Miljö- och hälsoskyddsnämnden PROTOKOLL

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Miljö- och hälsoskyddsnämnden PROTOKOLL"

Transkript

1 137 Rättelse av nämndsprotokoll Miljö- och hälsoskyddsnämnden PROTOKOLL Redovisning av nämndsenkät Rapport Intern kontroll 140 Tillsynsplan för miljö 141 Kontrollplan för livsmedel 142 Sammanträdesplan för Bunge Stucks 1: Projektrapport - tillsyn på tillstånds- och anmälningspliktiga lantbruksverksamheter våren och hösten Övriga ärenden - fråga 146 Statistik från team livsmedel 147 Rapport från ledamöters deltagande i kurser, konferenser eller samråd med annan myndighet 148 Delegationsbeslut 149 Övriga ärenden - fråga

2 PROTOKOLL Sammanträdesdag Miljö- och hälsoskyddsnämnden Plats och tid Konferensrum Dagö, kl Beslutande Isabel Enström (MP), ordf Johnny Wiberg (S) Tony Johansson (S ) Karin Sutare (MP) Hanna Lenholm (S) Rune Fröling (M) Inger Harlevi (M) Pär Stenegärd (C) Björn Dahlström (C) Ersättare Ingemar Lundqvist (M) Jesper Etelhag (C) Övriga närvarande Charlotte Criwall Mattias Edsbagge Anders Buskas Dan Nilsson Anna Malm Utsedd att justera Johnny Wiberg Paragrafer Justeringens plats Samhällsbyggnadsförvaltningen nämndsekreterarens rum, torsdagen den 18 december kl Underskrifter Sekreterare... Anna Malm Ordförande... Isabel Enström Justerande... Johnny Wiberg A N S L A G / B E V I S et är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Organ Miljö- och hälsoskyddsnämnden Sammanträdesdag Datum för anslags Datum för anslags uppsättande nedtagande Förvaringsplats för protokollet Samhällsbyggnadsförvaltningen Underskrift...

3 137 Rättelse av nämndsprotokoll Miljö- och hälsoskyddsnämnden godkänner rättelsen. Rättelse I nämndsprotokoll från ändras skrivelsen om jäv till 110.

4 138 Redovisning av nämndsenkät 2014 Miljö- och hälsoskyddsnämnden godkänner informationen. Avdelningschef Charlotte Criwall redogjorde för sammanställningen av nämndsenkäten.

5 139 Rapport Intern kontroll MHN 2014/ SBF 28 november Miljö- och hälsoskyddsnämnden godkänner rapporten Intern kontroll Bedömning Resultatet av uppföljningen av den interna kontrollen inom Miljö- och hälsoskyddsnämnden visar att den i huvudsak är tillfredsställande. I rapporten redovisas resultatet av granskningen av den interna kontrollen Bakgrund Nämnderna har det yttersta ansvaret för att en god intern kontroll skapas och att uppföljning sker inom respektive verksamhetsområde. I kommunallagen 6 kap 7 anges nämndernas ansvar för den interna kontrollen. Det är alltid respektive nämnd som har det yttersta ansvaret för att utforma en god intern kontroll. Den interna kontrollen ska vara en naturlig del i alla processer och rutiner. Nämnden ska se till att övergripande policys och riktlinjer iakttas och utformar vid behov ytterligare tillämpningsanvisningar. Enligt regionens riktlinjer för intern kontroll ska nämnderna varje år anta en särskild plan för uppföljning av den interna kontrollen. Planen för uppföljningen av den interna kontrollen ska beslutas årligen av respektive nämnd.

6 140 Tillsynsplan för miljö MHN 2014/ SBF den 27 november 2014 (reviderad 8 december 2014). Au 81 Miljö- och hälsoskyddsnämnden beslutar att godkänna tillsynsplan för miljö 2014 efter de ändringar Miljö- och hälsoskyddsnämndens arbetsutskott föreslagit. Sammanfattning Miljö och hälsoskyddsnämnden Region Gotland är tillsynsmyndighet för tillsyn inom Miljöbalkens ansvarsområde. För varje mandatperiod arbetar Miljö och hälsoskyddsnämnden fram en verksamhetsplan för kommande fyraårsperiod. Planen sammanfattar nämndens verksamhet och prioriteringar de närmaste fyra åren. Denna tillsynsplan beskriver endast arbetet som förvaltningen kommer att utföra år För varje kommande år kommer en tillsynsplan att tas fram i enlighet med nämndens verksamhetsplan. Nämndens verksamhetsplan uppdateras i samband med mandatperiod. Tillsynsplanen är det dokument som i detalj styr förvaltningens arbete baserat på nämndens löpande tillsynsansvar och särskilda prioriteringar. Nämnden ansvarar för att effektivt och ändamålsenligt bedriva tillsyn där den kommunala/regionala nämnden är tillsynsmyndighet. Arbetsuppgifterna består av att utföra inspektioner, uppföljande arbete och handläggning av ärenden som anmälningar och tillståndsansökningar enligt miljöbalken. Även handläggning av allmänna anmälningar som t ex miljöolyckor, förorenat grundvatten, förorenad mark ingår i nämndens uppdrag. Nämnden utför också miljöprövning som en del i bygglovsprocessen. Nämndens verksamhet inom miljösektorn omfattar tillsyn på ca 3500 tillsynsobjekt och handläggning av ca 3000 ärenden per år. Tillsynsansvaret är fördelat inom en mängd branscher såsom, lantbruk, energisektorn, avfall, förorenad mark och tillsyn på reningsverk. Ärendehandläggningen domineras av tillståndsansökningar av enskilda avloppsanläggningar.

7 140 forts Nämnden har genom verksamheten KLART VATTEN gjort en särskild satsning för att åtgärda alla bristfälliga avloppsanläggningar på ön. Målet med verksamheten är att ca 600 enskilda avloppsanläggningar ska förbättras årligen. Organisatoriskt ingår enhet miljö och hälsoskydd i avdelningen Livsmiljö. Avdelningen är en del av Samhällsbyggnadsförvaltningen, Region Gotland. Tillsynsplanen består av en grunddel med allmän information om tillsynsplanens mål, syften och underlagsmaterial mm. Omfattningen och en detaljerad beskrivning av den tillsynsverksamhet som planeras 2015 återfinns under respektive teams bilaga.

