Avfallsplan. För stadsdelsförvaltningen Örgryte-Härlanda

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Avfallsplan. För stadsdelsförvaltningen Örgryte-Härlanda"

Transkript

1 Avfallsplan För stadsdelsförvaltningen Örgryte-Härlanda

2 Uppdrag En avfallsplan som är kopplad till stadsdelsnämndens mål i budget har tagits fram för att på ett mer strukturerat sätt arbeta med avfallsfrågan i stadsdelsförvaltningen Örgryte-Härlanda. Planen innefattar åren och kommer att följas upp under arbetets gång. Det uppdrag som ligger till grund för avfallsplanen lyder: Ta fram ett program för att öka källsorteringen av avfall i stadsdelens verksamheter. Förvaltningen ska arbeta för att Minska avfallsmängderna, Främja ökad resurshushållning, Förbättra utsorteringen av avfall och Förbättra återvinningsmöjligheterna. Bakgrund Avfallsmängderna i Göteborgs Stad har ökat i samband med att hushållens ekonomi förbättrats, en trend som behöver brytas. För att minska avfallet krävs både en ökad medvetenhet och en ökad resurshushållning. Resurshushållning innebär att återanvända och återvinna produkter och råvaror, och är således ett sätt minska avfallet. Det är därmed inte bara viktigt att ha en tydlig och välfungerande rutin för hur det avfall som uppstår ska hanteras. Det är minst lika viktigt att minska och förebygga mängden avfall som uppkommer. Enligt EU:s avfallsdirektiv ska medlemsländernas avfallshantering ske enligt en särskild avfallshierarki, även kallad avfallstrappa; Förebygga Återanvända Materialåtervinna Återvinna materialet på annat sätt, exempelvis genom förbränning Forsla bort avfallet, exempelvis genom deponering Bild 1. EU:s avfallshierarki Göteborgs Stad Örgryte-Härlanda, avfallsplan 2(7)

3 Ju högre upp i hierarkin avfallet behandlas, desto mindre miljöpåverkan genererar avfallet. Det bästa avfallet är avfallet som aldrig uppstår, vilket går att uppnå genom förebyggande åtgärder. Att minska avfallet ligger i linje med Göteborgs Stads miljöarbete och planen är framtagen med utgångspunkt i stadens miljöprogram och stadsdelens miljömål. I miljöprogrammet presenteras åtgärder för att nå stadens tolv miljömål, där fyra åtgärder är kopplade till avfall; Minska mängden avfall i stadens verksamheter Sortera ut allt matavfall och förpackningar i stadens verksamheter Erbjuda avfallsutbildning till nyckelpersoner Dokumentera användningen och påskynda utfasningen av utfasningsämnen Miljöprogrammet och handlingsplanen med åtgärder kommer att uppdateras under I den uppdaterade handlingsplanen saknas några av de nuvarande åtgärderna. Den åtgärd som ännu står kvar i programmet är Dokumentera användningen och påskynda utfasningen av utfasningsämnen. Dessutom föreslås följande åtgärder i den uppdaterade handlingsplanen som relaterar till avfall: Inför rutiner vid införskaffande av möbler och inredning, Kvalitetssäkra insamlingen av farligt avfall, Ta fram avfallsplaner i alla förvaltningar och bolag, Miljöutbilda kommunens personal, Utse en avfallssamordnare, Minska matsvinnet, Förstärk det systematiska kemikaliearbetet och Inför konceptet "Det avfallssnåla äldreboendet". Förvaltningen kommer att uppdatera avfallsplanen i samband med att de nya åtgärderna beslutas. I Göteborgs Stads budget för 2016 och 2017 finns skrivelser på inriktningar som rör avfall. Enligt budget ska avfallsmängderna minska, och staden ska främst arbeta förebyggande kring avfall och i andra hand med att öka återanvändning och återvinning. Vidare ska inköp av produkter med längre livslängd uppmuntras och cirkulär ekonomi främjas. Detta påvisar vikten av att arbeta kontinuerligt med avfallsfrågan. Stadsdelsnämndens budget Att Örgryte-Härlanda ska minska sin miljöpåverkan är ett mål som återfinns i stadsdelsnämndens budget för I strategin för att uppfylla detta mål kan tre punkter relateras till förvaltningens avfallshantering; För att minska utsläppen orsakade av konsumtion ska miljöhänsyn tas vid inköp. Miljömärkta produkter ska väljas i första hand och resurskrävande varor ska om möjligt inte väljas. Återanvändningen genom Tage ska öka för att minska behovet av nya inköp. Förvaltningens resurshushållning och källsortering av avfall ska öka. Förvaltningen ska sträva efter att möjliggöra sortering av avfall hos alla enheter. Förvaltningen ska också sträva efter att uppnå en god hantering av farligt avfall. Förvaltningen ska aktivt arbeta för att minska mängden mat som slängs. Göteborgs Stad Örgryte-Härlanda, avfallsplan 3(7)

4 Med tanke på miljön Förvaltningens folder Med tanke på miljön innehåller åtgärder kopplade till avfall och resurshushållning som förväntas följas av samtliga verksamheter i förvaltningen. Avfallsplanen ska fungera som ett komplement till basnivån och planen innefattar åtgärder för att förbättra avfallshanteringen på en mer strategisk nivå. Syfte och mål Syftet med avfallsplanen är att skapa en långsiktigt fungerade avfallshantering i stadsdelen. Planen ska också främja arbetet med en ökad resurshushållning enligt Med tanke på miljön och verka för att förbättra återvinningsmöjligheterna i förvaltningens verksamheter. Målet med planen är att förvaltningens verksamheter ska; Införa rutiner för god, effektiv avfallshantering, vilket inkluderar både förebyggande av avfall, återanvändning och återvinning Förtydliga ansvarsfördelningen för avfallshantering Minska sina avfallsmängder samt öka återanvändning och återvinning Följa lagen gällande avfallshantering, särskilt gällande farligt avfall Minska kostnaderna för avfallshantering Nuvarande avfallshantering I dagsläget är avfallshanteringen i förvaltningen bristfällig och ineffektiv, vilket resulterar i både negativ miljöpåverkan och onödiga kostnader. Detta beror bland annat på att; Det saknas tid, resurser eller kunskap att hantera avfallet på ett korrekt och effektivt sätt Ansvarsfördelningen är otydlig den praktiska avfallshanteringen är enhetschefernas ansvar, vilket många inte vet om Verksamheterna saknar tydliga rutiner för avfallshanteringen De fysiska förutsättningarna saknas både för sortering inne och ute Avfallskärlen är inte alltid anpassade i fraktion (typ av avfall) och storlek efter det avfall som verksamheten genererar Dragvägar (sträckan mellan vägkant och avfallsrum) är felaktigt mätta, vilket påverkar kostnaden för hämtning Lagar och regler kring avfallshantering efterföljs inte särskilt gällande farligt avfall Avtal med avfallsentreprenör är felaktiga Bristerna behöver åtgärdas för att minska förvaltningens kostnader för avfallshantering men också för att minska risker som kan orsaka skada på hälsa och miljö. Enligt Miljöbalken har stadsdelsnämnden dessutom ett lagstadgat ansvar att hantera avfall på ett korrekt sätt, vilket även gäller farligt avfall. Detta efterföljs inte fullt ut i dagsläget. Göteborgs Stad Örgryte-Härlanda, avfallsplan 4(7)

