Handlingsplan för vilka rutiner som ska föras in, vem som ansvarar för detta och när det ska ske.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Handlingsplan för vilka rutiner som ska föras in, vem som ansvarar för detta och när det ska ske."

Transkript

1 Östhammars kommun Bygg- och miljöförvaltningen Bilaga 1 BMN 2/2016 Sidan 1 av 2 Internkontrollrapport,BMN Sida 1 (2) Moment Risk Väsentlighet Säkerhetsrutiner följs inte Vi ser idag att det finns risk att säkerhetsrutinerna inte följs. Produkt Projekt diarieförs inte Vi saknar idag en enhetlig hantering av hur vi jobbar i projektform. Det är därför viktigt att vi får till en rutin för detta. Kommentar Metod Kontrollansvar Frekevens Uppföljning 2015 Status Utbildning av personal. Miljöchef Två gånger per år Genomgång har gjorts med all personal på veckomöten samt APT. Slutförs på APT Utformande av rutin. Koordinator Rutin har antagits och kommunicerats i verksamheten. Spridda rutiner och styrdokument gör det svårt att få en överblick Vi ser idag att rutiner och styrdokument finns spridda i verksamheten. Dessa ska nu ses över och stegvis föras in i vår kvalitetshandbok. Handlingsplan för vilka rutiner som ska föras in, vem som ansvarar för detta och när det ska ske. Koordinator samordnar. Plan- och bygg- samt Miljöchef genomför. En plan finns för vad som ska göras. Rutiner uppdateras inte när de är inaktuella På grund av spridningen på våra rutiner är det svårt att hålla rutinerna uppdaterade. Handlingsplan för vilka rutiner som ska föras in, vem som ansvarar för detta och när det ska ske. Koordinator samordnar. Plan- och bygg- samt Miljöchef genomför. En plan finns för vad som ska göras. Vi informerar inte om att den önskade anonymiteten inte kan uppfyllas (upplysningsplikt) Delvis bristande kunskap inom förvaltningen gällande hantering av anmälan med önskad anonymitet hos anmälaren. Dålig beredskap smittskydd På grund av personalomsättning har beredskapen för smittskydd skjunkit. Uppdatering av, eller utformande av, rutin för hur detta ska hanteras. Samt utbildning av personal. Koordinator samordnar. Bygg- och miljö-, Plan- och byggsamt Miljöchef genomför. Diskuskioner har skett på miljö- och livsmedelsverksamh etens veckomöten. Utbildning av personal. Miljöchef Smittskyddsövning och utbildning har genomförts.

2 Östhammars kommun Bygg- och miljöförvaltningen Bilaga 1 BMN 2/2016 Sidan 2 av 2 Internkontrollrapport,BMN Sida 2 (2) Moment Fel avgränsning i del av verksamhet som stängs. Risk Väsentlighet Produkt Kommentar Metod Kontrollansvar Frekevens Uppföljning 2015 Status Risk för fel avgränsing vid stängning av verksamhet. Utbildning av personal. Miljöchef Alla beslut om stänging av verksamhet ska gå via Miljöchef för att kvaltietsgranskas och utbilda personalen. Handläggare räknar ut fel avgift för lov mm Vi behöver säkerställa och kontrollera att vi följer vår taxa för Plan- och bygglov. Vi kommer under en period 2015 att behöva räkna ut taxan för ett ärende manuellt. 10 stickprov efter delegationsbeslut fattade enligt Plan- och bygglagen, per kontrolltillfälle, slumpas fram. Där efter kontrollräknar utsedd person, som inte handlagt ärendet, hur avgiften har räknats ut. Plan- och byggchef Två gånger per år 2 avviklser har noterats under året. Båda orsakade av en felskrivning, dessa har åtgärdats. Inga övriga åtgärder görs. Underlåtenhet att åtalsanmäla Vi ser idag att det finns risk att åtalsanmälningar hanteras olika. Därför är det viktigt att vi skapar en rutin. Utformande av rutin. Miljöchef Ej genonomfört. Utförs Har prioriterats ner på grund av flytt och nya datorsystem. Anonymitet hanteras olika Vi ser idag att det fortfarande finns en risk att anonymitet hanteras olika. Vi behöver därför påminna oss om att vi jobbar på samma sätt. Uppdatera rutin för introduktion av ny personal, samt genomgång med all personal vid arbetsplats träff och informera Östhammar Direkt. Koordinator samordnar. Bygg- och miljö-, Plan- och byggsamt Miljöchef genomför. Rutinen har uppdaterats. Anonymitet tas upp på APT 31/8

3 Verksamhetsplan 2015 för Bygg- och miljönämnden - Uppföljning 2015 Bilaga 2 BMN 3/2016 Sidan 1 av 6 Dnr: BMN , Sida 1(6) Verksamhet Aktivitet Kommentar Uppföljning Status Administration och Färdigställande av Dokumenthanteringsplanen kommer att färdigställas under Arbetet skjuts upp till nämnd dokumenthanteringsplan Administration och nämnd Informationen på hemsidan förbättras Ett kontinuerligt förbättringsarbete fortgår på förvaltningen. Innefattar även arbete för de olika verksamheterna. Ingår i det kommunövergripande projektet för att ta fram en ny hemsida. Administration och nämnd Papperslösa nämndssammanträden Under 2014 infördes papperslösa arbetsutskott, arbetet utvidgas under 2015 till att även gälla nämnden. Är genomfört. Ledning Ekonomisk uppföljning Vi forsätter att utveckla uppföljning och prognoser. Är genomfört. Kommunövergripande projekt Östhammar direkt Erfarenhetsutbyte mellan enheterna kommer att ske kontinuerligt under året. Möten sker kontinuerligt för bygglovsärenden och vi kommer lyfta upp miljö-, hälsoskydd och livsmedel under hösten. Kommunövergripande projekt Kommunövergripande projekt Förenkla helt enkelt Lean Vi deltar i de kommungemensamma delarna och jobbar mot Kommunfullmäktiges mål för att höja Nöjd Kund Index. Under 2015 kommer vi att leana följande processer: den interna detaljplaneprocessen, nämndsprocessen och förhandsbesked. Vi deltar. Vi har Leant detaljplaneprocessen och har påbörjat kartprocessen övriga flyttas till nästa år. Kommunövergripande projekt Projektet kultur och värderingar Projektet drivs inte av förvaltningen men kommer påverka verksamheten. Vi deltar. Kommunövergripande projekt Omarbetning av hemsidan Hemsidan kommer att jobbas om för hela Östhammars kommun under Planen är att ha en ny hemsida till oktober månad. Projektet drivs från Tillväxtenheten, men kommer att påverka alla delar av vår verksamhet. Genomfört. Kommunövergripande projekt Strategisk planering Översiktsplan (ÖP) Deltagande i arbetsgrupper för ÖP. Alla verksamheter på förvaltningen är involverad i arbetet, eller påverkas av arbetet. Vi bidra till att ÖP har den kvalitet som krävs för att den ska vara ett bra stöd i detaljplaneringsarbetet, förhandsbeskeds-handläggning och bygglovandläggning. Vi deltar. sverksamhet sverksamhet sverksamhet Meddela lov inom tio veckor från komplett handling Meddela enklare lovärenden inom fem veckor. Meddela lov inom tre veckor om grannhörande inte krävs. I snitt ligger vi på 7,8 veckor för dessa ärenden. I snitt ligger vi på 4,7 veckor för dessa ärenden. I snitt ligger vi på 2,4 veckor för dessa ärenden.

4 Verksamhetsplan 2015 för Bygg- och miljönämnden - Uppföljning 2015 Bilaga 2 BMN 3/2016 Sidan 2 av 6 Dnr: BMN , Sida 2(6) Verksamhet Aktivitet Kommentar Uppföljning Status sverksamhet Handlägga anmälansärenden enligt Plan- och bygglagen och Plan- och byggförordningen. Sker löpande. sverksamhet sverksamhet sverksamhet sverksamhet sverksamhet Planverksamhet Utföra tillsyn på Enkelt avhjälpta hinder (HIN 2) och Obligatorisk ventilationskontroll (OVK). HIN 2 följs upp. Ett fastighetsregister för OVK ska tas fram. HIN 2 har vi jobbat med i samband med inkomna ärenden. För OVK pågår arbete enligt plan Kontroll enligt PBL (platsbesök) Genomförs vid större byggprojekt och egna hem. Utförs i det dagliga arbetet. Tillsyn hissar och portar Tillsyn av höga häckar i korsningar Tillsyn av obligatorisk ventilationskontroll (OVK) Projektplan med tydligt avslut utarbetas under 2015, för att kunna bedriva projektet under Stickprovstillsyn ska göras av höga häckar i anslutning till vägkorsningar under Projektet påbörjades under Övergripande inventeringar har genomförts i kommunens tätorter under Uppföljning skedde under Projektavslut sker under Kommunala detaljplaner för bostäder i Bl.a. i Östhammar, Alunda och Öregrund tätorter med brist på kommunala tomter Skjuts till Hanteras efter inkomna klagomål. Genomfört med förelägganden. Sker löpande. Vi har färre resurser än vad mängden uppdrag kräver. Planverksamhet Detaljplaner för handel- och industri i områden med efterfrågan Industritomter i anslutning till Östhammars tätort efterfrågas. Efterfrågan finns kring Östhammar och Alunda. Planverksamhet Externa detaljplaner Särskilt prioriterat är detaljplaner för flerbostadshus. Östhammars hem för Östhammar. Det finns även intresse i Alunda. Planverksamhet Meddela förhandsbesked inom tio veckor från inkommen komplett handling Införa Lean i förhandsbeskedsprocessen. Lean har inte startat än, i övrigt jobbar vi löpande med förhandsbesked. Planverksamhet Lean av detaljplaneprocessen på förvaltningsnivå För att få en struktur och effektiv hantering av detaljplaner kommer detaljplaneprocessen att leanas under Genomfört. Kartverksamhet Ajourhållning av primärkarta Uppdateringar görs fortlöpande, och förs in i samband med bygglovsgivning. Kontroll sker vid behov genom lägeskontroll eller i samband med utsättning. Primärkartor för kommunala detaljplaner prioriteras. Primärkartor för externa detaljplaner läggs i första hand ut på exploatör. Kontroll sker genom terrester mätning av egen personal. Ajourhållning av primärkarta sker genom mätning av egen personal. Utförs i det dagliga arbetet.

5 Verksamhetsplan 2015 för Bygg- och miljönämnden - Uppföljning 2015 Bilaga 2 BMN 3/2016 Sidan 3 av 6 Dnr: BMN , Sida 3(6) Verksamhet Aktivitet Kommentar Uppföljning Status Kartverksamhet Utsättning Handläggning sker inom tio arbetsdagar från beställning, i samband med bygglovsgivning. Fortlöpande utsättning inom kommunalt verksamhetsområde för vatten- och avlopp samt inom strandskyddat område och för detaljplaner. Utsättningen sker i första hand med egen personal. Utförs i det dagliga arbetet. Vi tar in konsult för mätarbete vid arbetstoppar. Kartverksamhet Upprätta nybyggnadskarta Handläggning sker skyndsamt, karta levereras normalt inom Utförs i det dagliga arbetet. tre arbetsveckor från beställning. Krav ställs på nybyggnadskarta inom kommunalt verksamhetsområde för vatten- och avlopp. Kartverksamhet Upprättande av grundkarta Underlag för detaljplaner. Utförs vid beställning. Kartverksamhet Adressättning Utsättning av adresser och nya hus sker i särskilt system. Där Utförs i det dagliga arbetet. ifrån sker sedan rapp-ortering till Lantmäteriet löpande under året. Kartverksamhet Leverera data till Vägdatabasen Inmatning av uppgifter om vart vägar finns, vem som har hand om vägen samt typ av beläggning på vägen sker i särskilt system. Därifrån sker sedan rapportering till vägdatabasen. Kartverksamhet Samordnade kontroller i fält till stöd för plan- och bygglov Stöd till planprocessen i form av utstakningar och lägeskontroller sker vid behov. Stöd till bygglovsprocessen i form av besiktningar och platsbesök sker fortlöpande. Genomfört. Utförs när behov finns. Kartverksamhet Flygfotografering Kusten och tätorterna kommer under 2015 att flygfotograferas för att sedan föras in i vårt kartsystem. Avtal för flygfotografering planeras att tecknas under hösten. Enskilda avlopp Handläggning av inkommande ärenden. Sker löpande. hälsoskyddsverksamhet hälsoskyddsverksamhet Inventering av enskilda avlopp Planeras att ske områdesvis med fokusering på kustnära områden eller områden som bedöms ha hög skyddsnivå. Lindersvik är området vi inventerar Färdiginventerat. hälsoskyddsverksamhet Hälsoskyddstillsyn Tillsynsarbetet kommer utföras i treårscykel. Skolor, förskolor, bassängbad, stickande stor kommer att besökas varje år. Tillfälligt boende med badplats/strandbad, fastighetsägares egenkontroll, strandbad och solarium kommer också besökas under året. Efter tre år kommer en utvärdering att ske. Arbetet är igång.

6 Verksamhetsplan 2015 för Bygg- och miljönämnden - Uppföljning 2015 Bilaga 2 BMN 3/2016 Sidan 4 av 6 Dnr: BMN , Sida 4(6) Verksamhet Aktivitet Kommentar Uppföljning Status hälsoskyddsverksamhet Övriga ärenden som prioriteras Renhållning: - Hushållskomposter (hanteras av Östhammar Direkt) - Sopbefrielse - Slamdispens -Torrtoalett - Latrinkompostering Sker löpande. hälsoskyddsverksamhet hälsoskyddsverksamhet hälsoskyddsverksamhet hälsoskyddsverksamhet hälsoskyddsverksamhet hälsoskyddsverksamhet Avloppsreningsverk B-verksamheter (exkl. avloppsreningsverk), får tillsynsbesök varje år C-verksamheter (exkl. avloppsreningsverk och lantbruk), får tillsynsbesök vart 3:e år U-verksamheter (exkl. lantbruk), får tillsynsbesök projektvis från år till år Lantbruk Förorenade områden Tillsyn av samtliga B-verksamheter (fem stycken), samt granskning av miljörapporter. Tillsynen inriktas på bräddning. Kvartalsmöten och rapport. Tillsyn av samtliga (åtta stycken), samt granskning av miljörapporter Utfört. Utfört. Tillsyn av 19 stycken. Besök för att förbereda resterande för Delvis utfört. riskbaserad taxa. Prövning av ytterligare C-verksamheter tros öka. Återvinningsstationer- uppföljning. Avloppsreningsverk - U pe uppföljning. Tillsyn inom avrinningsområde på åkerier och industrier. Inventering av verksamheterna sker i samband med tillsynen. Lantbrukstillsynen genomförs avrinningsområdesvis av ej tidigare besökta verksamheter, samt nödvändiga återbesök. Ansvarsutredning på f.d. Östhammarssågen. Fortsatt arbete på området deponier till exempel gamla Alunda-tippen som nu ligger inom ett täktområde. Nedprioriterat 2015, detat på grund av hög personalomsättning. Inget vi tar ut årliga avgifter för. Genomfört. Östhammars sågens ansvarsutredning är klar. En MIFO2 är gjord. Ingen ansvarig finns och detta har meddelats till Länsstyrelsen. Vi hittar fler områden som behöver tas om hand och utredas. hälsoskyddsverksamhet Övriga ärenden som prioriteras.- CFC: granskning av rapporter, eventuell miljösanktionsavgift - Värmepumpar - Strandskyddsdispenser - Referensmätning: juni - Cisterner: anmälan om nyinstallation och skrotning av cistern - PCB: ev. anmälan om sanering av PCB - Strandbad Sker löpande. hälsoskyddsverksamhet Klagomål Sker löpande. Klagomålen ökar.

7 Verksamhetsplan 2015 för Bygg- och miljönämnden - Uppföljning 2015 Bilaga 2 BMN 3/2016 Sidan 5 av 6 Dnr: BMN , Sida 5(6) Verksamhet Aktivitet Kommentar Uppföljning Status hälsoskyddsverksamhet Remisser Remisser prioriteras enligt principen att om det finns annan part som bättre eller minst lika bra kan framföra synpunkter, bereds remissen i mån av tid. Inga stora remisser finns just nu. Vi tar de som är mest aktuella. hälsoskyddsverksamhet hälsoskyddsverksamhet Projekt Delta i Översiktsplaneringsarbetet Projekt kommer inte att drivas under 2015 på grund av byte av lokaler, personal omsättning och nya system som ska inarbetas. Bidra till att ÖP har den kvalitet som krävs för att den ska vara ett bra stöd i detaljplaneringsarbetet, förhandsbeskedshandläggning och bygglovandläggning. Inga projekt drivs nu. Vi deltar. hälsoskyddsverksamhet Miljöbalkstaxa, ändringar Miljöbalkstaxan kommer att ses över. Erfarenhetsklasser för hälsoskyddsverksamheternas årliga avgifter ska tas fram. De årliga avgifterna för miljöfarlig verksamheter ska även ses över och räknas om till en riskbaserad taxa. Skjuts till Livsmedels-kontroll Revisionsprojekt redskap och material i kontakt med livsmedel. Vecka 6-15, Kontrollveckor 6-14 Livsmedels-kontroll Extra 1, Säker hantering Vecka 6-15, Kontrollveckor 6-14 Revisioner genomförs i syfte att kontrollera hela eller delar av en verksamhets kontrollsystem och riskanalys för att bedöma om de arbetar enligt lagstiftningens krav. Fokus vid årets revisioner kommer att ligga på att kontrollera verksamheternas redskap och material i kontakt med livsmedel. Projektet genomförs i syfte att kontrollera att anläggningarna har rutiner för säker hantering, lagring och transport så att livsmedel skyddas mot kontaminering. Genomfört. Genomfört. Livsmedels-kontroll Inspektion 1 - Märkning Vecka 16-20, Kontrollveckor Projektet genomförs i syfte att kontrollera att verksamheternas rutiner för märkning och spårbarhet är ändamålsenliga. I kontrollen kommer märkning och rutiner för spårbarhet att kontrolleras gällande de senaste märkningsföreskrifterna. Genomfört

8 Verksamhetsplan 2015 för Bygg- och miljönämnden - Uppföljning 2015 Bilaga 2 BMN 3/2016 Sidan 6 av 6 Dnr: BMN , Sida 6(6) Verksamhet Aktivitet Kommentar Uppföljning Status Livsmedels-kontroll Inspektion 2, Redlighet och revision sommar Vecka 21-27, Kontrollveckor Projektet genomförs i syfte att kontrollera faktiska förhållanden i verksamheterna mot lagstiftningens krav. Fokus kommer att ligga på redlighet vilket innebär att råvaror kontrolleras mot vad som erbjuds/skrivs på menyerna (t.ex. att fetaost är fetaost och inte salladsost). I övrigt kontrolleras rengöring, lokaler och temperaturer. Genomfört Revisioner under sommaren genomförs i syfte att kontrollera hela eller delar av en verksamhets kontrollsystem och riskanalys för att bedöma om de arbetar enligt lagstiftningens krav. Fokus vid årets revisioner kommer att ligga på att kontrollera verksamheternas redskap och material i kontakt med livsmedel. Livsmedels-kontroll Extra 2, Temperatur Vecka 28-32, Kontrollveckor Projektet genomförs i syfte att kontrollera temperaturer vid mottagning, nedkylning, tillagning, återuppvärmning samt kyl- och frysförvaring. Genomfört Livsmedels-kontroll Vatten, Samfälligheter och kommunala Vecka 25-39, Kontrollveckor Projektet genomförs i syfte att kontrollera faktiska förhållanden och rutiner i större vattenverk, kommunägda mindre vattenverk samt mindre vattenverk kopplat till kommersiella verksamheter och samfällighetsföreningar. Genomfört Livsmedels-kontroll Inspektion 3, Personlig hygien Vecka 35-40, Kontrollveckor Livsmedels-kontroll Extra 3, Hantering och förvaring av avfall Vecka 41-48, Kontrollveckor Projektet genomförs i syfte att kontrollera faktiska förhållanden i verksamheterna mot lagstiftningens krav. Fokus kommer att ligga på rutiner och faktiska förhållanden för personlig hygien i verksamheten. Projektet genomförs i syfte att kontrollera att anläggningarna har rutiner för hantering av avfall så att det inte utgör en direkt eller indirekt källa till kontaminering. Genomfört Genomfört

9 Bilaga 3 BMN 5/2016 Sidan 1 av 5

10 Bilaga 3 BMN 5/2016 Sidan 2 av 5

11 Bilaga 3 BMN 5/2016 Sidan 3 av 5

12 Bilaga 3 BMN 5/2016 Sidan 4 av 5

13 Bilaga 3 BMN 5/2016 Sidan 5 av 5

14 Bilaga 4 BMN 6/2015 Sidan 1 av 15 Diarienummer BMN Verksamhetsplan för Bygg- och miljönämnden Camilla Olsson/Bygg- och miljöförvaltningen

15 Bilaga 4 BMN 6/2015 Sidan 2 av 15 Innehåll Innehåll... 2 Ledning och administration... 3 Personal Beskrivning av verksamheten Gemensamma aktiviteter... 3 s-, Plan- & Kartverksamheten... 4 Personal Beskrivning av verksamheterna hälsoskyddsverksamheten samt Livsmedelsverksamheten... 5 Personal Beskrivning av hälsoskyddsverksamheten Beskrivning av livsmedelsverksamheten Bilaga 1 Prioriterad verksamhet 2016 Bilaga 2 Prioriterad livsmedelsverksamet 2016 Bilaga 3 Prioriterad verksamhet

16 Bilaga 4 BMN 6/2015 Sidan 3 av 15 Ledning och administration Personal 2016 Tjänster Bygg- och miljöchef; Verksamhetledning, personal, budget 1,0 Senior advisor; inriktning mot detaljplaner 0,5 Administration Koordinator; ekonomi och ledningsstöd 1,0 Registrator och planassistent 1,0 Nämndsekreterare och bygglovsassistent 1,0 Bygg- och miljöassistent 1.0 Summa tjänster 5,5 Beskrivning av verksamheten 2016 Administrationen inklusive förvaltningschefen, sköter uppgifter som är gemensamma för hela förvaltningen. Detta gäller till exempel, utveckling av arbete i diarieföringssystemet, arkivering, ledningsstöd, posthantering, fakturering, budgetering med mera. Bygg- och miljöchefen har verksamhetes-, personal- och budgetansvar för administrationen och deltar i kommunövergripande strategiskt arbete. Under 2015 startades en ny tjänst upp. En senior advisor anställdes för att stött detaljplanehandläggarna i deras handläggning. I förvaltningens ledningsgrupp ingår Bygg- och miljöchefen, Plan- och byggchefen, Miljöchef och Koordinator. Plan- och byggchefen och Miljöchef ansvarar för att planera, samordna och följa upp den dagliga verksamheten inom respektive område, samt personal- och budgetansvar inom respektive enhet. Båda rapporterar till Bygg- och miljöchefen. Gemensamma aktiviteter Strategisk och kommunövergripande planering genomförs av eller på uppdrag av kommunstyrelsen. Arbetet med en ny översiktsplan fortgår även under 2016, där bygg- och miljöförvaltningen kommer att delta i arbetet.

17 Bilaga 4 BMN 6/2015 Sidan 4 av 15 s-, Plan- & Kartverksamheten Personal 2016 Tjänster Plan- och byggchef; Samordning för bygg-, plan- och kartverksamheten 0,7 sverksamheten 4,3 Planverksamheten 3,0 Kartverksamheten 1,0 Summa tjänster totalt 9,0 Beskrivning av verksamheterna 2016 sverksamheten Lovgivning och anmälansärenden enligt PBL/Plan- och byggförordningen (PBF) är starkt beroende av mängden inkommande ärenden. Ärendeinflödet förändrades något Antalet bygglov har gått ner på grund av Attefallsreformen, som i sin tur lett till att antalet anmälningsärenden ökat i motsvarande grad. Antalet bygglov för nya villor har ökat markant jämfört med de senaste åren. Det finns signaler från bland annat Forsmarks kraftverk och SFR om kommande stora investeringar där bygglov kan komma att krävas. Verksamheten ansvarar för tillsyn på ventilationssystem (OVK), hissar och motordrivna portar och liknande, samt tillsyn på enkelt avhjälpta hinder (HIN). Under perioden ska tillsyn göras fortlöpande inom samtliga tre områden. Handläggning av bygglovsärenden Handläggning sker inom tio veckor. Längre handläggningstider ska meddelas sökanden i enlighet med PBL. Ytterligare arbete för att beslut ska vara lätta att förstå sker kontinuerligt. Såkallade enklare ärende prioriteras. Handläggningstiden bör ej överstiga fem veckor och enkla ärenden som inte kräver grannhörande ska handläggas inom tre veckor. Förbättrad samordning behövs av ärenden som också kräver handläggning enligt Miljöbalken. Det gäller särskilt åtgärder som kräver strandskyddsdispens och anmälningar om ovårdade tomter, som skapar betydande olägenhet för grannar och trafik. Planverksamheten, inklusive förhandsbesked Kärnverksamheten består av planläggning och lovgivning enligt bestämmelserna i PBL/PBF samt kart- och mätteknisk verksamhet. Efterfrågan på detaljplaner har ökat de senaste åren. De närmaste åren bör en inriktning ske mot kommunala planer för bostads-, handels- och industriändamål. Detaljplaner ska alltid genomföras mot planavtal, där kommunen står för den formella hanteringen och kvalitetsgranskning. Under 2015 Leanades detaljplaneprocessen, detta arbete har nu lett till ett tydliggörande av vem som ska göra vad i vilka steg. Under 2016 kommer förbättringsarbetet att fortsätta. Till stöd för detta har en senior advisor rekryterats till förvaltningen. Kartverksamheten Under planeringsperioden förväntas kvalitetshöjningen av primärkartan att ge full effekt och under perioden kommer förändringsarbetet att fortgå. Fokus bör ligga på en ökad

18 Bilaga 4 BMN 6/2015 Sidan 5 av 15 medborgarservice och att en högre grad av noggrannhet ska uppnås vid inmätningar, utsättningar och upprättande av nybyggnadskartor. Ovanstående bedöms bidra till en högre grad av säkerhet vid förvaltningens myndighetsutövning. Kvalitetssäkring av adressättning och leverans av uppgifter till Lantmäteriet sker fortlöpande under Under 2016 kommer en kartingenjör att rekryteras för att höja kvaliteten på de produkter och tjänster vi handlägger internt och externt. Ett av målen är att leverera beställningar till kunderna inom utsatt tid. Flygfotografering Under 2016 planeras att genomföra en flygfotografering och Ortofotogenerering av Östhammars kommuns tätorter, detta för att bl.a. uppdatera våra primär- och baskartor. hälsoskyddsverksamheten samt Livsmedelsverksamheten Personal 2016 Miljöchef Tjänster Verksamhetsansvar för miljö-, hälsoskydd och livsmedelsverksamheten 1 hälsoskyddsverksamheten 7,5 Livsmedelsverksamheten 2,5 hälsoskyddsinspektörer Summa tjänster totalt 11 Beskrivning av hälsoskyddsverksamheten 2016 Verksamheten miljö- och hälsoskydd innefattar kontroll på verksamhetsutövare för att säkerställa att de följer den lagstiftning som regleras enligt miljöbalken samt att förvaltningen försäkrar sig om att människor i kommunen inte utsätts för onödiga miljörelaterade risker och faror. Förvaltningen ska även se till att vår miljö skyddas i ett långsiktigt perspektiv. Vi jobbar därmed även med att vara rådgivande och uppmuntrande gentemot verksamhetsutövare och medborgare att verka för miljöförbättrande åtgärder. Till verksamhetsplanen för miljö- och hälsoskyddsverksamheten tillhör även tillsynsbehovsutredningen för Enskilda avlopp Inventeringar av enskilda avlopp pågår och beräknas vara klart Från 2016 är målet att inventeras cirka 350 stycken avlopp. Undermåliga avlopp får föreläggande om åtgärder inom två år. Kontinuerligt inkommer ansökningar om nya avloppstillstånd och behandlas fortlöpande. Slamdispenser Slamdispensansökningar inkommer från fastighetsägare med enskilda avlopp som önskar glesare tömning av sina slamavskiljare.

19 Bilaga 4 BMN 6/2015 Sidan 6 av 15 Inomhusmiljöer Riskbaserad taxa infördes 2015 för tillsyn av offentliga lokaler och miljöer. Tillsynsarbetet kommer att utföras under en treårscykel ( ). Efter tre år ska alla verksamheter vara besökta och en utvärdering genomförs. Tillsynen kommer att ske i projektform indelat på verksamhetstyp och tillsynen kommer att utföras genom planerade besök, oplanerade besök eller som utbildningstillfällen. Skolor, förskolor, bassängbad, fastighetsägare (stor) kommer att få tillsyn varje år. Övriga verksamheter får tillsyn vartannat eller vart tredje år. Verksamhetstyp Risknivå Tid Inspektion Extra tillsyn/utbildning Skola Hög 6 9h 2/3 1/3 Förskola Mellan 6 7h 2/3 1/3 Öppen förskola Låg 1 h 1/3 vid behov Fastighetsägare, stor Mellan 9h 1/3 1/3 Fastighetsägare, liten Mellan 6h 1/2 vid behov Bassängbad Hög 4-6h 1 vid behov Stickande, skärande (tatuerare, piercing, akupunktur) Hög 4 5h 1/2 vid behov Stickande, skärande (fotvård) Mellan 2-4h 1/3 vid behov Hotell, kursgård, övernattning (gimo herrgård och strandhotellet) Mellan 4-8h 1 vid behov Hotell, kursgård, övernattning, camping Mellan 4-8h 1/2 vid behov Camping med bad Mellan 5-6h 1/2 vid behov Idrottsanläggning/gym Låg 3h 1/3 vid behov Vårdboende Mellan 6h 1/2 vid behov Solarium Hög 3h 1/3 vid behov Strandbad Låg 4h 1/2 vid behov Ovan syns den tänkta indelningen av tillsynstiden. T.ex. kommer skolor få en inspektion varje år och eventuellt en extra tillsyn beroende av verksamhetens karaktär. Friskvård och stickande, skärande (tatuering, piercing, akupunktur) besöks vartannat år och stickande, skärande (fotvård) besöks var tredje år. De verksamheter där det står vid behov på extra tillsyn kommer att besökas oanmält om behovet finns eller om det finns utrymme i deras totala tillsynstid. Eftersom verksamheterna betalar för tillsynen i förväg är det viktigt att leverera den tid som faktureras. För att detta ska bli verklighet planerar handläggarna in det antal inspektioner som rimligen ska täcka det antalet tillsynstimmar som tilldelats varje verksamhet. Några verksamheter har en tillsynstid på endast en till tre timmar per år, dessa verksamheter kommer att besökas vart tredje år. Under 2016 kommer 100 verksamheter att få tillsyn, detta inkluderar även informationstillfällen. Klagomål På förvaltningen är vanligt förekommande klagomål t.ex. angående avlopp, inom- och utomhusmiljö, störande husdjur, miljöskador/miljöpåverkan, skadedjur samt lukt och gödsel i lantbruk. Sopdispenser och kompostering Årligen behandlas ca 10 sopdispensansökningar. Östhammar Direkt har från och med 1 januari 2015 fått delegation för att handlägga och besluta om kompostanmälningar.

20 Bilaga 4 BMN 6/2015 Sidan 7 av 15 Strandskydd Cirka 50 inkommande ärenden behandlas varje år där platsbesök ingår. Tillsyn bedrivs endast vid uppkomna klagomål men egeninitierad tillsyn planeras framöver. Lantbruk Alla lantbruk i kommunen har nu inventerats klart. De största lantbruken, åtta C-lantbruk, får tillsyn varje år. Lantbruk i mindre skala får tillsyn vart annat till vart femte år beroende på storlek och hur välskötta de är. Värmepumpar Cirka 100 anmälningar görs varje år. Anmälningarna granskas och beslut om försiktighetsmått fattas på delegation av handläggaren. Tillsyn görs vid behov. Tillsyn inom miljöskydd B-verksamheter som täkter (fyra stycken) och större industrier (tre stycken) får besök varje år och miljörapporter granskas. C-verksamheter besöks varje till vart tredje år. A-verksamheter som Sandvik Coromant där Länsstyrelsen är tillsynsmyndighet deltar vi på miljömöten cirka två gånger per år. U-verksamheter bedrivs tillsynen i projektform som till exempel småbåtshamnar och skjutbanor. Miljöprövning Bygg- och miljönämnden gör miljöprövningar av C-verksamheter och är remissinstans till Länsstyrelsen för B-verksamheter. Köldmedierapportering Köldmedierapporter inkommer till Bygg- och miljöförvaltningen och granskas årligen. Vi skriver även sanktioner. Förorenad mark Ansvarsutredningar inför sanering av förorenad mark utförs av förvaltningen. Förorenad mark utreds i samband med planärenden, vid exploatering samt vid tillsyn av pågående verksamheter i samband med ett projekt Inventering av förorenade områden sker enligt MIFO-metoden. Beskrivning av livsmedelsverksamheten 2016 Bygg- och miljönämnden har kontrollansvaret för livsmedelsanläggningar i Östhammars kommun. Alla verksamheter som faller in under definitionen kontinuerlig och organiserad bedöms i lagens mening vara livsmedelsanläggningar och ska därmed kontrolleras. Vid tidpunkten för kontrollplanering inför 2016 finns 267 objekt som av ansvariga handläggare bedöms bedriva en kontinuerlig och organiserad verksamhet i kommunen. 229 av dessa är livsmedelsanläggningar och 38 dricksvattenanläggningar. Livsmedelskontrollen genomförs i treårscykler. Nuvarande cykel startade 2015, därmed är 2017 sista året i nuvarande cykel. I slutet på 2017 kommer därför livsmedelskontrollen under att utvärderas. Till verksamhetsplanen för livsmedelskontrollen tillhör även tillsynsbehovsutredningen för Extra offentlig kontroll Alla besök, eller den handläggningstid som går utöver den normala planerade kontrollen av en anläggning kommer under 2016 att debiteras den aktuella verksamheten. Besök eller tid utöver normal kontrolltid inkluderar bland annat restid, uppföljande besök, ytterligare administrativt arbete såsom kontrollrapporter för uppföljande besök samt tid för beslutsfattande av sanktioner.

21 Bilaga 4 BMN 6/2015 Sidan 8 av 15 Extra offentlig kontroll kommer att utföras om handläggare bedömer att detta krävs. Vid beslut om föreläggande om åtgärd utförs alltid ett uppföljande besök enligt extra offentlig kontroll. Leverera kontroll Eftersom anläggningarna betalar för kontrollen i förväg är det viktigt att leverera den tid som faktureras. För att detta ska bli verklighet planerar handläggarna in det antal besök som rimligen ska täcka det antalet kontrolltimmar som tilldelats varje anläggning. Eftersom vissa anläggningar har en kontrolltid på endast en timme planeras besök vart tredje år på dessa verksamheter. Med bakgrund av detta görs all verksamhetsplanering för livsmedelskontroll utifrån ett treårsperspektiv. Av 257 anläggningar är det för 2016 inplanerat besök på 216 livsmedelsanläggningar och 25 dricksvattenanläggningar totalt 241 anläggningar. För anläggningar i spannen 11-25,5 kontrolltimmar per år och 6-9 kontrolltimmar per år är flera besök inplanerade. Totalt är därför 280 kontroller inplanerade. Verksamhetens risknivå och tid Revision Inspektion Extra tillsyn Hög 11-25,5 timmar alla alla alla Mellan 6-9 timmar 1/3 2/3 Låg 2-5,5 timmar 1/2 1/2 Mkt låg 1-1,5 timmar 1/3 Projekt Livsmedelskontrollen i Östhammars kommun utförs i projektform. Metoden används för att kunna jobba planerat och strukturerat. Samtidigt skapas goda förutsättningar att följa upp kontrollarbetet.

