Dialogplattform för ökad samverkan, ägarskap och resultat i strukturfonderna

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Dialogplattform för ökad samverkan, ägarskap och resultat i strukturfonderna"

Transkript

1 1 (5) Dialogplattform för ökad samverkan, ägarskap och resultat i strukturfonderna Den 14 december 2016 etablerade Strukturfondspartnerskapet Stockholms län en dialogplattform för strukturfondsprojekt, projektutvärderare och policyaktörer i Stockholmsregionen. Under ett halvdagsseminarium medverkade i princip samtliga aktuella Regional- och Socialfondsprojekt, ett stort antal projektutvärderare samt aktörer från Strukturfondspartnerskapet. Temat var Stockholmsregionens utmaningar, projektens roll samt hur samverkan kan öka för att åstadkomma bättre resultat, ägarskap, mervärde och lärande. En interaktiv applikation användes inför, under och efter seminariet vilket bidrog till känslan av delaktighet och dialog. Jelena Drenjanin, (M), ordförande i Strukturfondpartnerskapet Stockholms län och Jonas Örtquist, huvudsekreterare Strukturfondpartnerskapet i Stockholms län, inledde dagen. Som ledamot i Europeiska Regionkommittén (EU:s ledamotsförsamling för regionala och lokala företrädare) har Strukturfondspartnerskapets ordförande också ett bredare EU-perspektiv med sig i arbetet. Jelena Drenjanin talade om att vi behöver se den större kontexten med sammanhållningspolitiken som en del av sammanhållningen i Europas regioner. Stockholmsregionen, Sverige och EU står inför stora utmaningar där sammanhållningspolitiken och strukturfonderna ger oss verktyg att möta dessa utmaningar tillsammans. Jelena berättade att Stockholmsregionen har 1,143 miljarder kronor i EU-fonderna som kan användas för att stärka regionen. Hon poängterade att de pågående projekten är mycket viktiga för Stockholmsregionens utveckling. I dag vill jag att alla här ska sträcka på sig och tänka: Vi är bra, men vi kan bli ännu bättre!

2 2 (5) Kvalitetshöjning genom Stockholmsmodellen Jonas Örtquist förklarade att bakgrunden till dialogplattformen finns i förra programperioden då projekt och utvärderingar generellt var mer fragmenterade och svagt kopplade till regionens utmaningar. Även ägarskapet för fonderna var svagare och kunskapen om projektens resultat och effekter begränsad. - Därför vill vi nu skapa en bättre förståelse för regionens utmaningar och projektens roll i att möta dem. Vi ska öka ägarskapet, samverkan och lärandet, sa Jonas Örtquist. För att lyckas med detta använder Strukturfondspartnerskapet den nya styrmodellen Stockholmsmodellen som är inskriven i programdokumenten för ERUF och ESF i Stockholmsregionen. Stockholmsmodellen anger att koncentration av resurser, målgruppsfokus, samarbete och agendasättande är principiellt viktigt i strukturfondsarbetet. Smalare utlysningar, höga krav på projekten och att systematiskt arbeta med uppföljning och lärande är konsekvenser av detta. En enkät i applikationen inför seminariet mötet visade att 60 % av deltagarna kände till Stockholmsmodellen. Den sociala sammanhållningen en stor utmaning Analysen av de regionala utmaningarna tar avstamp i den nationella strategin för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft Per Bark, analytiker på Länsstyrelsen och Ylva Disheden, utvecklingsledare på Länsstyrelsen, presenterade en omvärldsanalys för Stockholmsregionen på områdena Demografi, Globalisering, Klimat/miljö/energi samt Social sammanhållning. När deltagarna på mötet fick frågan om vilka av dessa utmaningar de anser att deras projekt möter, uppgav över hälften den sociala sammanhållningen. Per beskrev det territoriella mönstret med stora inomregionala skillnader både inom och mellan kommuner i länet. Sårbara grupper (55+, utomeuropeiskt födda, personer med funktionsnedsättning eller i avsaknad av gymnasieutbildning) utgör en allt större andel av antalet arbetslösa. Nyanländas etablering är också avgörande för hur den sociala sammanhållningen ska fungera. Humankapitalet är viktigt för Stockholmsregionens konkurrenskraft men det finns stora matchningsproblem. Många är antingen över- eller underkvalificerade för sina jobb. En tredjedel av företagen uppger att de har svårt att hitta människor med rätt profil att rekrytera samtidigt som stora grupper står utanför arbetsmarknaden. Per berättade bland annat att Stockholmsregionen har en gynnsam demografisk struktur jämfört med övriga Sverige med många i arbetsför ålder, något som förstärks av invandringen. Inom näringslivet sprids alltmer av företagens produktionsprocesser ut i så kallade globala värdekedjor. En utmaning är att få de små och medelstora företagen att bli framgångsrika och växa sig stora.

3 3 (5) Efterfrågan på eftergymnasialt och gymnasialt utbildade ökar när den är klar i maj I nuläget kunde Jan Persson dela med sig av några insikter beträffande framgångskriterier: För att skapa resultat krävs att projekten är utmaningsdrivna, snarare än finansieringsdrivna. För ägarskapet är det viktigt med krävande beställare, att aktivt ägarskap ska utvecklas till aktiv finansiering samt att förankringen i den egna organisationen är stark. Ylva pratade om den den senaste prognosen som Länsstyrelsen tagit fram, Stockholm 2025, som visar att efterfrågan på arbetskraft ökar kraftigt i Stockholmsregionen på sikt. En stor utmaning är bland annat de könsuppdelade utbildningsvalen och att alltför få söker yrkesinriktade program i gymnasieskolan, något som leder till stor kompetensbrist i flera branscher. Fråga till deltagarna: Vilken av de breda samhällsutmaningarna anser du att ditt projekt möter? Svar: Demografi: 16.67% Globalisering: 12.5% Klimat, miljö o energi: 16.67% Social sammanhållning: 54.17% Stockholmsmodellen utvärderas Hur åstadkommer vi resultat, ägarskap och lärande inom strukturfonderna? Jan Persson från Sweco berättade om Sweco:s uppdrag att utvärdera huruvida Stockholmsmodellen uppfyller sitt syfte och leder till det önskade resultatet: sammanhållna strategiska satsningar. Utvärderingen kommer att ge svar på detta För att lärandet ska öka krävs att utvärderingarna är jämförbara, att förståelsen för de regionala utmaningarna ökar och att det görs tydligare kopplingar till dem i projekten. Deltagarna fick inför mötet svara på om de samarbetar med andra projekt i nuläget. 73,91 % svarade ja, 26.9 % nej. På enkätfrågan Är ditt projekt förankrat på chefsnivå? svarade 95 % ja och 5 % nej vilket ger indikationer om både fondsamverkan och ägarskap. Samverkan i fokus Två rundabordsdiskussioner kring samverkan och utmaningar gav deltagarna en möjlighet att mötas över projektgränserna och dela erfarenheter. Resultaten rapporterades in via appen, så att hela mötet direkt kunde ta del av resultatet. Diskussionerna handlade om hur samverkan mellan projekt och mellan utvärderare ser ut idag, och hur den skulle kunna se ut framöver för att stärka kopplingen till de regionala utmaningarna.

