Socialstyrelsens yttrande över betänkande SOU 2017:15 Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden Ert dnr S2017/01576/FS

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Socialstyrelsens yttrande över betänkande SOU 2017:15 Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden Ert dnr S2017/01576/FS"

Transkript

1 Dnr /2017 1(5) Avdelningen för utvärdering och analys Bengt Danielsson Regeringskansliet Socialdepartementet Stockholm Socialstyrelsens yttrande över betänkande SOU 2017:15 Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden Ert dnr S2017/01576/FS Socialstyrelsen begränsar sitt remissvar till de avsnitt som berör myndighetens ansvarsområden inom om vård och omsorg med speciellt fokus på överväganden och förslag som rör patientsäkerhet och kvalitet. Sammanfattning Socialstyrelsen tillstyrker de förslag som berör myndighetens område och lämnar följande kommentarer. 5. Kvalitet och säkerhet på apotek 5.2 Apotekens uppdrag och ansvar ska förtydligas Socialstyrelsen tillstyrker utredningens förslag att förtydliga apotekens uppdrag och ansvar genom en bestämmelse i lagen om handel med läkemedel och instämmer i vad som bör betraktas som grunduppdrag och huvuduppgifter inom apoteksverksamheten Kompetenskrav i samband med receptexpedition Socialstyrelsen tillstyrker förslaget om att endast farmaceut ska få expediera läkemedel på recept och i samband med detta lämna information och rådgivning till konsument. Socialstyrelsen bedömer att detta ökar kvaliteten och säkerheten i expeditionerna och ökar förutsättningarna för en ändamålsenlig rådgivning i samband med receptexpedition och instämmer även i bedömningen att det inte bör införas någon möjlighet till delegering Krav på rådgivning och kontroll ska förtydligas i lag Socialstyrelsen tillstyrker utredningens förslag att reglera en skyldighet för farmaceuten att så lång det är möjligt säkerställa att konsumenten kan använda läkemedlet på rätt sätt. Socialstyrelsen instämmer i att det finns behov av att vidta åtgärder för att öka kvaliteten i apotekens rådgivning och av att framhålla vikten av farmaceutisk kompetens. SOCIALSTYRELSEN Stockholm Telefon Fax socialstyrelsen@socialstyrelsen.se

2 SOCIALSTYRELSEN [Dnr] /2017 2(5) Krav på rådgivning och kontroll vid e-handel bör förtydligas i föreskrifter Socialstyrelsen delar utredningens bedömning av att det bör preciseras vad som krävs av en farmaceut som expedierar läkemedel på recept genom e-handel och att detta kan tydliggöras i Läkemedelsverkets föreskrifter. Den studie som Läkemedelsverket utfört som utredningen nämner visar att det råder otydlighet i vilken rådgivning som ska betraktas som krav för apotek som bedriver distanshandel och att rådgivningen skiljer sig avsevärt mellan olika apoteksaktörer Kompetenskraven för läkemedelsansvarig ska skärpas Socialstyrelsen tillstyrker utredningens förslag om att skärpa kompetenskraven för rollen som läkemedelsansvarig och delar bedömningen att adekvat utbildning för rollen bör tydliggöras i föreskrift Den läkemedelsansvariges inflytande ska förtydligas Socialstyrelsen tillstyrker förslaget om att det ska införas ett krav i lagen om handel med läkemedel att den läkemedelsansvarige ska ha inflytande över hur verksamheten organiseras. Enligt Socialstyrelsens bedömning kan det bidra till att garantera att kvalitets- och säkerhetsfrågor beaktas i verksamheten. 5.6 Kompetenskraven för egenvårdsrådgivning ska förtydligas Socialstyrelsen delar utredningens bedömning att det minst ska krävas kompetens som apotekstekniker för egenvårdsrådgivning. Socialstyrelsen delar vidare uppfattningen att kravet på att farmaceutisk kompetens alltid måste finnas till hands i apoteket kan vara ett stöd för den personal som ger råd i egenvården vid mer komplicerade frågor. Vidare anser Socialstyrelsen, i linje med utredningen, att det är viktigt att det framgår att personal som har kortare utbildning än apotekstekniker eller motsvarande inte ska ha behörighet att ge råd om egenvård, men en skyldighet att informera kunderna om vem som kan ge egenvårdsrådgivning Examensordningen för receptarie- och apotekarexamen ska kompletteras Socialstyrelsen tillstyrker utredningens förslag om att examensordningen för receptarie- och apotekarexamen ska kompletteras med krav på förmåga att ge individuellt anpassad information och rådgivning om läkemedel. Socialstyrelsen delar utredningens bedömning om att krav på kompetensutveckling bör förtydligas för att säkerställa säkra expeditioner och rådgivning både vad gäller receptur och egenvård.

3 SOCIALSTYRELSEN [Dnr] /2017 3(5) 5.8 Tydligare krav på apotekens lokaler Myndigheten tillstyrker förslaget gällande tydligare krav på apotekens lokaler för att skydda konsumenternas integritet och instämmer i behovet av att skapa utrymmen för att apotekspersonal på ett acceptabelt sätt ska kunna uppfylla kontroll- och rådgivningsskyldigheter Indikatorer för att mäta apotekens verksamhet Socialstyrelsen tillstyrker förslaget att utveckla indikatorer för apoteksmarknaden. Socialstyrelsen bedömer att apoteksindikatorer kan tjäna som verktyg för att stärka fokus på kvalitet och säkerhet inom apoteksverksamheten. 7. Forskning, utveckling och farmaceutiska tjänster Forskningsmedel ska fördelas till ämnesområdet samhällsfarmaci Socialstyrelsen tillstyrker utredningens förslag om en satsning på utökad forskning inom samhällsfarmaci. Socialstyrelsen bedömer att detta kan generera värdefull kunskap om hur apoteken kan stärka sin roll i vårdkedjan och bidra till patientsäker och kostnadseffektiv läkemedelsanvändning. 7.3 Försöksverksamhet med en farmaceutisk tjänst Socialstyrelsen tillstyrker utredningens förslag om att initiera och utvärdera en försöksverksamhet med farmaceutiska tjänster på öppenvårdsapotek. Myndigheten vill erinra om att internationell forskning har visat att farmaceutiska tjänster kan bidra positivt till patientsäker läkemedelsanvändning. 9. Leverans- och tillhandahållandeskyldighet 9.2 Uppföljning och analys av direktexpedieringsgraden Socialstyrelsen tillstyrker utredningens förslag om att direktexpedieringsgraden ska följas upp regelbundet och systematiskt av en oberoende aktör och vill erinra om att flera studier indikerat att konsumenternas upplevelse av apotekens tillhandahållande av läkemedel försämrats efter omregleringen. 9.4 En förändrad 24-timmarsregel Socialstyrelsen tillstyrker de föreslagna förändringarna i 24- timmarsregeln. Socialstyrelsen bedömer att förslaget kan leda till att en betydligt större andel konsumenter än idag kan få sina beställda varor dagen efter beställningen.

