Tillämpad fysik och elektronik Per Kvarnbrink m.fl. Laboration 2: HTML och CSS.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tillämpad fysik och elektronik Per Kvarnbrink m.fl. Laboration 2: HTML och CSS."

Transkript

1 Laboration 2: HTML och CSS.

2 Målsättning Att prova på grundläggande html samt att separera innehåll och utseende. Slutresultatet kommer att bli en enkel webbplats med layout, bakgrundsbilder, minst en meny och ett antal olika sidor. Teori Filmer eller föreläsningsanteckningar, kurslitteraturen och internetlänkar (se kurshemsidan). Förberedelseuppgift Läs igenom föreläsningsanteckningar, internetlänkar samt kurslitteraturen. Material Dator med ett html-editeringsverktyg, exempelvis Dreamweaver. Utförande Denna laboration utför ni individuellt, men ni hjälps givetvis åt så mycket som möjligt. Utför moment 1, 2 och 3 för godkändnivå på labben. För plusnivå gäller att godkändnivån är uppfylld och att två av plusuppgifterna på moment 4 är lösta. Läs igenom hela laborationen innan du börjar. Var noga då du sparar filer så att du inte skriver över samma hela tiden. Välj spara som och se till att skriva ett nytt filnamn. Det är meningen att du ska få ett stort antal filer. Dessa behövs för att menyerna i slutet ska bli meningsfulla och innehållsrika. Uppgift Moment 1 grundläggande html Ni ska testa ett antal taggar och notera hur de fungerar och se och testa egenskaper som de har. Betrakta detta som en övning i html. De snygga sidorna gör vi sedan. Boken tar upp denna del i kapitel 1 och Skapa en tom webbsida. Ge sidan ett namn som ska synas överst i webbläsaren (Se w3schools.com: html head). Skriv två meta-taggar där du keywords och description. (Se w3schools.com: html meta) Här är allt innehåll i head-segmentet. (Sidorna blir utan innehåll i själva bodyn och kommer inte att ses annat än vita i en webbläsare) Tips undersök metataggar som finns på välgjorda webbsidor. Se t.ex. trafikverkets eller regeringens. Trafikverket använder i huvudsak något som heter Dublin Core, så där blandas två olika tekniker för metataggar. Det vanligaste och enklare sättet är vanliga metataggar med namnen description och keywords. Metataggar används som stöd till sökmotorer. Språket på sidan läggs nästan alltid in som ett attribut i html-taggen. Se även här hur trafikverket eller regeringen gjort. De gör olika. Varför?

3 Lägg in fyra valfria dublincoremetataggar. Spara filen som 1p1.html. (Se för fler detaljer). 1.2 Öppna webbsidan 1p1.html och spara om den som 1p2.html. Du ska nu ha två filer i din mapp. Placera ut fyra olika taggar på styckenivå. Välj p-taggen, h1- taggen, h2-taggen och ul-taggen. Fyll dessa med text och se hur de beter sig i en webbläsare. Se till att p-taggen får extra mycket text. Finns det fler taggar på denna nivå är vanligt förkommande? [Tips hur vet man att det är på styckenivå? Jo - om de är på styckenivå visas de som block. I firefox web developer tool kan man outlina block level elements. Då får man en ram runt elementet. Ett element på styckenivå har också egenskapen att nästa element normalt hamnar under tidigare element.] Spara filen som 1p2.html. Tips: På w3schools, finns en lista med alla taggar. Här är det lite svårt att se vilka som är på styckenivå, textnivå, logiska eller fysiska. Här är en förklaring. Styckenivå innebär att taggarna visas som egna stycken, eller block som det kallas på engelska. Textnivå innebär att det är taggar avsedda för text i ett stycke, tex. ett enda ord. Att taggen är logisk betyder att den har en logisk förklaring. Till exempel är p en logisk tagg. Det betyder att det är brödtext. 1.3 I denna uppgift är det tänkt att du ska märka upp delar av texten som du skrev i förra uppgiften. Öppna 1p2.html och lägg in fyra logiska taggar på textnivå. Ta gärna taggarna q, em, strong och span. Finns det några taggar av denna typ som man absolut bör känna till och vilken betydelse har de som du nyss använts? Tips! De fysiska taggarna i diagrammet ovan är utdaterade, depricated enligt W3c-standard. De har uppgiften att tala om hur ett element ska visas inte vad det är. Exempel är taggen <i> = italic som gör att texten visas kursivt. Logiska taggar på textnivå har en logisk innebörd. Exempel <strong> = betona starkt. Taggen strong beskriver inte hur det ska visas eller läsas upp endast att det ska vara en stark betoning, men det som märkts upp med stron-taggen visas som fet stil. Spara om filen som 1p3.html. (Du ska nu ha tre filer i din mapp!)

4 1.4 Öppna 1p1.html. Lägg in två listor, en ul-lista och en ol-lista. Utseendet på en lista kan förändras med hjälp av stilmallar. Vi tar upp detta i avsnittet om menyer. Vilken är skillnaden mellan ul och ol? Spara om filen som 1p4.html. (Du ska nu ha fyra filer i din mapp!) 1.5 Öppna 1p1.html. Lägg in en tabell på sidan (<table> ). Fyll den med information och spara om filen som 1p5.html. Boken tar upp detta i kapitel 9. Vad innebär attributet cellpadding i en tabell? Man kan t.ex. skriva så här i starttaggen: <table cellpadding= 20px > 1.6 Öppna 1p1.html. Lägg in en bild. Se till att ha med alternativtext till bilden. Spara om filen som 1p6.html. 1.7 Slutligen ska du göra en sida där du länkar till alla dina sidor. Länkar tas upp i kapitel 3. Gör även en länk till en extern sida t.ex. Spara om filen som index.html. Kontrollera sedan att länkarna fungerar. När du gör länkarna så ska de ligga i en lista av typen ul. Spara som 1p8.html. Du bör nu ha koll på grundläggande html. Moment 2 att ändra utseende på sidorna. Här ska ni prova på stilmallar eller formatmallar som det också heter. Detta tas upp i bokens kapitel Utgå från sidan 1p2.html som du gjorde i förra momentet. Använd inline formatmall för att styra utseendet på p-taggen (style = ). Tips! Inline kallas även så på W3schools. Det finns bra beskrivet i avsnittet Learn css, How to. Spara som inline.html. 2.2 Utgå än en gång från sidan 1p2.html som du gjorde i förra momentet. Använd nu istället inbäddad formatmall för att styra utseendet på ett textblock. Tips: Detta kallas internal styles på W3schools och embedded i kursboken. Spara som internal.html. 2.3 Utgå även nu från sidan 1p2.html som du gjorde i förra momentet. Använd istället en global formatmall för att styra utseendet på ett textblock. Detta är det vanligaste sättet. Stilsätt taggarna <p>, <h1> samt <h2>. Tips: Se external styles i kursboken eller på W3schols. Spara som external.html. När är det bra att använda respektive metod för stilmallar? 2.4 Slutligen ska du länka till dina tre sidor med stilmallar. Gör detta i filen 1p8. Spara om den med samma namn. Prova sedan att länkarna fungerar.

5 Moment 3- här ska det bli riktiga sidor! I detta moment får ni prova att layouta en sida med sidmallar. Det är bra om den blir snygg men inget krav. Kapitel 6 och 7 är lämpliga att läsa igenom. Det finns 3.1 Gör en sida med fyra block, div-taggar. Namnge med id = container, head, content samt foot. Positionera ut dessa så containern, id = container, får bredd och höjd 800px. Lägg sedan de tre behållarna så att de hamnar i följd inuti containern. Lägg in en bakgrundbild i behållaren för head med hjälp av stilmallen och försök att få det att se fint ut. Lägg in texter i blocken content och foot. Sätt en bakgrundsfärg på bodyn och gör containerns bakgrund vit. Lägg all stilmallsinformation i en extern fil, styles.css. Spara som 3p1.html. Vilken uppgift har attributen margin, padding och border? Tips: Titta igenom specifikationen för box-modellen på w3c.org eller bokens kapitel Se till att prova tre olika sätt att stilsätta din sida 3p1.html. - alla taggar, div, p eller h1 - med class-attributet - med id-attributet Observera att du måste skriva in dessa attribut i html-koden. Spara som 3p2.html. 3.3 Lägg till ytterligare ett block som får innehålla menyn från uppgift 2.4. Den innehåller då en lista. Sätt ett id på div:en och kalla den menu. Stilsätt denna lista så att det ser ut som en vanlig meny där du styr utseende på taggarna ul, li, a:link, a:visited och a:hover. Placera blocket så att det blir en högerkolumn i containerblocket. Tips: använd tekniken float:left på blocken content och menu, samt clear:both på blocket foot. Float och Clear hör ihop! Glöm aldrig det! Spara som 3p3.html. 3.4 Nu är det dags att prova det som heter html5. Prova att byta ut några av divtaggarna i 3p3.html till html5-taggar. Ersätt eller lägg till taggarna <article>, <footer>, <header>, <nav>, <section>. Se till att du får detta att stämma med stilmallen, styles.css. Lägg bara till i stilmallen! Ta inte bort det som redan finns där. (exempel: Om du byter ut taggen <div id= head > och dennes sluttagg </div> till <header> och </header> så lägger du till header{ width: ; osv} i stilmallen.) Om du vill kan du piffa till med css3 centrering, runda hörn, box shadow eller opacitet. Boken tar upp detta i kapitel sju. Spara som 3p4.html, lägg in i menyn och spara om styles.css. Om du inte gör plusuppgifter så visar du upp det som du gjort för handledare. Moment 4 - Plusnivå gör två eller fler för att få högre betyg I detta moment får ni prova några finesser som man kan göra med formatmallar och formulär.

6 4.1 Gör om din meny i uppgift 3.3 till en dropdown-meny. Se tips och anvisningar på alistapart.com. Leta efter suckerfish eller dropdown menus. Fyll menyn så att du kan visa alla dina filer som du gjort på denna laboration. Spara som 4p1.html. 4.2 Hitta något annat som ser häftigt ut häftigt och där stilmallen tar hand om utseende och funktion på ett bra och användbart sätt. Troligen kan du hitta tips på alistapart.com eller liknande sajter. Just nu är det populärt att göra enligt html5 och css3. Googla för att hitta något lämpligt. Spara som 4p2.html. 4.3 Snygga till sidan 3p3.html. Lägg in bakgrundsbilder med runda hörn enligt skjutdörrprincipen. Leta t.ex. sliding doors på alistapart.com. Se till att innehåll och utseende är separerat. Spara filen som 4p3.html. 4.4 Gör en utskriftsvänlig sida, med olika css-filer för skärm och utskrift. Se till att det blir skillad på utskriften t.ex. genom att dölja menyn och lyfta fram innehållet på så att den ser bra ut i en printer. Spara som 4p4.html. 4.5 Gör om sidan så att den får responsiv design. Spara som 4p5.html. 4.6 Lägg in i menyn som du jobbat med tidigare och se till att det blir en bra redovisning för någon av handledarna. Redovisning Gör en skriftlig rapport på de delar som du gjort. Följ rapportmallen. Beskriv hur du löst uppgiften och de frågeställningar, i kursiv text, som nämnts i denna instruktion samt dina egna reflektioner. Ta inte med all html-kod. Det är bättre om du väljer ut den som är central i respektive uppgift. Ange referenser som använts och markera i labrapporten var dessa använts. Lämna in rapporten i Cambro under pt&w uppg1 inlämning.

Laboration 2: Xhtml och CSS.

Laboration 2: Xhtml och CSS. Laboration 2: Xhtml och CSS. Målsättning Att prova på grundläggande html samt att separera innehåll och utseende. Slutresultatet kommer att bli en webbplats med layout, bakgrundsbilder, minst en meny och

Läs mer

Xhtml och CSS.Tillämpad fysik och elektronik Per Kvarnbrink (redigering Ulf Holmgren 2011)

Xhtml och CSS.Tillämpad fysik och elektronik Per Kvarnbrink (redigering Ulf Holmgren 2011) Laboration 1: Xhtml och CSS.Tillämpad fysik och elektronik Per Kvarnbrink (redigering Ulf Holmgren 2011) Målsättning Att prova på grundläggande html samt att separera innehåll och utseende. Slutresultatet

Läs mer

Webbutveckling Laboration 1: HTML5 och CSS3.

