Nationellt sektorsråd för skogliga frågor

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Nationellt sektorsråd för skogliga frågor"

Transkript

1 MINNESANTECKNINGAR 1(6) Datum Diarienr 2010/962 Nationellt sektorsråd för skogliga frågor Tid: Plats: Deltagare: Antecknat av: Skogsstyrelsens lokaler, Vasagatan 52, Stockholm Monika Stridsman Skogsstyrelsen, Peter Staland SMF, Linda Berglund WWF, Marie Larsson Stern Sveaskog, Ulf Sterler Jägarförbundet, Mårten Larsson Skogsindustrierna, Jonas Rudberg SNF, Anders Blom Svenska Samernas Riksförbund, Jonas Eriksson Norra Skogsägarna, Lisa Hörnsten Friberg Riksantikvarieämbetet, Yngve Daoson GS facket, Stefan Forsmark Sametinget, Linda Hedlund LRF, Viktoria Hallberg Svenska Hembygdsförbundet. Övriga från Skogsstyrelsen: Håkan Wirtén, Svante Claesson, Erik Sollander Återbud från Naturvårdsverket, SCA och SLU. Erik Sollander 1 inledning Monika S hälsade samtliga välkomna 2 Frågor för sektorsrådet En kort presentationsrunda hölls. Monika S: Vid förra mötet bad vi om en återkoppling till detta möte om vilka frågor ni ser att vi långsiktigt bör lyfta i rådet. Vi tänkte gå laget runt och samla upp frågeställningar: Lisa H, Riksantikvarieämbetet. Skador på fornlämningar från skogsbruk. Vad är orsakerna till skadorna? Hur kan vi göra något åt detta? Linda B, WWF Generella hänsynen. Återkoppling av Polytaxresultat. Vad är orsaken till att situationen inte är tillräckligt bra? Översyn av 30 SVL Miljöanalys som instrument. Hur har det fungerat? Marie L, Sveaskog Bra med information om heta frågor Fokus på föryngringsfrågorna Viltfrågan med fokus på helheten Anders B, Svenska Samernas Riksförbund Jonas R, SNF Bevaka att rennäringen kan bedrivas hållbart, utifrån alla tre benen. Många frågor har bäring på detta.

2 Skogsstyrelsen Minnesanteckningar (6) Peter S, SMF Uppföljning naturhänsyn. Polytax, nya data 1 gång per år. Löpande redovisning av miljömålsarbetet. Hur går det? Alternativa skogsbruksmetoder Skogar med sociala värden inte nödvändigtvis tätortsnära. Kärnan ligger i information. Kanske bör det ske som en process från flera aktörer. Kan behöva viss koordination, sammanfattningar etc. Röjningsfrågan Yngve D, GS facket Löpande sektorsmålsuppföljning Europeisk skogspolitik. Vad är på gång? Jonas E, Norra skogsägarna Information mycket bra. Ta upp aktuella frågor ur verksamheten. LBP Fornlämningar Intrångsbegränsningen Stefan F, Sametinget Samrådsförfaranden skogsbruk rennäring Inspel från centrala samrådsgruppen som kan behöva en vidare diskussion. Ulf S, Jägarförbundet Viltfrågan, med koppling till tallfrågan Det stora värdet i rådet är att det är högt i tak. Mårten L, Skogsindustrierna Linda H, LRF Följa upp skogspolitiken. Tydligt initiera diskussioner som kopplar till det Mer tonvikt på tillväxt och produktionsfrågor Rådet som informationsnav mycket bra. Utmärkt forum för att diskutera och belysa olika frågor Skogsskyddsstrategi (bränder, skadegörare etc) koppling till krisberedskap Regelförenklingar. Vi vill gärna komma längre, t.ex.

3 Skogsstyrelsen Minnesanteckningar (6) dikesrensning. Gödsling i södra Sverige. Viktora H, Hembygdsförbundet Kulturarvet inte bara lämningar utan hela landskapet. Stora skador sker. Det är många led i kedjan som ibland brister. Monika S: Övergripande vill vi lyfta intressanta frågeställningar. För stunden fokuserar vi på sektorsmålen. Tack för en bra genomgång. 3 Nya skogliga sektorsmål Framtida process Svante C: Av två skäl vill vi nu förändra processen i arbetet. Allmänt tänker vi oss att fram till tidig vår koncentrera oss på orsaksanalyser till varför de nuvarande målen utvecklats som de gjort. Först därefter avser vi fokusera på att utveckla nya mål. Det som talar för detta är: Miljömålsprocessen: Erik S: I enlighet med den beslutade miljömålspropositionen har regeringen tillsatt en parlamentarisk beredning med huvuduppgift att lämna förslag till regeringen om hur miljömålen kan nås. I ett första uppdrag som ska redovisas senast 31 dec 2010, ska man lämna förslag till en handlingsplan för hur strategier och etappmål bör utvecklas. Regeringen har gett Naturvårdsverket i uppdrag att göra en ny fördjupad utvärdering av miljömålen. En första delrapport i mars 2011 ska avse en slutuppföljning av nuvarande delmål samt se över preciseringarna till miljökvalitetsmålen. Avsikten är så att nya etappmål m.m. ska kunna fastställas i samband med regeringens budgetproposition för 2012 som läggs hösten Svante C: Ett förväntat regeringsuppdrag om en kunskapsplattform för hållbart skogsbruk, tänkt att avrapporteras i slutet februari eller mars Grundfrågan är att utvärdera varför delar av de skogspolitiska frågorna inte utvecklas tillfredställande samt att föreslå åtgärder. Troligen tillsammans med Naturvårdsverket. Uppdraget har i sak stora likheter med delprojekt 1 i sektorsmålsarbetet. Däremot ställs andra krav på bl.a. process och samverkansformer Svante C: Sammantaget gör detta att projektet ser behov att disponera om sektorsmålsarbetet. Från projektet föreslår vi att till vidare fokusera på orsaksanalysen och till vidare stoppa arbetet med att utveckla nya sektorsmål. Den delen återupptas framåt mars Fördelarna vi ser är bättre harmonisering med miljömålsprocessen, totalt enklare process samt bättre förutsättningar för väl underbyggda mål.

