Marita Hilliges, Rektor Högskolan Dalarna. Leg. tandhygienist, Odont Dr Pia Andersson. Leg. tandhygienist, Odont. Dr Katri Ståhlnacke

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Marita Hilliges, Rektor Högskolan Dalarna. Leg. tandhygienist, Odont Dr Pia Andersson. Leg. tandhygienist, Odont. Dr Katri Ståhlnacke"

Transkript

1 10:e nationella forskningskonferensen i munhälsa Moderator: Birgitta Jönsson, adjunkt, Högskolan Dalarna Lokal: Föreläsningssal 6, Högskolan Dalarna Inledningsanförande Lunch Marita Hilliges, Rektor Högskolan Dalarna Vidgade perspektiv inom oral hälsa Leg. tandhygienist, Odont Dr Pia Andersson Äldres självupplevda orala hälsa, nyttjande av tandvård och tillfredställelse med vården Leg. tandhygienist, Odont. Dr Katri Ståhlnacke Munhälsorelaterad livskvalitet Leg. tandhygienist, Med. Dr Kerstin Öhrn Arbeta Salutogent i tandvården - stärk känslan av sammanhang Leg. tandhygienist, Odont. Dr Ulrika Lindmark Kognitiva beteendeaspekter vid förändring av munhygienbeteende Leg. tandhygienist, Med. Dr Birgitta Jönsson Beteendevetenskapliga perspektiv på oral hälsa och parodontal infektionskontroll Kaffe Leg. tandhygienist, Odont. Dr Kajsa Abrahamsson Tobak och oral hälsa Odont. Dr Margot Rolandsson Oral hälsa hos unga individer med astma Leg. tandhygienist, Odont Dr Malin Stensson Moderna aspekter på kariesbehandling Leg. tandhygienist, Odont. Dr Katarina Konradsson From scholarship of teaching to implant, tobacco and inflammation

2 Leg. tandhygienist, Med. Dr AnnSofi Johanssen Slutord Yvonne Nyblom, Ordförande, Sveriges tandhygienistförening

3 Vidgade perspektiv inom oral hälsa Pia Andersson, Sektionen för hälsa och samhälle, Högskolan Kristianstad Under forskarutbildningen testades ett instrument för att bedöma munhälsa i vården av sjuka och äldre personer. Den forskning som nu pågår sker inom tre områden: (i) oral hälsa för äldre, (ii) oral hälsorelaterad livskvalitet samt (iii) prevention och behandling av orala sjukdomstillstånd. Kunskaper om oral hälsa och allmänhälsa hos äldre personer är bristfälligt. Sedan 2001 har oral och allmän hälsa kartlagts i en slumpmässigt utvald population 60 år och äldre från Karlskrona kommun, i SNAC-Blekinge studien (SNAC= The Swedish National Study on Aging and Care). En beskrivning av munhälsan i den undersökta gruppen pågår och framöver ska analyser att ske mellan olika faktorer som berör munhälsa, allmänhälsa och självupplevd livskvalitet. The Oral Impacts on Daily Performance (OIDP) är ett instrument för att mäta munhälsans inverkan på individens dagliga liv utifrån fysiska, psykologiska och sociala aspekter. Instrumentet har översatts från engelska till svenska och testats avseende tillförlitlighet. I en av projektets studier har relationen mellan kliniska variabler och oral hälsorelaterad livskvalitet med användning av OIDP undersökts. Resultatet visade att personer som saknade mer än 10 tänder eller hade en begränsad gapöppning ( 40 mm) uppgav en eller flera faktorer som påverkade den orala hälsorelaterade livskvaliteten. I en fortsatt studie har relationen mellan kliniska variabler och OIDP undersökts i en population i Zambia. Rökningens effekter på allmänhälsan såväl som den orala hälsan är väl kända. Att bedriva tobaksavvänjning är en angelägenhet för tandhygienister inom det hälsofrämjande arbetet. Studier som har genomförts och pågår är i vilken omfattning tandhygienister bedriver tobaksavvänjning och hur arbetet sker samt om rökares och snusares inställning till tobaksavvänjning. Inom forskningsområdet prevention och behandling av orala sjukdomstillstånd pågår också studier om patienters tillfredställelse och förväntningar vid behandling av parodontit, där bland annat en grupp patienter remitterade för parodontal sjukdom deltar.

4 Äldres självupplevda orala hälsa, nyttjande av tandvård och tillfredställelse med vården Katri Ståhlnacke, Örebro Läns Landsting Syfte: Att studera ålder och oral hälsa, tandvårdsnyttjande och tillfredställelse med tandvården i en studiepopulation som kontinuerligt följts med enkätundersökningar vart 5:e år sedan Metod: En longitudinell enkätstudie av en population född 1942, boende i Örebro eller Östergötlands län. Denna population har studerats med hjälp av enkätundersökningar vart 5:e år; 1992, 1997, 2002 och Vid det senaste studietillfället 2007 inkluderades även populationen född Det innebär att ålderskohorter på 50, 55, 60, 65 och 75 år kan studeras. Antalet födda 1942 som svarat på enkäten var personer, personer, personer och personer. Antalet födda var 3735 personer. Svarsfrekvens mellan 71 % - 75 %. Några respondenter från enkätundersökningen har deltagit i en intervjustudie runt upplevd ohälsa från dentala material. Textmaterialet har analyserats med Innehållsanalys. Resultat: Ålder visar sig i en regressionsanalys ha betydelse för självupplevd oral hälsa, 75- åriga personer upplevde sig ha en sämre oral hälsa än personer 65 år. Även socioekonomiska och sociala faktorer, levnadsvanor och tandvårdsvanor påverkade den orala hälsan. Att ha besökt tandhygienist påverkade den orala hälsan positivt. Beträffande besöksvanor till tandvården så finns en tendens att färre personer går regelbundet >1 gång/år, från 90 % av 50-åringarna 1992 till 82 % av 75-åringarna Däremot har andelen som har besökt tandhygienist ökat från 27 % år 1992 till 46 % år Andelen personer som i allmänhet är nöjda med den tandvård de fått ligger stabilt högt, >90 %, under åren. Ungefär 10 % av gruppen född 1942 upplevde år 2007 någon form av besvär från dentala material. Vid intervjuer framkom att besvärsbilden var komplex och att påverkan på livet av dessa besvär var stark. Konklusion: Det finns fortfarande ojämlikhet beträffande oral hälsa trots tandvårdslagens intention om hälsa på lika villkor.

5 Munhälsorelaterad livskvalitet Kerstin Öhrn, Högskolan Dalarna, Akademin Hälsa och samhälle Munhälsoforskning och odontologisk forskning har tidigare framför allt fokuserats på variabler som vårdgivarna har mätt såsom graden av sjukdom eller dysfunktion. Patienters perspektiv har därmed kommit i skymundan. Idag har det blivit allt vanligare att också inkludera patientrelaterade utfallsmått såsom tillfredsställelse med vård och munhälsorelaterad livskvalitet. Livskvalitet är ett vitt begrepp som kan inkludera nästan vad som helst. Inom medicin och vård har därför begreppet avgränsats till hälso-relaterad livskvalitet. Det begreppet innefattar fysiska, psykiska och sociala funktioner samt hur sjukdom och behandling påverkar en persons förmåga att hantera sitt dagliga liv. Munhälsorelaterad livskvalitet (OHRQoL) kan definieras på samma sätt men med tillägget att det rör sjukdomar och behandlingar i munnen. Det kan röra munnen som sådan, munnens påverkan på resten av kroppen och kroppens påverkan på munnen. Olika frågeformulär har konstruerats för att mäta OHRQoL, där de flesta har fokuserat på upplevda problem i munnen. Flera studier visar på ett tydligt samband mellan OHRQoL och antalet tänder, på så vis att de som har färre tänder kvar upplever en sämre OHRQoL. Sambandet mellan karies och OHRQoL är otydligare, det finns få studier med motsägande fynd. Däremot visar aktuell forskning att personer med parodontal sjukdom upplever en sämre OHRQoL. Det är därför av intresse att undersöka om en framgångsrik behandling av parodontit, som ju leder till en bättre munhälsa mätt av vårdgivare också kan leda till att patienter upplever en förbättrad OHRQoL. En första mindre studie kunde inte påvisa någon statistiskt säkerställd förbättring, men en större studie visar på en säkerställd förbättrad OHRQoL efter avslutad tandhygienistbehandling med två oberoende frågeformulär.