Webbutveckling Laboration 1: HTML5 och CSS3. Institutionen för 2015-11-30 Tillämpad fysik och elektronik Karin Fahlquist Webbutveckling Laboration 1: HTML5 och CSS3. Målsättning Att skapa en webbplats genom att först skapa en Lo-fi prototyp och sedan

Läs mer

Webbteknik för ingenjörer

Webbteknik för ingenjörer Institutionen för 2015-01-22 Tillämpad fysik och elektronik Karin Fahlquist Webbteknik för ingenjörer HTML5 & CSS laboration Målsättning Att skapa en webbplats utifrån en Lo-fi prototyp och implementera

Läs mer

Laboration 3 i kursen Produktion för tryckta medier och webb: Webbplatsproduktion med ett publiceringssystem

Laboration 3 i kursen Produktion för tryckta medier och webb: Webbplatsproduktion med ett publiceringssystem Laboration 3 i kursen Produktion för tryckta medier och webb: Webbplatsproduktion med ett publiceringssystem Målsättning Att bygg upp en komplett webbplats i ett publiceringssystem. Platsen ska vara snygg,

Läs mer

Labora&on 4 CSS och validering övningar/uppgi9er

Labora&on 4 CSS och validering övningar/uppgi9er Labora&on 4 CSS och validering övningar/uppgi9er 1M321 Webbteknik 1, 7,5hp Medieteknik 2016 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu.se 1. Ladda ner arbetsdokument och skapa en mapp för U2 Till övningarna i denna

Läs mer

21/01/2016. Stilmallar. styra utseendet av webbplatsen DEL 1. Karin Fahlquist. index.html. recept.html frukt.html grönsaker.html

21/01/2016. Stilmallar. styra utseendet av webbplatsen DEL 1. Karin Fahlquist. index.html. recept.html frukt.html grönsaker.html Stilmallar styra utseendet av webbplatsen DEL 1 Karin Fahlquist index.html recept.html frukt.html grönsaker.html 1 Samma kod olika utseende Olika exempel om layout: http://www.csszengarden.com/ Stilmallar

Läs mer

Labora&on 4 CSS och validering samt fråga D övningar/uppgi?er

Labora&on 4 CSS och validering samt fråga D övningar/uppgi?er Labora&on 4 CSS och validering samt fråga D övningar/uppgi?er 1M321 Webbteknik 1, 7,5hp Medieteknik 2017 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu.se 1. Ladda ner arbetsdokument och skapa en mapp för U2 Till övningarna

Läs mer

Laboration 3 HTML och struktur samt frågorna A - C övningar/uppgifter

Laboration 3 HTML och struktur samt frågorna A - C övningar/uppgifter Laboration 3 HTML och struktur samt frågorna A - C övningar/uppgifter 1M321 Webbteknik 1, 7,5hp Medieteknik 2018 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu.se 1. Skapa ett nytt HTML-dokument I denna laboration

Läs mer

Övning (X)HTML 2. Sidan 1 av 7 2010-11-11

Övning (X)HTML 2. Sidan 1 av 7 2010-11-11 Sidan 1 av 7 2010-11-11 Övning (X)HTML 2 Innan du börjar med laborationen ska du se till så att du har öppnat din editor (till exempel Notepad++). I denna editor ska du skriva (X)HTML-kod som du sedan

Läs mer

Labora&on 5 CSS och layout samt fråga E övningar/uppgi>er

Labora&on 5 CSS och layout samt fråga E övningar/uppgi>er Labora&on 5 CSS och layout samt fråga E övningar/uppgi>er 1M321 Webbteknik 1, 7,5hp Medieteknik 2017 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu.se 1. Dokument i övningarna I denna labora&on finns inga filer ar

Läs mer

Förkunskaper: Tim Berners Lees vision webbläsarkriget W3C strukturtagg <h1> layout-tagg <font size="6">

Förkunskaper: Tim Berners Lees vision webbläsarkriget W3C strukturtagg <h1> layout-tagg <font size=6> CSS { } Anne Diedrichs Medieteknik Södertörns Högskola Förkunskaper: Tim Berners Lees vision webbläsarkriget W3C strukturtagg layout-tagg Kurslitteratur: Niederst Robbins, Learning

Läs mer

Lektion 2 - CSS. CSS - Fortsätt så här

Lektion 2 - CSS. CSS - Fortsätt så här Lektion 2 - CSS I den här lektionen behandlas HTML och CSS. Det förutsätts att lektion 1 är gjord, eller att du har tillräckliga kunskaper i grundläggande HTML för att klara den här lektionen. CSS - Fortsätt

Läs mer

En stiligare portal Laboration 3

En stiligare portal Laboration 3 Laborationsanvisning En stiligare portal Laboration 3 Författare: Johan Leitet Version: 1 Datum: 2011-09-09 Inledning Vi har hittills koncentrerat oss på att strukturera upp vår information på ett så semantiskt

Läs mer

ORDLISTA WEBBDESIGN 100P

ORDLISTA WEBBDESIGN 100P ORDLISTA WEBBDESIGN 100P HTML- TAGGAR M.M. (DE BLÅFÄRGADE ORDEN ÄR OLIKA ATTRIBUT SOM HÖR TILL DE OLIKA TAGGARNA.) HTML Står för Hyper Text Markup Language och är en uppsättning markeringskoder.

Läs mer

Sidan kommer inte läggas upp någonstans utan du redovisar den för mig på något handledningstillfälle.

Sidan kommer inte läggas upp någonstans utan du redovisar den för mig på något handledningstillfälle. Lab1 - CV-sidan Du ska bygga en variant av en CV-sida i HTML och CSS. Sidan ska åtminstone innehålla en bild på dig, en klassisk tabell med utbildningar/erfarenheter, ditt favoritcitat, en eller flera

Läs mer

HTML och CSS. Eric Elfving Institutionen för datavetenskap. 18 augusti 2015

HTML och CSS. Eric Elfving Institutionen för datavetenskap. 18 augusti 2015 . HTML och CSS Eric Elfving Institutionen för datavetenskap 18 augusti 2015 Översikt 2/17 Introduktion HTML Syntax Vanliga element CSS Syntax Selektorer Kombinera HTML och CSS Webserver Introduktion 3/17

Läs mer

Labora&on 6 CSS och responsiv webbdesign övningar/uppgi:er

Labora&on 6 CSS och responsiv webbdesign övningar/uppgi:er Labora&on 6 CSS och responsiv webbdesign övningar/uppgi:er 1M321 Webbteknik 1, 7,5hp Medieteknik 2016 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu.se 1. Ladda ner arbetsdokument Till övningarna i denna labora&on

Läs mer

Inför prov 1 i webbdesign

Inför prov 1 i webbdesign Inför prov 1 i webbdesign Skapa ett grundläggande HTML-dokument sidtitel övriga instruktioner Grundläggande märken, samt hur de används startmärke

