Möte om odlings- och koloniområden 31 augusti 2016

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Möte om odlings- och koloniområden 31 augusti 2016"

Transkript

1 Möte om odlings- och koloniområden 31 augusti 2016

2 Välkomna! Kristina Magnusson och René Mohlkert Uppdraget och processen Malin Rizell Sammanfattning av Stadsplanen Malin Hellman och Fredrik Bengtsson Öppet hus 23 augusti 2016 Svar på vanliga frågor Karin Sterte, Lena Åkesson och Torsten Nilsson PAUS Frågor och synpunkter

3 tidsplan höst 2015 vår 2016 sommar 2016 höst 2016 vår 2017 sommar 2017 höst 2017

4 Samråd 23 juni 23 september 49 pop-up dialoger Stadsbyggnadshuset Stadsbiblioteket, Mäster Palms plats, kontaktcenter, Filbornabadet, Väla, Dunkers 2 öppet hus 23/8 och 14/9 stadsbyggnadshuset Kolonimöte 31/8 Brev och telefonsamtal

5 Vill du tycka till? Skriftliga synpunkter E-post Brev Stadsbyggnadsnämnden, Helsingborg

6 Stadsplanen ska visa hur vi använder ytan Centralorten = Vad och var? Attraktivt Livskvalitet Ekologiskt fotavtryck

7 Vad är förtätning? Mer på samma yta bostäder arbetsplatser offentlig service (såsom skolor, förskolor, idrottshallar) kommersiell service och handel hållbara resor och transporter grönska, kultur och fritid klimatanpassning, framförallt regn och stigande havsnivåer

8 Utbyggnadsområde Verksamhetsområde Förtätning i befintlig bebyggelse Stadsdelscentrum Utredningsområde Regional nod Knutpunkten, Ramlösa, Maria Större grönområden Råådalen, Vasatorpsstråket, Pålsjö-Landborgen

9 Vasatorpsvägen Förslag på bostadsförsörjning Utbyggnadsområde Förtätning i befintlig bebyggelse

10 Förslag på skolor och förskolor

11 Övergripande grönstruktur

12 Förslag på grönstruktur och klimatanpassning Dagvatten Natur Park Odling Gröna stråk

13 Förslag på kollektivtrafikförsörjning

14 Markanvändningskartan

15 Förändringar på koloni- och odlingslottsområden

16 Rening av avloppsvatten Utsläpp av avloppsvatten definieras enligt miljöbalken som miljöfarlig verksamhet (9 kap.1 MB) Avloppsvatten skall avledas och renas eller tas omhand på något annat sätt så att olägenhet för människors hälsa eller miljön inte uppkommer. För detta ändamål skall lämpliga avloppsanordningar eller andra inrättningar utföras (9 kap. 7 miljöbalken)

17 Hantering av bad-, disk- och tvättvatten på Helsingborgs koloniområden Inventering och utredning pågick under maj-september 2014 I september 2014 lämnade Miljönämnden sitt yttrande på nya avtalsvillkor för koloniföreningar I februari 2015 tog Kommunfullmäktige beslut om nya avtalsvillkor för koloniföreningar

18 Omvandlingsområden i Stadsplan 2017 Måste jag göra åtgärder på mitt avlopp när mitt koloniområde är medtaget i Stadsplan 2017 som ett omvandlingsområde för framtida bebyggelse? Ja Vi avvaktar med två områden: Tornets sommarby Lundbäcks koloniförening

19 Vad är ett arrende? Ett avtal om upplåtelse av jord till nyttjande mot ersättning. Oftast tidsbegränsade och kan vara ett sätt för jordägaren att använda marken i väntan på annan användning. Det finns olika typer av arrenden, och olika typer av avtal reglerar rättigheter och skyldigheter för både arrendatorn och markägaren.

20 Vad är en koloni? Enligt Nationalencyklopedin: Koloniträdgård, kolonilott, jordlott, m2, inom ett koloniträdgårdsområde (koloniområde) som upplåtits för odlingsverksamhet. En koloniträdgård får bebyggas med en kolonistuga och ett enklare växthus Kännetecknande för ett koloniträdgårdsområde är organisationen i en koloniträdgårdsförening, som arrenderar marken av kommunen och sedan i sin tur fördelar lotterna med arrendekontrakt till medlemmarna. Föreningen har det praktiska ansvaret för områdets skötsel av gemensamma anläggningar, t.ex. inhägnad, vägar, vatten och avlopp. På ett koloniområde får medlemmarna under vissa perioder övernatta Föreningen har besittningsrätt = kan få prövat rätten att behålla ytan vid en uppsägning

21 Vad är en odlingslott? En odlingslott får ha max 10 m2 stor bod för redskap. Det är inte tillåtet att övernatta på lotten. Det finns odlingskrav på minst 30 % och områdena är alltid öppna och tillgängliga för alla. Avtalen tecknas direkt mellan odlaren och staden, och då ingår i de flesta fall vatten, container och bajamaja. Avtalet löper på 1 år i taget och har inget besittningsskydd. Det finns även 4 odlingslottsområden inom staden, där avtal är tecknade med en styrelse. I övrigt gäller samma odlingskrav och förbud mot övernattning. Dessa områdena är inhägnade och föreningen tillhandahåller och bekostar vatten, toalett och container. Avtalet löper på 1 år i taget och avtalet ger inget besittningsskydd.

22 Vad är en rekreationslott? En rekreationslott har inget odlingskrav, utan kan vara en oas för blommor, gräs och umgänge. All odling av livsmedel ska ske i ren, ny jord, på grund av markföroreningar i befintlig. I Helsingborg är lotterna vid Hedens idrottsplats, Tuppen, rekreationslotter. Avtalet löper på 1 år i taget och har inget besittningsskydd.

23 Allmänna frågor Vilken rättslig grund finns att ta bort ett befintligt koloniområde? För att ett bostadsarrende ska upphöra att gälla måste det föreligga ett sakligt skäl. (10 kap Jordabalken behandlar bostadsarrenden) Det kan till exempel vara: - att Staden i detaljplanen planlägger marken till annan användning så som park eller dagvattenmagasin. - att Staden vill använda marken till annan bebyggelse än fritidsbebyggelse. Fråga om det finns sakliga skäl för att arrendekontraktet ska upphöra eller inte prövas av Arrendenämnden i Malmö. Arrendenämndens beslut kan överklagas till Hovrätten över Skåne och Blekinge.

24 Besittningsrätt i arrenden Vad innebär besittningsrätten för kolonister? En bostadsarrendator har direkt besittningsskydd. Det innebär att arrendatorn kan ha rätt till förlängning av avtalet om avtalet har sagts upp. Jordägaren måste åberopa ett sakligt skäl för att arrendekontraktet ska upphöra att gälla. Skäl till att bryta arrendatorns besittningsskydd kan bland annat vara olovligt byggande, avtalsbrott och ändrad användning genom ny detaljplan. (10 kap 5 Jordabalken)

25 Besittningsrätt i arrenden Vad är lagstadgat och vad är kopplat till politiska beslut? Markanvändningen och eventuellt inlösen är kopplat till politiska beslut. I lagen anges: vilka grunder som kan åberopas för att ett arrendeavtal ska upphöra att gälla hur en uppsägning ska gå till. Arrendenämnden prövar om det finns saklig grund för att ett arrendeavtal ska upphöra att gälla.

