ARKITEKTURSTADENMALMÖ TILLÄGG TILL ÖVERSIKTSPLAN FÖR MALMÖ. Samtalsguide november 2016

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ARKITEKTURSTADENMALMÖ TILLÄGG TILL ÖVERSIKTSPLAN FÖR MALMÖ. Samtalsguide november 2016"

Transkript

1 ARKITEKTURSTADENMALMÖ TILLÄGG TILL ÖVERSIKTSPLAN FÖR MALMÖ Samtalsguide november 2016

2 2 ARKITEKTURSTADEN MALMÖ

3 ARKITEKTURSTADEN MALMÖ 3 Välkommen till Arkitekturstaden Malmö! Arkitekturen hus, platser, gator, parker och torg utgör de fysiska ramarna för Malmöbornas liv. Utformningen, genomförandet men också förvaltningen av stadens olika miljöer, påverkar människors välbefinnande och trivsel, men också hur attraktiv staden är för näringslivet och som besöksmål. Vi, som är med och formar stadens fysiska miljöer, har ett ansvar att utveckla Malmö till det bättre, varje gång vi förändrar den byggda miljön. Med Arkitekturstaden Malmö formuleras Malmö stads ambitioner för bevarandet och utvecklingen av arkitekturen i Malmö. Med Arkitekturstaden Malmö vill Malmö stad tydliggöra sina förväntningar på det som byggs i staden. Genom att öka medvetenheten om, och stimulera till diskussioner om, arkitektur och dess betydelse, vill Malmö stad främja kvaliteten i livsmiljöerna i kommunen. Varmt välkommen att vara med och bygga Arkitekturstaden Malmö!

4 staden Helheten som bildas av stadens olika rum och sambandet dem emellan. rummet Rummet som bildas när hus, platser, gator, parker, gårdar och torg fogas samman. huset/platsen Det enskilda byggda verket huset, platsen, gatan, parken, gården eller torget. Vilka värden tillför arkitekturen människor i Malmö? Hur främjar arkitekturen livet i stadens rum? Hur, när och av vilka används arkitekturen? Hur stärker arkitekturen Malmös särart? Hur förhåller sig arkitekturen till sin omgivning? Vilka sinnesupplevelser ger arkitekturen? Hur bidrar arkitekturen till Malmös långsiktiga hållbarhet? Hur kan arkitekturen utvecklas över tid? Hur åldras arkitekturen?

5 ARKITEKTURSTADEN MALMÖ 5 funktion Hur arkitekturen används och vilken betydelse den har. En inbjudan till samtal form Arkitekturens estetiska och sinnliga aspekter. Med Arkitekturstaden Malmö vill Malmö stad bjuda in stadsbyggandets alla aktörer till en dialog om de värden som kan skapas med arkitektur. Nio teser och nio frågor utgör ett handgripligt verktyg för att strukturera en dialog mellan olika aktörer. framtid Hur arkitekturen kan forma en god livsmiljö både i vår samtid och framtid. Verktyget är tänkt att användas inom Malmö stads organisation, samt i mötet med privata aktörer. Målet är att den tid, kunskap och de pengar som investeras i varje byggt projekt ska resultera i så många värden som möjligt för byggherren, staden och Malmöborna.

6 6 ARKITEKTURSTADEN MALMÖ Foto: Sanna Dolck

7 ARKITEKTURSTADEN MALMÖ 7 Samtalets utgångspunkter Arkitektur är formandet av hela vår fysiska omgivning inte bara hus, utan också platser, gator, parker och torg, strukturer och hela områden. Arkitektur är inte exklusivt. Bostäder, lekplatser och bakgator är precis lika mycket arkitektur, som de omskrivna prestigeprojekten. Vardagsmiljöerna, där människor spenderar största delen av sin tid, ska också utformas med stor omsorg och inlevelse. Arkitektur påverkar oss människor. Det övergripande målet med varje förändring av den fysiska miljön måste vara att möta mänskliga behov och bidra till ett ökat välbefinnande att bygga ett bättre Malmö för fler. Arkitektur påverkar stadens utveckling. Varje byggt projekt måste bidra till att möta de sociala, miljömässiga och ekonomiska utmaningar vi tillsammans står inför i Malmö.

8 8 ARKITEKTURSTADEN MALMÖ Vilket är ditt bidrag till Arkitekturstaden Malmö? Så kan det gå till!* De nio frågorna och denna samtalsguide är till för att hjälpa dig att identifiera vad du, med ditt projekt, kan bidra med till det framtida Malmö. Du kan använda de nio frågorna, i olika skeden av ditt projekt, förutsatt att du tror att flera perspektiv berikar resultatet. Du kan använda frågorna i denna samtalsguiden för att bättre förstå hur ditt projekt påverkar stadens utveckling och de människor som berörs. Frågorna kan användas för att skriva ett program, analysera, utveckla eller utvärdera. ARKITEKTURSTADE TILLÄGG TILL ÖVERSIKTSPLA Använd gärna frågorna redan tidigt i processen för att identifiera projektets potential och fånga upp berörda parters intressen i en målbild. Genom processen kan ni sedan återkomma till era ställningstaganden och prioriteringar och bedöma om förslaget motsvarar det ni avsett. *Projektutveckling tar tid. Stegen som beskrivs till höger ska ses som en inspiration till hur de nio frågorna kan användas, under ett eller flera utvecklingsmöten, eller som del av en längre process. Som projektledare kan du göra ett urval av de frågor du särskilt vill diskutera med andra. Du kan ansvara för sammanfattning och prioritering. För en samsyn inom gruppen är det viktigt att du stämmer av och förankrar dessa hos berörda. Involvera en bredd av intressenter och kompetenser i steg tre, men också för att göra utvärderingar av om förslaget motsvarar era gemensamma avsikter.

9 ARKITEKTURSTADEN MALMÖ 9 NMALMÖ N FÖR MALMÖ 1Involvera olika människor med relevant kunskap och olika perspektiv. 2 Skapa förståelse för projektet och platsen som ska diskuteras, analyseras och utvecklas. 3 BesvARA DE NIo frågorna tillsammans efter bästa förmåga. Var öppna och se möjligheter! Samtalsguiden ger en djupare förståelse för vad ni bör diskutera under var och en av de nio frågorna. Hoppa över frågor som inte är relevanta i ert fall. Ni kan göra ett urval frågor som är särskilt relevanta för platsen och projektet på förhand. 6 4 SammanfATTA förslagets förtjänster, svagheter och utvecklingsmöjligheter. Konkretisera hur ni skulle kunna utveckla projektet och bedöm genomförbarheten i föreslagna åtgärder. 5 PRIORITERA Identifiera vad som är viktigast att projektet bidrar med på den specifika platsen. Prioritera: vad är måsten, vad bör uppfyllas och vad är önskvärt? Förhoppningsvis börjar ni nu ha en gemensam bild av målen och ambitionerna i projektet. Identifiera vad som behöver göras i det vidare arbetet och vem som har ansvaret. STÄM AV FÖRSLAGET MOT MÅLBILDEN KONTINUERLIGT Återkom till era ställningstaganden och prioriteringar i det vidare arbetet. Gör regelbundna utvärderingar av om förslaget motsvarar era avsikter eller om det finns anledning att justera målbild och prioriteringar. Här kan frågorna åter igen vara en hjälp.

