Strategic Direction through Purchasing Portfolio Management: A Case Study Cees J. Gelderman och Arjan J. van Weele

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Strategic Direction through Purchasing Portfolio Management: A Case Study Cees J. Gelderman och Arjan J. van Weele"

Transkript

1 Strategic Direction through Purchasing Portfolio Management: A Case Study Cees J. Gelderman och Arjan J. van Weele Inledning Kraljic presenterade 1983 en matris som behandlar inköp och leverantörsstrategier. Genom att kategorisera produkter i en matris ges riktlinjer för hantering av leverantörsrelationer. Matrisen ses generellt som ett viktigt genombrott för utvecklingen av teorier inom ämnet. Denna artikel syftar till att ge nya perspektiv på Kraljics matris. Resultatet i denna artikel baseras på en casestudie som genomfördes på ett holländskt industriföretag. Kraljics synsätt på inköpsmatrisen Grundtanken med matrisen är minimera leverantörsrisk och effektiv använda sin köpkraft. Matrisen utifrån från två dimensioner, vinstpåverkan och leverantörrisk. Dessa kan vara låg respektive hög. Resultatet blir en 2x2 matris med en klassificering av fyra kategorier av produkter: flaskhals, normal, hävstång och strategisk. Normala produkter kräver effektiv bearbetning, produktstandardisering, ordervolym och lageroptimering. Kategorin hävstång tillåter det köpande företaget att utnyttja sin fulla inköpskraft. Detta kan vara genom målprissättning och produktion. Produkter som benämns som flaskhals kan orsaka en hel del problem och risker. Företaget är i en beroendeställning gentemot leverantören och borde därför säkra med hjälp av lager och backup planer. Den sista kategorin benämns strategiska produkter och innebär att företaget har stor köpkraft men samtidigt hög leverantörsrisk. Forskningsfrågor Inköpsmatrisen har blivit mycket populär bland företag och används flitigt. Studier visar att närmare 50% av de tillfrågade företagen använder sig av matrisen för att ta fram inköpsstrategier. Trots stor popularitet finns det brist på empirisk forskning om användning samt hur man hanterar olika typer av leverantörsrelationer. Kraljics rekommendationer för de olika kategorierna sammanfattas ofta till enklare

2 koncept, effektiv processhantering, strategiska samarbeten, maktutnyttjande och volymförsäkring. Trots att det till en början ser logiskt ut ger det endast en grov indikation på den mest lämpliga leverantörsstrategin. De tar hänsyn till rådande omständigheter och tar makt och beroendeställning förgivet. Professionella inköpare ser alltid möjligheter till att eventuellt flytta till mer attraktiva positioner i matrisen. Matrisen tar dock inte hänsyn till omständigheter och villkor som är specifika för företag samt utgör inte riktlinjer för rörliga råvaror och/eller leverantörer kring de olika kategorierna. Detta gör att man kommer fram till några olika frågor som man vill ta reda på genom i denna studie Vilken typ av handelsvaror och leverantörsstrategier används av professionella inköpare som använder matrisen? Hur rör sig handelsvaror och leverantörer i matrisen? Under vilka omständigheter är strategierna framgångsrika? Metod Casestudien baserades på en key informant metod. Ett begränsat antal chefer och inköpare valdes ut som sedan intervjuades. Urvalet baserades på deras specialkunskaper inom ämnet samt erfarenhet av användning av matrisen i verkligenhet. Det genomförde intervjuer även ett snöbollsurval för att få spridning bland respondenterna. Företaget som valdes är en stor internationell koncern som arbetar med kemikalier och biotekniska produkter och plast. Koncernen är indelad i 16 olika affärsområden. Viktigt för företaget är att skapa inköpssynergi och hävstång (inflytande) mellan affärsområdena. På marknaden som de verkar på är pris och kostnad viktiga framgångsfaktorer. Då prispress och marginaler är något som anses viktigt letar man alltid efter möjligheter att minska kostnader och förbättra sin produktivitet samt värdeerbjudande till kund. Företagets inköp präglas av starkt pris och resultatorientering i sina kontakter med leverantörerna. Användandet av matrisen Användandet av matrisen är ett viktigt verktyg i utvecklingen av inköpsstrategier i företaget. Den används främst för att starta och guida strategiska diskussioner. Man ser att matrisen bör användas som ett ramverk för djupare diskussioner mellan enheterna. Kritik framkommer dock vid studien och var att man ansåg det svårt att dela in vikten av inköpen i hög eller låg. Att de inte finns några måttskalor sågs alltså en nackdel med modellen. Portföljanalysen är ett betydelsefullt verktyg, speciellt för diskussion, visualisering och illustration av möjligheterna för inköpare och leverantörshantering.

3 Sammankoppling av villkor, mål och strategi En huvudprincip inom DSM är att fälten med normala och flaskhalsleverantörer ska vara så tomma som möjligt, och företaget föredrar sådana inom hävstång och strategiska. Där det finns möjlighet försöker de förflytta leverantörerna till en annan, bättre position i matrisen. I fallstudien identifierar författarna förhållanden som leder till en viss inköpstrategi och nya positioner inom matrisen. Flaskhalskategorin Vad gäller flaskhalsprodukter strävar DSM efter att stärka sin köpkraft och/eller att utveckla nya möjligheter för att minska beroendet av en leverantör ner till en acceptabel nivå. En viktig fråga blir här om standardisering av krav är möjligt eller inte. Om standardisering inte är möjligt blir kapaciteten viktig(1). Här försöker företaget koncentrera regelbundna inköp till en leverantör. En bättre positionering inom detta fält fås genom att minska leveransrisken och även genom att få ett bättre förhandlingsläge. Andra möjligheter inom detta fält är bland annat att hålla lager och göra riskanalyser samtidigt som beredskapsplanerar. Övergången från flaskhals till hävstång är mer drastisk. Kontorsmaterial, städning, verktyg och annat som köps men inte tillför något till företagets slutprodukt, är ett bra exempel på en lämplig sådan övergång. Detta kan åstadkommas genom att olika affärsenheter kommer överens om standards och sammanslagning (2) av inköpsbehoven. Vissa inköp blir flaskhalsar på grund av graden av överspecificering. Författarna menar att i en teknisk miljö tenderar de tekniska specialisterna att endast nöja sig med det bästa vilket resulterar i finansiellt oattraktiva affärsöverenskommelser. Ett problem som uppstår till följd av detta är att de olika affärsenheterna kräver egna specifikationer, vilket försvårar standardiseringen och dess effekter. I de här fallen tillsätter DSM en grupp av experter för att undersöka standardiseringsmöjligheterna för att göra varorna mindre komplexa (3a) så att de kan flyttas till normala varor. Detta möjliggör sammanslagning (3b) av inköpen och en förflyttning till hävstänger i en tvåstegsprocess.