6 Arbeta Salutogent i tandvården - stärk känslan av sammanhang! Ulrika Lindmark, Avdelning för Naturvetenskap och Biomedicin, Hälsohögskolan i Jönköping Bakgrund: Att utgår från individens möjligheter och resurser för att sträva mot hälsa, det vill säga ett salutogent perspektiv skulle kunna ses som ett komplement till det patogena perspektivet inom tandvården. Den salutogena teorin (hälsans ursprung) handlar om problemorientering samt förmågan att använda tillgängliga resurser för att må bra. Begreppet Känsla av sammanhang (eng. Sense of coherence, SOC) är ett av flera begrepp inom denna teorin. Några tidigare internationella studier har visat på samband mellan oral hälsa och SOC, där individer med hög SOC har visat på samband ett mer hälsosamt munhälsobeteende samt bättre oralt status. Syfte: Målsättningen med studierna var att utifrån en svensk vuxen population (i) beskriva individers förmåga till upprätthållande av hälsa, baserat på känslan av sammanhang (SOC), och (ii) att analysera relationen mellan SOC, oralt hälsorelaterat beteende, kunskap om och attityder till oral hälsa samt (iii) att analysera relationen mellan SOC och oralt status. Material och metod: Materialet var baserats på epidemilogiska tvärsnittsstudier från två olika vuxna populationer i Sverige, 1999 samt Datainsamling har gjorts med hjälp av enkäter gällande SOC, kost, munhälsobeteende och attityder till oral hälsa samt kliniska och röntgenologiska data. Resultat: Resultaten visade att SOC samvariera med stigande ålder och i viss mån kön. Individer med hög SOC hade ett mer hälsosamt kostmönster och munhälsobeteende samt hade en mer positiv attityd till sina tänder. Hög SOC var också relaterat till bättre oral hygien. Konklusion: Känsla av sammanhang tycks ha ett samband med oral hälsa i olika avseende. Studierna kan förhoppningsvis bidra till att förstärka ett salutogent perspektiv och förhållningssätt inom tandvården, och genom detta också fokusera på ett hälsofrämjande arbete. Ytterligare studier, med olika metoder krävs för att bättre förstå bakomliggande faktorer av betydelse för individens SOC och som kan främja den oral hälsan.

7 Kognitiva beteendeaspekter vid förändring av munhygienbeteende Birgitta Jönsson, Högskolan Dalarna, Akademin hälsa och samhälle Den rådande patientundervisningsmodellen med avseende på munhygienbeteenden har byggt på relationen kunskap, attityd och beteende. Det har visat sig att vid upprepade information och instruktion så förändrades munhygienbeteendet i större utsträckning än enbart få det vid revisionskontroller. Alla har vi dock erfarenhet av att råd och information om behovet av en förändring helt enkelt inte följs av patienten trots upprepad information. Det finns många olika teorier och modeller som försöker förklara den mentala process (kognition) som ligger till grund för om beslutet att engagera sig eller inte i ett hälsobeteende. En av de vanligast förekommande teorierna när det gäller att förstå och förklara faktorer som påverkar hälsorelaterade beteendeförändringar är social kognitiv teori. Den bygger på att individ, beteende och omgivning påverkar och påverkas av varandra och att alla delar måste beaktas vid en intervention som har till syfte att få tillstånd en beteendeförändring. På senare år har fler experimentella studier där patientundervisningsprogram som baseras på kognitiva beteende strategier/tekniker (individuell analys och formulering av mål, handlingsplaner, självövervakning av beteende[dagbok]) används för att påverka munhygienbeteende visat att fler patienter använder approximala hjälpmedel dagligen, har en bättre munhygien och en friskare gingiva (lågt plack- och gingivalindex) jämfört med de patienter som erhöll rutinbehandling i form av information och instruktion. Det tycks därför finnas evidens för att kognitiva beteende interventioner är effektivare än endast information och instruktion. Tandhygienisten har en nyckelroll i det preventiva arbetet där patientundervisning har stor betydelse för att nå resultat. Det är därför angeläget att professionen arbetar evidensbasera vilket också ger tandhygienisten en stor möjlighet att bredda och öka sin kompetens.

8 Beteendevetenskapliga perspektiv på oral hälsa och parodontal infektionskontroll Kajsa H. Abrahamsson, Avd för parodontologi Institutionen för odontologi, Sahlgrenska Akademin, Göteborgs Universitet Det övergripande syftet är att undersöka kunskaper om, attityder till och värderingar av oral hälsa bland individer i olika ålder och med varierande grad av parodontal sjukdomsexponering. Två projektområden fokuserar den orala/parodontala hälsan (I) hos ungdomar/unga vuxna och (II) vuxna individer/patienter. Projektet som helhet har hittills resulterat i tio vetenskapliga publikationer. Inom delområde (I) pågår en epidemiologisk tvärsnittstudie bland 19-åringar I Västra Götaland i syfte att undersöka parodontalt hälsostatus samt här samverkande omgivningsoch beteendefaktorer. De resultat som hittills föreligger visar på en hög grad av plack och gingivit hos ungdomarna. Resultaten visar även att det föreligger skillnader mellan könen gällande parodontalt hälsostatus och munhygienvanor, till nackdel för pojkarna. Fler pojkar, jämfört med flickorna, planerade inte fortsatt regelbunden tandvård efter det att man lämnade den organiserade barn- och ungdomstandvården. Tre signifikanta riskfaktorer identifierades för att inte prioritera framtida tandvårdsbesök: tandborstning < 2 gånger per dag, rökning samt manligt kön. Vidare analyser pågår. Inom delområde (II) pågår studier med olika inriktning i syfte att kartlägga faktorer av betydelse för patienters medverkan i preventions- och behandlingsinsatser. Kvalitativa intervjustudier med patienter remitterade för behandling av parodontit belyser patienternas sårbarhet och vikten av en god kommunikation med vårdgivaren/teamet. I intervjuer med tandhygienister framom betydelsen av en god behandlingsallians med patienten, samt även att arbetsmiljöfaktorer och kollegialt stöd var betydelsefullt för att nå önskvärda kliniska resultat. I andra studier har vi prövat frågeinstrument som mäter patienters attityder till tandläkare och tandhygienister. Resultaten visar att attityder mot vårdgivare samvarierar med tandvårdsrädsla. Vidare framkom att patienternas attityder var något mer negativa till tandhygienister, jämfört med tandläkare, vad gäller frågor som kan ge upphov till skuld och skam över hur man sköter sin munhälsa. I en pågående interventionsstudie prövar vi nu om motiverande samtal kan påverka patienters egenansvar i den parodontala infektionskontrollen.

9 Tobak och oral hälsa Margot Rolandsson, Fakulteten för samhälls- och livsvetenskaper, Avdelningen för hälsa och Miljö, Oral hälsa, Karlstads universitet Sammanfattning Inom hälso- och sjukvården utgör tandvården en av de instanser som ansvarar för hälsofrämjande insatser. Som komplement till det mer traditionella tandvårdsarbetet har många inom tandvården valt att arbeta för ett minskat tobaksbruk. En särställning i detta arbete utgör tandhygienisten vars arbetsuppgifter framförallt är inriktade på det förebyggande arbetet bland barn såväl som vuxna. Professionsutbildningarna har ett stort ansvar för att vara i frontlinjen vad gäller utbildningens innehåll, kvalitet och forskning. Inte minst berör detta den hälsofrämjande och förebyggande verksamheten. Det tobakspreventiva arbetet bör därmed ha en tydlig plats i tandhygienistprogrammet och vara baserat på vetenskap och beprövad erfarenhet Syftet med denna föredragning är att beskriva tobaksbruket och dess förändringar över tid, unga idrottskvinnors tobaksbruk samt därutöver redogöra för studier om tandsjukdomarna karies/parodontit och deras relation till rökning och snusning. De årligen redovisade nationella studierna har visat att rökning minskar medan bruket av snus ökar och då främst bland unga kvinnor. I Sverige deltar många ungdomar i någon form av idrottsverksamhet en miljö vari ungdomar socialiseras. Studier har visat att tobaksbruket bland unga idrottsutövande kvinnor/män varierar utifrån idrottsgren. Bland de ungdomar som utövar någon form av teamsport har omkring 30% provat att röka och/eller snusa. En återkommande medial diskussion är huruvida det svenska snuset skall släppas fritt i Europa. Rapporter som nu också oroar samhället är det ökade bruket av vattenpipa bland ungdomar. I en översiktsstudie avseende snus och hälsa kunde inte något samband mellan snusbruk och cancer, lung- och hjärt/kärl sjukdomar påvisas. Studier har visat att varken rökning eller snusning ökar risken för kariesutveckling. Däremot ökar risken för svårare art av parodontit bland rökare jämfört med icke tobaksbrukare och snusare. Snusbruk tycks heller inte utgöra någon riskfaktor för parodontit.

