Budget 2016 med plan Avfall

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Budget 2016 med plan 2017-2018. Avfall"

Transkript

1 Budget 2016 med plan Avfall

2 Innehållsförteckning 1 Avfall Inledning Mål Ekonomi (budget) Förslag till budget Utmaningar inför framtiden... 7 Bilaga 3 Budget 2016 med plan Avfall 2(7)

3 1 Avfall 1.1 Inledning Under kommande år kommer kommunen att ge abonnenterna möjlighet att bidra till en bättre miljönytta genom att erbjuda flertalet nya tjänster inom avfallshantering. Nya tjänster gör det möjligt att anpassa avfallshämtningen efter abonnentens särskilda behov och ambitionsnivå. De nya tjänsterna är möjliga efter att kommunen upphandlat ett nytt avtal för insamling av hushållsavfall. Förutom ett nytt hämtningsavtal har en ny avfallstaxa samt nya avfallsföreskrifter tagits fram. Den nya avfallstaxan bygger på uppskattningar av vilka tjänster kommunens avfallsabonnenter kommer att välja. Danderyds kommuns avfall samlas in och behandlas resurseffektivt. Med hjälp av tvåfacksbilar samlas matavfall och restavfall in vid samma hämtningstillfälle och antalet transporter minimeras därmed. Restavfallet och matavfallet transporteras till SÖRABs omlastningsstation på Hagby för vidare gemensamma transporter till Uppsala för behandling. Restavfallet som kommunen samlar in energiåtervinns genom fjärrvärmeproduktion vid förbränning och matavfallet rötas och biogas och biogödsel produceras. Omlastningen är ett sätt att effektivisera och samordna transporter och därmed minska utsläppen av växthusgaser. 1.2 Mål Inriktningsmål Danderyds kommun genomför en väl utförd och trafiksäker hämtning av avfall samt erbjuder ett tillfredställande avfallstjänsteutbud Danderyd främjar en hållbar resursanvändning. Danderyd väljer miljömässigt goda varor och tjänster. Bilaga 3 Budget 2016 med plan Avfall 3(7)

4 Inriktningsmål: Danderyds kommun genomför en väl utförd och trafiksäker hämtning av avfall samt erbjuder ett tillfredställande avfallstjänsteutbud Avfallsverksamhetens ambition är att detta mål kommer att uppnås även under perioden Nöjdmedborgarindex (NMI) Sophämtning NMI 68% 70% 65% 65% 65% Att målen för 2016 och framåt är satta under målet för 2015 beror på att målet för 2015 var för högt. Att eftersträva 65 % svarsandel som ger betyg 8 10 på frågan "vad tycker du om sophämtningen i din kommun?" på en skala från 1 10, där 10 är bäst, är en tillräcklig utmaning för avfallsverksamheten i nuläget. Efter en jämförelse med andra kommuner som deltar i SCBs Nöjdmedborgarindex så visar det att 65 % är en rimlig och verklighetsförankrad nivå att eftersträva Säkrare trafik- och boendemiljö i samband med avfallshämtning. Intelligent stöd för anpassning av hastigheten (ISA) Minska antalet trafikfarliga backningar med avfallsfordon. 99,9% Minst 98% Minst 98% Minst 98% Minst 98% Minst 5 st Minst 5 st Minst 5 st Minst 5 st Bilaga 3 Budget 2016 med plan Avfall 4(7)

5 Inriktningsmål: Danderyd främjar en hållbar resursanvändning. Avfallsverksamhetens ambition är att detta mål kommer att uppnås även under perioden Främja olika typer av avfallsfraktioner hos invånarna. Insamlad mängd matavfall kg/inv. Andel avfall som materialåtervinns. Antal projekt som främjar minimering och förebyggande av avfall. 18 kg Minst 20 kg Minst 35 kg Minst 35 kg Minst 35 kg 38% Minst 38% Minst 40% Minst 43% Minst 46% Minst 1st Minst 1st Minst 1st Avfallsverksamheten bidrar till en hållbar resursanvändning genom att det avfall som kommunen samlar in från hushåll och verksamheter behandlas på ett miljöriktigt sätt. Detta sker genom SÖRAB, avfallsbolaget som Danderyds kommun samäger med nio andra kommuner. Danderyds kommun arbetar för att avfallsslag som kan materialåtervinnas sorteras ut. Sedan länge tillämpar Danderyds kommun en viktbaserad avfallstaxa vilket uppmuntrar sortering och minimering av avfall. För att poängtera ämnets relevans redovisas ett resultatmål för andelen hushållsavfall som lämnas till materialåtervinning. Där ingår insamlade mängder matavfall, grovavfall samt förpackningar. Enligt kommunens avfallsplan ska minst 50 % av hushållsavfallet materialåtervinnas fram till år 2020 inklusive biologisk behandling. Förvaltningen redovisar mängden insamlat matavfall per invånare och år separat. Målsättningen är att andelen matavfall till biologisk behandling ska öka, i och med att samtliga hushåll får möjlighet att sortera, och sedan ligga på en stabil nivå. Detta korresponderar med en ambition att kommuninvånarna inte ska öka andelen matavfall som slängs i onödan, det så kallade matsvinnet. Avfallsverksamheten kommer istället arbeta för att stimulera en ökad materialåtervinning av förpackningar och grovavfall för att slutligen nå målen om 50 % materialåtervinning till år Det nationella målet om att 50 % av matavfallet ska utsorteras till 2018 är inte en del av avfallsverksamhetens ambitioner. Under första kvartalet 2015 redovisar avfallsverksamheten närmare en fördubbling av mängden insamlat grovavfall jämfört med 2014 samt sedan en viss ökad mängd hushållsavfall. Högsta prioritet i EUs avfallshierarki är att förebygga och minimera avfall. För att öka medvetenheten om att produkter i hög mån kan återanvändas, och inte nödvändigtvis behöver bli avfall, kommer förvaltningen att genomföra minst ett projekt per år som främjar minimering och förebyggande av avfall. Målet stöds även av kommunens avfallsplan där mål nummer tre är att resurshushållning ska stimuleras för att minska avfallets mängd. Bilaga 3 Budget 2016 med plan Avfall 5(7)

