Protokoll för Nordiskt Möte i Göteborg 24-25/

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Protokoll för Nordiskt Möte i Göteborg 24-25/2 2007-03-01"

Transkript

1 Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet Womens International League for Peace and Freedom Protokoll för Nordiskt Möte i Göteborg 24-25/ Lördag samt Deltagare Danmark: Anne-Lise Ebbe, Karen Rald Norge: Edel Havin Beukes, Grethe Nielsen Sverige: Boel Bruce, Anita Dagmarsdotter, Anna-Lisa Eneroth, Kerstin Grebäck, Victoria Gonzales, Inga-Lisa Halling, Lisbeth Håkansson, Inga- Britt Höjer, Pia Johansson, Saba Nowsari, Alexandra Sundberg, Berit Tybrand, Gunilla Vingö, Ewy Warholm 1. Förbundsordföranden Anna-Lisa Eneroth (Sverige) hälsar välkommen och förklarar mötet öppnat. Hon tackade speciellt göteborgskretsen som ordnat allt det praktiska inför och under mötet. 2. Formalia 2.1 Ordförande - Anna-Lisa Eneroth 2.2 Sekreterare Pia Johansson, Kerstin Grebäck 2.3 Justerare Inga-Britt Höjer 2.4 Dagordning godkänns utan förändring 3. Runda med personlig presentation av deltagarna på mötet 4. Göteborgskretsen informerar års jubileum av det nordiska fredsmötet på Ullevi I år är det 25 år sedan det nordiska fredsmötet för ett Norden som kärnvapen fri zon genomfördes i Göteborg. Deltagare från hela norden och övriga Sverige kom till staden där man tillsamman med göteborgarna gick i en mängd demonstrationståg fram till Ullevi där ett möte hölls med över deltagare. Den 17:e mars är det dags igen. I Göteborg kommer man att genomföra en demonstration till minne av mötet. Den nya parollen lyder: En kärnvapenfri värld är möjlig. Göteborgskretsen har cirkulerat ett upprop Mot svenska soldater i Afghanistan.

2 4.2 Bolivia Göteborgskretsen åker ner till Cuchabamba 10 dagar innan den internationella Boliviakonferensen startar. Man kommer bl a att besöka en förskola och lokala NGOs. Boel Bruce har genom nätverket Kvinnor organiserar sökt pengar för att, efter Boliviaresan, kunna åka runt i Sverige och informera om situationen för befolkningen i Bolivia. Efter en kaffepaus dokumenteras mötet med fotografier som eventuellt kommer att användas i medlemstidningarna. Ingen motsätter sig att bli fotograferad. 5. Victoria Gonzales; föreläsning om Bolivia Victoria ger oss en historisk återblick för att förklara dagens situation: -brist på infrastruktur (arv från kolonialtid) gör att Bolivia kan ses som ett apartheidland, öst/ ursprungsbefolkning och väst/ kolonisatörernas efterlevande är starkt segregerade -koka har alltid spelat stor roll ceremoniellt och som föda och kopplas nära samman med ursprungsbefolkningens identitet, koka är heligt -militärkupp Neoliberal modell påtvingas på Sydamerika och IMF & Världs Banken får ökat inflytande i området och kan införa en sk. villkorad ekonomi och demokrati Plan Colombia, krig mot narkotika -slutet av 80-talet ekonomisk kollaps i Bolivia, 2500% inflation -massomflyttningar från öst till väst -militärt våld trappas upp under 90-talet, en orsak är Plan Colombia. Fattiga bönder organiserar sig för social och ekonomisk rättvisa och också för att försvara den traditionella användningen av kokan, d v s sin identitet. Fackliga sammanslutningar bildar politiskt parti. -omstruktureringsprogram i utbyte mot skuldlättnader, privatisering, Cochabamba-vattenkriget, till och med regnet privatiseras -Evo Morales första representant från ursprungsbefolkningen som kommer till makten. Man talar om en pachakuti d v s en omvälvande händelse som bara sker en gång per 500 år omröstning om ny grundlag -alternativ till Plan Colombia: förbättrad ekonomi för bönderna, ökad delaktighet för bönder i avtal med regering, förbättrad politisk och social trygghet var utlandsskulden miljoner USD.

3 6. Information: Saba Nowzari om kvinnlig samverkan kring Europeisk säkerhetspolitik IKFF i Sverige har startat ett projekt som syftar till att lyfta fram kvinnors samverkan kring Europeisk säkerhetspolitik. Tanken är att genomföra en utbildning om Europeisk säkerhetspolitik ur ett genusperspektiv. Del ett kommer att vara utformad som en informatörsutbildning i kretsarna som i sin tur utbildar utbildare. Saba kommer att resa runt i Sverige för att samordna information och träffar. Den andra delen av projektet syftar till större samverkan inom WILPFs europeiska sektioner. Den svenska sektionen av IKFF har framställt 4 skrifter av vilka två kommer att översättas till engelska. I en av dessa Europeisk säkerhetspolitik skulle varje enskilt land kunna lägga till information om sig själva för att skapa en så heltäckande bild som möjligt av Europas säkerhetspolitik. IKFF/WILPF behöver en gemensam grund för hur vi ska kunna påverka EU-debatten och därför anordnas ett stort seminarium i november i Stockholm. Som förberedelse till detta kommer informella möten att hållas. Det första mötet kommer att ske i samband med kongressen World Map to 1325 i Berlin i april 2007 och kommer att handla om hur man kan arbeta kring Europeisk säkerhetspolitik och Andra informella mötet sammanfaller med kongressen i Bolivia. På dessa möten kommer Saba att informera om sakfrågor och aktiviteter som kan användas i samarbetet. Alla sektioner är välkomna att komma med förslag och frågor. Målet för projektet är att stärka den svenska sektionen och WILPF i Europa och att skapa en vi-känsla inom organisationen samt att utarbeta en gemensam policy för WILPF när det gäller Europeisk säkerhetspolitik! Vid stockholmsseminariet i november skulle man kunna utarbeta en gemensam europastrategi för WILPF samt också fungera som en utvärdering av projektet. Alla sektioner skickar förslag till Saba och därefter utarbetar hon en dagordning eller handlingsplan. Saba kommer att skicka information till alla sektioner runt om i Europa och poängtera vikten av en gemensam europeisk policy från WILPF s sida. 7. Presentation av deltagare och om sektionernas intressen och aktiviteter 7.1 Norska sektionen: Norska sektionen kommer att åka till mötet i Berlin 4-6 maj. Regeringens handlingsplan för 1325 presenterades i mars 2006, men personalbrist i ministerier och departement har hindrat presentationen från att bli klar. Regeringen har hittills varit generös med att ge bistånd till kvinnoprojekt, men

