Labora&on 4 CSS och validering övningar/uppgi9er

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Labora&on 4 CSS och validering övningar/uppgi9er"

Transkript

1 Labora&on 4 CSS och validering övningar/uppgi9er 1M321 Webbteknik 1, 7,5hp Medieteknik 2016 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu.se

2 1. Ladda ner arbetsdokument och skapa en mapp för U2 Till övningarna i denna labora&on finns det en bildfil som du kan ladda ner i en zip-fil. Länk &ll zip-filen finns på labora&onens webbsida. Då du packat upp zip-filen, får du en mapp som innehåller bildfilen. Skapa en mapp kallad u2 i din mapp dold i mappen webbsidor, som du skapade i labora&on 1. De filer du sedan skapar i labora&on 4 &l 6, lägger du i mappen u2. Skapa där en mapp pics och lägg den nedladdade bildfilen i den. pics är mappen med bilden som du laddar ner från labbens sida. Övriga filer är de som du skapar i labora&onen.

3 2a. Skapa en HTML-fil Även i uppgi9 U2 ska du skapa tre webbsidor med svar på varsin fråga. Det ges en fråga i var och en av de tre labora&onerna L4 &ll L6. Frågorna benämns Fråga D &ll Fråga F och de har också beskrivande underrubriker, på samma sä[ som Fråga A &ll Fråga C i &digare uppgi9/labora&oner. I U2 ska sidorna också s&lsä[as med CSS. I L4 skapas grundstrukturen, i L5 skapas layout och i L6 görs en responsiv design. I denna labora&on (L4) skapar du alltså HTML-filerna och en CSS-fil som ger en grunds&l för dem. Nu skapar du först en mall för sidorna. Denna mall ska också finnas med i din redovisning av uppgi9 U2. Skapa en HTML-fil och kalla den template.htm. Strukturera koden i HTML, så a[ du har med följande delar: mall header: e[ sidhuvud med frågans rubrik nav: navigeringslänkar för a[ gå mellan de olika sidorna main: innehåll där en del består av frågans text och en annan del består av di[ svar footer: en sidfot med t.ex. di[ namn och datum. fortsä7ning i övning 2b

4 2b. Innehåll på sidan För a[ ha något a[ s&lsä[a i de kommande övningarna, lägger du först in en nonsenstext eller "Lorem ipsum"-text: h[p:// header nav main footer h1 för huvudrubrik och h3 för underrubrik. Länkarna för sidorna läggar du i en ul-lista. Ta med länkar för de tre frågorna samt mallen. E[ element (t.ex. sec>on eller div) för frågan. Lägg in e[ id-a[ribut med lämpligt namn i star[aggen. Innehållet ska vara e[ textstycke och en ol-lista med delfrågor. Resten av main ska sedan vara di[ svar, men lägg nu in fem textstycken med "lorem ipsum" och några rubriker. Använd h2 för den första rubriken och h3 för de övriga. Lägg också in en tabell med fem rader. Använd th i den övre raden och td i de övriga. Ta inte med något border-a[ribut i table-taggen. (S&l med kantlinjer ska du sedan göra med CSS.) Lägg in di[ namn och datum. Lägg texten direkt i footer, utan p-element.

5 3. Skapa en CSS-fil Alla sidor ska s&lsä[as med samma CSS-fil. Skapa en CSS-fil. Lägg in en s&l för body, där du anger en s&l för en bakgrundsfärg. De[a för a[ du enkelt ska kunna se a[ du sedan länkar in CSS-filen korrekt. I HTML-filen (template.htm) lägger du in en link-tagg för a[ ta in CSS-filen. Testa i webbläsaren och se a[ sidan har den bakgrundsfärg du ange[, så a[ du vet a[ CSS-filen länkas in korrekt. Skapa tre kopior av HTML-filen för fråga D &ll F och namnge filerna så som du namngav dem i dina navigeringslänkar. Testa igen i webbläsaren, för a[ se a[ länkarna i navigeringen fungerar och a[ s&lmallen används på alla sidor. D E F mall

6 4. Grunds&l I CSS-filen börjar du med en grunds&l för några vanliga element i sidornas kod. body Lägg t.ex. in s&l för bakgrundsfärg, texhärg och val av typsni[. Begränsa också bredden &ll t.ex. 800 pixlar. h2, h3 Både för rubrikerna h2 och h3, lägger du in en annan texhärg och kursiv text eller annan valfri s&l. Du ska alltså ha en gemensam s&l för h2 och h3. h3 Skapa även en egen s&l för h3 och lägg in en kantlinje ovanför h3-rubrikerna med följande kod för h3: border-top:1px solid #999; padding-top:10px;

7 5. S&l för sidhuvud Skapa nu en s&l för sidhuvudet. header Lägg in bilden bg.jpg som bakgrundsbild. Sä[ höjden på header &ll 140px (samma höjd som bilden). Bilden är bredare än sidans innehåll, så lägg även in background-posi>on:center; för a[ centrera bilden. Rubrikerna h1 och h3 i header Sä[ padding &ll lämpligt värde (t.ex. 10px) för a[ få e[ litet avstånd från kanten &ll texten. Den s&l du redan har för h3 (från föregående övning) gäller även här. Du får ändra den &digare s&len, så a[ den endast gäller för rubriker i main. Lägg där &ll main både före h2 och h3. Lägg sedan &ll s&l för h1 och h3 i header där du väljer lämplig texhärg och eventuellt annan s&l. Om du vill justera avståndet mellan rubrikerna, dvs h1 och h3, får du experimentera med olika värden på margin och padding (eller egentligen margin-top, margin-bo7om, padding-top och padding-bo7om). Du kan börja med a[ sä[a dem &ll 0 och sedan öka &ll de värden du vill ha.

8 6. S&l för sidfot Nu ska du skapa en s&l för sidfoten. footer Välj valfri färg på bakgrund och text. Centrera texten med text-align. Välj också lämpligt värde (t.ex. 10px) på padding.

9 7. S&l för navigering Nu är det dags a[ s&lsä[a navigeringslänkarna. Du ska ändra listan, så a[ det blir en rad med länkar. nav ul Ta bort punkterna före varje rad. Sä[ padding &ll 0, så a[ inskjutningen i vänsterkanten tas bort. nav ul li Ändra display, så a[ alla li-element hamnar in&ll varandra på samma rad. Lägg &ll en marginal i högerkanten för varje li, för a[ få lämpligt avstånd mellan länkarna. nav a Ta bort understrykningen. Lägg in en padding på några pixlar. Lägg in en bakgrundsfärg och texhärg för a:link och a:visited. Lägg in en annan bakgrundsfärg (och eventuellt texhärg) för a:hover och a:ac>ve.

