Verksamhetsberättelse Miljönämnden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsberättelse Miljönämnden"

Transkript

1 Verksamhetsberättelse Miljönämnden

2 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning Ansvarsområde Viktiga händelser under året Uppföljning av målen Kund Samhälle och miljö Medarbetare Ekonomi Avstämning av nämndspecifika uppdrag Riskkontroll Samhälle och miljö Medarbetare Omvärldsanalys och framåtblick Med utblick mot Miljönämnden, Verksamhetsberättelse 2(15)

3 1 Sammanfattning Miljönämndens uppdrag är tudelat dels med myndighetsutövning genom tillsyn enligt miljöbalken, kontroll enligt livsmedelslagstiftningen, tillsyn enligt alkohollagen/tobakslagen/lagen om försäljning av receptfria läkemedel samt deltagande i kommunens planarbete och dels med driften av Upplands Väsby naturskola. Miljönämnden har under genomfört den planerade tillsynen inom områdena miljöskydd, hälsoskydd, livsmedel samt alkohol/tobak/receptfria läkemedel. Nämnden har också deltagit i kommunens planarbete. Utöver det planerade har man också hunnit med tillsyn av fler enskilda avlopp än planerat samt tillsyn av samtliga förskolor med avseende på städning och ventilation. Naturskolan har under haft en längre sjukskrivning under hösten och då har man inte riktigt kunna nå upp till det planerade antalet elever. Miljönämnden har vidare arbetat med det nämndspecifika kommungemensamma projektet gällande spårning av källan till den PCB som hittats i Oxundasjön. Vid halvårsskiftet övergick nämndens uppdrag till ett delprojekt som är inriktad på myndighetsrollen. Miljönämnden har också arbetat med uppföljning av det projekt om städning och ventilation i skolor som initierades av Folkhälsomyndigheten Vid nämndens tillsyn under 2014 och uppföljning under konstaterades att städningen i många skolor är undermålig. Under har ytterligare uppföljande uppföljning genomförts och då städningen fortfarande inte bedömts som tillräcklig har nämnden i slutet av året beslutat om ett antal vitesförelägganden. 2 Ansvarsområde Ordförande: Kontorschef: Maria Tuvesson Anna von Axelson Miljönämnden ansvarar för prövning och tillsyn inom områdena: miljöskydd hälsoskydd livsmedel alkohol, folköl och tobak och receptfria läkemedel lotteriärenden strandskydd strålskydd tillsyn av vissa naturvårdsfrågor enligt miljöbalken (dispenser från reservat-föreskrifter mm) tillsyn enligt lag om sprängämnesprekursorer Nämnden ansvarar även för driften av Upplands Väsbys Naturskola 3 Viktiga händelser under året Nämnden genomförde under hösten kontrollköp av tobak, folköl och receptfria läkemedel för att kontrollera att försäljningsställena säkerställer att de som köper är 18 år eller äldre. Nämnden har tagit fram en delprojektplan för arbetet med saneringen av PCB i Oxundasjön som tydliggör vad som är nämndens uppgift. Uppföljning av tillsynen av städningen i skolorna har genomförts. Dessvärre har städningen i många skolor inte bedömts som tillräcklig och i slutet av utfärdade nämnden ett antal vitesförelägganden för skolor som inte kommit tillrätta med sin städning. Samtliga förskolor i kommunen har inspekterats avseende städning och ventilation under. I början av juni bytte kontoret lokaler och återfinns på Anton Tamms väg. I april tillträdde en ny miljöchef. Miljönämnden, Verksamhetsberättelse 3(15)

4 4 Uppföljning av målen 4.1 Kund Kunden i fokus Alla medborgare som kontaktar Miljökontoret ska få hjälp samt ett gott och professionellt bemötande. Väsby Direkt är kontaktvägen in till miljökontoret. Personal från Väsby Direkt deltar på kontorets APT för information om verksamheten för att kunna svara på frågor och informera på ett bra sätt. Kontoret och Väsby Direkt har en gemensam informationskanal via intranätet där information kan flöda. Mål Andel frågor till Väsby Direkt inom nämndens område som gett ett acceptabelt svar. 83% 85% 92% Utveckling av kontorets stöd till Väsby Direkt. Återkommande uppföljningsmöten mellan Väsby Direkt och Miljökontoret. Kontoret bjuder in Väsby Direkt till samtliga arbetsplatsträffar för att ha en dialog om de senaste aktuella frågorna. Väsby Direkt deltar rutinmässigt i MK:s APT Mångfald Kunskap och lärande Nämnden ska skapa goda förutsättningar för en bra skolmiljö som bidrar till att öka barnens lärande. Under hösten lades fokus på att hinna med tillsyn av förskolor avseende städning och ventilation. Planen var att hinna med 70 % av förskolorna, men man har hunnit med samtliga förskolor. Arbetet med uppföljningen av brister gällande städning och/eller ventilation i skolorna har tagit längre tid än beräknat. Det har varit vissa svårigheter att få verksamhetsutövarna att vidta åtgärder och i slutet av Miljönämnden, Verksamhetsberättelse 4(15)

5 året har nämnden beslutat om vitesförelägganden gällande städning i några skolor. I samband med planarbete och faktiska nyetableringar av förskolor och skolor har nämnden också granskat lokaler och utemiljöer. Mål Andel kontrollerade förskolor avseende städning och ventilation Andel besökta skolor som åtgärdat brister gällande städning och ventilation. 70% 140% 50% 18% Medverkan i Folkhälsomyndighetens nationella skolprojekt Samtliga skolor är besökta, så nu är fokus på att skolorna åtgärdar de brister som projektet resulterat i. startar besöken att gälla även förskolor Trygghet och hälsa Nämnden ska verka för en sund inomhusmiljö i bostäder och offentliga miljöer. Fastighetsägarprojektet innebär kontroller av bostäder. Förutom de planerade kontrollerna är övrig tillsyn av bostäder klagomålsbaserad. Hittills under är antalet bostadsklagomål på ungefär samma nivå som tidigare år. Nämndens arbete med tillsyn av skolor och förskolor är en del i arbetet för att verka för en sund inomhusmiljö i offentliga miljöer. Mål Andel av totala antalet lägenheter i flerbostadshus som ingår i fastighetsägarprojektet och som har kontrollerats. 93% 97% 97% Tillsyn av fastighetsägare till flerbostadshus. Ett stort tillsynsprojekt som Miljökontoret påbörjat 2012 för att bedriva tillsyn på fastighetsägare som äger flerbostadshus. Projektet omfattar både allmännyttan och privata fastighetsägare samt bostadsrättsföreningar. Projektet innebär tillsyn inom hela miljöbalkens område vilket också ger samsyn mellan ämnesgrupperna. Miljönämnden, Verksamhetsberättelse 5(15)

6 Nämnden ska verka för att tobaksförsäljning till ungdomar under 18 år minskar. en av Stockholmsenkäten som gjorts bland ungdomar i åk 9 i grundskolan och åk 2 på gymnasiet visar att det blivit svårare att köpa tobak själv om man är under 18 år. Nämnden har under hösten genomfört kontrollköp. Cirka 25 % av försäljningsställena kontrollerade inte legitimation och har efter det blivit kallade till uppföljande dialogsamtal med tillsynsmyndigheten. Mål Andel försäljningsställen som har kontrollerats genom kontrollköp. 100% 100% Genomföra två tillfällen med kontrollköp där 5-10 anläggningar besöks per tillfälle. Kontrollköp har genomförts vid tre tillfällen under hösten. 4.2 Samhälle och miljö Hållbar tillväxt Näringsliv och arbete Nämnden ska ha ett kundorienterat arbetssätt mot verksamhetsutövare som kännetecknas av professionellt bemötande och utförande, effektivitet och rättsäkerhet NKI för årets första åtta månader visar på goda resultat inom miljö- och hälsoskyddsområdet och nämndens mål är uppfyllt. Inom området serveringstillstånd har för få svar inkommit för att kunna ta fram ett värde. Mål NKI i SBA-mätning miljöbalken och livsmedelstillsynen (enkäten riktar sig till företag). NKI i SBA-mätning serveringstillstånd (enkäten riktar sig till företag) Utveckla alternativa arbetsmetoder för att bidra till ett effektivare arbetssätt. Miljönämnden, Verksamhetsberättelse 6(15)

