Remiss angående förslag till Avfallspolic y för avfallshanterin g- en inom Malmö Stads egna verksamheter - remissutskick

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Remiss angående förslag till Avfallspolic y för avfallshanterin g- en inom Malmö Stads egna verksamheter - remissutskick"

Transkript

1 SIGNERAD Malmö stad Fastighetskontoret 1 (2) Datum Vår referens Christian Röder Samhällsplanerare Christian.roder@malmo.se Remiss angående förslag till Avfallspolic y för avfallshanterin g- en inom Malmö Stads egna verksamheter - remissutskick TN-FK Tekniska nämnden beslutade vid sitt sammanträde vid Delegation1, , att förslag till Avfallspolicy för avfallshanteringen inom Malmö stads egna verksamheter utan eget ställningstagande skickas ut på remiss till Malmö stads berörda nämnder samt till Räddningstjänsten Syd och VA SYD. Inom Malmö stad saknas en tydlig kommungemensam policy för hantering av avfall från kommunens olika verksamheter. Stadsfastigheter har i hyresavtalen överlåtit till hyresgästerna att sköta avfallshanteringen och i de externa inhyrningarna varierar ansvaret. I kommunens avfallsplan för finns endast allmänna mål inskrivna. I kommunens Miljöprogram för Malmö stad står det att avfallet ska återvinnas och i Miljöbyggprogram Syd saknas idag krav på avfallshantering i nya fastigheter. Förslaget till avfallspolicy syftar till att vara ett stöd för kommunens verksamheter i deras interna miljöarbete. Förslaget har tagits fram av en arbetsgrupp under ledning av fastighetskontoret med deltagare från serviceförvaltningen, fritidsförvaltningen, miljöförvaltningen, dåvarande SDF Fosie, Stadsbyggnadskontoret och VA SYD. Förslaget har internremitterats till Malmö stads miljösamordnarnätverk och därefter justerats. Förslaget har även förankrats i styrgruppen för Avfallsplan för Malmö och Burlöv. Ärendet, med vårt dnr TN överlämnas till ovanstående för yttrande. Svaret ställt till tekniska nämnden, ska vara registrera.tekniskanamnden@malmo.se tillhanda senast Upplysningar i ärendet kan lämnas av Christian Röder christian.roder@malmo.se på fastighetskontoret.

2 Sändlista Fritidsnämnden Förskolenämnden Grundskolenämnden Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden Kulturnämnden Miljönämnden Servicenämnden Sociala resursnämnden Stadsbyggnadsnämnden Stadsområdesnämnd Innerstaden Stadsområdesnämnd Norr Stadsområdesnämnd Söder Stadsområdesnämnd Väster Stadsområdesnämnd Öster Räddningstjänsten Syd VA SYD 2 (2)

3 Avfallspolicy för avfallshanteringen inom Malmö Stads egna verksamheter ett förtydligande av Malmö stads avfallsplan. Inledning Inom Malmö stad saknas en tydlig kommungemensam policy för hantering av avfall från kommunens olika verksamheter. Stadsfastigheter har i hyresavtalen överlåtit till hyresgästerna att sköta avfallshanteringen och i de externa inhyrningarna varierar ansvaret. I kommunens avfallsplan för finns endast allmänna mål inskrivna. I kommunens Miljöprogram för Malmö stad står det att avfallet ska återvinnas och i Miljöbyggprogram Syd saknas idag krav på avfallshantering i nya fastigheter. Principer för avfallshanteringen i Malmö stad Allt avfall som uppkommer i Malmö stads verksamheter ska källsorteras Principerna för avfallshanteringen för Malmö stads egna verksamheter ska följa den av EU beslutade avfallstrappan/avfallshierarkin som innebär att: i första hand förhindra att avfall uppstår i andra hand återanvända produkter i tredje hand återvinna materialet i fjärde hand återvinna energi i sista hand ska avfallet deponeras Möbler, böcker, hjälpmedel och annan utrustning I första hand ska en verksamhet inom Malmö Stad som vill göra sig av med eller införskaffa inventarier, böcker, utrustning eller liknande kontakta Malmö stads interna Blocket Malvin för detta behov. På detta sätt återanvänds resurserna inom staden på ett hållbart sätt. Byggmaterial/rivningsmaterial Vid reparationer, byggen eller rivningar ska Malmö Återbyggdepå utnyttjas. Malmö Återbyggdepå tar emot och säljer begagnat byggmaterial och drivs av Serviceförvaltningen tillsammans med SYSAV. Hushållsavfall Malmö stads egna verksamheter ska ges möjlighet att sortera sitt avfall i minst de fraktioner som definieras i VA SYDs skrift Gör rum för miljön : matavfall, returpapper, pappersförpackningar, wellpapp, plastförpackningar, metallförpackningar, färgade glasförpackningar och ofärgade glasförpackningar samt restavfall. Det bör även finnas möjlighet till smått elavfall, glödlampor och batterier. Hämtning och bortforsling av avfall ska kunna ske på ett arbetsmiljömässigt riktigt sätt för miljöarbetaren. Se VA SYD:s Gör rum för miljön. Organisation och ansvar Ansvar vid anskaffning av nya lokaler LiMa ska kräva av hyresvärden (både internt av stadsfastigheter och av externa fastighetsägare):

4 att lokalerna ska inredas med köksinredning eller dylikt, vilken möjliggör källsortering. att utrymme för avfallskärl för avhämtning finnas i markplan och att avhämtningsfunktionen fungerar logistiskt. Dörröppnare eller liknande ska finnas. att hämtvägen inte överstiger 50 meter och att den är hårdgjord och jämn. Ansvar för avfallshantering i befintliga lokaler Stadsfastigheter ska så fort det är möjligt se till att källsorteringsmöjligheter skapas. Respektive förvaltning ska genom sin lokalsamordnare ta upp en dialog med hyresvärden om vad som är möjligt att göra i externa uthyrningar LiMa ska medverka vid upprättande av tilläggsavtal. Ansvar för uppföljning av avfallshanteringen Hyresvärd och hyresgäst bör skapa en rutin att en gång om året på initiativ från hyresvärden ha ett möte där avfallshanteringen följs upp (därvid kan även energieffektiviseringsmöjligheterna följas upp). Utvärdering och revidering Fastighetskontoret via LiMa har ansvar för att hålla policyn aktuell samt revidera den vid behov. Har du några frågor om avfall? Har du generella frågor om avfall kontakta VA SYD ( ) Vid frågor om innehållet i denna policy kontakta LiMa på fastighetskontoret Litteraturförteckning - Miljöprogram för Malmö stad ( - Avfallsplan för Malmö stad och Burlövs kommun ( ) - Föreskrifter för avfallshantering för Burlövs kommun och Malmö stad ( ) - Gör rum för miljön ( - Malmö återbyggdepå ( - Malvin ( altningens-tjanstekatalog/malvin.html)

