Kostnadsutvecklingen för anslaget 22:8 ap.3 Bidrag till administration av grundbeloppet (Arbetslöshetskassan Alfa)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kostnadsutvecklingen för anslaget 22:8 ap.3 Bidrag till administration av grundbeloppet (Arbetslöshetskassan Alfa)"

Transkript

1 Kostnadsutvecklingen för anslaget 22:8 ap.3 Bidrag till administration av grundbeloppet (Arbetslöshetskassan Alfa)

2 Sidan 2 (23)

3 I regleringsbrevet för 2005 gav regeringen Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) i uppgift att, senast den 1 augusti 2005, redovisa analyser och slutsatser rörande kostnadsutvecklingen för anslaget 22:8 Bidrag till administration av grundbeloppet. Denna rapport utgör IAF: s redovisning till regeringen. Rapporten har utarbetats inom IAF av Inger Fernholm, Christer Norrman och Carina Wiksholm. Sidan 3 (23)

4 Sidan 4 (23)

5 Innehåll Sammanfattning... 7 Bakgrund och genomförande... 9 Uppföljning av tidigare rapport Kostnadsfördelning Periodiseringsdifferenser Slutsatser Genomförd granskning av administrativa ekonomi- rutiner på Alfa-kassans lokalkontor Slutsatser Ärendevolymer Slutsatser Administrationskostnadernas fördelning Alfa-kassans kostnadsutveckling Slutsatser Kostnadsutveckling 2005 och anslagsnivån för icke anslutna Slutsatser Avslutande slutsatser och rekommendationer Sidan 5 (23)

6 Sidan 6 (23)

7 Sammanfattning Denna rapport är den tredje i ordningen av rapporter till regeringen med syftet att redovisa analyser och slutsatser rörande kostnadsutvecklingen i den kompletterande arbetslöshetskassan Alfa (Alfa-kassan). I rapporten görs bland annat en uppföljning av det som IAF påtalade i tidigare rapport den 1 november Det som då påtalades avsåg tillämpningen av den fördelningsnyckel som kassan använder sig av vid fördelningen av administrationskostnaderna mellan de anslutna och de icke anslutna. Enligt IAF borde kostnaderna för alla funktioner knutna till den centrala administrationen definieras som grundkostnader och fördelas därefter. Kassan har efter IAF:s påpekande ändrat tillämpningen av fördelningsnyckeln i denna del. Vidare påtalades problematiken med de periodiseringsdifferenser som uppkommit då Alfa-kassan rekvirerat anslagsmedel utifrån sina utgifter medan redovisningen skett i form av kostnader. IAF föreslog att Alfa-kassan i kommande bokslut skulle göra avstämningar av de periodiseringsdifferenser som uppstod. Alfa-kassans genomförde en sådan avstämning vid utgången av år 2004 och kom då fram till att kassan har en fordran på staten på tkr. Sedan avtalet mellan Alfa-kassan och staten ändrades i december 2004 kvarstår inte problematiken med nämnda periodiseringsdifferenser. Det nya avtalet och de anslagsvillkor IAF har att följa, innebär att en reglering av den fordran Alfa-kassan har på staten inte kan komma till stånd från IAF: s sida. Fordran får istället regleras enligt de principer för finansiering som avtalet föreskriver. Denna rapport redovisar också resultatet från den granskning som IAF genomförde under våren 2005 för att ta reda på hur Alfa-kassans lokalkontor hanterar fakturor utifrån gällande fördelningsnyckel. Eftersom kostnadsfördelningen i regel sker per automatik görs sällan någon bedömning av hur en kostnad ska fördelas. Detta har lett till att cheferna på lokalkontoren inte anser sig ha anledning att fundera kring fördelningsnyckeln som sådan eller dess tillämpning. IAF anser att det därmed kan finnas en risk för att kunskaper och eventuella syn- Sidan 7 (23)

8 punkter i sammanhanget, som skulle kunna fångas upp på lokal nivå, går förlorad. Vidare lämnas i rapporten en redovisning av kassans ärendevolymer för de senaste åren. Dessa har ökat stadigt över tiden vad gäller ersättningstagare och ersättningsdagar. Ökningen avser både kassans anslutna och icke anslutna. Enligt den kostnadsanalys som presenteras i rapporten framgår att administrationskostnaderna totalt har ökat över tiden. Vid en jämförelse av administrationskostnadernas respektive volymernas procentuella ökning framgår dock att kostnaderna inte ökat i samma takt som volymerna de senaste två åren. Således kan det konstateras att en kostnadseffektivisering skett under de senaste två åren. Oroande är att kostnaderna för år 2005 återigen verkar stiga mer än volymerna enligt prognos från Alfa-kassan. Vad gäller Alfa-kassans kostnadsbild avseende 2005 framgår av utfallet för de fem första månaderna att administrationskostnaderna för de icke anslutna understiger de sammanlagda anslags- respektive avgiftsintäkterna. Det positiva resultatet uppgår till tkr. Då kassan har större kostnader under årets andra hälft har kassan i sin prognos för helåret beräknat att resultatet visserligen blir positivt men lägre än för årets första månader. Alfa-kassans prognos för 2005 redovisar ett resultat på tkr. IAF gör bedömningen att anslaget till Alfa-kassan i dagsläget ligger på en rimlig nivå utifrån det kostnadsläge kassan har. Vidare synes de föreslagna anslagsnivåerna för budgetåren 2006 och 2007 vara fullt rimliga. Det är dock viktigt att poängtera att Alfa-kassan är en volymkänslig kassa och påtagliga förändringar i ärendevolymerna kan få stort genomslag i kassans ekonomi. Sidan 8 (23)

9 Bakgrund och genomförande Enligt regleringsbrevet för budgetåret 2005 disponerar IAF anslaget 22:8 ap.3 Bidrag till utbetalning av grundbeloppet. Anslagsbeloppet får användas till delfinansiering av nödvändiga administrationskostnader som den kompletterande arbetslöshetskassan Alfa (Alfa-kassan) har för handläggningen av grundförsäkringen, för de som inte är anslutna till kassan eller är medlemmar i en annan arbetslöshetskassa. IAF skall betala ut ersättning till Alfa-kassan med en tolftedel per månad av det totala anslaget som för budgetåret 2005 uppgår till tkr. Denna ordning är ny från och med Tidigare år rekvirerade Alfa-kassan medel månadsvis i förskott för administrationskostnader avseende handläggning av grundförsäkringen, för de som inte är anslutna till kassan eller är medlemmar i en annan arbetslöshetskassa. Vidare har IAF uppdraget att redovisa analyser och slutsatser rörande kostnadsutvecklingen, för ovan nämnda anslag, till regeringen senast den 1 augusti IAF har i två tidigare rapporter (den 1 april och den 1 november 2004) redovisat slutsatser och rekommendationer rörande Alfa-kassans kostnadsutveckling. Den första rapporten omfattade bland annat följande: - Alfa-kassans volymer vad gäller antal anslutna respektive icke anslutna personer. - Anslagsutvecklingen under åren Administrationskostnadernas storlek för anslutna och icke anslutna. - Anslagsutnyttjandet. - