Grundavgifter och rörliga avgifter

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Grundavgifter och rörliga avgifter"

Transkript

1 Förslag till avfallstaxa för Danderyds kommun Följande dokument presenterar förslag till ny avfallstaxa för Danderyds kommun. Tekniska kontorets förslag är att den nya taxan skall träda i kraft 1 april Den nya taxan i korthet Avfallsverksamheten har under åren ackumulerat ett överskott som sista december 2010 var på 5,8 mkr. Avfallskollektivet är en avgiftsfinansierad verksamhet och skall över åren uppvisa en ekonomi i balans. Ackumulerade överskott måste således återföras till avfallskollektivet. Det mest fördelaktiga sättet att hantera överskottet är genom taxesänkning. Förslaget som tekniska kontoret har arbetat fram innebär att avfallsverksamheten budgeterar för ett underskott under en period om tre år. Under den tidsperioden skall det ackumulerade överskottet har återförts till avfallskollektivet. Nästa driftsupphandling utförs Efter driftsupphandlingen arbetas en ny taxa fram utifrån de förutsättningar ett nytt entreprenadsavtal ger. I det fall tekniska kontoret i nästa avtal upphandlar separat insamling av matavfall från hushåll kan kostnaderna för avfallshanteringen bli högre. Det tillsammans att då gällande taxa bygger på en underfinansiering kan komma att innebära omfattande taxeökningar perioden 2014 och framåt. Tekniska kontoret föreslår en revidering av avfallstaxan som innebär både sänkning av grundavgifter och tilläggsavgifter. Eftersom tilläggsavgifterna är extratjänster som hushållen och verksamheterna kan beställa efter behov finns det en osäkerhet i anslutningsgraden och därmed hur kostnaderna faller ut. Om föreslagna sänkningar av grund- och tilläggsavgifter visar sig vara otillräckliga för att återföra det ackumulerade överskottet inom stipulerad tid kommer ytterligare en sänkning av grundavgifterna att föreslås till år Förutom sänkta avgifter har tekniska kontoret arbetat fram ett förslag till reviderad taxa som är mer miljöstyrande, erbjuder högre service och styr mot en bättre arbetsmiljö. Nya tjänster införs eller kombineras för att öka servicegraden mot hushållen. Behållarlösningar och tjänster som innebär hög belastning för renhållningspersonalen blir dyrare eller tas bort helt. Avgifter för t.ex. utsortering av matavfall för verksamheter blir mer miljöstyrande. Allt detta är i linje med av kommunfullmäktige antagen avfallsplan. Grundavgifter och rörliga avgifter Grundavgifter I revideringsförslaget har strukturen för avgifterna inte ändrats. Grundavgiften tas ut per behållare och hämtintervall för enfamiljshus, flerfamiljshus och verksamheter. För sopsug är grundavgiften baserad på antal lägenheter (s.k. lägenhetsavgift). Kunder som har säck debiteras en högre grundavgift än abonnenter med kärl eftersom den rörliga avgiften för säckabonnemang är inkluderad i priset.

2 I föreslagen taxa sänks grundavgifterna för kärlhantering och sopsug med ca 25 % medan avgifterna för säckhantering höjs p.g.a. arbetsmiljöbelastning eller förblir oförändrade. Hushåll på Tranholmen som har säckhantering får en likvärdig sänkning av grundavgifterna som kärlabonnenter på fastlandet. Säckhantering är en insamlingsform som tekniska kontoret vill fasa ut och ersätta med andra behållarlösningar med viktregistrering. Både ur arbetsmiljösynpunkt och miljöstyrningssynpunkt är säckhantering ett sämre alternativ. Idag förekommer säckhantering främst inom verksamheter men även från enstaka flerfamiljshus och enfamiljshus. Tekniska kontoret kommer i den föreslagna taxan att erbjuda tömning av nedgrävda behållare. Hantering av avfall i nedgrävda behållare har ett antal fördelar då det minskar manuell hantering från enskilda kärl och minskar behovet av yta för avfallshantering i t.ex. soprum. Eftersom nedgrävda behållare rymmer stor mängd avfall kan hämtintervallet bli glesare vilket bidrar till färre transporter. För att få glesare tömning än 1 ggr/ v krävs dispens från tekniska kontoret enligt gällande avfallsföreskrifter. Konstruktionen på taxan föreslås följa den struktur som andra gemensamhetslösningar har i kommunen; en grundavgift per utställd volym och en rörlig viktbaserad avgift. För att motivera fastighetsägare att gräva ned behållare föreslår tekniska kontoret att grundavgiften sätts lägre än grundavgiften för motsvarande volym kärl. Denna behållarlösning är mest fördelaktig för fastighetsägare som genererar stora volymer avfall. Rörliga avgifter Rörlig avgift tas ut som en viktbaserad avgift för kärl, sopsug och nedgrävda behållare. För abonnenter med säck är viktavgiften inkluderad i hämtpriset (det går inte att debitera viktavgift för säck). Syftet med viktavgiften är att skapa en rättvisare fördelning av kostnaderna mellan olika abonnenter och att ge incitament till källsortering. Ungefär 75 % av allt hushållsavfall som kommunen omhändertar vägs in och är föremål för rörligt taxeuttag. Viktavgiften utgör ca 50 % av avfallsverksamhetens intäkter. Variationer i mängder hushållsavfall kan därmed starkt påverka verksamhetens ekonomi. Om mängderna ökar kraftigt genererar detta ett överskott. Sedan finanskrisen har mängderna hushållsavfall nationellt sätt minskat. I Danderyd har mängderna hushållsavfall minskat med ca 2,1 % mellan och trenden verkar hålla i sig. Tekniska kontoret tror att mängderna för 2011 troligen inte kommer att stiga jämfört med 2010 års siffror om konjunkturläget (tillväxten i ekonomin) inte förbättras. Avfallsverksamhetens kostnader till Sörab för behandling av brännbart avfall och matavfall kommer under 2012 att sjunka med 12 %. Trots lägre behandlingskostnader förslår tekniska kontoret att låta viktavgiften förbli oförändrad. Den nuvarande viktavgiften på 2,70 kr/kg inkl. moms ligger på en rimlig, incitamentgivande, nivå.

3 Osäkerheter Tekniska nämnden har gett tekniska kontoret i uppdrag att samla in matavfall från hushåll i ett testområde. Hushåll som deltar i förstudien kommer troligen inte att debiteras en viktavgift för sitt utsorterade matavfall vilket i så fall kommer att minska andelen viktregistrerat avfall med ca 90 ton på årsbasis. För att möjliggöra för verksamheter att sortera ut sitt matavfall från den brännbara fraktionen erbjuder tekniska kontoret en tjänst som heter Gröna linjen. De verksamheter som är anslutna sig till gröna linjen sorterar ut sitt matavfall i kärl som sedan rötas till biogas och biogödsel. Det utsorterade matavfallet från verksamheter kommer i nya taxan att vara föremål för viktdebitering. Rörliga avgiften för utsorterat matavfall föreslås bli 1,5 kr/kg i Gröna linjen vilket är 1,20 kr lägre per kilo jämfört med den brännbara fraktionen. Kommunen arbetar tillsammans med renhållningsentreprenören för att förbättra arbetsmiljön på en rad hämtställen. Arbetet kommer att medföra förändrade abonnemang och övergång från säckhantering till kärlhantering. Detta kommer att resultera i att andelen kunder med viktdebitering kommer att öka. Prognos Tekniska kontoret räknar med att mängden hushållsavfall kommer att ligga på 2010 års nivå. Förändringar i abonnemang kan påverka behållarstatistiken och öka andelen hushållsavfall som blir föremål för vägning. Det är dock svårt att förutspå hur en sådan förändring kommer att påverka verksamhetens ekonomiska utfall. Under 2012 beräknas inga kunder gräva ned behållare. Nya abonnemang kommer troligen att tillkomma framöver. Insamlade mängder matavfall via gröna linjen och testområdet kommer troligen att uppgå till ca 450 ton per år. Dessa mängder redovisas inte i prognosen nedan. Sammanfattning Sänkta avgifter för kärlhantering med ca 25 %. Sänkta avgifter för hushåll på Tranholmen med ca 25%. Sänkta avgifter för sopsugsabonnenter med ca 25 %. Oförändrade avgifter för säckabonnenter; specialsäck handel 160 liter (multi säck), säck 240 liter, säck 350 liter. Höjd avgift för komprimerad säck med 20 %. Oförändrad viktavgift för brännbart avfall. Införandet av en ny viktavgift för utsorterat matavfall från verksamheter som är ca 45 % lägre än rörliga avgiften för brännbart. Ny tjänst och taxa för nedgrävda behållare.