5 SIGNERAD Malmö stad Grundskoleförvaltningen 1 (2) Datum Vår referens Carin Antonson Utvecklingssekreterare carin.antonson@malmo.se Tjänsteskrivelse Remiss angående förslag till Avfallspolicy för avfallshanteringen inom Malmö stads egna verksamheter- remissutskick TN-FK GRF Sammanfattning Möjligheten att sortera hushållsavfall är angeläget. Det är positivt om Stadsfastigheter driver frågan, men hyresgästen måste godkänna ökade kostnader som kan uppstå i samband med införande av källsortering. Att planera för avfallshantering vid nybyggnationer är betydligt enklare än i befintliga lokaler där sorteringsmöjligheter inte är inrättade. Malvin och Malmö återbyggdepå är två bra exempel för hur produkter och material för återanvändning och återvinning kan hanteras. Malmö stad ställer miljökrav i upphandlingarna och då bör detta även beaktas i nästa led så att inte olämpliga produkter/material fortsätter att användas. I övrigt har grundskoleförvaltningen inga synpunkter på förslaget till Avfallspolicy för avfallshantering inom Malmö stads verksamheter. Förslag till beslut Grundskolenämnden föreslås besluta att avge yttrande till tekniska nämnden i enlighet med föreliggande skrivelse Beslutsunderlag Remiss angående förslag till Avfallspolicy för avfallshanteringen inom Malmö stads egna verksamheter Tjänsteskrivelse Förslag till yttrande Beslutsplanering Grundskolenämnden Ärendet Möjligheten att sortera hushållsavfall både invändigt i lokalerna som utomhus i miljöhus eller motsvarande ses som angeläget. Dock finns utmaningar, främst i befintliga/äldre fastigheter som inte är dimensionerade för källsortering. Det är positivt om Stadsfastigheter driver frågan om källsortering, men hyresgästen måste godkänna ökade kostnader som kan uppstå i samband med införande av källsortering.

6 Att planera för avfallshantering vid nybyggnationer är betydligt enklare än i befintliga lokaler där sorteringsmöjligheter inte är inrättade. VA- syds riktlinjer bör dock inte stå med i ett av Malmö stads policydokument. 2 (2) Malvin och Malmö återbyggdepå är två bra exempel för hur produkter och material för återanvändning och återvinning kan hanteras. Malmö stad ställer miljökrav i upphandlingarna och då bör detta även beaktas i nästa led så att inte olämpliga produkter/material fortsätter att användas. I övrigt har grundskoleförvaltningen inga synpunkter på förslaget till Avfallspolicy för avfallshantering inom Malmö stads verksamheter. Ansvariga Anders Malmquist, grundskoledirektör Anette Enhav, avdelningschef

7 Malmö stad Grundskolenämnden 1 (2) Datum Adress Rönnbladsgatan 1 B Diarienummer GRF Yttrande Till Tekniska nämnden Remiss angående förslag till Avfallspolicy för avfallshanteringen inom Malmö stads egna verksamheter- remissutskick TN-FK TN-FK Grundskolenämnden föreslås besluta att lämna följande yttrande: Sammanfattning Möjligheten att sortera hushållsavfall ses som angeläget. Det är positivt om Stadsfastigheter driver frågan om källsortering, men hyresgästen måste godkänna ökade kostnader som kan uppstå i samband med införande av källsortering. Att planera för avfallshantering vid nybyggnationer är betydligt enklare än i befintliga lokaler där sorteringsmöjligheter inte är inrättade. VA-syds riktlinjer bör dock inte stå med i ett av Malmö stads policydokument. Malvin och Malmö återbyggdepå är två bra exempel för hur produkter och material för återanvändning och återvinning kan hanteras. Malmö stad ställer miljökrav i upphandlingarna och då bör detta även beaktas i nästa led så att inte olämpliga produkter/material fortsätter att användas. I övrigt har grundskolenämnden inga synpunkter på förslaget till Avfallspolicy för avfallshantering inom Malmö stads verksamheter. Yttrande Möjligheten att sortera hushållsavfall både invändigt i lokalerna som utomhus i miljöhus eller motsvarande ses som angeläget. Dock finns utmaningar, främst i befintliga/äldre fastigheter som inte är dimensionerade för källsortering. Det är positivt om Stadsfastigheter driver frågan om källsortering, men hyresgästen måste godkänna ökade kostnader som kan uppstå i samband med införande av källsortering. Att planera för avfallshantering vid nybyggnationer är betydligt enklare än i befintliga lokaler där sorteringsmöjligheter inte är inrättade. VA-syds riktlinjer bör dock inte stå med i ett av Malmö stads policydokument.

8 2 (2) Malvin och Malmö återbyggdepå är två bra exempel för hur produkter och material för återanvändning och återvinning kan hanteras. Malmö stad ställer miljökrav i upphandlingarna och då bör detta även beaktas i nästa led så att inte olämpliga produkter/material fortsätter att användas. I övrigt har grundskolenämnden inga synpunkter på förslaget till Avfallspolicy för avfallshantering inom Malmö stads verksamheter. Ordförande Anders Rubin Grundskoledirektör Anders Malmquist

Förslag till Avfallspolicy för avfallshanteringen inom Malmö stads egna verksamheter

Förslag till Avfallspolicy för avfallshanteringen inom Malmö stads egna verksamheter Malmö stad Stadsområdesförvaltning Norr 1 (2) Datum 2014-11-26 Vår referens Annette Larsson Projektledare Annette.Larsson@malmo.se Tjänsteskrivelse Förslag till Avfallspolicy för avfallshanteringen inom

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Remiss angående förslag till Avfallspolicy för avfallshanteringen inom Malmö stads egna verksamheter

Tjänsteskrivelse. Remiss angående förslag till Avfallspolicy för avfallshanteringen inom Malmö stads egna verksamheter Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (2) Datum 2014-11-26 Vår referens Daniel Olsson Planeringssekreterare daniel.x.olsson@malmo.se Tjänsteskrivelse Remiss angående förslag till Avfallspolicy för avfallshanteringen

Läs mer

Remiss från Utbildningsdepartementet - Statsbidrag för höjda löner till lärare och vissa andra personalkategorier GRF

Remiss från Utbildningsdepartementet - Statsbidrag för höjda löner till lärare och vissa andra personalkategorier GRF SIGNERAD 2015-11-17 Malmö stad Grundskoleförvaltningen 1 (2) Datum 2015-11-17 Vår referens Sara Shamekhi Utredningssekreterare Sara.Shamekhi@malmo.se Tjänsteskrivelse Remiss från Utbildningsdepartementet

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Remiss gällande Motion av Fredrik Sjögren (FP) och Olle Schmidt (FP) avseende att motverka våldsbejakande extremism GRF

Tjänsteskrivelse. Remiss gällande Motion av Fredrik Sjögren (FP) och Olle Schmidt (FP) avseende att motverka våldsbejakande extremism GRF SIGNERAD 2015-12-23 Malmö stad Grundskoleförvaltningen 1 (2) Datum 2016-01-12 Vår referens Jonas Törnebladh Utredningssekreterare jonas.tornebladh@malmo.se Tjänsteskrivelse Remiss gällande Motion av Fredrik

Läs mer

Tecknande av avtal för framtagande av programhandling för nybyggnation av grundskola inom fastigheten Fosie 162:25 (Fosie Kyrkby) GRF