Läs mer

F07 Stilmallar Dagens agenda

F07 Stilmallar Dagens agenda F07 Stilmallar Dagens agenda CSS, Stilmallar Lokala, interna, externa Selektorer - Taggselektorer - Klasselektorer - ID-selektorer Egenskapsarv Pseudo-klasser och element Kombinatorer Specificitet Stilmallar

Läs mer

Föreläsning 4. CSS Stilmallar för webben

Föreläsning 4. CSS Stilmallar för webben Föreläsning 4 CSS Stilmallar för webben Innehåll 1. CSS, vad är det? 2. Repetition av HTML-element 3. CSS, hur, var, när? 4. CSS & arv? CSS Cascading Style Sheet Same, same, but different Samma innehåll

Läs mer

HTML och CSS. Eric Elfving Institutionen för Datavetenskap (IDA)

HTML och CSS. Eric Elfving Institutionen för Datavetenskap (IDA) HTML och CSS Eric Elfving Institutionen för Datavetenskap (IDA) Upplägg Introduktion Grundläggande HTML Ändra utseende med CSS 2 Introduktion HyperText Markup Language används för att strukturera text

Läs mer

HTML5 Semantic. Informationen kommer från w3schools.com. En semantisk elementet beskriver tydligt dess betydelse för både webbläsaren och utvecklaren.

HTML5 Semantic. Informationen kommer från w3schools.com. En semantisk elementet beskriver tydligt dess betydelse för både webbläsaren och utvecklaren. Vad är Semantic Elements? HTML5 Semantic Informationen kommer från w3schools.com Semantik (av grekiska sema, "tecken") avser det vetenskapliga studiet av teckensystems innebörd och tolkning. Semantic elements

Läs mer

Labora&on 3 HTML och struktur övningar/uppgi:er

Labora&on 3 HTML och struktur övningar/uppgi:er Labora&on 3 HTML och struktur övningar/uppgi:er 1M321 Webbteknik 1, 7,5hp Medieteknik 2016 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu.se 1. Skapa em nym HTML-dokument I denna labora&on ska du skapa tre sidor, som

Läs mer

En bortsprungen katt

En bortsprungen katt Nivå 1 All Code Clubs must be registered. Registered clubs appear on the map at codeclubworld.org - if your club is not on the map then visit jumpto.cc/ccwreg to register your club. En bortsprungen katt

Läs mer

Kravspecifika.on, pappersprototyp & CSS

Kravspecifika.on, pappersprototyp & CSS 1ME321 Webbteknik 1 Lek0on 4 Kravspecifika.on, pappersprototyp & CSS Rune Körnefors Medieteknik 1 2015 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu.se Agenda Veckoplanen Vecka 39 UppgiI U2 = L4+L5+L6 UppgiI U3 Allmänna

Läs mer

Laboration 2. Webbproduktion En stiligare webbsida HT2015

Laboration 2. Webbproduktion En stiligare webbsida HT2015 Laboration 2 Webbproduktion Inledning Vi har hittills koncentrerat oss på att strukturera upp vår information på ett så semantiskt sätt som möjligt. Nu är det dags att ge ögat något vackert att vila på.

Läs mer

I den här labben ska vi använda oss av en trevlig nyhet i HTML5: Local Storage, för att implementera en sorts lokal gästbok.

I den här labben ska vi använda oss av en trevlig nyhet i HTML5: Local Storage, för att implementera en sorts lokal gästbok. Lokal Gästbok I den här labben ska vi använda oss av en trevlig nyhet i HTML5: Local Storage, för att implementera en sorts lokal gästbok. Gästboken ska fungera som så att man har ett fält där man kan

Läs mer

On-line produktion TDDC61

On-line produktion TDDC61 On-line produktion TDDC61 Förra veckan Kursupplägg HTML FTP Validering Laboration 1. Deadlines Laborationer: 14/10 Lämna in efterhand ni blir färdiga Vi rättar inom 5 arbetsdagar Portfolio, tillfälle 1:

Läs mer

Laboration med Internet och HTML

Laboration med Internet och HTML Laboration med Internet och HTML Denna laboration går ut på att du skall kunna skapa enkla hemsidor i HTML. Vi kommer inte att ta upp edstorer för hemsidor som t.ex. DreamWeaver eller FrontPage. Dessa

Läs mer

Introducerande övningar i HTML

Introducerande övningar i HTML Introducerande övningar i HTML En webbsida består av en textfil som innehåller sidans text och koder i språket HTML, för att formatera innehållet. Har man bilder på sidan, så finns de som separata filer

Läs mer

WEBBUTVECKLING Kursplanering

WEBBUTVECKLING Kursplanering Kursplanering v 35-37: Struktur, mappar, google-skills, planering, html-grunder, bra/dåliga exempel, webbläsare, editorer v 38-43: HTML - länkar, färger, text, listor, bilder. v 44: Höstlov v 45: Repetition,

Läs mer

Copy Cat Laboration 4

Copy Cat Laboration 4 Laborationsanvisning Copy Cat Laboration 4 Författare: Johan Leitet Version: 1 Datum: 2011-09-19 Inledning Vi kommer på denna laboration fortsätta med CSS och nu finslipa vår sida. Du kommer även att få

Läs mer

On-line produktion TDDC61

On-line produktion TDDC61 On-line produktion TDDC61 Förra veckan Kursupplägg HTML FTP Validering Laboration 1. Deadlines Laborationer: 12/10, kl 08 Lämna in efterhand ni blir färdiga Vi rättar inom 4 arbetsdagar Portfolio, tillfälle

Läs mer

/*formatering för html och body elementen - elementens höjd sträcker sig över hela webbläsarfönstrets höjd*/ html, body { height: 100%; }

/*formatering för html och body elementen - elementens höjd sträcker sig över hela webbläsarfönstrets höjd*/ html, body { height: 100%; } /*CSS document*/ /* nollställer margin för alla element*/ * { margin: 0; /*formatering för html och body elementen - elementens höjd sträcker sig över hela webbläsarfönstrets höjd*/ html, body { height:

Läs mer

En grundkurs i hemsidor och hur de är uppbyggda

En grundkurs i hemsidor och hur de är uppbyggda En grundkurs i hemsidor och hur de är uppbyggda Den här artikeln tänkte väldigt grundligt gå igenom koncepten kring en hemsida och hur den är uppbyggt, för att ge dig grundkunskap att bygga vidare på och

