Vad handlar boken om? Nypon förlag

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vad handlar boken om? Nypon förlag"

Transkript

1 SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Nypon förlag Max är kär i Danni, som är fyra år äldre än han. De är tillsammans på riktigt, har sex, och Max känner sig lycklig. Han vill vara med Danni hela tiden och tycker det är tråkigt att Danni tvekar när Max vill presentera henne för sin familj. Till slut går hon i alla fall med på att vara med på Max födelsedagsmiddag hos hans föräldrar, tillsammans med hans syster och hennes kille. På kvällen messar Danni och säger att hon inte kommer., skriver hon. Max skyndar hem till henne efter middagen. Vad är det som har hänt? Lgr 11 Centralt innehåll som tränas Lässtrategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syften, avsändare och sammanhang. (SV åk 7 9) Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från skola och samhällsliv. Anpassning av språk, innehåll och disposition till syfte och mottagare. Olika hjälpmedel, till exempel digitala medier och verktyg, för att planera och genomföra muntliga presentationer. (SV åk 7 9) Människans sexualitet och reproduktion samt frågor om identitet, jämställdhet, relationer, kärlek och ansvar. Metoder för att förebygga sexuellt överförbara sjukdomar och oönskade graviditeter på individnivå, på global nivå och i ett historiskt perspektiv. (BIO åk 7 9) Eleverna tränar följande förmågor Formulera sig och kommunicera i tal och skrift. Anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang. Läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften.

2 SIDAN 2 Lgrs 11 Centralt innehåll som tränas Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9) Strategier för att skriva olika typer av texter och hur man anpassar innehållet till olika mottagare. Olika sätt att bearbeta egna texter till innehåll och form. (SV åk 7 9) Människans pubertet, sexualitet och reproduktion. Frågor om identitet, relationer, kärlek och ansvar. (NO åk 7 9) Eleverna tränar följande förmågor Tala och samtala i olika sammanhang. Läsa, förstå och reflektera över texter.

3 SIDAN 3 Innan ni läser Titta på omslaget och läs baksidestexten. Gör en gemensam lista i klassen på saker som titeln Det har hänt en sak kan syfta på. Diskutera när ni har läst boken Att bli gravid I boken har Danni precis haft mens och därför menar hon att hon inte kan bli gravid. Vad är det som gäller? Läs här: Abort Danni säger till Max Och det är min kropp. Det är jag som bestämmer. (s. 27) Är det så? Vilka regler gäller för abort? Här finns information: Åldersskillnad När boken börjar är Max 16 år och han fyller 17. Danni är 20 år. Är det stor skillnad mellan en 17-årig kille och en 20-årig tjej? Fråga eleverna om de tycker att det är skillnad på om en äldre tjej är ihop med en yngre kille och en äldre kille är ihop med en yngre tjej. Om det är så, varför? Att ta hand om ett barn Hur ska Max och Danni klara av att leva tillsammans och uppfostra ett barn? Hur ska de organisera sitt liv? Max går på gymnasiet och Danni pluggar på universitetet. Skrivuppgift Låt halva klassen i grupper om fyra skriva en dialog, där Max och Danni berättar för hans mamma och pappa att de väntar barn. Den andra halvan skriver i grupper om tre en dialog där Max och Danni berättar för hennes mamma att de väntar barn. Grupperna spelar upp sina dialoger i klassen.

4 SIDAN 4 Facit Läsförståelse Kapitel 1 1. Boken inleds med en kärleksdikt. Vad får vi veta om personen i dikten? Personen i dikten har svart hår, bruna ögon, mjuk hud och hesa skratt. 2. Varför behöver de inte använda preventivmedel, säger Danni? Danni har nyss haft mens och tror inte att hon kan bli gravid. 3. Det finns problem. Vilka? Danni är syrrans kompis och hon är fyra år äldre än berättaren. (Mamman och syrran vet inte att de är ihop.) 4. Tycker du att det är ett problem att Danni är äldre än Max? Berätta. Kapitel 2 5. Det är sommarlov och både Max och Danni har sommarjobb. Vad gör de? Danni jobbar på ett café och Max plockar gurkor. 6. Varför är det en bra idé att stanna i sängen hela dagen? Om de stannar i sängen hela dagen är det ingen risk att Moa ser dem. 7. Varför vill Danni inte berätta att hon är ihop med Max? Vad tror Max är anledningen? Max tror att Danni skäms för att han är så ung. 8. Varför tror du att Danni inte vill berätta att hon är ihop med Max?