22 Verksamhetsplan 2016 Bilaga 4 BMN 6/2015 Sidan 9 av 15 Verksamhet Aktivitet Kommentar Utförs av Tidsperiod Administration och Färdigställande av Dokumenthanteringsplanen kommer att färdigställas under Registrator nämnd dokumenthanteringsplan Administration och nämnd Avställning av arkiv för miljöhälsoskdds samt livsmedelsärenden Adminstrationen leder arbete med att ställa av arkviet. Handläggare behöver vara delaktiga. Förvaltningsgemensamt Övergripande inventering Förvaltningsgemensam insatts inventerar en geografiskt begränsad yta. Vi tittar på byggnader, strand, naturvärden mm. Kommunövergripande projekt Kommunövergripande projekt Kommunövergripande projekt Kommunövergripande projekt Kommunövergripande projekt Kommunövergripande projekt Kommunövergripande projekt Kommunövergripande projekt sverksamhet sverksamhet sverksamhet sverksamhet Förenkla helt enkelt Lean Vi deltar i de kommungemensamma delarna och jobbar mot Kommunfullmäktiges mål för att höja Nöjd Kund Index. Under 2016 kommer vi att leana följande processer: nämndsprocessen och förhandsbesked. Registrator All personal Chefer Chefer Försommar E-förvaltning Delta i det kommunövergripande arbetet med införande av e-förvaltning Chefer Intranet Intranet kommer att uppdateras i kommunen. Chefer PM3 Ett system för att synliggöra system kommer att införas i kommunen. Chefer Projektet kultur och värderingar Projektet drivs inte av förvaltningen men kommer påverka verksamheten. Chefer Strategisk planering Översiktsplan (ÖP) Deltagande i arbetsgrupper för ÖP. Alla verksamheter på förvaltningen är Berörd personal. involverad i arbetet, eller påverkas av arbetet. Vi bidra till att ÖP har den kvalitet Ansvar chefer som krävs för att den ska vara ett bra stöd i detaljplaneringsarbetet, förhandsbeskedshandläggning och bygglovandläggning. Strategisk planering Vi deltar i kommunens strategiska planering i delar vi är berörda av. Chefer Meddela lov inom tio veckor från komplett handling Meddela enklare lovärenden inom fem veckor. Meddela lov inom tre veckor om grannhörande inte krävs. Handlägga anmälansärenden enligt Plan- och bygglagen och Plan- och byggförordningen. Eldstäder, Attefall och andra anmälningsplikta åtgärder, ej olovligt byggande. sverksamhet Enkelt avhjälpta hinder Vi jobbar med detta genom inkommande ärenden. HIN 2 behöver följas upp och tillsyn behöver utföras, detta är något vi inte har resurser att jobba med. sverksamhet Obligatorisk ventilationskontroll (OVK). Byggnadsinspektör, bygglovhandläggare Byggnadsinspektör, bygglovhandläggare Byggnadsinspektör, bygglovhandläggare Byggnadsinspektör, bygglovhandläggare Byggnadsinspektör, bygglovhandläggare Kontrollerar att nya OVK kommer in i tid. Byggnadsinspektör

23 Verksamhetsplan 2016 Bilaga 4 BMN 6/2015 Sidan 10 av 15 Verksamhet Aktivitet Kommentar Utförs av Tidsperiod sverksamhet Kontroll enligt PBL (platsbesök) Genomförs vid större byggprojekt och småhusbebyggelse. Byggnadsinspektör, bygglovhandläggare sverksamhet Tillsyn hissar och portar Projektplan med tydligt avslut utarbetas under 2016, för att kunna bedriva projektet under Byggnadsinspektör, bygglovhandläggare sverksamhet Tillsyn av höga häckar i korsningar Vi jobbar med detta genom inkommande ärenden. Byggnadsinspektör, bygglovhandläggare sverksamhet Olovligt byggande Vi jobbar med detta genom inkommande eller egeninitierade ärenden. Byggnadsinspektör, bygglovhandläggare sverksamhet Planverksamhet Projekt - Obligatorisk ventilationskontroll (OVK) Meddela förhandsbesked inom tio veckor från inkommen komplett ansökan Projektet påbörjades under Övergripande inventeringar har genomförts i kommunens tätorter under Uppföljning skedde under Projektavslut sker under Planverksamhet Detaljplaner för bostäder Särskilt prioriterat är: I strategiska och attraktiva lägen. Flerbostadshus i tätorterna. Bostäder i tätorterna Alunda, Öregrund och Östhammar. Byggnadsinspektör Införa Lean i förhandsbeskedsprocessen. Plan- och byggchef Planarkitekt, detaljplanehandläggare Planverksamhet Detaljplaner för handel- och industri Särskilt prioriterat för strategiska och attraktiva lägen. Planarkitekt, detaljplanehandläggare Planverksamhet Planverksamhet Planbesked meddelas inom fyra måander från inkommen komplett ansökan Kompetensutveckling av planverksamheten En senior advisor anställs på halvtid för att ge komptensutveckling åt handläggare samt, fortsatt kvalitetsutvecklig in enlighet med Lean. Planarkitekt, detaljplanehandläggare Planarkitekt, detaljplanehandläggare Kartverksamhet Ajourhållning av primär-/baskarta Uppdateringar görs fortlöpande, och förs in i samband med bygglovsgivning. Kontroll sker vid behov genom lägeskontroll eller i samband med utsättning. Primärkartor för kommunala detaljplaner prioriteras. Primärkartor för externa detaljplaner läggs i första hand ut på exploatör. Kontroll sker genom terrester mätning av egen personal. Ajourhållning av primärkarta sker genom mätning av egen personal. Kartverksamhet Utsättning Utsättningar sker inom tre veckor från beställning. Utsättningen sker i första hand med egen personal, i andra hand med konsult. Kartverksamhet Lägeskontroll Lägeskontroll sker efter beställning. Lägeskontrollen sker i första hand med egen personal, i andra hand med konsult. Kartverksamhet Upprätta nybyggnadskarta Handläggning sker skyndsamt, karta levereras normalt inom fyra till sex arbetsveckor från beställning. Karttekniker Karttekniker Karttekniker Karttekniker

24 Verksamhetsplan 2016 Bilaga 4 BMN 6/2015 Sidan 11 av 15 Verksamhet Aktivitet Kommentar Utförs av Tidsperiod Kartverksamhet Upprättande av grundkarta Underlag för detaljplaner. Karttekniker Kartverksamhet Adressättning Adressättning sker vid ny fastighetsbildning. Karttekniker Kartverksamhet Kartverksamhet Leverera data till Nationella vägdatabasen (NVDB) Samordnade kontroller i fält till stöd för detaljplan- och bygglovsverksamheten Inrapportering av nya vägar, väghållare och beläggning till NVDB sker kontinuerligt. Stöd till detaljplanprocessen i form av utstakningar och lägeskontroller sker vid behov. Stöd till bygglovsprocessen i form av besiktningar, kontrollmätningar och platsbesök sker vid behov. Karttekniker Karttekniker Kartverksamhet Flygfotografering Kust, sjöar och tätorter kommer under 2016 att flygfotograferas för att sedan föras in Plan- och byggchef i vårt kartsystem. hälsoskyddsverksamhet Enskilda avlopp Handläggning av inkommande ärenden. Införande av nya rutiner, metoder och handläggning kommer att ske hälsoskyddsinspektör hälsoskyddsverksamhet Inventering av enskilda avlopp Planeras att ske områdesvis med fokusering på kustnära områden eller områden som bedöms ha hög skyddsnivå. hälsoskyddsinspektör hälsoskyddsverksamhet hälsoskyddsverksamhet Hälsoskyddstillsyn Övriga ärenden som prioriteras Tillsynsarbetet kommer utföras i treårscykel. Skolor, förskolor, bassängbad, stickande skärande kommer att besökas varje år. Tillfälligt boende med badplats/strandbad, fastighetsägares egenkontroll, strandbad och solarium kommer också besökas under året. Efter tre år kommer en utvärdering att ske. Renhållning: - Hushållskomposter (hanteras av Östhammar Direkt) - Sopbefrielse - Slamdispens -Torrtoalett - Latrinkompostering hälsoskyddsinspektör hälsoskyddsinspektör, Östhammar Direkt hälsoskyddsverksamhet hälsoskyddsverksamhet hälsoskyddsverksamhet hälsoskyddsverksamhet hälsoskyddsverksamhet hälsoskyddsverksamhet Avloppsreningsverk B-verksamheter (exkl. avloppsreningsverk), får tillsynsbesök varje år C-verksamheter (exkl. avloppsreningsverk och lantbruk), f år tillsynsbesök vart 3:e år U-verksamheter (exkl. lantbruk), får tillsynsbesök projektvis från år till år Lantbruk Förorenade områden Tillsyn av samtliga B-verksamheter, samt granskning av miljörapporter. Kvartalsmöten och rapport. Tillsyn av samtliga B-verksamheter, samt granskning av miljörapporter Tillsyn av samtliga C-verksamheter. Besök för att förbereda resterande för riskbaserad taxa. Inventering av industriområden. Avloppsreningsverk - U pe uppföljning. Tillsyn sker branchvis. Inventering av verksamheterna sker i samband med tillsynen. Inventeringen av lantbruk avslutades Tillsyn sker enligt det tidsintervall de tilldelats. De ansvarsutredningar som har gjorts på f.d. Östhammars sågen och Gimo träimpregnering kan komma ge efterarbete. Fortsatt arbete på området deponier till exempel gamla Alunda-tippen som nu ligger inom ett täktområde. hälsoskyddsinspektör hälsoskyddsinspektör hälsoskyddsinspektör hälsoskyddsinspektör hälsoskyddsinspektör hälsoskyddsinspektör

25 Verksamhetsplan 2016 Bilaga 4 BMN 6/2015 Sidan 12 av 15 Verksamhet Aktivitet Kommentar Utförs av Tidsperiod hälsoskyddsverksamhet Övriga ärenden som prioriteras.- CFC: granskning av rapporter, eventuell miljösanktionsavgift - Värmepumpar - Referensmätning av bakgrundsstrålning: juni - Cisterner: anmälan om nyinstallation och skrotning av cistern - PCB: ev. anmälan om sanering av PCB hälsoskyddsinspektör hälsoskyddsverksamhet hälsoskyddsverksamhet hälsoskyddsverksamhet hälsoskyddsverksamhet Strandskyddsdispens Handläggning av strandksyddsdispenser samt operativ tillsyn. Inventering av strandskyddsområden kommer att ske från vattnet. hälsoskyddsinspektör Klagomål Klagmålen har ökat med åren. hälsoskyddsinspektör Remisser Remisser prioriteras enligt principen att om det finns annan part som bättre eller minst lika bra kan framföra synpunkter, bereds remissen i mån av tid. Projekt När tillsynsmyndigheter driver tillsynsprojekt avgör förvaltningen om vi ska delta. Miljöchef hälsoskyddsinspektör

26 Verksamhetsplan 2016 Bilaga 4 BMN 6/2015 Sidan 13 av 15 Verksamhet Aktivitet Syfte Målgrupp Målsättning Metod Utförs av Tidsperiod Livsmedelsverksamhet Revisionsprojekt Mottagningskontroll Revisioner genomförs i syfte att kontrollera hela eller delar av en verksamhets kontrollsystem och riskanalys för att bedöma om de arbetar enligt lagstiftningens krav. Fokus vid årets revisioner kommer att ligga på att kontrollera verksamheternas rutiner för mottagning och mottagningskontroller. Revisioner genomförs i syfte att kontrollera hela eller delar av en verksamhets kontrollsystem och riskanalys för att bedöma om de arbetar enligt lagstiftningens krav. Fokus vid årets revisioner kommer att ligga på att kontrollera verksamheternas rutiner för mottagning och mottagningskontroller. Handläggarna planerar att under projektet hinna med besök på 92 procent av anläggningarna med 11-25,5 kontrolltimmar per år och 33 procent av anläggningarna med 6-9 kontrolltimmar per år. Projektet inkluderar totalt 25 anläggningar. Projektet är planerat för två och en halv inspektör. Projektet kommer att utföras genom föranmälda besök. För en meningsfull revision behöver allt dokumenterat material samt rätt personal finnas tillgänglig. Vid årets revisioner kommer besöket, förutom med platsansvarig att bokas med fastighetsansvarig. Handläggarna bokar in besöken under projektets introduktionsvecka då också checklistor och arbetsmetod fastställs. För att skapa en så god samsyn som möjligt genomförs ett par besök under projektets första kontrollvecka tillsammans då eventuellt alla handläggare medverkar. hälsoskyddsinspektör Vecka 5-14 Kontrollveckor 5-13 Livsmedelsverksamhet Extra (årlig kontroll) Lagring och förvaring Projektet genomförs i syfte att kontrollera att anläggningarna har rutiner för säkra lagerutrymmen. Projektet genomförs med fokus på anläggningar med 11-25,5 kontrolltimmar, 6-9 timmar samt 2 5,5 kontrolltimmar. Handläggarna planerar att under projektet ska 50 procent av anläggningarna med 2-5,5 kontrolltimmar per år samt 100 % av anläggningarna med 6-9 kontrolltimmar. Projektet inkluderar totalt 111 anläggningar. Projektet är planerat för två inspektörer. Projektet kommer att utföras genom oanmälda kontroller. Under kontrollen kommer kylar, frysar och lagerytrymmen inspekteras för att kontrollera att produkter som kan riskera att kontaminera varandra är tillräckligt separerade. Även andra kontamineringsrisker kommer att bedömas. hälsoskyddsinspektör Vecka 5-49 Kontrollveckor 5-49 Livsmedelsverksamhet Inspektion 1 Redlighet och recept Projektet genomförs i syfte att kontrollera faktiska förhållanden i verksamheterna mot lagstiftningens krav. Fokus kommer att ligga på redlighet vilket innebär att råvaror kontrolleras mot vad som erbjuds/skrivs på menyerna (t.ex. att fetaost är fetaost och inte salladsost). Även grundförutsättningarna kontrolleras vid besöken. Projektet genomförs på anläggningar inom spannet 11-25,5 kontrolltimmar/år, 6-9 kontrolltimmar/år samt 2-5,5 kontrolltimmar/år Handläggarna planerar att under projektet hinna med besök på 92 procent av anläggningarna med 11-25,5 kontrolltimmar per år, 66 procent av anläggningarna med 6-9 kontrolltimmar per år och 33 procent av anläggningarna med 2-5,5 kontrolltimmar per år. Projektet inkluderar totalt 58 anläggningar. Projektet är planerat för två och en halv inspektör. Projektet kommer att utföras genom oanmälda kontroller. Lämpligast är att genomföra kontrollerna på förmiddagar alternativt på eftermiddagar. Under projektets uppstartsmöte kommer checklistor och arbetsmetod att fastställas. hälsoskyddsinspektör Vecka Kontrollveckor Livsmedelsverksamhet Inspektion 2, Temperaturer och termometrar Projektet genomförs i syfte att kontrollera temperaturer vid mottagning, nedkylning, tillagning, återuppvärmning samt kyl- och frysförvaring. Projektet genomförs med fokus på anläggningar som bedriver säsongsverksamhet. Dessa inkluderar restauranger, caféer, campingplatser och kiosker. Vissa anläggningar med verksamhet året runt med placering i Öregrund och Östhammar tätort kommer även att inkluderas. Ingen fokus ligger mot specifika riskklasser. Handläggarna planerar att under projektet hinna med besök på 22 procent av anläggningarna med 6-9 kontrolltimmar per år, 17 procent av anläggningarna med 2-5,5 timmar, 6,5 % av anläggningarna med 1-1,5 timmar. Projektet inkluderar totalt 38 anläggningar. Projektet är planerat för en och en halv inspektör. Projektet kommer att utföras genom oanmälda kontroller. Under kontrollen kommer temperaturer att mätas med inspektörernas egna termometrar. Även kunskapsnivån hos personal och verksamhetens egna rutiner att kontrollera temperaturer kommer att bedömas. Under projektets introduktionsvecka kommer checklistor och arbetsmetod att fastställas. hälsoskyddsinspektör Vecka Kontrollveckor 24-33