7 Miljökontoret ska arbeta med att hitta andra alternativa arbetsmetoder för att få en effektivare tillsyn. Kontoret har påbörjat och kommer under införa en ny arbetsmetod som innebär ett effektivare arbete i samband med tillsynen. Företagen kommer få tillsynskort alt. föreläggande vid tillsyn istället för en inspektionsrapport. Bemötandeverktyg som projektet "God myndighetsutövning" resulterat i, implementeras och används i varje tillsynsprojekt som genomförs under året. I projektbeskrivningen till varje planerat projekt identifieras ett verktyg som ska användas under projektets genomförande Miljö och klimat Nämndens tillsyn ska bidra till att uppnå miljökvalitetsnormerna för vatten Målet är delvis uppfyllt Enskilda avlopp och dagvatten innebär att förorenat vatten släpps ut i närmiljön. Tillsyn av dessa verksamheter har direkt koppling mot miljökvalitetsnormerna för vatten inom Upplands Väsbys geografiska område. Tillsynsåtgärderna ger dock inte resultat på kort sikt, utan är en del i ett långsiktigt arbete. Mål Andel enskilda avlopp som har inventerats och fått tillsyn. Andel dagvattendammar som har fått tillsyn. 20% 50% 125% 3% 60% 31% Genomföra inventering av samtliga enskilda avlopp i kommunen till En projektbeskrivning och planering av inventeringsarbetet ska ligga till grund för inventeringen. Projektbeskrivningen är gjord och inventering har påbörjats. Planerad tillsyn för genomförd. Bedriva tillsyn på samtliga dagvattendammar under perioden Det innebär att det efter utförd tillsyn ska finnas krav på skötselplaner och kontrollprogram för samtliga dagvattendammar. Fortgår enligt plan. Göra tillsynsplan för dagvatten enligt den strategi som fastställdes 4 kvartalet. Strategin för dagvatten beslutades av MN under 4 kvartalet och tillsynsarbetet har startats. Miljönämnden, Verksamhetsberättelse 7(15)

8 Fortgår enligt plan. 4.3 Medarbetare Stolta medarbetare Nämnden ska verka för att ha en frisk och stolt personalstyrka på miljökontoret Medarbetarenkäten visade överlag på goda resultat för kontoret. Kontoret har haft två längre sjukskrivningar under hösten. Dessutom har en handfull medarbetare haft två eller flera kortare sjukskrivningar under framförallt hösten. Den ökade sjukfrånvaron kopplas inte till den psykosociala arbetsmiljön utan till en förkylningsintensiv höst. Mål Hållbart medarbetar engagemang (HME) Nöjd medarbetar index (NMI) Bemötandeindex (BME) Andel % medarbetare som har en sjukfrånvaro på 40 h eller mindre på ett år. 80% 80% 71% Introduktionsplanen för nyanställda används och uppdateras kontinuerligt. För att vara en god arbetsgivare är det viktigt att introducera nya medarbetare på arbetsplatsen. Framtagen introduktionsplan hålls aktuell och följs. En bra start där kontorets "kultur" introduceras är viktigt för att kontoret ska ha ett fortsatt gott rykte både internt och externt. 4.4 Ekonomi Ekonomiskt resultat Nämnden ska ha en budget i balans. Nämndens överskott blir knappt 1 % av omslutningen. Självfinansieringsgraden har minskat jämfört med tidigare år. Det råder dock viss osäkerhet om det är en faktisk försämring, eller om beräk- Miljönämnden, Verksamhetsberättelse 8(15)

9 ningsmodellen förändrats. Målet för för självfinansieringsgrad inom tillsyn för alkohol, tobak, folköl och receptfia läkemedel har uppnåtts. De kostnader som finns för administrativt stöd kan inte slås ut på så många medarbetare, vilket gör att OH-kostnaderna blir relativt höga. Mål Självfinansieringsgrad miljöbalken Självfinansieringsgrad livsmedelskontroll Självfinansieringsgrad inom tillsyn för alkohol, tobak, folköl och receptfria läkemedel % Ekonomi i balans 0,6 0 0,1 Stor osäkerhet finns gällande självfinansieringsgraden för. Genomföra en årlig analys av miljönämndens självfinansieringsgrad. Jämföra Upplands Väsbys miljökontor i Miljösamverkan Stockholms läns nyckeltalsprojekt. Analysera självfinansieringsgraden för att se om det är möjligt att ta in fler intäkter. Genomföra ett tillsynsprojekt inom miljöskydd för att nå målet med en ökad självfinansieringsgrad. Under påbörja en översyn av MN:s avgifter. Nya taxor, med högre timavgift, börjar gälla från 1 januari räkning Intäkter/kostnader (belopp i mkr) INTÄKTER (+) Bokslut Budget Avvik. Intern kommunersättning 9,4 9,8 9,8 0,0 Intern täckningsbidrag 0,0 0,0 0,0 0,0 Försäljning och avgifter 3,3 3,9 3,3-0,6 Hyror och arrenden 0,0 0,0 0,0 0,0 Bidrag 0,0 0,0 0,0 0,0 Försäljn verksamhet / entreprenad 0,9 0,0 0,9 0,9 Summa intäkter 13,6 13,7 14,0 0,3 KOSTNADER (-) Buffert 0,0 0,0 0,0 0,0 Miljönämnden, Verksamhetsberättelse 9(15)

10 Intäkter/kostnader (belopp i mkr) Bokslut Budget Avvik. Bidrag 0,0 0,0 0,0 0,0 Entreprenad / köp av verksamhet 0,0 0,0 0,0 0,0 Övrigt material och tjänster -3,5-3,0-3,7-0,7 Personalkostnader -8,7-9,9-9,3 0,6 Lokal- och markhyror -0,7-0,8-0,8 0,0 Övriga fastighetskostnader -0,1 0,0-0,1-0,1 Avskrivningar 0,0 0,0 0,0 0,0 Intern ränta 0,0 0,0 0,0 0,0 Intern täckningsbidrag 0,0 0,0 0,0 0,0 Intern kommunersättning 0,0 0,0 0,0 0,0 Summa kostnader -13,0-13,7-13,9-0,2 Finansiering 0,6 0,0 0,1 0,1 till resultaträkningen et för Miljönämnen efter årets slut visar ett överskott på 0,1 mkr. Intäkter visar ett överskott på 0,3 mkr medan kostnadssidan ger ett underskott på -0,2 mkr. Avvikelsen mot budgeterat nollresultat beror till största del på personalvakanser i årets början. Dessa vakanser täcktes delvis upp av konsult, vilket i sin tur medförde ökade kostnader. Senare under året blev bemanningen fulltalig och verksamheten kunde genomföras som planerat. Det har till och med varit viss "överproduktion" i form av fler inspektioner av enskilda avlopp och förskolor. Detta arbete har generat extra intäkter som har blivit högre än budgeterat per verksamhet Intäkter Kostnader Verksamhet Kom. Ers. Fsg av verksam. Övriga int. Summa Köp av verksam. Övriga kost. Summa Miljönämnden 0,4 0,0 0,0 0,4 0,0-0,4-0,4 0,0 Administration 5,0 0,2 0,0 5,2 0,0-5,6-5,6-0,4 Miljöfarlig verksamhet 1,3 0,6 1,2 3,1 0,0-3,6-3,6-0,5 Hälsoskydd mk 1,5 0,1 0,7 2,3 0,0-1,4-1,4 0,9 Livsmedel 0,0 0,0 1,1 1,1 0,0-1,2-1,2-0,1 Fysisk planering 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 Projekt mhk 0,2 0,0 0,0 0,2 0,0 0,0 0,0 0,2 Naturskola 1,1 0,0 0,0 1,1 0,0-1,2-1,2-0,1 Serveringstillstånd 0,3 0,0 0,2 0,5 0,0-0,5-0,5 0,0 Folköl, tobak och receptfri läkemedel 0,0 0,0 0,1 0,1 0,0 0,0 0,0 0,1 Miljönämnden, Verksamhetsberättelse 10(15)