10 8. S&l för frågerutan Rutan för frågan ska nu få rundade hörn och en skugga. Referera &ll rutan med hjälp av det id du lagt in i taggen. Lägg in en annan bakgrundsfärg. Lägg &ll en kantlinje, t.ex. en kant på 4px, solid och lite mörkare färg. Lägg &ll rundade hörn med border-radius. Experimentera med olika värden, för a[ få den rundning du vill ha. Lägg också &ll en padding, så a[ inte texten hamnar precis in&ll kanten. Gör rutan smalare och centrera den. Sä[ bredden &ll 80%. Lägg &ll margin:0 auto; för a[ centrera rutan. Lägg på en skugga Lägg på en skugga i höger- och underkant med box-shadow. Välj valfria värden på storlek och färg.

11 9. S&l för tabellen Nu ska tabellen s&lsä[as. th, td Börja med a[ ge th och td en kantlinje med border:1px solid #666; Lägg också in e[ lämpligt värde på padding, för a[ få en inre marginal i tabellcellerna. table För a[ slå ihop cellerna, så det inte blir något avstånd mellan dem, lägger du för table in följande s&l: border-collapse:collapse; tr Lägg in s&l för vit bakgrundsfärg, så a[ raderna i tabellen blir vita. th Lägg in s&l för en annan bakgrundsfärg och texhärg för th. table Lägg också en skugga på table, på samma sä[ som du gjorde för frågerutan i föregående övning. För a[ skuggan under tabellen ska få plats, får du också lägga &ll margin-bo7om, med e[ värde som är lite större än skuggan.

12 10. Pseudoklasser Det finns olika sä[ a[ välja ut vilka element som en s&l ska gälla för. Då man ange[ en tagg (eller id eller class) kan man också lägga på en pseudoklass. Du har redan använt det i länkarna med :link, etc. Nu ska du också använda en pseudoklass för a[ välja varannan rad i tabellen. Jämna rader i tabellen Skriv en s&l för tr:nth-child(even) { } Lägg in en annan bakgrundsfärg i s&len, dvs mellan klamrarna.

13 11. Lägga &ll innehåll Med pseudoklasserna :before och :aper, kan man lägga &ll e[ innehåll i början eller slutet av e[ element. Det blir alltså före eller e9er det innehåll som finns i elementet i HTML-koden. Lägg &ll tre streck före varje h3-rubrik i main. I s&len använder du content, för a[ lägga &ll innehållet. main h3:before {content: "--- ";}

14 12. Validera CSS-koden För a[ kontrollera a[ CSS-koden stämmer med språkets regler, ska du validera koden. Använd validatorn på h[p://jigsaw.w3.org/css-validator/#validate_by_upload Se &ll a[ du är på fliken för filuppladdning. Dra din CSS-fil &ll rutan i mi[en eller klicka på knappen Bläddra och peka ut din fil. Klicka sedan på knappen Granska. Om koden är korrekt, får du en grön ruta som säger a[ du inte har några fel. I annat fall får du en lista med felmeddelanden. Rä[a i så fall dess fel och validera om, &lls allt är OK. Om du inte fick några felmeddelanden i valideringen, kan du prova med a[ införa något fel i din CSS-kod och validera om. Då ser du hur felmeddelandena kan se ut.

15 13. Fråga D Garre[s utvecklingsmodell Fråga D ska läggas in och besvaras i den HTML-fil som du skapade för frågan. Delfrågor Två frågor om kravspecifika&on och Garre[s utvecklingsmodell. D D1: I en kravspecifika&on är det vik&gt a[ kraven skrivs, så a[ de är mätbara. Vad menas med det? Ge e[ exempel. D2: Beskriv Garre[s modell i en tabell med en rad per plan i modellen. I första kolumnen anger du namn på planet. I den andra kolumnen anger du namn på de delar som finns (dvs namnen som finns på planen i figuren för modellen). I tredje kolumnen ger du en mycket kort beskrivning av vad som görs på planet (en eller två meningar). Då du lagt in frågan och di7 svar på sidan, öppnar du den i webbläsaren och kontrollerar om s>len stämmer eller om du behöver justera något. Dessa frågor är avvägda mot vad du nu också ska arbeta med i uppgi9 U3, där du gör olika delar enligt modellen parallellt med U2 och övriga moment i kursen. Se veckoplanen och Gan[- schemat på kursens webbplats. Omfa[ning på D1 ska vara e[ par textstycken, fem &ll &o rader text på webbsidan. Omfa[ning på D2 är tabellen med korta texter i rutorna.

Labora&on 4 CSS och validering samt fråga D övningar/uppgi?er

Labora&on 4 CSS och validering samt fråga D övningar/uppgi?er Labora&on 4 CSS och validering samt fråga D övningar/uppgi?er 1M321 Webbteknik 1, 7,5hp Medieteknik 2017 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu.se 1. Ladda ner arbetsdokument och skapa en mapp för U2 Till övningarna

Läs mer

Labora&on 5 CSS och layout samt fråga E övningar/uppgi>er

Labora&on 5 CSS och layout samt fråga E övningar/uppgi>er Labora&on 5 CSS och layout samt fråga E övningar/uppgi>er 1M321 Webbteknik 1, 7,5hp Medieteknik 2017 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu.se 1. Dokument i övningarna I denna labora&on finns inga filer ar

Läs mer

Labora&on 6 CSS och responsiv webbdesign övningar/uppgi:er

Labora&on 6 CSS och responsiv webbdesign övningar/uppgi:er Labora&on 6 CSS och responsiv webbdesign övningar/uppgi:er 1M321 Webbteknik 1, 7,5hp Medieteknik 2016 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu.se 1. Ladda ner arbetsdokument Till övningarna i denna labora&on

Läs mer

Labora&on 3 HTML och struktur övningar/uppgi:er

Labora&on 3 HTML och struktur övningar/uppgi:er Labora&on 3 HTML och struktur övningar/uppgi:er 1M321 Webbteknik 1, 7,5hp Medieteknik 2016 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu.se 1. Skapa em nym HTML-dokument I denna labora&on ska du skapa tre sidor, som

