Labora&on 1 Variabler och beräkningar övningar/uppgi9er

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Labora&on 1 Variabler och beräkningar övningar/uppgi9er"

Transkript

1 Labora&on 1 Variabler och beräkningar övningar/uppgi9er 1M322 Webbteknik 2, 7,5hp Medieteknik 2015 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu.se

2 1. Ladda ner arbetsdokument Till övningarna i denna labora&on finns det en antal filer som du kan ladda ner i en zip- fil. Länk &ll zip- filen finns på labora&onens webbsida. Då du packat upp zip- filen, får du en mapp med två filer och ynerligare en mapp med en antal filer.

3 2. Länk &ll scripuil Du ska nu skapa en fil för JavaScript- koden och länka in den i HTML- filen. Öppna din webbeditor och skapa en ny fil för JavaScript. Lägg in kommandot alert("hej hela världen"); i filen. Det är det enda som just nu ska ligga i filen, för an testa den. Spara filen med namnet script.js i samma mapp som du har HTML- filen som du laddade ner. Öppna filen index.htm i webbeditorn. I head- delen lägger du in en script- element som refererar &ll filen script.js. Öppna filen index.htm i din webbläsare. Då filen läses in ska du få en ruta med meddelandet som du skrev i alert.

4 3a. En init- funk&on Nu ska du i scripuilen lägga in en funk&on som anropas, då webbläsaren läst in hela webbsidan. Du kommer skapa en kod som liknar den som finns i exempel js1- ex3-2 i föreläsning 1, fast du gör det här i två steg. I filen script.js skriver du en funk&on som du kallar init. FlyNa alert- satsen med din hälsning &ll funk&onen, så an den ligger mellan klamrarna för funk&onen. E9er funk&onen skriver du window.onload = init; DeNa gör an init uuörs, då webbsidan är inladdad i fönstret. Testa i webbläsaren. Om du foruarande har index.htm öppen, klickar du på knappen för an ladda om. Annars får du öppna sidan igen. Meddelandet från alert ska nu komma, då webbsidan är inläst.

5 3b. En tesuunk&on Nu ska du skapa ynerligare en funk&on och koppla den &ll knappen på webbsidan. I script.js lägger du &ll en funk&on som du kallar testscript. FlyNa alert- satsen från init &ll testscript. Du refererar här &ll id- anribut i HTML- koden. Så &Na även i filen index.htm, och se vilka element det refereras &ll. I init- funk&onen skriver du in de fyra rader som finns i rutan här in&ll, dvs samma som i init- funk&onen i exempel js1- ex3-2. De tre variablerna deklarerar du ovanför funk&onen. De måste ligga där, för an du sedan även ska kunna använda dem i den andra funk&onen. Testa i webbläsaren. Ladda om sidan, så an det nya scriptet läses in. Klicka på knappen, så ska meddelandet med alert dyka upp. I exempel js1- ex3-2 ser du också an det finns kommentarer ovanför variablerna och funk&onerna, som förklarar vad de är &ll för. Man bör all&d ta med förklarande kommentarer i sin kod, så lägg in sådana kommentarer i din kod också.

6 4. Läs input och skriv på sidan Nu ska du skriva in kod i funk&onen testscript, för an avläsa texuälten och skriva i div- elementet på sidan. I funk&onen testscript tar du nu bort alert- satsen och lägger istället in det följande. Deklarera två variabler, speed och Ame. Läs in det första texuältet och spara i variabeln speed. Det andra texuältet sparar du i variabeln Ame. Det ska vara tal som ska skrivas i texuälten, så konvertera &ll den datatypen med Number. Vi gör dock nu ingen kontroll av an användaren verkligen skriver tal. Det kommer i labora&on 2. Skriv ut variabeln speed på webbsidan, för an testa an det fungerar an avläsa fältet och skriva på sidan. Testa i webbläsaren. Skriv något tal i det första texuältet och klicka på knappen. Det du skrev i texuältet ska då skrivas på sidan under rubriken Resultat.

7 5. UNryck Nu ska du beräkna den sträcka man kommer med den has&ghet och &d som användaren skriver i texuälten. Deklarera variabeln distance i början av funk&onen. E9er raderna där du läste in speed och Ame lägger du in en unryck för an beräkna sträckan. Resultatet sparas i variabeln distance. Sträckan är has&ghet gånger &d, men e9ersom has&gheten är i km/h och &den i minuter, måste du också dividera med 60, så an enheten för &den också blir &mmar. Ändra utskri9en &ll an skriva ut distance &llsammans med någon lämplig text. Lägg &ll två br- taggar i slutet av utskri9en. Du ska i kommande övningar göra flera utskri9er och då ska de hamna på en rad under denna. Testa i webbläsaren Skriv in några värden i texuälten och klicka på knappen.

8 6. Fler unryck Nu ska du beräkna hur lång &d det tar an köra samma sträcka med en lägre has&ghet. Sist i funk&onen testscript lägger du &ll kod för an beräkna &den. Tiden blir sträckan delat med has&gheten. Det blir då i &mmar, så du får mul&plicera med 60, för an få det i minuter. Skriv ut värdet i Ame &llsammans med lämplig text. Använd nu operatorn +=. Då lägger du &ll den nya texten, utan an ta bort den gamla. Testa i webbläsaren. Värdet för &den blev nu en flynal med många decimaler, men vi struntar i det nu. Det går avrunda &ll heltal med parseint, men vi tar det i nästa labora&on.

9 7. Beräkning av reak&onssträcka Nu ska du beräkna hur långt man åker från det man upptäcker en fara &lls man börjar bromsa, dvs reak&onssträckan. DeNa ska beräknas i hur många meter man åker med den has&ghet som angens i inpuuältet. I funk&onen testscript lägger du &ll två variabler, reacaontime och speedms. Variabeln reacaontime ska innehålla hur lång &d det tar innan man reagerar. Antag an det tar tre sekunder, så lägg in värdet 3 i den variabeln. Variabeln speedms ska vara has&gheten i m/s. För an omvandla från km/h mul&plicerar du med 1000 och dividerar med Sträckan beräknas, liksom &digare, med formeln has&ghet gånger &d. Testa i webbläsaren. Prova an ändra värdet för reacaontime i programmet och ladda om sidan.