26 Ersättning Hur går ersättningsprocessen till och när får man ersättningen? Förhandlingar inleds med arrendatorn. Eventuell ersättning betalas ut när man nått en överenskommelse. Kommer parterna inte överens, måste arrendatorn på egen bekostnad avlägsna byggnader med mera på arrendestället. Staden är inte skyldig att lösa in byggnader och annan egendom.

27 Ersättning Kommunala krav har gjort att vi investerat i t ex avlopp. Hur räknas detta in i ersättningen? Nödvändiga investeringar i anläggningar ingår i värderingsgrunderna. Vad innebär besittningsrätten för rekreationslotts/odlingslottsinnehavare? Det finns inget besittningsskydd för lägenhetsarrenden.

28 Ersättning Kolonierna minskar i värde som ett resultat av stadsplanen. Hur ställer sig staden till det? Det finns ingen generell rätt till ersättning för värdeminskning på grund av stadsplanen. Vad händer efter 2019 när arrendena går ut? Det är för tidigt att svara på idag.

29 Inlösen När kommer inlösen att ske? Om det blir aktuellt med inlösen sker det efter ett politiskt beslut, till exempel en antagen detaljplan. Stadsplanen är en fördjupad översiktsplan och är inte juridiskt bindande. Kan kommunen lösa in stugor redan nu? Nej, det är inte aktuellt utan att först ha fått en begäran om inlösen från föreningen. Föreningen kan begära inlösen i samband med att en detaljplan som medför ändrat ändamål antas.

30 Gällande beslut Beslut rörande stenkista, VA-krav, öppethållande mm. Gäller de som förut? Ja. Alla beslut som tagits och krav som ställts gäller.

31 Gåvobrev/donationer Vilka gåvobrev finns till staden och vad står det i dem? Det finns flera donationsbrev, men inga som berör mark som det idag ligger koloniområden på. Områdena för Fredriksdal Ö och Fredriksdal Västra donerades av Gisela Trapp till Karin Ståhle född Trapp, som sedan sålt direkt till Helsingborgs stad. (17/ för :-) Brytstugan och Tornet ligger på mark som köpts in 1890.

LÄGENHETSARRENDE. 1 Fast egendom och parter. Fastigheter: Område av fastigheten Lidköping Råda 3:7

LÄGENHETSARRENDE. 1 Fast egendom och parter. Fastigheter: Område av fastigheten Lidköping Råda 3:7 LÄGENHETSARRENDE 1 Fast egendom och parter Fastigheter: Område av fastigheten Lidköping Råda 3:7 Ägare: Arrendator: 120016-9401 Lidköpings kommun (nedan benämnd kommunen) 531 88 LIDKÖPING, Lidköpings Biodlarförening

Läs mer

AVTALSVILLKOR. 2 För områdets uppdelning i lotter, gångar m m skall gälla den av Helsingborgs stads parkkontor upprättade översiktskartan.

AVTALSVILLKOR. 2 För områdets uppdelning i lotter, gångar m m skall gälla den av Helsingborgs stads parkkontor upprättade översiktskartan. AVTALSVILLKOR Arrendeområdet får av Föreningen upplåtas till lotter för koloniträdgård och därmed sammanhängande ändamål till enskilda personer, vilka är medlemmar i Föreningen. ORDNINGSREGLER 1 Föreningen

Läs mer

Hur avgör man vilken upplåtelseform som är den aktuella?

Hur avgör man vilken upplåtelseform som är den aktuella? Hur avgör man vilken upplåtelseform som är den aktuella? Upplåtelseform: Hyresrätt Anläggningsarrende Tomträtt Lägenhetsarrende Allmän nyttjanderätt Vem upplåter marken/lokalytan (Hyresvärden) (Jordägaren)

Läs mer

SAMRÅDSFÖRSLAG. Sammanfattning

SAMRÅDSFÖRSLAG. Sammanfattning SAMRÅDSFÖRSLAG Sammanfattning Övergripande strukturer Planförslaget Stråk och barriärer Stadsplan 2017 är ett sätt att testa om ÖP 2010:s strategier kring förtätning håller och om vi klarar av befolkningsökningen

Läs mer

Vid arrendetvister kan parterna ta hjälp av specialdomstolen Arrendenämnden som kan medla och fatta beslut.

Vid arrendetvister kan parterna ta hjälp av specialdomstolen Arrendenämnden som kan medla och fatta beslut. 1 / 5 Arrende Arrende är när en markägare, även kallad jordägare, ger en fysisk eller juridisk person, kallad arrendator, rätten att använda jordägarens jord eller mark mot en viss avgift. Det finns flera

Läs mer

Ägare av kolonistuga. Fastighetskontoret. information till dig som är medlem i Föreningen Göteborgs Koloniträdgårdar

Ägare av kolonistuga. Fastighetskontoret.  information till dig som är medlem i Föreningen Göteborgs Koloniträdgårdar Fastighetskontoret Ägare av kolonistuga information till dig som är medlem i Föreningen Göteborgs Koloniträdgårdar Vad innebär det att ha en kolonistuga på ett arrenderat området? Vart ska jag som kolonist

Läs mer

Nya arrendeavtal mellan Stockholms kommun och koloniträdgårdar/fritidsträdgårdar inom kommunens gränser - remiss från kommunstyrelsen

Nya arrendeavtal mellan Stockholms kommun och koloniträdgårdar/fritidsträdgårdar inom kommunens gränser - remiss från kommunstyrelsen ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING PARKMILJÖGRUPPEN NOR RA INNERSTADEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 2009-308-006 SID 1 (7) 2009-04-27 Handläggare: Liselotte van den Tempel Telefon: 508 09 245 Till Östermalms stadsdelsnämnd

Läs mer

194 80 Upplands Väsby. nedan kallad arrendatorn

194 80 Upplands Väsby. nedan kallad arrendatorn s. 1 (4) ARRENDEKONTRAKT (anläggningsarrende) Jordägare Carl de Geer 451225-0533 Stora Wäsby 194 37 Upplands Väsby nedan kallad jordägare Arrendator (org.nr: 212000-0019) nedan kallad arrendatorn Arrendeområde

Läs mer

LAV, PBL och MB - så påverkar dessa dagvattenhanteringen. Gilbert Nordenswan Svenskt Vatten