10 10 ARKITEKTURSTADEN MALMÖ Foto: Bojana Lukac

11 ARKITEKTURSTADEN MALMÖ 11 De nio frågorna

12 12 ARKITEKTURSTADEN MALMÖ Arkitekturen ska tillföra värden till alla människor i Malmö När vi förändrar den byggda strukturen i Malmö ska vi ha ett helhetsperspektiv och bedöma konsekvenserna, så att arkitekturen tillför värden som människor, oavsett kön, bakgrund och förutsättningar, kan ta del av. Foto: Åsa Svensson

13 ARKITEKTURSTADEN MALMÖ 13 funktion Vilka värden tillför arkitekturen människor i Malmö? Vilka värden, som saknas i Malmö eller på platsen, tillförs? På vilket sätt blir Malmö en mer attraktiv stad att leva, verka, besöka eller investera i? Vilka målgrupper kan ta del av värdena som skapas? Hur bidrar projektet till att Malmö blir mer jämlikt? Vilken påverkan har projektet på andra delar av staden? Hur påverkas bilden av Malmö? Hur främjas Malmö som mötesplats?

14 14 ARKITEKTURSTADEN MALMÖ Arkitekturen ska främja livet i stadens rum I Malmö ska det finnas plats för intensivt stadsliv, bostadsnära vardagsliv och lugna platser för återhämtning. Byggnader och stadsrum ska placeras och utformas utifrån varje plats unika förutsättningar, så att människor uppmuntras att vistas ute och staden blir upplevelserik och trygg. Foto: Khadidja Ouis

15 ARKITEKTURSTADEN MALMÖ 15 funktion Hur främjar arkitekturen livet i stadens rum? Hur tar arkitekturen tillvara de människor och aktiviteter som redan finns på platsen? Vilka olika aktiviteter möjliggör arkitekturen? Finns det både privata och gemensamma utemiljöer? Framgår ansvarsförhållanden av gestaltningen? Hur skapas goda förhållanden för fotgängare och cyklister? Hur främjar arkitekturen möten och social samvaro? Hur stödjer arkitekturen långvarig vistelse utomhus? Hur uppmuntrar arkitekturen till lek och fysisk aktivitet? Är bottenvåningarna och entréerna inbjudande och väl artikulerade? Hur skapas kontakt mellan aktiviteter utomoch inomhus? Hur används och gestaltas övergångszonen mellan stadsrum och byggnad? Är utemiljöerna överblickade och överblickbara?

16 16 ARKITEKTURSTADEN MALMÖ Arkitekturen ska vara inbjudande och tillgänglig Arkitekturen i Malmö ska kunna användas till mycket och av många. När vi bygger om eller nytt, ska vi tillföra funktioner och kvaliteter som saknas och utforma byggnader och stadsrum för att vara välkomnande, användbara och tillgängliga för alla. Foto: Khadidja Ouis

17 ARKITEKTURSTADEN MALMÖ 17 funktion Hur, när och av vilka används arkitekturen? Kan arkitekturen användas för flera olika ändamål? Av vilka och hur kan arkitekturen användas? När under dygnet, veckan och året kommer arkitekturen att användas? Kan den användas på fler tidpunkter? Är arkitekturen inbjudande för människor med olika åldrar, intressen och förutsättningar? Är arkitekturen fysiskt tillgänglig? Upplevs arkitekturen inbjudande och välkomnande? Kan funktioner delas och ytor samutnyttjas? Vilket utrymme ger arkitekturen för användarna att förändra eller sätta sin prägel på miljön?

18 18 ARKITEKTURSTADEN MALMÖ Arkitekturen ska stärka Malmös särart Arkitekturen i Malmö rymmer samma mångfald som befolkningen. Bebyggelsen, parkerna och vattnet speglar stadens historia och identitet. Stadens särart ska fortsätta stärkas genom att arkitektoniska och kulturhistoriska värden tas tillvara och utvecklas. Med ny arkitektur ska sammanhanget tolkas och nya kvaliteter och uttryck tillföras staden. Foto: Fredrik Johansson

19 ARKITEKTURSTADEN MALMÖ 19 form Hur stärker arkitekturen Malmös särart? Hur tolkas Malmös särart och platsens karaktär? Hur speglar arkitekturen Malmös befolkning och näringsliv? Hur förhåller sig arkitekturen till Malmös kulturhistoriska och arkitektoniska värden? Hur stärker arkitekturen Malmö som en stad vid vattnet? Hur blir Malmö en grönare stad? Hur utvecklas relationen mellan stad och landsbygd? Hur påverkas Malmös siluett? Hur bidrar arkitekturen till att Malmö uppfattas som en arkitekturstad i framkant?

20 20 ARKITEKTURSTADEN MALMÖ Arkitekturen ska gestaltas i relation till sin omgivning Varje del av Malmö har unika förutsättningar och kvaliteter. Människorna, historien, stadsstrukturen, landskapet och bebyggelsen skiljer sig åt och ger varje plats dess karaktär. Arkitekturen ska alltid formas med utgångspunkt i omgivningarna, så att tillägg och förändringar förskönar och bidrar positivt till platsens utveckling.

21 ARKITEKTURSTADEN MALMÖ 21 form Hur förhåller sig arkitekturen till sin omgivning? Hur förhåller sig arkitekturen till platsens kulturhistoria, identitet och karaktär? Hur förhåller sig arkitekturen till stadsmönstret, byggnadshöjder, gatubredder, stadsrumsmått, kvarters- och fastighetsstorlekar på platsen och i omgivningarna? Hur förhåller sig arkitekturen till befintliga gröna värden och vegetation? Hur förhåller sig arkitekturen till material och uttryck på platsen? Har fasader, taklandskap, bottenvåningar och utemiljöer utformats med omgivningarna och Malmös särart i åtanke? Hur skapas ett bra lokalklimat på platsen? Hur tas goda solförhållanden tillvara och hur skyddar arkitekturen mot oönskad vind?

22 22 A R K I T E K T U R S TA D E N M A L M Ö Arkitekturen ska ge sinnliga upplevelser Arkitektur väcker känslor. Skala, estetik, ljus, ljud och doft är faktorer som påverkar hur den fysiska miljön uppfattas. Vid gestaltningen av stadens strukturer, stadsrum och byggnader, ska behagliga sinnesupplevelser eftersträvas. Såväl riklig stimulans som möjlighet för återhämtning behövs. Foto: Khadidja Ouis

23 ARKITEKTURSTADEN MALMÖ 23 form Vilka sinnliga upplevelser ger arkitekturen? Hur förhåller sig arkitekturen till människans mått och sinnenas räckvidd? Vilka sinnesupplevelser ger arkitekturen syn, hörsel, känsel, smak och doft, vid olika årstider och tider på dygnet? Är arkitekturen rik på upplevelser eller torftig? Gör den dig nyfiken och lockar dig att utforska den närmre? Är arkitekturen gestaltad utifrån en tydlig idé? Vad uttrycker arkitekturen? Vilka känslor väcker den? Vilka skönhtesvärden har arkitekturen komposition, proportioner, rytm, material, detaljer, konst, grönska, vatten m m? På vilket sätt skyddar arkitekturen mot negativa sinnesupplevelser buller, vind, trafik, avgaser m m? Vilka av de åtta karaktärerna rymmer arkitekturen artrik, rofylld, allmänningen, samvaro, rymd, viste, kultur/historia, vild?

24 24 A R K I T E K T U R S TA D E N M A L M Ö Arkitekturen ska bidra till Malmös långsiktiga hållbarhet Med ett ansvarsfullt byggande ska vi bidra till att möta aktuella samhällsutmaningar. Genom att bygga resurseffektivt, miljö- och människovänligt ska stadens motståndskraft öka, människors välmående främjas och Malmös attraktivitet stärkas. Foto: Khadidja Ouis

25 ARKITEKTURSTADEN MALMÖ 25 framtid Hur bidrar arkitekturen till Malmös långsiktiga hållbarhet? På vilka sätt kan arkitekturen anses miljömässigt hållbar? Hur bidrar arkitekturen till utveckling och nytänkande? Bidrar arkitekturen till att stadens resurser utnyttjas på ett effektivt sätt? Vilken hänsyn tar arkitekturen till befintliga ekologiska värden och vilka nya skapas? På vilket sätt främjas biologisk mångfald? Vilken är arkitekturens miljöpåverkan? Hur skyddas arkitekturen mot konsekvenserna av höga havsvattenstånd och kraftiga skyfall? Hur bidrar arkitekturen till att minska konsekvenserna av översvämmningar? Hur gestaltas miljöteknik och tekniska lösningar?

