Aktivitet Vem gör vad? Halvårsuppföljning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Aktivitet Vem gör vad? Halvårsuppföljning"

Transkript

1 Vilket mål i Handlingsplan för miljö och hållbar utveckling ? Resor Tillhandahålla och utveckla teknik och resurser för resfria möten och sprida kunskap om sådana. Finns koppling till institutionens verksamhetsplan? Aktivitet Vem gör vad? Halvårsuppföljning Samarbeta med PILenheten för att förstärka infrastruktur för nätbaserad utbildning. Se även projektplan för resfria möten 2014 Sektionschefen för Medieteknik Erik Lundberg Delta 1ggr/år på mässa Antal resfria möten son genomförs mäts mot tidigare redovisat antal möten i årsredovisningen Nätverksträffar ska skapas mellan AV tekniker på campus för att sprida kunskaper. Vi har nu 774 användare i Jabber video. Dessa samtalade under perioden i 993 timmar. Trenden är stigande. Totalt har vi nu kännedom om 35 videokonferenssystem vid Göteborgs universitet Vi har nu 19 videokonferenssystem där vi kan mäta statistik. Dessa samtalade under perioden i 989 timmar. Trenden stigande även här. Perioden använde 206 användare vid GU Adobe Connect i totalt minuter. Antalet skapade mötesrum är oförändrat. Här är trenden något vikande, och en tänkbar teori är att det beror på att Jabber video är mer Uppföljning 1 (10)

2 känt och mer använt nu. I dagsläget har vi 93 skärmar kopplade till Scala totalt. När det gäller samarbetsprojekt och handlingsplaner till dessa ser det ut som följer: Medieteknik har för närvarande inte något aktivt projekt för resfria möten ihop med Miljöenheten de arbetsuppgifter som utfördes inom ramen för de projekt vi hade är nu infogade i det ordinära linje/systemförvaltningsarbetet (utbildning i Jabber video m.m.). Vi arbetar däremot tillsammans med PIL enheten inom ramen för INUprojektet, som syftar till att lyfta universitetets infrastruktur för nätbaserad undervisning. Där kommer video och videokommunikation ha en framträdande roll, och det projektet kommer att vara vårt utvecklingsfokus en tid framöver. Se mer information på natburen undervisning Vi har också samverkan med ITenheten där vi bland annat ser över 2 (10)

3 utvecklingspotentialen ihop med flera andra systemförvaltningsområden med angränsande eller påverkande tjänster Nätverk, telefoni, samverkan (e post och box tjänster). Säkerställa att anställda kan nyttja en miljöbilspool i sitt arbete. Energi och Byggnader Campusservice Vasa uppdaterar hemsidan, användarlistor och är kontaktperson gentemot leverantören. Ingalill Allvin campusservice Vasa Hemsidan uppdateras löpande när information inkommer främst från Sunfleet eller uppföljningsmöten med styrgruppen för bilpoolen bestående av representanter från infra, miljöenheten och upphandlingsenheten. Deltar i kontinuerliga möten med hyresvärdar för att ser över energiförbrukningen och ber om optimering i ljus och ventilations systemen. Arbete med hemsidan fortlöper. Under första halvåret har GUpersonal kört km med poolbilarna För campusservice fortsätter kontakterna med hyresvärdarna och på möten diskuteras hur och när man kan göra insatser för minskad energiförbrukning i fastigheterna. Exempel från Campus Rosenlund Byte av belysning i hörsal i hus C till LED planeras under Projekterats tillsammans med Higab under året. Solceller på taket i Pedagogen hus B.. 3 (10)

4 är beställt av Higab och kommer sannolikt byggas under hösten Handelshögskolans arbete med solceller återupptas efter reperation av taket Säkerställa att universitetets policy och regler för ny och ombyggnationer tillämpas. Verka för att investeringar/ ombyggnationer i befintliga lokaler leder till effektivare energianvändning. Hållbarhetsgruppen har startat, med fokus på Humanistens om och tillbyggnad Inplanerat möte gällande Humanisten i januari. Släckvakter i exempelvis toaletter vid nyombyggnationer Kontinuerlig kontakt med hyresvärdar för att se hur energiförbrukningen kan minskas. Insatser med installationer av rörelsedetektorer i olika lokalutrymmen, förändringar i styrningen för belysning, etc. Medverkar årligen tillsammans med Akademiska Hus i Earth Fastighet är sammanskallande till särskilda projektmöten. Miljöenheten kallar till ordinarie möten Fastighet via byggregler Fastighetschefen sammanhåller I samarbete med campusorganisationen På campusnivå fortsätter kontakterna med hyresvärdarna och på möten diskuteras hur och när man kan göra insatser för minskad energiförbrukning i fastigheterna både i befintliga och vid om och tillbyggnation Exempel från Campus Rosenlund Byte av belysning i hörsal i hus C till LED planeras under Projekterats tillsammans med Higab under året. Solceller på taket i av ljus och 4 (10)

5 Hour. Deltar i kontinuerliga möten med hyresvärdar för att ser över energiförbrukningen och kräver optimering ventilationssystemen.pedagogen hus B är beställt av Higab och kommer sannolikt byggas under hösten Verka för byte till miljömärkt fjärrvärme eller annat miljömärkt uppvärmnings system Inköp och Upphandling Utöka sortimentet av ekologisk och/eller Rättvisemärkt dryck i Serviceenhetens restaurangverksamhet samt informera kunder om dessa alternativ. Pågår Idag är ca 80% av all dryck rättvisemärkt och ekologiskt. Ågrenska erbjuder Eget vatten både i form av naturellt och bubbelvatten. Något som vi vill vidareutveckla. Under 2015 kommer vi att sluta servera buteljerat vatten i våra konferensrum. Vi kommer själva att buteljera vatten från befintlig Fastighet Fastighetschefen Sektionschefen för Mötesservice Johan Fogell Fortlöpande arbete Klar Årlig bevakning. 5 (10)