LAV, PBL och MB - så påverkar dessa dagvattenhanteringen. Gilbert Nordenswan Svenskt Vatten LAV, PBL och MB - så påverkar dessa dagvattenhanteringen Gilbert Nordenswan Svenskt Vatten Upplägg Tillämpliga lagar Lagarnas förhållande till varandra Miljöbalkens regler kring dagvatten Kommun/huvudmannens

Läs mer

AVTAL OM LÄGENHETSARRENDE

AVTAL OM LÄGENHETSARRENDE AVTAL OM LÄGENHETSARRENDE Jordägare: Ale kommun, org nr 212000-1439 (nedan kallad Jordägaren) Mark- och exploateringsavdelningen 449 80 Alafors Arrendator: Backa Säteri IF, org.nr 802493-7511 (nedan kallad

Läs mer

Detaljplan för Kårarvets koloniområde. Samråd pågår till 5 september 2016

Detaljplan för Kårarvets koloniområde. Samråd pågår till 5 september 2016 Detaljplan för Kårarvets koloniområde Samråd pågår till 5 september 2016 Detaljplaneprocessen (Plan- och bygglagen) Samråd Bearbetning Granskning Antagande Laga kraft Normalt ca 1 år Samråd pågår fram

Läs mer

Nya arrendeavtal mellan Stockholms kommun och koloniträdgårdar och fritidsträdgårdar inom kommunens gränser

Nya arrendeavtal mellan Stockholms kommun och koloniträdgårdar och fritidsträdgårdar inom kommunens gränser SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING SID 1 (5) 006-155/09 2009-04-23 Handläggare: Inger Bogne Telefon: 508 15450 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2009-05-14 Nya arrendeavtal mellan Stockholms kommun och koloniträdgårdar

Läs mer

Nytt arrendeavtal mellan Stockholms kommun och koloniträdgårdar och fritidsträdgårdar inom kommunens gränser

Nytt arrendeavtal mellan Stockholms kommun och koloniträdgårdar och fritidsträdgårdar inom kommunens gränser BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING TEKNIK- OCH KOMMUNIKAT ION SID 1 (5) 2009-04-29 SDN 2009-05-14 Handläggare: Gunnar Hedman E-post: bromma@bromma.stockholm.se Till Bromma stadsdelsnämnd Nytt arrendeavtal mellan

Läs mer

REGION SKÅNE OCH REGION SKÅNE DEPÅ HÄSSLEHOLM AB AVTAL OM TILLHANDAHÅLLANDE AV FASTIGHET [DATUM]

REGION SKÅNE OCH REGION SKÅNE DEPÅ HÄSSLEHOLM AB AVTAL OM TILLHANDAHÅLLANDE AV FASTIGHET [DATUM] REGION SKÅNE OCH REGION SKÅNE DEPÅ HÄSSLEHOLM AB AVTAL OM TILLHANDAHÅLLANDE AV FASTIGHET [DATUM] Avtal om tillhandhållande av fastigheten Hässleholm Kärråkra 114:19 Detta avtal har denna dag träffats mellan

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 20 februari 2013 Ö 5531-11 KLAGANDE KO Ombud: Jur.kand. JW MOTPART CE Ombud: Jur.kand. AG SAKEN Ändring av arrendevillkor ÖVERKLAGAT

Läs mer

Nya arrendeavtal mellan Stockholms kommun och koloniträdgårdar och fritidsträdgårdar inom kommunens gränser

Nya arrendeavtal mellan Stockholms kommun och koloniträdgårdar och fritidsträdgårdar inom kommunens gränser STADSLEDNINGSKONTORET FÖRNYELSEAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (10) 2009-03-06 Handläggare: Monica Petersson Lena Svenshammar, Telefon: 508 29 342, 508 29 919 Till Kommunstyrelsen Nya arrendeavtal mellan

Läs mer

Frågor och svar om Skutbergets framtid

Frågor och svar om Skutbergets framtid SKUTBERGETS FRAMTID UTVECKLAT FRILUFTSLIV OCH TEMAPARK Frågor och svar om Skutbergets framtid Det är många som har frågor om Karlstads kommuns planer för utvecklingen av Skutbergets friluftsområde och

Läs mer

BOSTADSARRENDE. Organisationen för bostadsarrendatorer i Sverige

BOSTADSARRENDE. Organisationen för bostadsarrendatorer i Sverige BOSTADSARRENDE Organisationen för bostadsarrendatorer i Sverige Bostadsarrendatorernas riksorganisation (BARO) BARO bildades år 2011 BARO:s ändamål är att tillvarata bostadsarrendatorernas intressen genom

Läs mer

AVTALSVILLKOR 2015-01-01

AVTALSVILLKOR 2015-01-01 AVTALSVILLKOR 2015-01-01 Arrendeområdet får av Föreningen upplåtas till lotter för koloniträdgård och därmed sammanhängande ändamål till enskilda personer, vilka är medlemmar i Föreningen. ORDNINGSREGLER

Läs mer

Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden diarienummer 5725/14

Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden diarienummer 5725/14 Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2017-03-20 diarienummer 5725/14 Fastighetsavdelningen Eric Hall telefon 368 11 47 e-post: eric.hall@fastighet.goteborg.se Upplåtelse med arrende av del av fastigheterna

Läs mer

ARRENDEKONTRAKT - MEDLEMSAVTAL

ARRENDEKONTRAKT - MEDLEMSAVTAL ARRENDEKONTRAKT - MEDLEMSAVTAL Koloniträdgårdsföreningen Här nedan kallad föreningen, upplåter härmed till namn personnummer adress.. vilken skall vara medlem av nämnda förening, nedan kallad med- lemmen,

Läs mer

Nytt arrendeavtal mellan Stockholms kommun och koloniträdgårdar och fritidsträdgårdar inom ko m- munens gränser.

Nytt arrendeavtal mellan Stockholms kommun och koloniträdgårdar och fritidsträdgårdar inom ko m- munens gränser. SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING EKONOMIAVDELNINGEN SID 1 (7) 2009-04-21 Handläggare: Mats Christenson Telefon: 08-508 12 201 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2009-05-14 Nytt arrendeavtal mellan Stockholms

Läs mer

Arrendeavtal för båtverksamhet inom Strängnäs 3:1

Arrendeavtal för båtverksamhet inom Strängnäs 3:1 KF 15:1 TJÄNSTEUTLÅTANDE Näringslivskontoret Dnr KS/2015:122-261 Mark- och exploateringsenheten 2015-03-30 1/1 KF 15:2 Handläggare Katarina Ankarling Tel. 0152-293 73 Kommunfullmäktige Arrendeavtal för

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mats Begnert KS 2018/ Rev

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mats Begnert KS 2018/ Rev TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Mats Begnert 2018-08-15 KS 2018/0755 0480-450 084 Rev. 2018-12-18 Kommunstyrelsen Medborgarförslag om att kommunen arrenderar ut en del av den mark Kalmar