10 Oral Hälsa hos unga individer med astma Malin Stensson, Avd för Natur och Biomedicin, Hälsohögskolan, Jönköping Bakgrund. Astma är tillsammans med karies två av de vanligaste sjukdomarna i världen. Studier har visat att det finns ett samband mellan astmasjukdom och ökad förekomst av orala sjukdomar men resultaten är motsägelsefulla. Majoriteten av studier visar dock att astmatiker löper en ökad risk för orala sjukdomar, särskilt karies. Möjliga orsaker till olika resultat kan vara att de flesta studier är tvärsnittsstudier, små testgrupper, spridda åldersgrupper, skillnader i medicinering och graden av astmasjukdom. Syfte. Syftet med forskningen är att studera orala hälsan hos individer med och utan astma. Material och Metod. Studierna är tre tvärsnittsstudier och en uppföljningsstudie. Deltagarna i studierna var indelade i olika åldersgrupper från 3 år till 24 år med och utan astmasjukdom. Karies, gingivit, plack och mutans streptokocker och laktobaciller i saliv registrerades. I de äldre åldersgrupperna mättes även salivsekretion och ph-värde i plack, gingivalvätska, och fickdjup Resultat. Tre och 6-åriga barn med astma hade en högre kariesförekomst, mer gingivit, drack mer söta drycker, munandades mer än barn i kontrollgruppen. Barn med astma utvecklade fler kariesskador mellan 3 till 6 år än barn utan astma. Riskfaktorer för att utveckla kariesskador vid 6 år var större intag av söta drycker, frekvent munandning och karies vid 3 års ålder. Ungdomar med medelsvår till svår astma hade högre kariesförekomst, mer gingivit, munandades mer frekvent, lägre salivsekretion och plack-ph än ungdomar utan astma. Unga vuxna med långvarig astma hade högre kariesförekomst, mer gingivit, lägre salivsekretion än unga vuxna utan astma. Slutsatser. Resultaten av dessa studier visar att unga individer med astma har en högre kariesförekomst, mer gingivit och munandas mer ofta än friska individer i samma ålder. I de äldre åldersgrupperna med astma var lägre salivsekretion och lägre ph-värde i plack mer förekommande jämfört med kontrollgrupperna. Dessa resultat understryker vikten av att utveckla förebyggande vårdprogram för unga personer med astma.

11 Moderna aspekter på kariesbehandling Katarina Konradsson, Tandhygienistprogrammet, odontologiska institutionen, Umeå universitet Karies är en av de oftast förekommande och mest kostsamma sjukdomarna. Kariesbehandling grundas på en helhetsbild utifrån diagnos, orsaksutredning och riskbedömning. Olika sätt att förebygga och behandla karies hos vuxna, vetenskapligt underlag, kunskapsluckor samt behov av framtida forskning diskuteras utifrån de nationella riktlinjerna. Teoretisk kunskap om behandling och prevention finns men har inte utvärderats hos vuxna personer. Attityder och kunskaper till kariesbehandling hos personer med kariesproblematik har inte heller studerats systematiskt. En central del i orsaksinriktad kariesbehandling är att skapa förutsättningar för ett långsiktigt förändrat beteende. Detta kräver patientundervisning som utgår från personens egna behov. Ny forskning kan bidra till att belysa hur personer med kariesproblematik och tandvårdens professioner uppfattar dagens kariesbehandling. En ökad förståelse av dess begränsningar och möjligheter kan komma att ligga till grund för utformning av nya evidensbaserade undervisningsmodeller och koncept med syfte att förebygga och behandla kariessjukdom.

12 From scholarship of teaching to implant, tobacco and inflammation AnnSofi Johanssen, Karolinska institutet Ett pedagogiskt projekt där syftet är att skapa ett meningsfullt lärande och öka studentens tilltro till den egna förmågan hos sig som tandhygienister och sjukgymnaststudenter genom lärandeaktiviteter som innefattar att öva färdigheter på varandra. I projektet användes en modell, Scholarship in teaching and learning vilket är ett förhållningssätt i undervisningen och innehåller olika steg; söka efter befintlig kunskap, utveckla sin praktik, dokumentera, utreda vad som hände, peer-review och offentliggöra. Tandhygieniststudenterna genomförde en munhälsoundersökning på sjukgymnaststudenterna. Sjukgymnaststudenterna i sin tur utförde en hälsoundersökning på tandhygieniststudenter. Studenternas reflektioner av aktiviteten diskuteras i efterföljande seminarier. Behandling med käkbensförankrade tandimplantat är idag en vedertagen behandlingsmetod inom odontologin. Syftet med en enkät- och intervjustudie var att studera personernas attityder och erfarenheter av implantatbehandling. Dessutom beskriva förväntningar på implantatbehandling gällande bl.a. på estetik och kostnad samt funktionen av implantaten. Det är viktigt för individen och samhället att tobaksbruket minskar. Därför är det betydelsefullt att tandvården, speciellt tandhygienister arbetar för att förebygga tobaksbruk och få personer som röker eller snusar att upphöra med denna vana. Syftet med studierna var att var att beskriva tandhygienisters utövande av tobaksavvänjning i behandling av patienter som nyttjar tobak, samt att undersöka deras inställning till tobaksavvänjning i förhållande till olika tillstånd i munhålan. Crohn s sjukdom och parodontit är vävnadsnedbrytande kroniska inflammationssjukdomar med flera gemensamma drag. En tidigare studie har visat att personer med Crohn upplevde en sämre munhälsa jämfört med en kontrollgrupp. Tobaksbruk har också visats sig vara mer förekommande bland personer med Crohn s sjukdom och där rökning är en faktor som påverkar progression av dessa sjukdomar.

Hälsa och munhälsa En enkät till 50-, 70- och 80-åringar i Örebro och Östergötland år 2012

Hälsa och munhälsa En enkät till 50-, 70- och 80-åringar i Örebro och Östergötland år 2012 Hälsa och munhälsa En enkät till 50-, 70- och 80-åringar i Örebro och Östergötland år 2012 Kort rapport om fynden Allmänt om undersökningen Enligt Tandvårdslagen har landstinget ansvar för planering av

Läs mer

Självskattad munhälsa: Är Du i allmänhet nöjd med Dina tänder?

Självskattad munhälsa: Är Du i allmänhet nöjd med Dina tänder? Självskattad munhälsa: Är Du i allmänhet nöjd med Dina tänder? Kalmar: Det stora flertalet är i allmänhet nöjda med sina tänder (79%) och sina tänders utseende (76%). En andel på 21% är inte nöjda med

Läs mer

2014-09-08. Lite aktuellt inom parodontologi. Bjorn.Klinge@mah.se Bjorn.Klinge@ki.se

2014-09-08. Lite aktuellt inom parodontologi. Bjorn.Klinge@mah.se Bjorn.Klinge@ki.se Lite aktuellt inom parodontologi Bjorn.Klinge@mah.se Bjorn.Klinge@ki.se Diagnostik Behandlingsplanering Aktuella riktlinjer för rationell behandling av kronisk och aggressiv parodontit Rationell behandling

Läs mer

Referat av seminarium 8 juni

Referat av seminarium 8 juni Referat av seminarium 8 juni vägar till bättre tandhälsa för ännu fler Trots många förbättringar finns det fortfarande stora skillnader i tandhälsa utifrån socioekonomi och livssituation hos individer

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR ODONTOLOGI

INSTITUTIONEN FÖR ODONTOLOGI INSTITUTIONEN FÖR ODONTOLOGI THKN40 Klinisk praktik IV, 17 högskolepoäng Clinical Practice IV, 17 higher education credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Programkommittén för odontologi 2008-11-10

