Verksamhetsplan Miljö- och byggnadsnämnden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsplan Miljö- och byggnadsnämnden"

Transkript

1 Verksamhetsplan Miljö- och byggnadsnämnden Antagen av kommunfullmäktige

2 Verksamhetsplan Sidan 1 (7) Innehållsförteckning Inledning... 2 Vägen till visionen... 2 Nationella förutsättningar... 2 Verksamhetsbeskrivning... 3 Miljö- och hälsoskyddsverksamheten... 3 Plan- och byggverksamheten... 3 Mål... 4 Inriktning... 4 Effektmål... 5 Mål för hela nämndens verksamhet... 5 Indikator... 5 Mål för plan- och bygg- verksamheten... 5 Antalet fall av olovligt byggande skall minska... 5 Fler ovårdade fastigheter rustas upp eller rivs... 5 Mål för miljöverksamheten... 6 Standarden på de enskilda avloppen ska öka... 6 Besöken på inte anmälningspliktiga miljöfarliga verksamheter ska öka. 6 Alla kommunens resultatenheter ska besökas... 6 Utvärdering... 6

3 Verksamhetsplan Sidan 2 (7) Inledning Miljö- och byggnadsnämndens huvudsakliga uppgift är att handlägga myndighetsärenden enligt - miljöbalken - plan- och bygglagen - alkohollagen - lagen om bostadsanpassningsbidrag - lotterilagen Nämnden har också ansvaret för - energirådgivning till privatpersoner och mindre företag - delar av kommunens fysiska planering. - kommunens kartverksamhet - receptfria läkemedel Nämndens uppgift och arbetsformer under mandatperioden regleras i nämndens reglemente. Vägen till visionen För att visionen skall kunna bli verklighet och de övergripande målen skall kunna nås är det viktigt att kommunens alla verksamheter och medarbetare samlas kring att stärka och aktivt arbeta med kommunens framgångsfaktorer. Samtliga verksamheter ska under mandatperioden ha fokus på - ett gott ambassadörskap - kulturetableringar - kontinuerligt förbättringsarbete med starkt kundfokus - effektiv resursanvändning Årligen avsätts högst 1% av skatteintäkter och generella statsbidrag för att möjliggöra satsningar utöver det vanliga för att nå vision och övergripande mål. Nationella förutsättningar Nämnden skall bedriva sin verksamhet inom ramen för de lagar och föreskrifter som reglerar myndighetsutövningen och skall utföra den tillsyn som är föreskriven på ett sådant sätt att riksdagens mål och intentioner kan nås.

4 Verksamhetsplan Sidan 3 (7) Verksamhetsbeskrivning En förutsättning för att kunna uppnå vision och övergripande mål är att nämndens verksamhet utgår från en helhetssyn på hela Vara kommun, att den hushåller med resurserna och har en stark beslutskraft. En god omvärldsbevakning ger inspiration till utveckling och bidrar till att skapa en kommunal service av hög kvalitet. Nämnden ska aktivt arbeta med att profilera kommunens verksamheter och att kommunicera med kommuninvånare och kunder/brukare. Miljö- och byggnadsnämndens verksamhet syftar till att skapa en hållbar samhällsutveckling, där nuvarande och kommande generationer tillförsäkras en i vid mening god miljö. Nämndens huvudsakliga verksamhet, myndighetsutövning mot enskilda och företag, består i prövning och tillsyn enligt gällande lagstiftning inom nämndens verksamhetsområde. Tillsynsverksamhet ska prioriteras utifrån väsentlighet och risk för hälsa och miljö. Genom rådgivning och information skapas förutsättningar för att lagstiftningens ändamål tillgodoses. Miljö- och hälsoskyddsverksamheten Nämndens verksamhet inom miljö- och hälsoskyddsområdet omfattar prövning och tillsyn enligt miljöbalken, livsmedelslagen, tobakslagen och lagen om handel med vissa receptfria läkemedel samt förordningar och andra bestämmelser som har meddelats med stöd av dessa lagar. Verksamheten styrs i stor utsträckning av lagstiftningen och andra statliga beslut. Nämnden skall för att säkerställa syftet med miljöbalken och livsmedelslagstiftningen i nödvändig utsträckning kontrollera efterlevnaden av lagstiftningen samt föreskrifter, domar och andra beslut som har meddelats med stöd av balken samt vidta de åtgärder som behövs för att åstadkomma rättelse. Inom miljö- och hälsoskyddsverksamheten ligger också kommunens miljöstrategiska arbete. Detta arbete är inte kopplat till lagstiftningen men målet är att arbeta utifrån de nationella miljömålen. Plan- och byggverksamheten Nämndens verksamhet inom plan- och byggområdet omfattar tillståndsprövning och tillsyn enligt plan- och bygglagen, byggnadsverkslagen och förordningar och andra bestämmelser som har meddelats med stöd av dessa lagar.

5 Verksamhetsplan Sidan 4 (7) Verksamheten styrs i stor utsträckning av lagstiftningen och andra statliga beslut. Den nya lagstiftning som gäller från och med mitten av 2011 lägger ökad vikt vid tillsynsverksamheten. Nämnden har ansvar för handläggning och beslut av ärenden rörande bostadsanpassning för funktionshindrade enligt lagen om bostadsanpassningsbidrag. Nämnden får även initiera och handlägga detaljplaneärenden samt i vissa fall anta detaljplaner. Inom plan och byggverksamheten handläggs även tillståndsgivning och tillsyn enligt alkohollagen och lotterilagen samt kommunens energirådgivning. För verksamheten med alkoholfrågorna finns antagna riktlinjer. Nämnden ansvarar för förvaltning och utveckling av kommunens kartverk. Mål Miljö- och byggnadsnämnden och dess verksamhetsområden berörs inom flera andra av kommunens styrdokument. Inriktning Miljö- och byggnadsnämndens inriktningsmål finns bl a i plan- och bygglagen och i miljöbalken. Utöver tillståndsgivning och tillsyn enligt plan- och bygglagen ska en byggnadsnämnd verka för en god byggnadskultur samt en god och estetiskt tilltalande landskapsmiljö. Nämnden ska uppmärksamt följa den allmänna utvecklingen inom kommunen och dess närmaste omgivningar samt ta de initiativ som behövs i frågor om planläggning, byggande och fastighetsbildning. Nämnden ska samarbeta med de myndigheter, organisationer och enskilda vars arbete och intressen rör nämndens verksamhet och lämna råd och anvisningar i frågor som rör nämndens verksamhet. En miljönämnd ska främja en hållbar utveckling som innebär att nuvarande och kommande generationer tillförsäkras en hälsosam och god miljö. Nämnden skall säkerställa en hög skyddsnivå för människors hälsa och konsumenternas intressen när det gäller livsmedel. Genom tillsyn och kontroll skyddas människors hälsa och miljön mot skador och olägenheter. Nämnden skall också vara rådgivande i frågor inom verksamhetsområdet. Utöver detta har kommunfullmäktige beslutat att miljö- och byggnadsnämndens arbete under perioden ska inriktas på att stödja kommunens invånare och näringsliv att ta ansvar för den egna miljön.