Läs mer

AVTAL OM ARRENDE MELLAN BORLÄNGE KOMMUN OCH LENNHEDEN VATTEN AB

AVTAL OM ARRENDE MELLAN BORLÄNGE KOMMUN OCH LENNHEDEN VATTEN AB AVTAL OM ARRENDE MELLAN BORLÄNGE KOMMUN OCH LENNHEDEN VATTEN AB 1 Detta avtal om arrende ( Avtalet ) har denna dag träffats mellan 1. Borlänge kommun, 212000-2239 ( Kommunen ) 2. Lennheden Vatten AB, 556765-4750

Läs mer

_~ IZatrineholms kommun "

_~ IZatrineholms kommun Kommunstyrelsens handling nr 6/2008 _~ IZatrineholms kommun " AVTAL OM LÄGENHETSARRENDE Bakgrund Katrineholms kommun och Föreningen Mogetorp Koloniträdgårdar up a träffade 1987-04-27 nyttanderättsavtal

Läs mer

ARRENDEKONTRAKT. Här nedan kallad föreningen, upplåter härmed till. vilken skall vara medlem av nämnda förening, nedan kallad medlemmen,

ARRENDEKONTRAKT. Här nedan kallad föreningen, upplåter härmed till. vilken skall vara medlem av nämnda förening, nedan kallad medlemmen, ARRENDEKONTRAKT Koloniträdgårdsföreningen. Här nedan kallad föreningen, upplåter härmed till. personummer... adress... vilken skall vara medlem av nämnda förening, nedan kallad medlemmen, arrenderätten

Läs mer

Förslag till riktlinjer för. fritidsodling i Uppsala kommun

Förslag till riktlinjer för. fritidsodling i Uppsala kommun Förslag till riktlinjer för fritidsodling i Uppsala kommun Dokumentnamn Förslag till riktlinjer för fritidsodling i Uppsala kommun Diarienummer Berörd verksamhet GSN-2017-2355 stadsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0791/17. Stadsutveckling Bo Carlryd Telefon E-post:

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0791/17. Stadsutveckling Bo Carlryd Telefon E-post: Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-05-08 Diarienummer 0791/17 Stadsutveckling Bo Carlryd Telefon 031-368 03 29 E-post: bo.carlryd@stadshuset.goteborg.se Upplåtelse med arrende av del av fastigheten Sannegården

Läs mer

Sotenäs kommun har som mål att boende inom kommunen skall kunna få en plats för sjöbod eller i sjöbodsutrymme.

Sotenäs kommun har som mål att boende inom kommunen skall kunna få en plats för sjöbod eller i sjöbodsutrymme. Kommunens mål har som mål att boende inom kommunen skall kunna få en plats för sjöbod eller i sjöbodsutrymme. Ett led för att detta skall kunna genomföras, så skall arrende avses för två personer per sjöbod.

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Gantofta 1:7 m fl Gantofta, Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten att uppföra en idrottshall

Läs mer

Arrendeavtal Miljö & Teknik

Arrendeavtal Miljö & Teknik Arrendeavtal Miljö & Teknik AVTAL OM LÄGENHETSARRENDE Jordägare: Kävlinge kommun Org nr 21 20 00 1058 244 80 Kävlinge Arrendator: Namn Gatuadress Postnr Postort Email: Tfn: Personnummer: 1 Arrendeställe

Läs mer

Trivselregler för Kiholms koloniförening

Trivselregler för Kiholms koloniförening Trivselregler för Kiholms koloniförening Allmänt Kiholms koloniförening är en ideell förening vilket innebär att vi som medlemmar driver verksamheten. Vi ska känna vårt ansvar för att hålla ett av Södertäljes

Läs mer

Markanvisning för drivmedelsstation till St1 Sverige AB inom fastigheten Sköndal 2:1 i Sköndal

Markanvisning för drivmedelsstation till St1 Sverige AB inom fastigheten Sköndal 2:1 i Sköndal Dnr Sida 1 (6) 2017-08-28 Handläggare Veronica Karlsson 08-508 266 93 Till Exploateringsnämnden 2017-10-12 Markanvisning för drivmedelsstation till St1 Sverige AB inom fastigheten Sköndal 2:1 i Sköndal

Läs mer

Haninge kommun. Granskning av kommunens hantering och uppföljning av arrendeavtal

Haninge kommun. Granskning av kommunens hantering och uppföljning av arrendeavtal Revisionsrapport 2014 Genomförd på uppdrag av revisorerna i juni 2014 Haninge kommun Granskning av kommunens hantering och uppföljning av arrendeavtal Innehåll Innehåll...2 1. Inledning...3 1.1. Syfte,

Läs mer

AVTAL OM ANLÄGGNINGSARRENDE. mellan STOCKHOLMS KOMMUN. och FASTIGHETSPARTNER BROMMA AB. daterat [ ] 2018

AVTAL OM ANLÄGGNINGSARRENDE. mellan STOCKHOLMS KOMMUN. och FASTIGHETSPARTNER BROMMA AB. daterat [ ] 2018 BILAGA 1 AVTAL OM ANLÄGGNINGSARRENDE mellan STOCKHOLMS KOMMUN och FASTIGHETSPARTNER BROMMA AB daterat [ ] 2018 1121249_1.doc INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 BAKGRUND... 3 2 TOMTRÄTTSAVTALET... 3 3 TIDIGARE ARRENDEAVTAL...

Läs mer

Vatten i fysisk planering

Vatten i fysisk planering Vatten i fysisk planering Så får vi med kommunerna Pär Persson, vattenstrateg, enheten för samhällsplanering Kommuner har goda möjligheter till en helhetssyn genom plan- och bygglagen Marken ska vara lämplig

Läs mer

Fastighetskontoret Arrendeenheten 2008-06-11. Om kolonier i Malmö 2008

Fastighetskontoret Arrendeenheten 2008-06-11. Om kolonier i Malmö 2008 Fastighetskontoret Arrendeenheten 2008-06-11 Om kolonier i Malmö 2008 KOLONIUTREDNING 2008 Innehåll FÖRORD... 1 1 OM KOLONIER I MALMÖ... 3 2 MALMÖS OLIKA KATEGORIER AV KOLONIOMRÅDEN... 5 3 AVTAL KOMMUNEN-FÖRENINGEN-KOLONISTEN...