5 SIDAN 5 Kapitel 3 9. Vad händer en dag när Max följer Danni till jobbet? Max och Danni möter Max syster och hennes kille Oskar på gatan. 10. Vad gör Danni och vad säger Danni att hon och Max ska göra? Danni släpper Max hand. Hon säger att de ska gå över gatan till Moa och Oskar. 11. Vad menar Max när han säger till Danni att hon är en bra skådis? Max menar att Danni var bra på att låtsas att de två inte är ihop när de träffade Moa och Oskar. 12. Oskar ler lite. Varför gör han det, tror du? Kapitel Max fyller 17 år. Vad får han i present av Danni? Han får en bok som han har velat läsa länge. 14. Max mamma messar och gratulerar honom på födelsedagen. Vad gör Max då? Han frågar om det är okej om han tar med en gäst. 15. Hur uppfattar du att Max mamma reagerar när hon får veta att Max har en tjej? Max mamma verkar förvånad. Hon säger Oj då Hur tror du att det går på födelsedagsmiddagen?

6 SIDAN 6 Kapitel 5 Fråga på raden (Du hittar svaret på raden, direkt i texten.) 17. Varför är Max nervös? Max är nervös för vad syrran och mamma kommer att säga om att Danni och han är ihop. 18. Mamma ser på Max, men säger inget. Varför? Mamma ser på Max för att han tidigare sa till henne att han skulle ta med en tjej och nu säger han att det var en kompis. 19. Tror du att det är sant att Danni är sjuk? Varför? Varför inte? Kapitel Vad gör Max på söndagen? På söndagen åker Max till sin morbror för att jobba. 21. Vad gör Max på jobbet? Max skär gurkor på jobbet. 22. För vilka visar Max ett foto på Danni? Han visar ett foto för sin kusin Kevin och för Iga, som också arbetar med att skära gurkor. 23. Fredagen känns lång, tycker Max. Varför tycker han det? Max längtar efter att träffa Danni. 24. Hur tolkar du Max dröm? Varför drömmer han som han gör?

7 SIDAN 7 Kapitel Nu får Max veta vad det var som hade hänt. Vad var det? Danni är med barn. 26. Hur kan Danni vara säker på att hon är med barn? Danni har gjort ett test som visar att hon är med barn. 27. Hur reagerar Danni när Max frågar om hon är säker på att hon ska göra abort? Hon säger att det är hennes kropp och att det är hon som bestämmer. Sedan skrattar hon elakt. 28. Och det är min kropp. Det är jag som bestämmer. säger Danni. Håller du med? Förklara. Kapitel 8 Fråga på raden (Du hittar svaret på raden, direkt i texten.) 29. Varför tycker Max att det känns som om Danni har gjort slut? Danni hör inte av sig till Max och hon svarar inte när han ringer. 30. Iga och Kevin flörtar ännu mer med varandra. Max tyckte tidigare att det var gulligt, men nu blir han bara sur. Varför blir han sur? Max blir sur för att de är så lyckliga, precis som han och Danni var tidigare. 31. På vilket sätt är det här den längsta veckan i Max liv?

8 SIDAN 8 Kapitel Varför träffas Danni och Max i parken? Det var där de sågs när de bestämde sig för att vara ihop. 33. Har Danni gjort abort? Varför? Nej, Danni har inte gjort abort. Hon gjorde abort för två år sedan och hon orkar inte med det en gång till. 34. Vad menar Max med att det känns som om Danni har lekt med honom? Danni sa att hon skulle göra abort och sedan gjorde hon inte det. Hon hörde inte av sig och svarade inte på hans sms. 35. Vad menar Danni när hon säger att Max är galen? Kapitel Vad gör Max och Danni? Max och Danni går hem till Max syster. 37. Syrran säger att hon redan visste att Max och Danni var ihop. Hur visste hon det? Max visade deras kusin Kevin ett foto på Danni och Kevin berättade det för Max syster. 38. Hur reagerar Max syster när Danni berättar att hon är med barn. Varför reagerar hon så? Max syster skrattar och säger att det är kul. Hon tror att det är ett skämt. 39. Tycker du att den här boken har ett lyckligt slut? Berätta.

Boken inleds med en kärleksdikt. Vad får vi veta om personen i dikten?

Boken inleds med en kärleksdikt. Vad får vi veta om personen i dikten? MÅRTEN MELIN SIDAN 1 Elevmaterial Namn: Läsförståelse Kapitel 1 Nypon förlag 1. Boken inleds med en kärleksdikt. Vad får vi veta om personen i dikten? 2. Varför behöver de inte använda preventivmedel,

Läs mer

Ord, symboler och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.