6 vattenanläggning. I övrigt bibehålla uppnådda nivåer Kaffe 100%. Viner ekologiskt eller likvärdigt så lång det är möjligt. Utöka sortimentet av ekologisk, Rättvisemärkt eller närproducerad mat i Serviceenhetens restaurangverksamhet samt informera kunder om dessa alternativ. Återanvändning och Avfall Verka för att allt avfall som uppkommer skall källsorteras enligt avfallsplanen samt informera om vad som händer med avfallet. Marknadsföra restaurangverksamheten som likvärdig KRAV Vi utökar ständigt sortimentet av miljömärkta varor. Vi har även bytt maskindiskmedel till ett icke frätande alternativ. Detta kommer att bli miljömärkt under I övrigt bibehålla uppnådda nivåer Campusservice är behjälplig vid anskaffning av miljöstationer samt tillhandahåller skyltar till miljöstationer och liknande, för lokalvården att distribuera. Lokalvårdschefen Sektionschefen för Mötesservice Johan Fogell Campusservice sköter anskaffning av utrustning löpande Anskaffningen är behovsanpassad Lokalvårdschefens information på APT möten sker på anmodan Information/utbildning för Klar, vi är åter KRAVmärkta Campusservice har kontakt med lokalvårdssektionen. Insatser och förbättringar görs kontinuerligt i fastigheterna. Campusservice bevakar kontinuerligt att det finns tillräckligt med kärl för sortering. Exempel från Campus Rosenlund, Pedagogen källsorteringstationer och kärl.. 6 (10)

7 erbjuder information på tex institutionens APTmöten om avfallshantering i verksamheten. lokalvårdare sker under våren 2015 Verka för att öka andelen avfall som materialåtervinns och komposteras. Säkerställa att Lokalvården avvikelserapporterar felsorterat avfall till universitetets avfallshandläggare. Årligen uppdatera universitetets avfallsplan. Till de som hanterar avfall ( behöriga beställare ) erbjuds information/utbildning om vad som händer med avfallet Skapa logistik för att möjliggöra att öka andelen sorterat avfall. Rutin finns för hur medarbetare inom sektionen för Lokalvård ska avvikelserapportera. Utveckla formerna ytterligare för att möjliggöra och förenkla avvikelserapporteringen Kontinuerligt uppdatera avfallsplanen och sprida information om var den Samordnarna i sektionen för Lokalvård påtalar behovet av att omstrukturera antal eller storlek på kärl efter avfallsmängder till campusservice när behov föreligger. Samordnarna i sektionen för Lokalvård ansvarar för att befintlig rutin följs. Avvaktar GURIA Lokalvårdschefen tillsammans med chefen för Serviceenheten uppdaterar Fortlöpande arbete Samtliga lokalvårdare har utbildats i GURIA Uppdatering påbörjas efter sommaren.. 7 (10)

8 Resor Driva parkeringsfrågan så att incitament skapas för anställda att välja alternativa transportmedel. Kemiska ämnen Utveckla en kemikaliestrategi för universitetet med syfte att fasa ut farliga kemiska produkter. Miljörisker Ta initiativ till övningar av nödlägessituationer Nej, Frågan hanteras av miljöenheten Nej finns att tillgå. Fastställes efter synpunkter från campusservice, miljöenheten och fastighet Parkeringsavgiften har höjts. Kontinuerlig anpassning till Göteborgs stad och Skatteverkets regler Två parkeringsförhyrningar är uppsagda internt och planeras att sägas upp till fastighetsägaren vid avtalstidens slut. Sitter med i den nationella substititionsgruppen Håller på med en hemsida om labsäkerhet med bl a miljö Säkerhetschefen har med denna typ av årligen eller vid behov Parkeringsansvarig bevakar Fastighetschefen Miljöenheten Arbetsmiljöingenjören Säkerhetschefen Försökt att återlämna JMG garageplatser/garage till fastighetsägaren. Ser över möjligheten att säga upp garaget på Skolgatan. Arbetet fortsätter främst miljöenheten håller på med detta men arbetsmiljöingenjören har hand om KLARA Ett uppdateringsmöte är genomfört med katastrofstaben.. Årligen uppdatera Sker kontinuerligt 8 (10)

9 som har koppling till miljörisker. Verka för att KLARA kemikaliehanteringssy stem utnyttjas för riskbedömningar. Arrangera utbildningar i riskbedömning och/eller riskhantering för lärare och laboratoriepersonal som arbetar inom områden med hög miljörisk (i samverkan med miljöenheten). Införa ett gemensamt systemstöd för riskanalys, incidentoch avvikelsehantering Ja i arbetsmiljömålen scenarior vid övningar med GU kris och katastrofstab Haft en generell genomgång och scenarioövning med GU Kris och katastrofstab så att nya medlemmar kommit in i arbetet/funktionen. Sker via utbildningar. Labsäkerhetsutbildninga r Arbetsmiljöingenjören Se ovan Se ovan Arbetsmiljöingenjören Ja Drivs som ett gemensamt projekt och är nu inne i en testfas med inriktning på Säkerhetschefen och Fastighetschefen Larmlistor mm är översedda. Ny övning planeras till hösten 2015 Utbildning pågår men dåligt intresse från personalen Fortlöpande arbete System GURIA är nu breddimplementerat när det gäller processen incident och avvikelsehantering. Processen Sker kontinuerligt Sker kontinuerligt Systemet är nu uppsatt och anpassat för GU och testat. 9 (10)

10 (i samverkan med miljö och personalenheten) pilotfas under sommar/höst Slutligt breddinförande beräknas vara klart Q periodiska kontroller kommer att leveransgodkännas och implementeras under v 26. Arbetet fortsätter med årligrapprtering och lagefterlevnad vadavser miljö. Pilotinstallation med process 1 har gjorts på 5 institutioner samt SA kansli och Core Facility. Bredimplement ering planeras till Q (10)