4 4 (5) Vi behöver alltid gå in och diskutera: vad är syftet? Alltså, inte vad ni ska göra i projektet, utan vad ni hoppas uppnå. Det är så lätt att gräva ned sig i projektet, berättade en utvärderare. En synpunkt som kom upp i flera av diskussionerna var att samverkan är nyttigt när det inte känns som ett självändamål. Samverkan får inte vara något som ska bockas av. Det behöver utgå från ett behov om det ska fungera. En bra idé är nätverksmöten med andra som jobbar inom samma område. Då kan man lära av varandra för att undvika att göra samma misstag, eller uppfinna hjulet fler gånger. Samverkan är ett vitt begrepp, var något som ofta påpekades. Det finns skillnader mellan hur samverkan sker inom ERUF och ESF, till exempel. Mer informationsutbyte och lärande Lärandet mellan projekt var något som deltagarna gärna såg mer av. Vi önskar oss en matris, med information om projekten inom fonderna och om genomförda projekt från tidigare perioder. Gärna också utblickar och internationella exempel, sa en av deltagarna. Det är viktigt att vi har koll på vad andra gör. I tidigare programperiod förekom det att flera projekt jobbade med ungefär samma sak. Ibland visste man inte ens om vad andra gjorde, berättade en annan deltagare. Samverkan mellan utvärderare kunde ha en inneboende problematik, menade några: Vi är styrda av en konkurrenssituation. Två företag som jobbar med utvärdering delar inte med sig till varandra. Vi behöver få mandat för att lägga tid på den typen av arbete. EU-kommissionen om kommande programperiod Dialogplattformen avslutades med att Katarina Areskoug Mascarenhas som är chef för EU-kommissionens representation i Sverige reflekterade om framtiden efter Utgångspunkten tog hon bland annat i den halvtidsöversyn av EU:s långtidsbudget som gjordes i september. Katarina lyfte fram att sammanhållningspolitiken ger resultat. Varje euro som satsats i sammanhållningspolitiken har gett en utväxling på 2,7 euro. Sammanhållningspolitiken ger positiva effekter för både nettogivar- och mottagarländer. Hon menade samtidigt att satsningarna behöver bli ännu mer resultatinriktade och kopplas mot tydliga mål på regional och lokal nivå. EU-kommissionen signalerar också att man gärna ser en ökad användning av finansiella instrument som t ex lån. Samtidigt behövs förenklingar på olika nivåer i systemet. Jonas Örtquist ställde därefter några frågor i ett samtal om mjuka värden inom sammanhållningspolitiken som är betydelsefulla men svåra att mäta, exempelvis samverkan.

5 5 (5) Det är viktigt att ni berättar om och lyfter fram dessa för departementen och den svenska regeringen, menade Areskoug Mascarenhas. Strukturfondspartnerskapets ordförande Jelena Drenjanin avrundade dialogplattformen med budskapet att vi alla, på olika nivåer, behöver fundera på hur vi bättre kan kommunicera resultaten av projekten och hur de faktiskt bidrar till att möta Stockholmsregionens utmaningar. Fundera på: vilka kanaler har jag där jag kan berätta om mitt projekt? Och kom ihåg: Ni är viktiga för Stockholmsregionen! 3 ord du tar med dig från den här dagen? Johan Crona, Almi Invest II (ERUF) Samverkan, internationellt och resultatfokus. Samverkan är ju temat för dagen, så det är ju ganska uppenbart. Diskussionerna jag deltog i handlade också en del om internationella frågor. Resultat därför att mätbara resultat är det viktigaste för företagen vi jobbar med, för finansiärerna och för medborgarna. Jag tycker att det är bra att vi träffas och får en introduktion till vilka projekt som pågår, det är en möjlighet att hitta kontaktytor. Geska Bresevic, Smart Kreativ Stad (ERUF) Samverkan, stärkt sammanhållning och utbyte. Sammanhållning, både inom och mellan projekten, är ett av de mål vi arbetar mot. Utbyte kan vi ha på många olika nivåer: det kan handla om att projektledare utbyter erfarenheter av att leda projekt. Allt behöver inte handla om projektens innehåll, utan lika gärna om hur man gör. Vikten av sammanhållning var en viktig punkt även på konferensen jag deltog i igår för Stockholmsregionens regionala utvecklingsplanering. Matilda Malmenby, projektutvärderare ehälsa-lyftet (ESF) Jag tänker på två ord: intressant och inspirerande. Det har varit mycket värt att träffas idag och få reda på vad som händer i de andra projekten just nu, liksom att höra deras syn på de utmaningar som finns. Erik Jakobsson, projektutvärderare Matlust (ERUF) Inspiration, insikt och utmaning. Det kändes bra att få en översikt, och en bild av det vi har gemensamt. Plattformen gör det möjligt för oss att ha ett utbyte av varandra. Insikten handlar om att vi behöver samverka, men för att vi utvärderare ska göra det behöver det ingå i vårt uppdrag Följ Strukturfondspartnerskapet Stockholm

Regional handlingsplan ESF i Stockholm

Regional handlingsplan ESF i Stockholm Regional handlingsplan ESF i Stockholm Inriktning 2019 Övervakningskommittén för Europeiska socialfonden 5 december 2018 Jonas Örtquist Strateg, Länsstyrelsen Stockholm Sekretariatet för Strukturfondspartnerskapet

Läs mer

Regional lärandeplan för strukturfonderna i Stockholmsregionen

Regional lärandeplan för strukturfonderna i Stockholmsregionen Regional lärandeplan för strukturfonderna 2014-2020 i Stockholmsregionen 2 (7) Innehåll 1. Utgångspunkter... 3 1.1 Syftet med lärandeplanen... 4 1.2 Regional kontext... 4 2. En lärandeplan i tre delar

