PEFC. Spårbarhetscertifiering. För att sälja träprodukter från hållbart brukade skogar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PEFC. Spårbarhetscertifiering. För att sälja träprodukter från hållbart brukade skogar"

Transkript

1 PEFC Spårbarhetscertifiering För att sälja träprodukter från hållbart brukade skogar

2 Marknaden för certifierade produkter växer. Allt fler konsumenter vill veta att de varor de köper är tillverkade på ett miljövänligt sätt och under bra sociala förhållanden. Det gäller också trävaror och träprodukter. Certifiering av skogsbruk och märkning av träprodukter är skogs- och träbranschens sätt att visa konsumenter att de producerar och säljer produkter som kommer från hållbart brukade skogar. PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification) är en global och oberoende organisation för certifiering av skogsbruk och träprodukter. PEFC-märkningen på en träbaserad produkt är en garanti för att den är tillverkad av skogsråvara som kommer från hållbart brukade skogar enligt PEFCs krav. PEFC spårbarhetscertifiering är länken mellan skogen och marknaden. Certifieringen garanterar att råvaran i en träprodukt går att spåra tillbaka till sitt ursprung i skogen. I den här broschyren berättar vi kortfattat vad PEFC spårbarhetscertifiering innebär och vad som krävs för att bli spårbarhetscertifierad enligt PEFC. Vill du veta mer är du välkommen att besöka Svenska PEFC på

3 Det här är PEFC spårbarhetscertifiering PEFC-märkningen på en produkt är ett tydligt budskap till kunden att den är tillverkad av råvara från hållbart brukade skogar. PEFC har internationell trovärdighet Intresset för miljö- och kvalitetsmärkta produkter ökar hela tiden. PEFCs spårbarhetscertifiering är ett sätt för företag som handlar med träprodukter att förse sina kunder med information om var skogsråvaran i produkterna kommer ifrån. PEFCs spårbarhetsstandard har internationell trovärdighet och är gemensam för alla PEFCs nationella certifieringssystem. Marknaden för certifierade trävaror växer Idag är nästan företag PEFC-spårbarhetscertifierade världen över och erbjuder PEFC-certifierade produkter till tillverkare och konsumenter på en global marknad. De här företagen är med och ser till att även framtida generationer kan ta del av skogens värde och det fantastiska material som trä är. Vill du vara en av dem? Ett sätt att garantera hållbarhet Spårbarhetscertifiering innebär att varje organisation från råvaran i skogen till den slutliga produkten har rutiner för att kunna ange hur stor andel av den inköpta varan från föregående led som är certifierad. Standarden ställer också krav på företagens ledningssystem och arbetsvillkor för anställda. För att produkter som brädor, papper eller möbler ska få märkas med PEFCs logotyp måste alla leverantörer och tillverkare från skogen fram till färdig produkt vara certifierade enligt PEFCs spårbarhetsstandard.

4 Det här krävs av det certifierade företaget PEFCs spårbarhetsstandard ställer krav på att den skogsråvara som används i certifierade träprodukter ska kunna spåras tillbaka till den hållbart brukade skogen. Den ställer också krav på det certifierade företagets ledningssystem och arbetsvillkor för anställda. Skogsråvarans ursprung ska kunna spåras För att en träbaserad produkt ska få märkas med PEFCs logotyp måste skogen där råvaran ursprungligen kommer ifrån vara PEFC-certifierad. Andelen certifierad råvara i färdiga träprodukter kan däremot variera. Därför måste företag som säljer vidare PEFC-certifierad råvara kunna ange hur stor andel i försålda partier som är certifierad. Det finns två metoder för att göra det. Antingen skiljer man rent fysiskt på certifierad och icke-certifierad råvara och håller på så sätt reda på det. Eller också beräknar man procentandelar certifierad råvara i ett visst parti. Metoderna beskrivs på nästa uppslag. Varje leverans av PEFC-certifierad råvara ska följas av ett dokument med information om: Köparens namn Leveranstörens namn Produkternas beskaffenhet Leveransens storlek Leveransdatum Procentandel certifierad råvara Bevis på innehav av PEFC-certifikat Risken för oönskad råvara ska minimeras Det finns en risk att skogsråvara som inte är certifierad kan komma från så kallade kontroversiella källor. Med det menas virke från skogsavverkningar där nationell eller internationell lagstiftning inte har följts när det gäller till exempel miljöhänsyn eller arbetsrätt. PEFC vill minimera risken för att PEFC-certifierade produkter innehåller sådan råvara. Därför måste företag som blandar certifierad råvara med icke-certifierad genomföra en riskanalys i enlighet med rutiner som beskrivs i PEFC spårbarhetsstandard. Att följa EU:s krav på trävaruhandel Från och med mars 2013 berörs de som handlar med virke och trävaror av EU:s timmerfördning (EU nr 995/2010). Förordningen har kommit till för att motverka det globala problemet med olagligt avverkat timmer. Den innebär att det är förbjudet att släppa ut olagligt avverkat timmer, eller produkter tillverkade av sådant, på EU:s inre marknad. Dessutom ställer förordningen krav på att den som handlar med timmer eller trävaror ska kunna visa att råvaran inte är olagligt avverkad. PEFC spårbarhetsstandard är anpassad till dessa EU-krav. Det innebär att företag som blir spårbarhetscertifierade enligt PEFC också uppfyller de krav som timmerförordningen ställer.

5 Minimikrav på företagets ledningssystem Standarden ställer vissa krav på företagets ledningssystem för att spårbarhetsprocessen ska kunna genomföras och hanteras. Det certifierade företaget måste: Utse en person i ledningen som har det övergripande ansvaret för spårbarhetsprocessen Se till att alla anställda som är involverade i spårbarhetsprocessen har nödvändig kunskap och utbildning Dokumentera rutiner för alla steg i spårbarhetsprocessen Upprätthålla register över alla affärshändelser som är relaterade till spårbarheten Genomföra interna revisioner en gång om året Krav på arbetsvillkor för anställda PEFC är det första skogscertifieringssystemet i världen med krav på socialt ansvar, hälsa och säkerhet för certifierade företag. Det är en garanti för kunden att grundläggande arbetsrätt har respekterats vid tillverkningen av den PEFC-certifierade produkten. Det certifierade företaget ska kunna visa att det garanterar: Anställdas föreningsfrihet och rätt till kollektivförhandling Förbud mot tvångsarbete Viss minimiålder vid anställning Jämlika anställningar Yrkesmässig hälsa och säkerhet Kraven baseras på ILO:s deklaration om grundläggande principer och rättigheter i arbetslivet.

6 Två olika sätt att spåra skogsråvaran För att skogsråvaran ska kunna spåras genom förädlingskedjan från skogen fram till slutkund måste PEFC-certifierad råvara kunna skiljas från icke-certifierad längs vägen. Det finns två metoder för att göra det. Skilja certifierad och icke-certifierad råvara Den ena metoden innebär att företaget rent fysiskt skiljer certifierad råvara eller certifierade produkter från icke certifierade. Det kan göras genom att: Produkterna hanteras och lagras på olika ställen Certifierade produkter kan tas emot, hanteras och levereras vidare under specifika tidsperioder Beräkna procentandelar certifierad råvara Företag som av olika skäl inte kan skilja fysiskt på certifierad och icke-certifierad råvara kan istället räkna procentandelar certifierad råvara i inköpta partier. Det kräver förstås att företaget kan få information om detta från leverantören. Det kräver också att företaget definierar produktgrupper. En produktgrupp är en uppsättning produkter som har tillverkats eller handlats med i specifika processer som omfattas av företaget spårbarhetscertifiering. Procentandelen certifierad råvara beräknas separat för varje produkt eller produktgrupp enligt formeln: Certifierade produkter kan tydligt märkas upp (med logotyp, färg eller kodning) och på så sätt skiljas från icke-certifierade Företaget kan välja att beräkna procentandelen antingen som enkel procentsats eller rullande procentsats: Enkel procentsats Enkel procentsats avspeglar hur stor andel certifierad råvara som rent fysiskt ingår i den produkt för vilken procentsatsen beräknas. Det här sättet att räkna rekommenderas för företag som köper PEFC-certifierad råvara för att tillverka specifika produkter. Rullande procentsats Den här metoden innebär att volymen införskaffad PEFC-certifierad råvara slås ut över en viss tid för att ange procentsatsen certifierad råvara i framtida inköpta partier under viss tid.

7 Att räkna procentandel certifierad råvara - exempel Exempel med enkel procentsats Ett hyvleri köper 40 kubikmeter certifierad råvara och 10 kubikmeter icke-certifierad råvara för att tillverka golvbrädor. De totala 50 kubikmeterna kan då betraktas som 80% certifierade. [40/(40+10)*100=80] Exempel med rullande procentsats Ett pappersbruk köper , och ton PEFC-certifierad massa över en tremånadersperiod (totalt ton) och volymen införskaffad ickecertifierad råvara under samma tidsperiod är ton. Följande månad kan då införskaffad massa betraktas som 40% certifierad. [60 000/( )*100=40]. Att överföra procentandel till slutprodukt - exempel PEFC spårbarhetscertifiering erbjuder två sätt att överföra procentsatsen certifierad råvara till sålda produkter. Antingen som ett procentuellt medelvärde där procentsats certifierad råvara helt enkelt slås ut som ett medelvärde över alla produkter i produktgruppen. Ett annat sätt är att använda volymkrediter. För det behöver företaget upprätta ett kreditkonto där krediter bokförs baserat på införskaffad volym certifierad råvara. Krediter dras sedan ifrån kontot när produkter säljs som PEFC-certifierade. Exempel med procentuellt medelvärde Om andelen inköpt certifierad råvara avsedd för en viss produktgrupp är beräknad till 80% så kan alla produkter i produktgruppen säljas som 80% PEFC-certifierade. Exempel med volymkrediter Ett pappersbruk köper massa med 33,3% PEFC-certifierad skogsråvara och producerar 12 ton papper. Det kan då välja att sälja 4 ton papper som 100% PEFC-certifierat eller använda volymkrediter för att istället sälja till exempel 5 ton papper som 80% PEFC-certifierat [4/0,8=5] eller 5,7 ton som 70% certifierat [4/0,7=5,7].

8 Certifiering av utspridd verksamhet PEFC spårbarhetscertifiering ger möjlighet för företag som har tillverkning eller verksamhet på flera olika platser att certifieras under ett och samma certifikat. Mindre företag kan också välja att gå samman och certifiera sig i grupp. Gemensamt certifikat för flera verksamheter Det kan vara en utmaning att genomföra spårbarhetscertifiering för företag som har verksamhet på flera olika platser. Därför erbjuder PEFC möjligheten för sådana företag att omfattas av ett gemensamt certifikat. Det förutsätter att de ingående verksamheterna har samma ägare, ledning eller andra organisatoriska kopplingar. Certifiering av företagsgrupper Den här möjligheten finns också för grupper av juridiskt oberoende företag som går samman i syfte att bli spårbarhetscertifierade (så kallade producentgrupper). I båda fallen ska det övergripande ansvaret för att kraven i spårbarhetscertifieringen uppfylls ligga på ett ställe.

9 Så här går det till att bli certifierad I Sverige genomförs PEFC spårbarhetscertifiering av oberoende certifieringsorganisationer som är godkända av myndigheten Swedac. På Svenska PEFCs webbplats, hittar du aktuella certifieringsorganisationer som genomför PEFC spårbarhetscertifiering. För information om hur du ansöker om PEFC spårbarhetscertifiering för ditt företag och vad det kostar så kontaktar du någon av dessa organisationer. I stora drag består en spårbarhetscertifiering av följande steg: Ansökan till certifieringsorganet Innan ansökan om spårbarhetscertifiering skickas in till certifieringsorganet ska den sökande ha genomfört kraven i PEFCs spårbarhetsstandard i sin verksamhet. Certifieringsrevision hos den sökande När ansökan kommit in till certifieringsorganset bedöms den och sedan genomförs en certifieringsrevision hos den sökande. Syftet med den är att bedöma om den sökande organisationens verksamhet stämmer överens med kraven i PEFCs spårbarhetsstandard. En revisionsrapport upprättas och en sammanfattning av denna görs offentlig. Den sökande kan också välja att genomgå en frivillig förrevision innan den egentliga certifieringsrevisionen. Certifieringsorganet beslutar Certifieringsorganet fattar beslut om certifiering på basis av revisionsrapporten. Om beslutet är jakande beviljas ett certifikat. Uppföljande revisioner Certifieringsorganet genomför uppföljande revisioner av det certifierade företaget minst en gång om året under certifikatets giltighetstid. Avvikelser och korrigerande åtgärder Avvikelser från certifieringskraven leder alltid till korrigerande åtgärder och eventuellt att certifikatet inte beviljas, att det skjuts upp eller återkallas.

10 Att använda PEFC-märkningen PEFCs varumärke har internationell trovärdighet och hjälper tillverkare och säljare att marknadsföra hållbart producerade träprodukter. Märkningen står för hållbart skogsbruk PEFC-märkningen på en produkt visar att produkten är tillverkad av skogsråvara som kommer från skogar som är brukade enligt PEFCs standard för skogsskötsel, hänsyn till natur- och kulturmiljö och sociala hänsyn. Användning kräver licens Den som ska använda PEFCs logotyp och märkning behöver ha licens för det (så kallad logo-licens). Du ansöker om logo-licens hos Svenska PEFC ( Logo-licensnumret (PEFC/XX-XX-XX) identifierar innehavaren av logo-licensen och är en viktig beståndsdel i PEFC-märkningen. Två olika sätt att använda märkningen Märkningen kan dels användas direkt på en certifierad produkt och på papper, broschyrer eller annan dokumentation som är kopplad till produkten, så kallad produktmärkning. Märkningen kan också användas utan koppling till en specifik produkt, till exempel i marknadsförings eller utbildningssyfte, så kallad icke-produktmärkning. De bestämmelser som gäller vid användning av PEFCs logotyp och märkning beskrivs i dokumentet Användning av PEFCs logotyp - krav, som du hittar på PEFCs tre standardmärkningar Produktmärkning Märkningarna PEFC Certifierad och PEFC Återvunnen får användas för märkning av certifierade produkter. Icke-produktmärkning Märkningen Främjande av uthålligt skogsbruk får användas för icke-produktmärkning.

