Idéer för sexualundervisningen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Idéer för sexualundervisningen"

Transkript

1 Idéer för sexualundervisningen Både nya och erfarna lärare kan hitta inspiration i vår idébank. Du får använda materialet fritt och kopiera våra förslag. Om du själv har goda erfarenheter eller idéer som du vill dela med dig kan du klicka här! Att tänka på Det är skillnad på vad man fokuserar på i undervisningen i de yngre och de äldre klasserna. Men generellt ligger mycket fokus för barn i puberteten på vad som är normalt. De pratar inte längre lika mycket om sex med sina föräldrar som de gjorde för bara 10 år sedan, men de är väldigt medvetna om sin kropp och sitt utseende. Många elever har blivit påverkade av internet och media, och kan ha en bild av sexualiteten som mer kommer utifrån än från egna känslor eller erfarenheter. Vissa har fått uppfattningen att allt är tillåtet och då ska allt också prövas, åtminstone en gång. Många har läst eller tittat på porr och är osäkra på vad som är verklighet och vilka förväntningar som ställs på dem. Undersökningar har också visat att ungdomar vet väldigt lite om den egna kroppen. Därför är det viktigt att de får grundläggande kunskaper i ämnet och en insikt i vad som är normalt. Om böckerna Vi har lagt stor vikt vid att böckerna ska kunna användas i mångkulturella klasser. Böckerna är en blandning av fakta, dagboksutdrag, brev och intervjuer. De är skrivna på ett språk som är lätt att förstå. Vi har inte rättat några stav- eller skrivfel i e-postmeddelanden, brev eller dagboksanteckningar. Undervisningen Du kan dela upp undervisningen i olika teman, t.ex.: kroppen och puberteten förhållanden och känslor rättigheter och historia 1. Eleverna ska få en förståelse för hur killars och tjejers kroppar ser ut och reagerar när de kommer i puberteten. Målet är att de ska lära känna och lita på sin egen kropp. Bestäm vem som redogör för varje grupp i salen. Börja med att få alla ord de känner till för könsorganen sagda. Förklara för dem och avtala vilka ord ni ska använda i skolan. Tänk på att inte blanda slangord för killarnas könsorgan med mer korrekta ord för tjejernas organ t.ex. snopp och slida, utan håll er till penis och slida.

2 2. Låt dem skriva ned allt de tänker på när de ska beskriva förhållanden och känslor. I multikulturella klasser kan det vara en fördel att informera föräldrarna om undervisningens innehåll. Då blir det lättare för eleverna att vara avslappnade under lektionerna. Annars kan det hända att vissa av eleverna är frånvarande. 3. Använd gärna material på DVD och inspelade TV-program då och då. Årskurs 4-5: I de yngre klasserna har tjejerna ofta kommit längre i puberteten än killarna och därför delar många lärare/skolsköterskor upp dem i kill- och tjejgrupper under några av timmarna. Det är vår uppfattning att fakta om kroppens anatomi kan ges samtidigt till hela gruppen, eftersom alla är intresserade av både det egna och det motsatta könet. Årskurs 6-8: Särskilt i de äldre klasserna är de viktigt att du på förhand tänker igenom vilken roll du ska ha i de diskussioner som säkert kommer att uppstå i klassen. Vill du påverka elevernas uppträdande och attityder genom att delta i diskussionerna och kanske nyansera åsikter som tenderar att bli något svart/vita? Eller vill du lägga mer tyngd på att ge eleverna insikt och kunskap så att de kommer att klara sig själva och göra sina egna val. Det är viktigt att du vet var eleverna står både mognadsmässigt och kunskapsmässigt i sexuella frågor, men även vad gäller blyghet och förtroende för dig och varandra. I de yngre klasserna är det viktigt att eleverna pratar med varandra, delar sina erfarenheter och berättar om sina egna upplevelser för varandra, så att de kan koppla dem till sin egen vardag. Diskussion i grupper Ju mer aktiva eleverna är under lektionerna, desto mer nyanserad blir undervisningen. Se till att varje elev sitter med i små grupper med andra elever som han/hon vill eller klarar av att prata med under lektionen. Du kan t.ex. börja med att låta eleverna diskutera i fem minuter i små grupper om ämnen som: 1. Varför betyder utseendet så mycket för många? Hur visar man någon att man är kär? Vad gör man om man är kär i två personer samtidigt? Hur gör man slut på ett bra sätt? Vad tänder tjejer respektive killar på? Är killar och tjejer förälskade på olika sätt? Vad betyder det att få till det? Den första dejten Första gången du höll en tjej/kille i handen Din första kyss (eller liknande) När är man mogen för sex? Ge eleverna en bild av en man och en kvinna och be dem rita in de kvinnliga och manliga könsorganen Var kommer mensen från? Varför får flickor mens men inte pojkar? Hur vet man om man gillar tjejer eller killar eller både och? Ska föräldrarna lägga sig i vem man är ihop med? Välj ett av ovanstående ämnen till att börja med.