5 Åtgärder Nedan följer först fyra övergripande åtgärder som bör gälla för hela förvaltningen som grund för det fortsatta arbetet med att förbättra avfallshanteringen. Därefter följer åtgärder som är uppdelade i kategorierna förebyggande åtgärder, åtgärder för återanvändning och åtgärder för återvinning. Samtliga kärl för blandat avfall ska ersättas med kärl för restavfall och matavfall Samtliga verksamheter ska ha möjlighet att sortera sitt avfall (förpackningar, rest- och matavfall) både inomhus och utomhus Alla verksamheter ska ha skriftliga rutiner för sin avfallshantering Samtliga papperskorgar i samtliga kontorsmiljöer i stadsdelen ska ersättas med minitunnan 1 Förebyggande åtgärder Förebyggande åtgärder syftar till att förebygga uppkomsten av avfall, och är alltså det första steget i EU:s avfallshierarki. Att förebygga avfall innebär minsta möjliga negativa miljöpåverkan, vilket gör förebyggande åtgärder till ett viktigt första steg för en god avfallshantering. 1. Införa modeller för förebyggande av avfall - Förvaltningen Kretslopp och vatten har tagit fram modeller för att minska avfallet i stadsdelsförvaltningarnas olika sektorer; förskola, skola, äldreboende och kontor. Se checklistorna i bilaga Arbeta med förebyggande av avfall på samtliga äldreboenden Äldreboendena vill minska sitt avfall och kommer under 2017 att arbeta med modellen för förebyggande. 3. Arbeta med Göteborgsmodellen för minskat matsvinn - För att förebygga avfall i form av matsvinn ska förvaltningens kök arbeta med modellen. Se bilaga Identifiera inköpsansvariga Förvaltningens inköpare har en viktig roll i förebyggandearbetet, dessa behöver identifieras och involveras i förebyggandearbetet. Åtgärder för återanvändning Återanvändning innebär att produkter och material återanvänds istället för att återvinnas, och dessa åtgärder syftar till att få verksamheterna att se över sina inköp. 5. Tage-ansvariga ska utses Samtliga verksamheter bör alltid vända sig till stadens interna bytessajt Tage för att bli av med saker som fortfarande är funktionsdugliga samt för att efterfråga sådant som behöver införskaffas. En Tage-ansvarig (förslagsvis samma person som gör inköp) ansvarar för att se över trasiga inventarier och vart möbler tar vägen vid flytt, lägger ut annonser på Tage och ser över om det som behöver köpas in finns tillgängligt på Tage, alternativt lägger ut en efterfrågan. 1 Vårt Göteborg, rskorgen?opendocument Göteborgs Stad Örgryte-Härlanda, avfallsplan 5(7)

6 6. Rutiner för återanvändning Skriftliga och tydliga rutiner för hur möbler och inventarier ska hanteras bör upprättas, förslagsvis skapas en rutin för både inköps- och avfallshantering. 7. Arbeta med delande och återbruk Förvaltningen ska lära av goda cirkulära exempel i staden och öka möjligheterna för delande, återbruk och reparation för förvaltningens verksamheter. Åtgärder för återvinning När det inte är möjligt att stanna på de två första stegen i avfallstrappan så hjälper åtgärderna för återvinning till att ta hand om avfallet på bästa sätt, exempelvis genom att sortera ut förpackningar, matavfall och farligt avfall. 8. Avfallssamordnare En samordnare för avfall är tillsatt på 20 % under 2017 (finansieras av Kretslopp och vatten). Samordnarens roll och uppdrag är att bistå verksamheterna med att se över nuvarande avfallshantering, komma med förslag på förbättringar och hjälpa cheferna att ändra beställningar av kärl samt genomföra avfallsutbildning för personal. 9. Kartlägga avfallshanteringen En inventering av nuvarande avfallshantering har påbörjats för att rätta till de tjänster som är felaktiga och se till att alla verksamheter har rätt hantering på plats för det avfall som verksamheten genererar. 10. Förnyad konkurrensutsättning av avfallstjänster En förnyad konkurrensutsättning kan bidra till minskade kostnader för avfallshanteringen samt minska antalet felaktiga tjänster och bristfälliga avtal. Detta behöver göras i förvaltningen och underlag till konkurrensutsättningen kan hittas i inventeringen. 11. Rutiner för hantering av farligt avfall Skriftliga och tydliga rutiner för hur farligt avfall ska hanteras bör upprättas, förslagsvis skapas en rutin för all avfallshantering. Rutinen förutsätter att verksamheten införskaffar kärl för farligt avfall om detta inte redan finns. 12. Farligt avfall-runda För att underlätta hanteringen av farligt avfall bör förvaltningen se över möjligheten att införa en farligt avfall-runda, förslagsvis två gånger om året, där verksamheterna själva kan anmäla att de har farligt avfall som behöver hämtas under rundan. Uppföljning och mätning Mäta mängden (kg) matsvinn/år Följa upp mängden (kg) mat- och restavfall/år Mäta andel medarbetare (%) som har möjlighet att sortera (Social Resurs mäter detta, kolla hur de gjort) Följa upp antal annonser/år på Tage Följa upp avfallsstatistik för olika fraktioner av farligt avfall (kg/l/antal) Följa upp antal inköpta sorteringsmöbler Följa upp antal ansökningar till miljömålsmiljonen relaterade till avfall Följa upp antal papperskorgar som bytts mot minitunnor Göteborgs Stad Örgryte-Härlanda, avfallsplan 6(7)

7 Avfallssamordnare En avfallssamordnare är tillsatt för att arbeta med förvaltningens avfallshantering på 20 % under 2017 (finansieras av Kretslopp och vatten). Samordnaren har i uppdrag att: Genomföra en inventering/kartläggning av samtliga avfallsutrymmen i stadsdelens samtliga verksamheter. I kartläggningen ingår också att se över inomhusmiljöer och att prata med personal kring eventuella kunskapsluckor och behov. Kartläggningen kommer att ligga till grund för en förnyad konkurrensutsättning (se åtgärd 9). Ändra beställningar (i samråd med verksamhetens chef) av avfallstjänster, de kärl som står i avfallsrummen, i anslutning till att platsbesök gjorts (se åtgärd 8). Beställa sorteringsmöbler till inomhusmiljöer (i samråd med enhetschef) för att underlätta sortering inomhus. Vara behjälplig med att upprätta avfallsrutiner för enskilda verksamheter (se åtgärd 6). Vara behjälplig med att fota, måtta och lägga upp annonser på Tage, både för sådant som ska bortskänkas och efterfrågas. Identifiera nyckelpersoner som kan vara Tage-ansvariga (vilket innebär att de ser till att identifiera överblivna möbler och att påminna om Tage när något nytt behövs) (se åtgärd 4 och 5). Besöka APT eller andra tillfällen och informera om förvaltningens avfallsarbete och utbilda personal för att öka kunskapsnivån. Göteborgs Stad Örgryte-Härlanda, avfallsplan 7(7)

Riktlinjer för hantering av internt avfall

Riktlinjer för hantering av internt avfall Riktlinjer för hantering av internt avfall Antaget av kommunstyrelsen 2018-12-17 Ska revideras senast 2020-12-31 Ansvarig tjänsteman: Hållbarhetsstrateg 1 Bakgrund Nybro kommun har fastställt följande

Läs mer

Avfallsplan

Avfallsplan Renhållningsordning Avfallsplan 2018-2022 Bilaga 1. Miljöbedömning Datum: 2018-04-20 1 Innehåll Bakgrund... 3 Bedömningsgrunder och avgränsning... 3 Alternativ... 5 Nollalternativ... 5 Planalternativ...