4 norska sektionen befarar att detta börjar förändras är mer integrerat i andra sammanhang. Kvinnoligan i Norge upplever att de blir accepterade i många sammanhang och nätverk, men att det ändå är svårt att få sitt arbete ekonomiskt stöttat uppifrån. En 3 dagar konferens har just avslutats i Oslo där regeringar från 49 länder samlats för att diskutera om att få fram en konvention som förbjuder kluster ammunition. 46 av 49 länder har skrivit på eller godkänt konventionen mot klustervapen. Det kommer att bli en uppföljningskonferens i september i Norge som ska behandla klustervapen och minförbudet. Kan WILPF ansluta sig till CMC? WILPF bör göra ett statement ang. klustervapen vid kongressen i Bolivia. Den norska sektionen har varit aktiv mot uranvapen. Man är medlem i en internationell kampanj. Arbetet har gått ut på att skriva brev till regeringen med en vädjan om förbud. Sektionen har fått projektstöd från norska UD för en Fact finding mission till Colombia före kongressen i Bolivia. Internationell miljödag i Tromsö 5 juni: Diskussioner om klimatförändringar och hur militär och kärnkraft påverkar klimatet. 7.2 Danska sektionen: Det kommer snart en grupp ryska soldatmödrar på besök till Danmark och sektionen funderar på att inleda samarbete med dem. Organisationen har drabbats av den nya ryska NGO-lagen som vill förbjuda ekonomiskt stöd från utlandet. Temanummer i Fred och Frihet om dansk asylpolitik. Den danska sektionen arbetar vidare i nätverk mot trafficking. Norska sektionen är också med i detta nätverk, men ej som frontorganisation. Sektionen lobbar för att Danmark skall dra tillbaka danska soldater och trupper ut ur Irak. I senaste omröstningen i parlamentet var siffrorna till stöd för fortsatt dansk medverkan. Skivekretsen fokuserar på att med sk. hjälpfamiljer arbeta med att integrera flyktingar och invandrare i samhället.

5 7.3 Svenska sektionen: IKFF har identifierat 4 fokusområden som man arbetar utifrån. 1) Europeisk säkerhetspolitik (Sabas projekt faller inom ramarna för detta område). 2) Nedrustning av kärnvapen (idag pågår ett projekt som kommer att avslutas med ett Tridentseminarium den 14:e mars). 3) Kvinnor, fred och säkerhet. 4) Civila samhället. Fokusområde tre och fyra sammanfaller i ett nystartat projekt Peace, yes please som riktar sig till ungdomar. Tanken är att ta reda på var dagens ungdomar står i frågan om fred och säkerhet samt inspirera till ett ökat engagemang. När det gäller 1325 finns IKFF med som en paraplyorganisation i utbildningsfrågor. Kansliet har arbetat fram en ny version av tidningen Fred och Frihet. Med ett nytt och fräscht format och utseende hoppas man kunna locka fler läsare. 8. Omvärldsanalys Berlin: När det gäller 1325 mötet i Berlin, kommer det att bli en sameuropeisk aktion. Europeisk säkerhetspolitik: IKFF bör ställa krav på att mandat från FN:s säkerhetsråd finns, innan europeiska fredsstyrkor sätts in för att framtvinga eller bevara fred. Resolutioner bör bevakas. IKFF-perspektivet bör implementeras i andra nätverk: Frågan är dock om man skall föra fram IKFF med en egen linje eller om man skall ansluta sig till arbetet i respektive land? Nordisk e-post grupp: FN behöver vårt stöd och vi måste komma med förslag till WILPF s 100-års jubileum om vad FN bör vara. Därför skulle en nordisk e-post grupp kunna skapas för att diskutera ämnet. I denna grupp skulle man kunna komma med förslag på hur FN kan reformeras så att det blir mer demokratiskt och funktionsdugligt. Mellanöstern: Vad kan vi som WILPF göra för att belysa problematiken i mellanöstern? Skapandet av en mellanösternkommitté (olika arbetsgrupper) som kan jobba med dessa frågor är ett exempel. Ett annat förslag är ett nordiskt samarbete med större organisationer angående dessa frågor; liknande Palestinagrupperna i Sverige.

6 9. Kongressen 9.1 Uppdaterad information Kongressen kommer att genomföras, men programmet är inte klart utan fortfarande under progress. 9.2 Motioner Kongressmöten Svenska sektionen har skrivit en motion fram till 100-års jubileet angående hur ofta kongresser skall hållas, se bilaga. Stadgekommitten (WILPF) jobbar också med detta. Istället för var tredje år finns önskningar om att hålla kongress vart fjärde eller femte år för att spara pengar. Förslaget går också ut på att IEC-möten hålls var 18:e månad eller åtminstone två gånger mellan varje kongress perspektiv Norska sektionen vill lägga in en motion om deltagandet i koalitions-kampanjen för att förbjuda användning av klustervapen och där föra in ett 1325 perspektiv. Förslaget är inte helt klart men Norge kommer att skicka in det när det är färdigställt. 9.3 Uppföljning av resolutioner från IEC Svenska sektionen har valt olika resolutioner att arbeta med. I övrigt arbetar man på resolutioner om: -Mellanöstern -Colombia -NPT-avtalet Resolutionen angående hur terrorbekämpning har drabbat civila kommer AU att arbeta vidare med. (Denna har dock tyvärr misslyckats.) 9.4 Nomineringar till Officers team Inget beslut kommer att tas ännu, men från Sverige har följande personer föreslagits (förslag ligger): Felicity Hill (Australien) Kerstin Grebäck (Sverige) Antaro (Colombia) Daphne Banahe (Israel) Anne Pendell (USA) Anne-Lise Ebbe (Danmark) president Kosue (Japan) Valet gäller 1 president, 4 vicepresidenter, 1 kassör.

7 9.5 Sektionsavgifter I dagens läge är WILPF s ekonomi dålig. Intäkter från sektionerna täcker ca hälften av Genèvekontorets kostnad. Tyvärr går det inte att få in mer intäkter från medlemmarna. Det råder osäkerhet om det är möjligt att behålla kontor i både Genève och New York. Ingen lösning framkommer under mötet. 9.6 Övrigt Danska sektionen önskar en tjänstebeskrivning över presidentens och generalsekreterarens roller. Norska sektionen kommer att skicka ut en tydlig beskrivning på vad som varit samt de nya förslag som man har för tjänsterna. 10. Mötet avslutas Söndag 9: Deltagare Danmark: Anne-Lise Ebbe Norge: Sidsel Andersen, Edel Havin Beukes, Mari Holmboe Ruge Sverige: Sawsan Abdul, Boel Bruce, Anita Dagmarsdotter, Anna-Lisa Eneroth, Kerstin Grebäck, Lisbeth Håkansson, Inga-Britt Höjer, Pia Johansson, Maj-Lis Månsson, Alexandra Sundberg, Berit Tybrand, Ewy Warholm 11. Samnordisk skrift Planer på en samnordisk skrift är under process är det 100-års jubileum för WILPF. Därför skulle det vara intressant att göra ett samnordiskt historienummer som sedan skulle kunna översättas till engelska. Tanken är även att Finland skall kunna vara med. Om de skickar artiklar på finska så kan Alex översätta. I annat fall får de gärna skriva på svenska eller engelska. Oavsett om artiklarna passar in i olika temanummer eller tidningar, så kan de artiklar som framställs cirkulera mellan olika sektioner och läggas in på respektive hemsidor. Beslut om arbetets gång är taget enligt följande: 1. Vi kommer att skicka artiklar till varandra på respektive språk. 2. Planeringsinformation från respektive land/redaktion kommer att cirkuleras. 3. Varje redaktion kommer att utse en kontaktperson som ansvarar för kontakt med övriga redaktioner mm. Inget slutgiltigt beslut angående följande punkter:

