Sedan 1 januari 2010 har Stockholms tingsrätt möjlighet att, enligt. Nya regler om konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sedan 1 januari 2010 har Stockholms tingsrätt möjlighet att, enligt. Nya regler om konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet"

Transkript

1 Nya regler om konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet Sedan den 1 januari 2010 har nya regler införts i konkurrenslagen vilka innebär att offentliga aktörers säljverksamhet eller vissa förfaranden inom denna säljverksamhet kan förbjudas. David Frydlinger vid advokatfirman Lindahl redogör för de nya reglernas struktur och innehåll. Ett särskilt fokus läggs på viktiga frågor som lämnas obesvarade i lagtext och förarbeten, t.ex. om ett förbud förutsätter att det föreligger ett samband mellan konkurrensbegränsning och offentlig makt samt hur reglernas avvägning mellan konkurrensintresset och andra allmänna intressen egentligen ska gå till. Sedan 1 januari 2010 har Stockholms tingsrätt möjlighet att, enligt 3 kap. 27 konkurrenslagen (KL), efter talan av Konkurrensverket förbjuda konkurrensbegränsande säljverksamhet från stat, kommun och statliga och kommunala bolag. Den nya konfliktlösningsregeln utgör resultatet av en mångårig näringspolitisk dragkamp mellan privat och offentlig sektor och har föregåtts av ett flertal omfattande utredningar. 1 Dragkampen har också varit partipolitisk där riksdagsprotokollet utvisar att de borgerliga partierna röstade för den nya regeln medan oppositionspartierna röstade emot. 2 1 Se bl.a. SOU 1995:105, Konkurrens i balans åtgärder för ökad konkurrensneutralitet vid offentlig prissättning m.m., SOU 2000:117, Konkurrens på lika villkor mellan offentlig och privat sektor, Ds 2001:17, Konkurrens på lika villkor mellan privat och offentlig sektor, Konkurrensverket, Myndigheter och marknader tydligare gräns mellan offentligt och privat, Konkurrensverkets rapportserie 2004:4. 2 Riksdagens protokoll, 2009/10:37, onsdagen den 25 november 2009.

2 52 NY JURIDIK 1:10 Gränserna mellan privat och offentlig sektor har alltmer börjat suddas ut, framför allt sedan början på 1990-talet. Traditionella välfärdstjänster som vård och skola har i allt högre grad börjat erbjudas genom privata alternativ. Offentliga aktörer har i allt högre grad sökt kompensera krympande budgetar med intäkter från traditionell privat näringsverksamhet. 3 När privata och offentliga aktörer har mötts på marknaden har konflikterna varit oundvikliga. Konkurrensverket har mottagit stora mängder klagomål från privata aktörer som upplevt sig vara utsatta för osund konkurrens. 4 Konkurrensverket har dock i princip inte haft möjlighet att agera eftersom konkurrenslagen tidigare inte har adresserat konkurrensproblem i gränssnittet privat och offentlig sektor. Den nya konfliktlösningsregeln väcker ett antal principiellt viktiga frågor som inte besvaras i vare sig lagtext eller förarbeten. En sådan fråga är om och i vilken mån regeln för sin tillämpning kräver att den påstådda konkurrensbegränsningen från den offentliga aktörens sida är ett resultat av en marknadsmakt som aktören får i kraft av en koppling till stats eller kommuns offentliga makt. En annan fråga är vilka kriterier som ska användas för att göra den intresseavvägning mellan konkurrensintresset och andra allmänna intresset som ska genomföras när konfliktlösningsregeln tillämpas. Dessa och andra frågor torde bli centrala för hur den nya konfliktlösningsregeln ska tolkas och tilllämpas. Denna artikel syftar till att ge en översikt över den nya konfliktlösningsregeln och hur den ska tillämpas och därvid belysa ett antal principiella frågor som väcks, däribland de två ovan nämnda frågorna. 3 Eva Edwardsson i bilaga 4 till KKV:s rapport Myndigheter och marknader (se not 1). 4 Under 2006 publicerade Svenskt Näringsliv två rapporter i ämnet: Osund konkurrens kommunalt företagande för miljarder, mars 2006 och Osund statlig konkurrens slår ut privat företagsamhet. Av den förra rapporten framgår (s. 4) att begreppet osund konkurrens syftar på konkurrenssnedvridningar som uppkommer när privata företag trängs undan av otillåten kommunal verksamhet eller när konkurrensen sker på olika villkor.

3 KONKURRENSBEGRÄNSANDE OFFENTLIG SÄLJVERKSAMHET 53 Konfliktlösningsregelns allmänna struktur och innehåll Som inledningsvis antytts utgör den nya konfliktlösningsregeln i 3 kap. 27 KL det juridiska uttrycket för en näringspolitisk kamp mellan privat och offentlig sektor, en kamp som förts i termer av starka allmänna intressen. De privata aktörerna har betonat konkurrensintresset medan de offentliga aktörerna har betonat andra intressen som kommunalt självbestämmande m.m. Denna intressekamp sätter sin prägel på den aktuella regeln, såväl till form som till innehåll. Intresseavvägning Innan konfliktlösningsregelns form och innehåll behandlas bör de motstående intressen som präglar regeln belysas närmare. 5 Här ska till att börja med noteras att lagtexten är något missvisande då den skriver att ett förfarande inte ska förbjudas om det är försvarbart från allmän synpunkt. Denna skrivning ger ett sken av att intresset av effektiv konkurrens konkurrensintresset inte skulle vara ett allmänt intresse. Detta är naturligtvis felaktigt. Med konkurrensintresse avses det allmänna intresse, dvs. de grundläggande normer och principer, som konkurrensen syftar till att förverkliga och upprätthålla. Debatten om konkurrensrättens normativa grunder och slutliga syften är ständigt pågående. Det torde dock råda viss konsensus om att konkurrensrätten inte syftar till att skydda konkurrenter och dessas privata vinstintresse. Konkurrensrätten syftar åtminstone på svensk nivå i stället primärt till att skydda konsumentintresset. 6 Staten och dess myndigheter samt kommunerna (inklusive landstingen) är inrättade för att verka för allmänna intressen såsom trygghet, välfärd m.m. I 2 kap. 1 kommunallagen stadgas t.ex. att kommuner och landsting har befogenhet att handha angelägenheter av allmänt intresse. I 2 kap. 7 kommunallagen anges att näringsverksamhet får bedrivas om det sker utan vinstsyfte och går ut på att tillhandahålla allmännyttiga anläggningar eller tjänster åt kommunens medlemmar. Ytterst syftar dessa regler till att tillvarata kommuninvånarnas intressen. 5 Som kommer att behandlas senare i denna artikel är det dock naturligtvis inte så att det alltid rör sig om motstående intressen. Tvärtom torde de olika intressen som aktualiseras i bestämmelsen ofta sammanfalla. 6 Wetter m.fl., Konkurrensrätt en kommentar, 4 uppl., 2009, s. 9 ff.

4 54 NY JURIDIK 1:10 Medan konkurrenslagen således syftar till att tillvarata individers intressen i deras egenskap av konsumenter syftar exempelvis kommunallagen till att tillvarata deras intresse i egenskap av kommuninvånare. Såväl konkurrensrätten som exempelvis kommunallagen bärs således upp av starka allmänintressen. Problemet är dock att dessa allmänintressen kan hamna i konflikt med varandra. Orsaken är mänsklig; olika människor och organisationer gynnas olika mycket av att vissa allmänintressen befrämjas på bekostnad av andra. 3 kap. 27 KL ska läsas i ljuset av denna bakomliggande marknadspolitiska intressekonflikt mellan privata aktörers intresse av konkurrens på lika villkor och andra allmänna intressen som offentliga aktörer tjänar. För såväl vissa förfaranden som för hela verksamheter har Stockholms tingsrätt således att göra en avvägning mellan dessa intressen. Om konkurrensintresset väger tyngst ska förbud meddelas. Om andra allmänna intressen väger tyngst ska förbud inte meddelas. Form Paragrafen är uppdelad i tre delar. I den tredje delen, dvs. sista stycket, anges att beslut om förbud gäller omedelbart om inte annat beslutas. Denna del kan här lämnas därhän. De två första delarna har en liknande struktur där skyddet av effektiv konkurrens först stadgas, varefter anges att förbud likväl inte får meddelas om andra allmänna intressen väger tyngre än konkurrensintresset. De första två styckena i 3 kap. 27 KL paragrafens första del handlar om förbud mot tillämpning av ett visst förfarande. Det tredje stycket i paragrafen dess andra del handlar om förbud mot bedrivande av en viss verksamhet. Om den första delen handlar om tillämpning av t.ex. ett visst pris eller vissa oskäliga försäljningsvillkor handlar den andra delen om att ingen försäljning alls får ske av aktuella varor eller tjänster p.g.a. att den offentliga aktörens blotta närvaro på marknaden hotar att begränsa effektiv konkurrens. Det finns här tydliga paralleller mellan å ena sidan konfliktlösningsregelns första del och förbudet i 2 kap. 7 KL mot missbruk av dominerande ställning och å andra sidan konfliktlösningsregeln andra del och förbudet i 4 kap. 1 KL mot företagskoncentrationer som påtagligt kan hämma förekomsten eller utvecklingen av effektiv konkurrens, vilket kommer att behandlas nedan.

5 KONKURRENSBEGRÄNSANDE OFFENTLIG SÄLJVERKSAMHET 55 Innehåll Konfliktlösningsregeln är endast tillämplig på säljverksamhet, och således inte på inköpsverksamhet. 7 Det har därvid ingen betydelse om säljverksamheten bedrivs med vinstsyfte eller i något annat syfte. Både vad gäller förfaranden och verksamheter uttrycks i paragrafen konkurrensintresset genom möjligheten till förbud mot förfaranden eller verksamheter som antingen (i) snedvrider eller är ägnade att snedvrida förutsättningar för effektiv konkurrens på marknaden eller som (ii) hämmar eller är ägnade att hämma förekomsten av eller utvecklingen av effektiv konkurrens. Övriga allmänna intressen uttrycks olika i andra stycket i jämfört med tredje stycket andra meningen. I andra stycket anges att förfaranden som är försvarbara från allmän synpunkt inte får förbjudas. I tredje stycket andra meningen anges i stället att verksamheter som är förenliga med lag inte får förbjudas. Kopplingen mellan konkurrensbegränsning och offentlig makt En central fråga för hur den nya konfliktlösningsregeln ska tolkas och tillämpas är om eller i vilken mån ett förbud förutsätter en koppling mellan en konstaterad konkurrensbegränsning och någon form av offentlig makt. Här ska först redogöras för varför denna fråga uppstår. Som ovan nämnts är det inte svårt att se likheten mellan konfliktlösningsregelns förbud mot vissa förfaranden och förbudet i 2 kap. 7 KL mot missbruk av dominerande ställning. Vissa ageranden, såsom tillämpning av oskäligt höga priser eller vägran att leverera viktig infrastruktur, kan negativt förändra konkurrensförutsättningarna på marknaden. På samma sätt finns tydliga likheter mellan förbudet mot vissa verksamheter och förbudet i 4 kap. 1 KL mot företagskoncentrationer som påtagligt kan hämma förekomsten eller utvecklingen av effektiv konkurrens. Ibland kan en så stor grad av marknadsmakt koncentreras i en aktörs händer att aktörens blotta närvaro på marknaden snedvrider konkurrensen. Alla de tre bestämmelserna tar således sikte på konkurrensbegränsningar. 2 kap. 7 och 4 kap. 1 KL kräver för sin tillämpning att det går att påvisa ett samband mellan en konkurrenssnedvridning och 7 Prop. 2008/09:231, s. 34.