4 Tilläggsavgifter Tilläggstjänster är sådana tjänster som abonnenterna fritt kan nyttja utifrån behov. Det är t.ex. fastighetsnära hämtning av grovavfall, trädgårdsavfall och returpapper. I nuvarande taxa är de flesta tilläggsavgifter satta utifrån verksamhetens kostnad för tjänsten (med undantag för hämtning av kylmöbler). I det nya taxeförslaget har tekniska kontoret valt att sänka avgifterna för en rad tilläggstjänster, även för de tjänster vars produkter omfattas av ett s.k. producentansvar. Anledningen är att sänkta avgifter innebär ökad service till kommuninvånarna och att fler tilläggstjänster minskar det totala transportbehovet. Miljöbalken möjliggör en miljöstyrning av renhållningsavgifterna (kap 27, 5 ). I andra stycker framkommer att avgiften får tas ut på ett sådant sätt att återanvändning, återvinning eller annan miljöanpassad avfallshantering främjas. I praktiken innebär detta en öppning för miljöstyrande taxesättningar. Gångvägstillägg I nuvarande entreprenadsavtal hämtas avfallsbehållare inom 10 meter från sopbilens uppsamlingsplats utan särkskild avgift för abonnenten. För de fastighetsägare som har behov av att få sin avfallsbehållare hämtad längre in på tomten utgår en särskild avgift för gångväg och denna tjänst nyttjas av ca 1100 abonnenter. I nuvarande taxan finns dock ingen övre gräns för hur lång gångvägen tillåts att vara. I vissa fall måste renhållningspersonalen gå upp emot 85 meter vid hämtningstillfället vilket inte är förenligt med en god arbetsmiljö. Tekniska kontoret föreslår att avgiften för gångvägstillägg för säckhantering höjs då detta är en icke önskvärd hantering ur arbetsmiljösynpunkt. Förslagen höjning gör att gångvägstillägg för säckhantering blir dubbelt så dyr som tillägg för kärlhantering (som lämnas oförändrad). För att minska arbetsmiljöbelastningen ytterligare föreslår tekniska kontoret att en maxgräns om 50 meter enkel väg införs för hämtning av kärl. Införandet av denna maxgräns skulle innebära förändring för ca 70 abonnenter. I revideringsförslaget förtydligas även att gångvägstillägg inte kan beställas för kärl större än 240 liter och inte heller vid hämtning av returpapper och trädgårdsavfall i kärl. Returpapper och trädgårdsavfall är fraktioner som väger mycket och därför är olämpliga att dra i kärl långa sträckor. En annan post som tas bort från taxan är gångväg för trappsteg. Matavfall Det råder en stor brist på utsorterat matavfall som råvara till biogasproduktion. Danderyd har i nuvarande taxa ingen utsortering av matavfall från hushållen, men verksamheter i kommunen har möjlighet att sortera ut sitt matavfall från den brännbara fraktionen. Idag tillhandahåller kommunen två olika tjänster till verksamheter som vill sortera ut sitt matavfall. Verksamheterna kan dels sortera ut matavfall i mindre plastsäckar som tillsammans med det brännbara avfallet förbränns. Tjänsten heter Röda linjen. Denna hantering väljs för att undvika att kärlen för brännbart avfall inte skall bli för tunga (matavfall väger mycket). Verksamheter kan också

5 sortera ut rent matavfall i kärl i Gröna linjen som då samlas separat och behandlas som rötbart avfall (råvara till biogasproduktion). Denna hantering motiveras framförallt ur miljösynpunkt. I kommunens avfallsplan finns ett mål att år 2012 samla in minst 50 % av matavfallet från restauranger, storkök och butiker för biologisk behandling. Hur stor mängd matavfall som verksamheter genererar är svårt att beräkna, men det krävs fler anslutna abonnenter för att öka utsorteringen och uppfylla målet. Avfallsverksamheten vill ge stora matavfallslämnare en möjlighet till rationalisering av hanteringen. Därför föreslås en taxa för separat matavfall i tank. Insamlingen av matavfall i kärl, Gröna linjen, är en gemensamt upphandlad tjänst för samtliga Sörab kommuner. Nuvarande entreprenadavtal innebär höga ersättningsnivåer till entreprenören och en avtalskonstruktion som inte lämpar sig för mindre verksamheter. Alla Sörabkommuner förutom Danderyd har därför valt att subventionera tjänsten för att öka anslutningsgraden. Sörab genomför en förnyad upphandling under vintern 2011 och ett nytt entreprenadavtal kommer att vara klart hösten Ersättningsnivåerna torde med den nya upphandlingen minska och konstruktionen är i nya upphandlingen anpassad även till mindre verksamheter. För att öka anslutningsgraden föreslår tekniska kontoret att avgifterna sätts på en nivå som gör tjänsten mer attraktiv för verksamheterna. Avgifterna föreslås vara per abonnemang och ersätter dagens avgifter som tas ut per abonnemangskategori 1-3 kärl respektive 4-11 kärl. Med denna strukturförändring blir tjänsten mer flexibel för abonnenten eftersom antalet kärl och hämtfrekvensen kan optimeras. Förutom en grundavgift per kärl kommer verksamheterna att betala en rörlig avgift. Den rörliga avgiften för utsorterat matavfall föreslås bli lägre än den rörliga avgiften för brännbart avfall och syftar till att dels få en högre utsorteringsgrad av matavfall och att ge ekonomisk incitament för verksamheterna att förebygga matsvinn. Avgifterna för tank föreslås ligga på en nivå som är lägre än för kärlhantering. Hantering i tank är mer optimal och är att föredra arbetsmiljömässigt. Kostnaden för tömning från tank är satt ur självkostnadspris. Det är också mycket önskvärt att få de verksamheter som hanterar matavfall i säck att övergå till kärlhantering. För att motivera verksamheterna till denna förändring föreslår tekniska kontoret att avgifterna för matavfall i säck höjs med ca 20 %. Kostnadsanalys Om kunder fortsätter abonnera på matavfall i säck blir kostnaden per kg lämnat avfall mellan 4,3 till 5,7 kr inkl. moms. Om kunden byter till insamling i kärl (gröna linjen) blir samma kostnad ca 1,5 kr/kg (en grundavgift för kärl tillkommer).

6 Abonnemang Hämtning av en matsäck två gånger i veckan (40 kg/vecka) Hämtning av en säck 5 gånger i veckan (100 kg/vecka) Status quo inkl. Ändrat moms abonnemang 9000 kr Hämtning av 1 kärl en gång i veckan kr Hämtning av två kärl en gång i veckan Förslag 2012 inkl. moms 4195 kr 8390 kr Prognos Tekniska kontoret räknar med att hälften av abonnenter med matavfall i säck byter till gröna linjen. Förvaltningen estimerar att ca 108 abonnemang kommer att finnas under Grovavfall och el-avfall Alla privatpersoner i kommunen har möjlighet att kostnadsfritt lämna sitt grovavfall och el-avfall till Sörabs återvinningscentraler. För de hushåll som önskar en högre service går det att beställa hämtning vid fastigheten mot särskild avgift. Trots att kommunen erbjuder fastighetsnära hämtning av grovavfall och el-avfall har antalet hämtningar under 2010 varit låg. Endast 12 budningar av el-avfall och 54 budningar av grovavfall beställdes av enfamiljshus under En förklaring till den låga nyttjandegraden kan vara höga avgifter i nuvarande taxa. Eftersom kostnaden för att lämna ifrån sig sitt grovavfall och el-avfall till kommunen är förhållandevis dyr väljer många hushåll andra alternativ som t.ex. att åka till återvinningscentralen. Detta är inte möjligt för de hushåll som inte har tillgång till bil. Samtidigt pekar senaste medborgarundersökning på att många kommuninnevånare inte är nöjda med möjligheterna att lämna ifrån sig grovavfall och el-avfall. Mer än 50 % ger kommunen lågt betyg för möjligheterna att lämna ifrån sig grovavfall och elavfall i kommunen. Då det inte finns möjlighet att lämna grovavfall (för elavfall finns en rullande miljöstation) inom kommunen är taxan det viktigaste styrmedlet för att öka nyttjandegraden av de tilläggstjänster som kommunen erbjuder. Boenden i flerfamiljshus har oftast ingen rådighet över avfallshanteringen inom fastigheten då fastighetsägaren bestämmer avfallshanteringen och kostnaden normalt ingår i hyran. Det är upp till fastighetsägaren att tillhandahålla utrymme och insamling av grovavfall och el-avfall. Avfallsutrymmen som flera hushåll har tillgång till kan bidra till att sorterat avfall kan bli felsorterat. Det är inte ovanligt att t.ex. el-avfall hamnar i behållare för grovavfall om det saknas ett insamlingssystem för el-avfall. Smått el-avfall (t.ex. glödlampor, småbatterier, mp-3 spelare) kan lätt hamna i soppåsen. Det är viktigt att denna typ av avfall omhändertas på ett bra sätt så att det inte hamnar i en förbränningsanläggning.

