Dokumentation av uppnådda miljömål enligt miljö- och handlingsplan

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Dokumentation av uppnådda miljömål enligt miljö- och handlingsplan"

Transkript

1 Grundelement: Element: MILJÖHANDBOKEN 4.5 Uppföljning Övervakning och mätning Dokumentnr: Dokumenttyp: Diarienr: Antal bilagor: Sidor: Redovisande dokument F / Upprättad av Fastställd av/datum Reviderad av/datum Miljösamordnare Utbildningsdirektör/ Dokumentation av uppnådda miljömål enligt miljö- och handlingsplan Mål genomförda senast UFL:s miljömål Forskning och forskarutbildning UFL/CUL skall stimulera till forskning av god kvalitet med inslag av miljö och hållbar utveckling Årlig sammanställning av forskning inom CUL:s forskarskola med avseende på inslag av miljö och hållbar utveckling. Genomföra en årlig sammanställning av forskning inom CUL:s forskarskola som har inslag av miljö och hållbar utveckling. I nuläget arbetar en CUL-doktorand inom forskningsområdet hållbar utveckling. Forskningen sker i ämnet Matematik/naturvetenskap med utbildningsvetenskaplig inriktning. Nyckeltal Antal forskningsprojekt med inslag av miljö och hållbar utveckling: 1 2. UFL:s miljömål Grundutbildning UFL skall stimulera att utbildningsinslag av god kvalitet med inslag av miljö och hållbar utveckling skall öka. Sammanställning av inrapporterade inriktningar och kurser som har inslag av hållbar utveckling. Genomföra en årlig sammanställning av inrapporterade inriktningar och kurser som har inslag av hållbar utveckling. I halvårsdokumentationen för våren 2006 redovisades en sammanställning av kurser/inriktningar i lärarutbildningen, som har inslag av miljö och hållbar utveckling. Inventeringen gjordes utifrån granskning av kursplaner samt utifrån förfrågan till flertalet kursledare/inriktningsansvariga samordnare. En arbetsgrupp tillsattes för att ytterligare se över inslagen av hållbar utveckling i grundutbildningen, samt hur dessa kan utökas. Arbetsgruppen har utarbetat ett förslag som i januari 2008 presenteras för fakultetsnämnden. Nyckeltal Antal inriktningar och kurser som har inslag av miljö och hållbar utveckling

2 En gemensam kurs för alla lärarstudenter, inom Allmänna utbildningsområdet: LAU160 Människan i världen kunskapen tar form i ett hållbart samhälle (10p) Antal inriktningar: UFL:s miljömål Resor och transporter Miljöbelastningen från UFL:s kansli skall minska genom att resor i tjänsten i möjlig mån skall ersättas med video- och telefonkonferenser. Sammanställning av antal video- och telefonkonferenser. Genomföra en årlig sammanställning av antal video- och telefonkonferenser. UFL inskaffade konferenstelefon under Under 2007 noterades 21 samtal (totalt 3 timmar och 25 minuter) på telefonen. Webbkamerautrustning finns också att tillgå. Den används vid studievägledarmöten med andra lärosäten, samt för öppen vägledning där studenter kan komma i kontakt med studievägledare för frågor och information. Studievägledare har under 2007 deltagit i utbildning av webbkameraanvändning och programmet Marratech. Utvecklingsledare för GRUC, vid UFL:s kansli, har också deltagit i webbkonferens genom Marratech. Nyckeltal Antal video- och telefonkonferenser Konferenstelefonen: 21 samtal, totalt 3 timmar och 25 minuter Antal videokonferenser: 0 4. UFL:s miljömål Inköp Miljöaspekter skall beaktas vid alla inköp Anställda i inköpsposition skall utbildas i miljöhänsyn vid inköp. Samtliga anställda i inköpsposition skall utbildas om miljökrav och miljömärkning vid inköp, enligt miljöutbildningsplan. Samtlig inköpspersonal vid UFL har under år 2006 deltagit i utbildning om inköp vid GU. Utbildningen behandlade interna regler och rutiner, lagstiftning, miljökrav, ramavtal, upphandlingsprocessen m.m. Informatör/webbredaktör vid UFL deltog under år 2006 i utbildning om trycksaksmaterial. Nyckeltal Inköpt andel miljöanpassade produkter av totala antalet inköpta produkter Uppskattningsvis ca 8 % Nästan hela andelen av inköpta miljöanpassade produkter utgörs av IT-produkter såsom skärmar, tunna klienter, stationära och bärbara datorer. Transport- och resebeställningar utgör en liten del av procentsatsen. Inköp av tågresor uppgår till % av totala antalet inrikesresor. För utlandsresor uppskattas tåg- och bilresor utgöra ca 10 % och flyg ca 90 % av resebeställningarna.

3 En ytterst liten procentandel utgörs av diverse produktinköp såsom uppladdningsbara batterier o dyl. När det gäller miljötänkande kring trycksaksbeställning så övervägs ständigt om andra informationskanaler skulle kunna fungera lika bra som information i tryck. Det finns också en ständig medvetenhet kring val av upplaga, papper och utformning vid trycksaksbeställning. Sedan maj 2007, då nya ramavtal för trycktjänster slöts, är allt som trycks vid UFL svanenmärkt. 5. UFL:s miljömål Avfall/källsortering Källsorteringssystemet skall utvecklas till att omfatta grundnivån i Göteborgs universitets avfallsplan Anställda har information och utbildning om källsortering. Informera och utbilda anställda enligt miljöutbildningsplanen. Informations- och utbildningsmaterial om källsortering. Alla anställda har fått information om källsorteringen vid UFL, samt blivit tilldelade avfallssorteringsguiden. Avfallssorteringsguide uppdateras. Uppdatera avfallssorteringsguiden, i samband med att källsorteringen utökas. Avfallssorteringsguiden har setts över och är fortfarande aktuell för UFL:s avfallshantering. Den har därför inte behövt uppdateras. Nyckeltal Antal sorterade avfallsfraktioner: UFL:s miljömål Energi Minska energianvändningen på UFL:s kansli Möjligheten att ta fram värden för elförbrukning utreds. Utreda möjligheten att ta fram mätvärden för elförbrukningen på UFL:s kansli. Miljösamordnare var under år 2006 i kontakt med husprefekt som undersökte om det fanns möjlighet att separera elförbrukningen i UFL:s lokaler ifrån husets totala elförbrukning. På grund av att mätinstrumenten inte kan utläsa elförbrukning avdelningsvis så kan vi tyvärr inte få uppgift om mätvärden som gäller enbart för UFL:s lokaler.