6 56 NY JURIDIK 1:10 en omfattande marknadsmakt dominerande ställning. 8 Den vedertagna definitionen av dominerande ställning är att ett företag har möjlighet att hindra upprätthållandet av en effektiv konkurrens på den relevanta marknaden, genom att företagets ställning tillåter det att i betydande omfattning agera oberoende i förhållande till konkurrenter, kunder och i sista hand konsumenterna. 9 3 kap. 27 KL blir dock tillämplig först om den aktuella offentliga aktören inte har dominerande ställning. Bestämmelsen har dock samma skyddsobjekt som 2 kap. 7 och 4 kap. 1 KL, nämligen effektiv konkurrens. Här uppstår frågan om effektiv konkurrens har någon annan, strängare, innebörd i 3 kap. 27 KL eftersom det inte krävs dominerande ställning för att en konkurrensbegränsning ska anses uppstå under denna bestämmelse. Det tycks bli svårt att upprätthålla en koherent tolkning av konkurrenslagen om aktörer under en bestämmelse kan snedvrida effektiv konkurrens endast om de har dominerande ställning medan en annan bestämmelse inte kräver sådan dominerande ställning. Varken lagtext eller förarbeten anger dock att begreppet effektiv konkurrens skulle ha någon annan innebörd i 3 kap. 27 KL än i konkurrenslagen i övrigt. Detta tyder på att 3 kap. 27 KL för sin tilllämpning faktiskt förutsätter en omfattande marknadsmakt hos den offentliga aktören men att skillnaden mellan denna bestämmelse och 2 kap. 7 KL och 4 kap. 1 KL är att det är en annan slags marknadsmakt som bestämmelsen tar sikte på. Det torde i själva verket röra sig om en marknadsmakt som härleder sitt ursprung från någon form av offentlig makt. Frågan är alltså om regeln för sin tillämpning förutsätter en koppling mellan en konkurrensbegränsning och offentlig makt. Denna fråga besvaras inte vare sig i lagtext eller förarbeten men är, som sagt, helt central för hur den nya konfliktlösningsregeln ska tolkas och tillämpas. En möjlig situation där den aktuella frågan kan komma att ställas på sin spets är följande: Antag att ett kommunalt bolag tillämpar diskriminerande villkor gentemot leverantörer eller kunder. Om bolaget inte kan anses ha dominerande ställning, vilket för det mesta torde vara fallet, uppstår då frågan om 3 kap. 27 KL kan tillämpas. 8 Här ska noteras att ett förbud mot en företagskoncentration enligt 4 kap. 1 KL inte längre förutsätter att en dominerande ställning skapas eller förstärks. I paragrafen anges endast att detta särskilt ska beaktas. 9 Mål 27/76 United Brands mot Kommissionen REG 1978 s. 207, p. 65.

7 KONKURRENSBEGRÄNSANDE OFFENTLIG SÄLJVERKSAMHET 57 Det blir då avgörande om paragrafen förutsätter ett kausalsamband mellan offentlig makt och den konkurrensbegränsning som diskrimineringen i fråga ger upphov till. Om ett sådant kausalsamband inte är nödvändigt är konkurrensbegränsningen enligt paragrafens första stycke förmodligen etablerad redan genom att diskrimineringen konstateras (givet att det rör sig om en konkurrensbegränsning av någon betydelse) och frågan blir om det finns andra hänsyn som väger tyngre enligt andra stycket. Om ett sådant kausalsamband emellertid är nödvändigt hamnar saken i ett helt annat läge. Då måste en metod utvecklas för att analysera detta samband. Vidare kommer just frågan om detta samband är belagt eller inte att bli en central fråga i tvister där den nya konfliktlösningsregeln ska tillämpas. Här ska först noteras att KL inte är tillämplig vid statlig eller kommunal myndighetsutövning, dvs. vid direkt användning av offentlig makt i förhållande till enskilda. Detta gäller även för den nya konfliktlösningsregeln. Frågan kvarstår likväl om det förutsätts någon form av samband, av mer indirekt karaktär, mellan konkurrensproblemet och offentlig makt. Frågan ska förstås mot bakgrund av den nya konfliktlösningsregelns tillkomst. I den näringspolitiska kamp mellan privat och offentlig sektor, som konfliktlösningsregeln utgör ett resultat av, har den kanske viktigaste kritiken från den privata sektorn varit att kommunala och statliga myndigheter och bolag konkurrerar på andra villkor än privata aktörer. I Svenskt Näringslivs rapport från 2006, Osund konkurrens kommunalt företagande för miljarder, pekas bl.a. på att kommunala bolag i princip är förbjudna att ha det avkastningskrav som privata bolag är underkastade, att kommunal verksamhet har fördelar på kreditmarknaden eftersom staten inte kan gå i konkurs 10 samt på att kommunen ibland står som huvudman för tjänster man själv upphandlar. 11 I den rapport från Konkurrensrådet som den nya konfliktlösningsregeln till stor del baseras på behandlas ett antal typfall där konkurrensproblem uppkommer när offentliga och privata aktörer möts på 10 Se också prop. 2008/09:231, s Svenskt näringsliv, Osund konkurrens kommunalt företagande för miljarder, 2006, s. 6.

8 58 NY JURIDIK 1:10 marknaden. Dessa typfall, vilka också listas i propositionen, 12 utgörs av 1. En blandning av monopolskyddad och konkurrensutsatt verksamhet, 2. Utnyttjande av myndighetsutövning på konkurrensutsatta marknader, 3. Ensam tillgång till en strategisk nyttighet (facilitet), t.ex. viss tung infrastruktur, 4. Försäljning av överskottskapacitet, 5. Stöd till den egna säljverksamheten, 6. Offentlig produktion när privata företag saknas, 7. Sysselsättning av arbetshandikappade, 8. Sysselsättning av arbetslösa och ungdomar, 9. Gynnande av egen verksamhet vid offentlig upphandling, samt 10. Kommunal försäljning över kommungränsen. Det finns inte anledning att behandla dessa tio problemområden närmare. Det kan dock konstateras att en gemensam nämnare inom de tio områdena, liksom för de tre områden som Svenskt Näringsliv diskuterar, är att konkurrensproblemen uppstår när offentliga aktörer på ett eller annat sätt verkar i kraft av en makt som ytterst sätt emanerar från regeringsformen. I Konkurrensrådets rapport anförs exemplet när ett legalt monopol, t.ex. Svensk Bilprovning, bedriver kommersiell verksamhet vid sidan av den egentliga verksamheten och därvid kan dra kommersiella och marknadsmässiga fördelar av att också vara ett legalt monopol inom sin huvudsakliga verksamhet. 13 Ett annat exempel som anförs är statliga Samhall, som erhåller statliga subventioner för att kompensera de merkostnader som det innebär att ha handikappade som anställda. 14 Här finns anledning att återigen göra en jämförelse med förbuden i 2 kap. 1 och 7 KL mot konkurrensbegränsande samarbeten och missbruk av dominerande ställning. Såväl dessa förbud som konflikt- 12 Prop. 2008/09:231, s. 24 f. 13 SOU 2000:117, s. 83 f. 14 SOU 2000:117, s. 101 f.

9 KONKURRENSBEGRÄNSANDE OFFENTLIG SÄLJVERKSAMHET 59 lösningsregeln i 3 kap. 27 KL tar sikte på situationer där aktörer genom sin ekonomiska makt på marknaden begränsar eller snedvrider konkurrensen. Marknadsmakt kan dock ha olika orsaker. All marknadsmakt uppstår ur asymmetriska beroenderelationer när ett eller flera företag kontrollerar ekonomiska resurser (infrastruktur, immateriella rättigheter, finansiering m.m.) i en sådan grad att konsumenter (vilka kan vara såväl företag som privatpersoner i detta sammanhang) blir beroende av företaget/företagen för att tillfredsställa sin efterfrågan. Ett antal konkurrenter, vilka var för sig besitter begränsade ekonomiska resurser kan, om de samarbetar, skapa en gemensam marknadsmakt i förhållande till konsumenterna som ger dem möjlighet att t.ex. ta ut priser som inte hade varit möjliga om de hade agerat oberoende av varandra. I andra fall kan ett enda företag, som då betraktas som dominerande, kontrollera denna mängd ekonomiska resurser. Den marknadsmakt, som är relevant i 2 kap. 1 och 7 KL, är en s.a.s. kvantitativ eller kommersiell marknadsmakt, vilket innebär att den ökar i proportion till mängden ekonomiska resurser som koncentreras under gemensam kontroll. Marknadsmakt behöver dock naturligtvis inte uppstå i kraft av kontroll över ekonomiska resurser. Även offentlig makt kan skapa en omfattande marknadsmakt och det är som sagt denna typ av marknadsmakt som 3 kap. 27 KL synes ta sikte på, även om det inte explicit framgår. Statliga och kommunala företag kan ha mycket låga marknadsandelar men likväl stor marknadsmakt om de direkt eller indirekt kan luta sig mot den offentliga makten i sin verksamhet. Frågan är alltså om denna koppling mellan konkurrensproblematik och offentlig makt är nödvändig för att 3 kap. 27 KL ska vara tillämplig. Såväl lagtext som förarbeten är tysta eller oklara på denna punkt. I förarbetena anförs: Inriktningen i konfliktlösningsregeln har / / som en mer generell utgångspunkt att själva det offentliga inslaget i allmänhet kan vara ett ofrånkomligt eller oundvikligt upphov till vissa marknadsstörningar, till följd av ett det råder skilda grundförutsättningar i förhållande till privata företag. Bestämmelsen utgår således från att en grad av samband normalt finns mellan exempelvis offentligt ägande av aktören och dennes beteende på marknaden Prop. 2008/09:231, s. 35.

10 60 NY JURIDIK 1:10 Här talas således om inriktningen och ett normalt samband, dock inte om ett nödvändigt samband. Det finns goda argument för att 3 kap. 27 för sin tillämpning faktiskt förutsätter någon form av kausalsamband mellan det aktuella konkurrensproblemet och offentlig maktutövning. Hela regelns tillkomst vilar som sagt på kritik från privata aktörer som gått ut på att offentliga aktörer konkurrerat på orättvist goda villkor i kraft av sin koppling till stat och kommun. Om kopplingen till den offentliga makten saknas, synes det saknas skäl att göra andra bedömningar än vad som gäller under 2 kap. 1 och 7, där ju ingripanden endast kan ske vid vissa grader av koncentration av ekonomiska resurser, mätt i marknadsandelar. 16 Vidare ska hänvisas till det faktum att det inte uppställs något krav på märkbar påverkan på konkurrensen eftersom man därigenom inte fullt ut kan ta i beaktande den grundläggande skillnaden mellan offentliga och privata aktörer. 17 Denna grundläggande skillnad utgörs, får det antas, av den speciella ställning som offentliga aktörer ibland åtnjuter i kraft av sin koppling till offentliga maktbefogenheter. I förarbetena finns dock uttalanden som pekar på att det inte är nödvändigt för konfliktlösningsregelns tillämpning att det föreligger ett samband mellan konkurrensbegränsning och offentlig makt. Vad avser konkurrensbegränsande förfaranden anges som exempel att den offentliga aktören behandlar andra företag olika utan saklig grund eller drar oberättigade fördelar av en myndighetsroll vid sidan av säljverksamheten. 18 I det senare fallet föreligger naturligtvis en koppling till offentlig makt, dock inte nödvändigtvis i det första fallet då bristande likabehandling sker utan saklig grund. Det synes alltså finnas argument såväl för som emot att konfliktlösningsregeln förutsätter ett samband mellan konkurrensbegränsning och offentlig makt. Rättsläget får betraktas som något oklart tills vidare. Det finns dock anledning att nedan återkomma till frågan eftersom det synes svårt att göra en koherent tolkning av den nya konfliktlösningsregeln om ett samband mellan konkurrensbegränsning och offentlig makt inte förutsätts. 16 Se bl.a. KKVs allmänna råd (KKVFS 2009:1) om avtal av mindre betydelse (bagatellavtal). 17 Prop. 2008/09:231, s Prop. 2008/09:231, s. 57.