8 141 Kontrollplan för livsmedel MHN 2014/ SBF den 24 november Au 82 Miljö- och hälsoskyddsnämnden godkänner kontrollplanen efter ett förtydligande av förkortningen under punkten 6.2 införts i rapporten. Sammanfattning Denna kontrollplan är den operativa kontrollmyndighetens beskrivning av hur de krav som ställs på offentlig kontroll inom livsmedelskedjan uppfylls av myndigheten. Kraven finns bl.a. i Europaparlamentets och Rådets förordning (EG) nr 882/2004 av den 29 april 2004 om offentlig kontroll för att säkerställa kontrollen av efterlevnaden av foderoch livsmedelslagstiftningen samt bestämmelser om djurhälsa och djurskydd. Kontrollplanen bygger på miljö- och hälsoskyddsnämndens Verksamhetsplan och nämndens styrkort. Miljö och hälsoskyddsnämnden, Region Gotland är kontrollmyndighet för kontrollen utifrån livsmedelslagstiftningen. Nämnden ansvarar för att effektiv och ändamålsenlig kontroll utförs på livsmedelsanläggningarna för vilka regionen är ansvariga enligt 23 och 25 livsmedelsförordningen. Ansvaret omfattar kontroll av livsmedelshygien, redlighet, spårbarhet och dricksvatten. Arbetsuppgifterna består av att utföra inspektioner, revisioner och provtagning av livsmedel. Även handläggning av ärenden som registrering, riskklassificering samt att utreda misstanke om matförgiftningar. Nämndens kontrollansvar omfattar cirka 900 livsmedelsanläggningar och ca kontrolltimmar. Anläggningstyperna är framförallt restauranger, skolkök, butiker, caféer och dricksvattenverk men även, småskalig livsmedelstillverkning, centralkök och fiskoch charkanläggningar. Gotland är en turistort med en kort och intensiv säsong under sommarmånaderna. Detta påverkar livsmedelskontrollen med en topp av inkomna ärenden under vår och försommar samt många verksamheter som enbart är öppna under sommarmånaderna. Även dricksvattensituationen är speciell för Gotland med bristfällig tillgång och ofta ytvattenpåverkat grundvatten. Många livsmedelsanläggningar har enskild vattenförsörjning. Organisatoriskt tillhör livsmedelsteamet Enhet Livsmedel & Alkoholtillstånd på avdelningen Livsmiljö inom Samhällsbyggnadsförvaltningen.

9 142 Sammanträdesplan 2015 MHN 2014/ SBF den 24 november Au 83 Miljö- och hälsoskyddsnämndens arbetsutskott föreslår följande ändringar, ett konstituerande sammanträde hålls den 20 januari 2015 och arbetsutskottets sammanträde den 21 april 2015 flyttas till den 29 april Datum för beredningssammanträden läggs till kalendariet. Miljö- och hälsoskyddsnämnden beslutar att nedanstående kalendarium ska ligga till grund för miljö- och hälsoskyddsnämndens och arbetsutskottets sammanträden Sammanträdestiderna är planerade att starta kl Beredning Arbetsutskott Sammanträde 20 januari (konstituerande sammanträde) 20 januari 27 januari 10 februari 3 mars 10 mars 24 mars 20 april 29 april 12 maj 18 maj 25 maj 9 juni 17 augusti 25 augusti 8 september 22 september 29 september 13 oktober 19 oktober 28 oktober 10 november 17 november 24 november 10 december Bakgrund Sammanträdesplanen fastställs ett år i taget. Detta förslag utgår från ett konstituerande sammanträde och åtta ordinarie sammanträden per år samt. Arbetsutskottet är 14 dagar före ordinarie sammanträdesdag. Beredningssammanträde genomförs en vecka innan arbetsutskott.

10 143 Bunge Stucks 1:368 SMA Mineral AB, Stucks hamn MHN 2014/4774 Au 84 Miljö- och hälsoskyddsnämnden föreslår att Länsstyrelsen återtar tillsyn av SMA Minerals hamn Bunge Stucks 1:368. Bakgrund Tillsynen på miljöfarliga B-verksamheter är sedan år 1999 delegerad från Länsstyrelsen till Region Gotland, miljö och hälsoskyddsnämnden. Länsstyrelsen har dock kvar tillsyn över täkter och kalkindustriverksamheter. SMA Mineral har som enda kalkindustri på Gotland uppdelad tillsyn enligt miljöbalken mellan miljö och hälsoskyddsnämnden och Länsstyrelsen. Anledningen till detta är att SMA Mineral har två miljötillstånd för sin verksamhet, ett för täkten som Länsstyrelsen är tillsynsmyndighet över och ett för hamnen som miljö och hälsoskyddsnämnden är tillsynsmyndighet över. Övriga bolag inom kalkindustrin på Gotland har endast Länsstyrelsen som tillsynsmyndighet. SMA Mineral har framfört önskemål om att endast ha en tillsynsmyndighet att vända sig till för att underlätta kommunikation då täktens och hamnens verksamhet ofta går i varandra. Bedömning Efter dialog med Länsstyrelsen har vi tillsammans kommit fram till att det är lämpligt att Länsstyrelsen tar tillbaka tillsynen av hamnverksamheten för att förenkla för bolaget och tillsynsutövning enligt miljöbalken. sutdrag: Länsstyrelsen Gotland

11 144 Projektrapport tillsyn på tillstånds- och anmälningspliktiga lantbruksverksamheter våren och hösten 2014 MHN 2014/5021 -SBF 1 december 2014 Miljö- och hälsoskyddsnämndens förslag till beslut Miljö- och hälsoskyddsnämnden godkänner projektrapporten. Bakgrund Samtliga tillstånds- och anmälningspliktiga verksamheter har krav på att det i verksamheten ska finnas en dokumenterad egenkontroll. Detta regleras i förordningen om verksamhetsutövares egenkontroll. I den framgår att följande fem punkter ska finnas med: - En fastställd och dokumenterad ansvarsfördelning - Dokumenterade rutiner för drift, skötsel, underhåll, kontroller och reparationer - Rutiner för hur driftstörningar ska hanteras - Förteckning över de kemiska produkter som hanteras i verksamheten - Dokumenterad riskbedömning Tillsynen som genomförts har haft fokus på att kontrollera ovanstående punkter. Under januari och februari samt september och oktober genomfördes de cirka 50 planerade inspektionerna på lantbrukets tillstånds- och anmälningspliktiga verksamheter. Resultat Av samtliga genomförda inspektioner uppmärksammades brister i egenkontrollen på merparten av verksamheterna. Bristerna bestod i att delar i den dokumenterade egenkontrollen antingen saknades, inte var uppdaterad med hänsyn till hur verksamheten bedrivs, eller ansågs inte tillräcklig utifrån kraven i förordningen. De brister som framförallt påpekades var avsaknad av alternativt en otillräcklig riskbedömning samt dokumenterade rutiner för drift, skötsel, underhåll, kontroller och reparationer.

12 144 forts Slutsats Att merparten av lantbruksverksamheterna hade brister i egenkontrollen beror till stor del på att det kan vara ett tidskrävande arbete att upprätta och uppdatera de dokument som krävs samt att mindre verksamheter med få eller inga anställda inte ser nyttan med att ha en dokumenterad egenkontroll. Vi har i samband med inspektionerna haft ambitionen att informera, inte bara om kraven som finns, utan även om nyttan med samt vilka hjälpmedel som finns att tillgå för att få en fungerande egenkontroll. Syftet är att den dokumenterade egenkontrollen ska vara en hjälp i det dagliga arbetet, säkerställa att verksamheten lever upp till lagstiftningens krav och minimera riskerna för människors hälsa och miljön. Bristerna som uppmärksammades i samband med inspektionerna har inte ansetts var så allvarliga att det renderat i några förelägganden, utan har påpekats i inspektionsrapporterna och kommer att följas upp vid nästkommande inspektion av respektive verksamhet.

13 145 Övriga ärenden fråga Au 85 Miljö och hälsoskyddsnämnden godkänner informationen. Bakgrund Rune Fröling frågar om det finns någon information om den biltipp som grävts fram i Tingstäde. Enhetschef Mattias Edsbagge informerar om att marken tillhört Försvarsmakten och att Fortifikationsverket tillsammans med Försvarsmakten ansvarar för saneringen.

14 146 Statistik från team livsmedel Miljö- och hälsoskyddsnämnden godkänner informationen.

15 147 Rapport från ledamöters deltagande i kurser, konferenser eller samråd med annan myndighet Inga rapporter från kursdeltagande etc. rapporterades.