11 Här hittar du mer information om PEFC certifiering och svenskt trä. Svenska PEFC Internationella PEFC Swedac Svenskt Trä Svenska PEFC, december, 2014 Produktion: Lisa Holmgren, Sorbus Intermedia

12 Det här är PEFC PEFC är en global och fristående paraplyorganisation som verkar för hållbart skogsbruk genom oberoende tredjeparts certifiering. PEFC står för Programme for the Endorsement of Forest Certification. Internationellt inkluderar PEFC idag över skogsägare med en certifierad skogmarkssareal på 264 miljoner hektar. I Sverige är drygt 11 miljoner hektar skogsmark certifierade enligt PEFC. PEFC spårbarhetscertifiering ger företag möjlighet att tillverka och sälja certifierade träprodukter. Nästan företag världen över är idag PEFC spårbarhetscertifierade och erbjuder PEFC-certifierade produkter till tillverkare och konsumenter på en global marknad. PEFC-märkningen på en produkt visar att den är tillverkad av skogsråvara från hållbart brukade skogar enligt PEFCs krav. Läs mer på

PEFC Skogscertifiering. Vi tar ansvar i skogen

PEFC Skogscertifiering. Vi tar ansvar i skogen PEFC Skogscertifiering Vi tar ansvar i skogen Det är en bra känsla att vara certifierad, dels miljömässigt för att det känns bra i hjärtat, men också ekonomiskt för att vi får mer betalt för virket. BIRGITTA

Läs mer

Det svenska PEFC-systemet består av:

Det svenska PEFC-systemet består av: MILJÖCERTIFIKAT Skogscertifiering Certifiering innebär att någon garanterar att en produkt eller tjänst utförs enligt en angiven standard. Störst trovärdighet får certifieringen då garantin lämnas av

Läs mer

PEFC Skogscertifiering

PEFC Skogscertifiering PEFC Skogscertifiering Foto: Bo Göran Backström/SKOGENbild Arbetar för ett hållbart skogsbruk Skogen förser oss med mycket. Förnybart material att bygga hus eller göra papper av till exempel. Och förnybart

Läs mer

ANVÄNDARGUIDE. FÖR PEFCs LOGOTYP OCH MÄRKNING

ANVÄNDARGUIDE. FÖR PEFCs LOGOTYP OCH MÄRKNING ANVÄNDARGUIDE FÖR PEFCs LOGOTYP OCH MÄRKNING INTRODUKTION PEFCs varumärke har internationell trovärdighet och hjälper företag, konsumenter, skogsägare, och andra intressenter att identifiera och marknadsföra

Läs mer

PEFC INTERNATIONAL STANDARD PEFC ST 2001:2008 Requirements for PEFC scheme users

PEFC INTERNATIONAL STANDARD PEFC ST 2001:2008 Requirements for PEFC scheme users PEFC INTERNATIONAL STANDARD PEFC ST 2001:2008 Requirements for PEFC scheme users PEFC Logo Usage Rules Requirements Andra utgåvan 2010 11 26 SVENSK ÖVERSÄTTNING OBS. Den enda officiella versionen av detta

Läs mer

Hållbart skogsbruk. och skogscertifiering. Allt virke är inte lika PEFC/02-1-01

Hållbart skogsbruk. och skogscertifiering. Allt virke är inte lika PEFC/02-1-01 Hållbart skogsbruk Allt virke är inte lika och skogscertifiering PEFC/02-1-01 Utmaningen Ett ökande antal konsumenter vill ha bevis på att företagens affärsrörelse inte äventyrar miljön. I sin anskaffningspolitik

Läs mer

TRÄ MED OMTANKE. Spårbarhetscertifiering för träindustrin

TRÄ MED OMTANKE. Spårbarhetscertifiering för träindustrin TRÄ MED OMTANKE Spårbarhetscertifiering för träindustrin BEHOV AV DOKUMENTATION Skogs- och träindustrin ställs i allt större utsträckning inför krav på dokumentation som garanterar att olika träprodukters

Läs mer

Skogscertifierade produkter från SCA

Skogscertifierade produkter från SCA Skogscertifierade produkter från SCA PE FC /05-33-132 Promoting Sustainable Forest Management www.pefc.org VARFÖR SKA JAG BRY MIG? Skogscertifiering bildar en trovärdig länk mellan ansvarsfullt skogsbruk

Läs mer

FSC-certifierade produkter från SCA

FSC-certifierade produkter från SCA FSC-certifierade produkter från SCA Vad är FSC? Forest Stewardship Council (FSC) är en oberoende internationell organisation som främjar utvecklingen av miljöanpassade, socialt ansvarstagande och finansiellt

Läs mer

Vad är FSC? Hållbart skogsbruk Kontrollerad skog Återvunnet material

Vad är FSC? Hållbart skogsbruk Kontrollerad skog Återvunnet material Vad är FSC? Hållbart skogsbruk Kontrollerad skog Återvunnet material Tar hänsyn till flera aspekter: Ekologi biologisk mångfald Social respekt befolkningen i skogens närhet Ekonomisk tillväxt långsiktigt

Läs mer

Certifiering för ett ansvarsfullt skogsbruk

Certifiering för ett ansvarsfullt skogsbruk Certifiering för ett ansvarsfullt skogsbruk Vill du få ett kvitto på att du har ett miljöanpassat skogsbruk? Vill du också kunna visa att ditt skogsbruk tar social hänsyn och är långsiktigt ekonomiskt?

Läs mer

SKOGSKONFERENS Konferens gällande nyheter och uteckling inom FSC och spårbarhet, EUTR, FLEGT & internationell lagstiftning.