3 2. Du kan skapa en anonym frågelåda för ämnen som eleverna själva vill diskutera. Det kan ge en annan öppenhet och livligare diskussion när man hör vad andra frågar om. Du kan hitta mängder av frågor och svar på libresse.se under Expertråd. Läsarbreven kan bli en utgångspunkt för en bra diskussion. Du kan också börja med att se en film eller söka på internet. 3. Om diskussionerna leder till oenigheter vilket de ofta gör på grund av olika mognadsnivåer, åsikter, attityder och fördomar be ett av könen förklara det andras argument. Om killarna skrattar åt något som tjejerna säger, få då tjejerna att analysera killarnas reaktion. Om tjejerna fnittrar och antyder att de tycker att killarna är konstiga, barnsliga, dumma eller taskiga, fråga då vad killarna tror är anledningen till att tjejerna har den uppfattningen om dem. Beroende på hur mogna eleverna är kan du eventuellt hämta lite idéer från de äldre klasserna nedan. Det är en bra idé att utvärdera lektionerna tillsammans med eleverna. De äldre klasserna 1. Undervisningen utgår ofta från fakta om hur könsorganen ser ut, vad de har för funktion, preventivmedel och könssjukdomar. Detta är viktiga fakta. Trots det är vår erfarenhet att eleverna får ut mer av lektionerna när de kretsar kring känslor, förhållanden och tankar om det andra könet. Ibland kan det vara en fördel att separera flickorna och pojkarna. Du kan börja med en gemensam grundlektion för att sedan dela upp dem för att diskutera mer intima ämnen. 2. Det kan vara en god idé att väva in både verkliga och fiktiva historier i dina lektioner. Du kan t.ex. välja ett e-postmeddelande eller en dagboksanteckning från boken Klara färdiga att läsa upp för klassen och sedan fråga hur eleverna ser på saken. Om du väljer att använda e-postmeddelandet i Klara färdiga där en flicka blir kallad billig för att hon hade oralsex med en tillfällig pojkvän kan det bli en diskussion om vad det är som gör att en tjej anses vara billig. Hur är det med killar, kan de också vara billiga? Är det normalt med oralsex? Hur lär man sig sex, hur kan man experimentera och samtidigt vara rädd om sig själv och sitt rykte? Från boken Klara färdiga kan du även välja berättelsen om tjejen som fått känslor för en annan tjej. Fråga vad dina elever tycker om homosexuella killar och tjejer. Eventuellt kan du låta dem diskutera det först med bänkgrannen i fem minuter. Ett annat val är tjejen som undrar om sex under mensen, om hon ser normal ut, eller hon som tycker att hon är platt som en planka. Många av berättelserna kan vara en grund till diskussioner kring vad eleverna tror eller tycker är normalt och vilka förväntningar de har på varandra.

4 3. Om du summerar med att t.ex. fråga vad det motsatta könet fick ut av att höra berättelserna, kan din lektion ge dem nya eller mer nyanserade kunskaper. 4. Du kan också dela in lektionen i olika teman: Förhållanden Finns det skillnader mellan hur killar och tjejer blir kära? Hur visar man att man är kär? Vad är skillnaden mellan att bli kär och att få till det? Vilka signaler från den du är kär i tolkar du som att det är ok att gå längre? Hur säger man till sin kille/tjej att man känner för att ha sex? Är det okej att ha sex utan att vara ihop? När är man mogen för sex? När är det lagligt att ha sex (när blir du byxmyndig )? Vilka förväntningar har du på första gången du har sex? Hur mycket betyder dina vänners åsikter om killen/tjejen du är kär i? Vad gör du om du blir kär i din kompis kille/tjej? Hur gör man slut på ett bra sätt? 5. Då och då kan du fråga Vad vill ni tjejer/killar höra mer om? På så sätt skapar du intresse, koncentration och nyfikenhet på både nya ämnen och kunskaper om det motsatta könet. Kanske leder det till en diskussion kring svartsjuka: Vad är svartsjuka? Vad händer i ett förhållande om en partner är väldigt svartsjuk? Vad gör du om du har varit otrogen berättar du för din kille/tjej? Är det OK att vara otrogen? Eller om kroppen: Hur känns det att ha finnar, ha stora eller små bröst, ha en liten penis eller vara sist att komma i målbrottet eller att få skäggväxt Vilka andra saker är viktiga bortsett från att se bra ut och att vara välutvecklad? 6. Diskussionerna leder lätt till oenigheter, t.ex. på grund av olika mognadsnivåer, åsikter, attityder och fördomar. Då kan du be ett av könen förklara det andras argument. Om killarna skrattar åt något som tjejerna säger, få då tjejerna att analysera killarnas reaktion. Om tjejerna fnittrar och antyder att de tycker att killarna är konstiga, barnsliga, dumma eller taskiga, fråga då vad killarna tror är anledningen till att tjejerna har den uppfattningen om dem. 7. När du talar om preventivmedel får det gärna vara lite lättsamt. Sex är ju roligt och man måste skydda sig. I de äldre klasserna har kanske några av eleverna redan egna erfarenheter medan andra inte har det. Du kan fråga dem om deras förväntningar, farhågor och drömmar inför framtiden. Varför tycker många att det är pinsamt att köpa kondomer? Hur säger man till sin partner att vi måste använda kondom? Vad gör man om man vill ha sex men inte har några kondomer? Vad gör man om kondomen spricker? Vad är dagen efter piller? Bör man använda både kondom och P-piller för att vara 100 % säker? När/varför ska man börja äta p-piller?

5 Kanske leder diskussionen till ämnet onani - att ha sex med sig själv. Det kan vara svårt att tala om. Varför är det svårt när undersökningar visar att alla gör det? 8. Ämnet graviditet kan man handskas med på följande sätt: Vad skulle du göra, om du blev gravid? Vad skulle du göra, om du din tjej blev gravid och ville behålla barnet/ göra abort? Vart skulle ni två vända er? 9. Sexuellt överförbara sjukdomar Vad skulle du göra om du får en könssjukdom? Vad är säkrare sex? Vart vänder du dig om du misstänker att du har en könssjukdom? 10. Homosexualitet Hur vet man om man gillar killar eller tjejer? Syns det? Om man blivit kär i sin tjej- eller killkompis, ska man visa det? Hur berättar man för andra att man kanske är homosexuell? Kan man få hjälp att ta reda på det, och måste du berätta för dina föräldrar? 11. Fantasier och drömmar Vad tycker du är normalt? Är det normalt att se på porrfilm? Är det normalt med sexleksaker? Är det normalt att fantisera om någon annan när du är tillsammans med din kille/tjej? Hur talar man om för sin partner att man vill ha oralsex? 12. Sexuella övergrepp Vad är det? Hur säger man nej? Hur berättar man det för någon som kan hjälpa? Vad skulle du göra om en av dina vänner sa att hon/han har blivit utnyttjad sexuellt? Var kan man få hjälp?