Läs mer

Labora&on 2 HTML och validering övningar/uppgi:er

Labora&on 2 HTML och validering övningar/uppgi:er Labora&on 2 HTML och validering övningar/uppgi:er 1M321 Webbteknik 1, 7,5hp Medieteknik 2016 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu.se 1. Ladda ner arbetsdokument Till övningarna i denna labora&on finns det

Läs mer

Laboration 3 HTML och struktur samt frågorna A - C övningar/uppgifter

Laboration 3 HTML och struktur samt frågorna A - C övningar/uppgifter Laboration 3 HTML och struktur samt frågorna A - C övningar/uppgifter 1M321 Webbteknik 1, 7,5hp Medieteknik 2018 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu.se 1. Skapa ett nytt HTML-dokument I denna laboration

Läs mer

Lektion 2 - CSS. CSS - Fortsätt så här

Lektion 2 - CSS. CSS - Fortsätt så här Lektion 2 - CSS I den här lektionen behandlas HTML och CSS. Det förutsätts att lektion 1 är gjord, eller att du har tillräckliga kunskaper i grundläggande HTML för att klara den här lektionen. CSS - Fortsätt

Läs mer

Labora&on 1 Variabler och beräkningar övningar/uppgi9er

Labora&on 1 Variabler och beräkningar övningar/uppgi9er Labora&on 1 Variabler och beräkningar övningar/uppgi9er 1M322 Webbteknik 2, 7,5hp Medieteknik 2015 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu.se 1. Ladda ner arbetsdokument Till övningarna i denna labora&on finns

Läs mer

Labora&on 8 Formulär övningar/uppgi6er

Labora&on 8 Formulär övningar/uppgi6er Labora&on 8 Formulär övningar/uppgi6er 1M321 Webbteknik 1, 7,5hp Medieteknik 2015 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu.se 1a. Ladda ner arbetsdokument Till övningarna i denna labora&on finns det en par dokument

Läs mer

Struktur & Layout med CSS

Struktur & Layout med CSS 1ME321 Webbteknik 1 Lek0on 5 Struktur & Layout med CSS Rune Körnefors Medieteknik 1 2015 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu.se Agenda Veckoplanen Vecka 40 Läsanvisningar Exemplet Gretas Blommor GarreKs

Läs mer

/*formatering för html och body elementen - elementens höjd sträcker sig över hela webbläsarfönstrets höjd*/ html, body { height: 100%; }

/*formatering för html och body elementen - elementens höjd sträcker sig över hela webbläsarfönstrets höjd*/ html, body { height: 100%; } /*CSS document*/ /* nollställer margin för alla element*/ * { margin: 0; /*formatering för html och body elementen - elementens höjd sträcker sig över hela webbläsarfönstrets höjd*/ html, body { height:

Läs mer

Laboration 2: Xhtml och CSS.

Laboration 2: Xhtml och CSS. Laboration 2: Xhtml och CSS. Målsättning Att prova på grundläggande html samt att separera innehåll och utseende. Slutresultatet kommer att bli en webbplats med layout, bakgrundsbilder, minst en meny och

Läs mer

Xhtml och CSS.Tillämpad fysik och elektronik Per Kvarnbrink (redigering Ulf Holmgren 2011)

Xhtml och CSS.Tillämpad fysik och elektronik Per Kvarnbrink (redigering Ulf Holmgren 2011) Laboration 1: Xhtml och CSS.Tillämpad fysik och elektronik Per Kvarnbrink (redigering Ulf Holmgren 2011) Målsättning Att prova på grundläggande html samt att separera innehåll och utseende. Slutresultatet

Läs mer

Labora&on 1 Introduk&on &ll utvecklingsmiljön övningar/uppgi<er

Labora&on 1 Introduk&on &ll utvecklingsmiljön övningar/uppgi<er Labora&on 1 Introduk&on &ll utvecklingsmiljön övningar/uppgi

Läs mer

Inför prov 1 i webbdesign

Inför prov 1 i webbdesign Inför prov 1 i webbdesign Skapa ett grundläggande HTML-dokument sidtitel övriga instruktioner Grundläggande märken, samt hur de används startmärke

Läs mer

Tillämpad fysik och elektronik Per Kvarnbrink m.fl. Laboration 2: HTML och CSS.

Tillämpad fysik och elektronik Per Kvarnbrink m.fl. Laboration 2: HTML och CSS. Laboration 2: HTML och CSS. Målsättning Att prova på grundläggande html samt att separera innehåll och utseende. Slutresultatet kommer att bli en enkel webbplats med layout, bakgrundsbilder, minst en meny

Läs mer

Labora&on 2 Funk&oner, if och loop övningar/uppgi:er

Labora&on 2 Funk&oner, if och loop övningar/uppgi:er Labora&on 2 Funk&oner, if och loop övningar/uppgi:er 1M322 Webbteknik 2, 7,5hp Medieteknik 2017 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu.se 1. Ladda ner arbetsdokument Till övningarna i denna labora&on finns

Läs mer

Kravspecifika.on, pappersprototyp & CSS

Kravspecifika.on, pappersprototyp & CSS 1ME321 Webbteknik 1 Lek0on 4 Kravspecifika.on, pappersprototyp & CSS Rune Körnefors Medieteknik 1 2015 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu.se Agenda Veckoplanen Vecka 39 UppgiI U2 = L4+L5+L6 UppgiI U3 Allmänna

Läs mer

Sidan kommer inte läggas upp någonstans utan du redovisar den för mig på något handledningstillfälle.