Tecknande av avtal för framtagande av programhandling för nybyggnation av grundskola inom fastigheten Fosie 162:25 (Fosie Kyrkby) GRF SIGNERAD 2015-06-12 Malmö stad Grundskoleförvaltningen 1 (2) Datum 2015-06-10 Vår referens Vera Chaimart Planeringssekreterare Vera.Chaimart@malmo.se Tjänsteskrivelse Tecknande av avtal för framtagande

Läs mer

SIGNERAD 2015-03-16 Malmö stad Grundskoleförvaltningen 1 (2) Datum 2015-03-17 Vår referens Ingela Nilsson Utredningssekreterare Ingela.Nilsson@malmo.se Tjänsteskrivelse Remiss från Utbildningsdepartementet

Läs mer

Remiss angående Motion av Jörgen Grubb (SD) avseende kostnadsfria måltider till alla lärare

Remiss angående Motion av Jörgen Grubb (SD) avseende kostnadsfria måltider till alla lärare Malmö stad Grundskoleförvaltningen 1 (2) Datum 2015-12-04 Vår referens Susanne Lindberg HR-konsult susanne.lindberg@malmo.se Tjänsteskrivelse Remiss angående Motion av Jörgen Grubb (SD) avseende kostnadsfria

Läs mer

Utvärdering av enkät. Östra Värmland. Vårt datum 2008-10-23 Vår referens Mari Gustafsson och Charlotta Skoglund

Utvärdering av enkät. Östra Värmland. Vårt datum 2008-10-23 Vår referens Mari Gustafsson och Charlotta Skoglund Vårt datum 2008-10-23 Vår referens Mari Gustafsson och Charlotta Skoglund Utvärdering av enkät Östra Värmland Grontmij AB Besöksadress Mejerivägen 1 E-post mari.gustafsson@grontmij.se Box 47303 Org nr

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Tecknande av tilläggsavtal för Cellon 1, Mellanhedsskolan

Tjänsteskrivelse. Tecknande av tilläggsavtal för Cellon 1, Mellanhedsskolan SIGNERAD 2015-05-25 Malmö stad Grundskoleförvaltningen 1 (2) Datum 2015-06-08 Vår referens Vera Chaimart Planeringssekreterare Vera.Chaimart@malmo.se Tjänsteskrivelse Tecknande av tilläggsavtal för Cellon

Läs mer

SIGNERAD Malmö stad Grundskoleförvaltningen 1 (3) Datum 2014-01-02 Vår referens Bo-Göran Pettersson Tjänsteskrivelse Motion angående hälsofrämjande arbete i Malmös skolor GrF-2013/3701 Sammanfattning Grundskolenämnden

Läs mer

Hållbar avfallshantering i kommunförvaltningen

Hållbar avfallshantering i kommunförvaltningen Hållbar avfallshantering i kommunförvaltningen Anvisning Diarienummer: Dokumentansvarig: Beslutad av: Ersätter tidigare beslut ---- Datum för beslut: 2017-09-11 KS2017/1066 Miljöstrateg Förvaltningsledningen

Läs mer

Remiss från Skolinspektionen - ansökan från Integrations Förening För Framtiden

Remiss från Skolinspektionen - ansökan från Integrations Förening För Framtiden SIGNERAD 2015-03-06 Malmö stad Grundskoleförvaltningen 1 (2) Datum 2015-03-06 Vår referens Jan Walhagen Utredningssekreterare jan.walhagen@malmo.se Tjänsteskrivelse Remiss från Skolinspektionen - ansökan

Läs mer

SIGNERAD Malmö stad Grundskoleförvaltningen 1 (3) Datum 2014-01-21 Vår referens Tjänsteskrivelse Ansökan om föreningsbidrag Malmö Romska Idécent er GrF-2013/2546 Sammanfattning Malmö Romska Idécenter ansöker

Läs mer

Förslag till beslut Grundskolenämnden föreslås besluta att godkänna föreliggande förslag i enlighet med vad som anförts i ärendet

Förslag till beslut Grundskolenämnden föreslås besluta att godkänna föreliggande förslag i enlighet med vad som anförts i ärendet SIGNERAD Malmö stad Grundskoleförvaltningen 1 (2) Datum Tjänsteskrivelse 2014-02-28 Vår referens Bo-Göran Pettersson Utredningsuppdrag stöd till föreningar och ideella organisationer GrF-2014/2470 Sammanfattning

Läs mer

PM angående avfallsutredning för fastigheten Trollhättan 30 m.fl. Stockholm, underlag för detaljplan

PM angående avfallsutredning för fastigheten Trollhättan 30 m.fl. Stockholm, underlag för detaljplan PM angående avfallsutredning för fastigheten Trollhättan 30 m.fl. Stockholm, underlag för detaljplan AMF Pensionsförsäkring AB, 2015-09-14 Upprättad av: Mirja Nordin & Isabelle Tolgén Projekt 11440 INNEHÅLL

Läs mer

Enkät om framtidens avfallshantering för dig som bor i ett flerfamiljshus

Enkät om framtidens avfallshantering för dig som bor i ett flerfamiljshus Enkät om framtidens avfallshantering för dig som bor i ett flerfamiljshus Enkäten utförs som en del av arbetet med att ta fram en avfallsplan för kommunerna Degerfors, Filipstad, Gullspång, Karlskoga,

Läs mer

Ärendet Grundskolenämnden har för yttrande erhållit rubricerad motion.

Ärendet Grundskolenämnden har för yttrande erhållit rubricerad motion. SIGNERAD Malmö stad Grundskoleförvaltningen 1 (2) Datum 2014-11-10 Vår referens Stefan Kling Tjänsteskrivelse Motion av Magnus Olsson (SD) avseende att ta reda på hur stort och utbrett problemet är i Malmö

Läs mer

kommun RENHÅLLNINGSTAXA FÖR KOMMUNERNA ESLÖV, HÖÖR OCH HÖRBY Gällande från 2013-02-01

kommun RENHÅLLNINGSTAXA FÖR KOMMUNERNA ESLÖV, HÖÖR OCH HÖRBY Gällande från 2013-02-01 ESIÖVS KOMMUN Höörs kommun HÖRBY KOMMUN RENHÅLLNINGSTAXA FÖR KOMMUNERNA ESLÖV, HÖÖR OCH HÖRBY Gällande från 2013-02-01 GILTIGHETSOMRÅDE Taxan avser avgifter för hantering av hushållsavfall och därmed jämförligt

Läs mer

Riktlinjer för hantering av internt avfall

Riktlinjer för hantering av internt avfall Riktlinjer för hantering av internt avfall Antaget av kommunstyrelsen 2018-12-17 Ska revideras senast 2020-12-31 Ansvarig tjänsteman: Hållbarhetsstrateg 1 Bakgrund Nybro kommun har fastställt följande

Läs mer

KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLLSUTDRAG. Kommunstyrelsen 30 maj Diarienummer KS-2018/

KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLLSUTDRAG. Kommunstyrelsen 30 maj Diarienummer KS-2018/ KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 30 maj 2018 22 Paragraf Diarienummer KS-2018/729.109 Promemoria om Mer fastighetsnära insamling av förpackningsavfall och returpapper

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Kamelen 14 i Innerstaden i Malmö.