4 Normala kategorin Huvudprodukterna i denna kategori är kontorsmaterial och kontorsservice. En nyckelfråga kring dessa icke-produktionsrelaterade inköp är om det går att standardisera och sammanslå dessa inköp eller inte. Resekostnader är ett exempel på när sammanslagning (1) är möjligt, då företaget kan bestämma sig att sluta ett avtal med en vald leverantör. I andra fall är sammanslagning inte möjligt, exempelvis när produkter i någon mån är unik för en affärsenhet eller när affärsenheter har särskilda anledningar att inte vilja slå samman köpen. Här kan ett företagskort (2) anses vara lämpligt att använda. Hos DSM sker det då och då att leverantörer byter position från fältet med normala inköp till det med flaskhalsar. Detta händer när standardprodukter av någon anledning ersätts med kundspecifika eller leverantörsspecifika alternativ. Därmed låser en affärsenhet sig till en specifik leverantör vilket resulterar i högre kostnader och högre nivå av beroende. Hur beklagligt dessa förflyttningar än må vara så krävs det ibland att de accepteras och på grund av DSMs decentraliserade företagsstruktur kan detta inte alltid undvikas. Hävstångskategorin Vad gäller dessa leverantörer så skiljer DSM på strategiska partnerskap och partnerskap av bekvämlighet. Fallföretaget delar upp leverantörerna beroende på hur de presterar. För att hävstänger ska flyttas till det strategiska fältet krävs att leverantörerna har möjlighet till en gemensam utveckling av designen. Denna förflyttning är endast möjligt när det finns ett fåtal leverantörer med de rätta egenskaperna. Innan DSM inleder en sådan strategisk relation undersöker de om det finns ett förtroende inom organisationen gentemot leverantören, och först när det finns kan ett strategiskt partnerskap inledas (1). När en leverantör inte kvalificerar sig till ett strategiskt partnerskap så fokuserar DSM på effektivitet och kostnadsreduktion. Detta klassas som ett partnerskap av bekvämlighet (2) och ses hos DSM som en taktisk lösning på operationella problem som kvalitet, logistik och effektivitet.

5 Strategiska kategorin Framgångsrika strategiska partnerskap är ovanliga. Med tiden kan partnerskap bli otillfredsställande. En position i den strategiska delen av matrisen innebär ett högt gemensamt beroende mellan parterna. DSM försöker hela tiden begränsa detta beroende, även vid strategiska partnerskap (1). I vissa fall fastnar företag i samarbeten av ren nödvändighet (t.ex. monopolitiska situationer). I dessa situationer kan en utveckling av nya leverantörer vara en lösning. En annan oönskad situation är om leverantörer inte vill ingå samarbeten. I de fall ett företag hamnar i icke-optimala samarbeten med underpresterande partners bör man minska komplexiteten samt utveckla leverantörerna (2). DSM vill göra sig mindre beroende av underpresterande och icke-beroenden leverantörer. Slutsats Sammanfattningsvis menar författarna att man vet för lite om hur de olika modellerna egentligen används i verkligheten. Det mest populära och välkända tillvägagångssättet, Kraljic matris, ger enbart generella riktlinjer för utvecklingen av inköps- och leverantörsstrategier. Huvudfokus i undersökningen var att identifiera och beskriva användandet av matrisen i verkligheten hos ett väletablerat företag. Resultaten visade

6 att matrisen är till god hjälp vid positionering av handelsvaror i olika segment och i utvecklingen av inköpsstrategier. Analys Studien som genomfördes är mycket snäv och innefattar endast ett fallföretag vilket även författarna belyser. De menar på att man inte kan generalisera resultatet då det är ett företag samt att man endast inkluderar ett fåtal respondenter i studien vilket med för att den även riskerar att bli vinklad. Trots detta menar författarna på att man har bidragit med en bättre förståelse av vilka möjligheter det finns med användandet av matrisen inom inköp och leverantörsstrategier Vi anser i linje med författarna att man har gett en bättre förståelse om vilka möjligheter det finns vid användandet av matrisen. Företaget visar på hur matrisen hjälper vid diskussion av strategi. Men till skillnad mot vad teorin säger arbetar företaget med matrisen och tar den ett steg längre än Kraljics ursprungliga matris. Företaget som beskrivs visar på att man kan förflytta sig mellan fälten istället för att endast konstatera vart man är och positionera sig. Istället analyserar man sin position och utifrån det agerar på önskat sätt för att förflytta sig inom matrisen och skapa en önskad relation till sina leverantörer. Angående axeln med leverantörsrisk anser vi att man kan ifrågasätta om den verkligen inkluderar alla aspekter inom leverantörsrisk. Många faktorer spelar in när man inleder en leverantörsrelation. Då fallföretaget verkar internationellt så tycker vi att det skulle varit intressant om de berört frågan om hur kulturella skillnader kan påverka leverantörsrisken. Samma typ av produkt fast från olika leverantörer kan ha olika grader av risk och detta tycker vi ska tas hänsyn till lite tydligare.

Strategic Direction through Purcashing Portfolio: A Case Study

Strategic Direction through Purcashing Portfolio: A Case Study Grupp 1 Cecilia Ahlin, Vesam Ashouri, Erica Hermansson, Viktor Silvemark Strategic Direction through Purcashing Portfolio: A Case Study Cees J. Gelderman & Arjan J. van Weele Inledning Undersökningar klargör

Läs mer

Fas 1 - Klassificering Enligt Kraljic ingår det fyra faser i denna process som börjar med klassificering av råvarorna efter

Fas 1 - Klassificering Enligt Kraljic ingår det fyra faser i denna process som börjar med klassificering av råvarorna efter Purchasing must become supply management Peter Kraljic Artikeln, skriven av Peter Kraljic, behandlar inköp och hur det måste bli en del av det som man idag benämner supply management. Bakgrunden till artikeln

Läs mer

Purchasing must become supply management

Purchasing must become supply management Purchasing must become supply management How managers can guard against materials disruptions by formulating a strategy for supply Peter Kraljic (1983) Grupp 5, 2012-11-14 Kristin Andersson Andreas Johansson

Läs mer

Segmentering Targeting (urval)

Segmentering Targeting (urval) Segmentering Targeting (urval) Positionering (grund) Thomas Rosenfall Agenda Segmentering Targeting (urval) Grundläggande positionering 1 Segmentering strukturera marknaden STP (Segmentering, Targeting

Läs mer

TETS21 Företagets logistik Inköp

TETS21 Företagets logistik Inköp TETS21 Företagets logistik Föreläsning 2010-11-10 Björn Oskarsson Röster om inköps utveckling Purchasing is seen by today s successful organisation as an activity of considerable strategic importance with

Läs mer

Purchasing Must Become Supply Management Peter Kraljic

Purchasing Must Become Supply Management Peter Kraljic Purchasing Must Become Supply Management Peter Kraljic Inledning Kraljic inleder med att beskriva hur chefer kan upptäcka svagheter i deras inköpsprocesser samt hur de kan motverka detta. Den globala marknaden

Läs mer

Basware Experience Sverige 2012

Basware Experience Sverige 2012 Basware Experience Sverige 2012 Category Management - en del av det strategiska inköpsarbetet Matti Bjerking 301 000 000 Category Management Kategoristyrning Kategoristyrning - en del av det strategiska

Läs mer

Vad är en process? och Varför processer?