11 Summa Verksamheter Intäkter Kostnader 9,8 0,9 3,3 14,0 0,0-13,9-13,9 0, Volymer, statistik och kostnadsnyckeltal Verksamhetsmått Bokslut Budget Avvikelse Antal inspektioner Antal naturskoleelever till volymer, statistik och kostnadsnyckeltal Under har bemanningen på kontoret varit i stort sett fulltalig, sett på helåret. Det innebär att många inspektioner har kunnat genomföras. Tillsynen, genom kontrollköp, av försäljningsställen för tobak, folköl och receptfria läkemedel har varit effektiv genom att flera försäljningsställen har kunnat kontrolleras vid samma tillfälle. Inom hälsoskyddsområdet har man också hunnit med ett 50- tal inspektioner av klagomålärenden. Naturskolan hade en längre sjukskrivning under hösten och under den perioden kunde ett något färre elever tas emot Investeringsuppföljning Miljönämnden har inte haft några investeringar under Känslighetsanalys Miljönämnden har under omslutit ca 14 mkr. Det är ca 1 % av kommunens sammanlagda ekonomi. Den största delen av nämndens budget går till i första hand personalkostnader och i andra hand lokalkostnader. Då nämnden främst vänder sig till företag och andra verksamhetsutövare är volymförändringarna sällan så omfattande att de påverkar nämnden i någon större utsträckning. Kommunersättningen är inte heller kopplad till något kvantitativt verksamhetsmått. Då löner är nämndens största kostnad innebär det att löneökningar har mer påverkan på verksamheten än prisökningar. I budgetarbetet inför kommande år tas hänsyn till att en årlig löneöversyn ska genomföras samt att det finns en, om än låg, årlig prisökning på de varor och tjänster som köps in Kvalitet och effektivitet Nämnden har i stort kunnat genomföra sin tillsynsplan och även hunnit med ytterligare tillsyn såsom av enskilda avlopp samt klagomål inom hälsoskyddsområdet. Omslutningen har ökat utan att ytterligare skattemedel tillförts, utan intäkterna har ökat genom ökad tillsyn som i sin tur lett till ökade avgifter. Miljönämnden, Verksamhetsberättelse 11(15)

12 Nämnden ska bedriva ett systematiskt tillsynsarbete Nämnden har för hela sin verksamhet en fastställd årlig och flerårig tillsynsplan som är styrande för vilka prioriteringar av tillsynen som genomförs det här året. Av den framgår antalet inspektioner som planeras inom respektive ämnesområde. Genom att mäta de inspektioner som har utförts och jämföra de med planerade inspektioner kan kontoret och nämnden få en uppfattning om planerad tillsyn kommer att kunna genomföras eller om omprioriteringar måste genomföras efter hand. et av helåret visar följande statistik: Miljöskydd 190 inspektioner av 190 planerade Hälsoskydd 85 inspektioner av 85 planerade Livsmedel 244 inspektioner av 249 planerade Alkohollagen 26 inspektioner av 30 planerade Tobakslagen och lagen om receptfria läkemedel 101 inspektioner av 50 planerade De planerade antalet inspektioner under året påverkas också av att verksamheter avvecklas, vilket till exempel hänt inom livsmedelsområdet. Utöver detta genomförs inspektioner i samband med ärendehandläggning, klagomål mm. Mål Andel genomförda tillsynsbesök inom miljöskyddsgruppen. Andel genomförda tillsynsbesök hälsoskydd Andel genomförda livsmedelskontroller. Andel genomförd tillsyn enligt alkohollagen. Andel genomförd tillsyn enligt tobakslagen, alkohollagen och lagen om receptfria läkemedel. 65% 100% 100% 130% 100% 100% 93% 100% 98% 100% 100% 87% 100% 100% 200% Årligen ta fram en tillsynsplan för hela verksamhetsområdet. Tillsynsplanen ska prioritera vilken tillsyn som ska bedrivas utifrån fastställd behovsutredning och anger antal planerade inspektioner. 5 Avstämning av nämndspecifika uppdrag Uppdrag Tidsperiod MN ett nämndspecifikt uppdrag att vara ansvarig för projektet - Spåra och stoppa läckage av PCB till Väsbyån / Oxundasjön. Detta projekt kommer pågå under och målet är att en källa till orsaken har identifierats och att projektet tagit ställning MN har under sommaren förberett för fortsatt arbete med en utvidgad ansvarsutredning. Kommer att ta flera år Miljönämnden, Verksamhetsberättelse 12(15)

13 Uppdrag Tidsperiod till fortsatt åtgärd. Utveckla uppföljning på enhetsnivå för rätt prioriteringar. Sker kontinuerligt enligt den fasställda tillsynplanen 6 Riskkontroll Kontorschefens kommentarer De risker som identifierades inför har följts upp och kontrollerats. Inga avvikelser har noterats. Perspektiv: 6.1 Samhälle och miljö Process: Kris och beredskap Risk Kontrollmoment Följs upp i: Avvikelse Ska förbättrande åtgärd kopplas till? Krisplanen är ej känd bland medarbetarna. Information vid arbetsplatsträff. ÅR Ingen avvikelse Process: Samhällsbyggnad Risk Kontrollmoment Följs upp i: Avvikelse Ska förbättrande åtgärd kopplas till? Ej delaktighet i detaljplanearbetet. Finns avdelade resurser från miljökontoret med i tillräckligt tidigt skede i detaljplanearbetet. ÅR Ingen avvikelse Perspektiv: 6.2 Medarbetare Process: Brandskyddsarbete Risk Kontrollmoment Följs upp i: Avvikelse Ska förbättrande åtgärd kopplas till? Ett systematiska Kontrollera att SBA ÅR Ingen Miljönämnden, Verksamhetsberättelse 13(15)

14 Risk Kontrollmoment Följs upp i: Avvikelse brandskyddsarbete saknas samordnare och brandskyddskontrollanter finns utsedda inom verksamheten. Kontroll att upprättade rutiner efterlevs/genomförs. avvikelse Ska förbättrande åtgärd kopplas till? 7 Omvärldsanalys och framåtblick 7.1 Med utblick mot Upplands Väsby är en växande kommun med alla de utmaningar som uppstår då. För miljönämnden blir det främst märkbart i planarbetet och i arbetet med anmälningar inför inrättande av nya skolor och förskolor. FNs Agenda 2030 med de globala hållbarhetsmålen påverkar också Upplands Väsby kommun. Kommunen som helhet arbetar med att vässa sitt miljö- och klimatarbete med stöd av Agenda 2030 och i det arbetet ska kontoret delta. Det aviseras förändringar i tobakslagen under De största förändringarna som är aktuella är tillståndsplikt för försäljning samt utökat rökförbud (bland annat entréer till lokaler dit allmänheten har tillträde samt uteserveringar). Detta kommer troligen innebära behov av ökade resurser till miljönämnden. Nämnden behöver fortsätta sitt arbete för bättre städning och ventilation i förskolor och skolor i kommunen. Modellen för rapportering av genomförd livsmedelskontroll till livsmedelsverket förändras med anledning av den nya nationella kontrollplanen Det kan initialt innebära merarbete för miljökontoret. Mer och mer livsmedel säljs över internet och hittills har kontrollmyndigheterna inte riktigt tagit höjd för kontrollen av dessa varor. Hur denna kontroll lämpligen kan ske återstår att se. Vattenförvaltningens åtgärdsplan är fastslagen och innebär ökade krav på berörda myndigheter att säkerställa att åtgärder verkligen kommer tillstånd. För miljönämnden innebär detta arbete med tillsyn av enskilda avlopp, nya tillståndsansökningar för enskilda avlopp och fortsatt kontroll av dagvattendammar. I planarbetet uppkommer också frågor kring den sk Weserdomen som innebär att vattenkvaliteteten inte på någon punkt får bli sämre i och med en åtgärd som berör vatten. Reservvattentäkten för Norrvatten i Hammarby har också blivit riksintresse och troligen kommer det komma nya skyddsföreskrifter under 2017, vilket kan komma att påverka såväl planarbetet i kommunen som nämndens arbete med anmälningsärenden. Utsläppsdirektivet innebär ökade administrativa krav vid tillsynen av Vilundaverket. Under senare tid har de stora verksamheterna som arbetar med täkter och hantering av berg/entreprenadmassor/ asfalt med mera sett över sina tillstånd och sin verksamhet. Detta förväntas fortgå och närmast på tur är NCCs anläggning i Älvsundadalen. Detta innebär merarbete för kontoret. I samband med att nya områden planläggs uppstår ofta frågor kring eventuella markföroreningar och miljökontoret har ett behov att uppdatera tillsynsplanen för förorenad mark. Det område som är mest aktuellt är Vallensjö-området där tillsyn är påbörjad, men inte slutförd. Föroreningssituationen i Oxundasjön måste åtgärdas. Nu arbetar kommunen för att få stöd av staten genom naturvårdsverket. Det är aktuellt med breddning alternativt omdragning av flera stora trafikleder; Rotebroleden, E4 samt Vallentuna vägen. Nämnden påverkas av dessa ärenden då t ex vägarnas dagvattenhantering utreds. Miljönämnden, Verksamhetsberättelse 14(15)