7 Enfamiljshus För att öka nyttjandegraden av fastighetsnära hämtning av grovavfall och elavfall föreslår tekniska kontoret en sänkning av avgifterna med ca. 29 % för grovavfall och 66 % för el-avfall 1. Strukturen på avgifterna föreslås förbli densamma med en avgift för hämtning och en avgift per m³. Avgiften för hämtning är högre än avgiften per m³ för att undvika budningar av mindre mängder avfall. För utsortering av mindre el-avfall föreslår tekniska kontoret att enfamiljshus erbjuds insamling i en el-box. Boxen är en mindre låda med barnsäkert lock som lämpar sig för insamling av smått el-avfall och farligt avfall. Tekniska kontoret föreslår att erbjuda tjänsten för insamling av enbart smått el-avfall. Att samla in farligt avfall utan personlig överlämning kan medföra säkerhetsrisker för människors hälsa och miljö. Tekniska kontoret förslår att samtliga enfamiljshus får möjlighet att en gång per år kostnadsfritt buda hämtning av el-box. Kostnadsanalys Avfall En kund vill lämna sin gamla fåtölj (1 m³) En kund vill lämna sin tvapparat (tjock) Nuvarande taxa inkl. moms Förslag 2012 inkl. moms Förändring 394 kr 280 kr Sänkning med ca 29 % 832 kr 280 kr Sänkning med ca 66 % Flerfamiljshus Tekniska kontoret vill höja servicenivån och miljöstyrningen för de kunder som har hämtning av grovavfall från gemensamt avfallsutrymme genom att erbjuda en ny tjänst Grovavfall Miljö som ersätter det nuvarande insamlingssystemet för grovavfall. Den nya insamlingstjänsten innebär att kunder som har hämtning av grovavfall även får regelbunden hämtning av elavfall från bur. Syftet med denna tjänst är att motivera fler fastighetsägare att öka servicegraden gentemot hushållen och tillhandahålla fastighetsnära insamling av grovavfall och el-avfall, samt att motverka felsortering i grovsoprum. För de abonnenter som har grovavfallsabonnemang tillhandahåller kommunen en el-bur som töms upp till 12 gånger per år. För abonnenter som budar hämtning av grovavfall hämtas el-buren upp till två gånger per år. Detta är ett basutbud som kommunen tillhandahåller. Där det finns behov av fler hämtningar kan fastighetsägaren komplettera med ytterligare budningar eller abonnemang. För de fastighetsägare som inte har grovavfall men önskar regelbunden hämtning av enbart el-avfall tillkommer en ny tjänst El-avfall abonnemang. 1 Beräknat på hämtavgift och insamling av 1³ grovavfall och el-avfall.

8 Löst avfall som hamnar utanför behållare p.g.a. överfyllnad hämtas inte då det inte är förenligt med en god arbetsmiljö. Som följd blir fastighetsägare tvungna att se över sin avfallshantering och optimera sina tjänster för att undvika överfyllnad och att avfall lämnas på mark. För avfall som p.g.a. storlek inte får plats i lämplig behållare utgår en avgift för tung hantering. En annan förändring är att kostnadsfri hämtning av kyl och frys utgår. Trots att insamling av kylmöbler är prioriterad p.g.a. freon är det inte motiverat att detta ska ske kostnadsfritt. Istället blir avgiften samma som för budning av el-avfall. Ingen abonnent budar på grovavfall från komprimator och denna tjänst tas bort från taxan. Prognos Hur antal abonnemang förändras till följd av taxesänkningar och ökad servicegrad är svårt att förutspå. Därför råder en stor osäkerhet kring anslutningsgraden och hur prognosen faller ut. Tekniska kontoret estimerar dock att antalet abonnemang och budningar från flerfamiljshus kommer förblir oförändrad och räknar med att samtliga fastighetsägare med grovavfallshämtning ställer ut bur för insamling av el-avfall. Andelen enfamiljshus som kommer att buda hämtning av grovavfall tros öka med ca 20 %. Lika många abonnenter kommer troligen också att buda hämtning av el-avfall. Cirka 20 % av enfamiljshusen kommer att buda hämtning av el-box. Sammanfattning Budning av grovavfall sänks med ca 29 % för enfamiljshus. En ny tjänst införs för insamling av smått el-avfall från enfamiljshus (el-box). Avgifterna för budning av grovavfall från flerfamiljshus struktureras mer rättvist och sänks mellan ca % beroende på behållarvolym. En ny tjänst som heter Grovavfall Miljö införs för flerfamiljshus och ersätter nuvarande grovavfallsabonnemang. Tjänsten innebär att fastighetsägare som har hämtning av grovavfall också får regelbunden hämtning av el-avfall. Avgiften för tjänsten blir ca 20 % lägre än tidigare grovavfallsabonnemang. En ny tjänst införs för insamling av el-avfall via abonnemang från flerfamiljshus. Kostnadsfri hämtning av kyl och frys utgår. Avgiften blir densamma som för budning av el-avfall. Budning av grovavfall från komprimator utgår då ingen abonnent nyttjar denna tjänst. Trädgårdsavfall Enfamiljshus kan få sitt trädgårdsavfall hämtat antigen via budning eller abonnemang. Nuvarande taxa för abonnemang är hög och genererar ett överskott till avfallskollektivet. Tekniska kontoret föreslår att avgifterna för

9 trädgårdsabonnemang sänks med ca %. Avgifterna för budning av trädgårdsavfall sänks också för att vara likställda avgifterna för budning av grovavfall och el-avfall. Detta gör att avgiften för budning av trädgårdsavfall sänks med ca 27 % 2. Avfall som budas ska förpackas i komposterbara säckar utan inbyggd plast alternativt emballerat på så sätt att det kan hanteras av person. Krav på komposterbar säck ställs eftersom insamlat trädgårdsavfall komposteras och blir till jord. Tekniska kontoret tror att en sänkning av avgifterna för budning kommer att generera en ökning av anslutningsgraden med ca 20 %. Motsvarande siffra för abonnemang beräknas öka med 10 %. Returpapper Insamling av returpapper erbjuds till enfamiljshus i kommunen. Ca 50 % av enfamiljshusen nyttjar denna tjänst. Tekniska kontoret föreslår att avgiften för returpapper förblir oförändrad och att insamlingen kompletteras med en taxa för extra hämtning. Tekniska kontoret räknar med oförändrat antal abonnemang. Slam och latrin Abonnenter som inte är kopplade till kommunens VA-nät har möjlighet att få sitt slam och latrin hämtat efter budning. Endast en abonnent har hämtning av slam och två abonnenter har under 2010 budat hämtning av latrintunnor. Tekniska kontoret föreslår att avgiften för slam och latrin förblir oförändrad. Maximal slangdragning för slamtömning har ändrats från 15 meter till 10 meter p.g.a. arbetsmiljöriktlinjer. Samma villkor gäller för tömning av matavfall från tank. Övriga tilläggstjänster Övriga tilläggstjänster avser extra hämtningar av hushållsavfall, byte av kärl, inköp av nya kärl och kärltvätt. Tekniska kontoret föreslår att avgifterna för dessa tilläggstjänster förblir oförändrade. 2 Beräknat på hämtavgift och insamling av 1³ trädgårdsavfall.

Ny kommunal avfallstaxa. för flerfamiljshus och verksamheter

Ny kommunal avfallstaxa. för flerfamiljshus och verksamheter Ny kommunal avfallstaxa för flerfamiljshus och verksamheter 1 Varsågod Ny avfallstaxa gäller från 1 april 2012. Här kommer information till dig som fastighetsägare om den nya avfallstaxan som gäller för

Läs mer

Nu sänker vi. avfallstaxan! för dig som bor i enfamiljshus

Nu sänker vi. avfallstaxan! för dig som bor i enfamiljshus Nu sänker vi avfallstaxan! för dig som bor i enfamiljshus Visste du att vi har sänkt din grundavgift med 25%? Varsågod! Du som fastighetsägare kan glädjas åt lägre avgifter för din avfallshantering. Från

Läs mer

Förslag till ny avfallstaxa för Danderyds kommun

Förslag till ny avfallstaxa för Danderyds kommun DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (9) Tekniska nämnden Förslag till ny avfallstaxa för Danderyds kommun Ärende Tekniska nämnden gav 2017-01-25, i uppdrag åt tekniska kontoret att utarbeta förslag till

Läs mer

Avfallstaxa Lindesbergs kommun 2016

Avfallstaxa Lindesbergs kommun 2016 Avfallstaxa Lindesbergs kommun 2016 Innehållsförteckning Allmänt... 3 Administrativa regler... 3 Grundavgift och Rörlig avgift... 3 Val av abonnemang... 4 Villa, helårsabonnemang... 5 Fritidshus, hämtning

Läs mer

Taxedokument Förslag till ny avfallstaxa för Danderyds kommun

Taxedokument Förslag till ny avfallstaxa för Danderyds kommun Förslag till ny avfallstaxa för Danderyds kommun Bilaga 1 TN 2013/0662 Taxedokument Förslag till ny avfallstaxa för Danderyds kommun Förslag 2014-09-03 1. ALLMÄNNA BESTÄMMELSER... 4 1.1. ALLMÄNT... 4 1.2.