4 Skogsstyrelsen Minnesanteckningar (6) Nackdelarna består främst av att slutleveransen förskjuts ca 6 månader samt att en viss mobilisering regionalt inom Skogsstyrelsen för att arbeta med målen. : Stor enighet runt bordet om att projektets förslag är klokt. Någon påpekade att de nya sektorsmålen inte får bli alltför försenade. Diskuterades även om rådet under arbetet framöver behöver ha tätare möten. en landade i att 4 möten per år bör vara lagom, vid behov kompletterat med särskilda arbetsgrupper i olika sakfrågor. Monika S: Vi gör så. Tack för en bra diskussion. Avstämning av målområden Svante C: Till förra mötet i maj hade projektet tagit fram en bruttolista över tänkbara målområden att fokusera på. Vid mötet diskuterade vi inte vilka områden som borde prioriteras, utan istället bad vi om skriftliga synpunkter, vilket inkommit, liksom flera allmänna synpunkter på processen. Bl.a. kan nämnas oro för att arbetet inte går i takt med miljömålsprocessen och att målen måste baseras på grundliga orsaksanalyser. I det utskickade materialet framgår de prioriteringar och slutsatser som projektet hitintills dragit. Monika S: Nu när projektet tar en halvhalt i utvecklingen av nya mål, finns inget behov av att idag ta ställning till projektets förslag. Däremot vill vi gärna stämma av era synpunkter. : Flera menade att målen måste vara relativt få. Att inte ta med ett mål kopplat till skogsbruk - rennäring uppfattade några som märkligt. Å andra sidan menade flera att det finns stora värden i ett mål runt skogsbilvägar. Även området om rekreationsanpassat skogsbruk diskuterades livligt. Ett mål om hyggesfritt skogsbruk kan kanske ha ett egenvärde, som att allmänt diversifiera skogsbruket, men också ha andra indirekta motiv. Även termen hyggesfritt togs upp kan leda till tanken att det i sig är positivt, när det i själva verket är en ökad variation som är viktig. Att använda ståndortsanpassning som en ledstjärna finns stor enighet om. Monika S: Tack för diskussionen. Era synpunkter lägger sparar vi tills utvärderingen är gjord. 4 Information Tallprojektet: Monika S: Rådslaget genomfördes i våras. Det finns nu styrgrupp och en arbetsgrupp med Ove Arnesson som projektledare. Arbetsnamnet är Mera tall. Regeringsuppdrag: Erik S: Under sommaren har Skogsstyrelsen fått ett antal nya regeringsuppdrag. Tre med koppling till gränspropositionen, ett med koppling till klimatpropositionen och ett avseende Gotland. Redovisning av hänsyn till natur- och kulturmiljövärden: Från 2011 till 2013 ska Skogsstyrelsen årligen redovisa skogsbrukets hänsyn till natur- och kulturmiljövärden i det tidigare

5 Skogsstyrelsen Minnesanteckningar (6) svårföryngrade området som inte varit fjällnära skog. Hänsyn till rennäring och samråd skogsbruk/rennäring. Skogsstyrelsen ska efter samråd med bl.a. Sametinget utveckla metoder för att löpande kunna följa upp och utvärdera skogsbrukets hänsyn till rennäringen enligt skogsvårdslagen. I uppdraget ingår även att utveckla metoder för att följa och utvärdera samråden mellan rennäring och skogsbruk. Redovisas senast december Stöd till initiativ för samverkan och dialog. Skogsstyrelsen och sametinget ska efter samråd med skogsbruk och rennäring aktivt främja och stödja initiativ till förbättrad dialog och samverkan mellan skogsbruk och rennäring. Redovisas 1 mars 2013 med en delredovisning 1 mar Stöd till pilot län för grön utveckling. Skogsstyrelsen och ytterligare 6 myndigheter ska stödja de utpekade länen för grön utveckling fram till t.o.m. juni 2013 med bl.a. expertkompetens, kompetensstöd och dialog- och erfarenhetsåterföring. Gotland. Skogsstyrelsen ska förbereda och inordna de statliga skogspolitiska uppgifterna vid länsstyrelsen i Gotlands län i Skogsstyrelsen. Rapport senast 31 jan För flertalet av uppdragen saknas separat finansiering. För dialog samverkansdelarna pågår förefaller det finnas vissa möjligheter, men det är ännu ej klart. Till några av utredningsarbetena kan finnas skäl att ha referensgrupper. Någon menade att det kan vara bra om Skogsstyrelsen i de fall man vill ha referensgrupper frågar samtliga rådsorganisationerna. Skogsvårdslagen ändringar från 1 sep Erik S. Informationen om ändringarna har skickats ut till berörda organisationer och nu även till sektorsrådet. Uppfattar ni den som begriplig och ändamålsenlig? Allmänt bra information. Även att ändringarna sammanfattas i löpande text. Vissa sakfrågor verkar kunna behöva ytterligare uttolkning som innebörden av allvarligt men för rennäringen. Sådana oklarheter bör normalt klargöras via domstolarnas utslag. Någon menade också att för att ändringarna ska vara lättförståeliga krävs att man har tillgång till både lagtext och relevanta förordningar. Polytax: Monika S: Sedan förra mötet har Skogsstyrelsen initierat ett arbete att utifrån Lagen i Taxeringen (inom Polytax) beskriva lagens krav på ett enkelt sätt. Direktivet är utskickat. Detta är bara en delfråga, men jag uppfattar den som viktig. Vad tror ni? Flera menade att det är viktigt att lagens krav tydliggörs så uppdraget är i sig bra. Däremot saknar man den fördjupade analysen av polytax som

6 Skogsstyrelsen Minnesanteckningar (6) svarar på vad som hänt. Den avser Skogsstyrelsen göra i utvärderingen av sektorsmålen. Någon pekade också på faran att detaljreglera komplicerade frågor som miljöhänsyn alltför hårt. Inställda kurser SMF Erik S: SMF har sökt och fått medel för en satsning på utbildning för att motverka körskador. Detta ser Skogsstyrelsen mycket positivt på. Totalt har planerats ca 120 utbildningsdagar. Hitintills har dryga 30 dagar ställts in av olika skäl vilket vi är lite oroliga för. Körskadorna är viktiga att komma till rätta med och en utbildningssatsning som denna tror vi är en effektiv åtgärd. Hur tänker ni i skogsbruket göra? 5 Övriga frågor Kulturpolytax: Skogsbrukets företrädare menade att det varit ett antal olyckliga omständigheter bakom att flera kurser fått ställas in, men att ambitionen är att fullfölja. Lisa H: Det pågår ett arbete mellan Skogsstyrelsen och Riksantikvarieämbetet som kallas kulturpolytax. I stort går det ut på att man även vid inventeringen före avverkning har en djup kulturkompetens på inventerarna. Allmänt positiva omdömen. Delar av skogsbruket markerar dock att man inte ser nödvändigheten att spara alla sådana kulturobjekt som är mycket vanliga, t.ex. kolbottnar. Forskningssatsning körskador: Mårten L: SkogForsk håller f.n. på att ta fram underlag med målet att kunna säga var det finns stor risk att markskador uppstår. Underlaget ses som en viktig bit i arbetet att minska körskadorna. 6 Mötets avslutande Monika S tackade för visat intresse. Nästa möte äger rum den 2 december 2010, i Stockholm.

Nationellt sektorsråd för skogliga frågor

Nationellt sektorsråd för skogliga frågor MINNESANTECKNINGAR 1(5) Datum 2009-09-04 Diarienr 2009/1880 Nationellt sektorsråd för skogliga frågor Tid: 4 september 2009, kl 10.00-15.00 Plats: Deltagare: Antecknat av: Skogsstyrelsens lokaler, Vasagatan

Läs mer

Nationellt sektorsråd för skogliga frågor

Nationellt sektorsråd för skogliga frågor MINNESANTECKNINGAR 1(5) Datum 2010-05-16 Diarienr 2011/896 Nationellt sektorsråd för skogliga frågor Tid: 2011-05-06 Plats: Deltagare: Antecknat av: Ärende Finlandshuset, Snickarbacken 4, Stockholm Monika

Läs mer

Nationellt sektorsråd för skogliga frågor

Nationellt sektorsråd för skogliga frågor MINNESANTECKNINGAR 1(6) Datum 2010-01-22 Diarienr 2009/1880 Nationellt sektorsråd för skogliga frågor Tid: 9 december 2009, kl 10.00-15.00 Plats: Deltagare: Antecknat av: Skogsstyrelsens lokaler, Vasagatan

