Processen för att ta fram syfte och mål vid regionala samverkansövningar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Processen för att ta fram syfte och mål vid regionala samverkansövningar"

Transkript

1 MSB-51.1 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap PM 1 (5) SÖ-UÖVR Thomas Bengtsson thomas.bengtsson@msb.se Processen för att ta fram syfte och mål vid regionala samverkansövningar Inledning Detta PM syftar till att beskriva en bra och fungerande process för att ta fram syfte och mål vid en regional samverkansövning (RÖ). Processen arbetades fram i samarbete mellan MSB och Länsstyrelsen Kalmar län under RÖ Henning Processen har därefter använts och utvecklats i samarbete mellan MSB och Länsstyrelsen Västerbotten under RÖ AC Steg 1 Övergripande syfte Ett syfte ska svara på frågan varför, det vill säga anledningen eller orsaken till att övningen genomförs. Välformulerade syften är den bästa marknadsföringen för att sälja in övningen hos aktörerna. Ett syfte innehåller ett verb, vilket går att sätta att framför, och kläs sedan på med vad. Formulera bra syften för övningen. Det är bra att varje aktör funderar på orsaken till att de deltar så att de inte bara deltar för att man ska delta. Exempel på övergripande syfte i en RÖ: Det övergripande syftet med övningen är att ge aktörerna tillfälle att: Pröva larmplan och bekräfta dess funktionalitet, pröva indikeringsplanen och skapa underlag för vidare utveckling. Öka länets förmåga att skapa gemensam lägesbild och samordna kommunikationen med allmänhet och media. Pröva länets struktur för samverkan (i begränsad utsträckning). Steg 2 Bestäm en modell för målformulering Det finns olika modeller för att formulera mål men grunden i en RÖ är att det finns övergripande mål för hela övningen och utifrån dessa kan aktörerna formulera egna delmål. Bestäm vilken modell som ska användas för målformulering i övningen. I detta PM har modellen som återges nedan använts både för övergripande mål och för aktörernas delmål.

2 samhällsskydd och beredskap PM 2 (5) Individnivå Organisationsnivå Teoretiska Kunskaper Praktisk Färdighet Förmåga Mycket goda kunskaper Mycket god färdighet Mycket god förmåga Goda kunskaper God färdighet God förmåga Grundläggande kunskaper Grundläggande färdighet Grundläggande förmåga Bristande kunskaper Bristande färdighet Bristande förmåga Steg 3 Ta fram övningens övergripande mål Ett mål ska svara på frågan vad ska uppnås med övningen. Målen används dels för att övningsdeltagarna ska veta vad som förväntas av dem och dels för att kunna utvärdera övningens resultat. Ett felaktigt formulerat mål är svårt att utvärdera. Om målet är att öva samverkan med andra aktörer, räcker det med att aktören deltar i övningen för att målet ska vara uppfyllt. Målet öka vår förmåga att hantera en kris är också svårt att utvärdera då det kräver att man känner till förmågan innan övningen startar för att sedan kunna mäta den efter övningen. Dessa två exempel passar bättre som syfte i en övning. Formulera övningens övergripande mål. Målen kan vara riktade till samtliga aktörer, men möjlighet finns även att formulera ett eller flera övergripande mål riktade mot en större organisatorisk del i övningen (till exempel indikeringsorganisationen). Övergripande mål som enbart är riktade mot en aktör bör inte formuleras utan får anses som ett delmål för en aktör. Arbetet kan göras av Länsstyrelsen men kan gå på remiss till övningens aktörer innan planeringskonferensen då arbetet med indikatorerna äger rum. Samtliga övergripande mål bör ha en koppling mot något av övningens övergripande syfte. Exempel på övergripande mål i en RÖ: Det övergripande målet för övningen är att: Aktörerna ska ha mycket god förmåga att ta emot larm samt initiera arbete enligt respektive aktörs plan. Indikeringsorganisationen ska ha en god förmåga att indikera och rapportera mätvärden. Aktörerna ska ha grundläggande förmågan att skapa och förmedla en gemensam lägesbild för händelsen. Aktörerna ska ha grundläggande förmåga att samordna kommunikation med allmänhet och media. Steg 4 Ta fram indikatorer till ett övergripande mål För att underlätta värderingen om ett mål är uppfyllt eller inte bör det kompletteras med indikatorer som beskriver vad som ska vara uppfyllt för att målet ska vara uppfyllt. Indikatorerna kan med fördel arbetas fram i den funktion som målet avser som en del i förankringsarbetet

3 samhällsskydd och beredskap PM 3 (5) Arbeta fram indikatorer för ett av övningens övergripande mål. Syftet med detta är att kunna visa ett exempel på den planeringskonferens där aktörerna tillsammans ska arbeta med indikatorer till övningens övergripande mål. Exempel på indikatorer till ett övergripande mål i en RÖ: Aktörerna ska ha mycket god förmåga att ta emot larm samt initiera arbete enligt respektive aktörs plan. Utlarmning av larmplan genomförs på 30 minuter (SOS). Aktörerna tar emot, och kvitterar larm inom 10 minuter. Initialt samverkansmöte ska hållas enligt larmplan. Aktörerna initierar krisledande funktion inom 60 minuter. Steg 5 Ta fram syfte för Länsstyrelsens deltagande i övningen Att ta fram syfte för Länsstyrelsen skiljer sig inte från vad alla övriga aktörer som deltar i övningen ska göra. Syftet med att ta fram dessa tidigt i processen är att de ska fungera som exempel när aktörerna ska formulera sina syften. Exempel på syfte för en Länsstyrelsen i en RÖ: Länsstyrelsens syfte med övningen är att: Pröva larmplan och bekräfta dess funktionalitet, pröva indikeringsplanen och skapa underlag för vidare utveckling. Pröva och utveckla krisorganisationens stabsarbete. Pröva och utveckla förmågan att skapa och förmedla en gemensam lägesbild. Pröva och utveckla förmågan att samordna kommunikationen med allmänhet och media samt arbeta med sociala medier. Pröva struktur för samverkan (i begränsad utsträckning). Steg 6 Ta fram ett delmål med indikatorer för Länsstyrelsen Att ta fram ett delmål för Länsstyrelsen skiljer sig inte från vad alla övriga aktörer som deltar i övningen ska göra. Syftet med att ta fram dessa tidigt i processen är att de ska fungera som exempel när aktörerna ska formulera sina delmål. I ett senare skede bör Länsstyrelsen arbeta med sina delmål på samma sätt som övriga aktörer, vilket beskrivs nedan. Exempel på ett delmål med tillhörande indikatorer för en Länsstyrelsen i en RÖ: Länsstyrelsen ska ha mycket god förmåga att ta emot larm och initiera arbetet enligt plan. Motringa och bekräfta larm inom 10 minuter. TIB ska ha öppnat och initierat arbetet i Valborg inom 1 timme.