16 148 Delegationsbeslut Miljö- och hälsoskyddsnämnden godkänner informationen. Bakgrund En lista på alla delegationsbeslut för 1 november - 30 november 2014, presenterades på nämndens sammanträde.

17 149 Övrigt fråga från Pär Stenegärd Miljö- och hälsoskyddsnämnden godkänner informationen. Bakgrund Pär Stenegärd frågar om det finns någon information deponin i Hemse. Han har fått information om att ytterligare slam ska läggas på deponin. Enhetschef Mattias Edsbagge kommer kontrollera frågan med Tekniska nämnden.

Miljö- och hälsoskyddsnämnden PROTOKOLL

Miljö- och hälsoskyddsnämnden PROTOKOLL PROTOKOLL 149 Information Ny ledamot i Nämnden 150 Information Per Lindskog 151 Taxeändring - förebyggande 152 Månadsrapport oktober 153 Rapport intern kontroll 2015 154 Etelhem Levide 1:12 155 Provtagningsfrekvens

Läs mer

Miljö- och hälsoskyddsnämnden PROTOKOLL 2015-01-20. 1 Presentation av miljö- och hälsoskyddsnämnden och samhällsbyggnadsförvaltningen

Miljö- och hälsoskyddsnämnden PROTOKOLL 2015-01-20. 1 Presentation av miljö- och hälsoskyddsnämnden och samhällsbyggnadsförvaltningen Miljö- och hälsoskyddsnämnden PROTOKOLL 2015-01-20 1 Presentation av miljö- och hälsoskyddsnämnden och samhällsbyggnadsförvaltningen 2 Val av ledamöter och ersättare till miljö- och hälsoskyddsnämndens

Läs mer

Byggnadsnämnden PROTOKOLL

Byggnadsnämnden PROTOKOLL Byggnadsnämnden PROTOKOLL 2014-01-14 1 Presentation av byggnadsnämnden och samhällsbyggnadsförvaltningen 2 Val av ledamöter och ersättare till byggnadsnämndens arbetsutskott 3 Beslutsattestanter 2015 4

Läs mer

(9) 14:30. C7(7YelL "pnifitrankell. Justerande Gert Berlin ti BEVIS OM ANSLAG

(9) 14:30. C7(7YelL pnifitrankell. Justerande Gert Berlin ti BEVIS OM ANSLAG 2017-03-14 1 (9) Plats och tid Kommunhuset 24 augusti, Rådrummet, kl. 13:00 14:30 ande och övriga närvarande enligt sida 2 Paragrafer 1-7 Utses att justera Justeringens plats och tid Gert Berlin (S) Kommunhuset,

Läs mer

1(11) Kontrollplan 2015-2017 Kontrollområde: Livsmedel. Styrdokument

1(11) Kontrollplan 2015-2017 Kontrollområde: Livsmedel. Styrdokument 1(11) Kontrollområde: Livsmedel Styrdokument 2(11) Styrdokument Dokumenttyp Kontrollplan Beslutad av Kommunstyrelsen 2015-10-06 168 Dokumentansvarig Verksamhetschef samhällsbyggnad Reviderad av 3(11) Innehållsförteckning

Läs mer

Jonni Harrius (KD), ordförande Anders Karlsson (S), vice ordförande Mattias Petersson (KD) Per-Arne Hagby (C) Mikael Eriksson (SD)

Jonni Harrius (KD), ordförande Anders Karlsson (S), vice ordförande Mattias Petersson (KD) Per-Arne Hagby (C) Mikael Eriksson (SD) 1(12) Plats och tid Carl August-rummet, måndagen den 21 januari 2019 kl 13:30-15:30 Beslutande Ledamöter och tjänstgörande ersättare Jonni Harrius (KD), ordförande Anders Karlsson (S), vice ordförande

Läs mer

Protokoll. Miljöskyddsnämndens arbetsutskott

Protokoll. Miljöskyddsnämndens arbetsutskott 1 2 Plats och tid Gesällen, Sveagatan 12, Alingsås Paragrafer 11-14 kl. 08:00-09:55 Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Lady France Mulumba (KD) (ordförande) Anna Hansson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad Plats och tid Sammanträdesrum Kongsvinger, stadshuset, kl. 14.15-15.55 Beslutande Ledamöter Kenneth Wåhlund, ordförande, (S) Gerd Karlsson (S) Stefan Åström (S) Eva Svensson (S) Mats Johansson (S) Eva

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden. Miljö, plan och bygg

Miljö- och byggnadsnämnden. Miljö, plan och bygg 1 (11) Plats och tid Kommunkontoret, Sunne, kl 13.00 15.30 Paragrafer Beslutande Anders Folkesson (C) Elisabeth Karlsson (C) Arne Olsson (M), ordförande Thomas Waldenström (M), ersättare för Maria Widlund

Läs mer

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13: Anette Avelin (L) Olov Gibeck (C)

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13: Anette Avelin (L) Olov Gibeck (C) Miljönämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2017-08-28 Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13:30 14.00 Beslutande ledamöter: Inte tjänstgörande ersättare: Dan Larson (M), ordförande Anette Avelin

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Miljönämnden 2016-12-14 1 Plats och tid Stora sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, kl. 13:00-16:00 Beslutande Övriga deltagande Lars-Göran Gustavsson (S), ordförande Bertil Helmersson (V) Hans Lind

Läs mer

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13:30-14:40

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13:30-14:40 Miljönämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2016-03-14 Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13:30-14:40 Beslutande ledamöter: Inte tjänstgörande ersättare: Övriga närvarande: Dan Larson (M), ordförande

Läs mer

Enligt livsmedelslagstiftningen

Enligt livsmedelslagstiftningen Bilaga 1 KONTROLLPLAN 2018 Enligt livsmedelslagstiftningen 2017-11-16 Miljöenheten Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Livsmedelslagstiftningens syfte... 3 3 Kontroll av livsmedelsanläggningar...

Läs mer

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13: Dan Larson (M), ordförande Annika Lundström (S), vice ordförande Staffan Malm (M) Daniel Tukia (MP)

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13: Dan Larson (M), ordförande Annika Lundström (S), vice ordförande Staffan Malm (M) Daniel Tukia (MP) Miljönämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2017-12-04 Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13:30-14.10 Beslutande ledamöter: Inte tjänstgörande ersättare: Övriga närvarande: Dan Larson (M), ordförande

Läs mer

Enligt livsmedelslagstiftningen

Enligt livsmedelslagstiftningen Bilaga 1 KONTROLLPLAN 2017 Enligt livsmedelslagstiftningen 2016-11-11 Miljöenheten Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Livsmedelslagstiftningens syfte... 3 3 Kontroll av livsmedelsanläggningar...

Läs mer

Övriga närvarande Kristina Alm, Bygglovshandläggare 6 Henrik Jokijärvi, Chef Miljö- och hälsoskyddsenheten Helena Lundberg, Sekreterare

Övriga närvarande Kristina Alm, Bygglovshandläggare 6 Henrik Jokijärvi, Chef Miljö- och hälsoskyddsenheten Helena Lundberg, Sekreterare 2016-03-15 1 (11) Plats och tid Kommunhuset, Rådrummet, kl. 14:00 15:00 ande Se förteckning sid 2 Övriga närvarande Kristina Alm, Bygglovshandläggare 6 Henrik Jokijärvi, Chef Miljö- och hälsoskyddsenheten

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING 75 Information från Länsstyrelsen om klimatförändringar... 111 76 Presentation av förslag på verksamhetsplan för miljönämnden 2012... 112 77 Uppföljning av internkontrollen 2011...