Läs mer

TNMK30. Elektronisk publicering

TNMK30. Elektronisk publicering TNMK30 Elektronisk publicering Välkomna till kursen Niklas Rönnberg niklas.ronnberg@liu.se Kopparhammaren 2, rum 2011 Medverkande Stefan Gustavson, stefan.gustavson@liu.se Camilla Forsell, camilla.forsell@liu.se

Läs mer

Struktur & Layout med CSS

Struktur & Layout med CSS 1ME321 Webbteknik 1 Lek0on 5 Struktur & Layout med CSS Rune Körnefors Medieteknik 1 2015 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu.se Agenda Veckoplanen Vecka 40 Läsanvisningar Exemplet Gretas Blommor GarreKs

Läs mer

Kommunikation. Dator med webbläsare Förfrågan: Webserver. Returnerar HTML-kod

Kommunikation. Dator med webbläsare Förfrågan:  Webserver. Returnerar HTML-kod html och css Kommunikation Dator med webbläsare Förfrågan: http://www.umu.se Webserver Returnerar HTML-kod Webbläsare Chrome Firefox Internet Explorer Safari Opera Källa : http://www.w3schools.com/browsers/

Läs mer

24-timmarswebben. Riktlinje Förklaring Så uppfyller vi den

24-timmarswebben. Riktlinje Förklaring Så uppfyller vi den 24-timmarswebben WebPublish gör det möjligt att skapa läsvänliga sidor. Vi tycker att det är en självklarthet att informationen på en webbplats ska vara tillgänglig för och kunna läsas av så många som

Läs mer

Manual till publiceringsverktyg

Manual till publiceringsverktyg Manual till publiceringsverktyg Allmänt När man har loggat in hamnar man direkt på översikten över hela webbplatsen. Överst hittar man en meny som alltid ligger med i verktyget. Denna meny innehåller översikten

Läs mer

<Webbutvecklare lektion="02"> Kursledare: Mahmud Al Hakim

<Webbutvecklare lektion=02> Kursledare: Mahmud Al Hakim Kursledare: Mahmud Al Hakim Lektionstillfällets mål Introduktion till CSS CSS Regler och egenskaper Externa CSS-filer: Link-taggen Intern CSS: Style-taggen Inline CSS: Attributet

Läs mer

Lektion 2 Del 1 Kapitel 6

Lektion 2 Del 1 Kapitel 6 Lektion 2 Del 1 Kapitel 6 Inlärningsmål Att kunna kontrollera och styra webbsidors utseende med hjälp av CSS mallar Att med hjälp av CSS mallar kunna ge en hel website ett gemensamt utseende Att med hjälp

Läs mer

Labbrapport: HTML och CSS

Labbrapport: HTML och CSS Labbrapport: HTML och CSS Utförd av: Natalie Olmosse Mailadress: natalie.olmosse@gmail.com Datum: 2015 12 18 Kursansvarig: Karin Fahlquist Övriga lärare: Ulrik Söderström Första inlämningen Resultat (Godkänd/Retur):

Läs mer

Nätet. Uppgiften. Nivå

Nätet. Uppgiften. Nivå Nivå 1 Nätet All Code Clubs must be registered. Registered clubs appear on the map at codeclubworld.org - if your club is not on the map then visit jumpto.cc/ccwreg to register your club. Uppgiften Har

Läs mer

Labora&on 8 Formulär övningar/uppgi6er

Labora&on 8 Formulär övningar/uppgi6er Labora&on 8 Formulär övningar/uppgi6er 1M321 Webbteknik 1, 7,5hp Medieteknik 2015 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu.se 1a. Ladda ner arbetsdokument Till övningarna i denna labora&on finns det en par dokument

Läs mer

CSS-övningar. 1. Grunder

CSS-övningar. 1. Grunder CSS-övningar 1. Grunder CSS Testa stilmallar Klasser Elementen div och span Ärvda egenskaper Mer om typsnitt, marginaler och mått Textdekor Fristående CSS -fil Attributet style Prioritetsordning hos stilelement

Läs mer

On-line produktion TDDC61

On-line produktion TDDC61 On-line produktion TDDC61 Förra gången MuddyCards Animation Portfolio Lab 3. Muddycards - resultat Positiva kommentarer Tempo föreläsningar Labbhandledning, pedagogik Mer labbhandledning Instruktioner

Läs mer

07/12/2015. Stilmallar. - styra utseendet av webbplatsen DEL 1. Karin Fahlquist. index.html. iecept.html frukt.html grönsaker.html

07/12/2015. Stilmallar. - styra utseendet av webbplatsen DEL 1. Karin Fahlquist. index.html. iecept.html frukt.html grönsaker.html Stilmallar - styra utseendet av webbplatsen DEL 1 Karin Fahlquist index.html iecept.html frukt.html grönsaker.html 1 Samma kod olika utseende Olika exempel om layout: http://www.csszengarden.com/ Utseende

Läs mer

12/9/2010 REGLER WEBBPRODUKTION WEBBDESIGN CASCADING STYLE SHEETS CSS LOKALA STILMALLAR GLOBALA STILMALLAR. Selektor. Deklaration

12/9/2010 REGLER WEBBPRODUKTION WEBBDESIGN CASCADING STYLE SHEETS CSS LOKALA STILMALLAR GLOBALA STILMALLAR. Selektor. Deklaration REGLER Selektor Deklaration Body { font-family:verdana WEBBPRODUKTION WEBBDESIGN CASCADING STYLE SHEETS CSS Ulrik Söderström Ulrik.soderstrom@tfe.umu.se h1,h2 { font-color:red; font-size:10pt; Egenskap

Läs mer

Visa och dölja element med JavaScript

Visa och dölja element med JavaScript Föreläsning i webbdesign Visa och dölja element med JavaScript Rune Körnefors Medieteknik 1 2012 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu.se Visa och dölja element Förändra elementets sdl för display eller visibility

Läs mer

WordPress fortsättning Anpassa teman, bildgalleri, fleranvändare, webshop, CSS mm

WordPress fortsättning Anpassa teman, bildgalleri, fleranvändare, webshop, CSS mm WordPress fortsättning Anpassa teman, bildgalleri, fleranvändare, webshop, CSS mm WordPress är ett kraftfullt publiceringsverktyg för webben som trots sin flexibilitet och styrka är lätt att komma igång