Vad är en process? och Varför processer? Vad är en process? och Varför processer? Syftet med dagens övning är att studenten skall få en första insikt och förståelse för de processer som finns inom inköpsområdet. Dessutom skall studenten förstå

Läs mer

Value-Based Differentiation in Business Relationships:Gaining and Sustaining Key Supplier Status

Value-Based Differentiation in Business Relationships:Gaining and Sustaining Key Supplier Status Wolfgang Ulaga & Andreas Eggert(2006) sammanfattad av: Sebastian Ohlsson, Grupp 6 för kursen TEIM04 Value-Based Differentiation in Business Relationships:Gaining and Sustaining Key Supplier Status Ordlista

Läs mer

Avtalsstruktur. Bas skrivelse. Appendix 1. Appendix 2. Appendix 3. Appendix 4

Avtalsstruktur. Bas skrivelse. Appendix 1. Appendix 2. Appendix 3. Appendix 4 Avtalsstruktur Bas skrivelse Appendix 1 Appendix 2 Appendix 3 Appendix 4 PROCESSER Syfte och kravbild Syftet med dagens övning är att studenten skall få en första insikt och förståelse för de processer

Läs mer

Key Performance Indicators och Kraljics matris - Verktyg för att realisera inköpsstrategier inom Saab

Key Performance Indicators och Kraljics matris - Verktyg för att realisera inköpsstrategier inom Saab Key Performance Indicators och Kraljics matris - Verktyg för att realisera inköpsstrategier inom Saab Mårten Fristedt Andreas Hansson Examensarbete LIU-IEI-TEK-A--11/01042--SE Institutionen för ekonomisk

Läs mer

Blue Ocean Strategy. Blue Oceans vs Red Oceans. Skapelse av Blue Oceans. Artikelförfattare: W. Chan Kim & Renée Mauborgne

Blue Ocean Strategy. Blue Oceans vs Red Oceans. Skapelse av Blue Oceans. Artikelförfattare: W. Chan Kim & Renée Mauborgne Blue Ocean Strategy Artikelförfattare: W. Chan Kim & Renée Mauborgne Artikeln belyser två olika marknadstillstånd som företag strävar efter att etablera sig inom. Dessa kallar författarna för Red Ocean

Läs mer

Examensarbetet. Gruppindelning senast 28/8. Valt ämne senast 4/9. Förstudie senast 25/9. Slutrapport 20/11. Redovisning 29/11. Handledning

Examensarbetet. Gruppindelning senast 28/8. Valt ämne senast 4/9. Förstudie senast 25/9. Slutrapport 20/11. Redovisning 29/11. Handledning Examensarbetet Gruppindelning senast 28/8 Valt ämne senast 4/9 Förstudie senast 25/9 Slutrapport 20/11 Redovisning 29/11 Handledning 2017-10-02 2017-10-30 Strategiskt inköp Schema Strategiskt inköp 24/8

Läs mer

Examensarbetet. Gruppindelning senast 22/8 Valt ämne senast 29/8 Förstudie senast 19/9 Redovisning 23/11 Handledning

Examensarbetet. Gruppindelning senast 22/8 Valt ämne senast 29/8 Förstudie senast 19/9 Redovisning 23/11 Handledning Strategiskt inköp Examensarbetet Gruppindelning senast 22/8 Valt ämne senast 29/8 Förstudie senast 19/9 Redovisning 23/11 Handledning 2016-09-20 2016-10-27 Schema Strategiskt inköp 24/8 Visioner o strategier

Läs mer

Logistik styrning av material- och informationsflöden

Logistik styrning av material- och informationsflöden Logistik styrning av material- och informationsflöden Mikael Öhman DIEM, TKK Produktionsekonomi - grundkurs 2017 Logistik: styrning av material- och informationsflöden Tisdag 10.10 Torsdag 12.10 Torsdag

Läs mer

Case-dag 9/18/17. Thomas Rosenfall, Universitetslektor. Affärsmodellsfokus. Ramverket är tvåsidigt

Case-dag 9/18/17. Thomas Rosenfall, Universitetslektor. Affärsmodellsfokus. Ramverket är tvåsidigt Case-dag Thomas Rosenfall, Universitetslektor Affärsmodellsfokus Källa: Osterwalder, Pigneur, Smith (2010) Ramverket är tvåsidigt I mitten finns erbjudandet Grunden till modellen På ena sidan finns kund

Läs mer

EFFSO Tools 2017,

EFFSO Tools 2017, Riskiden*fiering Riskska/ning Riskvärdering Åtgärder Uppföljning EFFSO Tools 2017, http://tools.effso.se Identifiera och Välja Ø Lista checklista Ø Väsentlighet Kraljic Volymvärde Slutprodukt Ø Analysera

Läs mer

ID-begrepp L17_8. Dokumentnamn Dokumenttyp Giltig från Kvalitetspolicy Policy 2014-01-31. Verkställande direktör 2015-02-28.

ID-begrepp L17_8. Dokumentnamn Dokumenttyp Giltig från Kvalitetspolicy Policy 2014-01-31. Verkställande direktör 2015-02-28. 1 (5) Kvalitetspolicy Inom Praktikertjänstkoncernen Antagen vid styrelsemöte den 31 januari 2014 2 (5) Innehåll 1 Kvalitet 3 2 En god och säker vård 3 2.1 Ledstjärnor för kvalitet och utveckling... 3 3

Läs mer

Repetition strategiskt inköp. 1. Visioner o strategier 2. Riskhantering o CSR 3. Outsourcing o Kategoristyrning

Repetition strategiskt inköp. 1. Visioner o strategier 2. Riskhantering o CSR 3. Outsourcing o Kategoristyrning Strategiskt inköp Repetition strategiskt inköp 1. Visioner o strategier 2. Riskhantering o CSR 3. Outsourcing o Kategoristyrning Mål och KPI Process och rutiner Supply Strategier Strategi för inköp på

Läs mer

Förändringsstrategi anpassad till just din organisations förutsättningar och förmåga