26 26 ARKITEKTURSTADEN MALMÖ Arkitekturen ska kunna utvecklas över tid Malmös rika arkitekturarv ska värnas och utvecklas så att det kommer både dagens och framtidens Malmöbor till gagn. Befintliga miljöer ska förvaltas med varsamhet. Ny arkitektur ska hålla länge och kunna användas till mycket. Varje tids arkitektur ska finnas representerad och få sätta prägel Malmö även i framtiden. Foto: Khadidja Ouis

27 ARKITEKTURSTADEN MALMÖ 27 framtid Hur kan arkitekturen utvecklas med tiden? Hur tar arkitekturen tillvara och visar hänsyn till befintliga kulturhistoriska och arkitektoniska värden? Hur kan arkitekturen komma att användas om några decennier? Vilka möjligheter finna att förändra arkitekturen för kommande generationers behov? Kan bottenvåningarna omvandlas för att tillgodose ett eventuellt kommande behov av handel, verksamheter eller gemensamma funktioner? Hur bidrar arkitekturen till framtidens kulturarv? Vad kommer man säga om arkitekturen om år?

28 28 A R K I T E K T U R S TA D E N M A L M Ö Arkitekturen ska åldras med skönhet och värdighet Den byggda miljön ska hålla länge och åldras vackert. Med funktionella och estetiska värden, som även kommande generationers Malmöbor kan ta del av, ska arkitekturen bidra till Malmös särart och attraktivitet lång tid framöver. Foto: Khadidja Ouis

29 ARKITEKTURSTADEN MALMÖ 29 framtid Hur åldras arkitekturen? Hur länge håller arkitekturen och dess olika delar? Är material och konstruktiva och tekniska lösningar beständiga och tåliga? Hur kommer arkitekturen att se ut om år? Vilket underhåll krävs under arkitekturens livslängd? Vilken energianvändning har arkitekturen under sin livslängd och hur försörjs arkitekturen med energi? Har växtligheten valts utifrån platsens förutsättningar? Har växtligheten goda förutsättningar för att trivas och utvecklas optimalt på platsen?

30 30 ARKITEKTURSTADEN MALMÖ Foto: Åke E Lindman

31 ARKITEKTURSTADEN MALMÖ 31 Har du använt samtalsguiden? Vi som arbetar med Arkitekturstaden Malmö vill gärna veta hur detta verktyg fungerade för dig. I vilket sammanhang och hur har du använt verktyget? Vad tillförde det samtalet? Fick det någon påverkan på projektet? Vilka frågor är lätta respektive svåra att diskutera? Saknar du något? Har du idéer kring hur verktyget kan utvecklas? Skicka gärna ett mail med dina reflektioner och kontaktuppgifter till anna.modin@malmo.se.

32 Vilket är ditt bidrag till Arkitekturstaden Malmö? Arkitekturstaden Malmö är till för att du lättare ska förstå vad som är viktigt för Malmö stad när stadens fysiska miljöer förändras. De nio frågorna och denna samtalsguide är till för att hjälpa dig, och de du arbetar tillsammans med, att identifiera vad ni med ert projekt vill, och kan bidra med, till det framtida Malmö.

ett verktyg för arbetet med Malmöbornas livsmiljöer

ett verktyg för arbetet med Malmöbornas livsmiljöer ett verktyg för arbetet med Malmöbornas livsmiljöer Greenhouse Augustenborg Foto: Bojana Lukac SKL Detaljplanekonferens 12 november 2018 Anna Modin, Stadsbyggnadskontoret Malmö Vårt mål Att främja en genomtänkt

Läs mer

Strategisk inriktning för fortsatt stadsutveckling i Hallonbergen och Ör

Strategisk inriktning för fortsatt stadsutveckling i Hallonbergen och Ör Strategisk inriktning för fortsatt stadsutveckling i Hallonbergen och Ör SUNDBYBERGS STAD Så här utvecklar vi Hallonbergen och Ör DET HÄR ÄR ETT DOKUMENT som anger hur stadsutvecklingen i Hallonbergen

Läs mer

Riktlinjer för arkitektur och gestaltningsfrågor. i Uppsala kommun

Riktlinjer för arkitektur och gestaltningsfrågor. i Uppsala kommun Riktlinjer för arkitektur och gestaltningsfrågor i Uppsala kommun Ett normerande dokument som kommunstyrelsen fattade beslut om den 14 december 2016 Dokumentnamn Fastställd av Gäller från Sida Riktlinjer

Läs mer

Integrerad Barnkonsekvensanalys - fokusområde Söderholmen

Integrerad Barnkonsekvensanalys - fokusområde Söderholmen Sida 1 (9) Syftet med Stockholms stads metod Integrerad barnkonsekvensanalys, är att kartlägga barnens perspektiv på utemiljön genom dialoger för att sedan formulera mål i projekten som ska bidra till

Läs mer

Året är Håbo år 2030 är en kommun för framtiden.

Året är Håbo år 2030 är en kommun för framtiden. vårt håbo 2030 Året är 2030 Året är 2030 och Håbo kommun i hjärtat av Mälardalen är en plats för hela livet. Det bor 25 000 invånare i vår växande kommun och vi har hög kvalitet i alla våra verksamheter.

Läs mer

Västerås översiktsplan 2026 med utblick mot 2050

Västerås översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 Västerås översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 En sammanfattning Västerås översiktsplan 2026 lägger grunden för den fortsatta fysiska planeringen på kort och lång sikt. Planen sätter ramarna för mer

Läs mer

Trygg stadsplanering enligt Hyresgästföreningen LITA

Trygg stadsplanering enligt Hyresgästföreningen LITA En sammanfattning 2 (12) Januari 2019. Kortversion av rapporten Trygg stadsplanering enligt Hyresgästföreningen LITA. Författare: Kenneth Berglund, utredare Stadsutveckling, Hyresgästföreningen, kenneth.berglund@hyresgastforeningen.se

Läs mer

Tävlingsinstruktioner

Tävlingsinstruktioner Exploateringskontoret Sida 1 (5) 2015-12-17 Tävlingsinstruktioner Inledning I ansökan skickas ett till tre referensprojekt in enligt anvisningarna i detta dokument. Referensprojekten utvärderas och poängsätts

Läs mer

STIFTELSEN STORA SKÖNDAL. Vision för stadsbyggande i Stora Sköndal. nya möten på historisk mark

STIFTELSEN STORA SKÖNDAL. Vision för stadsbyggande i Stora Sköndal. nya möten på historisk mark Vision för stadsbyggande i Stora Sköndal nya möten på historisk mark 1 STIFTELSEN STOR A SKÖNDAL VISION FÖR STADSBYGGANDE I STOR A SKÖNDAL GULLMARSPLAN GLOBEN Ett nytt område med nya möjligheter Innehåll

Läs mer

Arkitektur, planering och plangenomförande. Karin Milles, stadsarkitekt i Norrköping

Arkitektur, planering och plangenomförande. Karin Milles, stadsarkitekt i Norrköping Arkitektur, planering och plangenomförande Karin Milles, stadsarkitekt i Norrköping Norrköpings kommun 160 000 150 000 140 000 130 000 Faktisk folkmängd Prognos Utblick 142 000 120 000 110 000 100 000

