Byggnads- och trafiknämnd

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Byggnads- och trafiknämnd"

Transkript

1 Nämnd: Ordförande: Verksamhetsområde: Förvaltning: Förvaltningschef: Byggnads- och trafiknämnd Zaine Andersson Tekniskt kontor Svante Modén Bokslut 2013 Budget 2014 Budget 2015 Personalkostnader Övrig extern kostnad Kapitalkostnad Övrig intern kostnad Summa kostnader Externa intäkter Interna intäkter Summa intäkter Nettokostnad Ram Avvikelse 0 Fördelning per kostnadsställe Bokslut 2013 Budget 2014 Budget 2015 Byggnadsnämnd Personalkostnader Övriga kostn.myndighetsutövning Bygglovsintäkter Översiktsplanering Detaljplanering Kartverksamhet Trafiksäkerhet Totalt

2 MÅLBESKRIVNING Långsiktiga mål Byggnadsnämnden har som mål att i all verksamhet erbjuda en hög servicegrad för både privatpersoner och företagare. Tydlig information om gällande regler ska ges och det ska vara enkelt att komma i kontakt med plan- och byggenheten för rådgivning. I övrigt ska ärenden kunna avgöras snabbt utan att kvaliteten på arbetet blir lidande. Plan- och byggenheten har idag i jämförelser med andra kommuner förhållandevis korta handläggningstider och det är enkelt för kommuninvånarna att få personlig kontakt med respektive handläggare. För att rationalisera ansökningsprocessen och därmed underlätta för både plan- och byggenhetens tjänstemän och kommuninvånarna, bör det inom en snar framtid införas möjlighet att söka bygglov via internet. Digitalisering av byggnadsnämndens arkiv är ytterligare ett medel för att förenkla ärendehandläggningen, likaså införande av ett för verksamheten anpassat verksamhetssystem. Resurser måste också finnas så att den lagstadgade tillsynen av bland annat enkelt avhjälpta hinder och OVK kan uträttas. Detta är nödvändigt för att fastigheter och allmänna platser i kommunen blir tillgängliga för alla och i övrigt uppfyller uppställda tekniska krav. Byggnadsnämnden har i sitt arbete med fysisk planering målsättningen att skapa förutsättningar för bra bostads-, företags-, trafik- och rekreationsmiljöer samt möjlighet till en bra service. Det är vidare viktigt att byggnadsnämnden tillsammans med övriga enheter i kommunen och privata intressenter förbereder mark för bostads- och industribebyggelser genom detaljplaneläggningar. Ett av byggnadsnämndens långsiktiga mål är att upprätthålla en god kvalitet på kommunens primärkarta, samt att till Lantmäteriet utföra uppgifter som syftar till att hålla fastighetskartan uppdaterad. Bra kartmaterial är en förutsättning för inte bara byggnadsnämndens, miljönämndens och tekniska kontorets arbete utan kan även vara till stor nytta för andra förvaltningar inom kommunen. Byggnadsnämnden, tillika kommunens trafiknämnd, ska verka för en god trafikmiljö samt en god trafiksäkerhet. I samtliga verksamhetsområden ska nämnden verka för att en hållbar ekologisk samhällsutveckling uppnås i kommunen, att en god stads- och landskapsmiljö upprätthålls samt att kulturmiljöer bevaras. Kortsiktiga mål - Arbetet med att ta fram en detaljplan ska kunna påbörjas omgående efter att byggnadsnämnden lämnat positivt planbesked. Arbetet ska bedrivas så att ett planarbete enligt normalt förfarande ska kunna vinna laga kraft inom ett år, med ett enkelt planförfarande bör denna tid kunna halveras. - För att kunna möjliggöra byggnation av centrumnära bostäder, ska representanter från byggnadsnämnden vara delaktiga i anvisning av lämplig mark och upprättande av för ändamålet nya detaljplaner. - Att påbörja arbetet med den kommunövergripande översiktsplanen under 2015.

3 Bygglov etc. - Ansökningar om bygglov och anmälan ska behandlas inom sex veckor (ska jämföras med de tio veckor som är lagstadgade enligt PBL). - Information om gällande regler ska regelbundet ske via hemsidan och Habonytt Tillsyn - Utveckla den juridiska kompetensen inom tillsynsområdet - Skapa rutiner för tillsynsarbete avseende enkelt avhjälpta hinder - Bedriva kontinuerlig tillsyn avseende obligatorisk ventilationskontroll Kartverksamhet - Uppdatera primärkartan för två av de mindre tätorterna i kommunen under 2015 Trafik - Upprätta det trafiksäkerhetsprogram som byggnadsnämnden uppmanas att ta fram enligt kommunens handlingsprogram för brott, olyckor och kriser VERKSAMHETSBESKRIVNING Bemanning Verksamheten bedrivs idag utan egen förvaltning, men sex personer är anställda av tekniska kontoret för att fullgöra byggnadsnämndens uppgifter. Under 2015 kommer bemanningen vara reducerad på grund av partiell föräldraledighet och 40 procentig utlåning av tjänsteman till annan enhet. Bemanningen kommer därför att uppgå till 5,0 tjänster. Ärenden gällande Lokala trafikföreskrifter, parkeringstillstånd och gatuutformning handläggs av personal på gata-/parkenheten. Ansvarsområden Upprättande av översiktsplan med fördjupningar och tillägg. I detta arbete behövs vanligtvis hjälp från utomstående konsulter för olika utredningar men i övrigt bedrivs arbetet av egna tjänstemän på plan- och byggenheten. Upprättande av detaljplaner. Detta arbete bedrivs av tjänstemän på plan- och byggenheten men för vissa utredningar etc. krävs konsultarbete. Verksamheten ska till stor del vara avgiftsfinansierad. Handläggning av bygglov och anmälan innefattar bland annat granskning av ansökningar, beslut, bevakning av olovligt byggande och arkivering. Verksamheten sköts uteslutande av enhetens tjänstemän och ska vara avgiftsfinansierad. Prövning av strandskyddsdispenser och tillsyn över att reglerna om strandskydd efterlevs. Kart- och mätverksamhet innefattar ajourhållning av kommunens primärkartor. Enheten arbetar även med adressättning och förser regelbundet Lantmäteriet med uppgifter. Inmätningar av byggnader etc. görs av inhyrd konsult. Besluta om lokala trafikföreskrifter samt i övrigt verka för en bättre trafiksäkerhet. I detta arbete deltar främst tjänstemän från gata/va-enheten. Tillsyn över enkelt avhjälpta hinder, OVK samt funktionskontroll av hissar ska utföras av nämndens tjänstemän.

4 Taxa För byggnadsnämndens verksamhet finns en plan- och bygglovstaxa vilken antogs av kommunfullmäktige inför år Byggnadsnämnden anser att denna taxa tills vidare ska vara oförändrad, dock sker förändring av avgifterna parallellt med att prisbasbeloppet ändras för varje år. KONSEKVENSBESKRIVNING AV BUDGET 2015 Då större delen av nämndens verksamhet är direkt beroende av byggkonjunkturen och marknaden är den svår att planera. Budgeten för år 2015 är satt utifrån antagandet att byggnationen i kommunen fortsätter i ungefär samma takt som föregående år. Från 2014 och framåt har enhetschefens hela lön lagts direkt under byggnadsnämndens budget och samtliga lönekostnader har lagts ut proportionerligt på nämndens olika verksamhetsområden (ID). Likaså belastar overheadkostnader byggnadsnämndens budget istället för tekniska kontorets. ID 2901: Nämndens möten bedöms att fortsätta som planerat. ID 2902: Bostadsbyggandet förväntas till största del ske på östra delen av Bränninge Ängar. Möjligtvis kan byggnation påbörjas på Västra Solhöjden och Södra Bränninge i slutet av året. Bygglovansökningar för byggnation på nytillkomna tomter på Domsand kan inkomma under Bostadsbyggandet på landsbygden förväntas vara lika frekvent som tidigare år. Personalkostnaderna bedöms bli lägre än 2014 framförallt på grund av utlåning av tjänsteman till annan enhet. ID 2903: Den översiktliga planeringen i kommunen måste bedrivas med god framförhållning för att snabbt kunna möta förändringar i efterfrågan på mark, utbyggnadsriktningar, detaljplaner m.m. Arbetet med att ta fram en ny översiktsplan kommer att påbörjas Arbetet kommer till största del utföras av tjänstemän på plan- och byggenheten, men medel har satts av för externa utredningar som kommer att behövas. ID 2904: Arbetet med att ta fram nya detaljplaner kommer troligtvis fortsätta med samma omfattning som de senaste åren. De kommunalt initierade planerna kommer på ett tydligare sätt interndebiteras. ID 2905: Det är av stor vikt att kommunens primärkarta hålls uppdaterad och budgeten för år 2015 medger att ajourhållning av primärkartan för Habo tätort kan fortsätta i normal takt samt att kartan för två mindre tätorter uppdateras. ID 2910: Enligt kommunens handlingsplan för brott, olyckor och kriser uppmanas byggnadsnämnden att ta fram ett trafiksäkerhetsprogram. Medel för detta program fanns med i 2014 års budget. Bedömningen nu är dock att det är möjligt för kommunens tjänstemän att själva ta fram detta program. Budgeten för 2015 minskas med motsvarande kostnader.

5 FRAMTIDEN HOT/MÖJLIGHETER Hot: Om översiktsplanering inte görs i den takt som Habo kommun utvecklas kan detta leda till att strategiskt viktiga beslut blir fel. Om initiativen till upprättande av nya detaljplaner minskar medför detta att intäkter för finansiering av tjänsten för fysisk planerare begränsas. Möjligheter: Om antalet detaljplaner som skall upprättas minskar kan den övergripande samhällsplaneringen prioriteras med t.ex. översyn av översiktsplanen och aktualisering för de fördjupade översiktsplaner för tätorterna. Det finns även möjlighet att vid arbetsbrist sälja tjänster till andra enheter på tekniska kontoret. Kartverksamhet Hot: Om nämnden inte får ökade medel för ajourhållning kommer man inte kunna uppnå god kvalitet på kartmaterial i de mindre tätorterna. Ajourhållningsnivån för primärkartan i Habo tätort får inte försämras eftersom man då riskerar att tappa den goda kartkvalitet som nu finns. Möjligheter: Ett uppdaterat kartmaterial ger möjligheter till att ta beslut som är korrekta och ökar också möjligheten till korta handläggningstider. Bygglov Hot: Byggandet är mycket beroende av det samhällsekonomiska läget avseende bland annat ränteläget och bankernas lånekrav. Om räntan stiger, den egna insatsen för att låna pengar ökar eller om världsekonomin faller så kommer det att påverka antalet bygglovsansökningar. För byggnadsnämndens verksamhet skulle det leda till lägre bygglovsintäkter. Arkivet för bygglovsärenden börjar bli fullt och en utökning av arkivytan fordras. Istället för detta bör modern teknik för arkivering tillämpas. Likaså bör möjligheten att söka bygglov på nätet inom en snar framtid införas för att utöka servicen för kommuninvånarna och rationalisera arbetet för plan- och byggenheten. Minskningen av personalstyrkan genom partiell utlåning av tjänsteman till annan enhet hotar att förlänga handläggningstider och försämra service för invånarna. Möjligheter: Om antalet bygglov och anmälningar skulle minska skulle det innebära att tjänstemännen kan fördjupa sig mer i lagstiftningen och de regelverk som styr verksamheten. Kvaliteten skulle höjas och kommuninvånarna skulle kunna få bättre rådgivning vid bygglovsoch anmälningsärenden. Ett mindre antal bygglovsärenden skulle också innebära att tjänstemännen kan arbeta mer med andra delar av nämndens ansvarsområden, t.ex. jobba för att vi får en tillgänglig kommun för alla genom tillsyn av enkelt avhjälpta hinder. Om byggnadsnämndens arkiv digitaliseras kommer handläggningen av ärenden och övrig service effektiviseras. Det kommer dessutom leda till att nämndens arkiv inte kommer att behöva utökas. Nyckeltal Bokslut 2013 Budget 2014 Budget 2015 Antal bygglov Antal anmälan

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Byggnadsnämnden Sammanträdesdatum 2013-09-12 Innehållsförteckning Ärende Sida 74 Budget 2013 - tertialavstämning 2... 164 75 Budget 2014... 165 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Byggnadsnämnden

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Byggnadsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Byggnadsnämnden 2012-09-06 144 Innehållsförteckning Ärende 79 Strandskyddsdispens för uppförande av stall, Munkaskog 1:29... 146 80 Olovligt byggande, X... 148 81 Förhandsbesked för nybyggnad av 4 enbostadshus, Domneberg

Läs mer

Vision centrumutveckling

Vision centrumutveckling Vision centrumutveckling Habo kommun Antagandehandling 2013-11-28 1. Bakgrund Bostadsförsörjningsplan blir en centrumutvecklingsplan År 2010 beslutade kommunstyrelsen i Habo att kommunen skulle ta fram

Läs mer

Yttrande över Handlingsplan för förskole- och skolplatser , UBN 2011/86-610

Yttrande över Handlingsplan för förskole- och skolplatser , UBN 2011/86-610 2013-09-03 1 (5) FÖRSLAG TILL YTTRANDE MSN 2013/88-219 Utbildningsnämnden Yttrande över Handlingsplan för förskole- och skolplatser 2014-2022, UBN 2011/86-610 Sammanfattning Miljö- och stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDENS

PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDENS 1 PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDENS Antaget av kommunfullmäktige 2008-06-18, 16 2009-09-23 69 1 2 Allmänt Utöver det som föreskrivs i kommunallagen om kommunal nämnd och dess verksamhet samt annan lagstiftning

Läs mer

Reglemente för stadsbyggnadsnämnden Ingår i Allmänna bestämmelser och reglementen för Jönköpings kommuns nämnder