6 Inriktningsmål: Danderyd väljer miljömässigt goda varor och tjänster. Avfallsverksamhetens ambition är att detta mål kommer att uppnås även under perioden Vid upphandling skall miljö- och energieffektivitetskrav ställas där det är tillämpligt. Tillämplighet prövad. Ja Ja Ja Ja Ja Tekniska nämnden har i senaste renhållningsupphandling följt kommunfullmäktiges beslut att inarbeta miljöstyrningsrådets avancerade krav i upphandlingen där så varit tillämpligt. 1.3 Ekonomi (budget) Drift Bokslut Budget Budgetförslag KS Budgetförslag nämnd Verksamhet Verksamhetens intäkter 20,3 23,3 23,1 23,1 27,8 - Balansering Eget kapital Verksamhetens kostnader 3,0 3,1 2,8 2,8-1,9-23,3-26,4-25,9-25,9-25,9 Nettokostnader 0,0 0,0 0,0 0,0 0, Kommentarer till driftsbudget Tekniska nämnden har upphandlat en ny renhållningsentreprenad som startat den 1 januari Den nya entreprenaden möjliggör insamling av utsorterat matavfall. Vidare kan tekniska nämnden inom den nya entreprenaden erbjuda hushållen möjlighet att välja glesare hämtintervall av sitt avfall samt att öka tjänsteutbudet och höja servicen, till exempel genom kommunens rullande miljöstation Farliga Avfallsbilen och Grovis. Den nya renhållningsentreprenaden medför en osäkerhet i hur verksamhetens intäkter och kostnader kommer att utvecklas. Anledningen är att den nya renhållningsentreprenaden med matavfallsinsamling innebär en ny struktur på insamlingskostnaderna där andelen som väljer separat matavfallsinsamling är betydelsefull. En ny avfallstaxa som är kopplad till det nya entreprenadsavtalet kommer införas i hela kommunen under Avfallstaxan är miljöstyrande och enskilda abonnenters val i fråga om abonnemang och hämtintervall påverkar avfallsverksamhetens ekonomiska resultat. Förvaltningen bedömer att verksamhetens intäkter och kostnader kommer minska marginellt med 0,2 mnkr respektive 0,4 mnkr från 2015 års budget. Avfallsverksamheten har tidigare haft ett ackumulerat överskott som under 2015 kommer att vara återfört till abonnenterna. Den förväntade nivån på avfallsfonden kommer vid ingången av år 2016 vara negativt med 0,1 mnkr. Tekniska kontoret föreslår att under 2016 och 2017 budgetera för en Bilaga 3 Budget 2016 med plan Avfall 6(7)

7 underfinansierad verksamhet med 2,8 mnkr per år. Med utgångspunkt från utvecklingen och utfallet 2016 och 2017 och de erfarenheter tekniska kontoret under denna period tillskansar sig budgeterar tekniska kontoret en höjning av avfallstaxan under 2018 med 20 % för att kunna närma sig ett nollresultat Investeringar Bokslut Budget Budgetförslag KS 2016 Budgetförslag nämnd Verksamhet Verksamhetens kostnader -0,2-1,0-0,5-0,5-0,5-0,5 Nettokostnader -0,2-1,0-0,5-0,5-0,5-0,5 1.4 Förslag till budget 2016 Budgetförslaget präglas starkt av det faktum att Danderyds kommun har erbjudit separat matavfallsinsamling till alla abonnenter och de förändringar den nya avfallsentreprenaden för med sig. År 2016 och framåt innebär en fortsatt satsning på matavfallsinsamlingen i kommunen kombinerat med erbjudande av nya tjänster som tekniska nämnden har upphandlat. Budget för år 2016 innebär en underfinansiering av verksamheten. Det är också det första år där entreprenadsavtalet, nya avfallstaxan och de nya avfallsföreskrifterna påverkar på helårsbasis. Lärdomar och utveckling under 2016 kommer att följa med i arbetet med förslag på taxeförändringar under perioden. 1.5 Utmaningar inför framtiden En ny renhållningsentreprenad, ny avfallstaxa samt nya föreskrifter om avfall har under år 2015 implementerats. Detta medför både nya utmaningar och möjligheter för avfallsverksamheten. Införande av matavfallsinsamling har per halvåret 2015 genomförts i halva kommunen med ett resultat enligt plan och projektet kommer att slutföras under året. Först då ett fullständigt resultat av införandet finns att tillgå kan tekniska kontoret veta hur verksamhetens ekonomi kommer att påverkas. Under 2016 kommer fokus vara att bibehålla en god kvalitet på det insamlade matavfallet och införa flertalet nya extratjänster som den nya renhållningsentreprenaden möjliggör. Tjänster som dörrhämtning av farligt avfall, hämtning av textilavfall och fallfrukt kommer att erbjudas. De nya tjänsterna som avfallsverksamheten kan erbjuda bidrar till ökad materialåtervinning, vilket är ett av målen i kommunens avfallsplan. Under året har regeringen låtit meddela att kommunerna bör få insamlingsansvaret för returpapper och förpackningar. En utredare är tillsatt för att föreslå hur ansvaret ska utformas och resultatet ska enligt utredningsdirektiv presenteras senast mars Detta innebär en stor osäkerhet för hur avfallsverksamhetens uppdrag kan komma att se ut i framtiden. Samtidigt innebär förslaget även en stor möjlighet för Danderyds kommun att skapa ett insamlingssystem för förpackningar och returpapper anpassat efter kommunens efterfrågan och önskemål. Bilaga 3 Budget 2016 med plan Avfall 7(7)

Budget 2017 med plan Avfall

Budget 2017 med plan Avfall 2017 med plan 2018-2019 Avfall Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Mål... 3 2.1 Danderyds kommun genomför en väl utförd och trafiksäker hämtning av avfall samt erbjuder ett tillfredställande avfallstjänsteutbud...

Läs mer

Budget 2019 med plan Avfall

Budget 2019 med plan Avfall Budget 2019 med plan 2020-2021 Avfall Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Mål...3 2.1 Danderyds kommun genomför en väl utförd och trafiksäker hämtning av avfall samt erbjuder ett tillfredställande avfallstjänsteutbud...3

Läs mer

Delårsbokslut och prognos Avfall

Delårsbokslut och prognos Avfall Delårsbokslut och prognos 2 2016 Avfall Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Periodens resultat... 3 2.1 Driftredovisning... 3 2.2 Investeringsredovisning... 3 3 Viktiga händelser i verksamheten...

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2018 nämndversion. Avfall

Verksamhetsberättelse 2018 nämndversion. Avfall Verksamhetsberättelse 2018 nämndversion Avfall Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Periodens resultat...3 2.1 Driftredovisning...3 2.2 Investeringsredovisning...4 3 Viktiga händelser i verksamheten...4

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2016 nämndversion. Avfall

Verksamhetsberättelse 2016 nämndversion. Avfall Verksamhetsberättelse 2016 nämndversion Avfall Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Periodens resultat... 3 2.1 Driftredovisning... 3 2.2 Investeringsredovisning... 4 3 Viktiga händelser i verksamheten...