4 Miljösamordnare har informerat kanslipersonalen om energisparfunktioner för datorerna, såsom användning av skärmsläckare, samt poängterat vikten av att släcka ljuset i lokaler som inte används. Införa energieffektiva platta skärmar samt införa nya tunna klienter. Successivt ersätta gamla datorskärmar med energieffektivare platta bildskärmar, samt successivt ersätta gamla hårddiskar med nya tunna klienter. Under året har arbetet fortgått med att övergå till platta bildskärmar samt att övergå till tunna klienter. Inget tänt ljus i lokaler där ingen vistas. Släcka ljus i lokaler där ingen vistas. All personal är väl införstådda med miljömålet att minska energiförbrukningen vid kansliet och släcker således ljuset i lokaler som inte används. Nyckeltal kwh/m2 och kwh/anställd Kan ej anges då det visat sig vara omöjligt att ta fram mätvärden av elförbrukning för enbart UFL:s lokaler. Miljöutbildning Personalen vid UFL:s kansli har deltagit i kurser/utbildningar/engagemang gällande miljö och hållbar utveckling under år Miljösamordnare sänder mail till samtlig personal vid kansliet och informerar bl.a. om: Brandskyddsrutin, Upprättande av handlingsplan för , Cykelutmaningen, Tjänstecyklar vid GU samt Sparsam körning Studievägledare deltar i uppdragsutbildning via Högskolan Väst, i samarbete med NSHU Myndigheten för nätverk och samarbete inom högre utbildning. Utbildningen ger en fördjupad kunskap om distansvägledningsmetoder för studievägledare. Webbkamerautbildning ingår Vid kanslimöte informerar miljösamordnare om: GU:s miljöredovisning, Central handlingsplan för vid GU fastställs i april, Utsedda deltagare till Nationell seminarieserie för lärarutbildare om lärande i hållbar utveckling och globala frågor vid Lärarhögskolan i Stockholm, Arbetsgrupp som tillsatts för att utarbeta förslag till en plan för hur hållbar utveckling ytterligare kan integreras i grundutbildningen, samt samtal om hur man tekniskt får dubbelsidig utskrift att fungera.

5 Utvecklingsledare GRUC, vid UFL:s kansli, deltar i möte med Nätverket för IT i lärarutbildningen Väst. Mötesform Webbkonferens i Marratech Vid kanslimöte informerar miljösamordnare om: GU:s miljöpolicy, Filmvisning av Det hållbara universitetet och Den hållbara studenten, Presentation om GU:s centrala handlingsplan för miljö och hållbar utveckling , Miljöarbetet vid UFL (nuvarande miljöaspekter, sammanträde miljöråd, uppmaning till personal att fundera kring nya mål för hållbar utveckling för UFL:s verksamhet, extern revision juni, kommande miljöutbildning 7/5, uppmaning att nyttja konferenstelefon för att minska onödiga resor m.m.) International workshop: The Role of Early Childhood Education for a Sustainable Society / Internationell konferens om förskola och hållbar utveckling vid Pedagogen, Göteborgs universitet UFL är med som finansiär och i arbetsinsats vad gäller webbpresentation och trycksaksframställning Utbildning Miljö och hållbar utveckling vid GU vad kan du bidra med? Arrangeras av Miljöenheten. Susanne Lindevall, Ulla Liedén, Eva Sandqvist, Jennie Corneskog och Heléne Nilsson deltar i denna halvdagsutbildning Vid kanslimöte informerar miljösamordnare om: Innehållet i seminarietillfället 7/5 arrangerat av Miljöenheten vid GU, uppmaning till fler att anmäla sig till höstens utbildningstillfälle. Information om broschyr Bli klimatsmart, uppföljning av innehåll i vårens sammanträde med Miljörådet, information om arbete med ny handlingsplan under kansliresa i augusti samt information om att ny större batteriladdare har köpts in Vid kanslimöte delger miljösamordnare innehåll och samtal vid den externa revisionen vid UFL föregående vecka Conny Nilsson deltar i projektmöte Bilpool på Gem förvaltningen, för att bl.a. diskutera UFL:s behov av bilpool med projektgruppen Kansliresa Kanslipersonal diskuterar ny handlingsplan för hållbar utveckling för kommande år. Personalens frågor och förslag dokumenteras Vid kanslimöte diskuteras mer miljöanpassat inköp av mjölk till kaffe/te istället för att kanslipersonal använder kaffemjölk i 2 cl-förpackningar. Beslut fattas att istället övergå till inköp av 1 liter mjölk som kommer med leverans av fruktkorg varje vecka. Ekologiskt kaffe fortsätter att inköpas. Rättvisemärkt te kompletteras i inköpen Resedag angående bilpoolsprojekt vid Gemensamma Förvaltningen. Klas Ternblad, Eva Sandqvist, Susanne Lindevall och Conny Nilsson deltar. UFL ansluts till bilpoolen under testperioden, dvs. under hela år Användare vid UFL har registrerats och bilpool har nyttjats.

6 Som julklappsgåva till kanslipersonalen tilldelades från arbetsgivaren boken 100 sätt att rädda världen (Tell, Johan), med tips på vad vi som individer kan göra för en mer hållbar framtid. Miljösamordnare deltar i Miljösamordnarnas råd under år 2008.

Dokumentation av uppnådda miljömål enligt miljö- och handlingsplan

Dokumentation av uppnådda miljömål enligt miljö- och handlingsplan Grundelement: Element: MILJÖHANDBOKEN 4.5 Uppföljning 4.5.1 Övervakning och mätning Dokumentnr: Dokumenttyp: Diarienr: Antal bilagor: Sidor: 4.5.1.2 Redovisande dokument F8 324/06 0 5 Upprättad av Fastställd

Läs mer

Utbildnings- och forskningsnämnden. för lärarutbildning. Miljömål och handlingsplan

Utbildnings- och forskningsnämnden. för lärarutbildning. Miljömål och handlingsplan GÖTEBORGS UNIVERSITET Utbildnings- och forskningsnämnden för lärarutbildning Utbildnings- och forskningsnämnden för lärarutbildning Miljömål och handlingsplan 2005-2006 Fastställd 2005-09-19 av Utbildnings-

Läs mer

Handlingsplan för miljö och hållbar utveckling

Handlingsplan för miljö och hållbar utveckling Handlingsplan för miljö och hållbar utveckling 2007-2010 Utbildnings- och forskningsnämnden för lärarutbildning (UFL) Innehållsförteckning Inledning... 2 Hållbar utveckling... 2 Miljöpolicy för Göteborgs

Läs mer

Miljömål och handlingsplan för Sahlgrenska akademin

Miljömål och handlingsplan för Sahlgrenska akademin Grundelement: Element: MILJÖHANDBOKEN 4.3.3 Övergripande miljömål och detaljerade 4.3 Planering miljömål Dokumentnr: Dokumenttyp: Diarienr: Antal bilagor: Sidor: 4.3.3.SA1 Redovisande dokument F 8 393/05

Läs mer

FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR

FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR 2007-09-04 Dnr F8 /07:407 GÖTEBORGS UNIVERSITET UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR 2007-2010 Fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetsnämnden

Läs mer

FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR

FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR Dnr F 8 3503/08 GÖTEBORGS UNIVERSITET UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR 2007-2010 Fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetsnämnden Göteborgs

Läs mer

Bilaga 1: Exempel på kompetensbehov för olika befattningar inom miljö och hållbar utveckling