Läs mer

FlYGVY över NYA ERIKSBERG

FlYGVY över NYA ERIKSBERG FlYGVY över NYA ERIKSBERG individuellt utformade tjänster. 2030 är det en självklarhet att inte behöva äga en bil. 8/ En stadsdel med mänsklig skala Nya Eriksberg planeras utifrån människans perspektiv

Läs mer

Riksbyggenmodellen. Eftertänksamhet för en bättre framtid

Riksbyggenmodellen. Eftertänksamhet för en bättre framtid Riksbyggenmodellen Eftertänksamhet för en bättre framtid Vi tänker efter, före I handen håller du en idéskrift om Riksbyggen- Modellen. Materialet har arbetats fram av Riksbyggen i samarbete med danska

Läs mer

Mindfulness i harmoni med den sköna naturen. Handledare: Bengt Rundquist Mindfulness i harmoni med den sköna naturen 1

Mindfulness i harmoni med den sköna naturen. Handledare: Bengt Rundquist Mindfulness i harmoni med den sköna naturen 1 Handledare: Bengt Rundquist 1 Vad är Mindfulness? Att vara närvarande i nuet (ha tålamod) Att vara medveten om vad som pågår Att rikta uppmärksamheten på din avsikt Att acceptera din situation utan att

Läs mer

Västerås Översiktsplan 2026 med utblick mot 2050

Västerås Översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 Västerås Översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 En sammanfattning Västerås översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 lägger grunden för den fortsatta planeringen. Den har tagits fram i samarbete mellan

Läs mer

Next:Norrköping Inre hamnen vår gemensamma målbild

Next:Norrköping Inre hamnen vår gemensamma målbild Next:Norrköping Inre hamnen vår gemensamma målbild 2 Next:Norrköping Tillsammans skapar vi Inre hamnens identitet Visioner och mål blir starkare om de delas av fler. Den tanken ska genomsyra vårt projekt

Läs mer

EN PLATS FÖR ALLA en liten veckoskiss på en ny flexiskola i Hyllie, Malmö Stad

EN PLATS FÖR ALLA en liten veckoskiss på en ny flexiskola i Hyllie, Malmö Stad EN PLATS FÖR ALLA en liten veckoskiss på en ny flexiskola i Hyllie, Malmö Stad På en åker står en mölla utan vingar och tittar ut över ett historisk åkerlandskap som inom snar framtid kommer förvandlas

Läs mer

Program för utomhuslek i

Program för utomhuslek i 1(5) Program för utomhuslek i Diarienummer Fastställt av Datum för fastställande 2018/40 Kultur- och fritidsnämnden 180619 Dokumenttyp Dokumentet gäller för Giltighetstid Program Alla nämnder, bolag, kommunalförbund

Läs mer

egna erfarenheter av samverkansprojekt

egna erfarenheter av samverkansprojekt egna erfarenheter av samverkansprojekt Kommuner Fastighetsägare Allmännyttiga fastighetsbolag Privata fastighetsbolag Byggherrar Invånare Föreningar Kommunens analys av intressenter gjordes tidigt i processen

Läs mer

Samhällsplaneringens betydelse för Jämlik hälsa

Samhällsplaneringens betydelse för Jämlik hälsa Samhällsplaneringens betydelse för Jämlik hälsa Ett regionalt perspektiv och exempel från Norrköping och Linköping Johan Mases, Region Östergötland Julia Stenström, Norrköpings kommun Ninnie Hedström,

Läs mer

Pedagogisk Verksamhetsidé

Pedagogisk Verksamhetsidé 20180531 Pedagogisk Verksamhetsidé för nya Vikstaskolan (Fritidshem, förskoleklass och grundskola) KIL1000, v1.1, 2014-01-31 En trygg och utvecklande mötesplats där alla elever lyckas! Vår verksamhetsidé

Läs mer

GRÖNPLAN FÖR GISLAVEDS TÄTORT

GRÖNPLAN FÖR GISLAVEDS TÄTORT GRÖNPLAN FÖR GISLAVEDS TÄTORT Skala 1: 20 000 (i A3) 1 Grönplan för Gislaveds tätort på uppdrag av Gislaveds kommun, första utgåva augusti 2007. Foto, kartor, text och layout av Linda Kjellström FÖRORD

Läs mer

Detaljplan för Sölvesborg 5:45, Sölve 5:49 och 23:3 m fl, företagsområden i anslutning till europaväg 22 och landsväg 123

Detaljplan för Sölvesborg 5:45, Sölve 5:49 och 23:3 m fl, företagsområden i anslutning till europaväg 22 och landsväg 123 2011-01-10 Sid 1 (9) Detaljplan för Sölvesborg 5:45, Sölve 5:49 och 23:3 m fl, företagsområden i anslutning till europaväg 22 och landsväg 123 Gestaltningsprogram INLEDNING... 2 FÖRUTSÄTTNINGAR... 2 BEBYGGELSE

Läs mer

Kronan, en modern och centrumnära stadsdel med stark naturprofil i ett attraktivt Luleå.

Kronan, en modern och centrumnära stadsdel med stark naturprofil i ett attraktivt Luleå. BAKGRUND VISION 2050 Luleå kommun befinner sig i en expansionsfas. Vision 2050 definierar ett mål om 10 000 nya Luleåbor fram tills 2050, varav hälften av dessa beräknas bo i Kronandalen. Vision 2050 blir

Läs mer

Markanvisning som Socialt Instrument Hur då?

Markanvisning som Socialt Instrument Hur då? Markanvisning som Socialt Instrument Hur då? Fiktiv plats: Fastigheterna är belägna i Lerums tätort cirka 700 meter från Lerums centrum. I gällande översiktsplan, ÖP 2008, anges markanvändningen till befintlig

Läs mer

Återbruk av pappersbruk. En ny stadsdel på 24 hektar skall utvecklas ur ett äldre industriområde!

Återbruk av pappersbruk. En ny stadsdel på 24 hektar skall utvecklas ur ett äldre industriområde! Vision 2.1 Denna Vision är ett levande dokument och ett arbetsredskap för att utveckla en ny attraktiv stadsdel. Det innebär att Visionen kommer uppdateras allt eftersom utvecklingsprocessen fortsätter.

Läs mer

Att skapa en strategisk och levande översiktsplan och säkra kvalité i byggandet. Sven Andersson Översiktsplanerare, Nacka kommun

Att skapa en strategisk och levande översiktsplan och säkra kvalité i byggandet. Sven Andersson Översiktsplanerare, Nacka kommun Att skapa en strategisk och levande översiktsplan och säkra kvalité i byggandet Sven Andersson Översiktsplanerare, Nacka kommun Föredragets frågeställningar Så blir översiktsplanen ett mer strategiskt

Läs mer

Verksamhetsidé för Solkattens förskola

Verksamhetsidé för Solkattens förskola Verksamhetsidé för Solkattens förskola VERKSAMHETSIDÉ Solkattens förskola är en demokratisk mötesplats för barns lek, lärande och utveckling, inflytande och delaktighet. En välkomnande förskola som genomsyras

Läs mer

Hälsoträdgård i Malmö

Hälsoträdgård i Malmö Hälsoträdgård i Malmö Grönt är skönt Forskning, både internationell och på närmare håll från SLU i Alnarp, visar att regelbunden vistelse och aktivet i grön miljö förbättrar både vårt fysiska och psykiska