10 8. Accelera&onssträcka Nu ska du beräkna accelera&onssträcka för tre olika bilar. Namn och &d för dessa läggs in i två "arrayer". Deklarera variablerna car och acctime i början av funk&onen testscript. Dessa ska vara arrayer, så lägg in värden i dem direkt. Tiden anges i sekunder och sträckan ska anges i meter, så has&gheten 100 km/h får först räknas om &ll enheten m/s, genom an mul&plicera med 1000 och dividera med Accelera&onssträckan beräknas som has&gheten gånger accelera&onen delat med 2. Vi antar an det är en jämn accelera&on hela &den. Genom division med 2 får vi alltså en medelvärde mellan sträckan för den lägsta has&gheten (0) och den högsta has&gheten. DeNa beräknas för de tre bilarna och &den erhålls ur arrayen acctime. Testa i webbläsaren.

11 9. Egna &llägg Nu har du gån igenom en antal övningar, där du fån koden given. Du har alltså sen i bilderna hur du ska skriva koden. Nu kommer en par uppgi9er, där du inte får koden. Det beskrivs vad du ska göra, men det är upp &ll dig an avgöra hur det ska göras. Du skriver alltså kod för beräkningarna och skriver ut resultat på webbsidan. Vid behov inför du också nya variabler. 9a. Beräkning av sträcka Beräkna den sträcka som man kör under 20 sekunder om has&gheten är 40 km/h högre än den som angens i texuältet. Sträckan ska anges i meter, så has&gheten får omvandlas &ll m/s. Skriv sedan ut sträckan &llsammans med lämplig text under de övriga utskri9erna i programmet. 9b. Beräkning av accelera3on Inför en ny variabel för accelera&on. Beräkna accelera&onen i m/s 2 för en BMW för km/h och med den &d som anges i arrayen. Formeln för accelera&on är has&ghet dividerat med &d. Skriv sedan ut accelera&onen &llsammans med lämplig text under de övriga utskri9erna i programmet.

12 10a. Finn fem fel AN hina fel (dvs "debugging") är en vik&g del av programmering. Här ska du öva på an hina några fel i en program. Öppna filen index.htm i mappen fel i webbläsaren Firefox. Om du inte redan har Firebug installerat, så laddar du ner det via hnp://geuirebug.com/ Ak&vera Firebug. Du ak&verar Firebug genom an klicka på dess symbol och sedan ladda om webbsidan. Behöver du ynerligare instruk&oner, ges det i filmen js1-5 i föreläsning F1. Öppna också filen script.js i mappen fel i din webbeditor, så an du kan räna felen där. Det första felmeddelande som Firebug ger är på rad 29. Felmeddelandet är an det saknas semikolon e9er width. Felet är dock an det saknas en operator för mul&plika&on. RäNa felet, spara filen och ladda om sidan i webbläsaren. Det andra felet är på rad 33. Felmeddelandet säger an det förväntades en unryck, men det kom <. I koden står det area + och då förväntar sig webbläsaren an unrycket ska fortsäna. Felet här är an det första cita&onstecknet kring "<br><br>" saknas. RäNa felet, spara filen och ladda om sidan i webbläsaren. När du nu laddar om sidan kommer inget felmeddelande i Firebug. fortsämning på nästa sida...

13 10b. Finn fem fel... fortsämning från föregående sida Skriv in några värden i texuälten och klicka sedan på knappen. Då får du en nyn felmeddelande i Firebug. Felet är på rad 27 och felmeddelandet säger an number inte är definierat. Felet är an det är felskrivet. Det ska vara Number med stort N. RäNa felet, spara filen och ladda om sidan i webbläsaren. Kör programmet igen, så får du nästa felmeddelande på rad 32. Felmeddelandet säger an heigth inte är definierat. Här är det också en felstavning, där h och t är omkastat. Det ska vara height. RäNa felet, spara filen och ladda om sidan i webbläsaren. Kör programmet igen, genom an klicka på knappen. Nu får du inga fler felmeddelanden och utskri9en kommer ut. fortsämning på nästa sida...

14 10c. Finn fem fel... fortsämning från föregående sida Men rubriken på övningen är ju "Finn fem fel" och hislls har det endast varit fyra fel. Så vad är det femte felet? Arean för ovalen blir all&d 3, oavsen vilka värden som skrivs in i webbläsaren. Felet är alltså i uträkningen av arean på rad 35. Där står det area = 3,14... etc. Arean säns &ll 3. Sedan kommer en kommatecken och en nyn unryck. DeNa är inte språkligt fel, utan man kan räkna ut flera unryck åtskilda av komma. Man kan t.ex. skriva a=5, b=7; för an ge två variabler värden sam&digt. Men felet här är an det inte ska vara komma, utan en punkt, för an få korrekt värde för pi. FlyNal i JavaScript skrivs med decimalpunkt och inte decimalkomma. RäNa felet, spara filen och ladda om sidan i webbläsaren. Kör programmet igen och kontrollera an det nu blir rän resultat.

15 10d. Finn fler fel Experimentera nu med programmet och debuggern och se vilka fel Firebug kan upptäcka och vad felmeddelandena blir. Inför egna fel i programkoden och ladda om sidan i webbläsaren. Kontrollera om Firebug ger felmeddelande och vad det säger. RäNa felet, ladda om och fortsän &ll du inte får några fler felmeddelanden.

16 11. Publicera din program Då du är klar med din program publicerar du det i Web publishing i FirstClass. Lägg upp din program i en mapp kallad lab1 i mappen dold i Web Publishing i FirstClass. Dvs mappen dold, som du skapade i kursen 1ME321. Skapa sedan en länk &ll filen index.htm i lab1 från filen index.htm i Web publishing, dvs ingångssidan för din poruolio. PorUolion, som du skapade i kursen 1ME321. Öppna din poruolio i webbläsaren och testa an länken och din program fungerar.