Läs mer

Avtal om anläggningsarrende

Avtal om anläggningsarrende Avtal om anläggningsarrende Mellan Husarö Samfällighetsförening med org. nr 716420-8691, nedan kallad Jordägaren och Husarö Lotsmuseum och Hembygdsförening med org. nr 802 410-8527, nedan kallade Arrendatorn,

Läs mer

Närlunda Västra 2 och Husensjö 14:1, Närlunda. Underlag för planuppdrag

Närlunda Västra 2 och Husensjö 14:1, Närlunda. Underlag för planuppdrag Detaljplan för del av fastigheten Närlunda Västra 2 och Husensjö 14:1, Närlunda Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten

Läs mer

Hushållning med jordbruksmark i den kommunala planeringen exempel Skåne. 4 okt 2016 / Elisabet Weber, Länsarkitekt Länsstyrelsen Skåne

Hushållning med jordbruksmark i den kommunala planeringen exempel Skåne. 4 okt 2016 / Elisabet Weber, Länsarkitekt Länsstyrelsen Skåne Hushållning med jordbruksmark i den kommunala planeringen exempel Skåne 4 okt 2016 / Elisabet Weber, Länsarkitekt Länsstyrelsen Skåne Skåne i korthet! 33 kommuner 12 x 12 mil i kvadrat 1, 2 miljoner inv,

Läs mer

Avtal om bostadsarrende

Avtal om bostadsarrende Avtal om bostadsarrende nr 033-099-029 1. Parter Jord ägare Jordägare: Karlstads kommun Postadress: 651 84 Karlstad Organisationsnummer: 212000-1850 ( Arrendator Arrendator: Adress: Personnummer: Telefonnummer:

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument REGLER RÖRANDE ARRENDEAVGIFT ANTAGET AV: Kommunstyrelsen DATUM: 2018-10-04, 272 GÄLLER FRÅN OCH MED: 2018-09-06 ANSVAR UPPFÖLJNING/UPPDATERING:

Läs mer

Försäljningsuppdrag avseende arrendetomter för bostadsändamål

Försäljningsuppdrag avseende arrendetomter för bostadsändamål Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2019-06-14 Diarienummer 7659/18 Handläggare Ewa Jonassen Telefon: 031-3681182 E-post: ewa.jonassen@fastighet.goteborg.se Försäljningsuppdrag avseende arrendetomter

Läs mer

Nytt arrendeavtal mellan Stockholms kommun och koloniträdgårdar och fritidsträdgårdar inom kommunens gränser remissvar

Nytt arrendeavtal mellan Stockholms kommun och koloniträdgårdar och fritidsträdgårdar inom kommunens gränser remissvar ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING FÖRSKOLA OCH FRITID TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 006-238/2009 SID 1 (6) 2009-04-28 Handläggare: Sophie Dahlberg Telefon: 08-508 14 037 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd

Läs mer

Arrendeställe Fastighet: Del av Karls Åby 2:2 och del av Gälleråsen 1:148. Arrendestället är markerat på bifogad flygbild.

Arrendeställe Fastighet: Del av Karls Åby 2:2 och del av Gälleråsen 1:148. Arrendestället är markerat på bifogad flygbild. ARRENDEKONTRAKT FÖR JORDBRUK Kontraktsnummer 211 013 19 Upplåtare Karlskoga kommun, 691 83 Karlskoga, nedan kallad jordägaren. Arrendator Arrendeställe Fastighet: Del av Karls Åby 2:2 och del av Gälleråsen

Läs mer

policy modell plan program regel riktlinje rutin strategi taxa

policy modell plan program regel riktlinje rutin strategi taxa modell policy Policy vid antagande av nya verksamhetsområden för kommunalt dricks-, spill- samt dagvatten plan program regel riktlinje rutin strategi taxa............................ Beslutat av: Kommunfullmäktige

Läs mer

Bilaga 4. ARRENDEKONTRAKT - MEDLEMSAVTAL

Bilaga 4. ARRENDEKONTRAKT - MEDLEMSAVTAL Bilaga 4. ARRENDEKONTRAKT - MEDLEMSAVTAL Fritidsträdgårdsföreningen Här nedan kallad föreningen, upplåter härmed till namn personnummer adress.. vilken skall vara medlem av nämnda förening, nedan kallad

Läs mer

Motion om att bevara och utveckla Årsta golf på Årstafältet. Svar på remiss.

Motion om att bevara och utveckla Årsta golf på Årstafältet. Svar på remiss. Dnr Sida 1 (6) 2018-01-16 Handläggare Mattias Nilsson 08-508 265 85 Till Exploateringsnämnden 2018-02-01 Motion om att bevara och utveckla Årsta golf på Årstafältet. Svar på remiss. Förslag till beslut

Läs mer

Arrendet omfattar del av fastigheten Skogsö 2:12, 2:9 samt 2:24 i Saltsjöbaden som framgår av bifogad karta, bilaga 1. Arealen utgör ca kvm.

Arrendet omfattar del av fastigheten Skogsö 2:12, 2:9 samt 2:24 i Saltsjöbaden som framgår av bifogad karta, bilaga 1. Arealen utgör ca kvm. AVTAL OM ANLÄGGNINGSSARRENDE 1 PARTER Upplåtare: Nacka kommun orgnummer: 212000-0167, nedan kallad fastighetsägaren, adress: Fastighetskontoret, 131 81 Nacka. Arrendator: Stall Skogsö AB, orgnummer: 556645-2065

Läs mer

GRÖNSAKEN. En broschyr om Slottsskogskolonien

GRÖNSAKEN. En broschyr om Slottsskogskolonien GRÖNSAKEN 2005 En broschyr om Slottsskogskolonien Välkommen till oss i Slottsskogskolonien! Gammal eller ny medlem, du är en del i den ideella föreningen Slottsskogskolonien, som drivs av medlemmarna själva.

Läs mer

Godkännande av arrendeavtal mellan Kalmar kommun och Kalmar Golfklubb på del av fastigheterna Kläckeberga 10:1 och 10:2 m.fl.

Godkännande av arrendeavtal mellan Kalmar kommun och Kalmar Golfklubb på del av fastigheterna Kläckeberga 10:1 och 10:2 m.fl. TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Klara Johansson 2015-10-21 KS 2015/0927 50265 Kommunfullmäktige Godkännande av arrendeavtal mellan Kalmar kommun och Kalmar Golfklubb på del av fastigheterna

Läs mer

Försäljning av fastigheten Lövsättra 1:10 i Vallentuna kommun. Genomförandebeslut.

Försäljning av fastigheten Lövsättra 1:10 i Vallentuna kommun. Genomförandebeslut. Marika Hilldoff Utvecklingsavdelningen 08-508 270 28 Marika.Hilldoff@fsk.stockholm.se Till Fastighetsnämnden 2010-09-28 Försäljning av fastigheten Lövsättra 1:10 i Vallentuna kommun. Genomförandebeslut.

Läs mer

Jordbruksarrende LUND SANDBY 48:1

Jordbruksarrende LUND SANDBY 48:1 Jordbruksarrende LUND SANDBY 48:1 Åkermark om ca 44 ha utbjudes till arrende. Åkermarken är belägen strax väster om Södra Sandby, Räften. Arrendeperiod om 3 år med start 2017-03-14 med möjlighet till förlängning.