Fastighets- och Serviceenheten Upprättad av: Maritha Svensson Beslutad FSledningsgrupp Dnr: V2015/660 Gäller för år: 2016

Fastighets- och Serviceenheten Upprättad av: Maritha Svensson Beslutad FSledningsgrupp Dnr: V2015/660 Gäller för år: 2016 Universitetsgemensamt mål i Handlingsplan för miljö och hållbar utveckling 2011-2016 Resor Tillhandahålla och utveckla teknik och resurser för resfria möten och sprida kunskap om sådana Finns koppling

Läs mer

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Fastighets- och Serviceenheten Beslutad av: Chefen för Fastighets- och Serviceenheten Dnr: M2016/15 2018 Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Universitetsgemensamt mål i Handlingsplan för

Läs mer

Mottagare: Universitetsdirektör

Mottagare: Universitetsdirektör PM Datum: 2016-11-01 Dnr: V 2016/828 Mottagare: Universitetsdirektör Handläggare: Björn Magnusson Fördelning av uppdrag som ges till universitetsdirektör och respektive område inom gemensamma förvaltningen,

Läs mer

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Beslutad av: Dnr: M2016/15 Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES NAMN, VEM SOM HAR FASTSTÄLLT DOKUMENTET OCH VILKET ÅR SOM AKTIVITETSLISTAN

Läs mer

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Universitetsgemensamt mål i Handlingsplan för miljö och hållbar utveckling 2017-2019 Forskning Universitetet skall främja forskning som syftar till att

Läs mer

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Institutionens namn: Inst. för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori Beslutad av: Fredrik Engström, prefekt Dnr: M2016/15 2019 Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Universitetsgemensamt

Läs mer

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande Beslutad av: Cecilia Wallerstedt, prefekt Dnr: M2016/15 2019 Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES

Läs mer

Miljöledning vid Göteborgs universitet hur påverkar vårt miljöledningssystem laboratoriearbetet?

Miljöledning vid Göteborgs universitet hur påverkar vårt miljöledningssystem laboratoriearbetet? Miljöledning vid Göteborgs universitet hur påverkar vårt miljöledningssystem laboratoriearbetet? Ullika Lundgren Miljöcontroller ullika@gu.se 031 7869870 Miljöledningssystemet året runt ISO 14001 och EMAS

Läs mer

Sammankalla universitetets klimatråd en gång per termin eller vid behov för att diskutera strategiska frågor rörande universitetets klimatarbete.

Sammankalla universitetets klimatråd en gång per termin eller vid behov för att diskutera strategiska frågor rörande universitetets klimatarbete. Vilket mål i Handlingsplan för miljö och hållbar utveckling 2011-2015? Forskning Utveckla universitetsgemensamma instrument för utvärdering av forskning inom hållbar utveckling Driva och utveckla universitetets

Läs mer

MILJÖREDOVISNING FÖR GEMENSAMMA

MILJÖREDOVISNING FÖR GEMENSAMMA MILJÖREDOVISNING FÖR GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN 212 Skärmbild från utbildning i resfria möten 212-11-27 Denna redovisning ger en översikt över vad som har gjorts inom miljöarbetet under 212 och sammanfattar

Läs mer

Miljöledning vid Göteborgs universitet

Miljöledning vid Göteborgs universitet Miljöledning vid Göteborgs universitet hur påverkar vårt miljöledningssystem laboratoriearbetet? Marianne Dalbro Miljöcontroller marianne.dalbro@gu.se 031-786 17 40 Organisation Vilka områden arbetar

Läs mer

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Sven Lovén centrum för marin infrastruktur Beslutad av: Klages Dnr: M2016/15 2017 Miljöhandboken f Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES

Läs mer

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Institutionens/motsvarande namn: Inst. för didaktik och pedagogisk profession Dnr: GU 2019/1320 Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Institutionen för didaktik och pedagogisk profession Utbildningsvetenskapliga

Läs mer

MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET MARIANNE DALBRO, HÅLLBARHETSCONTROLLER

MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET MARIANNE DALBRO, HÅLLBARHETSCONTROLLER MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET MARIANNE DALBRO, HÅLLBARHETSCONTROLLER Fokus miljö - Metoden Miljöledningssystem Ramverk Systematik Riktiga prioriteringar Kontinuitet Ständiga förbättringar Ledningsstöd

Läs mer

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Sven Lovén centrum för marin infrastruktur - Tjärnö Beslutad av: xx Dnr: M2016/15 2018 Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES

Läs mer

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES NAMN, VEM SOM HAR FASTSTÄLLT DOKUMENTET OCH VILKET ÅR SOM AKTIVITETSLISTAN GÄLLER I SIDHUVUDET

Läs mer

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande Beslutad av: Cecilia Wallerstedt, prefekt Dnr: M2016/15 Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES

Läs mer

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: I mallen är universitetsgemensamma mål samt uppdragen som ges till dekan och prefekt/motsvarande i universitetets Handlingsplan för miljö

Läs mer

OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES NAMN, VEM SOM HAR UPPRÄTTAT DOKUMENTET OCH VILKET ÅR SOM AKTIVITETSLISTAN GÄLLER I SIDHUVUDET

OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES NAMN, VEM SOM HAR UPPRÄTTAT DOKUMENTET OCH VILKET ÅR SOM AKTIVITETSLISTAN GÄLLER I SIDHUVUDET Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Institutionen för biomedicin Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES NAMN, VEM SOM HAR UPPRÄTTAT DOKUMENTET OCH VILKET ÅR SOM AKTIVITETSLISTAN

Läs mer

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Det gick inte att hitta bilddelen med relations-id rid1 i filen. Institutionens/motsvarande namn: Inst. för didaktik och pedagogisk profession Dnr: M2016/15 Gäller för år: 2018-2019 Aktivitetslista inom

Läs mer

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES NAMN, VEM SOM HAR FASTSTÄLLT DOKUMENTET OCH VILKET ÅR SOM AKTIVITETSLISTAN GÄLLER I SIDHUVUDET