Labora&on 2 Funk&oner, if och loop övningar/uppgi:er

Labora&on 2 Funk&oner, if och loop övningar/uppgi:er Labora&on 2 Funk&oner, if och loop övningar/uppgi:er 1M322 Webbteknik 2, 7,5hp Medieteknik 2017 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu.se 1. Ladda ner arbetsdokument Till övningarna i denna labora&on finns

Läs mer

Labora&on 5 Dynamisk HTML och &mers övningar/uppgi=er

Labora&on 5 Dynamisk HTML och &mers övningar/uppgi=er Labora&on 5 Dynamisk HTML och &mers övningar/uppgi=er 1M322 Webbteknik 2, 7,5hp Medieteknik 2015 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu.se 1. Ladda ner arbetsdokument Till övningarna i denna labora&on finns

Läs mer

Labora&on 2 HTML och validering övningar/uppgi:er

Labora&on 2 HTML och validering övningar/uppgi:er Labora&on 2 HTML och validering övningar/uppgi:er 1M321 Webbteknik 1, 7,5hp Medieteknik 2016 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu.se 1. Ladda ner arbetsdokument Till övningarna i denna labora&on finns det

Läs mer

Labora&on 1 Introduk&on &ll utvecklingsmiljön övningar/uppgi<er

Labora&on 1 Introduk&on &ll utvecklingsmiljön övningar/uppgi<er Labora&on 1 Introduk&on &ll utvecklingsmiljön övningar/uppgi

Läs mer

Laboration 6 Formulär och stränghantering övningar/uppgifter

Laboration 6 Formulär och stränghantering övningar/uppgifter Laboration 6 Formulär och stränghantering övningar/uppgifter 1M322 Webbteknik 2, 7,5hp Medieteknik 2017 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu.se 1. Ladda ner arbetsdokument Till övningarna i denna laboration

Läs mer

Labora&on 3 HTML och struktur övningar/uppgi:er

Labora&on 3 HTML och struktur övningar/uppgi:er Labora&on 3 HTML och struktur övningar/uppgi:er 1M321 Webbteknik 1, 7,5hp Medieteknik 2016 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu.se 1. Skapa em nym HTML-dokument I denna labora&on ska du skapa tre sidor, som

Läs mer

Labora&on 1 Introduk&on &ll utvecklingsmiljön övningar/uppgi<er

Labora&on 1 Introduk&on &ll utvecklingsmiljön övningar/uppgi<er Labora&on 1 Introduk&on &ll utvecklingsmiljön övningar/uppgi

Läs mer

Labora&on 6 CSS och responsiv webbdesign övningar/uppgi:er

Labora&on 6 CSS och responsiv webbdesign övningar/uppgi:er Labora&on 6 CSS och responsiv webbdesign övningar/uppgi:er 1M321 Webbteknik 1, 7,5hp Medieteknik 2016 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu.se 1. Ladda ner arbetsdokument Till övningarna i denna labora&on

Läs mer

Labora&on 4 CSS och validering övningar/uppgi9er

Labora&on 4 CSS och validering övningar/uppgi9er Labora&on 4 CSS och validering övningar/uppgi9er 1M321 Webbteknik 1, 7,5hp Medieteknik 2016 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu.se 1. Ladda ner arbetsdokument och skapa en mapp för U2 Till övningarna i denna

Läs mer

Labora&on 4 CSS och validering samt fråga D övningar/uppgi?er

Labora&on 4 CSS och validering samt fråga D övningar/uppgi?er Labora&on 4 CSS och validering samt fråga D övningar/uppgi?er 1M321 Webbteknik 1, 7,5hp Medieteknik 2017 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu.se 1. Ladda ner arbetsdokument och skapa en mapp för U2 Till övningarna

Läs mer

Labora&on 3 Objekt i JavaScript övningar/uppgi:er

Labora&on 3 Objekt i JavaScript övningar/uppgi:er Labora&on 3 Objekt i JavaScript övningar/uppgi:er 1M322 Webbteknik 2, 7,5hp Medieteknik 2015 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu.se 1. Ladda ner arbetsdokument Till övningarna i denna labora&on finns det

Läs mer

Laboration 3 HTML och struktur samt frågorna A - C övningar/uppgifter

Laboration 3 HTML och struktur samt frågorna A - C övningar/uppgifter Laboration 3 HTML och struktur samt frågorna A - C övningar/uppgifter 1M321 Webbteknik 1, 7,5hp Medieteknik 2018 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu.se 1. Skapa ett nytt HTML-dokument I denna laboration

Läs mer

Labora&on 8 Formulär övningar/uppgi6er

Labora&on 8 Formulär övningar/uppgi6er Labora&on 8 Formulär övningar/uppgi6er 1M321 Webbteknik 1, 7,5hp Medieteknik 2015 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu.se 1a. Ladda ner arbetsdokument Till övningarna i denna labora&on finns det en par dokument

Läs mer

Labora&on 5 CSS och layout samt fråga E övningar/uppgi>er

Labora&on 5 CSS och layout samt fråga E övningar/uppgi>er Labora&on 5 CSS och layout samt fråga E övningar/uppgi>er 1M321 Webbteknik 1, 7,5hp Medieteknik 2017 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu.se 1. Dokument i övningarna I denna labora&on finns inga filer ar

Läs mer

Introduk+on +ll programmering i JavaScript

Introduk+on +ll programmering i JavaScript Föreläsning i webbdesign Introduk+on +ll programmering i JavaScript Rune Körnefors Medieteknik 1 2012 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu.se Språk Naturliga språk Mänsklig kommunika+on T.ex. Svenska, engelska,

Läs mer

Sammanfattning av hantering av redovisning av uppgift U1

Sammanfattning av hantering av redovisning av uppgift U1 Sammanfattning av hantering av redovisning av uppgift U1 Hur du redovisar Hur svar ges Hur eventuell komplettering sker Hur restuppgifter hanteras Hur registrering av resultat görs 1M321 Webbteknik 1,

Läs mer

Labora&on 4 Händelser och drag and drop övningar/uppgi:er

Labora&on 4 Händelser och drag and drop övningar/uppgi:er Labora&on 4 Händelser och drag and drop övningar/uppgi:er 1M322 Webbteknik 2, 7,5hp Medieteknik 2015 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu.se 1. Ladda ner arbetsdokument Till övningarna i denna labora&on finns

Läs mer

Introduk+on +ll JavaScript if- sats, funk+oner, bilder

Introduk+on +ll JavaScript if- sats, funk+oner, bilder Föreläsning i webbdesign Introduk+on +ll JavaScript if- sats, funk+oner, bilder Rune Körnefors Medieteknik 1 2012 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu.se if- sats I en if- sats kan man kontrollera ee villkor

