Våldsförebyggande konferens med särskilt fokus på unga och utövare 25 november 2015 på Elite Park Avenue Hotel i Göteborg

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Våldsförebyggande konferens med särskilt fokus på unga och utövare 25 november 2015 på Elite Park Avenue Hotel i Göteborg"

Transkript

1 Sammanfattning av Våldsförebyggande konferens med särskilt fokus på unga och utövare 25 november 2015 på Elite Park Avenue Hotel i Göteborg Inledning 25 november 2015 arrangerade Social resursförvaltning, Göteborgs Stad, en konferens om våldsförebyggande arbete med särskilt fokus på unga och utövare. Cirka 250 personer deltog i konferensen. Moderator Eva Lindstrand, utvecklingsledare Sexuell hälsa/hivprevention, Social resursförvaltning, inleder tillsammans med Katarina Idegård och Ewa Fransson, utvecklingsledare Dialoga. Därefter inleder Eva-Marie Kjellström, planeringsledare mänskliga rättigheter Stadsledningskontoret, sitt anförande om jämställdhet och våldsförebyggande arbete i Göteborgs Stad. Hon betonar vikten av att arbeta mer långsiktigt med universella insatser som riktar sig till en bred allmänhet. Det finns olika styrande dokument i staden som anger ramarna för hur arbetet ska bedrivas. Kommunfullmäktiges budget är det mest övergripande dokumentet. Göteborgs Stads plan mot våld i nära relationer är synkroniserad med redan framtagna policys och program som staden har vilket ger det våldsförebyggande arbetet en extra skjuts, säger Eva-Marie. Vad är våld? Anders Sandberg, utvecklingsledare Dialoga, berättar om vad våld är och lyfter olika typer av våld som fysiskt, psykiskt, sexuellt, eller ekonomiskt våld m.fl. Han nämner också två definitioner av våld: Varje könsrelaterad våldshandling som resulterar i fysisk, sexuell eller psykisk skada eller lidande för kvinnor (FN:s deklaration om avskaffande av våld mot kvinnor, art 1.) Våld är varje handling som genom att den skrämmer, smärtar, skadar eller kränker försöker påverka annan person att göra något mot sin vilja eller avstå att göra något den vill (Per Isdal, Alternativ til vold.) Moderator Eva Lindstrand. Katarina Idegård och Ewa Fransson arrangerade dagen.

2 För att arbeta med våldet behöver vi dels förstå det men också förstå vad det är vi jobbar med och emot, säger Anders Sandberg. Anders pekar också på vikten av att fråga om våld eftersom man inte vet vad människor har för erfarenheter. Det är långt ifrån alltid som man faktiskt vet vem man har framför sig på individnivå. Försök att komma ihåg det nästa gång du sitter ner med en klient, granne eller medmänniska, säger han. Inget att vänta på Magnus Loftsson, legitimerad psykolog från Våldspreventivt centrum, presenterar handboken Inget att vänta på som handlar om män, maskulinitet, normer Anders Sandberg om olika våldsdefinitioner. och hur man kan förebygga mäns våld. Syftet med Inget att vänta på är att samla forskning och erfarenheter kring våldsprevention och göra det tillgängligt och tillämpbart för fler än forskarna själva. Det görs genom en modell som bygger på fem steg för förändring: Steg 1: Forma ett lämpligt team Steg 2: Beskriv våld som problem Steg 3: Identifiera en förändringsidé Steg 4: Utveckla det som fungerar Steg 5: Sprid, dela och integrera mera Magnus Loftsson presenterar de två metoderna MVP och BitB. Magnus visar filmklipp och beskriver grundproblemet med kopplingen män, våld och maskulinitet. Han menar att det är mycket runtomkring oss i samhället som formar våra föreställningar om vad det innebär att vara man. Tv, film, spel, idrott, osv. Män och våld är normaliserat och det är ett stort problem. Vad är grundproblemet och hur kan vi påverka detta? frågar Magnus. Därefter beskriver han de två metoderna MVP och BitB vilka har fokus på och genomförs tillsammans med unga människor. Ett exempel på en förändringsidé är åskådarfokus. Istället för att peka uttalat på män som förövare och på kvinnor som offer, kan man låta detta finnas som en fond och prata om alla som åskådare. Hur får vi fler att bli aktiva åskådare?

3 MVP övergripande syfte Höja vår medvetenhet om killars och mäns våld. Ökad kunskap hjälper oss att förstå att våld är så mycket mer än fysiskt våld. Utmana vedertagna normer kring kön, relationer och våld. För att kunna ut mana vedertagna normer behövs reflekterande samtal i trygga sammanhang vilket programmet ska bistå med. Inspirera oss till att motivera andra att gripa in. Genom att vi pratar om hur vi kan lägga oss i säkert, kanske vi börjar göra det ännu mer än idag och därigenom påverkar andra att göra detsamma. BitB övergripande mål BitB har mer åskådarfokus jämfört med MVP och där ger man alla en möjlighet att vara aktiva. Ett exempel är genom empatiövningar där deltagarna får diskutera olika scenarion tillsammans, berättar Magnus. Doing and undoing gender: Community-based domestic violence perpetrator programmes in the UK Förstå begreppet åskådaringripande Kunna identifiera en skala av problematiska sexuella beteenden Utveckla empati för överlevare av sexuellt våld Förstå sin roll i åskådaringripanden och göra ett åtagande att ingripa före, under och/eller efter någon utsatts för sexuellt våld Förstå sina egna barriärer för att ingripa som åskådare och få verktyg för att överkomma dessa hinder Utveckla färdigheter för att ingripa som åskådare Julia Downes, lektor i kriminologi och socialpolitik vid The Open University i Storbritannien redovisar forskningsresultat från Project Mirabal, i vilket hon varit delaktig i mellan 2011 och Project Mirabal syftade till att undersöka hur kommunala program för våldsutövare kan minska användandet av våld och öka säkerheten och friheten för kvinnor och barn. I projektet har totalt cirka 600 personer (våldsutövare och kvinnor utsatta för våld) intervjuats för att försöka mäta förmågan till förändring hos våldsutövarna. Intervjuerna har skett både per telefon och vid personliga möten. Generellt var männen skeptiska till sin förmåga att förändras, säger Julia Downes men visar samtidigt på flera exempel där männen förändrat sitt beteende. Nedanstående citat ur undersökningen visar på detta.