4 samhällsskydd och beredskap PM 4 (5) TIB ska delta i initialt samverkansmöte 1 timme efter larm. Första stabsorienteringen hålls senast 1,5 timmar efter larm. Första lägesbilden sammanställs inom 2 timmar. Första lägesbilden ska vara förmedlad till övande aktörer i Henning inom 2,5 timmar. Steg 7 Arbeta med målformulering och indikatorer på en planeringskonferens Den första planeringskonferensen i en RÖ bör till huvuddel omfatta arbetet med övningens övergripande syfte och mål. Arbetet kan inledas med en teoretisk inramning av målformuleringsprocessen som även innefattar de exempel som Länsstyrelsen har förberett (se ovan) Nästa steg är att arbeta med indikatorer till övningens övergripande mål. Arbetet kan med fördel utföras som grupparbete. Antalet grupper och antalet mål per grupp beror på deltagarantalet. Om det finns personer som deltagit i Länsstyrelsens förberedelsearbete kan dessa fördelas ut i de olika grupperna och fungera som ett stöd i diskussionerna. Nedan följer exempel på indikatorer del övriga tre mål som presenterats tidigare. Indikeringsorganisationen ska ha en god förmåga att indikera och rapportera mätvärden. Initierar arbetet enligt indikeringsplan. Rapportering av mätvärden görs enligt indikeringsplanen. Arbetsmiljöregler följs och rapportering av personliga doser görs enligt indikeringsplan. De beslut som indikeringsledaren fattar ska förmedlas till fältorganisationen OCH få önskad effekt. Den aktuella lägesbilden skall vara känd i hela organisationen. Organisationen kan använda tekniska hjälpmedel enligt indikeringsplan. Kontinuerlig kontakt sker mellan indikeringsledare, mätledare räddningstjänststaber och mätpatruller. Nationella mätresurser tas tillvara i indikeringsorganisationen. Aktörerna ska ha grundläggande förmåga att tillsammans skapa och förmedla en gemensam lägesbild för händelsen. Rapporteringsvägarna för underlag är tydliga och kända bland samtliga aktörer. Aktörerna har initiativförmåga för att upprätta fungerande sambandsvägar. Lägesbilden ska vara känd hos alla aktörer. Samtliga som tar del av lägesbilden ska förstå den. Aktörerna ska i tid sprida information som kan påverka andra aktörer.

5 samhällsskydd och beredskap PM 5 (5) Samtliga aktörer ska vara förberedda inför möten då gemensam lägesbild skapas. Lägesbilden uppdateras och vidareförmedlas regelbundet. Aktörerna ska ha grundläggande förmåga att samordna kommunikation med allmänhet och media. Lägesbilden är känd för dem som arbetar med samordning av kommunikation. Varje aktör identifierar sitt eget kommunikationsbehov. Samtliga aktörer ska vara förberedda inför regionala kommunikations-samordningsmöten. Aktörerna ska i tid delge information som kan påverka andra aktörers kommunikation. Budskap till allmänhet och media ska vara tydliga och korrekta, och får inte vara motstridiga. Aktörerna använder sig av för övningen möjliga kanaler för kommunikation. Aktörerna lyssnar enskilt och gemensamt av och beaktar allmänhetens reaktioner. Aktörerna beslutar sig för gemensamma budskap. Steg 8 Aktörernas arbete med egna delmål I detta steg ska aktörerna, genom sin lokala övningsledare (LÖL), själva arbeta med att ta fram syfte och delmål med tillhörande indikatorer. Tanken är att LÖL ska kunna använda sig av samma metodik som de själva har deltagit i när indikatorerna för övergripande mål togs fram. Som en del i förankringsprocessen kan arbetet med fördel utföras med företrädare från de funktioner som senare ska delta i övningen. Länsstyrelsen bör vara tydlig med att sätta upp hålltider för när arbetet ska vara klart och inrapporterat. Samtliga syfte och mål bör vara fastställda innan arbetet med att bygga upp övningens scenario påbörjas. Indikatorerna kan vara föremål för en längre process då dessa inte påverkar scenarioarbetet på samma sätt. Steg 9 Dokumentation När arbetet är färdigt publiceras övergripande syfte och mål samt aktörernas syfte och delmål i Övningsbestämmelser. Indikatorerna publiceras i Övningsledningsbestämmelser, främst för att dessa inte ska fungera som en checklista för de övade. Viktigt är också att indikatorerna kommuniceras med lokala utvärderare, lämpligtvis genom utvärderingsledaren färdigställer ett specifikt utvärderingsprotokoll för varje aktör.

Innehållsförteckning 1. Inledning Bakgrund Omfattning Övningsdokumentation Deltagande aktörer

Innehållsförteckning 1. Inledning Bakgrund Omfattning Övningsdokumentation Deltagande aktörer Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1. Bakgrund... 3 1.2. Omfattning... 3 1.3. Övningsdokumentation... 3 1.4. Deltagande aktörer... 4 2. Övningens övergripande syfte och mål... 4 2.1. Syfte... 4 2.2.

Läs mer

Smörgåsbord av syfte och mål för regionala samverkansövningar

Smörgåsbord av syfte och mål för regionala samverkansövningar samhällsskydd och beredskap PM 1 (14) SÖ-UUTV Thomas Bengtsson 010-240 22 12 thomas.bengtsson@msb.se Smörgåsbord av syfte och mål för regionala samverkansövningar Innehållsföreteckning Inledning...2 Övergripande

Läs mer

Regional utbildnings- och övningsstrategi

Regional utbildnings- och övningsstrategi Regional utbildnings- och övningsstrategi 2017 2020 Länsstyrelsen en samlande kraft Sverige är indelat i 21 län och varje län har en länsstyrelse och en landshövding. Länsstyrelsen är regeringens ombud

Läs mer

Övningsvägledning. Metodhäfte Funktionsövningar START LÖL LÖL MSB UL LOG PL. Logistik

Övningsvägledning. Metodhäfte Funktionsövningar START LÖL LÖL MSB UL LOG PL. Logistik Övningsvägledning Metodhäfte Funktionsövningar START SL SL Logistik LÖL LÖL UL UL LOG PL MSB Övningsvägledning Metodhäfte Funktionsövningar Övningsvägledning Metodhäfte Funktionsövningar Myndigheten för

Läs mer

Ordlista. Beroendepunkt. Besökare. Besöksprogram. Erfarenhetshantering. Expert. Förövning. Generell förmåga. Genomgång efter övning. Givare.