Förändringsstrategi anpassad till just din organisations förutsättningar och förmåga Förändringsstrategi anpassad till just din organisations förutsättningar och förmåga Att bedriva effektiv framgångsrik förändring har varit i fokus under lång tid. Förändringstrycket är idag högre än någonsin

Läs mer

Sammanfattning Rapport 2010:15. Rektors ledarskap. En granskning av hur rektor leder skolans arbete mot ökad måluppfyllelse

Sammanfattning Rapport 2010:15. Rektors ledarskap. En granskning av hur rektor leder skolans arbete mot ökad måluppfyllelse Sammanfattning Rapport 2010:15 Rektors ledarskap En granskning av hur rektor leder skolans arbete mot ökad måluppfyllelse Sammanfattning Rektor har som pedagogisk ledare och chef för lärarna och övrig

Läs mer

Intern styrning 3,20 3,00 2,80 2,60 2,40 2,20 2,00 1,80 SPI 2013. Slutrapport, 727 svar

Intern styrning 3,20 3,00 2,80 2,60 2,40 2,20 2,00 1,80 SPI 2013. Slutrapport, 727 svar Resurshantering Strategisk styrning Intern styrning 3,20 2,20 2,00 1,80 NyForealisering Ekonomisk styrning Riskhantering Intressenthantering SPI 2013 Svensk Projektmognad 2013 Slutrapport, 727 svar Rapportens

Läs mer

Metoduppgift 4 - PM. Barnfattigdom i Linköpings kommun. 2013-03-01 Pernilla Asp, 910119-3184 Statsvetenskapliga metoder: 733G02 Linköpings universitet

Metoduppgift 4 - PM. Barnfattigdom i Linköpings kommun. 2013-03-01 Pernilla Asp, 910119-3184 Statsvetenskapliga metoder: 733G02 Linköpings universitet Metoduppgift 4 - PM Barnfattigdom i Linköpings kommun 2013-03-01 Pernilla Asp, 910119-3184 Statsvetenskapliga metoder: 733G02 Linköpings universitet Problem Barnfattigdom är ett allvarligt socialt problem

Läs mer

Modell för klassificering av inköp

Modell för klassificering av inköp EXAMENSARBETE 2006:305 CIV Modell för klassificering av inköp En fallstudie på SCA Packaging Munksund PER-OLOF MARKSTRÖM PER NORRBIN CIVILINGENJÖRSPROGRAMMET Industriell ekonomi Luleå tekniska universitet

Läs mer

Prioritering och effektivisering genom strategisk indelning av inköp

Prioritering och effektivisering genom strategisk indelning av inköp Prioritering och effektivisering genom strategisk indelning av inköp Pia-Britt Hildebrand, enhetschef Torgil Lindgren, upphandlingskonsult Åsa Dahlström, avtalscontroller Landstinget i Värmland 7 000 anställda

Läs mer

NÄR FLASKHALSAR BLIR VÄRDESKAPANDE

NÄR FLASKHALSAR BLIR VÄRDESKAPANDE NÄR FLASKHALSAR BLIR VÄRDESKAPANDE [att implementera lean production och gap-modellen i tjänstesektorn] NYCKELORD lean gap-modell tjänstesektor flygplats värde Genom att använda sig av kvalitativa forskningsmetoder

Läs mer

Hitta förbättringspotentialen. utan direkta investeringar

Hitta förbättringspotentialen. utan direkta investeringar utan direkta investeringar Christian Carlén: - Industrial Management AB www.condustria.se - Productivity Potential Assessment Sweden AB www.ppaonline.se Projekt : - Lidhs Verktyg AB - Automatlego AB Agenda

Läs mer

Spendanalys ett exempel på inköpsstruktur

Spendanalys ett exempel på inköpsstruktur ABB Spendanalys ett exempel på inköpsstruktur Triple Steelex Industridag 8 maj, 2008 ABB Group AB, Power -1-Transformers - 1-4/29/2008, Introduction Area Sales Manager Power Transformers ABB AB S-771 80

Läs mer

SVAR 1 (7) Postadress Besöksadress Telefon Bankgiro Inläsningscentralen, 839 88 Östersund

SVAR 1 (7) Postadress Besöksadress Telefon Bankgiro Inläsningscentralen, 839 88 Östersund SVAR 1 (7) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Försäkringskassans svar på ISF:s rapport (2012:3) Handläggning av bostadstillägg Inledning Inspektionen för socialförsäkringen (ISF) har granskat Pensionsmyndighetens

Läs mer

inava Teknik utför i huvudsak alla

inava Teknik utför i huvudsak alla Teknik inava Teknik utför i huvudsak alla uppdrag hos uppdragsgivaren eller på annan överenskommen plats. Samarbete med andra företag kan arrangeras och samordnas för att utföra uppdrag med större omfattning.

Läs mer

Företagspresentation. ThyssenKrupp Materials Sverige

Företagspresentation. ThyssenKrupp Materials Sverige Företagspresentation ThyssenKrupp Materials Sverige Innehåll Litet företag, stora muskler Litet företag stora muskler 3 Branschens ledande serviceföretag 4 Kunskapsledare det tjänar du på 6 Sverigebäst

Läs mer

Fältstudier. Rósa Guðjónsdóttir

Fältstudier. Rósa Guðjónsdóttir Fältstudier Rósa Guðjónsdóttir Fältstudier Fältstudier Undersöka ett fält med fokus på händelser, relationer, erfarenheter eller processer Inga variabler kontrolleras Genomförs i fältet som undersöks Denscombe

Läs mer

Logistik styrning av material- och informationsflöden

Logistik styrning av material- och informationsflöden Logistik styrning av material- och informationsflöden Mikael Öhman DIEM Produktionsekonomi - grundkurs 2017 Logistik: styrning av material- och informationsflöden Tisdag 10.10 Torsdag 12.10 Torsdag 19.10

Läs mer

15.09.2015 SÖDERSJUKHUSET LÄGE I PROJEKT UNDERRUBRIK

15.09.2015 SÖDERSJUKHUSET LÄGE I PROJEKT UNDERRUBRIK SÖDERSJUKHUSET LÄGE I PROJEKT UNDERRUBRIK 1 BY 72 NY VÅRDBYGGNAD BY 70 & BY 04 NY BEHANDLINGSBYGGNAD 2 UTÖKAT UPPDRAG I MODERNA LOKALER FÖRBÄTTRAD PATIENTSÄKERHET 3 PERSONCENTRERAD VÅRD SEPARERA FLÖDEN

Läs mer

Anvisningar för presentation och opponering. En liten guide för presentation och opponering av kandidat- och magisteruppsatser

Anvisningar för presentation och opponering. En liten guide för presentation och opponering av kandidat- och magisteruppsatser Anvisningar för presentation och opponering En liten guide för presentation och opponering av kandidat- och magisteruppsatser Idén med uppsatsskrivande Att öva sig i det vetenskapliga hantverket; dvs.