SKOGSKONFERENS Konferens gällande nyheter och uteckling inom FSC och spårbarhet, EUTR, FLEGT & internationell lagstiftning. SKOGSKONFERENS 2017 Årets upplaga av Bureau Veritas konferens för dig som jobbar med skog-, trä- och fiberprodukter. Konferens gällande nyheter och uteckling inom FSC och spårbarhet, EUTR, FLEGT & internationell

Läs mer

Svenska PEFC:s krav för certifieringsorganisationer PEFC SWE 005:4

Svenska PEFC:s krav för certifieringsorganisationer PEFC SWE 005:4 Svenska PEFC ek för Svenska PEFC:s krav för certifieringsorganisationer PEFC SWE 005:4 Publik konsultation 2015-11-09 2016-01-11 PEFC arbetar för ett hållbart skogsbruk med hänsyn tagen till miljö, produktion

Läs mer

Krav för certifieringsorganisationer

Krav för certifieringsorganisationer Svenska PEFC ek för Krav för certifieringsorganisationer PEFC SWE 005:3 Dokumentnamn: Krav för certifieringsorganisationer Dokumenttitel: PEFC SWE 005:3 Godkänt av: Svenska PEFC Datum: 2011 01 31 Godkänt

Läs mer

Skogsstrategi Arvika kommun

Skogsstrategi Arvika kommun Skogsstrategi Arvika kommun Skogsstrategi för Arvika kommun Arvika kommuns skogsinnehav ska skötas med målsättningen att ha en hög och uthållig avkastning. Skogsbruket ska ta stor hänsyn till skogarnas

Läs mer

Vi har gjort det enkelt att välja rätt.

Vi har gjort det enkelt att välja rätt. Vi har gjort det enkelt att välja rätt. Miljögranskat sortiment Vi miljögranskar hela vårt sortiment, så att du som kund tryggt ska kunna handla hos oss. Hur går miljögranskningen till? Vi går först igenom

Läs mer

Krav för certifieringsorganisationer

Krav för certifieringsorganisationer Svenska PEFC ek för Krav för certifieringsorganisationer PEFC SWE 005:3 VER 1.4 2011 2016 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Scope... 3 3. Krav för certifieringsorgan... 3 3.1 Ackreditering... 3

Läs mer

Det finns flera olika miljömärkningar å andra sidan räcker det gott med en

Det finns flera olika miljömärkningar å andra sidan räcker det gott med en Det finns flera olika miljömärkningar å andra sidan räcker det gott med en Med den här trycksaken vill vi reda ut det här med alla olika miljömärkningar. Vilka förekommer i den grafiska branschen och vad

Läs mer

Bodel Norrby. Sundsvall 22 mars 2011

Bodel Norrby. Sundsvall 22 mars 2011 Bodel Norrby Sundsvall 22 mars 2011 Människan i skogen Certifiering vad är det? Överensstämmelse med krav Kontroll av efterlevnad Tidsbegränsning Ackreditering Att frivilligt göra mer än vad som krävs

Läs mer

Ett mer hållbart val.

Ett mer hållbart val. Ett mer hållbart val. Ett mer hållbart val. Att ta sitt miljöansvar är för många företag viktigare än någonsin. För oss, som verkar i en bransch som tar naturens resurser i anspråk, är engagemanget för

Läs mer

Vi har gjort det enkelt att välja rätt.

Vi har gjort det enkelt att välja rätt. Vi har gjort det enkelt att välja rätt. Miljögranskat sortiment Vi miljögranskar hela vårt sortiment, så att du som kund tryggt ska kunna handla hos oss. Hur går miljögranskningen till? Vi går först igenom

Läs mer

CERTIFIERING FSC och PEFC

CERTIFIERING FSC och PEFC CERTIFIERING FSC och PEFC - Var en del av lösningen 1 Bureau Veritas Certicication är FSC Ackrediterat under registreringskod FSC-ACC-020-1996 Forest Stewardship Council A.C. 2 Bureau Veritas Certicication

Läs mer

hållbara Fem möjligheter

hållbara Fem möjligheter hållbara Fem möjligheter blir Hållbarheten din fördel Att tänka hållbarhet och långsiktighet är ett måste på dagens marknad, oavsett bransch. Det innebär att kraven som ställs på dig blir fler. För dina

Läs mer

Svenska PEFC:s krav för direktcertifiering och certifiering i grupp

Svenska PEFC:s krav för direktcertifiering och certifiering i grupp Svenska PEFC ek för Svenska PEFC:s krav för direktcertifiering och certifiering i grupp PEFC SWE 004:4 Publik konsultation 2015-11-09 2016-01-11 PEFC arbetar för ett hållbart skogsbruk med hänsyn tagen

Läs mer

myter om papperstillverkning och miljö

myter om papperstillverkning och miljö myter om papperstillverkning och miljö Sant eller falskt? Som konsument av papper kan det vara svårt att veta vad som är sant eller falskt när det gäller papper och miljö. Vi får ofta höra att papper

Läs mer

Hållbart skogsbruk. en väg att föra skogens värden vidare i generationer.

Hållbart skogsbruk. en väg att föra skogens värden vidare i generationer. Hållbart skogsbruk en väg att föra skogens värden vidare i generationer. 1 Är ett inköpsbolag certifierat enligt PEFC och FSC som handlar med skogsråvara och anskaffar specialsortiment till koncernens

Läs mer

Att satsa på miljön är att satsa på livet

Att satsa på miljön är att satsa på livet SATSA PÅ MILJÖN! Att satsa på miljön är att satsa på livet JMS Mediasystem satsar stora resurser på sitt miljöarbete. Genom en öppen dialog med samarbetspartners, kunder, allmänhet, leverantörer, miljöorganisationer,

Läs mer

Spårbarhetscertifiering (COC) enligt FSC en teknisk handledning för tillverkare och leverantörer

Spårbarhetscertifiering (COC) enligt FSC en teknisk handledning för tillverkare och leverantörer Spårbarhetscertifiering (COC) enligt FSC en teknisk handledning för tillverkare och leverantörer Översättning av FSCs broschyr FSC Certification: Chain of Custody a technical guide for manufacturers and

Läs mer

Konsoliderad version av

Konsoliderad version av Konsoliderad version av Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (SWEDAC) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2007:11) om ackreditering av organ som certifierar personer Ändring införd t.o.m.

Läs mer

Sätt att genomföra skogscertifieringen

Sätt att genomföra skogscertifieringen Finlands PEFC-standard Sätt att genomföra skogscertifieringen PEFC FI 1001:2009 9.11.2009 Sätt att genomföra skogscertifieringen PEFC Finland Sitratie 7, 00420 HELSINKI telefon: 0400 765 437 fax: (09)

Läs mer

Enkelt att ta ansvar FSC -anpassad avverkning

Enkelt att ta ansvar FSC -anpassad avverkning Enkelt att ta ansvar FSC -anpassad avverkning Sveaskog skapar värden för framtiden Sveaskog är Sveriges största skogsägare. Vi fokuserar på att utveckla skogens alla värden. Vi vill öka användningen av

Läs mer

Hållbart fångad fisk från hav till fat

Hållbart fångad fisk från hav till fat Hållbart fångad fisk från hav till fat MSC som kontrollsystem för livsmedelskedjan Sofia Nordlund, Marknadsansvarig MSC Skandinavien Stockholm, 17 maj 2017 Sjömat Vad är utmaningarna? Fisk utgör 17% av

Läs mer

Sweden Forest & Trade Network. Handbok för företag som vill se över sina inköp av trä och papper