Läs mer

Presentera dig själv Laboration 1

Presentera dig själv Laboration 1 Laborationsanvisning Presentera dig själv Laboration 1 Författare: Johan Leitet Version: 2 Datum: 2011-08-01 Inledning Denna inledande laboration syftar i mångt och mycket till att du ska känna dig bekväm

Läs mer

Diabetes.se CMS guide för föreningar. Senast uppdaterad:

Diabetes.se CMS guide för föreningar. Senast uppdaterad: Diabetes.se CMS guide för föreningar Senast uppdaterad: 2016 11 28 Innehåll Inledning... 3 Frågor... 3 Logga in... 4 Om Föreningens sidor... 6 Skapa ny sida... 7 Redigera en sida/lägg till information

Läs mer

Repetition. Hypertext. Internet HTTP. Server och klient Text försedd med länkar till andra texter. Många sammankopplade nät

Repetition. Hypertext. Internet HTTP. Server och klient Text försedd med länkar till andra texter. Många sammankopplade nät Repetition Internet Hypertext Server och klient Föreläsning 2 HTTP HTML Internet Hypertext Många sammankopplade nät Text försedd med länkar till andra texter Gemensamma adresser T ex 10.10.0.1 Gemensamma

Läs mer

Repetition. Hypertext. Internet HTTP. Server och klient Föreläsning 2. Text försedd med länkar till andra texter. Många sammankopplade nät

Repetition. Hypertext. Internet HTTP. Server och klient Föreläsning 2. Text försedd med länkar till andra texter. Många sammankopplade nät Repetition Föreläsning 2 Internet Hypertext Server och klient HTTP HTML Internet Många sammankopplade nät Gemensamma adresser T ex 10.10.0.1 Gemensamma protokoll Protokoll = regler och algoritmer för kommunikation

Läs mer

IGÅR. Internet, www, TCP/IP, IP-adress, DNS, URL. HTTP Request. HTTP Response (HTML & status code)

IGÅR. Internet, www, TCP/IP, IP-adress, DNS, URL. HTTP Request. HTTP Response (HTML & status code) CSS Presentation IGÅR Internet, www, TCP/IP, IP-adress, DNS, URL client HTTP Request server HTTP Response (HTML & status code) HTML Innehåll och struktur via semantiska märkningar Block, inline element

Läs mer

Sammanfattning av hantering av redovisning av uppgift U1

Sammanfattning av hantering av redovisning av uppgift U1 Sammanfattning av hantering av redovisning av uppgift U1 Hur du redovisar Hur svar ges Hur eventuell komplettering sker Hur restuppgifter hanteras Hur registrering av resultat görs 1M321 Webbteknik 1,

Läs mer

Projektanvisning. Webbsideprojekt. Författare: Johan Leitet Version: 2 Datum: 2012-10-09

Projektanvisning. Webbsideprojekt. Författare: Johan Leitet Version: 2 Datum: 2012-10-09 Projektanvisning Webbsideprojekt Författare: Johan Leitet Version: 2 Datum: 2012-10-09 Inledning Du har nu under ett antal laborationer i webbteknik fått relativt styrda uppgifter där du ensam fått lösa

Läs mer

03/12/2015. Logga in på: b.socrative.com eller ladda ner appen

03/12/2015. Logga in på: b.socrative.com eller ladda ner appen Logga in på: b.socrative.com eller ladda ner appen Använder Har skapat använt skrivit internet i webbsidor. CSS html. (stilmall). (nästan ) dagligen. 1 Dator med webbläsare Interne t Webserver Smartphon

Läs mer

Användarmanual för Content tool version 7.5

Användarmanual för Content tool version 7.5 Användarmanual för Content tool version 7.5 TM WEB Express AB Manual Content tool 7.5 Sid 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 OM PUBLICERINGSVERKTYGET... 3 1.1 ALLMÄNT... 3 2 ÖVERSIKT... 3 3 ALLMÄNT OM WEBBSIDAN

Läs mer

<header> </header> <footer> </footer>

<header> </header> <footer> </footer> Tidigare har man använt taggen för att märka delar av dokument. I HTML5 har man lagt till stöd för de nya taggarna för att det inte ska bli så många -taggar. I exemplet nedan använder

Läs mer

Labora&on 2 HTML och validering övningar/uppgi:er

Labora&on 2 HTML och validering övningar/uppgi:er Labora&on 2 HTML och validering övningar/uppgi:er 1M321 Webbteknik 1, 7,5hp Medieteknik 2016 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu.se 1. Ladda ner arbetsdokument Till övningarna i denna labora&on finns det

Läs mer

Del 1 och 2 HTML/CSS. Webbutveckling Laboration 1 Nicklas Bostedt 850906-8550

Del 1 och 2 HTML/CSS. Webbutveckling Laboration 1 Nicklas Bostedt 850906-8550 Del 1 och 2 HTML/CSS Vi har fått i uppgift att göra en hemsida av eget val! Jag har bestämt mig för att skapa en hemsida åt en påhittad restaurang här i Umeå som inriktar sig på exklusiv nyttig mat och

Läs mer

Manual för visionutv.net Redigera

Manual för visionutv.net Redigera Manual för visionutv.net Redigera Version 2.0 Visionutveckling 2004 Innehåll: 1 Om Redigera 3 1.1 Bakgrund 3 1.2 Hur Redigera är uppbyggt 3 1.3 Vad är? 4 2 Inloggning 6 3 Nyheter i Redigera 2.0 7 3.1 Funktionsknappar

Läs mer

Evaluation Summary - CT3380 Grundäggande webbdesign HT06 Dan Levin

Evaluation Summary - CT3380 Grundäggande webbdesign HT06 Dan Levin Evaluation Summary - CT8 Grundäggande webbdesign HT6 Dan Levin Antal kursutvärderingar: Q. Anser du dig ha tillräckligt med förkunskaper för att klara kursen? (=JA =NEJ) Q. a Kurslitteratur? 6 Medel:,6

Läs mer

Lathund Bygga mallar. Senselogic AB Version 2.3

Lathund Bygga mallar. Senselogic AB Version 2.3 Lathund Bygga mallar Senselogic AB Version 2.3 Innehållsförteckning 1 Begrepp... 1 1.1 Innehållsyta... 1 1.2 Mallyta... 2 1.3 Layouter... 3 1.3.1 Fliken marginaler... 1.3.2 Fliken Inställningar... 1.3.3