Detaljplan för fastigheten Kamelen 14 i Innerstaden i Malmö. Malmö stad Stadsområdesförvaltning Norr 1 (2) Datum 2014-01-10 Vår referens Annette Larsson Projektledare Tjänsteskrivelse Annette.Larsson@malmo.se Detaljplan för fastigheten Kamelen 14 i Innerstaden i

Läs mer

SKRIVELSE: Kommentarer till hearing-version av Miljöbyggnad Drift och förvaltning (inför kommande remittering)

SKRIVELSE: Kommentarer till hearing-version av Miljöbyggnad Drift och förvaltning (inför kommande remittering) Sweden Green Building Council Landsvägen 50 A 172 63 Sundbyberg Malmö den 31 augusti 2018 SKRIVELSE: Kommentarer till hearing-version av Miljöbyggnad Drift och förvaltning (inför kommande remittering)

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Frågor till Malmöpanelen 2015

Tjänsteskrivelse. Frågor till Malmöpanelen 2015 Malmö stad Stadsområdesförvaltning Norr 1 (3) Datum 2015-03-06 Vår referens Jeanette Lebedies Nord Utvecklingssekreterare jeanette.lebedies-nord@malmo.se Tjänsteskrivelse Frågor till Malmöpanelen 2015

Läs mer

Revidering av dokument om avgifter för förskoleverksamhet, fritidshem och pedagogisk omsorg i Malmö stad

Revidering av dokument om avgifter för förskoleverksamhet, fritidshem och pedagogisk omsorg i Malmö stad SIGNERAD 2014-11-08 Malmö stad Grundskoleförvaltningen 1 (2) Datum 2014-11-03 Vår referens Erik Mogård Skoljurist Erik.Mogard@malmo.se Tjänsteskrivelse Revidering av dokument om avgifter för förskoleverksamhet,

Läs mer

Sponsringspolicy med jämnställdhetsperspektiv - STK

Sponsringspolicy med jämnställdhetsperspektiv - STK Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (2) Datum 2013-11-26 Vår referens Jens Trondman Planeringssekreterare Tjänsteskrivelse Jens.Trondman@malmo.se Sponsringspolicy med jämnställdhetsperspektiv - STK-2013-141

Läs mer

Strategisk utvecklingsplan för arbetet mot diskriminering i Malmö stad

Strategisk utvecklingsplan för arbetet mot diskriminering i Malmö stad Malmö stad Stadsområdesförvaltning Norr 1 (2) Datum 2013-11-22 Vår referens Anders Henriksson Avdelningschef anders.henriksson@malmo.se Tjänsteskrivelse Strategisk utvecklingsplan för arbetet mot diskriminering

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista Malmö stad Grundskolenämnden 1 (6) Sammanträdestid 2014-01-29 kl 9.00 Kallelse och föredragningslista Plats Grundskoleförvaltningen, Rönnblomsgatan 6B, konferensrum E0-1 Ledamöter Anders Rubin (S), ordförande

Läs mer

Avfall Sverige-rapport 2016:28 Vad slänger folk i soppåsen? < Besökt

Avfall Sverige-rapport 2016:28 Vad slänger folk i soppåsen? <  Besökt Miljöbyggnad 3.0 Sweden Green Building Council Landsvägen 50A 172 63 Sundbyberg Malmö den 19 december 2016 SKRIVELSE: Indikator för avfallshantering i byggnaden med koppling till Indikator 4 - Energislag

Läs mer

Resultat från enkätundersökning hos hushållen i Säffle och Åmåls kommuner

Resultat från enkätundersökning hos hushållen i Säffle och Åmåls kommuner Resultat från enkätundersökning hos hushållen i Säffle och Åmåls kommuner I slutet av januari skickades enkäter ut till samtliga hushåll i Säffle och Åmåls kommuner. Frågorna berörde kundnöjdhet med dagens

Läs mer

Du som hanterar livsmedel - så gör du med ditt avfall

Du som hanterar livsmedel - så gör du med ditt avfall Du som hanterar livsmedel - så gör du med ditt avfall 2018-12-04 Så gör du med ditt avfall - ditt ansvar När du hanterar livsmedel uppstår sopor, det vill säga, avfall. För att påverkan på miljön ska bli

Läs mer

Förslag till riktlinjer för namngivning och namnbyten av grundskolor

Förslag till riktlinjer för namngivning och namnbyten av grundskolor SIGNERAD Malmö stad Grundskoleförvaltningen 1 (2) Datum 2014-06-02 Handläggare Anette Enhav Enhetschef Myndighetsavdelningen anette.enhav@malmo.se Tjänsteskrivelse Förslag till riktlinjer för namngivning

Läs mer

Plockanalys 2012. Renhållningsordning Bilaga 3. Resultat och diskussion av plockanalyser som genomfördes hösten 2012 som underlag till avfallsplan

Plockanalys 2012. Renhållningsordning Bilaga 3. Resultat och diskussion av plockanalyser som genomfördes hösten 2012 som underlag till avfallsplan Renhållningsordning Bilaga 3 Plockanalys 2012 Resultat och diskussion av plockanalyser som genomfördes hösten 2012 som underlag till avfallsplan Emma Krantz, Hässleholm Miljö AB November 2012 Plockanalys

Läs mer

Folkets Gård förvaltningsövergripande nystart av minibondgård i Folkets

Folkets Gård förvaltningsövergripande nystart av minibondgård i Folkets Malmö stad Stadskontoret 1 (3) Datum 2015-03-17 Vår referens Katarina Dettmark Controller katarina.dettmark@malmo.se Tjänsteskrivelse Folkets Gård förvaltningsövergripande nystart av minibondgård i Folkets

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Malmöinitiativet - skapa möten mellan Pensionärer Poliser och Ungdomar (PPU) i samtliga stadsdelar i Malmö Stad

Tjänsteskrivelse. Malmöinitiativet - skapa möten mellan Pensionärer Poliser och Ungdomar (PPU) i samtliga stadsdelar i Malmö Stad Malmö stad Stadsområdesförvaltning Norr 1 (2) Datum 2015-01-30 Vår referens Jeanette Lebedies Nord Utvecklingssekreterare jeanette.lebedies-nord@malmo.se Tjänsteskrivelse Malmöinitiativet - skapa möten

Läs mer

Förslag från servicenämnden om utredning av en sammanhållen stödfunktion för Malmö stads kostverksamhet

Förslag från servicenämnden om utredning av en sammanhållen stödfunktion för Malmö stads kostverksamhet Malmö stad Stadskontoret 1 (3) Datum 2015-03-02 Vår referens Ilona Holmgren Utredningssekreterare ilona.holmgren@malmo.se Tjänsteskrivelse Förslag från servicenämnden om utredning av en sammanhållen stödfunktion

Läs mer

Datum 2013-02-27. Motion av Erik Pelling och Bedo Kaplan (båda S) om att göra det lätt att sortera rätt

Datum 2013-02-27. Motion av Erik Pelling och Bedo Kaplan (båda S) om att göra det lätt att sortera rätt KS 14 10 APRIL 2013 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Oltner Jenny Datum 2013-02-27 Diarienummer KSN-2012-0953 Kommunstyrelsen Motion av Erik Pelling och Bedo Kaplan (båda S) om att göra det lätt att

Läs mer

Rekommendation för användning av källsortering på offentlig plats.

