hållbart skogsbruk en väg att föra skogens värden vidare i generationer. 1 Är ett inköpsbolag certifierat enligt PEFC och FSC som handlar med skogsråvara och anskaffar specialsortiment till koncernens

Läs mer

Gröna nyckeltal. Kommentar

Gröna nyckeltal. Kommentar Utskrift från sekom.miljobarometern.se Gröna nyckeltal Nyckeltal GN.1a Koldioxid från industrisektorn per kommuninvånare inte de industrier som omfattas av handeln med utsläppsrätter. Statistiken har primärt

Läs mer

Mer vardagsglädje genom mindre. miljöpåverkan

Mer vardagsglädje genom mindre. miljöpåverkan Mer vardagsglädje genom mindre miljöpåverkan På väg mot en långsiktigt hållbar framtid I löpande utredningar från FN:s klimatpanel är människans roll i de globala klimatförändringarna obestridlig. Överallt

Läs mer

Myter och fakta om papper, tryck och miljö

Myter och fakta om papper, tryck och miljö Myter och fakta om papper, tryck och miljö Grafisk Miljödag 2012 Subheading Lars Lindgren 2012-11-22 1 Hur viktigt är det för dig personligen att skydda miljön? Källa: Eurobarometer 295 2 Papper (Trycksaker)

Läs mer

Skogsindustriernas utmaningar

Skogsindustriernas utmaningar Skogsindustriernas utmaningar Carina Håkansson, vd Skogsindustrierna 6/2 2014 Skogsindustriernas uppdrag är att stärka medlemsföretagens konkurrenskraft fördelaktiga politiska och marknadsmässiga villkor

Läs mer

Välkommen till Södra Cell Mönsterås En av världens största och mest moderna massaindustrier

Välkommen till Södra Cell Mönsterås En av världens största och mest moderna massaindustrier Välkommen till Södra Cell Mönsterås En av världens största och mest moderna massaindustrier Södra och Södra Cell I vår värld utgår allt från skogen Skogskoncernen Södra är en av världens ledande tillverkare

Läs mer