Läs mer

Delårsrapport med prognos Avfall

Delårsrapport med prognos Avfall Delårsrapport med prognos 2 2018 Avfall Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Periodens resultat...3 2.1 Driftredovisning...3 2.2 Investeringsredovisning...3 3 Viktiga händelser i verksamheten...4 4 Övergripande

Läs mer

Förslag till ny avfallstaxa för Danderyds kommun

Förslag till ny avfallstaxa för Danderyds kommun DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (9) Tekniska nämnden Förslag till ny avfallstaxa för Danderyds kommun Ärende Tekniska nämnden gav 2017-01-25, i uppdrag åt tekniska kontoret att utarbeta förslag till

Läs mer

Lätt att göra rätt! så tar vi hand om ditt avfall! En kortversion av Strängnäs kommuns avfallsplan

Lätt att göra rätt! så tar vi hand om ditt avfall! En kortversion av Strängnäs kommuns avfallsplan Lätt att göra rätt! så tar vi hand om ditt avfall! En kortversion av Strängnäs kommuns avfallsplan 2 / Avfallsplan Vem ansvar för vad? Kommunens ansvar Det är kommunen som ansvarar för att samla in och

Läs mer

1. Tekniska nämnden föreslår kommunfullmäktige att anta AVFALLSTAXA 2015, med ikraftträdande

1. Tekniska nämnden föreslår kommunfullmäktige att anta AVFALLSTAXA 2015, med ikraftträdande 2014-09-08_rev 2014-09-17 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE TN 2014/209-459 KFKS 2014/387-459 Tekniska nämnden Avfallstaxa 2015 Förslag till beslut 1. Tekniska nämnden föreslår kommunfullmäktige att anta AVFALLSTAXA

Läs mer

Människan i centrum Avfallshanteringen ska utgå från människans behov och vara anpassad både till den som lämnar och den som hämtar avfall.

Människan i centrum Avfallshanteringen ska utgå från människans behov och vara anpassad både till den som lämnar och den som hämtar avfall. Människan i centrum Avfallshanteringen ska utgå från människans behov och vara anpassad både till den som lämnar och den som hämtar avfall. Det innebär att insamlingen ska vara enkel, lätt att förstå och

Läs mer

Avfallstaxa Rev TJÄNSTESKRIVELSE TN 2014/ KFKS 2014/ Tekniska nämnden

Avfallstaxa Rev TJÄNSTESKRIVELSE TN 2014/ KFKS 2014/ Tekniska nämnden 2014-08-08 Rev 2014-08-21 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE TN 2014/209-459 KFKS 2014/387-459 Tekniska nämnden Avfallstaxa 2015 Förslag till beslut Tekniska nämnden noterar informationen om arbetet med utformningen

Läs mer

ST1 SOLLENTUNA KOMMUN

ST1 SOLLENTUNA KOMMUN ST1 SOLLENTUNA KOMMUN N»\ Kommunledningskontoret Lars Keski-Seppälä Tjänsteutlåtande Sidan 1 av 1 Dnr 2012/0510 KS-1 Diariekod: 473 Kommunstyrelsen Utredning om möjligheterna till fastighetsnära sortering

Läs mer

Bilaga 3 Miljöbedömning av avfallsplanen

Bilaga 3 Miljöbedömning av avfallsplanen Bilaga 3 Miljöbedömning av avfallsplanen Innehåll 1 Inledning...3 1.1 Bakgrund, syfte...3 1.2 Nollalternativ, om planen inte realiseras...3 1.3 Planalternativet...3 2 Nationella, regionala och lokala miljömål

Läs mer

Taxa för hushållsavfall och därmed jämförligt avfall 2017 Förslag från avfallsnämnden

Taxa för hushållsavfall och därmed jämförligt avfall 2017 Förslag från avfallsnämnden Utlåtande 2016:196 RV (Dnr 133-1500/2016) Taxa för hushållsavfall och därmed jämförligt avfall 2017 Förslag från avfallsnämnden Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. 1. Taxa

Läs mer

Kommunstyrelsen, Teknik - och fritidsnämnden

Kommunstyrelsen, Teknik - och fritidsnämnden KS/2014:149-450 Bilaga 2 Avfallsplan, 2014-02-11 Åtgärdsprogram Mätbara mål Åtgärd Ansvar Årtal 1.1 Mängden hushållsavfall (kärl- och säckavfall) per invånare ska år 2018 ha minskat med 5 % jämfört med

Läs mer

Det ska vara lätt att göra rätt

Det ska vara lätt att göra rätt Det ska vara lätt att göra rätt Nedbrutna slutmål för den gemensamma avfallsplanen för dig som bor och arbetar i kommunerna Danderyd, Järfälla, Lidingö, Sollentuna, Solna, Sundbyberg, Täby, Upplands Väsby

Läs mer

Bilaga 4 Delmålens koppling till nationella mål och nationell avfallsplan

Bilaga 4 Delmålens koppling till nationella mål och nationell avfallsplan Bilaga 4 ens koppling till nationella mål och nationell avfallsplan Planperiod 2013-2016 2 (7) Innehåll 1. SAMMANFATTNING... 3 2. SAMSTÄMMIGHET MED NATIONELLA AVFALLSPLANEN... 3 2.1. Hantering av avfall

Läs mer

KOMMUNAL AVFALLSPLAN FÖR ASKERSUND, HALLSBERG, LAXÅ, LEKEBERG

KOMMUNAL AVFALLSPLAN FÖR ASKERSUND, HALLSBERG, LAXÅ, LEKEBERG KOMMUNAL AVFALLSPLAN FÖR ASKERSUND, HALLSBERG, LAXÅ, LEKEBERG 2017-2020 FÖRORD Denna avfallsplan är framtagen av Sydnärkes kommunalförbund för alla medverkande kommuner i enlighet med 41 15 kap miljöbalken

Läs mer

mer med Förslag till nationellt miljömål.

mer med Förslag till nationellt miljömål. Bilaga 6 Uppföljning av föregående avfallsplan från år 2010 Detta är en uppföljning och utvärdering av föregående avfallsplan och avser utveckling till och med. Källa: Statistik från Sigtuna kommun och

Läs mer

På väg in i framtidens återvinning och återbruk

På väg in i framtidens återvinning och återbruk Söderhalls Renhållningsverk AB, SÖRAB, org.nr 556197-4022 Torggatan 11, plan 2, Box 63, 18621 Vallentuna Tel: 08-505 804 00 info@sorab.se www.sorab.se På väg in i framtidens återvinning och återbruk Idag

Läs mer

Sortera ännu mera? Förslaget utgår från EUs avfallshierarki avfallstrappan

Sortera ännu mera? Förslaget utgår från EUs avfallshierarki avfallstrappan Sortera ännu mera? Förslag till nya delmål för den gemensamma avfallsplanen för dig som bor och arbetar i kommunerna Danderyd, Järfälla, Lidingö, Sollentuna, Solna, Sundbyberg, Täby, Upplands Väsby och