Läs mer

TVÄRSEKTORIELL HEARING OM STRUKTURFONDERNA 2014-2020

TVÄRSEKTORIELL HEARING OM STRUKTURFONDERNA 2014-2020 VÄLKOMMEN TILL TVÄRSEKTORIELL HEARING OM STRUKTURFONDERNA 2014-2020 16 maj 2014 PROGRAM 8.00 8.30 Registrering och kaffe med smörgås 8.30 Välkommen och inledning Mats Hedenström - Länsstyrelsen 9.20 Paneldialog

Läs mer

Välkommen till Svenska ESF-rådet

Välkommen till Svenska ESF-rådet Välkommen till Svenska ESF-rådet ESF-rådet i korthet Cirka 130 medarbetare i åtta regioner Huvudkontor i Stockholm Myndigheten förvaltar: Europeiska Socialfonden Fead fonden för dem som har det sämst ställt

Läs mer

LS I30S'0&1( Rok\ TiL

LS I30S'0&1( Rok\ TiL Stockholms läns landsting 1(5) Landstingsstyrelsens förvaltning Tillväxt, miljö och regionplanering Handläggare: Börje Wredén Ankom Stockholms läns landsting Landstingsstyrelsens tillväxt- och regionplaneringsutskott

Läs mer

En ny strukturfondsperiod. Ellinor Ivarsson Avd för tillväxt och samhällsbyggnad

En ny strukturfondsperiod. Ellinor Ivarsson Avd för tillväxt och samhällsbyggnad En ny strukturfondsperiod Ellinor Ivarsson Avd för tillväxt och samhällsbyggnad EU:s långtidsbudget 2014-2020 Skydd och förvaltning av naturresurser 33,90% 38,90% Frihet, säkerhet och rättvisa EU som global

Läs mer

Regional handlingsplan för Europeiska socialfonden i Stockholm. - Inriktning för Reviderat avsnitt i kapitel 3

Regional handlingsplan för Europeiska socialfonden i Stockholm. - Inriktning för Reviderat avsnitt i kapitel 3 Regional handlingsplan för Europeiska socialfonden 2014 2020 i Stockholm - Inriktning för 2018 Reviderat avsnitt i kapitel 3 BESLUTAD AV STRUKTURFONDSPARTNERSKAPET I STOCKHOLMS LÄN 16 JUNI 2017 Det övergripande

Läs mer

En nationell strategi för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft

En nationell strategi för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft Erik Joachimsson Kompetensförsörjningsdagarna 20 oktober 2015 En nationell strategi för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft 2015-2020 Regeringens mål EU:s lägsta arbetslöshet år 2020 Då behövs

Läs mer

Malmömodellen Malmö stads strategi och arbetsordning för projekt inom den Europeiska sammanhållningspolitiken 2014-2020

Malmömodellen Malmö stads strategi och arbetsordning för projekt inom den Europeiska sammanhållningspolitiken 2014-2020 Malmömodellen Malmö stads strategi och arbetsordning för projekt inom den Europeiska sammanhållningspolitiken 2014-2020 Preliminärt förslag Strukturfonderna 2014-2020 Socialfonden (ESF) och regionala utvecklingsfonden

Läs mer

Socialfondsprogrammet

Socialfondsprogrammet Socialfondsbroschyr 2015.indd 1 Europeiska socialfonden 2014 2020 2015-03-26 11:21 Europeiska socialfonden har finansierat projekt i Sverige sedan 1995 och myndigheten Svenska ESFrådet har ansvarat för

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Europeiska socialfonden 2014-2020 Men först vad kan vi lära av socialfonden 2007-2013! Resultat Erfarenheter Bokslut i siffror 2007-2013 25 % av deltagarna i arbete 65 000 arbets platser Hälften av kommunerna

Läs mer

Europeiska socialfonden 2014 2020

Europeiska socialfonden 2014 2020 Europeiska socialfonden 2014 2020 Europeiska socialfonden har finansierat projekt i Sverige sedan 1995 och myndigheten Svenska ESFrådet har ansvarat för Socialfondens svenska program sedan år 2000. Hittills

Läs mer

Socialfondens temaplattform för hållbart arbetsliv

Socialfondens temaplattform för hållbart arbetsliv Socialfondens temaplattform för hållbart arbetsliv Ett samarbete för att skapa ett hållbart arbetsliv och matchning, kompetens och rörlighet för ett livslångt lärande Visionen om ett hållbart arbetsliv

Läs mer

Uppföljning för ökat resultatfokus Nationell uppföljning anslag 1:1 11 april 2019

Uppföljning för ökat resultatfokus Nationell uppföljning anslag 1:1 11 april 2019 Uppföljning för ökat resultatfokus Nationell uppföljning anslag 1:1 11 april 2019 Syfte Öka kunskapen om förändringsteori/verksamhetslogik som grund för resultatuppföljning Öka kunskapen om den nationella

Läs mer

Årsplan för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang för år 2018

Årsplan för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang för år 2018 Datum Dnr 2017-12-20 16 075 Årsplan för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang för år 2018 Syfte I enlighet med Inriktningsdokument för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang

Läs mer

SKRIVELSE 2013-06-05. att uppdra åt landstingsdirektören att svara för att landstingets medverkan sker i enlighet med länsstyrelsens redovisning.

SKRIVELSE 2013-06-05. att uppdra åt landstingsdirektören att svara för att landstingets medverkan sker i enlighet med länsstyrelsens redovisning. Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2013-06-05 LS 1305-0691 Landstingsstyrelsen landstin&sstyr&se* 13*18 00020 Inriktning kommande strukturfondsprogram Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Stockholms stads påverkansplan för EUs fleråriga budgetram för perioden

Stockholms stads påverkansplan för EUs fleråriga budgetram för perioden Stadsledningskontoret Kommunikation och omvärldsavdelningen Bilaga 1 DNR: 801-1159/2016 Sida 1 (7) 2016-10-25 Stockholms stads påverkansplan för EUs fleråriga budgetram för perioden 2021-2027 Syftet med

Läs mer

AER Sverige 15 april 2011. Fredrik Åstedt

AER Sverige 15 april 2011. Fredrik Åstedt AER Sverige 15 april 2011 Linnéa Lundström Fredrik Åstedt Prioriterade EU-frågor för SKL 2011 - Reformen av EU:s budget och sammanhållningspolitik - Europa 2020-strategins genomförande - Nylanseringen