4 Julia Downes presenterar forskningsresultat från Project Mirabal. It has opened me up as a person. I feel more comfortable around men and women and I m more open, my heart is more open, I feel good within myself [ ] I still want the love and togetherness. [New partner] has three children and I can see now that she has got her children and she has got to do things with her children and I accept it more now. I m not like me, me, me, I m more like them and we re all together. It s more of a together thing rather than I need this, I need that, there s none of that anymore. (Dexter) Efter lunch fick deltagarna ta del av en kulturakt som bestod av den indiska dansen Kathak. Därefter skildes de åt för att gå på olika valbara seminarier. Valbara seminarier How can we better engage with gender within violence interventions and prevention strategies? Julia Downes, The Open University (UK).

5 Att arbeta proaktivt och reaktivt med våld i skolan Gunnel Falck, utvecklingsledare Ung & Trygg, Social resursförvaltning. Familjelyftet - en mötesplats för förändringsarbete i skolan Stefan Ljung och Maria Forsgren, projektsamordnare SDF Östra Göteborg. Kan vi minska våldet med 90% på 34 år? Lina Lundborg, socionom och verksamhetsutvecklare inom Borås Stad och Sofie Kindahl, projektsamordnare Män för jämställdhet. Deltagarna fick fylla på med energi i pauserna. Genus och jämställdhet i förskolan Christina Rekstad och Gittis Berndtsdotter Ahlén, förskolechefer SDF Majorna Linné.

6 Normer, värde och värdighet i bemötandet av våldsutsatta Seroj Ghazarian, utvecklingsledare mänskliga rättigheter Göteborgs Stad, är med på konferensen för att prata värdegrund, värderingar, normer och bemötande. Värdegrund är det vi tycker är rätt eller fel. Gott och ont. Och det är oerhört normativt! Men frågan vi måste ställa oss är är min värdegrund inkluderande eller exkluderande? säger Seroj. Han förklarar vad normer är och hur de skapas. Exkluderande normer leder till ojämlikheter i status, makt, betydelse och inflytande hos människor i samhället. Därför är det viktigt att ha ett normkritiskt förhållningssätt. Seroj tipsar om att se över normerna Seroj Ghazarian om inkluderande och exkluderande värdegrund. på sin egen arbetsplats eller i sin organisation, t.ex. genom att fundera över hur blanketter är formulerade, eller hur man uttrycker sig på olika webbsidor, osv. Politisk reflektion och avslutning Mariya Voyvodovva (s) avslutar dagen. Mariya Voyvodovva, biträdande kommunalråd (s) med ansvar för kultur, ungdomsfrågor och mänskliga rättigheter, avslutar dagen. Även Mariya framåller vikten av att arbeta normkritiskt. Det är en väldigt viktig fråga för oss att prioritera i Göteborgs Stad framöver, säger hon. Mariya nämner Göteborgs Stads plan mot våld i nära relationer och hur viktig den är i det våldsförebyggande arbetet. Det är en viktig plan som ska konkretiseras i varje stadsdel. En utmaning blir att bryta ner den på lokal nivå. Det är viktigt att vi samarbetar då våld är något som berör oss alla. Mariya beskriver att det i planen finns många viktiga utvecklingsområden där ett förebyggande perspektiv kommer in, och att det krävs ett aktivt arbete från alla stadsdelar och det civila samhället. Dokumentationen är gjord av Malin Sand.

FRIHET FRÅN VÅLD VÅLDSFÖREBYGGANDE ARBETE MED GENUSPERSPEKTIV. Peter Söderström peter.soderstrom@mfj.se Män för Jämställdhet www.ffv.me www.mfj.

FRIHET FRÅN VÅLD VÅLDSFÖREBYGGANDE ARBETE MED GENUSPERSPEKTIV. Peter Söderström peter.soderstrom@mfj.se Män för Jämställdhet www.ffv.me www.mfj. FRIHET FRÅN VÅLD VÅLDSFÖREBYGGANDE ARBETE MED GENUSPERSPEKTIV Peter Söderström peter.soderstrom@mfj.se Män för Jämställdhet www.ffv.me www.mfj.se TOUGH GUISE Förväntningar på våld Från barndomen är killar

Läs mer

Våld i nära relationer. Dialoga, Social resursförvaltning

Våld i nära relationer. Dialoga, Social resursförvaltning Våld i nära relationer Dialoga, Social resursförvaltning Om Dialoga Startade 2008 efter ett beslut i kommunstyrelsen. Uppdrag: Erbjuda kunskapshöjande aktiviteter för att förbättra och kvalitetsutveckla

Läs mer

SEXUELLA TRAKASSERIER. En vecka fri från våld, Kronoberg 19 november

SEXUELLA TRAKASSERIER. En vecka fri från våld, Kronoberg 19 november SEXUELLA TRAKASSERIER En vecka fri från våld, Kronoberg 19 november JÄMSTÄLLDHETSMYNDIGHETEN Är förvaltningsmyndighet för frågor som rör jämställdhetspolitiken Utför regeringens uppdrag med fokus på de

Läs mer

Vi behöver förändra attityder

Vi behöver förändra attityder Sammanfattning av konferens om Göteborgs Stads plan mot våld i nära relationer 25 november 2014 på Elite Park Avenue Hotell i Göteborg 25 november 2014 arrangerade Social resursförvaltning, Göteborgs Stad,

Läs mer

Internationella brottsofferdagen Brottsutsatthet ur ett mänskligt perspektiv

Internationella brottsofferdagen Brottsutsatthet ur ett mänskligt perspektiv Internationella brottsofferdagen 2014 Brottsutsatthet ur ett mänskligt perspektiv Elite Park Avenue Hotel, Göteborg 21 februari 2014 Inledning Eva Karlefjärd och Annette Norling, Kompetenscentrum för brottsutsatthet,

Läs mer

Kan vi minska våldet med 90% på 34 år?