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2016

VERKSAMHETSPLAN 2016 VERKSAMHETSPLAN 2016 1 Innehållsförteckning 1. Inledning Sid 3 2. Uppdraget 3 3. Verksamhetsbeskrivning 3 3.1 Förbundsledning 3 3.2 Insamling och behandling av hushållsavfall 4 3.3 Återvinningscentraler

Läs mer

Förslag till ny avfallstaxa för Sundbyberg stad 2016

Förslag till ny avfallstaxa för Sundbyberg stad 2016 2015-08-28 1 (7) Dnr -1073/2015 Stadsmiljö- och tekniska nämnden Förslag till ny avfallstaxa för Sundbyberg stad 2016 Beslutsunderlag Stadsmiljö- och serviceförvaltingens förslag till ny Avfallstaxa för

Läs mer

Upphandlingsdirektiv för upphandling av renhållningsentreprenad

Upphandlingsdirektiv för upphandling av renhållningsentreprenad 1(7) Tekniska nämnden Upphandlingsdirektiv för upphandling av renhållningsentreprenad Ärendet ska på tekniska nämndens uppdrag genomföra upphandling av insamlingstjänster för hushållsavfall och därmed

Läs mer

PM Ny avfallstaxa. Järfälla Kommun. 20 sep 2018

PM Ny avfallstaxa. Järfälla Kommun. 20 sep 2018 PM Ny avfallstaxa Järfälla Kommun Miljö- och avfallsbyrån i Mälardalen AB Kopparbergsvägen 8 722 13 Västerås Telefon: 073-980 37 20 E-post: info@milav.se Org.nr: 556864-6870 Bankgiro: 803-3128 www.milav.se

Läs mer

Införande av obligatorisk matavfallsinsamling i Stockholm. Motion (2011:38). Svar på remiss

Införande av obligatorisk matavfallsinsamling i Stockholm. Motion (2011:38). Svar på remiss Lovisa Wassbäck Avfall 08-508 465 61 lovisa.wassback@stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2011-10-19 Införande av obligatorisk matavfallsinsamling i Stockholm. Motion (2011:38). Svar på remiss

Läs mer

Justering av Avfallstaxa för Sundbybergs stad

Justering av Avfallstaxa för Sundbybergs stad 2013-09-04 1 (7) Stadsbyggnads- och miljönämnden Justering av Avfallstaxa för Sundbybergs stad Beslutsunderlag Förslag till Avfallstaxa för Sundbybergs stad. s skrivelse den 4 september 2013. Sammanfattning

Läs mer

Budget 2016 med plan 2017-2018. Vatten och avlopp

Budget 2016 med plan 2017-2018. Vatten och avlopp Budget 2016 med plan 2017-2018 Vatten och avlopp Innehållsförteckning 1 Vatten och avlopp... 3 1.1 Inledning... 3 1.2 Mål... 3 1.3 Ekonomi (budget)... 5 1.4 Förslag till budget 2016... 6 1.5 Utmaningar

Läs mer

VAD FINNS I SOPPÅSEN? SÖRAB:s

VAD FINNS I SOPPÅSEN? SÖRAB:s VAD FINNS I SOPPÅSEN? SÖRAB:s PLOCKANALYS 2016 En metod för att utvärdera den gemensamma avfallsplanen för Danderyd, Järfälla, Lidingö, Sollentuna, Solna, Sundbyberg, Täby, Upplands Väsby och Vallentuna.

Läs mer

Bilaga 3 Uppföljning av föregående avfallsplan

Bilaga 3 Uppföljning av föregående avfallsplan Grums, Kil, Hammarö och Forshaga kommuner Sida 1 av 5 Bilaga 3 Uppföljning av föregående avfallsplan 2009-2012 Mål 1: Minskade avfallsmängder Mängden säck- och kärl avfall till förbränning skall minska

Läs mer

VAD FINNS I SOPPÅSEN? SÖRAB:s

VAD FINNS I SOPPÅSEN? SÖRAB:s VAD FINNS I SOPPÅSEN? SÖRAB:s PLOCKANALYS 2016 En metod för att utvärdera den gemensamma avfallsplanen för Danderyd, Järfälla, Lidingö, Sollentuna, Solna, Sundbyberg, Täby, Upplands Väsby och Vallentuna.

Läs mer

Begäran att upphäva tidigare beslut om nytt insamlingssystem av hushållsavfall i Robertsfors kommun

Begäran att upphäva tidigare beslut om nytt insamlingssystem av hushållsavfall i Robertsfors kommun Ks 122 Dnr 9017/229.109 Begäran att upphäva tidigare beslut om nytt insamlingssystem av hushållsavfall i Robertsfors kommun Ärendebeskrivning Med anledning av de förändrade förutsättningarna i producentansvarsförordningarna

Läs mer

Avfall - Förslag till driftbudget 2017 med inriktning Dnr TN16/6-041

Avfall - Förslag till driftbudget 2017 med inriktning Dnr TN16/6-041 2016-09-08 Frida Palander Avfallsingenjör 08-124 577 87 frida.mattila@ekero.se Avfall - Förslag till driftbudget 2017 med inriktning 2018-2019 Dnr TN16/6-041 Sammanfattning Nollresultat budgeteras för

Läs mer

Förslag till föreskrifter om avfallshantering för Danderyds kommun

Förslag till föreskrifter om avfallshantering för Danderyds kommun 1(6) Tekniska nämnden Förslag till föreskrifter om avfallshantering för Danderyds kommun Ärendet Enligt bestämmelserna i 15 kap. miljöbalken ska det i varje kommun finnas en renhållningsordning med föreskrifter

Läs mer

Effektivt resursutnyttjande

Effektivt resursutnyttjande Nu sorterar vi mer! Avfallsplan för dig som bor och arbetar i kommunerna Danderyd, Järfälla, Lidingö, Sollentuna, Solna, Sundbyberg, Täby, Upplands Väsby och Vallentuna i samarbete med SÖRAB. Effektivt

Läs mer

Förslag till taxa för hushållsavfall och därmed jämförligt avfall 2016

Förslag till taxa för hushållsavfall och därmed jämförligt avfall 2016 2015-10-01 Dnr: 15NM3 1 (7) Mats Cronqvist Avfallsnämnden Förslag till taxa för hushållsavfall och därmed jämförligt avfall 2016 FÖRSLAG TILL BESLUT Avfallsnämnden föreslås besluta att att godkänna förslag

Läs mer

Uppföljning av mål och åtgärder i avfallsplan Sammanfattning

Uppföljning av mål och åtgärder i avfallsplan Sammanfattning Uppföljning av mål och åtgärder i avfallsplan 2014-2017 Sammanfattning Förklaring av symboler et är uppfyllt i nuvarande avfallsplan et är delvis uppnått i nuvarande avfallsplan et är inte uppnått i nuvarande