Rekommendation för användning av källsortering på offentlig plats. Rekommendation för användning av källsortering på offentlig plats. Inledning Källsortering av avfall sker på många platser. Vi källsorterar i den privata bostaden, i flerfamiljshus, i FTI:s (Förpacknings-

Läs mer

Alternativ 1 Förpacknings-, tidnings- och matavfall hanteras i seminedgrävda/nedgrävda

Alternativ 1 Förpacknings-, tidnings- och matavfall hanteras i seminedgrävda/nedgrävda PM Alternativ för placering av avfallsrum/behållare kvarteret Dalen 13 2017-09-26 Dimensionerande flöde För samtliga alternativa utformningar av avfallshantering i Dalen 13 har följande dimensionerande

Läs mer

Lätt att göra rätt! så tar vi hand om ditt avfall! En kortversion av Strängnäs kommuns avfallsplan

Lätt att göra rätt! så tar vi hand om ditt avfall! En kortversion av Strängnäs kommuns avfallsplan Lätt att göra rätt! så tar vi hand om ditt avfall! En kortversion av Strängnäs kommuns avfallsplan 2 / Avfallsplan Vem ansvar för vad? Kommunens ansvar Det är kommunen som ansvarar för att samla in och

Läs mer

Stadsområdesförvaltning Norr ställer sig positiv till alla delar i Stadskontorets förslag.

Stadsområdesförvaltning Norr ställer sig positiv till alla delar i Stadskontorets förslag. Malmö stad Stadsområdesförvaltning Norr 1 (2) Datum 2015-07-30 Vår referens Petra Quandt Farkas Enhetschef Petra.q.farkas@malmo.se Tjänsteskrivelse Kommungemensam bostadsrådgivning STK-2015-175 Sammanfattning

Läs mer

Tjänsteskrivelse Vår referens. Moa Morin Utredningssekreterare

Tjänsteskrivelse Vår referens. Moa Morin Utredningssekreterare SIGNERAD 2015-09-15 Malmö stad Grundskoleförvaltningen 1 (3) Datum 2015-09-15 Vår referens Moa Morin Utredningssekreterare Moa.Morin@malmo.se Tjänsteskrivelse Motion av Magnus Olsson (SD) och Jörgen Grubb

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i avfallsförordningen (2011:927); SFS 2014:1076 Utkom från trycket den 16 september 2014 utfärdad den 28 augusti 2014. Regeringen föreskriver 1 i fråga

Läs mer

Avfallsplan. För stadsdelsförvaltningen Örgryte-Härlanda

Avfallsplan. För stadsdelsförvaltningen Örgryte-Härlanda Avfallsplan För stadsdelsförvaltningen Örgryte-Härlanda 2017-2019 Uppdrag En avfallsplan som är kopplad till stadsdelsnämndens mål i budget har tagits fram för att på ett mer strukturerat sätt arbeta med

Läs mer

Inrättande av stadsområdesnämnder och nämnder för Malmö stads skolväsende samt införande av förändrat nämndsansvar för LSS-verksamhet m.m.

Inrättande av stadsområdesnämnder och nämnder för Malmö stads skolväsende samt införande av förändrat nämndsansvar för LSS-verksamhet m.m. SIGNERAD 2013-10-09 Malmö stad Stadskontoret 1 (2) Datum 2013-10-08 Vår referens Ulla-Karin Holmberg Administrativ chef Tjänsteskrivelse Ulla-Karin.Holmberg@malmo.se Inrättande av stadsområdesnämnder och

Läs mer

Du som hanterar livsmedel

Du som hanterar livsmedel Miljö- och hälsoskydd Du som hanterar livsmedel så här gör du med ditt avfall Vid all form av livsmedelshantering uppstår sopor, det vill säga avfall. För att påverkan på miljön ska bli så liten som möjligt

Läs mer

Avfall. Anna Brunned

Avfall.  Anna Brunned Avfall www.storuman.se Anna Brunned 076-127 67 74 Minimera Minsta mängden varor och produkter Fundera på varför du köper in är det ett måste? Ingår flaskor och förpackningarna i ett retursystem Finns ersättningsvara

Läs mer

SIGNERAD Malmö stad Grundskoleförvaltningen 1 (2) Datum 2014-08-19 Vår referens Vera Chaimart Planeringssekreterare, Avd. Fysisk miljö vera.chaimart@malmo.se Tjänsteskrivelse Detaljplan för område söder

Läs mer

Motion av Fredrik Sjögren (FP) och Olle Schmidt (FP) avseende att motverka våldsbejakande extremism

Motion av Fredrik Sjögren (FP) och Olle Schmidt (FP) avseende att motverka våldsbejakande extremism Malmö stad Stadsområdesförvaltning Norr 1 (3) Datum 2016-01-19 Vår referens Sara Strand Planeringssekreterare Sara.Strand@malmo.se Tjänsteskrivelse Motion av Fredrik Sjögren (FP) och Olle Schmidt (FP)

Läs mer

HÖRBY KOMMUN Författningssamling

HÖRBY KOMMUN Författningssamling RENHÅLLNINGSTAXA gällande från 2013-02-01 GILTIGHETSOMRÅDE Taxan avser avgifter för hantering av hushållsavfall och därmed jämförligt avfall i kommunerna Eslöv, Höör och Hörby. Avgifter för denna hantering

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Utveckling av Malmö Idrottsgrundskola

Tjänsteskrivelse. Utveckling av Malmö Idrottsgrundskola SIGNERAD Malmö stad Grundskoleförvaltningen 1 (4) Datum 2014-02-10 Vår referens Laila Herner 0734-120979 Tjänsteskrivelse Utveckling av Malmö Idrottsgrundskola GrF-2014/1352 Sammanfattning Hyllie stadsdelsfullmäktige

Läs mer

För miljön, nära dig. Avfallshantering och Hållbar Stadsutveckling

För miljön, nära dig. Avfallshantering och Hållbar Stadsutveckling För miljön, nära dig Avfallshantering och Hållbar Stadsutveckling VA SYDs avfallsuppdrag Malmö Stad och Burlövs kommun är huvudmän för avfallsverksamheten VASYD svarar för den administrativa hanteringen

Läs mer

Införande av obligatorisk matavfallsinsamling i Stockholm. Motion (2011:38). Svar på remiss

Införande av obligatorisk matavfallsinsamling i Stockholm. Motion (2011:38). Svar på remiss Lovisa Wassbäck Avfall 08-508 465 61 lovisa.wassback@stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2011-10-19 Införande av obligatorisk matavfallsinsamling i Stockholm. Motion (2011:38). Svar på remiss