27 Verksamhetsplan 2016 Bilaga 4 BMN 6/2015 Sidan 14 av 15 Verksamhet Aktivitet Syfte Målgrupp Målsättning Metod Utförs av Tidsperiod Livsmedelsverksamhet Vatten, samfälligheter och kommunala Projektet genomförs i syfte att kontrollera faktiska förhållanden och rutiner i större vattenverk, kommunägda mindre vattenverk samt mindre vattenverk kopplat till kommersiella verksamheter och samfällighetsföreningar. Projektet genomförs med fokus på kommunala vattenverk, ett privatägt större vattenverk samt på anläggningar som driver mindre vattenverk. Kontrollerna görs på anläggningarna med 1-15 kontrolltimmar/år. Handläggarna planerar att under projektet hinna med besök på 66 procent av vattenanläggningar. Projektet inkluderar totalt 25 objekt. En handläggare är planerad för projektet. Projektet kommer att utföras genom föranmälda kontroller. Under projektets uppstartsmöte kommer checklistor och arbetsmetod att fastställas. hälsoskyddsinspektör Vecka Kontrollveckor Livsmedelsverksamhet Inspektion 3 Rengöring: Utrustning och kemikalier Projektet genomförs i syfte att kontrollera faktiska förhållanden i verksamheterna mot lagstiftningens krav. Fokus kommer att ligga på utrustning och kemikalier för rengöring av utrustning och lokaler. Projektet genomförs med fokus på anläggningar i spannen 6-9 kontrolltimmar/år, 2-5,5 kontrolltimmar/år samt 1-1,5 kontrolltimmar/år. Handläggarna planerar att under projekt hinna med besök 22 procent av anläggningar med 6-9 kontrolltimmar per år, 17 procent av anläggningarna med 2-5,5 kontrolltimmar per år samt 22 procent av anläggningarna med 1-1,5 kontrolltimmar per år. Projektet inkluderar totalt 48 objekt. Projektet är planerat för två inspektörer eftersom det planeras för 0,25 inspektörer ska arbeta med vatten under vecka Projektet kommer att utföras genom oanmälda kontroller. Under projektets uppstartsmöte kommer checklistor och arbetsmetod att fastställas. Kontrollerna genomförs genom att titta på städutrustning och kemikalier för rengöring av redskap och lokaler. hälsoskyddsinspektör Vecka Kontrollveckor 35-39

28 Verksamhetsplan , Flerårsplan Bilaga 4 BMN 6/2015 Sidan 15 av 15 Verksamhet Aktivitet Kommentar Period sverksamhet Handläggning av anmälan enligt Plan- och bygglagen. Handläggning sker skyndsamt. Prioriterat är ärenden med begränsad handläggningstid. sverksamhet Tillsyn HIN 2 (enkelt avhjälpta hinder) Tillsyn bedrivs sverksamhet Medverkan vid utarbetandet av planer Sker fortlöpande i mån av tid hälsoskyddsverksamhet Tillsyn lantbruk Prioritering klar för regelbunden tillsyn hälsoskyddsverksamhet Förorenad mark 2017 hälsoskyddsverksamhet Inventering av enskilda avlopp 2017 hälsoskyddsverksamhet Tillsyn, Hälsoskydd Skola, förskola, bassängbad, fastighetsägarens 2017 egenkontroll, stickade stor, stickande liten, tillfälligt boende med bad, friskvård, öppen förskola. hälsoskyddsverksamhet Tillsyn, U-miljöskyddsobjekt I projektform hälsoskyddsverksamhet Tillsyn, B- och C-verksamheter Miljöskydd hälsoskyddsverksamhet Projekt Eventuellt i samarbete med Länsstyrelsen hälsoskyddsverksamhet Regelbunden tillsyn lantbruk 2018 hälsoskyddsverksamhet Regelbunden hälsoskyddstillsyn 2018 hälsoskyddsverksamhet Regelbunden miljöskyddstillsyn 2018 hälsoskyddsverksamhet Tillsyn dagvatten 2018

29 Delegationslista Bilaga 5 BMN 20/2016 Sidan 1 av 25 Östhammars kommun Urval: Händelse - Händelsedatum: ' '; Status: 'ALLM'; Händelsekategorikod: 'DELB'; Avdelningskod: 'bmn' Agneta Andersson Händelse Diarienummer Namn Ärendetyp Händelsekategori Sekretess BMN Brf Albertina (Leif Hägg) Händelsedatum Riktning Handläggare Tillhör postlista Fastighetsbeteckning Ärendemening Rubrik Utgående NIFO MARMA 1:68 Ansökan om bygglov för anläggning av parkeringsplatser beviljas (med startbesked) BMN Vattenfall Eldistribution AB BMN Gimo Galleria Fastigheter AB OSKARSLUND 1:1 Ansökan om bygglov för nybyggnad av transformatorstation beviljas (med startbesked) GIMO 8:80 Ansökan om bygglov för ändrad användning från affärslokal till gym beviljas (med startbesked) BMN Peter Karlström BMN Michael Werner ED 3:116 Ansökan om bygglov för nybyggnad av komplementbyggnad (bastu) beviljas (med startbesked) Utgående NIFO SANDIKA 3:114 Ansökan om bygglov för fasadändring BMN Rolf Nylén NORRSKEDIKA 21:77 BMN Margareta Florenius BMN MCS Sverige AB GRÄSÖ 8:1 om tillbyggnad av bostadshus och fasadändring (nytt fönster) Föreläggande om komplettering Utgående NIFO GAMMELBYN 1:81 Ansökan om bygglov för uppsättande av skyltar beviljas (med startbesked) BMN Lena Wesslund NORRSKEDIKA 21:32 1 (25)

Intern kontrollplan 2015 samt rutin för internkontroll

Intern kontrollplan 2015 samt rutin för internkontroll Bilaga 1 BMN 20/2015 Sidan 1 av 7 Bilaga X, SBN XX0/2014 Diarienummer 2015BMN0083 Intern kontrollplan 2015 samt rutin för internkontroll för Bygg- och miljönämnden Innehåll Innehåll... 1 Vad är intern

Läs mer

Behovsutredning inför budget 2014 och plan

Behovsutredning inför budget 2014 och plan 1(6) Behovsutredning 2013-08-22 MN Diarienr: 2013-001492 Ert nummer: Handläggare: Karin Valtinat Direkttel: 0431-46 82 36 E-post: karin.valtinat@engelholm.se Behovsutredning inför budget 2014 och plan

Läs mer

1 åa = 1000 tim. Totalt 15 000 17 455-2 455 15,0 17,5-2,5. Tillsyn 12 800 14 337-1 537 12,8 14,3-1,5. Ej Tillsyn 2 200 3 118-918 2,2 3,1-0,9

1 åa = 1000 tim. Totalt 15 000 17 455-2 455 15,0 17,5-2,5. Tillsyn 12 800 14 337-1 537 12,8 14,3-1,5. Ej Tillsyn 2 200 3 118-918 2,2 3,1-0,9 1 åa = 1000 tim Tillgängliga resurser (tim) Behov Utfall Tillgängliga resurser (åa) Behov Utfall Totalt 15 000 17 455-2 455 15,0 17,5-2,5 Tillsyn 12 800 14 337-1 537 12,8 14,3-1,5 Obligatorisk tid 9 400

Läs mer

Miljötillsynsavdelningen

Miljötillsynsavdelningen Miljötillsynsavdelningen Arbetar för tillsynsnämnden 17 personer: 15 inspektörer, 1 registrator och 1 chef Mellan 36 och 68 år Olika utbildningar och erfarenheter Mål för vårt arbete Att kommunens invånare

Läs mer

Samhällsbyggnadskontoret/miljö. Tillsynsplan för miljöbalkens område

Samhällsbyggnadskontoret/miljö. Tillsynsplan för miljöbalkens område Samhällsbyggnadskontoret/miljö Tillsynsplan för miljöbalkens område - Innehållsförteckning 1. Bakgrund... 3 1.1 Tillsyn enligt miljöbalken... 3 1.2 Robertsfors kommuns tillsyn av miljöfarlig verksamhet

Läs mer

Kvalitetsindikatorer 2015 för Miljö- och byggnadsnämnden

Kvalitetsindikatorer 2015 för Miljö- och byggnadsnämnden Kvalitetsindikatorer 2015 för Miljö- och byggnadsnämnden Antaget av Miljö- och byggnadsnämnden den 27 januari 2015 MBN 15/2015 Sida: 1 (9) Innehållsförteckning Kvalitetsindikatorer 2015 för Miljö- och

Läs mer

Tillsynsplan för miljönämnden 2017

Tillsynsplan för miljönämnden 2017 Tjänsteutlåtande Miljöchef 2016-11-15 Anna von Axelson 08-590 973 72 Dnr: anna.von.axelson@upplandsvasby.se MN/2016:81 10052 Tillsynsplan för miljönämnden 2017 Förslag till beslut Miljönämnden Miljönämnden

Läs mer

1 Information till nämnden MBN 16/24. 2 Årsbokslut 2015 MBN 15/43. 3 Kontrollplan för livsmedelskontroll 2016 MBN 16/31

1 Information till nämnden MBN 16/24. 2 Årsbokslut 2015 MBN 15/43. 3 Kontrollplan för livsmedelskontroll 2016 MBN 16/31 MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2016-02-16 PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, tisdag 16 februari 2016, 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE Val av protokolljusterare DNR 1

Läs mer

Samhällsbyggnadskontoret/miljö. Tillsynsplan för miljöbalkens område

Samhällsbyggnadskontoret/miljö. Tillsynsplan för miljöbalkens område Samhällsbyggnadskontoret/miljö Tillsynsplan för miljöbalkens område - Innehållsförteckning 1. Bakgrund... 3 1.1 Tillsyn enligt miljöbalken... 3 1.2 Robertsfors kommuns tillsyn av miljöfarlig verksamhet

Läs mer

Ledning Ekonomisk uppföljning Vi forsätter att utveckla uppföljning och prognoser. Vi saknar idag system för att jobba med prognoser.

Ledning Ekonomisk uppföljning Vi forsätter att utveckla uppföljning och prognoser. Vi saknar idag system för att jobba med prognoser. Verksamhetsplan 2015 för Bygg- och miljönämnden - Uppföljning januari - juni Dnr: BMN2015-143, Sida 1(4) 2015-08-14 Verksamhet Aktivitet Kommentar Uppföljning Status Administration och Färdigställande

Läs mer

Behovsutredning Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Katrineholms kommun

Behovsutredning Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Katrineholms kommun Miljö- och hälsoskyddsnämndens handling 1/2014 Behovsutredning Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Katrineholms kommun Verksamhetsåret 2014 Antagen 2014-01-28 av Miljö- och hälsoskyddsnämnden Behovsutredning

Läs mer

Reglemente för Miljö- och byggnämnden. Fastställt av kommunfullmäktige , 36

Reglemente för Miljö- och byggnämnden. Fastställt av kommunfullmäktige , 36 Reglemente för Miljö- och byggnämnden Fastställt av kommunfullmäktige 2017-06-19, 36 2 (5) Innehållsförteckning Inledning... 3 Miljö- och byggnämndens uppgifter... 3 Verksamhetsområden... 3 Ansvar och

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2017 Miljö- och byggnämnden. Framtagen av: Anna Stenlöf Datum: Version: 1.0 Diarienummer: 2016/1280-4

VERKSAMHETSPLAN 2017 Miljö- och byggnämnden. Framtagen av: Anna Stenlöf Datum: Version: 1.0 Diarienummer: 2016/1280-4 1 VERKSAMHETSPLAN 2017 Miljö- och byggnämnden Framtagen av: Anna Stenlöf Datum: 2017-01-31 Version: 1.0 Diarienummer: 2016/1280-4 2(8) Innehåll 1. Nämndens grunduppdrag... 3 2. Verksamhetsbeskrivning...