Ord, symboler och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning. SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Maria har träffat Anna en gång på ett tåg. När Anna steg av tåget fick Maria Annas telefonnummer och sedan pratade de länge i telefon. Nu ska de träffas. Maria

Läs mer

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9)

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9) SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Agnes och Elin är bästa vänner fast de är väldigt olika. Agnes tycker om att vara för sig själv och teckna och måla. Hon vill inte ha så mycket uppmärksamhet.

Läs mer

Lärarmaterial. Boken handlar om: Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor: Författare: Mårten Melin

Lärarmaterial. Boken handlar om: Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor: Författare: Mårten Melin Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Mårten Melin Boken handlar om: Max ska vara ensam hemma, medan hans syster Moa och mamma är på semester. Precis innan de ska resa, ber Moa honom om en tjänst. Hennes kompis

Läs mer

MEN JAG AR KAR I HENNE Lärarmaterial

MEN JAG AR KAR I HENNE Lärarmaterial Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Mårten Melin Vad handlar boken om? Boken handlar om Max, som tillsammans med sin klass åker på skolresa till fjällen. Max är intresserad av Anja, men Hanna verkar vara

Läs mer

Några skönlitterära genrer och hur de stilistiskt och innehållsligt skiljer sig ifrån varandra. (SV åk 7 9)

Några skönlitterära genrer och hur de stilistiskt och innehållsligt skiljer sig ifrån varandra. (SV åk 7 9) SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Maria åker tåg till sin farmor i Göteborg. Mittemot henne på tåget sitter en kille, Alex, och en tjej, Anna. Maria tycker att tjejen är så söt. Hon läser dikter

Läs mer

Hur kunde han? VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS

Hur kunde han? VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS BENTE BRATLUND Sidan 1 Hur kunde han? Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Lisa är kär i Finn. De har varit ihop i ett halvår nu. En kväll bakar Lisa en chokladkaka, som är det bästa Finn vet. Hon ska gå

Läs mer

Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om Jojo, som är tillsammans med Ivar. Ivar gillar att ta bilder av Jojo, när hon är lättklädd eller naken. Han lovar Jojo, att

Läs mer

Tjejen på skolgården. Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Lgr 11 Centralt innehåll som tränas. Eleverna tränar följande förmågor

Tjejen på skolgården. Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Lgr 11 Centralt innehåll som tränas. Eleverna tränar följande förmågor SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Jag brukar gå till skolgården för att spela basket. Jag går dit när eleverna har lektion, då blir jag inte störd. Men vem är tjejen som kommer ut på planen och

Läs mer

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9)

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Molly och Justin är kära och de ska göra DET. De ska ha sex för första gången. Molly tycker att det ska bli så romantiskt. Mollys föräldrar och lillebror reser

Läs mer

Den döda flickans docka

Den döda flickans docka SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Nina fyller år. Hon har inga kompisar och istället för en mobil får hon en gammal docka i present av sin mamma. Men det är något märkligt med dockan, och Nina

Läs mer

Lässtrategier för att avkoda och förstå texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9)

Lässtrategier för att avkoda och förstå texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9) SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Linas föräldrar bråkar ständigt och Lina har hört att mamman pratar med någon på telefon. Träffar hon en annan man fast hon är gift? Lina är arg på sin mamma

Läs mer

Lässtrategier för att avkoda och förstå texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9)

Lässtrategier för att avkoda och förstå texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9) KERSTIN L HAHN SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Tobias går en kurs och lär sig spela gitarr. En regnig och blåsig kväll efter kursen missar Tobias bussen hem. Han går in på ett fik, men upptäcker

Läs mer

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9)

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Jack och hans kompis Kevin har stulit en moped. Nu jagas de av polisen, som kommer ifatt dem. Jack slipper få en prick i brottsregistret den här gången, men

Läs mer

Framställning av berättande och informativa bilder, till exempel serier och illustrationer till text. (BL åk 4 6)

Framställning av berättande och informativa bilder, till exempel serier och illustrationer till text. (BL åk 4 6) SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Hannes har sommarlov och då brukar han hänga vid kiosken med sina vänner. Han brukar träffa Sara där. Sara är en tjej i hans klass som han tycker om. Hannes

Läs mer

Språkliga strategier för att minnas och lära genom att identifiera nyckelord och föra anteckningar. (SV åk 7 9)

Språkliga strategier för att minnas och lära genom att identifiera nyckelord och föra anteckningar. (SV åk 7 9) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLA BOKN OM? Tobias är kär i sin klasskamrat Leila. De är vänner, men Tobias undrar om Leila kanske vill vara mer än vän med honom. Snart är det höstlov och Tobias vill göra

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Ann-Charlotte Ekensten Vad handlar boken om? Boken handlar om Elin som ska gå på nyårsfest. Egentligen vill hon inte gå på festen, för att hennes mamma är sjuk och kommer att dö. Men

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Nina åker på en resa med sin mamma och sin nya familj. Nina tycker att det ska bli kul att vara med sin låtsas-storasyster Tuva. Tuva vill inte vara med på resan,

Läs mer

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9)

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Tobias är kär. Han är ihop med Leila. När de träffas är det precis som att vara i en romantisk film. Ibland klantar Tobias sig och då är det inte så romantiskt.

Läs mer

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9)

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Amina är en duktig löpare, så duktig att hon har blivit uttagen till landslaget och ska springa stafett i EM. Fyra tjejer ska tävla och alla vill kämpa för laget

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Bente Bratlund Boken handlar om: Lisa får ett mejl av en hemlig beundrare, som heter Adrian. Han skickar mejl, ger henne en ros och en dag skickar han en ring till henne.

Läs mer

Att leda ett samtal, formulera och bemöta argument samt sammanfatta huvuddragen i vad som sagts. (SV åk 7 9)

Att leda ett samtal, formulera och bemöta argument samt sammanfatta huvuddragen i vad som sagts. (SV åk 7 9) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Joel drömmer om en riktigt fin epa-traktor. Han tittar på annonser varje dag. Pengar har han: han har sommarjobbat och mamma och pappa har lovat att bidra med

Läs mer

Så sjukt kär guldboken

Så sjukt kär guldboken SIDAN 1 guldboken Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Måns som är kär i Emma. Han vill bjuda henne på bio men vågar inte riktigt fråga. En dag tar han mod till sig och frågar och hon svarar

Läs mer

Att leda ett samtal, formulera och bemöta argument samt sammanfatta huvuddragen i vad som sagts. (SV åk 7 9)

Att leda ett samtal, formulera och bemöta argument samt sammanfatta huvuddragen i vad som sagts. (SV åk 7 9) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Tobias har fått ett sommarjobb. Han ska jobba som vaktis på en kyrkogård. Tobias får köra gräsklipparen och känner sig glad och stolt. När han spelar in en video

Läs mer

Lässtrategier för att avkoda och förstå texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9)

Lässtrategier för att avkoda och förstå texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Amina är med sin kompis Lina i stan. Plötsligt smäller det. Amina blir rädd och börjar springa. Hon tänker på sin bror som blev skjuten i Somalia. Du är i Sverige

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Michael Dahl Vad handlar boken om? Boken handlar om Erik, som ständigt drömmer mardrömmar om att han är en drake. En dag när han vaknar ur sin mardröm, hör han en röst som han inte

Läs mer

Två timmar till avspark

Två timmar till avspark SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Kevins mamma är arg. Kevin har beställt sportkanaler och filmer för flera tusen kronor i hennes namn. Mamma förstår inte att Kevin bara måste se favoritlaget

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Erik ska åka på utflykt med fritids. När de kommer fram bestämmer sig barnen för att låtsas att de lever på stenåldern och de börjar bygga hyddor. Erik ska gå

Läs mer

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9)

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9) SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Sam, hans mamma och hans lillasystrar Nour och Asma har flyttat till Sverige från Syrien. De bor i norra Sverige, där solen nästan aldrig går ner på sommaren.

Läs mer

en möjlighet för alla

en möjlighet för alla är en fristående del FÖRSTA GÅNGEN SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Max tvingas följa med sin pappa och hans nya fru Linnea till Norrland, där

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll.

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? är en lättläst berättelse för barn mellan 8 och 11 år. Egil bor tillsammans med sin mamma och längtar efter en egen hund. Nu är det sommarlov och han fyller

Läs mer

Mellan dig och mig Mårten Melin

Mellan dig och mig Mårten Melin Lärarmaterial SIDAN 1 Vad handlar boken om? Boken handlar om Max, som är tillsammans med Hanna. Max vet inte riktigt om han är riktigt kär i Hanna. Är det ok att röra vid Hannas snippa, och att hon rör

Läs mer

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9)

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Katrin och Frida är bästisar. Första skoldagen i årskurs nio kommer en ny kille, Adam, till klassen. Frida blir kär i honom, och det verkar självklart att de

Läs mer

Framställning av berättande och informativa bilder, till exempel serier och illustrationer till text. (BL åk 4 6)

Framställning av berättande och informativa bilder, till exempel serier och illustrationer till text. (BL åk 4 6) SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Lo tycker så mycket om sin fotbollstränare Lovisa. Lovisa är rättvis, schyst och rolig. På lördag ska de spela sista matchen i serien. Vinner de matchen så vinner