Läs mer

Övningar i JavaScript del 2

Övningar i JavaScript del 2 Övningar i JavaScript del 2 Genm dessa övningar frtsätter intrduktinen av JavaScript. Vi tar nu upp if-satser ch lite mer m funktiner. Vi kmmer ckså in på tillämpningar sm att byta en bild på webbsidan

Läs mer

Mappar och filer för webbsidor

Mappar och filer för webbsidor Mappar och filer för webbsidor I de4a dokument illustreras det hur du kan arbeta med mappar och filer, då du skapar webbsidor och ska publicera dem för uppgi=erna. Det visas också hur du skickar in redovisningar

Läs mer

Övningar i JavaScript del 3

Övningar i JavaScript del 3 Övningar i JavaScript del 3 I dessa övningar tar vi upp datumbjektet Date, arrayer ch lpar. Du utgår från ett prgram där man kan klicka på små bilder ch mtsvarande stra bild visas. Detta är i princip samma

Läs mer

Övningar i JavaScript del 5

Övningar i JavaScript del 5 Övningar i JavaScript del 5 I dessa övningar ska vi ta upp några lika händelsehanterare. Dessa ska dck inte läggas in med attribut i HTML-kden, så sm vi gjrt tidigare med nclick. Istället ska vi nu lägga

Läs mer

Extramaterial till Matematik Y

Extramaterial till Matematik Y LIBER PROGRAMMERING OCH DIGITAL KOMPETENS Extramaterial till Matematik Y NIVÅ TVÅ Taluppfattning och tals användning ELEV Det finns många olika programmeringsspråk. I den här uppgiften ska du få bekanta

Läs mer

JavaScript del 2 DocumentWrite, Prompt och ParseInt

JavaScript del 2 DocumentWrite, Prompt och ParseInt JavaScript del 2 DocumentWrite, Prompt och ParseInt Senast kollade vi lite på vad JavaScript är för något, hur man skapar variabler samt hur vi kan skicka ut ett meddelande till användaren genom alert.

Läs mer

Alla filer som bearbetar PHP script ska avslutas med ändelsen.php, exempelvis ska en indexsida till en hemsida heta index.php

Alla filer som bearbetar PHP script ska avslutas med ändelsen.php, exempelvis ska en indexsida till en hemsida heta index.php Introlektion PHP är ett av de enklare språken att lära sig just pga. dess dynamiska struktur. Det används för att bygga upp båda stora och mindre system. Några vanliga system som använder sig av PHP är

Läs mer

JAVASCRIPT. Beteende

JAVASCRIPT. Beteende JAVASCRIPT Beteende OVERVIEW HTML Formulär JavaScript Syntax Events DOM Validering av fomulär WEBBPROGRAMMERING PÅ KLIENTSIDAN Skriptspråk som körs på klientsidan (klientskript) Koden exekveras i webbläsaren

Läs mer

Lektion 3 HTML, CSS och JavaScript

Lektion 3 HTML, CSS och JavaScript Lektion 3 HTML, CSS och JavaScript I den här lektionen behandlas HTML, CSS och JavaScript (JS). Det förutsätts att lektion 1 och 2 är gjord, eller att du har tillräckliga kunskaper i grundläggande HTML

Läs mer

Språk för webben introduk4on 4ll HTML

Språk för webben introduk4on 4ll HTML Föreläsning i webbdesign Språk för webben introduk4on 4ll HTML Rune Körnefors Medieteknik 1 2012 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu.se En webbsidas beståndsdelar Text (formaterad, strukturerad) Länkar Inkluderade

Läs mer

Lektion 2 Del 1 Kapitel 6

Lektion 2 Del 1 Kapitel 6 Lektion 2 Del 1 Kapitel 6 Inlärningsmål Att kunna kontrollera och styra webbsidors utseende med hjälp av CSS mallar Att med hjälp av CSS mallar kunna ge en hel website ett gemensamt utseende Att med hjälp

Läs mer

Laboration 1. "kompilera"-ikonen "exekvera"-ikonen

Laboration 1. kompilera-ikonen exekvera-ikonen Programmerade system I1 Syfte Laboration 1. Syftet med denna laboration är dels att göra dej bekant med de verktyg som kan vara aktuella i programmeringsarbetet, dels ge en första inblick i att skriva

Läs mer

Struktur & Layout med CSS

Struktur & Layout med CSS 1ME321 Webbteknik 1 Lek0on 5 Struktur & Layout med CSS Rune Körnefors Medieteknik 1 2015 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu.se Agenda Veckoplanen Vecka 40 Läsanvisningar Exemplet Gretas Blommor GarreKs

Läs mer

Laboration 1. Objektorienterad programmering, Z1. Syfte

Laboration 1. Objektorienterad programmering, Z1. Syfte Syfte Laboration 1. Objektorienterad programmering, Z1 Syftet med denna laboration är dels att göra dej bekant med de verktyg som kan vara aktuella i programmeringsarbetet, dels ge en första inblick i

Läs mer

Loopar och objekt i JavaScript

Loopar och objekt i JavaScript Föreläsning i webbdesign Loopar och objekt i JavaScript Rune Körnefors Medieteknik 1 2012 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu.se Programflöde Vanligt sekvendellt flöde InstrukDonerna ugörs en eher en i den

Läs mer

Medieteknologi Webbprogrammering och databaser MEB725, 5p (7,5 ECTS) Klientprogrammering JavaScript Program på flera sidor

Medieteknologi Webbprogrammering och databaser MEB725, 5p (7,5 ECTS) Klientprogrammering JavaScript Program på flera sidor http://w3.msi.vxu.se/multimedia Medieteknologi Webbprogrammering och databaser MEB725, 5p (7,5 ECTS) Klientprogrammering JavaScript Program på flera sidor Rune Körnefors Innehåll Variabler i JavaScript

Läs mer

Laboration 1. "kompilera"-ikonen "exekvera"-ikonen

Laboration 1. kompilera-ikonen exekvera-ikonen Syfte Laboration 1. Objektorienterad programmering, Z1 Syftet med denna laboration är dels att göra dej bekant med de verktyg som kan vara aktuella i programmeringsarbetet, dels ge en första inblick i