15 Utöver aviserade förändringar pågår också en verksamhetsutveckling på kontoret. Under 2017 byts ärendehanteringssystemet ut och vi kommer inom några år troligen ha en helt digitaliserad ärendehantering. Miljönämnden, Verksamhetsberättelse 15(15)

Tillsynsplan för miljönämnden 2017

Tillsynsplan för miljönämnden 2017 Tjänsteutlåtande Miljöchef 2016-11-15 Anna von Axelson 08-590 973 72 Dnr: anna.von.axelson@upplandsvasby.se MN/2016:81 10052 Tillsynsplan för miljönämnden 2017 Förslag till beslut Miljönämnden Miljönämnden

Läs mer

Verksamhetsplan med budget 2014-2016. Miljö- & hälsoskyddskontoret

Verksamhetsplan med budget 2014-2016. Miljö- & hälsoskyddskontoret Verksamhetsplan med budget - Miljö- & hälsoskyddskontoret 1 Sammanfattning Miljö- och hälsoskyddsnämndens utmaningar nu och framöver är att prioritera och ändå svara upp mot de förändringar som hela tiden

Läs mer

Verksamhetsplan med budget 2015-2017. Miljö- & hälsoskyddskontoret

Verksamhetsplan med budget 2015-2017. Miljö- & hälsoskyddskontoret Verksamhetsplan med budget - Miljö- & hälsoskyddskontoret 1 Sammanfattning Miljö- och hälsoskyddsnämndens utmaningar nu och framöver är att prioritera och ändå svara upp mot de förändringar som hela tiden

Läs mer

Tillsynsplan för miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet 2016

Tillsynsplan för miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet 2016 Tjänsteutlåtande Chef 2015-11-12 Christer Björklund 08-590 973 72 Dnr: Christer.bjorklund@upplandsvasby.se MHN/2015:28 10052 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Tillsynsplan för miljö- och hälsoskyddsnämndens

Läs mer

Verksamhetsplan med budget Miljö- & hälsoskyddskontoret

Verksamhetsplan med budget Miljö- & hälsoskyddskontoret Verksamhetsplan med budget - Miljö- & hälsoskyddskontoret 1 Sammanfattning Miljö- och hälsoskyddsnämndens utmaningar nu och framöver är att prioritera och ändå svara upp mot de förändringar som hela tiden

Läs mer

Verksamhetsplan Miljö- och hälsoskyddsnämnd

Verksamhetsplan Miljö- och hälsoskyddsnämnd Verksamhetsplan 2019 Miljö- och hälsoskyddsnämnd Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Nämndens ansvar och uppgifter...3 3 Nämndens utvecklingsområden...3 4 Mål...4 4.1 Hög attraktivitet...4 4.2 Stor

Läs mer

Tillsynsplan för miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet 2015

Tillsynsplan för miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet 2015 Tjänsteutlåtande Chef 2014-11-14 Anne-Charlotte Glantz 08-590 973 72 Dnr: anne-charlotte.glantz@upplandsvasby.se MHN/2014:78 10052 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Tillsynsplan för miljö- och hälsoskyddsnämndens

Läs mer

Miljö- och hälsoskyddsnämnden Sammanträdeshandlingar

Miljö- och hälsoskyddsnämnden Sammanträdeshandlingar Miljö- och hälsoskyddsnämnden Sammanträdeshandlingar -04-16 Informations- och frågestund Ärendebeskrivning Miljö- och hälsoskyddskontorets arbete miljömål och miljöaspekter i miljöcertifieringen ISO 14001

Läs mer

2) Miljönämnden godkänner förslag till inriktning för budget år

2) Miljönämnden godkänner förslag till inriktning för budget år Tjänsteutlåtande 2017-09-06 Kaspar Fritz Miljö- och hälsoskyddschef 08-124 57 100 Miljönämnden Budget för Miljönämnden 2018 Dnr MOV.2017.2403 Förslag till beslut 1) Miljönämnden godkänner förslag till

Läs mer

Förslag till beslut Miljönämnden godkänner verksamhetsredovisningen per augusti och överlämnar den till Kommunstyrelsen.

Förslag till beslut Miljönämnden godkänner verksamhetsredovisningen per augusti och överlämnar den till Kommunstyrelsen. Tjänsteutlåtande 2018-09-12 Kaspar Fritz Miljö- och hälsoskyddschef 08-124 57 100 Miljönämnden Verksamhetsredovisning augusti 2018 Dnr MOV.2018.405 Förslag till beslut Miljönämnden godkänner verksamhetsredovisningen

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2013. Miljö- & hälsoskyddskontoret

Verksamhetsberättelse 2013. Miljö- & hälsoskyddskontoret Verksamhetsberättelse Miljö- & hälsoskyddskontoret 1 Sammanfattning Miljö- och hälsoskyddsnämnden har genomfört ett bra år utan några större avvikelser att rapportera. Ekonomiskt visar nämnden ett positivt

Läs mer

Verksamhetsplan Miljö- och byggnadsnämnden/miljökontoret

Verksamhetsplan Miljö- och byggnadsnämnden/miljökontoret Verksamhetsplan 2016 Miljö- och byggnadsnämnden/miljökontoret Köpings kommun Rapporten skriven av: Linda Eriksson och Göran Nilsson Antagen av: Miljö- och byggnadsnämnden, 2015-11-12 Innehåll Innehåll

Läs mer

Vårbokslut Miljöskyddsnämnden

Vårbokslut Miljöskyddsnämnden Vårbokslut Miljöskyddsnämnden -05-07 Vårbokslut, Ansvarsenhet 40-41 Anvisning Nuläge Verksamhet Huvudsaklig verksamhet Miljöskyddsnämnden har antagit en tillsyns- och verksamhetsplan för. Planen följs

Läs mer

VERKSAMHETS- BERÄTTELSE

VERKSAMHETS- BERÄTTELSE VERKSAMHETS- BERÄTTELSE 2010 Miljönämnden 1 Miljönämnden Brukar/medborgarperspektiv Under 2010 har en riskbaserad tillsyn av hälsoskyddsverksamheter inletts i projektform för att 2011 utökas till alla

Läs mer

Mål och budget

Mål och budget Bilaga 1 Mål och budget 2016-2018 Myndighetsnämnden 2015-04-17 Rev. 2015-05-07 1 Ordförande: Göran Pettersson (S) Förvaltningschef: Stefan Larsson Sammanfattning År 2016 Under 2016 kommer verksamheten

Läs mer

Tillsynsplan för miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet 2014

Tillsynsplan för miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet 2014 Tjänsteutlåtande Chef 2013-11-26 Anne-Charlotte Glantz 08-590 974 02 Dnr: Fax 08-590 733 40 MHN/2013:87 anne-charlotte.glantz@upplandsvasby.se Miljö- och hälsoskyddsnämnden Tillsynsplan för miljö- och

Läs mer

Dnr MN14/17. Miljönämnden. Internöverenskommelse Miljönämnden - Samhällsbyggnad 2015. Antagen av Miljönämnden 2014-12-08

Dnr MN14/17. Miljönämnden. Internöverenskommelse Miljönämnden - Samhällsbyggnad 2015. Antagen av Miljönämnden 2014-12-08 Dnr MN14/17 Miljönämnden Internöverenskommelse Miljönämnden - Samhällsbyggnad 2015 Antagen av Miljönämnden 2014-12-08 Internöverenskommelse Dnr MN14/17 2/13 1. Formalia 1.1. Parter/kontaktpersoner Beställare

Läs mer

MILJÖ & HÄLSA VERKSAMHETSPLAN STRÖMSTADS KOMMUN FÖR MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSAVDELNINGEN INOM MILJÖ- OCH BYGGFÖRVALTNINGEN. Dnr: MBN/2014-1764

MILJÖ & HÄLSA VERKSAMHETSPLAN STRÖMSTADS KOMMUN FÖR MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSAVDELNINGEN INOM MILJÖ- OCH BYGGFÖRVALTNINGEN. Dnr: MBN/2014-1764 MILJÖ & HÄLSA VERKSAMHETSPLAN FÖR MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSAVDELNINGEN INOM MILJÖ- OCH BYGGFÖRVALTNINGEN STRÖMSTADS KOMMUN 2015 Dnr: MBN/2014-1764 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1 Sammanfattning

Läs mer

Tidaholms kommun. Miljö- och byggnadsnämnden

Tidaholms kommun. Miljö- och byggnadsnämnden Tidaholms kommun Miljö- och byggnadsnämnden Uppföljande granskning nr 2 avseende miljöoch byggnadsnämndens styrning och ledning av verksamheten med avseende på miljötillsyn och livsmedelskontroll på uppdrag