Bilaga 1: Exempel på kompetensbehov för olika befattningar inom miljö och hållbar utveckling Bilaga 1: Exempel på kompetensbehov för olika befattningar inom miljö och hållbar utveckling Miljökompetensbehoven utgör en grund för fakulteternas miljöutbildningsplaner. Varje fakultet skall ha en egen

Läs mer

IT-fakultetens mål och handlingsplan för miljö och hållbar utveckling

IT-fakultetens mål och handlingsplan för miljö och hållbar utveckling IT-fakultetens mål och handlingsplan för miljö och hållbar utveckling 2009-2010 IT-fakulteten har i sin handlingsplan utgått ifrån universitetets handlingsplan för miljö och hållbar utveckling och Chalmers

Läs mer

Handlingsplan för miljö och hållbar utveckling

Handlingsplan för miljö och hållbar utveckling MILJÖHANDBOKEN Grundelement: Element: 4.3.3 Övergripande miljömål och detaljerade 4.3 Planering miljömål Dokumentnr: Dokumenttyp: Diarienr: Antal bilagor: Sidor: 4.3.3.SA4 Redovisande dokument 0 5 Upprättad

Läs mer

Miljömål för Forskning och utbildning. Naturvetenskapliga fakulteten

Miljömål för Forskning och utbildning. Naturvetenskapliga fakulteten 1 Miljömål för 2009-2010 Naturvetenskapliga fakulteten Forskning och utbildning Universitetsgemensamt miljömål 2007-2010: Universitetet skall öka mängden forskning inom hållbar Universitetet skall integrera

Läs mer

Handlingsplan för miljöarbete 2008 Zoologiska institutionen Göteborgs universitet

Handlingsplan för miljöarbete 2008 Zoologiska institutionen Göteborgs universitet Handlingsplan för miljöarbete 2008 Zoologiska institutionen Göteborgs universitet Datum: 2008-04-05 Utarbetad av L-Å Andersson i samråd med prefekt Lars Förlin 1. Forskning och utbildning Universitetsgemensamt

Läs mer

Miljömål för Forskning och utbildning. Naturvetenskapliga fakulteten. Fastställda av dekanus

Miljömål för Forskning och utbildning. Naturvetenskapliga fakulteten. Fastställda av dekanus 1 Miljömål för 2008 Naturvetenskapliga fakulteten Fastställda av dekanus 2008-03-18 Forskning och utbildning Universitetsgemensamt miljömål 2007-2010: Universitetet skall öka forskningen inom hållbar utveckling.

Läs mer

Humanistiska fakultetens redovisning av miljöarbetet 2005

Humanistiska fakultetens redovisning av miljöarbetet 2005 Grundelement: Element: MILJÖHANDBOKEN 4.5 Kontroll & korrigerande åtgärder 4.5.1 Övervakning och mätning Dokumentnr: Dokumenttyp: Diarienr: Antal bilagor: Sidor: 4.5.1.1.XX Redovisande dokument F8 1115/05

Läs mer

Östra Göteborg. Östra Göteborg. för klimat och miljö.

Östra Göteborg. Östra Göteborg. för klimat och miljö. Östra Göteborg Östra Göteborg för klimat och miljö www.goteborg.se Hållbara resor Fundera över följande innan du reser: Är resan nödvändig? Kan du samåka med någon annan? Har du möjlighet att åka kollektivt?

Läs mer

Miljöhandlingsplan 2014. Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan 2014. Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2014 Institutionen för data- och systemvetenskap Fastställd av prefekten 2014 02 17 2 Miljöhandlingsplan 2014 Bakgrund Rektor vid har den 5 mars 2009 beslutat att ska miljöcertifieras

Läs mer

Upprättad av: Fastställd av/datum: Reviderad av/datum Miljösamordnare Miljösamordnaren vid Samhällsvetenskapliga fakulteten 05xxxx -

Upprättad av: Fastställd av/datum: Reviderad av/datum Miljösamordnare Miljösamordnaren vid Samhällsvetenskapliga fakulteten 05xxxx - Grundelement: Element: MILJÖHANDBOKEN SFN 4.6 Ledningens genomgång 4.6 Ledningens genomgång Dokumentnr: Dokumenttyp: Diarienr: Bilagor: Sidor: 4.6.1.2.SFNRD1 Redovisande dokument F8 4547/04 0 1 Upprättad

Läs mer

MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING VID INSTITUTIONEN FÖR VÅRDVETENSKAP OCH HÄLSA VERKSAMHET 2006 2007 SAMT HANDLINGSPLAN FÖR 2008 09

MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING VID INSTITUTIONEN FÖR VÅRDVETENSKAP OCH HÄLSA VERKSAMHET 2006 2007 SAMT HANDLINGSPLAN FÖR 2008 09 MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING VID INSTITUTIONEN FÖR VÅRDVETENSKAP OCH HÄLSA VERKSAMHET 2006 2007 SAMT HANDLINGSPLAN FÖR 2008 09 1 Institutionens miljögrupp har i sitt arbete använt de miljömål som universitetet/sahlgrenska

Läs mer

Protokoll från ledningens genomgång på Utbildningsvetenskapliga fakulteten. Mikael Alexandersson (MA) dekanus. Birgitta Jordansson (BJ) prefekt AV

Protokoll från ledningens genomgång på Utbildningsvetenskapliga fakulteten. Mikael Alexandersson (MA) dekanus. Birgitta Jordansson (BJ) prefekt AV Grundelement: MILJÖHANDBOKEN 4.6 Ledningens genomgång Element: 4.6 Ledningens genomgång Dokumentnr: Dokumenttyp: Diarienr: Bilagor: Sidor: 4.6.1.2 UFN RD3 Redovisande dokument UFN F8/07:407 2 3 Upprättad

Läs mer

MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET

MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Chefsutbildning 13 april 2016 MARIANNE DALBRO MILJÖCONTROLLER, MILJÖREVISIONSLEDARE MARIANNE.DALBRO@GU.SE TEL: 031 786 1740 Ur dokumentet Roller, ansvar och befogenheter

Läs mer

Ledningens genomgång 25 jan 2011

Ledningens genomgång 25 jan 2011 MILJÖHANDBOKEN Grundelement: Element: 4.6 Ledningens genomgång 4.6 Ledningens genomgång Dokumentnr: Dokumenttyp: Diarienr: Antal bilagor: Sidor: 4.6.SA1.RD11 Redovisande dokument 5 7 Upprättad av Datum

Läs mer

Uppföljning och miljörevision

Uppföljning och miljörevision Uppföljning och miljörevision Marianne Dalbro Miljöcontroller och miljörevisionsledare marianne.dalbro@gu.se 786 1740 Varför? ISO 14001 kräver rutiner för övervakning, mätning och dokumentation av miljöpåverkan.