Läs mer

Program. Strukturfondspartnerskapet Stockholm 2

Program. Strukturfondspartnerskapet Stockholm 2 Välkommen! Program 13.10 Resultat av förstudierna, en axplock Urban Innovation/Länsstyrelsen FIA Funktionsnedsatta i anställning genom CSR/Social Venture Network Sweden Yrkesinriktning av vuxna invandrares

Läs mer

Internationell strategi Sävsjö Kommun

Internationell strategi Sävsjö Kommun Internationell strategi Sävsjö Kommun riktlinjer för det internationella perspektivet kopplat till Utvecklingsstrategin(Usen) Antagen av kf 2013-12-16 Bakgrund En ökad internationalisering, Sveriges medlemskap

Läs mer

Regionalt inflytande i förberedelseprocessen inför den nuvarande strukturfondsperioden. Slutsatser och reflektioner

Regionalt inflytande i förberedelseprocessen inför den nuvarande strukturfondsperioden. Slutsatser och reflektioner Regionalt inflytande i förberedelseprocessen inför den nuvarande strukturfondsperioden Slutsatser och reflektioner Arbetet inför nuvarande programperioden Utgångspunkter Enligt förordningen ska varje medlemsstat

Läs mer

Internationell strategi

Internationell strategi LANDSTINGET I VÄRMLAND PM Ulla Höglund 2011-11-0306-14 LK/110273 Internationell strategi 2011 2014 Landstinget i Värmland påverkas alltmer av sin omvärld. EU-direktiv och förordningar, rörligheten för

Läs mer

Europeiska socialfonden 2014-2020 - avstamp i Europa 2020-strategin

Europeiska socialfonden 2014-2020 - avstamp i Europa 2020-strategin Förslag till Europeiska socialfonden 2014-2020 - avstamp i Europa 2020-strategin Utvärdering av förra programperioden Goda resultat på deltagarnivå - Långt fler deltagare än programmålen Mindre goda resultat

Läs mer

EU-program

EU-program Januari 2010 EU-program 2007-2013 Utgivningsår: 2010 För mer information kontakta Länsstyrelsen i Stockholms län, avdelningen för tillväxt Tfn 08-785 40 00 Rapporten finns endast som pdf. Du hittar den

Läs mer

Nationella kluster konferensen

Nationella kluster konferensen Sammanställning från den Nationella kluster konferensen i Gävle den 23 24 februari Kluster som plattform för innovationer Kluster som plattform för innovationer. Det var temat på den nationella klusterkonferensen

Läs mer

Sammanhållningspolitiken idag och i morgon

Sammanhållningspolitiken idag och i morgon Sammanhållningspolitiken idag och i morgon Sverker Berglund Västra Götalandsregionen Göteborgregionens Kommunalförbund 2012-01-31 EU:s sammanhållningspolitik och genomförandet i Sverige Förberedelser inför

Läs mer

Investera i Europas framtid

Investera i Europas framtid Investera i Europas framtid 1 Femte rapporten om den ekonomiska, sociala och territoriella sammanhållningen En ny sammanhållningspolitik för ett nytt årtiondes utmaningar I. Bakgrund II. III. IV. Sammanhållningspolitikens

Läs mer

Inriktningsdokument för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang

Inriktningsdokument för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang Datum Dnr 2016-11-02 16-075 Inriktningsdokument för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang Bakgrund Sörmland påverkas alltmer av sin omvärld. Den ökade globaliseringen av arbetsmarknad, näringsliv

Läs mer

Regional handlingsplan för Europeiska socialfonden i Stockholm. - Inriktning för Reviderat avsnitt i kapitel 3

Regional handlingsplan för Europeiska socialfonden i Stockholm. - Inriktning för Reviderat avsnitt i kapitel 3 Regional handlingsplan för Europeiska socialfonden 2014 2020 i Stockholm - Inriktning för 2019 Reviderat avsnitt i kapitel 3 BESLUTAD AV STRUKTURFONDSPARTNERSKAPET STOCKHOLM 4 JUNI 2018 Kunskap utgör det

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Information Nationella Regionalfondsprogrammet

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Information Nationella Regionalfondsprogrammet Information Nationella Regionalfondsprogrammet 1 1 Regionalfonden 2014-2020 Nio program i Sverige 6 2 3 4 5 Åtta regionala strukturfondsprogram 1. Övre Norrland 2. Mellersta Norrland 3. Norra Mellansverige

Läs mer

Plattform för samarbete - en beskrivning av processarbetet kopplat till strukturfonderna

Plattform för samarbete - en beskrivning av processarbetet kopplat till strukturfonderna Plattform för samarbete - en beskrivning av processarbetet kopplat till strukturfonderna Inledning Det regionala utvecklings- och tillväxtarbetet bygger på att resurser satsas på insatser som ska ge bestående

Läs mer

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Ledningskansliet

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Ledningskansliet ÖREBRO LÄNS LANDSTING Ledningskansliet Riktlinjer för internationellt engagemang 2011-2014 2 Riktlinjer för internationellt engagemang Inledning Landstingsfullmäktige antog i juni 2003 en policy för Örebro

Läs mer

Strukturfondspartnerskap och regionalfonden

Strukturfondspartnerskap och regionalfonden Strukturfondspartnerskap och regionalfonden Växjö 27 april 2015 Satsningar på jobb och tillväxt i regionalfonden 16 miljarder 2020 Forskning och innovation IT Entreprenörskap Koldioxidsnål ekonomi Hållbara

Läs mer

EU-Forum Västra Götaland. Regional utvecklingsstrategi för Västra Götaland 2030 Tema: EU och vår omvärld

EU-Forum Västra Götaland. Regional utvecklingsstrategi för Västra Götaland 2030 Tema: EU och vår omvärld EU-Forum Västra Götaland Regional utvecklingsstrategi för Västra Götaland 2030 Tema: EU och vår omvärld Program Charlotta Lundström, Chef Externa Relationer - Välkomna, vad vill vi få ut av dagen? Melissa

Läs mer

Europeiska socialfonden 2014-2020

Europeiska socialfonden 2014-2020 Europeiska socialfonden 2014-2020 -avstamp i Europa 2020-strategin Maria Johansson-Berg, Svenska ESF-rådet Utgångspunkter för det nya Socialfondsprogrammet Bygga vidare på struktur, erfarenhet och resultat