Läs mer

Förutsättningar till flerårsplan Miljönämnden

Förutsättningar till flerårsplan Miljönämnden Förutsättningar till flerårsplan 2017- Miljönämnden -03-29 1 Sammanfattning 2/23 Miljönämndens utmaningar nu och framöver är att prioritera och ändå svara upp mot de förändringar som hela tiden sker inom

Läs mer

Bygg- och miljönämndens verksamhetsplan 2014

Bygg- och miljönämndens verksamhetsplan 2014 Bygg- och miljönämndens verksamhetsplan 2014 Fastställd av nämnden: 2014-01-22 4 2 Innehållsförteckning Kommunfullmäktiges uppdrag till nämnden Verksamhetsplanens funktion Mål och uppdrag Nämndens uppdrag

Läs mer

Miljö- och hälsoskyddschef 2014-04-02 Anne-Charlotte Glantz 08-590 973 72 Dnr: anne-charlotte.glantz@upplandsvasby.se 10051

Miljö- och hälsoskyddschef 2014-04-02 Anne-Charlotte Glantz 08-590 973 72 Dnr: anne-charlotte.glantz@upplandsvasby.se 10051 Tjänsteutlåtande Miljö- och hälsoskyddschef 2014-04-02 Anne-Charlotte Glantz 08-590 973 72 Dnr: anne-charlotte.glantz@upplandsvasby.se MHN/2014:18 10051 Behovsutredning 2015 Förslag till beslut Miljö-

Läs mer

Taxa för tillsyn inom alkohollagen, tobakslagen, lotterilagen samt lag om handel med vissa receptfria läkemedel

Taxa för tillsyn inom alkohollagen, tobakslagen, lotterilagen samt lag om handel med vissa receptfria läkemedel Styrdokument Miljökontoret 2016-08-30 Anna von Axelson 08-590 973 72 Dnr MN/2016:69 anna.von.axelson@upplandsvasby.se Taxa för tillsyn inom alkohollagen, tobakslagen, lotterilagen samt lag om handel med

Läs mer

Behovsutredning

Behovsutredning Styrdokument, plan Miljökontoret 2016-02-10 Christer Björklund 08-590 973 72 Dnr Fax 08-590 819 30 MN/2016:20 Christer.bjorklund@upplandsvasby.se Behovsutredning 2017-2019 Nivå: Miljönämndens styrdokument

Läs mer

Behovsutredning Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Katrineholms kommun

Behovsutredning Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Katrineholms kommun Miljö- och hälsoskyddsnämndens handling 1/2014 Behovsutredning Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Katrineholms kommun Verksamhetsåret 2014 Antagen 2014-01-28 av Miljö- och hälsoskyddsnämnden Behovsutredning

Läs mer

Miljötillsynsavdelningen

Miljötillsynsavdelningen Miljötillsynsavdelningen Arbetar för tillsynsnämnden 17 personer: 15 inspektörer, 1 registrator och 1 chef Mellan 36 och 68 år Olika utbildningar och erfarenheter Mål för vårt arbete Att kommunens invånare

Läs mer

MILJÖ & HÄLSA VERKSAMHETSPLAN STRÖMSTADS KOMMUN FÖR MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSAVDELNINGEN INOM MILJÖ- OCH BYGGFÖRVALTNINGEN. Dnr: MBN/

MILJÖ & HÄLSA VERKSAMHETSPLAN STRÖMSTADS KOMMUN FÖR MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSAVDELNINGEN INOM MILJÖ- OCH BYGGFÖRVALTNINGEN. Dnr: MBN/ MILJÖ & HÄLSA VERKSAMHETSPLAN FÖR MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSAVDELNINGEN INOM MILJÖ- OCH BYGGFÖRVALTNINGEN STRÖMSTADS KOMMUN 2016 Dnr: Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 2 Verksamheten

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2014 Miljönämnden

Verksamhetsberättelse 2014 Miljönämnden Verksamhetsberättelse 2014 är en myndighetsnämnd som arbetar med Miljöskydd Hälsoskydd Livsmedelskontroll inklusive kontroll av animaliska biprodukter Tillsyn av försäljning av folköl och tobak samt kontroll

Läs mer

Arkivbeskrivning för miljönämnden

Arkivbeskrivning för miljönämnden Styrdokument Miljöchef 2018-03-23 Anna von Axelson 08-590 973 72 Dnr MN/2018:13 Anna.von.axelson@upplandsvasby.se Arkivbeskrivning för miljönämnden 2018-2019 Nivå: Nämndspecifikt styrdokument Antagen:

Läs mer

Delårsrapport 2 2015. Familjerättsnämnden FRN/2015:14

Delårsrapport 2 2015. Familjerättsnämnden FRN/2015:14 Delårsrapport 2 Familjerättsnämnden FRN/:14 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Ansvarsområde... 3 3 Uppföljning av målen... 3 3.1 Kund - nöjd väsbybo... 3 3.2 Samhälle och miljö - hållbart Väsby...

Läs mer

1(5) Verksamhetsplan Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddsnämnd. Beslut i nämnden: 28/15, , Dnr: SRMH

1(5) Verksamhetsplan Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddsnämnd. Beslut i nämnden: 28/15, , Dnr: SRMH 1(5) Verksamhetsplan 2016 Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddsnämnd Beslut i nämnden: 28/15, 2015-04-22, Dnr: SRMH 2015-1.54 2(5) Nämndens ansvar och uppgifter Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddsnämnds

Läs mer

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13:30-15:00. Daniel Tukia (MP) John Carlsson (C) Tid och plats för justering: , kommunkontoret i Trosa

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13:30-15:00. Daniel Tukia (MP) John Carlsson (C) Tid och plats för justering: , kommunkontoret i Trosa Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13:30-15:00 Beslutande ledamöter Övriga närvarande: Dan Larson (M), ordf. Daniel Tukia (MP) John Carlsson (C) Staffan Malm (M) Cristina Forssander (FP) Mats Gustafsson,

Läs mer

Behovsutredning 2016-2018

Behovsutredning 2016-2018 Styrdokument, plan Miljö- och hälsoskyddskontoret 2015-03-19 Anne-Charlotte Glantz 08-590 973 72 Dnr Fax 08-590 819 30 MHN/2015:29 anne-charlotte.glantz@upplandsvasby.se Behovsutredning 2016-2018 Nivå:

Läs mer

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13:30-14:40

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13:30-14:40 Miljönämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2016-03-14 Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13:30-14:40 Beslutande ledamöter: Inte tjänstgörande ersättare: Övriga närvarande: Dan Larson (M), ordförande

Läs mer

Taxa för tillsyn inom alkohollagen, lag om tobak och liknande produkter, spellagen samt lag om handel med vissa receptfria läkemedel

Taxa för tillsyn inom alkohollagen, lag om tobak och liknande produkter, spellagen samt lag om handel med vissa receptfria läkemedel Styrdokument Sida 1(7) Styrdokument Bygg- och miljökontoret 2019-02-08 Anna von Axelson 08-590 973 72 Dnr KS/2019:40 anna.von.axelson@upplandsvasby.se Taxa för tillsyn inom alkohollagen, lag om tobak och

Läs mer

Bilaga 6 Taxa för tillsyn inom Alkohollagen, Tobakslagen, Lotterilagen samt Lagen om handel med vissa receptfria läkemedel

Bilaga 6 Taxa för tillsyn inom Alkohollagen, Tobakslagen, Lotterilagen samt Lagen om handel med vissa receptfria läkemedel Bilaga 6 Taxa för tillsyn inom Alkohollagen, Tobakslagen, Lotterilagen samt Lagen om handel med vissa receptfria läkemedel Taxa för prövning och tillsyn Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller för avgifter

Läs mer

Bygg- och miljönämnden

Bygg- och miljönämnden Bygg- och miljönämnden Ordförande: Annika Eklund Ansvarig tjänsteman: Göran Hansson Ekonomiskt utfall nettokostnader Verksamhet Bokslut 2017 Budget 2018 Bokslut 2018 Avvikelse Bygg-och miljönämnden 5 723,9

Läs mer

Tillsynsarbete enligt livsmedelslagen

Tillsynsarbete enligt livsmedelslagen Revisionsrapport Tillsynsarbete enligt livsmedelslagen Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddskontor 2009-01-06 Lotta Ricklander Innehållsförteckning 1 Inledning...1 1.1 Bakgrund...1 1.2 Syfte och avgränsning...1

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Tillsynsplan för försäljning av folköl, tobak, receptfria läkemedel samt elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare samt rökfria miljöer 2019-2020 Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer:

