Kursplan. för Hovler EMC:s trainee/lärlingsutbildning Receptionist/management

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kursplan. för Hovler EMC:s trainee/lärlingsutbildning Receptionist/management"

Transkript

1 Kursplan för Hovler EMC:s trainee/lärlingsutbildning Receptionist/management

2 lärlingsutbildning 1 Kursplan: Ämne Poäng kurs kod Reception HOTREC01 Reception HOTREC02 Våningsservice HOTVÅN01 Hotelladministration 100 HOTHOT0 Evenemang 100 KONEVE0 Konferens KONKOF01 Rums- och konferensbokning 100 KONRUM0 Telefon- och internetservice 100 FÖSTEL0 Besöksnäringen 100 TURBEÖ0 Aktiviteter och upplevelser 100 TURAKT0 Marknadsföring och försäljning 100 TURMAS0 Totalt innefattar utbildning en studietid motsvarande 1100 poäng (cirka 55 veckor) Kursplan. För oss är det viktigt att lärare, handledare och elev är i fas inför varje nytt ämne. Detta kan innebära att det sker vissa förändringar och omkastningar i kursplanen. Detta prövas utifrån varje individuellt fall och förutsättningar. Utbildningstiden. Utbildningstiden för denna kurs kan variera bl.a. på grund av lärlingsföretagets möjligheter med resurser att handleda sina lärlingar. Ett sådant exempel kan vara under högsäsong där det inte alltid finns möjligheter till handledning. En bra lösning som vi har sett är att lärlingsföretaget löser sitt säsongsbehov med sina lärlingar, med korta säsongsanställningar (med marknadsmässiga löner) vilket vi givetvis hjälper till med. Detta kan för övrigt vara en facklig fråga. Detta kan göra att varje lärlingsföretag disponerar sin lärling under en period av veckor. Inför varje kursstart skall detta dock vara avklarat vilket också förhandlas fram med kontrakterade lärlingsföretag. Utbildningsplanen & samarbetsföretag Utbildningsplanen är framtagen via ett samarbete med bl.a. Choice hotells. Hovler EMC ambition med samtliga lärlingsutbildningar inom turismen är att ha dessa så nära verkligheten som möjligt. Därför har vi valt att tillsammans med våra lärlingsföretag arbeta fram de utbildningsplaner som är aktuella för våra kurser.. Då målet är starkt uppsatt att våra elever skall ut i någon forma av anställning efter examen är det för oss en självklarhet att det inte är vi med en begränsad kunskap inom de olika ämnena som skall arbeta fram en utbildningsplan utan att det givetvis är lärlingsföretagen som har den kunskapen. Detta gör att våra elever är vl förberedda inför ett kommande arbete med både en helt anpassad utbildning men också att de har en inarbetad kontakt hos det lärlingsföretaget som de har fullföljt sin utbildnings hos.

3 lärlingsutbildning 2 Innehåll Introduktion, 100 poäng ( cirka 5 veckor) Introduktionens syfte är att elev och lärlingsföretag skall under denna tid kunna avgöra och därmed förstärka intresset för att fullfölja utbildningstiden. ** Introduktion är ett individuellt val som bestäms av elev med planerat lärlingsföretag Reception 1, 100 poäng Kurskod: HOTREC01 Lokala och regionala samarbetspartner inom rese- och besöksnäringen av betydelse för receptionsarbetet Planering och utförande av receptionsarbete, till exempel incheckning, rumstilldelning, utcheckning och kassaarbete. Information och presentation av hotellets utbud i syfte att ge en högre grad av service. Prissättning av hotellets tjänster. Bokningssystem och annan teknisk utrustning. Telefonteknik och betydelsen av bemötande, tonfall och produktkännedom. Miljö- och kvalitetsarbete inom avdelningen. Ergonomi samt arbetsmiljö och säkerhet i enlighet med lagar och andra bestämmelser. Handlingsplaner vid brand, hot och fara. Gästservice, till exempel att söka och förmedla turistinformation. Service och bemötande samt betydelsen av korrekt attityd i mötet med människor. Olika målgrupper och deras skiftande behov, kulturella skillnader samt tillgänglighet för funktionshindrade. Samverkan mellan olika avdelningar. Formell och informell kommunikation samt medvetenhet om både det verbala språkets och kroppsspråkets betydelse i mötet med gästen. Presentation, visning och marknadsföring av hotellets gästrum och faciliteter. ( reception 3) Hotellets miljö- och kvalitetsarbete som konkurrensmedel. ( reception 3) Reception 2, 100 poäng Kurskod: HOTREC02 Planering och utförande av receptionsarbete, till exempel incheckning, rumstilldelning, utcheckning och kassaarbete. Marknadsföring, produktkännedom och försäljning av hotellets tjänster. Hotellbokningssystem och andra bokningskanaler. Bokning av enskilda gäster. Utformning av bokningsbekräftelse och faktureringsunderlag samt deras avtalsrättsliga innebörd. Lönsamhetsberäkning, prisoptimering och prissättning av hotellets tjänster. Lojalitetsprogram och företagsavtal. Miljö och kvalitetsarbete inom avdelningen. Arbetsmiljö och säkerhet i enlighet med gällande lagar och andra bestämmelser. Första hjälpen, förebyggande av olycksfall samt handlingsplaner vid brand, hot och fara.

4 lärlingsutbildning 3 Gästservice, till exempel att söka och förmedla turistinformation samt föreslå olika aktiviteter med tanke på målgrupp. Service och bemötande av olika målgrupper samt deras skiftande behov i olika situationer. Hantering av positiva och negativa gästreaktioner samt dokumentation och uppföljning. Kursiv är tillägg från reception 3 Kommunikation och samverkan mellan företagets avdelningar. Produktkännedom för att möta kundens önskemål, rekommendera och rikta erbjudanden i syfte att öka försäljningen. ( reception 3) Våningsservice 1, 100 poäng Kurskod: HOTVÅN01 Undervisningen i kursen ska behandla följande innehåll: Organisation, yrkesroller och arbetsuppgifter inom housekeeping. Systematisk och säker städning samt underhåll av inredning. Design, färg och form samt dess påverkan på upplevelsen. Inredning i gästrum och övriga lokaler, med hänsyn till säkerhet, ekonomi, miljö och ergonomi. Miljömärkningar och certifieringar. Ergonomi, arbetsmiljö och säkerhet utifrån lagar och andra bestämmelser. Hänsyn till gästens integritet och säkerhet utifrån företagets policy. Service och bemötande samt omtanke om gästen inför ankomst och under vistelse. Kommunikation och samverkan såväl inom som mellan olika avdelningar. Bedömning av kvaliteten på utfört arbete. Omtanke och tillgänglighet för gäster med särskilda behov, till exempel funktionshinder eller allergier..(**logi) Hotelladministration, 100 poäng Kurskod: HOTHOT0 Hantering och kontroll av dagskassor samt bokföring av olika avdelningars försäljning. Hantering av betalningar samt kontroll av kreditvärdighet. Användning av förekommande ekonomisystem. Uppföljning av kundjournaler samt arkivering. Dokumentation av företagets miljöarbete och rapportering till berörda avdelningschefer, ägare och den certifierande organisationen. Uppföljning av resultat och nyckeltal. Anställnings- och lönefrågor, kontakter med berörda parter, till exempel fack- eller arbetsgivarorganisation, samt regler för sjukfrånvaro och sjuklön. Ergonomi, arbetsmiljö och säkerhet i enlighet med lagar och andra bestämmelser. Bemötande och hantering av kundförfrågningar. Kommunikation och samverkan mellan avdelningarna. Evenemang, 100 poäng Kurskod: KONEVE0 Olika evenemang, till exempel invigningar, galor, shower, sportarrangemang och mässor. Evenemang och event som imageskapare och varumärkesbyggare i samband med produktlanseringar, kundträffar, jubileer, mässor eller kick-offer. Förutsättningar för lokala, nationella och internationella evenemang. Organisation och ansvarsfördelning vid arbete i projekt.