Reglemente för stadsbyggnadsnämnden Ingår i Allmänna bestämmelser och reglementen för Jönköpings kommuns nämnder Reglemente för stadsbyggnadsnämnden Ks 2010:518 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Reglemente för stadsbyggnadsnämnden Ingår i Allmänna bestämmelser och reglementen för Jönköpings

Läs mer

Byggnadsnämnden. Nämndplan 2012 2011-10-13

Byggnadsnämnden. Nämndplan 2012 2011-10-13 Byggnadsnämnden Nämndplan 2012 2011-10-13 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING 3 2. VERKSAMHETSBESKRIVNING 3 2.1 Omvärldsanalys 3 2.2 Personal 4 2.3 Ekonomi 4 2.4 Väsentliga verksamhetsförändringar 5 2.5

Läs mer

REGLEMENTE FÖR STADSBYGGNADSNÄMNDEN I JÖNKÖPINGS KOMMUN (antaget av kommunfullmäktige , 19)

REGLEMENTE FÖR STADSBYGGNADSNÄMNDEN I JÖNKÖPINGS KOMMUN (antaget av kommunfullmäktige , 19) REGLEMENTE FÖR STADSBYGGNADSNÄMNDEN I JÖNKÖPINGS KOMMUN (antaget av kommunfullmäktige 2016-01-28, 19) Stadsbyggnadsnämnden i Jönköpings kommun fullgör kommunens uppgifter inom plan- och byggnadsväsendet

Läs mer

Bygg- och miljönämnden

Bygg- och miljönämnden Bygg- och miljönämnden Ordförande: Annika Eklund Ansvarig tjänsteman: Göran Hansson Ekonomiskt utfall nettokostnader Verksamhet Bokslut 2017 Budget 2018 Bokslut 2018 Avvikelse Bygg-och miljönämnden 5 723,9

Läs mer

Verksamhetsplan Miljö- och byggnadsnämnden

Verksamhetsplan Miljö- och byggnadsnämnden Verksamhetsplan Miljö- och byggnadsnämnden 2012-2015 171 Antagen av kommunfullmäktige 2011-12-19 85 Verksamhetsplan Sidan 1 (7) Innehållsförteckning Inledning... 2 Vägen till visionen... 2 Nationella förutsättningar...

Läs mer

ÅRSREDOVISNING. Plan- och byggnadsnämnden

ÅRSREDOVISNING. Plan- och byggnadsnämnden ÅRSREDOVISNING 2009 Plan- och byggnadsnämnden 1 Plan- och byggnadsnämnden Verksamhet Uppföljning av uppdrag Huvudverksamhet: Bygglov och detaljplaner Grunduppdrag Plan- och byggnadsnämnden ska svara för

Läs mer

Dnr 26/2014-041. Budget 2015. Fastställd av förbundsdirektionen den 15 oktober 2014, 89 2014-10-01

Dnr 26/2014-041. Budget 2015. Fastställd av förbundsdirektionen den 15 oktober 2014, 89 2014-10-01 Dnr 26/2014-041 Budget 2015 Fastställd av förbundsdirektionen den 15 oktober 2014, 89 2014-10-01 Innehåll 1 Förbundets uppdrag och verksamhet 5 1.1 Uppdrag... 5 1.2 Verksamhet... 5 Förbundsdirektionen...

Läs mer

Utöver det som föreskrivs i Kommunallagen och i kommunens allmänna stadga gäller bestämmelserna i detta reglemente.

Utöver det som föreskrivs i Kommunallagen och i kommunens allmänna stadga gäller bestämmelserna i detta reglemente. Sida 1/5 Reglemente för Byggnadsnämnden Utöver det som föreskrivs i Kommunallagen och i kommunens allmänna stadga gäller bestämmelserna i detta reglemente. 1 VERKSAMHETSOMRÅDE Huvudarbetsuppgifter Byggnadsnämnden

Läs mer

Dnr 46/ Budget Fastställd av förbundsdirektionen den 17 oktober 2012,

Dnr 46/ Budget Fastställd av förbundsdirektionen den 17 oktober 2012, Dnr 46/2012-041 Budget 2013 Fastställd av förbundsdirektionen den 17 oktober 2012, 98 2012-10-05 Innehåll 1 Förbundets uppdrag och verksamhet 5 1.1 Uppdrag... 5 1.2 Verksamhet... 5 Direktionen... 5 Central

Läs mer

Kort beskrivning av GIS:

Kort beskrivning av GIS: 1 Kort beskrivning av GIS: Geografiska Informations System, GIS, är datorbaserade system för insamling, lagring, bearbetning, analyser och presentation av geografiska data, d.v.s. information som kan kopplas

Läs mer

taxa modell plan policy program regel riktlinje rutin strategi Taxa för planbesked, planprogram, detaljplan och områdesbestämmelser ...

taxa modell plan policy program regel riktlinje rutin strategi Taxa för planbesked, planprogram, detaljplan och områdesbestämmelser ... modell plan policy program regel riktlinje rutin taxa Taxa för planbesked, planprogram, detaljplan och områdesbestämmelser strategi............................ Beslutat av: Kommunfullmäktige Beslutandedatum:

Läs mer

1 Information till nämnden MBN 15/30. 2 Ekonomisk uppföljning för miljö- och byggnadsnämnden efter oktober 2015

1 Information till nämnden MBN 15/30. 2 Ekonomisk uppföljning för miljö- och byggnadsnämnden efter oktober 2015 MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2015-11-24 PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, tisdag 24 november 2015, 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE Val av protokolljusterare DNR 1

Läs mer

Dnr 24/ Budget Fastställd av förbundsdirektionen den 19 oktober 2017,

Dnr 24/ Budget Fastställd av förbundsdirektionen den 19 oktober 2017, Dnr 24/2017-041 Budget 2018 Fastställd av förbundsdirektionen den 19 oktober 2017, 105 2017-10-11 Innehåll 1 Förbundets uppdrag och verksamhet 5 1.1 Uppdrag... 5 1.2 Verksamhet... 5 Förbundsdirektionen...