Läs mer

VÄXJÖ STADS- OCH STATIONSHUS

VÄXJÖ STADS- OCH STATIONSHUS VÄXJÖ STADS- OCH STATIONSHUS VÄLKOMMEN TILL FRAMTIDENS VÄXJÖ! Centralt & tillgängligt stadshus med en unik möjlighet att kommunicera med sina invånare Cityhandeln gynnas av en välfungerande och modern

Läs mer

Indikatorer Hållbart resande. Henrik Markhede

Indikatorer Hållbart resande. Henrik Markhede Indikatorer Hållbart resande Henrik Markhede 2 3 4 5 6 7 https://eastasiabybike.wordpress.com HÅLLBAR STAD ÖPPEN FÖR VÄRLDEN 8 Arkitekturprogrammet HÅLLBAR STAD ÖPPEN FÖR VÄRLDEN 9 10 11 12 13 Göteborgs

Läs mer

PM Integrerad barnkonsekvensanalys för Stockholmshems huvudkontor. Del av kv Måsholmen 21 steg 2

PM Integrerad barnkonsekvensanalys för Stockholmshems huvudkontor. Del av kv Måsholmen 21 steg 2 Iterio AB Östgötagatan 12 116 25 Stockholm 08 410 363 00 info@iterio.se www.iterio.se PM Integrerad barnkonsekvensanalys för Stockholmshems huvudkontor. Del av kv Måsholmen 21 Beställare: Stockholmshem,

Läs mer

Riksantikvarieämbetet utvecklar. Kulturmiljövårdens riksintressen i allas intresse

Riksantikvarieämbetet utvecklar. Kulturmiljövårdens riksintressen i allas intresse Riksantikvarieämbetet utvecklar Kulturmiljövårdens riksintressen i allas intresse 1 Förord Kulturmiljövårdens riksintressen i allas intresse är utgiven av Riksantikvarieämbetet Box 5405 114 84 Stockholm

Läs mer

UPPDRAG. Medborgarnas perspektiv och deras behov av tillgång till grönområden är viktig och då i synnerhet barnens perspektiv.

UPPDRAG. Medborgarnas perspektiv och deras behov av tillgång till grönområden är viktig och då i synnerhet barnens perspektiv. 2013 02 26 GRÖNPLAN UPPDRAG Park- och naturnämnden beslutade 2011-06-21, att ge park- och naturförvaltningen i uppdrag att ta fram en Grönplan för Göteborgs Stad i samverkan med övriga berörda förvaltningar

Läs mer

H-125. Skapad av: valleymountain. Ålder: 25. Stadsdel: Rosengård. Kategori: nybygge. Adress: von Rosens väg. Sida skapad: 18 december, 2011

H-125. Skapad av: valleymountain. Ålder: 25. Stadsdel: Rosengård. Kategori: nybygge. Adress: von Rosens väg. Sida skapad: 18 december, 2011 1 H-125 Skapad av: valleymountain Ålder: 25 Stadsdel: Rosengård Kategori: nybygge Adress: von Rosens väg Sida skapad: 18 december, 2011 Beskrivning: För mig handlar ett boende för unga inte bara om ETT

Läs mer

r 1 Friluftspolitisk policy KALK KOMMUN l Friluftspolitisk policy Allmänna i , 20 Kommunfullmäktige Dokumentnamn Beslutsinstans

r 1 Friluftspolitisk policy KALK KOMMUN l Friluftspolitisk policy Allmänna i , 20 Kommunfullmäktige Dokumentnamn Beslutsinstans r 1 Friluftspolitisk policy Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans l Friluftspolitisk policy Allmänna i 2019-02-04, 20 bestämmelser l Kommunfullmäktige...J Friluftspolitisk policy

Läs mer

Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR. Kulturplan. Kultur lyfter Hallsberg

Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR. Kulturplan. Kultur lyfter Hallsberg Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR Kulturplan Kultur lyfter Hallsberg 2 Kultur och utbildningsnämndens viljeinriktning för kultur och föreningsliv Hallsbergs kommuns inriktningsmål för utbildning,

Läs mer

Program för Gråberget DAGORDNING. Välkomna till samrådsmöte! Inledning Politiska mål Planprocessen Bakgrund och förutsättningar

Program för Gråberget DAGORDNING. Välkomna till samrådsmöte! Inledning Politiska mål Planprocessen Bakgrund och förutsättningar DAGORDNING Välkomna till samrådsmöte! Inledning Politiska mål Planprocessen Bakgrund och förutsättningar 40 min Förslag till bebyggelse Fortsatt arbete Frågestund 50 min Medverkande: stadsbyggnadskontoret,

Läs mer

Konsekvensanalyser. Expansion Allum/Kyrktorget. Blandstad Stråk Kyrktorget

Konsekvensanalyser. Expansion Allum/Kyrktorget. Blandstad Stråk Kyrktorget Konsekvensanalyser Expansion Allum/Kyrktorget Blandstad Stråk Kyrktorget Blandstad Stråk Kyrktorget Blandstad Blandstad STADSSTRUKTUR Centrala Partille har många större byggnader och fastigheter, men få

Läs mer

Göteborg - modig förebild inom arkitektur. Arkitekturpolicy för Göteborgs Stad

Göteborg - modig förebild inom arkitektur. Arkitekturpolicy för Göteborgs Stad Göteborg - modig förebild inom arkitektur Arkitekturpolicy för Göteborgs Stad Innehåll Inledning... 2 Syftet med denna policy... 2 Vem omfattas av policyn... 2 Bakgrund... 2 Koppling till andra styrande

Läs mer

Workshop Norra Tyresö Centrum

Workshop Norra Tyresö Centrum 8 1 2 1 3 1 0 2 Workshop ställning Samman Workshop Norra Tyresö Centrum Workshopen genomfördes den 18 december 2013 i Tyresö centrum. Frågan som ställdes i inbjudan till de femtiontal exploatörer och berörda

Läs mer

Utveckling och gestaltning av stadens salutorg: Hötorget, Östermalmstorg och Medborgarplatsen. Lägesrapport

Utveckling och gestaltning av stadens salutorg: Hötorget, Östermalmstorg och Medborgarplatsen. Lägesrapport Elena Kirichenko Utvecklingsavdelningen 08-508 267 08 elena.kirichenko@stockholm.se Till Fastighetsnämnden 2012-11-20 Utveckling och gestaltning av stadens salutorg: Hötorget, Östermalmstorg och Medborgarplatsen.

Läs mer

Tomtebo strand ska vara ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt föredöme där de boende känner delaktighet, stolthet och vill stanna livet ut.

Tomtebo strand ska vara ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt föredöme där de boende känner delaktighet, stolthet och vill stanna livet ut. 2 Tomtebo strand ska vara ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt föredöme där de boende känner delaktighet, stolthet och vill stanna livet ut. Stadsdelen ska växa fram i unik samverkan och bli en internationell

Läs mer

Ett följsamt mini-manhattan på Västra Kungsholmen

Ett följsamt mini-manhattan på Västra Kungsholmen Pressmeddelande Kjellander + Sjöberg skapar ett nytt infill-bostadshus i den centralt belägna stadsdelen Kungsholmen i Stockholm. Paradiset 19-21 är ett karaktärsfullt tillägg med egen identitet som utvecklas

Läs mer

Policy för allmänna kommunala aktivitetsplatser och lekplatser

Policy för allmänna kommunala aktivitetsplatser och lekplatser Policy för allmänna kommunala aktivitetsplatser och lekplatser Antagen av kommunfullmäktige 2015-09-28 95, diarienummer KS 2010/269. Bakgrund I Vaggeryds kommun finns idag 19 allmänna lekplatser som förvaltas

Läs mer

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG Process till antagande BN-beslut Samråd BN-beslut Utställning BN-beslut Godkänd Antagande KF STRATEGIER FÖR STADENS UTBYGGNAD Bygg och utveckla centralt! Komplettera