11 KONKURRENSBEGRÄNSANDE OFFENTLIG SÄLJVERKSAMHET 61 Snedvridning eller hämmande av effektiv konkurrens Inledning Som ovan nämnts kräver 3 kap. 27 KL en intresseavvägning mellan konkurrensintresset och andra allmänna intressen. Innan denna intresseavvägning görs måste dock slås fast att det förfarande eller den verksamhet som är aktuell faktiskt begränsar konkurrensen på sätt som anges i 3 kap. 27 KL. Enligt paragrafens första stycke kan ett förfarande förbjudas om detta 1. snedvrider, eller är ägnat att snedvrida, förutsättningarna för en effektiv konkurrens på marknaden eller 2. hämmar, eller är ägnat att hämma, förekomsten eller utvecklingen av en sådan konkurrens. Fastställande av relevant marknad I förarbetena till den nya konfliktlösningsregeln anges att det vid regelns tillämpning, i likhet med vad som är fallet vid tillämpning av t.ex. 2 kap. 1 och 7 KL, är nödvändigt att först och främst avgränsa den relevanta produktmarknaden samt den relevanta geografiska marknaden. I enlighet med såväl EU-rättslig som svensk praxis sker detta genom en analys av utbytbarhet på såväl efterfråge- som utbudssidan. 19 Det finns dock anledning att här fråga sig vad fastställandet av den relevanta marknaden fyller för funktion i den nya konfliktlösningsregeln. Den relevanta marknaden utgör primärt ett verktyg för att bedöma marknadsinflytande. 20 Inom ramen för 2 kap. 7 KL om förbud av missbruk av dominerande ställning måste den relevanta marknaden definieras för att kunna bedöma om dominans föreligger. Inom ramen för 2 kap. 1 KL om förbud mot konkurrensbegränsande samarbeten måste den relevanta marknaden definieras för att kunna bedöma om det i paragrafen angivna märkbarhetsrekvisitet är uppfyllt. Den nya konfliktlösningsregeln är dock primärt tillämplig om den aktuella offentliga aktören inte har dominerande ställning. 19 Se bl.a. Kommissionens tillkännagivande om definitionen av relevant marknad i gemenskapens konkurrenslagstiftning EGT nr C 372, Wetter m.fl., a.a., s 105.

12 62 NY JURIDIK 1:10 I förarbetena till den nya konfliktlösningsregeln anges vidare, som ovan anförts, att något märkbarhetskrav inte bör uppställas eftersom man därigenom inte fullt ut kan ta i beaktande den grundläggande skillnaden mellan offentliga och privata aktörer. 21 Det faktum att förarbetena likväl anger att den relevanta marknaden behöver fastställas utgör ytterligare ett argument för att 3 kap. 27 KL för sin tillämpning förutsätter det kausalsamband mellan offentlig makt och konkurrensbegränsning som behandlades i föregående avsnitt. Om ett sådant samband inte krävs spelar den offentliga aktörens marknadsinflytande alls ingen roll och då behöver ingen relevant marknad fastställas. Om ett sådant samband krävs behöver den relevanta marknaden tvärtom fastställas för att kunna analysera vilket inflytande den offentliga aktören får på denna marknad just i kraft av någon form av offentlig makt. Det faktum att förarbetena anger att den relevanta marknaden ska fastställas pekar således på ett behov av att bedöma den offentlige aktörens marknadsinflytande i kraft av en koppling till offentlig makt. Bedömning av konkurrensbegränsningen förfaranden I den nya konfliktlösningsregelns första del behandlas förbud mot konkurrensbegränsande förfaranden. Här torde det vara så att samtliga sådana ageranden som utgör missbruk av dominerande ställning enligt 2 kap. 7 KL också kan förbjudas enligt 3 kap. 27 KL. I förarbetena anförs, med referens till Konkurrensrådets tidigare anförda rapport, underprissättning, diskriminering och tillträdesvägran som exempel. 22 Andra exempel torde vara oskäliga affärsvillkor, exklusivitetsförpliktelser och kopplingsförbehåll. Vid bedömningen av om ett viss förfarande ska anses snedvrida eller hämma konkurrensen blir det nödvändigt att ta ställning till den ovan behandlade frågan om det krävs en koppling mellan konkurrenssnedvridning och offentlig makt. Mycket talar som sagt för att en sådan koppling krävs. Om så är fallet kan stor ledning hämtas från den rättspraxis som utvecklats under 2 kap. 7 KL samt artikel 101 i Fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (tidigare artikel 82). För att ett missbruk av dominerande ställning ska anses föreligga krävs dels att en dominerande ställning kan fastställas och dels att 21 Prop. 2008/09:231, s Prop. 2008/09:231, s. 36.

13 KONKURRENSBEGRÄNSANDE OFFENTLIG SÄLJVERKSAMHET 63 det aktuella förfarandet ska anses utgöra ett missbruk. Ett missbruk kräver bl.a. att det föreligger ett samband mellan den dominerande ställningen och det konkurrensbegränsande agerandet. Här noteras att det i 3 kap stycket inte finns något uttryckligt krav på en dominerande ställning hänförlig till offentlig makt. I förarbetena anges i stället uttryckligen att dominerande ställning inte krävs, såsom i 2 kap. 7 KL. 23 Som ovan nämnts förutsätts dock en dominerande ställning under 2 kap. 7 och (i princip i) 4 kap. 1 KL för att ett företag genom ensidigt agerande ska kunna snedvrida eller begränsa effektiv konkurrens på en relevant marknad. Om inte 3 kap. 27 KL ska tolkas som att begrepp som snedvrida, begränsa och effektiv konkurrens har en annan innebörd där än i övriga KL får även 3 kap. 27 KL tolkas som att ett förfarande endast kan förbjudas om det utförs av en offentlig aktör som har en ställning som tillåter den att i betydande omfattning agera oberoende i förhållande till konkurrenter, kunder och i sista hand konsumenterna. Skillnaden mot 2 kap. 7 KL blir då att denna marknadsmakt ska härröra från någon form av offentlig makt. Under 2 kap. 7 KL bedöms en dominerande ställning utifrån faktorer som marknadsandelar över tid, förekomsten och omfattningen av inträdeshinder, företagets finansiella styrkor m.m. 24 Dessa faktorer har utvecklats i rättpraxis och kodifierats i riktlinjer från Kommissionen. Om 3 kap. 27 KL förutsätter en dominerande ställning hänförlig till offentlig makt, vilket torde vara fallet, återstår nu för rättspraxis att utveckla de kriterier som ska användas i denna bedömning. Om nu den nya konfliktlösningsregeln förutsätter en kausalitet mellan konkurrensbegränsning och marknadsmakt måste denna kausalitet beläggas inom ramen för bedömningen om en konkurrensbegränsning föreligger. På samma sätt krävs ju enligt 2 kap. 7 KL ett samband mellan den dominerande ställningen och det påstådda missbruket. Återigen är detta något som inte alls behandlas i förarbetena. Här ska endast ett antal övergripande synpunkter lämnas. Som tidigare anförts är 3 kap. 27 KL inte tillämplig på offentlig verksamhet som består i myndighetsutövning. Den offentliga makt som ger upphov till marknadsinflytande torde således aldrig föreligga s.a.s. direkt på den relevanta marknaden. Om exempelvis Svensk Bil- 23 Prop. 2008/09:231, s Wetter m.fl., a.a., s. 559 f.

14 64 NY JURIDIK 1:10 provning bedriver en sidoverksamhet som kan ifrågasättas så sker det i kraft av en makt som Svensk Bilprovning har på en annan marknad, dvs. den marknad där Svensk Bilprovning har ett legalt monopol och där myndighetsutövning sker. Det är i kraft av sin offentliga makt över denna marknad (som sätts inom citationstecken eftersom den inte utgör en marknad i konkurrensrättslig mening) som Svensk Bilprovning har marknadsinflytande inom den verksamhet på den angränsande relevanta marknad där konfliktlösningsregeln kan tillämpas. Denna överföring av makt från en marknad där myndighetsutövning sker till en konkurrensrättsligt relevant marknad kan naturligtvis ske såväl horisontellt som vertikalt. I exemplet med Svensk Bilprovning sker överföringen horisontellt. Inom exempelvis bredbandsverksamhet kan överföringen ske vertikalt genom att en kommun eventuellt kan begränsa konkurrensen på marknaden för upplåtelse av bredbandstjänster i kraft av sitt monopol över rätten att gräva och anlägga infrastruktur på kommunens mark. 25 En analys av om ett kausalsamband föreligger mellan ett konkurrensbegränsande förfarande och offentlig makt torde behöva ta sin utgångspunkt i en identifikation av den offentliga makt som skulle kunna vara aktuell att väga in i målet. Den kan härröra från regeringsformen, kommunallagen, andra speciallagar m.m. I nästa steg torde en analys av i vilken mån det är genom just denna offentliga makt som konkurrenssnedvridningen uppstår, dvs. om den offentliga aktör vars agerande ifrågasätts härleder sitt inflytande på marknaden från just denna offentliga makt. I ett sista steg torde krävas en bedömning av om den påstådda konkurrensbegränsningen går att härleda från det inflytande som aktören har genom sin koppling till den identifierade typen av marknadsmakt. 26 Om ett sådant härledande är 25 Se bl.a. A-focus, Hur kommuners ageranden påverkar förutsättningarna för infrastrukturkonkurrens inom området elektronisk kommunikation, mars Finns på Konkurrensverkets hemsida 26 Metoden liknar en kausalitetsbedömning enligt skyddsändamålsläran, se Andersson, H., Skyddsändamål och adekvans, I analogi med den terminologi som Andersson använder torde det ett kausalsamband mellan offentlig makt och konkurrensbegränsning behöva beläggas genom att identifiera ett faroläge för konkurrensbegränsning som den identifierade offentliga makten skapar samt en bedömning av i vilken mån denna fara också har realiserats genom ett konkret agerande. Se Andersson, a.a., s. 352 ff. Mera närliggande inspiration torde också finnas att hämta från exempelvis mål C-333/94 Tetra Pak mot Kommissionen REG 1996 s. I-5951.