Kan vi minska våldet med 90% på 34 år? 1 Kan vi minska våldet med 90% på 34 år? 2 En kommun fri från våld Ett treårigt Arvsfondsprojekt som drivs 2015-2017. Syfte Att tillsammans med pilot- och referenskommuner utveckla och pilottesta en modell

Läs mer

ATT FÖREBYGGA VÅLD EN PRIORITERING I JÄMSTÄLLDHETSPOLITIKEN

ATT FÖREBYGGA VÅLD EN PRIORITERING I JÄMSTÄLLDHETSPOLITIKEN ATT FÖREBYGGA VÅLD EN PRIORITERING I JÄMSTÄLLDHETSPOLITIKEN Lina Lundborg, Jämställdhetsmyndigheten Konferens om våldsförebyggande arbete Västra Götalands län 2018-11-26 MAKT, MÅL OCH MYNDIGHET o Förstärkt

Läs mer

Våld i nära relationer. Dialoga, Social resursförvaltning

Våld i nära relationer. Dialoga, Social resursförvaltning Våld i nära relationer Dialoga, Social resursförvaltning Social resursförvaltning Förvaltningsdirektör Michael Ivarson Ekonomi Jonas Lundqvist HR Nicoline Blidberg Tillståndsenheten Annelie Silvander Verksamhetsstöd

Läs mer

Göteborgs Stads plan mot våld i nära relationer

Göteborgs Stads plan mot våld i nära relationer Social resursförvaltning Göteborgs Stads plan mot våld i nära relationer 2014 2018 www.goteborg.se Innehåll Det här är en kortversion av Göteborgs Stads plan mot våld i nära relationer. I september 2015

Läs mer

Våld i nära relationer. Dialoga, Social resursförvaltning

Våld i nära relationer. Dialoga, Social resursförvaltning Våld i nära relationer Dialoga, Social resursförvaltning Social resursförvaltning Förvaltningsdirektör Michael Ivarson Ekonomi Jonas Lundqvist HR Nicoline Blidberg Tillståndsenheten Annelie Silvander Verksamhetsstöd

Läs mer

Vi kan minska killar & mäns våld men hur?

Vi kan minska killar & mäns våld men hur? Vi kan minska killar & mäns våld men hur? Lena Berg Sociolog & kurator 1 1 2014-11-28 3 4 2 Inget att vänta på Inget att vänta på handbok för utveckling av kunskapsbaserad våldsförebyggande praktik med

Läs mer

Handlingsplan Våld i nära relationer. Socialnämnden, Motala kommun

Handlingsplan Våld i nära relationer. Socialnämnden, Motala kommun Handlingsplan Våld i nära relationer Socialnämnden, Motala kommun Beslutsinstans: Socialnämnden Diarienummer: 13/SN 0184 Datum: 2013-12-11 Paragraf: SN 192 Reviderande instans: Diarienummer: Datum: Paragraf:

Läs mer

Våld i nära relationer inklusive hedersrelaterat våld och förtryck

Våld i nära relationer inklusive hedersrelaterat våld och förtryck Våld i nära relationer inklusive hedersrelaterat våld och förtryck 12 oktober, 2017 Jenny Vikman Maria Söndergaard Dialoga kompetenscentrum om våld i nära relationer Uppdrag: Erbjuda kunskapshöjande aktiviteter

Läs mer

VÅLDSPREVENTION VÄNTA INTE TILLS SKADAN REDAN ÄR SKEDD! EN START FÖR KOMMUNENS VÅLDSPREVENTIVA ARBETE

VÅLDSPREVENTION VÄNTA INTE TILLS SKADAN REDAN ÄR SKEDD! EN START FÖR KOMMUNENS VÅLDSPREVENTIVA ARBETE VÅLDSPREVENTION VÄNTA INTE TILLS SKADAN REDAN ÄR SKEDD! EN START FÖR KOMMUNENS VÅLDSPREVENTIVA ARBETE Våld är ett av Sveriges största samhällsproblem Våld är fortfarande ett av de största samhällsproblemen

Läs mer

Att skrika, sjunga, låtsas som att man inte förstår eller bara börja prata om något helt annat.

Att skrika, sjunga, låtsas som att man inte förstår eller bara börja prata om något helt annat. Scenariona är framtagna tillsammans med unga för att spegla en dialog som de känner igen från sin vardag. Det innebär att det i flera scener även förekommer mängder av kränkningar i form av skämt, skitsnack

Läs mer

samhälle Susanna Öhman

samhälle Susanna Öhman Risker i ett heteronormativt samhälle Susanna Öhman 1 Bakgrund Riskhantering och riskforskning har baserats på ett antagande om att befolkningen är homogen Befolkningen har alltid varit heterogen när det

Läs mer

Frihet från våld om våldsförebyggande arbete med unga

Frihet från våld om våldsförebyggande arbete med unga Frihet från våld om våldsförebyggande arbete med unga Klas Hyllander Vilka är vi? Män för Jämställdhet FFV Våldspreventivt Centrum Klas Tre delar 1. Struktur våldsförebyggande insatser 2. Om maskulinitet

Läs mer

Bosgårdens pedagogiska enhet - Jämställdhet

Bosgårdens pedagogiska enhet - Jämställdhet Bosgårdens pedagogiska enhet - Jämställdhet 2017-2018 Förskola Verksamhetsplan Jämställdhet 2017-2018 Skapad 2017-05-12 av Veronica Stigholt i Bosgårdens pedagogiska enhet - Verksamhetsplaner, Mölndals

Läs mer

Våld i nära relationer

Våld i nära relationer Våld i nära relationer Anvisning Diarie-/dokumentnummer: KS2018/1281 Beslut: 2018-08-14 Styrgrupp social hållbarhet Giltighetstid: 2021-12-31 Dokumentansvarig: Utvecklingsledare folkhälsa Senast uppdaterad

Läs mer

Maskulinitet och jämställdhet - att förändra maskulinitetsnormer

Maskulinitet och jämställdhet - att förändra maskulinitetsnormer Jag är väldigt osäker, har koncentrationssvårigheter och vill aldrig ha fel. Jag ställer höga krav på mig själv och tål inte misslyckande. Trots att jag är mycket omtyckt och älskad av många* Maskulinitet

Läs mer

Våld och övergrepp mot äldre kvinnor och män Hur kan vi förebygga, upptäcka och hantera det? Åsa Bruhn och Syvonne Nordström.