Läs mer

Byggnads- och trafiknämnd

Byggnads- och trafiknämnd Nämnd: Ordförande: Verksamhetsområde: Förvaltning: Förvaltningschef: Byggnads- och trafiknämnd Zaine Andersson Tekniskt kontor Svante Modén Bokslut 2013 Budget 2014 Budget 2015 Personalkostnader 2 255

Läs mer

RESURSBEHOVSUTREDNING. Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2017

RESURSBEHOVSUTREDNING. Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2017 RESURSBEHOVSUTREDNING Miljö- och hälsoskyddsnämnden sutredning -2019 Antagen av miljö- och hälsoskyddsnämnden 2016-11-08 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Innehåll Innehåll... 1 1. Inledning... 3 2. Sammanfattning...

Läs mer

Uppdragshandling 2016

Uppdragshandling 2016 -07-04 Uppdragshandling Bygg- och miljönämnden 1 -07-04 Innehållsförteckning 1 UPPDRAG...3 1.1 Uppgift... 3 1.2 Profil... 5 1.3 Mål och satsningar... 5 2 Fördjupad information om mått...6 2 -07-04 1 UPPDRAG

Läs mer

a: c UJ O) z-g Q :~ I- c a: (O ...JO) o :(0 UJ~ CJ)-C I- ~ UJ(/) I--C ...J «'0

a: c UJ O) z-g Q :~ I- c a: (O ...JO) o :(0 UJ~ CJ)-C I- ~ UJ(/) I--C ...J «'0 a: c UJ O) z-g Q :~ I- c «~ a: (O «,...JO) ~~ UJ~ o :(0 CJ)-C I- ~ UJ(/) I--C _...J U o «'0 >~ ~~ LIVSMEDEL Vi arbetar tör att livsmedel ska vara säkra och tör att livsmedelskontrollen ska vara likvärdig

Läs mer

Taxa inom miljöbalkens område för miljönämndens verksamhet

Taxa inom miljöbalkens område för miljönämndens verksamhet Miljönämndens arbetsutskott 2011 09 08 34 1 Dnr 2011 1791 Taxa inom miljöbalkens område för miljönämndens verksamhet Bilaga: Taxa inom miljöbalkens (SFS 1998:808) område gällande miljönämndens verksamhet

Läs mer

Miljö- och hälsoskydd Fredrik Hedlund. Kommunala tillsynen

Miljö- och hälsoskydd Fredrik Hedlund. Kommunala tillsynen Miljö- och hälsoskydd Fredrik Hedlund Kommunala tillsynen Miljö- och hälsoskyddsavdelningen Vad gör vi? Avdelningen består idag av 8 inspektörer Kommunal tillsynsmyndighet enligt flera lagstiftningar Miljöbalken

Läs mer

DIARIENUMMER MSN Antagen av miljö- och samhällsbyggnadsnämnden

DIARIENUMMER MSN Antagen av miljö- och samhällsbyggnadsnämnden DIARIENUMMER MSN 2017-12-21 MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN Tillsynsplan 2018 Antagen av miljö- och samhällsbyggnadsnämnden 2018-01-23 7 Innehåll 1. Behov i förhållande till resurser...3 2. Generellt

Läs mer

RESURSBEHOVSUTREDNING RESURSBEHOVSUTREDNING Miljö- och hälsoskyddsnämnden. Miljö- och hälsoskyddsnämnden. Resursbehovsutredning 0 (11)

RESURSBEHOVSUTREDNING RESURSBEHOVSUTREDNING Miljö- och hälsoskyddsnämnden. Miljö- och hälsoskyddsnämnden. Resursbehovsutredning 0 (11) RESURSBEHOVSUTREDNING -2020 Miljö- och hälsoskyddsnämnden RESURSBEHOVSUTREDNING Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2017 sutredning 0 (11) Innehåll Innehåll... 1 1. Inledning... 2 2. Sammanfattning... 2 3. Förändringar

Läs mer

Tillsynsplan för miljöbalkstillsynen i Eslövs kommun 2015

Tillsynsplan för miljöbalkstillsynen i Eslövs kommun 2015 Tillsynsplan för miljöbalkstillsynen i Eslövs kommun 2015 Inledning I behovsutredningen har vi identifierat Vatten som ett fokusområde för miljötillsynen där det finns ett stort och uppenbart behov av

Läs mer

Tillsynsprojekt Akupunktur 2011 Rapport nr: 11

Tillsynsprojekt Akupunktur 2011 Rapport nr: 11 Tillsynsprojekt Akupunktur 2011 Rapport nr: 11 En rapport från Miljökontoret, Örebro kommun Rapport nr 11 Kontaktuppgifter Miljökontoret, Örebro kommun Jessica Nilsson 019-21 14 16 Box 33200, 701 35 Örebro

Läs mer

Kontrollplan miljöbalken Bräcke

Kontrollplan miljöbalken Bräcke TJÄNSTESKRIVELSE 1 Bygg- och miljönämnden Kontrollplan 2017-2019 miljöbalken Bräcke Tillsyn efter behov En behovsutredning för tillsynsobjekt inom miljöbalkens område har tagits fram, se tabeller i bilaga.

Läs mer

BILAGA. Tillsynsplan. Miljöbalken Livsmedelslagen

BILAGA. Tillsynsplan. Miljöbalken Livsmedelslagen BILAGA Tillsynsplan Miljöbalken Livsmedelslagen Tillsyns-/kontrolltid fördelad på personal 2 Livsmedel Miljöbalken Jenny Hellström Strandberg 660 h 360 h Patric Söderström - 960 h Maria Rönngren 384 h

Läs mer

Kontroll av mindre dricksvattenanläggningar i Uddevalla kommun 2013

Kontroll av mindre dricksvattenanläggningar i Uddevalla kommun 2013 Sprintrapport 2013 1 (5) Kontroll av mindre dricksvattenanläggningar i Uddevalla kommun 2013 Sammanfattning Livsmedelsverkets dricksvattenföreskrifter ska tillämpas på vattenverk som tillhandahåller 10

Läs mer

Bygg- och miljönämnden

Bygg- och miljönämnden Bygg- och miljönämnden Ordförande: Annika Eklund Ansvarig tjänsteman: Göran Hansson Ekonomiskt utfall nettokostnader Verksamhet Bokslut 2017 Budget 2018 Bokslut 2018 Avvikelse Bygg-och miljönämnden 5 723,9

Läs mer

Sammanträdesdatum

Sammanträdesdatum PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, onsdag 6 februari 2019, kl. 15.00 15.55 BESLUTANDE LEDAMÖTER TJG ERSÄTTARE Björn Tolen (C), ordförande Kent Wallin (M), vice ordförande Mikael Johansson (S)

Läs mer

Byggnadsnämnden. Nämndplan 2012 2011-10-13

Byggnadsnämnden. Nämndplan 2012 2011-10-13 Byggnadsnämnden Nämndplan 2012 2011-10-13 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING 3 2. VERKSAMHETSBESKRIVNING 3 2.1 Omvärldsanalys 3 2.2 Personal 4 2.3 Ekonomi 4 2.4 Väsentliga verksamhetsförändringar 5 2.5

Läs mer

Uppdragshandling. Bygg- och miljönämnden 2017

Uppdragshandling. Bygg- och miljönämnden 2017 Uppdragshandling Bygg- och miljönämnden 1 Innehållsförteckning 1 UPPDRAG...3 1.1 Uppgift... 3 1.2 Profil... 4 1.3 Mål och satsningar... 5 2 Fördjupad information om mått...6 2 1 UPPDRAG Bredvid måtten

Läs mer

Miljö och hälsa i Östersunds kommun. Johan Persson Gunilla Bergström 2015-09-30

Miljö och hälsa i Östersunds kommun. Johan Persson Gunilla Bergström 2015-09-30 Miljö och hälsa i Östersunds kommun Johan Persson Gunilla Bergström 2015-09-30 61 000 invånare Ca 35 B-objekt (övertagen tillsyn från Länsstyrelsen) Ca 115 C-objekt Organisation Miljö och hälsa Miljöskydd

Läs mer

MILJÖ & HÄLSA VERKSAMHETSPLAN STRÖMSTADS KOMMUN FÖR MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSAVDELNINGEN INOM MILJÖ- OCH BYGGFÖRVALTNINGEN. Dnr: MBN/2014-1764

MILJÖ & HÄLSA VERKSAMHETSPLAN STRÖMSTADS KOMMUN FÖR MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSAVDELNINGEN INOM MILJÖ- OCH BYGGFÖRVALTNINGEN. Dnr: MBN/2014-1764 MILJÖ & HÄLSA VERKSAMHETSPLAN FÖR MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSAVDELNINGEN INOM MILJÖ- OCH BYGGFÖRVALTNINGEN STRÖMSTADS KOMMUN 2015 Dnr: MBN/2014-1764 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1 Sammanfattning

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2015-05-20 1 (14) Plats och tid Kommunkontoret i Östhammar, kl 09:15-11:05 Beslutande Tomas Bendiksen (S), ordförande Peter Jansson (S) Thommy Myhrberg (S), tjänstgörande ersättare Thomas Ohlström (S),

Läs mer

TAXOR OCH AVGIFTER 2018 (Miljö- och byggnämnden) Datum: Diarienummer: 2017/0742-8

TAXOR OCH AVGIFTER 2018 (Miljö- och byggnämnden) Datum: Diarienummer: 2017/0742-8 TAXOR OCH AVGIFTER 2018 (Miljö- och byggnämnden) Datum: 2017-09-14 Diarienummer: 2017/0742-8 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Taxor inom området Miljö... 4 a. Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken (enligt

Läs mer

TAXOR OCH AVGIFTER 2017 (Miljö- och bygglovsavdelningen) Datum: Rev Diarienummer: 2016/

TAXOR OCH AVGIFTER 2017 (Miljö- och bygglovsavdelningen) Datum: Rev Diarienummer: 2016/ TAXOR OCH AVGIFTER 2017 (Miljö- och bygglovsavdelningen) Datum: 2016-10-18. Rev. 2017-01-27 Diarienummer: 2016/1060-11 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Taxor inom området Miljö... 4 a. Taxa för prövning och tillsyn

Läs mer

MILJÖ & HÄLSA VERKSAMHETSPLAN STRÖMSTADS KOMMUN FÖR MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSAVDELNINGEN INOM MILJÖ- OCH BYGGFÖRVALTNINGEN. Dnr: MBN/

MILJÖ & HÄLSA VERKSAMHETSPLAN STRÖMSTADS KOMMUN FÖR MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSAVDELNINGEN INOM MILJÖ- OCH BYGGFÖRVALTNINGEN. Dnr: MBN/ MILJÖ & HÄLSA VERKSAMHETSPLAN FÖR MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSAVDELNINGEN INOM MILJÖ- OCH BYGGFÖRVALTNINGEN STRÖMSTADS KOMMUN 2016 Dnr: Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 2 Verksamheten

Läs mer

Miljöbalkstaxa. Grästorps kommun. Fastställd av kommunfullmäktige 2003, 89 Reviderad , 120, , 102, och , 96

Miljöbalkstaxa. Grästorps kommun. Fastställd av kommunfullmäktige 2003, 89 Reviderad , 120, , 102, och , 96 Grästorps kommun Miljöbalkstaxa Dnr 361/2017 Miljöbalkstaxa Fastställd av kommunfullmäktige 2003, 89 Reviderad 2009-12-17, 120, 2015-11-23, 102, och 2017-11-27, 96 Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller

Läs mer

Läs bifogad Information rörande anmälan om klagomål på sidan 4 och 5 innan du besvarar följande frågor.