Läs mer

Femtio- och sextioåringar, deras tandvård, tandvårdsattityder och självupplevda tandhälsa under ett decennium. En totalundersökning i Örebro och

Femtio- och sextioåringar, deras tandvård, tandvårdsattityder och självupplevda tandhälsa under ett decennium. En totalundersökning i Örebro och Femtio- och sextioåringar, deras tandvård, tandvårdsattityder och självupplevda tandhälsa under ett decennium. En totalundersökning i Örebro och Östergötlands län. Vårt stora tack till alla som bidragit

Läs mer

Konsensus - Kursbeskrivning

Konsensus - Kursbeskrivning Konsensus - Kursbeskrivning Referensgrupp Pia Andersson Björn Axtelius Kåre Burhlin Pia Gabre Kajsa Henning- Abrahamsson AnnSofie Johannsen Ann-Christin Johansson Veronica Johansson Birgitta Jönsson Katarina

Läs mer

4. Behov av hälso- och sjukvård

4. Behov av hälso- och sjukvård 4. Behov av hälso- och sjukvård 3.1 Befolkningens behov Landstinget som sjukvårdshuvudman planerar sin hälso- och sjukvård med utgångspunkt i befolkningens behov, därför har underlag för diskussioner om

Läs mer

Utbildningsplan för tandhygienistprogrammet

Utbildningsplan för tandhygienistprogrammet Utbildningsplan för tandhygienistprogrammet 1TH13 Inrättad av Styrelsen för utbildning 2006-11-08 Fastställd av Styrelsen för utbildning 2012-11-16 Sid 2 (8) 1. Basdata 1.1. Programkod 1TH13 1.2. Programmets

Läs mer

Hälsa och munhälsa. En enkätundersökning till 75- och 85-åringar i Örebro län och Östergötlands län år En kort rapport om fynden

Hälsa och munhälsa. En enkätundersökning till 75- och 85-åringar i Örebro län och Östergötlands län år En kort rapport om fynden Hälsa och munhälsa En enkätundersökning till 75- och 85-åringar i Örebro län och Östergötlands län år 2017 En kort rapport om fynden Allmänt om undersökningen Enligt tandvårdslagen har Sveriges landsting

Läs mer

MUNHÄLSOPROGRAM 0-2 år

MUNHÄLSOPROGRAM 0-2 år MUNHÄLSOPROGRAM 0-2 år MUNHÄLSOPROGRAM 0-2 år Första kontakten med tandvården Det lilla barnets första kontakt med tandvården är av stor betydelse. Föräldrar och barn med en positiv inställning till tänder

Läs mer

Oral hälsa vid sjukdom Psykisk sjukdom Diabetes

Oral hälsa vid sjukdom Psykisk sjukdom Diabetes Inger Stenberg Övertandläkare Oral hälsa vid sjukdom Psykisk sjukdom Diabetes 171012 Specialkliniken för sjukhustandvård/oral medicin Göteborg inger.w.stenberg@vgregion.se Tandhälsan Påverkar psykisk sjukdom

Läs mer

Äldres munhälsa. Susanne Koistinen Leg.Tandhygienist, Universitetsadjunkt

Äldres munhälsa. Susanne Koistinen Leg.Tandhygienist, Universitetsadjunkt Äldres munhälsa Susanne Koistinen Leg.Tandhygienist, Universitetsadjunkt Hur länge lever vi? Medellivslängd i Sverige 82 år ( 84 80) Antalet personer över 85 år har fördubblats de senaste 30 åren, och

Läs mer

Tidstrend i prevalens och sjukdomsgrad av parodontit under 30 år i Norrbotten

Tidstrend i prevalens och sjukdomsgrad av parodontit under 30 år i Norrbotten Tidstrend i prevalens och sjukdomsgrad av parodontit under 30 år i Norrbotten Anna Arespång, ST tandläkare, Avdelningen för Parodontologi Tandvårdens kompetenscentrum Luleå 2013. anna.arespang@nll.se Handledare:

Läs mer

En enkätundersökning om tandvårdens tobakspreventiva arbete Foto: Colorbox

En enkätundersökning om tandvårdens tobakspreventiva arbete Foto: Colorbox En enkätundersökning om tandvårdens tobakspreventiva arbete 2016 Foto: Colorbox Sammanfattning Tandläkare och tandhygienister har en unik möjlighet att bidra till det tobakspreventiva arbetet. Till skillnad

Läs mer

Äldre tänder behöver mer omsorg

Äldre tänder behöver mer omsorg Äldre tänder behöver mer omsorg Förbättra bevara fördröja lindra Att hjälpa människor, i olika livsskeden, till god munhälsa ligger Folktandvården varmt om hjärtat. Därför kan också den som nått en mer

Läs mer

Riskbedömning Kariologisk Bettutveckling

Riskbedömning Kariologisk Bettutveckling Riskbedömning Kariologisk Bettutveckling Innehållsförteckning KARIOLOGISK RISKBEDÖMNING... 3 PRIMÄRA DENTITIONEN 1-6 ÅR... 3 PERMANENTA DENTITIONEN 6-19 ÅR... 5 RISKBEDÖMNING BETTUTVECKLING... 6 LITTERATUR...

Läs mer

Riskbedömning Kariologisk Bettutveckling

Riskbedömning Kariologisk Bettutveckling Riskbedömning Kariologisk Bettutveckling Innehållsförteckning KARIOLOGISK RISKBEDÖMNING... 3 PRIMÄRA DENTITIONEN 1-6 ÅR... 3 PERMANENTA DENTITIONEN 6-19 ÅR... 5 RISKBEDÖMNING BETTUTVECKLING... 6 LITTERATUR...

Läs mer

Har hälsan blivit bättre? En analys av hälsoläget och dess utveckling i Östergötland

Har hälsan blivit bättre? En analys av hälsoläget och dess utveckling i Östergötland Har hälsan blivit bättre? En analys av hälsoläget och dess utveckling i Östergötland Verksamhetsutveckling vård och hälsa, 2019 Rapporten - mål och innehåll Detta är den första folkhälsorapporten sedan

Läs mer

Forskningsläget nationell och internationell utblick

Forskningsläget nationell och internationell utblick Forskningsläget nationell och internationell utblick Monica Eriksson, PD, Docent Centrum för Salutogenes Institutionen för Omvårdnad, hälsa och kultur Högskolan Väst monica.eriksson@hv.se Handbook on

Läs mer

Utbildningsplan för tandhygienistprogrammet

Utbildningsplan för tandhygienistprogrammet Utbildningsplan för tandhygienistprogrammet 1TH07 Inrättad av Styrelsen för utbildning 2006-11-08 Fastställd av Styrelsen för utbildning 2007-04-04 Senast reviderad av Styrelsen för utbildning 2009-05-05

Läs mer

Seminar i barnetannpleie

Seminar i barnetannpleie Seminar i barnetannpleie Hamar 30 oktober 2003 Lill-Kari Wendt Journalutdrag Pojke, invandrarbakgrund, född 1998 Fördelning av kariesskador vid 5 års ålder Daganteckningar 990201 1-års inf. Barn nr 1.

Läs mer

Målbeskrivningar och kursplaner i relation till de nationella målen för Kursen:TSB, Tandvård för patienter med särskilda behov..