Ordlista. Beroendepunkt. Besökare. Besöksprogram. Erfarenhetshantering. Expert. Förövning. Generell förmåga. Genomgång efter övning. Givare. Ordlista ORD Beroendepunkt Besökare Besöksprogram Erfarenhetshantering Expert Förövning Generell förmåga Genomgång efter övning Givare Händelse Indikator FÖRKLARING En beslutsfattares agerande som påverkar

Läs mer

Förenklad rapportering av regionernas riskoch sårbarhetsanalys 2019

Förenklad rapportering av regionernas riskoch sårbarhetsanalys 2019 samhällsskydd och beredskap 1 (9) 2019-03368 Förenklad rapportering av regionernas riskoch sårbarhetsanalys 2019 Nedan följer anvisningar för regionernas förenklade rapportering av risk-och sårbarhetsanalys

Läs mer

Styrdokument för krisberedskap Sotenäs kommun , enligt överenskommelse med MSB och SKL

Styrdokument för krisberedskap Sotenäs kommun , enligt överenskommelse med MSB och SKL KA 2016/147 1/8 Styrdokument för krisberedskap Sotenäs kommun 2015-2018, enligt överenskommelse med MSB och SKL KA 2016/147 2/8 Styrdokument för kommunens krisberedskap 2015-2018 Överenskommelsen om kommunernas

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Indikatorer för bedömning av landstingets generella krisberedskap Norrbottens läns landsting dnr 3520-16 Syftet med en bedömning av landstingets

Läs mer

Bilaga 1 Aktö rernas syfte öch delma l

Bilaga 1 Aktö rernas syfte öch delma l Kultur- och samhällsbyggnadsenheten Bilaga 1 till Övningsbestämmelser 2013-09-12 sid 1 (9) Bilaga 1 Aktö rernas syfte öch delma l Innehållsförteckning Boxholms kommun... 2 Finspångs kommun... 2 Försvarsmakten

Läs mer

Informationsmöte den 27 januari #samo2016

Informationsmöte den 27 januari #samo2016 SAMÖ 2016 Informationsmöte den 27 januari 2015 www.msb.se/samo2016 #samo2016 Projektet SAMÖ 2016 börjar nu! Vad är SAMÖ och SAMÖ Fokus? SAMÖ 2016 Varför här och nu? Hur ska vi genomföra SAMÖ 2016? Syftet

Läs mer

Föredragande borgarrådet Sten Nordin anför följande.

Föredragande borgarrådet Sten Nordin anför följande. PM 2014: RI (Dnr 307-877/2014) Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om kommuners och landstings risk- och sårbarhetsanalyser Remiss från Myndigheten för samhällsskydd

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (10) Anvisningar om hur statlig ersättning för kommunernas krisberedskap får användas

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (10) Anvisningar om hur statlig ersättning för kommunernas krisberedskap får användas samhällsskydd och beredskap 1 (10) Anvisningar om hur statlig ersättning för kommunernas krisberedskap får användas samhällsskydd och beredskap 2 (10) Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Exempel

Läs mer

Handbok för regionala samverkansmöten - Stockholmsregionen

Handbok för regionala samverkansmöten - Stockholmsregionen Handbok för regionala samverkansmöten - Stockholmsregionen Användarhandbok och genomförandestöd i samband med planerade eller påkallade samverkansmöten Version 1.0 - Slutlig 2 1. BAKGRUND Samverkan mellan

Läs mer

Styrdokument för krisberedskap i Överkalix kommun

Styrdokument för krisberedskap i Överkalix kommun Styrdokument för krisberedskap i Överkalix kommun Mandatperioden 2019-2022 Innehåll Inledning... 3 Syfte... 3 Civilt försvar... 3 Övergripande styrning av arbetet med krisberedskap... 3 Mål för verksamheten...

Läs mer

Kungsörs kommuns författningssamling Nr D.07

Kungsörs kommuns författningssamling Nr D.07 Plan för kommunens krisberedskap mandatperioden 2015-2018 Antagen av kommunfullmäktige 2016-04-11, 47 1. Inledning Kommunen ska ha en planering för vilka åtgärder som ska genomföras under mandatperioden

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om kommuners och landstings risk- och sårbarhetsanalyser;

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om kommuners och landstings risk- och sårbarhetsanalyser; Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Utgivare: Key Hedström, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ISSN 2000-1886 MSBFS Utkom från trycket den 6 oktober 2010 Myndigheten

Läs mer

Kommunernas krisberedskap - uppföljningsprocessen

Kommunernas krisberedskap - uppföljningsprocessen Kommunernas krisberedskap - uppföljningsprocessen Överenskommelsen, MSB SKL Uppgifter enligt LEH Risk- och sårbarhetsanalyser (RSA) Planering inför extraordinära händelser Geografiskt områdesansvar Utbildning

Läs mer

Styrdokument för kommunens krisberedskap

Styrdokument för kommunens krisberedskap Verksamhetsstöd - Kommunkansli Reinhold Sehlin, 0485-476 15 reinhold.sehlin@morbylanga.se POLICY Datum 2015-10-19 Beslutande Kommunfullmäktige 214 2015-12-21 Sida 1(7) Dnr 2015/000694-161 Nummer i författningssamlingen

Läs mer

regional samordning och inriktning av krisberedskap och räddningstjänst i Södermanlands län

regional samordning och inriktning av krisberedskap och räddningstjänst i Södermanlands län S t r a t e g i f ö r regional samordning och inriktning av krisberedskap och räddningstjänst i Södermanlands län Med våra gemensamma resurser i Södermanland står vi starkare tillsammans och kan hantera

Läs mer

Kommunernas krisberedskap - uppföljningsprocessen. Tomas Ahlberg

Kommunernas krisberedskap - uppföljningsprocessen. Tomas Ahlberg Kommunernas krisberedskap - uppföljningsprocessen Tomas Ahlberg 150505 Agenda Bakgrund Processen för uppföljning Kommunens uppgifter Länsstyrelsens uppgifter MSBs uppgifter Statlig ersättning till vad?