Läs bifogad Information rörande anmälan om klagomål på sidan 4 och 5 innan du besvarar följande frågor. Klagomålsblankett för bygg, strandskydd, miljö, hälsoskydd och livsmedel Klagomål Läs bifogad Information rörande anmälan om klagomål på sidan 4 och 5 innan du besvarar följande frågor. Personuppgifter*

Läs mer

Nationellt tillsynsprojekt Piercing och tatuering 2012

Nationellt tillsynsprojekt Piercing och tatuering 2012 Nationellt tillsynsprojekt Piercing och tatuering 2012 1 Innehåll Sammanfattning... 3 Bakgrund... 4 Syfte och mål... 4 Avgränsning... 4 Utförande och metod... 5 Resultat... 5 Allmänt... 5 Utformning av

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken fastställande av timavgift KS-2014/595

Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken fastställande av timavgift KS-2014/595 Klas Bergström Kommunstyrelsens ordförande Ordförandens förslag Datum 2014-05-23 Kommunstyrelsen Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken fastställande av timavgift KS-2014/595 Förslag till beslut

Läs mer

1(11) Kontrollplan 2015-2017 Kontrollområde: Livsmedel. Styrdokument

1(11) Kontrollplan 2015-2017 Kontrollområde: Livsmedel. Styrdokument 1(11) Kontrollområde: Livsmedel Styrdokument 2(11) Styrdokument Dokumenttyp Kontrollplan Beslutad av Kommunstyrelsen 2015-10-06 168 Dokumentansvarig Verksamhetschef samhällsbyggnad Reviderad av 3(11) Innehållsförteckning

Läs mer

1 Information till nämnden MBN 15/30. 2 Ekonomisk uppföljning för miljö- och byggnadsnämnden efter juli 2015

1 Information till nämnden MBN 15/30. 2 Ekonomisk uppföljning för miljö- och byggnadsnämnden efter juli 2015 MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2015-08-25 PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, tisdag 25 augusti 2015, 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE Val av protokolljusterare DNR 1 Information

Läs mer

Tillsynsplan för miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet 2015

Tillsynsplan för miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet 2015 Tjänsteutlåtande Chef 2014-11-14 Anne-Charlotte Glantz 08-590 973 72 Dnr: anne-charlotte.glantz@upplandsvasby.se MHN/2014:78 10052 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Tillsynsplan för miljö- och hälsoskyddsnämndens

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Gäller från 1 januari 2019 Dokumenttyp: Regel Diarienummer: KS-2018/595 Beslutande nämnd: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2018-11-21 Giltighetstid:

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Måndagen den 16 april 2018 kl. 08:00 11:50

Kommunkontoret, Bergsjö Måndagen den 16 april 2018 kl. 08:00 11:50 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Måndagen den 16 april 2018 kl. 08:00 11:50 Beslutande Carin Walldin (S) Ordförande Ola Wigg (S) Anders

Läs mer

Enligt livsmedelslagstiftningen

Enligt livsmedelslagstiftningen Bilaga 1 KONTROLLPLAN 2018 Enligt livsmedelslagstiftningen 2017-11-16 Miljöenheten Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Livsmedelslagstiftningens syfte... 3 3 Kontroll av livsmedelsanläggningar...

Läs mer

Bilaga 1. Tillsynsplan enligt miljöbalken 2016 med tidplan för 2017-2018. 2015-11-20 Miljöenheten

Bilaga 1. Tillsynsplan enligt miljöbalken 2016 med tidplan för 2017-2018. 2015-11-20 Miljöenheten Bilaga 1 2016 med tidplan för 2017-2018 2015-11-20 Miljöenheten Innehållsförteckning 1 Inledning... 1 2 Prioriteringar i tillsynen 2016... 1 3 Tillsynsområden 2016... 2 4 Resurser och budget... 3 5 Utveckling

Läs mer

RESURSBEHOVSUTREDNING RESURSBEHOVSUTREDNING Miljö- och hälsoskyddsnämnden. Miljö- och hälsoskyddsnämnden. Resursbehovsutredning 0 (10)

RESURSBEHOVSUTREDNING RESURSBEHOVSUTREDNING Miljö- och hälsoskyddsnämnden. Miljö- och hälsoskyddsnämnden. Resursbehovsutredning 0 (10) RESURSBEHOVSUTREDNING 2019-2021 Miljö- och hälsoskyddsnämnden RESURSBEHOVSUTREDNING Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2017 0 (10) Innehåll Innehåll... 1 1. Inledning... 2 2. Sammanfattning... 2 3. Förändringar

Läs mer

Avgifter bygglov (fr o m )

Avgifter bygglov (fr o m ) er bygglov (fr o m 2017-01-01) 1 Bygglov och teknisk kontroll för en- och tvåbostadshus och komplementbyggnader 1.1 Nybyggnad av ett en- eller tvåbostadshus I kostnaden ingår även tillhörande komplementbyggnader

Läs mer

2015-02-06. Servicegarantier. För Krokoms kommun

2015-02-06. Servicegarantier. För Krokoms kommun 2015-02-06 Servicegarantier För Krokoms kommun Krokoms kommuns styrdokument STRATEGI avgörande vägval för att nå målen PROGRAM verksamheter och metoder i riktning mot målen PLAN aktiviteter, tidsram och

Läs mer

Tillsyn över billackerare i Trelleborgs Kommun år 2007

Tillsyn över billackerare i Trelleborgs Kommun år 2007 Tillsyn över billackerare i Trelleborgs Kommun år 2007 Miljöförvaltningens rapport nr 8/2007 Inledning Bakgrund Miljönämnden utövar tillsyn och kontrollerar att miljöbalkens mål följs vid miljöskyddsobjekten

Läs mer

PROJEKT. Asylboende och boende för ensamkommande flyktingbarn

PROJEKT. Asylboende och boende för ensamkommande flyktingbarn PROJEKT Asylboende och boende för ensamkommande flyktingbarn Rapport avseende tillsynsprojekt 2016 Syfte och mål Syftet med projektet var att identifiera aktuella verksamheter samt genomföra tillsyn inom

Läs mer

FÖR EN HÅLLBAR UTVECKLING

FÖR EN HÅLLBAR UTVECKLING OCKELBO SANDVIKEN HOFORS FÖR EN HÅLLBAR UTVECKLING Trafik På Västra Gästriklands samhällsbyggnadsförvaltning arbetar vi för en god trafiksäkerhet på våra kommunala gator, dessa frågor är en del av plan-

Läs mer

Enligt livsmedelslagstiftningen

Enligt livsmedelslagstiftningen Bilaga 1 KONTROLLPLAN 2017 Enligt livsmedelslagstiftningen 2016-11-11 Miljöenheten Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Livsmedelslagstiftningens syfte... 3 3 Kontroll av livsmedelsanläggningar...

Läs mer

Tillsynsarbete enligt livsmedelslagen

Tillsynsarbete enligt livsmedelslagen Revisionsrapport Tillsynsarbete enligt livsmedelslagen Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddskontor 2009-01-06 Lotta Ricklander Innehållsförteckning 1 Inledning...1 1.1 Bakgrund...1 1.2 Syfte och avgränsning...1

Läs mer

Taxebilaga A. Taxa för Tjörns kommun för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Dnr KF: / Tjörn Möjligheternas ö

Taxebilaga A. Taxa för Tjörns kommun för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Dnr KF: / Tjörn Möjligheternas ö Taxa för Tjörns kommun för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Dnr 2016-1734 KF: 227 2016/542-206 Tjörn Möjligheternas ö Innehållsförteckning SKYDD AV OMRÅDEN ENLIGT 7 KAP. MILJÖBALKEN... 3 MILJÖFARLIG

Läs mer

Tjänsteerbjudande. Bygg- och miljönämnden Ånge Kommun. Senast reviderad 2011-03-11 Beslut 52

Tjänsteerbjudande. Bygg- och miljönämnden Ånge Kommun. Senast reviderad 2011-03-11 Beslut 52 Tjänsteerbjudande Bygg- och miljönämnden Ånge Kommun Senast reviderad 2011-03-11 Beslut 52 Livsmedelsärenden Livsmedelsärenden ska handläggas snabbt och rationellt. Kontroll över att företagen efterlever

Läs mer

YTTRANDE 1 (6)

YTTRANDE 1 (6) YTTRANDE 1 (6) 2018-02-08 Miljö- och bygglovsnämnden Dnr Mbn 2017-1028 Yttrande över slutrapport samt förslag till åtgärdsplan gällande Länsstyrelsens revision av livsmedelskontrollen i Järfälla kommun

Läs mer

Tillsynsplan 2015. Tillsynsområde: Miljöbalken. Operativ tillsynsmyndighet: Myndighetsnämnden i Ljusdals kommun. 1 Sammanfattning...

Tillsynsplan 2015. Tillsynsområde: Miljöbalken. Operativ tillsynsmyndighet: Myndighetsnämnden i Ljusdals kommun. 1 Sammanfattning... Tillsynsplan 2015 Tillsynsområde: Miljöbalken Operativ tillsynsmyndighet: Myndighetsnämnden i Ljusdals kommun 1 Sammanfattning... 2 2 Allmänt om miljötillsyn... 2 3 Ansvarsfördelning inom tillsynsområdet...

Läs mer

Välkomna. - Hur ska ett föreläggande utformas, praxis - Diskussion, frågor

Välkomna. - Hur ska ett föreläggande utformas, praxis - Diskussion, frågor Välkomna Dagens program - Info från FSB - Vad är tillsyn, varför är det viktigt och vad är på gång i vårt län? - Inomhusluft kopplat till OVK - FIKA - Från tillsynsobjekt till aktiv tillsyn exempel från

Läs mer

Taxebilaga 1. Sida 1 av 6. Avgifter för prövning av ansökan och dispens, handläggning av anmälan, information och underrättelse samt övrig tillsyn

Taxebilaga 1. Sida 1 av 6. Avgifter för prövning av ansökan och dispens, handläggning av anmälan, information och underrättelse samt övrig tillsyn Sida 1 av 6 Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan och dispens, handläggning av anmälan, information och underrättelse samt övrig tillsyn Antagen av komunfullmäktige 31 oktober 2016, 213 Denna taxa

Läs mer

Information om livsmedelskontrollen i Leksands kommun 2014

Information om livsmedelskontrollen i Leksands kommun 2014 Information om livsmedelskontrollen i Leksands kommun 2014 Helena Hamvall Malin Liss-Lundeberg Lis Ryberg Samhällsbyggnad - Tillsynsavdelningen Informationsträffens innehåll 0 Resultat från livsmedelskontrollen

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Tisdag 11 oktober 2016 Bygg- och miljönämnden 2016-10-11 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet Tjädern TISDAG Datum: 2016-10-11 Tid: 10:00 Sammanträde: BYGG-

Läs mer

Uppdragshandling. Bygg- och miljönämnden 2018

Uppdragshandling. Bygg- och miljönämnden 2018 Uppdragshandling Bygg- och miljönämnden 1 Innehållsförteckning 1 UPPDRAG...3 1.1 Uppgift... 3 1.2 Profil... 5 1.3 Mål och satsningar... 5 2 Fördjupad information om mått...7 2 1 UPPDRAG Bredvid måtten

Läs mer

Byggnads- och Miljönämnden 2009-02-17 1 (13)

Byggnads- och Miljönämnden 2009-02-17 1 (13) Byggnads- och Miljönämnden 2009-02-17 1 (13) Plats och tid Tingshuset, tisdagen den 17 februari 2009, kl. 18.00-19.25 Beslutande Roland Parneving (m) ordförande Otto Andreasson (s) Bengt Claesson (m) Maja

Läs mer

Tillsynsplan enligt miljöbalken Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Tillsynsplan enligt miljöbalken Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Tillsynsplan enligt miljöbalken 2019 Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: Lex Sbf/2018:438 Dokumentet är beslutat av: Miljö- och hälsoskyddsnämnden Dokumentet beslutades den: 10

Läs mer

PLAN- OCH BYGGLAGEN PBF M M

PLAN- OCH BYGGLAGEN PBF M M OCH BYGGLAGEN PBF M M Hammurabi, ca 2000 f kr. 229 Om en byggmästare bygger ett hus som faller samman och dödar ägaren så ska byggmästaren avrättas. 230 Om ägarens son dödas så ska byggmästarens son dödas

Läs mer

Riskbaserad planeringsmodell/taxa inom miljöbalksområdet

Riskbaserad planeringsmodell/taxa inom miljöbalksområdet Miljönämndens arbetsutskott 2010 10 07, 2010 12 09 66, 77 1 Dnr 2010 1957 Riskbaserad planeringsmodell/taxa inom miljöbalksområdet Bilaga: Tidslinje. Bakgrund Sveriges Kommuner och Landsting presenterade

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Miljö- och byggnadsnämnden 12 oktober (9)

Sammanträdesdatum Blad Miljö- och byggnadsnämnden 12 oktober (9) Miljö- och byggnadsnämnden 12 oktober 2016 1 (9) Plats och tid: Bröderna Ericssonrummet kl. 09.03-10.12 Beslutande: Åsa Hååkman Felth (S), ordförande Lillvor Eriksson (S) Irene Frisk (S) Karin Löfstrand

Läs mer

STYRDOKUMENT Fastställd av kommunfullmäktige , KF 109

STYRDOKUMENT Fastställd av kommunfullmäktige , KF 109 STYRDOKUMENT 2015-10-27 Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Fastställd av kommunfullmäktige 2015-11-30, KF 109 Denna taxa ersätter taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område

Läs mer

Granskning av livsmedelskontroller

Granskning av livsmedelskontroller www.pwc.se Revisionsrapport David Boman, Hanna Franck Larsson, Niklas Eriksson Granskning av livsmedelskontroller Söderhamns kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattande bedömning... 1 2. Inledning...