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL MILJÖNÄMND Sammanträdesdatum Sida 1-7 2015-02-04

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL MILJÖNÄMND Sammanträdesdatum Sida 1-7 2015-02-04 MILJÖNÄMND Sammanträdesdatum Sida 1-7 2015-02-04 Plats och tid Miljökontoret, Orsa kommun kl. 8.00 11.00 ande Christina Bröms (C), ordförande Åke Falk (C), vice ordförande Margareta Ahlström (MOP) Karolina

Läs mer

Register till miljö- och hälsoskyddsnämndens protokoll vid extra sammanträde den 23 augusti 2012

Register till miljö- och hälsoskyddsnämndens protokoll vid extra sammanträde den 23 augusti 2012 Register till miljö- och hälsoskyddsnämndens protokoll vid extra sammanträde den 23 augusti 2012 Ärenden: MHN 103 Bunge Ducker 1:64 överklagande av vea Hovrätt, mark- och miljööverdomstolens dom den 5

Läs mer

Kristoffer Davidsson (M), ordf Sture Sköld (S), vice ordf Arne Sturesson (C) Jesper Johansson (MP) Armand Kleven (S)

Kristoffer Davidsson (M), ordf Sture Sköld (S), vice ordf Arne Sturesson (C) Jesper Johansson (MP) Armand Kleven (S) 1(9) Plats och tid Sammanträdesrummet Silvergruvan, bibliotekshuset, 08.30-10.50 Beslutande Kristoffer Davidsson (M), ordf Sture Sköld (S), vice ordf Arne Sturesson (C) Jesper Johansson (MP) Armand Kleven

Läs mer

PROTOKOLL Plan- och byggnämnden Paragrafer (10) Plats och tid Sessionssalen kl. 15:00-16:30

PROTOKOLL Plan- och byggnämnden Paragrafer (10) Plats och tid Sessionssalen kl. 15:00-16:30 1 (10) Paragrafer 104-110 Plats och tid Sessionssalen kl. 15:00-16:30 Beslutande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Kent Lodesjö (S) (ordförande)

Läs mer

Ulf Nilsson (S) Christoffer Rungberg (M) Christoffer Wallin (SD) Stellan Welin (S)

Ulf Nilsson (S) Christoffer Rungberg (M) Christoffer Wallin (SD) Stellan Welin (S) Plats och tid Kommunhuset, "Tryggö", Kungshamn, 2019-01-21 kl 09.00-11.40 Beslutande Närvarande ersättare Eva Abrahamsson (M), ordförande Nina J Andersson (KD) Stig-Arne Helmersson (C) Yngve Larsson (L)

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Anslags uppsättande: 2015-01-27 Anslags nedtagande: 2015-02-18

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Anslags uppsättande: 2015-01-27 Anslags nedtagande: 2015-02-18 Socialnämnden 2015-01-22 1 (12) Plats och tid: Kommunkontoret, Kisa, torsdagen 2015-01-22, kl. 9.30-12.05 Beslutande: Gruppmöte: 8.00-9.30 Roger Rydström (S), ordf. Else-Marie Frisk (S) Risto Laine (S)

Läs mer

Protokoll. Miljöskyddsnämndens arbetsutskott

Protokoll. Miljöskyddsnämndens arbetsutskott 1 Miljöskyddsnämndens arbetsutskott 2 Miljöskyddsnämndens arbetsutskott Plats och tid Gesällen, Sveagatan 12 Paragrafer 21-27 kl. 14:30-16:41 Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens

Läs mer

Gert Berlin. Louise Pettersson. Gert Berlin

Gert Berlin. Louise Pettersson. Gert Berlin 2015-08-25 1 (10) Plats och tid Kommunhuset, Rådrummet, kl. 14:00 16:00 ande Se förteckning sid 2 Övriga närvarande Mimmi Ingevall-Madsen, miljö- och hälsoskydds-inspektör, 8 Maria Wikström, chef Bygg-

Läs mer

Bilaga 1. Kontrollplan enligt livsmedelslagstiftningen Miljöenheten

Bilaga 1. Kontrollplan enligt livsmedelslagstiftningen Miljöenheten Bilaga 1 2015-11-20 Miljöenheten Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Livsmedelslagstiftningens syfte... 3 3 Kontroll av livsmedelsanläggningar... 4 4 Personal och tid för livsmedelskontroll... 4 5

Läs mer

Protokoll. Socialnämndens arbetsutskott

Protokoll. Socialnämndens arbetsutskott 1 2 Plats och tid Tryffeln Paragrafer 457-461 kl. 09:00-12:00 Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Eva-Lotta Pamp (M) (ordförande) Britt-Marie Kuylenstierna (MP) (vice

Läs mer

Protokoll. Miljöskyddsnämnden

Protokoll. Miljöskyddsnämnden 1 Miljöskyddsnämnden 2 Miljöskyddsnämnden Plats och tid Skräddaren, Sveagatan 12 Paragrafer 10-16 kl. 08:30-11:35 ande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och

Läs mer

MÖTESPROTOKOLL Mötesdatum

MÖTESPROTOKOLL Mötesdatum Omsorgsnämnden 2016-04-21 Plats och tid Lilla sammanträdesrummet kl. 13:15-15:40 ande ledamöter Gunnel Johansson (S) (ordförande), Tommy Edenholm (KV) (2:e vice ordförande), Dorothea Nilsson (M) 26, 29-32,

Läs mer

Protokoll. Miljöskyddsnämnden 2015-02-25 11-14

Protokoll. Miljöskyddsnämnden 2015-02-25 11-14 Miljöskyddsnämnden 11-14 2 Information och överläggningar... 6 Årsplanering 2015 (Miljöreda 2015-0171)... 7 Flerårsstrategi (Miljöreda 2015-0038)... 8 Verksamhetsberättelse 2014 (Miljöreda 2014-0650)...

Läs mer

Kontrollplan för 2016-2018

Kontrollplan för 2016-2018 Kontrollplan för 2016-2018 Kontroll enligt livsmedelslagstiftningen av livsmedelsanläggningar och därtill hörande myndighetsutövning. Operativ kontrollmyndighet är Bygg och miljönämnden i Bräcke kommun.

Läs mer

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 15:00-15:50. Annika Lundström (S) Staffan Malm (M) Åke Wallman (KD)

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 15:00-15:50. Annika Lundström (S) Staffan Malm (M) Åke Wallman (KD) Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 15:00-15:50 Beslutande ledamöter Sune G Jansson (M), ordf. Annika Lundström (S) Staffan Malm (M) Åke Wallman (KD) Övriga närvarande: Bengt Larsson (M) Göran Hammarlund

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Anslags uppsättande: 2015-09-23 Anslags nedtagande: 2015-10-15

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Anslags uppsättande: 2015-09-23 Anslags nedtagande: 2015-10-15 Socialnämnden 2015-09-17 1 (18) Plats och tid: Kommunkontoret, Kisa, torsdagen 2015-09-17, kl. 9.30-11.30 Beslutande: Gruppmöte: 8.00-9.30 Roger Rydström (S), ordf. Else-Marie Frisk (S) Risto Laine (S)

Läs mer

Miljö- och hälsoskyddsnämnden PROTOKOLL

Miljö- och hälsoskyddsnämnden PROTOKOLL Miljö- och hälsoskyddsnämnden PROTOKOLL 2016-03-16 14 Presentation av nya medarbetare 15 Månadsrapport januari 16 Årsredovisning 2015 Miljö- och hälsoskyddsnämnden 17 Behovsutredning för tillsyn enligt