Målbeskrivningar och kursplaner i relation till de nationella målen för Kursen:TSB, Tandvård för patienter med särskilda behov.. Målbeskrivningar och kursplaner i relation till de nationella målen för Kursen:TSB, Tandvård för patienter med särskilda behov.. Datum:2015 03 23 För tandläkarexamen ska studenten: Kunskap och förståelse

Läs mer

FRISKTANDVÅRD. En ny betalningsmodell. Magnus Hakeberg. Odontologisk psykologi och folkhälsa Institutionen för odontologi

FRISKTANDVÅRD. En ny betalningsmodell. Magnus Hakeberg. Odontologisk psykologi och folkhälsa Institutionen för odontologi FRISKTANDVÅRD En ny betalningsmodell Magnus Hakeberg Odontologisk psykologi och folkhälsa Institutionen för odontologi Abonnemangstandvård -1991 Göteborg -1998 Värmland -2007 Västra Götalandsregionen -2009

Läs mer

2011-09-20. Till äldresamordnaren Eva Nilsson Bågenholm

2011-09-20. Till äldresamordnaren Eva Nilsson Bågenholm 2011-09-20 Till äldresamordnaren Eva Nilsson Bågenholm, önskar med denna skrivelse beskriva vår syn på munhälsans betydelse för den allmänna hälsan hos de mest sjuka äldre. Uppdraget att stärka de mest

Läs mer

Tandhälsorapport. Uppföljning av tandhälsan. hos barn och ungdomar i Östergötland Folkhälsocentrum Linköping mars 2011

Tandhälsorapport. Uppföljning av tandhälsan. hos barn och ungdomar i Östergötland Folkhälsocentrum Linköping mars 2011 Tandhälsorapport Uppföljning av tandhälsan hos barn och ungdomar i Östergötland 1994-2010 Folkhälsocentrum Linköping mars 2011 Kerstin Aronsson Elin Mako www.lio.se/fhc Inledning Tandhälsodata för barn

Läs mer

Barnens tandhälsa under 30 år Jönköpingsundersökningen 1973 2003

Barnens tandhälsa under 30 år Jönköpingsundersökningen 1973 2003 Barntandvårdsdagarna 26 i Jönköping Barnens tandhälsa under 3 år Jönköpingsundersökningen 23 Övertandläkare Anna Nydell Helkimo Presentationens uppläggning Beskriva förändringar i kariesförekomst bland

Läs mer

TANDHÄLSORAPPORT. Uppföljning av tandhälsan. hos barn och ungdomar i Östergötland år LINKÖPING OKTOBER 2010 KERSTIN ARONSSON ELIN MAKO

TANDHÄLSORAPPORT. Uppföljning av tandhälsan. hos barn och ungdomar i Östergötland år LINKÖPING OKTOBER 2010 KERSTIN ARONSSON ELIN MAKO TANDHÄLSORAPPORT Uppföljning av tandhälsan hos barn och ungdomar i Östergötland år 1994 2009 LINKÖPING OKTOBER 2010 KERSTIN ARONSSON ELIN MAKO www.lio.se/fhvc Inledning Tandhälsodata för barn och ungdomar

Läs mer

Munnen är en del av kroppen det är säkert

Munnen är en del av kroppen det är säkert Munnen är en del av kroppen det är säkert Christina Carlsson, Folktandvården Värmland Pia Skott, Folktandvården Stockholm Pia Gabre, Folktandvården Uppsala Kunskaps- och kompetenscentra för äldretandvård

Läs mer

Ett utvecklingsperspektiv, ett forskningsperspektiv.

Ett utvecklingsperspektiv, ett forskningsperspektiv. Mun-H-Centers Fokusdag 4 december 2008 Ett utvecklingsperspektiv, ett forskningsperspektiv. Gunilla Nordenram Leg. Tandläkare, docent Karolinska Institutet Odontologiska institutionen Huddinge gunilla.nordenram@ki.se

Läs mer

Tandhälsodata 2008. Landstinget Gävleborg

Tandhälsodata 2008. Landstinget Gävleborg Tandhälsodata 2008 Landstinget Gävleborg Barn- och ungdomstandvård Landstinget Gävleborgs Beställarenhet för Tandvård Upphandling och avtal Ledning och Verksamhetsstöd 2 Inledning Via insamlade uppgifter

Läs mer

Tobaksavvänjning. en del i ett tobaksförebyggande arbete

Tobaksavvänjning. en del i ett tobaksförebyggande arbete Tobaksavvänjning en del i ett tobaksförebyggande arbete STATENS FOLKHÄLSOINSTITUT, ÖSTERSUND 2009 ISBN: 978-91-7257-660-5 OMSLAGSFOTO: sandra pettersson/fotograftina.se FOTO INLAGA: sandra pettersson/fotograftina.se

Läs mer

Utbildningsplan för Tandhygienistprogrammet 180 högskolepoäng

Utbildningsplan för Tandhygienistprogrammet 180 högskolepoäng SAHLGRENSKA AKADEMIN G 2016/167 Utbildningsplan för Tandhygienistprogrammet 180 högskolepoäng Programme in Dental Hygiene 180 higher education credits Fastställd av Sahlgrenska akademins styrelse 2016-08-31

Läs mer

Syfte och metod. Resultatrapport enkät till 20-29-åringar om tandhälsa 2

Syfte och metod. Resultatrapport enkät till 20-29-åringar om tandhälsa 2 2010-09-06 Resultat av enkät till 20 29-åringar våren 2010 Unga vuxna om sin munhälsa Sammanfattning Resultatet av enkäten indikerar att det finns unga vuxna som inte har tillräcklig kunskap om hur de

Läs mer

Munhälsa i hemtjänst -utföraremöte 16 sept 2016

Munhälsa i hemtjänst -utföraremöte 16 sept 2016 Munhälsa i hemtjänst -utföraremöte 16 sept 2016 Pia Skott Klinikchef och tandläkare 1 Med den äldre patienten i centrum ACT finansieras av Stockholms läns landsting Munhälsan är en del av din livskvalitet

Läs mer

Karies hos barn och ungdomar

Karies hos barn och ungdomar 2015-03-11 1(6) Avdelningen för utvärdering och analys Andreas Cederlund Andreas.cederlund@socialstyrelsen.se Artikelnummer 2015-3-20 Korrigerad 2015-04-07: Tabell 4, Andel kariesfria approximalt för region

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN Tandhygienistexamen Kandidatexamen i oral hälsa 120 poäng

UTBILDNINGSPLAN Tandhygienistexamen Kandidatexamen i oral hälsa 120 poäng UTBILDNINGSPLAN Tandhygienistexamen Kandidatexamen i oral hälsa 120 poäng Study Programme in Oral Health Dnr. 473/333-01 Fastställd i institutionsstyrelsen HV 2001-04-04, rev 2005-01-12 Tandhygienistprogrammet

Läs mer

Stockholms läns landsting 1(2)

Stockholms läns landsting 1(2) Stockholms läns landsting 1(2) Landstingsrådsberedningeh SKRIVELSE 2016-08-17 LS 2015-1229 Landstingsstyrelsen Motion 2015:23 av Tara Twana (S) om att barn och ungdomar med astma riskerar karies Föredragande

Läs mer

STUDIE AV UNGA VUXNA CANCER

STUDIE AV UNGA VUXNA CANCER unga canceröverlevare STUDIE AV UNGA VUXNA CANCER Många unga canceröverlevare brottas med känslan av att inte vara attraktiva och de är i många fall också missnöjda med sin sexuella förmåga. Vi som arbetar

Läs mer

Tandhälsorapport. Uppföljning av tandhälsan. hos barn och ungdomar i Östergötland Folkhälsocentrum Linköping maj 2012

Tandhälsorapport. Uppföljning av tandhälsan. hos barn och ungdomar i Östergötland Folkhälsocentrum Linköping maj 2012 Tandhälsorapport Uppföljning av tandhälsan hos barn och ungdomar i Östergötland 1994-2011 Folkhälsocentrum Linköping maj 2012 Kerstin Aronsson Elin Mako www.lio.se Inledning Tandhälsodata för barn och

Läs mer

Birgitta Jälevik. Övertandläkare, Odont. Dr Specialist i pedodonti Specialistcentrum för pedodont och ortodonti birgitta.jalevik@lio.

Birgitta Jälevik. Övertandläkare, Odont. Dr Specialist i pedodonti Specialistcentrum för pedodont och ortodonti birgitta.jalevik@lio. Birgitta Jälevik Övertandläkare, Odont. Dr Specialist i pedodonti Specialistcentrum för pedodont och ortodonti birgitta.jalevik@lio.se Barns tandhälsa Barn och ungdomstandvårdens organisation Tändernas

Läs mer

Pensionärer om sin munhälsa och tandvård

Pensionärer om sin munhälsa och tandvård 2012-06-18 Resultat av enkät till äldre våren 2012 Pensionärer om sin munhälsa och tandvård Sammanfattning Det är vanligt eller ganska vanligt att äldre har problem med mun och tänder. Det upplever 4 av

Läs mer

Utbildningsplan för påbyggnadsutbildning i odontologisk profylaktik

Utbildningsplan för påbyggnadsutbildning i odontologisk profylaktik Utbildningsplan för påbyggnadsutbildning i odontologisk profylaktik 1OD11 Inrättad av Styrelsen för utbildning 2006-11-08 Fastställd av Styrelsen för utbildning 2010-12-16 Sid 2 (6) 1. Basdata 1.1. Programkod

Läs mer

SAHLGRENSKA AKADEMIN. Tandhygienistprogrammet, 180 högskolepoäng

SAHLGRENSKA AKADEMIN. Tandhygienistprogrammet, 180 högskolepoäng Utbildningsplan Dnr G 2018/542 SAHLGRENSKA AKADEMIN Tandhygienistprogrammet, 180 högskolepoäng Programme in Dental Hygiene, 180 credits Programkod: O1THN 1. Fastställande Utbildningsplanen är fastställd

Läs mer

FOLKHÄLSOPOLITISKT PROGRAM FÖR SORSELE KOMMUN

FOLKHÄLSOPOLITISKT PROGRAM FÖR SORSELE KOMMUN Vår vision är ett Sorsele som genomsyras av engagemang, omtanke och generositet. Att leva i Sorsele är att leva friskt och starkt, med kraft och glädje. Att bejaka sig själv och bekräfta sin omgivning.