Läs mer

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling 2018

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling 2018 Institutionens/motsvarande namn: M 2018/1 Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling 2018 Institutionen för pedagogik och specialpedagogik Utbildningsvetenskapliga fakulteten Behandlad i IR 2017-12-04

Läs mer

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling 2017

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling 2017 Institutionens/motsvarande namn: Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling 2017 Institutionen för pedagogik och specialpedagogik Utbildningsvetenskapliga fakulteten Behandlad i IR 2016-11-07 Beslutad

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING

HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING STYRDOKUMENT Dnr V 2015/660 HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING 2011-2016 Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument samt gu.se/miljo Pam Fredman Miljöenheten

Läs mer

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES NAMN, VEM SOM HAR FASTSTÄLLT DOKUMENTET OCH VILKET ÅR SOM AKTIVITETSLISTAN GÄLLER I SIDHUVUDET

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING 2011-2015

HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING 2011-2015 STYRDOKUMENT Dnr V 2012/204 HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING 2011-2015 Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument samt gu.se/miljo Pam Fredman Miljöenheten

Läs mer

Miljöhandboken för Göteborgs universitet Beslutad av: prefekt Bosse Lagerqvist Dnr: M2016/15 Gäller för år: 2017

Miljöhandboken för Göteborgs universitet Beslutad av: prefekt Bosse Lagerqvist Dnr: M2016/15 Gäller för år: 2017 Institutionen för kulturvård Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Kulturvård Universitetsgemensamt mål i Handlingsplan för miljö och hållbar utveckling 2017-2019 Forskning Universitetet skall

Läs mer

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Institutionens/motsvarande namn: Sven Lovén centrum för marin infrastruktur - Tjärnö Miljöhandboken för Göteborgs universitet Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS!

Läs mer

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES NAMN, VEM SOM HAR FASTSTÄLLT DOKUMENTET OCH VILKET ÅR SOM AKTIVITETSLISTAN GÄLLER I SIDHUVUDET

Läs mer

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES NAMN, VEM SOM HAR FASTSTÄLLT DOKUMENTET OCH VILKET ÅR SOM AKTIVITETSLISTAN GÄLLER I SIDHUVUDET I

Läs mer

Miljöhandboken för Göteborgs universitet

Miljöhandboken för Göteborgs universitet Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES NAMN, VEM SOM HAR FASTSTÄLLT DOKUMENTET OCH VILKET ÅR SOM AKTIVITETSLISTAN GÄLLER I SIDHUVUDET

Läs mer

Aktivitetslista för miljö och hållbarutveckling 2019

Aktivitetslista för miljö och hållbarutveckling 2019 Gäller för år: 2019 Aktivitetslista för miljö och hållbarutveckling 2019 Institutionens miljögrupp bestående av miljörepresentanter Christina Ahlstrand, Kirsten Mehlig, Carina Malmhäll, Robert Caesar,

Läs mer

Institution Medicin arbetar med att integrera aktivitetslistan för miljö och hållbarhetsarbetet i institutionens verksamhetsplan.

Institution Medicin arbetar med att integrera aktivitetslistan för miljö och hållbarhetsarbetet i institutionens verksamhetsplan. Aktivitetslista för miljö och hållbarutveckling Institution Medicin arbetar med att integrera aktivitetslistan för miljö och hållbarhetsarbetet i institutionens verksamhetsplan. Institutionens miljögrupp

Läs mer

Gemensamma förvaltningens handlingsplan för miljö och hållbar utveckling 2011-2015

Gemensamma förvaltningens handlingsplan för miljö och hållbar utveckling 2011-2015 Handlingsplan Dnr F8 70/10 Gemensamma förvaltningens handlingsplan för miljö och hållbar utveckling 2011-2015 Beslutsfattare Förvaltningschefen Handläggare Miljösamordnare Anna Gadde Beslutsdatum 2010-12-07

Läs mer

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES NAMN, VEM SOM HAR FASTSTÄLLT DOKUMENTET OCH VILKET ÅR SOM AKTIVITETSLISTAN GÄLLER I SIDHUVUDET

Läs mer

Lunds universitets miljömål med handlingsplan för perioden 2015-2016

Lunds universitets miljömål med handlingsplan för perioden 2015-2016 MILJÖMÅL MED HANDLINGSPLAN 1 2014-12-18 Dnr V 2014/1687 Lunds universitets miljömål med handlingsplan för perioden 2015-2016 Mål 1: Identifiera direkt och indirekt miljöpåverkan, lagkrav och organisation

Läs mer

Riktlinjer för Habilitering & Hälsa. Miljöarbete 2014-2016

Riktlinjer för Habilitering & Hälsa. Miljöarbete 2014-2016 Riktlinjer för Habilitering & Hälsa Miljöarbete 2014-2016 Riktlinjer för miljöarbete Habilitering & Hälsa 2014-2016 Habilitering & Hälsa ska: följa den miljölagstiftning, föreskrifter och övriga krav som

Läs mer

Intendenturens organisation och ledning

Intendenturens organisation och ledning Verksamhetsplan 2011 2011-01-20 Verksamhetsbeskrivning Beslutsdatum 2011-04-12 Intendenturens organisation och ledning Intendenturen i Blåsenhus omfattar samtliga lokaler i Blåsenhus samt de utrymmen i

Läs mer

Miljöhandlingsplan 2012

Miljöhandlingsplan 2012 Miljöhandlingsplan 2012 Institutionen för data- och systemvetenskap Fastställd av DSV:s styrelse 2012-02-14 2 Miljöhandlingsplan 2012 Bakgrund Rektor vid har den 5 mars 2009 beslutat att ska miljöcertifieras

Läs mer

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Uprättad av SA s miljöråd

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Uprättad av SA s miljöråd Sahlgrenska akademin 1 dec 2016: Beslutad av: Dekanus Dnr: M2016/15 2017 Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Uprättad av SA s miljöråd Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Göteborgs universitet

Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Göteborgs universitet Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Göteborgs universitet Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet Miljöcertifiering Myndigheten är certifierad

Läs mer

MILJÖPLAN. Mål Åtgärd Tidsplan Ansvarig. Vi har utsett miljöansvariga. Vi har en miljöansvarig vid sektionen. Verksamhetsåret 13/14.