Läs mer

Business Model Transformation. Banbrytande affärsmodeller genom transformation av affärsarkitektur

Business Model Transformation. Banbrytande affärsmodeller genom transformation av affärsarkitektur Business Model Transformation Banbrytande genom transformation av affärsarkitektur Business Model Transformation Vår grundläggande metod för affärsutveckling och transformation av verksamheter kallar vi

Läs mer

Konsekvenser för företaget och dess riskhantering från. utvärderingsmodell" Erik Mattsson David Wimmercranz

Konsekvenser för företaget och dess riskhantering från. utvärderingsmodell Erik Mattsson David Wimmercranz Konsekvenser för företaget och dess riskhantering från ökad samordning av HSEQområdena En vägledande utvärderingsmodell" Erik Mattsson David Wimmercranz Abstract De flesta företag idag använder system

Läs mer

Lyckas med outsourcing av lön och HR Whitepaper

Lyckas med outsourcing av lön och HR Whitepaper bluegarden.se Lyckas med outsourcing av lön och HR Whitepaper Kan din verksamhet tjäna på att outsourca hela eller delar av löne- och HRadministrationen? Detta whitepaper ger dig underlag att fatta korrekta

Läs mer

Effektivare marknadsföring och kommunikation

Effektivare marknadsföring och kommunikation Effektivare marknadsföring och kommunikation Effektivare marknadsföring och kommunikation med fokus på resultat! Idag upplever vi alla oavsett om vi arbetar inom näringslivet eller i offentlig sektor ständigt

Läs mer

Exempel på mallar. Är din HR funktion. Liam Ulvhag

Exempel på mallar. Är din HR funktion. Liam Ulvhag Exempel på mallar Är din HR funktion mogen för en SLA? Liam Ulvhag Förtydliga en komplex organisation 1. Det är dags att formalisera en professionell relation mellan HR och linjen Att implementera en HR

Läs mer

Leverantörsrelationer inom den svenska vattenkraften

Leverantörsrelationer inom den svenska vattenkraften Leverantörsrelationer inom den svenska vattenkraften En kvalitativ studie om hur företag kan utveckla och stärka leverantörsrelationer på en marknad med få leverantörer Författare: Robin Holmström John

Läs mer

Redovisning Examensarbete

Redovisning Examensarbete Redovisning Examensarbete Datum för redovisning av X-jobb Den 25/11 08:30 på Rosen Slutrapport till HL och opponentgrupp senast den 21/11 Impact on Procurement Context (omgivning) World Economic Development

Läs mer

Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun

Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun Som ledare i Lunds kommun har du en avgörande betydelse för verksamhetens kvalitet. Du har stort inflytande på hur medarbetare presterar och trivs samt hur

Läs mer

Hur blir vi ett framgångsrikt företag? Hur skapar vi helhet i verksamheten? Hur kan vi utveckla våra affärsflöden? Vilka verktyg och strukturer

Hur blir vi ett framgångsrikt företag? Hur skapar vi helhet i verksamheten? Hur kan vi utveckla våra affärsflöden? Vilka verktyg och strukturer Hur blir vi ett framgångsrikt företag? Hur skapar vi helhet i verksamheten? Hur kan vi utveckla våra affärsflöden? Vilka verktyg och strukturer behövs? 1 Vinnande Flöden Verksamhetens affärsflöde är ditt

Läs mer

Journalhanteringssystem för World Scout Jamboree 2011

Journalhanteringssystem för World Scout Jamboree 2011 Journalhanteringssystem för World Scout Jamboree 2011 Datum: 2011-01-19 Int09 Per Borneng Mikael Gustafsson Martin Runnding Claes Sundström 1 Executive summary Syftet med denna studie är att ta fram belägg

Läs mer

Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun

Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun LUNDS KOMMUN Box 41, 221 00 Lund kommunkontoret@lund.se www.lund.se Stortorget 7 Telefon (vx) 046-35 50 00 Produktion Personalavdelningen, Kommunkontoret Design www.mariannaprieto.com Foto Wirtén PR &

Läs mer

BillerudKorsnäs AB. Linus Eriksson Anton Friman Anders Söderblom Daniel Söderholm

BillerudKorsnäs AB. Linus Eriksson Anton Friman Anders Söderblom Daniel Söderholm BillerudKorsnäs AB En rapport om inköps- och leverantörsrelationer Industriell marknadsföring och 722A29 Linköpings Universitet Civilekonomprogrammet 2014-01-07 Linus Eriksson 870908-2492 Anton Friman

Läs mer

Pressmeddelande. För mer information kontakta. Håkan Östlund VD & ägare Göthes AB. Tidigare VD & delägare Industribeslag Sjögren AB

Pressmeddelande. För mer information kontakta. Håkan Östlund VD & ägare Göthes AB. Tidigare VD & delägare Industribeslag Sjögren AB Pressmeddelande Måndag 6 oktober 2014 Den 2 oktober 2014 blev Industribeslag Sjögren AB en del av Göthes koncernen, ett förvärv som stärker och breddar Göthes position på OEM-marknaden inom lås, beslag

Läs mer

Kritisk reflektion av använd teori för införande av digitala teknologier, Tidsläckage Teorin.

Kritisk reflektion av använd teori för införande av digitala teknologier, Tidsläckage Teorin. Examensarbete Magisterprogrammet Digital Affärsutveckling, kurs uppgift 3 teori-reflektion. Kritisk reflektion av använd teori för införande av digitala teknologier, Tidsläckage Teorin. Författare: Magnus

Läs mer

och som innebär mervärden för kunderna i deras verksamhet eller boende, samt affärsmässigt tillgodogöra Rullande årsvärde, kurva 14,00 12,00 10,00

och som innebär mervärden för kunderna i deras verksamhet eller boende, samt affärsmässigt tillgodogöra Rullande årsvärde, kurva 14,00 12,00 10,00 Verksamhet Castellums affärsidé är att utveckla och förädla fastighetsbeståndet med inriktning på bästa möjliga resultat- och värdetillväxt genom att med lokal närvaro på utvalda marknader i Sverige erbjuda

Läs mer

HR-transformation och värdeskapande

HR-transformation och värdeskapande HR-transformation och värdeskapande Sjukvårdens HR-dag Freddy Hällsten 9 dec. 2014 Nyhet: Centrum för Global HRM 1 Centre for Global Human Resource Management a meeting point Stakeholders Researchers The

Läs mer

Förhandling inom ramen för den offentliga affären. Stockholm, den 9 mars 2017

Förhandling inom ramen för den offentliga affären. Stockholm, den 9 mars 2017 Förhandling inom ramen för den offentliga affären Stockholm, den 9 mars 2017 Upphandlingsprocessen Behovs- och totalkostnadsanalys Marknadsanalys Inköpsstrategi, förfrågningsunderlag Anbuds-inbjudan Anbudsutvärdering

Läs mer

Organisationsteoretiska skolor

Organisationsteoretiska skolor www.byggledarskap.se Organisationsteoretiska skolor 1(5) Organisationsteoretiska skolor Det finns flera olika skolor, eller teorier, kring organisationer och synen på ledarskap och kommunikation inom dessa.