15 KONKURRENSBEGRÄNSANDE OFFENTLIG SÄLJVERKSAMHET 65 möjligt strider förfarandet mot konkurrensintresset. För att avgöra om förbud ska meddelas måste man nu ställa detta intresse mot andra allmänna intressen. Bedömning av konkurrensbegränsningen verksamheter Enligt 3 kap. 27 tredje stycket KL kan hela verksamheter förbjudas, om dessa bedöms vara konkurrensbegränsande. Förbudet gäller dock bara verksamheter inom kommun och landsting. I förarbetena anförs verksamheter som utgör en blandning av myndighetsutövning och affärsverksamhet som exempel. 27 Konkurrensrådet ifrågasätter exempelvis också i sin rapport om en offentlig aktör som har monopol i ett säljled över huvud taget ska tillåtas agera på den konkurrensutsatta marknaden i nästa säljled. 28 Möjligheten att förbjuda kommunala verksamheter väcker ett antal frågor. Ur ett perspektiv ter det sig märkligt att förekomsten av ytterligare en aktör på marknaden ska anses ha konkurrensbegränsande effekter. Vidare innebär ju varje ny aktör på marknaden att konkurrensen s.a.s. ändrar karaktär, dock inte att den snedvrids i konkurrensrättslig mening. Frågan är alltså vad som krävs för att just en kommunal verksamhet ska kunna förbjudas. Som tidigare nämnts finns klara paralleller mellan 3 kap. 27 tredje stycket och 4 kap. 1 KL. Förbudet i 4 kap. 1 KL mot vissa företagskoncentrationer baseras på det faktum att vissa företagskoncentrationer kan innebära en sådan koncentration av ekonomisk makt att koncentrationens blotta närvaro på marknaden snedvrider eller begränsar effektiv konkurrens. 3 kap. 27 KL tar sikte på en motsvarande situation där offentliga aktörers närvaro på en marknad kan snedvrida eller hämma konkurrensen. Redan själva närvaron av den offentlige aktören på marknaden kan ha sådana negativa effekter att ett förbud mot verksamheten kan framstå som befogat. 29 Det finns dock viktiga skillnader mellan de två bestämmelserna. Ett förbud enligt 4 kap. 1 KL förutsätter ett påtagligt hämmande av effektiv konkurrens, vilket inte krävs enligt 3 kap. 27 KL. Vidare saknas i 3 kap. 27 KL de geografiska krav som finns i 4 kap. 1 KL. Dessutom saknas, under 3 kap. 27 KL, den möjlighet som finns vid 27 Prop. 2008/09:231, s SOU 2000:117, s Prop. 2008/08:231, s. 59.

16 66 NY JURIDIK 1:10 företagskoncentrationer att göra jämförelser av konkurrensens effektivitet före och efter koncentrationens genomförande. Ovan har påpekats att om begrepp som snedvridning och effektiv konkurrens ska ges en koherent tolkning i konkurrenslagen så torde ett förbud enligt 3 kap. 27 KL kräva att den offentliga aktören har en dominerande ställning på den relevanta marknaden, dock inte i den mening som avses i 2 kap. 7 KL utan i stället i kraft av någon form av offentlig makt. Under 2 kap. 7 KL förutsätter en dominerande ställning, som sagt, att företaget har en sådan ställning att effektiv konkurrens kan hindras genom att företaget i betydande omfattning kan agera oberoende i förhållande till sina konkurrenter, kunder och i sista hand konsumenter. En dominerande ställning innebär således att en fara för konkurrenshämmande ageranden uppstår. I 3 kap. 27 KL kan verksamheter som snedvrider, hämmar eller är ägnade att snedvrida eller hämma effektiv konkurrens förbjudas. Uttrycket ägnat speglar, enligt förarbetena, det inbyggda momentet fara för konkurrenshämmande effekter. 30 Återigen tycks en koherent tolkning av konkurrenslagen kräva att ett förbud enligt 3 kap. 27 KL endast kan meddelas vid en viss grad av marknadsmakt, i själva verket en dominerande ställning baserad på någon form av offentlig makt. Det blir upp till rättspraxis att lämna svaret på denna fråga. Försvarbarhet från allmän synpunkt Inledning Om det konstaterats att ett förfarande eller en verksamhet faktiskt begränsar konkurrensen på sätt som anges i 3 kap stycket ska förbud meddelas, såvida inte förfarandet är försvarbart från allmän synpunkt eller verksamheten är förenlig med lag. Det är här som den tidigare nämnda intresseavvägningen måste utföras av domstolen. När frågan om ett agerandes försvarbarhet från allmän synpunkt diskuteras i förarbetena fästs stor vikt vid frågan om ett visst förfarande eller en viss verksamhet är ett direkt resultat av eller åtminstone är förenlig med annan lagstiftning. En viktig faktor vid prövningen är om det konkurrensfientliga beteendet strider mot lag, en annan för- 30 Prop. 2008/09:231, s. 57.

17 KONKURRENSBEGRÄNSANDE OFFENTLIG SÄLJVERKSAMHET 67 fattning eller något annat för den offentliga aktören bindande direktiv, t.ex. bolagsordning eller ägardirektiv. 31 En särskild betoning läggs i förarbetena på det ur konkurrenssynpunkt ifrågasatta agerandet i förhållande till den kommunala kompetensen. Den näringspolitiska kamp som föregått den nya konfliktlösningsregeln har i huvudsak utkämpats mellan två läger den privata och den offentliga sektorn. Den offentliga sektorn har primärt företrätts av kommuner och landsting som menat att den föreslagna konfliktlösningsregeln skulle innebära ett intrång i det kommunala självstyret. 32 Den nya konfliktlösningsregeln i 3 kap. 27 KL utgör en eftergift till den kommunala sektorn såtillvida att det i förarbetena uttryckligen sägs att kommunal verksamhet som är förenlig med kommunallagen eller någon annan specialförfattning om kommuners säljverksamhet är / / försvarbar från allmän synpunkt. 33 Det finns därför anledning att förvänta sig att kommande processer under 3 kap. 27 KL i hög grad kommer att handla om i vilken mån en verksamhet eller ett förfarande ligger inom den kommunala kompetensen. Av 2 kap. 7 kommunallagen följer att kommuner och landsting får driva näringsverksamhet, om den drivs utan vinstsyfte och går ut på att tillhandahålla allmännyttiga anläggningar eller tjänster åt medlemmarna i kommunen eller landstinget. Inom det egentliga näringslivet får kommuner i princip endast vidta åtgärder som allmänt främjar näringslivets utveckling, se 2 kap. 8 kommunallagen. Av kommunalrättslig praxis följer dock undantag från de gränser som sätts i 2 kap. 7 och 8 kommunallagen. Verksamhet som har en naturlig anknytning till en befintlig och känd kommunal verksamhet är nämligen tillåten, även om den som sådan går utöver den kommunala kompetensen (anknytningskompetens). 34 Den kommunala kompetensens omfattning har varit föremål för en omfattande praxis och kommer här inte att behandlas närmare. 35 En särskild fråga är vad konsekvensen blir om ett agerande eller en verksamhet inte anses ligga inom den kommunala kompetensen. 31 Prop. 2008/09:231, s. 37. Se även författningskommentaren, s Prop. 2008/09:231, s Prop. 2008/09:231, s Lindquist, U., Kommunala befogenheter, 6 uppl. 2005, s. 275 ff. 35 Se bl.a. Lindquist, a.a.

18 68 NY JURIDIK 1:10 Detta torde inte i sig innebära att verksamheten/förfarandet inte är försvarbart ur en allmän synvinkel. I författningskommentaren anges emellertid att den principiella utgångspunkten är att ett förfarande som strider mot lag etc. saknar försvarbarhet från allmän synpunkt. 36 Presumtion mot sådan försvarbarhet torde alltså föreligga om en verksamhet eller ett förfarande ligger utanför den kommunala kompetensen (och inte heller kan hänföras till annan lagstiftning). Andra allmänna intressen Vid bedömningen av om försvarbarhet ur en allmän synvinkel föreligger finns även andra faktorer att väga in, utöver förenlighet med den kommunala kompetensen. En offentlig verksamhet kan t.ex. också vara resultatet av inrättad speciallagstiftning. Av förarbetena framgår att om ett beteende är en direkt avsedd effekt av en specialreglering eller en ofrånkomlig följd av denna så väger de intressen som bär upp specialregleringen tyngre än konkurrensintresset. 37 I frågan om ett agerande är försvarbart ur en allmän synvinkel ska således särskilt beaktas om förfarandet strider mot en lag, en annan författning eller något annat för staten, en kommun eller ett landsting bindande direktiv. 38 Det är emellertid endast 3 kap. 27 KL tredje stycket andra meningen som anger att förbud enligt regeln inte är aktuellt om verksamheten är förenlig med lag. I andra stycket anges det mer generella kriteriet, vad avser förfaranden, att agerandet är försvarbart ur allmän synvinkel. Det torde alltså vara så att det även i andra fall än då det finns någon lag att luta sig mot går att hävda att ett konkurrensbegränsande beteende likväl inte ska förbjudas. Det är här det blir nödvändigt att göra en generell avvägning mellan konkurrensintresset och andra allmänna intressen. En helt central fråga som inte alls berörs i förarbetena är med tilllämpning av vilka kriterier som denna intresseavvägning ska göras. På båda sidor står starka allmänna intressen. En konflikt mellan dessa intressen kan inte avgöras med tillämpning av just dessa intressen. Konkurrensintresset kan inte tjäna som avvägningskriterium för att göra avvägningar mellan konkurrensintresset och andra allmänna 36 Prop. 2008/09:231, s Prop. 2008/09:231, s Prop. 2008:09:231, s. 58.

19 KONKURRENSBEGRÄNSANDE OFFENTLIG SÄLJVERKSAMHET 69 intressen. Inte heller kan de senare tjäna som avvägningskriterium. Vad som krävs är ett intresse, eller snarare grundläggande rättsprinciper, av högre dignitet. Det faktum att principer av högre dignitet spelar in visar sig inte minst genom att det naturligtvis inte alltid är så att det föreligger en konflikt mellan de intressen som återspeglas i bestämmelsen. I den mån t.ex. en kommun verkar för sina invånares ekonomiska välfärd och tillgång till tjänster till bra priser torde detta allmänna intresse ofta sammanfalla med konkurrensintresset. Konfliktlösningsregeln i 3 kap. 27 KL implicerar alltså att såväl konkurrensintresset som (ibland) motstående allmänna intressen är utflöden av eller konkretiseringar av överordnade intressen eller än mer grundläggande rättsprinciper. I förarbetena anges att om konkurrensen skadas av ett visst beteende så måste de skäl som åberopas för att låta beteendet fortgå ha en verklig tyngd och vara av en klart angelägen karaktär. Ju större skadorna på konkurrensen är, desto större styrka bör krävas i fråga om de nämnda skälen. 39 Klart är således att konkurrensintresset har stor tyngd i förhållande till övriga allmänna intressen. Oklart är likväl varför så är fallet, varför inte andra intressen väger tyngre än konkurrensintresset och vilken våg som används för att bedöma de olika intressenas tyngd. Förarbetena ger helt enkelt ingen vägledning i frågan. Det är en fråga för rättstillämpningen att i varje enskilt fall väga konkurrensintresset mot de skäl som åberopas till försvar för beteendet. 40 Viss ledning i frågan vad som skulle kunna utgöra viktiga motstående allmänna intressen kan här hämtas från regeringens proposition 1999/2000:140 Konkurrenspolitik för förnyelse och mångfald. I en diskussion om avvägningen mellan konkurrens och allmänintresset anförs att i situationer, t.ex. i glesbygdsområden, där kundunderlaget är för lågt för att kommersiellt motivera att vissa tjänster tillhandahållas skulle alltså konkurrensintresset få ge vika för andra intressen. 41 Tillgången till själva tjänsterna kan således ibland ha företräde framför t.ex. tillgång till ett flertal leverantörer av tjänsterna. Det kan dock antas att detta sällan kommer att aktualiseras i praktiken. Om det faktiskt finns både privata och offentliga aktörer på en viss marknad 39 Prop. 2008/09:231, s Prop. 2008/09:231, s Prop. 1999/2000:140, s. 87 f.