MILJÖPLAN. Mål Åtgärd Tidsplan Ansvarig. Vi har utsett miljöansvariga. Vi har en miljöansvarig vid sektionen. Verksamhetsåret 13/14. MILJÖPLAN Mål Åtgärd Tidsplan Ansvarig Vi har utsett miljöansvariga vid sektionen. Vi har en miljöansvarig vid sektionen. Verksamhetsåret Minst en av de miljöansvariga har under året deltagit av LiU anordnad

Läs mer

OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES NAMN, VEM SOM HAR UPPRÄTTAT DOKUMENTET OCH VILKET ÅR SOM AKTIVITETSLISTAN GÄLLER I SIDHUVUDET

OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES NAMN, VEM SOM HAR UPPRÄTTAT DOKUMENTET OCH VILKET ÅR SOM AKTIVITETSLISTAN GÄLLER I SIDHUVUDET Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES NAMN, VEM SOM HAR UPPRÄTTAT DOKUMENTET OCH VILKET ÅR SOM AKTIVITETSLISTAN GÄLLER I SIDHUVUDET

Läs mer

4.2.2 Handlingsplan för Habiliteringen Södra Älvsborg

4.2.2 Handlingsplan för Habiliteringen Södra Älvsborg 4.2.2 Handlingsplan för Habiliteringen Södra Älvsborg Rutinen avser Miljöarbetet, Habiliteringen Södra Älvsborg Utfärdad av: Margareta Jensholm Godkänd av: Rune Johansson Version 1 Sida 1:7 Gäller från:

Läs mer

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2013 Institutionen för data- och systemvetenskap Fastställd av DSV:s styrelse 2013 02 19 2 Miljöhandlingsplan 2013 Bakgrund Rektor vid har den 5 mars 2009 beslutat att ska miljöcertifieras

Läs mer

Miljöenheten besvarar denna avvikelse

Miljöenheten besvarar denna avvikelse Id Ort Klassning Avvikelse Åtgärder Orsaksanalys BN1 Avvikelse: Campusservice Lorensberg Anteckningar av farligt avfall sker inte. Lagkrav efterlevs ej. Avfallsförordningen 2011:927 Anteckningar vid hantering

Läs mer

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling 2018

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling 2018 Institutionens/motsvarande namn: M 2018/1 Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling 2018 Institutionen för pedagogik och specialpedagogik Utbildningsvetenskapliga fakulteten Behandlad i IR 2017-12-04

Läs mer

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Sven Lovén centrum för marin infrastruktur - Tjärnö Beslutad av: xx Dnr: M2016/15 2018 Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES

Läs mer

Miljöpolicy Miljöpolicy

Miljöpolicy Miljöpolicy För Stage & EventLight är det naturligt som ett modernt företag att arbeta nära verksamheten för ett långsiktigt hållbart samhälle. Genom vårt miljöengagemang tar vi vårt delade ansvar för att kommande

Läs mer

Projektplan. Projekt Flytt Rosenlund

Projektplan. Projekt Flytt Rosenlund Projekt Flytt Rosenlund Projektledare Version Datum Christer Johanson 1.0 2015-07-06 Beställare Göteborgs universitet, områdena för Administrativt stöd och Verksamhetsstöd 2015-06-18 Sida 2 av 8 Innehåll

Läs mer

Policy för hållbar utveckling, miljömål och handlingsplan LUNDS UNIVERSITET

Policy för hållbar utveckling, miljömål och handlingsplan LUNDS UNIVERSITET Policy för hållbar utveckling, miljömål och handlingsplan LUNDS UNIVERSITET Lunds universitets policy för hållbar utveckling Lunds universitet ska förstå, förklara och förbättra vår värld och människors

Läs mer

Miljöhandlingssplan 2017

Miljöhandlingssplan 2017 Miljöhandlingssplan 2017 Stressforskningsinstitutet Innehållsförteckning Stockholms universitets miljöpolicy 3 Ur Stockholms universitets miljöledningssystem, SU FV- 2.10.1-3630-13 3 Stockholms universitets

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET - VI BYGGER FÖR FRAMTIDEN UNIVERSITETSSTYRELSEN

GÖTEBORGS UNIVERSITET - VI BYGGER FÖR FRAMTIDEN UNIVERSITETSSTYRELSEN GÖTEBORGS UNIVERSITET - VI BYGGER FÖR FRAMTIDEN UNIVERSITETSSTYRELSEN 2018-04-27 Lokalförsörjning - Nuläge c:a 390.000 kvm c:a 30 hyresvärdar, Akademiska Hus 57%, Higab 20% c:a 10 % av GUs omsättning (c:a

Läs mer

RIKTLINJER. Riktlinjer för styrning av IT-verksamhet

RIKTLINJER. Riktlinjer för styrning av IT-verksamhet RIKTLINJER Riktlinjer för styrning av IT-verksamhet RIKTLINJER 2 Riktlinjer för styrning av IT-verksamhet. 1 Inledning Håbo kommuns övergripande styrdokument inom IT är IT-policy för Håbo kommun. Riktlinjer

Läs mer

Handlingsplan för miljöarbete 2008 Zoologiska institutionen Göteborgs universitet

Handlingsplan för miljöarbete 2008 Zoologiska institutionen Göteborgs universitet Handlingsplan för miljöarbete 2008 Zoologiska institutionen Göteborgs universitet Datum: 2008-04-05 Utarbetad av L-Å Andersson i samråd med prefekt Lars Förlin 1. Forskning och utbildning Universitetsgemensamt

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Örebro universitet

Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Örebro universitet Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Örebro universitet Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet Miljöcertifiering Myndigheten är inte miljöcertifierad.