Läs mer

Kortversion avfallstaxan 2018

Kortversion avfallstaxan 2018 Kortversion avfallstaxan 2018 för Gävle, Hofors, Ockelbo, Sandviken och Älvkarleby kommun Priserna varierar beroende på hur ofta du har sophämtning, vilken storlek på kärlet du har, om du bor i villa eller

Läs mer

Bilaga 1, Samrådsredogörelse Presentationsmaterial Plan för avfallshantering i ett hållbart samhälle

Bilaga 1, Samrådsredogörelse Presentationsmaterial Plan för avfallshantering i ett hållbart samhälle Bilaga 1, Samrådsredogörelse Presentationsmaterial Plan för avfallshantering i ett hållbart samhälle Nu gör vi en gemensam avfallsplan för SÖRAB kommunerna Ett nytt angreppssätt som är kraftfullt och berör

Läs mer

BILAGA 4 - UPPFÖLJNING TIDIGARE AVFALLSPLAN

BILAGA 4 - UPPFÖLJNING TIDIGARE AVFALLSPLAN Uppföljning av tidigare avfallsplan 2009 2016 Under år 2008 arbetade Karlshamns, Olofströms och Sölvesborgs kommuner fram en gemensam avfallsplan under ledning av Västblekinge Miljö AB (VMAB). Planen fastställdes

Läs mer

Antagande av avfallsplan

Antagande av avfallsplan 2018-08-24 KS 18-1171 Sid 1 av 5 Handläggare: Mattias Andersson Till Titel: Projektledare Kommunstyrelsen E-post: Mattias.andersson@norrtalje.se Antagande av avfallsplan 2018-2021 Kommunstyrelsens arbetsutskott

Läs mer

Musik, sport och matsmarta tips

Musik, sport och matsmarta tips Företag Musik, sport och matsmarta tips 64 Företag Avfall, en fråga som berör alla 65 Organisation och ansvar Organisation och ansvar Avfallsfrågor berör alla i samhället. Många aktörer arbetar med avfallsfrågor

Läs mer

Kommunal Avfallsplan 2013-2017. Våra gemensamma steg mot en bättre miljö genom ökad resurshushållning och återvinning

Kommunal Avfallsplan 2013-2017. Våra gemensamma steg mot en bättre miljö genom ökad resurshushållning och återvinning Kommunal Avfallsplan 2013-2017 Våra gemensamma steg mot en bättre miljö genom ökad resurshushållning och återvinning Sammanfattning av förslag till Avfallsplan 2013 2017 Dalakommunerna Avesta Borlänge

Läs mer

Gemensam handlingsplan 2013

Gemensam handlingsplan 2013 handlingsplan 2013 Plan för avfallshantering i ett hållbart samhälle 1 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 3 2. Inledning... 3 3. Organisation och ansvarsområden... 6 3.1. Kontaktmannagruppen...

Läs mer

SORTERA MATAVFALL I FLERFAMILJSHUS GÖR MILJÖ- NYTTA LÅT ERT MATAVFALL BLI BIOGAS/ BIOGÖDSEL FLERFAMILJSHUS

SORTERA MATAVFALL I FLERFAMILJSHUS GÖR MILJÖ- NYTTA LÅT ERT MATAVFALL BLI BIOGAS/ BIOGÖDSEL FLERFAMILJSHUS SORTERA MATAVFALL I FLERFAMILJSHUS GÖR MILJÖ- NYTTA LÅT ERT MATAVFALL BLI BIOGAS/ BIOGÖDSEL FLERFAMILJSHUS Ett viktigt val Dags för er att välja nytt abonnemang Från den 1 november 2015 inför Danderyds

Läs mer

Avfallsplan för Eskilstuna kommun kortversion

Avfallsplan för Eskilstuna kommun kortversion Avfallsplan 2018-2022 för Eskilstuna kommun kortversion Beslutad av kommunfullmäktige 14 december 2017 Vår vision Året är 2022. I Eskilstuna arbetar vi aktivt med att minska mängden avfall. Begagnade produkter

Läs mer

Underlag till Länsstyrelsens sammanställning

Underlag till Länsstyrelsens sammanställning Bilaga 7 Underlag till Länsstyrelsens sammanställning 1(5) 1 Administrativa uppgifter Kommuner: Nyköping och Oxelösund År: 2010 Datum när planen antogs: 2012-XX-XX (Nyköping) och 2012-XX-XX (Oxelösund)

Läs mer

Frågor och svar om avfallstaxan 2018

Frågor och svar om avfallstaxan 2018 Frågor och svar om avfallstaxan 2018 Detta PM med frågor och svar är ett komplement till beslutsunderlaget om avfallstaxan, som ska beslutas i medlemskommunerna under hösten 2017. Hör gärna av er med ytterligare

Läs mer

Kortversion avfallstaxan 2019

Kortversion avfallstaxan 2019 Kortversion avfallstaxan 2019 för Gävle, Hofors, Ockelbo, Sandviken och Älvkarleby kommun Priserna varierar beroende på hur ofta du har sophämtning, vilken storlek på kärlet du har, om du bor i villa eller

Läs mer

Matavfallsutredningen Bilaga 1. vad som krävs för att införa matavfallsinsamling i stor skala

Matavfallsutredningen Bilaga 1. vad som krävs för att införa matavfallsinsamling i stor skala Matavfallsutredningen Bilaga 1 Inledning Vid nämndsammanträdet 2010-10-20 gav tekniska nämnden uppdrag åt förvaltningen att utreda möjligheterna för insamling av hushållens matavfall för biogasproduktion.

Läs mer

BILAGA 7 - MILJÖBEDÖMNING

BILAGA 7 - MILJÖBEDÖMNING Miljöbedömning av gemensam avfallsplan för Karlshamns, Sölvesborgs och Olofströms kommuner En ny avfallsplan för kommunerna Karlshamn, Olofström och Sölvesborg för perioden 2018 2025 är under framtagning.

Läs mer

Grundavgifter och rörliga avgifter

Grundavgifter och rörliga avgifter Förslag till avfallstaxa för Danderyds kommun Följande dokument presenterar förslag till ny avfallstaxa för Danderyds kommun. Tekniska kontorets förslag är att den nya taxan skall träda i kraft 1 april

Läs mer

AVFALLSPLAN. Härjedalens kommun 2014-2017

AVFALLSPLAN. Härjedalens kommun 2014-2017 AVFALLSPLAN Härjedalens kommun 2014-2017 Vision Härjedalens kommun skall vara ett föredöme och ligga i framkant när det gäller avfallshantering generellt och våra gäster skall märka detta och vilja vara

Läs mer

Avfallstaxa Lindesbergs kommun 2016

Avfallstaxa Lindesbergs kommun 2016 Avfallstaxa Lindesbergs kommun 2016 Innehållsförteckning Allmänt... 3 Administrativa regler... 3 Grundavgift och Rörlig avgift... 3 Val av abonnemang... 4 Villa, helårsabonnemang... 5 Fritidshus, hämtning