Läs mer

Anvisningar för användning av statlig ersättning för landstingens arbete med krisberedskap och civilt försvar

Anvisningar för användning av statlig ersättning för landstingens arbete med krisberedskap och civilt försvar samhällsskydd och beredskap 1 (11) Anvisningar för användning av statlig ersättning för landstingens arbete med krisberedskap och civilt försvar samhällsskydd och beredskap 2 (11) Innehållsförteckning

Läs mer

Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om kommuners och landstings risk- och sårbarhetsanalyser

Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om kommuners och landstings risk- och sårbarhetsanalyser Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om kommuners och landstings risk- och sårbarhetsanalyser Myndigheten för samhällsskydd och beredskap föreskriver följande med stöd

Läs mer

Regional samverkansövning Yrkurs

Regional samverkansövning Yrkurs Regional samverkansövning Yrkurs En samverkansövning som stärker länets krishanteringsförmåga med fokus på sjöräddning, miljöräddning till havs och väderrelaterade samhällskonsekvenser. Övergripande syften

Läs mer

Scenario- och övningsverksamhet Att öva på hemmaplan

Scenario- och övningsverksamhet Att öva på hemmaplan Scenario- och övningsverksamhet Att öva på hemmaplan SAMFI 6 september kl. 9:00-9:40 Torbjörn Jonsson MSB Christina Hedlund PTS Agenda: 1. Inledning 2. Telo-konceptet 3. NISÖ 2018 4. Övningsstöd 5. Frågor

Läs mer

Bilaga 1. Handledning till övningsledningen

Bilaga 1. Handledning till övningsledningen Bilaga 1. Handledning till övningsledningen I denna bilaga finns handledning till övningsledningen om hur övningen kan läggas upp. Metod (övningsupplägg) Övningen är en seminarieövning. Det innebär att

Läs mer

Styrdokument för kommunens krisberedskap Arboga kommun

Styrdokument för kommunens krisberedskap Arboga kommun Styrdokument för kommunens krisberedskap Arboga kommun 2016-2018 Antagen av kommunfullmäktige den 25 februari 2016, 23 1. Inledning Kommunen ska ha en planering för vilka åtgärder som ska genomföras under

Läs mer

KRISHANTERINGSORGANISATION

KRISHANTERINGSORGANISATION Godkänd av: Rose-Marie Frebran Utfärdad: 2009-10-05 1(10) Länsstyrelsen i Örebro län: KRISHANTERINGSORGANISATION Länsstyrelsen i Örebro län stödjer, samverkar med och samordnar berörda aktörer vid fredstida

Läs mer

Strategi för förstärkningsresurser

Strategi för förstärkningsresurser samhällsskydd och beredskap 1 (8) Enheten för samverkan och ledning Jassin Nasr 010-240 53 21 jassin.nasr@msb.se Strategi för förstärkningsresurser Strategidokument samhällsskydd och beredskap 2 (8) Innehållsförteckning

Läs mer

Konsekvensutredning för föreskrift om kommuners och Bandstings risk- och sårbarhetsanalyser

Konsekvensutredning för föreskrift om kommuners och Bandstings risk- och sårbarhetsanalyser ^MWK Myndigheten för 4ffflgf»y samhällsskydd PM 1(6) JySBlMy och beredskap Datum 2010-04-21 Diarienr 2010-3699 ROS-PAS Jonas Eriksson jonas.erikssonomsb.se Bilaga Konsekvensutredning för föreskrift om

Läs mer

Vägledning för gemensam Lync-användning Västernorrlands län

Vägledning för gemensam Lync-användning Västernorrlands län Vägledning för gemensam Lync-användning Västernorrlands län Länsstyrelsen Västernorrland Styrdokument Sida 2 av 7 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Användningsområden... 3 2.1 Mötesformer med Lync...

Läs mer

Övning X-stream dec 2017

Övning X-stream dec 2017 Övning X-stream dec 2017 1 2 Övningen är till för vår utveckling 3 ... och Länsstyrelsen behöver öva på Förordning (2015:1052) om krisberedskap och bevakningsansvariga myndigheters åtgärder vid höjd beredskap

Läs mer

REGIONAL SAMORDNING OCH INRIKTNING AV KRISHANTERING OCH RÄDDNINGSTJÄNST I SÖDERMANLANDS LÄN

REGIONAL SAMORDNING OCH INRIKTNING AV KRISHANTERING OCH RÄDDNINGSTJÄNST I SÖDERMANLANDS LÄN Diarienummer: 4463-2013 S T R A T E G I F Ö R REGIONAL SAMORDNING OCH INRIKTNING AV KRISHANTERING OCH RÄDDNINGSTJÄNST I SÖDERMANLANDS LÄN Med våra gemensamma resurser i Södermanland står vi starkare tillsammans

Läs mer

Vägledning för kommunens utbildnings- och övningsplan

Vägledning för kommunens utbildnings- och övningsplan Vägledning för kommunens utbildnings- och övningsplan 2019-2022 Ansvarig enhet på MSB: Enheten för samverkan och planering Diarienummer 2018-13415 Publikationsnummer MSB 1364 mars 2019 2 3 Innehållsförteckning

Läs mer

Övningsvägledning. Grundbok Introduktion till och grunder i övningsplanering. Komplex eller enkel övning. Vad ska övas? Hur gör vi?

Övningsvägledning. Grundbok Introduktion till och grunder i övningsplanering. Komplex eller enkel övning. Vad ska övas? Hur gör vi? Övningsvägledning Grundbok Introduktion till och grunder i övningsplanering Seminarieövning Simuleringsövning med motspel Funktionsövning Vad ska övas? Komplex eller enkel övning Hur gör vi? Övning med

Läs mer

Styrdokument för krisberedskap. Ragunda kommun 2015-2018

Styrdokument för krisberedskap. Ragunda kommun 2015-2018 Styrdokument för krisberedskap Ragunda kommun 2015-2018 Innehåll Termer... 3 1. Inledning... 4 1.1 Mål med styrdokumentet enligt överenskommelsen... 4 2. Krav enligt lagen om Extraordinära händelser...