Läs mer

Helena Lundberg. Gert Berlin

Helena Lundberg. Gert Berlin Jävsnämnden 2015-03-17 1 (11) Plats och tid Kommunhuset, Rådrummet, kl. 14:00 15:30 ande Se förteckning sid 2 Övriga närvarande Maria Wikström, chef Bygg- och miljö Lisa Hellström, alkoholhandläggare 1

Läs mer

Elisabet Sandin, bygg- och miljöchef Arto Koivumaa, räddningschef. Elisabet Sandin. Gunnar Johansson. Magnus Mörtling. Samhällsbyggnadsförvaltningen

Elisabet Sandin, bygg- och miljöchef Arto Koivumaa, räddningschef. Elisabet Sandin. Gunnar Johansson. Magnus Mörtling. Samhällsbyggnadsförvaltningen Sidan 1 av 5 Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, torsdag 27 mars 2014, kl 08.30 11.00 Beslutande Gunnar Johansson (s), ordf Bo Goding (v) Magnus Mörtling (s) Närvarande ersättare Övriga deltagare Utses

Läs mer

Elisabet Sandin, bygg- och miljöchef Arto Koivumaa, räddningschef. Elisabet Sandin. Gunnar Johansson. Samhällsbyggnadsförvaltningen

Elisabet Sandin, bygg- och miljöchef Arto Koivumaa, räddningschef. Elisabet Sandin. Gunnar Johansson. Samhällsbyggnadsförvaltningen Sidan 1 av 10 Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, torsdag 20 februari 2014, kl 08.30 09.30 ande Gunnar Johansson (s), ordf Bo Goding (v) Närvarande ersättare Övriga deltagare Utses att justera Elisabet

Läs mer

Taxa för livsmedelskontroll och foderkontroll

Taxa för livsmedelskontroll och foderkontroll Taxa 1(5) 2015-05-26 Dnr: MHN 2015-000532.54 Fastställd av Kommunfullmäktige i Danderyds kommun 2015-12-14, 111 Taxa för livsmedelskontroll och foderkontroll Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller

Läs mer

Datum. Ersättare Mari Sjöblom (C) Marie-Louise Andersson. ... Eivor Valcic. ... Svante Uggla. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Datum. Ersättare Mari Sjöblom (C) Marie-Louise Andersson. ... Eivor Valcic. ... Svante Uggla. Justeringen har tillkännagivits genom anslag SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (6) Plats och tid Kolsva bibliotek, samlingssalen kl 18.00 19.40 ande Övriga deltagare Eivor Valcic (S), ordf Else-Marie Jonsson (S) ersättare Torbjörn Sonereyd (S) ersättare Maria

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2011-09-05 174 (178) Plats och tid Kommunhuset Vingåker, måndagen den 5 september 2011, kl 10.00-13.30 Beslutande Camilla Anglemark (S), ordf Jörgen Larsson (S) Björn Andersson (M) Övriga deltagande Karl-Erik

Läs mer

LUNDS KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 Miljönämnden

LUNDS KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 Miljönämnden LUNDS KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 Plats och tid: Sessionssalen, Stadshuset, kl. 18.00. - 19.42 Ledamöter: Lars V Andersson (C) ordförande Carl von Friesendorff (M) vice ordförande Björn Abelson (S)

Läs mer

Kontrollplan för offentlig kontroll av

Kontrollplan för offentlig kontroll av Kontrollplan för offentlig kontroll av Kontrollplan livsmedel 2011-2013 1 (14) 2011-06-14 2011 2013 Innehållsförteckning 1. INLEDNING...3 B AKGRUND...3 SYFTE...3 OMFATTNING...3 2. DEN OFFENTLIGA KONTROLLENS

Läs mer

Datum Ann-Charlotte Lind, bygg- och miljöchef Anders Simonsson, sekreterare. Måndagen den 23 februari, klockan 8.

Datum Ann-Charlotte Lind, bygg- och miljöchef Anders Simonsson, sekreterare. Måndagen den 23 februari, klockan 8. 1(13) Plats och tid Måndagen den 16 februari, klockan 15.00-16.10 Ordförande ande Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Tid och plats för justering Jonas Ahlgren (S) Jonas Ahlgren (S) Niklas Isfeldt (S)

Läs mer

Protokoll. Miljöskyddsnämndens arbetsutskott

Protokoll. Miljöskyddsnämndens arbetsutskott 1 2 Plats och tid Gesällen, Sveagatan 12, Alingsås Paragrafer 15-20 kl. 14:00-16:50 Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Lady France Mulumba (KD) (ordförande) Anna Hansson

Läs mer

Dnr MN12/23. Taxa för Nyköpings kommuns offentliga kontroll av livsmedel. Antagen av Miljönämnden 2012-09-24

Dnr MN12/23. Taxa för Nyköpings kommuns offentliga kontroll av livsmedel. Antagen av Miljönämnden 2012-09-24 Dnr MN12/23 Taxa för Nyköpings kommuns offentliga kontroll av livsmedel Antagen av Miljönämnden 2012-09-24 Dnr MN12/23 2/6 Taxa för Nyköpings kommuns offentliga kontroll av livsmedel Inledande bestämmelser

Läs mer

MILJÖFÖRBUNDET BLEKINGE VÄST

MILJÖFÖRBUNDET BLEKINGE VÄST Sid 1(14) Plats och tid Kreativum, Karlshamn, torsdagen den 16 december 2010, klockan 13.00-16.50 Beslutande Övriga närvarande Bo Rösler (s), ordförande Jan-Erik Pilthammar (m), 2:e vice ordförande Hans

Läs mer

Taxa för Grums kommuns offentliga kontroll av efterlevnaden av livsmedelslagstiftningen

Taxa för Grums kommuns offentliga kontroll av efterlevnaden av livsmedelslagstiftningen TAXA FÖR KONTROLL ENLIGT LIVSMEDELSLAGEN Datum Antagen av Kommunfullmäktige Reviderad datum Paragraf 127 1(5) Taxa för Grums kommuns offentliga kontroll av efterlevnaden av livsmedelslagstiftningen 2(5)

Läs mer

HABO OCH MULLSJÖ KOMMUNER. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag 2013-05-02. Miljönämnden

HABO OCH MULLSJÖ KOMMUNER. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag 2013-05-02. Miljönämnden Innehåll 15 Förslag till yttrande över remiss, Anslutning till kommunalt spill- och dagvattensystem i Jönköpings län... 23 16 Fastställande av provtagningsfrekvens och analysomfattning för dricksvattenanläggning

Läs mer

Sanna Ajaxén, Nämndsekreterare Eva Folke, Socialchef Anna Hollstrand, Enhetschef. ... Sanna Ajaxén. ... Tina Teljstedt (KD) ...