Läs mer

Verksamhetsplan Miljö- och byggnadsnämnden

Verksamhetsplan Miljö- och byggnadsnämnden Verksamhetsplan Miljö- och byggnadsnämnden 2012-2015 171 Antagen av kommunfullmäktige 2011-12-19 85 Verksamhetsplan Sidan 1 (7) Innehållsförteckning Inledning... 2 Vägen till visionen... 2 Nationella förutsättningar...

Läs mer

Granskning av styrning och kontroll av miljöoch hälsoskyddsarbetet

Granskning av styrning och kontroll av miljöoch hälsoskyddsarbetet Tjänsteskrivelse 1 (1) Handläggare Datum Beteckning Kommunrevisionen 2013-03-25 MISSIVSKRIVELSE Bygg- och miljönämnden, Kommunstyrelsen Kommunfullmäktige (f.k.) Granskning av styrning och kontroll av miljöoch

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område för Smedjebackens kommun

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område för Smedjebackens kommun Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område för Smedjebackens kommun Antagen av kommunfullmäktige Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för Smedjebackens kommuns kostnader för

Läs mer

A 1 Tidsuppskattning. Bygglov och teknisk kontroll för en- och tvåbostadshus och komplementbyggnader. Till Översikt. Ärendetyp.

A 1 Tidsuppskattning. Bygglov och teknisk kontroll för en- och tvåbostadshus och komplementbyggnader. Till Översikt. Ärendetyp. A 1 Tidsuppskattning och kungörelse Tekniskt Startbesked Bygglovprövning Arbetsplatsbesök Slut Slutbesked Avslut av B 1.1 Planenligt 1,25 11 1 3 2 2,5 3 2 1,25 27 B 1.2 Nybyggnad av ett en- eller tvåbostadshus

Läs mer

Handläggning av anmälan om samråd avseende åtgärder som kan väsentligt ändra naturmiljön enligt 12 kap 6 miljöbalken. Tillsyn inom naturvården

Handläggning av anmälan om samråd avseende åtgärder som kan väsentligt ändra naturmiljön enligt 12 kap 6 miljöbalken. Tillsyn inom naturvården Taxebilaga 1 NATURVÅRD av ansökan om dispens från strandskyddsbestämmelserna av ansökan om dispens från strandskyddsbestämmelserna i samband med bygglov eller vid bygglovbefriade byggnader på etablerad

Läs mer

1.1 Förhandsbesked per beviljad bostad kr kr. 1.5 Tillbyggnad av huvudbyggnad utan tekniskt samråd kr kr kr

1.1 Förhandsbesked per beviljad bostad kr kr. 1.5 Tillbyggnad av huvudbyggnad utan tekniskt samråd kr kr kr TAXA BYGGLOV 2019 1 En- och tvåbostadshus Förhandsbesked 1.1 Förhandsbesked per beviljad bostad 15 300 kr - 15 300 kr Ny- och tillbyggnader 1.2 1.3 1.4 Bygga ett nytt en- eller tvåbostadshus inklusive

Läs mer

Bygglovshantering. Krokoms kommun. Revisionsrapport. Datum Maj-Britt Åkerström Certifierad kommunal revisor

Bygglovshantering. Krokoms kommun. Revisionsrapport. Datum Maj-Britt Åkerström Certifierad kommunal revisor Bygglovshantering Krokoms kommun Revisionsrapport Datum 11-03-09 Maj-Britt Åkerström Certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning 1 SAMMANFATTNING MED REVISIONELL BEÖDMNING... 3 2 INLEDNING... 4 2.1

Läs mer

3 Behovsutredning för tillsyn av förorenade områden

3 Behovsutredning för tillsyn av förorenade områden 2018-10-25 3 Behovsutredning för tillsyn av förorenade områden Bakgrund Behovsutredning av tillsyn är ett steg i att ytterligare konkretisera arbetet med förorenade områden. Utredningen syftar till att

Läs mer

Kontrollplan för offentlig kontroll av

Kontrollplan för offentlig kontroll av Kontrollplan för offentlig kontroll av Kontrollplan livsmedel 2011-2013 1 (14) 2011-06-14 2011 2013 Innehållsförteckning 1. INLEDNING...3 B AKGRUND...3 SYFTE...3 OMFATTNING...3 2. DEN OFFENTLIGA KONTROLLENS

Läs mer

TILLSYNSPLAN MILJÖENHETEN 2017

TILLSYNSPLAN MILJÖENHETEN 2017 TILLSYNSPLAN MILJÖENHETEN 2017 Vision Program Policy Regler Handlingsplan Riktlinjer Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Nämnd Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Miljöbalken 3. Livsmedelslagen 4. Övrigt

Läs mer

Tillsynsarbete enligt miljöbalken, livsmedelslagen

Tillsynsarbete enligt miljöbalken, livsmedelslagen Revisionsrapport* Tillsynsarbete enligt miljöbalken, livsmedelslagen och djurskyddslagen Vaggeryds kommun Januari 2009 Markus Zackrisson *connectedthinking Innehållsförteckning 1 Inledning...1 1.1 Bakgrund...1

Läs mer

Laholms kommuns författningssamling

Laholms kommuns författningssamling Laholms kommuns författningssamling 2.8.1 A Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område, taxebilaga A Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER

Läs mer

Avgifter för prövning av ansökan och dispens, handläggning av anmälan, information och underrättelse samt övrig tillsyn

Avgifter för prövning av ansökan och dispens, handläggning av anmälan, information och underrättelse samt övrig tillsyn Sida 1 av 7 Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan och dispens, handläggning av anmälan, information och underrättelse samt övrig tillsyn Antagen av komunfullmäktige 31 oktober 2016, 213 Reviderad

Läs mer

Tillsynsplan enligt miljöbalken Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Tillsynsplan enligt miljöbalken Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Tillsynsplan enligt miljöbalken 2018 Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: Lex Sbf/2017:549 Dokumentet är beslutat av: Miljö- och hälsoskyddsnämnden Dokumentet beslutades den: skriv

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Miljönämnden 2016-12-14 1 Plats och tid Stora sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, kl. 13:00-16:00 Beslutande Övriga deltagande Lars-Göran Gustavsson (S), ordförande Bertil Helmersson (V) Hans Lind

Läs mer

TAXA FÖR PRÖVNING OCH TILLSYN INOM MILJÖBALKENS OCH STRÅLSKYDDSLAGENS OMRÅDE Miljö- och byggnämnden

TAXA FÖR PRÖVNING OCH TILLSYN INOM MILJÖBALKENS OCH STRÅLSKYDDSLAGENS OMRÅDE Miljö- och byggnämnden TAXA FÖR PRÖVNING OCH TILLSYN INOM MILJÖBALKENS OCH STRÅLSKYDDSLAGENS OMRÅDE Miljö- och byggnämnden Antagen av Kommunfullmäktige Beslutsdatum/paragraf 201X-XX-XX Xx Föreslag av MBN, 91 Giltighetstid tills

Läs mer

Tjänsteerbjudande. Bygg- och miljönämnden. Antaget av Bygg och miljönämnden beslut 42, 2012. Senast reviderad 2012-01-27 2012-01-09

Tjänsteerbjudande. Bygg- och miljönämnden. Antaget av Bygg och miljönämnden beslut 42, 2012. Senast reviderad 2012-01-27 2012-01-09 Tjänsteerbjudande Bygg- och miljönämnden Antaget av Bygg och miljönämnden beslut 42, 2012. Senast reviderad 2012-01-27 Tjänsteerbjudande.rev 2011-12-09(56924)_TMP Innehåll 1 Rådgivning - Hjälp till självhjälp...1

Läs mer

Information om miljöförvaltningens nya taxa för tillsyn enligt miljöbalken

Information om miljöförvaltningens nya taxa för tillsyn enligt miljöbalken Information om miljöförvaltningens nya taxa för tillsyn enligt miljöbalken Anna Kristoffersson, miljöförvaltningen Innehåll Om den nya taxan Vad ingår i tillsynsavgiften? Hur är taxan uppbyggd? Grundavgift

Läs mer

Taxa för bygglov 2017

Taxa för bygglov 2017 Taxa för bygglov 2017 Fastställd av kommunfullmäktige 2017-04- 24 55 BYGGNADS- OCH MILJÖSKYDDSNÄMNDEN 2 (4) Bestämmelser om taxa för bygglov Nedan angivna bestämmelser ingår tillsammans med tabellerna

Läs mer

TAXA FÖR PRÖVNING OCH TILLSYN INOM MILJÖBALKENS OMRÅDE

TAXA FÖR PRÖVNING OCH TILLSYN INOM MILJÖBALKENS OMRÅDE FÖRFATTNINGSSAMLING Nr MB 31 d 1 (6) TAXA FÖR PRÖVNING OCH TILLSYN INOM MILJÖBALKENS OMRÅDE Fastställd av kommunfullmäktige 2019-05-27 112 Gäller fr o m 2019-07-01 Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller

Läs mer

Punkt Beslut Delegat Ändring

Punkt Beslut Delegat Ändring 6.1.6 Beslut om avgift enligt taxa för tillsyn inom strålskyddslagens (1988:220) område 6.1.7 Beslut om att sätta ned eller efterskänka avgift enligt taxa för tillsyn inom strålskyddslagens (1988:220)

Läs mer

MiljösamverkanVärmland

MiljösamverkanVärmland MiljösamverkanVärmland Verksamhetsplan 2012 Fastställt av styrgruppen den 13 oktober 2011 1(7) Inledning Verksamheten ska genomsyras av det övergripande syftet med Miljösamverkan Värmland; vilket är att

Läs mer

Bygg- och Miljönämnden Sammanträdesdatum (5)

Bygg- och Miljönämnden Sammanträdesdatum (5) 2011-03-14 1 (5) Plats och tid Ramnäs konferens Måndagen den 14 mars 2011, klockan 15.30 16.10 Beslutande Tobias Nordlander (S), ordförande Per Jörgensen (S) Johanna Skottman (S) Benny Andersson (V) Erkki

Läs mer

Per Rathsman, stadsarkitekt Susanne Jarl, miljöchef Annika Nilsson, sekreterare. Thomas Backelin. Andris Widuss

Per Rathsman, stadsarkitekt Susanne Jarl, miljöchef Annika Nilsson, sekreterare. Thomas Backelin. Andris Widuss 1(9) Plats och tid Beslutande Sammanträdesrum KERIMÄKI, kommunhuset, torsdagen den 30 maj 2013, kl 08.30 10.00. Thomas Backelin (S) ordförande Lars-Erik Carlsson (V) Andris Widuss (M) Övriga deltagande

Läs mer

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Sida 1 av 5 Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (1998:899) Anmälan insändes till: Öckerö kommun Plan-, bygg- och miljöenheten 475 80 ÖCKERÖ

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område, Östhammars kommun BMN

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område, Östhammars kommun BMN BMN-2016-2313 Taxa 2017 för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område, Östhammars kommun Antagen av Kommunfullmäktige 82/2014, Dnr KS2014-479 Ny timtaxa reviderad av Kommunfullmäktige 133/2016, Dnr

Läs mer

Processkarta Sammanhållet bygglov - Framtid

Processkarta Sammanhållet bygglov - Framtid Processkarta Sammanhållet bygglov - Framtid version 0-0-0 Behov av att se förutsättningar på avsedd mark Behövs tillstånd? Politisk vision Politiskt beslut Minska energiförbrukning Marknads-behov Tjäna

Läs mer

Mål och budget

Mål och budget Bilaga 1 Mål och budget 2016-2018 Myndighetsnämnden 2015-04-17 Rev. 2015-05-07 1 Ordförande: Göran Pettersson (S) Förvaltningschef: Stefan Larsson Sammanfattning År 2016 Under 2016 kommer verksamheten

Läs mer

Steg för steg till en säker livsmedelsanläggning

Steg för steg till en säker livsmedelsanläggning Steg för steg till en säker livsmedelsanläggning Så här anmäler du registrering och ägarbyten Alla verksamheter som hanterar livsmedel ska senast 10 dagar före start registrera sig hos Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen.

Läs mer