Läs mer

Justering av Avfallstaxa för Sundbybergs stad

Justering av Avfallstaxa för Sundbybergs stad 2013-09-04 1 (7) Stadsbyggnads- och miljönämnden Justering av Avfallstaxa för Sundbybergs stad Beslutsunderlag Förslag till Avfallstaxa för Sundbybergs stad. s skrivelse den 4 september 2013. Sammanfattning

Läs mer

Avfallstaxa Hällefors kommun 2015

Avfallstaxa Hällefors kommun 2015 Avfallstaxa Hällefors kommun 2015 Innehållsförteckning Allmänt... 3 Administrativa regler. 3 Grundavgift och Rörlig avgift.. 3 Val av abonnemang... 4 Renhållningsavgifter 4 Grundavgifter 4 Helårsabonnemang

Läs mer

Förslag till ny avfallstaxa för Sundbyberg stad 2016

Förslag till ny avfallstaxa för Sundbyberg stad 2016 2015-08-28 1 (7) Dnr -1073/2015 Stadsmiljö- och tekniska nämnden Förslag till ny avfallstaxa för Sundbyberg stad 2016 Beslutsunderlag Stadsmiljö- och serviceförvaltingens förslag till ny Avfallstaxa för

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Renhållningstaxa för Sollentuna kommun Antagen av kommunfullmäktige 2008-10-22, 90 att gälla från och med 2008-11-01. Reviderad av fullmäktige 2013-10-16, 126, Dnr 2013/0506 KS.116 Innehållsförteckning

Läs mer

." ~ i.'\ "~.l.. BERGSLAGENS 7;..--) KOMMUNALTEKNIK. Förslag till Avfallstaxa. Nora kommun ..!:'...

. ~ i.'\ ~.l.. BERGSLAGENS 7;..--) KOMMUNALTEKNIK. Förslag till Avfallstaxa. Nora kommun ..!:'... ." ~ i.'\ "~.l.. BERGSLAGENS 7;..--) KOMMUNALTEKNK Förslag till Avfallstaxa Nora kommun 2016..!:'... nnehål lsförtecknin g Allmänt,,'..,... 3 Administrativa regler... 3 Grundavgift och Rörlig avgift......

Läs mer

PM Förslag till ny Avfallstaxa 2011

PM Förslag till ny Avfallstaxa 2011 PM 1 (7) 2010-09-14 TN 2010/209-379 Tekniska nämnden Bilaga 2 till Tjänsteskrivelse TN 2010/209-379 PM Förslag till ny Avfallstaxa 2011 Bakgrund Teknik VA & Avfall har tagit fram ett förslag till ny Avfallstaxa

Läs mer

Avfallstaxa Nora kommun 2016

Avfallstaxa Nora kommun 2016 Avfallstaxa Nora kommun 2016 Innehållsförteckning Allmänt... 3 Administrativa regler... 3 Grundavgift och Rörlig avgift... 3 Val av abonnemang... 4 Villa, helårsabonnemang... 5 Fritidshus, hämtning vecka

Läs mer

Avfallstaxa Lindesbergs kommun 2018

Avfallstaxa Lindesbergs kommun 2018 Avfallstaxa Lindesbergs kommun 2018 Innehållsförteckning Allmänt... 3 Administrativa regler... 3 Grundavgift och Rörlig avgift... 3 Val av abonnemang... 4 Villa, helårsabonnemang... 5 Fritidshus, hämtning

Läs mer

1. Tekniska nämnden föreslår kommunfullmäktige att anta AVFALLSTAXA 2015, med ikraftträdande

1. Tekniska nämnden föreslår kommunfullmäktige att anta AVFALLSTAXA 2015, med ikraftträdande 2014-09-08_rev 2014-09-17 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE TN 2014/209-459 KFKS 2014/387-459 Tekniska nämnden Avfallstaxa 2015 Förslag till beslut 1. Tekniska nämnden föreslår kommunfullmäktige att anta AVFALLSTAXA

Läs mer

Avfallstaxa Ljusnarsbergs kommun 2018

Avfallstaxa Ljusnarsbergs kommun 2018 Avfallstaxa Ljusnarsbergs kommun 2018 Innehållsförteckning Allmänt... 3 Administrativa regler... 3 Grundavgift och Rörlig avgift... 3 Val av abonnemang... 4 Villa, helårsabonnemang... 5 Fritidshus, hämtning

Läs mer

Renhållningstaxa 2003

Renhållningstaxa 2003 Renhållningstaxa 2003 Renhållningsavgiften Avfallshantering finansieras enbart genom renhållningsavgifter utan något stöd från skattemedel. Uppstår ett överskott går detta tillbaka till fastighetsägaren

Läs mer

Förslag till Avfalls- och slamtaxa för Lindesbergs kommun 2017

Förslag till Avfalls- och slamtaxa för Lindesbergs kommun 2017 Tjänsteskrivelse 2016-08-03 Dnr: BKT2016-364-2 1 (2) Handläggare Britt-Inger Fallström Förslag till Avfalls- och slamtaxa för Lindesbergs kommun 2017 Förslag till beslut Direktionen föreslås besluta att

Läs mer

Förslag till Avfalls- och slamtaxa för Nora kommun 2017

Förslag till Avfalls- och slamtaxa för Nora kommun 2017 Tjänsteskrivelse 2016-08-03 Dnr: BKT2016-364-4 1 (2) Handläggare Britt-Inger Fallström Förslag till Avfalls- och slamtaxa för Nora kommun 2017 Förslag till beslut Direktionen föreslås besluta att godkänna

Läs mer

Förslag till Avfalls- och slamtaxa för Ljusnarsbergs kommun 2017

Förslag till Avfalls- och slamtaxa för Ljusnarsbergs kommun 2017 Tjänsteskrivelse 2016-08-03 Dnr: BKT2016-364-3 1 (2) Handläggare Britt-Inger Fallström Förslag till Avfalls- och slamtaxa för Ljusnarsbergs kommun 2017 Förslag till beslut Direktionen föreslås besluta

Läs mer

Avfallstaxa Lindesbergs kommun 2019

Avfallstaxa Lindesbergs kommun 2019 Avfallstaxa Lindesbergs kommun 2019 Innehållsförteckning Allmänt... 3 Administrativa regler... 3 Grundavgift och Rörlig avgift... 3 Val av abonnemang... 4 Villa, helårsabonnemang... 5 Fritidshus, hämtning

Läs mer

Avfallstaxa Hällefors kommun 2019

Avfallstaxa Hällefors kommun 2019 Avfallstaxa Hällefors kommun 2019 Innehållsförteckning Allmänt... 3 Administrativa regler... 3 Grundavgift och Rörlig avgift... 3 Val av abonnemang... 4 Villa, helårsabonnemang... 5 Fritidshus, hämtning

Läs mer

Avfallstaxa för Karlskoga kommun. Gäller från och med Fastställd av: KF Diarienummer: KS.

Avfallstaxa för Karlskoga kommun. Gäller från och med Fastställd av: KF Diarienummer: KS. Avfallstaxa 2019 för Karlskoga kommun Gäller från och med 2019-01-01 Fastställd av: KF 153 2018-11-13 Diarienummer: KS. 2017-00402 Framtagen av: SBN 114 2018-10-09 Diarienummer: SBN. 2018.18 Karlskoga

Läs mer

Avfallstaxa Sigtuna kommun. Småhus.