Våld och övergrepp mot äldre kvinnor och män Hur kan vi förebygga, upptäcka och hantera det? Åsa Bruhn och Syvonne Nordström. Våld och övergrepp mot äldre kvinnor och män Hur kan vi förebygga, upptäcka och hantera det? Åsa Bruhn och Syvonne Nordström Våren 2014 Länsstyrelsens regeringsuppdrag Stödja samordningen av insatser som

Läs mer

Vem diskriminerar? Inte jag! Bild Svenska familjer av Anna-Carin Magnusson

Vem diskriminerar? Inte jag! Bild Svenska familjer av Anna-Carin Magnusson Vem diskriminerar? Inte jag! Bild Svenska familjer av Anna-Carin Magnusson HFS-strategidagar, 13 september 2018 Temagrupp Hälsofrämjande arbetsplatser Hälsofrämjande arbetsplatser har förmåga att fokusera

Läs mer

Våld i nära relationer 2009-2010 Tjörns kommun

Våld i nära relationer 2009-2010 Tjörns kommun Våld i nära relationer 2009-2010 Tjörns kommun Inledning Att slippa utsättas för våld och övergrepp är en förutsättning mänskliga rättigheter. FN:s deklaration om avskaffande av våld mot kvinnor antogs

Läs mer

Våld i nära relationer 2009-2010 Tjörns kommun

Våld i nära relationer 2009-2010 Tjörns kommun Våld i nära relationer 2009-2010 Tjörns kommun Tjörn Möjligheternas ö Inledning Att slippa utsättas för våld och övergrepp är en förutsättning mänskliga rättigheter. FN:s deklaration om avskaffande av

Läs mer

LÄRARMATERIAL LEKTION 2: VILL DU?

LÄRARMATERIAL LEKTION 2: VILL DU? 01 LÄRARMATERIAL LEKTION 2: VILL DU? MÅLGRUPP: ÅRSKURS 7-9 LÄRANDEMÅL Utveckla sin förmåga att uttrycka och värdera olika ståndpunkter i till exempel aktuella samhällsfrågor och argumentera utifrån fakta,

Läs mer

Från extern till intern på tre dagar Erfarenheter från externa lärares pedagogiska kompetensutveckling

Från extern till intern på tre dagar Erfarenheter från externa lärares pedagogiska kompetensutveckling Från extern till intern på tre dagar Erfarenheter från externa lärares pedagogiska kompetensutveckling Maria Göransdotter, Designhögskolan, Umeå Universitet Margareta Erhardsson, Universitetspedagogiskt

Läs mer

MÅNGFALD MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER LIKABEHANDLING. Seroj Ghazarian/ HR-utveckling

MÅNGFALD MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER LIKABEHANDLING. Seroj Ghazarian/ HR-utveckling MÅNGFALD MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER LIKABEHANDLING Seroj Ghazarian/ HR-utveckling EXLUDERANDE Och eller INKLUDERANDE MÅNGFALD? Exkluderande mångfaldsarbete Bygger på olikhetsbegreppet Osynliggör utgångspunkten

Läs mer

En vision och en modell. Västerås

En vision och en modell. Västerås En vision och en modell Västerås Män för jämställdhet Män för Jämställdhet är en ideell medlemsorganisation för personer som vill verka för jämställdhet och mot mäns våld. Vi började som ett upprop 1994

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Galaxen

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Galaxen Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017-2018 Galaxen 2(5) Vision Att vara förebild i en verksamhet där alla kan växa och utvecklas! Där man har mod att vara den man är och blir accepterad.

Läs mer

Strategi. Program. Plan. Policy. Riktlinjer. Regler. Program för jämställdhetsintegrering. i Borås Stad

Strategi. Program. Plan. Policy. Riktlinjer. Regler. Program för jämställdhetsintegrering. i Borås Stad Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Program för jämställdhetsintegrering i Borås Stad Borås Stads styrdokument Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program verksamheter

Läs mer

VÅLD I NÄRA RELATION - ett eget kunskapsområde!

VÅLD I NÄRA RELATION - ett eget kunskapsområde! Kerstin Kristensen 2014-09-30 VÅLD I NÄRA RELATION - ett eget kunskapsområde! SoL 5 kap11 - Brottsoffer 1978-2007 Lag (2007:225) Till socialnämndens uppgifter hör att verka för att den som utsatts för

Läs mer

för Rens förskolor Bollnäs kommun

för Rens förskolor Bollnäs kommun för Bollnäs kommun 2015-08-01 1 Helhetssyn synen på barns utveckling och lärande Återkommande diskuterar och reflekterar kring vad en helhetssyn på barns utveckling och lärande, utifrån läroplanen, innebär

Läs mer

www.kvinnofrid.nu 4:E JÄMSTÄLLDHETSMÅLET - MÄNS VÅLD MOT KVINNOR SKA UPPHÖRA KERSTIN KRISTENSEN

www.kvinnofrid.nu 4:E JÄMSTÄLLDHETSMÅLET - MÄNS VÅLD MOT KVINNOR SKA UPPHÖRA KERSTIN KRISTENSEN www.kvinnofrid.nu 4:E JÄMSTÄLLDHETSMÅLET - MÄNS VÅLD MOT KVINNOR SKA UPPHÖRA KERSTIN KRISTENSEN Jämställdhetsmålen En jämn fördelning av makt och inflytande. Kvinnor och män ska ha samma rätt och möjlighet

Läs mer

Våld i nära relationer - att våga se och agera!