Läs mer

Insamlingssystem för fastighetsnära hämtning av sorterat hushållsavfall

Insamlingssystem för fastighetsnära hämtning av sorterat hushållsavfall Insamlingssystem för fastighetsnära hämtning av sorterat hushållsavfall En ingående beskrivning av projektet Kompletterande informationsbroschyr till tjänstemannautlåtandet kring nytt insamlingssystem

Läs mer

Förslag om insamling av matavfall och minskning av matsvinn Motion den 16 november 2015 av Rolf Wasteson med flera (V)

Förslag om insamling av matavfall och minskning av matsvinn Motion den 16 november 2015 av Rolf Wasteson med flera (V) 2016-01-08 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2015/751-456 Kommunstyrelsen Förslag om insamling av matavfall och minskning av matsvinn Motion den 16 november 2015 av Rolf Wasteson med flera (V) Förslag till beslut

Läs mer

Insamlingssystem för fastighetsnära hämtning av sorterat hushållsavfall i Rimbo

Insamlingssystem för fastighetsnära hämtning av sorterat hushållsavfall i Rimbo TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Mattias Andersson, Avfallsutredare Telefon: 0176-71355 E-post: mattias.andersson@norrtalje.se Dnr: KLML 15-359 Till Teknik och klimat nämnden Insamlingssystem för fastighetsnära

Läs mer

Avfallstaxa Hällefors kommun 2015

Avfallstaxa Hällefors kommun 2015 Avfallstaxa Hällefors kommun 2015 Innehållsförteckning Allmänt... 3 Administrativa regler. 3 Grundavgift och Rörlig avgift.. 3 Val av abonnemang... 4 Renhållningsavgifter 4 Grundavgifter 4 Helårsabonnemang

Läs mer

AVFALLSPLAN

AVFALLSPLAN Laxå januari 2013 LAXÅ KOMMUN AVFALLSPLAN 2013-2016 Antagen av kommunfullmäktige 2013-02-13, 7 Dnr KS 2012294-450 FÖRORD Denna plan utgör Laxå kommuns avfallsplan i enlighet med 11 15 kap miljöbalken och

Läs mer

Bilaga 7. Begreppsförklaringar

Bilaga 7. Begreppsförklaringar Bilaga 7 sförklaringar Avfallsplan 2012-2015 för Lomma kommun 2010-12-01 sförklaring och definitioner Avfall Avfall Web Avfallshantering Avfallshierarki Avfallsminimering Avfallsplan Avslutade deponier

Läs mer

PM AVFALL TN Driftbudget för Dnr TN18/ Sammanfattning. Tomas Öhman

PM AVFALL TN Driftbudget för Dnr TN18/ Sammanfattning. Tomas Öhman 2018-09-20 Tomas Öhman asa.westerberg@ekero.se AVFALL TN Driftbudget för 2019-20211 Dnr TN18/6-0216 Sammanfattning Nollresultat budgeteras för samtliga år. Miljöstyrande taxa kommer fortsätta att implementeras.

Läs mer

Björn Furugren Beselin (C) Ordförande Henrik Enskär Sekreterare Tfn:

Björn Furugren Beselin (C) Ordförande Henrik Enskär Sekreterare Tfn: KALLELSE KOMMUNSTYRELSENS TEKNIK- OCH FASTIGHETSUTSKOTT 2019-04-10 Tid och plats 15:00-17:00 Bällstarummet Övriga kallade Johan Carselind, Chef för Gatu- och Parkavdelningen, Björn Sundblad, Fastighetschef,

Läs mer

Remissynpunkter RUFS 2050"

Remissynpunkter RUFS 2050 Stockholms läns landsting Tillväxt- och regionplaneförvaltningen Remissynpunkter RUFS 2050" Dnr: TRN 2016-0047 SÖRAB är ett regionalt avfallsbolag i norra Stockholms län som ägs av kommunerna Danderyd,

Läs mer

Ny kommunal avfallstaxa. för flerfamiljshus och verksamheter

Ny kommunal avfallstaxa. för flerfamiljshus och verksamheter Ny kommunal avfallstaxa för flerfamiljshus och verksamheter 1 Varsågod Ny avfallstaxa gäller från 1 april 2012. Här kommer information till dig som fastighetsägare om den nya avfallstaxan som gäller för

Läs mer

Flerbostadshus och verksamheter. Avfallstaxa. Sala kommun

Flerbostadshus och verksamheter. Avfallstaxa. Sala kommun Flerbostadshus och verksamheter Avfallstaxa Sala kommun Avfallstaxa Sala kommun Antagen av Sala kommunfullmäktige. I den här Avfallstaxan hittar du kostnader för de vanligaste avfallsabonnemangen, extra

Läs mer

Avfallstaxa Lindesbergs kommun 2019

Avfallstaxa Lindesbergs kommun 2019 Avfallstaxa Lindesbergs kommun 2019 Innehållsförteckning Allmänt... 3 Administrativa regler... 3 Grundavgift och Rörlig avgift... 3 Val av abonnemang... 4 Villa, helårsabonnemang... 5 Fritidshus, hämtning

Läs mer

Kap 6.2 Verksamheters avfall - En tydligare ansvarsfördelning mellan kommuner och verksamhetsutövare

Kap 6.2 Verksamheters avfall - En tydligare ansvarsfördelning mellan kommuner och verksamhetsutövare 1 Kap 6.2 Verksamheters avfall - En tydligare ansvarsfördelning mellan kommuner och verksamhetsutövare ÅI tillstyrker förslaget att verksamheter får ta ansvar för allt sitt avfall, dvs definitionen av

Läs mer

Avfallstaxa Hällefors kommun 2019

Avfallstaxa Hällefors kommun 2019 Avfallstaxa Hällefors kommun 2019 Innehållsförteckning Allmänt... 3 Administrativa regler... 3 Grundavgift och Rörlig avgift... 3 Val av abonnemang... 4 Villa, helårsabonnemang... 5 Fritidshus, hämtning

Läs mer

Askersunds kommuns avfallsplan ASKERSUNDS KOMMUNS AVFALLSPLAN E-post: Askersund

Askersunds kommuns avfallsplan ASKERSUNDS KOMMUNS AVFALLSPLAN E-post: Askersund s avfallsplan 2013-2016 ASKERSUNDS KOMMUNS AVFALLSPLAN 2013-2016 s avfallsplan 2013-2016 FÖRORD Denna plan utgör s avfallsplan i enlighet med 11 15 kap miljöbalken och Naturvårdsverkets föreskrifter om

Läs mer

Avfallsplan

Avfallsplan Renhållningsordning Avfallsplan 2018-2022 Bilaga 1. Miljöbedömning Datum: 2018-04-20 1 Innehåll Bakgrund... 3 Bedömningsgrunder och avgränsning... 3 Alternativ... 5 Nollalternativ... 5 Planalternativ...