Läs mer

CHECKLISTA FÖR MILJÖDIPLOMERING SDF 2015 Baserad på Svensk Miljöbas Kravstandard för Verksamheter Fastställd 15 januari 2013

CHECKLISTA FÖR MILJÖDIPLOMERING SDF 2015 Baserad på Svensk Miljöbas Kravstandard för Verksamheter Fastställd 15 januari 2013 CHECKLISTA FÖR MILJÖDIPLOMERING SDF 2015 Baserad på Svensk Miljöbas Kravstandard för Verksamheter Fastställd 15 januari 2013 Det är bra att ha Handledning till miljöenkäten för miljödiplomering till hands

Läs mer

Fakultetens handlingsplan för miljö och hållbar utveckling år

Fakultetens handlingsplan för miljö och hållbar utveckling år Utbildningsvetenskapliga fakulteten Fakultetens handlingsplan för miljö och hållbar utveckling år 2011 2015 Fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetsnämnden 2011-03-17 INLEDNING... 3 REKTORS UPPDRAG

Läs mer

Miljöhandlingsplan 2012

Miljöhandlingsplan 2012 Miljöhandlingsplan 2012 Institutionen för data- och systemvetenskap Fastställd av DSV:s styrelse 2012-02-14 2 Miljöhandlingsplan 2012 Bakgrund Rektor vid har den 5 mars 2009 beslutat att ska miljöcertifieras

Läs mer

Dokumenttillhörighet: MLS HiG Enhet: Diarienr: Sida: 1(5) Dokumentnamn: ENHETERNAS DETALJERADE MÅL och HANDLINGSPLAN för miljö för år 2008-2009

Dokumenttillhörighet: MLS HiG Enhet: Diarienr: Sida: 1(5) Dokumentnamn: ENHETERNAS DETALJERADE MÅL och HANDLINGSPLAN för miljö för år 2008-2009 1(5) Uppgifter för 2009 markerat med grönt! Syftet med detta dokument Syftet med detta dokument är att redovisa enheternas detaljerade miljömål för åren 2008-2009 och utgöra underlaget för HiGs samlade

Läs mer

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2015 Institutionen för data- och systemvetenskap Fastställd av prefekten 2015 02 18 2 Miljöhandlingsplan 2015 Bakgrund Rektor vid har den 5 mars 2009 beslutat att ska miljöcertifieras

Läs mer

MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET PLAN, AKTIVITETER, LAGSTIFTNING, UPPFÖLJNING OCH MILJÖREVISION

MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET PLAN, AKTIVITETER, LAGSTIFTNING, UPPFÖLJNING OCH MILJÖREVISION MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET PLAN, AKTIVITETER, LAGSTIFTNING, UPPFÖLJNING OCH MILJÖREVISION Chefsutbildning 18 maj 2016 ULLIKA LUNDGREN MILJÖCONTROLLER ULLIKA@GU.SE 031 786 9870 Ur dokumentet

Läs mer

GODKÄND AV Maria Sörby. DOKUMENTNAMN Förvaltningens detaljerade hållbarhetsmål och handlingsplaner för , inklusive inrapportering

GODKÄND AV Maria Sörby. DOKUMENTNAMN Förvaltningens detaljerade hållbarhetsmål och handlingsplaner för , inklusive inrapportering DOKUMENTUPPRÄTTARE MLS HiG/Maria Åstrand Swenneke GODKÄND AV Maria Sörby AKADEMI/ENHET HGA DIARIENR HIG-STYR 2017/19 SIDA 1(13) DOKUMENTNAMN Förvaltningens detaljerade hållbarhetsmål och handlingsplaner

Läs mer

abcdmiljörådet Mall för nulägesanalys Uppdaterad: 061115/J.L

abcdmiljörådet Mall för nulägesanalys Uppdaterad: 061115/J.L abcdmiljörådet Mall för nulägesanalys Uppdaterad: 061115/J.L Nulägesanalys - kartläggning av verksamhetens miljöpåverkan En nulägesanalys utreder sambanden mellan din arbetsplats och dess påverkan på miljön

Läs mer

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2013 Institutionen för data- och systemvetenskap Fastställd av DSV:s styrelse 2013 02 19 2 Miljöhandlingsplan 2013 Bakgrund Rektor vid har den 5 mars 2009 beslutat att ska miljöcertifieras

Läs mer

4.5 Uppföljning Intern revision Dokumentnr: Dokumenttyp: Diarienr: Bilagor: Sidor: Rxx (löpnr) Revisionsrapport F 8 80/07 5 6

4.5 Uppföljning Intern revision Dokumentnr: Dokumenttyp: Diarienr: Bilagor: Sidor: Rxx (löpnr) Revisionsrapport F 8 80/07 5 6 MILJÖHANDBOKEN Grundelement: Element: 4.5 Uppföljning 4.5.5 Intern revision Dokumentnr: Dokumenttyp: Diarienr: Bilagor: Sidor: 4.5.5.Rxx (löpnr) Revisionsrapport F 8 80/07 5 6 Upprättad av: Mottagen av:

Läs mer

4.6 Ledningens genomgång 4.6 Ledningens genomgång Dokumentnr: Dokumenttyp: Diarienr: Antal bilagor: Sidor: 4.6.SA1.RD10 Redovisande dokument 5 6

4.6 Ledningens genomgång 4.6 Ledningens genomgång Dokumentnr: Dokumenttyp: Diarienr: Antal bilagor: Sidor: 4.6.SA1.RD10 Redovisande dokument 5 6 MILJÖHANDBOKEN Grundelement: Element: 4.6 Ledningens genomgång 4.6 Ledningens genomgång Dokumentnr: Dokumenttyp: Diarienr: Antal bilagor: Sidor: 4.6.SA1.RD10 Redovisande dokument 5 6 Upprättad av Datum

Läs mer

Handlingsplan för miljöarbetet vid Malmö högskola 2004-2006

Handlingsplan för miljöarbetet vid Malmö högskola 2004-2006 1 BESLUT 2003-12-18 Handlingsplan för miljöarbetet vid Malmö högskola 2004-2006 Malmö högskolas miljöråd har under hösten tagit fram ett förslag till Handlingsplan för miljöarbetet vid Malmö högskola.

Läs mer

Miljö- och hållbarhetsmål för Högskolan Dalarna

Miljö- och hållbarhetsmål för Högskolan Dalarna Miljö- och hållbarhetsmål för Högskolan Dalarna 2016-2019 Beslut: Rektor 2016-02-15 Revidering: 2018-03-26 Dnr: HDa 1.2-2016/168 Gäller fr o m: 2018-03-26 Ersätter: - Relaterade dokument: Miljöpolicy Ansvarig

Läs mer

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Uprättad av SA s miljöråd

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Uprättad av SA s miljöråd Sahlgrenska akademin 1 dec 2016: Beslutad av: Dekanus Dnr: M2016/15 2017 Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Uprättad av SA s miljöråd Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES

Läs mer

Ulf P Andersson Miljösamordnare Göteborgs universitet

Ulf P Andersson Miljösamordnare Göteborgs universitet Ulf P Andersson Miljösamordnare Göteborgs universitet. www.mls.adm.gu.se 2006-11-15 21 september Vad är hållbar utveckling? Sverker Molander, Miljösystemanalys, Chalmers, visade lite på begreppet hållbar