8 4. Någon gång under året skulle det vara intressant med ett temanummer om Sydamerika (ej om kongressen men fakta om SA kunde inhämtas under kongressen) eftersom detta saknas i mainstream media. 5. Dokumentation av WILPF s historia i ett historiskt nummer skulle kunna vara av intresse. 6. Anne-Lise Ebbe föreslås som redaktör för Sydamerikanumret. Preliminärt, kommer Grethe, Anne-Lise och Alex att vara kontaktpersoner för de olika redaktionerna. Om något oförutsett händer så får man meddela ändring vid senare tillfälle. Norge tar med sig detta förslag hem för godkännande. Innan kongressen kommer respektive AU att diskutera om man accepterar föreslagna kontaktpersoner. En viktig fråga är om vi har ekonomi för detta samnordiska samarbete, samt vem som skall ansvara för ekonomin. Boel Bruce kommer att undersöka möjligheterna för att lösa den ekonomiska frågan. 12. Övrigt Protokollet från Nordiska mötet skall skickas till finska sektionen. 13. Nästa möte Datum för nästa Nordiska möte är inte bestämt, men under hösten 2007 kommer vi att träffas i Köpenhamn. Besked kommer så snart som möjligt. En ny inbjudan kommer att skickas till Finland inför detta möte. 14. Mötet avslutas Protokollet justeras av: Anna Lisa Eneroth Inga-Britt Höjer Kerstin Grebäck Pia Johansson

Då kansliet har tagit över vissa kretsars ekonomiska redovisning tar man även hand om de ospecificerade gåvor som ges från kretsmedlemmar.

Då kansliet har tagit över vissa kretsars ekonomiska redovisning tar man även hand om de ospecificerade gåvor som ges från kretsmedlemmar. Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet Womens International League for Peace and Freedom Protokoll från AU 2006-12-18 Närvarande Ansa Eneroth, Ordförande Kirsti Kolthoff, Kassör Åsa Frostfeldt,

Läs mer

Protokoll från AU den 17 april 2007

Protokoll från AU den 17 april 2007 Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet Womens International League for Peace and Freedom Protokoll från AU den 17 april 2007 Närvarande Ansa Eneroth Kirsti Kolthoff Kerstin Grebäck Birgitta

Läs mer

1.5 Godkännande av protokoll. Protokollet från AU 20 februari godkänns.

1.5 Godkännande av protokoll. Protokollet från AU 20 februari godkänns. Protokoll IKFF AU 27 mars 20007 Närvarande: Pilar Reyes, Åsa Frostfeldt, Ansa Eneroth, Birgitta Lorentzi, Kerstin Grebäck Adjungerade: Petra Tötterman-Andorff, Alexandra Sundberg, Pia Johansson 1. Formalia

Läs mer

1.3 Justerare Protokollet justeras av samtliga som varit närvarande på AUsammanträdet. Därefter sänds det ut till hela styrelsen.

1.3 Justerare Protokollet justeras av samtliga som varit närvarande på AUsammanträdet. Därefter sänds det ut till hela styrelsen. Lisa Hagström E-post: lisa.hagstrom@ikff.se Protokoll AU 13 juli Närvarande: Ansa Eneroth Åsa Frostfeldt Kirsti Kolthoff Alexandra Sundberg Lisa Hagström Petra Tötterman Andorff Birgitta Lorentzi 0 Runda

Läs mer

Protokoll AU 2009-02-25. Protokoll, IKFF: s AU den 26 september 2008

Protokoll AU 2009-02-25. Protokoll, IKFF: s AU den 26 september 2008 Protokoll AU 2009-02-25 Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet Womens International League for Peace and Freedom Protokoll, IKFF: s AU den 26 september 2008 1 Formalia 1.1 Ordförande Ansa

Läs mer

Protokoll AU 4 september

Protokoll AU 4 september PROTOKOLL 2007-03-20 Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet Womens International League for Peace and Freedom Protokoll AU 4 september Närvarande Ansa Eneroth Kirsti Kolthoff Birgitta Lorentzi

Läs mer

Protokoll AU Justerat 2009-06-26. Protokoll, IKFF: s AU den 26 juni 2009 kl 10.30 13.00

Protokoll AU Justerat 2009-06-26. Protokoll, IKFF: s AU den 26 juni 2009 kl 10.30 13.00 Protokoll AU Justerat 2009-06-26 Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet Womens International League for Peace and Freedom Protokoll, IKFF: s AU den 26 juni 2009 kl 10.30 13.00 Närvarande:

Läs mer

Protokoll, IKFF: s FS den 25 januari 2009 kl. 9-15.00 och workshop 15.00-17.30

Protokoll, IKFF: s FS den 25 januari 2009 kl. 9-15.00 och workshop 15.00-17.30 Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet Womens International League for Peace and Freedom Protokoll, IKFF: s FS den 25 januari 2009 kl. 9-15.00 och workshop 15.00-17.30 98 Formalia 98.1 Ordförande

Läs mer

Protokoll AU 2009-10-09

Protokoll AU 2009-10-09 Protokoll AU 2009-10-09 Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet Womens International League for Peace and Freedom Protokoll, IKFF: s AU den 9 september 2009 kl 10.30 12.00 Närvarande: Kirsti

Läs mer

Möte före AU den 20 februari Kirsti Kolthoff anmält förhinder p g a sjukdom.

Möte före AU den 20 februari Kirsti Kolthoff anmält förhinder p g a sjukdom. Möte före AU den 20 februari 2007 Närvaro Ansa Eneroth (AU) Maria Pilar Reyes (AU) Kerstin Grebäck (adjungerad) Alexandra Sundberg (adjungerad) Lisa Hagström (kansli) Ann Cathrin Jarl (gäst) Kirsti Kolthoff

Läs mer

11 februari är IKFF medarrangör av workshopen EU, Civilian Crisis Management and the role of civil society på Försvarshögskolan i Stockholm.

11 februari är IKFF medarrangör av workshopen EU, Civilian Crisis Management and the role of civil society på Försvarshögskolan i Stockholm. Hej IKFF: are! Ett nytt år är här och fredsarbetet går vidare. Med tanke på den katastrofala början på året (våra tankar går naturligtvis till alla civila offer för krig i världen bl a i Gaza och på Sri

Läs mer

Protokoll AU 2009-03-13. Protokoll, IKFF: s AU den 13 mars 2009 kl 14.00 16.00

Protokoll AU 2009-03-13. Protokoll, IKFF: s AU den 13 mars 2009 kl 14.00 16.00 Protokoll AU 2009-03-13 Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet Womens International League for Peace and Freedo Närvarande: AnnaLisa Enerot, Kirsti Kolthoff, Petra Tötterman Andorff, Pia Johansson

Läs mer

Den 22 maj är Lisa Hagströms sista arbetsdag som generalsekreterare på IKFF, återstår två semesterveckor. Lisas anställning avslutas den 7 juni.