Läs mer

Miljömål Aktiviteter Ansvarig Resurser Slutdatum Uppföljning Miljöindikator Åtgärdat

Miljömål Aktiviteter Ansvarig Resurser Slutdatum Uppföljning Miljöindikator Åtgärdat Sida 1 (10) Synliggöra miljöarbetet på hemsidan Skapa på institutionens hemsida en informationsruta till det pågående miljöarbetet och göra synligare Stockholms universitet miljöpolicy med en länk David,

Läs mer

Avfallsplan. För stadsdelsförvaltningen Örgryte-Härlanda

Avfallsplan. För stadsdelsförvaltningen Örgryte-Härlanda Avfallsplan För stadsdelsförvaltningen Örgryte-Härlanda 2017-2019 Uppdrag En avfallsplan som är kopplad till stadsdelsnämndens mål i budget har tagits fram för att på ett mer strukturerat sätt arbeta med

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2014 Göteborgs universitet

Redovisning av miljöledningsarbetet 2014 Göteborgs universitet Redovisning av miljöledningsarbetet 2014 Göteborgs universitet Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet Miljöcertifiering Myndigheten är certifierad

Läs mer

Mål & Åtgärder för 2013 års Smaka på Stockholm

Mål & Åtgärder för 2013 års Smaka på Stockholm Mål & Åtgärder för 2013 års Smaka på Stockholm Ur vår miljöpolicy: "Miljöfrågorna är en självklar och viktig del av evenemanget och för våra samarbetspartners". Vårt miljöarbete tar sin utgångspunkt i

Läs mer

Region Skånes Miljöbevis - checklista

Region Skånes Miljöbevis - checklista Region Skånes Miljöbevis - checklista Denna checklista består av kriterier som ni som mottagare av bidragsfinansiering från Region Skåne ska fylla i om ni får minst sex prisbasbelopp eller mer per tolvmånadersperiod.

Läs mer

Miljöhandlingsplan för Institutionen för samhälls- och välfärdsstudier (ISV) för 2019

Miljöhandlingsplan för Institutionen för samhälls- och välfärdsstudier (ISV) för 2019 2019-03-05 DNR ISV-2019 00079 HANDLINGSPLAN 1(8) Miljöhandlingsplan för Institutionen för samhälls- och välfärdsstudier (ISV) för 2019 Rektor vid LiU har beslutat om miljömål för LiU som gäller under perioden

Läs mer

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES NAMN, VEM SOM HAR UPPRÄTTAT DOKUMENTET OCH VILKET ÅR SOM AKTIVITETSLISTAN GÄLLER I SIDHUVUDET

Läs mer

Mål Åtgärd Tidsplan Ansvariga Sektionsstyrelsen ska. Vi har två miljöansvariga vid sektionen. Under verksamhetsåret 2016 är det David Brostedt och

Mål Åtgärd Tidsplan Ansvariga Sektionsstyrelsen ska. Vi har två miljöansvariga vid sektionen. Under verksamhetsåret 2016 är det David Brostedt och MILJÖPLAN Mål Åtgärd Tidsplan Ansvariga ska ha minst en miljöansvarig Vi har två miljöansvariga vid sektionen. Under verksamhetsåret 2016 är det David Brostedt och Åtgärda i början av varje ny termin Minst

Läs mer

Vision och mål för landstingets miljöarbete, år 2013

Vision och mål för landstingets miljöarbete, år 2013 2012-10-15 1 (4) Vision och mål för landstingets miljöarbete, år 2013 Landstingets miljövision Landstinget ska medverka till en hållbar utveckling som innebär att östgöten, i nuvarande och kommande generationer,

Läs mer

;2CI ;2 ll -c2~ w Beslut delges för åtgärd skolchefer Förvaltningschef Vice rektor Hållbar utveckling Miljö- och byggnadsavddningen

;2CI ;2 ll -c2~ w Beslut delges för åtgärd skolchefer Förvaltningschef Vice rektor Hållbar utveckling Miljö- och byggnadsavddningen Beslut Beslutsinstans Rektor Beslut fattat av P eter Guclmundson? 7 Föredragande Birgitta Westin Datum 2012-10-18 Beslut expedierat ;2CI ;2 ll -c2~ w Beslut delges för åtgärd skolchefer Förvaltningschef

Läs mer

Elisabet Ahlberg, dekanus, ordförande Ann-Christin Thor, fakultetsdirektör Ullika Lundgren, fakultetens miljösamordnare

Elisabet Ahlberg, dekanus, ordförande Ann-Christin Thor, fakultetsdirektör Ullika Lundgren, fakultetens miljösamordnare Närvarande Vid protokollet Elisabet Ahlberg, dekanus, ordförande Ann-Christin Thor, fakultetsdirektör Ullika Lundgren, fakultetens miljösamordnare Henrik Tallgren 1 Mötets öppnande Dekanus öppnar mötet

Läs mer

Karolinska Institutets handlingsplan för miljö och hållbar utveckling 2015

Karolinska Institutets handlingsplan för miljö och hållbar utveckling 2015 Karolinska Institutets handlingsplan för miljö och hållbar utveckling 2015 Datum 2015-02-17 Dnr 1-85/2015 Utgivare: Karolinska Institutet Universitetsförvaltningen Karolinska Institutets (KI:s) handlingsplan

Läs mer

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2017 Institutionen för data- och systemvetenskap MILJÖHANDLINGSPLAN 2017 Fastställd av DSV:s styrelse 2017 03 16 2 MILJÖHANDLINGSPLAN 2017 Miljöhandlingsplan 2017 Bakgrund Rektor vid

Läs mer

KURS I GRÖNA HYRESAVTAL

KURS I GRÖNA HYRESAVTAL KURS I GRÖNA HYRESAVTAL FASTIGHETSÄGARNA UTBILDNING SYFTE Syftet med grönt hyresavtal är att genom samverkan mellan hyresvärd och hyresgäst förbättra eller bibehålla lokalens miljöprestanda och bidra till

Läs mer

Miljöhandlingsplan för IKE för perioden

Miljöhandlingsplan för IKE för perioden 16-02-15 DNR LIU-2015-01850 HANDLINGSPLAN 1(7) Miljöhandlingsplan för IKE för perioden 2016-2018 Rektor vid LiU har beslutat om miljömål för LiU som gäller under perioden 2016-2018 (dnr LiU-2015-01850).