20 70 NY JURIDIK 1:10 i glesbygd torde det bli svårt att hävda att det inte är kommersiellt motiverat att tillhandhålla tjänster på denna marknad. Om det emellertid endast finns offentliga aktörer på den aktuella marknaden torde frågan om ett konkurrensproblem uppstår över huvud taget aldrig aktualiseras. Hur ska den då domare vid Stockholms tingsrätt som har att göra denna avvägning då agera? Hur ska han eller hon kunna bedöma tyngden i de skäl som åberopas till försvar för ett beteende, om de normer eller principer som dessa skäl stödjer sig på är okända, om inte lagstiftaren anger vilka normer eller principer som kan vara viktigare än konkurrensintresset och vilka som inte är det? Det finns här en uppenbar risk att skönsmässiga och alltså rättsosäkra bedömningar görs, så det finns all anledning att borra djupare i frågan om såväl konkurrensintresset som de motstående allmänna intressena i själva verket emanerar från principer av högre rang. Det finns här inte utrymme att på djupet behandla frågan om dessa principer av högre rang ska anses vara. Några generella synpunkter ska dock lämnas. Frågan om de principer och värderingar som kommer till uttryck i den nya konfliktlösningsregeln är intimt förknippad med frågan om hur ett förbud enligt bestämmelsen ska kunna legitimeras. Ett förbud vid vite och eventuellt utdömande av detta vite innebär att statligt tvång utövas. Sådant tvång får utövas endast om det är legitimt, dvs. kan rättfärdigas. Rättstillämpande instanser står här under det dubbla kravet att juridiska beslut ska vara på samma gång förutsebara och etiskt godtagbara. 42 Detta innebär att ett beslut eller en dom på samma gång måste vara förenligt med tidigare fattade juridiska beslut, såväl lagstiftande som dömande sådana, och förenligt med de grundläggande normer som uttrycks i rättsordningen. 43 I en demokratisk rättsstat vilar den tvingande rättens legitimitet på uppfattningen att dess regler syftar till att tillförsäkra alla en lika grad av privat och offentlig autonomi. 44 Med privat autonomi avses i 42 Peczenik, A., Rätten och förnuftet, 2 uppl., Lund 1988, s. 48 f. 43 Se Dworkin: Political rights are the creatures of both history and morality: what an individual is entitled to have, in civil society, depends on both the practice and the justice of its political institutions. (Dworkin, R., Taking Rights Seriously, Cambridge 1977, s. 87). 44 Se Habermas, J., Om det inre sambandet mellan rättsstat och demokrati, i Diskurs, rätt och demokrati, Daidalos 1995.

21 KONKURRENSBEGRÄNSANDE OFFENTLIG SÄLJVERKSAMHET 71 huvudsak rätten eller friheten att utan statligt ingripande verka i det ekonomiska livet. Den privata autonomin upprätthålls av regler om äganderätt, avtalsfrihet, avtalsbundenhet m.m. Med offentlig autonomi avses i huvudsak rätten eller friheten att utan statligt ingripande att verka som politisk varelse genom användande av demokratiska rättigheter som yttrandefrihet, tryckfrihet, mötesfrihet, organisationsfrihet m.m. De konkurrensrättsliga reglerna anknyter, vilket sällan uppmärksammas, till rätten till lika privat autonomi. Om konkurrensrätten formuleras i termer av individuella rättigheter, vilket är i högsta grad relevant med tanke på möjligheten att begära skadestånd för överträdelser mot förbuden i 2 kap. 1 och 7 KL, kan sägas att konkurrensrätten ytterst syftar till att ge konsumenterna en rätt att köpa varor och tjänster under förhållanden där deras autonomi och valfrihet inte begränsas av näringsidkares enskilda eller sammantagna marknadsmakt. Ur detta perspektiv utgör konkurrensrätten ett oundgängligt komplement till avtalsfriheten som ju i hög grad urholkas om konsumenternas makt i förhållande till företagen blir alltför begränsad. Det är inte för inte som det finns tydliga paralleller mellan reglerna om jämkning av oskäliga villkor i 36 avtalslagen och förbud för dominerande företag att tillämpa oskäliga affärsvillkor i 2 kap. 7 KL, vilket inte minst uttrycks i det faktum att det är med hänvisning till 36 avtalslagen som avtalsvillkor i strid med 2 kap. 7 KL kan ogiltigförklaras. Konkurrensrätten anknyter dock också till rätten till offentlig autonomi. Stora koncentrationer av ekonomisk makt kan riskera att inkräkta på det demokratiska livet. Utövandet av demokratiska rättigheter som yttrandefrihet och mötesfrihet har ekonomiska förutsättningar. Ett dynamiskt politiskt samhälleligt liv förutsätter en viss levnadsstandard hos befolkningen. En alltför kraftig förskjutning av egendom från konsumenter till företag riskerar att underminera denna levnadsstandard och därmed möjligheten att utöva de demokratiska rättigheterna. 45 Vad avser de övriga allmänna intressen som aktualiseras i 3 kap. 27 KL anknyter dessa ofta starkt till rätten till lika offentlig autonomi. Som ovan anförts anges explicit i förarbetena att verksamheter som ligger inom t.ex. den kommunala kompetensen inte kan förbjudas. 45 Se Held, D., Demokratimodeller, 2 uppl. Daidalos 2002, s. 265 ff.

22 72 NY JURIDIK 1:10 Den kommunala kompetensen anger gränserna för det kommunala självstyret. Det kommunala självstyret uttrycker i sin tur en decentralisering av den i 1 kap. 1 1 stycket regeringsformen uttryckta folksuveränitetsprincipen. Demokratin vilar på uppfattningen att endast människor som är herrar över sina egna liv och stiftar lagar för sig själva är fria människor. Därför utgår all makt från folket, i Sveriges fall bl.a. genom allmänna val till riksdag, kommun och landsting. Kommunal verksamhet som ligger inom den kommunala kompetensen kan därför, via kommunfullmäktiges beslut, i någon mån sägas uttrycka vad folket vill. Den nya konfliktlösningsregeln i 3 kap. 27 KL anknyter således till de normativa grundvalarna för den demokratiska rättsstaten. Såväl konkurrensintresset som övriga allmänna intressen anknyter till statens grundläggande uppgift att tillförsäkra alla medborgare en lika hög grad av privat och offentlig autonomi. Det är på basis av dessa normer som den nödvändiga intresseavvägningen i regeln måste göras. Hur detta kommer att gå till i praktiken får framtiden utvisa.

En kommunallag för framtiden (SOU 2015:24)

En kommunallag för framtiden (SOU 2015:24) KKV1007, v1.3, 2012-09-10 YTTRANDE 2015-10-22 Dnr 336/2015 1 (5) Finansdepartementet Kommunenheten 103 33 STOCKHOLM En kommunallag för framtiden (SOU 2015:24) Fi 2015/1581 Konkurrensverket begränsar sitt

Läs mer

Konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet. så fungerar reglerna i konkurrenslagen

Konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet. så fungerar reglerna i konkurrenslagen Konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet så fungerar reglerna i konkurrenslagen Utdrag ur konkurrenslagen (SFS 2008:579) 3 kap. konkurrenslagen (SFS 2008:579) 27 Staten, en kommun eller ett landsting

Läs mer

Policy för kommunal säljverksamhet

Policy för kommunal säljverksamhet Policy för kommunal säljverksamhet Fastställt av kommunfullmäktige 2018-06-18, 125 Bakgrund och regelverk En kommun och dess bolag får bedriva säljverksamhet. Viss verksamhet är reglerad genom speciallagstiftning,

Läs mer

Påstått missbruk av dominerande ställning och påstådd konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet mobila betallösningar för parkering

Påstått missbruk av dominerande ställning och påstådd konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet mobila betallösningar för parkering 327/2018 1 (6) Påstått missbruk av dominerande ställning och påstådd konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet mobila betallösningar för parkering Konkurrensverkets beslut Konkurrensverket kommer

Läs mer

Påstått konkurrensproblem Beställningstrafik i Uddevalla

Påstått konkurrensproblem Beställningstrafik i Uddevalla KKV1025, v1.4, 2013-02-05 BESLUT 2014-03-06 Dnr 509/2013 1 (5) Uddevalla Omnibus AB S Järnvägsgatan 2 451 50 Uddevalla Påstått konkurrensproblem Beställningstrafik i Uddevalla Konkurrensverkets beslut

Läs mer

Konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet

Konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet KKV1000, v1.1, 2009-04-05 2009-11-26 1 (5) Konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet Underlag till anförande i Malmö den 26 november 2009 Generaldirektör Dan Sjöblom, Konkurrensverket Det talade ordet

Läs mer

Nya konkurrenslagstiftningen - konfliktlösningsregeln

Nya konkurrenslagstiftningen - konfliktlösningsregeln Nya konkurrenslagstiftningen - konfliktlösningsregeln Advokat Kaisa Adlercreutz MAQS Law Firm Advokatbyrå 2010-03-24 Vilka är MAQS? Ledande fullservicebyrå i Östersjöregionen 280 personer med kontor i

Läs mer

Konkurrensbegränsande offentlig sälj verksam het

Konkurrensbegränsande offentlig sälj verksam het W Swedish Competition Authority Konkurrensbegränsande offentlig sälj verksam het Bredbandsbåten 29 september 2009 Maria Wieslander, föredragande Mikael Ingemarsson, konkurrensråd ^/KONKURRENSVERKET W Swedish

Läs mer

Ifrågasatt konkurrensbegränsning gällande kommunal bredbandsverksamhet Växjö Energi AB

Ifrågasatt konkurrensbegränsning gällande kommunal bredbandsverksamhet Växjö Energi AB KKV1004, v1.1, 2010-05-05 BESLUT 2010-12-15 Dnr 377/2010 1 (6) Växjö Energi AB Box 497 352 41 VÄXJÖ Ifrågasatt konkurrensbegränsning gällande kommunal bredbandsverksamhet Växjö Energi AB Konkurrensverkets

Läs mer

Betänkandet En generell rätt till kommunal avtalssamverkan (SOU 2017:77)

Betänkandet En generell rätt till kommunal avtalssamverkan (SOU 2017:77) 2018-01-03 Dnr 532/2017 1 (5) Finansdepartementet 103 33 Stockholm Betänkandet En generell rätt till kommunal avtalssamverkan (SOU 2017:77) Fi2017/03967/K Sammanfattning Konkurrensverket avstyrker utredningens

Läs mer

Välkommen till fokus på besöksnäringen. TEMA Konkurrensfrågor

Välkommen till fokus på besöksnäringen. TEMA Konkurrensfrågor Välkommen till fokus på besöksnäringen TEMA Konkurrensfrågor Dagens program Stefan Lundin, chefsjurist på Visita Katarina Magnusson, Konkurrensverket Lena Dalman, förbundsjurist och Lena Svensson, ekonomi

Läs mer

Transportstyrelsens begäran om yttrande över ansökan om tillstånd att bedriva utbildning för yrkesförarkompetens (TSTRYT 2010/14051)

Transportstyrelsens begäran om yttrande över ansökan om tillstånd att bedriva utbildning för yrkesförarkompetens (TSTRYT 2010/14051) KKV1007, v1.1, 2010-03-23 YTTRANDE 2010-05-05 Dnr 240/2010 1 (5) Transportstyrelsen 701 98 Örebro Transportstyrelsens begäran om yttrande över ansökan om tillstånd att bedriva utbildning för yrkesförarkompetens

Läs mer

Konkurrens på lika villkor mellan offentliga och privata aktörer? Erfarenheter från Sverige

Konkurrens på lika villkor mellan offentliga och privata aktörer? Erfarenheter från Sverige Konkurrens på lika villkor mellan offentliga och privata aktörer? Erfarenheter från Sverige 1 Lagregler efter 15 års debatt Underprissättningsutredningen på 90-talet Förhandlingar mellan kommunala sidan