Läs mer

Äldres munhälsa en pusselbit för god livskvalitet

Äldres munhälsa en pusselbit för god livskvalitet Äldres munhälsa en pusselbit för god livskvalitet Pia Skott Klinikchef och tandläkare 1 Med den äldre patienten i centrum ACT finansieras av Stockholms läns landsting Munhälsan är en del av din livskvalitet

Läs mer

Tandhygienistprogrammet

Tandhygienistprogrammet Tandhygienistprogrammet Studiehandledning Odontologisk profylaktik 1 Teoretisk kurs, 7,5 högskolepoäng 1TH002 Termin 1 Höstterminen 2010 Kursansvarig och examinator Universitetsadjunkt, Med.dr., Lena Karlsson

Läs mer

Hur kan vi förbättra levnadsvanorna i Norrbotten?

Hur kan vi förbättra levnadsvanorna i Norrbotten? Hur kan vi förbättra levnadsvanorna i Norrbotten? Margareta Eriksson Folkhälsostrateg, Med Dr Folkhälsocentrum, Utvecklingsavdelningen Region Norrbotten Hälsosamma levnadsvanor förebygger 80% av all kranskärlssjukdom

Läs mer

Nationella riktlinjer för prevention och behandling av ohälsosamma levnadsvanor - Stöd för styrning och ledning

Nationella riktlinjer för prevention och behandling av ohälsosamma levnadsvanor - Stöd för styrning och ledning Remissversion Nationella riktlinjer för prevention och behandling av ohälsosamma levnadsvanor - Stöd för styrning och ledning Socialstyrelsens Nationella riktlinjer för prevention och behandling av ohälsosamma

Läs mer

Studiehandledning. Tobaksprevention och Tobaksavvänjning Kurskod 1OD008

Studiehandledning. Tobaksprevention och Tobaksavvänjning Kurskod 1OD008 Tandhygienist programmet Institutionen för odontologi Karolinska Institutet HT2013-VT2014 Studiehandledning Tobaksprevention och Tobaksavvänjning Kurskod 1OD008 Kursansvarig och Examinator: Annsofi Johannsen,

Läs mer

Utbildningsplan för tandhygienistprogrammet

Utbildningsplan för tandhygienistprogrammet Utbildningsplan för tandhygienistprogrammet 1TH15 Inrättad av Styrelsen för utbildning 2006-11-08 Fastställd av Styrelsen för utbildning 2014-12-18 Reviderad av Styrelsen för utbildning 2015-04-01 Sid

Läs mer

Evidensbaserad parodontologi Termin 4, 25 februari 2011

Evidensbaserad parodontologi Termin 4, 25 februari 2011 Evidensbaserad parodontologi Termin 4, 25 februari 2011 Björn Klinge, Karolinska Institutet, Institutionen för odontologi, Avd för Parodontologi Bjorn.Klinge@ki.se Risktänder Riskytor Per Axelsson,

Läs mer

Utmaningar & strategier för sköra och äldre. GÖRAN FRIMAN Leg. Tandläkare, med dr

Utmaningar & strategier för sköra och äldre. GÖRAN FRIMAN Leg. Tandläkare, med dr 1 Utmaningar & strategier för sköra och äldre GÖRAN FRIMAN Leg. Tandläkare, med dr Hud & slemhinna en barriär 2 Barriär som skyddar den underliggande vävnaden och blodcirkulationen Mekaniska skador Kemiska

Läs mer

2011-03-31. Sveriges Tandhygienistförening, STHF, tackar för möjligheten att lämna synpunkter på förslaget.

2011-03-31. Sveriges Tandhygienistförening, STHF, tackar för möjligheten att lämna synpunkter på förslaget. 2011-03-31 Socialdepartementet Mats Nilsson S2010/8847/HS Remiss Departementspromemorian Friskare tänder till rimliga kostnader även för personer med sjukdom och funktionsnedsättning. Förslag om tredje

Läs mer

STUDENTEXEMPEL GRANSKNING AV ARTIKLAR 1OD001. Med återkoppling från kursgivare, Annsofi Johannsen EX 1

STUDENTEXEMPEL GRANSKNING AV ARTIKLAR 1OD001. Med återkoppling från kursgivare, Annsofi Johannsen EX 1 STUDENTEXEMPEL GRANSKNING AV ARTIKLAR 1OD001 Med återkoppling från kursgivare, Annsofi Johannsen EX 1 1. Är artikelns titel relevant? Ja. Titeln på artieln ska vara kort och kärnfull. Den ska spegla projektet

Läs mer

Utbildningsplan för Tandläkarprogrammet 200 poäng

Utbildningsplan för Tandläkarprogrammet 200 poäng Dnr 5867/2008-400 Utbildningsplan för Tandläkarprogrammet 200 poäng Study programme in Dentistry 200 credits (=300 ECTS credits) Fastställd av Styrelsen för utbildning 2006-05-17 Senast reviderad av Styrelsen

Läs mer

Bilaga: Förslag på områden för behovsanalyser och brukardialoger 2017 med motiveringar

Bilaga: Förslag på områden för behovsanalyser och brukardialoger 2017 med motiveringar Bilaga 1/4 Bilaga: Förslag på områden för behovsanalyser och brukardialoger 2017 med motiveringar I detta dokument redovisas beredningen för behovsstyrnings förslag på områden för behovsanalyser 2017.

Läs mer

Riskbedömning och revisionsintervall

Riskbedömning och revisionsintervall Riskbedömning och revisionsintervall Folktandvården Blekinge 2019 Folktandvården Blekinge 1 Innehåll RISKBEDÖMNING... 3 Vilka ska riskbedömas?... 3 Inom vilka områden ska patienterna riskbedömas?... 3

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2015:23 av Tara Twana (S) om att barn och ungdomar med astma riskerar karies

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2015:23 av Tara Twana (S) om att barn och ungdomar med astma riskerar karies FÖRSLAG 2016:59 LS 2015-1229 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2015:23 av Tara Twana (S) om att barn och ungdomar med astma riskerar karies 36 Landstingsstyrelsen PROTOKOLL 6/2016 Tisdagen

Läs mer

Flik: Riskgruppering. Vilka ska riskgrupperas? Alla revisions- och saneringspatienter från 3 år och uppåt ska riskgrupperas.