Sidan kommer inte läggas upp någonstans utan du redovisar den för mig på något handledningstillfälle. Lab1 - CV-sidan Du ska bygga en variant av en CV-sida i HTML och CSS. Sidan ska åtminstone innehålla en bild på dig, en klassisk tabell med utbildningar/erfarenheter, ditt favoritcitat, en eller flera

Läs mer

Labora&on 5 Dynamisk HTML och &mers övningar/uppgi=er

Labora&on 5 Dynamisk HTML och &mers övningar/uppgi=er Labora&on 5 Dynamisk HTML och &mers övningar/uppgi=er 1M322 Webbteknik 2, 7,5hp Medieteknik 2015 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu.se 1. Ladda ner arbetsdokument Till övningarna i denna labora&on finns

Läs mer

Övningar i CSS för anpassning till olika enheter

Övningar i CSS för anpassning till olika enheter Övningar i CSS för anpassning till lika enheter Hittills har vi i föregående labratiner tittat på hur man med CSS utfrmar en presentatin för bildskärm på en vanlig datr. Men det finns fler presentatiner

Läs mer

Laboration 6 Formulär och stränghantering övningar/uppgifter

Laboration 6 Formulär och stränghantering övningar/uppgifter Laboration 6 Formulär och stränghantering övningar/uppgifter 1M322 Webbteknik 2, 7,5hp Medieteknik 2017 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu.se 1. Ladda ner arbetsdokument Till övningarna i denna laboration

Läs mer

Övning (X)HTML 2. Sidan 1 av 7 2010-11-11

Övning (X)HTML 2. Sidan 1 av 7 2010-11-11 Sidan 1 av 7 2010-11-11 Övning (X)HTML 2 Innan du börjar med laborationen ska du se till så att du har öppnat din editor (till exempel Notepad++). I denna editor ska du skriva (X)HTML-kod som du sedan

Läs mer

Labora&on 1 Introduk&on &ll utvecklingsmiljön övningar/uppgi<er

Labora&on 1 Introduk&on &ll utvecklingsmiljön övningar/uppgi<er Labora&on 1 Introduk&on &ll utvecklingsmiljön övningar/uppgi

Läs mer

ORDLISTA WEBBDESIGN 100P

ORDLISTA WEBBDESIGN 100P ORDLISTA WEBBDESIGN 100P HTML- TAGGAR M.M. (DE BLÅFÄRGADE ORDEN ÄR OLIKA ATTRIBUT SOM HÖR TILL DE OLIKA TAGGARNA.) HTML Står för Hyper Text Markup Language och är en uppsättning markeringskoder.

Läs mer

HTML och CSS. Eric Elfving Institutionen för Datavetenskap (IDA)

HTML och CSS. Eric Elfving Institutionen för Datavetenskap (IDA) HTML och CSS Eric Elfving Institutionen för Datavetenskap (IDA) Upplägg Introduktion Grundläggande HTML Ändra utseende med CSS 2 Introduktion HyperText Markup Language används för att strukturera text

Läs mer

Mappar och filer för webbsidor

Mappar och filer för webbsidor Mappar och filer för webbsidor I de4a dokument illustreras det hur du kan arbeta med mappar och filer, då du skapar webbsidor och ska publicera dem för uppgi=erna. Det visas också hur du skickar in redovisningar

Läs mer

HTML och CSS. Eric Elfving Institutionen för datavetenskap. 18 augusti 2015

HTML och CSS. Eric Elfving Institutionen för datavetenskap. 18 augusti 2015 . HTML och CSS Eric Elfving Institutionen för datavetenskap 18 augusti 2015 Översikt 2/17 Introduktion HTML Syntax Vanliga element CSS Syntax Selektorer Kombinera HTML och CSS Webserver Introduktion 3/17

Läs mer

Sammanfattning av hantering av redovisning av uppgift U1

Sammanfattning av hantering av redovisning av uppgift U1 Sammanfattning av hantering av redovisning av uppgift U1 Hur du redovisar Hur svar ges Hur eventuell komplettering sker Hur restuppgifter hanteras Hur registrering av resultat görs 1M321 Webbteknik 1,

Läs mer

Skeleton plane & Responsiv webbdesign med CSS

Skeleton plane & Responsiv webbdesign med CSS 1ME321 Webbteknik 1 Lek0on 6 Skeleton plane & Responsiv webbdesign med CSS Rune Körnefors Medieteknik 1 2016 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu.se Agenda Veckoplanen U2 deadline Exemplet Gretas Blommor

Läs mer

En stiligare portal Laboration 3

En stiligare portal Laboration 3 Laborationsanvisning En stiligare portal Laboration 3 Författare: Johan Leitet Version: 1 Datum: 2011-09-09 Inledning Vi har hittills koncentrerat oss på att strukturera upp vår information på ett så semantiskt

Läs mer

Förkunskaper: Tim Berners Lees vision webbläsarkriget W3C strukturtagg <h1> layout-tagg <font size="6">

Förkunskaper: Tim Berners Lees vision webbläsarkriget W3C strukturtagg <h1> layout-tagg <font size=6> CSS { } Anne Diedrichs Medieteknik Södertörns Högskola Förkunskaper: Tim Berners Lees vision webbläsarkriget W3C strukturtagg layout-tagg Kurslitteratur: Niederst Robbins, Learning

Läs mer

F07 Stilmallar Dagens agenda

F07 Stilmallar Dagens agenda F07 Stilmallar Dagens agenda CSS, Stilmallar Lokala, interna, externa Selektorer - Taggselektorer - Klasselektorer - ID-selektorer Egenskapsarv Pseudo-klasser och element Kombinatorer Specificitet Stilmallar

Läs mer

WordPress fortsättning Anpassa teman, bildgalleri, fleranvändare, webshop, CSS mm

WordPress fortsättning Anpassa teman, bildgalleri, fleranvändare, webshop, CSS mm WordPress fortsättning Anpassa teman, bildgalleri, fleranvändare, webshop, CSS mm WordPress är ett kraftfullt publiceringsverktyg för webben som trots sin flexibilitet och styrka är lätt att komma igång

Läs mer

Lathund Bygga mallar. Senselogic AB Version 2.3

Lathund Bygga mallar. Senselogic AB Version 2.3 Lathund Bygga mallar Senselogic AB Version 2.3 Innehållsförteckning 1 Begrepp... 1 1.1 Innehållsyta... 1 1.2 Mallyta... 2 1.3 Layouter... 3 1.3.1 Fliken marginaler... 1.3.2 Fliken Inställningar... 1.3.3

Läs mer

<Webbutvecklare lektion="02"> Kursledare: Mahmud Al Hakim

<Webbutvecklare lektion=02> Kursledare: Mahmud Al Hakim Kursledare: Mahmud Al Hakim Lektionstillfällets mål Introduktion till CSS CSS Regler och egenskaper Externa CSS-filer: Link-taggen Intern CSS: Style-taggen Inline CSS: Attributet

Läs mer

Introducerande övningar i HTML

Introducerande övningar i HTML Introducerande övningar i HTML En webbsida består av en textfil som innehåller sidans text och koder i språket HTML, för att formatera innehållet. Har man bilder på sidan, så finns de som separata filer