Läs mer

Styrelseutbildning för koncernen Stockholms Stadshus AB 2015. Catharina Gyllencreutz, stadsjurist Stockholms stads juridiska avdelning

Styrelseutbildning för koncernen Stockholms Stadshus AB 2015. Catharina Gyllencreutz, stadsjurist Stockholms stads juridiska avdelning Styrelseutbildning för koncernen Stockholms Stadshus AB 2015 Catharina Gyllencreutz, stadsjurist Stockholms stads juridiska avdelning The Capital of Scandinavia Väsentliga regelverk EU-rätten Regeringsformen

Läs mer

GWA ARTIKELSERIE. Inledning

GWA ARTIKELSERIE. Inledning GWA ARTIKELSERIE Titel: Konkurrensverket attackerar påstådd konkurrensbegränsande säljverksamhet Rättsområde: konkurrensrätt, offentlig rätt Författare: Robert Moldén och Cecilia Hesslén Datum: 2011-09-14

Läs mer

Påstått konkurrensproblem uppdragsverksamhet

Påstått konkurrensproblem uppdragsverksamhet KKV1024, v1.1, 2010-05-05 BESLUT 2010-12-17 Dnr 354/2010 1 (5) Håkan Stockman Hammarbacken 5 182 35 Danderyd Påstått konkurrensproblem uppdragsverksamhet Konkurrensverkets beslut Konkurrensverket kommer

Läs mer

Ökad konkurrens på det uppdragsarkeologiska området vissa ändringar i kulturminneslagen

Ökad konkurrens på det uppdragsarkeologiska området vissa ändringar i kulturminneslagen KKV1007, v1.1, 2010-05-05 YTTRANDE 2011-05-09 Dnr 195/2011 1 (5) Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Ökad konkurrens på det uppdragsarkeologiska området vissa ändringar i kulturminneslagen Ds 2011:6 Sammanfattning

Läs mer

Ifrågasatt konkurrensbegränsning Norrköpings hamn

Ifrågasatt konkurrensbegränsning Norrköpings hamn KKV1024, v1.1, 2010-05-05 BESLUT 2011-06-22 Dnr 435/2010 1 (5) Norrköpings Hamn och Stuveri Aktiebolag Europa Transport i Norrköping AB c/o Dhunér Järvengren Advokatbyrå Att: Advokat Karl Johan Dhunér

Läs mer

Kompletterande förslag till betänkandet En utökad beslutanderätt för Konkurrensverket (SOU 2016:49)

Kompletterande förslag till betänkandet En utökad beslutanderätt för Konkurrensverket (SOU 2016:49) Promemoria Kompletterande förslag till betänkandet En utökad beslutanderätt för Konkurrensverket (SOU 2016:49) Promemorians huvudsakliga innehåll I beredningen av rubricerat betänkande har det uppstått

Läs mer

Konkurrensverkets prioriteringspolicy för tillsynsverksamheten

Konkurrensverkets prioriteringspolicy för tillsynsverksamheten 2018-05-21 Dnr 177/2018 1 (6) Konkurrensverkets prioriteringspolicy för tillsynsverksamheten Urvalet av vilka frågor som ska utredas närmare görs utifrån denna prioriteringspolicy där olika omständigheter

Läs mer

Konkurrera på rätt sätt! Så fungerar konkurrenslagen INFORMATION FRÅN KONKURRENSVERKET

Konkurrera på rätt sätt! Så fungerar konkurrenslagen INFORMATION FRÅN KONKURRENSVERKET Konkurrera på rätt sätt! Så fungerar konkurrenslagen INFORMATION FRÅN KONKURRENSVERKET 1 Kom ihåg!» Samarbeta INTE om priser.» Dela INTE upp marknaden.» Utbyt INTE strategiskt viktig information. 2 Du

Läs mer

Principer för kommunala insatser på bredbandsområdet

Principer för kommunala insatser på bredbandsområdet Principer för kommunala insatser på bredbandsområdet En sund konkurrens leder till att varor och tjänster utvecklas gynnsamt för konsumenterna. Detta gäller även bredbandsmarknaden. Dan Sjöblom, generaldirektör

Läs mer

Svenska Stadsnätsföreningen (SSNf) FRÅGEMALL FÖR STADSNÄTEN SOM HJÄLP I INVENTERING MED ANLEDNING AV KONFLIKTSLÖSNINGSREGLEN. den 24 februari 2010

Svenska Stadsnätsföreningen (SSNf) FRÅGEMALL FÖR STADSNÄTEN SOM HJÄLP I INVENTERING MED ANLEDNING AV KONFLIKTSLÖSNINGSREGLEN. den 24 februari 2010 Svenska Stadsnätsföreningen (SSNf) FRÅGEMALL FÖR STADSNÄTEN SOM HJÄLP I INVENTERING MED ANLEDNING AV KONFLIKTSLÖSNINGSREGLEN den 24 februari 2010 INNEHÅLL 1 INLEDNING... 3 2 AVSNITT KONFLIKTLÖSNINGSREGELN...

Läs mer

Yttrande enligt 23 förordningen (2003:396) om elektronisk kommunikation

Yttrande enligt 23 förordningen (2003:396) om elektronisk kommunikation KKV1007, v1.2, 2011-02-06 YTTRANDE 2012-05-03 Dnr 142/2012 1 (5) Post- och Telestyrelsen Box 5398 102 49 Stockholm Yttrande enligt 23 förordningen (2003:396) om elektronisk kommunikation Er referens 11-9384

Läs mer

Konkurrensen på läkemedelsmarknaden problem, processer och aktuella exempel. Varför konkurrens?

Konkurrensen på läkemedelsmarknaden problem, processer och aktuella exempel. Varför konkurrens? Konkurrensen på läkemedelsmarknaden problem, processer och aktuella exempel Läkemedelsmarknadsdagen 24 september 2013 Karin Roberts, Konkurrenssakkunning Konkurrensavdelning 4 Mångfald och valfrihet Prispress

Läs mer

Ifrågasatt konkurrensbegränsning Gävle Hamn

Ifrågasatt konkurrensbegränsning Gävle Hamn KKV1024, v1.1, 2010-05-05 BESLUT 2010-12-17 Dnr 434/2010 1 (5) Gävle Hamn AB Fredriksskans 805 95 GÄVLE Ifrågasatt konkurrensbegränsning Gävle Hamn Konkurrensverkets beslut Konkurrensverket avskriver ärendet

Läs mer

Företagarombudsmannen

Företagarombudsmannen Företagarombudsmannen Den Nya Välfärden, Box 5625, 114 86 Stockholm, www.dnv.se Ärendenummer: FO 2012-12 Datum: 121114 Utredare: Viktor Robertson, Micha Velasco Utredning avseende kommunal olaglig verksamhet

Läs mer

Växjömålet. - Försäljning av villatomter med krav på fjärrvärme eller passivhusstandard

Växjömålet. - Försäljning av villatomter med krav på fjärrvärme eller passivhusstandard Växjömålet - Försäljning av villatomter med krav på fjärrvärme eller passivhusstandard Såsom Profu tolkat Stockholms tingsrätts dom från 16:e november 2015 Bakgrund Växjö kommun har vid försäljning av

Läs mer

Vertikala konkurrensbegränsande avtal

Vertikala konkurrensbegränsande avtal Näringsutskottets betänkande 2010/11:NU5 Vertikala konkurrensbegränsande avtal Sammanfattning Utskottet tillstyrker regeringens förslag (prop. 2009/10:236) till ändringar i lagen (2008:581) om gruppundantag

Läs mer

Riktlinje kring hantering av statligt stöd

Riktlinje kring hantering av statligt stöd Beslut Datum Diarienr 2018-11-20 2018/00216 1(6) GD-nummer 2018/00003-85 Riktlinje kring hantering av statligt stöd Syfte med riktlinjen Denna riktlinje beskriver översiktligt reglerna om statligt stöd

Läs mer

Offentlig näringsverksamhet och den svenska konkurrenslagen

Offentlig näringsverksamhet och den svenska konkurrenslagen Nordisk Administrativt Tidsskrift nr. 2/2016, 93. årgang 79 Offentlig näringsverksamhet och den svenska konkurrenslagen Af Tobias Indén Nordisk Administrativt Tidsskrift nr. 2/2016, 93. årgang Tobias Indén

Läs mer

STATEN konkurrerar på ojämlika villkor

STATEN konkurrerar på ojämlika villkor STATEN konkurrerar på ojämlika villkor Av Fredrik Olsson 1 Den 1 november förra året trädde den nya konkurrenslagen (2008:579) i kraft. Bland annat fick Konkurrensverket då ökade befogenheter genom möjlighet

Läs mer

Stockholm den 1 oktober 2014

Stockholm den 1 oktober 2014 R-2014/1149 Stockholm den 1 oktober 2014 Till Socialdepartementet S2014/5303/RU Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 3 juli 2014 beretts tillfälle att avge yttrande över Genomförandeutredningens

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-02-29

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-02-29 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-02-29 Närvarande: F.d. justitierådet Bo Svensson och f.d. regeringsrådet Leif Lindstam samt justitierådet Per Virdesten. Offentlig upphandling från eget

Läs mer

Konfliktlösningsregeln ett klargörande av rättsläget?

Konfliktlösningsregeln ett klargörande av rättsläget? Konfliktlösningsregeln ett klargörande av rättsläget? När den s.k. konfliktlösningsregeln för snart fyra år sedan infördes i konkurrenslagen överlämnades ett antal frågor till den framtida rättstilllämpningen

Läs mer

Utredning vid misstänkta överträdelser av konkurrensreglerna

Utredning vid misstänkta överträdelser av konkurrensreglerna Utredning vid misstänkta överträdelser av konkurrensreglerna Juni 2013 Så här gör Konkurrensverket sina utredningar Den här broschyren riktar sig till företag och andra intressenter som är berörda av en

Läs mer

Vem ska återkräva olagligt statsstöd?

Vem ska återkräva olagligt statsstöd? olagligt för mottagare av Det är för närvarande svårt för företag att vidta rättsliga åtgärder mot olagligt i Sverige och återkrav av sådant stöd är en sällsynt företeelse. Den 7 februari 2013 överlämnade

Läs mer

Mål T-219/99. British Airways pic mot Europeiska gemenskapernas kommission

Mål T-219/99. British Airways pic mot Europeiska gemenskapernas kommission Mål T-219/99 British Airways pic mot Europeiska gemenskapernas kommission "Konkurrens Missbruk av dominerande ställning Kommissionens behörighet Diskriminering mellan flygbolag Den relevanta branschmarknaden

Läs mer

Konkurrensverket. Malmö den 26 januari Johan Jonzon

Konkurrensverket. Malmö den 26 januari Johan Jonzon Konkurrensverket Malmö den 26 januari 2017 Johan Jonzon 1 Agenda: Allmänt om konkurrensverket KOS-reglerna Konkurrensverkets utvärdering av reglerna Prioriteringspolicy och vägen framåt Ytterligare vägledning

Läs mer

Företagarombudsmannen Den Nya Välfärden, Box 5625, 114 86 Stockholm, www.dnv.se

Företagarombudsmannen Den Nya Välfärden, Box 5625, 114 86 Stockholm, www.dnv.se Företagarombudsmannen Den Nya Välfärden, Box 5625, 114 86 Stockholm, www.dnv.se SLUTLIG BEDÖMNING Ärendenummer: FO 2007-012 Datum: 2007-06-07 Utredning avseende ett kommunalt bolags ombyggnad av lokaler

Läs mer

EG-domstolen har i visst fall funnit att kommuner gemensamt kan utöva ett bestämmande inflytande över ett interkommunalt aktiebolag.