Läs mer

Förslag till Avfallstaxa för Svedala kommun

Förslag till Avfallstaxa för Svedala kommun 1(1) KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLL Sammanträdesdatum: 2017-01-30 22 Förslag till Avfallstaxa för Svedala kommun Dnr 2016-000486 Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att anta förslag till

Läs mer

Sorteringsguide. för dig som arbetar i Göteborgs Stad

Sorteringsguide. för dig som arbetar i Göteborgs Stad Sorteringsguide för dig som arbetar i Göteborgs Stad Resurshushållning för en bättre värld Vår planet är hårt belastad med en befolkning som närmar sig sju miljarder. Skall vi alla kunna leva tillsammans

Läs mer

MALMÖ KOMMUNFULLMÄKTIGES HANDLINGAR

MALMÖ KOMMUNFULLMÄKTIGES HANDLINGAR MALMÖ KOMMUNFULLMÄKTIGES HANDLINGAR BIHANG Ansv. utg.: Siv Gyllix 2013 Nr 107 Förändring av valdistrikten inför 2014 års val (Dnr STK-2013-829) Till kommunfullmäktige i Malmö Kommunstyrelsen 6/11 2013

Läs mer

Enkät om framtidens avfallshantering. för dig som bor i. villa, småhus eller radhus

Enkät om framtidens avfallshantering. för dig som bor i. villa, småhus eller radhus Enkät om framtidens avfallshantering för dig som bor i villa, småhus eller radhus Enkäten utförs som en del av arbetet med att ta fram en avfallsplan för kommunerna Degerfors, Filipstad, Gullspång, Karlskoga,

Läs mer

Förslag till ny renhållningsordning Vellinge kommun

Förslag till ny renhållningsordning Vellinge kommun 1 (5) Tekniska förvaltningen Remiss Teknisk administratör Olsson, Anna Tfn 040-42 5182 Förslag till ny renhållningsordning Vellinge kommun Tekniska förvaltningen i Vellinge kommun har tagit fram ett förslag

Läs mer

Nämndssammanträde Sammanträdestid kl Protokoll 2011:7 NÄRVARANDE

Nämndssammanträde Sammanträdestid kl Protokoll 2011:7 NÄRVARANDE Nämndssammanträde 2011-08-23 Sammanträdestid kl 14.00 15.45 Protokoll 2011:7 NÄRVARANDE ledamöter ersättare tjänstemän personalföreträdare sekreterare Amar Sabri (ordförande) Sara Fagnani Nilsson (förste

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Förslag till Gröna skolgårdar 2014

Tjänsteskrivelse. Förslag till Gröna skolgårdar 2014 SIGNERAD Malmö stad Grundskoleförvaltningen 1 (3) Datum 2014-06-03 Handläggare Carin Antonson Utvecklingssekreterare carin.antonson@malmo.se Tjänsteskrivelse Förslag till Gröna skolgårdar 2014 GRF-2014-6072

Läs mer

Malmö Stads möjligheter för anslutning till finskt förvaltningsområde.

Malmö Stads möjligheter för anslutning till finskt förvaltningsområde. Malmö stad Stadsområdesförvaltning Väster 1 (1) Datum 2013-11-22 Vår referens Malin Björk Sekreterare Tjänsteskrivelse Malin.Bjork4@malmo.se Malmö Stads möjligheter för anslutning till finskt förvaltningsområde.

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Remiss angående Motion av Fredrik Sjögren (FP) och Olle Schmidt (FP) avseende att motverka våldsbejakande extremism, STK

Tjänsteskrivelse. Remiss angående Motion av Fredrik Sjögren (FP) och Olle Schmidt (FP) avseende att motverka våldsbejakande extremism, STK Malmö stad Stadsområdesförvaltning Väster 1 (1) Datum 2016-01-07 Vår referens Anto Tomic Utvecklingssamordnare anto.tomic@malmo.se Tjänsteskrivelse Remiss angående Motion av Fredrik Sjögren (FP) och Olle

Läs mer

Avfallsplan för Eskilstuna kommun kortversion

Avfallsplan för Eskilstuna kommun kortversion Avfallsplan 2018-2022 för Eskilstuna kommun kortversion Beslutad av kommunfullmäktige 14 december 2017 Vår vision Året är 2022. I Eskilstuna arbetar vi aktivt med att minska mängden avfall. Begagnade produkter

Läs mer

Vård- och omsorgsberedningen. Reservation. Motion om ändrad uthyrningspolicy för Malmös kommunala fastighetsbolag STK-2015-390

Vård- och omsorgsberedningen. Reservation. Motion om ändrad uthyrningspolicy för Malmös kommunala fastighetsbolag STK-2015-390 Vård- och omsorgsberedningen Motion om ändrad uthyrningspolicy för Malmös kommunala fastighetsbolag STK-2015-390 Reservation Vi Sverigedemokrater yrkade bifall till motionen. När den styrande minoriteten

Läs mer

Sorteringsguide. för dig på jobbet

Sorteringsguide. för dig på jobbet Sorteringsguide för dig på jobbet Resurshushållning för en bättre värld Vår planet är hårt belastad med en befolkning som närmar sig sju miljarder. Skall vi alla kunna leva tillsammans måste vi lära oss

Läs mer

Särskilt ekonomiskt stöd till Föreningen Idrott För Handikappade (FIFH)

Särskilt ekonomiskt stöd till Föreningen Idrott För Handikappade (FIFH) SIGNERAD 2015-09-14 Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (2) Datum 2015-09-14 Vår referens Malin Eggertz Forsmark Avdelningschef malin.eggertzforsmark@malmo.se Tjänsteskrivelse Särskilt ekonomiskt stöd till

Läs mer

Ingmar Simonson (direktör) Cecilia Antonsson (ekonomichef) Glenn Willman (personalchef) Anders Hultgren (affärsområdeschef Stadsfastigheter)

Ingmar Simonson (direktör) Cecilia Antonsson (ekonomichef) Glenn Willman (personalchef) Anders Hultgren (affärsområdeschef Stadsfastigheter) Nämndssammanträde 2010-02-23 Sammanträdestid kl 14.00 16.10 Protokoll 2010:2 NÄRVARANDE ledamöter ersättare tjänstemän personalföreträdare Sara Fagnani-Nilsson (ordförande) Peter Lindqvist (vice ordförande)

Läs mer

RENHÅLLNINGSTAXA FÖR KOMMUNERNA ESLÖV, HÖÖR OCH HÖRBY. Gällande från 2014-01-01 GILTIGHETSOMRÅDE

RENHÅLLNINGSTAXA FÖR KOMMUNERNA ESLÖV, HÖÖR OCH HÖRBY. Gällande från 2014-01-01 GILTIGHETSOMRÅDE RENHÅLLNINGSTAXA FÖR KOMMUNERNA ESLÖV, HÖÖR OCH HÖRBY Gällande från 2014-01-01 GILTIGHETSOMRÅDE Taxan avser avgifter för hantering av hushållsavfall och därmed jämförligt avfall i kommunerna Eslöv, Höör