Läs mer

Verksamhetsplan 2015. Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddsnämnd. Beslut i nämnden: 32/14 2014-05-14, Dnr SRMH: 2014-1.54

Verksamhetsplan 2015. Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddsnämnd. Beslut i nämnden: 32/14 2014-05-14, Dnr SRMH: 2014-1.54 Verksamhetsplan 2015 Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddsnämnd Beslut i nämnden: 32/14 2014-05-14, Dnr SRMH: 2014-1.54 Innehållsförteckning Nämndens ansvar och uppgifter... 3 Utvecklingsområden... 3

Läs mer

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13: Susanne Wase Smith, miljöinspektör Susanne Rosqvist, miljöinspektör Sandra Berwing, nämndsekreterare

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13: Susanne Wase Smith, miljöinspektör Susanne Rosqvist, miljöinspektör Sandra Berwing, nämndsekreterare Miljönämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2017-05-02 Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13:30 14.00 Beslutande ledamöter: Inte tjänstgörande ersättare: Övriga närvarande: Dan Larson (M), ordförande

Läs mer

Tillsynsplan

Tillsynsplan Tillsynsplan 2019-2022 Enligt Alkohollagen (2010:1622), Tobakslagen (1993:581), Lagen om handel med vissa receptfria läkemedel (2009:730) och Lag (2018:2088) om tobak och liknande produkter Antagen av

Läs mer

Målstyrd. Mark betyder. verksamhetsplanering. gränsbygd. på miljökontor. Miljökontoret

Målstyrd. Mark betyder. verksamhetsplanering. gränsbygd. på miljökontor. Miljökontoret Målstyrd Mark betyder verksamhetsplanering på miljökontor 2 Målstyrd Mark betyder verksamhetsplanering på miljökontor Disposition Målstyrningsprocessen Arbetsredskapen Kopplingen till ekonomin och personal

Läs mer

Granskning av internkontroll beträffande tillsynsplan och fakturering i Marks kommun

Granskning av internkontroll beträffande tillsynsplan och fakturering i Marks kommun Revisionsrapport Granskning av internkontroll beträffande tillsynsplan och fakturering i Marks kommun 2010-08-25 Erland Gustafsson Certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...

Läs mer

RADONPLAN. Radonplan för kommunerna Falköping, Hjo, Skövde, Tibro. Beslutad av Miljönämnden östra Skaraborg den 15 juni 2011, 66.

RADONPLAN. Radonplan för kommunerna Falköping, Hjo, Skövde, Tibro. Beslutad av Miljönämnden östra Skaraborg den 15 juni 2011, 66. RADONPLAN Radonplan för kommunerna Falköping, Hjo, Skövde, Tibro 2011 2020 BESÖKSADRESS Hertig Johans torg 2 Skövde TELEFON 0500-49 36 30 FAX 0500-41 83 87 E-POST miljoskaraborg@skovde.se WEBBPLATS www.miljoskaraborg.se

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2017 Miljö- och byggnämnden. Framtagen av: Anna Stenlöf Datum: Version: 1.0 Diarienummer: 2016/1280-4

VERKSAMHETSPLAN 2017 Miljö- och byggnämnden. Framtagen av: Anna Stenlöf Datum: Version: 1.0 Diarienummer: 2016/1280-4 1 VERKSAMHETSPLAN 2017 Miljö- och byggnämnden Framtagen av: Anna Stenlöf Datum: 2017-01-31 Version: 1.0 Diarienummer: 2016/1280-4 2(8) Innehåll 1. Nämndens grunduppdrag... 3 2. Verksamhetsbeskrivning...

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse Administrativt stöd Fastställd av kommunstyrelsen 2013-03-11 INNEHÅLL SEKTORN FÖR ADMINISTRATIVT STÖD 2 POLITISKT FASTSTÄLLDA MÅL 2 BEDÖMNING AV MÅLUPPFYLLELSE MED PILAR 2 SAMMANSTÄLLNING

Läs mer

Kommunfullmäktiges mål

Kommunfullmäktiges mål Bilaga 1 Kommunfullmäktiges mål Kunden i fokus Väsbyborna ska uppleva att kommunen och de tjänster kommunen finansierar har god kvalitet Väsbybon ska uppleva att kommunen och de tjänster kommunen finansierar

Läs mer

Uppföljning av plan för intern kontroll per april 2018

Uppföljning av plan för intern kontroll per april 2018 MILJÖFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Therese von Ahn 2017-05-14 MHN-2017-6707 Till miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde den 29 maj 2018 Uppföljning av plan för intern kontroll per april

Läs mer

Verksamhetsplan och budget. för jävsnämnden Strategier Planeringsförutsättningar Budget Bollebygds kommun. Enhetsplan Medarbetarplan

Verksamhetsplan och budget. för jävsnämnden Strategier Planeringsförutsättningar Budget Bollebygds kommun. Enhetsplan Medarbetarplan Strategier Planeringsförutsättningar Budget Bollebygds kommun Verksamhetsplan och budget Enhetsplan Medarbetarplan Fastställd: Jävsnämnden 2016-12-xx x Dnr XXXX Verksamhetsplan och budget för jävsnämnden

Läs mer

Bräcke och Ånge bygg- och miljönämnd. Förslag till

Bräcke och Ånge bygg- och miljönämnd. Förslag till Bräcke och Ånge bygg- och miljönämnd Förslag till Delårsbokslut 31 augusti 2018 Bokslutsprognos 2018 1 BRÄCKE OCH ÅNGE BYGG- OCH MILJÖNÄMND Ordförande: Peter Edling (l) Vice ordförande: Per-Anders Andersson

Läs mer

Behovsutredning inför budget 2014 och plan

Behovsutredning inför budget 2014 och plan 1(6) Behovsutredning 2013-08-22 MN Diarienr: 2013-001492 Ert nummer: Handläggare: Karin Valtinat Direkttel: 0431-46 82 36 E-post: karin.valtinat@engelholm.se Behovsutredning inför budget 2014 och plan

Läs mer

Budget 2019 med plan Miljö- och hälsoskyddsnämnden

Budget 2019 med plan Miljö- och hälsoskyddsnämnden Miljö- och hälsoskyddsnämnden Ankomst: 218-8-23 - Dnr 218-556 Innehållsförteckning 1 Miljö- och hälsoskyddsnämnd... 3 1.1 Inledning... 3 1.2 Övergripande strategiområden... 3 1.3 Mål... 3 1.4 Kommunens

Läs mer

Bilaga till ekonomisk månadsrapport för omvårdnadsnämnden,

Bilaga till ekonomisk månadsrapport för omvårdnadsnämnden, Sid 1 (5) 2018-02-19 Dnr 17ON21 Tjänsteskrivelse Handläggare Rolf Hammar Tfn 026-17 93 05 rolf.hammar@gavle.se Omvårdnadsnämnden Bilaga till ekonomisk månadsrapport för omvårdnadsnämnden, december 2017

Läs mer

Helena Götherfors Westman Behovsutredning enligt miljöbalken och livsmedelslagen Dnr

Helena Götherfors Westman Behovsutredning enligt miljöbalken och livsmedelslagen Dnr Ärende 5 1 (2) 2017-11-25 Tjänsteskrivelse Kontor Miljökontoret Handläggare Helena Götherfors Westman 08-5230 1928 helena.gotherfors@sodertalje.se Miljönämnden Behovsutredning enligt miljöbalken och livsmedelslagen

Läs mer

Verksamhetsplan 2019 Myndighetsnämnden

Verksamhetsplan 2019 Myndighetsnämnden Verksamhetsplan 2019 Myndighetsnämnden Antagen 2019-03-14 Verksamhetsplan 2019 Myndighetsnämnden Antagen 2019-03-14 Sammanfattning Myndighetsnämnden ska årligen besluta om en verksamhetsplan som beskriver

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2014

Verksamhetsberättelse 2014 Verksamhetsberättelse 2014 Miljö- och byggnämnden Året har präglats av hög personalomsättning inom delar av organisationen. Det är svårt att rekrytera rätt kompetens varför det har funnits ett generellt

Läs mer

Södertörns Miljö- och Hälsoskyddsförbund Rapportering av revision per den 31 december 2018

Södertörns Miljö- och Hälsoskyddsförbund Rapportering av revision per den 31 december 2018 Södertörns Miljö- och Hälsoskyddsförbund Rapportering av revision per den 31 december 2018 27 februari 2019 2019-02-27 Förbundets revisorer Cc: Förbundets direktion och ledning Vi har i denna rapport sammanfattat

Läs mer

Länsrapport 2012 Hallands län

Länsrapport 2012 Hallands län Länsrapport 2012 Hallands län Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) 3.1. 1. Kommunens namn Falkenberg Halmstad Hylte Kungsbacka Laholm Varberg Kommunens namn: Falkenbergs kommun Halmstads

Läs mer

Taxebestämmelser avseende servering av alkohol samt försäljning av folköl, tobak och läkemedel

Taxebestämmelser avseende servering av alkohol samt försäljning av folköl, tobak och läkemedel Taxebestämmelser avseende servering av alkohol samt försäljning av folköl, tobak och läkemedel 1) Denna taxa gäller avgifter för Vård- och omsorgsnämndens kostnader för prövning av ansökan om serveringstillstånd

Läs mer

Delårsrapport Tertial Miljö- och byggnadsnämnden

Delårsrapport Tertial Miljö- och byggnadsnämnden Delårsrapport Tertial 2 2014 Miljö- och byggnadsnämnden Innehållsförteckning 1 Ekonomisk uppföljning... 3 2 Målstyrning (enbart prognosvarnade handlingsplaner visas)... 5 2.1 Ansvarsfull ekonomisk politik...