6 Verksamhetsplan Sidan 5 (7) Effektmål Effektmålen beskriver vilka verksamhetsresultat som skall uppnås Mål för hela nämndens verksamhet En allt större del av kommunens invånare och företag skall anse att nämnden i myndighetsutövningen uppträder på ett tydligt, rättssäkert och kompetent sätt samt ger en information som är konsekvent, korrekt och lätt att förstå. Detta är en förutsättning för att enskilda och företag ska kunna ta ansvar för den egna miljön. Indikator Målet utvärderas minst en gång per mandatperiod genom någon typ av brukarundersökning Mål för plan- och byggverksamheten Kvaliten på inlämnade bygglovansökningar ska öka. Kvaliteten på de handlingar som lämnas in till nämnden är i viss mån beroende av hur effektivt nämnden informerar om de krav som finns. Alla byggprojekt vinner på att tänkas igenom noga. Bra handlingar påverkar resultatet och alltså den sökandes möjligheter att ta ansvar för den egna miljön Andelen ärenden där kompletteringar krävs i % Antalet fall av olovligt byggande skall minska Olovligt byggande speglar en oförmåga att ta ansvar för den egna miljön men också en bristande information och tillsyn från nämndens sida. Förutsättningarna för en god bebyggd miljö ökar om samhällets krav på tillstånd respekteras. Antal handlagda fall av olovligt byggnader Fler ovårdade fastigheter rustas upp eller rivs Ovårdade fastigheter bidrar inte till miljömålet en god bebyggd miljö utan speglar en oförmåga att ta ansvar för den egna miljön. Antalet ovårdade fastigheter skall begränsas genom information och tillsyn.

7 Verksamhetsplan Sidan 6 (7) Antal fastigheter som har åtgärdats efter handläggning Mål för miljöverksamheten Standarden på de enskilda avloppen ska öka Enskilda avlopp som inte har en efterföljande rening bidrar till att mycket näringsämnen och bakterier når våra sjöar, vattendrag och grundvatten. Genom ökade informationsinsatser ska antalet enskilda avlopp som har en av nämnden godkänd rening öka. Antal åtgärdade enskilda avlopp Besöken på inte anmälningspliktiga miljöfarliga verksamheter ska öka Det finns många verksamheter i kommunen som inte är anmälningspliktiga enligt miljöbalken. Dessa verksamheter ingår inte i den kontinuerliga tillsynen i dagsläget. Genom ökad besöksfrekvens har nämnden bland annat möjlighet att föra ut information om de nationella, regionala och lokala miljömålen men också om hur man hanterar kemikalier mm. Antalet besökta U-objekt Alla kommunens resultatenheter ska besökas I styrdokumenten finns ett antal interna miljömål antagna som varje resultatenhet ska arbeta för att uppnå. Miljömålen är framarbetade från de nationella och regionala miljömålen. Miljöenheten ska genom det strategiska miljöarbetet besöka varje resultatenhet för att informera och diskutera förutsättningar för att arbeta med de interna miljömålen. Antal besökta resultatenheter - - Utvärdering Måluppfyllelsen utvärderas i samband med tertialuppföljningar, delårsbokslut och i verksamhetsberättelser.

Verksamhetsplan miljö- och byggnadsnämnden

Verksamhetsplan miljö- och byggnadsnämnden Verksamhetsplan miljö- och byggnadsnämnden 2016-2019 sidan 1 av 6 Inledning... 2 Vägen till visionen... 2 Verksamhetsbeskrivning... 2 Mål... 2 Inriktningsmål... 2 Effektmål... 2 Utvärdering och uppföljning...

Läs mer

Verksamhetsplan kommunstyrelsen

Verksamhetsplan kommunstyrelsen Verksamhetsplan kommunstyrelsen 2012-2015 Antagen av kommunfullmäktige 2011-12-19 85 sidan 1 av 6 Inledning... 2 Vägen till visionen... 2 Verksamhetsbeskrivning... 2 Mål... 2 Inriktning... 2 Vara en del

Läs mer

REGLEMENTE FÖR MILJÖ- OCH BYGGLOVSNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR MILJÖ- OCH BYGGLOVSNÄMNDEN REGLEMENTE FÖR MILJÖ- OCH BYGGLOVSNÄMNDEN Gällande från den 1 januari 2019. Fastställt av kommunfullmäktige den 2018-09-17, 150 REGLEMENTE FÖR MILJÖ- OCH BYGGLOVSNÄMNDEN VERKSAMHETSOMRÅDE 1 Huvuduppgifter

Läs mer

1(5) Verksamhetsplan Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddsnämnd. Beslut i nämnden: 28/15, , Dnr: SRMH

1(5) Verksamhetsplan Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddsnämnd. Beslut i nämnden: 28/15, , Dnr: SRMH 1(5) Verksamhetsplan 2016 Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddsnämnd Beslut i nämnden: 28/15, 2015-04-22, Dnr: SRMH 2015-1.54 2(5) Nämndens ansvar och uppgifter Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddsnämnds

Läs mer

Reglemente för miljö- och byggnämnden i Ljungby kommun

Reglemente för miljö- och byggnämnden i Ljungby kommun (2017) Reglemente för miljö- och byggnämnden i Ljungby kommun Antaget av kommunfullmäktige 2015-03-30 24 Reviderad efter kommunfullmäktiges beslut 2015-08-31 69 Reviderad efter kommunfullmäktiges beslut

Läs mer

STRATEGISK PLAN. Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den XXX

STRATEGISK PLAN. Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den XXX STRATEGISK PLAN Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den XXX 2016-2019 sidan 1 av 5 Vara vågar! Vision 2030... 2 Övergripande mål... 2 I Vara kommun trivs alla att leva och bo... 2 Framgångsfaktorer...