Läs mer

Avfallsplan för Eskilstuna kommun kortversion

Avfallsplan för Eskilstuna kommun kortversion Avfallsplan 2018-2022 för Eskilstuna kommun kortversion Beslutad av kommunfullmäktige 14 december 2017 Vår vision Året är 2022. I Eskilstuna arbetar vi aktivt med att minska mängden avfall. Begagnade produkter

Läs mer

Kommunal Avfallsplan 2013-2017. Våra gemensamma steg mot en bättre miljö genom ökad resurshushållning och återvinning

Kommunal Avfallsplan 2013-2017. Våra gemensamma steg mot en bättre miljö genom ökad resurshushållning och återvinning Kommunal Avfallsplan 2013-2017 Våra gemensamma steg mot en bättre miljö genom ökad resurshushållning och återvinning Sammanfattning av förslag till Avfallsplan 2013 2017 Dalakommunerna Avesta Borlänge

Läs mer

Koncernkontoret Miljöledningsenheten

Koncernkontoret Miljöledningsenheten Koncernkontoret Miljöledningsenheten 2014-02-05 1 (8) Hållbar resursanvändning Riktlinjer för avfallsförebyggande arbete i 2014-2020 Postadress: 291 89 Kristianstad Besöksadress: J A Hedlunds väg Telefon

Läs mer

Avfallsplan år Säffle och Åmåls kommuner

Avfallsplan år Säffle och Åmåls kommuner Avfallsplan år 2017 2022 Säffle och Åmåls kommuner 1 Inledning Kommunens renhållningsordning omfattas av avfallsplan och renhållningsföreskrift. I avfallsplanen anges mål som kommunens renhållningsverksamhet

Läs mer

Människan i centrum Avfallshanteringen ska utgå från människans behov och vara anpassad både till den som lämnar och den som hämtar avfall.

Människan i centrum Avfallshanteringen ska utgå från människans behov och vara anpassad både till den som lämnar och den som hämtar avfall. Människan i centrum Avfallshanteringen ska utgå från människans behov och vara anpassad både till den som lämnar och den som hämtar avfall. Det innebär att insamlingen ska vara enkel, lätt att förstå och

Läs mer

Strategi för avfall. - om förebyggande och hantering av avfall. Östersunds kommun

Strategi för avfall. - om förebyggande och hantering av avfall. Östersunds kommun Strategi för avfall - om förebyggande och hantering av avfall Östersunds kommun 2019-2022 Strategi för avfall - om förebyggande och hantering av avfall Östersunds kommun 2019-2022 Utformad med utgångspunkt

Läs mer

Lätt att göra rätt! så tar vi hand om ditt avfall! En kortversion av Strängnäs kommuns avfallsplan

Lätt att göra rätt! så tar vi hand om ditt avfall! En kortversion av Strängnäs kommuns avfallsplan Lätt att göra rätt! så tar vi hand om ditt avfall! En kortversion av Strängnäs kommuns avfallsplan 2 / Avfallsplan Vem ansvar för vad? Kommunens ansvar Det är kommunen som ansvarar för att samla in och

Läs mer

Avfallsplan 2015-2020. Vägen mot det hållbara samhället

Avfallsplan 2015-2020. Vägen mot det hållbara samhället Avfallsplan 2015-2020 Vägen mot det hållbara samhället 1 En strävan efter att vara hållbar Övergripande mål Alla kommer i kontakt med avfall dagligen vare sig det är blöjor, nagellacksflaskor, potatisskal

Läs mer

2019 7/5 Workshop Styrgrupp och projekt Maj 9/5 Projektgruppsmöte 13/5 Styrgruppsmöte Juni 25/6 Styrgruppsmöte Juli Augusti September 3/9-4/9 Handlingsplanekonferens Oktober 22/10 Styrgruppen godkänner

Läs mer

FEBRUARI 2019 UPPGIFTER OM VERKSAMHETEN. Referenslista över lagtext

FEBRUARI 2019 UPPGIFTER OM VERKSAMHETEN. Referenslista över lagtext FEBRUARI 2019 UPPGIFTER OM VERKSAMHETEN Verksamhetens namn Verksamhetens adress Fastighetsbeteckning Organisationsnummer Kontaktperson/telefonnummer Bransch Antal anställda Inspektionsdag Närvarande vid

Läs mer

Antagande av avfallsplan

Antagande av avfallsplan 2018-08-24 KS 18-1171 Sid 1 av 5 Handläggare: Mattias Andersson Till Titel: Projektledare Kommunstyrelsen E-post: Mattias.andersson@norrtalje.se Antagande av avfallsplan 2018-2021 Kommunstyrelsens arbetsutskott

Läs mer

Galleriet. Naturvårdsverkets dialog: Avfallsplanera för en cirkulär ekonomi. Miljöbalksdagarna mars

Galleriet. Naturvårdsverkets dialog: Avfallsplanera för en cirkulär ekonomi. Miljöbalksdagarna mars 13.15 14.30 Galleriet Miljöbalksdagarna 2017 23 24 mars Naturvårdsverkets dialog: Avfallsplanera för en cirkulär ekonomi Ylva Carlheim-Gyllenskiöld, facilitator Yvonne Augustsson, Naturvårdsverket Catarina

Läs mer

Kommunal Avfallsplan

Kommunal Avfallsplan Kommunal Avfallsplan Populärversion Hudiksvall kommun Förenklad version som komplement till utställning Kommunstyrelsen har beslutat att ställa ut ett förslag till avfallsplan för granskning under fyra

Läs mer

Underlag till Länsstyrelsens sammanställning

Underlag till Länsstyrelsens sammanställning Bilaga 7 Underlag till Länsstyrelsens sammanställning 1(5) 1 Administrativa uppgifter Kommuner: Nyköping och Oxelösund År: 2010 Datum när planen antogs: 2012-XX-XX (Nyköping) och 2012-XX-XX (Oxelösund)

Läs mer

Policy för sortering av avfall och cirkulation av material

Policy för sortering av avfall och cirkulation av material Dokumentansvarig Elvira Laneborg, 0485-471 25 elvira.laneborg@morbylanga.se Handbok POLICY Beslutande Kommunfullmäktige 303 2018-12-18 Giltighetstid 2019-01-01 2022-12-31 1(5) Beteckning Aktualitetsprövning/revidering

Läs mer

Vad är DalaAvfall - Avfallsplanen - Ny lagstiftning - Vad händer med avfallet, varför sortera?