Läs mer

Byggnadsnämnden. Nämndplan 2013 2012-10-04

Byggnadsnämnden. Nämndplan 2013 2012-10-04 Byggnadsnämnden Nämndplan 2013 2012-10-04 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING 3 2. VERKSAMHETSBESKRIVNING 3 2.1 Omvärldsanalys 3 2.2 Personal 4 2.3 Ekonomi 4 2.4 Väsentliga verksamhetsförändringar 5 2.5

Läs mer

Uppdragshandling. Bygg- och miljönämnden 2017

Uppdragshandling. Bygg- och miljönämnden 2017 Uppdragshandling Bygg- och miljönämnden 1 Innehållsförteckning 1 UPPDRAG...3 1.1 Uppgift... 3 1.2 Profil... 4 1.3 Mål och satsningar... 5 2 Fördjupad information om mått...6 2 1 UPPDRAG Bredvid måtten

Läs mer

Uppdragshandling 2016

Uppdragshandling 2016 -07-04 Uppdragshandling Bygg- och miljönämnden 1 -07-04 Innehållsförteckning 1 UPPDRAG...3 1.1 Uppgift... 3 1.2 Profil... 5 1.3 Mål och satsningar... 5 2 Fördjupad information om mått...6 2 -07-04 1 UPPDRAG

Läs mer

Välkomna! Seminarium om nya förvaltningslagen, tillgänglighet i lov- och byggprocessen och moderniseringen av Boverkets byggregler

Välkomna! Seminarium om nya förvaltningslagen, tillgänglighet i lov- och byggprocessen och moderniseringen av Boverkets byggregler Välkomna! Seminarium om nya förvaltningslagen, tillgänglighet i lov- och byggprocessen och moderniseringen av Boverkets byggregler 2018-05-30 1 Dagordning 9.30-9.45 Välkommen! Kajsa Reimers, koordinator

Läs mer

Reglemente för Miljö- och byggnämnden. Fastställt av kommunfullmäktige , 36

Reglemente för Miljö- och byggnämnden. Fastställt av kommunfullmäktige , 36 Reglemente för Miljö- och byggnämnden Fastställt av kommunfullmäktige 2017-06-19, 36 2 (5) Innehållsförteckning Inledning... 3 Miljö- och byggnämndens uppgifter... 3 Verksamhetsområden... 3 Ansvar och

Läs mer

Upphävande av byggnadsplan för Ebbarp 1:18 m. fl.

Upphävande av byggnadsplan för Ebbarp 1:18 m. fl. Upphävande av byggnadsplan för Ebbarp 1:18 m. fl. Habo kommun Plan- och genomförandebeskrivning 2014-10-09 Upphävd av byggnadsnämnden 2014-10-09, 86 Laga kraft 2014-11-08 2 Plan- och genomförandebeskrivning

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2017 Miljö- och byggnämnden. Framtagen av: Anna Stenlöf Datum: Version: 1.0 Diarienummer: 2016/1280-4

VERKSAMHETSPLAN 2017 Miljö- och byggnämnden. Framtagen av: Anna Stenlöf Datum: Version: 1.0 Diarienummer: 2016/1280-4 1 VERKSAMHETSPLAN 2017 Miljö- och byggnämnden Framtagen av: Anna Stenlöf Datum: 2017-01-31 Version: 1.0 Diarienummer: 2016/1280-4 2(8) Innehåll 1. Nämndens grunduppdrag... 3 2. Verksamhetsbeskrivning...

Läs mer

Aktiviteter (Bygglov)

Aktiviteter (Bygglov) Aktiviteter (Bygglov) 0 0 17 1 1 av 19 Aktiviteter Kommunfullmäktiges All vård, skola och omsorg ska vara god och kvalitetssäkrad Personer med funktionshinder ska ha möjlighet till ett självständigt liv

Läs mer

Bygglovshantering. Krokoms kommun. Revisionsrapport. Datum Maj-Britt Åkerström Certifierad kommunal revisor

Bygglovshantering. Krokoms kommun. Revisionsrapport. Datum Maj-Britt Åkerström Certifierad kommunal revisor Bygglovshantering Krokoms kommun Revisionsrapport Datum 11-03-09 Maj-Britt Åkerström Certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning 1 SAMMANFATTNING MED REVISIONELL BEÖDMNING... 3 2 INLEDNING... 4 2.1

Läs mer

FÖR EN HÅLLBAR UTVECKLING

FÖR EN HÅLLBAR UTVECKLING OCKELBO SANDVIKEN HOFORS FÖR EN HÅLLBAR UTVECKLING Trafik På Västra Gästriklands samhällsbyggnadsförvaltning arbetar vi för en god trafiksäkerhet på våra kommunala gator, dessa frågor är en del av plan-

Läs mer

Mål och budget

Mål och budget Bilaga 1 Mål och budget 2016-2018 Myndighetsnämnden 2015-04-17 Rev. 2015-05-07 1 Ordförande: Göran Pettersson (S) Förvaltningschef: Stefan Larsson Sammanfattning År 2016 Under 2016 kommer verksamheten

Läs mer

Detaljplan för del av Habo Bränninge 1:2 m fl Västra Solhöjden och Södra Bränninge

Detaljplan för del av Habo Bränninge 1:2 m fl Västra Solhöjden och Södra Bränninge Detaljplan för del av Habo Bränninge 1:2 m fl Västra Solhöjden och Södra Bränninge - genomförandebeskrivning Antagandehandling Antagen 2012-09-27 September 2012 Laga kraft 2012-10-22 Genomförandetid utgår

Läs mer

PM Underlag till beslut om aktualisering av Kungsbacka översiktsplan Kungsbacka

PM Underlag till beslut om aktualisering av Kungsbacka översiktsplan Kungsbacka PM Underlag till beslut om aktualisering av Kungsbacka översiktsplan 2006 Kungsbacka 2018-10-03 1 Inledning Aktualiseringen avser översiktsplanen för Kungsbacka kommun, här kallad ÖP06. Översiktsplanen

Läs mer

Ekonomipolicyn definierar principerna för hanteringen av ekonomistyrning och redovisning i Skövde kommun.

Ekonomipolicyn definierar principerna för hanteringen av ekonomistyrning och redovisning i Skövde kommun. Innehåll Inledning... 3 Syfte med ekonomipolicyn... 3 Ekonomi- och verksamhetsstyrning... 3 Anslagsbindningsnivå... 4 Kommunfullmäktige... 4 Kommunstyrelsen... 4 Nämnden... 5 Resultatenhet... 5 Balansräkningsenhet...

Läs mer

STRATEGI FÖR MARKFÖRSÖRJNINGEN I GISLAVEDS KOMMUN

STRATEGI FÖR MARKFÖRSÖRJNINGEN I GISLAVEDS KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige den 15 december 2011, 171 1/7 Strategi för Gislaveds kommuns markförsörjning STRATEGI FÖR MARKFÖRSÖRJNINGEN I GISLAVEDS KOMMUN Rätt mark på rätt plats MARKFÖRSÖRJNING MARKFÖRVÄRV

Läs mer

Mål och budget 2015-2017

Mål och budget 2015-2017 Bilaga 1 Mål och budget 2015-2017 Myndighetsnämnden 2014-09-04 Rev. 2014-09-08 1 Ordförande: Matz Ericson (S) Förvaltningschef: Stefan Larsson Sammanfattning År 2015 Karlskoga och Storfors kommuner har

Läs mer

PLANKOSTNADSPRINCIP FÖR

PLANKOSTNADSPRINCIP FÖR FÖRSLAG TILL PLANKOSTNADSPRINCIP FÖR VÄSTERVIKS KOMMUN Kommunledningskontoret 2007-10-25 INNEHÅLL Bakgrund. 2 Allmänt om plankostnader....3 Hur mycket kostar en detaljplan?....... 3 Hur kan kostnaden tas

Läs mer

Innehåll sid 2(8)