Läs mer

Bengt Källberg Projekt Ledning och samverkan

Bengt Källberg Projekt Ledning och samverkan Bengt Källberg Projekt Ledning och samverkan Projekt Ledning och samverkan 2012-2014 Syfte Förbättra aktörernas samlade förmåga att leda och samverka vid olyckor, kriser och andra händelser (krig). Ett

Läs mer

Risk- och sårbarhetsanalys för miljö- och stadsbyggnadsnämnden

Risk- och sårbarhetsanalys för miljö- och stadsbyggnadsnämnden 2014-08-12 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE MSN 2014/111-409 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Risk- och sårbarhetsanalys för miljö- och stadsbyggnadsnämnden Förslag till beslut Miljö- och stadsbyggnadsnämnden antar

Läs mer

Handlingsplan för Samhällsstörning

Handlingsplan för Samhällsstörning Handlingsplan för Samhällsstörning Kungsbacka kommun 2015-10-29 Sammanfattning Det här dokumentet beskriver Kungsbacka kommuns fastlagda mål och riktlinjer för arbetet med krisberedskap. Handlingsplanen

Läs mer

BILAGA 2 FÖRMÅGEKATALOG

BILAGA 2 FÖRMÅGEKATALOG BILAGA 2 FÖRMÅGEKATALOG KOORDINAT 16 En samverkansövning för utbyte och användning av geografisk vid samhällsstörning Version 2 Efter genomförd övningsserie 2016-11-11 1(25) Innehållsförteckning Inledning...

Läs mer

Innebörden av områdesansvar. Gunilla Wiklander Andersson Beredskapssektionen 2006-05-17

Innebörden av områdesansvar. Gunilla Wiklander Andersson Beredskapssektionen 2006-05-17 Innebörden av områdesansvar Gunilla Wiklander Andersson Beredskapssektionen 2006-05-17 GUDRUN 2005-01-08 Nosaby 2004-09-10 Kemira 2005-02-04 Newcastle 2005-12-15 Salmonella 2005-12-23 Aviär influensa 2006-04-11

Läs mer

a) Identifiera gemensamt behovet av geografisk grundinformation som behövs för att analysera händelsen och kunna fatta beslut om åtgärder

a) Identifiera gemensamt behovet av geografisk grundinformation som behövs för att analysera händelsen och kunna fatta beslut om åtgärder Uppgift 1 Ni är de aktörer som ska lösa situationen ihop. a) Identifiera gemensamt behovet av geografisk grundinformation som behövs för att analysera händelsen och kunna fatta beslut om åtgärder b) Finns

Läs mer

Varför öva och öva tillsammans?

Varför öva och öva tillsammans? Varför öva och öva tillsammans? - öva, ett systematiskt arbete, om det ska öka förmågan.. Niclas Karlsson MSB Övningsenhet Övning som metod Uppnå med övningar? Hur vet vi att vi övar saker? Hur tillvarata

Läs mer

Plan. för hantering av samhällsstörningar och extraordinära händelser Beslutat av: Kommunfullmäktige. Beslutandedatum:

Plan. för hantering av samhällsstörningar och extraordinära händelser Beslutat av: Kommunfullmäktige. Beslutandedatum: Plan för hantering av samhällsstörningar och extraordinära händelser 2015-2018............................ Beslutat av: Kommunfullmäktige Beslutandedatum: 2015-11-30 184 Ansvarig: Kommunchef Revideras:

Läs mer

Rapport Övning Sievert

Rapport Övning Sievert Länsstyrelsen Västernorrland 2011-11-14 Sid 1(7) Rapport Övning Sievert Länsstyrelsen Västernorrland 2011-11-14 Sid 2(7) Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Planeringsprocessen... 3 2.1 Genomförande...

Läs mer

PROGRAM FÖR KRISBEREDSKAP

PROGRAM FÖR KRISBEREDSKAP Beslutsdatum: 2015-09-10 Beslutande: Kommunfullmäktige Giltlighetstid: 2015-2018 Dokumentansvarig: Kommunchef Upprättad av: Säkerhetssamordnare Typ av dokument: Program PROGRAM FÖR KRISBEREDSKAP Målet

Läs mer

SAMÖ 2016. Informationsmöte den 27 januari 2015. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Postadress: 651 81 Karlstad, telefon: 0771-240 240

SAMÖ 2016. Informationsmöte den 27 januari 2015. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Postadress: 651 81 Karlstad, telefon: 0771-240 240 Informationsmöte den 27 januari 2015 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Postadress: 651 81 Karlstad, telefon: 0771-240 240 Länsstyrelsen Västra Götalands län Postadress: 403 40 Göteborg, telefon:

Läs mer

Överenskommelse. Samverkan före, under och efter samhällsstörningar i Västerbottens län SORSELE " MALÅ " STORUMAN " NORSJÖ " SKELLEFTEÅ VILHELMINA

Överenskommelse. Samverkan före, under och efter samhällsstörningar i Västerbottens län SORSELE  MALÅ  STORUMAN  NORSJÖ  SKELLEFTEÅ VILHELMINA Överenskommelse Samverkan före, under och efter samhällsstörningar i Västerbottens län SORSELE MALÅ STORUMAN NORSJÖ VILHELMINA LYCKSELE DOROTEA SKELLEFTEÅ ÅSELE ROBERTSFORS VINDELN BJURHOLM VÄNNÄS NORDMALING

Läs mer

Talgrupper för kommunal ledning inom Kalmar län

Talgrupper för kommunal ledning inom Kalmar län samhällsskydd och beredskap Exempel Kalmar län 1 (5) Christer Wiklund tel. nr 010-240 5172 christer.wiklund@msb.se Talgrupper för kommunal ledning inom Kalmar län Notera: Detta dokument kan användas som

Läs mer

Styrdokument. Kommunal krisberedskap. Styrdokument för kommunal krisberedskap enligt kraven i kommunöverenskommelsen om kommuners krisberedskap.

Styrdokument. Kommunal krisberedskap. Styrdokument för kommunal krisberedskap enligt kraven i kommunöverenskommelsen om kommuners krisberedskap. Styrdokument för kommunal krisberedskap enligt kraven i kommunöverenskommelsen om kommuners krisberedskap. Styrdokument Kommunal krisberedskap Antagen av Kommunfullmäktige 2016-01-25 4 Diarienr: 2015.0379.168

Läs mer

Vägledning för gemensam Rakelanvändning

Vägledning för gemensam Rakelanvändning Vägledning för gemensam Rakelanvändning Västernorrlands län Västernorrland Styrdokument Sida 2 av 10 Sida 3 av 10 Innehållsförteckning 1 Inledning... 4 2 Användningsområden... 4 2.1 Mötesformer med Rakel...