Läs mer

Internationell policy för Tranemo kommun

Internationell policy för Tranemo kommun Internationell policy för Tranemo kommun 2012-2013 Fastställd av kommunfullmäktige (datum) Innehållsförteckning 1. INLEDNING 2. SYFTE 3. FRAMTIDSBILD 4. ÖVERGRIPANDE MÅL 5. FRAMGÅNGSFAKTORER 6. PRIORITERADE

Läs mer

Arbetsplan Regionala samverkansrådet Västernorrland

Arbetsplan Regionala samverkansrådet Västernorrland Arbetsplan Regionala samverkansrådet Västernorrland Fokus för arbetet 2017 Arbetsplan 1.0 2017-04-12 Handläggare Susanne Sahlin Regional Utveckling 1. Regionala samverkansrådet uppdrag och uppgifter Regionala

Läs mer

Internationell strategi. Finspångs kommun

Internationell strategi. Finspångs kommun Internationell strategi Finspångs kommun Internationell strategi Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850 33 E-post: kommun@finspang.se Webbplats: www.finspang.se Innehållsförteckning

Läs mer

Riktlinjer för Hylte kommuns internationella arbete

Riktlinjer för Hylte kommuns internationella arbete Åsa Johansson, utredare/ nämndsekreterare Tfn: 0345-18236 E-post: asa.johansson@hylte.se Riktlinjer för Hylte kommuns internationella arbete Kommunfullmäktige 2014-06-18 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Syfte...

Läs mer

Lär dig mer om hur man söker EU- bidrag och driver EU- projekt. Utbildningskatalog från poten3al12

Lär dig mer om hur man söker EU- bidrag och driver EU- projekt. Utbildningskatalog från poten3al12 Lär dig mer om hur man söker EU- bidrag och driver EU- projekt Utbildningskatalog från poten3al12 Utbildningar och kompetensutveckling på EUområdet Potential12 erbjuder utbildningar till alla aktörer som

Läs mer

Sammanhållningspolitiken

Sammanhållningspolitiken SAMMANHÅLLNINGSPOLITIKEN 2014 2020 Sammanhållningspolitiken - Utgångspunkter framtida ETS Generella utgångspunkter Lokalt och regionalt inflytande Förstärkt strategisk inriktning Fokusering på ett fåtal

Läs mer

EU och regionerna: varför är de viktiga och för vem? Chrissie Faniadis 27 januari 2011

EU och regionerna: varför är de viktiga och för vem? Chrissie Faniadis 27 januari 2011 EU och regionerna: varför är de viktiga och för vem? Chrissie Faniadis 27 januari 2011 Vad vi ska gå igenom: EU:s policy struktur: varför regioner? EU:s regionalpolitik i stora drag Regionalpolitikens

Läs mer

VG 2020 och EU:s strukturfondsprogram

VG 2020 och EU:s strukturfondsprogram VG 2020 och EU:s strukturfondsprogram Högskolan i Borås 7 mars 2017 Andreas Catoni EU:s Struktur-och investeringsfonder EU:s Struktur-och investeringsfonder Regionalfonden, ERUF Socialfonden, ESF (Sammanhållningsfond)

Läs mer

Från europeisk strategi till västsvensk tillväxt

Från europeisk strategi till västsvensk tillväxt Från europeisk strategi till västsvensk tillväxt Gränsöverskridande möjligheter för verksamheter i Västra Götaland 2017-04-05 Maria Eriksson Enheten för regional tillväxt och EU:s sammanhållningspolitik

Läs mer

PROJEKT FÖR HÅLLBAR REGIONAL TILLVÄXT OCH UTVECKLING 2015

PROJEKT FÖR HÅLLBAR REGIONAL TILLVÄXT OCH UTVECKLING 2015 FAKTA I KORTHET Nr. 10 2016 PROJEKT FÖR HÅLLBAR REGIONAL TILLVÄXT OCH UTVECKLING 2015 Den här publikationen redovisar hur Region Värmlands beviljade projektmedel har fördelats under 2015. Den visar hur

Läs mer

En väl fungerande arbetsmarknad

En väl fungerande arbetsmarknad En väl fungerande arbetsmarknad 2014-2020 EU-medel + nationella anslag 270 000 000 Projektens medfinansiering 161 000 000 Europa 2020 strategin - för smart, hållbar och inkluderande tillväxt + ökad sysselsättning

Läs mer

ÖVERENSKOMMELSE OM SAMARBETE mellan Region Västernorrland och Arbetsförmedlingen

ÖVERENSKOMMELSE OM SAMARBETE mellan Region Västernorrland och Arbetsförmedlingen DATUM Sida 1 (5) Dnr Region Västernorrland 18RS726 Dnr Arbetsförmedlingen Af-2018/0006 9811 ÖVERENSKOMMELSE OM SAMARBETE mellan Region Västernorrland och Arbetsförmedlingen Bakgrund Under juni 2017 träffade

Läs mer

Östersjöstrategin, strukturfonder, miljö och tillväxt

Östersjöstrategin, strukturfonder, miljö och tillväxt Östersjöstrategin, strukturfonder, miljö och tillväxt Björne Hegefeldt Tillväxtverket 1 Östersjöstrategin i Sverige Vad är det? Vad gör vi? 2 Varför Östersjöregionen? Gemensamma utmaningar kring miljö,

Läs mer

Partnerskapsöverenskommelse för regionalfond, socialfond, fonden för landsbygdsutveckling och havs och fiskerifonden

Partnerskapsöverenskommelse för regionalfond, socialfond, fonden för landsbygdsutveckling och havs och fiskerifonden 2014 2020 EU nivå Europa 2020 Gemensamt strategiskt ramverk för regionalfond, socialfond, fonden för landsbygdsutveckling och havs och fiskerifonden Nationell nivå Partnerskapsöverenskommelse för regionalfond,

Läs mer

Lanseringskonferens av EU:s fonder. Välkomna!