Flik: Riskgruppering. Vilka ska riskgrupperas? Alla revisions- och saneringspatienter från 3 år och uppåt ska riskgrupperas. DATUM 2007-01-01 Riskgruppering Vilka ska riskgrupperas? Alla revisions- och saneringspatienter från 3 år och uppåt ska riskgrupperas. Inom vilka områden ska patienterna riskgrupperas? Patienterna ska

Läs mer

REKO Folkhälsa och sjukvård/bedömning tandvård

REKO Folkhälsa och sjukvård/bedömning tandvård REKO 2016-03-09 Tandvård för personer med stort omvårdnadsbehov i dagliga livet N-tandvård För att få rätt till N-tandvård krävs ett Intyg om nödvändig tandvård Samtliga personer med Intyg om nödvändig

Läs mer

Omvårdnad. Omvårdnad utgör huvudområde i sjuksköterskeutbildningen och är både ett verksamhets- och

Omvårdnad. Omvårdnad utgör huvudområde i sjuksköterskeutbildningen och är både ett verksamhets- och Högskolan i Halmstad Sektionen för hälsa och samhälle 2012 Omvårdnad Omvårdnad utgör huvudområde i sjuksköterskeutbildningen och är både ett verksamhets- och forskningsområde. Inom forskningsområdet omvårdnad

Läs mer

Uppföljning av tandhälsan hos barn och unga i Östergötland

Uppföljning av tandhälsan hos barn och unga i Östergötland Uppföljning av tandhälsan hos barn och unga i Östergötland 1994-2016 Tandhälsorapport Centrum för verksamhetsstöd och utveckling Linköping augusti 2017 Berit Mastrovito Verksamhetsutveckling vård och hälsa

Läs mer

Riskbedömning och revisionsintervall

Riskbedömning och revisionsintervall Riskbedömning och revisionsintervall 2019-05-02 Innehåll Riskbedömning... 3 Vilka ska riskbedömas?... 3 Inom vilka områden ska patienterna riskbedömas?... 3 Hur ska riskbedömning utföras?... 3 När ska

Läs mer

Påbyggnadsutbildningen i odontologisk profylaktik för tandhygienister

Påbyggnadsutbildningen i odontologisk profylaktik för tandhygienister Påbyggnadsutbildningen i odontologisk profylaktik för tandhygienister Studiehandledning Odontologisk profylaktik 2 Teori Kurs/Klinisk kurs 6 högskolepoäng Kurskod 10D007 Påbyggnadsutbildning Termin 2 Vårterminen

Läs mer

MUNHÄLSA OCH LIVSSTIL

MUNHÄLSA OCH LIVSSTIL MUNHÄLSA OCH LIVSSTIL ta hand om din kropp och dina tänder TandhygienistDagarna 2015 Karlstad CCC 12-14 april Välkommen till STHFs TANDHYGIENIST- DAGAR 2015 som arrangeras på Karlstad CCC, centralt beläget

Läs mer

Man måste vila emellanåt

Man måste vila emellanåt Man måste vila emellanåt Patienters självskattade och berättade erfarenheter av att leva med kronisk hjärtsvikt Lena Hägglund Institutionen för Omvårdnad och Institutionen för Folkhälsa och Klinisk medicin

Läs mer

Västma. Undersökta. Vårdval

Västma. Undersökta. Vårdval Tandhälsan Barn och Ungdom Västma anland 2014 Barn och ungdomar Undersökta 2014 Tandvårdsenheten Vårdval Tandhälsoläget för Barn och Ungdom i Västmanland 2014 Bakgrund Sammanställningen av inrapporterade

Läs mer

Förebyggande insatser med målet att förbättra och utjämna tandhälsan

Förebyggande insatser med målet att förbättra och utjämna tandhälsan Förebyggande insatser med målet att förbättra och utjämna tandhälsan Katarina Lundell Folktandvården Stockholms län AB 1 Folktandvården Stockholms län AB Allmäntandvård, 55 kliniker Akutmottagning St Eriks

Läs mer

Jämlik munhälsa. Med Hageby som modell. Verksamhetschef Lotta Ranggård

Jämlik munhälsa. Med Hageby som modell. Verksamhetschef Lotta Ranggård Jämlik munhälsa Med Hageby som modell Många medarbetare i projektet Folktandvården i Hageby Pedodonti i Norrköping Centrum för hälso- och vårdutveckling i Östergötland MHV och BHV i Östergötland Psykologpartners

Läs mer

Tandhälsorapport. Uppföljning av tandhälsan. hos barn och ungdomar i Östergötland Folkhälsocentrum Linköping juni 2013

Tandhälsorapport. Uppföljning av tandhälsan. hos barn och ungdomar i Östergötland Folkhälsocentrum Linköping juni 2013 Tandhälsorapport Uppföljning av tandhälsan hos barn och ungdomar i Östergötland 1994-2012 Folkhälsocentrum Linköping juni 2013 Kerstin Aronsson Elin Mako www.lio.se Innehållsförteckning Inledning... 1

Läs mer

Riktlinjer för vårdprogram för vuxna

Riktlinjer för vårdprogram för vuxna Riktlinjer för vårdprogram för vuxna Profylax- och vårdprogrammet är framtaget av Folktandvården Gävleborg AB på uppdrag av beställarenheten Landstinget Gävleborg. Innehåll: RIKTLINJER FÖR VÅRDPROGRAM

Läs mer

Tandhälsorapport. Uppföljning av tandhälsan. hos barn och ungdomar i Östergötland 1994-2013. www.lio.se. Enheten för hälsoanalys Linköping april 2014

Tandhälsorapport. Uppföljning av tandhälsan. hos barn och ungdomar i Östergötland 1994-2013. www.lio.se. Enheten för hälsoanalys Linköping april 2014 Tandhälsorapport Uppföljning av tandhälsan hos barn och ungdomar i Östergötland 1994-2013 Enheten för hälsoanalys Linköping april 2014 Kerstin Aronsson Elin Mako www.lio.se Innehållsförteckning Inledning...

Läs mer

Oral hälsa vid funktionsnedsättning & särskilda behov

Oral hälsa vid funktionsnedsättning & särskilda behov inbjudan till konferens i Stockholm den 17-18 september 2014 VÅRA TALARE Landstinget i Jönköpings län Kristina Berggren Tandhygienist Folktandvården Värmland Barbro Olsson Tandsköterska Folktandvården

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR ODONTOLOGI

INSTITUTIONEN FÖR ODONTOLOGI INSTITUTIONEN FÖR ODONTOLOGI THOHN5 Oral Hälsa V, 15 högskolepoäng Oral Health V, 15 credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Programkommittén för odontologi 2009-09-01 och senast reviderad 2018-07-01

Läs mer

Personlighet och omgivningsfaktorer samverkar med tandvårdsrädsla

Personlighet och omgivningsfaktorer samverkar med tandvårdsrädsla vetenskap kajsa henning & abrahamsson klinik kajsa henning abrahamsson kajsa henning abrahamsson, odont dr, fil mag psykologi, leg tandhygienist, Avdelningen för endodonti & oral diagnostik, Odontologiska

Läs mer

Tandhälsan i Värmland

Tandhälsan i Värmland Faktablad 1 () Folkhälso- och samhällsmedicinska enheten och folktandvården Tandhälsan i Värmland Tandhälsan är en viktig del av individens livskvalitet och välbefinnande. Trots att tandhälsan i befolkningen

Läs mer

Mängden utslag kan avgöra risken. Den som har psoriasis har en ökad risk för hjärtkärlsjukdomar.

Mängden utslag kan avgöra risken. Den som har psoriasis har en ökad risk för hjärtkärlsjukdomar. HJÄRTAT Mängden utslag kan avgöra risken Den som har psoriasis har en ökad risk för hjärtkärlsjukdomar. Det är känt att hälsosamma levnadsvanor minskar risken. Men mycket tyder på att även valet av behandling

Läs mer

Uppföljning av tandhälsan hos barn och ungdomar i Östergötland

Uppföljning av tandhälsan hos barn och ungdomar i Östergötland Uppföljning av tandhälsan hos barn och ungdomar i Östergötland 1994-2015 Tandhälsorapport Centrum för hälso- och vårdutveckling Linköping juli 2016 Kerstin Aronsson och AnneLie Johansson www.regionostergotland.se

Läs mer

Tobaksbruk och tandvårdsvanor bland åringar ur ett 20-års perspektiv ( )

Tobaksbruk och tandvårdsvanor bland åringar ur ett 20-års perspektiv ( ) Institutionen för hälsa och samhälle Vårdvetenskap D- inriktning munhälsa, 61-80 poäng VT, 2007 Tobaksbruk och tandvårdsvanor bland 15-70 åringar ur ett 20-års perspektiv (1983-2003) Författare Lena Hellqvist

Läs mer

Möjligheter för samverkan: Hur långt har vi kommit - vad säger vetenskapen?