Den 22 maj är Lisa Hagströms sista arbetsdag som generalsekreterare på IKFF, återstår två semesterveckor. Lisas anställning avslutas den 7 juni. AU protokoll 22 maj 2007 Internationella Kvinnoförbundet Protokoll 22 maj 2007 Medverkande: AU: Anna-Lisa Eneroth Maria Pilar Reyes Kirsti Kolthoff Adjungerade: Kerstin Grebäck Petra Tötterman Andorff

Läs mer

Protokoll 12/6 AU 2006

Protokoll 12/6 AU 2006 Protokoll Internationella Kvinnoförbundet E-post: lisa.hagstrom@ikff.se Protokoll 12/6 AU 2006 Närvarande: Ansa Eneroth Kirsti Kolthoff Alexandra Sundberg Petra Tötterman Andorff Maria Pilar Reyes 1 Formalia

Läs mer

Dagordning, IKFF: s AU den 20 augusti 2008

Dagordning, IKFF: s AU den 20 augusti 2008 Dagordning AU 2009-02-25 Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet Womens International League for Peace and Freedom Dagordning, IKFF: s AU den 20 augusti 2008 1 Formalia 1.1 Ordförande Ansa

Läs mer

Protokoll, IKFF: s AU den 11 december 2008

Protokoll, IKFF: s AU den 11 december 2008 Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet Womens International League for Peace and Freedom Protokoll, IKFF: s AU den 11 december 2008 1 Formalia 1.1 Ordförande AnnaLisa Eneroth 1.2 Sekreterare

Läs mer

Förslag till dagordning FS 29 oktober, 2006

Förslag till dagordning FS 29 oktober, 2006 Förslag till dagordning FS 29 oktober, 2006 Tid: 09:00-15:00 Plats: Norrtullsgatan 45 Närvarande Maria Pilar Reyes Ansa Eneroth Lisa Mathsson Birgitta Lorentzi Kerstin Grebäck Jeanette Rigne Inger Bylen

Läs mer

Protokoll från samrådsmötet den 6 september 2008

Protokoll från samrådsmötet den 6 september 2008 Protokoll från samrådsmötet den 6 september 2008 1. Ordförande Ansa Eneroth hälsade alla välkomna Hon riktade särskild uppmärksamhet mot att deltagare från den nybildade Latinamerikagruppen samlats under

Läs mer

Protokoll, AU 19 juni, 2007

Protokoll, AU 19 juni, 2007 AU protokoll 19 juni 2007 2007-06-27 Internationella Kvinnoförbundet Protokoll, AU 19 juni, 2007 Närvarande: AU Anna-Lisa Eneroth, ordförande Åsa Frostfeldt, vice ordförande Kirsti Kolthoff, kassör Adjungerade

Läs mer

3 IKFF 3.1 Kanslirapport och Ordföranderapport AU tackar för kanslirapporten och uppmärksammar att kansliet är stängt mellan vecka 29-32.

3 IKFF 3.1 Kanslirapport och Ordföranderapport AU tackar för kanslirapporten och uppmärksammar att kansliet är stängt mellan vecka 29-32. Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet Womens International League for Peace and Freedom Protokoll, IKFF: s AU den 15 juni 2010 Närvarande: Kirsti Kolthoff, Eva Selin Lindgren och Josefin

Läs mer

Protokoll, IKFF: s FS 14 mars 2009 kl. 9-17.00

Protokoll, IKFF: s FS 14 mars 2009 kl. 9-17.00 Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet Womens International League for Peace and Freedom Protokoll, IKFF: s FS 14 mars 2009 kl. 9-17.00 105 Formalia 105.1 Ordförande Kirsti Kolthoff 105.2

Läs mer

Septemberbrev. brev 2008-09-15

Septemberbrev. brev 2008-09-15 Septemberbrev brev 2008-09-15 Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet Womens International League for Peace and Freedom Hej! Hösten är här igen, och kansliet är åter i full gång när det gäller

Läs mer

Seminarium i Riksdagen den 7 november 2007 om Europeisk fredspolitik Säkert!

Seminarium i Riksdagen den 7 november 2007 om Europeisk fredspolitik Säkert! Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet Womens International League for Peace and Freedom Saba Nowzari E-post: saba.nowzari@ikff.se Seminarium i Riksdagen den 7 november 2007 om Europeisk fredspolitik

Läs mer

Protokoll, IKFF: s FS den 26 april 2009 kl

Protokoll, IKFF: s FS den 26 april 2009 kl Protokoll FS 2009/04/26 Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet Womens International League for Peace and Freedom Protokoll, IKFF: s FS den 26 april 2009 kl 9-16.00 Närvarande ur styrelsen:

Läs mer

IKFF vill vidare genom projektet verka för ett ökat samarbete i frågor som rör europeisk säkerhetspolitik mellan IKFF: s kretsar i Sverige men också

IKFF vill vidare genom projektet verka för ett ökat samarbete i frågor som rör europeisk säkerhetspolitik mellan IKFF: s kretsar i Sverige men också Politics for Peace Under år 2007 beviljades IKFF medel för att utbilda sina medlemmar om europeisk säkerhetspolitik (ESP) med fokus på ett genusperspektiv. Nu fortsätter den här satsningen genom projektet

Läs mer

Rapport från WILPF: s 29: e internationella kongress i Santa Cruz, Bolivia, 21-27 juli 2007

Rapport från WILPF: s 29: e internationella kongress i Santa Cruz, Bolivia, 21-27 juli 2007 Kongressrapport 2007-10-22 Internationella Kvinnoförbundet Alexandra Sundberg E-post: alexandra.sundberg@ikff.se Rapport från WILPF: s 29: e internationella kongress i Santa Cruz, Bolivia, 21-27 juli 2007

Läs mer

1.4 Godkännande av dagordning Dagordningen godkändes med tillägg 3.7, 4.3, 5.3 och 6.1

1.4 Godkännande av dagordning Dagordningen godkändes med tillägg 3.7, 4.3, 5.3 och 6.1 Protokoll, IKFF:s FS lördag 3 december 2011, kl 10.30 17 (kaffe fr 10.00) Stockholm, IKFF:s kansli Deltagande ledamöter: Birgitta Lorentzi, Annalena Vidlund, Kirsti Kolthoff, Emma Bjertén, Christina Hyllner,

Läs mer

Protokoll, IKFF: s Arbetsutskott 30 oktober, 2007

Protokoll, IKFF: s Arbetsutskott 30 oktober, 2007 Au protokoll 30 oktober 2007-11-08 Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet Womens International League for Peace and Freedom Protokoll, IKFF: s Arbetsutskott 30 oktober, 2007 Närvarande: AU

Läs mer

Förbundsstyrelsemöte 2007-09-30

Förbundsstyrelsemöte 2007-09-30 Protokoll 2007-09-30 Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet Womens International League for Peace and Freedom Förbundsstyrelsemöte 2007-09-30 Närvarande: Pilar Reyes, Kirsti Kolthoff, Boel

Läs mer

KONTAKTDAGAR FÖR NYA MEDLEMMAR

KONTAKTDAGAR FÖR NYA MEDLEMMAR Internationella Kvinnoförbundet För Fred och Frihet KONTAKTDAGAR FÖR NYA MEDLEMMAR EN VERKTYGSLÅDA KONTAKTDAGEN - bakgrund Varje termin ansluter sig runt 30-40 medlemmar till IKFF de flesta går med i någon

Läs mer

AU protokoll, IKFF, 9 oktober, 2007 klockan 17.00

AU protokoll, IKFF, 9 oktober, 2007 klockan 17.00 AU protokoll, IKFF, 9 oktober, 2007 klockan 17.00 Närvarande AU: Anna Lisa Eneroth (ordförande) Kirsti Kolthoff (kassör) Maria Pilar Reyes (vice ordförande) Adjungerade: Alexandra Sundberg (generalsekreterare)

Läs mer

Protokoll AU den 4 september 2007

Protokoll AU den 4 september 2007 AU protokoll 4 september 2007 2007-09-10 Internationella Kvinnoförbundet Alexandra Sundberg E-post: alexandra.sundberg@ikff.se Protokoll AU den 4 september 2007 Närvarande: AU Anna Lisa Eneroth Maria Pilar

Läs mer

Praktikrapport för Ht 2008:

Praktikrapport för Ht 2008: Praktikrapport för Ht 2008: Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, IKFF Praktikens längd: Praktiken genomfördes mellan 11/8 19/12 2008 samt 5-9 januari 2009 på heltid (40 timmar/vecka). Handledare:

Läs mer

Protokoll styrelsemöte 25 oktober 2008

Protokoll styrelsemöte 25 oktober 2008 Protokoll styrelsemöte 25 oktober 2008 Lö 9-17.30 83. Formalia 1. Ordförande AnnaLisa Eneroth 2. Sekreterare Jeanette Rigne och Petra Tötterman Andorff 3. Justerare Boel Bruce 4. Godkännande av dagordning

Läs mer

Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning

Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Socialdepartementet Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Här är konventionen omskriven till lättläst. Allt viktigt i konventionen finns med. FN betyder Förenta Nationerna.