Sanna Ajaxén, Nämndsekreterare Eva Folke, Socialchef Anna Hollstrand, Enhetschef. ... Sanna Ajaxén. ... Tina Teljstedt (KD) ... PROTOKOLL 1 (10) Plats och tid Gemaket,, kl. 10:00 10:40 Ajournering Beslutande Ledamöter Tina Teljstedt, ordförande (KD) Anders Åkerlind, vice ordförande (M) Kerstin Ahlin, 2:e vice ordförande (S) Björn

Läs mer

Bildningsnämnden (14)

Bildningsnämnden (14) Bildningsnämnden 2017-02-20 1(14) Plats och tid Kommunhuset, nämndrummet kl. 13.00 16.40 Beslutande Lillemor Larsson (V) ordförande Anders Englund (S) Jan-Olof Hesselstedt (V) David Lundqvist (C) Anne-Marie

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 1 (13) Plats och tid Nolia City, styrelserum, kl.10.00-14.00 ande Se sida 2 Övriga deltagare Se sida 2 Utses att justera Inger Björkman Justeringens tid och plats Vägledningscentrum 2013-01-25 Paragrafer

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Kommunstyrelsen 2014-05-26 1 Plats och tid Folkets Park Orrskogen, Malung, kl. 15.30-16.30 Beslutande Kurt Podgorski (S) ordförande Johnny Skottheim (S) Hans Unander (S) 90-97 Bengt Nilsson (S) Christin

Läs mer

Datum. ... Andreas Trygg. ... Carl-Inge Westberg. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Social- och arbetsmarknadsnämnden

Datum. ... Andreas Trygg. ... Carl-Inge Westberg. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Social- och arbetsmarknadsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (8) Datum Plats och tid KS-salen, Rådhuset, Köping kl. 13.15 13.50 ande Andreas Trygg (V), ordförande 8-10 samt 12-15, utgår på grund av jäv i ärende 11 Carl-Inge Westberg (S),

Läs mer

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13:30-15:00. Daniel Tukia (MP) John Carlsson (C) Tid och plats för justering: , kommunkontoret i Trosa

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13:30-15:00. Daniel Tukia (MP) John Carlsson (C) Tid och plats för justering: , kommunkontoret i Trosa Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13:30-15:00 Beslutande ledamöter Övriga närvarande: Dan Larson (M), ordf. Daniel Tukia (MP) John Carlsson (C) Staffan Malm (M) Cristina Forssander (FP) Mats Gustafsson,

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 1 (9) Plats och tid Stadshuset Fyrkanten kl 13:00 ande Bengt Ek (S) ordförande Stig Sjölund (S) vice ordförande Jonas Vikström (S) Margit Johansson (S) Catrin Gisslin (MP) Håkan Johansson (M) Jeanette

Läs mer

Fågelsjörummet :30. Tommy Borg

Fågelsjörummet :30. Tommy Borg PROTOKOLL Plats och tid Fågelsjörummet 2015-01-29 08:30 Beslutande Per Olov Persson (M) Tommy Borg (S) John Nyman (C) Manne Wallström (MP) Lasse Bergqvist (FP) Övriga deltagande Helena Olovsdotter Haglund

Läs mer

Ledamöter. Susanne Råbius (MP) Marcus Gyllenstolpe (M) Sofia Inlund (S) Othmar Nekham (C) Ersättare

Ledamöter. Susanne Råbius (MP) Marcus Gyllenstolpe (M) Sofia Inlund (S) Othmar Nekham (C) Ersättare Protokoll 1 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Sammanträdesdatum 2019-01-21 Sammanträdestid 13:00-16:00 Ledamöter Ersättare Bengt Hackberg (S), Ordförande Ninni Gustavsson (M), Vice Ordförande Isabell Leoson

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN Kultur- och fritidsnämnden

TOMELILLA KOMMUN Kultur- och fritidsnämnden : Plats och tid Svea Hund i kommunhuset, den, kl. 14.00-15.45 Beslutande Övriga närvarande Paul Hallgren (M), ordförande Tina Bergström-Darrell, 2:e vice ordförande (S) Matilda Björk, 1:e vice ordförande

Läs mer

Vansbro kommun. Jävsnämnden Protokoll //,/ / / ANSLAG/BEVIS Protokollet är j usterat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Vansbro kommun. Jävsnämnden Protokoll //,/ / / ANSLAG/BEVIS Protokollet är j usterat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Vansbro Protokoll 2014-02-20 Tid och plats Vansbrorummet, Medborgarhuset, Vansbro, torsdagen den 20 februari kl. 13:00-14:30 Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Sven Blom, C, ordförande Bertil

Läs mer

Samhällsbyggnadsnämnden

Samhällsbyggnadsnämnden 1 (5) Plats och tid Angarnsrummet, Tunahuset, Vallentuna. Kl 18.00-18.40 ande Ersättare Övriga närvarande Elwe Nilsson (M), ordförande, Erika Nordell (C), Lage Jansson (M), Ewa Thorin (M), Ragnar Dahl

Läs mer

Sammanträdesdag Sida

Sammanträdesdag Sida 2014-01-29 Innehåll SN AU 1 Tillkommande ärenden... 2 SN AU 2 Revisionsrapport gällande granskning av samverkan mellan kommun och landsting avseende psykisk ohälsa bland barn och unga... 3 SN AU 3 Föregående

Läs mer

Tillsynsplan för miljönämnden 2017

Tillsynsplan för miljönämnden 2017 Tjänsteutlåtande Miljöchef 2016-11-15 Anna von Axelson 08-590 973 72 Dnr: anna.von.axelson@upplandsvasby.se MN/2016:81 10052 Tillsynsplan för miljönämnden 2017 Förslag till beslut Miljönämnden Miljönämnden

Läs mer

Förslag Kontrollplan 2015-2018 Kontrollområde: Livsmedel. Kontrollmyndighet: Miljönämnden, Huddinge kommun

Förslag Kontrollplan 2015-2018 Kontrollområde: Livsmedel. Kontrollmyndighet: Miljönämnden, Huddinge kommun Förslag Kontrollplan 2015-2018 Kontrollområde: Livsmedel Kontrollmyndighet: Miljönämnden, Huddinge kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Mål för den offentliga kontrollen... 4 2.1 Övergripande

Läs mer

Onsdag den 25 januari 2012 kl Fågelviksalen Mötet ajournerades för gruppmöten kl

Onsdag den 25 januari 2012 kl Fågelviksalen Mötet ajournerades för gruppmöten kl sid 1 (12) Tid och plats Ledamöter Ersättare Onsdag den 25 januari 2012 kl 14.00-16.20 Fågelviksalen Mötet ajournerades för gruppmöten kl 15.25-16.00 Martin Oscarsson (MP) ordförande Håkan Svenneling (V)

Läs mer

PROTOKOLL 1 (12)

PROTOKOLL 1 (12) PROTOKOLL 1 (12) 2016-12-14 Konsumentnämnden Plats och tid Samhällsbyggnad Ugglan kl. 10:00 11:45 Beslutande Valter Stenberg(S), ordförande Lilian Nilsson(V), vice ordförande Ann-Sofi Sehlstedt(S) Lars-Eric

Läs mer

Uno Sjöberg (C) ordförande Ann-Kristin Petersson (S) Gunilla Magnusson (KV)

Uno Sjöberg (C) ordförande Ann-Kristin Petersson (S) Gunilla Magnusson (KV) Tillsynsnämnden 2013-02-07 1 (8) Plats och tid Sammanträdesrummet på samhällsbyggnadskontoret, kl. 08:00-08.35 Beslutande Uno Sjöberg (C) ordförande Ann-Kristin Petersson (S) Gunilla Magnusson (KV) Övriga

Läs mer

Taxa för offentlig kontroll av livsmedel

Taxa för offentlig kontroll av livsmedel Taxa Taxa för offentlig kontroll av livsmedel Antagen av kommunfullmäktige 119/2015 att gälla från den 1 januari 2016 att nuvarande taxa, fastställd av kommunfullmäktige 99/2014 upphör att gälla från samma

Läs mer

HABO OCH MULLSJÖ KOMMUNER. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag Miljönämnden

HABO OCH MULLSJÖ KOMMUNER. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag Miljönämnden 62 Verksamhetsplan 2019 för miljönämndens verksamhet... 97 63 Fastställande av kontrollplan för livsmedel 2019-2021... 98 64 Redovisning av delegationsbeslut... 99 65 Information... 100 66 Kurser och konferenser...