EG-domstolen har i visst fall funnit att kommuner gemensamt kan utöva ett bestämmande inflytande över ett interkommunalt aktiebolag. KKV1000, v1.1, 2009-04-05 REFERAT 2009-09-21 1 (5) EG-domstolens dom den 10 september 2009 i mål C-573/07 (Ponte Nossa) EG-domstolen har i visst fall funnit att kommuner gemensamt kan utöva ett bestämmande

Läs mer

Finansdepartementet. Avdelningen för offentlig förvaltning. Ändring i reglerna om aggressiv marknadsföring

Finansdepartementet. Avdelningen för offentlig förvaltning. Ändring i reglerna om aggressiv marknadsföring Finansdepartementet Avdelningen för offentlig förvaltning Ändring i reglerna om aggressiv marknadsföring Maj 2015 1 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Förslag till lag om ändring i marknadsföringslagen

Läs mer

Konkurrensrätt- Introduktion

Konkurrensrätt- Introduktion Konkurrensrätt- Introduktion "Det är konkurrensen som gör att marknadsekonomin fungerar. Det är den fria konkurrensen som driver bagaren att baka ett gott bröd, slaktaren att möra ett bra kött och bryggaren

Läs mer

Front Advokater. Stadsnät för Sverige in i framtiden i juridiken och praktiken. Advokat Kaisa Adlercreutz och jur. kand. Amir Daneshpip.

Front Advokater. Stadsnät för Sverige in i framtiden i juridiken och praktiken. Advokat Kaisa Adlercreutz och jur. kand. Amir Daneshpip. Front Advokater Stadsnät för Sverige in i framtiden i juridiken och praktiken Advokat Kaisa Adlercreutz och jur. kand. Amir Daneshpip 22 mars 2017 En kort tillbakablick 90-talet den digitala revolutionens

Läs mer

1 Den tidigare beredningen beskrivs i en promemoria av den 17 februari 2010 från ordförandeskapet till

1 Den tidigare beredningen beskrivs i en promemoria av den 17 februari 2010 från ordförandeskapet till Diskussionsunderlag från Europeiska unionens domstol angående vissa aspekter av Europeiska unionens anslutning till Europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande

Läs mer

Ifrågasatt missbruk av dominerande ställning

Ifrågasatt missbruk av dominerande ställning KKV1004, v1.2, 2011-02-05 BESLUT 2012-03-02 Dnr 632/2009 1 (5) Sodastream International Ltd. Advokat Johan Karlsson Advokatfirman Vinge KB Box 1703 111 87 Stockholm Ifrågasatt missbruk av dominerande ställning

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i konkurrenslagen (1993:20); Utkom från trycket den 8 juni 2004 utfärdad den 27 maj 2004. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om konkurrenslagen (1993:20)

Läs mer

Kommunen som konkurrent

Kommunen som konkurrent Kommunen som konkurrent Kommunalrättsliga befogenheter och konkurrensrättsliga begränsningar TOBIAS INDÉN IUSTUS FÖRLAG Innehållsförteckning Förord 5 Förkortningar 13 DEL I: INTRODUKTION 15 1 Inledning

Läs mer

Yttrande över SOU 2012:84 Näringsförbud tillsyn och effektivitet

Yttrande över SOU 2012:84 Näringsförbud tillsyn och effektivitet YTTRANDE Diarienr AD 138/2013 851 81 Sundsvall 2013-04-16 1 (5) Tfn: 060-18 40 00 Fax: 060-12 98 40 bolagsverket@bolagsverket.se www.bolagsverket.se Näringsdepartementet Enheten för marknad och konkurrens

Läs mer

KONKURRENSKOMMISSIONEN KKO 02-064

KONKURRENSKOMMISSIONEN KKO 02-064 KONKURRENSKOMMISSIONEN KKO 02-064 PM 2 2002-12-11 SLUTLIG BEDÖMNING Fråga om snedvridning av konkurrensen genom bristande affärsmässighet vid offentlig upphandling (otillbörligt gynnande). Vindelns kommun

Läs mer

AVSKRIFT MARKNADSDOMSTOLEN BESLUT 2000: Dnr A 1/00

AVSKRIFT MARKNADSDOMSTOLEN BESLUT 2000: Dnr A 1/00 1 AVSKRIFT MARKNADSDOMSTOLEN BESLUT 2000:3 2000-02-03 Dnr A 1/00 ÖVERKLAGAT BESLUT Stockholms tingsrätts, avd. 8, beslut 1999-12-15 i ärende Ä 16791-99, bilaga (ej bilagd här) KLAGANDE Svenska Petroleum

Läs mer

MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2015:17 2015-11-17 Mål nr A 6/14

MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2015:17 2015-11-17 Mål nr A 6/14 MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2015:17 2015-11-17 Mål nr A 6/14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Stockholms tingsrätts, avdelning 5, dom den 9 maj 2014 i mål T 9245-12, bilaga KLAGANDE ATV-MEDIA Aktiebolag, 556455-6917, Kabelvägen

Läs mer

Påstått konkurrensproblem marknaden för bilannonseringsplattformar

Påstått konkurrensproblem marknaden för bilannonseringsplattformar 2017-06-15 Dnr 601/2015 1 (7) Påstått konkurrensproblem marknaden för bilannonseringsplattformar Konkurrensverkets beslut Konkurrensverket kommer inte att utreda saken ytterligare. Ärendet Klagomål Under

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-09-03. Närvarande: F.d. justitieråden Marianne Eliason och Dag Victor samt justitierådet Lennart Hamberg.

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-09-03. Närvarande: F.d. justitieråden Marianne Eliason och Dag Victor samt justitierådet Lennart Hamberg. 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-09-03 Närvarande: F.d. justitieråden Marianne Eliason och Dag Victor samt justitierådet Lennart Hamberg. Lag om uthyrning av arbetstagare Enligt en lagrådsremiss

Läs mer

och Värmdö Sammanfattning Hemställan

och Värmdö Sammanfattning Hemställan Förbud mot kommunala gym i Stockholm och Värmdö Sammanfattning Sveriges Riksdag beslutade hösten 2009 att ändra konkurrenslagen, i syfte att undanröja konkurrenskonflikter mellan privat och offentlig sektor.

Läs mer

Påstått konkurrensproblem offentlig försäljning av företagshälsovård. Konkurrensverkets beslut

Påstått konkurrensproblem offentlig försäljning av företagshälsovård. Konkurrensverkets beslut KKV1024, v1.1, 2010-05-05 BESLUT 2010-11-24 Dnr 27/2010 1 (6) Räddningshälsan i Stockholm AB Idrottsvägen 4 134 40 Gustavsberg Påstått konkurrensproblem offentlig försäljning av företagshälsovård Konkurrensverkets

Läs mer

R-2003/0827 Stockholm den 30 oktober 2003

R-2003/0827 Stockholm den 30 oktober 2003 R-2003/0827 Stockholm den 30 oktober 2003 Till Socialdepartementet Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 18 juli 2003 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandena Alkohol i tryckta skrifter

Läs mer

Lagstiftning och reglering - Ett år med den nya konkurrenslagstiftningen

Lagstiftning och reglering - Ett år med den nya konkurrenslagstiftningen Lagstiftning och reglering - Ett år med den nya konkurrenslagstiftningen Advokat Kaisa Adlercreutz MAQS Law Firm Advokatbyrå 2011-03-22 Konfliktlösningsregeln - bakgrund Kommuner, landsting och staten

Läs mer

ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSANALYSEN. Följedokument till. KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr../..

ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSANALYSEN. Följedokument till. KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr../.. SV SV SV EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 20.4.2010 SEK(2010) 414 ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSANALYSEN Följedokument till KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU)

Läs mer

Konkurrensverkets författningssamling

Konkurrensverkets författningssamling Konkurrensverkets författningssamling ISSN 1103-6303 Konkurrensverkets allmänna råd om eftergift och nedsättning av konkurrensskadeavgift KKVFS 2012:1 Utkom från trycket den 26 september 2012 beslutat

Läs mer

Misstänkt konkurrensbegränsande samarbete skärande verktyg

Misstänkt konkurrensbegränsande samarbete skärande verktyg 2019-03-12 Dnr 398/2018 1 (6) Misstänkt konkurrensbegränsande samarbete skärande verktyg Konkurrensverkets beslut Konkurrensverket kommer inte att utreda saken ytterligare. Ärendet Konkurrensverket har

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2016-03-15 Närvarande: F.d. justitieråden Severin Blomstrand och Annika Brickman samt justitierådet Agneta Bäcklund. Ändringar i lagen om tillämpning av Europeiska

Läs mer

Yttrande till Konkurrensverket: Nationalarena i bowling

Yttrande till Konkurrensverket: Nationalarena i bowling Malmö stad Fritidsförvaltningen Handläggande avd: Administrativa avdelningen Ärende nr: 6 Datum: 2012-04-10 Ärende: Yttrande till Konkurrensverket: Nationalarena i bowling Sammanfattning: Konkurrensverket

Läs mer

Risk för påföljd får fler att följa upphandlingsreglerna

Risk för påföljd får fler att följa upphandlingsreglerna 2009-10-28 1 (5) Risk för påföljd får fler att följa upphandlingsreglerna Anförande av generaldirektör Dan Sjöblom, Konkurrensverket Runda bords-möte i Sundsvall den 28 oktober 2009. Arrangör: Konkurrensverket

Läs mer

Mål C-49/92 Ρ. Europeiska gemenskapernas kommission mot Anic Partecipazioni SpA

Mål C-49/92 Ρ. Europeiska gemenskapernas kommission mot Anic Partecipazioni SpA Mål C-49/92 Ρ Europeiska gemenskapernas kommission mot Anic Partecipazioni SpA "Överklagande Kommissionens arbetsordning Kommissionsledamöternas antagande av ett beslut i kollegium Konkurrensregler tillämpliga

Läs mer

Företagarombudsmannen

Företagarombudsmannen Företagarombudsmannen Den Nya Välfärden, Box 5625, 114 86 Stockholm, www.dnv.se Ärendenummer: FO 2013-013 Datum: 2013-02-07 Utredare: Viktor Robertson, Micha Velasco BÅSTADS KOMMUNALA BOLAG KRINGGÅR REGELVERK

Läs mer

Konkurrensverkets hantering av tips och förfrågningar

Konkurrensverkets hantering av tips och förfrågningar Konkurrensverkets hantering av tips och förfrågningar Konkurrensverket tar gärna emot tips och förfrågningar Det är värdefullt för Konkurrensverket att få information om problem inom både konkurrens-

Läs mer

Politisk information i skolan

Politisk information i skolan Juridisk vägledning Granskad oktober 2012 Mer om Politisk information i skolan Det är bra om skolan uppmuntrar att politiska partier kommer till skolan och tar tillvara de möjligheter som denna samverkan

Läs mer

Rätten till årskort för jakt m.m.