Läs mer

Antagen av KF , 145. Vision 2030

Antagen av KF , 145. Vision 2030 Vision 2030 Västerviks kommun Livskvalitet varje dag Vår vision om framtiden är ett samhälle där livskvalitet står i fokus varje dag. Ett samhälle där medborgarna, gamla som unga, känner glädje, tillhörighet

Läs mer

KULTUR STRATEGI FÖR YSTADS KOMMUN

KULTUR STRATEGI FÖR YSTADS KOMMUN KULTUR STRATEGI FÖR YSTADS KOMMUN YSTADS KOMMUNS VISION Ystad är porten till framtiden och omvärlden. Här finns en god miljö för kreativa idéer. Företagen verkar såväl lokalt som globalt. Mångfald av fritid

Läs mer

Handlingsplan för. Valbo förskoleenhet. Förskola Markheden Avdelning Gröna 2015/2016

Handlingsplan för. Valbo förskoleenhet. Förskola Markheden Avdelning Gröna 2015/2016 2011-05-30 Sid 1 (16) Handlingsplan för Valbo förskoleenhet Förskola Markheden Avdelning Gröna 2015/2016 X X X F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (16) 2.1 NORMER

Läs mer

ARKITEKTURSTADENMALMÖ TILLÄGG TILL ÖVERSIKTSPLAN FÖR MALMÖ. UTSTÄLLNINGSFÖRSLAG september 2016

ARKITEKTURSTADENMALMÖ TILLÄGG TILL ÖVERSIKTSPLAN FÖR MALMÖ. UTSTÄLLNINGSFÖRSLAG september 2016 ARKITEKTURSTADENMALMÖ TILLÄGG TILL ÖVERSIKTSPLAN FÖR MALMÖ UTSTÄLLNINGSFÖRSLAG september 2016 ARKITEKTURSTADENMALMÖ TILLÄGG TILL ÖVERSIKTSPLAN FÖR MALMÖ UTSTÄLLNINGSFÖRSLAG september 2016 4 ARKITEKTURSTADEN

Läs mer

TRAFIKVERKETS ARKITEKTURPOLICY

TRAFIKVERKETS ARKITEKTURPOLICY TRAFIKVERKETS ARKITEKTURPOLICY 2 God arkitektur utvecklar staden. TRAFIKVERKETS ARKITEKTURPOLICY Trafikverket ska medverka i samhällsutvecklingen genom att skapa anläggningar och miljöer som är välfungerande,

Läs mer

Skanska och de globala målen

Skanska och de globala målen Skanska och de globala målen Skanska bygger ett bättre samhälle Bygg verksamhet Remonthagen och Tallåsen, Östersund Citadellskajen, Malmö Kommersiell Utveckling Klippona, Malmö Bostadsutveckling Infrastrukturutveckling

Läs mer

KULTURPLAN Åstorps kommun

KULTURPLAN Åstorps kommun KULTURPLAN Åstorps kommun Godkänd av Bildningsnämnden 2012-06-13, 57, dnr 12-86 Antagen av Kommunfullmäktige 2012-11-19, 131 dnr 2012-333 Kulturplan Åstorps kommun Inledning Nationella kulturpolitiska

Läs mer

vision med gemensamma krafter Tillväxt ett friskhetstecken!

vision med gemensamma krafter Tillväxt ett friskhetstecken! Vision Skövde 2025 Att förverkliga en vision med gemensamma krafter Skövderegionen ska blomstra till glädje för alla invånare, besökare och verksamhetsidkare. Vi behöver en tydlig färdriktning och en gemensam

Läs mer

Helsingborg och Malmö. Bygg tätt och grönt

Helsingborg och Malmö. Bygg tätt och grönt Helsingborg och Malmö Bygg tätt och grönt Två stadsträdgårdsmästare! Oh no Martin Hadmyr Helsingborg Ola Melin - Malmö Gemensam utmaning - Pågående urbanisering. 85% av befolkningen bor på 1,3% av Sveriges

Läs mer

BKA OCH SKA I PLANPROCESSEN

BKA OCH SKA I PLANPROCESSEN Reviderad -24 november 2014 BKA OCH SKA I PLANPROCESSEN Stadsbyggnadskontoret har tagit fram en arbetsprocess för hur det sociala perspektivet ska beaktas i planprocesser och sedan årsskiftet 2013/2014

Läs mer

studie I kapitlet studeras bebyggelseområdet

studie I kapitlet studeras bebyggelseområdet studie I kapitlet studeras bebyggelseområdet Hammarby Sjöstad. Syftet är att erfarenheterna från analysen används i utformning av planen för Lövholmen. Studieobjektet beskrivs och analyseras utifrån de

Läs mer

Läge för plan: Planområdet är beläget på Tuvan, vid Tennisvägen och Tuvanvägen. Se karta.

Läge för plan: Planområdet är beläget på Tuvan, vid Tennisvägen och Tuvanvägen. Se karta. 2016-03-31 Dnr: MK BN 2016/00267 Behovsbedömning Handläggare: Erika Svensson Förvaltning: Stadsbyggnadsförvaltningen Mora Orsa. Plan:. Detaljplanen ersätter delar av SP046, Förslag till stadsplan för TUVAN

Läs mer

Förförstudie 2013-08-19 Anders Svensson CaseLab

Förförstudie 2013-08-19 Anders Svensson CaseLab Förförstudie 2013-08-19 Anders Svensson CaseLab Innehåll 1. Bakgrund 2. Amiralsstaden Vad är Amiralsstaden? Varför Amiralsstaden? Framgångsfaktorer Strategier Hot 3. Förslag till Förstudie 2013-08-19 Amiralsstaden

Läs mer

Bygga boplats tillsammans Josephine Nellerup & Joachim Widerstedt

Bygga boplats tillsammans Josephine Nellerup & Joachim Widerstedt Bygga boplats tillsammans Josephine Nellerup & Joachim Widerstedt Malmö stad hållbarhetsarbete sker med ett holistiskt brett perspektiv Riksdagens arkitekturmål: Arkitektur, form och design ska bidra till

Läs mer

Strategi för offentliga rum - en del av framkomlighetsstrategin. Fariba Daryani Stockholms stad

Strategi för offentliga rum - en del av framkomlighetsstrategin. Fariba Daryani Stockholms stad Strategi för offentliga rum - en del av framkomlighetsstrategin Fariba Daryani Stockholms stad BILDSPEL STRATEGI FÖR OFFENTLIGA RUM Utveckling av Stockholms trafikstrategi Framkomlighetsstrategin Antogs

Läs mer

Social konsekvensanalys och Barnkonsekvensanalys

Social konsekvensanalys och Barnkonsekvensanalys Social konsekvensanalys och Barnkonsekvensanalys för Detaljplan Västra Forsa, Bollebygd kommun 2018-05-08 2018-06-01 SKA/BKA Västra Forsa 1 Inventering Hur fungerar området idag? Hur fungerar platsen för

Läs mer

Solenergi och arkitektur i Malmö stad. Katarina Garre, 2014-12-09

Solenergi och arkitektur i Malmö stad. Katarina Garre, 2014-12-09 Solenergi och arkitektur i Malmö stad Katarina Garre, 2014-12-09 Råd och riktlinjer Solenergi och arkitektur Råd och riktlinjer uppmuntra och inspirera byggherrar att använda sig av solens energi Solenergi

Läs mer

Integrerad Barnkonsekvensanalys - fokusområde Skärholmsdalen

Integrerad Barnkonsekvensanalys - fokusområde Skärholmsdalen Sida 1 (6) Syftet med Stockholms stads metod Integrerad barnkonsekvensanalys, är att kartlägga barnens perspektiv på utemiljön genom dialoger för att sedan formulera mål i projekten som ska bidra till