Läs mer

Reglemente för Miljö- och byggnämnden. Fastställt av kommunfullmäktige , 36

Reglemente för Miljö- och byggnämnden. Fastställt av kommunfullmäktige , 36 Reglemente för Miljö- och byggnämnden Fastställt av kommunfullmäktige 2017-06-19, 36 2 (5) Innehållsförteckning Inledning... 3 Miljö- och byggnämndens uppgifter... 3 Verksamhetsområden... 3 Ansvar och

Läs mer

Verksamhetsplan 2017 Bygg- och miljönämnden. Antagen av nämnden

Verksamhetsplan 2017 Bygg- och miljönämnden. Antagen av nämnden 1 Verksamhetsplan 2017 Bygg- och miljönämnden Antagen av nämnden 2016-12-15 2 VERKSAMHETSPLAN 2017 Inledning Bygg- och miljönämnden är den kommunala myndigheten som hanterar bygglov, bygganmälan och bostadsanpassning

Läs mer

Handlingsplan för att nå nöjdkundindex 75 på miljöenheten

Handlingsplan för att nå nöjdkundindex 75 på miljöenheten 2015-12-30 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE MSN 2015/111-409 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Handlingsplan för att nå nöjdkundindex 75 på miljöenheten Förslag till beslut Miljö- och stadsbyggnadsnämnden noterar

Läs mer

Slutrapport delprojekt vattenskyddsområden

Slutrapport delprojekt vattenskyddsområden 2006-03-29 Slutrapport delprojekt vattenskyddsområden 2004-2006 Detta har gjorts Miljösamverkan Västra Götaland har arbetat med delprojektet om vattenskyddsområden från hösten 2004 till början av 2006.

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2014

Verksamhetsberättelse 2014 Verksamhetsberättelse Familjerättsnämnden FRN/2015:8 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Ansvarsområde... 4 2.1 Ansvariga... 4 3 Uppföljning av målen... 4 3.1 Kund - nöjd väsbybo... 4 3.2 Samhälle

Läs mer

SEKTORN FÖR ADMINISTRATIVT STÖD

SEKTORN FÖR ADMINISTRATIVT STÖD SEKTORN FÖR ADMINISTRATIVT STÖD SEKTORNS UPPDRAG Sektorn tillhandahåller service till den politiska organisationen, till förvaltningen samt till medborgare och övriga externa intressenter. Sektorns arbetsuppgifter

Läs mer

1(6) Verksamhetsplan Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddsnämnd. Beslut i nämnden: , 14/18, Dnr: SRMH

1(6) Verksamhetsplan Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddsnämnd. Beslut i nämnden: , 14/18, Dnr: SRMH 1(6) Verksamhetsplan 2019 Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddsnämnd Beslut i nämnden: 2018-04-18, 14/18, Dnr: SRMH 2018-001.1120 2(6) Innehållsförteckning Nämndens ansvar och uppgifter... 3 Nämndens

Läs mer

Dnr 26/2014-041. Budget 2015. Fastställd av förbundsdirektionen den 15 oktober 2014, 89 2014-10-01

Dnr 26/2014-041. Budget 2015. Fastställd av förbundsdirektionen den 15 oktober 2014, 89 2014-10-01 Dnr 26/2014-041 Budget 2015 Fastställd av förbundsdirektionen den 15 oktober 2014, 89 2014-10-01 Innehåll 1 Förbundets uppdrag och verksamhet 5 1.1 Uppdrag... 5 1.2 Verksamhet... 5 Förbundsdirektionen...

Läs mer

Uppföljning av plan för intern kontroll per augusti 2018

Uppföljning av plan för intern kontroll per augusti 2018 MILJÖFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Therese von Ahn 2018-09-27 2017-6707 Till miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde den 29 maj 2018 Uppföljning av plan för intern kontroll per augusti

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn enligt alkohollagen (SFS 2010:1622)

Taxa för prövning och tillsyn enligt alkohollagen (SFS 2010:1622) 2016-11-28 Taxa för prövning och tillsyn enligt alkohollagen (SFS 2010:1622) Taxa för tillsyn enligt tobakslagen (SFS 1993:581) samt lag om handel med vissa receptfria läkemedel (SFS 2009:730) Fastställd

Läs mer

Delårsrapport miljönämnden

Delårsrapport miljönämnden Ärende 7 Miljökontoret Rapport 2018-05-17 Delårsrapport miljönämnden T1 per 30 april 2018 Marie Martna Verksamhetscontroller Miljökontoret Telefon (direkt): 08 52301315 E-post: marie.martna@sodertalje.se

Läs mer

Taxa inom miljöbalkens område för miljönämndens verksamhet

Taxa inom miljöbalkens område för miljönämndens verksamhet Miljönämndens arbetsutskott 2011 09 08 34 1 Dnr 2011 1791 Taxa inom miljöbalkens område för miljönämndens verksamhet Bilaga: Taxa inom miljöbalkens (SFS 1998:808) område gällande miljönämndens verksamhet

Läs mer

Mål och budget 2015-2017

Mål och budget 2015-2017 Bilaga 1 Mål och budget 2015-2017 Myndighetsnämnden 2014-09-04 Rev. 2014-09-08 1 Ordförande: Matz Ericson (S) Förvaltningschef: Stefan Larsson Sammanfattning År 2015 Karlskoga och Storfors kommuner har

Läs mer

Uppdragshandling 2016

Uppdragshandling 2016 -07-04 Uppdragshandling Bygg- och miljönämnden 1 -07-04 Innehållsförteckning 1 UPPDRAG...3 1.1 Uppgift... 3 1.2 Profil... 5 1.3 Mål och satsningar... 5 2 Fördjupad information om mått...6 2 -07-04 1 UPPDRAG

Läs mer

Taxa för tillsyn enligt lag om tobak och liknande produkter samt lag om handel med vissa receptfria läkemedel

Taxa för tillsyn enligt lag om tobak och liknande produkter samt lag om handel med vissa receptfria läkemedel PROTOKOLLSUTDRAG Kommunstyrelsen KS 117 2019-05-29 1/3 Dnr KS/2019:301-100 Taxa för tillsyn enligt lag om tobak och liknande produkter samt lag om handel med vissa receptfria läkemedel Beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Uppdragshandling. Bygg- och miljönämnden 2018

Uppdragshandling. Bygg- och miljönämnden 2018 Uppdragshandling Bygg- och miljönämnden 1 Innehållsförteckning 1 UPPDRAG...3 1.1 Uppgift... 3 1.2 Profil... 5 1.3 Mål och satsningar... 5 2 Fördjupad information om mått...7 2 1 UPPDRAG Bredvid måtten

Läs mer

Samhällsbyggnadskontoret/miljö. Tillsynsplan för miljöbalkens område

Samhällsbyggnadskontoret/miljö. Tillsynsplan för miljöbalkens område Samhällsbyggnadskontoret/miljö Tillsynsplan för miljöbalkens område - Innehållsförteckning 1. Bakgrund... 3 1.1 Tillsyn enligt miljöbalken... 3 1.2 Robertsfors kommuns tillsyn av miljöfarlig verksamhet

Läs mer

Verksamhetsberättelse resultatenheter Väsby skola

Verksamhetsberättelse resultatenheter Väsby skola Verksamhetsberättelse resultatenheter 2011 Väsby skola Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 4 2 Ansvarsområde... 4 3 Viktiga händelser under året (ur ett verksamhetsperspektiv)... 4 4 Uppföljning av

Läs mer

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden Ordförande: Catharina Malmborg Förvaltningschef: Kerstin Melén-Gyllensten Uppdrag Gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens uppdrag är att fullgöra kommunens uppgifter

Läs mer

Månadsrapport september 2013. Kundvalskontoret

Månadsrapport september 2013. Kundvalskontoret Månadsrapport september 2013 Kundvalskontoret Innehållsförteckning 1 Ekonomi och verksamhet... 3 1.1 Resultat per verksamhet... 3 1.2 Investeringsuppföljning... 7 1.3 Volymer, statistik och kostnadsnyckeltal...