Läs mer

1. Redovisning av resultatet från miljöutredningen, miljöpolicy och övergripande miljömål

1. Redovisning av resultatet från miljöutredningen, miljöpolicy och övergripande miljömål 1(7) Rektor 2004-03-14 Leif Svensson Dnr Redovisning av miljöledningssystemarbetet under år 2003 vid Högskolan i Gävle Arbetet med att integrera miljöledningssystem allt bättre i den ordinarie verksamheten

Läs mer

GODKÄND AV Akademichef Annika Strömberg. DOKUMENTNAMN Mall för detaljerade hållbarhetsmål och handlingsplaner för , inklusive inrapportering

GODKÄND AV Akademichef Annika Strömberg. DOKUMENTNAMN Mall för detaljerade hållbarhetsmål och handlingsplaner för , inklusive inrapportering DOKUMENTUPPRÄTTARE MLS HiG/ GODKÄND AV Akademichef Annika Strömberg AKADEMI/ENHET AHA DOKUMENTNAMN Mall för detaljerade hållbarhetsmål och handlingsplaner för 2017-2018, inklusive inrapportering DIARIENR

Läs mer

Göteborgs universitet Sid 1 (9) Revisionsrapport Dnr F 8 80/11

Göteborgs universitet Sid 1 (9) Revisionsrapport Dnr F 8 80/11 Göteborgs universitet Sid 1 (9) Intern miljörevision av Handelshögskolan Tid: 2011-10-05 Plats: Göteborg Revisionsledare: Ullika Lundgren Revisor: Jenny Friman Standard/kravdokument: Förordning (2009:907)

Läs mer

Sveriges lantbruksuniversitet Uppsala. Uppsala. Uppsala. Uppsala. Uppsala. Uppsala. Uppsala. Uppsala. Uppsala. Uppsala. Uppsala ISO ISO 14001

Sveriges lantbruksuniversitet Uppsala. Uppsala. Uppsala. Uppsala. Uppsala. Uppsala. Uppsala. Uppsala. Uppsala. Uppsala. Uppsala ISO ISO 14001 Universitetsledningen, Universitetsadministrationen, SLU-biblioteket i, har ett miljöledningssystem som uppfyller kraven enligt SS -EN vad gäller: has an environmental management system that fulfils the

Läs mer

EGNA AKTIVITETER, LAGAR, UPPFÖLJNING OCH MILJÖREVISION INOM MILJÖLEDNINGSSYSTEMET

EGNA AKTIVITETER, LAGAR, UPPFÖLJNING OCH MILJÖREVISION INOM MILJÖLEDNINGSSYSTEMET EGNA AKTIVITETER, LAGAR, UPPFÖLJNING OCH MILJÖREVISION INOM MILJÖLEDNINGSSYSTEMET Chefsutbildning 14 oktober 2015 ULLIKA LUNDGREN MILJÖCONTROLLER ULLIKA@GU.SE TEL: 031 786 9870 Ur dokumentet Roller, ansvar

Läs mer

Triolabs HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖARBETE

Triolabs HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖARBETE Triolabs HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖARBETE 212-215 Handlingsplan för miljö och hållbar utveckling Handlingsplanen beskriver de övergripande målen och hur de skall genomföras. Dessa kan brytas ned för respektive

Läs mer

Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete

Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete Målet är att tydliggöra dekaner, prefekter och chefers ansvar i miljöarbetet/miljöledningssystemet. 13.00 13.45 Eddi Omrcen, miljöchef vid GU Hur är

Läs mer

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Institutionens namn: Inst. för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori Beslutad av: Fredrik Engström, prefekt Dnr: M2016/15 2019 Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Universitetsgemensamt

Läs mer

Handlingsplan för arbete med hållbar utveckling

Handlingsplan för arbete med hållbar utveckling Handlingsplan för arbete med hållbar utveckling 2011 Miljöaspekt: Tjänsteresor Högskolan i Borås ska minska utsläppen av fossilt koldioxid från resor i tjänsten, räknat per årsarbetskraft. Skapa möjligheter

Läs mer

2. Har myndigheten gjort en miljöutredning och identifierat vilka aktiviteter som kan påverka miljön (dvs miljöaspekter)? Ja Nej

2. Har myndigheten gjort en miljöutredning och identifierat vilka aktiviteter som kan påverka miljön (dvs miljöaspekter)? Ja Nej 1(6) Riktlinjer för statliga myndigheters redovisning av miljöledningsarbete 2009 Del 1 Miljöledningssystemet 1. Är myndigheten miljöcertifierad? Ja ISO14001 Ja EMAS Nej 2. Har myndigheten gjort en miljöutredning

Läs mer

Modell för redovisning av miljöledningsarbetet 2006

Modell för redovisning av miljöledningsarbetet 2006 Dokumentupprättare: MLS HiG/aho, roelof Godkänd av: Inst: Diarienr: 101-329/07 Sida: 1(6) Dokumentnamn: Redovisning av miljöledningsarbetet 2006 Datum 2007-02-28 Mall gäller från datum: 2003-09-30 Modell

Läs mer

MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET

MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Chefsutbildning 12 oktober 2016 MARIANNE DALBRO HÅLLBARHETSCONTROLLER, MILJÖREVISIONSLEDARE MARIANNE.DALBRO@GU.SE TEL: 031 786 1740 Ur dokumentet Roller, ansvar

Läs mer

Restaurang Sjömagasinet

Restaurang Sjömagasinet REVISIONSRAPPORT FÖR MILJÖDIPLOMERING 2017 Grunduppgifter Omdiplomering - tredjepartsrevision Utfärdare Revisionskriterier: Kraven enligt Göteborgsmetoden för miljödiplomering som är godkända enligt Svens

Läs mer

KONKURRENSVERKET REDOVISNING AV MILJÖLEDNINGSARBETET

KONKURRENSVERKET REDOVISNING AV MILJÖLEDNINGSARBETET 2013 KONKURRENSVERKET REDOVISNING AV MILJÖLEDNINGSARBETET 2013 Dnr 17/2014 Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Konkurrensverket Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter

Läs mer

Mål och åtgärder för miljöarbetet vid Malmö högskola 2009-2012

Mål och åtgärder för miljöarbetet vid Malmö högskola 2009-2012 Mah/förvaltning Sid 1(6) Mål och åtgärder för miljöarbetet vid Malmö högskola 2009-2012 Inledning Vid Malmö högskola bedrivs forskning, utbildning och samverkan inom miljöområdet. Genom denna s k indirekta

Läs mer

4.5 Uppföljning Intern revision Dokumentnr: Dokumenttyp: Diarienr: Bilagor: Sidor: R31 Revisionsrapport F 8 80/06 5 6

4.5 Uppföljning Intern revision Dokumentnr: Dokumenttyp: Diarienr: Bilagor: Sidor: R31 Revisionsrapport F 8 80/06 5 6 MILJÖHANDBOKEN Grundelement: Element: 4.5 Uppföljning 4.5.5 Intern revision Dokumentnr: Dokumenttyp: Diarienr: Bilagor: Sidor: 4.5.5.R31 Revisionsrapport F 8 80/06 5 6 Upprättad av: Mottagen av: Datum

Läs mer

Minnesanteckningar för miljörådsmöte Datum: Plats: Göteborgs Miljövetenskapliga Centrum, GMV