Läs mer

Utvärderingsrapport övning Henning. Regional samverkansövning i Kalmar län

Utvärderingsrapport övning Henning. Regional samverkansövning i Kalmar län Utvärderingsrapport övning Henning Regional samverkansövning 2012-05-15 i Kalmar län Slutrapport övning Henning - Regional samverkansövning 2012-05-15 i Kalmar län Diarienummer 452-1077-2012 Meddelandenummer

Läs mer

Krisledningsnämnd. Strategisk Krisledning. Krisledningsstab

Krisledningsnämnd. Strategisk Krisledning. Krisledningsstab 1 (6) Krisledningsorganisation Katrineholms kommun Ledning För att säkerställa samordning och information vid extraordinära händelser i fredstid har kommunen en krisledningsorganisation som ansvarar för

Läs mer

Aktörsgemensamma mål och målbeskrivningar Slutversion oktober 2015

Aktörsgemensamma mål och målbeskrivningar Slutversion oktober 2015 SAMÖ 2016 1 (19) Aktörsgemensamma mål och målbeskrivningar oktober 2015 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Postadress: 651 81 Karlstad, telefon: 0771-240 240, e-post: samo2016@msb.se Länsstyrelsen

Läs mer

1(14) Styrdokument för kommunens arbete med krisberedskap Styrdokument

1(14) Styrdokument för kommunens arbete med krisberedskap Styrdokument 1(14) Styrdokument för kommunens arbete med krisberedskap 2016-2019 Styrdokument 2(14) Styrdokument Dokumenttyp Styrdokument Beslutad av Kommunfullmäktige 2015-12-16 11 Dokumentansvarig Reviderad av 3(14)

Läs mer

Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar. Regional samordning och inriktning

Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar. Regional samordning och inriktning Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar Nuläge Stöd till implementering Exempel - MSB - Länsstyrelsen Kalmar Föreläsare Helena Bergholm helena.bergholm@msb.se Agneta Mattsson

Läs mer

Övergripande flerårig plan för utbildnings- och övningsverksamheten

Övergripande flerårig plan för utbildnings- och övningsverksamheten Dnr: 455-1448- Övergripande flerårig plan för utbildnings- och övningsverksamheten Syfte Upprätthålla en regelbunden och systematisk utbildnings- och övningsverksamhet som skapar förutsättningar för god

Läs mer

Öckerö kommun PROGRAM FÖR KRISBEREDSKAP

Öckerö kommun PROGRAM FÖR KRISBEREDSKAP Öckerö kommun PROGRAM FÖR KRISBEREDSKAP 2015-2018 Antaget kommunfullmäktige 2015-09-10 KF 88/15 Dnr.110/15 1 Förord M ålet för det svenska samhällets gemensamma säkerhet är att skydda befolkningens liv

Läs mer

Riktlinjer för kris- och kontinuitetshantering

Riktlinjer för kris- och kontinuitetshantering Dnr UFV 2015/1058 Riktlinjer för kris- och kontinuitetshantering Krisorganisationen vid Uppsala universitet Fastställd av: Rektor 2015-09-29 Rev. 2015-10-27 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 2 Krishantering

Läs mer

Kärnteknisk händelse

Kärnteknisk händelse Kunskapsseminarium Samverkan Stockholmsregionen 26 september 2019 Kärnteknisk händelse Föreläsning 3 Länsstyrelsens roll och ansvar vid kärnteknisk händelse Staffan Forsell, lokal övningsledare, Länsstyrelsen

Läs mer

Nationella riktlinjer för WIS. Sammanfattning

Nationella riktlinjer för WIS. Sammanfattning Nationella riktlinjer för WIS Sammanfattning Varför behöver vi ett gemensamt system? För samlade lägesbilder och helhetssyn Genom att aktörer delar information på ett likartat sätt i WIS får man en sammanfattning

Läs mer

Varför öva tillsammans?

Varför öva tillsammans? Varför öva tillsammans? - övningsverksamhet i Sverige Niclas Karlsson niclas.karlsson@msb.se Uppdrag Samordna, genomföra och stödja regionala, nationella och internationella övningar inom området samhällsskydd

Läs mer

Malmö stad Arbetsmarknads-, gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (2)

Malmö stad Arbetsmarknads-, gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (2) Malmö stad Arbetsmarknads-, gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (2) Datum 2015-11-02 Vår referens Pia Oredsson Birgersson Informationschef Pia.Oredsson@malmo.se Tjänsteskrivelse Krisledningsplan

Läs mer

Riktlinjer för kris- och kontinuitetshantering

Riktlinjer för kris- och kontinuitetshantering Riktlinjer för kris- och kontinuitetshantering Krisorganisationen vid Uppsala universitet Fastställda av Rektor 2015-09-29 1 Inledning Uppsala universitets verksamhet är omfattande och bedrivs både i Sverige

Läs mer

Bilaga. till Överenskommelse om samverkan före, under och efter samhällsstörningar i Västerbottens län SORSELE " MALÅ " STORUMAN " NORSJÖ " SKELLEFTEÅ

Bilaga. till Överenskommelse om samverkan före, under och efter samhällsstörningar i Västerbottens län SORSELE  MALÅ  STORUMAN  NORSJÖ  SKELLEFTEÅ Bilaga till Överenskommelse om samverkan före, under och efter samhällsstörningar i SORSELE MALÅ STORUMAN NORSJÖ VILHELMINA LYCKSELE DOROTEA SKELLEFTEÅ ÅSELE ROBERTSFORS VINDELN BJURHOLM VÄNNÄS NORDMALING

Läs mer

Överenskommelse om effektivare samverkan i Södermanlands län i händelse av en krissituation mm DSAM

Överenskommelse om effektivare samverkan i Södermanlands län i händelse av en krissituation mm DSAM Bilaga 4 ÖVERENSKOMMELSE 1(7) Gert Andersson 0155-26 40 72 Överenskommelse om effektivare samverkan i Södermanlands län i händelse av en krissituation mm DSAM I händelse av en krissituation och höjd beredskap

Läs mer

Kommunikationsplan vid kris

Kommunikationsplan vid kris Antagen av kommunfullmäktige 13 juni 2002, 82 Reviderad av kommunfullmäktige 13 februari 2009, 4 Reviderad kommunfullmäktige 25 oktober 2012, 145 Innehåll 1 Kommunikationsplan för Arboga kommun 5 1.1