Våld i nära relationer - att våga se och agera! Våld i nära relationer - att våga se och agera! Fyrbodals kommunalförbund - 14 kommuner samarbetar för tillväxt FN:s deklaration om avskaffandet av våld mot kvinnor, 1993 Våld mot kvinnor är en manifestation

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Visborgsstaden Förskolechefens ställningstagande

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Visborgsstaden Förskolechefens ställningstagande Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Visborgsstaden 2014-2015 Förskolechefens ställningstagande På förskolorna på Lyckåkers förskoleområde ska det finnas möjligheter och tillfällen

Läs mer

Hur jämställdhetsperspek0v och normkri0k kan genomsyra verksamheten på HVB för ensamkommande barn.

Hur jämställdhetsperspek0v och normkri0k kan genomsyra verksamheten på HVB för ensamkommande barn. Hur jämställdhetsperspek0v och normkri0k kan genomsyra verksamheten på HVB för ensamkommande barn. Förändringsledarutbildningen A$ främja jämställdhet bland unga kan på sikt bidra 7ll a$ förebygga våldsutövande,

Läs mer

Intraservice Intro socialarbetare 4 maj 2017

Intraservice Intro socialarbetare 4 maj 2017 Intraservice Intro socialarbetare 4 maj 2017 Seroj Ghazarian Så här ser min vardag ut, när ska jag bedriva min verksamhet då? Mänskliga rättigheter Möten Nationella minoriteter Information Förhållningssätt

Läs mer

Hållbar stad öppen för världen. Intraservice. Att arbeta i Dempatibranschen. Seroj Ghazarian

Hållbar stad öppen för världen. Intraservice. Att arbeta i Dempatibranschen. Seroj Ghazarian Intraservice Att arbeta i Dempatibranschen Seroj Ghazarian En verksamhet, en organisation, en kommun? 2 3 Demokratins två pelare Legalitetsprincipen : Lagar, demokratiskt fattade beslut, policys, riktlinjer,

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Norrskenets förskola 2015/2016

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Norrskenets förskola 2015/2016 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Norrskenets förskola 2015/2016 Inledning Förskolan ska aktivt och medvetet inkludera likabehandlingsplanen i den dagliga verksamheten. Alla som vistas

Läs mer

Våld är varje handling riktad mot en annan person som skadar, smärtar, skrämmer eller kränker och som får denna person att göra något mot sin vilja

Våld är varje handling riktad mot en annan person som skadar, smärtar, skrämmer eller kränker och som får denna person att göra något mot sin vilja Våld är varje handling riktad mot en annan person som skadar, smärtar, skrämmer eller kränker och som får denna person att göra något mot sin vilja eller avstå från att göra något den vill... Per Isdal,

Läs mer

Ända sedan Erikshjälpens grundare Erik Nilssons dagar står barnen i centrum för allt vårt arbete.

Ända sedan Erikshjälpens grundare Erik Nilssons dagar står barnen i centrum för allt vårt arbete. 1. Värdegrund Erikshjälpen tar sin utgångspunkt i en kristen värdegrund som betonar att: Alla människor är skapade av Gud med lika och okränkbart värde. Alla människor har rätt till ett värdigt liv. Vår

Läs mer

En kommun fri från våld.

En kommun fri från våld. Inbjudan till konferens En kommun fri från våld. 21 maj 2015 En kommun fri från våld. inbjudan: KONFERENS Vill ni ha inspiration och kunskap om hur våld kan förebyggas? Konferensen En kommun fri från våld

Läs mer

PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING för NYGÅRDS FÖRSKOLA 2018/19. Framtagen av: Personalen Datum: Version: 1.0

PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING för NYGÅRDS FÖRSKOLA 2018/19. Framtagen av: Personalen Datum: Version: 1.0 1 PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING för NYGÅRDS FÖRSKOLA 2018/19 Framtagen av: Personalen Datum: 2018-08-31 Version: 1.0 1. Mål 3 2. Giltighetstid för denna plan 4 3. Ansvarig för denna plan 4 4. Styrdokument

Läs mer

TEGELS FÖRSKOLA. Lokal utvecklingsplan för 2013-2017. Reviderad 150130

TEGELS FÖRSKOLA. Lokal utvecklingsplan för 2013-2017. Reviderad 150130 TEGELS FÖRSKOLA Lokal utvecklingsplan för 2013-2017 Reviderad 150130 Planen ska revideras årligen i samband med att nya utvecklingsområden framkommer i det systematiska kvalitetsarbetet. Nedanstående är

Läs mer

Bilaga 1. Förskoleenheternas resultatredovisning i sammandrag. a. Normer och värden Utvärdering av likabehandlingsplan/plan kränkande behandling

Bilaga 1. Förskoleenheternas resultatredovisning i sammandrag. a. Normer och värden Utvärdering av likabehandlingsplan/plan kränkande behandling ÖSTERMALM BARN OCH UNGDOM Handläggare: Jacky Cohen TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 2009-907-400 1 (7) 2009-11-30 BILAGA 1. FÖRSKOLEENHETERNAS RESULTATREDOVISNING I SAMMANDRAG 1 1. NÄMNDMÅL:... 1 A. NORMER OCH VÄRDEN...