Läs mer

ARRENDEKONTRAKT Nr 300:13-2

ARRENDEKONTRAKT Nr 300:13-2 ARRENDEKONTRAKT Nr 300:13-2 2014-08-11 Obj 44360 Arrendator: Östra Stranden i Halmstad ekonomisk förening (i avtalet kallad föreningen) c/o Lars Elmqvist Västra Holmgatan 17 553 24 Jönköping Person/org.nr:

Läs mer

Markanvisning inom del av fastigheten Gredelby 7:78, revidering KS-2019/230

Markanvisning inom del av fastigheten Gredelby 7:78, revidering KS-2019/230 Sida 1 av 3 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Anders Carlquist Datum KS-2019/230 Exploateringschef 2019-04-02 Kommunstyrelsen Markanvisning inom del av fastigheten Gredelby 7:78, revidering KS-2019/230

Läs mer

Planering:en process, som innebär att nå ett framtida mål genom ett systematiskt och målinriktat handlande från givna utgångspunkter.

Planering:en process, som innebär att nå ett framtida mål genom ett systematiskt och målinriktat handlande från givna utgångspunkter. Planering:en process, som innebär att nå ett framtida mål genom ett systematiskt och målinriktat handlande från givna utgångspunkter. Vilket mål? Vilka utgångspunkter? Vilken systematik? Vilket mål? att

Läs mer

Stadsodlingsstrategi. Riktlinjer för stadsodling på Gotland 2015-12-15

Stadsodlingsstrategi. Riktlinjer för stadsodling på Gotland 2015-12-15 Stadsodlingsstrategi Riktlinjer för stadsodling på Gotland 2015-12-15 Innehåll 1 Stadsodlingsstrategi... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Strategi... 4 1.2.1 Målbild... 4 1.2.2 Strategipunkter... 5 1 Stadsodlingsstrategi

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Filborna 28:3 m fl Fredriksdal, Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten till bostadsbebyggelse

Läs mer

Riktlinjer för tomträtt, februari Riktlinjer för tomträtt i Österåkers kommun

Riktlinjer för tomträtt, februari Riktlinjer för tomträtt i Österåkers kommun Riktlinjer för tomträtt, februari 2016 Riktlinjer för tomträtt i Österåkers kommun 1 Riktlinjer för tomträtt Inledning När mark eller fastighet ska avyttras kan tomträtt under vissa särskilda betingelser

Läs mer

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 202 KS/2018:330. Förlängning av anläggningsarrende Mjölby Golf AB

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 202 KS/2018:330. Förlängning av anläggningsarrende Mjölby Golf AB Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2018-12-03 1 (1) Sida 202 KS/2018:330 Förlängning av anläggningsarrende Mjölby Golf AB Bakgrund Nuvarande arrendeavtal mellan Mjölby kommun

Läs mer

Lägenhetsarrende för etableringsyta, Stehags stationsområde

Lägenhetsarrende för etableringsyta, Stehags stationsområde KS.2016.0649 Sida 1 (6) 2016-12-19 Gustav Svebring 0413-625 47 gustav.svebring@eslov.se Kommunstyrelsens arbetsutskott Lägenhetsarrende för etableringsyta, Stehags stationsområde Ärendebeskrivning Företaget

Läs mer

Politisk riktlinje - Remiss

Politisk riktlinje - Remiss Politisk riktlinje - Remiss 2016-11-23 RIKTLINJE FÖR ODLING PÅ KOMMUNAL MARK I NORRKÖPING TN 2016/0106 Godkänd av tekniska nämnden den 14 december 2016 Syftet med denna riktlinje är att ge vägledning för

Läs mer

1 Parter Nacka kommun, org.nr (nedan kallad Jordägaren ) NACKA

1 Parter Nacka kommun, org.nr (nedan kallad Jordägaren ) NACKA ARRENDEAVTAL 1 Parter Jordägare: Nacka kommun, org.nr 212000-0167 (nedan kallad Jordägaren ) 131 81 NACKA Arrendator: Nacka Ridhus AB, org.nr 556407-6262, (nedan kallad Arrendatorn ) Velamsunds Gård 132

Läs mer

Berga 1:8 m.fl., Kullavägen, etapp 1

Berga 1:8 m.fl., Kullavägen, etapp 1 Dnr: 642/2017 Upprättad 20 oktober 2017 Redaktionellt ändrad "DAG månad ÅR" Ändring av detaljplan (akt 1283K-15703) genom upphävande för fastigheten Berga 1:8 m.fl., Kullavägen, etapp 1 Helsingborgs stad

Läs mer

Vaxmyra Koloniträdgårdsförening

Vaxmyra Koloniträdgårdsförening , ideell förening, här nedan kallad föreningen, upplåter härmed till aaa vilken är medlem av nämnda förening, nedan kallad medlemmen, nyttjanderätten till kolonilott nr ööö om xxx m 2, på dess av Upplands

Läs mer

ARRENDEAVTAL OM SMÅBÅTSHAMN

ARRENDEAVTAL OM SMÅBÅTSHAMN ARRENDEAVTAL OM SMÅBÅTSHAMN JORDÄGARE Fritidsstugeföreningen Kopparmora ek. förening ARRENDATOR 81 40 00-6860 Kopparmora Båtklubb Box 71 139 22 Värmdö ARRENDESTÄLLE BAKGRUND Del av fastigheten Kopparmora

Läs mer

Påverkar arrendeavtalen möjligheten för Nacka kommun att genomföra beslutet om naturreservat

Påverkar arrendeavtalen möjligheten för Nacka kommun att genomföra beslutet om naturreservat PROMEMORIA TILL: FRÅN: ANG: Sylvia Ryel, Nacka Kommun Mårten Tagaeus och Erik Svedlund, Magnusson Advokatbyrå Påverkar arrendeavtalen möjligheten för Nacka kommun att genomföra beslutet om naturreservat

Läs mer

Landskrona stad. Samrådshandling. Översiktsplan 2010 Landskrona Stad Samrådshandling 2009-09-01 Enligt KS beslut 220 20 09-09-10

Landskrona stad. Samrådshandling. Översiktsplan 2010 Landskrona Stad Samrådshandling 2009-09-01 Enligt KS beslut 220 20 09-09-10 Landskrona stad Översiktsplan 2010 Samrådshandling 2009-09-01 enligt KS beslut 220 2009-09-10 1 Arbetsorganisation Styrgrupp: Styrgruppen för fysisk planering : Torkild Strandberg (Kommunstyrelsens ordförande)

Läs mer

Riktlinjer för prövning och tillsyn av små avlopp. Antagen av Miljö- och byggnämnd , 110. SÄTERS KOMMUN Miljö- och byggnämnden

Riktlinjer för prövning och tillsyn av små avlopp. Antagen av Miljö- och byggnämnd , 110. SÄTERS KOMMUN Miljö- och byggnämnden Riktlinjer för prövning och tillsyn av små avlopp Antagen av Miljö- och byggnämnd 2018-09-26, 110 SÄTERS KOMMUN Miljö- och byggnämnden 1 Bakgrund Tidigare riktlinjer för små avlopp antogs av Miljö- och

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (10) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 11 juni 2013 Ö 5705-11 KLAGANDE Aktiebolaget Frösakulls Havsbad, 556033-1224 Tylöcenter Frösakull 302 70 Halmstad Ombud: Advokat LB