Sweden Forest & Trade Network. Handbok för företag som vill se över sina inköp av trä och papper Sweden Forest & Trade Network Handbok för företag som vill se över sina inköp av trä och papper Lena Dahl Koordinator WWF Sweden Forest & Trade Network Medlemmar i WWF Sweden FTN Berga Form Brafab Forbo

Läs mer

UPPFÖRANDEKOD FÖR ENTREPRENÖRER LEVERANTÖRER OCH KONSULTER TILL MARTINSONS

UPPFÖRANDEKOD FÖR ENTREPRENÖRER LEVERANTÖRER OCH KONSULTER TILL MARTINSONS UPPFÖRANDEKOD FÖR ENTREPRENÖRER LEVERANTÖRER OCH KONSULTER TILL MARTINSONS 1. Inledning För oss på Martinsons är det naturligt att gå i utvecklingens första led. Vi är en föregångare inom det industriella

Läs mer

Spårbarhetscertifiering av skogsprodukter krav

Spårbarhetscertifiering av skogsprodukter krav PEFC INTERNATIONAL STANDARD PEFC ST 2002:2013 Requirements for PEFC scheme users 2013 05 24 Chain of Custody of Forest Based Products Requirements SVENSK ÖVERSÄTTNING OBS. Den enda officiella versionen

Läs mer

Skogsägarna Mellanskog Ek. För. Revisionsrapport. Offentlig sammanfattning. Omcertifiering

Skogsägarna Mellanskog Ek. För. Revisionsrapport. Offentlig sammanfattning. Omcertifiering Skogsägarna Mellanskog Ek. För. Revisionsrapport Offentlig sammanfattning Omcertifiering Denna rapport inklusive allt innehåll är konfidentiellt och tillhör Intertek Grundläggande revisionsdata Kundadress

Läs mer

Gödsling gör att din skog växer bättre

Gödsling gör att din skog växer bättre Skogsgödsling Skogsgödsling är ett mycket effektivt sätt att öka skogens tillväxt. Produktionen ökar och blir mer lönsam, dessutom binder skogen koldioxid när den växer vilket ger positiva miljö- och klimateffekter.

Läs mer

Tullverkets författningssamling

Tullverkets författningssamling Tullverkets författningssamling ISSN 0346-5810 Utgivare: Chefsjuristen Ylva Ehrnrooth, Tullverket, Box 12854, 112 98 Stockholm Föreskrifter om ändring i Tullverkets föreskrifter och allmänna råd (TFS 2000:20)

Läs mer

Växtinspektionen informerar 2007-02-22

Växtinspektionen informerar 2007-02-22 Växtinspektionen informerar 2007-02-22 Träemballage godkänt för internationell handel förklarande dokument Jordbruksverkets godkännande enligt ISPM 15 1 Syftet med Jordbruksverkets godkännande av tillverkning

Läs mer

Innehållsförteckning. Annex 4. Normativt dokument 29 oktober 2004 Annex 4. Spårbarhetscertifiering av skogsprodukter krav

Innehållsförteckning. Annex 4. Normativt dokument 29 oktober 2004 Annex 4. Spårbarhetscertifiering av skogsprodukter krav Normativt dokument Spårbarhetscertifiering av skogsprodukter krav 29 oktober 2004 Annex 4 Spårbarhetscertifiering av skogsprodukter krav Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1 Förord 3 Inledning 3

Läs mer

Skogscertifiering enligt finska modellen. 10.2.2015 Umeå Kii Korhonen

Skogscertifiering enligt finska modellen. 10.2.2015 Umeå Kii Korhonen Skogscertifiering enligt finska modellen 10.2.2015 Umeå Kii Korhonen Varför PEFC i Finland? Organisation 740 000 skogsägare: 60 % under 20 ha, 1% över 1000 ha. Regional grupp certifiering via skogsvårdsföreningarna

Läs mer

Svenska PEFC:s Entreprenörsstandard

Svenska PEFC:s Entreprenörsstandard Svenska PEFC ek för Svenska PEFC:s Entreprenörsstandard PEFC SWE 003:4 UTKAST ALLMÄN KONSULTATION 2015-05-21 PEFC arbetar för ett hållbart skogsbruk med hänsyn tagen till miljö, produktion och sociala

Läs mer

FSC -gruppcertifiering för ett hållbart skogsbruk

FSC -gruppcertifiering för ett hållbart skogsbruk FSC -gruppcertifiering för ett hållbart skogsbruk Ett ansvarsfullt skogsbruk Ett hållbart skogsbruk är en konkurrensfördel för Sverige. Sveaskog utvecklar skogens värden och är drivande i utvecklingen

Läs mer

Spårbarhetscertifiering av skogsprodukter krav

Spårbarhetscertifiering av skogsprodukter krav PEFC INTERNATIONAL STANDARD PEFC ST 2002:2010 Requirements for PEFC scheme users 2010 11 26 Chain of Custody of Forest Based Products Requirements SVENSK ÖVERSÄTTNING OBS. Den enda officiella versionen

Läs mer

Miljöbedömningar & Certifieringssystem. Golv från Almedalsgolv listade hos miljöbedömningssystem

Miljöbedömningar & Certifieringssystem. Golv från Almedalsgolv listade hos miljöbedömningssystem Golv från lmedalsgolv listade hos miljöbedömningssystem eskrivning lmedalsgolv jobbar aktivt för en bättre miljö, hållbar skogsindustri och långsiktigt byggande och tillhandahåller därför både (-C-140860)-

Läs mer

Konsoliderad version av

Konsoliderad version av Konsoliderad version av Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (SWEDAC) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2007:12) om ackreditering av organ som certifierar produkter Ändring införd: t.o.m.

Läs mer

Svenska PEFC:s Entreprenörsstandard

Svenska PEFC:s Entreprenörsstandard Svenska PEFC ek för Svenska PEFC:s Entreprenörsstandard PEFC SWE 003:4 Publik konsultation 2015-11-09 2016-01-11 PEFC arbetar för ett hållbart skogsbruk med hänsyn tagen till miljö, produktion och sociala

Läs mer

Krav vid Gruppcertifiering

Krav vid Gruppcertifiering Svenska PEFC ek för Krav vid Gruppcertifiering PEFC SWE 004:3 VER 1.5 2011 2016 Innehåll 1. Introduktion... 3 2 Omfattning... 4 3 Skogsbrukscertifiering i grupp... 4 3.1 Paraplyorganisation för skogsbrukscertifiering

Läs mer

FAKTA OM CERTIFIERING AV SKOGSBRUK

FAKTA OM CERTIFIERING AV SKOGSBRUK FAKTA OM CERTIFIERING AV SKOGSBRUK 2010-04-15 PEFC och FSC - standarder för ett uthålligt och ansvarsfullt skogsbruk Denna skrift syftar till att belysa likheter och skillnader mellan PEFC (Programme for