Läs mer

Förvaltningsberättelse 2013 för Avfallsverksamheten

Förvaltningsberättelse 2013 för Avfallsverksamheten Bilaga 6 Förvaltningsberättelse 2013 för Avfallsverksamheten Avfall Avfallsverksamheten ansvarar för insamling och omhänertagane av hushållsavfall och ärme jämförligt hushållsavfall från verksamheter.

Läs mer

Förslag till Avfalls- och slamtaxa för Lindesbergs kommun 2017

Förslag till Avfalls- och slamtaxa för Lindesbergs kommun 2017 Tjänsteskrivelse 2016-08-03 Dnr: BKT2016-364-2 1 (2) Handläggare Britt-Inger Fallström Förslag till Avfalls- och slamtaxa för Lindesbergs kommun 2017 Förslag till beslut Direktionen föreslås besluta att

Läs mer

BILAGA 1 HANDLINGSPLAN MED AKTIVITETER

BILAGA 1 HANDLINGSPLAN MED AKTIVITETER BILAGA 1 HANDLINGSPLAN MED AKTIVITETER I denna bilaga presenteras aktiviteter för att uppnå målen i avfallsplanen. Syftet med aktiviteterna är bland annat att minska mängden avfall och att omhändertagandet

Läs mer

Taxa för hushållsavfall och därmed jämförligt avfall 2016 (fr o m 1 januari 2016) Förslag från avfallsnämnden

Taxa för hushållsavfall och därmed jämförligt avfall 2016 (fr o m 1 januari 2016) Förslag från avfallsnämnden Utlåtande 2015:138 RV (Dnr 134-1528/2015) Taxa för hushållsavfall och därmed jämförligt avfall 2016 (fr o m 1 januari 2016) Förslag från avfallsnämnden Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar

Läs mer

ÅTERVINNiNg SATT I SYSTEM

ÅTERVINNiNg SATT I SYSTEM ÅTERVINNiNg SATT I SYSTEM Det har hänt mycket på avfallsfronten. Till mitten av 1800-talet slängde människor sina sopor lite varstans utan att någon protesterade. Kanske klagades det på stanken, men annars

Läs mer

Flerbostadshus och verksamheter. Avfallstaxa. Heby kommun

Flerbostadshus och verksamheter. Avfallstaxa. Heby kommun Flerbostadshus och verksamheter Avfallstaxa Heby kommun Avfallstaxa Heby kommun Antagen av Heby kommunfullmäktige. Taxan gäller från och med 2017-01-01 I den här Avfallstaxan hittar du kostnader för de

Läs mer

Förslag till Avfallstaxa 2019 för Nora kommun

Förslag till Avfallstaxa 2019 för Nora kommun TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Dnr SBB2018-671 Britt-Inger Fallström 2018-08-28 Förslag till Avfallstaxa 2019 för Nora kommun Förslag till beslut Direktionen föreslås besluta att godkänna föreslagen Avfallstaxa

Läs mer

Förslag till Avfalls- och slamtaxa för Ljusnarsbergs kommun 2017

Förslag till Avfalls- och slamtaxa för Ljusnarsbergs kommun 2017 Tjänsteskrivelse 2016-08-03 Dnr: BKT2016-364-3 1 (2) Handläggare Britt-Inger Fallström Förslag till Avfalls- och slamtaxa för Ljusnarsbergs kommun 2017 Förslag till beslut Direktionen föreslås besluta

Läs mer

Varför en avfallsplan?

Varför en avfallsplan? Varför en avfallsplan? Enligt miljöbalken är varje kommun skyldig att ha en avfallsplan. Planen ska omfatta allt slags avfall men fokuserar på det avfall som kommunen ansvarar för. Planen beskriver kommunernas

Läs mer

Förslag till Avfallstaxa 2019 för Lindesbergs kommun

Förslag till Avfallstaxa 2019 för Lindesbergs kommun TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) Dnr SBB2018-671 Britt-Inger Fallström 2018-08-28 Förslag till Avfallstaxa 2019 för Lindesbergs kommun Förslag till beslut Direktionen föreslås besluta att godkänna föreslagen Avfallstaxa

Läs mer

Förslag till Avfallstaxa 2018 för Nora kommun

Förslag till Avfallstaxa 2018 för Nora kommun TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) Dnr SBB2017-319 Britt-Inger Fallström 2017-09-13 Förslag till Avfallstaxa 2018 för Nora kommun Förslag till beslut Direktionen föreslås besluta att godkänna föreslagen Avfallstaxa

Läs mer

Vad är DalaAvfall - Avfallsplanen - Ny lagstiftning - Vad händer med avfallet, varför sortera?

Vad är DalaAvfall - Avfallsplanen - Ny lagstiftning - Vad händer med avfallet, varför sortera? 2019-05-07 - Vad är DalaAvfall - Avfallsplanen - Ny lagstiftning - Vad händer med avfallet, varför sortera? DalaAvfall är ett samverkansorgan mellan kommunernas avfallsverksamheter med ansvar för hushållsavfall

Läs mer

Avfallstaxa Lindesbergs kommun 2015

Avfallstaxa Lindesbergs kommun 2015 Avfallstaxa Lindesbergs kommun 2015 Innehållsförteckning Allmänt... 3 Administrativa regler. 3 Grundavgift och Rörlig avgift.. 3 Val av abonnemang... 4 Renhållningsavgifter 4 Grundavgifter 4 Helårsabonnemang

Läs mer

2019 7/5 Workshop Styrgrupp och projekt Maj 9/5 Projektgruppsmöte 13/5 Styrgruppsmöte Juni 25/6 Styrgruppsmöte Juli Augusti September 3/9-4/9 Handlingsplanekonferens Oktober 22/10 Styrgruppen godkänner

Läs mer

Flerbostadshus och verksamhet. Avfallstaxa. Köping kommun

Flerbostadshus och verksamhet. Avfallstaxa. Köping kommun Flerbostadshus och verksamhet Avfallstaxa Köping kommun Avfallstaxa Köpings kommun Antagen av Köpings kommunfullmäktige Taxan gäller från och med 2018-05-01 Allmänt I den här avfallstaxan hittar du kostnader

Läs mer

Utlåtande 2017:249 RV (Dnr /2017)

Utlåtande 2017:249 RV (Dnr /2017) Utlåtande 2017:249 RV (Dnr 133-1699/2017) Taxa för hushållsavfall och därmed jämförligt avfall 2018 Inklusive taxa för skrymmande hushållsavfall med mera samt slam och latrin Förslag från avfallsnämnden

Läs mer

Gemensam handlingsplan 2013

Gemensam handlingsplan 2013 handlingsplan 2013 Plan för avfallshantering i ett hållbart samhälle 1 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 3 2. Inledning... 3 3. Organisation och ansvarsområden... 6 3.1. Kontaktmannagruppen...