Läs mer

Policy för mötesplatser för unga i Malmö. Gäller 2010-07-01-2012-12-31

Policy för mötesplatser för unga i Malmö. Gäller 2010-07-01-2012-12-31 Policy för mötesplatser för unga i Malmö Gäller 2010-07-01-2012-12-31 Varför en policy? Mål För att det ska vara möjligt att följa upp och utvärdera verksamheten utifrån policyn så används två typer av

Läs mer

F Ö R S L A G 11 V I S I O N O C H Ö V E R G R I P A N D E S T R A T E G I E R Järna 2025 - En kreativ småstad i en ekologisk landsbygd År 2025 är Järna en ort med karaktär av småstad där närheten till

Läs mer

Vision Vision. Diarienummer: KS 2012/817 Dokumentansvarig: Håkan Hambeson Beredande politiskt organ: Demokratiberedningen

Vision Vision. Diarienummer: KS 2012/817 Dokumentansvarig: Håkan Hambeson Beredande politiskt organ: Demokratiberedningen Vision 2040 Vision Diarienummer: KS 2012/817 Dokumentansvarig: Håkan Hambeson Beredande politiskt organ: Demokratiberedningen Beslutad av: Kommunfullmäktige Datum för beslut: 2017-02-02 Giltighetstid:

Läs mer

Hållbar förtätning genom kulturdriven stadsutveckling behöver unika partnerskap för mellanrummen. Josephine Nellerup, Malmö stad

Hållbar förtätning genom kulturdriven stadsutveckling behöver unika partnerskap för mellanrummen. Josephine Nellerup, Malmö stad Hållbar förtätning genom kulturdriven stadsutveckling behöver unika partnerskap för mellanrummen Josephine Nellerup, Malmö stad KLIMATHOT RESURSBRIST MIGRATION URBANISERING DIGITALISERING FOLKHÄLS SOCIAL

Läs mer

Öresundsvägens utvecklingsområde. Projektforum 2 juni

Öresundsvägens utvecklingsområde. Projektforum 2 juni Öresundsvägens utvecklingsområde Projektforum 2 juni Agenda 13.00 Start. Välkommen, presentation 13.15 Knäckfrågor just nu i projektet 13.30 Tema-WS Disposition grön-blå infrastruktur Inledning om vad

Läs mer

Underlag till nationell arkitekturpolicy nationell arkitekturpolicy 72

Underlag till nationell arkitekturpolicy nationell arkitekturpolicy 72 Underlag till nationell arkitekturpolicy nationell arkitekturpolicy 72 Det offentliga rummets arkitektur sammanbinder byggnader och landskap. Foto: Ulrika Åkerlund 10. Allmänna och offentliga platser Platser

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen

Samhällsbyggnadsförvaltningen Resultat dialogen Naturen är en förutsättning för att kunna erbjuda bra boendemiljöer och locka till sig nya invånare, men även besökare vilket ökar turismen. Detta är något som efterfrågas bland både

Läs mer

Arkitektur och gestaltad livsmiljö

Arkitektur och gestaltad livsmiljö Arkitektur och gestaltad livsmiljö OM BOVERKET Vision Myndighet för samhällsbyggnad i världsklass Förvaltning Boverket är en förvaltningsmyndighet för frågor om byggd miljö, hushållning med markoch vattenområden,

Läs mer

Inte för de fyrkantiga. Historien om Glasvasen

Inte för de fyrkantiga. Historien om Glasvasen Inte för de fyrkantiga Historien om Glasvasen 02 Ett torg i solen Idén om ett hus utan baksidor och med en mjukt rundad form föddes redan 2009. Flera arkitektkontor fick i uppdrag att visa hur området

Läs mer

VISION FÖR CITY. Utvecklingen av Stockholms City till år 2030

VISION FÖR CITY. Utvecklingen av Stockholms City till år 2030 VISION FÖR CITY Utvecklingen av Stockholms City till år 2030 BAKGRUND Kommunstyrelsen beslutade den 22 juni 2011 att ge stadsledningskontoret i uppdrag att i samråd med berörda förvaltningar och bolag

Läs mer

Skolan är en viktig symbol för

Skolan är en viktig symbol för rama in knyta an länk mellan stad o jordbruk små och stora rum odlingskvalitéer skolans betydelse för Hyllie Skolan är en viktig symbol för visionen om det hållbara och klimatsmarta Hyllie. En global förebild

Läs mer

Nominerad till Sienna priset 2015 Landskapsarkitekt: Eskilstuna kommun. Ansvarig arkitekt: landskapsarkitekt MSA Anna Edvinsson Byggherre: Eskilstuna

Nominerad till Sienna priset 2015 Landskapsarkitekt: Eskilstuna kommun. Ansvarig arkitekt: landskapsarkitekt MSA Anna Edvinsson Byggherre: Eskilstuna Nominerad till Sienna priset 2015 Landskapsarkitekt: Eskilstuna kommun. Ansvarig arkitekt: landskapsarkitekt MSA Anna Edvinsson Byggherre: Eskilstuna kommun Juryns motivering Torget har formats utifrån

Läs mer

VAD är arkitektur? Sammanfattning från Workshop 1

VAD är arkitektur? Sammanfattning från Workshop 1 ett arkitektur- och stadsbyggnadsprogram VAD är arkitektur? Sammanfattning från Workshop 1 Tid: 2018-08-29, 13.00-16.00 Plats: Elite Hotell, Eskilstuna Stort tack för din medverkan vid den första workshopen

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av takpåbyggnad med kontor

Startpromemoria för planläggning av takpåbyggnad med kontor Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-02-19 Handläggare Renoir Danyar Telefon: 08-508 26 659 Startpromemoria för planläggning av takpåbyggnad med kontor Förslag till beslut

Läs mer

Hur bevara och utveckla innerstadens värden, kärnan i Stockholms identitet?

Hur bevara och utveckla innerstadens värden, kärnan i Stockholms identitet? Norrmalmsmoderaternas Stadsbyggnadsgrupp Hur bevara och utveckla innerstadens värden, kärnan i Stockholms identitet? Ulf Johannisson www.ulfjohannisson.se Exempel: Kvarteret Riddaren Pågående planering

Läs mer

Ulleråker Riktlinjer för bebyggelsekvaliteter i centrala Ulleråker

Ulleråker Riktlinjer för bebyggelsekvaliteter i centrala Ulleråker Ulleråker Riktlinjer för bebyggelsekvaliteter i centrala Ulleråker Förtydligande inför markanvisningstävling för centrala Ulleråker 2016-06-23 Riktlinjer för bebyggelsekvaliteter i centrala Ulleråker I

Läs mer

Fokus Skärholmen Projekt på samråd

Fokus Skärholmen Projekt på samråd Fokus Skärholmen Projekt på samråd 5 september - 17 oktober, 2017 stockholm.se/fokusskarholmen Fokus Skärholmen Stockholm växer snabbt och snart är vi en miljon invånare. Nu planeras framtidens Skärholmen!