4 SOCIALSTYRELSEN [Dnr] /2017 4(5) 13. Geografisk tillgänglighet överväganden och förslag 13.3 Statlig bidrag till öppenvårdsapoteksservice Socialstyrelsen delar utredningens bedömning att dagens stödordning för statsbidrag till apotek i glesbygd är en ändamålsenlig modell som bör behållas Apoteksombud fyller en funktion för tillgängligheten till läkemedel i hela landet Socialstyrelsen delar utredningens bedömning om att systemet med apoteksombud fyller en funktion för att upprätthålla en god tillgång till apotekstjänster och läkemedel i hela landet Alla apoteksaktörer ska få inrätta apoteksombud Socialstyrelsen tillstyrker utredningens förslag om att alla apoteksaktörer ska ges möjlighet att inrätta och driva apoteksombud. Övriga synpunkter Socialstyrelsen vill utöver synpunkterna på utredningens förslag lämna följande kommentarer. Många äldre personer har en omfattande läkemedelsanvändning och förhöjda risker för både bristande följsamhet och ogynnsamma utfall kopplade till läkemedelsanvändningen. Merparten av dessa utfall har bedömts som möjliga att förebygga. En eventuell nationell läkemedelslista enligt departementspromemorian Ds 2016:44, utökad användning av IT stöd (EES, SFINX, Pharao etc.) kombinerat med införande av en väl fungerande elektronisk tvåvägs kommunikationskanal mellan apotek och förskrivare kan bidra till att apoteken får en tydligare och utökad roll i arbetet för förbättrad läkemedelsanvändning. Sammantaget bedöms dessa åtgärder kunna bidra till att apoteken blir en mer integrerad del i vårdkedjan. Socialstyrelsen delar utredningens bedömning att den expedierande farmaceuten bör ha möjlighet till stöd i rådgivningsprocessen i form av elektroniskt expertstöd (EES) som inkluderar analys av interaktioner. Detta kan vara av stort värde för äldre personer som använder flera läkemedel. En ökad användning av EES ger möjlighet att upptäcka läkemedelsrelaterade problem och en bättre läkemedelsanvändning. Socialstyrelsen delar utredningens bedömning om att en smidig ITbaserad kommunikationsväg mellan förskrivare och apotek saknas. En sådan kommunikationsväg skulle kunna möjliggöra förbättrad rådgivning till patienterna och effektivisera vårdkedjan.

5 SOCIALSTYRELSEN [Dnr] /2017 5(5) Eftersom utredningen SOU 2017:15 inte har haft i uppgift att utreda krisberedskap och totalförsvar när det gäller säkerhet och tillgänglighet samt cybersäkerhet så har Socialstyrelsen inget att tillägga avseende dessa frågor. Beslut i detta ärende har fattats av tillförordnad myndighetschef Erik Magnusson. I den slutliga handläggningen har avdelningschefen Natalia Borg och enhetschefen Marcus Gry deltagit. Medicinsk sakkunnig Bengt Danielsson har varit föredragande. SOCIALSTYRELSEN Erik Magusson Bengt Danielsson

att apotekens roll i samband med krissituationer bör utredas och regleras i lag att kraven på apotekens/utlämningsställenas lokaler förtydligas

att apotekens roll i samband med krissituationer bör utredas och regleras i lag att kraven på apotekens/utlämningsställenas lokaler förtydligas Hälso- och sjukvårdsnämnden Maria Landgren Läkemedelschef 040-675 36 67 maria.landgren@skane.se YTTRANDE Datum 2017-06-01 Dnr 1701598 1 (5) Remiss. Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden (SOU 2017:15)

Läs mer

Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden (SOU 2017:15) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 11 juli 2017

Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden (SOU 2017:15) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 11 juli 2017 PM 2017: RVI (Dnr 110-718/2017) Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden (SOU 2017:15) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 11 juli 2017 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden, SOU 2017:15

Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden, SOU 2017:15 202 YTTRANDE Vårt ärendenr: 2017-06-09 Avdelningen för vård och omsorg Sektionen för hälso- och sjukvård Susanna Eklund Socialdepartementet s.registrator@regeringskansliet.se s.fs@regeringskansliet.se

Läs mer

YTTRANDE. Dnr S2017/01576/FS. Regeringskansliet Socialdepartementet Stockholm. Stockholm den 14 juni 2017

YTTRANDE. Dnr S2017/01576/FS. Regeringskansliet Socialdepartementet Stockholm. Stockholm den 14 juni 2017 YTTRANDE Dnr S2017/01576/FS Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Stockholm den 14 juni 2017 Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden (SOU 2017:15) Sammanfattning SPF Seniorerna föreslår

Läs mer

E-hälsomyndighetens yttrande över delbetänkandet av nya apoteksmarknadsutredningen (SOU 2017:15)

E-hälsomyndighetens yttrande över delbetänkandet av nya apoteksmarknadsutredningen (SOU 2017:15) Regeringskansliet (Socialdepartementet) s.registrator@regeringskansliet.se s.fs@regeringskansliet.se E-hälsomyndigheten St. Eriksgatan 117 113 43 Stockholm www.ehalsomyndigheten.se org.nr: 202100-6552

Läs mer

Funktionsrätt Sverige

Funktionsrätt Sverige Funktionsrätt Sverige Dnr.nr: 52017/01576/FS Sundbyberg 2017-06-30 Vår referens: Sofia Karlsson s.registrator@regeringskansliet.se s.fs@regeringskansliet.se Remissvar: Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden

Läs mer

Apotekarsocietetens remissvar avseende SOU 2017:15 Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden Dnr S2017/01576/FS

Apotekarsocietetens remissvar avseende SOU 2017:15 Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden Dnr S2017/01576/FS Stockholm 2017-07-05 Till Socialdepartementet Apotekarsocietetens remissvar avseende SOU 2017:15 Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden Dnr S2017/01576/FS Apotekarsocieteten är en ideell förening med

Läs mer

l_l WA inspektionen för vård och omsorg Dnr / (7)

l_l WA inspektionen för vård och omsorg Dnr / (7) l_l WA inspektionen för vård och omsorg 2017 06-28 Dnr 10.1-14726/2017-2 1(7) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Remiss från Socialdepartementet SOU 2017:15 Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden

Läs mer

Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden Delbetänkande av Nya apoteksmarknadsutredningen Stockholm 2017 SOU 2017:15 Sammanfattning Utredningen har haft i uppdrag att göra en översyn av apoteksmarknaden.