6 Länktips Information om din kropp och hälsa m.m. Här kan du också hitta numret till din lokala ungdomsmottagning Mer än bara sexrådgivning Allt du behöver veta om sex och kondomer Hårda fakta om ett mjukt ställe Lycka till! Vänliga hälsningar, Ulla Rode Libresse

Sex och samlevnads undervisning. Tjörns gymnasieskola åk 3 Killgrupp.

Sex och samlevnads undervisning. Tjörns gymnasieskola åk 3 Killgrupp. Sex och samlevnads undervisning. Tjörns gymnasieskola åk 3 Killgrupp. Vi hade två grupper med ca 8-9 killar i varje grupp. Vi träffades två tillfällen per grupp. Första lektionstillfället 1. Vi gjorde

Läs mer

Sex på internet. Kristian Daneback. www.gu.se

Sex på internet. Kristian Daneback. www.gu.se Sex på internet Kristian Daneback Aktiviteter man ägnar sig åt på internet, fördelat efter kön i åldersgruppen 18-24 år (2009) Kvinnor (%) Män (%) Läser erotiska texter 41 42 Tittar på pornografi 35 88

Läs mer

SEXUALUNDERVISNING PÅ LÄTTARE SVENSKA. Antirasistisk Sexualundervisning i praktiken. Magnus Svensson RFSU Gävleborg

SEXUALUNDERVISNING PÅ LÄTTARE SVENSKA. Antirasistisk Sexualundervisning i praktiken. Magnus Svensson RFSU Gävleborg SEXUALUNDERVISNING PÅ LÄTTARE SVENSKA Antirasistisk Sexualundervisning i praktiken Samtliga illustrationer: Vendela Hellstrand Magnus Svensson RFSU Gävleborg Teori och praktik - Antirasistisk Sexualundervisning

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor. Forfattare: Mårten Melin

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor. Forfattare: Mårten Melin sidan 1 Forfattare: Mårten Melin Vad handlar boken om? Boken handlar om Emma och Måns. De är tillsammans. Efter att ha varit på museet med klassen ska Måns sova över hos Emma. Emma vill att Måns ska sova

Läs mer

Samtal 2: Alex (Okodat) Målbeteende: Undvika ofrivilligt faderskap och sexuell smitta.

Samtal 2: Alex (Okodat) Målbeteende: Undvika ofrivilligt faderskap och sexuell smitta. Samtal 2: Alex (Okodat) Målbeteende: Undvika ofrivilligt faderskap och sexuell smitta. LILO: Är det okej att jag sammanfattar lite? LILO: Tidigare så sa du, eller du bedömde din risk att du blivit smittad

Läs mer

LÄGGA GRUNDEN ATT BÖRJA PRATA OM SEXUALITET

LÄGGA GRUNDEN ATT BÖRJA PRATA OM SEXUALITET LÄGGA GRUNDEN Det är viktigt att avsätta tid för den startsträcka som ofta behövs för att sätta sexualundervisningen i ett sammanhang och skapa förtroende. I detta kapitel finns tips och metoder för att

Läs mer

Boken beskriver hur det känns att vilja vara tillsammans med någon. Den handlar om de drömmar och förväntningar som finns i ett förhållande.

Boken beskriver hur det känns att vilja vara tillsammans med någon. Den handlar om de drömmar och förväntningar som finns i ett förhållande. Arbetsmaterial till Tröjan Skriven av: Per Alexandersson Bakgrund Det här materialet kompletterar boken Tröjan. Det kan användas individuellt eller i grupp. Om rubriken följs av symbolen: (+) innebär det

Läs mer

Nyfiken på sex och kärlek? Lärarmaterial

Nyfiken på sex och kärlek? Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Eva Robild och Mette Bohlin Vad handlar boken om? Att vara tonåring är härligt. Men det kan också kännas stressigt. Under dessa år händer mycket med din kropp och ditt sätt att tänka.

Läs mer

Jag var 20 år när jag smittades av HIV Lärarhandledning

Jag var 20 år när jag smittades av HIV Lärarhandledning Jag var 20 år när jag smittades av HIV Lärarhandledning Vision: Ambitionen med Medix filmer är att fler elever ska uppfylla en större del av målen för årskursen. Alla elever har olika inlärningsstilar.

Läs mer

Ordlista SVENSKA KÄNSLOR OCH RELATIONER

Ordlista SVENSKA KÄNSLOR OCH RELATIONER Ordlista SVENSKA Här kan du hitta ord som handlar om kropp, känslor, relationer, sex, identitet och hälsa. Olika ord har olika laddning. Vissa ord är mer neutrala och passar bra att säga när man till exempel

Läs mer

Att bli kvinna Program för att möta unga flickor i samtal om puberteten.

Att bli kvinna Program för att möta unga flickor i samtal om puberteten. Sidan 1 av 5 Att bli kvinna Program för att möta unga flickor i samtal om puberteten. Ett arbetssätt utarbetat av Berit Román på Cebuh och Agneta Persson på Ungdomsmottagningen Molinsgatan i Centrum efter

Läs mer

Tio vanliga frågor från lärare

Tio vanliga frågor från lärare Tio vanliga frågor från lärare 1) Ska man dela in killar och tjejer i olika grupper? Det finns inget givet svar det är både och. Det beror på gruppen och vad man tar upp. Det beror också på hur man själv

Läs mer

KNOPP OCH KROPP KILLSNACK

KNOPP OCH KROPP KILLSNACK Sidan 1 av 5 KNOPP OCH KROPP KILLSNACK Ett förslag till hur man kan lägga upp killsnack, utarbetat av Olle Katz Några utgångspunkter: Hur många tillfällen skall vi träffas? Hur är gruppen? (mognad, sammanhållning,

Läs mer

VÅGA PRATA SEX MED BARNEN OTTARS FÖRÄLDRASKOLA - OTTARS FÖRÄLDRASKOLA

VÅGA PRATA SEX MED BARNEN OTTARS FÖRÄLDRASKOLA - OTTARS FÖRÄLDRASKOLA - OTTARS FÖRÄLDRASKOLA Vad gör man om man sitter på en fin middag när ens barn plötsligt utbrister Min pappa har en jättestor snopp!. Journalisten och författaren Hillevi Wahl frågade sexualupplysare,