5 lärlingsutbildning 4 Planering, kalkylering, genomförande och uppföljning av mindre projekt. Säljstimulerande aktiviteter vid olika evenemang. Bokning av externa tjänster, till exempel teknik, säkerhet och underhållning. Praktiskt arbete i samband med mässor och andra evenemang, till exempel monterbygge, skyltning, exponering samt servering av mat och dryck. Ljud- och ljusteknik i samband med olika presentationer. Ekonomiska och miljömässiga faktorer vid genomförande av olika evenemang. Arbetsmiljö och systematiskt säkerhetsarbete utifrån lagar och andra bestämmelser. Riskanalys och förebyggande säkerhet i samband med planering och genomförande av aktiviteter. Service och bemötande av olika målgrupper samt deras skiftande behov i olika situationer. Kommunikation, samverkan och logistik i samband med olika evenemang. Dokumentation och uppföljning av arbetet. Bokning och planering av gästarrangemang ( reception 3) Konferens 1, 100 poäng Kurskod: KONKOF01 Olika konferensanläggningar samt deras olika utbud av lokaler, faciliteter och service. Olika mötesformer, till exempel föreläsningar, sammanträden, workshoppar och kick-offer. Alternativa möbleringsformer, deras syfte och funktion samt iordningställande av lokaler efter direktiv, till exempel pm eller checklista. Den kreativa miljöns betydelse. Hjälpmedel och tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning. Måltidspausens betydelse samt upp- och avdukning av buffé med kaffe eller andra förfriskningar. Lagar och andra bestämmelser om hygien och ändamålsenlig klädsel. Hantering av teknisk konferensutrustning, till exempel kopieringsmaskin, datorprojektor och mikrofon. Arbetsmiljö och systematiskt säkerhetarbete utifrån lagar och andra bestämmelser. Hållbar utveckling inom mötesbranschen. Ergonomiskt arbete samt användning av lämpliga hjälpmedel. Handlings- och utrymningsplan vid brand, hot och fara. Service och bemötande av olika målgrupper samt deras skiftande behov i olika situationer. Effektivitet i arbetet samt kommunikation mellan avdelningarna. Rums- och konferensbokning, 100 poäng Kurskod: KONRUM0 Produktkännedom för att kunna möta kundens önskemål samt rekommendera och rikta erbjudanden i syfte att öka försäljningen. Olika kundkategorier, till exempel privatpersoner, företag, resebyråer, kongressbyråer och bokningsbolag. Samarbetsparter inom aktivitet, teknik, säkerhet eller andra kringarrangemang. Telefonförsäljning och betydelsen av bemötande, tonfall och produktkännedom. Affärskorrespondens samt utformning av bekräftelser, offerter, pm och faktureringsunderlag. Prissättning och prisoptimering av anläggningens tjänster. Lönsamhetsberäkning och förekommande nyckeltal. Företags- och resebyråavtal med priser, provision och avbokningsregler samt avtalsrättsliga konsekvenser.

6 lärlingsutbildning 5 Presentation och visning av anläggningen samt rekommendation av passande aktiviteter och kringarrangemang. Bokning av privat-, grupp-, konferens- och paketarrangemang. Planering av kundaktivitet i samarbete med försäljnings- och marknadsavdelning för att skapa och bibehålla kundrelationer. Arbetsmiljö och ergonomi. Kommunikation och samverkan mellan avdelningar för avstämning och utbyte av information inför arrangemang Telefon- och internetservice, 100 poäng Kurskod: FÖSTEL0 Telefon- och internetförsäljning, support och rådgivning. Attityder, värderingar och kundmöten. Kundvårdande åtgärder för att skapa och bibehålla kundrelationer. Lagar, avtal och säkerhet i elektronisk handel och betalningssystem. Etik och arbetsmiljö inom telefonförsäljning och callcenterföretag. Distribution och affärstransaktioner vid elektronisk handel. Metoder för utvärdering av telefon- och internetservice. Tekniska lösningar och teknisk utrustning. Språkbruk, tekniska termer, interna system och informationssökning. Besöksnäringen, 100 poäng Kurskod: TURBEÖ0 Besöksnäringens centrala organisationer. Besöksnäringens olika verksamhetsområden, aktörer och yrkesroller. Betydelsen av samverkan mellan olika aktörer inom verksamhetsområdena. Turismens utveckling och trender genom tiderna. Kända resmål i Sverige och i världen. Olika målgrupper och deras skiftande krav på resor, aktiviteter och service. Lokala och regionala förutsättningar för hållbar utveckling inom besöksnäringen. Informationssökning samt kritisk granskning och bearbetning av materialet. Muntlig och skriftlig presentation med hjälp av modern teknik. Det verbala språkets och kroppsspråkets betydelse för kommunikation med andra. Betydelsen av en yrkesmässig attityd för att ge god service.(**logi) Kommunikationens och samverkans betydelse för såväl intern som extern service..(**logi) Kunder och gäster, olika målgrupper och deras skiftande krav på boende, tjänster och service. (**Logi) Aktiviteter och upplevelser, 100 poäng Kurskod: TURAKT0 Aktivitetsledarens roll och betydelse för gruppens samspel för att nå syfte och mål. Aktiviteten som mervärde för att förhöja deltagarens upplevelse av arrangemang eller vistelse. Planering, genomförande och utvärdering av aktiviteter för olika målgrupper. Olika aktiviteter beroende på efterfrågan samt hänsyn till platsens och situationens förutsättningar. Kalkylering och prissättning av aktiviteter.