Läs mer

OPERATIV ANALYS & LOGISTIK

OPERATIV ANALYS & LOGISTIK OPERATIV ANALYS & LOGISTIK Operationsanalys och Systemteknik (på engelska Operations Research) är begrepp som ibland används för att beskriva en verktygslåda av matematiska och analytiska metoder, med

Läs mer

Författare: Emma Bohlin & Madeleine Bonander

Författare: Emma Bohlin & Madeleine Bonander Författare: Emma Bohlin & Madeleine Bonander Bakgrund Sjukvården har länge präglats av tydlig funktionell styrning och tydliga silos, vilka bland annat orsakar långa kötider och onödigt höga kostnader

Läs mer

BOKSAMMANFATTNING MOTIVATION.SE

BOKSAMMANFATTNING MOTIVATION.SE BOKSAMMANFATTNING MOTIVATION.SE 150 ledningsgrupper senare - vår bild av en dold potential Detaljerade fallstudier av verkliga ledningsgruppssituationer och typiska problem såväl som konkreta tips för

Läs mer

Schema Strategiskt inköp

Schema Strategiskt inköp Examensarbetet Gruppindelning senast 22/8 Valt ämne senast 29/8 Förstudie senast 15/9 Redovisning första veckan i december Handledning 2014-09-10 2014-10-15 ev. 2014-10-29 2014-11-13 ev. Schema Strategiskt

Läs mer

Vikten av grupputveckling

Vikten av grupputveckling Vikten av grupputveckling med fokus på medarbetarskap Bakgrund och problematik Pressade produktflöden och kännande människor Systematiserade och optimerade processer för produkter eller tjänster hamnar

Läs mer

Repetition. Outsourcing SCM. Försäljning, bolagsbildning, överlåtelse, omforma. Produkt-, informations- och varuflödet. TPS Toyota Production system

Repetition. Outsourcing SCM. Försäljning, bolagsbildning, överlåtelse, omforma. Produkt-, informations- och varuflödet. TPS Toyota Production system Repetition SCM Produkt-, informations- och varuflödet TPS Toyota Production system Ökad vinst minskad risk Outsourcing Försäljning, bolagsbildning, överlåtelse, omforma Fokusera på kärnverksamhet Nästan

Läs mer

ArbetsrelateratDNA. Daniel Brodecki. Här är ditt ArbetsrelateratDNA i form av en rapport.

ArbetsrelateratDNA. Daniel Brodecki. Här är ditt ArbetsrelateratDNA i form av en rapport. Daniel Brodecki Här är ditt ArbetsrelateratDNA i form av en rapport. Detta är ett underlag som visar vad som är viktigt för dig och hur du kan använda din potential på ett optimalt sätt. Ett ArbetsrelateratDNA

Läs mer

Avtal om samverkan mellan Stockholms läns landsting och Kungliga Tekniska högskolan

Avtal om samverkan mellan Stockholms läns landsting och Kungliga Tekniska högskolan Ji Stockholms läns landsting Ankom Stockholms läns landsting 2011-09- 2 0 DnrV2011-0599 Doss 16 Avtal om samverkan mellan Stockholms läns landsting och Kungliga Tekniska högskolan Stockholms läns landsting

Läs mer

THE. The Human Element. Deltagarnytta

THE. The Human Element. Deltagarnytta THE The Human Element Du får en veckas upplevelser som vill utmana dig att ifrågasätta invanda tankesätt och se ärligt på dig själv och din påverkan på andra. Vi börjar med att fokusera på oss som individer

Läs mer

Följ upp dina avtal med effektiva metoder. Strategisk upphandling 17 maj Nassira El Kadaoui

Följ upp dina avtal med effektiva metoder. Strategisk upphandling 17 maj Nassira El Kadaoui Följ upp dina avtal med effektiva metoder Strategisk upphandling 17 maj Nassira El Kadaoui Process för avtalsförvaltning Anpassa Planera Genomföra Utvärdera avtalsperioden Process för avtalsförvaltning

Läs mer

Decision Dynamics Karriärmodell. CareerView Karriärrapport 07 maj 2013

Decision Dynamics Karriärmodell. CareerView Karriärrapport 07 maj 2013 Decision Dynamics Karriärmodell CareerView Karriärrapport 1983-2009 Decision Dynamics. Alla rättigheter förbehålles. www.decisiondynamics.se Decision Dynamics är ledande inom metoder och verktyg för strategisk

Läs mer

Är outsourcing ett bra alternativ? En guide till att ta beslut om man ska outsourca sin kundservice eller inte. www.omnisale.se info@omnisale.

Är outsourcing ett bra alternativ? En guide till att ta beslut om man ska outsourca sin kundservice eller inte. www.omnisale.se info@omnisale. Är outsourcing ett bra alternativ? En guide till att ta beslut om man ska outsourca sin kundservice eller inte En värld i snabb förändring. Det finns just nu en trend att man ska outsourca så många stödfunktioner

Läs mer

Sammanfattning Solna 2009-10-06

Sammanfattning Solna 2009-10-06 NCC HR - Förstudie HR organisation, processer och IT-stöd Sammanfattning Solna 2009-10-06 Nuläge NCCs verksamhet bygger till största delen på lokalt utförande av arbetet och en decentraliserad beslutsmodell.

Läs mer

Business research methods, Bryman & Bell 2007

Business research methods, Bryman & Bell 2007 Business research methods, Bryman & Bell 2007 Introduktion Kapitlet behandlar analys av kvalitativ data och analysen beskrivs som komplex då kvalitativ data ofta består av en stor mängd ostrukturerad data

Läs mer

HR-transformation och shared service ur nationellt och internationellt perspektiv

HR-transformation och shared service ur nationellt och internationellt perspektiv HR-transformation och shared service ur nationellt och internationellt perspektiv 2013-11-20 Freddy Hällsten, School of Business, 1 HR-transformation på svenska Anders Boglind Freddy Hällstén Per Thilander

Läs mer

SMÅ IDÉER STORA RESULTAT. En bok om kreativitet, motivation och konkurrenskraft LOUISE ÖSTBERG. DEAN M. SCHROEDER. ALLAN G.