Läs mer

Lektion 3 HTML, CSS och JavaScript

Lektion 3 HTML, CSS och JavaScript Lektion 3 HTML, CSS och JavaScript I den här lektionen behandlas HTML, CSS och JavaScript (JS). Det förutsätts att lektion 1 och 2 är gjord, eller att du har tillräckliga kunskaper i grundläggande HTML

Läs mer

Sophia Prosell DREAM WEAVER SKAPA OCH PUBLICERA EFFEKTIVA WEBBSIDOR

Sophia Prosell DREAM WEAVER SKAPA OCH PUBLICERA EFFEKTIVA WEBBSIDOR Sophia Prosell DREAM WEAVER SKAPA OCH PUBLICERA EFFEKTIVA WEBBSIDOR Del 4 BILDER OCH TABELLER 0. Arbeta med bilder... 9. Redigera bilder... 96. Klickbara bilder/imagemaps... 0. Tabeller... 04 4. Skapa

Läs mer

Språk för webben introduk4on 4ll HTML

Språk för webben introduk4on 4ll HTML Föreläsning i webbdesign Språk för webben introduk4on 4ll HTML Rune Körnefors Medieteknik 1 2012 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu.se En webbsidas beståndsdelar Text (formaterad, strukturerad) Länkar Inkluderade

Läs mer

Tabeller. Lektion 7. en tabellrubrikcell som centrerad och i fetstil.

Tabeller. Lektion 7. en tabellrubrikcell som centrerad och i fetstil. Lektion 7 Tabeller Under denna lektion kommer du att få lära dig hur man bygger upp tabeller med HTML och hur man styr layout och utseende på en webbsida som innehåller tabeller. Enkla tabeller Av tradition

Läs mer

Övningar i layout med CSS

Övningar i layout med CSS Övningar i layut med CSS Med CSS strukturerar man innehållet i lika delar. Med div-taggar kan man avgränsa delar av kden för sidhuvud, navigeringslänkar, innehåll, etc. Med CSS kan man sedan ge dessa delar

Läs mer

Innan man börjar bygga ett skin i LUVIT bör man göra vissa förberedelser. Dessa är beskrivna nedan.

Innan man börjar bygga ett skin i LUVIT bör man göra vissa förberedelser. Dessa är beskrivna nedan. 1. Introduktion LUVITs standardutseende för portal och utbildningsmiljö vad gäller logotyp, färger, typsnitt mm kan ändras genom att skapa nya så kallade skins. Skinnen kan man sedan ladda upp i LUVIT

Läs mer

Webbteknik för ingenjörer

Webbteknik för ingenjörer Institutionen för 2015-01-22 Tillämpad fysik och elektronik Karin Fahlquist Webbteknik för ingenjörer HTML5 & CSS laboration Målsättning Att skapa en webbplats utifrån en Lo-fi prototyp och implementera

Läs mer

21/01/2016. Stilmallar. styra utseendet av webbplatsen DEL 1. Karin Fahlquist. index.html. recept.html frukt.html grönsaker.html

21/01/2016. Stilmallar. styra utseendet av webbplatsen DEL 1. Karin Fahlquist. index.html. recept.html frukt.html grönsaker.html Stilmallar styra utseendet av webbplatsen DEL 1 Karin Fahlquist index.html recept.html frukt.html grönsaker.html 1 Samma kod olika utseende Olika exempel om layout: http://www.csszengarden.com/ Stilmallar

Läs mer

Internet A. HTML Grunder. 02-01-14 Maximilien Chiang 1

Internet A. HTML Grunder. 02-01-14 Maximilien Chiang 1 Internet A HTML Grunder 1 HTML Tags (Speciella markeringar) < Instruktion> De flesta instruktioner avslutas också med en 2 untitled Min

Läs mer

Labora&on 7 Färger och bilder för webben övningar i Pixlr Editor

Labora&on 7 Färger och bilder för webben övningar i Pixlr Editor Labora&on 7 Färger och bilder för webben övningar i Pixlr Editor 1M321 Webbteknik 1, 7,5hp Medieteknik 2015 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu.se 1. Ladda ner arbetsdokument Till övningarna i denna labora&on

Läs mer

12/9/2010 REGLER WEBBPRODUKTION WEBBDESIGN CASCADING STYLE SHEETS CSS LOKALA STILMALLAR GLOBALA STILMALLAR. Selektor. Deklaration

12/9/2010 REGLER WEBBPRODUKTION WEBBDESIGN CASCADING STYLE SHEETS CSS LOKALA STILMALLAR GLOBALA STILMALLAR. Selektor. Deklaration REGLER Selektor Deklaration Body { font-family:verdana WEBBPRODUKTION WEBBDESIGN CASCADING STYLE SHEETS CSS Ulrik Söderström Ulrik.soderstrom@tfe.umu.se h1,h2 { font-color:red; font-size:10pt; Egenskap

Läs mer

Föreläsning 4. CSS Stilmallar för webben

Föreläsning 4. CSS Stilmallar för webben Föreläsning 4 CSS Stilmallar för webben Innehåll 1. CSS, vad är det? 2. Repetition av HTML-element 3. CSS, hur, var, när? 4. CSS & arv? CSS Cascading Style Sheet Same, same, but different Samma innehåll

Läs mer

Lathund för redigering av Falkenbergs gymnasieskolas hemsidor

Lathund för redigering av Falkenbergs gymnasieskolas hemsidor Lathund för redigering av Falkenbergs gymnasieskolas hemsidor Börja med att logga in på hemsidan Adress: http://www.edu.falkenberg.se/gymnasieskolan Klicka på nyckeln. Skriv i användarnamn och lösenord,

Läs mer

Webbutveckling Laboration 1: HTML5 och CSS3.