Minnesanteckningar för miljörådsmöte Datum: Plats: Göteborgs Miljövetenskapliga Centrum, GMV Minnesanteckningar för miljörådsmöte Datum: 2010.10.12 Plats: Göteborgs Miljövetenskapliga Centrum, GMV Närvarande: Amanda Forsman (AF), Björn Hildenwall (BH), Tommy Spaanheden (TS), Kjell Thorbjörnsson

Läs mer

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Beslutad av: Dnr: M2016/15 Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES NAMN, VEM SOM HAR FASTSTÄLLT DOKUMENTET OCH VILKET ÅR SOM AKTIVITETSLISTAN

Läs mer

Använda förkortningar

Använda förkortningar DOKUMENTUPPRÄTTARE MLS HiG/jkm GODKÄND AV amg AKADEMI/ENHET AUE DIARIENR SIDA 1(9) DOKUMENTNAMN Enheternas detaljerade miljömål och handlingsplaner inklusive inrapportering DATUM 01-12 MALL GÄLLER FRÅN

Läs mer

Enhetschef. Använda förkortningar

Enhetschef. Använda förkortningar DOKUMENTUPPRÄTTARE MLS HiG/maaekn GODKÄND AV DOKUMENTNAMN Enheternas detaljerade miljömål och handlingsplaner inklusive inrapportering AKADEMI/ENHET AHA DIARIENR HIG2011/18 DATUM Rev 2012-05-14 SIDA 1(8)

Läs mer

Handlingsplan för miljö och hållbar utveckling vid konstnärliga fakulteten

Handlingsplan för miljö och hållbar utveckling vid konstnärliga fakulteten Handlingsplan för miljö och hållbar utveckling vid konstnärliga fakulteten 2011-2015 Om vi tilltror den konstnärliga verksamheten möjligheten att öka kunskapen om och förtydliga tillvaron så förstår vi

Läs mer

DOKUMENTNAMN ATM:s detaljerade hållbarhetsmål och handlingsplaner för , inklusive inrapportering

DOKUMENTNAMN ATM:s detaljerade hållbarhetsmål och handlingsplaner för , inklusive inrapportering DOKUMENTUPPRÄTTARE MLS HiG/roelof GODKÄND AV gls AKADEMI/ENHET ATM DIARIENR SIDA 1(12) DOKUMENTNAMN ATM:s detaljerade hållbarhetsmål och handlingsplaner för 2017-2018, inklusive inrapportering DATUM 2017-01-16

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING 2009-2015

HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING 2009-2015 HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING 2009-2015 Mätning budgetår 14-15 Handlingsplan för miljö och hållbar utveckling Handlingsplanen beskriver de övergripande målen och hur de skall genomföras.

Läs mer

Miljömärkta livsmedel som en del i miljöledningssystemet

Miljömärkta livsmedel som en del i miljöledningssystemet Miljömärkta livsmedel som en del i miljöledningssystemet Eddi Omrcen Miljöchef, Göteborgs universitet. www.mls.adm.gu.se NMC & GAME seminarium, 2007-01-19 1 Fokus/möjligheter Miljöledningssystem Upphandling

Läs mer

/Lärare/Fakultet inklusive projektarbeten som har integrerat hållbar

/Lärare/Fakultet inklusive projektarbeten som har integrerat hållbar Forskning Forskning En årlig inrapportering av forskning inom ITuniversitetet med avseende på inslag av hållbar utveckling skall göras. Sammanställning av inrapporterad forskning genomförs. En årlig inrapportering

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖARBETE

HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖARBETE HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖARBETE 2009-2015 1 Handlingsplan för miljö och hållbar utveckling Handlingsplanen beskriver de övergripande målen och hur de skall genomföras. Dessa kan brytas ned för respektive

Läs mer

Uppföljning och miljörevision

Uppföljning och miljörevision Uppföljning och miljörevision Marianne Dalbro Miljöcontroller och miljörevisionsledare marianne.dalbro@gu.se 786 1740 Varför? ISO 14001 kräver rutiner för övervakning, mätning och dokumentation av miljöpåverkan.

Läs mer

Miljöutskottet planerar och samordnar. Miljöutbildning planeras och utförs. Information om nationens miljöarbete och -program når ut till tjänstemän.

Miljöutskottet planerar och samordnar. Miljöutbildning planeras och utförs. Information om nationens miljöarbete och -program når ut till tjänstemän. Aktiviteter & Information 1 Miljöaktiviteter för nationens medlemmar arrangeras minst två gånger per termin. 2 gånger per termin Miljöutskottet planerar och samordnar. 2 En gång per termin, lämpligen i

Läs mer

MÅL FÖR KEMIKALIEANVÄNDNING Övergripande mål: Minska användningen av hälso- och miljöfarliga kemikalier

MÅL FÖR KEMIKALIEANVÄNDNING Övergripande mål: Minska användningen av hälso- och miljöfarliga kemikalier Miljömål och handlingsplan för Önnestads folkhögskola Önnestads folkhögskolas miljömål syftar till att med människan i centrum bidra till en hållbar utveckling genom effektiv hushållning med resurser och

Läs mer

Institution Medicin arbetar med att integrera aktivitetslistan för miljö och hållbarhetsarbetet i institutionens verksamhetsplan.

Institution Medicin arbetar med att integrera aktivitetslistan för miljö och hållbarhetsarbetet i institutionens verksamhetsplan. Aktivitetslista för miljö och hållbarutveckling Institution Medicin arbetar med att integrera aktivitetslistan för miljö och hållbarhetsarbetet i institutionens verksamhetsplan. Institutionens miljögrupp

Läs mer

DOKUMENTNAMN AUE - detaljerade hållbarhetsmål och handlingsplaner för , inklusive inrapportering

DOKUMENTNAMN AUE - detaljerade hållbarhetsmål och handlingsplaner för , inklusive inrapportering DOKUMENTUPPRÄTTARE MLS HiG/jkm GODKÄND AV sbr AKADEMI/ENHET AUE DIARIENR SIDA 1(12) DOKUMENTNAMN AUE - detaljerade hållbarhetsmål och handlingsplaner för 2017-2020, inklusive inrapportering DATUM 2016-12-13

Läs mer

Intern miljörevision av Utbildningsvetenskapliga fakulteten

Intern miljörevision av Utbildningsvetenskapliga fakulteten Intern miljörevision av Utbildningsvetenskapliga fakulteten Tid: 9 februari 2007 Plats: Göteborg Revisionsledare: Ulf P Andersson Revisor: arianne Aronsson Standard/kravdokument: SS-EN ISO 14001:2004,

Läs mer

Karolinska Institutets handlingsplan för miljö och hållbar utveckling 2011

Karolinska Institutets handlingsplan för miljö och hållbar utveckling 2011 Sida 1 av 5 KIs ledningssystem för miljö och hållbar utveckling Karolinska Institutets handlingsplan för miljö och hållbar utveckling 2011 KIs handlingsplan för miljö- och hållbar utveckling omfattar KIs