Vad är DalaAvfall - Avfallsplanen - Ny lagstiftning - Vad händer med avfallet, varför sortera? 2019-05-07 - Vad är DalaAvfall - Avfallsplanen - Ny lagstiftning - Vad händer med avfallet, varför sortera? DalaAvfall är ett samverkansorgan mellan kommunernas avfallsverksamheter med ansvar för hushållsavfall

Läs mer

Bilaga 3 Miljöbedömning av avfallsplanen

Bilaga 3 Miljöbedömning av avfallsplanen Bilaga 3 Miljöbedömning av avfallsplanen Innehåll 1 Inledning...3 1.1 Bakgrund, syfte...3 1.2 Nollalternativ, om planen inte realiseras...3 1.3 Planalternativet...3 2 Nationella, regionala och lokala miljömål

Läs mer

BILAGA 7 - MILJÖBEDÖMNING

BILAGA 7 - MILJÖBEDÖMNING Miljöbedömning av gemensam avfallsplan för Karlshamns, Sölvesborgs och Olofströms kommuner En ny avfallsplan för kommunerna Karlshamn, Olofström och Sölvesborg för perioden 2018 2025 är under framtagning.

Läs mer

Bilaga 5 Miljöbedömning

Bilaga 5 Miljöbedömning Beslutad av: Dokumentansvarig: Renhållningsenheten Dokumenttyp: Välj i listan... Giltighetstid: Välj i listan... Gäller från: Diarienr: KS.2017.203 Ändringsförteckning Datum Ändring Bilaga 5 Miljöbedömning

Läs mer

Budget 2019 med plan Avfall

Budget 2019 med plan Avfall Budget 2019 med plan 2020-2021 Avfall Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Mål...3 2.1 Danderyds kommun genomför en väl utförd och trafiksäker hämtning av avfall samt erbjuder ett tillfredställande avfallstjänsteutbud...3

Läs mer

Förskolans miljöprogram. Miljöbaggen

Förskolans miljöprogram. Miljöbaggen Förskolans miljöprogram samt checklista för Miljöbaggen Antagen BUN 2012 06 20 Reviderad av ledningsgruppen för förskolans miljöarbete 2014 06 16 Förskolornas miljöprogram Förskolornas miljöprogram är

Läs mer

Avfall Sverige-rapport 2016:28 Vad slänger folk i soppåsen? < Besökt

Avfall Sverige-rapport 2016:28 Vad slänger folk i soppåsen? <  Besökt Miljöbyggnad 3.0 Sweden Green Building Council Landsvägen 50A 172 63 Sundbyberg Malmö den 19 december 2016 SKRIVELSE: Indikator för avfallshantering i byggnaden med koppling till Indikator 4 - Energislag

Läs mer

Östra Göteborg. Östra Göteborg. för klimat och miljö.

Östra Göteborg. Östra Göteborg. för klimat och miljö. Östra Göteborg Östra Göteborg för klimat och miljö www.goteborg.se Östra Göteborg för klimat och miljö Följande dokument beskriver klimat- och miljöarbetet i stadsdelsförvaltningen Östra Göteborg. Syftet

Läs mer

Hållbar avfallshantering i kommunförvaltningen

Hållbar avfallshantering i kommunförvaltningen Hållbar avfallshantering i kommunförvaltningen Anvisning Diarienummer: Dokumentansvarig: Beslutad av: Ersätter tidigare beslut ---- Datum för beslut: 2017-09-11 KS2017/1066 Miljöstrateg Förvaltningsledningen

Läs mer

Bilaga 3 Uppföljning av föregående avfallsplan

Bilaga 3 Uppföljning av föregående avfallsplan Grums, Kil, Hammarö och Forshaga kommuner Sida 1 av 5 Bilaga 3 Uppföljning av föregående avfallsplan 2009-2012 Mål 1: Minskade avfallsmängder Mängden säck- och kärl avfall till förbränning skall minska

Läs mer

SOPOR Å SÅNT. Catrine Edlund Avfall Återvinning Teknisk förvaltning

SOPOR Å SÅNT. Catrine Edlund Avfall Återvinning Teknisk förvaltning SOPOR Å SÅNT Catrine Edlund Avfall Återvinning Teknisk förvaltning Ca 35 anställda Två enheter: Avfall Återvinning och Fordonsenheten tar liten plats, väger mindre, är lätta att kyla och sist men inte

Läs mer

Förslag till ny avfallsplan för Stockholm

Förslag till ny avfallsplan för Stockholm Norrmalms stadsdelsförvaltning Parkmiljöavdelningen norra innerstaden Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) Klicka och skriv namn Handläggare Leila Massih Telefon: 08-508 09 306 Till Norrmalms stadsdelsnämnd 2016-10-27

Läs mer

Det ska vara lätt att göra rätt

Det ska vara lätt att göra rätt Det ska vara lätt att göra rätt Nedbrutna slutmål för den gemensamma avfallsplanen för dig som bor och arbetar i kommunerna Danderyd, Järfälla, Lidingö, Sollentuna, Solna, Sundbyberg, Täby, Upplands Väsby

Läs mer

SKRIVELSE: Kommentarer till hearing-version av Miljöbyggnad Drift och förvaltning (inför kommande remittering)

SKRIVELSE: Kommentarer till hearing-version av Miljöbyggnad Drift och förvaltning (inför kommande remittering) Sweden Green Building Council Landsvägen 50 A 172 63 Sundbyberg Malmö den 31 augusti 2018 SKRIVELSE: Kommentarer till hearing-version av Miljöbyggnad Drift och förvaltning (inför kommande remittering)

Läs mer

Miljöhandlingsplan 2012

Miljöhandlingsplan 2012 Miljöhandlingsplan 2012 Institutionen för data- och systemvetenskap Fastställd av DSV:s styrelse 2012-02-14 2 Miljöhandlingsplan 2012 Bakgrund Rektor vid har den 5 mars 2009 beslutat att ska miljöcertifieras

Läs mer

BILAGA 1 HANDLINGSPLAN MED AKTIVITETER

BILAGA 1 HANDLINGSPLAN MED AKTIVITETER BILAGA 1 HANDLINGSPLAN MED AKTIVITETER I denna bilaga presenteras aktiviteter för att uppnå målen i avfallsplanen. Syftet med aktiviteterna är bland annat att minska mängden avfall och att omhändertagandet

Läs mer

Förslag till Avfallspolicy för avfallshanteringen inom Malmö stads egna verksamheter

Förslag till Avfallspolicy för avfallshanteringen inom Malmö stads egna verksamheter Malmö stad Stadsområdesförvaltning Norr 1 (2) Datum 2014-11-26 Vår referens Annette Larsson Projektledare Annette.Larsson@malmo.se Tjänsteskrivelse Förslag till Avfallspolicy för avfallshanteringen inom

Läs mer

Avfallsplan. för Karlskoga kommun. Fastställd av: KF Diarienummer: KS

Avfallsplan. för Karlskoga kommun. Fastställd av: KF Diarienummer: KS Avfallsplan för Fastställd av: KF 96 2016-05-17 Diarienummer: KS. 2016.0099 Framtagen av: 29 2016-04-12 Diarienummer:. 2014.0080 Innehåll Innehåll... 1 Varför en avfallsplan?... 2 Utmaningar inom avfallsområdet...