Innehåll sid 2(8) Miljö- och bygglovsnämnden Förslag till MÅL och BUDGET 2014 2013-04-17 sid 2(8) Innehåll INLEDNING... 3 ANSVARSOMRÅDE... 3 VERKSAMHETSBESKRIVNING... 3 INRIKTNINGSMÅL, EFFEKTMÅL, PLANERAD PRODUKTION, NYCKELTAL

Läs mer

Boverket Plan- och bygglagen

Boverket Plan- och bygglagen Boverket Plan- och bygglagen Innehållsförteckning 3 Detaljplan 4 Vad är en detaljplan? 5 Hur används en detaljplan? 6 Intervju med Lennart Bohlin 7 Vad är syftet med en detaljplan? 8 Vad är nyttan med

Läs mer

Vad Är En. Detaljplan? Samhällsbygnadskontoret Laholm

Vad Är En. Detaljplan? Samhällsbygnadskontoret Laholm Vad Är En Detaljplan? Samhällsbygnadskontoret 312 80 Laholm 0430-150 00 miljo.byggnadsnamnden@laholm.se www.laholm.se VAD Ä R E N D E TAL J P L AN? En detaljplan är ett juridiskt bindande dokument som

Läs mer

samhällsbyggnadsnämnden

samhällsbyggnadsnämnden Dokumenttyp och beslutsinstans Reglemente Dokumentansvarig Kommunjurist Dokumentnamn Dokumentet gäller för Samhällsbyggnadsnämnden Fastställd/Upprättad KF 2018-12-13, 203 Giltig till och med Tillsvidare

Läs mer

Uppdragshandling. Bygg- och miljönämnden 2018

Uppdragshandling. Bygg- och miljönämnden 2018 Uppdragshandling Bygg- och miljönämnden 1 Innehållsförteckning 1 UPPDRAG...3 1.1 Uppgift... 3 1.2 Profil... 5 1.3 Mål och satsningar... 5 2 Fördjupad information om mått...7 2 1 UPPDRAG Bredvid måtten

Läs mer

Ansökan om strandskyddsdispens enligt 7 kap 18 miljöbalken

Ansökan om strandskyddsdispens enligt 7 kap 18 miljöbalken Sida 1 av 4 Ansökan om strandskyddsdispens enligt 7 kap 18 miljöbalken Ansökan insändes till: Öckerö kommun Plan-, bygg- och miljöenheten 475 80 ÖCKERÖ Sökande Namn Adress Telefonnummer E-postadress Personnummer

Läs mer

PBL-tillsyn Behov av krav på tillsynsplan? Kajsa Reimers

PBL-tillsyn Behov av krav på tillsynsplan? Kajsa Reimers PBL-tillsyn Behov av krav på tillsynsplan? Kajsa Reimers Regeringsuppdrag till Boverket Boverket ska göra en bedömning av behovet av att införa krav på tillsynsplan för byggnadsnämnderna motsvarande vad

Läs mer

Motion av Simon Alm (SD) om att förbättra bygglovsprocessen i Uppsala kommun

Motion av Simon Alm (SD) om att förbättra bygglovsprocessen i Uppsala kommun KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Davidsson Per (KLK) Blomberg Christian (SBF) Datum 2016-08-10 Diarienummer KSN-2016-0244 Kommunstyrelsen Motion av Simon Alm (SD) om att förbättra bygglovsprocessen i

Läs mer

Tillsynsplan Byggenheten Lomma kommun

Tillsynsplan Byggenheten Lomma kommun Tillsynsplan Byggenheten Lomma kommun Inledning Miljö - och byggnadsnämnden ansvarar för frågor om lov, besked och tillsyn enligt plan -och bygglagen. Miljö- och byggnadsnämnden ska verka för en god byggnadskultur

Läs mer

EKERÖ KOMMUN Nummer: 20:1 Blad:1(7) Kommunal författningssamling Utg: jan 2019 Ers: dec 2011

EKERÖ KOMMUN Nummer: 20:1 Blad:1(7) Kommunal författningssamling Utg: jan 2019 Ers: dec 2011 REGLEMENTE FÖR BYGGNADSNÄMNDEN Verksamhetsområde 1 Byggnadsnämnden ska Beträffande plan- och byggnadsväsendet m m 1. fullgöra kommunens uppgifter enligt Plan- och bygglagen (PBL), 2. utarbeta och hantera

Läs mer

Svante Andrén, förvaltningschef Ann-Louise Hedberg, sekreterare ANSLAG/BEVIS. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Svante Andrén, förvaltningschef Ann-Louise Hedberg, sekreterare ANSLAG/BEVIS. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Byggnadsnämnden 2011-03-01 1 Plats och tid Kommunkontoret tisdagen den 1 mars 2011 kl. 17.00-19.40 Beslutande Per-Olof Qvick (m), ordförande Janeric Dahlin (fp) Annica Henrysson (c) Gunnel Johansson (s)

Läs mer

PLANTAXA. Ersätter tabell 7 och 8 i Plan- och bygglovstaxa för Piteå kommun, antagen Antagen av kommunfullmäktige

PLANTAXA. Ersätter tabell 7 och 8 i Plan- och bygglovstaxa för Piteå kommun, antagen Antagen av kommunfullmäktige Ersätter tabell 7 och 8 i Plan- och bygglovstaxa för Piteå kommun, antagen 2011-05-16. Antagen av kommunfullmäktige -09-28 1 (6) INNEHÅLLSFÖRTECKNING sid. 1. INLEDANDE BESTÄMMELSER 2 2. ALLMÄNNA BESTÄMMELSER

Läs mer

Granskning av internkontroll beträffande tillsynsplan och fakturering i Marks kommun

Granskning av internkontroll beträffande tillsynsplan och fakturering i Marks kommun Revisionsrapport Granskning av internkontroll beträffande tillsynsplan och fakturering i Marks kommun 2010-08-25 Erland Gustafsson Certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...

Läs mer

Program för utredningsområdet i Marielund, Uppsala kommun

Program för utredningsområdet i Marielund, Uppsala kommun KONTORET FÖR SAMHÄLLSUTVECKLING Handläggare Datum Diarienummer Anneli Sundin 2012-03-13 2012/20202-1 Plan- och byggnadsnämnden Tjänsteskrivelse Programuppdrag Program för utredningsområdet i Marielund,

Läs mer

Uppsökande verksamhet på landsbygden, svar på motion (V)

Uppsökande verksamhet på landsbygden, svar på motion (V) Tjänsteskrivelse 1 (5) Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen Marianne Cedervall 2018-11-21 Dnr SBN 2018-629 Dnr KS 2018-552 Samhällsbyggnadsnämnden Uppsökande verksamhet på landsbygden, svar på motion

Läs mer

Reglemente för Byggnadsnämnden

Reglemente för Byggnadsnämnden Nummer: 20:1 Blad: (1) Reglemente för Byggnadsnämnden A Byggnadsnämndens uppgifter Verksamhetsområde 1 Byggnadsnämnden ska beträffande plan- och byggnadsväsendet m m 1. fullgöra kommunens uppgifter enligt