Läs mer

Nationellt sektorsråd för skogliga frågor

Nationellt sektorsråd för skogliga frågor MINNESANTECKNINGAR 1(4) Datum 2010-12-07 Diarienr 2010/962 Nationellt sektorsråd för skogliga frågor Tid: 2010-12-02 Plats: Deltagare: Antecknat av: Ärende Norra Latin, Drottninggatan 71B, Stockholm Monika

Läs mer

Miljöhänsyn vid föryngringsavverkning resultat från Skogsstyrelsens Polytaxinventering (P1), avverkningssäsong 1998/ /2010

Miljöhänsyn vid föryngringsavverkning resultat från Skogsstyrelsens Polytaxinventering (P1), avverkningssäsong 1998/ /2010 PM 1(8) Datum 2011-04-11 Diarienr 2011/1993 Skogsenheten Skogsavdelningen Malin Andersson, Naturvårdsspecialist malin.andersson@skogsstyrelsen.se Tfn 0451-383 107, 070-345 83 25 Miljöhänsyn vid föryngringsavverkning

Läs mer

ansvaret för friheten?

ansvaret för friheten? Att hitt ätt till V h Att hitta rätt tillsammans Vem har ansvaret för friheten? Ett handslag eller hårdare reglering? Översyn och framtagande av nya nationella skogliga sektorsmål under 2010 och 2011 Regeringsuppdrag

Läs mer

Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency PROJEKT ARTSKYDD I SKOGEN

Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency PROJEKT ARTSKYDD I SKOGEN Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2015-05-05 1 PROJEKT ARTSKYDD I SKOGEN Hantering av fridlysta arter inom skogsbruket Nyckelbiotop Vattendrag Avverkningsanmält område Spillkråkehäckning

Läs mer

Möjliga insatser för ökad produktion clas.fries@skogsstyrelsen.se Tall 80-100 år

Möjliga insatser för ökad produktion clas.fries@skogsstyrelsen.se Tall 80-100 år Möjliga insatser för ökad produktion clas.fries@skogsstyrelsen.se Tall 80-100 år Contortatall 15-20 år Tall 10 år Först en trailer SKA 15 (Skogliga konsekvensanalyser 2015) SKA 15 beskriver skogens utveckling

Läs mer

Ingrid Oikari Beslut: 2005-04-12 Miljömålsrådets kansli Ingrid.Oikari@naturvardsverket.se. Miljömålsrådets informations- och kommunikationsstrategi

Ingrid Oikari Beslut: 2005-04-12 Miljömålsrådets kansli Ingrid.Oikari@naturvardsverket.se. Miljömålsrådets informations- och kommunikationsstrategi Ingrid Oikari Beslut: 2005-04-12 Miljömålsrådets kansli Ingrid.Oikari@naturvardsverket.se Miljömålsrådets informations- och kommunikationsstrategi Innehåll: 1 BAKGRUND, SYFTE OCH UPPDRAG... 3 1.1 MILJÖMÅLSRÅDETS

Läs mer

Möte i processgruppen till Samverkansprocess skogsproduktion

Möte i processgruppen till Samverkansprocess skogsproduktion MINNESANTECKNINGAR Datum 2019-02-18 Möte i processgruppen till Samverkansprocess skogsproduktion Tid: Måndag den 18 februari 2019 kl. 08.30-11.40 Plats: Deltagare: Skype Linda Eriksson Skogsindustrierna,

Läs mer

Långsiktigt hållbar markanvändning del 1 (SOU 2013:43)

Långsiktigt hållbar markanvändning del 1 (SOU 2013:43) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2013-06-18 M2013/1659/Nm Regeringskansliet Miljödepartementet 103 33 Stockholm Långsiktigt hållbar markanvändning del 1 (SOU 2013:43) Miljömålsberedningen har i uppdrag

Läs mer

Samverkansprocess skogsproduktion

Samverkansprocess skogsproduktion PM 1(5) Datum 2017-03-17 Samverkansprocess skogsproduktion Beskrivning av processgrupp, arbetsgrupper, åtgärdsområden, och det fortsatta arbetet i samverkansprocess för skogsproduktion. 1. Beskrivning

Läs mer

Förslag till färdplan för utökad dialog om miljöhänsyn

Förslag till färdplan för utökad dialog om miljöhänsyn PM 1(9) Datum 2011-08-11 Diarienr 2011/3281 Enheten för policy och analys Svante Claesson svante.claesson@skogsstyrelsen.se Tfn 036-359368 Förslag till färdplan för utökad dialog om miljöhänsyn Syftet

Läs mer

Skogsbruk - Rennäring. Renskogsavtal. Underlag CSG Persåsen 11 aug 2015

Skogsbruk - Rennäring. Renskogsavtal. Underlag CSG Persåsen 11 aug 2015 Skogsbruk - Rennäring Renskogsavtal Underlag CSG Persåsen 11 aug 2015 Renskogsavtal - uppdrag Regeringsuppdrag till Skogsstyrelsen 2013..analysera behovet och förutsättningarna att arbeta med s.k. renskogsavtal.

Läs mer

Minnesanteckningar Uppstartsseminarium Skogens kulturarv fokus på fossil åker. Länsstyrelsen i Jönköpings län

Minnesanteckningar Uppstartsseminarium Skogens kulturarv fokus på fossil åker. Länsstyrelsen i Jönköpings län 1 (1) Minnesanteckningar Uppstartsseminarium 2012-05-02 Skogens kulturarv fokus på fossil åker Deltagare: Jenny Ameziane Tomas Areslätt Peter Ask Tony Axelsson Hasse Bengtsson Markus Boxe Ann-Cathrine

Läs mer

Erik Petré, Häradsallmänningarnas förbund, Christian Rimpi, Jokkmokks allmänning, Malin Sahlin, Naturskyddsföreningen. Erik Sollander, Carl Appelqvist

Erik Petré, Häradsallmänningarnas förbund, Christian Rimpi, Jokkmokks allmänning, Malin Sahlin, Naturskyddsföreningen. Erik Sollander, Carl Appelqvist MINNESANTECKNINGAR 1(5) Datum 2017-03-23 Diarienr 2017/824 Tid: 2017-03-16 Plats: Deltagare: WTC, Stockholm Ordf: Dan Rydberg Skogsstyrelsen, Tommy Nilsson Sveaskog, Linda Eriksson Skogsindustrierna, Karin

Läs mer

Uppstartsträff för arbetsgrupper för utveckling av målbilder för god miljöhänsyn Stockholm 2015-03-26

Uppstartsträff för arbetsgrupper för utveckling av målbilder för god miljöhänsyn Stockholm 2015-03-26 Uppstartsträff för arbetsgrupper för utveckling av målbilder för god miljöhänsyn Stockholm 2015-03-26 Målbilderna i ett större sammanhang Monika Stridsman, Generaldirektör Skogsstyrelsen Sten Frohm, Skogsdirektör

Läs mer

Styrgruppsmöte för projektet Mera Tall

Styrgruppsmöte för projektet Mera Tall PROTOKOLL 4 1(6) Datum 2016-12-01 Diarienr 2016/1145 Styrgruppsmöte för projektet Mera Tall Tid: Deltagare: Frånvarande: Antecknat av: Torsdag 1 december klockan 10:00 12:00 via Skype Johanna From Skogsstyrelsen,