Läs mer

Övningar i JavaScript del 4

Övningar i JavaScript del 4 Övningar i JavaScript del 4 I dessa övningar ska du dels hantera ett frmulär ch dels arbeta med några textsträngar. 1. Dkument i övningsmappen Övningsmappen sm du laddar ner från labratinens webbsida innehåller

Läs mer

Skeleton plane & Responsiv webbdesign med CSS

Skeleton plane & Responsiv webbdesign med CSS 1ME321 Webbteknik 1 Lek0on 6 Skeleton plane & Responsiv webbdesign med CSS Rune Körnefors Medieteknik 1 2016 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu.se Agenda Veckoplanen U2 deadline Exemplet Gretas Blommor

Läs mer

Övningsuppgifter till föreläsning 2 Variabler och uttryck

Övningsuppgifter till föreläsning 2 Variabler och uttryck Sid 1 (5) Övningsuppgifter till föreläsning 2 Variabler och uttryck Syfte Syftet med övningsuppgifterna är att träna på: Aritmetik, variabler, tilldelning, scanf och printf Generellt Diskutera gärna uppgifterna

Läs mer

Formulär, textsträngar och en del annat

Formulär, textsträngar och en del annat 1ME322 Webbteknik 2 Lektion 6 Formulär, textsträngar och en del annat Rune Körnefors Medieteknik http://medieteknik.lnu.se/1me322 1 2018 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu.se Agenda JavaScript Interaktion

Läs mer

KPP053, HT2016 MATLAB, Föreläsning 1. Introduktion till MATLAB Skript Inläsning och utskrift av variabler Ekvationssystem Anonyma funktioner

KPP053, HT2016 MATLAB, Föreläsning 1. Introduktion till MATLAB Skript Inläsning och utskrift av variabler Ekvationssystem Anonyma funktioner KPP053, HT2016 MATLAB, Föreläsning 1 Introduktion till MATLAB Skript Inläsning och utskrift av variabler Ekvationssystem Anonyma funktioner MATLAB Väletablerat Mycket omfattande program GNU OCTAVE Öppen

Läs mer

Digitalt lärande och programmering i klassrummet

Digitalt lärande och programmering i klassrummet 4 september 2017 Digitalt lärande och programmering i klassrummet Introduktion till Twine Introduktion Twine är en spelmotor gjord för textbaserade spel och interaktiva berättelser. I Twine kopplas korta

Läs mer

Labora&on 8 Syfte med laborationen:

Labora&on 8 Syfte med laborationen: Labora&on 8 Syfte med laborationen: - att förstå hur man läser in en Dil med PHP - att förstå hur man laddar upp en Dil med PHP - att repetera grundläggande PHP- begrepp. VIKTIGT: uppgift 3 är repetitionsuppgift

Läs mer

Programmering i C++ En manual för kursen Datavetenskaplig introduktionskurs 5p

Programmering i C++ En manual för kursen Datavetenskaplig introduktionskurs 5p Programmering i C++ En manual för kursen Datavetenskaplig introduktionskurs 5p Skriven av Michael Andersson Introduktion Programmering I högnivåspråk fokuserar på själv problemet (algoritmen) istället

Läs mer

Programmeringteknik. Planering 2014-05-12 MÅL LABB: MOMENT LAB4 HTML - EXEMPEL HTML. Webbdelen

Programmeringteknik. Planering 2014-05-12 MÅL LABB: MOMENT LAB4 HTML - EXEMPEL HTML. Webbdelen MÅL Programmeringteknik Webbdelen Efter webbmomentet ska du: kunna använda ett tiotal kommandon i: HTML (göra webbsidor) CSS (webbsidans utseende) Javascript (programmering - klienten) PHP (programmering

Läs mer

JavaScript. Innehåll. Historia. Document object model DHTML. Varför Javascript?

JavaScript. Innehåll. Historia. Document object model DHTML. Varför Javascript? Innehåll JavaScript En introduktion till skriptspråket JavaScript och till DOM Scripting Introduktion till JavaScript och DOM JavaScript Syntax DOM och DOM Scripting Händelsehantering och CSS Historia

Läs mer

icad - Användarbeskrivning V1.1

icad - Användarbeskrivning V1.1 icad - Användarbeskrivning V1.1 2011-01- 18 Denna manual beskriver funk5onaliteten i icad- gränssni

Läs mer

Instruktion för laboration 1

Instruktion för laboration 1 STOCKHOLMS UNIVERSITET MATEMATISKA INSTITUTIONEN Avd. för matematisk statistik MD, ANL, TB (rev. JM, OE) SANNOLIKHETSTEORI I Instruktion för laboration 1 De skriftliga laborationsrapporterna skall vara

Läs mer

Labora&on 7 Färger och bilder för webben övningar i Pixlr Editor

Labora&on 7 Färger och bilder för webben övningar i Pixlr Editor Labora&on 7 Färger och bilder för webben övningar i Pixlr Editor 1M321 Webbteknik 1, 7,5hp Medieteknik 2015 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu.se 1. Ladda ner arbetsdokument Till övningarna i denna labora&on

Läs mer

Extramaterial till Matematik Y

Extramaterial till Matematik Y LIBER PROGRAMMERING OCH DIGITAL KOMPETENS Extramaterial till Matematik Y NIVÅ TRE Taluppfattning och tals användning ELEV Det finns många olika programmeringsspråk. I den här uppgiften ska du få bekanta

Läs mer

L04.1 Marodören. Inledning. Mål. Genomförande. Uppgift 1 Hello World. Moment I

L04.1 Marodören. Inledning. Mål. Genomförande. Uppgift 1 Hello World. Moment I L04.1 Marodören Inledning Genom att öva sig på de grundläggande koncepten i JavaScript öppnas vägen allteftersom till de mer avancerade funktionerna. Man måste lära sig krypa innan man kan gå, även i JavaScript!

