Labora&on 8 Formulär övningar/uppgi6er

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Labora&on 8 Formulär övningar/uppgi6er"

Transkript

1 Labora&on 8 Formulär övningar/uppgi6er 1M321 Webbteknik 1, 7,5hp Medieteknik 2015 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu.se

2 1a. Ladda ner arbetsdokument Till övningarna i denna labora&on finns det en par dokument som du kan ladda ner i en zip- fil. Länk &ll zip- filen finns på labora&onens webbsida. Då du packat upp zip- filen, får du en mapp med en HTML- fil och en CSS- fil. Du arbetar sedan vidare med dessa filer i övningarna.

3 1b. Vad ska skapas? I övningarna kommer du skapa en formulär för en rumsförfrågan på en presum&vt pensionat. Slutresultatet kommer se ut på följande sän.

4 2. Skapa strukturen för en formulär Du ska nu stegvis bygga upp en formulär i filen booking.htm och med s&l i style.css. Lägg in e( form- element Börja med an skapa en formulär genom an lägga in en start- och slunagg för form under h3- rubriken i main. I form- taggen lägger du in en id- anribut med namnet "booking". Några andra anribut behövs inte just nu. Strukturera formuläret i olika avdelningar I formuläret lägger du in fyra fieldset- element. I start- taggen för varje fieldset lägger du också in en id- anribut, så an det sedan går an referera &ll var och en av dem i CSS- koden. Använd namnen "room", "date", "extra" och "customer" i id- anributet. I varje fieldset lägger du också in en legend- element med lämplig rubrik, enligt bilden &ll höger. Submit- knapp Under den sista fieldset lägger du in en p- element och i det en input- tagg med typen "submit". I p- element lägger du också in en id- anribut med namnet "submitbtn". Grunds:l för formuläret I CSS- filen lägger du in en s&l för #booking, dvs en referens &ll formuläret. I s&len ger du formuläret en padding på 20px. Lägg sedan &ll en s&l för #booking fieldset, där du lägger in en ljusgrå bakgrundsfärg (t.ex. #EEE eller annan valfri färg). SäN också margin- bo@om &ll 20px, för an få en litet avstånd mellan de olika fieldset. Lägg också &ll en s&l för #booking legend, där du gör texten kursiv och fets&l. Lägg in en s&l för #submitbtn, där du högerjusterar texten (dvs det blir knappen som hamnar &ll höger).

5 3a. Objekt för val av rum Nu ska du lägga &ll de objekt som ska finnas i det första fältet för val av rum. Radioknappar för val av rum I den första fieldset lägger du in tre input- taggar för radioknappar (radio). Använd samma namn (t.ex. "room") i name- anributen, för an koppla ihop knapparna. I den första input- taggen lägger du in en checked- anribut, så an den knappen är vald. Lägg också in value- anribut med lämpligt innehåll (t.ex. "enkelrum", etc.). Då formuläret skickas är det namnet i name- anributet och innehållet i value- anributet som skickas. Lägg en br- tagg e6er texten för varje knapp, så an knapparna hamnar under varandra. Testa i webbläsaren Klicka på knapparna, för an kontrollera an de hör ihop, så an endast en av dem kan vara vald. Observera an du måste klicka på den runda cirkeln. Gör så a( man även kan klicka på texten, för a( välja knappen Omge varje input- tagg och dess text med en label- element. Testa i webbläsaren Kontrollera an man nu även kan klicka på texten för an välja en knapp. S:l för raderna I CSS- filen lägger du &ll en s&l för #room label, där du säner line- height &ll 2em, så det blir lite större avstånd mellan raderna.

6 3b. Fler objekt för val av rum I den första fieldset ska du även ha en meny, där man anger antal personer för familjerum. Meny för antal personer Lägg in en select- element med fyra opbon- element. Texten ska vara 3, 4, 5 och 6. Lägg även in en name- anribut med namnet "persons" i select- elementet samt en value- anribut med siffrorna i var och en av op&on- elementen. Det är namnet från select och värdet från vald opbon som skickas, då man skickar iväg formuläret. Lägg in en text före och e6er select- elementet, enligt bilden nedan. Omge hela menyn (dvs både select- elementet och &llhörande text) med en label- element. Om du har en br- tagg e6er den sista radioknappen, tar du bort br där, så menyn hamnar på samma rad som den sista radioknappen.

7 4a. Objekt för datum och antal näner Nu ska du lägga in en fält för ankomstdatum och en meny för antal näner. DeNa ska ligga i det andra fieldset- elementet. Fält för ankomstdatum Lägg &ll en text och en input- tagg av typen "date". I taggen lägger du också in en name- anribut med texten "arrivaldate". Omge texten och input- taggen med en label- element. Testa i webbläsaren. Firefox I den nuvarande versionen (41, då dena skrivs) fungerar input- taggen som en texgält. Det går då skriva vad som helst i fältet. Chrome I denna webbläsare finns det stöd för "date"- typen och man kan få fram en kalender där man väljer datum.

8 4b. Fler objekt för datum och antal näner Det ska också finnas en meny för an välja hur länge man vill stanna. Meny för antal nä(er Lägg in en select- element och åna opbon- element. Texten i opbon- elementen ska vara 1, 2, 3, 4, 5, 6, 1 vecka och 2 veckor. I value- anributen lägger du in värdena 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 och 14, så det blir antal dagar. Omge menyn och &llhörande text med en label- element. CSS- s:l Du har nu ingen br- tagg mellan de båda objekten i denna fieldset, så de hamnar på samma rad. I CSS- koden lägger du &ll en s&l för #date label och ger margin- right en värde på 30px, så an det blir en litet avstånd mellan de båda objekten.

9 5. Objekt för &llägg I fieldset för &llägg ska det finnas några kryssrutor för an välja vilka &llägg man önskar. Kryssrutor för :llägg Lägg in tre input- taggar för kryssrutor (checkbox) för val av Internet, parkering och sjöutsikt. Använd samma namn ("addibon") i name- anributet i alla tre input- taggarna. Lägg in lämpliga texter i value- anributet, t.ex. de texter som angavs ovan. Omge varje input- tagg och &llhörande text med en label- element. Lägg in en br- tagg e6er varje label- element, så an kryssrutorna hamnar på varsin rad. Lägg också in en p- element med texten enligt figur nedan, under kryssrutorna. CSS- s:l I CSS- s&len ska vi ha en större radhöjd, så det blir lite mellanrum mellan kryssrutornas rader. DeNa är exakt samma s&l som används i avdelningen för val av rum. I s&len för #room label, lägger du &ll #extra label, så an samma s&l gäller för båda.