Läs mer

Illustrationer av Hanna Stenman

Illustrationer av Hanna Stenman FAIR SEX Sex kan man ha med sig själv eller tillsammans med andra, med någon av samma kön eller annat kön, sällan, ofta eller aldrig och på en massa olika sätt till exempel hångel, oralsex, smeksex, analsex,

Läs mer

Eleverna i Kallingeskolan F-6 har gjort en egen tolkning av likabehandlingsplanen

Eleverna i Kallingeskolan F-6 har gjort en egen tolkning av likabehandlingsplanen Eleverna i Kallingeskolan F-6 har gjort en egen tolkning av likabehandlingsplanen Det finns en likabehandlingsplan som gäller för barn och vuxna på Kallingeskolan och där står det saker som vi måste veta

Läs mer

Vad är det för skillnad på att strula och hångla?

Vad är det för skillnad på att strula och hångla? Vad är det för skillnad på att strula och hångla? Om man mår dåligt och inte vill prata med någon face to face vad gör man då? Hjälp kondomen sprack i går när jag och min flickvän hade sex, har hört att

Läs mer

Eva och Claes en berättelse om våld och brott i nära relationer

Eva och Claes en berättelse om våld och brott i nära relationer HANDLEDNING Eva och Claes en berättelse om våld och brott i nära relationer Utgiven mars 2014 av Polisen. Materialet är framtaget av Polisen i samarbete med Brottsförebyggande rådet, Brå. HANDLEDNING Eva

Läs mer

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR >>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR Den här föreställningen är skapad av vår ungdomsensemble. Gruppen består av ungdomar i åldern 15-20 år varav en del aldrig spelat teater

Läs mer

Uppgiften är uppdelad i 7 skriftliga delar, där varje del sträcker sig från 1 2 till 1 sida, skriftstorlek 12.

Uppgiften är uppdelad i 7 skriftliga delar, där varje del sträcker sig från 1 2 till 1 sida, skriftstorlek 12. Skapa en fiktiv person Du har nu jobbat i flera veckor med att bekanta dig med olika termer i språksociologin, samt diskuterat hur de kan användas. Nu är det dags att skapa en person utifrån din egen fantasi

Läs mer

Mellan dig och mig Mårten Melin

Mellan dig och mig Mårten Melin Lärarmaterial SIDAN 1 Vad handlar boken om? Boken handlar om Max, som är tillsammans med Hanna. Max vet inte riktigt om han är riktigt kär i Hanna. Är det ok att röra vid Hannas snippa, och att hon rör

Läs mer

EN SEXUALUNDERVISNING FÖR HELA KLASSRUMMET UNGA FEMINISTERS SEXUALUNDERVISNINGSHANDBOK

EN SEXUALUNDERVISNING FÖR HELA KLASSRUMMET UNGA FEMINISTERS SEXUALUNDERVISNINGSHANDBOK EN SEXUALUNDERVISNING FÖR HELA KLASSRUMMET UNGA FEMINISTERS SEXUALUNDERVISNINGSHANDBOK EN SEXUALUNDERVISNING FÖR HELA KLASSRUMMET En sexualundervisning för hela klassrummet Unga Feministers sexualundervisningshandbok

Läs mer

SAMTALSUNDERLAG TILL RFSU INFORMERAR OM SLIDKRANSEN

SAMTALSUNDERLAG TILL RFSU INFORMERAR OM SLIDKRANSEN SAMTALSUNDERLAG TILL RFSU INFORMERAR OM SLIDKRANSEN 1. Berätta att ni nu ska prata om slidkransen och att ni ska börja med att titta på en film med information om det. Berätta att det förekommer teckningar

Läs mer

Barn och elevenkäter genomförda i Värnamo kommun 2015

Barn och elevenkäter genomförda i Värnamo kommun 2015 Barn och elevenkäter genomförda i Värnamo kommun 2015 Förskolan 2015 Får alla barn vara med att bestämma vad ni skall göra på förskol Får du vara med och bestämma vad ni skall göra på din förskola? Får

Läs mer

SEXBYRÅN LÄRARHANDLEDNING

SEXBYRÅN LÄRARHANDLEDNING SEXBYRÅN LÄRARHANDLEDNING 1 FÖRORD Sexbyrån är ett program för särskolan som handlar om kroppen, kärlek, känslor och sex. De flesta av de medverkande i programmets olika inslag har en intellektuell funktionsnedsättning.

Läs mer

HANDBOK I SEXUALUNDERVISNING

HANDBOK I SEXUALUNDERVISNING HANDBOK I SEXUALUNDERVISNING Det är lätt att slå ner på dagens sexualundervisning när vi tittar på den statistik som vi fått fram i vår enkätundersökning. När vi började med arbetet med handboken var det

Läs mer

Materialets syfte 00 INTRODUKTION

Materialets syfte 00 INTRODUKTION Okej? Lärarmaterial Materialets syfte Det här materialet är till för dig som är lärare och vill använda Okej?-filmerna i din undervisning. Det är också till för dig som på något sätt är ledare och vill

Läs mer

Projektets hemsida: http://www.ungarorelsehindrade.se/hemlighet

Projektets hemsida: http://www.ungarorelsehindrade.se/hemlighet 1 av 13 Projektets hemsida: http://www.ungarorelsehindrade.se/hemlighet Boken finns som pdf-fil: http://www.ungarorelsehindrade.se/images/stories/hemlighet/boken/boken.pdf Du kan fylla i och spara dina

Läs mer

om sex och samlevnad STOP om sex och samlevnad består av följande delar: Till dig som är lärare Lärarhandledningen innehåller:

om sex och samlevnad STOP om sex och samlevnad består av följande delar: Till dig som är lärare Lärarhandledningen innehåller: om sex och samlevnad "Stop - om sex och samlevnad" är en samlingskassett med reportage ur TV-serien Stop 2001. Kassetten innehåller elva reportage där unga människor berättar om sina tankar, åsikter och

Läs mer

Arbetsmaterial Vänersborg röd tråd

Arbetsmaterial Vänersborg röd tråd År 0-3? familjen, konfliktlösning hur ett barn blir till lekdagar kompisdagar övernattningsresa år 3 reviderad version 2002-03-19 Sida - 1 År 4-6 Kill och tjejgrupper - inom klassen 1:a mens - puberteten,

Läs mer

Hur ofta är du frånvarande från skolan?