Läs mer

Yttrande över betänkandet Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden (SOU 2017:15)

Yttrande över betänkandet Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden (SOU 2017:15) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Davidsson Per Grapp Lena Wahlström Lina Datum 2017-05-15 Diarienummer KSN-2017-1921 Kommunstyrelsen Yttrande över betänkandet Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden

Läs mer

Remissvar från Kronans Apotek betänkande SOU 2017:15 Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden

Remissvar från Kronans Apotek betänkande SOU 2017:15 Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden Remiss 20170629 Socialdepartementet diarienummer S2017/01576/FS s.registrator@regeringskansliet.se s.fs@regeringskansliet.se Remissvar från Kronans Apotek betänkande SOU 2017:15 Kvalitet och säkerhet på

Läs mer

Yttrande över betänkande Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden (SOU 2017:15)

Yttrande över betänkande Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden (SOU 2017:15) TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1 (1) Landstingsdirektörens stab Kanslienheten Datum 2017-05-08 Diarienummer 170309 Landstingsstyrelsen Yttrande över betänkande Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden (SOU 2017:15)

Läs mer

Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden

Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden Delbetänkande av Nya apoteksmarknadsutredningen Stockholm 2017 SOU 2017:15 SOU och Ds kan köpas från Wolters Kluwers kundservice. Beställningsadress: Wolters Kluwers

Läs mer

Socialstyrelsens yttrande över betänkandet Mål och myndighet en effektiv styrning av jämställdhetspolitiken (SOU 2015:86)

Socialstyrelsens yttrande över betänkandet Mål och myndighet en effektiv styrning av jämställdhetspolitiken (SOU 2015:86) 2016-02-02 Dnr 10.1-27264/2015 1(5) Utvärdering och analys Sara Dahlin sara.dahlin @socialstyrelsen.se Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Socialstyrelsens yttrande över betänkandet

Läs mer

Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden

Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden Socialutskottets betänkande Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden Sammanfattning Utskottet föreslår att riksdagen antar regeringens förslag till ändringar i lagen om handel med läkemedel och med en

Läs mer

Statskontorets enkät till apoteksaktörerna

Statskontorets enkät till apoteksaktörerna Bilaga 6 1 (10) Bilaga 6 Statskontorets enkät till apoteksaktörerna Uppgifter om Ert företag 1. Ange under vilken firma Ert företag är registrerat. 2. Ange vilket varumärke/namn ni använder för att profilera

Läs mer

Skälen för Socialstyrelsens ställningstagande

Skälen för Socialstyrelsens ställningstagande 2012-10-25 Dnr 1.4-37472/2012 1(5) Avdelningen för regler och tillstånd Linda Hindberg, jurist linda.hindberg@socialstyrelsen.se Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Socialstyrelsens

Läs mer

Till Socialdepartementet. Dnr S2017/01576/FS

Till Socialdepartementet. Dnr S2017/01576/FS Till Socialdepartementet Dnr S2017/01576/FS Betänkande SOU 2017:15 Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden Sveriges Farmaceuter har mottagit rubricerade remiss. Apoteksbranschen är unik och utmanande

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2009:366) om handel med läkemedel Utfärdad den 14 juni 2018 Publicerad den 21 juni 2018 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om lagen (2009:366)

Läs mer

Socialstyrelsens yttrande angående Nya påföljder

Socialstyrelsens yttrande angående Nya påföljder 2012-11-23 Dnr 1.4 31600/2012 1(5) Avdelningen för kunskapsstyrning Håkan Aronsson håkan.aronsson@socialstyrelsen.se Regeringskansliet Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Socialstyrelsens yttrande angående

Läs mer

Ny Apoteksutredning vad innebär uppdraget?

Ny Apoteksutredning vad innebär uppdraget? Ny Apoteksutredning vad innebär uppdraget? Frukostseminarium - Dagens Medicin den 13 januari 2016 Inriktningen bör vara att skapa en säker, effektiv och jämlik läkemedelsförsörjning och en apoteksmarknad

Läs mer

Socialstyrelsen tillstyrker i huvudsak utredningens förslag med de synpunkter som redovisas nedan.

Socialstyrelsen tillstyrker i huvudsak utredningens förslag med de synpunkter som redovisas nedan. Remissvar 2017-09-26 Dnr 15151/2017-1 1(5) Avdelningen för utvärdering och analys Michaela Prochazka Michaela.prochazka@socialstyrelsen.se Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Socialstyrelsens

Läs mer

Yttrande över Nationell Läkemedelslista (Ds 2016:44)

Yttrande över Nationell Läkemedelslista (Ds 2016:44) Datum Diarienummer 1 (5) 2017-04-04 00059/2017 Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket Socialdepartementet socialdepartementet.registrator@regeringskansliet.se Yttrande över Nationell Läkemedelslista (Ds

Läs mer

Yttrande över betänkande Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden SOU 2017:15

Yttrande över betänkande Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden SOU 2017:15 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Magnus Thyberg TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-05-16 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-06-20 1 (2) HSN 2017-0779 Yttrande över betänkande Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden

Läs mer

Ersättning vid läkemedelsskador och miljöhänsyn i läkemedelsförmånerna (SOU 2013:23)

Ersättning vid läkemedelsskador och miljöhänsyn i läkemedelsförmånerna (SOU 2013:23) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2013-05-22 S2013/3153/FS Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Ersättning vid läkemedelsskador och miljöhänsyn i läkemedelsförmånerna (SOU 2013:23) Sammanfattning

Läs mer

Remissvar betänkande SOU 2017:15 Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden

Remissvar betänkande SOU 2017:15 Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden Socialdepartementet diarienummer S2017/01576/FS s.registrator@regeringskansliet.se s.fs@regeringskansliet.se Remissvar betänkande SOU 2017:15 Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden Inledning Sveriges