Lanseringskonferens av EU:s fonder. Välkomna! Lanseringskonferens av EU:s fonder Välkomna! Strukturfondspartnerskap Ordförande Kommuner och Landsting (tio) Arbetsmarknadens organisationer (fem) Länsstyrelser (tre) Arbetsförmedling/Försäkringskassa

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2005:150 1 (9) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Fastställande av riktlinjer för landstingets internationella arbete Föredragande landstingsråd: Ingela Nylund Watz Ärendet Landstingsdirektören

Läs mer

EUROPEISKA UNIONEN Europeiska socialfonden. Svenska ESF-rådet

EUROPEISKA UNIONEN Europeiska socialfonden. Svenska ESF-rådet EUROPEISKA UNIONEN Europeiska socialfonden Svenska ESF-rådet VI FÖRÄNDRAR ARBETSMARKNADEN ESF-rådet i korthet ESF- rådet är en myndighet som arbetar på uppdrag av Arbetsmarknadsdepartementet och Socialdepartementet

Läs mer

92 miljoner i EU-stöd med fokus på tillverkningsindustrin i Västsverige

92 miljoner i EU-stöd med fokus på tillverkningsindustrin i Västsverige 92 miljoner i EU-stöd med fokus på tillverkningsindustrin i Västsverige Kompetensutveckling, flexicurity och förbättrad integration. Det är några av satsningarna som strukturfondspartnerskapet i Västsverige

Läs mer

I detta korta PM sammanfattas huvuddragen i de krav som ställs och som SKA uppfyllas för att ett projekt ska kunna få pengar.

I detta korta PM sammanfattas huvuddragen i de krav som ställs och som SKA uppfyllas för att ett projekt ska kunna få pengar. Vad krävs för att få pengar från ESF (EU:s socialfond) för projekt i Stockholmsregionen? - En genomgång av förutsättningar och krav som gäller på EU-, nationell- och regional nivå För alla som ska söka

Läs mer

Nu bildar vi region i Dalarna

Nu bildar vi region i Dalarna Nu bildar vi region i Dalarna Del fyra: Det regionala utvecklingsansvaret Vad innebär det att ha regionalt utvecklingsansvar? Den 1 januari 2019 förenas Landstinget Dalarna och Region Dalarna och bildar

Läs mer

Mötesplats Arbetsmarknad. Bildminnen från nätverksträffen 18 april 2013

Mötesplats Arbetsmarknad. Bildminnen från nätverksträffen 18 april 2013 Mötesplats Arbetsmarknad Bildminnen från nätverksträffen 18 april 2013 Lärorika samarbeten och regional samverkan Här erbjuds du en arena för erfarenhetsutbyte och inspiration. Erfarna projektledare presenterar

Läs mer

Hearing Strukturfonderna

Hearing Strukturfonderna Hearing Strukturfonderna Statliga myndigheter 20 maj 2013 Länsstyrelsen i Stockholm Dagens agenda Inledning Maria Backe, Länsstyrelsen Vad händer och hur ser processen ut? Jonas Örtquist och Ulrika Geber,

Läs mer

Fotograf Bengt Ekberg. Strategi för Värmdö kommuns internationella arbete. Antagen av kommunfullmäktige 2009-03-04 51

Fotograf Bengt Ekberg. Strategi för Värmdö kommuns internationella arbete. Antagen av kommunfullmäktige 2009-03-04 51 Fotograf Bengt Ekberg Strategi för Värmdö kommuns internationella arbete Antagen av kommunfullmäktige 2009-03-04 51 Övergripande plattform Värmdö kommuns internationella arbete ska vara förankrat i den

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden 1(5) Beslut 2008-09-15 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i hela Sverige. Namn: Beskrivning: Kompetensförsörjning

Läs mer

Social ekonomi i kommande strukturfondsperiod 2007-2013 Stockholm

Social ekonomi i kommande strukturfondsperiod 2007-2013 Stockholm Social ekonomi i kommande strukturfondsperiod 2007-2013 Stockholm SERUS Ek. För. 19-20 februari 2007 Analys s. 25: Svagheter i stödsystem och finansiering Ytterligare en aspekt som betonades är att kvinnor

Läs mer

POLICY. Internationell policy

POLICY. Internationell policy POLICY Internationell policy POLICY antas av kommunfullmäktige En policy uttrycker politikens värdegrund och förhållningssätt. Denna typ av dokument fastställs av kommunfullmäktige då de är av principiell

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2014-2015

VERKSAMHETSPLAN 2014-2015 VERKSAMHETSPLAN 2014-2015 KOMMUNFÖRBUNDET SKÅNE BRYSSEL Denna verksamhetsplan presenterar verksamhetsinriktning, arbetsmetod och prioriteringar under 2014-.2015 för Kommunförbundet Skånes Brysselrepresentation.

Läs mer

Näringsdepartementet i rollen som användare och beställare i relation till Nyps

Näringsdepartementet i rollen som användare och beställare i relation till Nyps i rollen som användare och beställare i relation till Nyps Nyps användarseminarium 19 oktober 2010 s mål Fler jobb i fler och växande företag i Europas bästa företagsklimat Förena miljö och företagsamhet

Läs mer

Välja yrke. Svar på remiss från kommunstyrelsen, dnr /2015

Välja yrke. Svar på remiss från kommunstyrelsen, dnr /2015 Utbildningsförvaltningen Gymnasieavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-01-19 Handläggare Mats Öblad Telefon: 08-508 33 493 Åsa Eckhardt Telefon: 08-508 33 921 Till Utbildningsnämnden 2016-02-04

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (6) Beslutsdatum 2008-04-29 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Stockholm Namn på utlysning: Förprojektering

Läs mer

Möte Strukturfondpartnerskapet Västsverige 19 december 2012. Elisabeth Kastman Krantz

Möte Strukturfondpartnerskapet Västsverige 19 december 2012. Elisabeth Kastman Krantz Möte Strukturfondpartnerskapet Västsverige 19 december 2012 Tid att skörda! Elisabeth Kastman Krantz Information 19 december 2012 Uppgraderingar Aktiviteter i Västsverige Fokus 2013 Resultat, erfarenheter

Läs mer

Policy för EU- och internationellt arbete. Antagen av kommunfullmäktige den 25 augusti 2016, 176

Policy för EU- och internationellt arbete. Antagen av kommunfullmäktige den 25 augusti 2016, 176 Policy för EU- och internationellt arbete Antagen av kommunfullmäktige den 25 augusti 2016, 176 Inledning Vi lever i en allt mer globaliserad värld där människor reser, handlar, semestrar och arbetar i

Läs mer

Åtgärdsdokumenten för de Regionala Strukturfondsprogrammen ur ett genusperspektiv. Madeleine Sparre, Oxford Research AB