Läs mer

Kommunal avfallsplan Hälsingland 2014-05-05 utkast efter seminarium 4 UTKAST STRATEGIER, MÅL OCH ÅTGÄRDER TILL 2020

Kommunal avfallsplan Hälsingland 2014-05-05 utkast efter seminarium 4 UTKAST STRATEGIER, MÅL OCH ÅTGÄRDER TILL 2020 Kommunal avfallsplan Hälsingland 2014-05-05 utkast efter seminarium 4 UTKAST STRATEGIER, MÅL OCH ÅTGÄRDER TILL 2020 Målområdena följer avfallstrappan och avfallets flödesprocess. Då avfallshanteringen

Läs mer

OMVÄRLDSBEVAKNING OCH LAGSTIFTNING ATT FÖRHÅLLA SIG TILL I ARBETET MED KOMMUNAL AVFALLSPLAN FÖR BENGTSFORD, DALS-ED. FÄRGELANDA OCH MELLERUDS KOMMUNER

OMVÄRLDSBEVAKNING OCH LAGSTIFTNING ATT FÖRHÅLLA SIG TILL I ARBETET MED KOMMUNAL AVFALLSPLAN FÖR BENGTSFORD, DALS-ED. FÄRGELANDA OCH MELLERUDS KOMMUNER 2013-06-14 OMVÄRLDSBEVAKNING OCH LAGSTIFTNING ATT FÖRHÅLLA SIG TILL I ARBETET MED KOMMUNAL AVFALLSPLAN FÖR BENGTSFORD, DALS-ED. FÄRGELANDA OCH MELLERUDS KOMMUNER Bilaga 1 till avfallsplan för fyra Dalslandskommuner

Läs mer

Avfallstaxa Bollnäs kommun 2018

Avfallstaxa Bollnäs kommun 2018 Avfallstaxa Bollnäs kommun 2018 1 Vi är våra kommuners främsta miljöambassadörer, som driver frågor rörande återvinning och miljö. BORAB är ett kommunalt bolag som sköter avfallshanteringen i Bollnäs och

Läs mer

Avfallstaxa Ovanåkers kommun 2018

Avfallstaxa Ovanåkers kommun 2018 Avfallstaxa Ovanåkers kommun 2018 1 Vi är våra kommuners främsta miljöambassadörer, som driver frågor rörande återvinning och miljö. BORAB är ett kommunalt bolag som sköter avfallshanteringen i Bollnäs

Läs mer

Uppföljning av mål och åtgärder i avfallsplan Sammanfattning

Uppföljning av mål och åtgärder i avfallsplan Sammanfattning Uppföljning av mål och åtgärder i avfallsplan 2014-2017 Sammanfattning Förklaring av symboler et är uppfyllt i nuvarande avfallsplan et är delvis uppnått i nuvarande avfallsplan et är inte uppnått i nuvarande

Läs mer

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2013 Institutionen för data- och systemvetenskap Fastställd av DSV:s styrelse 2013 02 19 2 Miljöhandlingsplan 2013 Bakgrund Rektor vid har den 5 mars 2009 beslutat att ska miljöcertifieras

Läs mer

Avfallsplan Tillsammans klättrar vi högre upp i avfallstrappan

Avfallsplan Tillsammans klättrar vi högre upp i avfallstrappan Avfallsplan 2018 2022 Tillsammans klättrar vi högre upp i avfallstrappan Avfallstrappan För ett mer hållbart nyttjande av jordens begränsade resurser behöver vi minimera vårt avfall och öka återanvändningen.

Läs mer

Så ska vi klättra i avfallstrappan Förslag till ny avfallsplan för Norrköpings kommun

Så ska vi klättra i avfallstrappan Förslag till ny avfallsplan för Norrköpings kommun PASTA LOPPIS SOPTIPP Så ska vi klättra i avfallstrappan Förslag till ny avfallsplan för Norrköpings kommun Styra, hjälpa och visa Avfallsplanen är kommunens styrande dokument för avfallshantering. I den

Läs mer

KOMMUNAL AVFALLSPLAN FÖR ASKERSUND, HALLSBERG, LAXÅ, LEKEBERG

KOMMUNAL AVFALLSPLAN FÖR ASKERSUND, HALLSBERG, LAXÅ, LEKEBERG KOMMUNAL AVFALLSPLAN FÖR ASKERSUND, HALLSBERG, LAXÅ, LEKEBERG 2017-2020 FÖRORD Denna avfallsplan är framtagen av Sydnärkes kommunalförbund för alla medverkande kommuner i enlighet med 41 15 kap miljöbalken

Läs mer

REGIONAL AVFALLSPLAN // BILAGA 4. Regional avfallsplan Bilaga 4: Miljöbedömning

REGIONAL AVFALLSPLAN // BILAGA 4. Regional avfallsplan Bilaga 4: Miljöbedömning Regional avfallsplan 2019 2023 Bilaga 4: Miljöbedömning 1 Bilaga 4. Miljöbedömning Bakgrund Enligt 6 kap. miljöbalken ska en miljöbedömning genomföras vid upprättande av planer som krävs enligt lag och

Läs mer

Bilaga 1 Konsekvensanalys av avfallsplanen

Bilaga 1 Konsekvensanalys av avfallsplanen Bilaga 1 Konsekvensanalys av avfallsplanen Innehåll Inledning... 3 1 Målområde 1 Förebygga avfall... 3 1.1 Syfte... 3 1.2 Konsekvenser... 3 2 Målområde 2 Säkra hanteringen av farligt avfall... 4 2.1 Syfte...

Läs mer

Bilaga 7. Begreppsförklaringar

Bilaga 7. Begreppsförklaringar Bilaga 7 sförklaringar Avfallsplan 2012-2015 för Lomma kommun 2010-12-01 sförklaring och definitioner Avfall Avfall Web Avfallshantering Avfallshierarki Avfallsminimering Avfallsplan Avslutade deponier

Läs mer

mer med Förslag till nationellt miljömål.

mer med Förslag till nationellt miljömål. Bilaga 6 Uppföljning av föregående avfallsplan från år 2010 Detta är en uppföljning och utvärdering av föregående avfallsplan och avser utveckling till och med. Källa: Statistik från Sigtuna kommun och

Läs mer

Kommunal avfallsplan Hälsingland 2014-05-16 SAMMANFATTNING STRATEGIER, MÅL OCH ÅTGÄRDER TILL 2020

Kommunal avfallsplan Hälsingland 2014-05-16 SAMMANFATTNING STRATEGIER, MÅL OCH ÅTGÄRDER TILL 2020 Kommunal avfallsplan Hälsingland 2014-05-16 SAMMANFATTNING STRATEGIER, MÅL OCH ÅTGÄRDER TILL 2020 Målområdena följer avfallstrappan och avfallets flödesprocess. Då avfallshanteringen till stor del styrs