Läs mer

Strategi för formellt skydd av skog i Gotlands län

Strategi för formellt skydd av skog i Gotlands län www.i.lst.se Strategi för formellt skydd av skog i Gotlands län Bilaga 1: Sammanfattning av den nationella strategin Sammanfattning Nationell strategi för formellt skydd av skog Detta dokument redovisar

Läs mer

Aktuella regeringsuppdrag, översikt

Aktuella regeringsuppdrag, översikt PM 1(11) Datum 2018-02-05 Diarienr Enheten för Policy och analys Svante Claesson 551 83 Jönköping svante.claesson@skogsstyrelsen.se Tfn 036-359 368 Aktuella regeringsuppdrag, översikt Regeringen har gett

Läs mer

Infoträff i Älghult Här ska tallen frodas

Infoträff i Älghult Här ska tallen frodas Här ska tallen frodas Mera tall! Infoträff i Älghult Den 4 april ordnas en träff i Älghult dit alla som är intresserade av projektet är välkomna. Vi hoppas kunna engagera så många jägare och markägare

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av miljömålssystemet. Dir. 2008:95. Beslut vid regeringssammanträde den 17 juli 2008

Kommittédirektiv. Översyn av miljömålssystemet. Dir. 2008:95. Beslut vid regeringssammanträde den 17 juli 2008 Kommittédirektiv Översyn av miljömålssystemet Dir. 2008:95 Beslut vid regeringssammanträde den 17 juli 2008 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare ska utreda och föreslå förändringar i miljömålssystemets

Läs mer

Uppdrag om översyn av Miljömålssystemet M 2008:02. Utredningen om miljömålssystemet

Uppdrag om översyn av Miljömålssystemet M 2008:02. Utredningen om miljömålssystemet Uppdrag om översyn av Miljömålssystemet M 2008:02 Ur utredningsdirektivet Det är regeringens uppfattning att en tydlig målstruktur kombinerad med ett uppföljningssystem och ett väldefinierat ansvar möjliggör

Läs mer

Regeringsuppdrag avseende beräkning av hur stor del av Skogsstyrelsens anslag som kan härledas till arbete med biologisk mångfald

Regeringsuppdrag avseende beräkning av hur stor del av Skogsstyrelsens anslag som kan härledas till arbete med biologisk mångfald PM 1(6) Datum 2017-06-12 Diarienr 2017/461 Stefan Karlsson Regeringsuppdrag avseende beräkning av hur stor del av Skogsstyrelsens anslag som kan härledas till arbete med biologisk mångfald Generellt om

Läs mer

Ändringar i skogsvårdslagstiftningen 1 januari 2016

Ändringar i skogsvårdslagstiftningen 1 januari 2016 INFORMATION 1(5) Datum 2015-12-22 Diarienr 2015/1087 Tillsynsenheten Jörgen Ringagård 551 83 Jönköping jorgen.ringagard@skogsstyrelsen.se Tfn 036-359315, fax 036-166170 Ändringar i skogsvårdslagstiftningen

Läs mer

Åtgärder för att minska skador på skog. Arbetsgruppens förslag

Åtgärder för att minska skador på skog. Arbetsgruppens förslag Åtgärder för att minska skador på skog Arbetsgruppens förslag 1 Arbetsgruppen från skogsbruket och Sekretariat från Skogsstyrelsen Arbetsgrupp Ola Kårén, SCA Ulf Eriksson, Vadsbo skog Bo Jansson, Billerud

Läs mer

Beredningsgruppsmöte Nationalparksprocessen Vålådalen/Sylarna/Helags

Beredningsgruppsmöte Nationalparksprocessen Vålådalen/Sylarna/Helags Minnesanteckningar Datum Dnr 2017-06-21 511-489-16 Beredningsgruppsmöte Nationalparksprocessen Vålådalen/Sylarna/Helags Plats: Datum/Tid: Närvarande: Ej närvarande: Clarion Hotel, Östersund 2017-06-07,

Läs mer

Beslutas att Policy för hyggesfritt skogsbruk, version 1.0, ska börja tillämpas fr.o.m. den 15 september 2010.

Beslutas att Policy för hyggesfritt skogsbruk, version 1.0, ska börja tillämpas fr.o.m. den 15 september 2010. PROTOKOLL Nr 111 1(1) Datum 2010-08-19 Närvarande: Monika Stridsman Johan Wester Håkan Wirtén Generaldirektör, beslutande Enhetschef Avdelningschef Handläggare, föredragande Justeras Monika Stridsman 1

Läs mer

Roll och verksamhetsbeskrivning för RUS

Roll och verksamhetsbeskrivning för RUS Fastställd av RUS styrgrupp 2017-01-19 och förankrad med kontaktlänsråd för miljömålen i länsrådsgrupp 6 för miljö. Ersätter motsvarande dokument från 2011-01-12. Roll och verksamhetsbeskrivning för RUS

Läs mer

Styrgruppsmöte för projektet Mera Tall

Styrgruppsmöte för projektet Mera Tall PROTOKOLL 5 1(5) Datum 2017-02-07 Diarienr 2016/1145 Styrgruppsmöte för projektet Mera Tall Tid: Deltagare: Frånvarande: Antecknat av: Tisdag 7 februari klockan 10:00 12:00 via Skype Ronny Löfstrand Sveaskog

Läs mer

Samverkan skogsproduktion, processgrupp

Samverkan skogsproduktion, processgrupp MINNESANTECKNINGAR 1(3) Datum 2017-10-20 Diarienr 2017/824 Samverkan skogsproduktion, processgrupp Tid: 2017-10-19 Plats: Deltagare: Skype Dan Rydberg Skogsstyrelsen, Tommy Nilsson Sveaskog, Johan Sonesson

Läs mer

KORT OM WWF +100 +5000 +5M. WWF finns i över 100 länder, på 5 kontinenter. WWF har över 5,000 anställda i världen. WWF grundades 1961, Sverige 180 000

KORT OM WWF +100 +5000 +5M. WWF finns i över 100 länder, på 5 kontinenter. WWF har över 5,000 anställda i världen. WWF grundades 1961, Sverige 180 000 Skog, ekologisk hållbarhet, och frihet under ansvar Linda Berglund, Världsnaturfonden WWF 7 april 2011 KORT OM WWF +100 WWF finns i över 100 länder, på 5 kontinenter +5000 WWF har över 5,000 anställda

Läs mer

Regeringsuppdrag om skydd av värdefulla sjöar och vattendrag. Erik Törnblom

Regeringsuppdrag om skydd av värdefulla sjöar och vattendrag. Erik Törnblom Regeringsuppdrag om skydd av värdefulla sjöar och vattendrag Erik Törnblom erik.tornblom@havochvatten.se Regeringsuppdraget 2017 Havs- och vattenmyndigheten ska i samarbete med Naturvårdsverket, Skogsstyrelsen

Läs mer

Kommunikationsstrategi för projekt Mera tall

Kommunikationsstrategi för projekt Mera tall Projekt Mera tall 2017-02-07 Sid 1(6) Kommunikationsstrategi för projekt Mera tall 2017-2018 Projektbeställare: Johanna From, Skogsstyrelsen Projektledare:, Skogsstyrelsen Delprojektledare: Ove Arnesson,

Läs mer

Nationella sektorsrådet

Nationella sektorsrådet MINNESANTECKNINGAR 1(6) Datum Diarienr 2018/673 Nationella sektorsrådet Datum och tid: 2018-12-05, kl 10.00 15.00 Plats: Deltagare: World Trade Center, Klarabergsviadukten 70, Stockholm Herman Sundqvist