Läs mer

Sedd, hörd och respekterad ett ändamålsenligt klagomålssystem i hälso- och sjukvården (SOU 2015:14)

Sedd, hörd och respekterad ett ändamålsenligt klagomålssystem i hälso- och sjukvården (SOU 2015:14) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2015-03-13 S2015/1547/FS Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Sedd, hörd och respekterad ett ändamålsenligt klagomålssystem i hälso- och sjukvården (SOU

Läs mer

Sex steg mot en fungerande apoteksmarknad

Sex steg mot en fungerande apoteksmarknad 2014-04-16 PM Sex steg mot en fungerande apoteksmarknad I åtta år har regeringen konsekvent prioriterat skattesänkningar och privatiseringar före en väl fungerande välfärd. Ideologiska marknadsexperiment

Läs mer

Regeringens proposition 2017/18:157

Regeringens proposition 2017/18:157 Regeringens proposition 2017/18:157 Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden Prop. 2017/18:157 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Linköping den 15 mars 2018 Stefan Löfven Lena Hallengren

Läs mer

/2018 1(5) Socialdepartementet

/2018 1(5) Socialdepartementet 2018-10-10 3.1.19015/2018 1(5) Rättsavdelningen Katrin Westlund Socialdepartementet s.remissvar@regeringskansliet.se s.jam@regeringskansliet.se Socialstyrelsens yttrande över betänkandet Att bryta ett

Läs mer

Socialdepartementet. REMISSVAR Dnr / (5) Telefon

Socialdepartementet. REMISSVAR Dnr / (5) Telefon REMISSVAR 2017-10-04 Dnr 10.1-22558/2017 1 (5) Socialdepartementet Kunskapsstödsutredningens betänkande (SOU 2017:48) Kunskapsbaserad och jämlik vård Förutsättningar för en lärande hälso- och sjukvård

Läs mer

YTTRANDE. Dnr S2018/03762/FS. Översyn av maskinell dos, extempore, prövningsläkemedel m.m. (SOU 2018:53)

YTTRANDE. Dnr S2018/03762/FS. Översyn av maskinell dos, extempore, prövningsläkemedel m.m. (SOU 2018:53) YTTRANDE Dnr S2018/03762/FS Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Stockholm den 27 november 2018 Översyn av maskinell dos, extempore, prövningsläkemedel m.m. (SOU 2018:53) Sammanfattning

Läs mer

Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden. Lars Hedengran (Socialdepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden. Lars Hedengran (Socialdepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 1 februari 2018 Annika Strandhäll Lars Hedengran (Socialdepartementet) Lagrådsremissens

Läs mer

Redovisning av plan för att följa upp och utvärdera statsstöd till apotek i glesbygd

Redovisning av plan för att följa upp och utvärdera statsstöd till apotek i glesbygd Redovisning av plan för att följa upp och utvärdera statsstöd till apotek i glesbygd delrapport oktober 2014 2 (15) Citera gärna Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets rapporter, men glöm inte att uppge

Läs mer

Statskontorets enkät till anställda vid öppenvårdsapotek

Statskontorets enkät till anställda vid öppenvårdsapotek Bilaga 5 Bilaga 5 1 (15) Statskontorets enkät till anställda vid öppenvårdsapotek 1 Sysselsättning 1. Är Du för närvarande anställd vid ett öppenvårdsapotek i Sverige (inklusive s.k. expeditionsapotek

Läs mer

Regelverk för öppenvårdsapotek Helena Calles 2 oktober 2013

Regelverk för öppenvårdsapotek Helena Calles 2 oktober 2013 Regelverk för öppenvårdsapotek Helena Calles 2 oktober 2013 Apotek Hjärtat Över 2 000 medarbetare 300 apotek från Kiruna i norr till Tomelilla i söder Sveriges största fristående apotekskedja 1 Regelverk

Läs mer

Socialstyrelsens yttrande över slutbetänkandet av parlamentariska socialförsäkringsutredningen (SOU 2015:21)

Socialstyrelsens yttrande över slutbetänkandet av parlamentariska socialförsäkringsutredningen (SOU 2015:21) 2015-08-11 Dnr 10.1-9191/2015 1(5) Utvärdering och analys Karin Bodell karin.bodell@socialstyrelsen.se Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Socialstyrelsens yttrande över slutbetänkandet

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2009:366) om handel med läkemedel Utfärdad den 14 juni 2018 Publicerad den 21 juni 2018 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om lagen (2009:366)

Läs mer

Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2009:8) om ansökan om tillstånd att bedriva öppenvårdsapotek;

Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2009:8) om ansökan om tillstånd att bedriva öppenvårdsapotek; Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2009:8) om ansökan om tillstånd att bedriva öppenvårdsapotek; Detta dokument har sammanställts i informationssyfte. Kontrollera därför alltid texten mot den tryckta

Läs mer

Delbetänkandet SOU 2012:75, Pris, tillgång och service fortsatt utveckling av läkemedels- och apoteksmarknaden

Delbetänkandet SOU 2012:75, Pris, tillgång och service fortsatt utveckling av läkemedels- och apoteksmarknaden REMISSVAR 1 (8) ERT ER BETECKNING 2012-11-16 S2012/7587/FS Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Delbetänkandet SOU 2012:75, Pris, tillgång och service fortsatt utveckling av läkemedels-

Läs mer

Slutrapport om receptbelagda läkemedel utanför förmånerna. Sveriges Farmaceuter har beretts tillfälle att besvara rubricerade remiss.