Läs mer

FSC-certifierade produkter från SCA

FSC-certifierade produkter från SCA FSC-certifierade produkter från SCA SCA FOREST PRODUCTS SCA är världsledande inom FSC-certifierade produkter Kunder och konsumenter har försökt finna en trovärdig strategi för att välja goda produkter

Läs mer

Krav vid Gruppcertifiering

Krav vid Gruppcertifiering Svenska PEFC ek för Krav vid Gruppcertifiering PEFC SWE 004:3 Innehåll 1. Introduktion... 3 2 Omfattning... 4 3 Skogsbrukscertifiering i grupp... 4 3.1 Paraplyorganisation för skogsbrukscertifiering i

Läs mer

Certifiering av kedjor

Certifiering av kedjor Certifiering av kedjor Regler för ber Bokföring KONTROLLMATERIAL Reglerna för certifiering av kedjor ska du tillämpa tillsammans med reglerna för Butik, kapitel 14, eller reglerna för Restauranger och

Läs mer

Skogscertifiering i Europa och globalt

Skogscertifiering i Europa och globalt Skogscertifiering i Europa och globalt Skogsbrukets vinterdagar 2014 51181 Hanna Nikinmaa, Indufor Oy INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Varför behövs skogscertifiering? 2. Globala utmaningar i skogsbruket 3. Vilken

Läs mer

Guide för hållbar upphandling av IT-produkter med TCO Certified

Guide för hållbar upphandling av IT-produkter med TCO Certified Guide för hållbar upphandling av IT-produkter med TCO Certified Du kan göra skillnad med hållbar upphandling IT-produkterna du köper kan bidra till sociala och miljömässiga risker, men de kan också hjälpa

Läs mer

Anvisningar för användande av logon för världsarvet Kvarkens skärgård

Anvisningar för användande av logon för världsarvet Kvarkens skärgård Anvisningar för användande av logon för världsarvet Kvarkens skärgård 1. SYFTE 2. INNEHÅLL 3. ÄGANDERÄTT TILL OCH ANVÄNDNING AV LOGO 4. LOGOANVÄNDNING 4.1 Användargrupper 4.2 Villkoren för användning av

Läs mer

Branschstatistik 2015

Branschstatistik 2015 www.skogsindustrierna.org Branschstatistik 2015 Det här är ett sammandrag av 2015 års statistik för skogsindustrin. Du hittar mer statistik på vår hemsida. Skogsindustrierna Branschstatistik 2015 1 Fakta

Läs mer

Revisionsrapport. Dokumentgranskning ingår. Siljan Skog Spårbarhetssystem

Revisionsrapport. Dokumentgranskning ingår. Siljan Skog Spårbarhetssystem GT002, rev. 2 Document # GF103-6.1 Release Date: 13/08/2008 Sid 1 av 6 DEL1: GRUNDLÄGGANDE UPPGIFTER - REVISION Företag: Siljan Skog AB (Mulitsite) Certifikatnr: 1700831 Revisionskriterium: PEFC ST 2002:2013

Läs mer

VIDA Hållbarhetsrapport 2018

VIDA Hållbarhetsrapport 2018 VIDA Hållbarhetsrapport 2018 Hållbarhetsrapport Vida är Sveriges största privatägda sågverkskoncern med ca 1050 anställda på 18 produktionsanläggningar, varav 9 sågverk, i södra Sverige. Produktionen är

Läs mer

VÄGLEDNING LEDNINGSSYSTEM Ansökan. Version:

VÄGLEDNING LEDNINGSSYSTEM Ansökan. Version: VÄGLEDNING LEDNINGSSYSTEM Ansökan Version: 2016-03 - 04 Vägledning för ansökan Certifiering av ledningssystem för kvalitet (SS-EN ISO 9001:2008) Certifiering av miljöledningssystem (SS-EN ISO 14001:2004)

Läs mer

DET FINNS ENKLARE SÄTT ATT BIDRA TILL EN BÄTTRE MILJÖ. Ditt val gör skillnad

DET FINNS ENKLARE SÄTT ATT BIDRA TILL EN BÄTTRE MILJÖ. Ditt val gör skillnad DET FINNS ENKLARE SÄTT ATT BIDRA TILL EN BÄTTRE MILJÖ Ditt val gör skillnad Det finns flera olika märken. Med den här trycksaken vill vi reda ut det här med alla olika märken. Vilka förekommer i den grafiska

Läs mer

Märkvärdigt En guide i märkningsdjungeln

Märkvärdigt En guide i märkningsdjungeln Märkvärdigt En guide i märkningsdjungeln EU-ekologiskt Baseras på EU:s förordning för ekologiskt jordbruk. Ekologisk odling betyder att inte kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel används. Märkningen

Läs mer

Svenska PEFC:s Entreprenörsstandard

Svenska PEFC:s Entreprenörsstandard Svenska PEFC ek för Svenska PEFC:s Entreprenörsstandard PEFC SWE 003:4 FÖR INTERNATIONELL GRANSKNING PEFC arbetar för ett hållbart skogsbruk med hänsyn tagen till miljö, produktion och sociala krav. PEFC-logotypen

Läs mer

Denna rapport inklusive allt innehåll är konfidentiellt och tillhör Intertek

Denna rapport inklusive allt innehåll är konfidentiellt och tillhör Intertek Denna rapport inklusive allt innehåll är konfidentiellt och tillhör Intertek Grundläggande revisionsdata Kundadress Certifikatsnummer# 1427651, 45811 Allskog SA Ingvald Ystgaardsv. 13 A Revisionskriterium

Läs mer

Svenska Äggs certifiering

Svenska Äggs certifiering Svenska Äggs certifiering Certifieringens grundpelare Djurvälfärd & smittskydd Livsmedelssäkerhet & produktkvalitet Miljöhänsyn & Socialt Ansvar Omsorgsprogram Frivilliga Salmonellakontrollen (Smittskyddsprogram)

Läs mer

Kommentarer till frågorna i Checklista Reach för nedströmsanvändare

Kommentarer till frågorna i Checklista Reach för nedströmsanvändare 2011-05-16 Bilaga 2 Kommentarer till frågorna i Checklista Reach för nedströmsanvändare Fråga 1 Fråga 2 Fråga 3 Reach trädde i kraft 1 juni 2007 och är än så länge under infasning. Delar av Reach gäller

Läs mer

Siljan Skog AB. Revisionsrapport. Omcertifiering

Siljan Skog AB. Revisionsrapport. Omcertifiering Siljan Skog AB Revisionsrapport Omcertifiering Denna rapport inklusive allt innehåll är konfidentiellt och tillhör Intertek Grundläggande revisionsdata Kundadress Certifikatsnummer# 1700831 Siljan Skog

Läs mer

Introduktion till MSC

Introduktion till MSC DET BÄSTA MILJÖVALET FÖR FISK OCH SKALDJUR Marine Stewardship Council Introduktion till MSC - För personal vid restaurang, storkök och även fiskdiskar MSC:s vision MSC:s vision är att haven ska vara fulla

Läs mer

Regler för certifiering av brunnsborrningsföretag Kravdokument

Regler för certifiering av brunnsborrningsföretag Kravdokument Regler för certifiering av brunnsborrningsföretag Kravdokument Innehållsförteckning 1 Inledning... 1 2 Omfattning... 1 2.1 Allmänna krav... 1 3 Krav på ledningssystem för kvalitet och miljö... 2 4 Märkning...