Läs mer

Skogliga skattningar från laserdata. Swedish University of Agricultural Sciences Forest Remote Sensing

Skogliga skattningar från laserdata. Swedish University of Agricultural Sciences Forest Remote Sensing Skogliga skattningar från laserdata Syfte Workshop - Skogliga skattningar laserdata våren 2014 Presentera projektet Presentera metodik för skattning av skogliga variabler Distribution av skogliga grunddata,

Läs mer

Hållbarhet, skog och frihet under ansvar. Linda Berglund, Världsnaturfonden WWF 23 februari 2011

Hållbarhet, skog och frihet under ansvar. Linda Berglund, Världsnaturfonden WWF 23 februari 2011 Hållbarhet, skog och frihet under ansvar Linda Berglund, Världsnaturfonden WWF 23 februari 2011 Slaget om den svenska skogen Biologisk mångfald Vatten Virke Bioenergi Rennäring Topic can go here Presentation

Läs mer

Åtgärdsprogram för levande skogar

Åtgärdsprogram för levande skogar sprogram för levande skogar Hyggesfritt skogsbruk i Spikbodarna Östersunds kommun Skogens och skogsmarkens värde för biologisk produktion ska skyddas samtidigt som den biologiska mångfalden bevaras samt

Läs mer

Betänkandet SOU 2015:43 Vägar till ett effektivare miljöarbete

Betänkandet SOU 2015:43 Vägar till ett effektivare miljöarbete EM1003 W-4.2, 2012-02-09 YTTRANDE 1 (5) Datum Ert datum Ert dnr 2015-06-29 M2015/1539/S Analysavdelningen Enheten för miljöanalys Linda Kaneryd linda.kaneryd@energimyndigheten.se Miljö- och energidepartementet

Läs mer

Åtgärdsprogram för Levande skogar i Gävleborgs län

Åtgärdsprogram för Levande skogar i Gävleborgs län Åtgärdsprogram för Levande skogar i Gävleborgs län I arbetsgruppen för att ta fram ett nytt åtgärdsprogram för miljömålet Levande skogar i Gävleborgs län har följande deltagare medverkat. Jonas Geholm

Läs mer

Samverkan skogsproduktion, processgrupp

Samverkan skogsproduktion, processgrupp MINNESANTECKNINGAR 1(6) Datum 2018-01-29 Diarienr 2017/824 Samverkan skogsproduktion, processgrupp Tid: 2018-01-23. kl 09:00-15.00 Plats: Deltagare: Naturvårdsverkets lokaler, Vallhallavägen 195, Stockholm.

Läs mer

Ny skogspolitik! Johanna Sandahl. Regeringsförklaringen och budgetpropositionen. Alla miljömål ska nås! Nytt miljömålsråd inrättas

Ny skogspolitik! Johanna Sandahl. Regeringsförklaringen och budgetpropositionen. Alla miljömål ska nås! Nytt miljömålsråd inrättas Ny skogspolitik! Johanna Sandahl Regeringsförklaringen och budgetpropositionen Alla miljömål ska nås! Nytt miljömålsråd inrättas Fler naturskogar skyddas Naturvårdshänsynen ska öka i brukad skog Ca 1 miljard

Läs mer

Vad ELC är? En överenskommelse mellan länder En vision för landskap En checklista för varje land En åtagande för stat och kommun

Vad ELC är? En överenskommelse mellan länder En vision för landskap En checklista för varje land En åtagande för stat och kommun Europeiska landskapskonventionen Leif Gren, handläggare, Riksantikvarieämbetet i t t Vad ELC är? En överenskommelse mellan länder En vision för landskap En checklista för varje land En åtagande för stat

Läs mer

1 Långsiktig strategi för Skogsstyrelsens medverkan i det regionala tillväxtarbetet

1 Långsiktig strategi för Skogsstyrelsens medverkan i det regionala tillväxtarbetet PROTOKOLL Nr H- 11/2015 Datum 2015-03-24 1(1) Närvarande: Monika Stridsman Göran Rune Peter Blombäck Göran Lindberg Generaldirektör, beslutande Avdelningschef Enhetschef Handläggare, föredragande Justeras

Läs mer

Naturskyddsföreningens remissvar angående förslag till mätbara mål för friluftspolitiken

Naturskyddsföreningens remissvar angående förslag till mätbara mål för friluftspolitiken Att Christina Frimodig Naturvårdsverket 106 48 Stockholm Stockholm 2011-11-17 Ert dnr: NV-00636-11 Vårt dnr: 214/2011 Naturskyddsföreningens remissvar angående förslag till mätbara mål för friluftspolitiken

Läs mer

Informationsplan för delprojekt Information och utbildning inom Insektsbekämpning 2009

Informationsplan för delprojekt Information och utbildning inom Insektsbekämpning 2009 Bilaga Datum 2009-01-22 1(6) Informationsplan för delprojekt Information och utbildning inom Insektsbekämpning 2009 Nulägesbeskrivning Denna informationsplan ingår som en leverans i delprojekt Information

Läs mer

Styrgruppsmöte för projektet Mera Tall

Styrgruppsmöte för projektet Mera Tall PROTOKOLL 12 1(5) Datum -11-05 Diarienr 2016/1145 Styrgruppsmöte för projektet Mera Tall Tid: Deltagare: Frånvarande: Antecknat av: Måndag 5 november klockan 13:00 15:00, Skype. Johanna From Skogsstyrelsen,

Läs mer

Nationella sektorsrådet

Nationella sektorsrådet MINNESANTECKNINGAR 1(5) Datum 2017-09-29 Diarienr 2017/625 Nationella sektorsrådet Tid: 2017-09-26, kl 10.00 15.00 Plats: Deltagare: Lokal Sydney, World Trade Center, XX 1, Stockholm Herman Sundqvist Skogsstyrelsen,

Läs mer

Styrgrupps- och arbetsgruppsmöte för projektet Mera Tall

Styrgrupps- och arbetsgruppsmöte för projektet Mera Tall Protokoll 11 1(6) Datum -09-07 Diarienr 2016/1145 Styrgrupps- och arbetsgruppsmöte för projektet Mera Tall Tid: Deltagare: Frånvarande: Antecknat av: Fredag 7 september klockan 13:00 15:00, Skype Johanna

Läs mer

Naturvårdsverket. Vid genomförandet av uppdraget ska även Miljömålsberedningen samt Sveriges Kommuner och Landsting höras. Regeringsbeslut 1 :5

Naturvårdsverket. Vid genomförandet av uppdraget ska även Miljömålsberedningen samt Sveriges Kommuner och Landsting höras. Regeringsbeslut 1 :5 Regeringsbeslut 1 :5 REGERINGEN 2012-03-08 M2012/722/Nm Miljödepartementet Naturvårdsverket 106 48 STOCKHOLM Uppdrag till Naturvårdsverket att utarbeta en landskapsanalys och analysera relevanta styrmedel

Läs mer

Skogliga skattningar från laserdata och framtida dataförsörjning KSLA 7 FEBRUARI HERMAN SUNDQVIST