Läs mer

Redigering och disposition av texter med hjälp av dator. Olika funktioner för språkbehandling i digitala medier. (SV åk 7 9)

Redigering och disposition av texter med hjälp av dator. Olika funktioner för språkbehandling i digitala medier. (SV åk 7 9) LINA STOLTZ SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Sam, Sams mamma och hans lillasystrar Nour och Asma har flytt från kriget i Syrien till Sverige. Nu sitter de på bussen på väg norrut. Det är mörkt

Läs mer

Redigering och disposition av texter med hjälp av dator. Olika funktioner för språkbehandling i digitala medier. (SV åk 7 9)

Redigering och disposition av texter med hjälp av dator. Olika funktioner för språkbehandling i digitala medier. (SV åk 7 9) JOHANNA NILSSON SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Johans stora dröm är att bli fotbollsproffs och komma nära sin stora idol Zlatan. Eftersom Johan är dyslektiker är skolan jobbig att ta sig igenom,

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Erik och hans kompisar Anton och Hugo spelar i ett band. Idag är det avslutning i skolan och de ska spela. och han är jättenervös. Erik står bakom scenen och

Läs mer

Skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material.

Skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material. SIDAN 1 Erik och Lea spökar Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Erik som är hemma och har tråkigt. Plötsligt ringer det på dörren och han hör något som låter BU! Ett litet spöke hoppar

Läs mer

Draken med tatueringen

Draken med tatueringen MICHAEL DAHL Sidan 1 Draken med tatueringen Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Andy har börjat på en ny skola. Han är ensam och de andra kallar honom för knäppa Andy. Andy har ett födelsemärke i form

Läs mer

Erik rymmer VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

Erik rymmer VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS TORSTEN BENGTSSON Sidan 1 Erik rymmer Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Erik vill ha ett nytt spel till datorn, men pappa säger nej. Erik säger att han kan köpa det själv, men pappa säger fortfarande

Läs mer

Skillnader i språkanvändning beroende på i vilket sammanhang, med vem och med vilket syfte man kommunicerar. (SV åk 7 9)

Skillnader i språkanvändning beroende på i vilket sammanhang, med vem och med vilket syfte man kommunicerar. (SV åk 7 9) SIDAN 1 Jag Y Glitterojken Lärarmaterial Vad handlar boken om? Lilly är en tjej som älskar glitter och bling. Hennes väninna Ally tycker att hon ska ha lite mindre glitter och bling på sig. En dag börjar

Läs mer

Fångade på isen VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR SIDAN 1. Lärarmaterial

Fångade på isen VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR SIDAN 1. Lärarmaterial SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Det har snöat en massa och skolan håller stängt. Emil och hans kompis Jakob är glada över att vara lediga från

Läs mer

Typiskt Tobias! Kaos i skallen

Typiskt Tobias! Kaos i skallen KERSTIN LUNDBERG HAHN Sidan 1 Typiskt Tobias! Kaos i skallen Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Tobias liv är rätt okej, men ibland är det kaos i skallen. Tobias glömmer allt möjligt: läxor, nycklar,

Läs mer

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9)

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9) SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Mateo och Bim har en hemlighet. De kan prata med djur. Mateo är så glad för han och hans mamma har köpt en katt från Djurens vänner, Charlie. Charlie måste gå

Läs mer

Att argumentera i olika samtalssituationer och beslutsprocesser. (SV åk 4 6)

Att argumentera i olika samtalssituationer och beslutsprocesser. (SV åk 4 6) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Elsas klass ska åka på klassresa tillsammans. Elsa är kär i Simon och hon hoppas att de ska bli ihop. Både Elsa och Mischa ser fram mot resan och bestämmer sig

Läs mer

Det som lever under oss

Det som lever under oss SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Det börjar med ett stopp i avloppet hos berättaren, killen som ska iväg till sitt sommarjobb och har turen att få jobba med skolans snyggaste tjej. En katt har

Läs mer

Koll på läget VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS

Koll på läget VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS ALEX VAN TON SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Chick känner sig pressad och försöker skaffa sig kontroll. Det gör han genom att skriva listor för

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) TORSTEN BENGTSSON SIDAN 1 Lea ringer 112 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Lea sticker iväg till skateparken. Hon brukar gå med sin kompis Erik men idag ska han spela fotbollsmatch. När hon kommer dit

Läs mer

Taggad på Insta. Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Lgr 11 Centralt innehåll som tränas. Eleverna tränar följande förmågor

Taggad på Insta. Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Lgr 11 Centralt innehåll som tränas. Eleverna tränar följande förmågor SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? När Tara ringer blir Erik jätteglad. Men Tara är inte glad, hon är ledsen. Hon har upptäckt att någon har skapat ett hatkonto på Instagram. Hatkontot heter Vi

Läs mer

Agility! Springa snabbt

Agility! Springa snabbt MÅRTEN MELIN Sidan 1 Agility! Springa snabbt Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Meja känner sig lycklig. Hon har börjat få kompisar och hon får vara med och träna agility med Lisas hund Jimi. Nu ska hon

Läs mer

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9)

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Lulu har bytt skola igen. Hon vill inte ha kontakt med någon, hon är en ensamvarg. I klassrummet hamnar hon bredvid Snö, en tjej som är lika vit som Lulu är

Läs mer

Jobbigt läge VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

Jobbigt läge VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Lo och hennes familj. En dag när Lo är på väg hem från träningen ser hon sin pappa sitta på en restaurang och hålla en främmande kvinnas hand.

Läs mer

Köra tevespel VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRAT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

Köra tevespel VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRAT INNEHÅLL SOM TRÄNAS SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om en kille och hans två kompisar. De ska spela tevespel hemma hos killen som är jag i boken. När de kommer hem är pappa hemma. Innan de får spela

Läs mer

Vi tre Fegis! VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

Vi tre Fegis! VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om en kille och hans två kompisar som ska åka med sin klass till en sjö och bada. Problemet är att killarna inte kan simma och de vågar inte berätta

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) MÅRTEN MELIN SIDAN 1 Spökjakten Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Livia och Vanja hör steg på skolans vind. De tror att det finns spöken på vinden. De smyger upp och hittar ett skelett. Tjejerna bestämmer

Läs mer

Skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material.

Skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material. SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Boken handlar om Lea och Erik som ska spela en hockeymatch. Under matchen blir Lea fälld av Sigge i det andra laget. Domaren såg inte vad som hände och Lea blir

Läs mer

Henke och bokstäverna som hoppar

Henke och bokstäverna som hoppar SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Henke tycker att det är jobbigt att läsa. Bokstäverna hoppar och gör inte som han vill. Det verkar så lätt för alla andra i klassen, men Henke tycker att det

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Rolf är med i en film. Han spelar en enkel roll, en man som är ute och går. Regissören Lukas är inte så nöjd med Rolf då det händer en massa saker runt honom

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Olle vill ha en mobil. Alla hans vänner har mobiler. De spelar, fotar och ringer på sina mobiler och Olle känner sig utanför. När Olle kommer hem, upptäcker

Läs mer

Hur man använder ordböcker och andra hjälpmedel för stavning och ordförståelse. (SV åk 4 6)

Hur man använder ordböcker och andra hjälpmedel för stavning och ordförståelse. (SV åk 4 6) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? David och Otto är bästa kompisar. Men en dag gör Otto någonting som får David att tänka om. Det blir riktigt farligt och de börjar slåss. Boken handlar om att

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Turbo och hans vänner som åker till Turbos familjs sommarstuga för att fiska. Första dagen får Olle en orm på kroken istället för en fisk och

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Rut river huset Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Ruts fönster är smutsiga och behöver putsas. Rut orkar inte, men Love och Fia säger att de ska hjälpa henne. Först ska de bara äta lite. När

Läs mer

Vänd dig inte om Lärarmaterial

Vänd dig inte om Lärarmaterial sidan 1 Författare: Ewa Christina Johansson Vad handlar boken om? Boken handlar om Filip som försöker blir medlem i ett gäng fast han egentligen inte vill. Han har en viktig sak kvar att genomföra. Han

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) TORSTEN BENGTSSON SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Pappa läser en saga för Erik. När sagan är slut ska Erik sova. Pappa öppnar fönstret för att Erik är varm. Erik hör ett jamande utanför men

Läs mer

Centralt innehåll och förmågor som tränas enligt Lgr 11:

Centralt innehåll och förmågor som tränas enligt Lgr 11: SIDAN 1 Författare: Jessika Berglund Vad handlar boken om? Boken handlar om två personer som går i samma klass. Båda tycker att det är ganska stökigt i klassen och drar sig undan bråk och stök. De lägger

Läs mer

Kom igen, Amina! Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Kom igen, Amina! Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lärarmaterial SIDAN 1 Boken handlar om: Amina älskar att träna och springa. När hon springer, känner hon sig glad. Ändå är Amina orolig. Hennes mamma är kvar i flyktinglägret i Kenya. Nu har Aminas lag

Läs mer

Språkliga strategier för att minnas och lära, till exempel tankekartor och stödord. (SV åk 4 6)

Språkliga strategier för att minnas och lära, till exempel tankekartor och stödord. (SV åk 4 6) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Anne Frank, en ung judinna och hennes upplevelser i Nederländerna under andra världskriget. Hon blev känd för att hon skrev dagbok om vad som

Läs mer

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9)

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9) SIDN 1 Dickpicks ärarmaterial VD HNDR BOEN OM? una får bilder från Jarl, en kille som hon har känt sedan ettan. När de var små lekte de med varandra. Nu går de i 9:an och Jarl skickar foton på sin snopp.