Rätten till årskort för jakt m.m. UTREDNING SOLVIT Dnr 313-0184-2007 Dnr 313-0214-2007 För kännedom Chefen, UD-EIM G Grén, UD-EIM B Örnstedt, Jo Finansdepartementet Statens Jordbruksverk DO E Gustavsson, Naturresurs- och rennäringsenheten,

Läs mer

RevisionenVästra Götalandsregionen, VGR Granskning av externa intäkter

RevisionenVästra Götalandsregionen, VGR Granskning av externa intäkter Granskning Externa intäkter Dnr: Rev 53-2010 Genomförd av: PWC AB Behandlad av Revisorskollegiet den 8 juni 2010 www.pwc.com/se RevisionenVästra Götalandsregionen, VGR Granskning av externa intäkter Lotta

Läs mer

En ändamålsenlig kommunal redovisning (SOU 2016:24)

En ändamålsenlig kommunal redovisning (SOU 2016:24) KKV1007, v1.3, 2012-09-10 YTTRANDE 2016-06-23 Dnr 304/2016 1 (6) Finansdepartementet Kommunenheten 103 33 STOCKHOLM En ändamålsenlig kommunal redovisning (SOU 2016:24) Fi2016/01153/K Konkurrensverket begränsar

Läs mer

KONKURRENSKOMMISSIONEN KKO

KONKURRENSKOMMISSIONEN KKO KONKURRENSKOMMISSIONEN KKO 01-055 062 PM-2 2001-09-12 SLUTLIG BEDÖMNING Fråga om snedvridning av konkurrensen genom bristande affärsmässighet vid offentlig upphandling (direktupphandling). Ett antal kommuner

Läs mer

Förord... XVII Förkortningar... XIX Författarnas inledning... XXI

Förord... XVII Förkortningar... XIX Författarnas inledning... XXI Innehåll Förord... XVII Förkortningar... XIX Författarnas inledning... XXI Avsnitt I. Allmänt om konkurrensrätten i Sverige... 1 1. Inledning... 3 2. Syfte och ändamål... 9 3. Huvuddragen i EUs konkurrensregler

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i konkurrenslagen (1993:20); SFS 2000:88 Utkom från trycket den 14 mars 2000 utfärdad den 2 mars 2000. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om konkurrenslagen

Läs mer

SÖKANDE Konsumentombudsmannen (KO), Box 48, 651 02 KARLSTAD

SÖKANDE Konsumentombudsmannen (KO), Box 48, 651 02 KARLSTAD MARKNADSDOMSTOLENS DOM 2009:13 2008: Datum 2009-06-04 Dnr B 8/08 SÖKANDE Konsumentombudsmannen (KO), Box 48, 651 02 KARLSTAD MOTPART Bank2 Bankaktiebolag, Box 7824, 103 97 STOCKHOLM Ombud: advokaten P-E.

Läs mer

Stockholm den 29 november 2007

Stockholm den 29 november 2007 R-2007/1258 Stockholm den 29 november 2007 Till Näringsdepartementet N2006/10823/MK Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 9 oktober 2007 beretts tillfälle att avge yttrande över Näringsdepartementets

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 30 december 2004 Ö 1918-03 KLAGANDE RGP Dental Inc., 22 Burnside Street, 02809 BRISTOL R1, USA Ombud: advokaten HS MOTPART SunDesign

Läs mer

Avdelningen för juridik

Avdelningen för juridik Cirkulärnr: 08:34 Diarienr: 08/1933 Handläggare: Avdelning: Ulf Palm Datum: 2008-05-09 Mottagare: Rubrik: Avdelningen för juridik Kommuner Landsting/regioner Kommunala företag Kommundirektörer Landstingsdirektörer

Läs mer

Grunder, omständigheter och utveckling av talan

Grunder, omständigheter och utveckling av talan Stockholm den 16 juni 2015 Mark- och miljööverdomstolen Rotel 0601 Box 2290 103 17 Stockholm Enbart per e-post Mål nr P 2270-15, Tyresö kommun m.fl../. Anna-Karin Lundberg m.fl., angående detaljplan för

Läs mer

KOMMISSIONENS TILLKÄNNAGIVANDE. om ett förenklat förfarande för handläggning av vissa koncentrationer enligt rådets förordning (EEG) nr 4064/89

KOMMISSIONENS TILLKÄNNAGIVANDE. om ett förenklat förfarande för handläggning av vissa koncentrationer enligt rådets förordning (EEG) nr 4064/89 KOMMISSIONENS TILLKÄNNAGIVANDE om ett förenklat förfarande för handläggning av vissa koncentrationer enligt rådets förordning (EEG) nr 4064/89 (Text med betydelse för EES) 1. I detta tillkännagivande beskrivs

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i konkurrenslagen (1993:20); SFS 2002:595 Utkom från trycket den 24 juni 2002 utfärdad den 13 juni 2002. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om konkurrenslagen

Läs mer

Beräkning av konkurrensskadeavgift

Beräkning av konkurrensskadeavgift 2009-06-25 Dnr 394/2009 1 (6) Beräkning av konkurrensskadeavgift Inledning 1. Med stöd av 3 kap. 5 konkurrenslagen (2008:579) kan Konkurrensverket yrka konkurrensskadeavgift i Stockholms tingsrätt för

Läs mer

Västra Götalandsregionen Vårdval Rehab

Västra Götalandsregionen Vårdval Rehab KKV1015, v1.4, 2013-01-18 BESLUT 2014-12-12 Dnr 333/2014 1 (5) Västra Götalandsregionen Regionens Hus 462 80 Vänersborg Västra Götalandsregionen Vårdval Rehab Konkurrensverkets beslut Västra Götalandsregionen

Läs mer

Överlåtelse av tillstånd att använda radiosändare enlig lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation; fråga om medgivande.

Överlåtelse av tillstånd att använda radiosändare enlig lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation; fråga om medgivande. BESLUT Datum Vår referens Sida 2011-08-15 Dnr: 11-7801 1(13) Spektrumavdelningen Kristian Viidas Telenor Sverige AB Box 4247 116 88 Stockholm Tele2 AB c/o Tele2 Sverige AB, Box 62 164 94 Kista Tele2 Sverige

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Skadestånd och Europakonventionen

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Skadestånd och Europakonventionen 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2017-06-13 Närvarande: F.d. justitieråden Severin Blomstrand och Annika Brickman samt justitierådet Svante O. Johansson. Skadestånd och Europakonventionen

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Valfrihetssystem hos Arbetsförmedlingen

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Valfrihetssystem hos Arbetsförmedlingen 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2010-03-03 Närvarande: F.d. regeringsrådet Leif Lindstam, f.d. justitierådet Lars Dahllöf och regeringsrådet Carina Stävberg. Valfrihetssystem hos Arbetsförmedlingen

Läs mer

Utkast av lagrådsremissen Ny kollektivtrafiklag. Sammanfattning N2010/1026/TE

Utkast av lagrådsremissen Ny kollektivtrafiklag. Sammanfattning N2010/1026/TE KKV1001, v1.1, 2009-04-24 2010-02-18 Dnr 137/2010 1 (5) Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Utkast av lagrådsremissen Ny kollektivtrafiklag N2010/1026/TE Sammanfattning Konkurrensverket har allmänt sett

Läs mer

Företagarombudsmannen

Företagarombudsmannen Företagarombudsmannen Den Nya Välfärden, Box 5625, 114 86 Stockholm, www.dnv.se Ärendenummer: FO 2013-010 Datum: 2013-02-07 Utredare: Viktor Robertson, Micha Velasco ALVESTAS KOMMUNALA BOLAG KRINGGÅR REGELVERK

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2010-02-09. Upphandling från statliga och kommunala företag

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2010-02-09. Upphandling från statliga och kommunala företag 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2010-02-09 Närvarande: F.d. justitierådet Staffan Magnusson, f.d. regeringsrådet Lars Wennerström och regeringsrådet Eskil Nord. Upphandling från statliga

Läs mer

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN SV RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN om läget när det gäller arbetet med riktlinjerna för statligt stöd till tjänster av allmänt ekonomiskt intresse 1. RAPPORTENS SYFTE I sina slutsatser uppmanar Europeiska rådet

Läs mer

Olagligt statsstöd (SOU 2011:69) Remiss från Näringsdepartementet

Olagligt statsstöd (SOU 2011:69) Remiss från Näringsdepartementet PM 2012: RI (Dnr 001-2350/2011) Olagligt statsstöd (SOU 2011:69) Remiss från Näringsdepartementet Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Som svar på remissen Olagligt statsstöd

Läs mer

Yttrande med anledning av förslag till översiktsplan 2011 för Eskilstuna kommun

Yttrande med anledning av förslag till översiktsplan 2011 för Eskilstuna kommun Stockholm den 1 september 2011 Eskilstuna kommun Planavdelningen 631 86 Eskilstuna Yttrande med anledning av förslag till översiktsplan 2011 för Eskilstuna kommun Med stöd av bifogade fullmakter får vi

Läs mer

Offentlig säljverksamhet. Förbundsjurist Lena Dalman lena.dalman@skl.se

Offentlig säljverksamhet. Förbundsjurist Lena Dalman lena.dalman@skl.se Offentlig säljverksamhet Förbundsjurist Lena Dalman lena.dalman@skl.se - vilken rättsutveckling har vi sett? Nulägesrapport 2014-08-29 - Fem mål har avgjorts. - Skelleftebuss i Stockholms tingsrätt (förlust

Läs mer

Nya regler för ramavtal. Advokat Ulf Yxklinten 17 februari 2016 i Malmö

Nya regler för ramavtal. Advokat Ulf Yxklinten 17 februari 2016 i Malmö Nya regler för ramavtal Advokat Ulf Yxklinten 17 februari 2016 i Malmö Tiden efter den18 april 2016 Från och med den 19 april 2016 kommer: de svenska förvaltningsdomstolarna att vara skyldiga att tolka

Läs mer

Transparenslagen - Regler för bättre konkurrens. Mål för konkurrenspolitiken

Transparenslagen - Regler för bättre konkurrens. Mål för konkurrenspolitiken 2007-11-20 1 (5) Det talade ordet gäller Inledningsanförande av generaldirektör Claes Norgen vid Konkurrensverkets konferens Transparenslagen regler för bättre konkurrens den 20 november 2007 i Stockholm

Läs mer

Entreprenad, fjärrundervisning och distansundervisning (SOU 2017:44)

Entreprenad, fjärrundervisning och distansundervisning (SOU 2017:44) 2017-10-12 Dnr 370/2017 1 (5) Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Entreprenad, fjärrundervisning och distansundervisning (SOU 2017:44) U2017/02532/GV Sammanfattning Konkurrensverket avgränsar sitt

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Förbud mot erkännande av utländska barnäktenskap

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Förbud mot erkännande av utländska barnäktenskap LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2018-06-19 Närvarande: F.d. justitierådet Severin Blomstrand samt justitieråden Kerstin Calissendorff och Thomas Bull Förbud mot erkännande av utländska barnäktenskap

Läs mer

Ändring av konkurrensverkets allmänna råd om eftergift och nedsättning av konkurrensskadeavgift, samt konkurrensverkets

Ändring av konkurrensverkets allmänna råd om eftergift och nedsättning av konkurrensskadeavgift, samt konkurrensverkets KKV2000, v1.2, 2011-02-05 2014-11-04 Dnr 559/2014 1 (6) Ändring av konkurrensverkets allmänna råd om eftergift och nedsättning av konkurrensskadeavgift, samt konkurrensverkets allmänna råd om näringsförbud

Läs mer

Påstått konkurrensproblem tillgång till svartfiber

Påstått konkurrensproblem tillgång till svartfiber KKV1004, v1.6, 2014-12-17 BESLUT 2015-07-13 Dnr 220/2015 1 (8) Bahnhof AB Box 7702 103 95 Stockholm TeliaSonera Skanova Access AB Box 93 123 22 Farsta Påstått konkurrensproblem tillgång till svartfiber

Läs mer

Stockholm den 13 februari 2007 R-2006/1365. Till Finansdepartementet

Stockholm den 13 februari 2007 R-2006/1365. Till Finansdepartementet R-2006/1365 Stockholm den 13 februari 2007 Till Finansdepartementet Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 15 november 2006 beretts tillfälle att lämna synpunkter på Svenskt Näringslivs promemoria

Läs mer