Läs mer

Allmän information om grunderna i FSC spårbarhetscertifiering. 1 Grunderna i FSC spårbarhetscertifiering Mars 2012 Version 1.1. 2012 Version 1.

Allmän information om grunderna i FSC spårbarhetscertifiering. 1 Grunderna i FSC spårbarhetscertifiering Mars 2012 Version 1.1. 2012 Version 1. Allmän information om grunderna i FSC spårbarhetscertifiering 1 Grunderna i FSC spårbarhetscertifiering Mars 2012 Version 1.1 2012 Version 1.1 Innehåll Några ord om NEPCon och denna spårbarhetsguide...2

Läs mer

PEFC skogscertifierings terminologi

PEFC skogscertifierings terminologi Finlands PEFC-standard PEFC skogscertifierings terminologi PEFC FI 1000:2014 27.10.2014 PEFC skogscertifierings terminologi PEFC Finland Cittervägen 7, 00420 HELSINGFORS tel: 0400 765 437 e-post: office@pefc.fi

Läs mer

Vägledning för Gruppcertifiering

Vägledning för Gruppcertifiering Svenska PEFC ek för Vägledning för Gruppcertifiering PEFC SWE 004:3 VER 1.2 2011 2016 Innehåll 1. Introduktion... 3 2 Scope... 4 3 Skogsbrukscertifiering i grupp... 4 3.1 Paraplyorganisation för skogsbrukscertifiering

Läs mer

H 2 1 (7) Energimyndigheten Box 310 631 04 ESKILSTUNA. Ansökan om hållbarhetsbesked enligt hållbarhetslagen. 1 Rapporteringsskyldig aktör

H 2 1 (7) Energimyndigheten Box 310 631 04 ESKILSTUNA. Ansökan om hållbarhetsbesked enligt hållbarhetslagen. 1 Rapporteringsskyldig aktör H 2 1 (7) Dnr (ifylls av myndigheten) B Rapporteringsskyldighet och ansökan om hållbarhetsbesked regleras i lagen 2010:598 om hållbarhetskriterier för biodrivmedel och flytande biobränslen. Energimyndigheten

Läs mer

Avisera Miljöredovisning

Avisera Miljöredovisning Avisera Miljöredovisning Vi har arbetat hårt för att minimera vår miljöpåverkan och jag är stolt över att Avisera klarade klimatmålet för 2015! Vi har lyckats med bedriften att mer än halvera våra utsläpp

Läs mer

Krav vid Gruppcertifiering

Krav vid Gruppcertifiering Svenska PEFC ek för Krav vid Gruppcertifiering PEFC SWE 004:3 VER 1.4 Borttaget: Vägledning för Gruppcertifiering Borttaget: VER 1.3 2011 2016 Innehåll 1. Introduktion... 3 2 Scope... 4 3 Skogsbrukscertifiering

Läs mer

Miljöbedömningar & Certifieringssystem. Så här läser du Almedalsgolvs Miljöbedömningar & Certifieringssystem. almedalsgolv.se. Miljöbyggnad 3.

Miljöbedömningar & Certifieringssystem. Så här läser du Almedalsgolvs Miljöbedömningar & Certifieringssystem. almedalsgolv.se. Miljöbyggnad 3. Så här läser du lmedalsgolvs Miljöbedömningar & Certifieringssystem SundaHus Övrigt Byggnaden certifieras enligt nivå Brons, Silver och där är den högsta nivån. Byggnaden certifieras enligt nivå Pass,

Läs mer

Vägledning. Checklista Spårbarhet i flera led. Sida 1 av 8

Vägledning. Checklista Spårbarhet i flera led. Sida 1 av 8 Vägledning Checklista Spårbarhet i flera led Sida 1 av 8 Syftet Syftet är att öka samverkan mellan myndigheterna samt bidra till en effektivare och samsynad kontroll av spårbarhet av livsmedel i flera

Läs mer

Regler för C-borrcertifiering av brunnsborrningsföretag Kravdokument RISE CERTIFIERING

Regler för C-borrcertifiering av brunnsborrningsföretag Kravdokument RISE CERTIFIERING Regler för C-borrcertifiering av brunnsborrningsföretag Kravdokument RISE CERTIFIERING Innehållsförteckning 1 Inledning... 1 2 Omfattning... 1 2.1 Allmänna krav... 1 3 Krav på ledningssystem för kvalitet

Läs mer

Certifiering. En kvalitetssäkring av bostadsrättsföreningar

Certifiering. En kvalitetssäkring av bostadsrättsföreningar Certifiering En kvalitetssäkring av bostadsrättsföreningar Se till att er bostadsrättsförening blir kvalitetssäkrad Nu går det att få nöjda och trygga medlemmar samtidigt som ni i styrelsen får ett bevis

Läs mer

Den enkla guiden till ert nya kontor

Den enkla guiden till ert nya kontor Den enkla guiden till ert nya kontor Följande punkter har tagits fram för att hjälpa dig när du byter kontor eller gör förändringar på ditt kontor. När det gäller att möblera en arbetsmiljö har de flesta

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling ISSN 1400-4682 Utgivare: Kari Björkqvist STAFS 2007:7 Utkom från trycket 2007-05-10 Uppdaterad t.o.m. STAFS 2007:22 Styrelsens för

Läs mer

Certifieringsregler för. Pannoperatörer. RISE Research Institutes of Sweden AB Certifiering - Certification

Certifieringsregler för. Pannoperatörer. RISE Research Institutes of Sweden AB Certifiering - Certification Certifieringsregler för Pannoperatörer RISE Research Institutes of Sweden AB Certifiering - Certification 2019-01-17 2 Förord Certifiering innebär bestyrkande från en oberoende tredjepart att personen

Läs mer

hållbar affärsmodell för framtiden

hållbar affärsmodell för framtiden hållbar affärsmodell för framtiden Vår affärsmodell bygger på det vi tror är rätt i ett långsiktigt perspektiv. Långsiktigheten följer den tradition som Södras medlemmar i generationer har arbetat efter

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling ISSN 1400-4682 Utgivare: Sven Nyström STAFS 2002:5 Utkom från trycket 2002-11-01 Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll

Läs mer

Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet

Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet 2011D0008 SV 16.05.2012 001.001 1 Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet B EUROPEISKA CENTRALBANKENS BESLUT av den 21 juni 2011 om

Läs mer

Utmärkt kvalitet för din skull

Utmärkt kvalitet för din skull Lilla boken om P Utmärkt kvalitet för din skull En P-märkt vara eller tjänst är noggrant typprovad mot högt ställda krav och godkänd av en oberoende part. Det innebär att att den är trygg och säker att