Webbutveckling Laboration 1: HTML5 och CSS3. Institutionen för 2015-11-30 Tillämpad fysik och elektronik Karin Fahlquist Webbutveckling Laboration 1: HTML5 och CSS3. Målsättning Att skapa en webbplats genom att först skapa en Lo-fi prototyp och sedan

Läs mer

Övningar i bilder och färger

Övningar i bilder och färger Övningar i bilder och färger I dessa övningar ska du öva på att redigera några bilder för att anpassa dem till en webbplats. Bilderna kommer att beskäras på olika sätt, förändras i färguppsättning och

Läs mer

T a b e l l e r - t a b l e s

T a b e l l e r - t a b l e s skriv ut» T a b e l l e r - t a b l e s Exempel på tabeller» Grundkoden för tabellen» Tabell- och kolumnbredd» Sammanfoga celler» Bakgrundssbild och bakgrundsfärg» Kantlinjebredd och färg» Avstånd mellan

Läs mer

Struktur & Layout med CSS

Struktur & Layout med CSS 1ME321 Webbteknik 1 Lektion 5 Struktur & Layout med CSS Rune Körnefors Medieteknik 1 2018 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu.se Agenda Veckoplanen Denna vecka Exemplet Gretas Blommor Garretts modell Structure

Läs mer

Lathund för att lägga in information på ovanaker.se Innehållsförteckning

Lathund för att lägga in information på ovanaker.se Innehållsförteckning Lathund för att lägga in information på ovanaker.se Innehållsförteckning Inloggning... 2 Redigeringsläget... 3 Skapa innehåll... 4 Verktygsfältet... 4 Lägga till textblock... 4 Ändra textformat... 5 Lägg

Läs mer

Labbrapport: HTML och CSS

Labbrapport: HTML och CSS Labbrapport: HTML och CSS Utförd av: Natalie Olmosse Mailadress: natalie.olmosse@gmail.com Datum: 2015 12 18 Kursansvarig: Karin Fahlquist Övriga lärare: Ulrik Söderström Första inlämningen Resultat (Godkänd/Retur):

Läs mer

12 Webb och kurshemsidor

12 Webb och kurshemsidor 12 Webb och kurshemsidor Många lärare använder sig av kurswebbsidor eller egna personliga webbsidor som ett ställe att samla information och dokumentation kring sitt arbete. Om du ska skapa en webbsida,

Läs mer

Grafisk Webbprofil. Skrivregler och grafiska riktlinjer för utformning och publicering av Sjökrogen bojens hemsida.

Grafisk Webbprofil. Skrivregler och grafiska riktlinjer för utformning och publicering av Sjökrogen bojens hemsida. 1 Grafisk Webbprofil http://users.du.se/~v10evawa/inlamningsuppgift_3/valkommen.html Skrivregler och grafiska riktlinjer för utformning och publicering av Sjökrogen bojens hemsida. Författare: Eva Wallin

Läs mer

TDDD52 CSS. Färger. Färger 1/3/13

TDDD52 CSS. Färger. Färger 1/3/13 Jag önskar göra det lä0are för användarna genom a0 markera vissa delar med en annan färg? HTML är bra, men det är inte så snyggt? TDDD52 - CSS CSS regler och selectors gör a0 jag kan styla min HTML precis

Läs mer

Repetition. Hypertext. Internet HTTP. Server och klient Föreläsning 2. Text försedd med länkar till andra texter. Många sammankopplade nät

Repetition. Hypertext. Internet HTTP. Server och klient Föreläsning 2. Text försedd med länkar till andra texter. Många sammankopplade nät Repetition Föreläsning 2 Internet Hypertext Server och klient HTTP HTML Internet Många sammankopplade nät Gemensamma adresser T ex 10.10.0.1 Gemensamma protokoll Protokoll = regler och algoritmer för kommunikation

Läs mer

Repetition. Hypertext. Internet HTTP. Server och klient Text försedd med länkar till andra texter. Många sammankopplade nät

Repetition. Hypertext. Internet HTTP. Server och klient Text försedd med länkar till andra texter. Många sammankopplade nät Repetition Internet Hypertext Server och klient Föreläsning 2 HTTP HTML Internet Hypertext Många sammankopplade nät Text försedd med länkar till andra texter Gemensamma adresser T ex 10.10.0.1 Gemensamma

Läs mer

Guide till Mynewsdesk Hosted Newsroom - Kom igång och spegla ditt pressrum!

Guide till Mynewsdesk Hosted Newsroom - Kom igång och spegla ditt pressrum! Guide till Mynewsdesk Hosted Newsroom - Kom igång och spegla ditt pressrum! Hur du implementerar ditt Hosted Newsroom I den här guiden kan du läsa hur du skapar ert Hosted Newsroom ert pressrum på er egna

Läs mer

HTML5 Semantic. Informationen kommer från w3schools.com. En semantisk elementet beskriver tydligt dess betydelse för både webbläsaren och utvecklaren.

HTML5 Semantic. Informationen kommer från w3schools.com. En semantisk elementet beskriver tydligt dess betydelse för både webbläsaren och utvecklaren. Vad är Semantic Elements? HTML5 Semantic Informationen kommer från w3schools.com Semantik (av grekiska sema, "tecken") avser det vetenskapliga studiet av teckensystems innebörd och tolkning. Semantic elements

Läs mer

Lägga till artiklar i Joomla

Lägga till artiklar i Joomla Lägga till artiklar i Joomla från framsidan Logga först in så att du är inloggad. Klicka sedan på Lägg till ny artikel i menyn under hem. Skriv in en rubrik på rubrikraden ej för lång! Skriv sedan artikeln

Läs mer

Visa och dölja element med JavaScript

Visa och dölja element med JavaScript Föreläsning i webbdesign Visa och dölja element med JavaScript Rune Körnefors Medieteknik 1 2012 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu.se Visa och dölja element Förändra elementets sdl för display eller visibility

Läs mer

Manual. Anpassad för CMS Made Simple version 1.9.x (uppdaterad 2011-10-16) Birger Eriksson webblots.se

Manual. Anpassad för CMS Made Simple version 1.9.x (uppdaterad 2011-10-16) Birger Eriksson webblots.se Manual Anpassad för CMS Made Simple version 1.9.x (uppdaterad 2011-10-16) Birger Eriksson webblots.se Innehållsförteckning Start... 3 Lägg till ny sida...3 Redigera sida som redan finns...3 Titta på resultatet...

Läs mer

1. Uppdateringsmodul (CMS)

1. Uppdateringsmodul (CMS) Innehåll 1. Uppdateringsmodul (CMS)... 2 2. Artiklar... 3 2.1 Upprätta din första artikel... 4 2.2 Skapa innehåll i artikeln... 5 2.2.1 RUBRIK I ARTIKELN:... 5 2.2.3 INFOGA BILDER:... 7 2.2.4 CELLER...

Läs mer

Laboration 2. Webbproduktion En stiligare webbsida HT2015

Laboration 2. Webbproduktion En stiligare webbsida HT2015 Laboration 2 Webbproduktion Inledning Vi har hittills koncentrerat oss på att strukturera upp vår information på ett så semantiskt sätt som möjligt. Nu är det dags att ge ögat något vackert att vila på.