10 6a. Texgält för data om kunden Nu ska du lägga &ll texgält i den sista fieldset, för kunden. TexHälten Lägg in sex input- taggar av typen "text" för namn, gatuadress, postnummer, ort, telefon och e- post. Lägg in både name- och id- anribut med samma namn i input- taggarna, men olika namn för var och en av dem. Använd förslagsvis "name", "street", "zipcode", "city", "telephone" och " ". Name- anributet är det som skickas &llsammans med det som skrivs i texgältet, då formuläret skickas. Id- anributet ska användas för an koppla ihop label- elementen med input- elementen. I alla input- taggar, utom den för postnummer, lägger du in en size- anribut med värdet 40. DeNa gör texgälten lite större, så an även långa namn får plats. I input- taggen för postnummer lägger du in en size- anribut med värdet 5. Lägg där också in en maxlength- anribut med värdet 5. Med maxlength begränsas det hur många tecken som kan skrivas i texgältet. E:ke(er I dena fall ska label- elementen läggas in på en annat sän än i de andra övningarna, för an vi sedan med CSS ska kunna skapa en kolumn med label- texterna och en kolumn med input- taggarna. Före varje input- tagg lägger du in en label- element med texten som ska vara &tel för texgältet. I label- elementet lägger du in en for- anribut med samma namn som du har i id- anributet i motsvarande input- tagg. På så sän kopplas label och input samman.

11 6b. S&l för texgälten för data om kunden Nu ska du med CSS- koden se &ll an alla e&kener och texgält hamnar i varsin kolumn. CSS- s&l Lägg in en s&l för #customer label och skriv följande CSS- kod i s&len: float:leo; width:100px; text- align:leo; margin- top:8px; Label hamnar då &ll vänster, bredden blir 100px, texten vänsterjusteras och det blir en avstånd på 8px mellan raderna. Lägg också in en s&l för #customer input med följande CSS- kod: display:block; margin- top:8px; Varje input- tagg blir en eget block och mellanrummet mellan raderna säns &ll detsamma som för label- elementen.

12 7. Obligatoriska fält I formulär är o6ast några fält obligatoriska an fylla i, innan formuläret kan skickas. O6a brukar det vara en kontroll av an fälten inte lämnas tomma och an de har innehåll på rän form. DeNa för an man ska slippa få data, som är ofullständig och därför inte kan behandlas. Denna kontroll sköts o6a av JavaScript- kod på klientsidan och annat program (t.ex. i PHP) på serversidan. I HTML5 har det &llkommit en del kontroll som sköts av webbläsaren, dels beroende på vilken type som angens i input- taggarna och dels genom required- anributet. Det som nu är implementerat i webbläsarna är ingen perfekt kontroll, så det behövs forgarande program som som gör kontrollen, men du ska nu testa det som finns i HTML5 och se vilka möjligheter och brister som finns. Obligatoriska fält Lägg &ll anributet required i de input- taggar som är obligatoriska. Det är följande: Ankomstdatum, Namn, Gatuadress, Postnummer, Ort och E- post. Det behövs inget värde för anributet, utan skriv endast in required. Markera även dessa med en stjärna framför fältens e&ken, för an markera för användaren an de är obligatoriska. Markera även e&kenen för menyn Antal nä@er, även om du inte har required- anributet i den. Ändring av typ i e( par element I input- taggen för telefonnummer ändrar du värdet i type &ll "tel". I input- taggen för e- post ändrar du värdet i type &ll " ". Testa i webbläsaren Testa både i Firefox och Chrome och se vilken feedback som ges då du klickar på skicka- knappen, om du lämnar en obligatoriskt fält tomt eller fyller i data på fel form. Obs! Det sker ingen kontroll av an telefonnummer är på rän form, varken i Firefox eller Chrome.

13 8. Skicka formuläret För an skicka en formulär anger man i form- elementet två anribut. Det ena är method som an&ngen är "get" eller "post", som anger hur data ska skickas. Med "get" skickas det som parametrar i url:en och med "post" som en datablock i hnp- protokollet. Det andra anributet är acbon som anger vart formulärets data ska skickas. Det måste finnas något program på serversidan som tar emot formulärets data. Är det en webbplats för en stort företag eller annan stor organisa&on, har man säkert egna resurser på sin egen server för det. Men mindre webbplatser för små företag, föreningar eller privatpersoner, kan utnynja någon gra&stjänst på webben. Det finns sådana, som hanterar formulärets data och skickar det &ll en angiven epost- adress. I Sverige finns det en sådan tjänst på hnp:// I boken Basics of Web Design (tredje upplagan) ger Felke- Morris på sidan 327 &ps om en del andra liknande tjänster. Här beskrivs hur tjänsten på olzzon.com används. A(ribut i form- elementet Lägg &ll följande anribut i starnaggen för form: method="post" acbon="h@p:// bin/p.cgi?epost=epostadress&id=1" Istället för EPOSTADRESS skriver du egen epost- adress. Du kan skriva - CCC- istället t.ex. santa.claus- CCC- northpole.com Obs! skriv ingen annans adress, utan använd din egen. Du ska ju inte skicka spam &ll någon annan! Testa i webbläsaren Fyll i formuläret och skicka iväg det. Du ska då komma &ll en sida som säger an det är skickat. Kolla sedan din mail och se vilket innehåll du fån. Det kan ibland dröja en tag innan mailet kommer fram. room = dubbelrum persons = 3 arrivaldate = nights = 3 addi&on = Internet addi&on = parkering name = Enur Srofenrök street = Gatan 12 zipcode = city = Staden telephone = = enur001@fc.lnu.se

Laboration 6 Formulär och stränghantering övningar/uppgifter

Laboration 6 Formulär och stränghantering övningar/uppgifter Laboration 6 Formulär och stränghantering övningar/uppgifter 1M322 Webbteknik 2, 7,5hp Medieteknik 2017 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu.se 1. Ladda ner arbetsdokument Till övningarna i denna laboration