Läs mer

Nationella riktlinjer för samverkan i Rakel

Nationella riktlinjer för samverkan i Rakel Nationella riktlinjer för samverkan i Rakel Regional nivå Datum: 201-05-29 Publ. nr. MSB 420 MSB:s kontakt: Enheten för system och tjänster Tel vxl 0771-240 240 Innehållsförteckning 1 Inledning... 4 1.1

Läs mer

Förtydligande inför komplettering av ansökan om 2:4-medel för deltagande i totalförsvarsövning

Förtydligande inför komplettering av ansökan om 2:4-medel för deltagande i totalförsvarsövning samhällsskydd och beredskap PM 1 (5) Enheten för övning Förtydligande inför komplettering av ansökan om 2:4-medel för deltagande i totalförsvarsövning TFÖ 2020 Detta förtydligande är tänkt att vara en

Läs mer

REGIONAL PSYKOLOGISK OCH SOCIAL KRISBEREDSKAP

REGIONAL PSYKOLOGISK OCH SOCIAL KRISBEREDSKAP REGIONAL PSYKOLOGISK OCH SOCIAL KRISBEREDSKAP Ett samverkansprojekt om ledning och ansvar för psykologiskt och socialt stöd vid kriser, extraordinära händelser och katastrofer Abbe Schulman, projektledare

Läs mer

Utvärdering av Övning.info. Regional samverkansövning 24 november 2011

Utvärdering av Övning.info. Regional samverkansövning 24 november 2011 Utvärdering av Övning.info Regional samverkansövning 24 november 2011 Utvärdering av Övning.info 2011 Dokumentet som Du har framför dig bygger på följande underlag: Utvärderingsseminarie i Krissamverkan

Läs mer

Riktlinjer för kris- och kontinuitetshantering

Riktlinjer för kris- och kontinuitetshantering Dnr UFV 2015/1058 Riktlinjer för kris- och kontinuitetshantering Krisorganisationen vid Uppsala universitet Fastställd av: Rektor 2015-09-29 Reviderad av: Rektor 2017-06-26 Innehållsförteckning 1 Inledning

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Utgivare: Key Hedström, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ISSN 2000-1886 Utkom från trycket den 7 juli 2016 Bilaga Indikatorer

Läs mer

Ovning X-stream 6 dec k.'ii,l/l'

Ovning X-stream 6 dec k.'ii,l/l' Ovning X-stream 6 dec 2017 k.'ii,l/l' 1 Syfte med X-stream Att utveckla berörda aktörers förmåga att samverka och agera gemensamt för att hantera en komplex händelse, som bland annat leder till att Länsstyrelsen

Läs mer

Startmöte den 14 april 2015 www.msb.se/samo2016 E-post: samo2016@msb.se Twitter: @samo_2016 #samo2016

Startmöte den 14 april 2015 www.msb.se/samo2016 E-post: samo2016@msb.se Twitter: @samo_2016 #samo2016 SAMÖ 2016 Startmöte den 14 april 2015 www.msb.se/samo2016 E-post: samo2016@msb.se Twitter: @samo_2016 #samo2016 Program 10.00 SAMÖ 2016 11.30 Utvärdera för att lära och utveckla 12.15 Lunch 13.00 Hur ska

Läs mer

PM till utbildningsmaterial om Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar

PM till utbildningsmaterial om Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar PM till utbildningsmaterial om Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar Modul 05: Att stå värd för en inriktnings- och samordningsfunktion Utbildningsmaterialet är tänkt att

Läs mer

Utvärdering Samverkansövning SAM 2

Utvärdering Samverkansövning SAM 2 Utvärdering Samverkansövning SAM 2 SAM 2 genomfördes på Sandö (MSB) under hösten 2017 (10-12/10). I SAM 2 deltog 23 stycken yrkesverksam blåljuspersonal. Det var 5 st. från polisen, 8 st. från ambulansen

Läs mer

SOES samverkansövning 2014: Övningsrapport

SOES samverkansövning 2014: Övningsrapport Samverkansområdet Ekonomisk säkerhet Sida 1(16) Dokumentklass: Datum: 2014-12-04 Version: 1.0 SOES samverkansövning 2014: Övningsrapport Rapporten finns att ladda ner på: www.msb.se/soes Representanter

Läs mer

Kurser inom kärnenergiberedskapen.

Kurser inom kärnenergiberedskapen. samhällsskydd och beredskap PM 1 (7) Enheten för utbildningssamordning Hans Källström 010-240 53 49 hans.kallstrom@msb.se Kurser inom kärnenergiberedskapen. MSB-51.1 samhällsskydd och beredskap PM 2 (7)

Läs mer

Regional Samordnings funktion (RSF)

Regional Samordnings funktion (RSF) Regional Samordnings funktion (RSF) 1 Syftet med regionala samordningsfunktioner (RSF) är att främja planering i samverkan mellan de lokala och regionala aktörerna inom räddningstjänst, sjukvård och polis.

Läs mer

Styrdokument för krisberedskap i Vara kommun

Styrdokument för krisberedskap i Vara kommun Styrdokument för krisberedskap i Vara kommun Antagen av kommunfullmäktige 2017-02-27 11 Innehållsförteckning 1 Inledning... 1 2 Ansvar och roller i kommunens krisberedskapsarbete... 1 3 Genomförande av

Läs mer

Hur jobbar MSB med inriktnings och samordningsfunktion? 1 oktober, 2015

Hur jobbar MSB med inriktnings och samordningsfunktion? 1 oktober, 2015 Hur jobbar MSB med inriktnings och samordningsfunktion? 1 oktober, 2015 Mål Ökad förståelse för hur vi ser oss själva och våra roller hur och varför vi arbetar som vi gör utvecklingsbehov Exempel på beskrivningar

Läs mer

Krisberedskap - Älvsbyns kommun

Krisberedskap - Älvsbyns kommun 1(6) 2016-02-10 Krisberedskap - Älvsbyns kommun 2016-2019 Enligt överenskommelsen mellan staten (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) och Sveriges Kommuner och Landsting om kommunernas krisberedskap

Läs mer

Anvisningar för användning av statlig ersättning för kommunernas arbete med krisberedskap och civilt försvar

Anvisningar för användning av statlig ersättning för kommunernas arbete med krisberedskap och civilt försvar samhällsskydd och beredskap 1 (14) Anvisningar för användning av statlig ersättning för kommunernas arbete med krisberedskap och civilt försvar samhällsskydd och beredskap 2 (14) Innehållsförteckning 1.