Skogliga skattningar från laserdata och framtida dataförsörjning KSLA 7 FEBRUARI HERMAN SUNDQVIST Skogliga skattningar från laserdata och framtida dataförsörjning 1 Disposition 1. Regeringsuppdraget Skogliga skattningar från laserdata 2. Nyttan med Skogliga grunddata 3. Framtiden och uppdatering 2

Läs mer

Arbetsplan Regionala samverkansrådet Västernorrland

Arbetsplan Regionala samverkansrådet Västernorrland Arbetsplan Regionala samverkansrådet Västernorrland Fokus för arbetet 2017 Arbetsplan 1.0 2017-04-12 Handläggare Susanne Sahlin Regional Utveckling 1. Regionala samverkansrådet uppdrag och uppgifter Regionala

Läs mer

Beredningsprocess i länsstyrelsernas arbete inom Miljömålsrådet

Beredningsprocess i länsstyrelsernas arbete inom Miljömålsrådet PROCESSBESKRIVNING 1(7) Beredningsprocess i länsstyrelsernas arbete inom Miljömålsrådet (MMR) 1. Sammanfattning Syftet med detta dokument är att tydliggöra vad som ska gälla för länsstyrelsernas medverkan

Läs mer

Förslag/uppslag till examensarbeten

Förslag/uppslag till examensarbeten Datum 2016-02-02 1(9) Förslag/uppslag till examensarbeten Förslagen utvecklas vid behov i samråd med det distrikt där examensarbetet kommer att utföras. Gudrunhyggen och vilt Den goda fodertillgången som

Läs mer

Skogsstyrelsen och vatten. Daniel Palm, Johan Baudou

Skogsstyrelsen och vatten. Daniel Palm, Johan Baudou Skogsstyrelsen och vatten Daniel Palm, Johan Baudou Aktuell statistik Problem (Skogsstyrelsen) Skogsstyrelsens arbete Andel av avverkad areal där transport över vattendrag förekommer % 45 40 35 30 25 20

Läs mer

De svenska miljömålen, 16 st. Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency

De svenska miljömålen, 16 st. Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency Ammarnäs 4 februari 2015 De svenska miljömålen, 16 st. Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency Etappmålen en del av målstrukturen Riksdagen beslutade våren 2010 om en ny målstruktur för

Läs mer

Avrapportering av regeringsuppdrag om redovisning av hänsyn till natur- och kulturmiljövärden

Avrapportering av regeringsuppdrag om redovisning av hänsyn till natur- och kulturmiljövärden Missiv Datum 2014-04-11 Diarienr 2009/8056 Regeringssliet Landsbygdsdepartementet 103 33 Stockholm Avrapportering av regeringsuppdrag om redovisning av till natur- och kulturmiljövärden Regeringen har

Läs mer

Minnesanteckningar möte med referensgruppen för Bottenvikens vattendistrikt 2015-06-16

Minnesanteckningar möte med referensgruppen för Bottenvikens vattendistrikt 2015-06-16 1 (6) Minnesanteckningar möte med referensgruppen för Bottenvikens vattendistrikt Plats: Savoy Hotell, Luleå Tid: 10.00-15.30 Deltagare: Referensgruppen: BillerudKorsnäs AB; Eva Ekholm Stenberg, Boliden

Läs mer

Sametinget. Ett parlament och en förvaltningsmyndighet. Samisk kultur Samiska språket Samiska näringar - rennäringen

Sametinget. Ett parlament och en förvaltningsmyndighet. Samisk kultur Samiska språket Samiska näringar - rennäringen Sametinget Ett parlament och en förvaltningsmyndighet Samisk kultur Samiska språket Samiska näringar - rennäringen Sametinget Vilka ramar styr oss? Sametingslagen 2 kap. Sametingets uppgifter 1 Sametinget

Läs mer

Återrapportering av regeringsuppdraget angående den europeiska landskapskonventionens tillämpning i Sverige

Återrapportering av regeringsuppdraget angående den europeiska landskapskonventionens tillämpning i Sverige Datum 2011-02-28 Dnr 301-3954-2010 Återrapportering av regeringsuppdraget angående den europeiska landskapskonventionens tillämpning i Sverige Sammanfattning Riksantikvarieämbetets förslag i sammanfattning:

Läs mer

Viltmyndigheten- jakt och viltförvaltning i en ny tid

Viltmyndigheten- jakt och viltförvaltning i en ny tid Viltmyndigheten- jakt och viltförvaltning i en ny tid -ett delbetänkande från (SOU 2013:71) Särskild utredare Håkan Larsson Särskild utredare Håkan Larsson Sekreterare Nina Nordengren (jurist) och Jens

Läs mer

Skogsstyrelsens åtgärder för att bidra till att miljömålen nås för år 2017

Skogsstyrelsens åtgärder för att bidra till att miljömålen nås för år 2017 Datum 2017-02-10 Diarienr 2016/1708 1(9) Skogsstyrelsens åtgärder för att bidra till att miljömålen nås för år 2017 De åtgärder som tas upp i denna åtgärdslista svarar mot regeringsuppdraget om att bistå

Läs mer

Aktuella regeringsuppdrag, översikt

Aktuella regeringsuppdrag, översikt Pkt 7c PM 1(13) Datum 2017-09-18 Diarienr Enheten för Policy och analys Svante Claesson 551 83 Jönköping svante.claesson@skogsstyrelsen.se Tfn 036-359 368 Aktuella regeringsuppdrag, översikt Regeringen

Läs mer

Slutsatser från gruppdiskussioner vid seminarium om miljömål och kulturmiljöarbete den 3 oktober, Stockholm

Slutsatser från gruppdiskussioner vid seminarium om miljömål och kulturmiljöarbete den 3 oktober, Stockholm Slutsatser från gruppdiskussioner vid seminarium om miljömål och kulturmiljöarbete den 3 oktober, Stockholm Gruppdiskussioner instruktioner En sekreterare är utsedd för varje grupp. Varje grupp utser själv

Läs mer

Skogens industriella kulturarv. Berättelse, bevarande, identitet och prioritet sammanfattning av ett seminarium

Skogens industriella kulturarv. Berättelse, bevarande, identitet och prioritet sammanfattning av ett seminarium Skogens industriella kulturarv. Berättelse, bevarande, identitet och prioritet sammanfattning av ett seminarium Inledning Arbete med fornlämningar i skog som utförts av Riksantikvarieämbetet i t ex regeringsuppdraget

Läs mer

VÄLKOMMEN STRATEGI FÖR SKYDD AV VÄRDEFULLA SKOGAR

VÄLKOMMEN STRATEGI FÖR SKYDD AV VÄRDEFULLA SKOGAR VÄLKOMMEN STRATEGI FÖR SKYDD AV VÄRDEFULLA SKOGAR 2017-03-20 Programmet för dagen Inledning Regeringsuppdraget och genomförande Grunderna i strategin Förändringar Bensträckare Arealfördelning och mål Frågor

Läs mer

Miljöfrågor i förvaltningen av prästlönetillgångar

Miljöfrågor i förvaltningen av prästlönetillgångar Kyrkomötet Kyrkomötet Ekonomi- och egendomsutskottets betänkande 2016:3 Miljöfrågor i förvaltningen av prästlönetillgångar Sammanfattning I detta betänkande behandlas tre motioner som rör miljöfrågor i