Läs mer

Labora&on 5 CSS och layout samt fråga E övningar/uppgi>er

Labora&on 5 CSS och layout samt fråga E övningar/uppgi>er Labora&on 5 CSS och layout samt fråga E övningar/uppgi>er 1M321 Webbteknik 1, 7,5hp Medieteknik 2017 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu.se 1. Dokument i övningarna I denna labora&on finns inga filer ar

Läs mer

Labora&on 4 CSS och validering övningar/uppgi9er

Labora&on 4 CSS och validering övningar/uppgi9er Labora&on 4 CSS och validering övningar/uppgi9er 1M321 Webbteknik 1, 7,5hp Medieteknik 2016 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu.se 1. Ladda ner arbetsdokument och skapa en mapp för U2 Till övningarna i denna

Läs mer

Labora&on 4 CSS och validering samt fråga D övningar/uppgi?er

Labora&on 4 CSS och validering samt fråga D övningar/uppgi?er Labora&on 4 CSS och validering samt fråga D övningar/uppgi?er 1M321 Webbteknik 1, 7,5hp Medieteknik 2017 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu.se 1. Ladda ner arbetsdokument och skapa en mapp för U2 Till övningarna

Läs mer

Labora&on 2 HTML och validering övningar/uppgi:er

Labora&on 2 HTML och validering övningar/uppgi:er Labora&on 2 HTML och validering övningar/uppgi:er 1M321 Webbteknik 1, 7,5hp Medieteknik 2016 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu.se 1. Ladda ner arbetsdokument Till övningarna i denna labora&on finns det

Läs mer

Labora&on 6 CSS och responsiv webbdesign övningar/uppgi:er

Labora&on 6 CSS och responsiv webbdesign övningar/uppgi:er Labora&on 6 CSS och responsiv webbdesign övningar/uppgi:er 1M321 Webbteknik 1, 7,5hp Medieteknik 2016 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu.se 1. Ladda ner arbetsdokument Till övningarna i denna labora&on

Läs mer

Labora&on 1 Introduk&on &ll utvecklingsmiljön övningar/uppgi<er

Labora&on 1 Introduk&on &ll utvecklingsmiljön övningar/uppgi<er Labora&on 1 Introduk&on &ll utvecklingsmiljön övningar/uppgi

Läs mer

Labora&on 1 Introduk&on &ll utvecklingsmiljön övningar/uppgi<er

Labora&on 1 Introduk&on &ll utvecklingsmiljön övningar/uppgi<er Labora&on 1 Introduk&on &ll utvecklingsmiljön övningar/uppgi

Läs mer

Kravspecifika.on, pappersprototyp & CSS

Kravspecifika.on, pappersprototyp & CSS 1ME321 Webbteknik 1 Lek0on 4 Kravspecifika.on, pappersprototyp & CSS Rune Körnefors Medieteknik 1 2015 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu.se Agenda Veckoplanen Vecka 39 UppgiI U2 = L4+L5+L6 UppgiI U3 Allmänna

Läs mer

Struktur & Layout med CSS

Struktur & Layout med CSS 1ME321 Webbteknik 1 Lek0on 5 Struktur & Layout med CSS Rune Körnefors Medieteknik 1 2015 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu.se Agenda Veckoplanen Vecka 40 Läsanvisningar Exemplet Gretas Blommor GarreKs

Läs mer

Labora&on 1 Variabler och beräkningar övningar/uppgi9er

Labora&on 1 Variabler och beräkningar övningar/uppgi9er Labora&on 1 Variabler och beräkningar övningar/uppgi9er 1M322 Webbteknik 2, 7,5hp Medieteknik 2015 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu.se 1. Ladda ner arbetsdokument Till övningarna i denna labora&on finns

Läs mer

Labora&on 3 HTML och struktur övningar/uppgi:er

Labora&on 3 HTML och struktur övningar/uppgi:er Labora&on 3 HTML och struktur övningar/uppgi:er 1M321 Webbteknik 1, 7,5hp Medieteknik 2016 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu.se 1. Skapa em nym HTML-dokument I denna labora&on ska du skapa tre sidor, som

Läs mer

Textsträngar och formulär i JavaScript

Textsträngar och formulär i JavaScript Föreläsning i webbdesign Textsträngar och formulär i JavaScript Rune Körnefors Medieteknik 1 2012 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu.se Antag a4 variabeln s innehåller följande text s = "pics/small/bridge.jpg"

Läs mer

Skeleton plane & Responsiv webbdesign med CSS

Skeleton plane & Responsiv webbdesign med CSS 1ME321 Webbteknik 1 Lek0on 6 Skeleton plane & Responsiv webbdesign med CSS Rune Körnefors Medieteknik 1 2016 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu.se Agenda Veckoplanen U2 deadline Exemplet Gretas Blommor

Läs mer

Labora&on 2 Funk&oner, if och loop övningar/uppgi:er

Labora&on 2 Funk&oner, if och loop övningar/uppgi:er Labora&on 2 Funk&oner, if och loop övningar/uppgi:er 1M322 Webbteknik 2, 7,5hp Medieteknik 2017 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu.se 1. Ladda ner arbetsdokument Till övningarna i denna labora&on finns

Läs mer

Laboration 3 HTML och struktur samt frågorna A - C övningar/uppgifter

Laboration 3 HTML och struktur samt frågorna A - C övningar/uppgifter Laboration 3 HTML och struktur samt frågorna A - C övningar/uppgifter 1M321 Webbteknik 1, 7,5hp Medieteknik 2018 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu.se 1. Skapa ett nytt HTML-dokument I denna laboration

Läs mer

Formulär, textsträngar och en del annat

Formulär, textsträngar och en del annat 1ME322 Webbteknik 2 Lektion 6 Formulär, textsträngar och en del annat Rune Körnefors Medieteknik http://medieteknik.lnu.se/1me322 1 2018 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu.se Agenda JavaScript Interaktion

Läs mer

Formulär i Sitecore. Innehåll. Inlogg sitecore:

Formulär i Sitecore. Innehåll. Inlogg sitecore: Formulär i Sitecore Inlogg sitecore: http://cms2.in.stofair.se/sitecore/login Innehåll Formulär i Sitecore... 1 Skapa formulär... 2 Lägga till fält... 3 List Type:... 5 Bekräftelsemail... 8 Peka ut formuläret...