Åtgärdsdokumenten för de Regionala Strukturfondsprogrammen ur ett genusperspektiv. Madeleine Sparre, Oxford Research AB Åtgärdsdokumenten för de Regionala Strukturfondsprogrammen ur ett genusperspektiv Madeleine Sparre, Oxford Research AB 1 De regionala strukturfondsprogrammen EU:s sammanhållningspolitik ska bidra till

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (5) Beslutsdatum 2008-02-26 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Stockholm Namn på utlysning: Genomförande

Läs mer

Guide till EU-projektansökan

Guide till EU-projektansökan Guide till EU-projektansökan 2014-2020 1 Inledning Kommunens verksamheter kan ur EU:s program och fonder söka stöd till projekt som utvecklar verksamheten samt det omgivande samhället, såväl lokalt som

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (6) Beslutsdatum 2008-08-15 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Östra Mellansverige Namn på utlysning: Ökat

Läs mer

SV Förenade i mångfalden SV A8-0389/2. Ändringsförslag. Dominique Bilde för ENF-gruppen. Milan Zver Genomförandet av Erasmus+ 2015/2327(INI)

SV Förenade i mångfalden SV A8-0389/2. Ändringsförslag. Dominique Bilde för ENF-gruppen. Milan Zver Genomförandet av Erasmus+ 2015/2327(INI) 25.1.2017 A8-0389/2 2 Beaktandeled 18 med beaktande av förklaringen om att främja medborgarskap och de gemensamma värdena frihet, tolerans och icke-diskriminering genom utbildning (Parisförklaringen),

Läs mer

Handlingsplan för EU-och internationellt arbete i Kristinehamns kommun

Handlingsplan för EU-och internationellt arbete i Kristinehamns kommun HANDLINGSPLAN 1(9) Kommunledningsförvaltningen Åsa Askerskär, 0550-882 29 asa.askerskar@kristinehamn.se Plan Policy Handlingsplan Rutin Instruktion Riktlinje Handlingsplan för EU-och internationellt i

Läs mer

Ett nytt partnerskap för sammanhållning

Ett nytt partnerskap för sammanhållning Ett nytt partnerskap för sammanhållning konvergens konkurrenskraft samarbete Tredje rapporten om ekonomisk och social sammanhållning Europeiska kommissionen Europe Direct är en tjänst som hjälper dig att

Läs mer

Europeiska socialfonden i Västsverige och Norra Mellansverige

Europeiska socialfonden i Västsverige och Norra Mellansverige Europeiska socialfonden i Västsverige och Norra Mellansverige - ESF-rådet har cirka 130 anställda och är indelat i åtta regioner, med huvudkontor i Stockholm - En nationell handlingsplan och åtta regionala

Läs mer

Strukturfonderna Östra Mellansverige. ERUF program Regional handlingsplan för Socialfonden Östra Mellansverige 2014-2020.

Strukturfonderna Östra Mellansverige. ERUF program Regional handlingsplan för Socialfonden Östra Mellansverige 2014-2020. ERUF program Regional handlingsplan för Socialfonden Östra Mellansverige 2014-2020 Örebro 2014-10-13 Ny programperiod! Nya förutsättningar! Börjar med program och plan ÖMS Regionalfonden 2014-2020 ERUF

Läs mer

20 Bilagor kort om programmen

20 Bilagor kort om programmen BILAGOR KORT OM PROGRAMMEN KAPITEL 20 20 Bilagor kort om programmen 241 KAPITEL 20 BILAGOR KORT OM PROGRAMMEN Innehåll Bilaga 1 Kort om landsbygdsprogrammet 2014 2020... 243 Bilaga 2 Kort om havs- och

Läs mer

Välkomna till seminarium om På gång inom EU 7 oktober 2016

Välkomna till seminarium om På gång inom EU 7 oktober 2016 Välkomna till seminarium om På gång inom EU 7 oktober 2016 Prioriterade EU-frågor 2016 (dnr: 15/06297) A. Målet är ett hållbart asyl- och flyktingmottagande i hela EU B. Arbetet med utsatta EU-medborgare

Läs mer

Tillväxt och hållbar utveckling i Örebro län

Tillväxt och hållbar utveckling i Örebro län Tillväxt och hållbar utveckling i Örebro län Regional utvecklingsstrategi 2018 2030 Kortversion Örebroregionen Sveriges hjärta En attraktiv och pulserande region för alla Området som idag kallas Örebroregionen

Läs mer

Europaforum Norra Sveriges synpunkter och rekommendationer kring ESI-fondernas programskrivningsprocess i Sverige.

Europaforum Norra Sveriges synpunkter och rekommendationer kring ESI-fondernas programskrivningsprocess i Sverige. Antaget vid Europaforum Norra Sverige XXI, Östersund 13 mars 2015 Europaforum Norra Sveriges synpunkter och rekommendationer kring ESI-fondernas programskrivningsprocess i Sverige. Europaforum Norra Sverige

Läs mer

Internationell strategi

Internationell strategi Internationell strategi 1 Inledning Den globaliseringsprocess världen genomgår gör Sverige och Skellefteå allt mer beroende av omvärlden och dess utveckling. Eftersom Skellefteå kommun är en del av en

Läs mer

Workshop om det nya Socialfondsprogrammet. Svenska ESF-rådet

Workshop om det nya Socialfondsprogrammet. Svenska ESF-rådet Workshop om det nya Socialfondsprogrammet Svenska ESF-rådet Utgångspunkter för det nya Socialfondsprogrammet Bygga vidare på struktur, erfarenhet och resultat från 2007-2013 Stärkt fokus på resultat och

Läs mer

Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10)

Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10) YTTRANDE 1/5 Kulturdepartementet Registrator 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10) Region Östergötland har beretts möjlighet att inkomma med synpunkter på EU på hemmaplan

Läs mer

internationell strategi 1

internationell strategi 1 Internationell strategi internationell strategi 1 Internationell strategi Bakgrund Vi lever idag i ett globaliserat samhälle där ländernas gränser suddas ut. Fler reser, studerar eller bor i andra länder,

Läs mer

10052/17 bis/tf/sk 1 DGG 2B

10052/17 bis/tf/sk 1 DGG 2B Europeiska unionens råd Bryssel den 8 juni 2017 (OR. en) 10052/17 I/A-PUNKTSNOT från: till: Rådets generalsekretariat Föreg. dok. nr: 8200/17, 8203/17 Ärende: FIN 355 FSTR 45 FC 50 REGIO 68 SOC 465 CADREFIN