7 lärlingsutbildning 6 Marknadsföring och presentation av planerad aktivitet. Lagar, andra bestämmelser samt överenskommelser att ta hänsyn till för utförandet av aktiviteten. Riskanalys och förebyggande säkerhet i samband med planering av aktiviteter. Kroppsspråkets betydelse för kommunikation och samverkan med andra. Marknadsföring och försäljning, 100 poäng Kurskod: TURMAS0 Undervisningen i kursen ska behandla följande innehåll: Marknadsföringens påverkan på individen. Riktad marknadsföring anpassad för olika målgrupper. Marknadsföring och försäljning via media. Varumärkets och marknadsföringens roll i köpprocessen från behov till beslut. Företagsprofilens betydelse i all kommunikation. Begrepp, definitioner, lagar och etiska regler inom området. Utformning av marknadsplan utifrån affärsidé och målsättning. Planering, genomförande och utvärdering av marknadsaktiviteter, till exempel mässor, evenemang, sponsring och annonsering. Informationsteknik som ett verktyg i marknadsföringsarbetet. Layout och exponering av marknadsföringsmaterial. Analysmetoder och undersökningar för att anpassa tjänst eller produkt efter marknad. Jan Hovler Projektledare jan.hovler@hovleremc.se

HOTELL. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet hotell ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

HOTELL. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet hotell ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: HOTELL Ämnet hotell omfattar besöksnäringens olika former av logi för privat-, grupp- och affärsrelaterat resande. Det behandlar även målgruppernas olika förväntningar på standard, servicenivå och tjänsteutbud.

Läs mer

RECEPTION. Ämnets syfte

RECEPTION. Ämnets syfte RECEPTION Ämnet reception omfattar besöksnäringens olika former av logi för privat-, grupp- och affärsrelaterat resande. Det behandlar även målgruppernas olika förväntningar på standard, servicenivå och

Läs mer

Kursplan. för Hovler EMC:s trainee/lärlingsutbildning Restaurangkock

Kursplan. för Hovler EMC:s trainee/lärlingsutbildning Restaurangkock Kursplan för Hovler EMC:s trainee/lärlingsutbildning Restaurangkock Restaurangkock trainee/lärlingsutbildning 1 Kursplan: Ämne Poäng kurs kod Hygien, 100 Kurskod: HYGHYG0 Branschkunskap restaurang & livsm

Läs mer

RESEPRODUKTION OCH MARKNADSFÖRING

RESEPRODUKTION OCH MARKNADSFÖRING RESEPRODUKTION OCH MARKNADSFÖRING Turismen är en viktig näring i stora delar av världen och omfattar flera verksamhetsområden inom besöks- och resenäringen: bo, äta, göra, resa och sälja. Både privatpersoners

Läs mer

AKTIVITETER OCH VÄRDSKAP

AKTIVITETER OCH VÄRDSKAP AKTIVITETER OCH VÄRDSKAP Turismen är en viktig näring i stora delar av världen och omfattar flera verksamhetsområden inom besöks- och resenäringen: bo, äta, göra, resa och sälja. Både privatpersoners och

Läs mer

SERVICE OCH BEMÖTANDE

SERVICE OCH BEMÖTANDE SERVICE OCH BEMÖTANDE Ämnet service och bemötande behandlar hur man i servicesituationer möter kunder eller gäster på ett yrkesmässigt sätt. Ämnets syfte Undervisningen i ämnet service och bemötande ska

Läs mer

Hotell- och turismprogrammet (HT)

Hotell- och turismprogrammet (HT) Hotell- och turismprogrammet (HT) Hotell- och turismprogrammet (HT) ska utveckla elevernas kunskaper om service och bemötande, vilket är centralt inom branschen. Efter examen från programmet ska eleverna

Läs mer

VÅNINGSSERVICE. Ämnets syfte

VÅNINGSSERVICE. Ämnets syfte VÅNINGSSERVICE Ämnet våningsservice omfattar städning, inredning och underhåll av rum och utrymmen inom besöksnäringens olika former av logi för privat-, grupp- och affärsrelaterat resande. Det behandlar

Läs mer

FÖRSÄLJNING OCH KUNDSERVICE

FÖRSÄLJNING OCH KUNDSERVICE FÖRSÄLJNING OCH KUNDSERVICE Ämnet försäljning och kundservice behandlar försäljning och kundservice inom handelsoch tjänstesektorn. Sälj- och servicefunktionerna är viktiga för företagens verksamhet, och

Läs mer

HOTELL. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet hotell ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

HOTELL. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet hotell ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: HOTELL Ämnet hotell behandlar besöksnäringens olika verksamheter. Ämnet handlar om verksamheternas produkter, tjänster och yrkesroller. I ämnet ingår metoder och utrustning samt hygien, säkerhet och service.

Läs mer

Genom praktiska övningar ska eleverna ges möjlighet att utveckla färdigheter i olika arbetsuppgifter som förekommer inom serveringsområdet.

Genom praktiska övningar ska eleverna ges möjlighet att utveckla färdigheter i olika arbetsuppgifter som förekommer inom serveringsområdet. SERVERINGSKUNSKAP Ämnet serveringskunskap behandlar servering av mat och dryck i olika restaurang- och hotellverksamheter. Det behandlar också matsalars utformning och estetik samt organisation i olika

Läs mer

Hotell- och turismprogrammet (HT)

Hotell- och turismprogrammet (HT) 138 gymnasieskola 2011 (HT) Examensmål för hotell- och turismprogrammet Hotell- och turismprogrammet är ett yrkesprogram. Efter examen från programmet ska eleverna ha de kunskaper som behövs för att arbeta

Läs mer

APL HT ÅK 2. Information om APL (arbetsförlagd lärande)

APL HT ÅK 2. Information om APL (arbetsförlagd lärande) APL HT ÅK 2 Information om APL (arbetsförlagd lärande) Kurser på APL Handledarens hjälp vid omdöme Omdömen Närvaroblankett Försäkringsinformation Skolans kontaktuppgifter Hotell och turismprogrammet Utsikten

Läs mer

SPECIALPEDAGOGIK. Ämnets syfte

SPECIALPEDAGOGIK. Ämnets syfte SPECIALPEDAGOGIK Ämnet specialpedagogik är tvärvetenskapligt och har utvecklats ur pedagogik med nära kopplingar till filosofi, psykologi, sociologi och medicin. I ämnet behandlas människors olika villkor

Läs mer

Sturegymnasiet Timplan för: BFPED0L11 Timplan: 14 Utskriftsdatum: 14-01-23 Barn- och fritidsprogrammet, lärling, Pedagogiskt arbete