Slutrapport om receptbelagda läkemedel utanför förmånerna. Sveriges Farmaceuter har beretts tillfälle att besvara rubricerade remiss. Till Socialdepartementet Dnr: S2014/3698/FS Slutrapport om receptbelagda läkemedel utanför förmånerna Sveriges Farmaceuter har beretts tillfälle att besvara rubricerade remiss. Sveriges Farmaceuter är

Läs mer

Remissvar En mer samlad myndighetsstruktur inom folkhälsoområdet Ds 2012:49

Remissvar En mer samlad myndighetsstruktur inom folkhälsoområdet Ds 2012:49 2013-01-18 Dnr 1.4-58187/2012 1(5) Remissvar En mer samlad myndighetsstruktur inom folkhälsoområdet Ds 2012:49 Sammanfattande bedömning Socialstyrelsen tillstyrker förslaget att samla Smittskyddsinstitutets

Läs mer

Socialstyrelsens yttrande över departementsskrivelsen Patientrörlighet i EU förslag till ny lag (Ds 2012:6), ert diarienummer S2012/2474

Socialstyrelsens yttrande över departementsskrivelsen Patientrörlighet i EU förslag till ny lag (Ds 2012:6), ert diarienummer S2012/2474 2012-06-19 Dnr 18178/2012 1(5) Regler och tillstånd Barbro Rohdin barbro.rohdin@socialstyrelsen.se Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Socialstyrelsens yttrande över departementsskrivelsen

Läs mer

Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2009:9) om detaljhandel vid öppenvårdsapotek

Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2009:9) om detaljhandel vid öppenvårdsapotek Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2009:9) om detaljhandel vid öppenvårdsapotek Detta dokument har sammanställts i informationssyfte. Kontrollera därför alltid texten mot den tryckta versionen. Denna

Läs mer

Till Socialdepartementet. Dnr: S2015/2282/FS. SOU 2015:32 Nästa fas i e-hälsoarbetet

Till Socialdepartementet. Dnr: S2015/2282/FS. SOU 2015:32 Nästa fas i e-hälsoarbetet Till Socialdepartementet Dnr: S2015/2282/FS SOU 2015:32 Nästa fas i e-hälsoarbetet Sveriges Farmaceuter har beretts tillfälle att besvara rubricerade remiss. I vårt svar har vi valt att endast inkludera

Läs mer

Socialstyrelsens yttrande över betänkandet Framtidens specialistsjuksköterska ny roll, nya möjligheter (SOU 2018:77)

Socialstyrelsens yttrande över betänkandet Framtidens specialistsjuksköterska ny roll, nya möjligheter (SOU 2018:77) Sg1 2013 v 1.1 2019-03-05 Dnr 3.1-33474/2018 1(7) Avdelningen för behörighet och statsbidrag Eszter Lukacs eszter.lukacs@socialstyrelsen.se Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Socialstyrelsens yttrande

Läs mer

Särskilda receptblanketten

Särskilda receptblanketten Särskilda receptblanketten Rapport från Läkemedelsverket Dnr: 1.1-2016-005868 Datum: 2016-12-29 Citera gärna Läkemedelsverkets rapporter, men glöm inte att uppge källa: Rapportens namn, år och Läkemedelsverket.

Läs mer

Information om praktisk tjänstgöring för apotekare med utbildning utanför EU och EES

Information om praktisk tjänstgöring för apotekare med utbildning utanför EU och EES Information om praktisk tjänstgöring för apotekare med utbildning utanför EU och EES Vägen till legitimation Praktisk tjänstgöring är en del av Socialstyrelsens väg till legitimation för apotekare utbildade

Läs mer

Socialstyrelsens yttrande över betänkandet Nästa fas i e-hälsoarbetet (SOU 2015:32)

Socialstyrelsens yttrande över betänkandet Nästa fas i e-hälsoarbetet (SOU 2015:32) 2015-10-20 Dnr 10.1-16445/2015 1(6) Kunskapsstyrning för socialtjänsten Lotti Barlow lotti.barlow@socialstyrelsen.se Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Socialstyrelsens yttrande över

Läs mer

Inspektionen för vård och omsorg en ny effektiv tillsynsmyndighet för hälso- och sjukvård och socialtjänst

Inspektionen för vård och omsorg en ny effektiv tillsynsmyndighet för hälso- och sjukvård och socialtjänst KKV1007, v1.2, 2011-02-06 YTTRANDE 2012-07-02 Dnr 378/2012 1 (2) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Inspektionen för vård och omsorg en ny effektiv tillsynsmyndighet för hälso- och sjukvård och socialtjänst

Läs mer

Utbyte av läkemedel med generisk konkurrens. Regelverk och bakgrund

Utbyte av läkemedel med generisk konkurrens. Regelverk och bakgrund Utbyte av läkemedel med generisk konkurrens Regelverk och bakgrund Reglerna för generiskt utbyte har vidareutvecklats Generiskt utbyte sedan 2002 Uppdaterade regler 2009 med anledning av att den svenska

Läs mer

Uppdrag angående förberedande åtgärder med anledning av omregleringen av apoteksmarknaden delredovisning

Uppdrag angående förberedande åtgärder med anledning av omregleringen av apoteksmarknaden delredovisning Vår beteckning Dnr 2507/2008 Solna 2009-02-23 Registrator Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM Uppdrag angående förberedande åtgärder med anledning av omregleringen av apoteksmarknaden delredovisning S2008/10720/HS

Läs mer

Socialstyrelsens yttrande över betänkandet Ny struktur för skydd av mänskliga rättigheter, (SOU 2010:70)

Socialstyrelsens yttrande över betänkandet Ny struktur för skydd av mänskliga rättigheter, (SOU 2010:70) 2011-03-23 Dnr 38454/2010 1(6) Avdelningen för kunskapsstyrning Elis Envall elis.envall@socialstyrelsen.se Regeringskansliet Integrations- och jämställdhetsdepartementet 103 33 Stockholm Socialstyrelsens

Läs mer

Tillsynsrapport öppenvårdsapotek 2016

Tillsynsrapport öppenvårdsapotek 2016 Tillsynsrapport öppenvårdsapotek 2016 Rapport från Läkemedelsverket Dnr: 6.2.4-2017-019748 Datum: 2017-03-14 Citera gärna Läkemedelsverkets rapporter, men glöm inte att uppge källa: Rapportens namn, år

Läs mer

Regeringens proposition 2012/13:128

Regeringens proposition 2012/13:128 Regeringens proposition 2012/13:128 Ny myndighet för hälso- och vårdinfrastruktur Prop. 2012/13:128 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 21 mars 2013 Fredrik Reinfeldt

Läs mer

2. Ledningssystem Handbok för läkemedelshantering

2. Ledningssystem Handbok för läkemedelshantering 1(7) 2. Ledningssystem Handbok för läkemedelshantering Innehåll 2.1 Ledningssystem... 1 2.2 Vårdgivarens ansvar... 2 2.3 Hälso- och sjukvårdspersonalens ansvar... 3 Legitimerad läkares/tandläkare ansvar

Läs mer

Läkemedelsverkets författningssamling

Läkemedelsverkets författningssamling Läkemedelsverkets författningssamling ISSN 1101-5225 Ansvarig utgivare: Generaldirektör Christina Rångemark Åkerman Läkemedelsverkets föreskrifter om detaljhandel vid öppenvårdsapotek; LVFS 2009:9 Utkom