Läs mer

Bertil Ahlin (C), ordförande Stig Lundqu ist (M) Gert Berlin (S) Carl-Bertil Wallin (S) Ann-Marie ThorelI BEVIS OM ANSLAG

Bertil Ahlin (C), ordförande Stig Lundqu ist (M) Gert Berlin (S) Carl-Bertil Wallin (S) Ann-Marie ThorelI BEVIS OM ANSLAG SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 20 12-04-1 7 1 (10) Plats och tid ande Kommunhuset, Rådrummet, Tierp, kl 14.00-15.00 Bertil Ahlin (C), ordförande Stig Lundqu ist (M) Gert Berlin (S) Carl-Bertil Wallin (S) Övriga

Läs mer

Miljönämnden Mjölby kommun Boxholms kommun

Miljönämnden Mjölby kommun Boxholms kommun 2019-01-31 1 (15) Plats och tid, KS-salen, klockan 13:00-16:50 Mötet ajourneras, klockan 14:45-15:00 Beslutande Ersättare Ellinor Karlsson (S), ordförande Monica Karlsson (S) Lennart Karlsson (M) Mariann

Läs mer

Taxa. enligt livsmedelslagen. Gäller fr.o.m Antagen av kommunfullmäktige , 174

Taxa. enligt livsmedelslagen. Gäller fr.o.m Antagen av kommunfullmäktige , 174 Taxa enligt livsmedelslagen Gäller fr.o.m. 2018-01-01 Antagen av kommunfullmäktige 2017-11-22, 174 enligt livsmedelslagen Sida 1 Innehållsförteckning Inledande bestämmelser... 2 Timtaxa (timavgift)...

Läs mer

Sammanträdesdatum Socialnämnden 2015-05-21 1 (17)

Sammanträdesdatum Socialnämnden 2015-05-21 1 (17) Socialnämnden 2015-05-21 1 (17) Plats och tid: Kommunkontoret, Kisa, torsdagen 2015-05-21, kl. 9.30-11.35, 12.30-14.15 Beslutande: Gruppmöte: 8.00-9.30 Roger Rydström (S), ordf, 67-78 Linus Nilsson (S)

Läs mer

Taxa för livsmedelskontroll

Taxa för livsmedelskontroll Antagen: KF 271/2009 Taxa för livsmedelskontroll Senast indexreglerad av miljö- och hälsoskyddsnämnden 263/2012, att gälla fr o m 2013-01-01. 1 KAP INLEDANDE BESTÄMMELSER 1 Denna taxa gäller avgifter för

Läs mer

Bassängbad Tillsyn av barns miljöer 2008

Bassängbad Tillsyn av barns miljöer 2008 Bassängbad Tillsyn av barns miljöer 2008 Hälsoskydd Christina Hermansson Innehåll 1. Inledning 1 2. Målsättning 1 3. Genomförande 1 4. Omfattning 1 5. Resultat 1 5.1 Egenkontroll 1 5.1.1 Badvattenkvalitet

Läs mer

Taxa för offentlig kontroll inom livsmedelsområdet

Taxa för offentlig kontroll inom livsmedelsområdet Taxa 2014-12-17 Taxa för offentlig kontroll inom livsmedelsområdet Dnr BMN 2014/89 Taxa för offentlig kontroll inom livsmedelsområdet antagen av Kommunfullmäktige 2011-12-19 187 med justering beslutad

Läs mer

John-Erik Pettersson (M), ordf. Torbjörn Svensson (S) Solveig Nilsson (AA) Anneli Elf 7,9 Camilla Mörberg 5 Teres Gustafsson 5 Eivor Oskarsson 9

John-Erik Pettersson (M), ordf. Torbjörn Svensson (S) Solveig Nilsson (AA) Anneli Elf 7,9 Camilla Mörberg 5 Teres Gustafsson 5 Eivor Oskarsson 9 2014-02-24 1(8) Plats och tid Sammanträdesrummet Salen vån 1 Alvesta 2014-02-24 kl. 13.30-16.30 Justerade paragrafer 4-9 Beslutande John-Erik Pettersson (M), ordf. Torbjörn Svensson (S) Solveig Nilsson

Läs mer

Datum 2015-01-08. Maria Hilding-Guidoum (S) Dhuha Al Azzawi (S) Petra Lindroos Jonasson (V) Agnes Utter (MP) Ewa Wiklander (FP) Dan Aria Sucuri (FP)

Datum 2015-01-08. Maria Hilding-Guidoum (S) Dhuha Al Azzawi (S) Petra Lindroos Jonasson (V) Agnes Utter (MP) Ewa Wiklander (FP) Dan Aria Sucuri (FP) 1(14) Plats och tid Stora Björn, Nya Kyrkogatan 21, 09.00-10.30 ande Ledamöter Lars Nilsson (S) ordförande Linnéa Kihlström (KD), vice ordförande Kajsa Adolfsson (S) Bo Andersson (S) Carina Johansson (S)

Läs mer

Taxa för offentlig kontroll inom livsmedelsområdena

Taxa för offentlig kontroll inom livsmedelsområdena Taxa för offentlig kontroll inom livsmedelsområdena Dokumentansvarig: Förvaltningschef Bygg- och miljöförvaltningen Antaget: KF 2016-11-07, 125 TAXA 2(5) Taxa för offentlig kontroll inom livsmedelsområdena

Läs mer

Uppföljning av revisionsrapport gällande intern kontroll för livsmedelstillsyn

Uppföljning av revisionsrapport gällande intern kontroll för livsmedelstillsyn Uppföljning av revisionsrapport gällande intern kontroll för livsmedelstillsyn Vänersborgs kommun Revisionsrapport Juli 2012 Henrik Bergh Uppdrag och genomförande... 3 Sammanfattning... 3 Förslag till

Läs mer

Ingrid Markström Barn- och utbildningskontoret

Ingrid Markström Barn- och utbildningskontoret Plats och tid Norrtäljesalen onsdagen den 16 januari 2019 kl. 14. 14.45 Ledamöter Patrik Dahl (C) ordförande Jörgen Jansson (M) Gustav Palm (M), tj ersättare Nina Jones (M) Sören Forslund (M) Peter Cederholm

Läs mer

Nya avgifter för den kommunala livsmedels- och foderkontrollen.

Nya avgifter för den kommunala livsmedels- och foderkontrollen. Nya avgifter för den kommunala livsmedels- och foderkontrollen. Förslag till beslut Miljö- och byggnämnden föreslår att Kommunfullmäktige ska besluta att med stöd av 6,14 Förordning om avgifter för kontroll

Läs mer

Granskning av livsmedelskontroller

Granskning av livsmedelskontroller www.pwc.se Revisionsrapport David Boman, Hanna Franck Larsson, Niklas Eriksson Granskning av livsmedelskontroller Söderhamns kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattande bedömning... 1 2. Inledning...