Läs mer

Bygg- och miljönämndens verksamhetsplan 2015

Bygg- och miljönämndens verksamhetsplan 2015 Bygg- och miljönämndens verksamhetsplan 2015 2 Innehållsförteckning Kommunfullmäktiges uppdrag till nämnden Verksamhetsplanens funktion Mål och uppdrag Nämndens uppdrag till förvaltningen Nämndens uppdrag

Läs mer

Reglemente för miljö- och byggnämnden. Antagen av kommunfullmäktige

Reglemente för miljö- och byggnämnden. Antagen av kommunfullmäktige Reglemente för miljö- och byggnämnden Antagen av kommunfullmäktige 2007-06-18 135 Innehållsförteckning Miljö- och byggnämndens uppgifter 3 Miljö- och byggnämndens sammansättning och sammanträden 5 Antal

Läs mer

Verksamhetsplan kommunstyrelsen

Verksamhetsplan kommunstyrelsen Verksamhetsplan kommunstyrelsen 2016-2019 sidan 1 av 6 Inledning... 2 Vägen till visionen... 2 Verksamhetsbeskrivning... 2 Mål... 2 Inriktningsmål... 2 Effektmål... 2 Utvärdering och uppföljning... 6 sidan

Läs mer

Verksamhetsplan och budget. för jävsnämnden Strategier Planeringsförutsättningar Budget Bollebygds kommun. Enhetsplan Medarbetarplan

Verksamhetsplan och budget. för jävsnämnden Strategier Planeringsförutsättningar Budget Bollebygds kommun. Enhetsplan Medarbetarplan Strategier Planeringsförutsättningar Budget Bollebygds kommun Verksamhetsplan och budget Enhetsplan Medarbetarplan Fastställd: Jävsnämnden 2016-12-xx x Dnr XXXX Verksamhetsplan och budget för jävsnämnden

Läs mer

Bygg- och miljönämndens verksamhetsplan 2014

Bygg- och miljönämndens verksamhetsplan 2014 Bygg- och miljönämndens verksamhetsplan 2014 Fastställd av nämnden: 2014-01-22 4 2 Innehållsförteckning Kommunfullmäktiges uppdrag till nämnden Verksamhetsplanens funktion Mål och uppdrag Nämndens uppdrag

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (5)

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (5) FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (5) F 4.2 VERKSAMHETSPLAN FÖR MILJÖ- OCH BYGGFÖRVALTNINGEN 2014 1 INLEDNING Nämndsplanen är grundad på dokumentet Övergripande mål och riktlinjer 2011-2014, fastställt av Kommunfullmäktige

Läs mer

PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDENS

PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDENS 1 PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDENS Antaget av kommunfullmäktige 2008-06-18, 16 2009-09-23 69 1 2 Allmänt Utöver det som föreskrivs i kommunallagen om kommunal nämnd och dess verksamhet samt annan lagstiftning

Läs mer

Arvidsjaurs kommun Miljö-, bygg- och hälsoskyddsnämnden

Arvidsjaurs kommun Miljö-, bygg- och hälsoskyddsnämnden Arvidsjaurs kommun Miljö-, bygg- och hälsoskyddsnämnden DELEGATIONSBESLUT Datum Regnr. Ärendegrupp 2017-12-11 2017-881-2 823 Delg 18:1 Handläggare Direktval 0960-165 30 VITTJÅKK AVLOPPSANLÄGGNING CAMPINGEN

Läs mer

Reglemente för Miljö- och byggnadsnämnden

Reglemente för Miljö- och byggnadsnämnden MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Utgivare: Kommunledningsenheten Gäller från: 2016-07-01 Antagen: KF 337/2010, rev KF 37/2013, rev KF 327/2014, rev KF 260/2016 Reglemente för Miljö- och byggnadsnämnden Utöver

Läs mer

Reglemente för miljö- och byggnämnden

Reglemente för miljö- och byggnämnden 1 (5) Reglemente för miljö- och byggnämnden Antaget av kommunfullmäktige den 20 december 2010, reviderat den 18 december 2012, kf 82 och den 21 november 2016, kf 89. Ansvarig för att dokumentet är aktuellt

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING Flik 3.7. Reglemente för Samhällsbyggnadsnämnden

FÖRFATTNINGSSAMLING Flik 3.7. Reglemente för Samhällsbyggnadsnämnden FÖRFATTNINGSSAMLING Flik 3.7 Reglemente för Samhällsbyggnadsnämnden Reglemente för samhällsbyggnadsnämnden 2 Samhällsbyggnadsnämndens uppgifter Delegering från fullmäktige 3 Antal ledamöter och ersättare

Läs mer

Riktlinjer för enskilda avlopp

Riktlinjer för enskilda avlopp 2015-10-05 Riktlinjer för enskilda avlopp Dnr Valdemarsvik: MA.2015.39 Antagna av: Miljö- och byggnämnden i Valdemarsvik, 2015-11-10 MBN 207/15 1 (4) Riktlinjer för enskilda avlopp Inledning För att få

Läs mer

REGLEMENTE FÖR STADSBYGGNADSNÄMNDEN I JÖNKÖPINGS KOMMUN (antaget av kommunfullmäktige , 19)

REGLEMENTE FÖR STADSBYGGNADSNÄMNDEN I JÖNKÖPINGS KOMMUN (antaget av kommunfullmäktige , 19) REGLEMENTE FÖR STADSBYGGNADSNÄMNDEN I JÖNKÖPINGS KOMMUN (antaget av kommunfullmäktige 2016-01-28, 19) Stadsbyggnadsnämnden i Jönköpings kommun fullgör kommunens uppgifter inom plan- och byggnadsväsendet

Läs mer

Verksamhetsplan bildningsnämnden

Verksamhetsplan bildningsnämnden Verksamhetsplan bildningsnämnden 2016-2019 sidan 1 av 6 Inledning... 2 Väg till visionen... 2 Verksamhetsbeskrivning... 2 Mål... 2 Inriktningsmål... 2 Effektmål... 3 Rapporteringar... 5 Utvärdering och

Läs mer

Verksamhetsplan 2015. Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddsnämnd. Beslut i nämnden: 32/14 2014-05-14, Dnr SRMH: 2014-1.54

Verksamhetsplan 2015. Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddsnämnd. Beslut i nämnden: 32/14 2014-05-14, Dnr SRMH: 2014-1.54 Verksamhetsplan 2015 Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddsnämnd Beslut i nämnden: 32/14 2014-05-14, Dnr SRMH: 2014-1.54 Innehållsförteckning Nämndens ansvar och uppgifter... 3 Utvecklingsområden... 3

Läs mer

REGLEMENTE FÖR MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN I LERUMS KOMMUN

REGLEMENTE FÖR MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN I LERUMS KOMMUN REGLEMENTE FÖR MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN I LERUMS KOMMUN Typ av styrdokument Reglemente Datum för fastställande 2017-09-21 Beslutsinstans Kommunfullmäktige Datum för revidering 2018-12-31 Dokumentansvarig