Läs mer

Det finns inget avfall, eller? Pernilla Cederlöf Avfall Återvinning Teknisk förvaltning

Det finns inget avfall, eller? Pernilla Cederlöf Avfall Återvinning Teknisk förvaltning Det finns inget avfall, eller? Pernilla Cederlöf Avfall Återvinning Teknisk förvaltning Sophantering igår och idag Avfallsplanen Vad gör vi idag? Sopor som resurs Sopsorteringsskola Vi får vardagen att

Läs mer

Bilaga 1: Mål och åtgärder

Bilaga 1: Mål och åtgärder Beskrivning av resurser görs med färgkodning. Bilaga 1: Mål och åtgärder Åtgärderna kan komma att revideras under avfallsplanens giltighetstid. Revidering beslutas av styrgruppen för avfallsplanen. Den

Läs mer

PLAN FÖR ATT FÖREBYGGA OCH HANTERA AVFALL

PLAN FÖR ATT FÖREBYGGA OCH HANTERA AVFALL Nu skrotar vi skräpet PLAN FÖR ATT FÖREBYGGA OCH HANTERA AVFALL Mall för avfallsplan för förvaltningar och bolag i Göteborgs Stad 1 Innehåll Om mallen... 3 Varför en avfallsplan?... 3 Mall för avfallsplan...

Läs mer

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2017 Institutionen för data- och systemvetenskap MILJÖHANDLINGSPLAN 2017 Fastställd av DSV:s styrelse 2017 03 16 2 MILJÖHANDLINGSPLAN 2017 Miljöhandlingsplan 2017 Bakgrund Rektor vid

Läs mer

Effektivt resursutnyttjande

Effektivt resursutnyttjande Nu sorterar vi mer! Avfallsplan för dig som bor och arbetar i kommunerna Danderyd, Järfälla, Lidingö, Sollentuna, Solna, Sundbyberg, Täby, Upplands Väsby och Vallentuna i samarbete med SÖRAB. Effektivt

Läs mer

Riktlinjer för Habilitering & Hälsa. Miljöarbete 2014-2016

Riktlinjer för Habilitering & Hälsa. Miljöarbete 2014-2016 Riktlinjer för Habilitering & Hälsa Miljöarbete 2014-2016 Riktlinjer för miljöarbete Habilitering & Hälsa 2014-2016 Habilitering & Hälsa ska: följa den miljölagstiftning, föreskrifter och övriga krav som

Läs mer

Miljöhandlingsplan 2014. Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan 2014. Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2014 Institutionen för data- och systemvetenskap Fastställd av prefekten 2014 02 17 2 Miljöhandlingsplan 2014 Bakgrund Rektor vid har den 5 mars 2009 beslutat att ska miljöcertifieras

Läs mer

Rapport om komplettering av renhållningsordningens avfallsplan

Rapport om komplettering av renhållningsordningens avfallsplan Bilaga 13:32 till kommunstyrelsens protokoll den 16 juni 2004, 36 PM 2004 RVIII (Dnr 303-1630/2003) Rapport om komplettering av renhållningsordningens avfallsplan 2002-2005 Borgarrådsberedningen föreslår

Läs mer

Det svenska hushållsavfallet

Det svenska hushållsavfallet Det svenska hushållsavfallet 2018 Avfallshantering i världsklass Sveriges kommuner och svenskarna är duktiga på avfallshantering. Från insamling till sortering och återvinning. Med den här skriften vill

Läs mer

Hållbara perspektiv. Etappmål

Hållbara perspektiv. Etappmål Hållbara perspektiv I Borås Stad finns kunskap och engagemang i hållbarhetsfrågor. Kunskap ger grund för hållbara val vid konsumtion av varor och tjänster. Strukturerat miljöarbete skapar delaktighet och

Läs mer

Förkortad version av Avfallsplan för Robertsfors kommun

Förkortad version av Avfallsplan för Robertsfors kommun Förkortad version av Avfallsplan för Robertsfors kommun 2006-02-23 Avfallsplanering Avfallsfrågor är viktiga element i arbetet mot en hållbar utveckling. Avfall uppstår som ett resultat av de olika mänskliga

Läs mer

AVFALLSHANTERING FÖR NYA GATAN

AVFALLSHANTERING FÖR NYA GATAN AVFALLSHANTERING FÖR NYA GATAN Innehållsförteckning 1 Mål för avfallshantering... 3 2 Förutsättning för markanvisning... 3 3 Avfall från flerbostadshus... 3 3.1 System för insamling av matavfall och restavfall...

Läs mer

Budget 2016 med plan 2017-2018. Avfall

Budget 2016 med plan 2017-2018. Avfall Budget 2016 med plan 2017-2018 Avfall Innehållsförteckning 1 Avfall... 3 1.1 Inledning... 3 1.2 Mål... 3 1.3 Ekonomi (budget)... 6 1.4 Förslag till budget 2016... 7 1.5 Utmaningar inför framtiden... 7

Läs mer

Det svenska hushållsavfallet

Det svenska hushållsavfallet Det svenska hushållsavfallet 2018 Avfallshantering i världsklass 99,5% 99,5 procent av hushållsavfallet återvanns under 2017. Utmaningen nu är att minska mängden avfall. Sveriges kommuner och svenskarna

Läs mer

VafabMiljö - Våra anläggningar

VafabMiljö - Våra anläggningar VafabMiljö - Våra anläggningar Omhändertagna avfallsmängder Försäljning, Nm3/år (tusental) Biogas som fordonsbränsle!! 10 000 9 000 8 000 7 000 6 000 5 000 4 000 Publikt Sopbilar Bussar 3 000 2 000 1 000

Läs mer

SOPOR Å SÅNT Miljöombudsträff 16 maj 2018 Catrine Edlund Avfall Återvinning Teknisk förvaltning

SOPOR Å SÅNT Miljöombudsträff 16 maj 2018 Catrine Edlund Avfall Återvinning Teknisk förvaltning SOPOR Å SÅNT Miljöombudsträff 16 maj 2018 Catrine Edlund Avfall Återvinning Teknisk förvaltning Agenda: Sen sist Kunskap och attityder Sopsortering; hur och varför Avfallplanen Avfallsminimering Ca 35

Läs mer

Avfallstaxa Rev TJÄNSTESKRIVELSE TN 2014/ KFKS 2014/ Tekniska nämnden

Avfallstaxa Rev TJÄNSTESKRIVELSE TN 2014/ KFKS 2014/ Tekniska nämnden 2014-08-08 Rev 2014-08-21 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE TN 2014/209-459 KFKS 2014/387-459 Tekniska nämnden Avfallstaxa 2015 Förslag till beslut Tekniska nämnden noterar informationen om arbetet med utformningen

Läs mer

Avfallsplan för Kumla kommun

Avfallsplan för Kumla kommun Avfallsplan för Kumla kommun 2020-2023 Vision Program Policy Regler Handlingsplan Riktlinjer Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Nämnd Innehåll Inledning... 3 Framtagande och genomförande... 4 Mål och lagstiftning...

Läs mer

Avfall. Varuflödet 2015-01-27. Lilliehorn Konsult AB. Lilliehorn Konsult AB. Varor ordning. Avfall oordning 3. Byggande/rivning.