Läs mer

Metodstöd för utveckling av kunskapsmiljöer

Metodstöd för utveckling av kunskapsmiljöer Metodstöd för utveckling av kunskapsmiljöer Ett strukturerat samtal om kunskapsmiljöer En viktig pusselbit i skapandet av attraktiva lärosäten och campus är att på ett genomtänkt sätt kunna beskriva och

Läs mer

Förskolan Sjöstjärnan

Förskolan Sjöstjärnan K V A L I T E T S G A R A N T I Sid 1 (6) Förskolan Sjöstjärnan Förskolan med fokus på sång och musik En verksamhetsidé har tagits fram för förskoleverksamheten i Älvsjö - Förskolebarnens framtidstro vår

Läs mer

Betydelsen av ekosystemtjänster i den bebyggda miljön. Ulrika Åkerlund, landskapsarkitekt Höstkonferens FAH i Sundsvall, 4 oktober, 2017

Betydelsen av ekosystemtjänster i den bebyggda miljön. Ulrika Åkerlund, landskapsarkitekt Höstkonferens FAH i Sundsvall, 4 oktober, 2017 Betydelsen av ekosystemtjänster i den bebyggda miljön Ulrika Åkerlund, landskapsarkitekt Höstkonferens FAH i Sundsvall, 4 oktober, 2017 Utmaning bostadsbristen Stort behov av att bygga bostäder Tidsperiod

Läs mer

SnABbT, snyggt och hållbart

SnABbT, snyggt och hållbart Snabbt, snyggt och hållbart 2017-05-27 1 SnABbT, snyggt och hållbart KuLtUR -och DemOKratiMiniStER AliCE BaH KuHnKE, bostads- och digitaliseringsminister PetER ErIKsSON och miljöminister KaroliNA SkOG,

Läs mer

Trygghetsvandring tankar på vägen

Trygghetsvandring tankar på vägen Trygghetsvandring tankar på vägen 1 LÄTT SVENSKA Innehåll Sätt ner foten för ett tryggt, jämställt och mer demokratiskt samhälle... 3 Din kunskap behövs!... 4 Förmöte... 5 Andra mötet vandringen... 5 Avslutande

Läs mer

STORA ALVARET Thesis Booklet l Sara Bergström Examensarbete l VT 2013 l Arkitekturskolan KTH

STORA ALVARET Thesis Booklet l Sara Bergström Examensarbete l VT 2013 l Arkitekturskolan KTH STORA ALVARET Thesis Booklet l Sara Bergström Examensarbete l VT 2013 l Arkitekturskolan KTH Stora Alvaret Rumslighet Natur Form Interiör Materialitet Uterum Proportioner Stora kontra små rum Illustration

Läs mer

Utställningsförslag Arkitektur Stockholm - en strategi för stadens gestaltning Remiss från stadsbyggnadsnämnden, dnr

Utställningsförslag Arkitektur Stockholm - en strategi för stadens gestaltning Remiss från stadsbyggnadsnämnden, dnr Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning strategiska avdelningen Sida 1 (6) 2013-07-19 Handläggare Solveig Nilsson Telefon: 08-508 04 052 Till Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd Stockholm - en strategi för

Läs mer

idéskiss Trafik och parkering

idéskiss Trafik och parkering 17 Inledning Utvecklingen inom det studerade området från lantlig småstadsidyll till ett modernt centrum har skapat en komplex och varierad stadsbebyggelse. Den framtida staden bör utgå från vad som är

Läs mer

Regional, översiktlig och strategisk planering

Regional, översiktlig och strategisk planering Regional, översiktlig och strategisk planering Fokus på social och ekologisk hållbarhet. Frågeställningen syftar till att på en övergripande strategisk nivå besvara frågor som berör markanvändningen och

Läs mer

Strategiska planen

Strategiska planen Strategiska planen 2015 2020 Strategisk plan Datum för beslut: 2015-04-08 Kommunledningskontoret Reviderad: Beslutsinstans: Giltig till: 2020 Innehållsförteckning 1. Så styrs Vännäs kommun... 4 2. Vad

Läs mer

KUNSKAPSKRAV I ÄMNET BIOLOGI

KUNSKAPSKRAV I ÄMNET BIOLOGI KUNSKAPSKRAV I ÄMNET BIOLOGI Kunskapskrav för godtagbara kunskaper i slutet av årskurs 3 Eleven kan beskriva och ge exempel på enkla samband i naturen utifrån upplevelser och utforskande av närmiljön.

Läs mer

HANDLINGSPLAN. Språkutveckling. För Skinnskattebergs kommuns förskolor SPRÅKLIG MEDVETENHET LYSSNA, SAMTALA, KOMMUNICERA

HANDLINGSPLAN. Språkutveckling. För Skinnskattebergs kommuns förskolor SPRÅKLIG MEDVETENHET LYSSNA, SAMTALA, KOMMUNICERA HANDLINGSPLAN Språkutveckling SPRÅKLIG MEDVETENHET LYSSNA, SAMTALA, KOMMUNICERA REFLEKTERA UPPTÄCKA OCH FÖRSTÅ SIN OMGIVNING För Skinnskattebergs kommuns förskolor 2018-2019 Innehållsförteckning 1. INLEDNING...

Läs mer

SV Gotland Strategisk plan

SV Gotland Strategisk plan SV Gotland Strategisk plan 2018-2022 SVs värdegrund SVs vision Så skall vi uppfattas SV Gotland är en attraktiv samarbetspartner som har en verksamhet som berör, utvecklar och berikar människor i lokalsamhället.

Läs mer

Det goda livet finns i Norrköping EN VISION FÖR 2030

Det goda livet finns i Norrköping EN VISION FÖR 2030 Det goda livet finns i Norrköping EN VISION FÖR 2030 Diarienummer: KS-504/2008 I Norrköping finns det goda livet. Här finns möjligheter till ett berikande liv för människor i alla åldrar med möjligheter

Läs mer

Flens kommun sätter besöksnäringen på framtidskartan

Flens kommun sätter besöksnäringen på framtidskartan Flens kommun sätter besöksnäringen på framtidskartan Besöksperspektiv i översiktsplanen Med ett tydligt besöksperspektiv i sin nya översiktsplan visar Flens kommun hur man på ett bra sätt kan skapa bättre

Läs mer

Yttrande om förslag till detaljplan för kv. Fredriksdal

Yttrande om förslag till detaljplan för kv. Fredriksdal YIMBY Yes In My BackYard. 2009-08-24 Diarienummer: 2007-36164 2009:15 Yttrande om förslag till detaljplan för kv. Fredriksdal - Inledning YIMBY välkomnar att utbyggnaden av Hammarby Sjöstad fortsätter.

Läs mer

Uppdragsbeskrivning Ortsdialoger

Uppdragsbeskrivning Ortsdialoger 2018-04-06 BILAGA TILL TJÄNSTEUTLÅTANDE ORTSDIALOGER I SERVICEORTER, 2018-04-06, BN 2018/00331 1/5 Stadsbyggnadsförvaltningen Eva Widergren Förslag inför godkännande i BN Uppdragsbeskrivning Ortsdialoger

Läs mer

Underlag till investeringsprojekt

Underlag till investeringsprojekt Bilaga 2.5 Underlag till investeringsprojekt Investeringsprojekt: Parkplan.2 Renovering och utveckling av Belonaparken samt Källboparken Renovering och utveckling av Öjeparken Belopp: 2017: 450 000 kr

Läs mer

Gottsundaområdet Planprogram

Gottsundaområdet Planprogram Kortversion av förslag till Gottsundaområdet Planprogram 2018 Samrådshandling 23 april 2018 till 4 juni 2018 Visionsbild som visar hur området kring Gottsunda centrum skulle kunna se ut. Kommunstyrelsen,

Läs mer

Primärvårdens värdskap Ett vänligt och professionellt bemötande i en harmonisk miljö. Forsythiadokumentet. Primärvården Göteborg

Primärvårdens värdskap Ett vänligt och professionellt bemötande i en harmonisk miljö. Forsythiadokumentet. Primärvården Göteborg Primärvårdens värdskap Ett vänligt och professionellt bemötande i en harmonisk miljö. Forsythiadokumentet Syftet med Forsythiaprojektet har beslutat sig för att tydliggöra sin roll som primär vårdgivare

Läs mer