Läs mer

Kommunstyrelsens handling nr 31/2014. INTERNATIONELL STRATEGI Katrineholms kommuns internationella arbete. Tillväxt och integration

Kommunstyrelsens handling nr 31/2014. INTERNATIONELL STRATEGI Katrineholms kommuns internationella arbete. Tillväxt och integration INTERNATIONELL STRATEGI Katrineholms kommuns internationella arbete Tillväxt och integration Katrineholm Läge för liv & lust Vision 2025: I Katrineholm är lust den drivande kraften för skapande och utveckling

Läs mer

Telefon: E-post:

Telefon: E-post: Tillväxtavdelningen 1 (5) Handelshögskolan i Stockholm Lars Ågren Lars.Agren@hhs.se Förstärkt samverkan mellan Tillväxt- och regionplaneförvaltningen, Stockholms läns landsting och Handelshögskolan i Stockholm

Läs mer

Tillväxtverkets arbete med regional tillväxt

Tillväxtverkets arbete med regional tillväxt Tillväxtverkets arbete med regional tillväxt Lars Wikström 2016-01-22 Nationell myndighet med regional närvaro - 390 medarbetare - nio orter 1 Värt att fundera på Kommer företag att våga investera på platser

Läs mer

Då vill jag även å SKL:s vägnar hälsa er alla varmt välkomna till arbetsmarknads- och näringslivsdagarna 2016!

Då vill jag även å SKL:s vägnar hälsa er alla varmt välkomna till arbetsmarknads- och näringslivsdagarna 2016! 1 Anförande Lena Micko SKL:s arbetsmarknads- och näringslivsdagar i Uppsala, 17 mars 2016 Plats: Uppsala Konsert och Kongress Tid: ca kl 10.10-10.35 (inkl Marlenes välkomsthälsning) ca 15 min Tack för

Läs mer

Regional tillväxtpolitik allas ansvar?

Regional tillväxtpolitik allas ansvar? Regional tillväxtpolitik allas ansvar? Anna Olofsson, Enheten för Regional tillväxt, Från regionalpolitik till en regional tillväxtpolitik 1995 - Regionalpolitikens mål: att skapa förutsättningar för hållbar

Läs mer

Fastställd av Socialfondens Övervakningskommitté 2015-01-29. Regional handlingsplan för Europeiska socialfonden 2014-2020 i Stockholm

Fastställd av Socialfondens Övervakningskommitté 2015-01-29. Regional handlingsplan för Europeiska socialfonden 2014-2020 i Stockholm Fastställd av Socialfondens Övervakningskommitté 2015-01-29 Regional handlingsplan för Europeiska socialfonden 2014-2020 i Stockholm 1 Innehållsförteckning Inledning 3 1. Beskrivning av Stockholmsregionen

Läs mer

Dokumentation Jobbregionen seminarium två

Dokumentation Jobbregionen seminarium två Dokumentation Jobbregionen seminarium två Umeå 12 november 2015 Sammanfattning Inför kommande två träffar i Jobbregionen lyfter flertalet deltagare att det finns ett fortsatt behov av att lära sig mer

Läs mer

Så har strukturfonderna förändrat Bergslagen. I spåren av strukturförändande projekt Göran Hallin, Örebro, 7 april 2017

Så har strukturfonderna förändrat Bergslagen. I spåren av strukturförändande projekt Göran Hallin, Örebro, 7 april 2017 Så har strukturfonderna förändrat Bergslagen I spåren av strukturförändande projekt Göran Hallin, Örebro, 7 april 2017 ESI-fonderna i Bergslagen Exempel på bestående resultat Spår av strukturell förändring

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. COSME Konkurrenskraft i små och medelstora företag

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. COSME Konkurrenskraft i små och medelstora företag SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH COSME Konkurrenskraft i små och medelstora företag 1 SÄRSKILDA MÅL 2 Entreprenörskap 3 ÅTGÄRDER UNDER PROGRAMPERIODEN (2014-2020) Entreprenörskap (+/- 58

Läs mer

Förslag regionalt strukturfondsprogram för investeringar i tillväxt och sysselsättning i Västsverige samt förslag nationellt Socialfondprogram

Förslag regionalt strukturfondsprogram för investeringar i tillväxt och sysselsättning i Västsverige samt förslag nationellt Socialfondprogram Förslag regionalt strukturfondsprogram för investeringar i tillväxt och sysselsättning i Västsverige samt förslag nationellt Socialfondprogram SER 2013-11-08 2014 2020 EU nivå Europa 2020 Gemensamt strategiskt

Läs mer

Europa 2020 en strategi för smart och hållbar tillväxt för alla

Europa 2020 en strategi för smart och hållbar tillväxt för alla Europa 2020 en strategi för smart och hållbar tillväxt för alla Ersätter Lissabonstrategin (2000 2010) Vision genom tre prioriteringar och fem mål Sju flaggskeppsinitiativ Hur hänger det ihop? Europa 2020

Läs mer

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE EUROPAPARLAMENTET 2014-2019 Utskottet för sysselsättning och sociala frågor 15.4.2015 2014/2236(INI) FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE om socialt entreprenörskap och social innovation för att bekämpa arbetslöshet

Läs mer

229 miljoner kronor till projekt i Östra Mellansverige!

229 miljoner kronor till projekt i Östra Mellansverige! PRESSMEDDELANDE Strukturfondspartnerskapets Sekretariat Datum Dnr 2018-05-31 15-050 Till media i Uppsala, Örebro, Södermanland, Västmanland och Östergötlands län 229 miljoner kronor till projekt i Östra

Läs mer

Nya direktiv indelningskommittén Slutredovisning 28/2 2018

Nya direktiv indelningskommittén Slutredovisning 28/2 2018 Nya direktiv indelningskommittén Slutredovisning 28/2 2018 1. Statsförvaltning på regional nivå utan att ändra länsstyrelsens organisation 2. Landstingens samverkan 3. Befolkningens inställning vid ändring

Läs mer

Samverkan och mervärde av EU:s sammanhållningspolitik för regional tillväxt

Samverkan och mervärde av EU:s sammanhållningspolitik för regional tillväxt Samverkan och mervärde av EU:s sammanhållningspolitik för regional tillväxt Kjell Unevik, Europaforum XII Norra Sverige, Örnsköldsvik 7-8 maj 2008 Lissabonstrategin Nationella strategin för regional konkurrenskraft,

Läs mer