Läs mer

Riktlinjer för enskilda avlopp

Riktlinjer för enskilda avlopp 2015-11-10 Riktlinjer för enskilda avlopp Dnr Valdemarsvik: MA.2015.39 Dnr Söderköping: SBF 2015-162 Antagna av: Miljö- och byggnämnden i Valdemarsvik datum, Samhällsbyggnadsnämnden i Söderköping datum,

Läs mer

Sala kommun Kommunal författningssamling

Sala kommun Kommunal författningssamling Sala kommun Kommunal författningssamling REGLEMENTE FÖR BYGG- OCH MILJÖNÄMNDEN KFS 101 revision 00 REGLEMENTE ANTAGEN: 2014-12-15 Gäller från och med: 2015-01-01 Ersätter: Allmänt 1 Bygg- och miljönämnden

Läs mer

1(6) Verksamhetsplan Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddsnämnd. Beslut i nämnden: , 14/18, Dnr: SRMH

1(6) Verksamhetsplan Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddsnämnd. Beslut i nämnden: , 14/18, Dnr: SRMH 1(6) Verksamhetsplan 2019 Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddsnämnd Beslut i nämnden: 2018-04-18, 14/18, Dnr: SRMH 2018-001.1120 2(6) Innehållsförteckning Nämndens ansvar och uppgifter... 3 Nämndens

Läs mer

Uppdragshandling. Bygg- och miljönämnden 2017

Uppdragshandling. Bygg- och miljönämnden 2017 Uppdragshandling Bygg- och miljönämnden 1 Innehållsförteckning 1 UPPDRAG...3 1.1 Uppgift... 3 1.2 Profil... 4 1.3 Mål och satsningar... 5 2 Fördjupad information om mått...6 2 1 UPPDRAG Bredvid måtten

Läs mer

Vilken roll har du som politiker i en myndighetsnämnd? Ann-Sofie Eriksson, sektionschef, SKL

Vilken roll har du som politiker i en myndighetsnämnd? Ann-Sofie Eriksson, sektionschef, SKL Vilken roll har du som politiker i en myndighetsnämnd? Ann-Sofie Eriksson, sektionschef, SKL Välkomna hit! Hur många är nya i sina uppdrag? Har suttit en mandatperiod? Har suttit mer än en mandatperiod?

Läs mer

Uppdragshandling 2016

Uppdragshandling 2016 -07-04 Uppdragshandling Bygg- och miljönämnden 1 -07-04 Innehållsförteckning 1 UPPDRAG...3 1.1 Uppgift... 3 1.2 Profil... 5 1.3 Mål och satsningar... 5 2 Fördjupad information om mått...6 2 -07-04 1 UPPDRAG

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (5)

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (5) FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (5) F 4.2 VERKSAMHETSPLAN FÖR MILJÖ- OCH BYGGFÖRVALTNINGEN 2013 1 INLEDNING Nämndsplanen är grundad på dokumentet Övergripande mål och riktlinjer 2011-2014, fastställt av Kommunfullmäktige

Läs mer

Uppdragshandling. Bygg- och miljönämnden 2018

Uppdragshandling. Bygg- och miljönämnden 2018 Uppdragshandling Bygg- och miljönämnden 1 Innehållsförteckning 1 UPPDRAG...3 1.1 Uppgift... 3 1.2 Profil... 5 1.3 Mål och satsningar... 5 2 Fördjupad information om mått...7 2 1 UPPDRAG Bredvid måtten

Läs mer

Kärnverksamhet Demokrati Kommun att bo och leva i Näringslivsutveckling Ekonomi

Kärnverksamhet Demokrati Kommun att bo och leva i Näringslivsutveckling Ekonomi Kärnverksamhet Demokrati Kommun att bo och leva i Näringslivsutveckling Ekonomi All vård, skola och omsorg ska vara god och kvalitetssäkrad Medborgarna ska uppleva att de har goda möjligheter att påverka

Läs mer

Miljöbalken, vad säger den? Vad krävs av verksamheterna?

Miljöbalken, vad säger den? Vad krävs av verksamheterna? Miljöbalken, vad säger den? Vad krävs av verksamheterna? Miljökontoret Miljökontoret är miljönämndens tjänstemannaorgan. Syftet med verksamheten är ett gott hälsoskydd och en bra miljö för Luleå kommuns

Läs mer

Reglemente för miljö- och byggnadsnämnden

Reglemente för miljö- och byggnadsnämnden 1(6) Reglemente för miljö- och byggnadsnämnden Dorotea kommun Fastställt av kommunfullmäktige 2016-06-27, 45 2(6) Miljö- och byggnadsnämndens verksamhet Speciallagsreglerade uppgifter 1 Miljö- och byggnadsnämnden

Läs mer

Reglemente för stadsbyggnadsnämnden Ingår i Allmänna bestämmelser och reglementen för Jönköpings kommuns nämnder

Reglemente för stadsbyggnadsnämnden Ingår i Allmänna bestämmelser och reglementen för Jönköpings kommuns nämnder Reglemente för stadsbyggnadsnämnden Ks 2010:518 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Reglemente för stadsbyggnadsnämnden Ingår i Allmänna bestämmelser och reglementen för Jönköpings

Läs mer

REGLEMENTE FÖR MILJÖ- OCH BYGGLOVSNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR MILJÖ- OCH BYGGLOVSNÄMNDEN REGLEMENTE FÖR MILJÖ- OCH BYGGLOVSNÄMNDEN Gällande från den 28 september 2015 Fastställt av kommunfullmäktige den 21 september 2015, 120 REGLEMENTE FÖR MILJÖ- OCH BYGGLOVSNÄMNDEN VERKSAMHETSOMRÅDE 1 Huvuduppgifter

Läs mer

STRATEGISK PLAN. Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den 20 juni 2011

STRATEGISK PLAN. Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den 20 juni 2011 STRATEGISK PLAN Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den 20 juni 2011 2012-2015 sidan 1 av 6 Vision 2030... 2 Övergripande mål... 3 Vara kommuns invånare trivs att bo och leva i kommunen... 3 Vara

Läs mer

Reglemente för myndighetsnämnden

Reglemente för myndighetsnämnden REGLEMENTE 2017-11-30 Reglemente för myndighetsnämnden Antaget av kommunfullmäktige 2017-11-30, 148. NÄMNDENS ANSVARSOMRÅDE 1 INLEDNING Utöver det som föreskrivs om nämnder i kommunallagen gäller bestämmelserna

Läs mer

Reglemente för Bygg- och miljönämnden

Reglemente för Bygg- och miljönämnden Tillhör bygg- och miljönämndens beslut 2014-11-26, Reglemente för Bygg- och miljönämnden Antaget av Kommunfullmäktige den 2014-12-15, 48 Dnr. KS.2014.209 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Nämndens uppgifter... 1.1.