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 5/02 1(5) Utbildnings- och forskningsnämnden för lärarutbildning

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 5/02 1(5) Utbildnings- och forskningsnämnden för lärarutbildning GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 5/02 1(5) Tid: kl.13.25 16.05. Plats: Sammanträdesrum Storan, Storgatan 43. Närvarande: Ledamöter: Företrädare för extern erfarenhet Fransson Anders Lernberg Lars Olov

Läs mer

Miljöutredning för Göteborgs Miljövetenskapliga Centrum

Miljöutredning för Göteborgs Miljövetenskapliga Centrum GMV Utarbetad av: Administrativ chef och miljösamordnare Fastställd: 2011-08-19 Diarienummer: GMV 2011/41 Miljöutredning för Göteborgs Miljövetenskapliga Centrum 2011-03-29 Medverkande funktioner Namn

Läs mer

MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET MARIANNE DALBRO, HÅLLBARHETSCONTROLLER

MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET MARIANNE DALBRO, HÅLLBARHETSCONTROLLER MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET MARIANNE DALBRO, HÅLLBARHETSCONTROLLER Fokus miljö - Metoden Miljöledningssystem Ramverk Systematik Riktiga prioriteringar Kontinuitet Ständiga förbättringar Ledningsstöd

Läs mer

Reviderad handlingsplan för miljö och hållbar utveckling vid Konstnärliga fakulteten

Reviderad handlingsplan för miljö och hållbar utveckling vid Konstnärliga fakulteten Dnr F8 70/11 Reviderad handlingsplan för miljö och hållbar utveckling vid Konstnärliga fakulteten 2011-2015 Beslutsfattare Handläggare Dekan Anna Lindal Miljösamordnare Amanda Forsman Beslutsdatum 2011-12-19

Läs mer

IT för en grönare förvaltning

IT för en grönare förvaltning IT för en grönare förvaltning - agenda för IT och miljön på Konstfack 2010-2015 1 Innehåll 1 Bakgrund och syfte... 3 2 Område 1: Anskaffning... 4 2.1 Utarbeta en inköpspolicy för IT... 4 2.2 Utbilda personalen

Läs mer

Miljöledningssystem Sammanfattande punkter

Miljöledningssystem Sammanfattande punkter Miljöledningssystem Sammanfattande punkter 2017-06-12 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2017-06-12 1 1. Miljöutredning Definiera och beskriv verksamhetens omfattning med hänsyn till

Läs mer

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2016 Institutionen för data- och systemvetenskap MILJÖHANDLINGSPLAN 2016 Fastställd av DSV:s styrelse 2016 02 23 2 MILJÖHANDLINGSPLAN 2016 Miljöhandlingsplan 2016 Bakgrund Rektor vid

Läs mer

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling 2018

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling 2018 Institutionens/motsvarande namn: M 2018/1 Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling 2018 Institutionen för pedagogik och specialpedagogik Utbildningsvetenskapliga fakulteten Behandlad i IR 2017-12-04

Läs mer

Ma l, ma luppfyllelse 2011-2013 och resultat fo r fo rsta halva ret 2014

Ma l, ma luppfyllelse 2011-2013 och resultat fo r fo rsta halva ret 2014 Ma l, ma luppfyllelse 2011-2013 och resultat fo r fo rsta halva ret 2014 1. Energi Mål för perioden 2011-2013 Högskolan i Borås ska i samarbete med fastighetsägare minska energianvändningen räknat per

Läs mer

Miljö- och hållbarhetsplan 2013 för Göteborgs miljövetenskapliga centrum, GMV

Miljö- och hållbarhetsplan 2013 för Göteborgs miljövetenskapliga centrum, GMV Miljö- och hållbarhetsplan 2013 för Göteborgs miljövetenskapliga centrum, GMV Dnr: Version: Senaste ändring: 2012-11-26 Utfärdare: Ulf Andersson, Eva Paulson Datum: Godkänd av: Katarina Gårdfeldt Datum:

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL 14 1(6) Utbildnings- och forskningsnämnden för lärarutbildning

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL 14 1(6) Utbildnings- och forskningsnämnden för lärarutbildning GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL 14 1(6) Tid: kl.13.35 16.05 Plats: Sammanträdesrum Storan, Storgatan 43. NÄRVARANDE Ledamöter: Företrädare för lärarna Dahl Eva-Lena Franzén Bengt Kärrqvist Christina Nilsson

Läs mer

d qb_lodp=rkfsbopfqbq= molqlhlii= 1E5F= ríäáäçåáåöëj=çåü=ñçêëâåáåöëå ãåçéå= = p~ãã~åíê ÇÉ=OMMSWP= Ñ ê=ä ê~êìíäáäçåáåö= = OMMSJMNJPN= =

d qb_lodp=rkfsbopfqbq= molqlhlii= 1E5F= ríäáäçåáåöëj=çåü=ñçêëâåáåöëå ãåçéå= = p~ãã~åíê ÇÉ=OMMSWP= Ñ ê=ä ê~êìíäáäçåáåö= = OMMSJMNJPN= = d qb_lodprkfsbopfqbq molqlhlii 1E5F Tid och plats kl. 16.00 19.05, Hörnan, Föreningsgatan 20. Närvarande Ledamöter Företrädare för lärarna Eva-Lena Dahl Jan-Eric Gustafsson Anna Hannesdóttir Ulla Runesson

Läs mer

4.6 Ledningens genomgång 4.6 Ledningens genomgång Dokumentnr: Dokumenttyp: Diarienr: Antal bilagor: Sidor: 4.6.SA1.RD12 Redovisande dokument 5 7

4.6 Ledningens genomgång 4.6 Ledningens genomgång Dokumentnr: Dokumenttyp: Diarienr: Antal bilagor: Sidor: 4.6.SA1.RD12 Redovisande dokument 5 7 MILJÖHANDBOKEN Grundelement: Element: 4.6 Ledningens genomgång 4.6 Ledningens genomgång Dokumentnr: Dokumenttyp: Diarienr: Antal bilagor: Sidor: 4.6.SA1.RD12 Redovisande dokument 5 7 Upprättad av Datum

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 1 1(5) Tid: kl Plats: Sammanträdesrum Storan, Storgatan 43.