Läs mer

Visuell design Bilder & färger

Visuell design Bilder & färger 1ME321 Webbteknik 1 Lek0on 8 Visuell design Bilder & färger Rune Körnefors Medieteknik 1 2015 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu.se Agenda Veckoplanen Vecka 43 Läsanvisningar UpphovsräPslagen Kort sammanfapning

Läs mer

FrontPage Express. Ämne: Datorkunskap (Internet) Handledare: Thomas Granhäll

FrontPage Express. Ämne: Datorkunskap (Internet) Handledare: Thomas Granhäll FrontPage Express I programpaketet Internet Explorer 4.0 och 5.0 ingår också FrontPage Express som installeras vid en fullständig installation. Det är ett program som man kan använda för att skapa egna

Läs mer

Övning (X)HTML 2. Sidan 1 av 7 2010-11-11

Övning (X)HTML 2. Sidan 1 av 7 2010-11-11 Sidan 1 av 7 2010-11-11 Övning (X)HTML 2 Innan du börjar med laborationen ska du se till så att du har öppnat din editor (till exempel Notepad++). I denna editor ska du skriva (X)HTML-kod som du sedan

Läs mer

Labora&on 5 Dynamisk HTML och &mers övningar/uppgi=er

Labora&on 5 Dynamisk HTML och &mers övningar/uppgi=er Labora&on 5 Dynamisk HTML och &mers övningar/uppgi=er 1M322 Webbteknik 2, 7,5hp Medieteknik 2015 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu.se 1. Ladda ner arbetsdokument Till övningarna i denna labora&on finns

Läs mer

Visa och dölja element med JavaScript

Visa och dölja element med JavaScript Föreläsning i webbdesign Visa och dölja element med JavaScript Rune Körnefors Medieteknik 1 2012 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu.se Visa och dölja element Förändra elementets sdl för display eller visibility

Läs mer

Webbprogrammering. Sahand Sadjadee

Webbprogrammering. Sahand Sadjadee Webbprogrammering Sahand Sadjadee Agenda Webb The World Wide Web (WWW) is a network of online content that is formatted in HTML and accessed via HTTP. The term refers to all the interlinked HTML pages

Läs mer

Manual Webb-admin för evenemang

Manual Webb-admin för evenemang Manual Webb-admin för evenemang Version: 001 Innehållsförteckning Logga in... 1 Lägg in nytt/redigera evenemang... 3 Prenumerant... 3 Evenemang eller Aktivitet... 3 Huvudtema och Tema... 3 Huvudkategori

Läs mer

Copy Cat Laboration 4

Copy Cat Laboration 4 Laborationsanvisning Copy Cat Laboration 4 Författare: Johan Leitet Version: 1 Datum: 2011-09-19 Inledning Vi kommer på denna laboration fortsätta med CSS och nu finslipa vår sida. Du kommer även att få

Läs mer

Övningar i JavaScript del 5

Övningar i JavaScript del 5 Övningar i JavaScript del 5 I dessa övningar ska vi ta upp några lika händelsehanterare. Dessa ska dck inte läggas in med attribut i HTML-kden, så sm vi gjrt tidigare med nclick. Istället ska vi nu lägga

Läs mer

Lektion 2 - CSS. CSS - Fortsätt så här

Lektion 2 - CSS. CSS - Fortsätt så här Lektion 2 - CSS I den här lektionen behandlas HTML och CSS. Det förutsätts att lektion 1 är gjord, eller att du har tillräckliga kunskaper i grundläggande HTML för att klara den här lektionen. CSS - Fortsätt

Läs mer

För att öppna galleriet, ange adressen http://www.galleri.storsjobygdensfotoklubb.se

För att öppna galleriet, ange adressen http://www.galleri.storsjobygdensfotoklubb.se Använda Bildgalleriet För att öppna galleriet, ange adressen http://www.galleri.storsjobygdensfotoklubb.se Logga in För att skapa och administrera album för galleriet ska du logga in. Användarnamn är användarens

Läs mer

Manual för webbredaktörer. Februari 2013

Manual för webbredaktörer. Februari 2013 Manual för webbredaktörer Februari 2013 1 Innehåll Organisation och innehåll på webben sid 3 Att komma igång sid 4 Skapa en sida sid 6 Redigera sidan sid 7 Publiceringsdatum Spalter på sidan Verktygslådan

Läs mer

Xhtml och CSS.Tillämpad fysik och elektronik Per Kvarnbrink (redigering Ulf Holmgren 2011)

Xhtml och CSS.Tillämpad fysik och elektronik Per Kvarnbrink (redigering Ulf Holmgren 2011) Laboration 1: Xhtml och CSS.Tillämpad fysik och elektronik Per Kvarnbrink (redigering Ulf Holmgren 2011) Målsättning Att prova på grundläggande html samt att separera innehåll och utseende. Slutresultatet

Läs mer

Språk för webben introduk4on 4ll HTML

Språk för webben introduk4on 4ll HTML Föreläsning i webbdesign Språk för webben introduk4on 4ll HTML Rune Körnefors Medieteknik 1 2012 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu.se En webbsidas beståndsdelar Text (formaterad, strukturerad) Länkar Inkluderade

Läs mer

Grundläggande funktioner i CMS ifrån Argonova Systems, 2011.

Grundläggande funktioner i CMS ifrån Argonova Systems, 2011. Grundläggande funktioner i CMS ifrån Argonova Systems, 2011. Syfte Detta dokument tar upp grundläggande funktioner i Argonova Systems CMS i syfte att förbereda och stödja användaren, vid sidan av och inför

Läs mer

Mappar och filer för webbsidor

Mappar och filer för webbsidor Mappar och filer för webbsidor I de4a dokument illustreras det hur du kan arbeta med mappar och filer, då du skapar webbsidor och ska publicera dem för uppgi=erna. Det visas också hur du skickar in redovisningar

Läs mer

Laboration 2: Xhtml och CSS.