Sturegymnasiet Timplan för: BFPED0L11 Timplan: 14 Utskriftsdatum: 14-01-23 Barn- och fritidsprogrammet, lärling, Pedagogiskt arbete Sturegymnasiet Timplan för: BFPED0L11 Timplan: 14 Utskriftsdatum: 14-01-23 Barn- och fritidsprogrammet, lärling, Pedagogiskt arbete APL Arbetsplatsförlagt lärande (0) VAL T K 340 460 360 0 1,160 1,160

Läs mer

Syftet med den här uppgiften är att eleven ska få kunskaper om hur man i branschen arbetar med hållbar utveckling

Syftet med den här uppgiften är att eleven ska få kunskaper om hur man i branschen arbetar med hållbar utveckling Inred ett hotellrum Uppgift i kursen Våningsservice 1 Hotell-och turismprogrammet Syftet med den här uppgiften är att eleven ska få kunskaper om hur man i branschen arbetar med hållbar utveckling Fokus

Läs mer

NÄTHANDEL. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

NÄTHANDEL. Ämnets syfte. Kurser i ämnet NÄTHANDEL Näthandel omfattar försäljning av både varor och tjänster. Näthandeln är oberoende av tid och plats, alltid tillgänglig och därmed ett effektivt och resurssnålt sätt att sälja varor och tjänster.

Läs mer

Undervisningen i ämnet handel ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet handel ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: HANDEL Ämnet handel behandlar handels- och tjänstesektorns roll och funktioner. Ämnet handlar om hantering och försäljning av varor och tjänster samt marknadsföring. I ämnet ingår arbetsmiljö samt service

Läs mer

Information och kommunikation

Information och kommunikation Ämnet information och kommunikation behandlar såväl verbal som ickeverbal kommunikation i yrkessammanhang samt hur sociala medier används. Det handlar om hur man utformar dokument och effektivt behandlar

Läs mer

Handels- och administrationsprogrammet (HA)

Handels- och administrationsprogrammet (HA) Handels- och administrationsprogrammet (HA) Handels- och administrationsprogrammet (HA) ska utveckla elevernas kunskaper om handel och administration, där service och kommunikation är centralt. Efter examen

Läs mer

RENGÖRINGSSERVICE. Ämnets syfte

RENGÖRINGSSERVICE. Ämnets syfte RENGÖRINGSSERVICE Ämnet rengöringsservice behandlar hur man säkert och systematiskt arbetar med rengöring med för ändamålet avsedda metoder, medel, redskap och maskiner. Det behandlar också rengöringens

Läs mer

Karriär i handeln? Utbilda dig i studentstaden Sundsvall. Näringslivet behöver fler kompetenta medarbetare inom handeln!

Karriär i handeln? Utbilda dig i studentstaden Sundsvall. Näringslivet behöver fler kompetenta medarbetare inom handeln! Karriär i handeln? Utbilda dig i studentstaden Sundsvall Näringslivet behöver fler kompetenta medarbetare inom handeln! Med en kvalificerad yrkesutbildningsexamen i handel blir du attraktiv på arbetsmarknaden.

Läs mer

Internationell säljare/marknadsförare, 80 poäng

Internationell säljare/marknadsförare, 80 poäng Internationell säljare/marknadsförare, 80 poäng Kursplan Projektmetodik (2 KY-poäng) ha kunskap om vad ett projekt är och känna till varför och när projekt är en lämplig arbetsform vara medveten om vilka

Läs mer

INFORMATION OCH KOMMUNIKATION

INFORMATION OCH KOMMUNIKATION INFORMATION OCH KOMMUNIKATION Ämnet information och kommunikation behandlar såväl verbal som ickeverbal kommunikation i yrkessammanhang samt hur sociala medier används. Det handlar om hur man utformar

Läs mer

POÄNGPLAN HANDELS- OCH ADMINISTRATIONSPROGRAMMET

POÄNGPLAN HANDELS- OCH ADMINISTRATIONSPROGRAMMET start lå 02/03 Rev 040312 Handelsgymnasiet Kurser Gymn. 02/03 03/04 04/05 Kärnämnen 750p 300 400 50 Projektarbete PA1201 100 100 Handelsgymnasiet 450p 200 250 Inköp och varuhantering HNDL1205 100 100 Valbara

Läs mer

UPPSALA KOMMUNS VUXENUTBILDNING Är du duktig på att planera och strukturera saker? Då passar kanske utbildningen Administratör dig!

UPPSALA KOMMUNS VUXENUTBILDNING Är du duktig på att planera och strukturera saker? Då passar kanske utbildningen Administratör dig! Administratör Är du duktig på att planera och strukturera saker? Då passar kanske utbildningen Administratör dig! Arbetsuppgifterna för en Administratör kan skifta beroende på arbetsplatsens storlek. Det

Läs mer

Kursöversikt. Utbildningens mål

Kursöversikt. Utbildningens mål Datum 15-01-29 Utbildningens mål Yrkesroller Yrkesroll 1: Receptionschef, ansvarig reception Yrkesroll 2: Supervisor, Housekeeping/reception Yrkesroll 3: Shiftleader Yrkesroll 4: Assisterande receptions-,

Läs mer

Jonas Månsson D.nr:

Jonas Månsson D.nr: DALS-EDS KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE FOKUS-förvaltningen Datum:2015-08-20 Jonas Månsson D.nr: 2014-000082 Svar på Medborgarförslag att bredda utbildningen på Utsiktens gymnasium med friluftsguidning och rustning

Läs mer

Undervisningen i ämnet utställningsdesign ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet utställningsdesign ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: UTSTÄLLNINGSDESIGN Utställningsdesign som kommunikationsform innehåller många dimensioner och erbjuder olika uttrycksmöjligheter. Alla sinnen berörs och påverkas av hur föremål, färger, bilder, texter,

Läs mer

FÖRETAGSEKONOMI. Undervisningen i ämnet företagsekonomi ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

FÖRETAGSEKONOMI. Undervisningen i ämnet företagsekonomi ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: FÖRETAGSEKONOMI Ämnet företagsekonomi behandlar företagande i vid bemärkelse och belyser såväl ekonomiska som sociala och miljömässiga aspekter. I ämnet ingår marknadsföring, ledarskap och organisation,

Läs mer

APL-uppgifter åk 2. Handels- och administrationsprogrammet Box 915, 745 25 Enköping. Tfn: 0171-62 53 69 E-post: kerstin.hansson@wgy.enkoping.