Läs mer

Robust fiber. Kravspecifikation. Robust fiber företagscertifikat anläggning. Ver. 1.1

Robust fiber. Kravspecifikation. Robust fiber företagscertifikat anläggning. Ver. 1.1 Robust fiber Kravspecifikation Robust fiber företagscertifikat anläggning Ver. 1.1 Innehållsförteckning 1. INLEDNING... 3 1.1 Syfte... 3 1.2 Målgrupp... 3 1.3 Giltighetstid... 3 1.4 Utfärdande... 3 1.5

Läs mer

VÄRMEKs Upphandlingskoncept HÅLLBAR UPPHANDLING

VÄRMEKs Upphandlingskoncept HÅLLBAR UPPHANDLING VÄRMEKs Upphandlingskoncept HÅLLBAR UPPHANDLING VÄRMEK vill att man vid användande av VÄRMEK-avtal ska känna sig säker på att man engagerar leverantörer som tar ansvar för sina produkter miljömässigt,

Läs mer

VAD ÄR KVALITET? Röntgenveckan 2014-09-09 Monica Kasevik

VAD ÄR KVALITET? Röntgenveckan 2014-09-09 Monica Kasevik VAD ÄR KVALITET? Verksamhetsförbättring Kvalitetskontroll är allt som görs EFTER Kvalitetsstyrning är allt som görs för att säkra kvaliteten i ett pågående arbete, dvs NU Kvalitetssäkring är allt som görs

Läs mer

PLUS Förvaltning. gör det enkelt att vara skogsägare. www.scaskog.com

PLUS Förvaltning. gör det enkelt att vara skogsägare. www.scaskog.com PLUS Förvaltning gör det enkelt att vara skogsägare www.scaskog.com SCAs tjänst PLUS Förvaltning gör det enkelt att vara skogsägare. Utifrån dina mål hjälper SCA till med både planering och skötsel av

Läs mer

Siljan Skog AB. Revisionsrapport. Omcertifiering. Denna rapport inklusive allt innehåll är konfidentiellt och tillhör Intertek

Siljan Skog AB. Revisionsrapport. Omcertifiering. Denna rapport inklusive allt innehåll är konfidentiellt och tillhör Intertek Siljan Skog AB Revisionsrapport Omcertifiering Denna rapport inklusive allt innehåll är konfidentiellt och tillhör Intertek Grundläggande revisionsdata Kundadress: Certifikatsnummer: 1700579, 1700831 Siljan

Läs mer

I föreliggande bestämmelser är en certifierad kund den organisation vars ledningssystem har certifierats.

I föreliggande bestämmelser är en certifierad kund den organisation vars ledningssystem har certifierats. FORCE Certification A/S ABC-Sys Allmänna bestämmelser för certifiering av ledningssystem 35:e upplagan november 2015 Innehållsförteckning 1. Allmänt... 1 2. Inledande Certifiering... 1 3. Revisionsavslut

Läs mer

FÖRSLAG Transportstyrelsens föreskrifter om teknisk utrustning hos redovisningscentraler för taxitrafik;

FÖRSLAG Transportstyrelsens föreskrifter om teknisk utrustning hos redovisningscentraler för taxitrafik; FÖRSLAG 2016-01-18 Transportstyrelsens föreskrifter om teknisk utrustning hos redovisningscentraler för taxitrafik; beslutade den [DATUM ÅR]. [XX] Utkom från trycket den [DATUM ÅR] VÄGTRAFIK Transportstyrelsen

Läs mer

Noblessa ska vara den ledande, tryggaste, mest effektiva köksleverantören i Skandinavien och leverera mest värde för pengarna.

Noblessa ska vara den ledande, tryggaste, mest effektiva köksleverantören i Skandinavien och leverera mest värde för pengarna. En del av Noblessa ska vara den ledande, tryggaste, mest effektiva köksleverantören i Skandinavien och leverera mest värde för pengarna. 2 3 VÅR VISION Noblessa ska vara den ledande köksleverantören. Vi

Läs mer

RISE Research Institutes of Sweden Division Certification Enhet Certifiering

RISE Research Institutes of Sweden Division Certification Enhet Certifiering CERTIFIERING ENLIGT ISO 13485 Division Certification Enhet Certifiering KONTAKTUPPGIFTER Karin Andresen Revisionsledare / Senior rådgivare Karin.andresen@kandadvise.se Telefon: 0761 15 61 68 Division Certification

Läs mer

Karpesjö Consulting 1

Karpesjö Consulting 1 1 Det finns en mängd olika typer av miljörevisioner, varav några presenteras ovan. Terminologin varierar mellan olika organisationer. Många kallar miljörevision för miljögranskning. Ordet miljögranskning

Läs mer

l Andel (%) trävirke från certifierat skogsbruk i produkten/andel (%) vegetabiliska naturfibrer från certifierad ekologisk odling

l Andel (%) trävirke från certifierat skogsbruk i produkten/andel (%) vegetabiliska naturfibrer från certifierad ekologisk odling Biaga 1A Redovisning av fiberråvara Leverantör: Produkt: Tiverkare/everantör: För dokumentation av fiberråvara: Träsag/växt och geografiskt ursprung (and/destat och region/provins) Mängd (på årsbasis)

Läs mer

Restauranger och storhushåll

Restauranger och storhushåll Restauranger och storhushåll Socker Honung Mjölk Bröd Müsli Gurka Ägg Smör Du som är certifierad för restaurang och storhushåll ska också följa de allmänna reglerna i kapitel 2 och 3, samt reglerna i kapitel

Läs mer

Footprints in the forest FSC långt före konkurrenterna

Footprints in the forest FSC långt före konkurrenterna Executive summary 1 Sammanfattning Rapporten Footprints in the forests granskar utvecklingen av skogscertifiering i världen och analyserar skogscertifiering som redskap för att bidra till uthålligt skogsbruk.

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2011:5) om anmälda organ

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2011:5) om anmälda organ Konsoliderad version av Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2011:5) om anmälda organ Ändring införd t.o.m. STAFS 2012:10 Tillämpningsområde 1

Läs mer

Revisionsrapport. DEL1: GRUNDLÄGGANDE UPPGIFTER - REVISION Företag: Norra skogsägarna ek.för Skogsavdelningen Certifikatnr: 1414370, 1700041

Revisionsrapport. DEL1: GRUNDLÄGGANDE UPPGIFTER - REVISION Företag: Norra skogsägarna ek.för Skogsavdelningen Certifikatnr: 1414370, 1700041 GT002, rev. 2 Document # GF103-6.1 Release Date: 13/08/2008 Sid 1 av 6 DEL1: GRUNDLÄGGANDE UPPGIFTER - REVISION Företag: Norra skogsägarna ek.för Skogsavdelningen Certifikatnr: 1414370, 1700041 Revisionskriterium:

Läs mer