Laboration 2: Xhtml och CSS. Laboration 2: Xhtml och CSS. Målsättning Att prova på grundläggande html samt att separera innehåll och utseende. Slutresultatet kommer att bli en webbplats med layout, bakgrundsbilder, minst en meny och

Läs mer

Utbildning webbredaktörer. Hösten 2012

Utbildning webbredaktörer. Hösten 2012 Utbildning webbredaktörer Hösten 2012 Att komma igång Organisation för webben Skapa en sida Publiceringsdatum Redigera sidan Bilder Länkar Spalter Rubriker Verktygslådan Att komma igång Registrera dig

Läs mer

Manual Söka ledig tjänst Landstinget i Östergötland. Senast reviderad 2012-03-02

Manual Söka ledig tjänst Landstinget i Östergötland. Senast reviderad 2012-03-02 Manual Söka ledig tjänst Landstinget i Östergötland Senast reviderad 2012-03-02 Sök en specifik tjänst... 3 Första gången du registrerar en ansökan... 4 Vill ansöka och har redan ett användarkonto... 5

Läs mer

SORSELE KOMMUN. Handbok OEW. 28 sept 2012 Mari-Anne Englund Barbro Olofsson. Sorsele kommun Version 2012-09-28, rev 131101 1 (19)

SORSELE KOMMUN. Handbok OEW. 28 sept 2012 Mari-Anne Englund Barbro Olofsson. Sorsele kommun Version 2012-09-28, rev 131101 1 (19) Handbok i OEW 28 sept 2012 Mari-Anne Englund Barbro Olofsson Sorsele kommun Version 2012-09-28, rev 131101 1 (19) Använd det användarnamn och lösenord som du fått. Fungerar det inte hör av dig till Mari-Anne

Läs mer

Webbprogrammering - 725G54 PHP. Foreläsning II

Webbprogrammering - 725G54 PHP. Foreläsning II Webbprogrammering - 725G54 PHP Foreläsning II Agenda Serverskript PHP Validering av data med serverskript Säkerhet Lab 2. Live coding Serverskript Kör ett program på servern och resultatet skickas till

Läs mer

Introducerande övningar i HTML

Introducerande övningar i HTML Introducerande övningar i HTML En webbsida består av en textfil som innehåller sidans text och koder i språket HTML, för att formatera innehållet. Har man bilder på sidan, så finns de som separata filer

Läs mer

Övning: Skapa en ny regel

Övning: Skapa en ny regel Övning: Skapa en ny regel Den här övningen förklarar hur man skapar en automatiserad händelse som kallas regel i applikationen. Övningen använder Device management application som finns tillgänglig under

Läs mer

ORDLISTA WEBBDESIGN 100P

ORDLISTA WEBBDESIGN 100P ORDLISTA WEBBDESIGN 100P HTML- TAGGAR M.M. (DE BLÅFÄRGADE ORDEN ÄR OLIKA ATTRIBUT SOM HÖR TILL DE OLIKA TAGGARNA.) HTML Står för Hyper Text Markup Language och är en uppsättning markeringskoder.

Läs mer

Zimplit CMS Manual. Introduktion. Generell Information

Zimplit CMS Manual. Introduktion. Generell Information Zimplit CMS Manual Introduktion Detta dokument ger en överblick av Zimplit CMS (Content Management System) användargränssnitt och dess funktioner. (För mer information och hjälp-forum, se zimplit.org.)

Läs mer

WEBBAPPLIKATION 4.1. Centralen för utredning av penningtvätt. Sida 1 / 6 REGISTERING GUIDE. APPLIKATION: 2014 UNODC, version 4.1.38.

WEBBAPPLIKATION 4.1. Centralen för utredning av penningtvätt. Sida 1 / 6 REGISTERING GUIDE. APPLIKATION: 2014 UNODC, version 4.1.38. Centralen för utredning av penningtvätt WEBBAPPLIKATION 4.1 REGISTERING GUIDE APPLIKATION: 2014 UNODC, version 4.1.38.0 Stödtelefon: tfn: 0295 486 833 (vardagar 8 16) e-post: goaml.krp@poliisi.fi Frågor

Läs mer

HTML. Introduktion till HyperText Markup Language

HTML. Introduktion till HyperText Markup Language HTML Introduktion till HyperText Markup Language 1 Frågor innan vi börjar? 2 Dagens föreläsning Snabb introduktion till webben Varför använder vi HTML? Ett första HTML-dokument Metadata Teckenkodning Validera

Läs mer

F06 A table form Dagens agenda

F06 A table form Dagens agenda F06 A table form Dagens agenda Länkar Tabeller Formulär Hyperlänkar index.html feed/news.html klickbar text hippo.png about.html Relativ länk till webbsida via klickbar länk: klickbar

Läs mer

Föreläsning 4. CSS Stilmallar för webben

Föreläsning 4. CSS Stilmallar för webben Föreläsning 4 CSS Stilmallar för webben Innehåll 1. CSS, vad är det? 2. Repetition av HTML-element 3. CSS, hur, var, när? 4. CSS & arv? CSS Cascading Style Sheet Same, same, but different Samma innehåll

Läs mer

12 Webb och kurshemsidor

12 Webb och kurshemsidor 12 Webb och kurshemsidor Många lärare använder sig av kurswebbsidor eller egna personliga webbsidor som ett ställe att samla information och dokumentation kring sitt arbete. Om du ska skapa en webbsida,

Läs mer

Krav på webbläsare. Manual för arbetslöshetkassorna. De webbläsare som är kompatibla med portalen är minst Internet Explorer 6.x och Firefox 2.

Krav på webbläsare. Manual för arbetslöshetkassorna. De webbläsare som är kompatibla med portalen är minst Internet Explorer 6.x och Firefox 2. Användarmanual till IAF:s portal för arbetslöshetskassor 1 (8) Manual för arbetslöshetkassorna Krav på webbläsare De webbläsare som är kompatibla med portalen är minst Internet Explorer 6.x och Firefox

Läs mer

Uppdaterad: 2014-03-18. Lathund. Arbetsrum

Uppdaterad: 2014-03-18. Lathund. Arbetsrum Uppdaterad: 2014-03-18 Lathund Arbetsrum 1 1 Innehållsförteckning Inledning 3 Arbetsrum 4 Skapa arbetsrum, steg 1 4 Skapa arbetsrumslista 4 Olika typer av arbetsrum 6 Skapa arbetsrum, steg 2 6 Lägg in

Läs mer

Vilken version av Dreamweaver använder du?