Läs mer

Torskogs Sommarstugeförening Ekonomisk Förening c/o Pekka Mustonen Lilla Torskogsbacken 6 423 53 Torslanda I det följande kallad föreningen

Torskogs Sommarstugeförening Ekonomisk Förening c/o Pekka Mustonen Lilla Torskogsbacken 6 423 53 Torslanda I det följande kallad föreningen ARRENDEAVTAL Godkända av ordinarie årsmöte 2005-03-13 Upplåtare: Torskogs Sommarstugeförening Ekonomisk Förening c/o Pekka Mustonen Lilla Torskogsbacken 6 423 53 Torslanda I det följande kallad föreningen

Läs mer

Bergshamra koloniförening, nedan kallad föreningen, upplåter till. Personnummer: Adress: Telefonnummer: E-post:

Bergshamra koloniförening, nedan kallad föreningen, upplåter till. Personnummer: Adress: Telefonnummer: E-post: 1(6) Bergshamra koloniförening Nyttjanderättsavtal Lott nr. Bergshamra koloniförening, nedan kallad föreningen, upplåter till Namn:..... Personnummer:..... Adress:.. Telefonnummer:..... E-post:..... vilken

Läs mer

RIKTLINJE FÖR ODLINGS- OCH KOLONILOTTER SAMT STADSODLING PÅ KOMMUNAL MARK I NORRKÖPING

RIKTLINJE FÖR ODLINGS- OCH KOLONILOTTER SAMT STADSODLING PÅ KOMMUNAL MARK I NORRKÖPING Politisk riktlinje 2017-06-15 RIKTLINJE FÖR ODLINGS- OCH KOLONILOTTER SAMT STADSODLING PÅ KOMMUNAL MARK I NORRKÖPING TN 2016/0106 Godkänd av tekniska nämnden den 15 juni 2017 Syftet med denna riktlinje

Läs mer

Riktlinjer för exploateringsavtal Gävle kommun

Riktlinjer för exploateringsavtal Gävle kommun KOMMUNLEDNINGSKONTORET Riktlinjer för exploateringsavtal Gävle kommun Revidering 2018. 17KS465. Antagandehandling Riktlinjer för exploateringsavtal Revidering 2018. Antagandehandling 17KS465 Övergripande

Läs mer

Återrapportering om inriktningen för fastighetsnämndens markinnehav i Botkyrka kommun

Återrapportering om inriktningen för fastighetsnämndens markinnehav i Botkyrka kommun Tillhör 17, bilaga F 2007-12-10 Ann Sundin Fastighetsavdelningen 08-508 261 63 Mobil 076-122 61 63 Återrapportering om inriktningen för fastighetsnämndens markinnehav i Botkyrka kommun Bakgrund Fastighetsnämnden

Läs mer

Kommittédirektiv Dir. 2012:8 Utvidgning av uppdraget

Kommittédirektiv Dir. 2012:8 Utvidgning av uppdraget Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Tomträtts- och arrendeutredningen (Ju 2011:08) Dir. 2012:8 Beslut vid regeringssammanträde den 2 februari 2012 Utvidgning av uppdraget Regeringen beslutade den 22

Läs mer

Dagvatten. - ur ett juridiskt perspektiv. - Jenny Liøkel, Verksjurist

Dagvatten. - ur ett juridiskt perspektiv. - Jenny Liøkel, Verksjurist Dagvatten - ur ett juridiskt perspektiv - Jenny Liøkel, Verksjurist Havs- och vattenmyndigheten Huvudkontor i Göteborg Fiskerikontroll i Simrishamn, Västra Frölunda, Kungshamn, Karlskrona (+ nya kontor

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM meddelad i Stockholm den 25 maj 2004 Mål nr T 4509-02 KLAGANDE RW Ombud: förbundsjuristen JM MOTPART LS Ombud: advokaten ME SAKEN Skadestånd ÖVERKLAGADE AVGÖRANDET Hovrätten

Läs mer

Detaljplan för del av fastigheterna Viggbyholm 43:14 och 74:1, Viggbyholm

Detaljplan för del av fastigheterna Viggbyholm 43:14 och 74:1, Viggbyholm Detaljplan för del av fastigheterna Viggbyholm 43:14 och 74:1, Viggbyholm START-PM Uppdrag Författare Dnr Datum Sida Viggbyholm 43:14 och 74:1 Annelie Mellin SBN 2017/134-20 2018-05-21 Sida 1 av 8 Innehåll

Läs mer

Nya arrendeavtal Östra koloniområdet Ärende 6 TN 2018/24

Nya arrendeavtal Östra koloniområdet Ärende 6 TN 2018/24 Nya arrendeavtal Östra koloniområdet Ärende 6 TN 2018/24 Sida 64 av 197 Tjänsteskrivelse 1(1) 2018-01-24 Dnr: TN 2018/24 Tekniska nämnden Nya arrendeavtal Östra koloniområdet Förslag till beslut Teknisk

Läs mer

Arrende 26 ha, Kvidinge DEL AV ÅSTORP SÖNNARSLÖV 2:1 OCH 7:1

Arrende 26 ha, Kvidinge DEL AV ÅSTORP SÖNNARSLÖV 2:1 OCH 7:1 Arrende 26 ha, Kvidinge DEL AV ÅSTORP SÖNNARSLÖV 2:1 OCH 7:1 Arrende upplåts på ettårsavtal från och med 2018-03-14. Ca 26 ha vid Sönnarslöv öster om Kvidinge. Anbud senast 2017-12-15 kl 17:00 Dan Lennartsson

Läs mer

Förslag till inriktning avseende friköp av tomträtter upplåtna för kommersiella ändamål och för flerbostadshus

Förslag till inriktning avseende friköp av tomträtter upplåtna för kommersiella ändamål och för flerbostadshus Tjänsteutlåtande Till fastighetsnämnden 2015-05-18 Diarienummer 0395/12 Markavdelningen/Analys och utredning Eva Odesten Romell/Stephan Cedergren Telefon 368 11 75/368 12 14 E-post: eva.odesten.romell@fastighet.goteborg.se

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE KS/2018:357. Nyttjanderättsavtal Kungsbacka 3:1

TJÄNSTESKRIVELSE KS/2018:357. Nyttjanderättsavtal Kungsbacka 3:1 TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2018-05-29 Diarienummer KS/2018:357 Nyttjanderättsavtal Kungsbacka 3:1 Förslag till beslut Kommunstyrelsen godkänner förslag till nyttjanderättsavtal med Innerstadens Café i Kungsbacka

Läs mer

AVTAL. Anläggningsarrende

AVTAL. Anläggningsarrende AVTAL Anläggningsarrende Jordägare Fortum Distribution AB Org.nr: 556037-7326 115 77 Stockholm Kontaktperson: Petra Nilsson Tfn: 08-671 70 00 Arrendator Renhållningsnämnden Stockholm Stad Org.nr: 212000-0142