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Ahmed, Dewa och jag ska spela match idag. Matchen börjar bra och vi gör det första målet. Sedan får vi problem och det andra laget gör mål. Efter förlängningen

Läs mer

Skejtarna i kojan VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

Skejtarna i kojan VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS TRINE BUNDSGAARD Sidan 1 Skejtarna i kojan Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Rudi är trött på att skejta för han ramlar hela tiden. Han bestämmer sig för att gå till kojan istället. Naja frågar om hon

Läs mer

Minifakta om motorcyklar

Minifakta om motorcyklar SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om motorcyklar. Du får lära dig mer om motorcyklar. Exempel: Hur såg den första motorcykeln ut? Hur fort kan den snabbaste motorcykeln köra? Varför

Läs mer

Språkets struktur med stavningsregler, skiljetecken, ordklasser och satsdelar. (SV åk 7 9)

Språkets struktur med stavningsregler, skiljetecken, ordklasser och satsdelar. (SV åk 7 9) KERSTIN LUNDBERG HAHN SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Tobias vill gärna tjäna lite pengar för att kunna köpa grejor och gå på bio och kafé med Leila. En dag frågar grannen Eva honom om han

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Lgr11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor: Författare: Thomas Halling

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Lgr11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor: Författare: Thomas Halling SIDAN 1 Författare: Thomas Halling Vad handlar boken om? Boken handlar om Emil, som tycker att det är jobbigt att hans föräldrar bråkar mycket. En morgon vid frukostbordet, börjar Emils mamma säga att

Läs mer

FÅGEL- FLICKAN. Fågelflickan VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

FÅGEL- FLICKAN. Fågelflickan VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÅGEL JOHANNA NILSSON Fågelflickan Lärarmaterial Sidan 1 VAD HANDLAR BOKEN OM? Minna är 16 år och går i gymnasiet. Hon har många drömmar om vad hon vill bli: läkare, forskare, journalist eller kanske astronom.

Läs mer

SORG Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Catrin Ankh

SORG Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Catrin Ankh Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Catrin Ankh Vad handlar boken om? Sara, Anna, Kevin och Leo är bästa vänner. De sitter på sitt favoritcafé och pluggar inför matteprovet i morgon. Sara tröttnar och vill

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar Moa och Lina som ska ta hästarna i stallet till hagen över sommaren. Lina ska ta hand om Gullan, som ligger ner i sin box och är trött. Lina pratar

Läs mer

Minifakta om igelkottar

Minifakta om igelkottar SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? I boken får vi lära oss en massa om igelkottar. Vi får bland annat lära oss hur de ser ut, vad de äter, var de bor, när deras ungar föds och andra spännande

Läs mer

Lärarmaterial PAPPAS NYA SIDAN 1. Vad handlar boken om? Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor:

Lärarmaterial PAPPAS NYA SIDAN 1. Vad handlar boken om? Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor: PAPPAS NYA SIDAN 1 Författare: Thomas Halling Vad handlar boken om? Boken handlar om Emil, och hans föräldrar som ska skiljas. Emils pappa har träffat en ny kvinna och Emil är väldigt ledsen, och arg,

Läs mer

Jag vill inte Lärarmaterial

Jag vill inte Lärarmaterial sidan 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om Dina och Isak. De har varit tillsammans länge och Isak har flyttat in till Dina. Dina älskar Isak och tycker att de har det

Läs mer

Att leda ett samtal, formulera och bemöta argument samt sammanfatta huvuddragen i vad som sagts. (SV åk 7 9)

Att leda ett samtal, formulera och bemöta argument samt sammanfatta huvuddragen i vad som sagts. (SV åk 7 9) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Amina har varit i Sverige i tre år och hennes mamma har också kommit till Sverige. Allt är bra. Amina är med i en friidrottsklubb. Hon är en duktig löpare. En

Läs mer

En lång väg från stallet

En lång väg från stallet SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Lina och Moa är sugna på en ridtur i det fina vädret. De cyklar till stallet och frågar ridläraren Lotta om de får rida ut. Hon säger att det går bra bara de

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Äntligen är det fredag och det är dags för klassen att ta skolfoto. Maja älskar att klä sig i olika kläder och nu när det är skolfoto har hon bestämt sig för