Läs mer

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt. Kom igång Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.se/login Nu dyker en ruta upp på skärmen. Fyll i ditt användarnamn och lösenord och klicka på "logga in". Nu

Läs mer

Lathund för att lägga in information på ovanaker.se Innehållsförteckning

Lathund för att lägga in information på ovanaker.se Innehållsförteckning Lathund för att lägga in information på ovanaker.se Innehållsförteckning Inloggning... 2 Redigeringsläget... 3 Skapa innehåll... 4 Verktygsfältet... 4 Lägga till textblock... 4 Ändra textformat... 5 Lägg

Läs mer

Laboration med Internet och HTML

Laboration med Internet och HTML Laboration med Internet och HTML Denna laboration går ut på att du skall kunna skapa enkla hemsidor i HTML. Vi kommer inte att ta upp edstorer för hemsidor som t.ex. DreamWeaver eller FrontPage. Dessa

Läs mer

Ikon Menyalternativ Funktion och beskrivning Sök och ersätt text i arbetsfältet. Ramformatering

Ikon Menyalternativ Funktion och beskrivning Sök och ersätt text i arbetsfältet. Ramformatering Innehåll Redigeringsverktyget... 3 Hantera bilder... 5 Infoga pdf-fil... 5 Lägg till mall... 6 Infoga YouTube-klipp... 6 Infoga länk... 7 Infoga tabell... 8 Kodupprensning... 10 CSS-klass... 10 Egna anteckningar:...

Läs mer

Storleksförändra figurer och bildobjekt - Word 2007 / 2010

Storleksförändra figurer och bildobjekt - Word 2007 / 2010 Word (Textruta Figursättning, storleksförändra, beskära, Linjal, Sidhuvud/fot) 1:5 En textruta är en ram som kan innehålla text, bild, tabell etc. och kan precis som bilder, figursättas. Textrutan använder

Läs mer

Strukturering med XML och DTD

Strukturering med XML och DTD Föreläsning i webbdesign Strukturering med XML och DTD Rune Körnefors Medieteknik 1 2012 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu.se PresentaCon SCl Layout OrganisaCon/struktur InformaConsobjekt Länkar Innehåll/data

Läs mer

Introduktion Översikt av kursen och området webbteknik

Introduktion Översikt av kursen och området webbteknik 1ME321 Webbteknik 1 Kursintroduktion och lektion 1 Introduktion Översikt av kursen och området webbteknik Rune Körnefors Medieteknik http://medieteknik.lnu.se/1me321 1 2019 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu.se

Läs mer

Designhäftet. När du kört fast, eller vill ha hjälp på traven. 2011 MailEasy International AB www.maileasy.se

Designhäftet. När du kört fast, eller vill ha hjälp på traven. 2011 MailEasy International AB www.maileasy.se Designhäftet När du kört fast, eller vill ha hjälp på traven. 2011 MailEasy International AB www.maileasy.se Materialet är framtaget i samband med utbildningstunrén 2011. Praktiska designtips En lista

Läs mer

Innehållsförteckning. Adobe GoLive CS

Innehållsförteckning. Adobe GoLive CS Innehållsförteckning 1 Om GoLive CS... 1 Mappar och filstruktur...1 Vad är en webbsida?...1 Vad är speciellt för en webbsida?...2 Vad är en webbplats?...3 Vanliga fallgropar med webbdesign...3 Överföra

Läs mer

Frontpage 2002/XP (2)

Frontpage 2002/XP (2) Frontpage 2002/XP Frontpage 2002 eller Frontpage XP som det också kallas är ett hemsideprogram där du inte behöver kunna koda som annars är fallet om man gör en hemsida. Att snabbt, enkelt och snyggt kunna

Läs mer

EDA095 HTML. Per Andersson. April 26, Lund University Innehåll: HTML, CSS, DOM, JavaScript

EDA095 HTML. Per Andersson. April 26, Lund University   Innehåll: HTML, CSS, DOM, JavaScript EDA095 HTML Per Andersson Lund University http://cs.lth.se/pierre_nugues/ April 26, 2017 Innehåll: HTML, CSS, DOM, JavaScript Per Andersson EDA095 HTML April 26, 2017 1 / 23 Webben Webben byggs upp av

Läs mer

Internet & WWW Laboration 2 VT10 Högskolan Dalarna Hans Rosendahl. Laboration 2 CSS del 1. 1 av 8

Internet & WWW Laboration 2 VT10 Högskolan Dalarna Hans Rosendahl. Laboration 2 CSS del 1. 1 av 8 Laboration 2 CSS del 1 1 av 8 Vad kommer jag att lära mig på laboration 2? Skriva en stilmall: o Skriva extern CSS-mall och länka den till XHTML-dokument o Skriva inbäddad CSS-mall i XHTML-dokument o Skriva

Läs mer

Manual för visionutv.net Redigera

Manual för visionutv.net Redigera Manual för visionutv.net Redigera Version 2.0 Visionutveckling 2004 Innehåll: 1 Om Redigera 3 1.1 Bakgrund 3 1.2 Hur Redigera är uppbyggt 3 1.3 Vad är? 4 2 Inloggning 6 3 Nyheter i Redigera 2.0 7 3.1 Funktionsknappar

Läs mer

Skapa en mall för inlämning av skriftliga uppgifter med hjälp av Microsoft Office Word

Skapa en mall för inlämning av skriftliga uppgifter med hjälp av Microsoft Office Word Skapa en mall för inlämning av skriftliga uppgifter med hjälp av Microsoft Office Word Enkel guide till ordbehandling med Word 2010 Medieteknik Södertörns högskola 2 september 2011 Du hittar vilka krav

Läs mer

Introducerande övningar i CSS

Introducerande övningar i CSS Intrducerande övningar i CSS CSS (Cascading Style Sheets) är ett språk sm används för att göra stilinställningar av en webbsida skapad i HTML. Stilinställningarna kan läggas in på tre ställen: sm attribut

Läs mer

On-line produktion TDDC61

On-line produktion TDDC61 On-line produktion TDDC61 Förra veckan Kursupplägg HTML FTP Validering Laboration 1. Deadlines Laborationer: 12/10, kl 08 Lämna in efterhand ni blir färdiga Vi rättar inom 4 arbetsdagar Portfolio, tillfälle

Läs mer

Formulär i Sitecore. Innehåll. Inlogg sitecore:

Formulär i Sitecore. Innehåll. Inlogg sitecore: Formulär i Sitecore Inlogg sitecore: http://cms2.in.stofair.se/sitecore/login Innehåll Formulär i Sitecore... 1 Skapa formulär... 2 Lägga till fält... 3 List Type:... 5 Bekräftelsemail... 8 Peka ut formuläret...