Läs mer

Uppföljning av plan- och bygglagstiftningens tillämpning Linda Pettersson planeringsarkitekt, Boverket

Uppföljning av plan- och bygglagstiftningens tillämpning Linda Pettersson planeringsarkitekt, Boverket Uppföljning av plan- och bygglagstiftningens tillämpning 2015 Linda Pettersson planeringsarkitekt, Boverket Uppföljningsarbetet Insamling av material: enkäter till länsstyrelser (100 %) och kommuner (92

Läs mer

Verksamhetsplan Miljö- och byggnadsnämnden/miljökontoret

Verksamhetsplan Miljö- och byggnadsnämnden/miljökontoret Verksamhetsplan 2016 Miljö- och byggnadsnämnden/miljökontoret Köpings kommun Rapporten skriven av: Linda Eriksson och Göran Nilsson Antagen av: Miljö- och byggnadsnämnden, 2015-11-12 Innehåll Innehåll

Läs mer

BYGGNÄMNDEN BUDGET 2008 MED PLAN FÖR 2009-2011

BYGGNÄMNDEN BUDGET 2008 MED PLAN FÖR 2009-2011 261 BYGGNÄMNDEN BUDGET MED PLAN FÖR - Inledning/Sammanfattning Tids- och arbetsmässigt har detaljplanearbetet tidigare varit den klart tyngsta delen för byggnämndens politiker. Överföringen av ansvaret

Läs mer

Bränninge 3:20, del 1

Bränninge 3:20, del 1 Diarienummer BN15/243 Ändring av detaljplan för Bränninge 3:20, del 1 Västra Solhöjden Habo kommun GRANSKNINGSHANDLING Plan- och bygglagen (SFS 2010:900) 5 april 2016 Standardförfarande Så här görs en

Läs mer

Skövde kommuns handlingsplan för förbättrat företagsklimat.

Skövde kommuns handlingsplan för förbättrat företagsklimat. Skövde kommuns handlingsplan för förbättrat företagsklimat. Sektor samhällsbyggnad, 2015-02-26 2 Innehållsförteckning Inledning... 4 Bakgrund... 4 Gemensamma utvecklingsområden för Skövde kommun och företagarna

Läs mer

Plantaxa för Kalix kommun

Plantaxa för Kalix kommun Sidan 1 av 6 Plantaxa för Kalix kommun Antagen av kommunfullmäktige 56 2017-04-10 Adress: Besöksadress: Telefon: 0923-650 00 www.kalix.se Kalix kommun Nygatan 4 Fax: 0923-150 92 kommun@kalix.se 952 81

Läs mer

Verksamhetsplan 2017 Bygg- och miljönämnden. Antagen av nämnden

Verksamhetsplan 2017 Bygg- och miljönämnden. Antagen av nämnden 1 Verksamhetsplan 2017 Bygg- och miljönämnden Antagen av nämnden 2016-12-15 2 VERKSAMHETSPLAN 2017 Inledning Bygg- och miljönämnden är den kommunala myndigheten som hanterar bygglov, bygganmälan och bostadsanpassning

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING 56 Strandskyddsdispens för uppförande av näststation Västerkärr 1:3... 107 57 Bygglov för tillbyggnad av industri Brandstorp 1:90... 109 58 Remiss handlingsprogram för Trygghet och

Läs mer

Översiktsplan för Vingåkers kommun

Översiktsplan för Vingåkers kommun INLEDNING 3 UTGÅNGSPUNKTER 3 ÖVERSIKTSPLANENS UPPBYGGNAD 4 ÖVERSIKTSPLANEN GER SPELREGLER 4 ANDRA BESLUT SOM BERÖR ÖVERSIKTLIG PLANERING 4 ARBETET MED ÖVERSIKTSPLANEN 4 SAMRÅD OCH UTSTÄLLNING 5 PLANERINGSFÖRUTSÄTTNINGAR

Läs mer

1 Information till nämnden MBN 15/30. 2 Ekonomisk uppföljning för miljö- och byggnadsnämnden efter juli 2015

1 Information till nämnden MBN 15/30. 2 Ekonomisk uppföljning för miljö- och byggnadsnämnden efter juli 2015 MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2015-08-25 PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, tisdag 25 augusti 2015, 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE Val av protokolljusterare DNR 1 Information

Läs mer

2) Miljönämnden godkänner förslag till inriktning för budget år

2) Miljönämnden godkänner förslag till inriktning för budget år Tjänsteutlåtande 2017-09-06 Kaspar Fritz Miljö- och hälsoskyddschef 08-124 57 100 Miljönämnden Budget för Miljönämnden 2018 Dnr MOV.2017.2403 Förslag till beslut 1) Miljönämnden godkänner förslag till

Läs mer

Översiktsplanering. Strategi. Antagen KS 2012-11-27

Översiktsplanering. Strategi. Antagen KS 2012-11-27 Översiktsplanering Strategi Antagen KS 2012-11-27 Tyresö kommun / 2012-11-15 / 2012 KSM 0789 2 (9) Strategin har tagits fram av Carolina Fintling Rue, översiktsplanerare på Samhällsbyggnadsförvaltningen,

Läs mer

Växjö kommun Förstudie avseende trafikfrågor och parkering

Växjö kommun Förstudie avseende trafikfrågor och parkering www.pwc.se Förstudie avseende trafikfrågor och parkering Pär Sturesson Certifierad kommunal revisor Förstudie avseende trafikfrågor och parkering Bakgrund utvecklas med en ökad befolkning och byggnation

Läs mer

Debitering av planavgifter Marks kommun

Debitering av planavgifter Marks kommun Revisionsrapport Debitering av planavgifter Marks kommun 2010-01-21 Fredrik Carlsson, Certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning... 3 1. Inledning... 4 1.1 Bakgrund...

Läs mer

BUDGETUPPFÖLJNING. Budgetuppföljning 2015-03-31. Bygg- och miljönämnden

BUDGETUPPFÖLJNING. Budgetuppföljning 2015-03-31. Bygg- och miljönämnden Budgetuppföljning -03-31 Bygg- och miljönämnden 0 Innehållsförteckning Bygg- och miljönämnden mars... 2 Beskrivning av verksamheten... 2 Viktiga händelser under året... 2 Utveckling av verksamhetens möjligheter/risker...