Vilken version av Dreamweaver använder du? Sida 1 av 7 Lektion 1: sida 1 av 4 Till kursens framsida Sida 2 av 4» Lektion 1 Då ska vi sätta igång med den här kursens första lektion! Här kommer du att få lära dig hur man skapar och förbereder webbplatser

Läs mer

Programmeringteknik. Planering 2014-05-12 MÅL LABB: MOMENT LAB4 HTML - EXEMPEL HTML. Webbdelen

Programmeringteknik. Planering 2014-05-12 MÅL LABB: MOMENT LAB4 HTML - EXEMPEL HTML. Webbdelen MÅL Programmeringteknik Webbdelen Efter webbmomentet ska du: kunna använda ett tiotal kommandon i: HTML (göra webbsidor) CSS (webbsidans utseende) Javascript (programmering - klienten) PHP (programmering

Läs mer

Att använda laget.se

Att använda laget.se 2012 Att använda laget.se för ungdomsledare i MSSK Dokumentet är framtaget för att hjälpa till att förenkla användningen av lagens webbsidor. Har du förslag på ändringar eller ser felaktigheter kan du

Läs mer

Elektronisk publicering TNMK30

Elektronisk publicering TNMK30 Elektronisk publicering TNMK30 Förra gången Färger CSS - layout och styling Lite repetition (X)HTML och SEO Att separera innehåll från presentation. CSS, layoutproblem med float och boxar CSS, layoutproblem

Läs mer

Medieteknologi Webbprogrammering och databaser MEB725, 5p (7,5 ECTS) Klientprogrammering JavaScript Program på flera sidor

Medieteknologi Webbprogrammering och databaser MEB725, 5p (7,5 ECTS) Klientprogrammering JavaScript Program på flera sidor http://w3.msi.vxu.se/multimedia Medieteknologi Webbprogrammering och databaser MEB725, 5p (7,5 ECTS) Klientprogrammering JavaScript Program på flera sidor Rune Körnefors Innehåll Variabler i JavaScript

Läs mer

<Webbutvecklare lektion="02"> Kursledare: Mahmud Al Hakim

<Webbutvecklare lektion=02> Kursledare: Mahmud Al Hakim Kursledare: Mahmud Al Hakim Lektionstillfällets mål Introduktion till CSS CSS Regler och egenskaper Externa CSS-filer: Link-taggen Intern CSS: Style-taggen Inline CSS: Attributet

Läs mer

Sammanfattning av hantering av redovisning av uppgift U1

Sammanfattning av hantering av redovisning av uppgift U1 Sammanfattning av hantering av redovisning av uppgift U1 Hur du redovisar Hur svar ges Hur eventuell komplettering sker Hur restuppgifter hanteras Hur registrering av resultat görs 1M321 Webbteknik 1,

Läs mer

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR I följande dokument hittar ni information om hur ni administrerar er nya hemsida. Manualen går endast igenom grundläggande administration. För mer avancerad redigering

Läs mer

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt. Kom igång Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.se/login Nu dyker en ruta upp på skärmen. Fyll i ditt användarnamn och lösenord och klicka på "logga in". Nu

Läs mer

En personuppgift är information som kan kopplas till en fysisk person som är i livet. Även kodade uppgifter kan anses vara personuppgifter.

En personuppgift är information som kan kopplas till en fysisk person som är i livet. Även kodade uppgifter kan anses vara personuppgifter. Innehåll Vad finns i lathunden?... 2 Vad är Dataskyddsförordningen (GDPR)?... 2 Dataskyddsförordningen och formulär på webben... 2 Checklista inför skapandet av formulär... 2 Tacksida... 3 Formulärblock...

Läs mer

Manual: Skapa egna ansökningsformulär

Manual: Skapa egna ansökningsformulär INFORMATION TILL FOLKHÖGSKOLORNA Manual: Skapa egna ansökningsformulär Alla folkhögskolor kan skapa egna digitala ansökningsformulär genom en funktion på Folkhögskola.nu. Genom att logga in på www.folkhogskola.nu/admin

Läs mer

Webbformulärverktyg i InfoGlue.

Webbformulärverktyg i InfoGlue. Webbformulärverktyg i InfoGlue. Nu kan du skapa egna formulär med valfria fält i InfoGlue. Du kan med hjälp av verktyget kombinera olika fält för att skapa diverse formulär för anmälan, kontakt, beställning

Läs mer

Avancerade Webbteknologier

Avancerade Webbteknologier Projektledning, Business Knowledge Användbarhet & Layout Avancerade Webbteknologier Lkti Lektion 1 Kommunikation Tobias Landén tobias.landen@chas.se Avancerade webbteknologier del 1 (4 KY poäng) Syfte

Läs mer

Kom igång och redigera din hemsida!

Kom igång och redigera din hemsida! Kom igång och redigera din hemsida Smelink WEB l Storgatan 14 l 352 31 Växjö l support@smelink.se l www.smelink.se Senast uppdaterad: 120918 Del 1 Logga in Välkommen att ta del av vårt uppdateringsverktyg,

Läs mer

Lathund skapa och redigera sidor en projektwebb

Lathund skapa och redigera sidor en projektwebb Lathund skapa och redigera sidor en projektwebb 1. Gå in via redigeringsadressen: https://projektwebbaradmin.lansstyrelsen.se/miljosamverkanskane 2. Skapa sida Navigera till den del av webbplatsen där

Läs mer

Carl-Oscar Hermansson WEBB DESIGN

Carl-Oscar Hermansson WEBB DESIGN Carl-Oscar Hermansson WEBB DESIGN Del SKAPA DIN WEBBPLATS MED HTML. Öppna ett HTML-dokument... 8 6. HTML grundkod... 9 7. Färger... 0 8. Textformatering... 9. Listor... 0 0. Bilder.... Bakgrundsbilder...

Läs mer

Hur du gör ditt Gilles hemsida - en liten hjälp på vägen

Hur du gör ditt Gilles hemsida - en liten hjälp på vägen Hur du gör ditt Gilles hemsida - en liten hjälp på vägen Sidan 2 - Logga in Sidan 3 - Uppbyggnad av en sida Sidan 4 - Infoga länk Sidan 5 - Infoga bilaga Sidan 6 - Infoga bild Sidan 7-8 Vad betyder knapparna

Läs mer

Kom igång och redigera din hemsida!