Läs mer

Spångbros förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Spångbros förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Spångbros förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-2016 Ansvarig för planen Carina Hägglund, Nina Edgren och Rasha Karim Läroplanen för förskolan, Lpfö 98 Förskolan vilar på demokratins

Läs mer

Våld är varje handling riktad mot en annan person som skadar, smärtar, skrämmer eller kränker och som får denna person att göra något mot sin vilja

Våld är varje handling riktad mot en annan person som skadar, smärtar, skrämmer eller kränker och som får denna person att göra något mot sin vilja Våld är varje handling riktad mot en annan person som skadar, smärtar, skrämmer eller kränker och som får denna person att göra något mot sin vilja eller avstå från att göra något den vill... Per Isdal,

Läs mer

Våld är varje handling riktad mot en annan person som skadar, smärtar, skrämmer eller kränker och som får denna person att göra något mot sin vilja

Våld är varje handling riktad mot en annan person som skadar, smärtar, skrämmer eller kränker och som får denna person att göra något mot sin vilja Våld är varje handling riktad mot en annan person som skadar, smärtar, skrämmer eller kränker och som får denna person att göra något mot sin vilja eller avstå från att göra något den vill... Per Isdal,

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Bullerbyn Förskolechefens ställningstagande

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Bullerbyn Förskolechefens ställningstagande Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Bullerbyn 2014-2015 Förskolechefens ställningstagande På förskolorna på Lyckåkers förskoleområde ska det finnas möjligheter och tillfällen

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING för KLOSTERÄNGEN och NYGÅRDS FÖRSKOLA 2017/18

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING för KLOSTERÄNGEN och NYGÅRDS FÖRSKOLA 2017/18 1 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING för KLOSTERÄNGEN och NYGÅRDS FÖRSKOLA 2017/18 Framtagen av: Personalen Datum: 2017-10-31 Version: 1.0 1. Mål 3 2. Giltighetstid för denna plan 4 3. Ansvarig

Läs mer

PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING för KLOSTERÄNGENS FÖRSKOLA 2018/19. Framtagen av: Personalen Datum: Version: 1.0

PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING för KLOSTERÄNGENS FÖRSKOLA 2018/19. Framtagen av: Personalen Datum: Version: 1.0 1 PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING för KLOSTERÄNGENS FÖRSKOLA 2018/19 Framtagen av: Personalen Datum: 2018-08-31 Version: 1.0 1. Mål 3 2. Giltighetstid för denna plan 4 3. Ansvarig för denna plan 4 4. Styrdokument

Läs mer

Arbetsmiljö och hälsa som mr-fråga -tankar från SDF Östra Göteborg

Arbetsmiljö och hälsa som mr-fråga -tankar från SDF Östra Göteborg Arbetsmiljö och hälsa som mr-fråga -tankar från SDF Östra Göteborg Magdalena Zeijlon, utvecklingsledare mänskliga rättigheter Christina Thordén, Projektledare ESF-satsningen, En hälsosam arbetsplats Arbetsmiljö

Läs mer

Om makt, härskartekniker & sexuella trakasserier - kunskap för bemötande som inkluderar

Om makt, härskartekniker & sexuella trakasserier - kunskap för bemötande som inkluderar Om makt, härskartekniker & sexuella trakasserier - kunskap för bemötande som inkluderar Lisa Andersson Tengnér 28 nov 2018 Gymnasielärare, fil.kand i psykologi. Utbildad i genuspedagogik, normkritisk pedagogik,

Läs mer

Introduktionsföreläsning Genus A. Manuel Almberg Missner Adjunkt i genusvetenskap

Introduktionsföreläsning Genus A. Manuel Almberg Missner Adjunkt i genusvetenskap Introduktionsföreläsning Genus A Manuel Almberg Missner Adjunkt i genusvetenskap manuel.almberg-missner@kau.se En kvinnobil??? Män köper SUV till sina kvinnor. They will object less when the old man says

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Myran

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Myran Förskolan Myran 1(5) Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Myran 2014-2015 2(5) Förskolechefens ställningstagande På förskolorna på Lyckåkers förskoleområde ska det finnas möjligheter

Läs mer

Plan för kvinnofrid och mot våld i nära relation. kortversion

Plan för kvinnofrid och mot våld i nära relation. kortversion Plan för kvinnofrid och mot våld i nära relation kortversion Plan för kvinnofrid och mot våld i nära relation Våld i nära relation är ett stort samhällsproblem. Det är en viktig jämställdhets- och folkhälsofråga

Läs mer

Strategi mot våld i nära relationer

Strategi mot våld i nära relationer 1 2017-2022 Strategi mot våld i nära relationer Strategi mot våld i nära relation 2017 2022 Lund ska vara en kommun där människor känner trygghet, där mänskliga rättigheter gäller för alla oavsett kön,

Läs mer

Tranmurs förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Tranmurs förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Tranmurs förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen förskoleverksamhet 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen förskoleverksamhet

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Toftagården

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Toftagården Plan mot diskriminering och kränkande behandling Toftagården Innehållsförteckning Grunduppgifter... 4 Verksamhetsformer som omfattas av planen... 4 Vår vision... 4 Planen gäller från och med... 4 Planen

Läs mer

UNGA OCH EXTREMISM. Vi erbjuder kunskapsöversikter, poddar och projektpengar till förebyggande arbete.

UNGA OCH EXTREMISM. Vi erbjuder kunskapsöversikter, poddar och projektpengar till förebyggande arbete. UNGA OCH EXTREMISM Vi erbjuder kunskapsöversikter, poddar och projektpengar till förebyggande arbete. SKAFFA KUNSKAP Ung och extrem podcasts Tre samtal om extremism Män som våldsamma superhjältar. Kvinnor

Läs mer

Ledare för kollegialt lärande

Ledare för kollegialt lärande Ledare för kollegialt lärande Att främja ett lärande och utvecklande klimat 4 juni 2019 Lena Göthe lena.gothe@pluspil.se @lenagothe pluspil.se Föreläsningens syfte Att hos ledare för kollegialt lärande

Läs mer

Plan mot kränkande behandling för Klippans förskola 2016/17

Plan mot kränkande behandling för Klippans förskola 2016/17 Plan mot kränkande behandling för Klippans förskola 2016/17 Inledning Varje år ska förskolan upprätta två planer för likabehandlingsarbetet, en likabehandlingsplan (enligt 3 kap.16 diskrimineringslagen)

Läs mer

VÅLD I NÄRA RELATION - ett eget kunskapsområde!