Läs mer

Innehållsförteckning SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Byggnadsnämnden

Innehållsförteckning SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Byggnadsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2016-12-08 Innehållsförteckning Ärende 108 Ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrad... 199 109 Ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrad... 201 110 Bygglov för ändrad

Läs mer

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott 1 (10) Paragrafer 35-42 Plats och tid Kommunhuset, sammanträdesrum 1, kl. 13.00 15.20 ande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Sekreterare Ordförande Justerare Torsten Johansson,

Läs mer

UPPHÄVANDE AV OMRÅDESBESTÄMMELSER

UPPHÄVANDE AV OMRÅDESBESTÄMMELSER GRANSKNINGSSHANDLING 2018-06-13 Dnr: 2018-000154 UPPHÄVANDE AV OMRÅDESBESTÄMMELSER PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING O2- EKSJÖHOLMSOMRÅDET EKSJÖ, EKSJÖ KOMMUN GRANSKNINGSHANDLING Eksjöholm 1(11) HANDLINGAR

Läs mer

Förändring av kommunstyrelsens budgeterade kostnader från 2014 till 2018

Förändring av kommunstyrelsens budgeterade kostnader från 2014 till 2018 DANDERYDS KOMMUN PM 1 (7) Förändring av kommunstyrelsens budgeterade kostnader från 2014 till 2018 Sammanfattning Kommunstyrelsens (KS) kostnader har under perioden 2014 2018 ökat med ca 54 mnkr eller

Läs mer

BYGG- OCH MILJÖNÄMNDEN Delårsrapport 2013-08-31 Prognos 2013

BYGG- OCH MILJÖNÄMNDEN Delårsrapport 2013-08-31 Prognos 2013 BYGG- OCH MILJÖNÄMNDEN Delårsrapport 2013-08-31 Prognos 2013 BYGG- OCH MILJÖNÄMND Politisk organisation Ordförande: Sven Edström (s) Vice ordförande: Mona Eriksson (s) Verksamhet Mandatfördelningen i bygg-

Läs mer

Tillsynsplan för miljönämnden 2017

Tillsynsplan för miljönämnden 2017 Tjänsteutlåtande Miljöchef 2016-11-15 Anna von Axelson 08-590 973 72 Dnr: anna.von.axelson@upplandsvasby.se MN/2016:81 10052 Tillsynsplan för miljönämnden 2017 Förslag till beslut Miljönämnden Miljönämnden

Läs mer

Riktlinjer och åtgärder. Lunds kommun

Riktlinjer och åtgärder. Lunds kommun Riktlinjer och åtgärder för att öka bostadsbyggandet i Lunds kommun Kommunfullmäktige 2013-11-28 Innehåll Inledning...1 Effektiva processer...1 Enkla och flexibla regler...4 Ökad konkurrens...4 Ökad samverkan

Läs mer

Årsredovisning Miljö- och byggnämnd

Årsredovisning Miljö- och byggnämnd Årsredovisning Miljö- och byggnämnd Sammanfattning Miljö och bygg Ove Johansson, verksamhetschef "Vi är mycket stolta över att vi lyckades med nämndens mål för bra bemötande och tillgänglighet. Det gav

Läs mer

Handlingsplan för ny översiktsplan. Inriktning. Upplägg av ny översiktsplan. Strukturbild i ny översiktsplan

Handlingsplan för ny översiktsplan. Inriktning. Upplägg av ny översiktsplan. Strukturbild i ny översiktsplan för ny översiktsplan Inriktning Upplägg av ny översiktsplan I maj 2011 trädde en ny plan- och bygglag ikraft som betonar översiktsplanens strategiska funktion. Genom att översiktsplanen ska aktualitetsförklaras

Läs mer

tvåbostadshus. c) Tillbyggnad inom detaljplan av eneller d) Ny- eller tillbyggnad inom detaljplan av komplementbyggnad.

tvåbostadshus. c) Tillbyggnad inom detaljplan av eneller d) Ny- eller tillbyggnad inom detaljplan av komplementbyggnad. 2017-02-28 1 (8) Tillhör miljö- och byggnämndens beslut 2017-02-28 47 Delegationsordning Miljö- och Byggnämndens Underlaget avser gällande regler per den 1 januari 2016. Med stöd av 6 kap. 33 och 34 kommunallagen

Läs mer

Byggnadsnämnden upprättar förslag till detaljplaner och områdesbestämmelser samt lämnar planbesked enligt 5 kap. 2 plan- och bygglagen.

Byggnadsnämnden upprättar förslag till detaljplaner och områdesbestämmelser samt lämnar planbesked enligt 5 kap. 2 plan- och bygglagen. REGLEMENTE FÖR BYGGNADSNÄMNDEN I LUND Antaget av kommunfullmäktige den 28 april 2011, 62 Ändrat av kommunfullmäktige den 29 augusti 2013, 116 samt den 24 september 2015, 173. Uppdrag och verksamhet 1 Byggnadsnämnden

Läs mer

Intern kontrollplan för verksamhetsåret 2014

Intern kontrollplan för verksamhetsåret 2014 Intern kontrollplan för verksamhetsåret 2014 Nämnd: Byggnadsnämnden Beslut: Rutin/system Kontrollmoment Metod Frekvens Kontrollansvarig Avvikelserapport till Bygg: Granneyttrande Bygglov: Byggfelsförsäkring/-

Läs mer

Byggnadsnämndernas arbete med tillsyn

Byggnadsnämndernas arbete med tillsyn Byggnadsnämndernas arbete med tillsyn Dalarnas län 2014 2 Byggnadsnämndernas arbete med tillsyn Dalarnas län 2014 3 Syfte Syftet med denna rapport är att göra den uppföljning och utvärdering som plan-

Läs mer

Detaljplan för Flässjum 2:52 ÄNGHEM. Samrådshandling. Upprättad SBN 2017/195 Plan- och bygglagen (SFS 2010:900) Standardförfarande

Detaljplan för Flässjum 2:52 ÄNGHEM. Samrådshandling. Upprättad SBN 2017/195 Plan- och bygglagen (SFS 2010:900) Standardförfarande Detaljplan för Flässjum 2:52 ÄNGHEM Samrådshandling Upprättad 2018-08-09 SBN 2017/195 Plan- och bygglagen (SFS 2010:900) Standardförfarande Innehållsförteckning PLANBESKRIVNING 3 1. Inledning 4 2. Bebyggelse

Läs mer

Nämndberedning preliminär budget 2013. Miljö- och byggnadsnämnden

Nämndberedning preliminär budget 2013. Miljö- och byggnadsnämnden Nämndberedning preliminär budget 2013 Miljö- och byggnadsnämnden Innehållsförteckning 1 Beredning resurstilldelning samt föreslagna budgetuppdrag... 3 1.1 Är beskrivna volymer korrekta? Beskriv annars

Läs mer

Detaljplan för Flässjum 2:52 ÄNGHEM. Samrådshandling. Upprättad SBN 2017/195 Plan- och bygglagen (SFS 2010:900) Standardförfarande

Detaljplan för Flässjum 2:52 ÄNGHEM. Samrådshandling. Upprättad SBN 2017/195 Plan- och bygglagen (SFS 2010:900) Standardförfarande Detaljplan för Flässjum 2:52 ÄNGHEM Samrådshandling Upprättad 2018-08-09 SBN 2017/195 Plan- och bygglagen (SFS 2010:900) Standardförfarande Innehållsförteckning PLANBESKRIVNING 3 1. Inledning 4 2. Bebyggelse