Läs mer

Samordnad kommunikation

Samordnad kommunikation Samordnad kommunikation - före, under och efter samhällsstörningar i Gävleborgs län Regional kommunikationsstrategi Utgiven november 2015 Tryck: Taberg Media Group Produktion: Länsstyrelsen Gävleborg Innehållsförteckning

Läs mer

Aktörsgemensam inriktning och samordning från teori till praktik. Malin Lintzén Ola Slettenmark 20 april 2016

Aktörsgemensam inriktning och samordning från teori till praktik. Malin Lintzén Ola Slettenmark 20 april 2016 Aktörsgemensam inriktning och samordning från teori till praktik Malin Lintzén Ola Slettenmark 20 april 2016 Aktörsgemensam inriktning och samordning från teori till praktik Viktiga termer Orientering

Läs mer

Laholms kommuns krisberedskap med ledningsplan för extraordinära händelser

Laholms kommuns krisberedskap med ledningsplan för extraordinära händelser Laholms kommuns krisberedskap med ledningsplan för extraordinära händelser 2016-2019 Diarienr: 2015-000542 Antagen av Kommunfullmäktige den 29 mars 2016 35 1 Innehåll Krisberedskapen i Laholms kommun...

Läs mer

1 Bakgrund Syfte Krisberedskapen i Nybro kommun Krisledningsnämnd Risk- och sårbarhetsanalyser

1 Bakgrund Syfte Krisberedskapen i Nybro kommun Krisledningsnämnd Risk- och sårbarhetsanalyser 1 Bakgrund... 3 2 Syfte... 3 3 Krisberedskapen i Nybro kommun... 3 3.1 Krisledningsnämnd... 4 3.2 Risk- och sårbarhetsanalyser... 4 3.2.1 Ambitionsmål för risk- och sårbarhetsanalysen... 4 3.3 Planering...

Läs mer

GITTER.SE. Övning Snöstorm. Tryggt och säkert Tryggt och säkert 1

GITTER.SE. Övning Snöstorm. Tryggt och säkert Tryggt och säkert 1 Övning Snöstorm 2017 1 Övning Snöstorm Innehåll Inledning... 4 Övningsbestämmelser seminarieövning... 4 Övningens namn: Snöstorm AC... 4 Datum och tid för övningens genomförande: 2017-xx-xx... 4 Syfte:...

Läs mer

GITTER.SE. Övning Störning i elektroniska kommunikationer. Tryggt och säkert Tryggt och säkert 1

GITTER.SE. Övning Störning i elektroniska kommunikationer. Tryggt och säkert Tryggt och säkert 1 Övning Störning i elektroniska kommunikationer 2017 1 Övning Störning i elektroniska kommunikationer Innehåll Inledning... 4 Övningsbestämmelser seminarieövning... 4 Övningens namn: Störning av elektroniska

Läs mer

Störningar i elförsörjningen

Störningar i elförsörjningen Störningar i elförsörjningen Scenario Under de senaste månaderna har diskussioner om elmarknaden varit framträdande i samhällsdebatten. Det är kallt och det kommer att fortsätta vara det den närmaste tiden.

Läs mer

Krishanteringsplan för krisledningsnämnden

Krishanteringsplan för krisledningsnämnden 2 Diarienummer: LS2018-0065 Krishanteringsplan för krisledningsnämnden 2018 2022 enligt lagen (2006:544) om kommuners och landstings åtgärder inför och vid extraordinära händelser i fredstid och vid höjd

Läs mer

KRISHANTERINGSPLAN Ledningsplan för allvarliga och extraordinära händelser i Ronneby kommun

KRISHANTERINGSPLAN Ledningsplan för allvarliga och extraordinära händelser i Ronneby kommun Dnr: 2014 000094 KRISHANTERINGSPLAN Ledningsplan för allvarliga och extraordinära händelser i Ronneby kommun Antagen av Ronneby Kommunfullmäktige 2015 02 26, rev 2016 03 21 Dnr: 2014 000094 Innehåll 1.

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om krisberedskap och bevakningsansvariga myndigheters åtgärder vid höjd beredskap; SFS 2015:1052 Utkom från trycket den 29 december 2015 utfärdad den 17 december 2015.

Läs mer

Regeringsuppdrag. Åtgärder för en stärkt krisberedskap - Erfarenheter från skogsbranden 2014. Regeringsuppdrag Ju2015/1400/SSK

Regeringsuppdrag. Åtgärder för en stärkt krisberedskap - Erfarenheter från skogsbranden 2014. Regeringsuppdrag Ju2015/1400/SSK Regeringsuppdrag Åtgärder för en stärkt krisberedskap - Erfarenheter från skogsbranden 2014 Regeringsuppdrag Ju2015/1400/SSK Mötesplats SO 2015-04-28 Bitr. projektledare Anna Johansson, fil.dr. Fakta om

Läs mer

Utbildnings- och övningsplan

Utbildnings- och övningsplan 1(7) STYRDOKUMENT DATUM 2012-06-18 Utbildnings- och övningsplan Älvsbyns Kommun Margareta Lundberg Säkerhetsgruppen Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/upprättad Beslutsinstans Giltighetstid Plan Utbildnings-

Läs mer

PM till utbildningsmaterial om Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar

PM till utbildningsmaterial om Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar PM till utbildningsmaterial om Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar Modul 08: Rollen som inriktnings- och samordningskontakt (ISK) Utbildningsmaterialet är tänkt att vara

Läs mer

Projektplan ansökan om medel från anslag 2:4 Krisberedskap 2015

Projektplan ansökan om medel från anslag 2:4 Krisberedskap 2015 Projektplan ansökan om medel Sida: 1 (10) Projektplan ansökan om medel från anslag 2:4 Krisberedskap 2015 Projektöversikt Projekttitel Namnet på projektet ska vara beskrivande och kortfattat (undvik dock

Läs mer

FSPOS. Former för FSPOS Samverkanskonferens

FSPOS. Former för FSPOS Samverkanskonferens FSPOS Finansiella Sektorns Privat- Offentliga Samverkan Version: 2014-12-08 Former för FSPOS Samverkanskonferens Under FSPOS samverkansövning 2013 genomfördes en samverkanskonferens för aktörerna i sektorns

Läs mer

Regional plan för krisstöd till drabbade

Regional plan för krisstöd till drabbade Regional plan för krisstöd till drabbade Framtagen av: Arbetsgruppen för krisstöd Fastställd av Regional samordningsfunktion 2017-12-08 Senaste revidering: Innehållsförteckning 1. Bakgrund... 2 2. Processen...

Läs mer