Läs mer

OMVÄRLDSBEVAKNING OCH LAGSTIFTNING ATT FÖRHÅLLA SIG TILL I ARBETET MED KOMMUNAL AVFALLSPLAN FÖR BENGTSFORD, DALS-ED. FÄRGELANDA OCH MELLERUDS KOMMUNER

OMVÄRLDSBEVAKNING OCH LAGSTIFTNING ATT FÖRHÅLLA SIG TILL I ARBETET MED KOMMUNAL AVFALLSPLAN FÖR BENGTSFORD, DALS-ED. FÄRGELANDA OCH MELLERUDS KOMMUNER 2013-06-14 OMVÄRLDSBEVAKNING OCH LAGSTIFTNING ATT FÖRHÅLLA SIG TILL I ARBETET MED KOMMUNAL AVFALLSPLAN FÖR BENGTSFORD, DALS-ED. FÄRGELANDA OCH MELLERUDS KOMMUNER Bilaga 1 till avfallsplan för fyra Dalslandskommuner

Läs mer

Enkät. Instruktioner LOGO

Enkät. Instruktioner LOGO LOGO Enkät Avfallshantering 2017 TACK FÖR ATT DU HJÄLPER OSS BLI EN BÄTTRE LEVERANTÖR TILL DIG! Instruktioner Din medverkan i undersökningen är anonym, såvida du inte markerar att vi skall kontakta dig

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Malmöinitiativet Ge barnen rätt till träningstider i sporthall

Tjänsteskrivelse. Malmöinitiativet Ge barnen rätt till träningstider i sporthall SIGNERAD 2015-08-06 Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (2) Datum 2015-08-13 Vår referens Dzemal Imsirovic Planeringssekreterare Dzemal.Imsirovic@malmo.se Tjänsteskrivelse Malmöinitiativet Ge barnen rätt

Läs mer

Uppgifter till Länsstyrelsen

Uppgifter till Länsstyrelsen Avfallsplan Orust kommun 2017-2021 Uppgifter till Länsstyrelsen Bilaga 5 1 Avfallsplan Orust kommun 2017-2021 Administrativa uppgifter Kommun Orust kommun År 2017-2021 Datum när planen antogs Ansvarig

Läs mer

Avfallsplanering Dalarna. Uppföljning 2019

Avfallsplanering Dalarna. Uppföljning 2019 Avfallsplanering Dalarna Uppföljning 2019 Nyttan med avfallsminimering och källsortering Dalarna 2019 Klimatpåverkan hushållens avfall (LCA) Fraktion CO2 minskning förebygga material (tillverkning ny råvara)

Läs mer

Process och rutiner för lex Sarah inom grundskolans korttidstillsyn

Process och rutiner för lex Sarah inom grundskolans korttidstillsyn SIGNERAD 2015-01-09 Malmö stad Grundskoleförvaltningen 1 (2) Datum 2015-01-20 Vår referens Ulla-Britt Bolin Utredningssekreterare ulla-britt.bolin@malmo.se Tjänsteskrivelse Process och rutiner för lex

Läs mer

ST1 SOLLENTUNA KOMMUN

ST1 SOLLENTUNA KOMMUN ST1 SOLLENTUNA KOMMUN N»\ Kommunledningskontoret Lars Keski-Seppälä Tjänsteutlåtande Sidan 1 av 1 Dnr 2012/0510 KS-1 Diariekod: 473 Kommunstyrelsen Utredning om möjligheterna till fastighetsnära sortering

Läs mer

Förslag till beslut Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden föreslås besluta att

Förslag till beslut Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden föreslås besluta att Malmö stad Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (2) Datum 2014-11-25 Vår referens Marianne Dymling-Hjelm Strateg marianne.dymling-hjelm@malmo.se Tjänsteskrivelse Kompetenscentrum Djur som resurs

Läs mer

Remissyttrande: Mer fastighetsnära insamling av förpackningsavfall och returpapper utveckling av producentansvaren-dnr M2018/00852/R

Remissyttrande: Mer fastighetsnära insamling av förpackningsavfall och returpapper utveckling av producentansvaren-dnr M2018/00852/R 1 (5) Helsingborg, 2018-05-18 Dnr: 18/0214 m.registrator@regeringskansliet.se Remissyttrande: Mer fastighetsnära insamling av förpackningsavfall och returpapper utveckling av producentansvaren-dnr M2018/00852/R

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Uthyrning/utlån av skollokaler

Tjänsteskrivelse. Uthyrning/utlån av skollokaler SIGNERAD 2014-11-08 Malmö stad Grundskoleförvaltningen 1 (2) Datum 2014-11-10 Vår referens Jonas Törnebladh Utredningssekreterare jonas.tornebladh@malmo.se Tjänsteskrivelse Uthyrning/utlån av skollokaler

Läs mer

RUTIN FÖR AVFALLSHANTERING

RUTIN FÖR AVFALLSHANTERING 4.4. Verksamhetsstyrning Bitr. -chef M1 387-1 21-1-3 Sida 1 av 8 diarenummer 57-14 RUTIN FÖR AVFALLSHANTERING Syfte Denna rutin ska vara ett verktyg i arbetet med att upprätthålla en välfungerande avfallshantering

Läs mer

Min sopbok. Batterier

Min sopbok. Batterier Batterier Batterier finns i många prylar idag. Men vet du att en del av dem är farliga för miljön? De innehåller kvicksilver, kadmium eller bly som är miljöfarliga ämnen. Min sopbok Hur gör jag med mina

Läs mer

Musik, sport och matsmarta tips

Musik, sport och matsmarta tips Företag Musik, sport och matsmarta tips 64 Företag Avfall, en fråga som berör alla 65 Organisation och ansvar Organisation och ansvar Avfallsfrågor berör alla i samhället. Många aktörer arbetar med avfallsfrågor

Läs mer

Handlingsplan för att nå målen i Malmös stads policy för hållbar utveckling och mat GRF

Handlingsplan för att nå målen i Malmös stads policy för hållbar utveckling och mat GRF Malmö stad Grundskoleförvaltningen 1 (5) Datum 2019-05-06 Vår referens Kimmo Räihä Controller kimmo.raiha@malmo.se Tjänsteskrivelse Handlingsplan för att nå målen i Malmös stads policy för hållbar utveckling

Läs mer

Det svenska hushållsavfallet

Det svenska hushållsavfallet Det svenska hushållsavfallet 2018 Avfallshantering i världsklass 99,5% 99,5 procent av hushållsavfallet återvanns under 2017. Utmaningen nu är att minska mängden avfall. Sveriges kommuner och svenskarna

Läs mer

Underlag till Länsstyrelsens sammanställning

Underlag till Länsstyrelsens sammanställning Bilaga 7 Underlag till Länsstyrelsens sammanställning 1(5) 1 Administrativa uppgifter Kommuner: Nyköping och Oxelösund År: 2010 Datum när planen antogs: 2012-XX-XX (Nyköping) och 2012-XX-XX (Oxelösund)

Läs mer

Det svenska hushållsavfallet

Det svenska hushållsavfallet Det svenska hushållsavfallet 2018 Avfallshantering i världsklass Sveriges kommuner och svenskarna är duktiga på avfallshantering. Från insamling till sortering och återvinning. Med den här skriften vill