Hur ofta är du frånvarande från skolan? Hur ofta är du frånvarande från skolan? Hur trivs du i skolan? Umgås du med någon i skolan? Berätta! Vad tänker du om dina lärare? När är det svårt respektive lätt att koncentrera sig i skolan? Vilka skolor

Läs mer

Utvärdering/sammanställning av UM Lönnens utåtriktade arbete läsåret 09/10

Utvärdering/sammanställning av UM Lönnens utåtriktade arbete läsåret 09/10 Utvärdering/sammanställning av UM Lönnens utåtriktade arbete läsåret 9/ Grundskolor Ungdomsmottagningen Lönnen gör inför varje ny termin ett utskick till 19 grundskolor där vi erbjuder deras elever (i

Läs mer

Lärarmaterial. Sex och lite sånt sidan 1. Mål från Lgr 11: Inledning. Skaffa ett gemensamt språk gör en frågelåda. Författare: Torsten Bengtsson

Lärarmaterial. Sex och lite sånt sidan 1. Mål från Lgr 11: Inledning. Skaffa ett gemensamt språk gör en frågelåda. Författare: Torsten Bengtsson Sex och lite sånt sidan 1 Författare: Torsten Bengtsson Mål från Lgr 11: Eleven ska känna till människans sexualitet och reproduktion samt frågor om identitet, jämställdhet, relationer, kärlek och ansvar.

Läs mer

Tanken och handlingen. ett spel om sexuell hälsa och ordassociationer

Tanken och handlingen. ett spel om sexuell hälsa och ordassociationer Tanken och handlingen ett spel om sexuell hälsa och ordassociationer 1 Pedagogiskt Centrum GR Utbildning - Pedagogiskt Centrum syftar till att utveckla, utbilda och genomföra verksamhet med den upplevelsebaserade

Läs mer

Kådiskollen 2010 RFSU Januari 2010

Kådiskollen 2010 RFSU Januari 2010 Kådiskollen 2010 RFSU Januari 2010 YouGov Sweden AB Tina Fernandes 0709-957014 tina.fernandes@yougovsweden.se 1 RFSU SE2009-634 Kådiskollen januari 2010 Kådiskollen 2010 KAPITEL 1 Relationer, sexvanor

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Sexualitet och hälsa bland unga i Sverige. En studie om kunskap, attityder och beteende bland unga år (UngKAB15)

Sexualitet och hälsa bland unga i Sverige. En studie om kunskap, attityder och beteende bland unga år (UngKAB15) Sexualitet och hälsa bland unga i Sverige En studie om kunskap, attityder och beteende bland unga 16 29 år (UngKAB15) Sid 2. 2017-09-20 SRHR Hiv/STI Hälsa och sexualitet HBTQ Sid 1. 20170519 Sexualitet

Läs mer

Obs I den här handledningen har vi samlat alla uppgifter knutna till denna film. Vill du se den med annan layout kan du klicka på länkarna nedan.

Obs I den här handledningen har vi samlat alla uppgifter knutna till denna film. Vill du se den med annan layout kan du klicka på länkarna nedan. Min första kärlek DOKUMENTÄR BERÄTTELSE Min första kärlek handlar om förälskelse, flirt och de första trevande stegen i ett förhållande. Berättelsen som utspelar sig i Bagdad visar också vilka olika utgångslägen

Läs mer

Vad är hiv? Hiv är ett virus som förstör kroppens immunförsvar. Det betyder att du lättare kan få sjukdomar om du har hiv.

Vad är hiv? Hiv är ett virus som förstör kroppens immunförsvar. Det betyder att du lättare kan få sjukdomar om du har hiv. Vad är hiv? I den här broschyren får du information om hiv. Informationen är både till dig som har hiv och till dig som inte har hiv. Den är också till dig som inte vet om du har hiv. Hiv är ett virus

Läs mer

Ramp svenska som andraspråk

Ramp svenska som andraspråk Om sex, kärlek och relationer (sas) Gloslista av Ellinor Blanco AV-nr: 31404 tv 1 Asteriskerna (*) hänvisar till ord och uttryck i programmanuset Avsnitt 1 Ihop = de två blir ett par; de är tillsammans;

Läs mer

Diskussionsfrågor Lärarhandledning

Diskussionsfrågor Lärarhandledning Diskussionsfrågor Lärarhandledning Skolpolicy vill uppmuntra diskussioner kring Internet, dataspel och spelberoende. Vi tror att det ökar medvetenheten om nätets faror och fallgropar. Diskussionerna kan

Läs mer

Flickornas & kvinnornas historia del 4 Lärarhandledning

Flickornas & kvinnornas historia del 4 Lärarhandledning Vision: Ambitionen med Medix filmer är att fler elever ska uppfylla en större del av målen för årskursen. Alla elever har olika inlärningsstilar. Genom att tillhandahålla olika sorters instuderingsmaterial

Läs mer

************** THE - Purity Test - LITE-version ***********************

************** THE - Purity Test - LITE-version *********************** ************** THE - Purity Test - LITE-version *********************** Det ultimata sextestet INDEX Hitta snabbt till den sektion du vill ha. Del....Sida INDEX...2 INTRODUKTION...3 TESTET...5 Sektion

Läs mer

Beslutet. Bakgrund. Läsförståelse. Arbetsmaterial till. Skriven av: Hans Peterson

Beslutet. Bakgrund. Läsförståelse. Arbetsmaterial till. Skriven av: Hans Peterson Arbetsmaterial till Beslutet Skriven av: Hans Peterson Bakgrund Det här materialet kompletterar boken Beslutet. Det kan användas individuellt eller i grupp. Om rubriken följs av symbolen: (+) innebär det