Avfall. Varuflödet 2015-01-27. Lilliehorn Konsult AB. Lilliehorn Konsult AB. Varor ordning. Avfall oordning 3. Byggande/rivning. Avfall 1 Varuflödet Varor ordning Byggande/rivning Avfall oordning 3 1 Målbild Varor ordning Byggande/rivning Restprodukter ny ordning 4 Avfall- en komplex bild Incitament Begriplighet Bekvämlighet Resurshushållning

Läs mer

Antaget av Regionfullmäktige RS 2016/1414

Antaget av Regionfullmäktige RS 2016/1414 2017 2019 Antaget av Regionfullmäktige 2016-12-07 RS 2016/1414 Innehåll Ett hållbart Gävleborg 3 Miljöpolicy 4 Våra miljömål 6 Energi & byggnader 7 Kemikalier & läkemedel 8 Möten & transporter 9 Produktval

Läs mer

PROJEKT. Tillsyn av avfallssortering. restauranger 2015-12-02

PROJEKT. Tillsyn av avfallssortering. restauranger 2015-12-02 PROJEKT Tillsyn av avfallssortering vid restauranger 2015-12-02 BESÖKSADRESS Hertig Johans torg 2 Skövde TELEFON 0500-49 36 30 FAX 0500-41 83 87 E-POST miljoskaraborg@skovde.se WEBBPLATS www.miljoskaraborg.se

Läs mer

Delrapport analys av nulägesbilden från steg 1 och 2

Delrapport analys av nulägesbilden från steg 1 och 2 från - Nulägesbild - Analys - Förslag till fortsatt arbete Åsa Lindskog Tyréns AB Beställare: Region Skåne Uppdragsnummer: 921051, 221213B från Inledning och sammanfattning Utvecklingsprojektet är ett

Läs mer

~ ~~~~ Bilaga KS 2013/195/1

~ ~~~~ Bilaga KS 2013/195/1 ~ ~~~~ Bilaga KS 2013/195/1 TEKNISKA KONTORET Kent Karlsson 2013-08-15 SALA KOMMUN. Kommunstyrelsens förvaltning Ink. 2013-08- 2 7 Yttrande över ny renhållningsordning for Västerås stad. Tekniska kontoret

Läs mer

Bilaga 4 Lagstiftning

Bilaga 4 Lagstiftning Beslutad av: Dokumentansvarig: Renhållningsenheten Dokumenttyp: Välj i listan... Giltighetstid: Välj i listan... Gäller från: Diarienr: KS.2017.203 Ändringsförteckning Datum Ändring Bilaga 4 Lagstiftning

Läs mer

2 Introduktion till workshopen och till förebyggande av avfall

2 Introduktion till workshopen och till förebyggande av avfall Mötesanteckningar 1(6) Elisabet Höglund, Emma Colleen Moberg 010-452 31 40 Workshop om Det avfallssnåla äldreboendet Datum: 2015-04-22 Plats: Sekelbo äldreboende Närvarande Cristina Focconi Kjell Eriksson

Läs mer

Avfall. Avfall i Sundsvall. Det finns flera anläggningar som är viktiga för att hantera avfall i kommuner. Dessa beskrivs nedan.

Avfall. Avfall i Sundsvall. Det finns flera anläggningar som är viktiga för att hantera avfall i kommuner. Dessa beskrivs nedan. Avfall Senast uppdaterad: 2019-08-23 Avfall i Sundsvall Det finns flera anläggningar som är viktiga för att hantera avfall i kommuner. Dessa beskrivs nedan. Blåberget Vid Blåbergets avfallsanläggning sker

Läs mer

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2015 Institutionen för data- och systemvetenskap Fastställd av prefekten 2015 02 18 2 Miljöhandlingsplan 2015 Bakgrund Rektor vid har den 5 mars 2009 beslutat att ska miljöcertifieras

Läs mer

2. MILJÖKONSEKVENSER AV MÅL I AVFALLSPLANEN

2. MILJÖKONSEKVENSER AV MÅL I AVFALLSPLANEN Bilaga till avfallsplaneförslag 2009-09-07 Miljökonsekvensbeskrivning Avfallsplan för Skellefteå kommun BAKGRUND Enligt bestämmelser i miljöbalken (1998:808), kap 6 samt föreskrifter från Naturvårdsverket

Läs mer

Information från avfallsenheten 2019

Information från avfallsenheten 2019 Information från avfallsenheten 2019 Vi vill inspirera dig att leva hållbart i vardagen HUR SER DET UT I DITT SOPKÄRL? Ystads kommun skickade 6 818 ton avfall till förbränning under 2018. För att se vad

Läs mer

Det avfallssnåla äldreboendet Workshop för att diskutera åtgärder Elisabet Höglund, Emma Colleen Moberg

Det avfallssnåla äldreboendet Workshop för att diskutera åtgärder Elisabet Höglund, Emma Colleen Moberg Det avfallssnåla äldreboendet Workshop för att diskutera åtgärder 2015-04-22 Elisabet Höglund, Emma Colleen Moberg Syfte och mål med dagens workshop Syfte Hitta, diskutera och prioritera möjliga åtgärder

Läs mer

Om kommunal avfallsplanering. för dig som är politiskt förtroendevald eller förvaltningschef

Om kommunal avfallsplanering. för dig som är politiskt förtroendevald eller förvaltningschef Om kommunal avfallsplanering för dig som är politiskt förtroendevald eller förvaltningschef För varje kommun ska det finnas en renhållningsordning som ska antas av kommunfullmäktige. Renhållningsordningen

Läs mer

Checklista. Förebygg pappersavfall

Checklista. Förebygg pappersavfall Ifylld av: Datum för nuläge: Datum för efterläge: Avser kontor: (adress) Avdelning (om skillnader inom ett kontor): Checklista Listan är till för att dokumentera startläget innan de avfallsförebyggande

Läs mer

Skolor. Hälsoskyddsinfo 1:06 S

Skolor. Hälsoskyddsinfo 1:06 S Skolor Hälsoskyddsinfo 1:06 S Varför egenkontroll? Egenkontrollen är ett verktyg för att se om verksamheten lever upp till miljöbalkens grundläggande krav på resurshållning och hänsyn till hälsa och miljö.

Läs mer

I DAG ÄR ÅTERVINNING AV GLASFÖRPACKNINGAR ETT PARADEXEMPEL PÅ CIRKULÄR EKONOMI. VILL VI VARA DET I MORGON OCKSÅ?