Läs mer

Uppgift 1 - programmet, Uppg6.m, visade jag på föreläsning 1. Luftmotståndet på ett objekt som färdas genom luft ges av formeln

Uppgift 1 - programmet, Uppg6.m, visade jag på föreläsning 1. Luftmotståndet på ett objekt som färdas genom luft ges av formeln Matlab-föreläsning (4), 10 september, 015 Innehåll m-filer (script) - fortsättning från föreläsning 1 In- och utmatning Sekvenser, vektorer och matriser Upprepning med for-slingor (inledning) Matlab-script

Läs mer

Instruktion för laboration 1

Instruktion för laboration 1 STOCKHOLMS UNIVERSITET MATEMATISKA INSTITUTIONEN Avd. för matematisk statistik ANL/TB SANNOLIKHETSTEORI I, HT07. Instruktion för laboration 1 De skrifliga laborationsrapporterna skall vara skrivna så att

Läs mer

Övningar i JavaScript del 7

Övningar i JavaScript del 7 Övningar i JavaScript del 7 I denna labratin återanvänder vi bilderna på frukter, sm vi haft i ett par tidigare labratiner. Denna gång ska vi lägga till visuella effekter då en frukt väljs. Klickar man

Läs mer

Introducerande övningar i HTML

Introducerande övningar i HTML Introducerande övningar i HTML En webbsida består av en textfil som innehåller sidans text och koder i språket HTML, för att formatera innehållet. Har man bilder på sidan, så finns de som separata filer

Läs mer

Extramaterial till Matematik Y

Extramaterial till Matematik Y LIBER PROGRAMMERING OCH DIGITAL KOMPETENS Extramaterial till Matematik Y NIVÅ ETT Taluppfattning och tals användning ELEV Det finns många olika programmeringsspråk. Ett av dem är Python, som du ska få

Läs mer

Programmering för webben

Programmering för webben Programmering för webben Föreläsning 2 Dagens innehåll Varför använda PHP? Var används PHP? Variabler Tilldelning Operatorer Kommentarer Arrayer Varför använda PHP? Var används PHP Där innehåll skräddarsys

Läs mer

Optimering av webbsidor

Optimering av webbsidor 1ME323 Webbteknik 3 Lektion 7 Optimering av webbsidor Rune Körnefors Medieteknik 1 2019 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu.se Agenda Optimering SEO (Search Engine Optimization) Sökmotor: index, sökrobot

Läs mer

Laboration 1 Introduktion till Visual Basic 6.0

Laboration 1 Introduktion till Visual Basic 6.0 Laboration 1 Introduktion till Visual Basic 6.0 Förberedelse Förbered dig genom att läsa föreläsningsanteckningar och de kapitel som gåtts igenom på föreläsningarna. Läs även igenom laborationen i förväg.

Läs mer

Statistik över heltal

Statistik över heltal Övningsuppgift Statistik över heltal Steg 2 Författare: Mats Loock Kurs: Inledande programmering med C# Kurskod:1DV402 Upphovsrätt för detta verk Detta verk är framtaget i anslutning till kursen Inledande

Läs mer

Kravspecifika.on, pappersprototyp & CSS

Kravspecifika.on, pappersprototyp & CSS 1ME321 Webbteknik 1 Lek0on 4 Kravspecifika.on, pappersprototyp & CSS Rune Körnefors Medieteknik 1 2015 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu.se Agenda Veckoplanen Vecka 39 UppgiI U2 = L4+L5+L6 UppgiI U3 Allmänna

Läs mer

TDDC77 Objektorienterad Programmering

TDDC77 Objektorienterad Programmering TDDC77 Objektorienterad Programmering Föreläsning 3 Sahand Sadjadee IDA, Linköpings Universitet Hösttermin 2018 Outline Operatorer Java Standard Library Inmatning Operatorer operatorer En operator är en

Läs mer

Appar med ryggrad. Introduktion till JavaScriptramverket Backbone

Appar med ryggrad. Introduktion till JavaScriptramverket Backbone Appar med ryggrad Introduktion till JavaScriptramverket Backbone Vanlig webbsida Databas MVC - Model View Controller MVC - Model View Controller MVC Backbone.js Ger struktur Bygger på MVC konceptet Tvingar

Läs mer

En bortsprungen katt

En bortsprungen katt Nivå 1 All Code Clubs must be registered. Registered clubs appear on the map at codeclubworld.org - if your club is not on the map then visit jumpto.cc/ccwreg to register your club. En bortsprungen katt

Läs mer

Användarhandledning Version 1.2

Användarhandledning Version 1.2 Användarhandledning Version 1.2 Innehåll Bakgrund... 2 Börja programmera i Xtat... 3 Allmänna tips... 3 Grunderna... 3 Kommentarer i språket... 4 Variabler... 4 Matematik... 5 Arrayer... 5 på skärmen...

Läs mer

Laboration: Grunderna i Matlab

Laboration: Grunderna i Matlab Laboration: Grunderna i Matlab Att arbeta i kommandofönstret och enkel grafik Den här delen av laborationen handlar om hur man arbetar med kommandon direkt i Matlabs kommandofönster. Det kan liknas vid

Läs mer

Objektbaserad programmering

Objektbaserad programmering 1ME323 Webbteknik 3 Lektion 4 Objektbaserad programmering Rune Körnefors Medieteknik 1 2018 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu.se Agenda Objekt i JavaScript Strukturering av data Strukturering av programkod

Läs mer

Innehåll. JavaScript - Grundkurs. Vad är JavaScript? Vad är JavaScript? Vad behövs? Lite historia

Innehåll. JavaScript - Grundkurs. Vad är JavaScript? Vad är JavaScript? Vad behövs? Lite historia JavaScript - Grundkurs Mahmud Al Hakim mahmud@dynamicos.se www.dynamicos.se www.webbacademy.se Innehåll Introduktion till JavaScript JavaScript i HTML-dokument Lite om DOM (Document Object Model) Händelser

Läs mer

Paneler - VCPXX.2. Programmeringsmanual för VCP-paneler. Revision 2

Paneler - VCPXX.2. Programmeringsmanual för VCP-paneler. Revision 2 Paneler - VCPXX.2 Programmeringsmanual för VCP-paneler Revision 2 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 1 Symbolfiler för kommunikation via IndraLogic... 3 2 Uppsättning i IndraWorks... 6 3 Programmering

Läs mer

Digitalt lärande och programmering i klassrummet. Introduktionsworkshop - Interaktiva berättelser med Twine

Digitalt lärande och programmering i klassrummet. Introduktionsworkshop - Interaktiva berättelser med Twine Digitalt lärande och programmering i klassrummet Introduktionsworkshop - Interaktiva berättelser med Twine Introduktion Twine är en spelmotor gjord för textbaserade spel och interaktiva berättelser. I