VÅLD I NÄRA RELATION - ett eget kunskapsområde! Kerstin Kristensen 2014-11-20 VÅLD I NÄRA RELATION - ett eget kunskapsområde! SoL 5 kap11 - Brottsoffer 1978-2007 Lag (2007:225) Till socialnämndens uppgifter hör att verka för att den som utsatts för

Läs mer

Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Salmereds förskola HT-17 och VT-18 Upprättad den 2017-06-08 2 (11) Salmereds förskola Salmereds förskola arbetar i tre spår; ett yngrespår,

Läs mer

Våld i nära relation. Agenda. Rättspsykiatriskt perspektiv. Förhållningssätt i praktiken. Utvecklingsarbete

Våld i nära relation. Agenda. Rättspsykiatriskt perspektiv. Förhållningssätt i praktiken. Utvecklingsarbete Våld i nära relation NÄTROMKONFERENS, 16 17 NOVEMBER, 2017 VICTORIA ANDRÉN VERKSAMHETSUTVECKLARE, RÄTTSPSYKIATRI VÄSTMANLAND LEG. PSYKOLOG, FÖRELÄSARE Agenda Våld i nära relation Rättspsykiatriskt perspektiv

Läs mer

HOS OSS ÄR ALLA VÄLKOMNA!

HOS OSS ÄR ALLA VÄLKOMNA! HOS OSS ÄR ALLA VÄLKOMNA! DAGENS UPPLÄGG Om Make Equal Normer Normkritik => Normkreativitet Intersektionalitet Likvärdighet I praktiken?! REFLEKTION Ni kommer få chansen att reflektera och relatera till

Läs mer

Samordning hedersrelaterat våld och förtryck i Göteborgs Stad Mötesplats IFO 2018

Samordning hedersrelaterat våld och förtryck i Göteborgs Stad Mötesplats IFO 2018 Samordning hedersrelaterat våld och förtryck i Göteborgs Stad Mötesplats IFO 2018 Om Dialoga Kompetenscentrum om våld i nära relationer inklusive hedersrelaterat våld och förtryck Startade 2008 efter ett

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling 1(9) Utbildningsförvaltningen 2019-02-20 Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Inkluderande jämställdhetsplan 2019/2020 Post Box 500, 343 23 Älmhult. Besök Stortorget 1, Älmhult. Telefon

Läs mer

Stockholms stads program för kvinnofrid - mot våld i nära relationer

Stockholms stads program för kvinnofrid - mot våld i nära relationer Bilaga Dnr 3.1-0532/2011 Stockholms stads program för kvinnofrid - mot våld i nära relationer 2012 2014 Förslag september 2011 SOCIALFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STADSÖVERGRIPANDE SOCIALA FRÅGOR Förord

Läs mer

Information till vårdnadshavare. Örebromodellen. för en jämlik förskola. Örebro kommun Förskola & Skola orebro.se

Information till vårdnadshavare. Örebromodellen. för en jämlik förskola. Örebro kommun Förskola & Skola orebro.se Information till vårdnadshavare Örebromodellen för en jämlik förskola Örebro kommun Förskola & Skola orebro.se 019-21 10 00 Vad är Örebromodellen för en jämlik förskola? Kastanjens förskola, i Örebro kommun,

Läs mer

Ekuddens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Ekuddens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Ekuddens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Ekuddens förskola Ansvarig för planen Förskolechef Niklas Brånn Vår vision Ekuddens

Läs mer

Likabehandlingsplan för Karlstads Teknikcenter

Likabehandlingsplan för Karlstads Teknikcenter Likabehandlingsplan för Karlstads Teknikcenter Postadress: Axel Johnsonsväg 6, 651 84 Karlstad Besöksadress: Axel Johnsonsväg 6. Webb: www.karlstad.se/yh Tel: 054-540 14 40 E-post: yrkeshogskolan@karlstad.se

Läs mer

Förskolan Norrgårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Norrgårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Norrgårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016-2017 Planen upprättad 2016-11-01 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet. a för planen Arbetsgruppen

Läs mer

Likabehandlingsplan Förskolorna Framtidsfolket Sunnanäng

Likabehandlingsplan Förskolorna Framtidsfolket Sunnanäng Likabehandlingsplan 2015-2016 Förskolorna Framtidsfolket Sunnanäng Innehållsförteckning Bakgrund...3 Förskolorna Framtidsfolket 5 Fördjupningsområden 2015-2016...7 Rutiner för att utreda, åtgärda och följa

Läs mer

Munkebergs förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Munkebergs förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Munkebergs förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola 1-5 år Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Musik Förskolan Fridhemsgatan 11. Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Musik Förskolan Fridhemsgatan 11. Plan mot diskriminering och kränkande behandling Musik Förskolan Fridhemsgatan 11 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-2016 Vår vision: Vår målsättning är att med barnen i fokus erbjuda en trygg, lustfylld och lärorik verksamhet. För

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Västra Vrams Förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Västra Vrams Förskola 1 (11) Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Västra Vrams Förskola Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att

Läs mer

Våld i nära relation. Hur ser det ut? Vem, när och varför?

Våld i nära relation. Hur ser det ut? Vem, när och varför? Våld i nära relation Hur ser det ut? Vem, när och varför? www.karlskoga.se Våld är ett svårt ord vem vill För oss är det viktigt att skilja på person och handling. Inget blir bättre av att man stämplar

Läs mer

Plan för att förbättra hbtqpersoners

Plan för att förbättra hbtqpersoners Plan för att förbättra hbtqpersoners livsvillkor Antagen kommunfullmäktige 26 jan 2017 Transpersoners brottsutsatthet 22 feb 2017 Anna-Carin Jansson, Stadsledningskontoret Göteborgs Stad Det handlar inte

Läs mer

Våld mot äldre i nära relationer JOSEFIN GRÄNDE

Våld mot äldre i nära relationer JOSEFIN GRÄNDE Våld mot äldre i nära relationer JOSEFIN GRÄNDE www.josefingrande.se Våld och hälsa en befolkningsundersökning, Nationellt Centrum för Kvinnofrid 2014 10 000 kvinnor och 10 000 män 18-74 år Enkät Viktat

Läs mer

Likabehandlingsplan för förskolan och Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan för förskolan och Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan för förskolan och Plan mot kränkande behandling Att med glädje och engagemang våga och vilja lära tillsammans nu och för framtiden Änggårds förskolor 1 1. Mål/Vision... 3 2. Giltighetstid

Läs mer

Förskolan Lindsdal Barn och ungdomsförvaltningen Adress Spelarvägen 11, Kalmar Tel vx Fax

Förskolan Lindsdal Barn och ungdomsförvaltningen Adress Spelarvägen 11, Kalmar Tel vx Fax Handläggare Datum Förskolan Lindsdal Lindeberga Sjöängens Plan för att förebygga diskriminering, kränkande behandling och främja likabehandling. Gäller från 20110901 till 20120901 Vision: Barn, föräldrar

Läs mer

Unizons valplattform För ett jämställt samhälle fritt från våld.