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Leas klass ska springa en tävling. Lea tycker mycket om att träna och hon spelar både hockey och fotboll på fritiden. I starten tränger sig Hugo, en kille i

Läs mer

BOKHATAREN Lärarmaterial

BOKHATAREN Lärarmaterial Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om Olle som går i en klass där ingen gillar att läsa och skriva. En dag får de en ny lärare i svenska som svär, vilket

Läs mer

Måns och Mahdi på gården

Måns och Mahdi på gården SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Måns är uttråkad. Hans mamma har lagat hans cykel och han vill ut och cykla på gatan, men får inte för sin mamma. Måns tycker att gården är töntig. Plötsligt

Läs mer

Minifakta om elefanter

Minifakta om elefanter SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om elefanter. Du får bland annat lära dig mer om var elefanter lever, hur stora de kan bli och om hur vi människor använder elefanterna. LGR 11

Läs mer

Nypon förlag. Eli hjärta Amy låter som en sång. Vad handlar boken om? Lgr 11 Centralt innehåll som tränas. Eleverna tränar följande förmågor

Nypon förlag. Eli hjärta Amy låter som en sång. Vad handlar boken om? Lgr 11 Centralt innehåll som tränas. Eleverna tränar följande förmågor SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Eli och Amy har ett band ihop. De ska skriva fantastiska låter och bli berömda, men det är Amy som ska synas. Eli vågar inte stå på scen. Han vill inte synas.

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Det är en solig dag och Rolf bestämmer sig för att gå till parken. Rolf älskar att läsa utomhus så han har tagit med sin en bok till parken. Rolf sätter sig

Läs mer

Omelett! VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

Omelett! VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS THOMAS HALLING Sidan 1 Omelett! Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Ahmed, Dewa och jag ska ta klassfoto idag och alla är fina. Fröken är sträng och säger till Dewa att ta av sig kepsen och Lisa för att

Läs mer

Isak är en hjälte VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

Isak är en hjälte VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS EMMA ASKLING Sidan 1 Isak är en hjälte Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Isak som ska tävla i simning tillsammans med några klasskamrater. Isak är en snabb simmare och ska simma första

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Det börjar en ny flicka i Turbos klass. Hon blir snabbt omtyckt för hon är tuff och rolig. Många i klassen blir kära i henne, Turbo också. När Turbo och hon

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Linus och hans mamma. Linus mamma är veterinär. En dag åker de iväg till ett zoo för att titta till ett lejon som har skadat örat. Linus blir

Läs mer

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om?

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om? sidan 1 Böckerna om Sara och Anna Författare: Catrin Ankh Vilka handlar böckerna om? Böckerna handlar om två tjejer i 15-årsåldern som heter Sara och Anna. De är bästa vänner och går i samma klass. Tjejerna

Läs mer

Noa åker skidor Kirsten Ahlburg

Noa åker skidor Kirsten Ahlburg Lärarmaterial SIDAN 1 Vad handlar boken om? Boken handlar om Noa, som är på semester i Norge. Noa hittar ett par skidor och vill gärna testa dem. Han bestämmer sig för att gå upp på toppen av en backe,

Läs mer

Drakjägarna: Drakblod

Drakjägarna: Drakblod SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Ren ska möta några ungdomar vid gallerian. Alla ungdomarna har en sak gemensamt. Alla har de ett födelsemärke

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Martina Ericson Boken handlar om: Robin och hans bror Ante är olika. Ante tycker om att skjuta och jaga tillsammans med pappa i skogen. Robin tycker inte alls om att skjuta,

Läs mer

Erik ser en zombie VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

Erik ser en zombie VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Erik sitter hemma och spelar på sin dator. Hans pappa har gått till affären för att handla. Plötsligt plingar det i Eriks mobil. Erik läser: Jag är på väg. Han

Läs mer

Fakta om jordskalv VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

Fakta om jordskalv VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS PER STRAARUP SØNDERGAARD SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? I boken får vi lära oss om jordskalv. Vi får bland annat lära oss om hur och varför det blir jordskalv, var i världen det är vanligast,

Läs mer

Djurdoktorn: Linus och Tim

Djurdoktorn: Linus och Tim SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Linus älskar djur. Varje dag går han till mammas jobb efter skolan. Linus mamma är veterinär och arbetar på ett

Läs mer

Fakta om robotar VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR. Lärarmaterial EVA MOSEGAARD AMDISEN

Fakta om robotar VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR. Lärarmaterial EVA MOSEGAARD AMDISEN SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? I boken får vi en presentation av robotar. Det finns många olika sorters robotar med olika funktioner och utseende. Det som alla robotar har gemensamt är att

Läs mer