I DAG ÄR ÅTERVINNING AV GLASFÖRPACKNINGAR ETT PARADEXEMPEL PÅ CIRKULÄR EKONOMI. VILL VI VARA DET I MORGON OCKSÅ? I DAG ÄR ÅTERVINNING AV GLASFÖRPACKNINGAR ETT PARADEXEMPEL PÅ CIRKULÄR EKONOMI. VILL VI VARA DET I MORGON OCKSÅ? I dag har de flesta av oss insett att jordens resurser är ändliga och att vi därför måste

Läs mer

Bilaga Framtida avfallshantering och avfallsflöden

Bilaga Framtida avfallshantering och avfallsflöden Bilaga 4 2019-07-09 Framtida avfallshantering och avfallsflöden 2 (7) Inledning Här presenteras en bedömning av framtida behov av och möjligheter till avfallsbehandling, viktiga utvecklingstendenser samt

Läs mer

Avfallsplan. Bilaga 7 Synpunkter under framtagandet av avfallsplanen. Karlskoga kommun

Avfallsplan. Bilaga 7 Synpunkter under framtagandet av avfallsplanen. Karlskoga kommun Avfallsplan Bilaga 7 Synpunkter under framtagandet av avfallsplanen Karlskoga kommun Politisk referensgrupp Samtliga partier, som är representerade i kommunfullmäktige, har anmält en representant till

Läs mer

Miljöpolicy Miljöpolicy

Miljöpolicy Miljöpolicy För Stage & EventLight är det naturligt som ett modernt företag att arbeta nära verksamheten för ett långsiktigt hållbart samhälle. Genom vårt miljöengagemang tar vi vårt delade ansvar för att kommande

Läs mer

BILAGA 4 - UPPFÖLJNING TIDIGARE AVFALLSPLAN

BILAGA 4 - UPPFÖLJNING TIDIGARE AVFALLSPLAN Uppföljning av tidigare avfallsplan 2009 2016 Under år 2008 arbetade Karlshamns, Olofströms och Sölvesborgs kommuner fram en gemensam avfallsplan under ledning av Västblekinge Miljö AB (VMAB). Planen fastställdes

Läs mer

Kundenkät Gagnef, Leksand, Rättvik och Vansbro samt jämförelse med Dalarna- och Sverigemedel

Kundenkät Gagnef, Leksand, Rättvik och Vansbro samt jämförelse med Dalarna- och Sverigemedel Kundenkät 17 Gagnef, Leksand, Rättvik och Vansbro samt jämförelse med Dalarna- och Sverigemedel Jämförelsevärden (antal som har genomfört enkät) Dalarna (avfall 15 och VA 9 kommuner) Sverige (avfall 42

Läs mer

Miljö- och hållbarhetsmål för Högskolan Dalarna

Miljö- och hållbarhetsmål för Högskolan Dalarna Miljö- och hållbarhetsmål för Högskolan Dalarna 2016-2019 Beslut: Rektor 2016-02-15 Revidering: 2018-03-26 Dnr: HDa 1.2-2016/168 Gäller fr o m: 2018-03-26 Ersätter: - Relaterade dokument: Miljöpolicy Ansvarig

Läs mer

Avfallstaxa Hällefors kommun 2015

Avfallstaxa Hällefors kommun 2015 Avfallstaxa Hällefors kommun 2015 Innehållsförteckning Allmänt... 3 Administrativa regler. 3 Grundavgift och Rörlig avgift.. 3 Val av abonnemang... 4 Renhållningsavgifter 4 Grundavgifter 4 Helårsabonnemang

Läs mer

Remiss angående förslag till Avfallspolic y för avfallshanterin g- en inom Malmö Stads egna verksamheter - remissutskick

Remiss angående förslag till Avfallspolic y för avfallshanterin g- en inom Malmö Stads egna verksamheter - remissutskick SIGNERAD Malmö stad Fastighetskontoret 1 (2) Datum 2014-10-13 Vår referens Christian Röder Samhällsplanerare Christian.roder@malmo.se Remiss angående förslag till Avfallspolic y för avfallshanterin g-

Läs mer

1. Tekniska nämnden föreslår kommunfullmäktige att anta AVFALLSTAXA 2015, med ikraftträdande

1. Tekniska nämnden föreslår kommunfullmäktige att anta AVFALLSTAXA 2015, med ikraftträdande 2014-09-08_rev 2014-09-17 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE TN 2014/209-459 KFKS 2014/387-459 Tekniska nämnden Avfallstaxa 2015 Förslag till beslut 1. Tekniska nämnden föreslår kommunfullmäktige att anta AVFALLSTAXA

Läs mer

Karin Nielsen. Göteborgs stad

Karin Nielsen. Göteborgs stad Karin Nielsen Göteborgs stad Förebygg avfall vid inköp och upphandling 181211 Karin Nielsen, Kretslopp och vatten, Göteborgs Stad Hur förebygger vi avfall vid upphandling? HÅLLBAR STAD ÖPPEN FÖR VÄRLDEN

Läs mer

Mål & Åtgärder för 2013 års Smaka på Stockholm

Mål & Åtgärder för 2013 års Smaka på Stockholm Mål & Åtgärder för 2013 års Smaka på Stockholm Ur vår miljöpolicy: "Miljöfrågorna är en självklar och viktig del av evenemanget och för våra samarbetspartners". Vårt miljöarbete tar sin utgångspunkt i

Läs mer

1. Förslag på aktiviteter till kommunens verksamheter

1. Förslag på aktiviteter till kommunens verksamheter Strategi för avfall 2019-2022 Bilaga 1 1. Förslag på aktiviteter till kommunens verksamheter Det här är de förslag till aktiviteter som arbetsgruppen för avfallsplanearbetet har tagit fram. Fler förslag

Läs mer

Enkät till miljökontoren om delprojekt verksamhetsavfall

Enkät till miljökontoren om delprojekt verksamhetsavfall 14 december 2004 Enkät till miljökontoren om delprojekt verksamhetsavfall Enkäten syftar främst till att utvärdera tillsynskampanjen som startade september 2004 men tar också upp några andra frågor i anslutning

Läs mer

Handlingsplan för ökad insamling av matavfall i Stockholm stad för biologisk behandling

Handlingsplan för ökad insamling av matavfall i Stockholm stad för biologisk behandling IDROTTSFÖRVALTNINGEN DRIFTAVDELNINGEN SID 1 (5) 2013-02-21 IDN 2013-03-19 Handläggare: Elvy Löfvenberg Telefon: 508 26 746 Till idrottsnämnden Handlingsplan för ökad insamling av matavfall i Stockholm

Läs mer

Avfallstaxa Lindesbergs kommun 2016

Avfallstaxa Lindesbergs kommun 2016 Avfallstaxa Lindesbergs kommun 2016 Innehållsförteckning Allmänt... 3 Administrativa regler... 3 Grundavgift och Rörlig avgift... 3 Val av abonnemang... 4 Villa, helårsabonnemang... 5 Fritidshus, hämtning

Läs mer

Kontroll av verksamheters avfallshantering 2011

Kontroll av verksamheters avfallshantering 2011 MILJÖFÖRVALTNINGEN Kontroll av verksamheters avfallshantering 2011 Hur butiker och restauranger sorterar matavfall och förpackningar En rapport från Miljöförvaltningen Jens Dahlsköld Mars 2012 Dnr 2011-4139

Läs mer

Plan för ökad återvinning och resurshushållning

Plan för ökad återvinning och resurshushållning Plan för ökad återvinning och resurshushållning Kommunal Avfallsplan Framtagen i samarbete mellan Dalarnas kommuner och länsstyrelsen Dalarna Åtgärdsprogram Malung-Sälens Kommun Gemensam avfallsplan 2014

Läs mer