Läs mer

Miljömål för Forskning och utbildning. Naturvetenskapliga fakulteten. Fastställda av dekanus

Miljömål för Forskning och utbildning. Naturvetenskapliga fakulteten. Fastställda av dekanus 1 Miljömål för 2008 Naturvetenskapliga fakulteten Fastställda av dekanus 2008-03-18 Forskning och utbildning Universitetsgemensamt miljömål 2007-2010: Universitetet skall öka forskningen inom hållbar utveckling.

Läs mer

Intern miljörevision av gemensamma förvaltningen vid Göteborgs Universitet

Intern miljörevision av gemensamma förvaltningen vid Göteborgs Universitet Göteborgs universitet Sid 1 (6) iljörevisionsrapport 2013-04-09 och 2013-04-19 Dnr 2013/2 Intern miljörevision av gemensamma förvaltningen vid Göteborgs Universitet Tid: 9 april och 19 april 2013 Plats:

Läs mer

RK 6.2 Organisation och ansvar

RK 6.2 Organisation och ansvar Godkänt den: 2018-10-04 Ansvarig: Marta Fallgren Gäller för: Regionkontoret Syfte Syftet med detta dokument är att klargöra roller, ansvar och befogenheter för miljöarbetet inom Regionkontoret i Region

Läs mer

Årets resultat (Måluppfyllelse) 2011

Årets resultat (Måluppfyllelse) 2011 Årets resultat (Måluppfyllelse) 2011 Indikator åt rätt håll/uppdrag uppfyllt Indikator oförändrad/indikator har inte mätts tidigare/uppdrag utförs innan 2015 Indikator åt fel håll/uppdrag har inte utförts

Läs mer

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2015 Institutionen för data- och systemvetenskap Fastställd av prefekten 2015 02 18 2 Miljöhandlingsplan 2015 Bakgrund Rektor vid har den 5 mars 2009 beslutat att ska miljöcertifieras

Läs mer

Miljö- och hållbarhetsplan för Landstinget Blekinge

Miljö- och hållbarhetsplan för Landstinget Blekinge fff Miljö- och hållbarhetsplan för Landstinget Blekinge Policy, visioner, mål och åtgärdsförslag för miljö, ekonomi samt socialt ansvarstagande. Gäller för åren 2014-2024 Innehåll Landstingets aktiva arbete

Läs mer

Göteborgs Symfoniker AB

Göteborgs Symfoniker AB Diarienummer: 2018-05654 2018-06-27 Göteborgs Symfoniker AB Götaplatsen 8 412 56 Göteborg Revisionsrapport Göteborgs Symfoniker AB Miljödiplomering 2018 Ärendet har handlagts av: Nadia Kretschmann Miljörevisor,

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 Göteborgs universitet

Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 Göteborgs universitet 2013-02-14 Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 Göteborgs universitet Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet Miljöcertifiering Myndigheten är

Läs mer

Minnesanteckningar från Ledningens genomgång av miljöledningssystemet vid GU

Minnesanteckningar från Ledningens genomgång av miljöledningssystemet vid GU Diarie nr F8 70/08 Minnesanteckningar från Ledningens genomgång av miljöledningssystemet vid GU 2008-10-21 Närvarande: Pam Fredman, rektor P-O Rehnquist, förvaltningschef Eddi Omrcen, miljöchef Ullika

Läs mer

GF Miljöråd 5 maj 2011

GF Miljöråd 5 maj 2011 GF Miljöråd 5 maj 2011 Plats: Vasaparken, Konsistorierummet Tid: 5 maj kl. 13.00 16.00 Närvarande: Adrian Nählinder, Thommie Englund, Kristina Johansson, Björn Magnusson, Anna Gadde, Staffan Sjöholm Dagordning

Läs mer

Förskolans miljöprogram. Miljöbaggen

Förskolans miljöprogram. Miljöbaggen Förskolans miljöprogram samt checklista för Miljöbaggen Antagen BUN 2012 06 20 Reviderad av ledningsgruppen för förskolans miljöarbete 2014 06 16 Förskolornas miljöprogram Förskolornas miljöprogram är

Läs mer

MILJÖBERÄTTELSE. Miljöberättelse för år 2015

MILJÖBERÄTTELSE. Miljöberättelse för år 2015 MILJÖBERÄTTELSE Miljöberättelse för år 2015 Företag/verksamhet: Härryda Energi AB Gatuadress: Kabelvägen 2 Postadress: Mölnlycke Miljösamordnare: Gunnar Rogenfelt Telefon: 031-7246470 Översikt Härryda

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING

HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING 2017-2019 Handlingsplanen för miljö och hållbar utveckling anger de övergripande målen för universitetets arbete med miljö och hållbar utveckling och hur

Läs mer

MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET

MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Chefsutbildning 13 april 2016 MARIANNE DALBRO MILJÖCONTROLLER, MILJÖREVISIONSLEDARE MARIANNE.DALBRO@GU.SE TEL: 031 786 1740 Ur dokumentet Roller, ansvar och befogenheter

Läs mer

Uppföljning av KIs miljö- och hållbarhetsarbete 2010

Uppföljning av KIs miljö- och hållbarhetsarbete 2010 Sida 1 av 11 KIs ledningssystem för miljö och hållbar utveckling Uppföljningen av KIs miljö- och hållbarhetsarbete under 2010 består av två delar; 1) Uppföljning av KIs handlingsplan 2010 2) Uppföljning