Möjligheter för samverkan: Hur långt har vi kommit - vad säger vetenskapen? Möjligheter för samverkan: Hur långt har vi kommit - vad säger vetenskapen? Anne-Marie Boström, Leg Sjuksköterska & Docent Lektor, sektionen för omvårdnad, NVS, KI Omvårdnadsansvarig, Tema Åldrande, Karolinska

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR ODONTOLOGI

INSTITUTIONEN FÖR ODONTOLOGI INSTITUTIONEN FÖR ODONTOLOGI THKN50 Klinisk praktik V, 12 högskolepoäng Clinical Practice V, 12 credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Programkommittén för odontologi 2009-08-06 och senast reviderad

Läs mer

Nationella riktlinjer för f tandvården

Nationella riktlinjer för f tandvården Nationella riktlinjer för f tandvården är det möjligt. Friskare tänder t till rimligare kostnader (SOU 2007:19) Socialstyrelsens regeringsuppdrag Utarbeta och uppdatera Nationella riktlinjer för God vård

Läs mer

3M ESPE. Behaglig tandvård. Ett friskt leende. lekande lätt. Clinpro Prophy Powder BR61/0003-1(070727)

3M ESPE. Behaglig tandvård. Ett friskt leende. lekande lätt. Clinpro Prophy Powder BR61/0003-1(070727) 3M ESPE Behaglig tandvård Ett friskt leende lekande lätt. BR61/3-1(7727) Clinpro Prophy Powder 999-3M_Clinpro_ProphyPowder_F.i1 1 8-8-7 16:19:21 Systematisk profylax med ett komplett produktprogram I forskningens

Läs mer

Folktandvården Dalarna. RamBarn 2015. Riskbedömning - revisionsintervall

Folktandvården Dalarna. RamBarn 2015. Riskbedömning - revisionsintervall Folktandvården Dalarna RamBarn 2015 Riskbedömning - revisionsintervall Dokumenttitel Riskbedömning - revisionsintervall Klinik/Funktion/Process Avd för Pedodonti Upprättad av Anne Hultgren Talvilahti Utgåva

Läs mer

Nödvändig tandvård (N)

Nödvändig tandvård (N) 2019-01-04 1(5) Nödvändig tandvård (N) Tandvårdsstödet Nödvändig tandvård, innebär att de personer som omfattas av tandvårdsstödet, kan få tandvård för en patientavgift, som motsvaras av patientavgiften

Läs mer

GERODONTIDAGARNA 2014

GERODONTIDAGARNA 2014 inbjudan till konferens i Stockholm den 14-15 maj 2014 VÅRA KLINISKA TALARE: Dentomed Mercedes Jaktlund Tandsköterska, distriktchef Erja Anttonen Profylaxtandsköterska Praktikertjänst Annika Sahlin-Platt,

Läs mer

Tobaksavvänjning. inom tandvården i Östergötland uppföljning 2013. Tandvårdsgruppen Landstinget i Östergötland. www.lio.se

Tobaksavvänjning. inom tandvården i Östergötland uppföljning 2013. Tandvårdsgruppen Landstinget i Östergötland. www.lio.se Tobaksavvänjning inom tandvården i Östergötland uppföljning 2013 Tandvårdsgruppen Landstinget i Östergötland www.lio.se Sammanfattning Bakgrund Tandvården i Östergötland, såväl folktandvård som privattandvård,

Läs mer

I utveckling 2013. KBT i tandvården. Senaste gerodontologiska forskningen Patientsäkerhet Vård av dementa patienter VÅRA TALARE

I utveckling 2013. KBT i tandvården. Senaste gerodontologiska forskningen Patientsäkerhet Vård av dementa patienter VÅRA TALARE gerodonti I utveckling 2013 inbjudan till konferens i Stockholm den 24-25 april 2013 VÅRA TALARE Oral Care Mikael Zimmerman Docent Klinisk oral diagnostik & övergripande odontologiskt ansvarig Mun-H-Center

Läs mer

Årsrapport för 2009. Svenskt Kvalitetsregister för Karies och Parodontit. Hans Östholm Jörgen Paulander Inger v. Bültzingslöwen

Årsrapport för 2009. Svenskt Kvalitetsregister för Karies och Parodontit. Hans Östholm Jörgen Paulander Inger v. Bültzingslöwen Årsrapport för 2009 Svenskt Kvalitetsregister för Karies och Parodontit Hans Östholm Jörgen Paulander Inger v. Bültzingslöwen SKaPa Älvgatan 47 652 30 Karlstad www.skapareg.se skapa@liv.se 054-615000 2010-09-16

Läs mer

Eva Eurenius 1,2, Hälsoutvecklare, Med dr

Eva Eurenius 1,2, Hälsoutvecklare, Med dr Modul I - det ofödda barnet Salut-satsningen - resultat från fyra pilotområden i Västerbotten Eva Eurenius 1,2, Hälsoutvecklare, Med dr 1 FoUU-staben, VLL 2 Epidemiologi, Inst. för Folkhälsa och klinisk

Läs mer

Malmö Vård- och Hälsogymnasium. Kursplan. Kvalificerad yrkesutbildning till tandsköterska 60 poäng

Malmö Vård- och Hälsogymnasium. Kursplan. Kvalificerad yrkesutbildning till tandsköterska 60 poäng Malmö Vård- och Hälsogymnasium Kursplan Kvalificerad yrkesutbildning till tandsköterska 60 poäng 2005 2006 KY - utbildning till tandsköterska 60 p Utbildningens övergripande mål Den studerande skall efter

Läs mer

Uddevallas resultat i undersökningen Hälsa på lika villkor 2011

Uddevallas resultat i undersökningen Hälsa på lika villkor 2011 HÄLSA PÅ LIKA VILLKOR 2011 1 (5) HANDLÄGGARE Folkhälsoutvecklare Ylva Bryngelsson TELEFON 0522-69 6148 ylva.bryngelsson@uddevalla.se Uddevallas resultat i undersökningen Hälsa på lika villkor 2011 Bakgrund

Läs mer

Uppföljning av äldres hälsa och ANDTS ur ett folkhälsoperspektiv

Uppföljning av äldres hälsa och ANDTS ur ett folkhälsoperspektiv Uppföljning av äldres hälsa och ANDTS ur ett folkhälsoperspektiv Presentation vid U-FOLDs seminarium Missbruk hos äldre den 21:a januari 2015 i Uppsala Marie Risbeck, enhetschef Folkhälsomyndigheten 2.

Läs mer

HÄLSOVÅRD. Ämnets syfte

HÄLSOVÅRD. Ämnets syfte HÄLSOVÅRD Ämnet hälsovård är tvärvetenskapligt och har sin grund i hälsovetenskap, medicin, vårdvetenskap och pedagogik. I ämnet behandlas hälsa, förebyggande och hälsovårdande arbete samt vanligt förekommande

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR ODONTOLOGI

INSTITUTIONEN FÖR ODONTOLOGI INSTITUTIONEN FÖR ODONTOLOGI THOHN2 Oral Hälsa II, 17 högskolepoäng Oral Health Level II, 17 higher education credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Programkommittén för odontologi 2007-04-01

Läs mer

Tandvård för asylsökande barn och unga 0-17 år i Västra Götalandsregionen under åren , Analysrapport

Tandvård för asylsökande barn och unga 0-17 år i Västra Götalandsregionen under åren , Analysrapport Tandvård för asylsökande barn och unga -17 år i Västra Götalandsregionen under åren 12-16, Analysrapport Definitionen av behandlingsåtgärder och vårdkonsumtion följer HSLF-FS 16:49 Föreskrifter om ändring

Läs mer

Tandhygienisters arbete med tobaksavvänjning

Tandhygienisters arbete med tobaksavvänjning Nationella tobaksuppdraget 2008-2010 Tandhygienisters arbete med tobaksavvänjning Pia Andersson Universitetslektor, leg tandhygienist, Högskolan Kristianstad Annsofi Johannsen, Universitetslektor, leg

Läs mer

Tobaksavvänjning på recept (ToR) Skriftlig ordination av behandling för tobaksavvänjning

Tobaksavvänjning på recept (ToR) Skriftlig ordination av behandling för tobaksavvänjning Tobaksavvänjning på recept (ToR) Skriftlig ordination av behandling för tobaksavvänjning LUFT-konferensen, Eskilstuna 14 september 2017 Anne Leppänen Doktorand, projektkoordinator Institutionen för lärande,

Läs mer

Äldre patienter med karies och hur detta bör

Äldre patienter med karies och hur detta bör Äldre patienter med karies och hur detta bör förebyggas och behandlas Inger Wårdh Ötdl och docent i Gerodonti Institutionen för odontologi, Karolinska institutet ACT finansieras av Stockholms läns landsting

Läs mer