Läs mer

Protokoll nr 1/2007 från möte med övervakningskommittén för landsbygdsprogrammet

Protokoll nr 1/2007 från möte med övervakningskommittén för landsbygdsprogrammet 1(5) Övervakningskommittén för landsbygdsprogrammet 2007-10-31 ÖK-sekretariatet Protokoll nr 1/2007 från möte med övervakningskommittén för landsbygdsprogrammet Tid: Den 9 oktober 2007 Plats: Dagordning:

Läs mer

Forum Levande skogar i Jämtlands län

Forum Levande skogar i Jämtlands län MINNESANTECKNINGAR 1(7) Datum Diarienr 2013/12 Forum Levande skogar i ämtlands län Tid: 2013-10-31 Plats: Deltagare: Antecknat av: Dalsvallen/Nyboknätten Bo Karlsson, StoraEnso, Håkan Kristoffersson, Sveaskog,

Läs mer

Presidium - Nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet

Presidium - Nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet PROTOKOLL UTDRAG Presidium - Nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet Tid: 2016-08-31 kl. 09:00-11:50 Plats: Regionens hus, sal B 10 Finansiering av regional skogsstrategi Småland Diarienummer:

Läs mer

Uppdrag att koordinera genomförandet av en grön infrastruktur i Sverige

Uppdrag att koordinera genomförandet av en grön infrastruktur i Sverige Regeringsbeslut I:5 2015-02-05 M2015/684/Nm Miljö- och energidepartementet Naturvårdsverket 106 48 Stockholm Uppdrag att koordinera genomförandet av en grön infrastruktur i Sverige Regeringens beslut Regeringen

Läs mer

Översyn av föreskrifter och allmänna råd för 30 skogsvårdslagen

Översyn av föreskrifter och allmänna råd för 30 skogsvårdslagen Översyn av föreskrifter och allmänna råd för 30 skogsvårdslagen Fotograf/Copyright : Michael Ekstrand, Skogsstyrelsen Agenda Bakgrund och förutsättningar Övergripande mål Arbetssätt & Process Kort om förslagen

Läs mer

MEDDELANDE Skogs- och miljöpolitiska mål - brister, orsaker och förslag på åtgärder

MEDDELANDE Skogs- och miljöpolitiska mål - brister, orsaker och förslag på åtgärder MEDDELANDE 2 2011 Skogs- och miljöpolitiska mål - brister, orsaker och förslag på åtgärder Skogsstyrelsen april 2011 Projektledare Svante Claesson, Skogsstyrelsen Projektgrupp Malin Andersson, Skogsstyrelsen

Läs mer

- Utgångspunkten för skogsproduktion måste vara att denna bedrivs inom ekosystemets ramar.

- Utgångspunkten för skogsproduktion måste vara att denna bedrivs inom ekosystemets ramar. Vårt Dnr: Till Skogsstyrelsen Jönköping Stockholm 2015-04-13 Kunskapsplattform för skogsproduktion Naturskyddsföreningens remissvar Sammanfattning av Naturskyddsföreningens synpunkter Föreningen anser

Läs mer

Samverkan skogsproduktion, processgrupp

Samverkan skogsproduktion, processgrupp MINNESANTECKNINGAR 1(7) Datum 2018-03-01 Diarienr 2017/824 Samverkan skogsproduktion, processgrupp Tid: 2018-02-21 kl 09:00 till 2018-02-23 kl 15.00 Plats: Deltagare: Radisson Blu Vasagatan 1, Stockholm.

Läs mer

Jordbruksdepartementet Skogsindustrierna har lämnats tillfälle att ge synpunkter på rubricerade förslag.

Jordbruksdepartementet Skogsindustrierna har lämnats tillfälle att ge synpunkter på rubricerade förslag. Jordbruksdepartementet 2010-08-11 REMISSYTTRANDE Jo2010/3670 Regler om användning av främmande trädslag Skogsindustrierna har lämnats tillfälle att ge synpunkter på rubricerade förslag. Allmänna synpunkter

Läs mer

Regional årlig uppföljning av miljömålen Källa: Anvisningar från RUS

Regional årlig uppföljning av miljömålen Källa: Anvisningar från RUS Regional årlig uppföljning av miljömålen 2018 Källa: Anvisningar från RUS 2018-06-04 Dagordning 1. Välkomna, inspelning 2. Presentation av deltagare från RUS och Naturvårdsverket 3. Genomgång av anvisningarna

Läs mer

LRF Skogsägarnas synpunkter på myndigheterna prioriteringar vid skydd av skog, projekt Värdefulla skogar

LRF Skogsägarnas synpunkter på myndigheterna prioriteringar vid skydd av skog, projekt Värdefulla skogar LRF SKOGSÄGARNA YTTRANDE Skogsstyrelsen Naturvårdsverket LRF Skogsägarnas synpunkter på myndigheterna prioriteringar vid skydd av skog, projekt Värdefulla skogar LRF Skogsägarna vill ge följande synpunkter

Läs mer

Remiss av förslag till gemensamma riktlinjer för handläggning av artskyddsärenden i skogsbruket

Remiss av förslag till gemensamma riktlinjer för handläggning av artskyddsärenden i skogsbruket 2016-02-29 NV 08573-15 Linda Eriksson linda.eriksson@skogsindustrierna.org +46 70 6707209 Till Naturvårdsverket registrator@naturvardsverket.se Remiss av förslag till gemensamma riktlinjer för handläggning

Läs mer

Ert D.nr. 2010/7959. Synpunkter på Skogsstyrelsens utkast till Fördjupad utvärdering version

Ert D.nr. 2010/7959. Synpunkter på Skogsstyrelsens utkast till Fördjupad utvärdering version Skogsstyrelsen Enheten för Policy och Analys Jimmy Lundblad Vallgatan 8 551 83 Skogsstyrelsen Tomas Thuresson tomas.thuresson@skogsindustrierna.org 08-762 79 63 072-546 79 63 2012-02-09 Ert D.nr. 2010/7959

Läs mer

Uppdrag att koordinera genomförandet av grön infrastruktur i Sverige (M2015/684/Nm)

Uppdrag att koordinera genomförandet av grön infrastruktur i Sverige (M2015/684/Nm) 1(5) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y SKRIVELSE 2015-09-20 Ärendenr: NV-01521-15 Uppdrag att koordinera genomförandet av grön infrastruktur i Sverige (M2015/684/Nm) Delredovisning

Läs mer

Mervärdesskog (SOU 2006: 81 slutbetänkande från Skogsutredningen 2004 (N2004: 12)

Mervärdesskog (SOU 2006: 81 slutbetänkande från Skogsutredningen 2004 (N2004: 12) 2007-01-15 Näringsdepartementet Enheten för hållbar utveckling och basnäringar Diarienr: N2006/6984/HUB Remissvar CBM Dnr: 109/06 Mervärdesskog (SOU 2006: 81 slutbetänkande från Skogsutredningen 2004 (N2004:

Läs mer

Skogsavdelningen, Skogsstyrelsen

Skogsavdelningen, Skogsstyrelsen Skogsavdelningen, Skogsstyrelsen registrator@skogsstyrelsen.se erik.ederlov@skogsstyrelsen.se YTTRANDE över Skogsstyrelsens förslag till rapport avseende regeringsuppdrag om att tydliggöra tillämpningen

Läs mer

Gränsskogsutredningens betänkande Skog utan gräns? (SOU 2009:30)

Gränsskogsutredningens betänkande Skog utan gräns? (SOU 2009:30) Gränsskogsutredningens betänkande Skog utan gräns? (SOU 2009:30) Skogsindustrierna har lämnats tillfälle att yttra sig över rubricerat betänkande. Våra synpunkter är följande. Sammanfattning Skogsindustrierna