Avfallstaxa Sigtuna kommun. Småhus. Avfallstaxa Sigtuna kommun Småhus www.sigtunavatten.se/avfall Avfallstaxa för småhus i Sigtuna kommun Utdrag ur avfallstaxan som gäller från och med den 1 januari 2017. Antagen av Sigtuna kommunfullmäktige

Läs mer

Taxa för hushållsavfall och därmed jämförligt avfall 2017 Förslag från avfallsnämnden

Taxa för hushållsavfall och därmed jämförligt avfall 2017 Förslag från avfallsnämnden Utlåtande 2016:196 RV (Dnr 133-1500/2016) Taxa för hushållsavfall och därmed jämförligt avfall 2017 Förslag från avfallsnämnden Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. 1. Taxa

Läs mer

Upphandlingsdirektiv för upphandling av renhållningsentreprenad

Upphandlingsdirektiv för upphandling av renhållningsentreprenad 1(7) Tekniska nämnden Upphandlingsdirektiv för upphandling av renhållningsentreprenad Ärendet ska på tekniska nämndens uppdrag genomföra upphandling av insamlingstjänster för hushållsavfall och därmed

Läs mer

Kommunal författningssamling

Kommunal författningssamling Dokument Beteckning Avfallstaxa 09.05.1 Organ Beslut av KF Tekniska nämnden 2009-05-18 64 rev. 2012-03-12 22 Danderyd kommuns avfallstaxa. Antagen av kommunfullmäktige 2012-03-12 22 Samtliga avgifter inkl.

Läs mer

Förslag till Avfallstaxa 2018 för Nora kommun

Förslag till Avfallstaxa 2018 för Nora kommun TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) Dnr SBB2017-319 Britt-Inger Fallström 2017-09-13 Förslag till Avfallstaxa 2018 för Nora kommun Förslag till beslut Direktionen föreslås besluta att godkänna föreslagen Avfallstaxa

Läs mer

STORFORS TAXA 0 (10) KOMMUN

STORFORS TAXA 0 (10) KOMMUN Bilaga 2 Kommunfullmäktige 2018-12-05 35 STORFORS KOMMUN TAXA Sida 0 (10) Datum Diarienummer 2018-12-05 KS 2018-0013 Fastställt av Kommunfullmäktige Dokumentansvarig Enhetschef teknisk drift Avfallstaxa

Läs mer

Budget 2019 med plan Avfall

Budget 2019 med plan Avfall Budget 2019 med plan 2020-2021 Avfall Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Mål...3 2.1 Danderyds kommun genomför en väl utförd och trafiksäker hämtning av avfall samt erbjuder ett tillfredställande avfallstjänsteutbud...3

Läs mer

Avfallstaxa Rev TJÄNSTESKRIVELSE TN 2014/ KFKS 2014/ Tekniska nämnden

Avfallstaxa Rev TJÄNSTESKRIVELSE TN 2014/ KFKS 2014/ Tekniska nämnden 2014-08-08 Rev 2014-08-21 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE TN 2014/209-459 KFKS 2014/387-459 Tekniska nämnden Avfallstaxa 2015 Förslag till beslut Tekniska nämnden noterar informationen om arbetet med utformningen

Läs mer

Avfallstaxa Hällefors kommun 2017

Avfallstaxa Hällefors kommun 2017 Avfallstaxa Hällefors kommun 2017 Innehållsförteckning Allmänt... 3 Administrativa regler... 3 Grundavgift och Rörlig avgift... 3 Val av abonnemang... 4 Villa, helårsabonnemang... 5 Fritidshus, hämtning

Läs mer

Förslag till Avfallstaxa 2019 för Nora kommun

Förslag till Avfallstaxa 2019 för Nora kommun TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Dnr SBB2018-671 Britt-Inger Fallström 2018-08-28 Förslag till Avfallstaxa 2019 för Nora kommun Förslag till beslut Direktionen föreslås besluta att godkänna föreslagen Avfallstaxa

Läs mer

Renhållningsavgift. Grundavgift och hämtningsavgift. Miljöstyrande avgifter för sophantering

Renhållningsavgift. Grundavgift och hämtningsavgift. Miljöstyrande avgifter för sophantering Renhållningsavgift för Gävle, Hofors, Ockelbo, Sandviken och Älvkarleby kommun 2013 Renhållningsavgiften varierar beroende på hur ofta du har sophämtning, vilken storlek på kärlet du har, om du bor i villa

Läs mer

Renhå llningståxå Å tvidåbergs kommun

Renhå llningståxå Å tvidåbergs kommun Renhå llningståxå Å tvidåbergs kommun Antagen av kommunfullmäktige 2013-12-18, 123 Senast reviderad 2014-12-17, 151 Gäller fr om 2015-01-01 1 (7) Renhållningstaxan För kommunens avfallshantering gäller

Läs mer

Förslag till Avfallstaxa 2018 för Lindesbergs kommun

Förslag till Avfallstaxa 2018 för Lindesbergs kommun TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) Dnr SBB2017-319 Britt-Inger Fallström 2017-09-13 Förslag till Avfallstaxa 2018 för Lindesbergs kommun Förslag till beslut Direktionen föreslås besluta att godkänna föreslagen Avfallstaxa

Läs mer

PM Ny avfallstaxa. Järfälla Kommun. 20 sep 2018

PM Ny avfallstaxa. Järfälla Kommun. 20 sep 2018 PM Ny avfallstaxa Järfälla Kommun Miljö- och avfallsbyrån i Mälardalen AB Kopparbergsvägen 8 722 13 Västerås Telefon: 073-980 37 20 E-post: info@milav.se Org.nr: 556864-6870 Bankgiro: 803-3128 www.milav.se

Läs mer

Renhållningstaxa Valdemarsviks kommun

Renhållningstaxa Valdemarsviks kommun Renhållningstaxa Valdemarsviks kommun Antagen av kommunfullmäktige 2014 02 24, 10 Gäller fr om 2014 04 01 1 (8) Renhållningstaxan För kommunens avfallshantering gäller miljöbalken (1998:808) och avfallsförordningen

Läs mer

Förslag till föreskrifter om avfallshantering för Danderyds kommun

Förslag till föreskrifter om avfallshantering för Danderyds kommun 1(6) Tekniska nämnden Förslag till föreskrifter om avfallshantering för Danderyds kommun Ärendet Enligt bestämmelserna i 15 kap. miljöbalken ska det i varje kommun finnas en renhållningsordning med föreskrifter

Läs mer

Förslag till taxa för hushållsavfall och därmed jämförligt avfall 2016

Förslag till taxa för hushållsavfall och därmed jämförligt avfall 2016 2015-10-01 Dnr: 15NM3 1 (7) Mats Cronqvist Avfallsnämnden Förslag till taxa för hushållsavfall och därmed jämförligt avfall 2016 FÖRSLAG TILL BESLUT Avfallsnämnden föreslås besluta att att godkänna förslag

Läs mer

Taxedokument - avfallstaxa för Danderyds kommun

Taxedokument - avfallstaxa för Danderyds kommun Avfallstaxa för Danderyds kommun TN 2013/0662 Taxedokument - avfallstaxa för Danderyds kommun Reviderad och giltig från och med 2018-01-01 1. ALLMÄNNA BESTÄMMELSER...3 1.1. ALLMÄNT... 3 1.2. ANSVAR FÖR

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Gäller från och med 2015-01-01

VALLENTUNA KOMMUN Gäller från och med 2015-01-01 A V FALLSTAXA VALLENTUNA KOMMUN Gäller från och med 2015-01-01 Antagen av kommunfullmäktige 2014-12-15, 142 Avfallstaxa för Vallentuna kommun Avfallstaxan träder i kraft 2015-01-01 då tidigare avfallstaxa,

Läs mer

Budget 2016 med plan 2017-2018. Avfall

Budget 2016 med plan 2017-2018. Avfall Budget 2016 med plan 2017-2018 Avfall Innehållsförteckning 1 Avfall... 3 1.1 Inledning... 3 1.2 Mål... 3 1.3 Ekonomi (budget)... 6 1.4 Förslag till budget 2016... 7 1.5 Utmaningar inför framtiden... 7

Läs mer

Avgifterna debiteras normalt fyra gånger per år för en- och tvåfamiljshus, flerfamiljshus och verksamheter samt en gång per år för fritidsbostäder.

Avgifterna debiteras normalt fyra gånger per år för en- och tvåfamiljshus, flerfamiljshus och verksamheter samt en gång per år för fritidsbostäder. Sida 1 (9) RENHÅLLNINGSTAXA FÖR KRAMFORS KOMMUN Taxan gäller från och med 2013-01-01. För de åtgärder som utföres genom kommunens försorg enligt miljöbalken samt renhållningsordning antagen av kommunfullmäktige

Läs mer

Hämtning och bortforsling av slam från hushåll sker genom Sala kommun eller av entreprenör anlitad av Sala kommun.