APL-uppgifter åk 2. Handels- och administrationsprogrammet Box 915, 745 25 Enköping. Tfn: 0171-62 53 69 E-post: kerstin.hansson@wgy.enkoping. APL-uppgifter åk 2 Syfte med APL i åk 2: Tydligare koppling mot programmål Klara Delar i de praktiska kurserna knyts samman med arbetslivet = högre måluppfyllelse Möjlighet till sommarjobb? Vet mer vad

Läs mer

Restaurang & livsmedel

Restaurang & livsmedel Om skolan Nyköpings Strand Utbildningscentrum driver i dag Nyköpings Hotell- och Restaurangskola. Skolan har sedan 1994 bedrivit Hotell- och Restaurangutbildning. Nu går vi vidare och utvecklar skolan

Läs mer

PLÅTSLAGERI. Ämnets syfte

PLÅTSLAGERI. Ämnets syfte PLÅTSLAGERI Ämnet plåtslageri behandlar grundläggande planering och genomförande av plåtslageriarbeten. Det behandlar arbetsmetoder inom såväl byggnads- som ventilationsplåtslageri. Ämnets syfte Undervisningen

Läs mer

Lernia. Restaurang och Livsmedel. Delikatess och catering

Lernia. Restaurang och Livsmedel. Delikatess och catering Lernia Restaurang och Livsmedel Delikatess och catering Grundutbildning HYGHYG0 Hygien 100 gyp LIVLIV01 Livsmedels- och näringskunskap 1 100 gyp MÅTBRC0 Branschkunskap inom rest. o livsm. 100 gyp SEVSEV01

Läs mer

KURSPLAN Fjäll- och äventyrsledare 15/16, 300 p

KURSPLAN Fjäll- och äventyrsledare 15/16, 300 p KURSPLAN Fjäll- och äventyrsledare 15/16, 300 p Kurser Fjäll- och friluftsteknik Ledarskap och projektledning Lärande i arbete Aktivitetsturism 1 Lärande i arbete Aktivitetsturism 2 Natur och miljö Sjukvård

Läs mer

HÄLSA. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet hälsa ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

HÄLSA. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet hälsa ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: HÄLSA Ämnet hälsa är tvärvetenskapligt och har sin grund i hälsovetenskap, socialmedicin och pedagogik. I ämnet behandlas hälsa och hälsofrämjande arbete utifrån ett individ-, gruppoch samhällsperspektiv.

Läs mer

ADMINISTRATION. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

ADMINISTRATION. Ämnets syfte. Kurser i ämnet ADMINISTRATION Administration har till uppgift att stödja, förvalta och sköta ett företags eller annan organisations verksamhet. Ämnet administration behandlar administrativa arbetsuppgifter som förekommer

Läs mer

Undervisningen i ämnet inköp och logistik ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet inköp och logistik ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: INKÖP OCH LOGISTIK Ämnet inköp och logistik behandlar logistik och varuhantering. Ämnet handlar om distribution och hantering av varor. I ämnet ingår varusortiment, lagerhållning och utrustning som används

Läs mer

FÖRSÄLJNING OCH KUNDSERVICE

FÖRSÄLJNING OCH KUNDSERVICE FÖRSÄLJNING OCH KUNDSERVICE Ämnet försäljning och kundservice behandlar försäljning och kundservice inom handelsoch tjänstesektorn. Sälj- och servicefunktionerna är viktiga för företagens verksamhet, och

Läs mer

Restaurang- och livsmedelsprogrammet (RL)

Restaurang- och livsmedelsprogrammet (RL) Restaurang- och livsmedelsprogrammet (RL) Restaurang- och livsmedelsprogrammet (RL) ska utveckla elevernas kunskaper inom de delar av restaurang- och livsmedelsbranschen där man arbetar nära kunderna med

Läs mer

Kursplan Marknadsföring och försäljning, 65 YH-poäng

Kursplan Marknadsföring och försäljning, 65 YH-poäng Kursplan Marknadsföring och försäljning, 65 YH-poäng Kursplanen är fastställd av ledningsgruppen för utbildningen den 18 augusti 2010 och gäller från och med hösten 2010. Syfte Innehåll Mål Kursens syfte

Läs mer

Kursplan Bransch- och möteskunskap, 55 YH-poäng

Kursplan Bransch- och möteskunskap, 55 YH-poäng Kursplan Bransch- och möteskunskap, 55 YH-poäng Kursplanen är fastställd av ledningsgruppen för utbildningen den 16 juni 2010 och gäller från och med hösten 2010. Syfte Innehåll Mål Kursens syfte är att

Läs mer

APL-plats: Period: 2014, vecka 11-14. Specialpedagogik 2, 100 poäng

APL-plats: Period: 2014, vecka 11-14. Specialpedagogik 2, 100 poäng Elev: Klass: VO11 APL-plats: Period: 2014, vecka 11-14 Kurs: Specialpedagogik 2, 100 poäng Den arbetsplatsförlagda utbildningen ska behandla följande centrala innehåll i kursen: SPECIALPEDAGOGIK 2 1. Planering,

Läs mer

Elevens namn:... Kurs/klass:... År: Veckor. Lärare i kursen:... Tel.nr.. Praktikplats:... Handledare:... Tel.nr.

Elevens namn:... Kurs/klass:... År: Veckor. Lärare i kursen:... Tel.nr.. Praktikplats:... Handledare:... Tel.nr. Vård- och omsorgsprogrammet Vård- och omsorgsutbildning vuxna APL - arbetsplatsförlagt lärande Ämnet vård och omsorg har sin grund i praktiskt arbete men också i vetenskapliga ämnesområden som vårdvetenskap

Läs mer

FÖRSÄLJNING OCH KUNDSERVICE

FÖRSÄLJNING OCH KUNDSERVICE FÖRSÄLJNING OCH KUNDSERVICE Ämnet försäljning och kundservice behandlar försäljning och kundservice inom handelsoch tjänstesektorn. Sälj- och servicefunktionerna är viktiga för företagens verksamhet, och

Läs mer

Första upplagan Kopieringsförbud. Undantag. Liber AB, Stockholm

Första upplagan Kopieringsförbud. Undantag. Liber AB, Stockholm Första upplagan 2016 Kopieringsförbud Undantag Liber AB, 113 98 Stockholm Innehållsförteckning Specialpedagogik 1 och 2 lärarhandledning... 1 Lärarhandledning till läromedlen Specialpedagogik 1 och 2...

Läs mer

FÖRETAGSEKONOMI. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

FÖRETAGSEKONOMI. Ämnets syfte. Kurser i ämnet FÖRETAGSEKONOMI Ämnet företagsekonomi behandlar företagande i vid bemärkelse och belyser såväl ekonomiska som sociala och miljömässiga aspekter. I ämnet ingår marknadsföring, ledarskap och organisation,

Läs mer

JÄRNVÄGSBYGGNAD. Ämnets syfte

JÄRNVÄGSBYGGNAD. Ämnets syfte JÄRNVÄGSBYGGNAD Ämnet järnvägsbyggnad behandlar byggandet av järnvägar från planeringsstadiet till färdig räls. Byggandet av järnvägar bidrar till utformningen av infrastrukturen och de miljöer vi vistas

Läs mer

Att boka konferens. En köpguide som riktar sig till dig som bokar möten och konferenser.