Läs mer

Ungdomars synpunkter på sexualundervisningen

Ungdomars synpunkter på sexualundervisningen 2013-06-19 Ungdomars synpunkter på sexualundervisningen Önskas mer information om hur Landstinget Kronoberg arbetar med kontaktklasser eller om innehållet i denna rapport, kontakta: Susann Swärd Barnsättsstrateg

Läs mer

2012-08-21. Metodmaterial och forskningsstudier. Perspektiv. Kärlek, sexualitet och unga med intellektuella funktionsnedsättningar

2012-08-21. Metodmaterial och forskningsstudier. Perspektiv. Kärlek, sexualitet och unga med intellektuella funktionsnedsättningar Kärlek, sexualitet och unga med intellektuella funktionsnedsättningar Lotta Löfgren-Mårtenson Docent i hälsa och samhälle, inriktning sexologi Auktoriserad specialist i klinisk sexologi Hemsida: www.lofgren-martenson.com

Läs mer

Bakgrund. Läsförståelse. Arbetsmaterial till Barnet Skriven av: Hans Peterson

Bakgrund. Läsförståelse. Arbetsmaterial till Barnet Skriven av: Hans Peterson Arbetsmaterial till Barnet Skriven av: Hans Peterson Bakgrund Det här materialet kompletterar boken Barnet. Det kan användas individuellt eller i grupp. Om rubriken följs av symbolen: (+) innebär det att

Läs mer

Hetero-homo-bi, trans- och queersexualiteter bland unga med intellektuell funktionsnedsättning vad vet vi?

Hetero-homo-bi, trans- och queersexualiteter bland unga med intellektuell funktionsnedsättning vad vet vi? Hetero-homo-bi, trans- och queersexualiteter bland unga med intellektuell funktionsnedsättning vad vet vi? Lotta Löfgren-Mårtenson Docent i hälsa och samhälle, inriktning sexologi Auktoriserad specialist

Läs mer

Myter och fakta om p-piller

Myter och fakta om p-piller Myter och fakta om p-piller Myter och fakta om p-piller Det lever tyvärr kvar en hel del myter sedan det allra första p-pillret kom. Bayer vill med denna broschyr ta död på några myter och istället ge

Läs mer

Samtal med Hussein en lärare berättar:

Samtal med Hussein en lärare berättar: Samtal med Hussein en lärare berättar: Under en håltimme ser jag Hussein sitta och läsa Stjärnlösa nätter. Jag hälsar som vanligt och frågar om han tycker att boken är bra. Han ler och svarar ja. Jag frågar

Läs mer

LÄRARMATERIAL LEKTION 1: FÖDELSEDAGEN

LÄRARMATERIAL LEKTION 1: FÖDELSEDAGEN 01 LÄRARMATERIAL LEKTION 1: FÖDELSEDAGEN MÅLGRUPP: ÅRSKURS 7-9 LÄRANDEMÅL Förmåga att tala inför andra på ett sätt som är lämpligt i kommunikations situationen samt att delta på ett konstruktivt sätt i

Läs mer

Sexsnack LÄRARMATERIAL OKEJ?

Sexsnack LÄRARMATERIAL OKEJ? 1 Sexsnack Film 1: Sexsnack Den här filmen fungerar bra som introduktion till en lektion eller ett temaarbete som berör sexualundervisningen. Den fungerar också bra som samtalsstartare. Vi får träffa flera

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet. Det kan ha varit ett LAN, ett musikarrangemang, en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske skött ett

Läs mer

att göra slut Att göra slut MTM:s skolwebb - funderingsfrågor och diskussion mtm.se/skola Funderingsfrågor I boken står det:

att göra slut Att göra slut MTM:s skolwebb - funderingsfrågor och diskussion mtm.se/skola Funderingsfrågor I boken står det: Att göra slut - funderingsfrågor och diskussion Ämne: Svenska, SVA, SFI Årskurs: Gymnasiet, Vux Lektionstyp: reflektion och diskussion, Lektionsåtgång: 1-3 Funderingsfrågor Frågorna kan användas som en

Läs mer

Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om Jojo, som är tillsammans med Ivar. Ivar gillar att ta bilder av Jojo, när hon är lättklädd eller naken. Han lovar Jojo, att

Läs mer

BERÄTTELSER OCH EXEMPEL

BERÄTTELSER OCH EXEMPEL BERÄTTELSER OCH EXEMPEL Här finns berättelser och exempel i text och bild till olika övningar i metodmaterialet. Till vissa övningar behövs också bilder som finns i andra delar av lektionsunderlaget (se

Läs mer

Sexualitet och hälsa bland unga i Sverige. En studie om kunskap, attityder och beteende bland unga år (UngKAB15)

Sexualitet och hälsa bland unga i Sverige. En studie om kunskap, attityder och beteende bland unga år (UngKAB15) Sexualitet och hälsa bland unga i Sverige En studie om kunskap, attityder och beteende bland unga 16 29 år (UngKAB15) Sid 2. 2017-09-04 SRHR Hiv/STI Hälsa och sexualitet HBTQ Sid 1. 20170519 Sexualitet

Läs mer

De falska breven. Arbetsmaterial till. Om boken

De falska breven. Arbetsmaterial till. Om boken Om boken Boken handlar om en tjej som får ett brev från Erik. Erik har hon känt för länge sedan. Då var han tyst och blyg men nu är han annorlunda, mer mogen. De skriver flera brev för att till slut träffas.

Läs mer

Mer än kompis? LÄRARMATERIAL OKEJ?