Hämtning och bortforsling av slam från hushåll sker genom Sala kommun eller av entreprenör anlitad av Sala kommun. Dnr: 2017/0896-VKF-043 RENHÅLLNINGSTAXA FÖR SALA KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige. ALLMÄNT Denna taxa träder i kraft 2018-05-01. Taxan avser de avgifter som enligt 27 kap. 4-6 Miljöbalken f uttagas

Läs mer

Renhållningstaxa för Älvdalens kommun

Renhållningstaxa för Älvdalens kommun Renhållningstaxa för Älvdalens kommun gällande från 2007-07-01 Antagen av Tekniska nämnden 2007-05-02, 53 Antagen av kommunfullmäktige 2007-05-21, 29 Sidan 1 av 6 Renhållningstaxa för Älvdalens kommun

Läs mer

Förslag till Avfallstaxa 2019 för Lindesbergs kommun

Förslag till Avfallstaxa 2019 för Lindesbergs kommun TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) Dnr SBB2018-671 Britt-Inger Fallström 2018-08-28 Förslag till Avfallstaxa 2019 för Lindesbergs kommun Förslag till beslut Direktionen föreslås besluta att godkänna föreslagen Avfallstaxa

Läs mer

Avfallstaxa 2017 SOLNA STAD GRUNDLÄGGANDE PRINCIPER FÖR TAXAN

Avfallstaxa 2017 SOLNA STAD GRUNDLÄGGANDE PRINCIPER FÖR TAXAN Avfallstaxa 2017 SOLNA STAD GRUNDLÄGGANDE PRINCIPER FÖR TAXAN 2017 års taxa börjar att gälla från och med 2017-01-01 En sänkning av taxan i förhållande till 2016 års taxa har gjorts med cirka 3 procent.

Läs mer

Flerbostadshus och verksamhet. Avfallstaxa. Köping kommun

Flerbostadshus och verksamhet. Avfallstaxa. Köping kommun Flerbostadshus och verksamhet Avfallstaxa Köping kommun Avfallstaxa Köpings kommun Antagen av Köpings kommunfullmäktige Taxan gäller från och med 2018-05-01 Allmänt I den här avfallstaxan hittar du kostnader

Läs mer

Avfallstaxa. Avgifter för fastigheter och verksamheter i Umeå kommun

Avfallstaxa. Avgifter för fastigheter och verksamheter i Umeå kommun Avfallstaxa Avgifter för fastigheter och verksamheter i Umeå kommun Våra kostnader är dina utgifter! Hanteringen av avfall bekostas helt och hållet av renhållningsavgiften, utan något stöd från skattemedlen.

Läs mer

Taxa för hushållsavfall Hudiksvalls kommun

Taxa för hushållsavfall Hudiksvalls kommun Taxa för hushållsavfall Hudiksvalls kommun Antaget av kommunfullmäktige 27 februari, 2017. Indexreglerad taxa som gäller från 1 januari, 2019. Innehåll Taxa för hushållsavfall Hudiksvalls kommun Innehåll

Läs mer

Förslag till Avfallstaxa 2019 för Ljusnarsbergs kommun

Förslag till Avfallstaxa 2019 för Ljusnarsbergs kommun TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Dnr SBB2018-671 Britt-Inger Fallström 2018-08-28 Förslag till Avfallstaxa 2019 för Ljusnarsbergs kommun Förslag till beslut Direktionen föreslås besluta att godkänna föreslagen Avfallstaxa

Läs mer

Avfallstaxa. from Antagna av Kommunfullmäktige

Avfallstaxa. from Antagna av Kommunfullmäktige Avfallstaxa from 2017-05-01 Antagna av Kommunfullmäktige 2017-04-03 47 AVFALLSTAXA 2 Innehåll 1 Allmänt... 3 1.1 Principer... 3 1.2 Definitioner... 3 1.3 Ansvar... 3 1.4 Avgiftsskyldighet... 4 1.5 Betalning

Läs mer

Taxa för hushållsavfall

Taxa för hushållsavfall Taxa för hushållsavfall Hudiksvalls kommun Antaget av kommunfullmäktige 2015-05-28 Innehållsförteckning Inledande bestämmelser.3 Småhus.5 Fritidshus.5 Gemensamhetsanläggning 5 Flerbostadshus och verksamheter.6

Läs mer

Småhus och fritidshus. Avfallstaxa. Arboga kommun

Småhus och fritidshus. Avfallstaxa. Arboga kommun Småhus och fritidshus Avfallstaxa Arboga kommun Avfallstaxa Arboga kommun Antagen av Arbogas kommunfullmäktige. Taxan gäller från och med 2018-05-01. Allmänt I den här Avfallstaxan hittar du kostnad för

Läs mer

Flerbostadshus och verksamhet. Avfallstaxa. Fagersta kommun

Flerbostadshus och verksamhet. Avfallstaxa. Fagersta kommun Flerbostadshus och verksamhet Avfallstaxa Fagersta kommun Avfallstaxa Fagerstas kommun Antagen av Fagerstas kommunfullmäktige. Taxan gäller från 2017-01-01. Allmänt I den här Avfallstaxan hittar du kostnad

Läs mer

Avfallstaxa Bollnäs kommun 2018

Avfallstaxa Bollnäs kommun 2018 Avfallstaxa Bollnäs kommun 2018 1 Vi är våra kommuners främsta miljöambassadörer, som driver frågor rörande återvinning och miljö. BORAB är ett kommunalt bolag som sköter avfallshanteringen i Bollnäs och

Läs mer

Avfallstaxa Ovanåkers kommun 2018

Avfallstaxa Ovanåkers kommun 2018 Avfallstaxa Ovanåkers kommun 2018 1 Vi är våra kommuners främsta miljöambassadörer, som driver frågor rörande återvinning och miljö. BORAB är ett kommunalt bolag som sköter avfallshanteringen i Bollnäs

Läs mer

Flerbostadshus och verksamhet. Avfallstaxa. Norbergs kommun

Flerbostadshus och verksamhet. Avfallstaxa. Norbergs kommun Flerbostadshus och verksamhet Avfallstaxa Norbergs kommun Avfallstaxa Norbergs kommun Antagen av Norbergs kommunfullmäktige. Taxan gäller från 2017-01-01. Allmänt I den här Avfallstaxan hittar du kostnad

Läs mer

Renhållningstaxa för Mora kommun 2008-01-21

Renhållningstaxa för Mora kommun 2008-01-21 Renhållningstaxa för Mora kommun 2008-01-21 Renhållningstaxa för Mora kommun A Grunden för renhållningstaxa Avfallshanteringen i kommunen regleras i miljöbalken SFS 1998:808, avfallsförordningen SFS 2001:1063

Läs mer

Småhus och fritidshus. Avfallstaxa. Fagersta kommun

Småhus och fritidshus. Avfallstaxa. Fagersta kommun Småhus och fritidshus Avfallstaxa Fagersta kommun Avfallstaxa Fagerstas kommun Antagen av Fagerstas kommunfullmäktige. Taxan gäller från 2017-01-01. Allmänt I den här Avfallstaxan hittar du kostnad för

Läs mer

Förslag till Avfallstaxa

Förslag till Avfallstaxa SAMHÄLLSBYGGNAD BERGSLAGEN @ Förslag till Avfallstaxa Nora kommun 2019 n nehå lsförteckn i ng Allmänt... 3 Administrativa regler... 3 Grundavgift och Rörlig avgift... 3 Val av abonnemang... 4 Villa, helårsabonnemang...

Läs mer

Renhållningstaxa för Alingsås kommun år 2016

Renhållningstaxa för Alingsås kommun år 2016 Renhållningstaxa för Alingsås kommun år 2016 Antagen av kommunfullmäktige 2015-12-09, 45 Renhållningstaxa Alingsås kommun år 2016 1 1 Renhållningstaxa för Alingsås... 3 1.1 Avfallsföreskrifter i Alingsås

Läs mer

Avfallstaxa 2014. Avfallstaxa för hushållsavfall och därmed jämförligt avfall fastställd av kommunfullmäktige 2013-11-18 att gälla från 2014-01-01.

Avfallstaxa 2014. Avfallstaxa för hushållsavfall och därmed jämförligt avfall fastställd av kommunfullmäktige 2013-11-18 att gälla från 2014-01-01. Avfallstaxa 2014 Avfallstaxa för hushållsavfall och därmed jämförligt avfall fastställd av kommunfullmäktige 2013-11-18 att gälla från 2014-01-01. med justerad avgift enligt SBN 2014-03-18 Innehåll 1 Allmänna

Läs mer

RENHÅLLNINGS- TAXA. Antagen av kommunfullmäktige

RENHÅLLNINGS- TAXA. Antagen av kommunfullmäktige 2008-10-13 RENHÅLLNINGS- TAXA Antagen av kommunfullmäktige 2008-11-24 62 Allmänt För att täcka kostnader avseende insamling, transport, behandling och återvinning av avfall, samt kostnader för planering,

Läs mer

Avfallstaxa Ljusnarsbergs kommun 2016

Avfallstaxa Ljusnarsbergs kommun 2016 Avfallstaxa Ljusnarsbergs kommun 2016 Innehållsförteckning Allmänt... 3 Administrativa regler... 3 Grundavgift och Rörlig avgift... 3 Val av abonnemang... 4 Villa, helårsabonnemang... 5 Fritidshus, hämtning

Läs mer

Taxa för hushållsavfall.