Att boka konferens. En köpguide som riktar sig till dig som bokar möten och konferenser. Att boka konferens En köpguide som riktar sig till dig som bokar möten och konferenser. Konferenser, möten och andra sammankomster är en förutsättning för att företag och medarbetare ska kunna utvecklas,

Läs mer

Hotell- och turismprogrammet

Hotell- och turismprogrammet Hotell- och turismprogrammet Inriktningar Hotell och konferens Turism och resor Var på öppet hus på PB och fastnade. Här finns mycket olika människor, det är en rolig miljö. Alla hälsar på alla och man

Läs mer

Genom att praktiskt tillämpa sina kunskaper ska eleverna ges möjlighet att pröva olika arbetsuppgifter som förekommer inom ämnesområdet.

Genom att praktiskt tillämpa sina kunskaper ska eleverna ges möjlighet att pröva olika arbetsuppgifter som förekommer inom ämnesområdet. MATLAGNINGSKUNSKAP Ämnet matlagningskunskap behandlar grundläggande matlagningsmetoder och variationer av dem samt hur matlagningens historia och olika mattraditioner påverkar dagens matlagning. I ämnet

Läs mer

Undervisningen i ämnet fastighetsskötsel ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet fastighetsskötsel ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: FASTIGHETSSKÖTSEL Ämnet fastighetsskötsel behandlar skötsel och underhåll av fastigheter. Ämnet handlar om tillsyn, underhålls- och reparationsarbeten såväl inom- som utomhus. Centralt i ämnet är ett serviceinriktat

Läs mer

LOKALVÅRD. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

LOKALVÅRD. Ämnets syfte. Kurser i ämnet LOKALVÅRD Ämnet lokalvård behandlar rengöring och underhåll av lokaler samt andra utrymmen. Ämnet handlar om rengöringstekniker, redskap och annan utrustning samt om rengöringsprodukter för olika material.

Läs mer

BYGG OCH ANLÄGGNING. Ämnets syfte

BYGG OCH ANLÄGGNING. Ämnets syfte BYGG OCH ANLÄGGNING Ämnet bygg och anläggning behandlar byggandet från planeringsstadiet till färdigställande och drift. Det behandlar även bygg- och anläggningsbranschens olika yrken och arbetsvillkor.

Läs mer

SKOLFS. På Skolverkets vägnar. ANNA EKSTRÖM Christina Månberg

SKOLFS. På Skolverkets vägnar. ANNA EKSTRÖM Christina Månberg 1 (15) Dnr 2013:454 Föreskrifter om ändring i Skolverkets föreskrifter (SKOLFS 2010:94) om ämnesplan för ämnet hälsa i gymnasieskolan och inom kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå; beslutade den

Läs mer

Specialpedagogik 1, 100 poäng

Specialpedagogik 1, 100 poäng Specialpedagogik 1, 100 poäng Kurskod: SPCSPE01 Kurslitteratur: Specialpedagogik 1, Larsson Iréne, Gleerups Utbildning ISBN:978-91-40-68213-0 Centralt innehåll Undervisningen i kursen ska behandla följande

Läs mer

MOBILA ARBETSMASKINER

MOBILA ARBETSMASKINER MOBILA ARBETSMASKINER Ämnet mobila arbetsmaskiner behandlar olika typer av jordförflyttande och lyftande anläggningsmaskiner, deras utrustning samt hur de hanteras vid olika typer av anläggningsarbete.

Läs mer

Hotell- och turismprogrammet

Hotell- och turismprogrammet Hotell- och turismprogrammet Inriktning Hotell och konferens PER BRAHEGYMNASIET Var på öppet hus på PB och fastnade. Här finns mycket olika människor, det är en rolig miljö. Alla hälsar på alla och man

Läs mer

PLÅTSLAGERITEKNIK. Ämnets syfte

PLÅTSLAGERITEKNIK. Ämnets syfte PLÅTSLAGERITEKNIK Ämnet plåtslageriteknik behandlar hur man planerar och genomför plåtslageriarbeten. Det behandlar även arbetsmetoder och olika plåtmaterials egenskaper samt hur man väljer lämpliga verktyg

Läs mer

Undervisningen i ämnet medieproduktion ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet medieproduktion ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: MEDIEPRODUKTION Ämnet medieproduktion behandlar produktion och tekniker inom medieområdet. Ämnet handlar om hela arbetsprocessen, från idé till färdig produkt. I ämnet ingår olika yrkesroller inom området

Läs mer

HUNDKUNSKAP. Ämnets syfte

HUNDKUNSKAP. Ämnets syfte HUNDKUNSKAP Hundar används i många sammanhang, som brukshundar och sällskapsdjur. Efterfrågan på yrkeskunnande i arbete med och fostran av hundar ökar. Ämnet hundkunskap behandlar skötsel och samspel med

Läs mer

Nationellt och. Fyrisskolans gymnasiesärskola. Individuellt program Fyris E

Nationellt och. Fyrisskolans gymnasiesärskola. Individuellt program Fyris E Nationellt och Fyrisskolans gymnasiesärskola Individuellt program Fyris E Om gymnasiesärskolan I gymnasiesärskolan får eleverna en god grund för att studera vidare och för att kunna delta aktivt i samhällslivet.

Läs mer

PEDAGOGIK. Ämnets syfte

PEDAGOGIK. Ämnets syfte PEDAGOGIK Pedagogik är ett tvärvetenskapligt kunskapsområde nära knutet till psykologi, sociologi och filosofi och har utvecklat en egen identitet som samhällsvetenskaplig disciplin. Ämnet pedagogik tar

Läs mer

Skolverkets föreskrifter om påbyggnadsutbildningen Barnskötare inom kommunal vuxenutbildning

Skolverkets föreskrifter om påbyggnadsutbildningen Barnskötare inom kommunal vuxenutbildning SKOLFS 2004:18 Utkom från trycket den 24 augusti 2004 Senaste lydelse av Skolverkets föreskrifter om påbyggnadsutbildningen Barnskötare inom kommunal vuxenutbildning 2004-08-09 Skolverket föreskriver med

Läs mer

Yrkesprogram. Hotell- och turismprogrammet

Yrkesprogram. Hotell- och turismprogrammet Yrkesprogram Hotell- och turismprogrammet Jag valde PB för att jag ville gå HT. Vill jobba med service och inom turism. Det är kul med praktik! Ebba PB valde jag på grund av HT. HT valde jag för att man