Läs mer

Omreglering av apoteksmarknaden (SOU 2008:4) Remiss från Socialdepartementet Remisstid 11 april 2008

Omreglering av apoteksmarknaden (SOU 2008:4) Remiss från Socialdepartementet Remisstid 11 april 2008 PM 2008: RI (Dnr 001-94/2008) Omreglering av apoteksmarknaden (SOU 2008:4) Remiss från Socialdepartementet Remisstid 11 april 2008 Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande 1. Som

Läs mer

BESLUT. Datum 2013-12-05. Föreläggande vid vite enligt 25 lagen (2002:160) om läkemedelsförmåner m.m. (förmånslagen)

BESLUT. Datum 2013-12-05. Föreläggande vid vite enligt 25 lagen (2002:160) om läkemedelsförmåner m.m. (förmånslagen) BESLUT 1 (5) Datum 2013-12-05 Vår beteckning 1690/2013 PART Kronans Droghandel Apotek AB Box 30094 104 25 Stockholm SAKEN Föreläggande vid vite enligt 25 lagen (2002:160) om läkemedelsförmåner m.m. (förmånslagen)

Läs mer

Läkemedelsverkets författningssamling

Läkemedelsverkets författningssamling Läkemedelsverkets författningssamling ISSN 1101-5225 Ansvarig utgivare: Generaldirektör Christina Rångemark Åkerman Läkemedelsverkets föreskrifter om ansökan om tillstånd att bedriva öppenvårdsapotek;

Läs mer

Läkemedelsverkets författningssamling

Läkemedelsverkets författningssamling Läkemedelsverkets författningssamling ISSN 1101-5225 Utgivare: Generaldirektör Christina Rångemark Åkerman Föreskrifter om ändring i Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2009:13) om förordnande och utlämnande

Läs mer

Remissvar: Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden (SOU 2017:15)

Remissvar: Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden (SOU 2017:15) Socialdepartementet s.registrator@regeringskansliet.se s.fs@regeringskansliet.se Stockholm 2017-07-11 Remissvar: Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden (SOU 2017:15) Dnr S2017/01576/FS Läkemedelsindustriföreningen

Läs mer

Läkemedel för djur, maskinell dos och sällsynta tillstånd hantering och prissättning

Läkemedel för djur, maskinell dos och sällsynta tillstånd hantering och prissättning Till Socialdepartementet Dnr: S2014/9003/FS Läkemedel för djur, maskinell dos och sällsynta tillstånd hantering och prissättning Sveriges Farmaceuter har beretts tillfälle att besvara rubricerade remiss.

Läs mer

Frågor och svar om generiskt utbyte. Senast uppdaterad mars 2018

Frågor och svar om generiskt utbyte. Senast uppdaterad mars 2018 Frågor och svar om generiskt utbyte Senast uppdaterad mars 2018 Introduktion Inför Läkemedelsverkets informationsdagar för läkemedelsansvariga på apotek i mars 2018, fick TLV många frågor från deltagarna

Läs mer

Ny myndighet för hälso- och vårdinfrastruktur

Ny myndighet för hälso- och vårdinfrastruktur Socialutskottets betänkande 2012/13:SoU26 Ny myndighet för hälso- och vårdinfrastruktur Sammanfattning I betänkandet behandlas regeringens proposition 2012/13:128 Ny myndighet för hälso- och vårdinfrastruktur.

Läs mer

Remissyttrande - Slutrapport om receptbelagda läkemedel utanför förmånerna, S2014/3698/FS

Remissyttrande - Slutrapport om receptbelagda läkemedel utanför förmånerna, S2014/3698/FS TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(3) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Claes Hammarlund Staben för regionala frågor +46155245742 2015-08-17 LS-LED15-0852-2 Ä R E N D E G Å N G Landstingsstyrelsen M

Läs mer

Remiss av delbetänkandet SOU 2012:75 Pris, tillgång och service fortsatt utveckling av läkemedels- och apoteksmarknaden

Remiss av delbetänkandet SOU 2012:75 Pris, tillgång och service fortsatt utveckling av läkemedels- och apoteksmarknaden KKV1007, v1.3, 2012-09-10 YTTRANDE 2013-02-14 Dnr 659/2012 1 (7) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Remiss av delbetänkandet SOU 2012:75 Pris, tillgång och service fortsatt utveckling av läkemedels-

Läs mer

Yttrande över Apoteksdatalagen - delbetänkande av Apoteksmarknadsutredningen (SOU 2008:28)

Yttrande över Apoteksdatalagen - delbetänkande av Apoteksmarknadsutredningen (SOU 2008:28) 1 2008-06-24 Regeringen Socialdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över Apoteksdatalagen - delbetänkande av Apoteksmarknadsutredningen (SOU 2008:28), RSMH, har inbjudits att som remissinstans lämna

Läs mer

Generiskt utbyte samhälls- och patientperspektivet. Anna Montgomery, Farm Dr, medicinsk utredare LMA-dagarna 2018

Generiskt utbyte samhälls- och patientperspektivet. Anna Montgomery, Farm Dr, medicinsk utredare LMA-dagarna 2018 Generiskt utbyte samhälls- och patientperspektivet Anna Montgomery, Farm Dr, medicinsk utredare LMA-dagarna 2018 Stort tack för alla frågor! Svaren på de vanligaste frågorna kommer att publiceras i en

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Läkemedels- och apoteksutredningen (S 2011:07) Dir. 2013:26. Beslut vid regeringssammanträde den 7 mars 2013

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Läkemedels- och apoteksutredningen (S 2011:07) Dir. 2013:26. Beslut vid regeringssammanträde den 7 mars 2013 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Läkemedels- och apoteksutredningen (S 2011:07) Dir. 2013:26 Beslut vid regeringssammanträde den 7 mars 2013 Förlängning av uppdraget Regeringen beslutade den 16 juni

Läs mer

ÅR: 2015 Tillsynsrapport från Läkemedelverket. Område: Öppenvårdsapotek

ÅR: 2015 Tillsynsrapport från Läkemedelverket. Område: Öppenvårdsapotek ÅR: 2015 Tillsynsrapport från Läkemedelverket Område: Öppenvårdsapotek Dnr: 6.2.4-2016-023046 Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE-751 03 Uppsala, SWEDEN Besöksadress/Visiting address: Dag Hammarskjölds