Läs mer

Uppdragshandling. Bygg- och miljönämnden 2017

Uppdragshandling. Bygg- och miljönämnden 2017 Uppdragshandling Bygg- och miljönämnden 1 Innehållsförteckning 1 UPPDRAG...3 1.1 Uppgift... 3 1.2 Profil... 4 1.3 Mål och satsningar... 5 2 Fördjupad information om mått...6 2 1 UPPDRAG Bredvid måtten

Läs mer

Yttrande över handlingsprogram för Gottsunda/Valsätra

Yttrande över handlingsprogram för Gottsunda/Valsätra MILJÖFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Emilia Hammer 2018-09-07 2018-003496- AD 018-727 43 20 Till miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde den 27 september 2018 Yttrande över handlingsprogram

Läs mer

Bygg- och miljönämnden. Verksamhetsberättelse 2014

Bygg- och miljönämnden. Verksamhetsberättelse 2014 Bygg- och miljönämnden Verksamhetsberättelse 2014 Måluppfyllelse Bygg- och miljönämnden 2014 Uppdrag Hållbar utveckling, miljö Fossilbränslefri kommun 2030 Genomförda åtgärder Anordnat Solenergi-seminarie

Läs mer

Uppföljning av plan för intern kontroll 2017

Uppföljning av plan för intern kontroll 2017 MILJÖFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Therese von Ahn 2018-02-28 2016-6178 Till miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde den 28 februari 2018 Uppföljning av plan för intern kontroll 2017

Läs mer

Verksamhetsplan. Bygg- och miljökontorets verksamhetsplan Dnr 2016/0075

Verksamhetsplan. Bygg- och miljökontorets verksamhetsplan Dnr 2016/0075 Verksamhetsplan 2017-02-09 Bygg- och miljökontorets verksamhetsplan 2017 Dnr 2016/0075 2 (5) INLEDNING Verksamhetsplanen är förvaltningens svar på byggnads- och miljöskyddsnämndens uppdrag till bygg- och

Läs mer

Förslag om införande av årlig avgift utifrån risk- och erfarenhetsbedömning inom miljötillsynen

Förslag om införande av årlig avgift utifrån risk- och erfarenhetsbedömning inom miljötillsynen 2014-03-13 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE M 2014-0074 Rev. 2014-03-27 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Förslag om införande av årlig avgift utifrån risk- och erfarenhetsbedömning inom miljötillsynen Förslag till

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn enligt alkohollagen, tobakslagen och lag om handel av vissa receptfria läkemedel

Taxa för prövning och tillsyn enligt alkohollagen, tobakslagen och lag om handel av vissa receptfria läkemedel Taxa för prövning och tillsyn enligt alkohollagen, tobakslagen och lag om handel av vissa receptfria läkemedel Dokumenttyp Taxa För revidering ansvarar Kommunchef Dokumentet gäller till och med Tills vidare

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken fastställande av timavgift KS-2014/595

Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken fastställande av timavgift KS-2014/595 Klas Bergström Kommunstyrelsens ordförande Ordförandens förslag Datum 2014-05-23 Kommunstyrelsen Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken fastställande av timavgift KS-2014/595 Förslag till beslut

Läs mer

Delårsrapport 1 2014. Stöd & process

Delårsrapport 1 2014. Stöd & process Delårsrapport 1 Stöd & process Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Ansvarsområde... 3 3 Uppföljning av målen... 4 3.1 Kund - nöjd väsbybo... 4 3.2 Samhälle och miljö - hållbart Väsby... 6 3.3

Läs mer

Anvisningar gällande frågor till länsstyrelserna om miljöbalkstillsyn

Anvisningar gällande frågor till länsstyrelserna om miljöbalkstillsyn 1(12) Anvisningar gällande frågor till länsstyrelserna om miljöbalkstillsyn Frågorna gäller i de flesta fall verksamhetsåret 2017. Svaren på frågorna kan behöva hämtas in från olika delar av er organisation.

Läs mer

Ekonomisk månadsrapport januari mars 2017

Ekonomisk månadsrapport januari mars 2017 1 (5) Kommunstyrelsens kontor 24.04.17 Ekonomisk månadsrapport januari mars 2017 Månadsrapportens syfte är att ge en översiktlig och kortfattad bild av kommunens ekonomiska situation och utveckling löpande

Läs mer

PROJEKT. Förskolor. Rapport avseende tillsynsprojekt 2013

PROJEKT. Förskolor. Rapport avseende tillsynsprojekt 2013 PROJEKT Förskolor Rapport avseende tillsynsprojekt 2013 Syfte och mål Syftet med projektet var att identifiera aktuella förskolor och med stöd av miljöbalken genomföra tillsyn på områdena hälsoskydd och

Läs mer

Redovisning av genomförd tillsyn gällande försäljning av folköl och tobak 2016

Redovisning av genomförd tillsyn gällande försäljning av folköl och tobak 2016 Östermalms stadsdelsförvaltning Preventionsenheten Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-02-28 Handläggare Håkan Olsson Telefon: 076-1290024 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2017-03-23 Redovisning av genomförd

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn enligt alkohollagen, lag om tobak och liknande produkter och lag om handel av vissa receptfria läkemedel

Taxa för prövning och tillsyn enligt alkohollagen, lag om tobak och liknande produkter och lag om handel av vissa receptfria läkemedel Taxa för prövning och tillsyn enligt alkohollagen, lag om tobak och liknande produkter och lag om handel av vissa receptfria läkemedel Dokumenttyp Taxa För revidering ansvarar Kommunchef Dokumentet gäller

Läs mer

Karolina Ernarp Tjänsteskrivelse 1 (7) 2015-02-05 MHN/2014:1416. Förslag till beslut i Miljö- och hälsoskyddsnämnden

Karolina Ernarp Tjänsteskrivelse 1 (7) 2015-02-05 MHN/2014:1416. Förslag till beslut i Miljö- och hälsoskyddsnämnden Karolina Ernarp Tjänsteskrivelse 1 (7) 2015-02-05 MHN/2014:1416 Årsredovisning 2014 Förslag till beslut i Miljö- och hälsoskyddsnämnden Sammanfattning Årsredovisningen innehåller avsnitt om händelser av

Läs mer

Egenkontroll enligt miljöbalken

Egenkontroll enligt miljöbalken Egenkontroll enligt miljöbalken Information från miljöförvaltningen Lund 2 oktober 2014 Annika Skoog 046-355270 annika.skoog@lund.se Egenkontroll ska förebygga ohälsa Egenkontrollen är ett verktyg för

Läs mer

Dnr: MN17/ Miljönämnden. Internöverenskommelse Miljönämnden - Samhällsbyggnad Antagen av Miljönämnden

Dnr: MN17/ Miljönämnden. Internöverenskommelse Miljönämnden - Samhällsbyggnad Antagen av Miljönämnden Miljönämnden 2017-11-30 Dnr: MN17/25 Internöverenskommelse Miljönämnden - Samhällsbyggnad Antagen av Miljönämnden 2017-12-11 Internöverenskommelse Dnr MN17/25 2/13 1. Formalia 1.1. Parter/kontaktpersoner

Läs mer

Ekonomisk månadsrapport januari februari 2017

Ekonomisk månadsrapport januari februari 2017 1 (5) Kommunstyrelsens kontor 2017-03-24 Ekonomisk månadsrapport januari februari 2017 Månadsrapportens syfte är att ge en översiktlig och kortfattad bild av kommunens ekonomiska situation och utveckling

Läs mer

Miljöskyddsnämndens Flerårsstrategi

Miljöskyddsnämndens Flerårsstrategi Miljöskyddsnämndens Flerårsstrategi 2014-2016 1 Innehållsförteckning Övergripande verksamhetsbeskrivning... 3 Nämndens åtagande... 4 Nyckeltal... 5 Internkontroll... 6 Driftbudget... 8 Investeringsbudget...11

Läs mer