Läs mer

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Lättläst version Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Här är konventionen omskriven till lättläst. Allt viktigt

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2014

Verksamhetsberättelse 2014 Internationella Kvinnoförbundet för fred och frihet, Göteborgskretsen Verksamhetsberättelse 2014 Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet (IKFF) är en ideell, internationell fredsorganisation

Läs mer

Minnesanteckningar från Samrådsmötet den 29 september 2007 i Göteborg

Minnesanteckningar från Samrådsmötet den 29 september 2007 i Göteborg Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet Women s International League for Peace and Freedom Minnesanteckningar från Samrådsmötet den 29 september 2007 i Göteborg Närvarande: Helena Svensson

Läs mer

Läget i Syrien. Ja Kan inte säga Nej. Finland bör utöka sitt humanitära bistånd till området.

Läget i Syrien. Ja Kan inte säga Nej. Finland bör utöka sitt humanitära bistånd till området. Läget i Syrien "I Syrien rasar ett inbördeskrig sedan några år. Hur borde det internationella samfundet och Finland enligt er åsikt agera för att en lösning på situationen ska kunna hittas?" Ja Nej Figur

Läs mer

Handlingsplan för nordiskt samarbete om funktionshinder 2015-2017

Handlingsplan för nordiskt samarbete om funktionshinder 2015-2017 Handlingsplan för nordiskt samarbete om funktionshinder 2015-2017 MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER MÅNGFALD FRI RÖRLIGHET Innehåll Nordiskt samarbete om funktionshinder...2 Mänskliga rättigheter...2 Nordisk nytta

Läs mer

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning I III Lättläst version Ill II REGERINGSKANSLIET Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Här är konventionen omskriven

Läs mer

Protokoll IKFF:s förbundsstyrelse söndag 18 mars 2011, kl 12.00 17.00 Närvarande: Formalia Ordförande Beslut Sekreterare Beslut Beslut:

Protokoll IKFF:s förbundsstyrelse söndag 18 mars 2011, kl 12.00 17.00 Närvarande: Formalia Ordförande Beslut Sekreterare Beslut Beslut: Protokoll IKFF:s förbundsstyrelse söndag 18 mars 2011, kl 12.00 17.00 Närvarande: Birgitta Lorentzi, Kirsti Kolthoff, Carolyn Hannan, Christina Hyllner, Emma Bjertén, Linn Ehde Adjungerade: Emma Rosengren

Läs mer

PROTOKOLL FRÅN IKFF:S FJÄRDE KONGRESS

PROTOKOLL FRÅN IKFF:S FJÄRDE KONGRESS Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet PROTOKOLL FRÅN IKFF:S FJÄRDE KONGRESS Datum: 30-31 maj 2009 Plats: Årsta Folkets Hus, 1. Kongressens öppnande Kongressen öppnades med ett hoppfullt tillbaka-

Läs mer

MISSION ÄR SAMARBETE - VI BEHÖVER DIG

MISSION ÄR SAMARBETE - VI BEHÖVER DIG MISSION ÄR SAMARBETE - VI BEHÖVER DIG Missionen berör och engagerar kristna världen över. Vill du också vara en länk i arbetet och delta i vårt uppdrag? Välkommen med som frivillig! Du kan påverka i sociala

Läs mer

Säkerhetspolitik för vem?

Säkerhetspolitik för vem? Säkerhetspolitik för vem? Säkerhet vad är det? Under kalla kriget pågick en militär kapprustning utifrån uppfattningen att ju större militär styrka desto mer säkerhet. Efter Sovjetunionens fall har kapprustningen

Läs mer

PROTOKOLL 04 / Typ av sammanträde Ombudsmöte Sammanträdesdatum Tid Plats Eleonoragatan 18

PROTOKOLL 04 / Typ av sammanträde Ombudsmöte Sammanträdesdatum Tid Plats Eleonoragatan 18 Sidan 1 av 7 2010-02-15 SÖRMLAND PROTOKOLL 04 / 2014 Typ av sammanträde Ombudsmöte Sammanträdesdatum 2014-11-19 Tid 18.00-19.45 Plats Eleonoragatan 18 39 50 39. Mötets öppnade Roland Elfving hälsade alla

Läs mer

STADGAR RÖRANDE LANTMÄTARNAS NORDISKA SAMARBETE

STADGAR RÖRANDE LANTMÄTARNAS NORDISKA SAMARBETE DE NORDISKA LANTMÄTARFÖRENINGARNAS 1984-07-01 1(5) STADGAR RÖRANDE LANTMÄTARNAS NORDISKA SAMARBETE AVD I INLEDNING 1 Lantmätarnas nordiska samarbete har till ändamål att ytterligare stärka samhörigheten

Läs mer

Hur vi förändrar den stora världen genom den lilla människan!

Hur vi förändrar den stora världen genom den lilla människan! Hur vi förändrar den stora världen genom den lilla människan! - Handlingsförslag för kretsar av kretsar från IKFF:s samrådsmöte 2006 Hej IKFF medlemmar! På Samrådsmötet i Stockholm den 28 oktober 2006

Läs mer

Verksamhetsplan 2018 på lättläst. Verksamhetsplanen beskriver vad Riks-FUB ska göra under 2018

Verksamhetsplan 2018 på lättläst. Verksamhetsplanen beskriver vad Riks-FUB ska göra under 2018 Verksamhetsplan 2018 på lättläst Verksamhetsplanen beskriver vad Riks-FUB ska göra under 2018 Sidan En förening och en styrelse - sida vid sida 3 FUB ska påverka samhället 8 Valet 2018 11 Att sprida kunskap

Läs mer

EUROPA NOSTRA SVERIGE

EUROPA NOSTRA SVERIGE EUROPA NOSTRA SVERIGE Organisationen Europa Nostra (Vårt Europa), bildades 1963 i syfte att internationellt uppmärksamma och värna om det gemensamma europeiska kulturarvet. Europa Nostra är en paraplyorganisation

Läs mer

Lördagen den 16 januari 2010

Lördagen den 16 januari 2010 Protokoll fört vid styrelsemöte i Sveriges Guideförbund Tid: 16 januari 2010, kl. 12.00-19.30 17 januari 20109, kl. 09.00 16.00 Plats: Närvarande: Anmält förhinder: Hotel Sergel Plaza, Stockholm Birgitta

Läs mer

Pinschersektionen. 27 Fastställande av dagordning Mötet fastslog dagordningen utan tillägg.