Läs mer

Mål och budget

Mål och budget Bilaga 1 Mål och budget 2016-2018 Myndighetsnämnden 2015-04-17 Rev. 2015-05-07 1 Ordförande: Göran Pettersson (S) Förvaltningschef: Stefan Larsson Sammanfattning År 2016 Under 2016 kommer verksamheten

Läs mer

Trender i kommunalt tillsynsarbete Dave Borg. 1 av 31

Trender i kommunalt tillsynsarbete Dave Borg. 1 av 31 1 av 31 UPPLÄGG Presentation Miljöbalken Organisation - Miljöförvaltningen i Malmö Utformningen av tillsynen Uppföljning av tillsynen Vad väntar runt hörnet? 2 av 31 Miljöbalken 3 viktiga paragrafer för

Läs mer

Utöver det som föreskrivs i Kommunallagen och i kommunens allmänna stadga gäller bestämmelserna i detta reglemente.

Utöver det som föreskrivs i Kommunallagen och i kommunens allmänna stadga gäller bestämmelserna i detta reglemente. Sida 1/5 Reglemente för Byggnadsnämnden Utöver det som föreskrivs i Kommunallagen och i kommunens allmänna stadga gäller bestämmelserna i detta reglemente. 1 VERKSAMHETSOMRÅDE Huvudarbetsuppgifter Byggnadsnämnden

Läs mer

Mål och budget 2015-2017

Mål och budget 2015-2017 Bilaga 1 Mål och budget 2015-2017 Myndighetsnämnden 2014-09-04 Rev. 2014-09-08 1 Ordförande: Matz Ericson (S) Förvaltningschef: Stefan Larsson Sammanfattning År 2015 Karlskoga och Storfors kommuner har

Läs mer

Bygg- och miljötillsynsnämnden

Bygg- och miljötillsynsnämnden 2019 Bygg- och miljötillsynsnämnden Verksamhetsplan 2019-2021 Innehållsförteckning Vallentuna - här växer människor och företag...3 Nämndens uppgift...5 Kommunens strategiska inriktningar och mål...6 Här

Läs mer

Bygg- och miljönämnden

Bygg- och miljönämnden Bygg- och miljönämnden Ordförande: Annika Eklund Ansvarig tjänsteman: Göran Hansson Ekonomiskt utfall nettokostnader Verksamhet Bokslut 2017 Budget 2018 Bokslut 2018 Avvikelse Bygg-och miljönämnden 5 723,9

Läs mer

Reglemente för Bygg- och miljönämnden

Reglemente för Bygg- och miljönämnden 2012-04-11 1(5) Reglemente för Bygg- och miljönämnden Utöver vad som föreskrivs om nämnd i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. Bygg och miljönämndens ansvar Uppdrag 1 Bygg- och miljönämnden

Läs mer

Reglemente för miljönämnden

Reglemente för miljönämnden 2017-11-20 2 Reglemente för miljönämnden Utöver vad som föreskrivs om nämnder i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. Miljönämndens verksamhetsområde 1 Miljönämnden ska följa utvecklingen

Läs mer

Reglemente för Miljönämnden

Reglemente för Miljönämnden Nummer: 60:1 Blad: (1) Reglemente för Miljönämnden A Miljönämndens uppgifter Verksamhetsområde 1 Miljönämnden ska 1. svara för prövning, tillsyn, inspektion, provtagning och utredningar i miljöoch hälsoskyddsärenden

Läs mer

REGLEMENTE FÖR MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN KOMMUN REGLEMENTE FÖR MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Antaget av kommunfullmäktige 2015-02-23, 11 2 REGLEMENTE FÖR MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Utöver vad som föreskrivs om nämnder i kommunallagen, gäller bestämmelserna

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2017 Miljö- och byggnämnden. Framtagen av: Anna Stenlöf Datum: Version: 1.0 Diarienummer: 2016/1280-4

VERKSAMHETSPLAN 2017 Miljö- och byggnämnden. Framtagen av: Anna Stenlöf Datum: Version: 1.0 Diarienummer: 2016/1280-4 1 VERKSAMHETSPLAN 2017 Miljö- och byggnämnden Framtagen av: Anna Stenlöf Datum: 2017-01-31 Version: 1.0 Diarienummer: 2016/1280-4 2(8) Innehåll 1. Nämndens grunduppdrag... 3 2. Verksamhetsbeskrivning...

Läs mer

REGLEMENTE FÖR SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN BERGSLAGEN

REGLEMENTE FÖR SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN BERGSLAGEN 1 (6) AKK2014/90-55 REGLEMENTE FÖR SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN BERGSLAGEN Antaget av kommunfullmäktige i Hällefors 2016-06-28 Antaget av kommunfullmäktige i Lindesberg 2016-06-21 Antaget av kommunfullmäktige

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2018-11-28 253 KS 400/18 Nytt reglemente för byggnadsnämnden Beslut Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Kommunfullmäktige antar nytt

Läs mer

HERTSÅNGER 2:22- Förslag till beslut om förbud med vite för utsläpp av WC-vatten

HERTSÅNGER 2:22- Förslag till beslut om förbud med vite för utsläpp av WC-vatten Dnr: 2014/0229-12 HERTSÅNGER 2:22- Förslag till beslut om förbud med vite för utsläpp av WC-vatten Förslag till beslut Samhällsbyggnadschef föreslår Allmänna utskottet att enligt delegationspunkt M. 10.4

Läs mer

REGLEMENTE FÖR MILJÖ- OCH BYGGNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR MILJÖ- OCH BYGGNÄMNDEN 2015-04-22 1(7) REGLEMENTE FÖR MILJÖ- OCH BYGGNÄMNDEN Fastställt av kommunfullmäktige 2015-06-01 Ks-KcS.2014.2 101 2015-04-22 2(7) Utöver det som föreskrivs om nämnder i kommunallagen gäller bestämmelserna

Läs mer

Miljö- och hälsoskyddsarbetet

Miljö- och hälsoskyddsarbetet Revisionsrapport Miljö- och hälsoskyddsarbetet Östersunds kommun Kjell Pettersson Cert. kommunal revisor 7 oktober 2011 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Revisionsfråga