Unizons valplattform För ett jämställt samhälle fritt från våld. Val 2018 Unizons valplattform För ett jämställt samhälle fritt från våld. TEMAN: Starka kvinnojourer och tjejjourer Femicide Våldsprevention Porrfrihet Sexuellt våld Hedersrelaterat våld och förtryck Barns

Läs mer

Det som inte märks, finns det?

Det som inte märks, finns det? Det som inte märks, finns det? Mäns våld mot kvinnor med funktionsnedsättning Kerstin Kristensen www.kvinnofrid.nu Både män och kvinnor utsätts för våld i nära relationer. I majoriteten av fallen är det

Läs mer

Ungdomsstyrelsens Rikskonferens 1-2 december 2009

Ungdomsstyrelsens Rikskonferens 1-2 december 2009 Ungdomsstyrelsens Rikskonferens 1-2 december 2009 Laura Andreea Bolos I denna rapport har jag försökt ge en sammanfattning av de två dagar som jag har spenderat i Stockholm på Ungdomsstyrelsens Rikskonferens.

Läs mer

Backlura förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Backlura förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Backlura förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2017/2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Våld mot kvinnor i ett samhällsperspektiv. Chrystal Kunosson Utbildare, NCK

Våld mot kvinnor i ett samhällsperspektiv. Chrystal Kunosson Utbildare, NCK Våld mot kvinnor i ett samhällsperspektiv Chrystal Kunosson Utbildare, NCK Mäns våld i heterosexuella relationer Köp av tjänster för sexuella ändamål Mäns våld mot kvinnor Våld i hbtrelationer Hedersrelaterat

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Smedjans förskola Upprättad 2015-01-01 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och

Läs mer

Det sitter inte i väggarna!

Det sitter inte i väggarna! Det sitter inte i väggarna! Att leda och organisera för ökad medvetenhet om jämställdhet och jämlikhet Eva Amundsdotter Lektor i pedagogik, inriktning organisation & ledarskap Det sitter i väggarna Prat

Läs mer

Varför gjorde vi det? Så gjorde vi i Dalarna. Hur kan materialet användas? Har det gett något resultat? Att tänka på inför ert fortsatta arbetet

Varför gjorde vi det? Så gjorde vi i Dalarna. Hur kan materialet användas? Har det gett något resultat? Att tänka på inför ert fortsatta arbetet Varför gjorde vi det? Så gjorde vi i Dalarna Hur kan materialet användas? Har det gett något resultat? Att tänka på inför ert fortsatta arbetet 2016-04-18 REGERINGENS JÄMSTÄLLDHETSPOLITIK Varför gjorde

Läs mer

Brisens likabehandlingsplan mot mobbning och kränkande

Brisens likabehandlingsplan mot mobbning och kränkande Brisens likabehandlingsplan 2013-2014 mot mobbning och kränkande behandling. Bakgrund Den 1 april 2006 kom Lag om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever (SFS 2006:67).

Läs mer

Dialogduk utskriftsanvisningar

Dialogduk utskriftsanvisningar Folkhälsans dialogduk för idrottsföreningar erbjuder föreningsverksamma en möjlighet att föra ett bra samtal om värderingarna i föreningen. Att arbeta med dialogduken är en metod som skapar stora möjligheter

Läs mer

Grantäppans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Grantäppans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grantäppans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2017/2018 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Våldsprevention hur vi kan minska killar och mäns våld mot tjejer och kvinnor

Våldsprevention hur vi kan minska killar och mäns våld mot tjejer och kvinnor VÄLKOMMEN TILL KONFERENSEN Våldsprevention hur vi kan minska killar och mäns våld mot tjejer och kvinnor 6 november på Clarion Hotel Stockholm, Skanstull Anmälningarna till polisen om tjejer och kvinnor

Läs mer

Program för lika rättigheter och möjligheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck

Program för lika rättigheter och möjligheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck Stadsledningskontoret Kansliet för mänskliga rättigheter Tjänsteutlåtande DNR 171-116/2017 Sida 1 (6) 2017-06-16 Handläggare Kristina Börjeson Telefon: 08-508 29 452 Till Kommunstyrelsen möjligheter oavsett

Läs mer

Mansrådgivningen Jönköping. Mansrådgivningen Jönköping

Mansrådgivningen Jönköping. Mansrådgivningen Jönköping Mansrådgivningen Jönköping - ett alternativ till våld i nära relationer Dan Rosenqvist Leg. psykolog 0703-92 32 29 Kjell Nordén Skötare/leg. psykoterapeut 036-10 25 13 Mansrådgivningen Jönköping Få kontakt

Läs mer

Värdegrund och policy

Värdegrund och policy Värdegrund och policy för, ATSUB/GBG ATSUB/Göteborg har en värdegrund baserad på demokrati, människors lika värde, mänskliga fri- och rättigheter och öppen diskussion. Jämställdhet mellan kvinnor och män

Läs mer

och Huddinge! Samordningsförbundet HBS

och Huddinge! Samordningsförbundet HBS och Huddinge! Samordningsförbundet HBS 7 november 2018 Bikupa Hur ofta möter du en våldsutsatt person i ditt arbete? Definition av våld Våld är varje handling riktad mot en annan person, som genom denna

Läs mer

Pukslagargårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Pukslagargårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling Pukslagargårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Ansvariga för planen Lina Klang Biträdande förskolechef, Anna-Karin

Läs mer