Läs mer

Konsekvensutredning. 1. Problemet och vad som ska uppnås

Konsekvensutredning. 1. Problemet och vad som ska uppnås Konsekvensutredning Datum: 2018-11-01 Dnr: 3.1.1-2018-085271 Konsekvensutredning gällande förslag till ändring i Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2009:9) om detaljhandel vid öppenvårdsapotek och i

Läs mer

Yttrande på: Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden (SOU 2017:15) S2017/01576/FS

Yttrande på: Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden (SOU 2017:15) S2017/01576/FS YTTRANDE 2017-07-07 S2017/01576/FS Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM s.registrator@regeringskansliet.se s.fs@regeringskansliet.se Yttrande på: Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden (SOU 2017:15)

Läs mer

Beslutade den 12 juni 2012 Träder i kraft den 1 september 2012. Affärsområde Farmaci/Roswitha Abelin/SoS föreskrift LmG mm

Beslutade den 12 juni 2012 Träder i kraft den 1 september 2012. Affärsområde Farmaci/Roswitha Abelin/SoS föreskrift LmG mm SOSFS 2012:9 Socialstyrelsens föreskrifter om ändring i föreskrifterna och allmänna råden (SOSFS 2000:1) om läkemedelshantering i hälso- och sjukvården Beslutade den 12 juni 2012 Träder i kraft den 1 september

Läs mer

Konkurrensen i Sverige Kapitel 22 Läkemedelsmarknaden RAPPORT 2018:1

Konkurrensen i Sverige Kapitel 22 Läkemedelsmarknaden RAPPORT 2018:1 Konkurrensen i Sverige 2018 Kapitel 22 Läkemedelsmarknaden RAPPORT 2018:1 Utdrag Det här dokumentet innehåller ett utdrag ur Konkurrensverkets rapport Konkurrensen i Sverige (rapportserie 2018:1). Du kan

Läs mer

Läkemedelsverkets förslag till ändring i Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2009:10) om distanshandel vid öppenvårdsapotek

Läkemedelsverkets förslag till ändring i Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2009:10) om distanshandel vid öppenvårdsapotek Remiss Eva Eriksson Rättsenheten Datum:2013-05-28 Dnr: 3.1-2013-049610 Läkemedelsverkets förslag till ändring i Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2009:10) om distanshandel vid öppenvårdsapotek Ni får

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om handel med läkemedel; SFS 2009:366 Utkom från trycket den 19 maj 2009 utfärdad den 7 maj 2009. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. 1 kap. Inledande bestämmelser

Läs mer

Föreskrifter om ändring i Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2009:8) om ansökan om tillstånd att bedriva öppenvårdsapotek;

Föreskrifter om ändring i Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2009:8) om ansökan om tillstånd att bedriva öppenvårdsapotek; 581:2010/507465 Föreskrifter om ändring i Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2009:8) om ansökan om tillstånd att bedriva öppenvårdsapotek; beslutade den xx 2010. LVFS 2010: Utkom från trycket den 2010

Läs mer

Patientsäkerhetssatsning 2013 uppföljning och samlad bedömning av utfall

Patientsäkerhetssatsning 2013 uppföljning och samlad bedömning av utfall 2013-11-12 Dnr 5.3-16761/2013 1(6) Avdelningen för utvärdering och analys Anna-Karin Alvén anna-karin.alven@socialstyrelsen.se Patientsäkerhetssatsning 2013 uppföljning och samlad bedömning av utfall Bakgrund

Läs mer

Distanshandel vid öppenvårdsapotek

Distanshandel vid öppenvårdsapotek Distanshandel vid öppenvårdsapotek Vägledning till Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2009:10) om distanshandel vid öppenvårdsapotek (version 2, februari 2014) Dnr. 3.2-2014-007682 Postadress/Postal

Läs mer

ÅR: 2014. Område: Öppenvårdsapotek. Tillsynsplan från Läkemedelsverket. Dnr: 6.2.4-2014-016253

ÅR: 2014. Område: Öppenvårdsapotek. Tillsynsplan från Läkemedelsverket. Dnr: 6.2.4-2014-016253 ÅR: 2014 Tillsynsplan från Läkemedelsverket Område: Öppenvårdsapotek Dnr: 6.2.4-2014-016253 Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE-751 03 Uppsala, SWEDEN Besöksadress/Visiting address: Dag Hammarskjölds

Läs mer

Sanktionsavgift för felaktiga utbyten av läkemedel inom det generiska utbytet.

Sanktionsavgift för felaktiga utbyten av läkemedel inom det generiska utbytet. BESLUT 1 (6) Datum Diarienummer 2018-11-20 3483/2017 Part Apotek Linné AB (org. nr. 556988-2540) Torbjörnsgatan 1 753 35 Uppsala Saken Sanktionsavgift för felaktiga utbyten av läkemedel inom det generiska

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Tillkännagivande av avtal mellan staten och Apoteket AB (publ) om bolagets verksamhet; SFS 2009:905 Utkom från trycket den 21 juli 2009 beslutat den 9 juli 2009. Regeringen ger

Läs mer

God apotekssed i Sverige (GPP)

God apotekssed i Sverige (GPP) ! sidan 1 av 7 God apotekssed i Sverige (GPP) Oktober 2011 Introduktion All apoteksverksamhet ska bedrivas med god kvalitet. Good Pharmacy Practice, GPP, ger internationella riktlinjer för apotekens kvalitetsarbete.

Läs mer

Yttrande över SOU 2017:76 Enhetliga priser på receptbelagda läkemedel (S2017/05519/FS)

Yttrande över SOU 2017:76 Enhetliga priser på receptbelagda läkemedel (S2017/05519/FS) Datum Diarienummer 1 (7) 2018-01-31 3162/2017 Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket Socialdepartementet s.registrator@regeringskansliet.se s.fs@regeringskansliet.se Yttrande över SOU 2017:76 Enhetliga

Läs mer

Remissyttrande avseende betänkande Utbildning för elever i samhällsvård och fjärr- och distansundervisning (SOU 2012:76, U2012/6322/S)

Remissyttrande avseende betänkande Utbildning för elever i samhällsvård och fjärr- och distansundervisning (SOU 2012:76, U2012/6322/S) 2013-05-06 Dnr 10.1-7685/2013 1(8) Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande avseende betänkande Utbildning för elever i samhällsvård och fjärr- och distansundervisning