Läs mer

Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden

Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden 2017 Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden Verksamhetsplan 2017-2019 Innehållsförteckning Vallentuna - här växer människor och företag...3 Nämndens uppgift...4 Kommunens strategiska inriktningar och mål...5

Läs mer

Reglemente. Miljö- och hälsoskyddsnämnden Gäller fr.o.m Antagen av kommunfullmäktige

Reglemente. Miljö- och hälsoskyddsnämnden Gäller fr.o.m Antagen av kommunfullmäktige Reglemente Miljö- och hälsoskyddsnämnden Gäller fr.o.m. 2018-01-01 Antagen av kommunfullmäktige 2017-11-22 181 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Innehållsförteckning Uppdrag och verksamhet... 1 Delegering

Läs mer

Plats och tid Centrumhuset, Henån, Högholmen torsdag , kl. 08:15

Plats och tid Centrumhuset, Henån, Högholmen torsdag , kl. 08:15 1 KALLELSE/underrättelse till sammanträde Ledamot som är förhindrad deltaga i sammanträde inkallar vederbörande ersättare att tjänstgöra. Öppna sammanträdet börjar kl. 08:30 Ärenden 2-5 Plats och tid Centrumhuset,

Läs mer

Reglemente för samhällsbyggnadsnämnden

Reglemente för samhällsbyggnadsnämnden 1(6) Gäller från och med den 1 mars 2016 Reglemente för samhällsbyggnadsnämnden SAMHÄLLBYGGNADSNÄMNDENS VERKSAMHET Övergripande verksamhet 1 Samhällsbyggnadsnämnden fullgör kommunens uppgifter enligt 1.

Läs mer

Heby kommuns författningssamling

Heby kommuns författningssamling Heby kommuns författningssamling KOMMUNFULLMÄKTIGE ISSN 2000-043X HebyFS 2015:41 Infördes i författningssamlingen den 25 juni 2015 Bygg- och miljönämndens reglemente Kommunfullmäktige beslutade 1 den 17

Läs mer

REGLEMENTE för miljö- och byggnadsnämnden

REGLEMENTE för miljö- och byggnadsnämnden 1 Tillhör miljö- och byggnadsnämndens beslut 2007-04-24 115 Dnr 02/12 REGLEMENTE för miljö- och byggnadsnämnden 1. Verksamhet och ansvar 1.1 Ansvarsområde: Miljö- och byggnadsnämnden är den nämnd som enligt

Läs mer

Diagram Nyckeltal (Myndighetsnämnd)

Diagram Nyckeltal (Myndighetsnämnd) Diagram Nyckeltal (Myndighetsnämnd) Nämndens mål Nyckeltal Utfall Målvärde Måluppfyllnad Personer med funktionshinder ska ha möjlighet till ett självständigt liv i eget boende Antal bostadsanpassningar

Läs mer

REGLEMENTE FÖR MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN ANTAGET AV KOMMUNFULLMÄKTIGE , 100 MED ÄND- RING ATT GÄLLA FRÅN

REGLEMENTE FÖR MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN ANTAGET AV KOMMUNFULLMÄKTIGE , 100 MED ÄND- RING ATT GÄLLA FRÅN 1 (8) VÄSTERVIKS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING REGLEMENTE FÖR MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN ANTAGET AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 1998-10-29, 100 MED ÄND- RING 2016-05-23 95 ATT GÄLLA FRÅN 2016-06-01 NÄMNDENS VERKSAMHET

Läs mer

Författningssamling. Reglemente för socialnämnden 1(5) Sammansättning

Författningssamling. Reglemente för socialnämnden 1(5) Sammansättning 1(5) Författningssamling Antagen av kommunfullmäktige: 2014-04-24 73 Reviderad: 2014-10-30 153, 2015-09-24 116 Reglemente för socialnämnden Sammansättning 1 Socialnämnden består av elva ledamöter och elva

Läs mer

Granskning av styrning och kontroll av miljöoch hälsoskyddsarbetet

Granskning av styrning och kontroll av miljöoch hälsoskyddsarbetet Tjänsteskrivelse 1 (1) Handläggare Datum Beteckning Kommunrevisionen 2013-03-25 MISSIVSKRIVELSE Bygg- och miljönämnden, Kommunstyrelsen Kommunfullmäktige (f.k.) Granskning av styrning och kontroll av miljöoch

Läs mer

Reglemente för Bygg- och miljönämnden Gislaved-Tranemo

Reglemente för Bygg- och miljönämnden Gislaved-Tranemo Reglemente för Bygg- och miljönämnden Gislaved-Tranemo 2018-11-20 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Nämndens uppgifter... 1.1. Avgränsningen av nämndens uppgifter... 1.2. Innehållet i nämndens uppgifter... 1.3.

Läs mer

Verksamhetsplan Miljö- och byggnadsnämnden/miljökontoret

Verksamhetsplan Miljö- och byggnadsnämnden/miljökontoret Verksamhetsplan 2016 Miljö- och byggnadsnämnden/miljökontoret Köpings kommun Rapporten skriven av: Linda Eriksson och Göran Nilsson Antagen av: Miljö- och byggnadsnämnden, 2015-11-12 Innehåll Innehåll

Läs mer

Verksamhetsplan (Samhällsbyggnadsnämnden inkl. underliggande) Nämndens Mål Förvaltningens Åtagande Indikatorer Medarbetarens Åtagande Förebyggande åtgärder för att förbättra livsvillkoren (Kommunstyrelsen)

Läs mer

Reglemente för bygg- och miljönämnden

Reglemente för bygg- och miljönämnden Reglemente för bygg- och miljönämnden Antagen av kommunfullmäktige 2014-12-15, 193 Avsnitt A A1. Ansvar och rapporteringsskyldighet 1 Samtliga nämnder ska se till att deras verksamhet bedrivs i enlighet

Läs mer

Reglemente för miljönämnden

Reglemente för miljönämnden KARLSTADS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (4) Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2018-06-19 Ersätter: 2015-01-01 Gäller fr o m: 2018-07-01 Reglemente för miljönämnden Utöver det som föreskrivs

Läs mer

TILLSYNSPLAN MILJÖENHETEN 2017

TILLSYNSPLAN MILJÖENHETEN 2017 TILLSYNSPLAN MILJÖENHETEN 2017 Vision Program Policy Regler Handlingsplan Riktlinjer Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Nämnd Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Miljöbalken 3. Livsmedelslagen 4. Övrigt

Läs mer

Bygg- och miljönämnd Kommunplan

Bygg- och miljönämnd Kommunplan Bygg- och miljönämnd Kommunplan 2017-2019 BYGG- OCH MILJÖNÄMND Politisk organisation Ordförande: Jonas Sandbom (s) Vice ordförande: Kenneth Godhe (s) Mandatfördelningen i bygg- och miljönämnden under mandatperioden

Läs mer

Organisationstillhörighet 1 Avesta kommun är värdkommun och den gemensamma nämnden ingår i Avesta kommuns organisation.