Läs mer

TDDD52 CSS. Färger. Färger 1/3/13

TDDD52 CSS. Färger. Färger 1/3/13 Jag önskar göra det lä0are för användarna genom a0 markera vissa delar med en annan färg? HTML är bra, men det är inte så snyggt? TDDD52 - CSS CSS regler och selectors gör a0 jag kan styla min HTML precis

Läs mer

Övningar i CSS för anpassning till olika enheter

Övningar i CSS för anpassning till olika enheter Övningar i CSS för anpassning till lika enheter Hittills har vi i föregående labratiner tittat på hur man med CSS utfrmar en presentatin för bildskärm på en vanlig datr. Men det finns fler presentatiner

Läs mer

EDA095 HTML. Per Andersson. April 26, Lund University Innehåll: HTML, CSS, DOM, JavaScript

EDA095 HTML. Per Andersson. April 26, Lund University   Innehåll: HTML, CSS, DOM, JavaScript EDA095 HTML Per Andersson Lund University http://cs.lth.se/pierre_nugues/ April 26, 2017 Innehåll: HTML, CSS, DOM, JavaScript Per Andersson EDA095 HTML April 26, 2017 1 / 23 Webben Webben byggs upp av

Läs mer

Övning 1 Vi börjar med en vanlig html-fil där html används för både innehåll och utseende:

Övning 1 Vi börjar med en vanlig html-fil där html används för både innehåll och utseende: Uppsala universitet Institutionen för utbildning, kultur och medier IKT A HT 2009 Monica Langerth Zetterman 2009-09-23 Testa stilmallar Övning 1 Vi börjar med en vanlig html-fil där html används för både

Läs mer

Internet och WWW Laboration 3 VT10 Högskolan Dalarna Hans Rosendahl. Laboration 3 CSS del 2. 1 av 20

Internet och WWW Laboration 3 VT10 Högskolan Dalarna Hans Rosendahl. Laboration 3 CSS del 2. 1 av 20 Laboration 3 CSS del 2 1 av 20 Vad kommer jag att lära mig på laboration 3? 1. Skriva en stilmall Boxegenskaper o border o margin o padding o width o float o clear Färger och bakgrundsbilder Positionering

Läs mer

Utseende. Lauri Watts Översättare: Stefan Asserhäll

Utseende. Lauri Watts Översättare: Stefan Asserhäll Lauri Watts Översättare: Stefan Asserhäll 2 Innehåll 1 Utseende 4 1.1 Allmänt............................................ 4 1.2 Teckensnitt.......................................... 4 1.3 Stilmallar...........................................

Läs mer

Internet & WWW Laboration 2 VT10 Högskolan Dalarna Hans Rosendahl. Laboration 2 CSS del 1. 1 av 8

Internet & WWW Laboration 2 VT10 Högskolan Dalarna Hans Rosendahl. Laboration 2 CSS del 1. 1 av 8 Laboration 2 CSS del 1 1 av 8 Vad kommer jag att lära mig på laboration 2? Skriva en stilmall: o Skriva extern CSS-mall och länka den till XHTML-dokument o Skriva inbäddad CSS-mall i XHTML-dokument o Skriva

Läs mer

Webbprogrammering 725G54

Webbprogrammering 725G54 Webbprogrammering 725G54 Hej! Jakob Bandelin, gästadjunkt jakob.bandelin@liu.se Interaktionsdesign, webbdesign, apputveckling Agenda Kursmål och -upplägg HTML Teckenkodning Validering Lab 1. Kursmål exemplifiera

Läs mer

Manual för. 2.4 KALAS Sitemanager

Manual för. 2.4 KALAS Sitemanager Manual för 2.4 KALAS Sitemanager 1. Introduktion Den här manualen skall hjälpa dig att komma igång så att du själv på ett enkelt sätt kan lägga till, redigera eller ta bort webbsidor på din webbplats.

Läs mer

CSS. TNMK30 - Elektronisk publicering

CSS. TNMK30 - Elektronisk publicering CSS TNMK30 - Elektronisk publicering Dagens föreläsning CSS Layout med CSS Vad är CSS? Cascading Style Sheets (CSS), ett språk som beskriver hur HTML element ska se ut. Utseende Layout Presentation (HTML

Läs mer

Lektion 3 HTML, CSS och JavaScript

Lektion 3 HTML, CSS och JavaScript Lektion 3 HTML, CSS och JavaScript I den här lektionen behandlas HTML, CSS och JavaScript (JS). Det förutsätts att lektion 1 och 2 är gjord, eller att du har tillräckliga kunskaper i grundläggande HTML

Läs mer

För att skriva CSS-kod använder man sig av olika kommandon. Ett exempel på hur man kan skriva kod för att ändra textfärg kan vara:

För att skriva CSS-kod använder man sig av olika kommandon. Ett exempel på hur man kan skriva kod för att ändra textfärg kan vara: Hemsida CSS Introduktion till Cascading Style Sheets (CSS) Detta är en mycket kort genomgång av CSS med exempel på hur sådan kod ska läsas och hur den kan användas på IdrottOnline-sidor. Är man ute efter

Läs mer

F13 HTML5 Dagens agenda

F13 HTML5 Dagens agenda F13 HTML5 Dagens agenda HTML5 Struktur Outline Nya element APIr Microdata/RDF/Microformats WHAT Working Group? Initiativ, 2004, startat av Apple, Mozilla och Opera WHATWG adapterades 2007 av W3C och rekommendationen

Läs mer

För att få respektive betyg krävs: 25 för godkänt, 37,5 för väl godkänt (obs betyget gäller tentan, inte kursen som helhet)

För att få respektive betyg krävs: 25 för godkänt, 37,5 för väl godkänt (obs betyget gäller tentan, inte kursen som helhet) Webbdesign Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: TentamensKod: TEN NWD011 SV16 7,5 högskolepoäng Tentamensdatum: 31 okt 2017 Tid: 9-13 Hjälpmedel: Färgpennor är tillåtna. Totalt antal poäng på tentamen:

Läs mer

Webbplats analys playhousenightclub.com

Webbplats analys playhousenightclub.com Webbplats analys playhousenightclub.com Genereras på April 27 2019 09:54 AM Ställningen är 44/100 SEO Innehåll Titel Playhouse Nightclub Längd : 19 Perfekt, din titel innehåller mellan 10 och 70 tecken.