Läs mer

Programmering, grundkurs, 8.0 hp, Elektro, KTH, hösten 2010. Programmering: att instruera en maskin att utföra en uppgift, kräver olika språk:

Programmering, grundkurs, 8.0 hp, Elektro, KTH, hösten 2010. Programmering: att instruera en maskin att utföra en uppgift, kräver olika språk: Föreläsning 1 OH: Övergripande information Programmering: att instruera en maskin att utföra en uppgift, kräver olika språk: * maskinspråk = ettor och nollor, kan bara en maskin förstå. * programmeringsspråk

Läs mer

E02 "The Review" Föreläsning 2, HT2013 Grunderna, repetition. Johan Leitet. Kurs: 1dv403 Webbteknik I

E02 The Review Föreläsning 2, HT2013 Grunderna, repetition. Johan Leitet. Kurs: 1dv403 Webbteknik I E02 "The Review" Föreläsning 2, HT2013 Grunderna, repetition Kurs: 1dv403 Webbteknik I Johan Leitet E02 - "The Review" Dagens agenda Identifierare Kommentarer Variabler Datatyper Operatorer Villkorssatser

Läs mer

EDAA20 Programmering och databaser. Mål komprimerat se kursplanen för detaljer. Checklista. Föreläsning 1-2 Innehåll. Programmering.

EDAA20 Programmering och databaser. Mål komprimerat se kursplanen för detaljer. Checklista. Föreläsning 1-2 Innehåll. Programmering. EDAA20 Programmering och databaser Mål komprimerat se kursplanen för detaljer Läsperiod 1 7.5 hp anna.aelsson@cs.lth.se http://cs.lth.se/edaa20 Mer information finns på kursens webbsida samt på det utdelade

Läs mer

Inledande programmering med C# (1DV402) 85/2=42. OBS! Heltal 1 (13)

Inledande programmering med C# (1DV402) 85/2=42. OBS! Heltal 1 (13) 85/2=42 OBS! Heltal 1 (13) Inmatning och formaterad utmatning Upphovsrätt för detta verk Detta verk är framtaget i anslutning till kursen Inledande programmering med C# vid Linnéuniversitetet. Du får använda

Läs mer

! HTML Formulär! JavaScript! Syntax! Events! DOM. ! URL variabler i en query string (get) ! HTTP post request (post)

! HTML Formulär! JavaScript! Syntax! Events! DOM. ! URL variabler i en query string (get) ! HTTP post request (post) OVERVIEW JAVASCRIPT Beteende! HTML Formulär! JavaScript! Syntax! Events! DOM! Validering av fomulär WEBBPROGRAMMERING PÅ KLIENTSIDAN HTML FORMULÄR! Skriptspråk som körs på klientsidan (klientskript)! Koden

Läs mer

Textsträngar och formulär i JavaScript

Textsträngar och formulär i JavaScript Föreläsning i webbdesign Textsträngar och formulär i JavaScript Rune Körnefors Medieteknik 1 2012 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu.se Antag a4 variabeln s innehåller följande text s = "pics/small/bridge.jpg"

Läs mer

Labora&on 7 Syfte med laborationen:

Labora&on 7 Syfte med laborationen: Labora&on 7 Syfte med laborationen: - att förstå enkel 7ilhantering i PHP - att repetera grundläggande PHP- begrepp såsom loopar, arrayer, stränghantering och formulär. VIKTIGT: uppgift 3-5 är repetitionsuppgifter

Läs mer

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt. Kom igång Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.se/login Nu dyker en ruta upp på skärmen. Fyll i ditt användarnamn och lösenord och klicka på "logga in". Nu

Läs mer

Föreläsning 3 1ME403 Design av grafiska gränssni7, 7,5hp. Gränssni)sdesign II. Rune Körnefors. Medieteknik. 2015 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu.

Föreläsning 3 1ME403 Design av grafiska gränssni7, 7,5hp. Gränssni)sdesign II. Rune Körnefors. Medieteknik. 2015 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu. Föreläsning 3 1ME403 Design av grafiska gränssni7, 7,5hp Gränssni)sdesign II Rune Körnefors Medieteknik 1 2015 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu.se Områden Kapitel i boken ÖvningsuppgiC B Affordance Formulärobjekt

Läs mer

Dynamisk HTML JavaScript och webbläsarens objektmodell

Dynamisk HTML JavaScript och webbläsarens objektmodell Dynamisk HTML 1 JavaScript och webbläsarens objektmodell Ove Lundgren (2009) Ove Lundgren - 1 - DOMDHTML2009.doc Innehåll Dynamisk HTML Webbläsarens variabler och metoder. Objektmodellen. Anropa metoder

Läs mer

<script src= "http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/angularjs/1.3.14/angular.min.js"></script>

<script src= http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/angularjs/1.3.14/angular.min.js></script> AngularJS Skriven av: Isak Glans. Datum: 2015-04-29. Kurs: Webbutveckling. Lärare: Per Sahlin. Utbildning: Systemutvecklare i.net, Newtons Yrkeshögskola. 1 Sammanfattning Syftet med denna uppsats är att

Läs mer

Att ladda ner från legimus.se

Att ladda ner från legimus.se Att ladda ner från legimus.se 1 Innehåll Logga in... 2 Första gången du loggar in... 2 Problem att logga in?... 2 Sök efter böcker... 3 Utökad sökning... 3 Träfflistan... 3 Sortera listan... 3 Ladda ner

Läs mer

Department of Physics Umeå University 27 augusti Matlab för Nybörjare. Charlie Pelland

Department of Physics Umeå University 27 augusti Matlab för Nybörjare. Charlie Pelland Matlab för Nybörjare Charlie Pelland Introduktion till Matlab Matlab (matrix laboratory) är ett datorprogram och ett programspråk som används av ingenjörer runt om i världen. Ni kommer att använda er av

Läs mer

Frekvenstabell över tärningskast med C#

Frekvenstabell över tärningskast med C# Instruktion Frekvenstabell över tärningskast med C# Introduktionsuppgift Författare: Mats Loock Kurs: Inledande programmering med C# Kurskod:1DV402 Innehåll Du ska följa steg för steg -instruktionen i

Läs mer

Övningsuppgift. En array baklänges. Steg 1. Författare: Mats Loock Kurs: Inledande programmering med C# Kurskod:1DV402