Läs mer

Restaurang Sjömagasinet

Restaurang Sjömagasinet REVISIONSRAPPORT FÖR MILJÖDIPLOMERING 2017 Grunduppgifter Omdiplomering - tredjepartsrevision Utfärdare Revisionskriterier: Kraven enligt Göteborgsmetoden för miljödiplomering som är godkända enligt Svens

Läs mer

FRÅGEBATTERI VID INTERN MILJÖREVISION VT-2016

FRÅGEBATTERI VID INTERN MILJÖREVISION VT-2016 FRÅGEBATTERI VID INTERN MILJÖREVISION VT-2016 Revisionskriterier Frågor Revisorns anteckningar Tema: Ledarskap och åtagande ISO 14001:2015, kap 5.1 Tema: Miljöpolicy ISO 14001:2015, kap 5.2 SFS 2009:907

Läs mer

MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET PLAN, AKTIVITETER, LAGSTIFTNING, UPPFÖLJNING OCH MILJÖREVISION

MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET PLAN, AKTIVITETER, LAGSTIFTNING, UPPFÖLJNING OCH MILJÖREVISION MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET PLAN, AKTIVITETER, LAGSTIFTNING, UPPFÖLJNING OCH MILJÖREVISION Chefsutbildning 18 maj 2016 ULLIKA LUNDGREN MILJÖCONTROLLER ULLIKA@GU.SE 031 786 9870 Ur dokumentet

Läs mer

Karolinska Institutets handlingsplan för miljö och hållbar utveckling 2014

Karolinska Institutets handlingsplan för miljö och hållbar utveckling 2014 Karolinska Institutets handlingsplan för miljö och hållbar utveckling 2014 Datum 2014-06-10 Dnr 1-157/2014 Utgivare: Karolinska Institutet Universitetsförvaltningen Karolinska Institutets handlingsplan

Läs mer

Miljömärkta livsmedel som en del i miljöledningssystemet

Miljömärkta livsmedel som en del i miljöledningssystemet Miljömärkta livsmedel som en del i miljöledningssystemet Eddi Omrcen Miljöchef, Göteborgs universitet. www.mls.adm.gu.se NMC & GAME seminarium, 2007-01-19 1 Fokus/möjligheter Miljöledningssystem Upphandling

Läs mer

Figur 1 Av den totala elförbrukningen utgörs nästan hälften av miljömärkt el, eftersom några av de stora kontoren använder miljömärkt el.

Figur 1 Av den totala elförbrukningen utgörs nästan hälften av miljömärkt el, eftersom några av de stora kontoren använder miljömärkt el. KLIMATBOKSLUT Det är dags att summera 2013 års klimatinventering. Tyréns årliga klimatinventering baseras på den internationella beräkningsstandarden The Greenhouse Gas Protocol. 1 Miljömässiga dimensionen

Läs mer

Uppföljning - Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling, Institutionen för Biomedicin

Uppföljning - Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling, Institutionen för Biomedicin Uppföljning - Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling, Institutionen för Biomedicin Fastställd av: Prefekt Anders Oldfors Handläggare: Miljösamordnare Yvonne Josefsson (2014), Cecilia Koskinen

Läs mer

Plan för. miljöarbetet. Rehabiliteringspolicy. med riktlinjer och handlingsplan BESLUTAT AV KOMMUNFULLMÄKTIGE

Plan för. miljöarbetet. Rehabiliteringspolicy. med riktlinjer och handlingsplan BESLUTAT AV KOMMUNFULLMÄKTIGE Plan för Rehabiliteringspolicy miljöarbetet med riktlinjer och handlingsplan BESLUTAT AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2010-09-13 1 2 OMSLAGSFOTO: PAUL SUNDELIN. INFORMATIONSAVDELNINGEN NOVEMBER 2010. Plan för miljöarbetet

Läs mer

Verksamhetsplan för Biblioteket

Verksamhetsplan för Biblioteket Högskolan i Borås Dnr: 815-15 Verksamhetsstöd Bibliotek Svante Kristensson Verksamhetsplan för Biblioteket 2016-2018 Verksamhetsplanen för biblioteket baseras på styrdokumentet Verksamhetsplan 2016-2018

Läs mer

Miljöansvar! Så här arbetar vi i Kinna församling! Miljödiplom Svenska kyrkans miljödiplomering för en hållbar utveckling

Miljöansvar! Så här arbetar vi i Kinna församling! Miljödiplom Svenska kyrkans miljödiplomering för en hållbar utveckling Miljöansvar! Så här arbetar vi i Kinna församling! Miljödiplom Svenska kyrkans miljödiplomering för en hållbar utveckling Vision och policy Övergripande vision Allt liv är skapat av Gud. Människan är skapad

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖARBETE

HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖARBETE HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖARBETE 2009-2015 1 Handlingsplan för miljö och hållbar utveckling Handlingsplanen beskriver de övergripande målen och hur de skall genomföras. Dessa kan brytas ned för respektive

Läs mer

Bilaga 1: Exempel på kompetensbehov för olika befattningar inom miljö och hållbar utveckling

Bilaga 1: Exempel på kompetensbehov för olika befattningar inom miljö och hållbar utveckling Bilaga 1: Exempel på kompetensbehov för olika befattningar inom miljö och hållbar utveckling Miljökompetensbehoven utgör en grund för fakulteternas miljöutbildningsplaner. Varje fakultet skall ha en egen

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING 2009-2015

HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING 2009-2015 HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING 2009-2015 Mätning budgetår 14-15 Handlingsplan för miljö och hållbar utveckling Handlingsplanen beskriver de övergripande målen och hur de skall genomföras.

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING

HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING 2017-2019 Handlingsplanen för miljö och hållbar utveckling anger de övergripande målen för universitetets arbete med miljö och hållbar utveckling och hur

Läs mer