Kom igång och redigera din hemsida! Kom igång och redigera din hemsida Smelink WEB l Storgatan 14 l 352 31 Växjö l support@smelink.se l www.smelink.se Senast uppdaterad: 100915 Del 1 Logga in Välkommen att ta del av vårt uppdateringsverktyg,

Läs mer

Dokumentation. Joomla - Administrationsguide 1. Logga in i administrations-gränssnittet 2. Ändra globala inställningar 2.

Dokumentation. Joomla - Administrationsguide 1. Logga in i administrations-gränssnittet 2. Ändra globala inställningar 2. Joomla - Administrationsguide Joomla - Administrationsguide 1 Logga in i administrations-gränssnittet 2 Ändra globala inställningar 2 Ändra titel 3 Artiklar, kategorier och sektioner 4 Skapa sektioner

Läs mer

Innehållsförteckning. Sidan 2 (24)

Innehållsförteckning. Sidan 2 (24) Innehållsförteckning 1. Ansvarig i föreningen.. 2 1.1 Internetadress... 3 1.2 Inloggning och glömt lösenord... 3 1.3 Låst lösenord... 5 1.4 Huvudmeny i Aktivitetsstöd... 7 2. Administration 8 2.1 Föreningens

Läs mer

3. Hämta och infoga bilder

3. Hämta och infoga bilder Sida 1 av 8 Lektion 1: sida 4 av 4 «Sida 3 av 4 Till kursens framsida 3. Hämta och infoga bilder Nu vet vi ju hur man sätter in text i sin sida. Men hur gör man med bilder? Det är inte svårt alls! Det

Läs mer

Publiceringsverktyget

Publiceringsverktyget Publiceringsverktyget Uppdaterad 2015-03-18 Presentera företaget på eventwebben Inför mässan är det viktigt att du så tidigt dom möjligt uppdaterar din presentation på eventwebben. Många av dina kunder

Läs mer

1. Gå till redigeringsläge i Episerver, klicka på den sida som du vill ha ett formulär på. 2. Klicka på fliken Formulär.

1. Gå till redigeringsläge i Episerver, klicka på den sida som du vill ha ett formulär på. 2. Klicka på fliken Formulär. Formulär - lathund Du kan skapa formulär på sidmallen skolornas webbsida 1. Gå till redigeringsläge i Episerver, klicka på den sida som du vill ha ett formulär på. 2. Klicka på fliken Formulär. 3. Klicka

Läs mer

Lathund - webbsidor och filer

Lathund - webbsidor och filer Lathund - webbsidor och filer 2005-09-07 Manualen nås via denna webbadress: http://www.med.lu.se/support Lathund - webbsidor och filer... 1 1. Inloggning... 2 Efter inloggningen... 2 2 Översikt över gränssnittet...

Läs mer

Uppdaterad: 2014-05-07. Lathund Ny medlem

Uppdaterad: 2014-05-07. Lathund Ny medlem Uppdaterad: 2014-05-07 Lathund Ny medlem 1 1 Innehållsförteckning Inledning 3 Ny layout (fr.o.m 12/3) 4 Medlemmar 5 Ny medlem med fullständigt personnummer 6 Vanliga felmeddelanden 7 Ny medlem med ofullständigt

Läs mer

Aktivitetsstöd Närvarorapportering. Ansvarig i Föreningen

Aktivitetsstöd Närvarorapportering. Ansvarig i Föreningen Aktivitetsstöd Närvarorapportering Ansvarig i Föreningen 2 (27) Datum 2013-09-26 Innehållsförteckning 1. Ansvarig i föreningen/föreningsadministratör... 3 1.1 Internetadress... 3 1.2 Inloggning och glömt

Läs mer

Övningar i JavaScript del 4

Övningar i JavaScript del 4 Övningar i JavaScript del 4 I dessa övningar ska du dels hantera ett frmulär ch dels arbeta med några textsträngar. 1. Dkument i övningsmappen Övningsmappen sm du laddar ner från labratinens webbsida innehåller

Läs mer

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Version 2 Villaägarnas Riksförbund Sollentuna 2011 Innehåll Redigera befintlig sida... 3 Skriva text eller klistra in kopierad text... 5 Rubriker i brödtext...

Läs mer

Introduk+on +ll programmering i JavaScript

Introduk+on +ll programmering i JavaScript Föreläsning i webbdesign Introduk+on +ll programmering i JavaScript Rune Körnefors Medieteknik 1 2012 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu.se Språk Naturliga språk Mänsklig kommunika+on T.ex. Svenska, engelska,

Läs mer

Kom igång med din butik. 1. Skapa kategorier och produkter 2. Att göra en beställning i butiken 3. Övriga verktyg

Kom igång med din butik. 1. Skapa kategorier och produkter 2. Att göra en beställning i butiken 3. Övriga verktyg Kom igång med din butik Tack för att du har valt en butik hos Talex! Detta är en liten snabbguide som hjälper dig att komma igång med din butik. Den är skapad för att du snabbt ska få ett grepp om hur

Läs mer

Byalag.se Administrationsmanual

Byalag.se Administrationsmanual Byalag.se Administrationsmanual Snabbmeny: Återgå till huvudmenyn - Ladda hem Manual Skriv ut denna sida Inledning Du läser nu ett kompendie på hur man uppdaterar www.byalag.se på ett enkelt och smidigt

Läs mer

Introduktion. Markera den gröna bocken. Skriv in URL:en http://www.ipoint.se. Klicka på knappen Platser.