SMÅ IDÉER STORA RESULTAT. En bok om kreativitet, motivation och konkurrenskraft LOUISE ÖSTBERG. DEAN M. SCHROEDER. ALLAN G. SMÅ IDÉER STORA RESULTAT LOUISE ÖSTBERG. DEAN M. SCHROEDER. ALLAN G. ROBINSON En bok om kreativitet, motivation och konkurrenskraft 1 2010 SIS Förlag AB SIS HB 345 Små idéer stora resultat En bok om kreativitet,

Läs mer

Ending the war between Sales & Marketing by Philip Kotler, Neil Rackham and Suj Krishnaswamy

Ending the war between Sales & Marketing by Philip Kotler, Neil Rackham and Suj Krishnaswamy Ending the war between Sales & Marketing by Philip Kotler, Neil Rackham and Suj Krishnaswamy Grupp 3 Inledning Produktdesigners har länge vetat om att de kan spara tid och pengar på att samarbeta med deras

Läs mer

Syfte Mål Värderingar

Syfte Mål Värderingar Syfte Mål Värderingar xzzhjhzx AF Gruppen ASA Telefon +47 22 89 11 00 afgruppen.se 2 kingdesign.no / 0614 6 Syfte Vision Affärsidé 12 Mål Ägare Medarbetare Kunder Leverantörer Samhället Hälsa, miljö och

Läs mer

Kursens syfte. En introduktion till uppsatsskrivande och forskningsmetodik. Metodkurs. Egen uppsats. Seminariebehandling

Kursens syfte. En introduktion till uppsatsskrivande och forskningsmetodik. Metodkurs. Egen uppsats. Seminariebehandling Kursens syfte En introduktion till uppsatsskrivande och forskningsmetodik Metodkurs kurslitteratur, granska tidigare uppsatser Egen uppsats samla in, bearbeta och analysera litteratur och eget empiriskt

Läs mer

Innehåll. Kommunikationspolicy 4 Grundläggande värderingar för anställda i Lunds kommun 8

Innehåll. Kommunikationspolicy 4 Grundläggande värderingar för anställda i Lunds kommun 8 Innehåll Kommunikationspolicy 4 Grundläggande värderingar för anställda i Lunds kommun 8 Varumärkesstrategi 10 Lunds kommun som ett gemensamt varumärke 13 Lund idéernas stad 13 Kommunen som en del av staden

Läs mer

Inköp & Försäljning. Björn Oskarsson Jakob Rehme. Linköpings universitet

Inköp & Försäljning. Björn Oskarsson Jakob Rehme. Linköpings universitet Modul 3 Inköp & Försäljning Björn Oskarsson Jakob Rehme Så här ser modulen ut Ons Tor Fre Lör Sön Mån Tis Ons Tor Fre Lör Sön Mån 16-nov 17-nov 18-nov 19-nov 20-nov 21-nov 22-nov 23-nov 24-nov 25-nov 26-nov

Läs mer

30 Personer Decision Dynamics. Alla rättigheter förbehålles.

30 Personer Decision Dynamics. Alla rättigheter förbehålles. Decision Dynamics Karriärmodell CareerView Motivationsundersökning 1983-2009 Decision Dynamics. Alla rättigheter förbehålles. www.decisiondynamics.se Decision Dynamics är ledande inom metoder och verktyg

Läs mer

Vi omsätter kunskap till hållbar lönsamhet

Vi omsätter kunskap till hållbar lönsamhet Vi omsätter kunskap till hållbar lönsamhet Category Management.ppt 1 A204 Silf erbjuder Utbildningar - inköp upphandling - logistik - juridik - förhandling - Öppna & Företagsinterna - Internationella certifieringar

Läs mer

Feedback till vardags Din guide till utvecklingssamtal med flyt

Feedback till vardags Din guide till utvecklingssamtal med flyt Feedback till vardags Din guide till utvecklingssamtal med flyt Innehållsförteckning 1. 2.. 4. 5. INLEDNING Bli expert på utvecklingssamtal BYGG MOTIVATION och engagera med utvecklingssamtal GRUNDPELARNA

Läs mer

FÖRETAGANDE PÅ LANDSBYGDEN HAR DEN ÖSTSVENSKA LANDSBYGDEN RÄTT FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR FÖRETAGANDE?

FÖRETAGANDE PÅ LANDSBYGDEN HAR DEN ÖSTSVENSKA LANDSBYGDEN RÄTT FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR FÖRETAGANDE? FÖRETAGANDE PÅ LANDSBYGDEN HAR DEN ÖSTSVENSKA LANDSBYGDEN RÄTT FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR FÖRETAGANDE? Ökad inflyttning, ökat samarbete med andra kommuner och sammanslagning av kommuner är företagens främsta

Läs mer

Coachning som ett HR-verktyg Miniguide

Coachning som ett HR-verktyg Miniguide Coachning som ett HR-verktyg Miniguide Varför coachning? Enkelt. Det hjälper din personal att växa, gör dina kollegor gladare och har en enormt positiv inverkan på din organisations prestation genom bättre

Läs mer

Anvisningar till rapporter i psykologi på B-nivå

Anvisningar till rapporter i psykologi på B-nivå Anvisningar till rapporter i psykologi på B-nivå En rapport i psykologi är det enklaste formatet för att rapportera en vetenskaplig undersökning inom psykologins forskningsfält. Något som kännetecknar

Läs mer

Operatörer och användargränssnitt vid processtyrning

Operatörer och användargränssnitt vid processtyrning Operatörer och användargränssnitt vid processtyrning Normativa och beskrivande analyser Uppsala universitet @ 2003 Anders Jansson Sammanfattning kap. 1 Sociotekniska system Många olika grupper av användare

Läs mer

Olika inköpsstrukturers inverkan på kostnader och effektivitet

Olika inköpsstrukturers inverkan på kostnader och effektivitet AKADEMIN FÖR TEKNIK OCH MILJÖ Avdelningen för industriell utveckling, IT och samhällsbyggnad Olika inköpsstrukturers inverkan på kostnader och effektivitet En fallstudie i byggkeramiks-branschen David

Läs mer

Professionalism i välfärden - Förutsättningar och tumregler ROBERT WENGLÉN

Professionalism i välfärden - Förutsättningar och tumregler ROBERT WENGLÉN Professionalism i välfärden - Förutsättningar och tumregler ROBERT WENGLÉN Agenda Varför är temat intressant och relevant? Reda ut några centrala begrepp Professioner, professionalisering och professionalism»

Läs mer

Syfte och organisation. Hör gärna av dig till oss om du har fler frågor. 08-587 940 00. När trader avtalet om samgåendet i kraft?