Läs mer

Skogsstyrelsens åtgärder för att bidra till att miljömålen nås

Skogsstyrelsens åtgärder för att bidra till att miljömålen nås 1(8) Datum 2016-02-24 Diarienr 2016/335 Skogsstyrelsens åtgärder för att bidra till att miljömålen nås De åtgärder som tas upp i denna åtgärdslista svarar mot regeringsuppdraget om att bistå Miljömålsrådet

Läs mer

Jakobshyttan - Degerön

Jakobshyttan - Degerön SAMRÅDSREDOGÖRELSE Jakobshyttan - Degerön Motala kommun, Östergötlands län Järnvägsplan, 2016-05-24 Projektnummer: 144747 TMALL 0096 Mall Samrådsredogörelsev 2.0 Trafikverket Postadress: Järnvägsgatan

Läs mer

Yttrande över Naturvårdsverkets redovisning av förslag till handlingsplan för grön infrastruktur på regional nivå

Yttrande över Naturvårdsverkets redovisning av förslag till handlingsplan för grön infrastruktur på regional nivå Ert dnr: M2013/2500/Nm Vår ref Dnr: 2013/0029/1 Miljödepartementet, registrator Miljödepartementet, att: M. Löfroth Stockholm 12 december 2013 Yttrande över Naturvårdsverkets redovisning av förslag till

Läs mer

Nu ritar vi om kartan för Arvidsjaurs framtid! Minnesanteckningar från dialog med stora markägare

Nu ritar vi om kartan för Arvidsjaurs framtid! Minnesanteckningar från dialog med stora markägare Nu ritar vi om kartan för Arvidsjaurs framtid! Minnesanteckningar från dialog med stora markägare Tid: 23 maj 10:00-11:30 Närvarande: Lars-Erik Bergström från Sveaskog. Från kommunen deltog Britta Lundgren,

Läs mer

Fördjupad utvärdering av miljömålen 2019

Fördjupad utvärdering av miljömålen 2019 Fördjupad utvärdering av miljömålen 2019 En sammanhållen politik för hållbar utveckling Viktiga vägval för att nå miljömålen Sverige kan påverka den globala utvecklingen Förebild hantera våra nationella

Läs mer

Styrgruppsmöte för projektet Mera Tall

Styrgruppsmöte för projektet Mera Tall Protokoll 9 1(7) Datum 2018-03-08 Diarienr 2016/1145 Styrgruppsmöte för projektet Mera Tall Tid: Deltagare: Frånvarande: Antecknat av: Torsdag 8 mars klockan 10:00 12:00 via Skype Johanna From Skogsstyrelsen,

Läs mer

Minnesanteckning Dialog för naturvården exkursion Piteå

Minnesanteckning Dialog för naturvården exkursion Piteå Minnesanteckningar 1(7) Datum 2012-10-17 Minnesanteckning Dialog för naturvården exkursion Piteå 2012-10-02 Allmänt Efter fika och en kort presentation av dagens exkursion åkte vi gemensamt buss till dagens

Läs mer

Regeringsuppdrag om Värdefulla skogar

Regeringsuppdrag om Värdefulla skogar Regeringsuppdrag om Värdefulla skogar Hearing Stockholm, 2016-10-05 Program 10:15 Inledning Uppdraget Utvärderingen Nuläge värdefulla skogar Vägvalen i korthet 11:40 Lunch 12:30 Diskussioner om några vägval

Läs mer

ÖVERENSKOMMELSE OM SAMARBETE mellan Region Västernorrland och Arbetsförmedlingen

ÖVERENSKOMMELSE OM SAMARBETE mellan Region Västernorrland och Arbetsförmedlingen DATUM Sida 1 (5) Dnr Region Västernorrland 18RS726 Dnr Arbetsförmedlingen Af-2018/0006 9811 ÖVERENSKOMMELSE OM SAMARBETE mellan Region Västernorrland och Arbetsförmedlingen Bakgrund Under juni 2017 träffade

Läs mer

Grön infrastruktur En satsning för effektivare naturvård, ökad dialog och smartare planering

Grön infrastruktur En satsning för effektivare naturvård, ökad dialog och smartare planering Grön infrastruktur En satsning för effektivare naturvård, ökad dialog och smartare planering Vattendagarna 14/11 2017 Jörgen Sundin Landskapsenheten Naturvårdsverket Naturvårdsverket Swedish Environmental

Läs mer

2 Skogsbruk. Åtgärdsprogram till Dalarnas miljömål Länsstyrelsen i Dalarnas län

2 Skogsbruk. Åtgärdsprogram till Dalarnas miljömål Länsstyrelsen i Dalarnas län 2 Skogsbruk Skogen erbjuder unika livsmiljöer för olika växt- och djurarter, rymmer många kulturmiljöer och fornlämningar samt är värdefull för friluftsliv och rekreation. Skogsbruket är också en basnäring

Läs mer

Miljömålsdagarna maj På gång i RUS Magnus Eriksson, verksamhetsledare RUS, Länsstyrelsen Dalarna.

Miljömålsdagarna maj På gång i RUS Magnus Eriksson, verksamhetsledare RUS, Länsstyrelsen Dalarna. Miljömålsdagarna maj 2011 På gång i RUS 2011 Magnus Eriksson, verksamhetsledare RUS, Länsstyrelsen Dalarna www.rus.lst.se RUS roll och uppgifter Regional Utveckling och Samverkan i miljömålssystemet Länsstyrelsegemensamma

Läs mer

Yttrande på underlagsrapporter från arbetet med att ta fram Sveriges första nationella skogsprogram

Yttrande på underlagsrapporter från arbetet med att ta fram Sveriges första nationella skogsprogram 2016-11-11 1(6) Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande på underlagsrapporter från arbetet med att ta fram Sveriges första nationella skogsprogram Bakgrund Regeringen arbetar i bred dialog med organisationer

Läs mer

Konsekvensutredning med anledning av föreslagna ändringar i Skogsstyrelsens föreskrifter om en gemensam inlämningsfunktion för skogsägare

Konsekvensutredning med anledning av föreslagna ändringar i Skogsstyrelsens föreskrifter om en gemensam inlämningsfunktion för skogsägare Datum 2015-10-12 Diarienr 2015/2400 1(10) Tillsynsenheten Mats Herling Konsekvensutredning med anledning av föreslagna ändringar i Skogsstyrelsens föreskrifter om en gemensam inlämningsfunktion för skogsägare

Läs mer

Skogsriket Norrbotten. Piteå 2013 11 27

Skogsriket Norrbotten. Piteå 2013 11 27 Skogsriket Norrbotten Piteå 2013 11 27 från prat till resultat övriga världen ser lite annorlunda ut Råvaran skog med potential för tillväxt från prat till resultat Arbetet i styrgruppen 2013 Landshövding

Läs mer

Styrgruppsmöte för projektet Mera Tall

Styrgruppsmöte för projektet Mera Tall PROTOKOLL 13 1(6) Datum -02-07 Diarienr /569 Styrgruppsmöte för projektet Mera Tall Tid: Deltagare: Frånvarande: Antecknat av: Torsdag 7 februari klockan 13:00 15:00, Skype. Johanna From Skogsstyrelsen,

Läs mer