Läs mer

Praktik på Handelsprogrammet i Gy11

Praktik på Handelsprogrammet i Gy11 Praktik på Handelsprogrammet i Gy11 Hösten 2013 kommer den första årskurs tre göra praktik (arbetsplatsförlagt lärande = apl) i Gy11. De stora förändringarna är att praktiken blir mer styrd då kurserna

Läs mer

FÖRETAGSEKONOMI. Ämnets syfte

FÖRETAGSEKONOMI. Ämnets syfte FÖRETAGSEKONOMI Ämnet företagsekonomi behandlar företagande i vid bemärkelse och belyser såväl ekonomiska som sociala och miljömässiga aspekter. I ämnet ingår marknadsföring, ledarskap och organisation,

Läs mer

DJURVÅRD INOM DJURENS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD

DJURVÅRD INOM DJURENS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD DJURVÅRD INOM DJURENS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Ämnet djurvård inom djurens hälso- och sjukvård behandlar omvårdnadsarbete med sjuka och friska djur. I ämnet behandlas också sjukdomslära samt lagar och andra

Läs mer

Marknadsförare Digitala Medier och E-handel, Linköping

Marknadsförare Digitala Medier och E-handel, Linköping Marknadsförare Digitala Medier och E-handel, Linköping Texter Efter avslutad utbildning ska den studerande ha kunskaper om Projektledning av marknadsföringsaktiviter Logistiklösningar vid e-handel Juridik

Läs mer

FÖRETAGSEKONOMI. Ämnets syfte

FÖRETAGSEKONOMI. Ämnets syfte FÖRETAGSEKONOMI Ämnet företagsekonomi behandlar företagande i vid bemärkelse och belyser såväl ekonomiska som sociala och miljömässiga aspekter. I ämnet ingår marknadsföring, ledarskap och organisation,

Läs mer

VARMT VÄLKOMMEN TILL FIRST HOTEL REISEN // STOCKHOLM

VARMT VÄLKOMMEN TILL FIRST HOTEL REISEN // STOCKHOLM VARMT VÄLKOMMEN TILL FIRST HOTEL REISEN // STOCKHOLM First Hotel Reisen är ett klassiskt Stockholmshotell med anor från 1600-talet, centralt beläget vid vattnet i hjärtat av Gamla stan, nära Kungliga slottet

Läs mer

Personen i yrkesintroduktion avlönas lägst med 75 procent av vid varje tidpunkt gällande minimilön för teknisk och administrativ personal.

Personen i yrkesintroduktion avlönas lägst med 75 procent av vid varje tidpunkt gällande minimilön för teknisk och administrativ personal. Riktlinjer handlednings- och utbildningsplaner för Yrkesintroduktionsanställningar inom Scenkonstområdet 2015-04-28 Yrkesintroduktion inom scenkonstområdet. Svensk Scenkonst och Teaterförbundet har i syfte

Läs mer

svenska Syfte Kurskod: GRNSVE2 Verksamhetspoäng: KuRSplanER FöR KoMMunal VuxEnutBildninG på GRundläGGandE nivå 75

svenska Syfte Kurskod: GRNSVE2 Verksamhetspoäng: KuRSplanER FöR KoMMunal VuxEnutBildninG på GRundläGGandE nivå 75 Svenska Kurskod: GRNSVE2 Verksamhetspoäng: 1000 Språk är människans främsta redskap för reflektion, kommunikation och kunskapsutveckling. Genom språket kan människan uttrycka sin personlighet, uttrycka

Läs mer

Svenska som andraspråk

Svenska som andraspråk Kurskod: GRNSVA2 Verksamhetspoäng: 1000 Kursen ger elever med annat modersmål än svenska en möjlighet att utveckla sin förmåga att kommunicera på svenska. Ett rikt språk ger ökade förutsättningar för att

Läs mer

Handels- och administrationsprogrammet (HA)

Handels- och administrationsprogrammet (HA) 114 gymnasieskola 2011 (HA) Examensmål för handels- och administrationsprogrammet Handels- och administrationsprogrammet är ett yrkesprogram. Efter examen från programmet ska eleverna ha de kunskaper som

Läs mer

Programmet för administration, handel och varuhantering

Programmet för administration, handel och varuhantering Programmet för administration, handel och varuhantering Programmet för administration, handel och varuhantering är till för dig som vill arbeta inom handel, administration eller kommunikation. Du kan också

Läs mer

Sundsgymnasiet / Vellinge Lärcenter Prövning i Företagsekonomi 2-100 poäng

Sundsgymnasiet / Vellinge Lärcenter Prövning i Företagsekonomi 2-100 poäng Prövning i Företagsekonomi 2-100 poäng Prövningsansvarig lärare: Håkan Runerius email: Hakan.K.Runerius@vellinge.se Så går prövningen till: Efter att du anmält dig till prövningen via länken på Sundsgymnasiets

Läs mer

HUSBYGGNAD. Ämnets syfte

HUSBYGGNAD. Ämnets syfte HUSBYGGNAD Ämnet husbyggnad behandlar husbyggnadsprocessens alla stadier från projektering till det att objektet är färdigt att användas. Det behandlar även svensk byggtradition och arkitektur samt olika

Läs mer

PRÖVNINGSANVISNINGAR

PRÖVNINGSANVISNINGAR Prövning i Företagsekonomi 2 PRÖVNINGSANVISNINGAR Kurskod FÖRFÖR2 Gymnasiepoäng 100 Läromedel Prövning Skriftlig del Muntlig del Kontakt med examinator Bifogas E2000 Classic Företagsekonomi 2, Faktabok

Läs mer

VENTILATIONSPLÅTSLAGERI

VENTILATIONSPLÅTSLAGERI VENTILATIONSPLÅTSLAGERI Ämnet ventilationsplåtslageri behandlar ventilationstekniska system och deras uppbyggnad samt hur ett väl fungerande inneklimat påverkar vår boende- och arbetsmiljö. Ämnets syfte

Läs mer

Lärarhandledning Hälsopedagogik

Lärarhandledning Hälsopedagogik Lärarhandledning Hälsopedagogik Får kopieras 1 72 ISBN 978-91-47-11592-1 Rune Johansson, Lars Skärgren och Liber AB Redaktion: Anders Wigzell Omslagsbild: Maja Modén Produktion: Adam Dahl Får kopieras

Läs mer

Eventkompetens - ett ESF- projekt. Underlag för anbud - kurser, program och seminarier VT- 2016

Eventkompetens - ett ESF- projekt. Underlag för anbud - kurser, program och seminarier VT- 2016 Eventkompetens - ett ESF- projekt Underlag för anbud - kurser, program och seminarier VT- 2016 Projektledning - fördjupning Ledarskap - Praktisk/teoretisk kurs Projektledare för evenemang Kursen möjliggör

Läs mer

HANTVERK. Ämnets syfte

HANTVERK. Ämnets syfte HANTVERK Ämnet hantverk behandlar hantverkstekniker och material, verktyg, maskiner och annan utrustning inom det hantverksområde som eleven har valt. Det behandlar också yrkesetik under arbetsprocessen

Läs mer

Innehåll Administration Affärskommunikation... 4 Affärsutveckling och ledarskap... 4 Branschkunskap för handel och administration...