Läs mer

FrontPage Express. Ämne: Datorkunskap (Internet) Handledare: Thomas Granhäll

FrontPage Express. Ämne: Datorkunskap (Internet) Handledare: Thomas Granhäll FrontPage Express I programpaketet Internet Explorer 4.0 och 5.0 ingår också FrontPage Express som installeras vid en fullständig installation. Det är ett program som man kan använda för att skapa egna

Läs mer

20/01/2016. html och css

20/01/2016. html och css html och css 1 Kommunikation Dator med webbläsare Förfrågan: http://www.umu.se Webserver Returnerar HTML-kod Webbläsare http://gs.statcounter.com/#desktop-browser-se-monthly-201501-201601-bar 2 Verktyg

Läs mer

Att styla webbsidor. Nivå. Uppgiften

Att styla webbsidor. Nivå. Uppgiften Nivå 2 Att styla webbsidor All Code Clubs must be registered. Registered clubs appear on the map at codeclubworld.org - if your club is not on the map then visit jumpto.cc/ccwreg to register your club.

Läs mer

Gesällprov. Webbutveckling klient- och serversidan. Tomas Pålson topa4233

Gesällprov. Webbutveckling klient- och serversidan. Tomas Pålson topa4233 Gesällprov Webbutveckling klient- och serversidan Tomas Pålson topa4233 Kombinerat gesällprov Webbutveckling klient- och serversidan Startsida (Filens namn= start.html) Här är startsidan till mitt gesällprov.

Läs mer

Optimering av webbsidor

Optimering av webbsidor 1ME323 Webbteknik 3 Lektion 7 Optimering av webbsidor Rune Körnefors Medieteknik 1 2019 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu.se Agenda Optimering SEO (Search Engine Optimization) Sökmotor: index, sökrobot

Läs mer

4.1 Skapa innehållselement

4.1 Skapa innehållselement 4.1 Skapa innehållselement Innehållet på en sida skapas genom att använda innehållselement. Du kan bygga upp sidan genom att använda många olika element i kombination med varandra. Välj sidan du vill jobba

Läs mer

Webbplats analys emreemir.com

Webbplats analys emreemir.com Webbplats analys emreemir.com Genereras på Mars 10 2019 18:41 PM Ställningen är 66/100 SEO Innehåll Titel Emre Emir, Full-Stack Web Developer Längd : 35 Perfekt, din titel innehåller mellan 10 och 70 tecken.

Läs mer

Webbstandarder för fler än en plattform

Webbstandarder för fler än en plattform Beteckning: Institutionen för matematik, natur- och datavetenskap Webbstandarder för fler än en plattform Mikael Norling, Tomas Wigren Juni 2008 Examensarbete, 15 poäng, B Datavetenskap Internetteknologi

Läs mer

Webbdesign vt. 2010. Innehållsförteckning

Webbdesign vt. 2010. Innehållsförteckning Webbdesign vt. 2010 mångar: Kl. 8:30 12:00 Innehållsförteckning 2. FTP-hur gör man? 3. Grundtaggar 5. Tabeller 6. Infoga bilder 7. Rubriker och fonter 8. Övning 1 9. Installera HTML-edit 11. Startsidans

Läs mer

CMS. - Content management system

CMS. - Content management system CMS - Content management system Agenda CMS Server, webbhotell och FTP Wordpress, ställ mycket frågor Om vi hinner - Snabb genomgång av CMS - uppgiften Nu & Då Sidor med bara HTML och CSS kräver manuell

Läs mer

F02 HTML. Föreläsning 2, HT2013 HTML. Kurser: Klientbaserad Webbutveckling 1DV435. Johan Leitet

F02 HTML. Föreläsning 2, HT2013 HTML. Kurser: Klientbaserad Webbutveckling 1DV435. Johan Leitet Föreläsning 2, HT2013 HTML F02 HTML Kurser: Klientbaserad Webbutveckling 1DV435 Johan Leitet F02 HTML Dagens agenda doctype taggar, element, attribut, värden teckenkodning HTML/XHTML

Läs mer

Prototyper används för att

Prototyper används för att Skapa en prototyp Prototyper används för att Demonstrera ett koncept i ett tidigt stadium Testa detaljer i ett senare stadium Som en specifikation för den färdiga produkten Lo-fi Prototyp: pappers prototyp

Läs mer

On-line produktion TDDC61

On-line produktion TDDC61 On-line produktion TDDC61 Sök till Legionen! Förra gången MuddyCards PHP Lab 4. Agenda Webbtermer och annat som är bra att veta Bildoptimering Javascript jquery Portfolio Avstämning kurs. Webbsida Webbsida

Läs mer

Tabeller. Lektion 7. en tabellrubrikcell som centrerad och i fetstil.

Tabeller. Lektion 7. en tabellrubrikcell som centrerad och i fetstil. Lektion 7 Tabeller Under denna lektion kommer du att få lära dig hur man bygger upp tabeller med HTML och hur man styr layout och utseende på en webbsida som innehåller tabeller. Enkla tabeller Av tradition

Läs mer

Webbplats analys omeopatiamilano.com

Webbplats analys omeopatiamilano.com Webbplats analys omeopatiamilano.com Genereras på Juni 03 2019 20:29 PM Ställningen är 45/100 SEO Innehåll Titel Dottor Fabio Ghigi Milano Längd : 25 Perfekt, din titel innehåller mellan 10 och 70 tecken.

Läs mer

Tillämpad programmering CASE 1: HTML. Ditt namn

Tillämpad programmering CASE 1: HTML. Ditt namn Tillämpad programmering CASE 1: HTML Ditt namn 18 [HTML] Din handledare vill se din skicklighet i att använda HTML-koden. Du ska utveckla en webbplats om ditt intresse, inriktning eller gymnasiearbete.

Läs mer

Frågor och svar - Diagnostisk prov ht14 - Webbutveckling 1

Frågor och svar - Diagnostisk prov ht14 - Webbutveckling 1 Frågor och svar - Diagnostisk prov ht14 - Webbutveckling 1 Bilder och optimering --- Vilken upplösning är lämplig för bilder som ska användas på Internet? Sträva efter korta nedladdningstider. 72 ppi/dpi

Läs mer

Viktigt! Glöm inte att skriva tentamenskod på alla blad du lämnar in.

Viktigt! Glöm inte att skriva tentamenskod på alla blad du lämnar in. Webbdesign Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: TentamensKod: TEN NWD011 SV15 7,5 högskolepoäng Tentamensdatum: 1 nov 2016 Tid: 9-13 Hjälpmedel: Färgpennor är tillåtna. Totalt antal poäng på tentamen:

Läs mer