Läs mer

Yttrande över promemoria om Mer fastighetsnära insamling av förpackningsmaterial och returpapper utveckling av producentansvaren. Ärende M2018/00852/R

Yttrande över promemoria om Mer fastighetsnära insamling av förpackningsmaterial och returpapper utveckling av producentansvaren. Ärende M2018/00852/R m.registrator@regeringskansliet.se Yttrande över promemoria om Mer fastighetsnära insamling av förpackningsmaterial och returpapper utveckling av producentansvaren. Ärende M2018/00852/R Söderhalls renhållningsverk

Läs mer

BILAGA 5 - MILJÖBEDÖMNING

BILAGA 5 - MILJÖBEDÖMNING BILAGA 5 - MILJÖBEDÖMNING INNEHÅLL 1 INLEDNING... 3 2 BEHOVSBEDÖMNING... 3 3 MILJÖBEDÖMNING... 4 3.1 SYFTE... 4 3.2 SAMRÅD... 4 3.3 AVFALLSPLAN 2018-2023... 4 3.4 ALTERNATIV... 5 3.4.1 Bakgrund... 5 3.4.2

Läs mer

Avfallstaxa Lindesbergs kommun 2018

Avfallstaxa Lindesbergs kommun 2018 Avfallstaxa Lindesbergs kommun 2018 Innehållsförteckning Allmänt... 3 Administrativa regler... 3 Grundavgift och Rörlig avgift... 3 Val av abonnemang... 4 Villa, helårsabonnemang... 5 Fritidshus, hämtning

Läs mer

Avfallstaxa Ljusnarsbergs kommun 2018

Avfallstaxa Ljusnarsbergs kommun 2018 Avfallstaxa Ljusnarsbergs kommun 2018 Innehållsförteckning Allmänt... 3 Administrativa regler... 3 Grundavgift och Rörlig avgift... 3 Val av abonnemang... 4 Villa, helårsabonnemang... 5 Fritidshus, hämtning

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2017 VO 14- Renhållning. Utgåva: Verksamhetsberättelse 2017 Rapportperiod: Organisation: Vo 14 - Renhållning

Verksamhetsberättelse 2017 VO 14- Renhållning. Utgåva: Verksamhetsberättelse 2017 Rapportperiod: Organisation: Vo 14 - Renhållning Verksamhetsberättelse 2017 VO 14- Renhållning Utgåva: Verksamhetsberättelse 2017 Rapportperiod: 2017-12-31 Organisation: Vo 14 - Renhållning Viktiga händelser 1 INNEHÅLL VIKTIGA HÄNDELSER... 2 UPPFÖLJNING

Läs mer

Nu sänker vi. avfallstaxan! för dig som bor i enfamiljshus

Nu sänker vi. avfallstaxan! för dig som bor i enfamiljshus Nu sänker vi avfallstaxan! för dig som bor i enfamiljshus Visste du att vi har sänkt din grundavgift med 25%? Varsågod! Du som fastighetsägare kan glädjas åt lägre avgifter för din avfallshantering. Från

Läs mer

Handlingsplan för ökad insamling av matavfall i Stockholm stad för biologisk behandling

Handlingsplan för ökad insamling av matavfall i Stockholm stad för biologisk behandling IDROTTSFÖRVALTNINGEN DRIFTAVDELNINGEN SID 1 (5) 2013-02-21 IDN 2013-03-19 Handläggare: Elvy Löfvenberg Telefon: 508 26 746 Till idrottsnämnden Handlingsplan för ökad insamling av matavfall i Stockholm

Läs mer

Avfallstaxa Ljusnarsbergs kommun 2016

Avfallstaxa Ljusnarsbergs kommun 2016 Avfallstaxa Ljusnarsbergs kommun 2016 Innehållsförteckning Allmänt... 3 Administrativa regler... 3 Grundavgift och Rörlig avgift... 3 Val av abonnemang... 4 Villa, helårsabonnemang... 5 Fritidshus, hämtning

Läs mer

Insamlingssystem för fastighetsnära hämtning av sorterat hushållsavfall i Norrtälje kommun

Insamlingssystem för fastighetsnära hämtning av sorterat hushållsavfall i Norrtälje kommun 1(10) TJÄNSTEMANNAUTLÅTANDE 2016-04-15 Handläggare: Mattias Andersson Telefon: 0176-713 55 E-post: mattias.andersson@norrtalje.se Dnr: KLML 15-359 Till: Teknik- och klimatnämndens arbetsutskott Insamlingssystem

Läs mer

Förslag till Avfallstaxa 2018 för Lindesbergs kommun

Förslag till Avfallstaxa 2018 för Lindesbergs kommun TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) Dnr SBB2017-319 Britt-Inger Fallström 2017-09-13 Förslag till Avfallstaxa 2018 för Lindesbergs kommun Förslag till beslut Direktionen föreslås besluta att godkänna föreslagen Avfallstaxa

Läs mer

Avfallstaxan 2016. Grundavgift och hämtningsavgift. Miljöstyrande priser för sophantering. för Gävle, Hofors, Ockelbo, Sandviken och Älvkarleby kommun

Avfallstaxan 2016. Grundavgift och hämtningsavgift. Miljöstyrande priser för sophantering. för Gävle, Hofors, Ockelbo, Sandviken och Älvkarleby kommun Avfallstaxan 2016 för Gävle, Hofors, Ockelbo, Sandviken och Älvkarleby kommun Priserna varierar beroende på hur ofta du har sophämtning, vilken storlek på kärlet du har, om du bor i villa eller lägenhet

Läs mer

Bilaga 1 Konsekvensanalys av avfallsplanen

Bilaga 1 Konsekvensanalys av avfallsplanen Bilaga 1 Konsekvensanalys av avfallsplanen Innehåll Inledning... 3 1 Målområde 1 Förebygga avfall... 3 1.1 Syfte... 3 1.2 Konsekvenser... 3 2 Målområde 2 Säkra hanteringen av farligt avfall... 4 2.1 Syfte...

Läs mer

." ~ i.'\ "~.l.. BERGSLAGENS 7;..--) KOMMUNALTEKNIK. Förslag till Avfallstaxa. Nora kommun ..!:'...

. ~ i.'\ ~.l.. BERGSLAGENS 7;..--) KOMMUNALTEKNIK. Förslag till Avfallstaxa. Nora kommun ..!:'... ." ~ i.'\ "~.l.. BERGSLAGENS 7;..--) KOMMUNALTEKNK Förslag till Avfallstaxa Nora kommun 2016..!:'... nnehål lsförtecknin g Allmänt,,'..,... 3 Administrativa regler... 3 Grundavgift och Rörlig avgift......

Läs mer