Läs mer

Frågor och svar - Diagnostisk prov ht14 - Webbutveckling 1

Frågor och svar - Diagnostisk prov ht14 - Webbutveckling 1 Frågor och svar - Diagnostisk prov ht14 - Webbutveckling 1 Bilder och optimering --- Vilken upplösning är lämplig för bilder som ska användas på Internet? Sträva efter korta nedladdningstider. 72 ppi/dpi

Läs mer

Instruktioner till övningen som börjar på nästa sida

Instruktioner till övningen som börjar på nästa sida Instruktioner till övningen som börjar på nästa sida Övningen innehåller det grundläggande som du måste kunna för att klara Word. Varje stycke ska vara formaterat så som det står i stycket. Under varje

Läs mer

Internet och WWW Laboration 3 VT10 Högskolan Dalarna Hans Rosendahl. Laboration 3 CSS del 2. 1 av 20

Internet och WWW Laboration 3 VT10 Högskolan Dalarna Hans Rosendahl. Laboration 3 CSS del 2. 1 av 20 Laboration 3 CSS del 2 1 av 20 Vad kommer jag att lära mig på laboration 3? 1. Skriva en stilmall Boxegenskaper o border o margin o padding o width o float o clear Färger och bakgrundsbilder Positionering

Läs mer

Lektion 4 HTML, CSS och PHP

Lektion 4 HTML, CSS och PHP Lektion 4 HTML, CSS och PHP I den här lektionen behandlas i huvudsak PHP. Det förutsätts att lektion 1, 2 och 3 är gjorda, eller att du har tillräckliga kunskaper i grundläggande HTML och CSS för att klara

Läs mer

Labora&on 3 Objekt i JavaScript övningar/uppgi:er

Labora&on 3 Objekt i JavaScript övningar/uppgi:er Labora&on 3 Objekt i JavaScript övningar/uppgi:er 1M322 Webbteknik 2, 7,5hp Medieteknik 2015 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu.se 1. Ladda ner arbetsdokument Till övningarna i denna labora&on finns det

Läs mer

Optimering av webbsidor

Optimering av webbsidor 1ME323 Webbteknik 3 Lektion 7 Optimering av webbsidor Rune Körnefors Medieteknik 1 2019 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu.se Agenda Optimering SEO (Search Engine Optimization) Sökmotor: index, sökrobot

Läs mer

Kurs 6:1 Att publicera på webben

Kurs 6:1 Att publicera på webben Kurs 6:1 Att publicera på webben S TUDE NTDATOR UTBILDNINGE N MALMÖ HöGSKOLA Beijerskajen 8, K3, källaren, sal Apollo (A01:303), 205 06 Malmö www.bit.mah.se/undervisning/sdm Att publicera på webben, del

Läs mer

Carl-Oscar Hermansson WEBB DESIGN

Carl-Oscar Hermansson WEBB DESIGN Carl-Oscar Hermansson WEBB DESIGN Del SKAPA DIN WEBBPLATS MED HTML. Öppna ett HTML-dokument... 8 6. HTML grundkod... 9 7. Färger... 0 8. Textformatering... 9. Listor... 0 0. Bilder.... Bakgrundsbilder...

Läs mer

http://office.microsoft.com/sv-se/word/ha100444731053.aspx

http://office.microsoft.com/sv-se/word/ha100444731053.aspx 1. Öppna Word 2007 i 97-2003 2. Vilken Explorer har jag 3. Inloggning med Explorer 8 4. Sökväg till sidan 5. Ha två fönster öppna 6. Stilar 7. Storleksändra 8. Inklistring av text 9. Bilder till startsidan

Läs mer

Lektion 2 Del 1 Kapitel 6

Lektion 2 Del 1 Kapitel 6 Lektion 2 Del 1 Kapitel 6 Inlärningsmål Att kunna kontrollera och styra webbsidors utseende med hjälp av CSS mallar Att med hjälp av CSS mallar kunna ge en hel website ett gemensamt utseende Att med hjälp

Läs mer

Användargränssittet (Front-end) i mobilversionen bygger i stor utsträckning på jquery Mobile-ramverket.

Användargränssittet (Front-end) i mobilversionen bygger i stor utsträckning på jquery Mobile-ramverket. e-line mobilversion Pyramid Business Studio 3.42A servicepack 05 (2015-07-13) Mobilversionen av e-line är i grunden samma applikation som fullversionen av e-line. Skillnaden är att endast valda delar av

Läs mer

Grafiska riktlinjer för e-tjänster. Enligt stadens nya grafiska profil - 2013

Grafiska riktlinjer för e-tjänster. Enligt stadens nya grafiska profil - 2013 Grafiska riktlinjer för e-tjänster Enligt stadens nya grafiska profil - 2013 Form Typsni!, färger och layout skapar igenkänning mellan stockholm.se och e-tjänster. Typsni! och färg Typsni! Stockholm

Läs mer

Manual - Introduktionskurs SiteVision

Manual - Introduktionskurs SiteVision Sidan 1 Manual Introduktionskurs SiteVision 20141125 Version 2 Innehållsförteckning Logga in 2 Redigera text 3 Om bilder på ale.se 6 Lägga till en bild 7 Lägga till en länk i text 9 Lägga till länkar under

Läs mer

Vilken version av Dreamweaver använder du?

Vilken version av Dreamweaver använder du? Sida 1 av 7 Lektion 1: sida 1 av 4 Till kursens framsida Sida 2 av 4» Lektion 1 Då ska vi sätta igång med den här kursens första lektion! Här kommer du att få lära dig hur man skapar och förbereder webbplatser

Läs mer

Innehåll. HTML Editor Sida 2 av 30

Innehåll. HTML Editor Sida 2 av 30 HTML editor Innehåll Länka till webbsida... 4 Extern länk.... 7 Länka till e-post.... 8 PROs bildbank.... 10 Ladda upp ny bild.... 12 Redan uppladdad bild... 16 Bildredigeraren.... 17 Infoga/redigera inbäddad

Läs mer