Organisationstillhörighet 1 Avesta kommun är värdkommun och den gemensamma nämnden ingår i Avesta kommuns organisation. 1 Reglemente för Västmanland- Dalarna Miljö- och byggnadsnämnd Antaget av kommunfullmäktige i Avesta 2005-04-25, 39. Reviderat 2011-03-28, 21, 2012-11-26, 117. Antaget av kommunfullmäktige i Fagersta 2005-04-26,

Läs mer

Nyköpings kommuns VA-policy

Nyköpings kommuns VA-policy POLICY Dnr Nyköpings kommuns VA-policy Antagen av Dnr 2/7 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1 Inledning... 3 2 Syfte... 3 3 Utgångspunkter och principer... 3 3.1 Politiska utgångspunkter... 3 3.2

Läs mer

BYGG- OCH MILJÖNÄMNDEN Delårsrapport 2013-08-31 Prognos 2013

BYGG- OCH MILJÖNÄMNDEN Delårsrapport 2013-08-31 Prognos 2013 BYGG- OCH MILJÖNÄMNDEN Delårsrapport 2013-08-31 Prognos 2013 BYGG- OCH MILJÖNÄMND Politisk organisation Ordförande: Sven Edström (s) Vice ordförande: Mona Eriksson (s) Verksamhet Mandatfördelningen i bygg-

Läs mer

Revidering av Omsorgsnämnden reglemente avseende alkoholhandläggning

Revidering av Omsorgsnämnden reglemente avseende alkoholhandläggning STRÖMSTADS KOMMUN Kallelse/föredragningslista Sida 7 (15) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2014-04-24 Kf 36 Ks 47 Au 75 Ks/2014-0175 Revidering av Omsorgsnämnden reglemente avseende alkoholhandläggning

Läs mer

Reglemente för Miljö- och byggnämnden

Reglemente för Miljö- och byggnämnden Grästorps kommun Styrdokument Reglemente Dnr 273/2017 Reglemente för Miljö- och byggnämnden Fastställd av Kommunfullmäktige 2018-04-23, 22, uppdateras före 2022-06-30 Dokumentet finns på www.grastorp.se

Läs mer

Hur skapar man en framgångsrik dialog med näringslivet? Fredrik Berglund Avdelningen Tillväxt och samhällsbyggnad

Hur skapar man en framgångsrik dialog med näringslivet? Fredrik Berglund Avdelningen Tillväxt och samhällsbyggnad Hur skapar man en framgångsrik dialog med näringslivet? Fredrik Berglund Avdelningen Tillväxt och samhällsbyggnad Precis som med vilken annan som helst Samhällsutveckling berör företagen, bjud in till

Läs mer

Reglemente för gemensam bygg- och miljönämnd

Reglemente för gemensam bygg- och miljönämnd Reglemente för gemensam bygg- och miljönämnd 1 Allmänt Kommunallagen ger de grundläggande reglerna för ansvar och beslutanderätt i en kommun. Vissa uppgifter handhas av kommunfullmäktige, kommunstyrelsen

Läs mer

Revisionsrapport* Förstudie avseende. Miljö- och byggnämndens tillsynsverksamhet. Bodens kommun. *connected thinking. Juni 2007

Revisionsrapport* Förstudie avseende. Miljö- och byggnämndens tillsynsverksamhet. Bodens kommun. *connected thinking. Juni 2007 Revisionsrapport* Förstudie avseende Miljö- och byggnämndens tillsynsverksamhet Bodens kommun Juni 2007 Hans Forsström Certifierad kommunal revisor *connected thinking Innehållsförteckning Sida 1. Sammanfattning,

Läs mer

Samverkansnämnden miljö och bygg. Tranemo kommun och Ulricehamns kommun. Reglementet antogs , 85 av Kommunfullmäktige i Tranemo

Samverkansnämnden miljö och bygg. Tranemo kommun och Ulricehamns kommun. Reglementet antogs , 85 av Kommunfullmäktige i Tranemo REGLEMENTE Samverkansnämnden miljö och bygg Tranemo kommun och Ulricehamns kommun Reglementet antogs 2013-06-17, 85 av Kommunfullmäktige i Tranemo Reglementet antogs 2013-05-27, 101 av Kommunfullmäktige

Läs mer

Aktiviteter (Bygglov)

Aktiviteter (Bygglov) Aktiviteter (Bygglov) 0 0 17 1 1 av 19 Aktiviteter Kommunfullmäktiges All vård, skola och omsorg ska vara god och kvalitetssäkrad Personer med funktionshinder ska ha möjlighet till ett självständigt liv

Läs mer

Tillsynsarbete enligt miljöbalken, livsmedelslagen

Tillsynsarbete enligt miljöbalken, livsmedelslagen Revisionsrapport* Tillsynsarbete enligt miljöbalken, livsmedelslagen och djurskyddslagen Vaggeryds kommun Januari 2009 Markus Zackrisson *connectedthinking Innehållsförteckning 1 Inledning...1 1.1 Bakgrund...1

Läs mer

Bilaga 2. VA-policy. Karlskrona kommun WSP Environmental

Bilaga 2. VA-policy. Karlskrona kommun WSP Environmental Bilaga 2 VA-policy Karlskrona kommun 2014-01-20 WSP Environmental Konsulter inom samhällsutveckling WSP Sverige AB är ett av världens ledande analys- och teknikkonsultföretag. Vi erbjuder tjänster för

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden Plats och tid Centrumhuset, Högholmen, torsdag , kl. 08:15-13:10

Miljö- och byggnadsnämnden Plats och tid Centrumhuset, Högholmen, torsdag , kl. 08:15-13:10 1 Plats och tid Centrumhuset, Högholmen, torsdag 2019-01-24, kl. 08:15-13:10 Beslutande Anne Kolni Peter Kristensson Magnus Bylin Els-Marie Ragnar Kjell Dahlberg tjg ers 1-2 Anders Tenghede 3-18 Övriga

Läs mer

Verksamhetsplan. Bygg- och miljökontorets verksamhetsplan Dnr 2016/0075

Verksamhetsplan. Bygg- och miljökontorets verksamhetsplan Dnr 2016/0075 Verksamhetsplan 2017-02-09 Bygg- och miljökontorets verksamhetsplan 2017 Dnr 2016/0075 2 (5) INLEDNING Verksamhetsplanen är förvaltningens svar på byggnads- och miljöskyddsnämndens uppdrag till bygg- och