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2006:21 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2005:2 av Aram El Khoury m.fl. (kd) om farmacevten i vården - sjukvårdsintegrerad farmaci Föredragande landstingsråd: Inger Ros Ärendet

Läs mer

Aktuellt på TLV Sofia Wallström. Vår vision: Mest möjliga hälsa för skattepengarna

Aktuellt på TLV Sofia Wallström. Vår vision: Mest möjliga hälsa för skattepengarna Aktuellt på TLV Sofia Wallström Vår vision: Mest möjliga hälsa för skattepengarna Tandvård Utökning av det statliga tandvårdsstödet 15 januari 2017: Patienterna som har behov av benuppbyggnad har fått

Läs mer

Apotekarsocietetens remissvar God och nära vård En primärvårdsreform (SOU 2018:39) Dnr S2018/03436/FS

Apotekarsocietetens remissvar God och nära vård En primärvårdsreform (SOU 2018:39) Dnr S2018/03436/FS Stockholm 2018-11-15 Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Dnr S2018/03436/FS Apotekarsocietetens remissvar God och nära vård En primärvårdsreform (SOU 2018:39) Dnr S2018/03436/FS Apotekarsocieteten

Läs mer

Sanktionsavgift för felaktiga utbyten av läkemedel inom det generiska utbytet.

Sanktionsavgift för felaktiga utbyten av läkemedel inom det generiska utbytet. BESLUT 1 (6) Datum Diarienummer 2018-12-18 2402/2018 Part Serpentina Medical Science Sweden AB Apotek Barkarbystaden (org. nr. 556965-5698) Barkarbyvägen 44 B 177 44 Järfälla Saken Sanktionsavgift för

Läs mer

Sanktionsavgift för felaktiga utbyten av läkemedel inom det generiska utbytet.

Sanktionsavgift för felaktiga utbyten av läkemedel inom det generiska utbytet. BESLUT 1 (7) Datum Diarienummer 2018-12-18 2403/2018 Part Swedish Pharmacy Center i Södertälje AB Hovsjö Apotek (org. nr. 559072-5221) Wedavägen 1 B 1TR 152 42 Södertälje Saken Sanktionsavgift för felaktiga

Läs mer

Apoteksombud. Vägledning till Läkemedelsverkets föreskrifter (HSLF-FS 2018:59) om apoteksombud. (Version 1, januari 2019) Dnr: 3.2.

Apoteksombud. Vägledning till Läkemedelsverkets föreskrifter (HSLF-FS 2018:59) om apoteksombud. (Version 1, januari 2019) Dnr: 3.2. Apoteksombud Vägledning till Läkemedelsverkets föreskrifter (HSLF-FS 2018:59) om apoteksombud (Version 1, januari 2019) Dnr: 3.2.1-2018-100780 Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE-751 03 Uppsala,

Läs mer

YTTRANDE. Dnr S2019/00100/FS. Tydligare ansvar och regler för läkemedel (SOU 2018:89), slutbetänkande från Läkemedelsutredningen (S 2016:07)

YTTRANDE. Dnr S2019/00100/FS. Tydligare ansvar och regler för läkemedel (SOU 2018:89), slutbetänkande från Läkemedelsutredningen (S 2016:07) YTTRANDE Dnr S2019/00100/FS Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Stockholm den 10 maj 2019 Tydligare ansvar och regler för läkemedel (SOU 2018:89), slutbetänkande från Läkemedelsutredningen

Läs mer

Så stärker vi den personliga integriteten (SOU 2017:52)

Så stärker vi den personliga integriteten (SOU 2017:52) REMISSVAR 1 (5) 2017-11-06 2017/171-4 ERT ER BETECKNING 2017-07-07 Ju2017/0509 Regeringskansliet Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Så stärker vi den personliga integriteten (SOU 2017:52) Statskontoret

Läs mer

Generella synpunkter på utredningen

Generella synpunkter på utredningen YTTRANDE 1(7) Tillsynsavdelningen Ellen Ringqvist ellen.ringqvist@socialstyrelsen.se 2012-02-07 Dnr 1.4-39364/2011 Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM Departementspromemorian Överklagande

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2003:53 1 (7) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2003:13 av Cecilia Carpelan (fp) om distriktssköterskor på apotek Föredragande landstingsråd: Inger Ros Ärendet Motionären föreslår

Läs mer

Vi ska genom att arbeta med utvecklingen av nationell e-hälsa bidra till en bättre hälsa, vård, och omsorg.

Vi ska genom att arbeta med utvecklingen av nationell e-hälsa bidra till en bättre hälsa, vård, och omsorg. Nationell e-hälsa Vi ska genom att arbeta med utvecklingen av nationell e-hälsa bidra till en bättre hälsa, vård, och omsorg. Vår verksamhet är inriktad på att skapa delaktighet för invånare samt ge stöd

Läs mer

Yttrande över Ds 2017:29 Utökade möjligheter till utbyte av läkemedel (S2017/03877/FS)

Yttrande över Ds 2017:29 Utökade möjligheter till utbyte av läkemedel (S2017/03877/FS) Datum Diarienummer 1 (7) 2017-10-31 1917/2017 Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket Socialdepartementet s.registrator@regeringskansliet.se s.fs@regeringskansliet.se Yttrande över Ds 2017:29 Utökade möjligheter

Läs mer

Yttrande över Läkemedelsverkets rapport: Insatser för att förbättra patientsäkerheten vid generiskt utbyte Dnr. S2011/8290/FS

Yttrande över Läkemedelsverkets rapport: Insatser för att förbättra patientsäkerheten vid generiskt utbyte Dnr. S2011/8290/FS Datum Vår beteckning 2015-10-19 Dnr. 2209/2015 s.registrator@regeringskansliet.se s.fs.@regeringskansliet.se Yttrande över Läkemedelsverkets rapport: Insatser för att förbättra patientsäkerheten vid generiskt

Läs mer

Yttrande gällande delbetänkande av Apoteksmarknadsutredningen Detaljhandel med vissa receptfria läkemedel (SOU 2008:33)

Yttrande gällande delbetänkande av Apoteksmarknadsutredningen Detaljhandel med vissa receptfria läkemedel (SOU 2008:33) Allmänna utskottet 2008-06-11 47 10 Socialnämnden 2008-06-18 86 17 Dnr 2008/183-74 Yttrande gällande delbetänkande av Apoteksmarknadsutredningen Detaljhandel med vissa receptfria läkemedel (SOU 2008:33)

Läs mer