Mer än kompis? LÄRARMATERIAL OKEJ? 2 Mer än kompis? Mei Film 2: Mer än kompis? Det här är den film som passar bäst till mellanstadiet. Den tar upp frågor som vi vet att många unga undrar över, nämligen: hur blir en ihop med någon? Hur säger

Läs mer

Erik Rova

Erik Rova pedagogiskpsykologi.se/material Ensamkommande ungdomar Sexuell hälsa 14.30-15.00 fikapaus Jonas Jälmbrant, leg. distriktssköterska Erik Rova, leg. psykolog Agenda för eftermiddagen Den sexuella terrängen

Läs mer

Sexualkunskap. 1.Mannens könsorgan. Skriv in så mycket som möjligt på bilden. G. Sädesledare Urinledare. Urinblåsa

Sexualkunskap. 1.Mannens könsorgan. Skriv in så mycket som möjligt på bilden. G. Sädesledare Urinledare. Urinblåsa 1.Mannens könsorgan. Skriv in så mycket som möjligt på bilden. G Sädesledare Urinledare Urinblåsa Sädesblåsa Prostata Urinrör Bitestikel Svällkropp Testikel Ollon Förhud 1.Kvinnans könsorgan. Skriv in

Läs mer

Obs I den här handledningen har vi samlat alla uppgifter knutna till denna film. Vill du se den med annan layout kan du klicka på länkarna nedan.

Obs I den här handledningen har vi samlat alla uppgifter knutna till denna film. Vill du se den med annan layout kan du klicka på länkarna nedan. Mina två mammor DOKUMENTÄR BERÄTTELSE Mina två mammor är en berättelse som tar upp frågor som att växa upp i en regnbågsfamilj, att prata om sex med sina föräldrar och olika sätt att se på sex beroende

Läs mer

Sexbyrån. Lärarhandledning

Sexbyrån. Lärarhandledning Sexbyrån Lärarhandledning 1 SEXBYRÅN FÖRORD Sexbyrån är ett program för särskolan som handlar om kroppen, kärlek, känslor och sex. De flesta av de medverkande i programmets olika inslag har en intellektuell

Läs mer

Jag vill inte Lärarmaterial

Jag vill inte Lärarmaterial sidan 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om Dina och Isak. De har varit tillsammans länge och Isak har flyttat in till Dina. Dina älskar Isak och tycker att de har det

Läs mer

Mellan dig och mig Mårten Melin

Mellan dig och mig Mårten Melin SIDAN 1 Läsförståelse Skönt 1. Vad händer med Hanna, när hon spänner hela kroppen? 2. Vad handlar den orangefärgade boken, på skolbiblioteket, om? 3. När blev de ihop? 4. Varför blir Hanna sur? SIDAN 2

Läs mer

Ungdomssamtalarna beaktas i internbudget för 2015, samt att samarbete inom ramen för Ungdomssamtalarna fortsatt sker med grundskolenämnden

Ungdomssamtalarna beaktas i internbudget för 2015, samt att samarbete inom ramen för Ungdomssamtalarna fortsatt sker med grundskolenämnden Malmö stad Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (1) Datum 2014-08-07 Handläggare Annika Pfannenstill Utredningssekreterare annika.pfannenstill@malmo.se Tjänsteskrivelse Ungdomssamtalare GYVF-2014-542

Läs mer

Hej snygging Hej. Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig.

Hej snygging Hej. Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig. Hej snygging Hej Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig. Lyssna din lilla hora! Jag känner folk som gillar att spöa på tjejer, de tvekar inte att hoppa på ditt huvud. Vill du det???

Läs mer

Lektionshandledning till filmen Tusen gånger starkare

Lektionshandledning till filmen Tusen gånger starkare Lektionshandledning till filmen Tusen gånger starkare Tusen gånger starkare är en långfilm baserad på Christina Herrströms bok med samma namn. Filmen finns att se som strömmande media via www.selma.pedc.se

Läs mer

Malin Grundström Projektledare, Colour of Love RFSL Ungdom.

Malin Grundström Projektledare, Colour of Love RFSL Ungdom. Malin Grundström Projektledare, Colour of Love RFSL Ungdom malin@rfslungdom.se Att vara ung hbtq-person och besöka ungdomsmottagningen - En rapport om hbtq-kompetent bemötande och tillgänglighet kring

Läs mer

UMO.se normkritisk sajt om sex, hälsa och relationer

UMO.se normkritisk sajt om sex, hälsa och relationer alltså om jag känner igen mig och UMO lägger förslag på hur man kan lösa det eller så, då är det lättare att tro på det eller starkare att göra det eftersom man vet att UMO tänker som du, eftersom jag

Läs mer

06 KOPPLING TILL LÄROPLANEN Koppling till läroplanen

06 KOPPLING TILL LÄROPLANEN Koppling till läroplanen Koppling till läroplanen Här kan du som lärare läsa om hur Okej?-materialet och dess övningar kan kopplas till det centrala innehållet och målen i kursplanerna. Målen som presenteras här är ett urval,

Läs mer

Likabehandlingsplanen i kortversion

Likabehandlingsplanen i kortversion Likabehandlingsplanen i kortversion Augustenborgsskolan & Rosenholmsskolan Likabehandlingsplanen är skolans handlingsplan för att motverka diskriminering och kränkande behandling. Det är en plan som är

Läs mer

Samtal 2: Alex (kodat) Målbeteende: Undvika ofrivilligt faderskap och sexuell smitta.

Samtal 2: Alex (kodat) Målbeteende: Undvika ofrivilligt faderskap och sexuell smitta. Samtal 2: Alex (kodat) Målbeteende: Undvika ofrivilligt faderskap och sexuell smitta. LILO: Är det okej att jag sammanfattar lite? (Sluten Fråga, Samarbetsfrämjande +) LILO: Tidigare så sa du, eller du

Läs mer

Medverkande: Emilie 16 år, från Kramfors Niklas 21 år, från Stockholm. Medverkande: Johan Roger Farzad Louise Lisa Camilla. Medverkande: Sonja Samir

Medverkande: Emilie 16 år, från Kramfors Niklas 21 år, från Stockholm. Medverkande: Johan Roger Farzad Louise Lisa Camilla. Medverkande: Sonja Samir om könssjukdomar Redan i Bibeln står det om gonorré och på 1600-talet hade en tredjedel av alla människor i Paris sjukdomen syfilis. Då försökte man skydda sig med djurtarmar, linnetrasor och senare med

Läs mer

Mål: Instruktion: Att tänka på:

Mål: Instruktion: Att tänka på: Ungas rätt att bestämma över sin kropp och sexualitet blir inte alltid respekterad av omgivningen. Unga kan bli kränkta, utsatta eller begränsade av både närstående, familj, bekanta och obekanta. Det är

Läs mer

Sexualitet och kärlek ur ett samspelsperspektiv

Sexualitet och kärlek ur ett samspelsperspektiv Får jag lov? Om kärlek, sexualitet och unga med intellektuella funktionsnedsättningar Lotta Löfgren-Mårtenson Docent i hälsa och samhälle, inriktning sexologi Auktoriserad specialist i klinisk sexologi

Läs mer

Arbetsmaterial Vänersborg röd tråd

Arbetsmaterial Vänersborg röd tråd År 0-3? familjen, konfliktlösning hur ett barn blir till lekdagar kompisdagar övernattningsresa år 3 Att diskutera mera: Under den här rubriken har jag, funderat och diskuterat med samlevnadsgruppen några

Läs mer

augusti 2012 Hej alla Klippan-sektioner!

augusti 2012 Hej alla Klippan-sektioner! augusti 2012 Hej alla Klippan-sektioner! Klippan-sektioner tycker ni det är ett konstigt ord? Sektion, det betyder en grupp som är en del av en förening. Klippan är en del av FUB. Det går bra att säga

Läs mer

Om barns och ungas rättigheter

Om barns och ungas rättigheter Om barns och ungas rättigheter Att barn och unga har egna rättigheter har du kanske hört. Men vad betyder det att man har en rättighet? Sverige och nästan alla andra länder i världen har lovat att följa

Läs mer

Förslag till handlingsplan vid misstanke om övergrepp mot barn och ungdomar

Förslag till handlingsplan vid misstanke om övergrepp mot barn och ungdomar Förslag till handlingsplan vid misstanke om övergrepp mot barn och ungdomar För att barn och ungdomar i Sverige ska ges möjlighet att växa upp under trygga och gynnsamma förhållanden är det av största

Läs mer

Ungdomar och sex på internet

Ungdomar och sex på internet Ungdomar och sex på internet Kristian Daneback Tillgång till internet 1996-2012 Internetpenetration (2012) 1. Island 97.8% 2. Norge 97.2% 3. Sverige 92.9% 14. Storbritannien 84.1% 16. Tyskland 82.7% 19.

Läs mer

NATURVETENSKAP FÖR LIVET?

NATURVETENSKAP FÖR LIVET? NATURVETENSKAP FÖR LIVET? Under terminen kommer din klass att medverka i ett forskningsprojekt. Ni kommer att arbeta med uppgifter som handlar om i samhället. Enkäten innehåller frågor om dig och dina

Läs mer

Det handlar om kärlek

Det handlar om kärlek Det handlar om kärlek Inför besöket i klassrum: Finns det några särskilda behov i klassen ni ska träffa? Utifrån exempelvis fysiska och psykiska funktionshinder, språkkunskaper mm. Vilka övningar väljer

Läs mer

Vad handlar boken om? Mål ur Lgr 11. Bort från dig Lärarmaterial. Författare: Tomas Dömstedt

Vad handlar boken om? Mål ur Lgr 11. Bort från dig Lärarmaterial. Författare: Tomas Dömstedt sidan 1 Författare: Tomas Dömstedt Vad handlar boken om? Lukas är orolig för att Jonna är på fest utan honom. Han skickar ett antal sms till henne men får bara ett enda svar. Lukas kan inte slappna av

Läs mer

Pedagogiskt material till föreställningen

Pedagogiskt material till föreställningen Pedagogiskt material till föreställningen Pucko vs Milan Detta är ett material vars huvudsyfte är att fånga upp de teman och situationer som är en del av föreställningen. Målet är att skapa reflektion

Läs mer

LÄRARMATERIAL LEKTION 2: VILL DU?

LÄRARMATERIAL LEKTION 2: VILL DU? 01 LÄRARMATERIAL LEKTION 2: VILL DU? MÅLGRUPP: ÅRSKURS 7-9 LÄRANDEMÅL Utveckla sin förmåga att uttrycka och värdera olika ståndpunkter i till exempel aktuella samhällsfrågor och argumentera utifrån fakta,

Läs mer

Lidingö Lotta Armijo Holmberg & Anja Norell

Lidingö Lotta Armijo Holmberg & Anja Norell Jacob Jacob har flera nära kompisar. De hänger mycket både i skolan och på fritiden, har många gemensamma intressen och har jättekul tillsammans. Jacobs familj tycker det är konstigt att de flesta av kompisarna

Läs mer

Det här är RFSU Katrineholms skolinformatörspass

Det här är RFSU Katrineholms skolinformatörspass Det här är RFSU Katrineholms skolinformatörspass RFSU Katrineholms kolinformatör kommer gärna till er grundskola, gymnasieskola eller annan verksamhet för ungdomar och håller i ett 90-minuterspass kring

Läs mer

Vad handlar boken om? Nypon förlag

Vad handlar boken om? Nypon förlag SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Nypon förlag Max är kär i Danni, som är fyra år äldre än han. De är tillsammans på riktigt, har sex, och Max känner sig lycklig. Han vill vara med Danni hela

Läs mer

Att använda svenska 2

Att använda svenska 2 Att använda svenska 2 Att använda svenska 1-4 är ett undervisningsmaterial utformat för att hjälpa eleverna att nå gymnasiesärskolans mål i ämnet svenska. Uppgifterna är utformade för att läraren både

Läs mer

FÖRSLAG PÅ LEKTIONSUPPLÄGG

FÖRSLAG PÅ LEKTIONSUPPLÄGG FÖRSLAG PÅ LEKTIONSUPPLÄGG Förslag på lektionsupplägg Det kan kännas svårt att veta hur man ska planera sina lektioner utifrån metodmaterialet i vilken ordning metoderna kan användas och var man ska börja.

Läs mer