Läs mer

REGLEMENTE FÖR TEKNISKA MYNDIGHETSNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR TEKNISKA MYNDIGHETSNÄMNDEN REGLEMENTE FÖR TEKNISKA MYNDIGHETSNÄMNDEN Typ av dokument Reglemente Dokumentägare Kansli Beslutat av Kommunfullmäktige Giltighetstid Tills vidare Beslutsdatum 2015-06-01, 128 Version 2 Reviderad 1. Allmänna

Läs mer

Reglemente för nämnden för myndighetsutövning

Reglemente för nämnden för myndighetsutövning Utgivare: Kommunledningsförvaltningen, Kommunledningsstaben Gäller från: 1 januari 2015 Antagen: KF 120/2014 Senast reviderad: KF 121/2017, KF 95/2018, KF 14/2019 Reglemente för nämnden för myndighetsutövning

Läs mer

Miljö-, bygg- och myndighetsnämnden

Miljö-, bygg- och myndighetsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Datum 2011-03-23 Sida 1(9) Plats och tid Kommunalhuset, Hörnet, Hallsberg, kl 13.00-14.30 Beslutande Ledamöter Anne Carlqvist Fors Kari Räihä Torbjörn Linell Krister Eklund Emma Ode

Läs mer

Reglemente för stadsbyggnadsnämnden

Reglemente för stadsbyggnadsnämnden KARLSTADS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (4) Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2018-12-06 Ersätter: 2018-06-19 Gäller fr o m: 2019-01-01 Reglemente för stadsbyggnadsnämnden Utöver det som föreskrivs

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Antagen av kommunfullmäktige 2015-02-26, KF 46. Gäller från och med 2015-03-04 Reglemente för miljö- och stadsbyggnadsnämnden avseende verksamheten vid miljö- och stadsbyggnadskontoret

Läs mer

Samhällsbyggnadsnämnden Fr o m 1 juli 2014 (del av 10 gäller från 1 januari 2015)

Samhällsbyggnadsnämnden Fr o m 1 juli 2014 (del av 10 gäller från 1 januari 2015) INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 1 1 Allmänna bestämmelser... 1 2 Nämndens uppgifter... 1 3 Inom verksamhetsområdet svarar nämnden för... 2 4 Myndighetsutövning... 2 5 Registeransvar... 2 6

Läs mer

Reglemente för Miljö- och byggnämnden. Fastställt av kommunfullmäktige , 36

Reglemente för Miljö- och byggnämnden. Fastställt av kommunfullmäktige , 36 Reglemente för Miljö- och byggnämnden Fastställt av kommunfullmäktige 2017-06-19, 36 2 (5) Innehållsförteckning Inledning... 3 Miljö- och byggnämndens uppgifter... 3 Verksamhetsområden... 3 Ansvar och

Läs mer

REGLEMENTE FÖR MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN FÖRFATTNINGSSAMLING Nr R 9 1 (6) REGLEMENTE FÖR MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Fastställt av kommunfullmäktige 2017-06-12 103 Reviderad av kommunfullmäktige 2017-10-30 149 Reviderad av kommunfullmäktige 2017-11-27

Läs mer

REGLEMENTE FÖR MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN 1 (6) REGLEMENTE FÖR MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Miljö- och byggnadsnämndens behörighet mm 1 Nämndens behörighet och uppgifter Miljö- och byggnadsnämnden skall enligt miljöbalken och lagen med särskilda

Läs mer

Riktlinjer för intern kontroll. Antagen av Kf 77/2017

Riktlinjer för intern kontroll. Antagen av Kf 77/2017 Riktlinjer för intern kontroll Antagen av Kf 77/2017 Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2017-10-26, 77 Diarienummer: 2017/351 00 För revidering ansvarar: Staben För eventuell uppföljning ansvarar:

Läs mer

STOPP Små avlopp. STOPP Lantbruk

STOPP Små avlopp. STOPP Lantbruk MILJÖ- FOKUS STOPP Små avlopp Rebecca Enroth miljöinspektör STOPP Lantbruk SANT Översvämningskartering STOPP Små avlopp www.viss.lansstyrelsen.se Större avlopp Lantbruk Vattenkvaliteten ska klara gränserna

Läs mer

Koppling mellan nationella miljömål och regionala mål Tommy Persson Länsstyrelsen Skåne

Koppling mellan nationella miljömål och regionala mål Tommy Persson Länsstyrelsen Skåne Koppling mellan nationella miljömål och regionala mål Tommy Persson Länsstyrelsen Skåne Generationsmålet för Sveriges miljöpolitik Det övergripande målet för miljöpolitiken är att till nästa generation

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2019 Miljö- och byggnämnden. Framtagen av: Anna Stenlöf Datum: Version: 1.0 Diarienummer: 2018/0881-9

VERKSAMHETSPLAN 2019 Miljö- och byggnämnden. Framtagen av: Anna Stenlöf Datum: Version: 1.0 Diarienummer: 2018/0881-9 1 VERKSAMHETSPLAN Miljö- och byggnämnden Framtagen av: Anna Stenlöf Datum: -03-13 Version: 1.0 Diarienummer: /0881-9 Verksamhetsplan 2(9) Innehåll 1. Nämndens grunduppdrag... 3 2. Verksamhetsbeskrivning...

Läs mer

Verksamhetsplan SOCIALNÄMNDEN 2012-2015. Antagen av kommunfullmäktige 2011-12-19 85

Verksamhetsplan SOCIALNÄMNDEN 2012-2015. Antagen av kommunfullmäktige 2011-12-19 85 Verksamhetsplan SOCIALNÄMNDEN 2012-2015 Antagen av kommunfullmäktige 2011-12-19 85 Verksamhetsplan Sidan 2 Innehållsförteckning Inledning... 3 Nationella förutsättningar... 3 Vägledande principer... 3

Läs mer

Byggnadsnämnden upprättar förslag till detaljplaner och områdesbestämmelser samt lämnar planbesked enligt 5 kap. 2 plan- och bygglagen.

Byggnadsnämnden upprättar förslag till detaljplaner och områdesbestämmelser samt lämnar planbesked enligt 5 kap. 2 plan- och bygglagen. REGLEMENTE FÖR BYGGNADSNÄMNDEN I LUND Antaget av kommunfullmäktige den 28 april 2011, 62 Ändrat av kommunfullmäktige den 29 augusti 2013, 116 samt den 24 september 2015, 173. Uppdrag och verksamhet 1 Byggnadsnämnden

Läs mer