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 1 1(5) Tid: kl Plats: Sammanträdesrum Storan, Storgatan 43. GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 1 1(5) Tid: kl. 09.10 12.20 Plats: Sammanträdesrum Storan, Storgatan 43. NÄRVARANDE Ledamöter: Företrädare för lärarna Eva-Lena Dahl Bengt Franzén Christina Kärrqvist

Läs mer

Intern miljörevision av Utbildningsvetenskapliga fakulteten

Intern miljörevision av Utbildningsvetenskapliga fakulteten Göteborgs universitet Sid 1 (5) Intern miljörevision av Utbildningsvetenskapliga fakulteten Tid: 25 oktober 2007 Plats: Göteborg Revisionsledare: Ulf P Andersson Revisor: Berith Jakobsson Standard/kravdokument:

Läs mer

Uppföljning av lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2013 Gemensamma Förvaltningen

Uppföljning av lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2013 Gemensamma Förvaltningen 1 (8) 2014-02-25 Dnr xxx-xx Gemensamma förvaltningen Christina Lindqvist, fastighetsekonom Uppföljning av för hållbar utveckling 2013 Gemensamma Förvaltningen Denna handlingsplan är baserad på den övergripande

Läs mer

Strävan mot en hållbar utveckling - Miljöarbete på Universitetssjukhuset i Lund

Strävan mot en hållbar utveckling - Miljöarbete på Universitetssjukhuset i Lund Strävan mot en hållbar utveckling - Miljöarbete på Universitetssjukhuset i Lund Våra sju miljömål Universitetssjukhusets sju miljömål gäller under en tre års period. Varje division ska bryta ner dessa

Läs mer

Handlingsplan Analys av miljömålsutfall

Handlingsplan Analys av miljömålsutfall Handlingsplan 2008-2010 Analys av miljömålsutfall 1. Miljömål för område Forskning och forskarutbildning Forskning och forskarutbildning Sahlgrenska akademin skall fortsätta arbeta med forskarskolan inom

Läs mer

Miljöhandlingssplan 2017

Miljöhandlingssplan 2017 Miljöhandlingssplan 2017 Stressforskningsinstitutet Innehållsförteckning Stockholms universitets miljöpolicy 3 Ur Stockholms universitets miljöledningssystem, SU FV- 2.10.1-3630-13 3 Stockholms universitets

Läs mer

Rektors uppdrag till fakultetsnämnden inom området miljö och hållbar utveckling

Rektors uppdrag till fakultetsnämnden inom området miljö och hållbar utveckling Sahlgrenska akademins handlingsplan för hållbar utveckling och miljö 2011-2015 Inledning Sahlgrenska akademin har i sin planering utgått ifrån sina betydande miljöaspekter, miljölagstiftning, universitetets

Läs mer

Miljöutredning för institutionen Matematiska Vetenskaper

Miljöutredning för institutionen Matematiska Vetenskaper Miljöledningssystem Miljöutredning Jenny Forshufvud 2011-02-09 för Matematiska Fastställd av prefekt: vetenskaper Bo Johansson 2011-02-09 Utgåva 1.0 Miljöutredning för institutionen Matematiska Vetenskaper

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 8/02 1(5) Utbildnings- och forskningsnämnden för lärarutbildning

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 8/02 1(5) Utbildnings- och forskningsnämnden för lärarutbildning GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 8/02 1(5) Tid: kl.09.00 12.25 Plats: Sammanträdesrum Storan, Storgatan 43. Närvarande: Ledamöter: Företrädare för lärarna Dahl Eva-Lena professor, vice ordförande Franzén

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 7 1(6) Utbildnings- och forskningsnämnden Sammanträdesdatum för lärarutbildning

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 7 1(6) Utbildnings- och forskningsnämnden Sammanträdesdatum för lärarutbildning GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 7 1(6) Tid: kl. 13.00 15.30 Plats: Stenasalen, Ågrenska villan. NÄRVARANDE Ledamöter: Företrädare för extern erfarenhet Sven Engström Lars Olov Lernberg Börje Rådesjö

Läs mer

UTBILDNINGS- OCH FORSKNINGSNÄMNDEN FÖR LÄRARUTBILDNING. Handlingsplan för internationalisering av lärarutbildningen 2009

UTBILDNINGS- OCH FORSKNINGSNÄMNDEN FÖR LÄRARUTBILDNING. Handlingsplan för internationalisering av lärarutbildningen 2009 UTBILDNINGS- OCH FORSKNINGSNÄMNDEN FÖR LÄRARUTBILDNING Handlingsplan för internationalisering av lärarutbildningen 2009 Utbildnings- och forskningsnämnden för lärarutbildning (UFL) Göteborgs universitet

Läs mer

1. Miljömål för område Forskning och forskarutbildning

1. Miljömål för område Forskning och forskarutbildning 1. Miljömål för område Forskning och forskarutbildning Forskning och forskarutbildning Sahlgrenska akademin skall fortsätta arbeta med forskarskolan inom Miljö och Hälsa. Totalt kommer 24 doktorander att

Läs mer

Uppföljning av KIs miljö- och hållbarhetsarbete 2010

Uppföljning av KIs miljö- och hållbarhetsarbete 2010 Sida 1 av 11 KIs ledningssystem för miljö och hållbar utveckling Uppföljningen av KIs miljö- och hållbarhetsarbete under 2010 består av två delar; 1) Uppföljning av KIs handlingsplan 2010 2) Uppföljning

Läs mer

2011-02-24 Dnr SU 83-3155-10 Doknr 2. Stockholms universitets miljöhandlingsplan 2011

2011-02-24 Dnr SU 83-3155-10 Doknr 2. Stockholms universitets miljöhandlingsplan 2011 2011-02-24 Dnr SU 83-3155-10 Doknr 2 Stockholms universitets miljöhandlingsplan 2011 Innehåll 1. INLEDNING... 3 1.1 ÖVERGRIPANDE VISION... 3 1.2 ORGANISATION OCH ANSVAR... 3 1.3 LAGAR OCH FÖRORDNINGAR...

Läs mer

Region Skånes Miljöbevis - checklista

Region Skånes Miljöbevis - checklista Region Skånes Miljöbevis - checklista Denna checklista består av kriterier som ni som mottagare av bidragsfinansiering från Region Skåne ska fylla i om ni får minst sex prisbasbelopp eller mer per tolvmånadersperiod.

Läs mer

Miljöpolicy. Ekologigruppen AB. Vi sätter miljön i fokus i varje uppdrag. Ständig förbättring. Miljöansvar

Miljöpolicy. Ekologigruppen AB. Vi sätter miljön i fokus i varje uppdrag. Ständig förbättring. Miljöansvar VERKSAMHETSSYSTEM Miljöpolicy och miljömål Generella dokument nr: 00-08 Fastställd av styrelsen 2013-02-13 Ekologigruppen AB Miljöpolicy Ekologigruppens verksamhet genomsyras av en strävan mot ett samhälle

Läs mer

Riktlinjer för Habilitering & Hälsa. Miljöarbete 2014-2016

Riktlinjer för Habilitering & Hälsa. Miljöarbete 2014-2016 Riktlinjer för Habilitering & Hälsa Miljöarbete 2014-2016 Riktlinjer för miljöarbete Habilitering & Hälsa 2014-2016 Habilitering & Hälsa ska: följa den miljölagstiftning, föreskrifter och övriga krav som

Läs mer

Åtgärdade avvikelser från certifieringsrevision vid Naturvetenskapliga fakulteten Göteborgs universitet. Bjo1:

Åtgärdade avvikelser från certifieringsrevision vid Naturvetenskapliga fakulteten Göteborgs universitet. Bjo1: Åtgärdade avvikelser från certifieringsrevision 20050609 vid Naturvetenskapliga fakulteten Göteborgs universitet Bjo1: Forskningsfartyget Skagerak ägs sedan 1993 av Göteborgs universitets Marina Forskningscentrum

Läs mer