Syfte och organisation. Hör gärna av dig till oss om du har fler frågor. 08-587 940 00. När trader avtalet om samgåendet i kraft? Business Assurance DNV GL Merger - Frågor och Svar Här finner du svar på generella frågor om sammanslagningen av DNV och GL, samt frågor som gäller dig som kund till DNV Business Assurance. Hör gärna av

Läs mer

Litteraturstudie. Utarbetat av Johan Korhonen, Kajsa Lindström, Tanja Östman och Anna Widlund

Litteraturstudie. Utarbetat av Johan Korhonen, Kajsa Lindström, Tanja Östman och Anna Widlund Litteraturstudie Utarbetat av Johan Korhonen, Kajsa Lindström, Tanja Östman och Anna Widlund Vad är en litteraturstudie? Till skillnad från empiriska studier söker man i litteraturstudier svar på syftet

Läs mer

Så får Atlas Copco ut maximalt värde och säkrad drift av sina affärskritiska applikationer

Så får Atlas Copco ut maximalt värde och säkrad drift av sina affärskritiska applikationer REFERENS Så får Atlas Copco ut maximalt värde och säkrad drift av sina affärskritiska applikationer Om Atlas Copco Atlas Copco är en världsledande leverantör av lösningar för industriell produktivitet.

Läs mer

ÄTA FÖR LIVET! MATEN SOM GÖR DIG FRISK OCH STARK SOMMAREN Vilse i kostrådsdjungeln?

ÄTA FÖR LIVET! MATEN SOM GÖR DIG FRISK OCH STARK SOMMAREN Vilse i kostrådsdjungeln? SOMMAREN 2017 ÄTA FÖR LIVET! MATEN SOM GÖR DIG FRISK OCH STARK SOMMAREN 2017 Vilse i kostrådsdjungeln? Är vitt mjöl verkligen så farligt? Det där med lchf och 5:2 hur bra är det, egentligen? Och hur vet

Läs mer

Vägledning om avtalsförvaltning. Nassira El Kadaoui, Therese Hellman och Helena Öhman

Vägledning om avtalsförvaltning. Nassira El Kadaoui, Therese Hellman och Helena Öhman Vägledning om avtalsförvaltning Nassira El Kadaoui, Therese Hellman och Helena Öhman Vägledning för avtalsförvaltning Fokus på att skapa en tydlig struktur och process för vad som kan ingå i arbetet med

Läs mer

Designing Case Studies

Designing Case Studies Designing Case Studies Identifying Your Case(s) and Establishing the Logic of Your Case Study Författare: Yin (2009), Case study research Research design: En plan för studiens utförande. Logiken som kopplar

Läs mer

Samverkan för en miljöanpassad offentlig upphandling

Samverkan för en miljöanpassad offentlig upphandling Samverkan för en miljöanpassad offentlig upphandling - En rapport om samverkan mellan miljöstrateger och upphandlare i upphandlingsprocessen i Västra Götaland 2010-09-14 Kommunnätverket för hållbar utveckling

Läs mer

Marknadschefens checklista för INBOUND MARKETING INOM KOMPLEX FÖRSÄLJNING

Marknadschefens checklista för INBOUND MARKETING INOM KOMPLEX FÖRSÄLJNING Marknadschefens checklista för INBOUND MARKETING INOM KOMPLEX FÖRSÄLJNING Oliver Lopez har jobbat med försäljning i 15 år. Sedan ett par år driver han företaget Structsales där han hjälper sälj och marknadsorganisationer

Läs mer

I samarbete med WGH Sales & Communications 2017

I samarbete med WGH Sales & Communications 2017 I samarbete med WGH Sales & Communications 2017 Diplomerad Key Account Manager Deltidsutbildning med start 12 sept. 2017 Med den här utbildningen får du de kunskaper som behövs för att utveckla affärer

Läs mer

Produktcertifieringars inverkan på inköpsfunktionen

Produktcertifieringars inverkan på inköpsfunktionen Henrik Forslund & Stina Gulve Produktcertifieringars inverkan på inköpsfunktionen - En fallstudie hos en kaffeproducent The impact of product certifications on the purchasing function - A case study at

Läs mer

Inköp inom Sandvik. CLIP-seminarium 2 september 2010. Jan Kjellén Business Developer Sandvik Purchasing

Inköp inom Sandvik. CLIP-seminarium 2 september 2010. Jan Kjellén Business Developer Sandvik Purchasing Inköp inom Sandvik CLIP-seminarium 2 september 2010 Jan Kjellén Business Developer Sandvik Purchasing Sandvik i korthet Vad är vi? Vi är ett världsledande verkstadsindustriföretag. Vad gör vi? Vi tillverkar

Läs mer

Syfte Mål Värderingar

Syfte Mål Värderingar Syfte Mål Värderingar November 2017 1 kingdesign.no / 1117 / 1000 / forsidefoto: Werner Anderson AF Gruppen ASA Telefon +47 22 89 11 00 afgruppen.no AF Gruppen Sverige AB Telefon +46 31 762 40 00 afgruppen.se

Läs mer

Att sträva efter en konfliktfri arbetsplats är en fullständig utopi

Att sträva efter en konfliktfri arbetsplats är en fullständig utopi Pm avseende examensarbetet; Att sträva efter en konfliktfri arbetsplats är en fullständig utopi -En kvalitativ undersökning om hur enhetschefer inom människovårdande organisationer ser på konflikter på

Läs mer

KOMMUNIKATIVT LEDARSKAP

KOMMUNIKATIVT LEDARSKAP KOMMUNIKATIVT LEDARSKAP EN ANALYS AV INTERVJUER MED CHEFER OCH MEDARBETARE I FEM FÖRETAG NORRMEJERIER SAAB SANDVIK SPENDRUPS VOLVO Mittuniversitetet Avdelningen för medieoch kommunikationsvetenskap Catrin

Läs mer

Checklista för systematiska litteraturstudier 3

Checklista för systematiska litteraturstudier 3 Bilaga 1 Checklista för systematiska litteraturstudier 3 A. Syftet med studien? B. Litteraturval I vilka databaser har sökningen genomförts? Vilka sökord har använts? Har författaren gjort en heltäckande

Läs mer

Utvärdering med fokusgrupper

Utvärdering med fokusgrupper Hämtat från www.kunskapsabonnemanget.se Utvärdering med fokusgrupper Monica Hane Med metod menar vi hur det empiriska materialet insamlas och bearbetas för att på bästa sätt belysa det som studien skall

Läs mer

Praktikrapport. Göteborgs Universitet. Samhällsvetenskapliga fakulteten. Kvalificerad arbetspraktik med. samhällsvetenskaplig inriktning

Praktikrapport. Göteborgs Universitet. Samhällsvetenskapliga fakulteten. Kvalificerad arbetspraktik med. samhällsvetenskaplig inriktning Praktikrapport Göteborgs Universitet Samhällsvetenskapliga fakulteten Kvalificerad arbetspraktik med samhällsvetenskaplig inriktning Hannes Larsson Westerlund hannes.larswest@gmail.com Göteborgs Spårvägar

Läs mer