Pinschersektionen. 27 Fastställande av dagordning Mötet fastslog dagordningen utan tillägg. Pinschersektionen Postadress: Pinschersektionen c/o Carina Jacobsson, Polygonvägen 13, 175 46 Järfälla Protokoll fört vid Styrelsemöte nr 3 16/3 2015 Mötets plats: Free conferencecall Närvarande: Pernilla

Läs mer

Palle Bergsö, Danmark. Per Eigil Gylland, Thomas Lundin, Sverige. Pernilla Tallberg, sekreterare Finland

Palle Bergsö, Danmark. Per Eigil Gylland, Thomas Lundin, Sverige. Pernilla Tallberg, sekreterare Finland Protokoll 1 (5) NKU s Lydnadskommitté 9-10.12.2016 Datum 9-10.12.2016 Plats Närvarande Hotell Rantasipi Airport, Vanda, Finland Carina Savander-Ranne, ordförande Finland, Palle Bergsö, Danmark Per Eigil

Läs mer

OM HELSINGBORG VORE HIROSHIMA

OM HELSINGBORG VORE HIROSHIMA http://www.nyakultursoren.se/?p=8203 Sören Sommelius, Helsingborg, har i sin blogg skrivit om Fredspriset till ICAN under rubriken Om Helsingborg vore Hiroshima. OM HELSINGBORG VORE HIROSHIMA Den 5 jan-2018

Läs mer

Medlemsblad nr 3 September 2013

Medlemsblad nr 3 September 2013 Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, Göteborgskretsen Medlemsblad nr 3 September 2013 IKFF Göteborgskretsen Viktoriahuset, våning 3 Linnégatan 21, 413 04 Göteborg Kansliet är öppet onsdagar

Läs mer

PROTOKOLL FRÅN DNHL:s KONGRESS 2013 DEN 26 OKTOBER PÅ SCANDIC CROWN I GÖTEBORG.

PROTOKOLL FRÅN DNHL:s KONGRESS 2013 DEN 26 OKTOBER PÅ SCANDIC CROWN I GÖTEBORG. -1- (6) PROTOKOLL FRÅN DNHL:s KONGRESS 2013 DEN 26 OKTOBER PÅ SCANDIC CROWN I GÖTEBORG. Samarbetsorganisationens president, Arild Johansen, hälsade deltagarna välkomna till DNHL:s Kongress 2013. Han vände

Läs mer

Styrelsemöte För Sverigeunionen av Soroptimistklubbar (organisationsnummer 878001-3192)

Styrelsemöte För Sverigeunionen av Soroptimistklubbar (organisationsnummer 878001-3192) PROTOKOLL 2011/12-1 1(4) Styrelsemöte För Sverigeunionen av Soroptimistklubbar (organisationsnummer 878001-3192) Plats: Täby Park Hotell, Täby Datum: 26 november 2011 Närvarande: Anita Westerström, Helena

Läs mer

STADGAR FÖR ERITREANSKA RIKSFÖRBUNDET I SVERIGE

STADGAR FÖR ERITREANSKA RIKSFÖRBUNDET I SVERIGE STADGAR FÖR ERITREANSKA RIKSFÖRBUNDET I SVERIGE 1 FÖRBUNDETS NAMN Förbundets namn är ERITREANSKA RIKSFÖRBUNDET I SVERIGE och förkortas ERIS. ERIS är ett ideellt förbund av lokala föreningar. 2 FÖRBUNDET

Läs mer

till Kristianstads Zontaklubb Medlemsmöte onsdagen 8 oktober 2014 kl. 18.30

till Kristianstads Zontaklubb Medlemsmöte onsdagen 8 oktober 2014 kl. 18.30 KALLELSE till Kristianstads Zontaklubb Medlemsmöte onsdagen 8 oktober 2014 kl. 18.30 Plats: Samling på Rådhuset, därefter Grand Hotel. OBS! Styrelsen påminner vänligen om beslutet att öka mötesavgiften

Läs mer

STADGAR FÖR NORDISKA SEKRETARIATET

STADGAR FÖR NORDISKA SEKRETARIATET STADGAR FÖR NORDISKA SEKRETARIATET Stadgar för Nordiska Sekretariatet Kapitel 1: Inledande bestämmelser 1 Sekretariatets namn är Nordiska sekretariatet. 2 Nordiska sekretariatet är en opolitisk och oreligiös

Läs mer

Rapport fra n projektgruppen IBL med sektion SKKT

Rapport fra n projektgruppen IBL med sektion SKKT Rapport fra n projektgruppen med sektion SKKT Deltagare Inga.Lill Sparr RKKT Kamran Nourafkan Lena Morgan Ulla-Britt Lindholm Tanja Wijkmark RKKT Under 2010 och 2011 har diskussioner om ett eventuellt

Läs mer

Svensk förening för Tropikmedicin och Internationell hälsa

Svensk förening för Tropikmedicin och Internationell hälsa Svensk förening för Tropikmedicin och Internationell hälsa Protokoll från Styrelsemöte den 25 januari 2010 Närvarande: Ulf Bronner, Leif Dotevall, Andreas Mårtensson, Asli Kulane, Gabrielle Holmgren, Per

Läs mer

NSR Målsättning 1 29.1.2011

NSR Målsättning 1 29.1.2011 NSR Målsättning 1 29.1.2011 1 INLEDNING 3 1.2 Målsättning 3 1.3 Strategin 3 1.4 Verksamhetssätten 3 1.5 Påverkningsmedel 4 1.6 Gemensam uppträdande 4 2 NSR-STRUKTUR 4 2.1 Kommittéer 5 3 NSR-RÅDSMÖTET 5

Läs mer

Hur långt bär resolution 1325?

Hur långt bär resolution 1325? Hur långt bär resolution 1325? Målet med FN-resolutionen 1325 är att ge mer makt åt kvinnor i fredsprocesser. Istället för att ses som passiva offer ska kvinnor synliggöras som pådrivande aktörer. Men

Läs mer

Ordf. Jonas Peterson, Reidar Otterbjörk, Helena Sirén, Cornelia Svensson, Maria Kierkegaard, Kerstin Näslund och Karin Nilsson.

Ordf. Jonas Peterson, Reidar Otterbjörk, Helena Sirén, Cornelia Svensson, Maria Kierkegaard, Kerstin Näslund och Karin Nilsson. Protokoll fört vid styrelsemöte för SRRS/C på Studiefrämjandet Södra Roslagen, Roslagsnäsby Centrum. DELTAGARE MÖTESDATUM UTSKRIFTSDATUM SIDA 2008-10-18 2008-10-21 1(5) Ordf. Jonas Peterson, Reidar Otterbjörk,

Läs mer

Justerares signatur Protokoll styrelsemöte Sida 1 (5)

Justerares signatur Protokoll styrelsemöte Sida 1 (5) Plats: Telefonmöte 233-253 Beslutande: Camilla Boquist Elin Eklund Karin Karkiainen Anna-Lena Wendt Lars Söderström Marie Carlsson Britt-Marie Nordgren 236-253 Suppleanter: Lena Karlsson Meddelat förhinder:

Läs mer

Svenska Rottweilerklubben/AfR

Svenska Rottweilerklubben/AfR Protokoll fört vid :s konstituerande möte i Borlänge 2010-03-06 Närvarande: Ulrica Thorén, Anna Rexlinger, Ingela Plahn Lindström, Carina Johansson, Veronica Nilsson, Patrik Ohlsson, Ann-Sofie Modin, Anna