Taxa för hushållsavfall. Taxa för hushållsavfall. Örebro kommun ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2014-12-17 Örebro kommun Tekniska förvaltningen 019-2110 00 orebro.se 2 TAXA FÖR HUSHÅLLSAVFALL I ÖREBRO KOMMUN INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

3.3. Den totala avgiften 3.4.1. för flerbostadshus. vecka. en gång per. Förutsättningar för. Avgift. 270 kr 360 kr 300 kr 380 kr 410 kr

3.3. Den totala avgiften 3.4.1. för flerbostadshus. vecka. en gång per. Förutsättningar för. Avgift. 270 kr 360 kr 300 kr 380 kr 410 kr 17 (35) 3.3 Flerbostadshus Den totala avgiften består av grundavgift t och abonnemangsavgift. I abonnemangsavgifter ingår kostnader enligt kapitel 2.6. Eventuell tilläggsavgift för gångavstånd tillkommer

Läs mer

RENHÅLLNINGSTAXA 2019 för Ulricehamns kommun. Taxan gäller för Ulricehamns kommun och tillämpas from

RENHÅLLNINGSTAXA 2019 för Ulricehamns kommun. Taxan gäller för Ulricehamns kommun och tillämpas from 1 (7) RENHÅLLNINGSTAXA 2019 för Ulricehamns kommun. Taxan gäller för Ulricehamns kommun och tillämpas from 2019-01-01. Taxan avser de avgifter som enligt 27 kap, 4 6 Miljöbalken kan utgå för bortforsling

Läs mer

SORTERA MATAVFALL I FLERFAMILJSHUS GÖR MILJÖ- NYTTA LÅT ERT MATAVFALL BLI BIOGAS/ BIOGÖDSEL FLERFAMILJSHUS

SORTERA MATAVFALL I FLERFAMILJSHUS GÖR MILJÖ- NYTTA LÅT ERT MATAVFALL BLI BIOGAS/ BIOGÖDSEL FLERFAMILJSHUS SORTERA MATAVFALL I FLERFAMILJSHUS GÖR MILJÖ- NYTTA LÅT ERT MATAVFALL BLI BIOGAS/ BIOGÖDSEL FLERFAMILJSHUS Ett viktigt val Dags för er att välja nytt abonnemang Från den 1 november 2015 inför Danderyds

Läs mer

Kortversion avfallstaxan 2018

Kortversion avfallstaxan 2018 Kortversion avfallstaxan 2018 för Gävle, Hofors, Ockelbo, Sandviken och Älvkarleby kommun Priserna varierar beroende på hur ofta du har sophämtning, vilken storlek på kärlet du har, om du bor i villa eller

Läs mer

AVFALLSTAXA STENUNGSUNDS KOMMUN

AVFALLSTAXA STENUNGSUNDS KOMMUN AVFALLSTAXA STENUNGSUNDS KOMMUN Gäller från och med 1 januari 2014 Antagen av kommunfullmäktige 2013-10-21 Antagen av: KF 169 2013-10-21 KS 199 2013-09-30 SBU 148 2013-08-28 1. INLEDNING... 3 2. AVGIFTER...

Läs mer

SID 1 (21) Avfallstaxa 2014. Antagen av Stockholms Kommunfullmäktige.

SID 1 (21) Avfallstaxa 2014. Antagen av Stockholms Kommunfullmäktige. SID 1 (21) Avfallstaxa 2014 Antagen av Stockholms Kommunfullmäktige. SID 2 (21) SID 3 (21) INNEHÅLL Allmänt 4 Avgiftsberäkning 4 Debitering 5 Definitioner 5 Kärl- och säckavfall Återvinningscentraler 8

Läs mer

RENHÅLLNINGSTAXA 2013

RENHÅLLNINGSTAXA 2013 KS-TEK 2013.1 450 RENHÅLLNINGSTAXA 2013 Antagen av kommunfullmäktige 2013-02-25 22 Allmänt För att täcka kostnader avseende insamling, transport, behandling och återvinning av avfall, samt kostnader för

Läs mer

Avfallsstaxa 2018 för avfallshantering i Bollnäs kommun

Avfallsstaxa 2018 för avfallshantering i Bollnäs kommun Avfallsstaxa 2018 för avfallshantering i Bollnäs kommun Antagen av kommunfullmäktige 2017-11-27, 198. Gäller from 2018-01-01. Avgifter är angivna inklusive och exklusive moms för privatpersoner och exklusive

Läs mer

Avfallstaxa. Vansbro kommun. Gäller from Avgifter är inklusive moms. Antagen av Kommunfullmäktige i Vansbro , 83

Avfallstaxa. Vansbro kommun. Gäller from Avgifter är inklusive moms. Antagen av Kommunfullmäktige i Vansbro , 83 Gäller from 2017-01-01 Avgifter är inklusive moms Antagen av Kommunfullmäktige i Vansbro 2016-11-14, 83 1 Kärlavfall och grovavfall Taxan för kärlavfall och grovavfall är uppdelad enligt följande: Fast

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Renhållningstaxa för Sollentuna kommun Antagen av kommunfullmäktige 2008, 90 att gälla från och med 2008-11-01. Reviderad av fullmäktige 2017-09-14, 117, Dnr 2017/0258 KS-2 att gälla från och med 2018-01-01.

Läs mer

Avfallstaxa 2015. Avfallstaxa för hushållsavfall och därmed jämförligt avfall fastställd av kommunfullmäktige 2014-11-24 att gälla från 2015-04-01.

Avfallstaxa 2015. Avfallstaxa för hushållsavfall och därmed jämförligt avfall fastställd av kommunfullmäktige 2014-11-24 att gälla från 2015-04-01. Avfallstaxa 2015 Avfallstaxa för hushållsavfall och därmed jämförligt avfall fastställd av kommunfullmäktige 2014-11-24 att gälla från 2015-04-01. med kompletterad avgift enligt SBN 2015-03-24 Innehåll

Läs mer

Renhållningstaxa för Älvdalens kommun

Renhållningstaxa för Älvdalens kommun Renhållningstaxa för Älvdalens kommun gällande från 2007-07-01 Antagen av Tekniska nämnden 2007-05-02, 53 Antagen av kommunfullmäktige 2007-05-21, 29 Sidan 1 av 6 Renhållningstaxa för Älvdalens kommun

Läs mer

AVFALLSTAXA Avfallstaxa för Håbo kommun från och med

AVFALLSTAXA Avfallstaxa för Håbo kommun från och med AVFALLSTAXA Avfallstaxa för Håbo kommun från och med 2016-01-01 Antagen av kommunfullmäktige 2013-11-11, KF 87 Indexreglerad from 2016-01-01, beslut 2015-12-14, Dnr 2015/00284 AVFALLSTAXA 2 Innehåll AVFALLSTAXA...

Läs mer

RENHÅLLNINGSTAXA 2017

RENHÅLLNINGSTAXA 2017 RENHÅLLNINGSTAXA 2017 Söderköpings kommun Kommunfullmäktige Antagen 2016-12-07 151 Taxor och avgifter inom Renhållningsenheten Allmänt För kommunens avfallshantering gäller miljöbalken (1998:808) och avfallsförordningen

Läs mer

AVFALLSTAXA 2015 i Vansbro kommun

AVFALLSTAXA 2015 i Vansbro kommun 1 AVFALLSTAXA 2015 i Vansbro kommun Antagen av Kommunfullmäktige i Vansbro den 22 december 2014 134, dnr: KS 2014/617 2 AVFALLSTAXA 2015 För Vansbro kommuns avfallshantering att gälla fr o m 2015-01-01.

Läs mer

Småhus och fritidshus. Avfallstaxa. Norbergs kommun

Småhus och fritidshus. Avfallstaxa. Norbergs kommun Småhus och fritidshus Avfallstaxa Norbergs kommun Avfallstaxa Norbergs kommun Antagen av Norbergs kommunfullmäktige. Taxan gäller från 2018-05-01 Allmänt I den här Avfallstaxan hittar du kostnad för de

Läs mer

Avfallstaxa. för avfallshantering i Nordanstigs kommun. Foto: Ulf Borin. Antagen av kommunfullmäktige Gäller från

Avfallstaxa. för avfallshantering i Nordanstigs kommun. Foto: Ulf Borin. Antagen av kommunfullmäktige Gäller från Avfallstaxa för avfallshantering i Nordanstigs kommun Foto: Ulf Borin Antagen av kommunfullmäktige 2017-02-06 Gäller från 2017-04-01 Avfallstaxa Dessa föreskrifter om avgifter har kommunfullmäktige beslutat

Läs mer

RENHÅLLNINGSTAXA FÖR SOTENÄS KOMMUN 2009 Antagen av kommunfullmäktige i Sotenäs kommun, 2008-12-11, 149.