Introduktion. Markera den gröna bocken. Skriv in URL:en http://www.ipoint.se. Klicka på knappen Platser. LATHUND Introduktion Välkommen till vår interaktiva kursportal. Detta är en lathund för dig som ska utbilda dig med hjälp av ipoint-kurser. Instruktionerna gäller när du använder Internet Explorer 8.0

Läs mer

Instruktioner. Innehåll: 1. Vad är Kimsoft Control (SIDA 2) 3. Hem (SIDA 2)

Instruktioner. Innehåll: 1. Vad är Kimsoft Control (SIDA 2) 3. Hem (SIDA 2) 1 Instruktioner Innehåll: 1. Vad är Kimsoft Control (SIDA 2) 2. Logga in (SIDA 2) 3. Hem (SIDA 2) 4. Skapa/redigera sidor (SIDA 3) 41. Lägg till ny sida (SIDA 3) 42. Avancerat (SIDA 4) 5. Texteditor (SIDA

Läs mer

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR I följande dokument hittar ni information om hur ni administrerar er nya hemsida. Manualen går endast igenom grundläggande administration. För mer avancerad redigering

Läs mer

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Version 1 Villaägarnas Riksförbund Sollentuna 2011 Postadress Besöksdress Telefon Fax E-post Hemsida Box 7118, 192 07 Sollentuna Johan Berndes väg 8-10 010-750

Läs mer

2009-08-20. Manual för Typo3 version 4.2

2009-08-20. Manual för Typo3 version 4.2 2009-08-20 Manual för Typo3 version 4.2 1 2 Innehåll: 1. Allmänt 4 2. Grunderna i Typo3 5 2.1 Knappar 5 2.2 Inloggning 5 2.3 Den inledande vyn 6 2.4 Sidträdet 7 3. Sidor 8 3.1 Skapa en ny sida 8 3.1.1

Läs mer

http://office.microsoft.com/sv-se/word/ha100444731053.aspx

http://office.microsoft.com/sv-se/word/ha100444731053.aspx 1. Öppna Word 2007 i 97-2003 2. Vilken Explorer har jag 3. Inloggning med Explorer 8 4. Sökväg till sidan 5. Ha två fönster öppna 6. Stilar 7. Storleksändra 8. Inklistring av text 9. Bilder till startsidan

Läs mer

Grundutbildning EPiServer CMS6

Grundutbildning EPiServer CMS6 Grundutbildning EPiServer CMS6 Välkommen! Presentation av kursledare och kursdeltagare Kursinnehåll Verktygsfält och funktioner Skapa sida, spara och publicera Redigera sida Länkar till andra sidor och

Läs mer

Snabbhjälp Kulturdatabasen.se projektbidrag

Snabbhjälp Kulturdatabasen.se projektbidrag Snabbhjälp Kulturdatabasen.se projektbidrag Kulturdatabasen.se - projektbidrag är en webbapplikation som ska användas för att skicka och redovisa ansökan om arrangörs- och utvecklingsbidrag samt ansökan

Läs mer

Lägga till bild i e- handeln

Lägga till bild i e- handeln Lägga till bild i e- handeln INNEHÅLL 1 LÄGGA TILL BILD I E-HANDELN... 3 2 LÄGGA TILL BILD PÅ PRODUKT... 3 3 LÄGGA TILL BILD PÅ KURS... 4 4 LÄGGA TILL BILD I TIDMALLEN... 6 5 SKAPA URL TILL BILD... 7 5.1

Läs mer

Arbetshäfte Office 365 en första introduktion

Arbetshäfte Office 365 en första introduktion Arbetshäfte Office 365 en första introduktion Innehåll En introduktion för att bekanta sig med O365... 2 Skapa din profil... 2 Övning:... 3 2. Kontakter... 4 Lägg till kontakt och grupp... 4 Övning:...

Läs mer

Lathund för webbpublicering på Vi Ungas distriktswebbplatser

Lathund för webbpublicering på Vi Ungas distriktswebbplatser Lathund för webbpublicering på Vi Ungas distriktswebbplatser 1 1. Introduktion 3 2. Inloggning 3 3. Publicering av nyheter 4 4. Hantera nyheter 7 5. Snabblänkar 7 6. Sidor 8 7. Händelser 8 8. Distriktets

Läs mer

Förra gången. jquery Lab 4 Muddy Cards resultat.

Förra gången. jquery Lab 4 Muddy Cards resultat. Förra gången jquery Lab 4 Muddy Cards resultat. Labgrupper Helklass alltid på lab-tiderna? Ingen föreläsning nästa vecka Bonus-info HTML - formulär Serverskript PHP Portfolio Sammanfattning. Idag Webblingo

Läs mer

Ikon Menyalternativ Funktion och beskrivning Sök och ersätt text i arbetsfältet. Ramformatering

Ikon Menyalternativ Funktion och beskrivning Sök och ersätt text i arbetsfältet. Ramformatering Innehåll Redigeringsverktyget... 3 Hantera bilder... 5 Infoga pdf-fil... 5 Lägg till mall... 6 Infoga YouTube-klipp... 6 Infoga länk... 7 Infoga tabell... 8 Kodupprensning... 10 CSS-klass... 10 Egna anteckningar:...

Läs mer

I den här labben ska vi använda oss av en trevlig nyhet i HTML5: Local Storage, för att implementera en sorts lokal gästbok.

I den här labben ska vi använda oss av en trevlig nyhet i HTML5: Local Storage, för att implementera en sorts lokal gästbok. Lokal Gästbok I den här labben ska vi använda oss av en trevlig nyhet i HTML5: Local Storage, för att implementera en sorts lokal gästbok. Gästboken ska fungera som så att man har ett fält där man kan

Läs mer

1 Användarhandledning

1 Användarhandledning Uppdragsanmälan version 1.2 1 Användarhandledning Processen att skicka uppdragsanmälan För att skicka uppdragsanmälan måste en fil med namnet "uppdragsanmalan.xml" skickas till Skatteverket (OBS namnet

Läs mer

FAQ Boka Landtransport

FAQ Boka Landtransport FAQ Boka Landtransport Innehållsförteckning 1. Jag får ett felmeddelande som inte går bort trots att jag uppdaterar!... 2 2. Jag försöker boka Farligt Gods men får felmeddelande... 2 3. Jag får meddelande

Läs mer

Manual Introduktionskurs SiteVision

Manual Introduktionskurs SiteVision Manual Introduktionskurs SiteVision sidan 1 Manual Introduktionskurs SiteVision 20141125 Version 3 Innehållsförteckning Logga in 2 Redigera text 3 Om bilder på ale.se 6 Lägga till en bild 7 Lägga till

Läs mer

Övningsuppgifter med E-postklienten MS live Inloggning

Övningsuppgifter med E-postklienten MS live Inloggning Övningsuppgifter med E-postklienten MS live Inloggning Adressen till webbklienten live.com skrivs in i webbläsarens adressfält Skriv in hela din e-postadress Utseendet på det här området används av Microsoft

Läs mer