Läs mer

Kort fakta om Syrien: Här bor nästan 22 miljoner människor 21 615 919 (2010) Huvudstad: Damaskus 2 600 000 Majoriteten i landet är muslimer ca 90%

Kort fakta om Syrien: Här bor nästan 22 miljoner människor 21 615 919 (2010) Huvudstad: Damaskus 2 600 000 Majoriteten i landet är muslimer ca 90% Krisen i Syrien Kort fakta om Syrien: Här bor nästan 22 miljoner människor 21 615 919 (2010) Huvudstad: Damaskus 2 600 000 Majoriteten i landet är muslimer ca 90% Sunni 74%, övrig islam 16%, Kristna 10%

Läs mer

LÖRDAG 23 februari 2008

LÖRDAG 23 februari 2008 Protokoll fört vid styrelsemöte i Sveriges Guideförbund Tid: 23 februari 2008, kl. 10.00-17.15 24 februari 2008, kl. 09.00-16.00 Plats: Närvarande: Hotel Sergel Plaza, Stockholm Gunilla Åström Jansson,

Läs mer

Internationell policy för Bengtsfors kommun

Internationell policy för Bengtsfors kommun 2 (7) Internationell policy för Bengtsfors kommun Bakgrund Omvärlden och EU påverkar oss alltmer och sambandet mellan det lokala och det globala blir allt tydligare. Förändringar på den internationella

Läs mer

Före: Varför kallas Barentsregionen för EU:s heta hörn, tror du? (jfr. kartan) Lektion 2 SCIC 20/09/2013

Före: Varför kallas Barentsregionen för EU:s heta hörn, tror du? (jfr. kartan) Lektion 2 SCIC 20/09/2013 Före: Lektion 2 SCIC 20/09/2013 Varför kallas Barentsregionen för EU:s heta hörn, tror du? (jfr. kartan) A. Folk och försvar: Barentsregionen EU:s heta hörn Talare: Försvarsminister Karin Enström Del 1

Läs mer

(Meddelanden) EUROPAPARLAMENTET

(Meddelanden) EUROPAPARLAMENTET 4.8.2011 Europeiska unionens officiella tidning C 229/1 II (Meddelanden) MEDDELANDEN FRÅN EUROPEISKA UNIONENS INSTITUTIONER, BYRÅER OCH ORGAN EUROPAPARLAMENTET Arbetsordning för Konferensen mellan de parlamentariska

Läs mer

STADGAR FÖR NORDISKA LÄRARORGANISATIONERS SAMRÅD

STADGAR FÖR NORDISKA LÄRARORGANISATIONERS SAMRÅD STADGAR FÖR NORDISKA LÄRARORGANISATIONERS SAMRÅD NLS - Nordiske Lærerorganisationers Samråd Vandkunsten 3, DK- 1467 København, Danmark Telefon: +45-33141114, Fax: +45-33142205, email: nls@dlf.org, Hemsida:

Läs mer

Föreningsstyrelsens Verksamhetsberättelse för kongressperioden maj 2011 maj 2014

Föreningsstyrelsens Verksamhetsberättelse för kongressperioden maj 2011 maj 2014 2014-05-20 Föreningsstyrelsens Verksamhetsberättelse för kongressperioden maj 2011 maj 2014 Nytt namn och utseende Under kongressperioden har Svenska Brandbefälets Riksförbund bytt namn och utseende till

Läs mer

KAPITEL XIII INTERNATIONELLA RELATIONER A. LIONS CLUBS INTERNATIONALS FÖRHÅLLANDE TILL FÖRENTA NATIONERNA (ECOSOC)

KAPITEL XIII INTERNATIONELLA RELATIONER A. LIONS CLUBS INTERNATIONALS FÖRHÅLLANDE TILL FÖRENTA NATIONERNA (ECOSOC) INTERNATIONELLA RELATIONER A. LIONS CLUBS INTERNATIONALS FÖRHÅLLANDE TILL FÖRENTA NATIONERNA (ECOSOC) Artikel 71 i Förenta Nationernas författning lyder: "Det ekonomiska och sociala rådet kan inleda och

Läs mer

Styrelsemötesprotokoll. Sammanträdesdatum 2015-06-27

Styrelsemötesprotokoll. Sammanträdesdatum 2015-06-27 Europeiska ungdomsparlamentet (EUP) Sverige Styrelsemötesprotokoll Sammanträdesdatum 2015-06-27 Sida 1 (4) Plats: Datum: Tid: Instrumentvägen 17, 126 53 Hägersten 27 juni 2015 9.00 16.05 Närvarande: IS

Läs mer

SÖLVESBORGS KOMMUN Fritid & kultur. föreningskunskap. - att bilda förening -

SÖLVESBORGS KOMMUN Fritid & kultur. föreningskunskap. - att bilda förening - SÖLVESBORGS KOMMUN Fritid & kultur föreningskunskap - att bilda förening - Innehållsförteckning Ideell förening, vad är det? 3 Hur många medlemmar måste man vara? 3 Vad krävs för att bilda en förening?

Läs mer

Kårfullmäktigesammanträde

Kårfullmäktigesammanträde Verksamhetsåret 2012/2013 Kårfullmäktigesammanträde den 17 december 2012 - Utskotts- och kommittéförslag a) förslag om ändring i Reglemente för Ekonomiska sektionen 2011-01-18 Reglemente för Ekonomiska

Läs mer

Policy för internationellt arbete

Policy för internationellt arbete 1/7 Beslutad: Kommunfullmäktige 2014-11-03 121 Gäller fr o m: 2014-11-03 Myndighet: Diarienummer: Kommunstyrelsen KS/2014:368-003 Ersätter: EU-strategi för Strängnäs kommun, 2011-04-26, 126 Ansvarig: Stabsavdelningen

Läs mer

SÁMIRÁĐĐI SAMERÅDET SAAMELAISNEUVOSTO THE SAAMI COUNCIL СΟЮЗ СААМΟВ SámiRađđi ruota juogos/ Samerådets svenska sektion C/o Åsa Larsson Blind Box 137 980 14 Övre Soppero VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR TIDEN

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2010

VERKSAMHETSPLAN 2010 VERKSAMHETSPLAN 2010 Enligt styrelsebeslut 2010-02-05 1(8) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Kapitelrubrik Sid nr FRAMSIDA 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2 FÖRENINGENS SYFTE OCH MÅL 3 ORGANISATION 3 EKONOMI 4 KOMMITTÉERNA

Läs mer

STADGAR FÖR ERITREANSKA KVINNOFÖRBUNDET I SVERIGE

STADGAR FÖR ERITREANSKA KVINNOFÖRBUNDET I SVERIGE STADGAR FÖR ERITREANSKA KVINNOFÖRBUNDET I SVERIGE 1. FÖRBUNDETS NAMN Förbundets namn är ERITREANSKA KVINNOFÖRBUNDET I SVERIGE och förkortas EKRFS. EKRFS är ett ideellt förbund av lokala föreningar. 2.