Innehåll Administration Affärskommunikation... 4 Affärsutveckling och ledarskap... 4 Branschkunskap för handel och administration... 1 Hej, I denna broschyr presenteras ett urval av våra titlar. Böckerna kännetecknas av fin layout och pedagogiskt innehåll som är lätt att ta till sig. Läroböckerna och övningsböckerna är skrivna utifrån

Läs mer

HUSBYGGNAD SPECIALYRKEN

HUSBYGGNAD SPECIALYRKEN HUSBYGGNAD SPECIALYRKEN Ämnet husbyggnad specialyrken behandlar olika arbetstekniker inom valt specialyrke, från planering och utförande till det att objektet är färdigt att användas. Ämnets syfte Undervisningen

Läs mer

Kurser TRAC-diplomerad Resekonsult YH , omg 1-3

Kurser TRAC-diplomerad Resekonsult YH , omg 1-3 2019-06-11 Kurser TRAC-diplomerad Resekonsult YH00998-2019, omg 1-3 Kurs Poäng Affärsekonomi 15 Amadeus & övriga bokningssystem 40 Bransch- & produktkunskap 30 Branschgeografi, destinations- & omvärldskunskap

Läs mer

LÄRLING I BUTIK G U I D E DIN GUIDE OM HUR DU FÅR UT DET MESTA AV LÄRLING I BUTIK. www.larlingibutik.se. www.larlingibutik.se

LÄRLING I BUTIK G U I D E DIN GUIDE OM HUR DU FÅR UT DET MESTA AV LÄRLING I BUTIK. www.larlingibutik.se. www.larlingibutik.se LL LÄRLING I BUTIK DIN GUIDE OM HUR DU FÅR UT DET MESTA AV LÄRLING I BUTIK G U I D E Syftet med denna guide är att ge en överblick och en struktur för i vilken ordning du bäst kan använda materialet inom

Läs mer

Moment 4 Projektmetodik. Daniel Nordström

Moment 4 Projektmetodik. Daniel Nordström Moment 4 Projektmetodik Daniel Nordström Presentationens innehåll Projekt Projektmetodik Projektets olika faser Dokumentation av projektet Nätverk och nätverkande Förstudie (Affärsplan del 1) Länkar Projekt

Läs mer

PEDAGOGIK. Ämnets syfte

PEDAGOGIK. Ämnets syfte PEDAGOGIK Pedagogik är ett tvärvetenskapligt kunskapsområde nära knutet till psykologi, sociologi och filosofi och har utvecklat en egen identitet som samhällsvetenskaplig disciplin. Ämnet pedagogik tar

Läs mer

Undervisningen i ämnet charkuterikunskap ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet charkuterikunskap ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: CHARKUTERIKUNSKAP Ämnet charkuterikunskap behandlar olika hantverksmässiga tillverkningsmetoder för att framställa charkuterivaror. I ämnet behandlas också olika köttråvaror, hur råvaror används inom näringen

Läs mer

Handledning är det att hålla någon i handen.? Jerry Albihn, RUC

Handledning är det att hålla någon i handen.? Jerry Albihn, RUC Handledning är det att hålla någon i handen.? Jerry Albihn, RUC Handledningens tre syften 2 Eleverna skall bli förtrogna med yrkets praxis Eleverna skall genom praxisen få fördjupad förståelse för ämnets

Läs mer

Programplaner det här läser du

Programplaner det här läser du Programplaner det här läser du Nu kommer vi till det verkligt intressanta: vad är det egentligen du läser på de olika programmen? I grundskolan har du fått läsa i stort sett samma ämnen som alla andra,

Läs mer

IKT i fokus. Kopierat och klistrat från LGR11, Eva-Lotta Persson, eva-lotta.persson@utb.kristianstad.se

IKT i fokus. Kopierat och klistrat från LGR11, Eva-Lotta Persson, eva-lotta.persson@utb.kristianstad.se IKT i fokus Kopierat och klistrat från LGR11, Eva-Lotta Kap 1: Skolans värdegrund och uppdrag Skolans uppdrag: Eleverna ska kunna orientera sig i en komplex verklighet, med ett stort informationsflöde

Läs mer

Undervisningen i ämnet engelska ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet engelska ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: ENGELSKA Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska ökar individens möjligheter att ingå i olika sociala

Läs mer

GOLVLÄGGNING. Ämnets syfte

GOLVLÄGGNING. Ämnets syfte GOLVLÄGGNING Ämnet golvläggning behandlar läggning av olika golvmaterial såsom plastmattor och homogena parkettgolv. Det behandlar dessutom uppsättning av olika väggmattor. Ämnets syfte Undervisningen

Läs mer

Fyra gånger Nolia. Mässor Konferens Event Uthyrning

Fyra gånger Nolia. Mässor Konferens Event Uthyrning Fyra gånger Nolia. Mässor Konferens Event Uthyrning Kreativitet Personlighet Mässor Konferens Event Uthyrning Lust Nyskapande När människor och idéer möts. Det är då det händer. Tankar utbyts, erfarenheter

Läs mer

ANLÄGGNING. Ämnets syfte

ANLÄGGNING. Ämnets syfte ANLÄGGNING Ämnet anläggning behandlar mark- och anläggningsbyggande från planering till det att objektet är färdigt att brukas. Det behandlar också olika jord- och bergmaterials egenskaper. Ämnets syfte

Läs mer

Hotell- och turismprogrammet

Hotell- och turismprogrammet Hotell- och turismprogrammet Inriktning Hotell och konferens PER BRAHEGYMNASIET Var på öppet hus på PB och fastnade. Här finns mycket olika människor, det är en rolig miljö. Alla hälsar på alla och man

Läs mer

UTBILDNINGSKATALOG. För utveckling av besöksnäringen ALUN

UTBILDNINGSKATALOG. För utveckling av besöksnäringen ALUN UTBILDNINGSKATALOG F Ö R E L Ä S N I N G W O R K S H O P A F F Ä R S U T V E C K L I N G För utveckling av besöksnäringen ALUN VIKTEN AV ATT UTVECKLAS! I framtiden gäller det inte bara att ha rätt kunskaper

Läs mer

INFORMATION OCH KOMMUNIKATION

INFORMATION OCH KOMMUNIKATION INFORMATION OCH KOMMUNIKATION Ämnet information och kommunikation behandlar olika verksamheters externa och interna information och kommunikation. Ämnet handlar om utvecklingen av informationssamhället

Läs mer