Övningsuppgift. En array baklänges. Steg 1. Författare: Mats Loock Kurs: Inledande programmering med C# Kurskod:1DV402 Övningsuppgift En array baklänges Steg 1 Författare: Mats Loock Kurs: Inledande programmering med C# Kurskod:1DV402 Upphovsrätt för detta verk Detta verk är framtaget i anslutning till kursen Inledande

Läs mer

Introduktion till Matlab

Introduktion till Matlab Introduktion till Matlab Inledande matematik, I1, ht10 1 Inledning Detta är en koncis beskrivning av de viktigaste delarna av Matlab. Till en början är det enkla beräkningar och grafik som intresserar

Läs mer

Struktur & Layout med CSS

Struktur & Layout med CSS 1ME321 Webbteknik 1 Lektion 5 Struktur & Layout med CSS Rune Körnefors Medieteknik 1 2018 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu.se Agenda Veckoplanen Denna vecka Exemplet Gretas Blommor Garretts modell Structure

Läs mer

JavaScript del 3 If, Operatorer och Confirm

JavaScript del 3 If, Operatorer och Confirm JavaScript del 3 If, Operatorer och Confirm Under förra uppgiften så kollade vi på hur användaren kan ge oss information via promt(), vi använde den informationen både för att skriva ut den och för att

Läs mer

KARLSTADS UNIVERSITETSBIBLIOTEK

KARLSTADS UNIVERSITETSBIBLIOTEK 1 (7) Guide till Zotero Med referenshanteringsprogrammet Zotero kan du enkelt samla dina referenser till böcker, artiklar m.m. och infoga källhänvisningar samt skapa litteraturlistor i MS Word, OpenOffice

Läs mer

JavaScript. En Introduktion

JavaScript. En Introduktion JavaScript En Introduktion Innehåll Introduktion till JavaScript Händelsehantering och CSS Felhantering i JavaScript Validering i JavaScript Introduktion Ingen koppling till Java Statiska och dynamiska

Läs mer

Outline. I Vi kan lätt göra samma sak för fyra variabler... I Hur gör vi för 400 inlästa värden? I Ofta behöver man flera likadana variabler

Outline. I Vi kan lätt göra samma sak för fyra variabler... I Hur gör vi för 400 inlästa värden? I Ofta behöver man flera likadana variabler Outline Objektorienterad Programmering (TDDC77) Föreläsning V: arrayer, metoder, räckvidd (scope), eclipse Ahmed Rezine IDA, Linköpings Universitet Hösttermin 2016 Vända om inlästa värden Vända om inlästa

Läs mer

Frekvenstabell över tärningskast med C#

Frekvenstabell över tärningskast med C# Guide Frekvenstabell över tärningskast med C# Introduktionsuppgift Författare: Mats Loock Kurs: Inledande programmering med C# Kurskod:1DV402 Upphovsrätt för detta verk Detta verk är framtaget i anslutning

Läs mer

IndraView - VCPXX.2. Recepthantering Version 1

IndraView - VCPXX.2. Recepthantering Version 1 IndraView - VCPXX.2 Recepthantering Version 1 1 Förberedelser i IndraLogic Skapa en struktur som innehåller alla variablerna för ditt recept. I manualen används följande. Skapa nu en ny variabel lista

Läs mer

Design av interaktiv multimedia. Läs i förväg om det som övningarna kommer att beröra. Träna hemma både före och efter övningarna.

Design av interaktiv multimedia. Läs i förväg om det som övningarna kommer att beröra. Träna hemma både före och efter övningarna. Använd olika lager. Döp lagren! Organisera era bibliotek! Design av interaktiv multimedia Ge era symboler instansnamn för att hitta dem med AS. Nytt för denna kurs: Ingen ActionScript-kod i.fla-filen!

Läs mer

Visa och dölja element med JavaScript

Visa och dölja element med JavaScript Föreläsning i webbdesign Visa och dölja element med JavaScript Rune Körnefors Medieteknik 1 2012 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu.se Visa och dölja element Förändra elementets sdl för display eller visibility

Läs mer

INTRODUKTION TILL ANGULAR JS

INTRODUKTION TILL ANGULAR JS INTRODUKTION TILL ANGULAR JS DEL 1 Mahmud Al Hakim www.alhakim.se mahmud@alhakim.se VAD ÄR ANGULAR? Angular är ett JavaScript ramverk. Angular används för utveckling av frontendwebbapplikationer. Angular

Läs mer

Introduktion till Matlab

Introduktion till Matlab Introduktion till Matlab Analys och Linjär Algebra, del A, K1/Kf1/Bt1, ht10 1 Inledning Ni kommer använda Matlab i nästan alla kurser i utbildningen. I matematikkurserna kommer vi ha studio-övningar nästan

Läs mer

Manual till funktionen Rapport/Export (beta) i Compos - Föräldrastöd February 2, 2016

Manual till funktionen Rapport/Export (beta) i Compos - Föräldrastöd February 2, 2016 BILD 1: Compos startsida Klicka på Rapport/Export (beta) under rubriken Rapportgenerator i menyfältet till vänster BILD 2: Rapportgenerator Välj datauttag att exportera genom att klicka på någon av länkarna

Läs mer

Guide. Webbsidor i Studentportalen. Innehåll. Uppdaterad: 2014-10-07

Guide. Webbsidor i Studentportalen. Innehåll. Uppdaterad: 2014-10-07 Guide Eva Pärt-Enander, 2012-12-14 Webbsidor i Studentportalen Uppdaterad: 2014-10-07 Innehåll Webbsidor i Studentportalen... 1 Om webbsidor... 2 Lägg till en webbsida... 2 Lägg till samma webbsida på

Läs mer

Övningar Dag 2 En första klass

Övningar Dag 2 En första klass Kurs i C++ Sid 1 (5) Övningar Dag 2 En första klass Denna övning går ut på att steg för steg bygga upp en klass och skapa objekt. Vi kommer att utgå från en sammansatt datatyp i en struct och parallellt

Läs mer

Inledande programmering med C# (1DV402) Summera med while"-satsen

Inledande programmering med C# (1DV402) Summera med while-satsen Summera med while"-satsen Upphovsrätt för detta verk Inledande programmering med C# (1DV402) Detta verk är framtaget i anslutning till kursen Inledande programmering med C# vid Linnéuniversitetet. Du får

Läs mer