Läs mer

PLATTFORM Svenska Kvinnors Vänsterförbund

PLATTFORM Svenska Kvinnors Vänsterförbund PLATTFORM Svenska Kvinnors Vänsterförbund 1 2 Plattform antagen vid Svenska Kvinnors Vänsterförbunds extra förbundsstämma i Karlstad 25-26 april 2009 3 Historik Svenska Kvinnors Vänsterförbund (SKV) har

Läs mer

Protokoll fört vid Golden retrieverklubbens styrelsemöte den 26 mars 2010 Scandic Hotell Upplands Väsby 1 av 5

Protokoll fört vid Golden retrieverklubbens styrelsemöte den 26 mars 2010 Scandic Hotell Upplands Väsby 1 av 5 Protokoll fört vid Golden retrieverklubbens styrelsemöte den 26 mars 2010 Scandic Hotell Upplands Väsby Sida 1 av 5 Närvarande: Owe Rindstrand Anita Ohlson Björn Ekedahl Ingrid Grundström Janet Johansson

Läs mer

Har barn alltid rätt?

Har barn alltid rätt? Har barn alltid rätt? Knepig balansgång i möten med barn och unga Möten med barn och unga, och med deras föräldrar, hör till vardagen för personal inom vården. Ofta blir det en balansgång mellan barnets

Läs mer

Folkbildningsförbundets. verksamhetsplan 2013

Folkbildningsförbundets. verksamhetsplan 2013 Folkbildningsförbundets verksamhetsplan 2013 1. Inledning Tio studieförbund med 374 medlems- eller samverkansorganisationer, ca. 280 000 studiecirklar och drygt 330 000 kulturprogram per år, samlas i

Läs mer

SVENSKA DREVERKLUBBEN

SVENSKA DREVERKLUBBEN SVENSKA DREVERKLUBBEN Protokoll fört vid möte med CS för Svenska Dreverklubben, lördagen den 11/8 2012, Upplands Väsby 1. Sammanträdets öppnande Ordförande Martin Svensson hälsade välkommen och öppnade

Läs mer

413 16 GÖI'EfQ(; 421 50 VÄSTPA F'läI.Jtm tel 47 49 98. 424 47 AKiERED tel 31 49 10. 2. Lista på inbjudna organisationer.

413 16 GÖI'EfQ(; 421 50 VÄSTPA F'läI.Jtm tel 47 49 98. 424 47 AKiERED tel 31 49 10. 2. Lista på inbjudna organisationer. Pelle Berglund Papr ikag. 56 424 47 AKiERED tel 31 49 10 Jan G Språng Snyckeg. 24 421 50 VÄSTPA F'läI.Jtm tel 47 49 98 AR:lers wall.den Paradisq. 25M 413 16 GÖI'EfQ(; tel 14 18 54 Göteborg d. 13 aug. 1980

Läs mer

Verksamhetsberättelser från lokalavdelningar till RepF-kongressen

Verksamhetsberättelser från lokalavdelningar till RepF-kongressen Verksamhetsberättelser från lokalavdelningar till RepF-kongressen 12 november 2011 Innehållsförteckning 1. Verksamhetsberättelse Republikanska Föreningen Sjuhärad 2010-2011... 2 2. Verksamhetsberättelse

Läs mer

Nordiskt perspektiv på främjandet av minoriteters rättigheter. juni2014

Nordiskt perspektiv på främjandet av minoriteters rättigheter. juni2014 Nordiskt perspektiv på främjandet av minoriteters rättigheter juni2014 Ingrid Burman, presentation Ordförande Handikappförbunden 37 förbund Ca 400 000 individer Olika funktionsnedsättningar Intressepolitisk

Läs mer

Styrelsemöte föreningen BiS, den 6 februari 2016

Styrelsemöte föreningen BiS, den 6 februari 2016 Styrelsemöte föreningen BiS, den 6 februari 2016 Närvarande: Christian, Tobias, Lena (mötesordf.) och Martin (sekreterare) Plats: Kulturhuset, Stockholm Mötet öppnas Dagordningen godkändes. Val av ordförande

Läs mer

103 Svar på Medborgarförslag, anslutning till nätverket Mayors for Peace (Borgmästare för fred), återremiss (Kst/2011:574)

103 Svar på Medborgarförslag, anslutning till nätverket Mayors for Peace (Borgmästare för fred), återremiss (Kst/2011:574) Kommunfullmäktige 2012-06-18 1 (5) 103 Svar på Medborgarförslag, anslutning till nätverket Mayors for Peace (Borgmästare för fred), återremiss (Kst/2011:574) Sammanfattning av ärendet Föreligger medborgarförslag

Läs mer

Plats: Sunne Tid: 10.00-15.30 Lämnat återbud: Ann Kristin Kallesgården, Peter Agge,Thomas Klasér, Jocke Gustafsson och Jonas Hed

Plats: Sunne Tid: 10.00-15.30 Lämnat återbud: Ann Kristin Kallesgården, Peter Agge,Thomas Klasér, Jocke Gustafsson och Jonas Hed Protokoll från styrelsmöte 2013-05-14 Plats: Sunne Tid: 10.00-15.30 Lämnat återbud: Ann Kristin Kallesgården, Peter Agge,Thomas Klasér, Jocke Gustafsson och Jonas Hed 1) Mötets öppnande Johan förklarar

Läs mer

Protokoll Styrelsemöte

Protokoll Styrelsemöte Protokoll Styrelsemöte Tid: 2014-05-19, 9.00-12.00 Plats: Bohusläns museum, Uddevalla Beslutande Ej närvarande styrelseledamöter Övriga deltagare Ordförande Justerare Sekreterare Underskrifter: Sekreterare

Läs mer

I/A-PUNKTSNOT Kommittén för utrikes- och säkerhetspolitik (Kusp) Coreper/rådet EU:s prioriteringar inför Förenta nationernas 61:a generalförsamling

I/A-PUNKTSNOT Kommittén för utrikes- och säkerhetspolitik (Kusp) Coreper/rådet EU:s prioriteringar inför Förenta nationernas 61:a generalförsamling EUROPEISKA UNIONENS RÅD Bryssel den 11 juli 2006 (12.7) (OR. en) 11380/06 PESC 665 CONUN 51 ONU 80 I/A-PUNKTSNOT från: Kommittén för utrikes- och säkerhetspolitik (Kusp) till: Coreper/rådet Ärende: EU:s

Läs mer

Strategi. Luleå kommuns strategi för jämställdhetsintegrering

Strategi. Luleå kommuns strategi för jämställdhetsintegrering Strategi Luleå kommuns strategi för jämställdhetsintegrering 1 Dokumenttyp: Strategi Dokumentnamn: Luleå kommuns strategi för jämställdhetsintegrering Dokumentansvarig: Anna Lindh Wikblad Senast reviderad:

Läs mer

för riksorganisationen Ungdom Mot Rasism

för riksorganisationen Ungdom Mot Rasism för riksorganisationen Ungdom Mot Rasism Kongressen i Göteborg 2013-03-16 1 Namn och ändamål 1.1 Namn Organisationen heter Riksorganisationen Ungdom Mot Rasism (hädanefter kallad UMR). 1.2 Ändamål UMR

Läs mer

En nationell handlingsplan för de mänskliga rättigheterna har bearbetats till lättläst svenska av Lena Falk, Centrum för lättläst. Stockholm 2002.

En nationell handlingsplan för de mänskliga rättigheterna har bearbetats till lättläst svenska av Lena Falk, Centrum för lättläst. Stockholm 2002. En nationell handlingsplan för de mänskliga rättigheterna har bearbetats till lättläst svenska av Lena Falk, Centrum för lättläst. Stockholm 2002. Mänskliga rättigheter i Sverige En lättläst sammanfattning

Läs mer