Läs mer

BILAGA 1 HANDLINGSPLAN MED AKTIVITETER

BILAGA 1 HANDLINGSPLAN MED AKTIVITETER BILAGA 1 HANDLINGSPLAN MED AKTIVITETER I denna bilaga presenteras aktiviteter för att uppnå målen i avfallsplanen. Syftet med aktiviteterna är bland annat att minska mängden avfall och att omhändertagandet

Läs mer

Bilaga G Källsorteringsguide

Bilaga G Källsorteringsguide 1(6) Bilaga G-09-2013 Källsorteringsguide Öppettider Stockholm Arlanda Airport kretsloppscentral: vardagar 12.00 14.00. För hjälp kontakta Stena Recycling: Kundtjänst: 010-445 16 32 E-post: arlanda@stenarecycling.se

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Samrådshandlingar avseende detaljplan för del av kvarteret Vakteln i Limhamn Vår referens. Arta Shaqiri Lokalsamordnare

Tjänsteskrivelse. Samrådshandlingar avseende detaljplan för del av kvarteret Vakteln i Limhamn Vår referens. Arta Shaqiri Lokalsamordnare Malmö stad Stadsområdesförvaltning Väster 1 (1) Datum 2014-01-02 Vår referens Arta Shaqiri Lokalsamordnare Tjänsteskrivelse Arta.Jasharaj@malmo.se Samrådshandlingar avseende detaljplan för del av kvarteret

Läs mer

1 (2) Indatarapport - Mariestad - Insamling (2009)

1 (2) Indatarapport - Mariestad - Insamling (2009) Indatarapport - Mariestad - Insamling (2009) Insamlade mängder I1 : Kärl- och, inkl matavfall I2 : Grovavfall från ÅVC och separat insamlade mängder grovavfall I6 : Förpackningar och tidningar som samlas

Läs mer

Datum. Antagen av Kommunfullmäktige Dokumentnamn: Policy för avfallshantering i Örnsköldsviks kommun

Datum. Antagen av Kommunfullmäktige Dokumentnamn: Policy för avfallshantering i Örnsköldsviks kommun Datum Policy för avfallshantering i Örnsköldsviks kommun (utgör del av kommunens renhållningsordning - avfallsplan och renhållningsföreskrifter - enligt 15 kap 11 MB) Antagen av: Kommunfullmäktige 268

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista Malmö stad Servicenämnden 1 Kallelse och föredragningslista Sammanträdestid tisdag 17 november 2015 14:00 Plats Ledamöter Ersättare Övriga deltagare Henrik Smithsgatan 13, rum Studion Petra Bergquist (S),

Läs mer

Förslag till ny avfallsplan för Stockholm

Förslag till ny avfallsplan för Stockholm Norrmalms stadsdelsförvaltning Parkmiljöavdelningen norra innerstaden Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) Klicka och skriv namn Handläggare Leila Massih Telefon: 08-508 09 306 Till Norrmalms stadsdelsnämnd 2016-10-27

Läs mer

MALMÖ KOMMUNFULLMÄKTIGES HANDLINGAR

MALMÖ KOMMUNFULLMÄKTIGES HANDLINGAR MALMÖ KOMMUNFULLMÄKTIGES HANDLINGAR BIHANG Ansv. utg.: Siv Gyllix 2013 Nr 106 Hemställan om objektsgodkännande för nybyggnad av Stapelbäddskolans flexiskola, Malmö Bilen 4 (Dnr STK-2013-777) Till kommunfullmäktige

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Remiss: Strategi för jämställd personalpolitik

Tjänsteskrivelse. Remiss: Strategi för jämställd personalpolitik Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (2) Datum 2013-04-29 Vår referens Daniel Blennow Planeringssekreterare Tjänsteskrivelse Daniel.Blennow@malmo.se Remiss: Strategi för jämställd personalpolitik FRI-2013-766

Läs mer

Vart tar avfallet vägen?

Vart tar avfallet vägen? Vart tar avfallet vägen? Hushåll När du sorterar ditt avfall gör du en insats för bättre miljö och mindre resursförbrukning. Här har vi samlat de vanligaste avfallsslagen och beskrivit vad som händer efter

Läs mer

Stadsrevisionen informerar nr

Stadsrevisionen informerar nr Sid 1 (1) informerar nr 1-2018 Förord av revisionsdirektören Den 21 februari avtackades George Smidlund efter sex år som revisionsdirektör i. Redan nästkommande dag påbörjade George sitt nya arbete som

Läs mer

Bilaga 7 Uppgifter till Länsstyrelsens sammanställning

Bilaga 7 Uppgifter till Länsstyrelsens sammanställning Bilaga 7 Uppgifter till Länsstyrelsens sammanställning 1 Grums kommun 1.1 Administrativa uppgifter Kommun: Grums kommun År: 2017-2027 Datum när planen antogs: 2017-02-23 KF 7 Ansvarig nämnd: Kommunstyrelsen

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Remiss; Arbetskläder vård och omsorg Handläggare. Rebecca Nannsjö Utvecklingssekreterare

Tjänsteskrivelse. Remiss; Arbetskläder vård och omsorg Handläggare. Rebecca Nannsjö Utvecklingssekreterare Malmö stad Stadsområdesförvaltning Väster 1 (1) Datum 2014-09-11 Handläggare Rebecca Nannsjö Utvecklingssekreterare Rebecca.Nannsjo@malmo.se Tjänsteskrivelse Remiss; Arbetskläder vård och omsorg SOFV-2014-1236

Läs mer

KOMMUNAL AVFALLSPLAN FÖR ASKERSUND, HALLSBERG, LAXÅ, LEKEBERG

KOMMUNAL AVFALLSPLAN FÖR ASKERSUND, HALLSBERG, LAXÅ, LEKEBERG KOMMUNAL AVFALLSPLAN FÖR ASKERSUND, HALLSBERG, LAXÅ, LEKEBERG 2017-2020 FÖRORD Denna avfallsplan är framtagen av Sydnärkes kommunalförbund för alla medverkande kommuner i enlighet med 41 15 kap miljöbalken

Läs mer

Ansökan om att arrangera en internationell friidrottsgala på Malmö stadion

Ansökan om att arrangera en internationell friidrottsgala på Malmö stadion Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (2) Datum 2013-06-04 Vår referens Malin Midler Norén Planeringssekreterare Tjänsteskrivelse Malin.Midler-Noren@malmo.se Ansökan om att arrangera en internationell friidrottsgala

Läs mer

Bilaga 1, Samrådsredogörelse Presentationsmaterial Plan för avfallshantering i ett hållbart samhälle

Bilaga 1, Samrådsredogörelse Presentationsmaterial Plan för avfallshantering i ett hållbart samhälle Bilaga 1, Samrådsredogörelse Presentationsmaterial Plan för avfallshantering i ett hållbart samhälle Nu gör vi en gemensam avfallsplan för SÖRAB kommunerna Ett nytt angreppssätt som är kraftfullt och berör

Läs mer