RENHÅLLNINGSTAXA FÖR SOTENÄS KOMMUN 2009 Antagen av kommunfullmäktige i Sotenäs kommun, 2008-12-11, 149. Dnr: KA08/824 RENHÅLLNINGSTAXA FÖR SOTENÄS KOMMUN 2009 Antagen av kommunfullmäktige i Sotenäs kommun, 2008-12-11, 149. 1. ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1.1 Avgiftsskyldighet Enligt 27 kap. 4-6 miljöbalken får

Läs mer

Renhållningstaxa. För Filipstads kommun. Antagen av kommunfullmäktige 2012-11-29 110 Gäller från och med 2014-01-01

Renhållningstaxa. För Filipstads kommun. Antagen av kommunfullmäktige 2012-11-29 110 Gäller från och med 2014-01-01 1 Renhållningstaxa För Filipstads kommun Antagen av kommunfullmäktige 2012-11-29 110 Gäller från och med 2014-01-01 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 3 1.1 Principer 3 1.2 Avfall som omfattas

Läs mer

Avgift tas ut enligt fastställd taxa för varje enskild tjänst. Avgifterna anges utan lagstadgad mervärdesskatt.

Avgift tas ut enligt fastställd taxa för varje enskild tjänst. Avgifterna anges utan lagstadgad mervärdesskatt. Denna taxa gäller för hushållsavfall och därmed jämförligt avfall inom Stockholms kommun. Insamlingen sköts av det kommunala bolaget Stockholm Vatten Avfall AB, nedan kallat Stockholm Vatten, på uppdrag

Läs mer

Du sköter hemkompostering av matavfall och vi hämtar restavfall. Normalt hämtar vi restavfall var 4:e vecka.

Du sköter hemkompostering av matavfall och vi hämtar restavfall. Normalt hämtar vi restavfall var 4:e vecka. RENHÅLLNINGSTAXA 2010 Det är renhållningsordningen som bestämmer vilka åtgärder som kommunen ansvarar för när det gäller hushållens avfall. För de här åtgärderna ska det också tas ut ersättning av fastighetsägaren

Läs mer

AVFALLSTAXA DANDERYDS KOMMUN TN 2018/0353

AVFALLSTAXA DANDERYDS KOMMUN TN 2018/0353 AVFALLSTAXA DANDERYDS KOMMUN TN 2018/0353 1 1. ALLMÄNNA BESTÄMMELSER... 4 1.1 Allmänt... 4 1.2 Avfallstaxans konstruktion... 4 1.3 Behållare och hämtning... 4 1.4 Kärlplacering och gångavståndstillägg...

Läs mer

Taxa för hushållsavfall och därmed jämförligt avfall Inriktningsärende

Taxa för hushållsavfall och därmed jämförligt avfall Inriktningsärende Mats Cronqvist Avfall 08-508 465 51 mats.cronqvist@stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2013-06-13 Taxa för hushållsavfall och därmed jämförligt avfall 2014. Inriktningsärende Förslag till

Läs mer

Renhållningstaxa. Allmänna bestämmelser. Författningssamling - Policydokument

Renhållningstaxa. Allmänna bestämmelser. Författningssamling - Policydokument Författningssamling - Policydokument Utgivare: Kommunledningsförvaltningen Kansli Gäller från: 2013-01-01 Antagen: KF 164, 2012-12-03 Varje kommun är enligt 15 kap 8 Miljöbalken skyldig att svara för omhändertagande

Läs mer

Taxa för hushållsavfall i Örnsköldsviks kommun. Gäller från och med 1 januari 2015. www.miva.se

Taxa för hushållsavfall i Örnsköldsviks kommun. Gäller från och med 1 januari 2015. www.miva.se Taxa för hushållsavfall i Örnsköldsviks kommun Gäller från och med 1 januari 2015 www.miva.se 1 Kärl för hushållsavfall... 3 2 Avgifter... 4 3 Avgifter vid eget kärl... 5 4 Avgifter vid gemensamt kärl...

Läs mer

Avfallstaxa. Vansbro kommun. Gäller from Avgifter är inklusive moms. Antagen av Kommunfullmäktige i Vansbro , 127

Avfallstaxa. Vansbro kommun. Gäller from Avgifter är inklusive moms. Antagen av Kommunfullmäktige i Vansbro , 127 Gäller from 2018-01-01 Avgifter är inklusive moms Antagen av Kommunfullmäktige i Vansbro 2017-12-11, 127 1 Kärlavfall och grovavfall Taxan för kärlavfall och grovavfall är uppdelad enligt följande: Fast

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Gäller från och med

VALLENTUNA KOMMUN Gäller från och med AVFALLSTAXA VALLENTUNA KOMMUN Gäller från och med 2019-07-01 Antagen av kommunfullmäktige 2019-06-17, 87 Avfallstaxa för Vallentuna kommun Avfallstaxan ersätter tidigare avfallstaxa, fastställd av kommunfullmäktige

Läs mer

Småhus och fritidshus Avfallstaxa Surahammars kommun 2017

Småhus och fritidshus Avfallstaxa Surahammars kommun 2017 i rit f h c o s u h s u h ds å Sm Avfallstaxa Surahammars kommun 2017 Avfallstaxa Surahammar kommun Antagen av Surahammars kommunfullmäktige. Taxan gäller från och med 2017-01-01. Allmänt Taxan avser de

Läs mer

Hämtning och bortforsling av slam från hushåll sker genom Heby kommun eller av entreprenör anlitad av Heby kommun.

Hämtning och bortforsling av slam från hushåll sker genom Heby kommun eller av entreprenör anlitad av Heby kommun. Dnr: 2017/0896-VKF-043 RENHÅLLNINGSTAXA FÖR HEBY KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige. ALLMÄNT Denna taxa träder i kraft 2018-05-01. Taxan avser de avgifter som enligt 27 kap. 4-6 Miljöbalken får uttagas

Läs mer

Avfallstaxa 2015. Avfallstaxa 2013. för avfallshantering i Falu kommun. för avfallshantering i Falu kommun. gäller fr. o. m.

Avfallstaxa 2015. Avfallstaxa 2013. för avfallshantering i Falu kommun. för avfallshantering i Falu kommun. gäller fr. o. m. Avfallstaxa 2013 Avfallstaxa 2015 för avfallshantering i Falu kommun för avfallshantering i Falu kommun Antagen av kommunfullmäktige 2014-12-11 gäller fr. o. m. 2013-01-01 gäller fr. o. m. 2015-01-01 1.

Läs mer

Avfallstaxa 2013. Antagen av Stockholms Kommunfullmäktige.

Avfallstaxa 2013. Antagen av Stockholms Kommunfullmäktige. S TRAFIKKONTORET SID 1 (21) Avfallstaxa 2013 Antagen av Stockholms Kommunfullmäktige. Trafikkontoret. Avdelningen för avfall. Box 8311, 104 20 Stockholm. Telefon 08-508 465 40. Fax 08-508 265 70. E-post

Läs mer

Avfall - Förslag till driftbudget 2017 med inriktning Dnr TN16/6-041

Avfall - Förslag till driftbudget 2017 med inriktning Dnr TN16/6-041 2016-09-08 Frida Palander Avfallsingenjör 08-124 577 87 frida.mattila@ekero.se Avfall - Förslag till driftbudget 2017 med inriktning 2018-2019 Dnr TN16/6-041 Sammanfattning Nollresultat budgeteras för

Läs mer

Avfallstaxa 2018 SOLNA STAD GRUNDLÄGGANDE PRINCIPER FÖR TAXAN

Avfallstaxa 2018 SOLNA STAD GRUNDLÄGGANDE PRINCIPER FÖR TAXAN Avfallstaxa 2018 SOLNA STAD GRUNDLÄGGANDE PRINCIPER FÖR TAXAN 2018 års taxa börjar att gälla från och med 2018-01-01 En ökning av taxan i förhållande till 2017 års taxa har gjorts med cirka 3 procent.

Läs mer

Avfallstaxa 2019 SOLNA STAD GRUNDLÄGGANDE PRINCIPER FÖR TAXAN

Avfallstaxa 2019 SOLNA STAD GRUNDLÄGGANDE PRINCIPER FÖR TAXAN Avfallstaxa 2019 SOLNA STAD GRUNDLÄGGANDE PRINCIPER FÖR TAXAN 2019 års taxa börjar att gälla från och med 2019-01-01 En ökning av taxan i förhållande till 2018 års taxa har gjorts med cirka 10 procent.

Läs mer