Läs mer

KALLELSE OCH FÖREDRAGNINGSLISTA

KALLELSE OCH FÖREDRAGNINGSLISTA KALLELSE OCH FÖREDRAGNINGSLISTA Till miljö- och byggnämndens sammanträde Onsdagen den 3 december 2008, kl. 13.00 Grums kommunhus, sammanträdesrummet Bruket OBS TIDEN! Socialdemokratiska partigruppen har

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens arbetsutskott Ärenden:

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens arbetsutskott Ärenden: 2018-09-25 Kommunstyrelsens arbetsutskott 2018-09-25 Ärenden: 170 Genomförandeplan för byggande av nytt särskilt boende för äldre i Säter... 2 171 Gemensam överförmyndarnämnd för mandatperioden 2019 2022...

Läs mer

Lars-Axel Nordell (KD) Fredrik Andersson (SD) Lars Isaksson (C) ersättare Johanna Dahlroth miljöutredare 6-7 Jonas Jansson bygglovchef 15

Lars-Axel Nordell (KD) Fredrik Andersson (SD) Lars Isaksson (C) ersättare Johanna Dahlroth miljöutredare 6-7 Jonas Jansson bygglovchef 15 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (5) Plats och tid Kristinelundsvägen 4, Dammen, Köping, kl 08.30-10.15 ande Ola Saaw (M) ordförande Annika Duàn (S) v ordförande Christian Nålberg (S) Niklas Nordlund (S) Hans Winberg

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN Vård och omsorgsnämnden

TOMELILLA KOMMUN Vård och omsorgsnämnden : Plats och tid Dagcentralen Byavången, den, kl. 08.30-09.35 Beslutande Övriga närvarande Lars-Ove Hägerroth (M), ordförande Gunnel Andersson (M) Gunvor Olsson (C) Ann Harrysson (SPI) Ida Bornlykke (S)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (9)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (9) Plats Lomma kommunhus, Sammanträdeslokal Alnarp Tid 2019-04-23, kl. 14:00-15:11 Sammanträdesdatum s. 1 (9) Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Lennart Månsson (M) Emma

Läs mer

MILJÖNÄMND Sammanträdesdatum Sida 1-17 2013-10-02

MILJÖNÄMND Sammanträdesdatum Sida 1-17 2013-10-02 MILJÖNÄMND Sammanträdesdatum Sida 1-17 Plats och tid Koppången, G:a brandstationen, Orsa kommun kl 08.00 11.20 ande Hans Nahlbom (S) Ordförande Christina Bröms (C) Karin Finnpers-Wahlund (C) Karolina Treson

Läs mer

Taxa. Taxa för offentlig kontroll och prövning inom livsmedelsområdet MBN Föreskrifter Plan Policy Program Reglemente Riktlinjer Strategi

Taxa. Taxa för offentlig kontroll och prövning inom livsmedelsområdet MBN Föreskrifter Plan Policy Program Reglemente Riktlinjer Strategi MBN 11-253 406 Taxa för offentlig kontroll och prövning inom livsmedelsområdet Föreskrifter Plan Policy Program Reglemente Riktlinjer Strategi Taxa Antagen av KF 2011-11-28, 66 Indexjusterad av MBN 2018-11-01

Läs mer

Avgifter för den kommunala livsmedelskontrollen

Avgifter för den kommunala livsmedelskontrollen Ansvarig Lina Rosenstråle, verksamhetsområdeschef Dokumentnamn - Avgifter för den kommunala livsmedelskontrollen Upprättad av Berörda verksamheter Samhällsbyggnad Reviderad KF 2011-12-15, 149, KF 2014-09-18

Läs mer

Mattias Larsson, chef Myndighetsstaben Catarina Bernau, miljöchef Sören Linder, bygglovchef Evelina Lilja, Sekreterare.

Mattias Larsson, chef Myndighetsstaben Catarina Bernau, miljöchef Sören Linder, bygglovchef Evelina Lilja, Sekreterare. Sammanträdesprotokoll 1 (6) Plats och tid stadshuset Kongsvinger, Ö:a Esplanaden 5, 671 81 Arvika, kl. 14.15 14.30 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Kenneth Wåhlund, ordförande (S) Gerd Karlsson,

Läs mer

Tjänstemän m.fl. Per Kaarle, miljöchef Marita Gustafsson, sekreterare Anna Stjernholm, miljöinspektör, Marita Gustafsson.

Tjänstemän m.fl. Per Kaarle, miljöchef Marita Gustafsson, sekreterare Anna Stjernholm, miljöinspektör, Marita Gustafsson. Sida 1(14) Plats och tid Beslutande Riskullaverket, Mölndal Energi, Aminogatan 21, Mölndal, klockan 16.30 19.10. Elpida Georgitsi (S) Kåre Widenqvist (S) Lars Möglebust (S) My Blomgren (MP), ordförande

Läs mer

Internkontrollplan 2019

Internkontrollplan 2019 MILJÖFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Anna Nilsson 2019-02-08 MHN-2019-649 Till miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde den 13 februari 2019 Internkontrollplan 2019 Förslag till beslut:

Läs mer

Tillsynsplan för miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet 2015

Tillsynsplan för miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet 2015 Tjänsteutlåtande Chef 2014-11-14 Anne-Charlotte Glantz 08-590 973 72 Dnr: anne-charlotte.glantz@upplandsvasby.se MHN/2014:78 10052 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Tillsynsplan för miljö- och hälsoskyddsnämndens

Läs mer

Protokoll. Samhällsbyggnadsnämnden

Protokoll. Samhällsbyggnadsnämnden 1 2 Plats och tid Skräddaren Paragrafer 1-4 kl. 10:00-11:30 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Karl-Johan Karlsson (C) (ordförande) Bo Olsson

Läs mer

ANSLAGSBEVIS. Social- och arbetsmarknadsnämnden. Nibblesbackevägen 17, Köping. Ida Frödén SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7)

ANSLAGSBEVIS. Social- och arbetsmarknadsnämnden. Nibblesbackevägen 17, Köping. Ida Frödén SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) Plats och tid KS-salen, kl 13.15-14.45 ande Andreas Trygg (V) ordförande Behxhet Ukelli (S) Ingalill Hedblom (S) Gina Lisegran (S) ersättare Abdul Qorbani (S) ersättare Birgitta

Läs mer

Kultur och Fritidsnämndens kontor

Kultur och Fritidsnämndens kontor 1(12) Plats och tid Kommunkontoret, Foxen, den 25 augusti, kl 16.30-18.30 (ajourn. kl 17.15-17.30) Beslutande Ledamöter Lars Jonehög, ordf, FP Mats Andersson, C Kristina Kristiansson, S Mårten Karlsson,

Läs mer

KONTROLLPLAN för den offentliga livsmedelskontrollen. Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2017

KONTROLLPLAN för den offentliga livsmedelskontrollen. Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2017 KONTROLLPLAN för den offentliga livsmedelskontrollen Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2017 Kontrollplan för den offentliga livsmedelskontrollen 2017 Antagen av miljö- och hälsoskyddsnämnden 2016-11-08 Miljö-

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(10) Plats och tid Kalix Folkets Hus, Likskär, torsdagen den 10 januari 2019 kl 13:00 16.00 Beslutande Ledamöter Britt-Inger Nordström, ordförande (S) Hanna Johnselius, vice ordförande (S) Håkan Nyman

Läs mer

Regionstyrelsen protokoll 18 augusti 2015

Regionstyrelsen protokoll 18 augusti 2015 Regionstyrelsen protokoll 18 augusti 2015 Regionstyrelsen PROTOKOLL 2015-08-18 245 Villkorat anbud samt ramavtal med Spendrups om mark för bryggeri i Visby hamn 246 Beslut om deltagande i bildande av kommunalförbund

Läs mer