Läs mer

S A M R Å D S H A N D L I N G

S A M R Å D S H A N D L I N G Dnr TPN 2013/36 S A M R Å D S H A N D L I N G Upphävande av stadsplan över Hallsberg från år 1923 i Hallsberg, Hallsbergs kommun, Örebro län Upprättat 2013-04-05 Antagen: Laga kraft: Dnr TPN 2013/36 Innehåll

Läs mer

Revidering av riktlinjer för styrdokument i Uppsala kommun

Revidering av riktlinjer för styrdokument i Uppsala kommun KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Ahrgren Maria Datum 2015-09-25 Diarienummer KSN-2014-1268 Kommunstyrelsen Revidering av riktlinjer för styrdokument i Uppsala kommun Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

S A M R Å D S H A N D L I N G

S A M R Å D S H A N D L I N G Dnr TPN 2013/35 S A M R Å D S H A N D L I N G Upphävande av stadsplan PLAN af Platsen Hallsberg från år 1886 i Hallsberg, Hallsbergs kommun, Örebro län Upprättat 2013-04-05 Antagen: Laga kraft: Dnr TPN

Läs mer

Boverket Plan- och bygglagen

Boverket Plan- och bygglagen Boverket Plan- och bygglagen Innehållsförteckning 3 Byggnadsnämndens tillsyn 4 Vad är tillsyn? 5 Intervju med Margareta Yngvesson 6 Vad är syftet med tillsynen? 7 Vad har vi för nytta av tillsyn? 8 När

Läs mer

JÄMFÖRELSERAPPORT. Måttbandet. mäter. Miljö-, Bygg- och Plannyckeltal

JÄMFÖRELSERAPPORT. Måttbandet. mäter. Miljö-, Bygg- och Plannyckeltal JÄMFÖRELSERAPPORT Måttbandet mäter Miljö-, Bygg- och Plannyckeltal En jämförelse av kommunens miljö-, bygg- och planverksamhet ur ett brukar- och medborgarperspektiv Deltagande kommuner: Luleå,, Skellefteå,,,,,

Läs mer

Fritidshusområde i förändring

Fritidshusområde i förändring Del 1 Planering Fritidshusområde i förändring Från fritidshus till åretruntbostad I Värmdö kommun finns möjligheter till ett attraktivt boende med närhet till storstad, natur och hav. Kommunen har många

Läs mer

Rapport. Kommunens exploateringsverksamhet 2005-12-12. Genomförd på uppdrag av de förtroendevalda revisorerna i Finspångs kommun. Anna-Karin Löfsved

Rapport. Kommunens exploateringsverksamhet 2005-12-12. Genomförd på uppdrag av de förtroendevalda revisorerna i Finspångs kommun. Anna-Karin Löfsved Rapport Kommunens exploateringsverksamhet 2005-12-12 Genomförd på uppdrag av de förtroendevalda revisorerna i Finspångs kommun Anna-Karin Löfsved Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING...2 1 INLEDNING...3

Läs mer

Sammanträdesdatum NR ÄRENDE DNR. 1 Information till nämnden 2018 MN 18/24. 3 Riktlinjer för oljeavskiljare i Kils kommun MN 18/119

Sammanträdesdatum NR ÄRENDE DNR. 1 Information till nämnden 2018 MN 18/24. 3 Riktlinjer för oljeavskiljare i Kils kommun MN 18/119 MYNDIGHETSNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2018-11-07 PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, onsdag 7 november 2018, kl. 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA NR ÄRENDE DNR 1 Information till nämnden 2018

Läs mer

Verksamhetens plan 2015

Verksamhetens plan 2015 Grästorps kommun Verksamhetens plan 2015 Miljö- och byggnämnd Fastställd av.. 20XX-XX-XX, XX-XX Innehållsförteckning 1 Vision 2020... 3 2 Nuläge och framtid... 3 3 Prioriterade mål... 4 3.1 Kund/medborgare...

Läs mer

CIRKULÄR 14:21. Information om lagändringar gällande nya åtgärder som kan genomföras utan krav på bygglov

CIRKULÄR 14:21. Information om lagändringar gällande nya åtgärder som kan genomföras utan krav på bygglov 2014-06-04 1 (5) CIRKULÄR 14:21 Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Anna-Bie Agerberg Kommundirektörer Bygglov, nämnd Bygglov, förvaltning Bygglovchefer eller motsvarande Information om lagändringar

Läs mer

Regeringsuppdrag och aktiviteter

Regeringsuppdrag och aktiviteter Regeringsuppdrag och aktiviteter Regeringsuppdrag som stödjer fortsatt arbete Aktuella uppdrag Digitalisering Boverket har fått i uppdrag av regeringen att verka för en effektiv och enhetlig digital tillämpning

Läs mer

Justering av grundbeloppet i stadsbyggnadsnämndens taxa

Justering av grundbeloppet i stadsbyggnadsnämndens taxa Utlåtande 2004:37 RI (Dnr 199-3862/2003) Justering av grundbeloppet i stadsbyggnadsnämndens taxa Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande Höjning av grundbeloppet i stadsbyggnadsnämndens

Läs mer

Program Strategi Policy Riktlinje. Riktlinjer för politiska styrdokument

Program Strategi Policy Riktlinje. Riktlinjer för politiska styrdokument Program Strategi Policy Riktlinje Riktlinjer för politiska styrdokument Dokumentnamn: Riktlinjer för politiska styrdokument Berörd verksamhet: Alla nämnder och förvaltningar Fastställd av: 2017-12-19 242

Läs mer

Vatten i fysisk planering

Vatten i fysisk planering Vatten i fysisk planering Så får vi med kommunerna Pär Persson, vattenstrateg, enheten för samhällsplanering Kommuner har goda möjligheter till en helhetssyn genom plan- och bygglagen Marken ska vara lämplig

Läs mer

invånare inv. i Öviks tätort 67 kvadratmil (Stockholms län, dubbla Blekinge)

invånare inv. i Öviks tätort 67 kvadratmil (Stockholms län, dubbla Blekinge) 55 000 invånare 30 000 inv. i Öviks tätort 67 kvadratmil (Stockholms län, dubbla Blekinge) 2 500 företag 75 % av tillverkningen exporteras M-real, Bae Hägglunds, Domsjö Fabriker, Hägglunds Drives Bostäder

Läs mer

Aktualitetsprövning av Sundsvalls kommuns gällande översiktsplan

Aktualitetsprövning av Sundsvalls kommuns gällande översiktsplan Tjänsteskrivelse 1(6) Koncernstaben KS-2017-00415-1 Ulrika Edlund Strategisk samhällsutveckling Kommunfullmäktige Aktualitetsprövning av Sundsvalls kommuns gällande översiktsplan Förslag till beslut Koncernstaben

Läs mer

Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden

Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden 2017 Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden Verksamhetsplan 2017-2019 Innehållsförteckning Vallentuna - här växer människor och företag...3 Nämndens uppgift...4 Kommunens strategiska inriktningar och mål...5

Läs mer

Remiss om Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge

Remiss om Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge 1 (6) Tillväxt- och regionplaneförvaltningen Handläggare: Karin Willis Tillväxt- och regionplanenämnden Remiss om Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära

Läs mer