Läs mer

Cirkulärnr: 1995:190 Diarienr: 1995/3083. Datum: Fastigheter Uppsägning av bostadsarrenden m.m. Förslag till lagtext

Cirkulärnr: 1995:190 Diarienr: 1995/3083. Datum: Fastigheter Uppsägning av bostadsarrenden m.m. Förslag till lagtext Cirkulärnr: 1995:190 Diarienr: 1995/3083 Handläggare: Sektion/Enhet: Civilrättssektionen Datum: 1995-11-08 Mottagare: Rubrik: Bilagor: Kommunstyrelsen Fastigheter Uppsägning av bostadsarrenden m.m. Förslag

Läs mer

Planområdets ungefärliga lokalisering

Planområdets ungefärliga lokalisering 1(6) 2018-02-20 Antagandehandling Granskningsredogörelse för förslag till ny detaljplan för Vega 8 m.fl Planområdets ungefärliga lokalisering Innehållsförteckning 2(6) Granskningens genomförande... 3 Detaljplanens

Läs mer

BESLUT Stockholm

BESLUT Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060107 BESLUT 2014-06-24 Stockholm Mål nr ÖÄ 10784-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Arrendenämndens i Stockholm beslut 2013-10-31 i ärende nr 11978-11, se bilaga A KLAGANDE K G MOTPART C G B Ombud:

Läs mer

Riktlinjer för upplåtelser, förvärv och försäljning av mark

Riktlinjer för upplåtelser, förvärv och försäljning av mark Riktlinjer för upplåtelser, förvärv och försäljning av mark Dokumenttyp Riktlinjer Giltighetstid fr. o. m. t. o. m. 2019-01-10 - Gäller tills vidare Gäller för målgruppen Sektor Samhällsutveckling Antagen

Läs mer

Förstudierapport för Österåkers gymnasium (Berga 6:162 m.fl.)

Förstudierapport för Österåkers gymnasium (Berga 6:162 m.fl.) Förstudierapport för Österåkers gymnasium (Berga 6:162 m.fl.) Projektbeställare Projektledare Fredrik Nestor Jessica Aoun Datum 2017-08-30 Version I Projekt-, ärendenr. KS 2017/0250 Innehållsförteckning

Läs mer

Odlingslotter i Malmö stad regler och bestämmelser

Odlingslotter i Malmö stad regler och bestämmelser Malmö stad Fastighetskontoret Odlingslotter i Malmö stad regler och bestämmelser Arrendeenheten Fastighetskontoret regler och bestämmelser för odlingslotter 2 (7) Innehållsförteckning 1. Regler arrendatorer...

Läs mer

Markavtal. mellan. VA SYD och Eslövs kommun NN Vägförening

Markavtal. mellan. VA SYD och Eslövs kommun NN Vägförening 1(6) Markavtal mellan VA SYD och Eslövs kommun NN Vägförening Mellan VA-SYD och Eslövs kommun finns ett samverkansavtal daterat i januari 2012. 1 Avtalets syfte och parter Detta avtals syfte är att klargöra

Läs mer

BESLUT 2011-07-01 Stockholm

BESLUT 2011-07-01 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 0601 060106 BESLUT 2011-07-01 Stockholm Ärende nr F 1061-10 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Arrendenämndens i Västerås beslut 2010-01-15 i ärendena 109-09, 110-09, 111-09, 112-09, 113-09, 114-09,

Läs mer

Kalmar Kommunbolag AB. Utdrag ur protokoll fört vid styrelsemöte den 23 augusti 2016

Kalmar Kommunbolag AB. Utdrag ur protokoll fört vid styrelsemöte den 23 augusti 2016 Kalmar Kommunbolag AB Utdrag ur protokoll fört vid styrelsemöte den 23 augusti 2016 58 Kalmar Öland Airports arrendeavtal med Kalmar Energi Värme AB avseende del av Barkestorp 3:1 Handlingar Tjänsteskrivelse

Läs mer

Dagvatten och markavvattning - beröringspunkter. Magdalena Lindberg Eklund Fiske- och vattenvårdsenheten Miljöavdelningen

Dagvatten och markavvattning - beröringspunkter. Magdalena Lindberg Eklund Fiske- och vattenvårdsenheten Miljöavdelningen Dagvatten och markavvattning - beröringspunkter Magdalena Lindberg Eklund Fiske- och vattenvårdsenheten Miljöavdelningen Lite om dikningsföretag, diken, markavvattning mm Avvattning av mark hör hemma i

Läs mer

Översikt lagstiftning. Vad säger lagen om dagvatten? Förändringar på gång?

Översikt lagstiftning. Vad säger lagen om dagvatten? Förändringar på gång? Vad säger lagen om dagvatten? Förändringar på gång? Tillämpliga lagar? Rättsliga förutsättningar/möjligheter att styra dagvattenhanteringen - instrument för att lösa vissa problem - kan hindra/försvåra

Läs mer

Tomträttsavtal och överlåtelse av byggnader avseende fastigheterna Tuna 4:14 och 89:2 (Vens Camping)

Tomträttsavtal och överlåtelse av byggnader avseende fastigheterna Tuna 4:14 och 89:2 (Vens Camping) Teknik- och stadsbyggnadsförvaltningen 1(1) Datum Handläggare Er Referens Vår Referens Kommunstyrelsen Tomträttsavtal och överlåtelse av byggnader avseende fastigheterna Tuna 4:14 och 89:2 (Vens Camping)

Läs mer

Kunskapsstråket. En unik position

Kunskapsstråket. En unik position Visionsbild för Kunskapsstråket, SBK Lund och visualisering Arrow Kunskapsstråket En unik position Global trend, lokal vision Omvandlingen från industri- till kunskapssamhälle har skapat en efterfrågan

Läs mer

Jordbruksarrende. Eslöv Östra Asmundtorp. Jordbruksarrende 4366 Sidan 1 av 9

Jordbruksarrende. Eslöv Östra Asmundtorp. Jordbruksarrende 4366 Sidan 1 av 9 Jordbruksarrende Eslöv Östra Asmundtorp Sidan 1 av 9 Beskrivning av jordbruksarrende Fastighet Del av Eslöv Östra Asmundtorp 18:1 Jordägare Erik Andersson Asmundtorps Nygård 241 92 Eslöv Arrendets omfattning

Läs mer

Antagandehandling. Tillägg till plankarta med bestämmelser Tillägg till planbeskrivning Tillägg till genomförandebeskrivning

Antagandehandling. Tillägg till plankarta med bestämmelser Tillägg till planbeskrivning Tillägg till genomförandebeskrivning DIARIENR SBN 2012-001482 1 (8) Antagandehandling Tillägg till plankarta med bestämmelser Tillägg till planbeskrivning Tillägg till genomförandebeskrivning Planområdet markerat i orange färg. Tillägg till

Läs mer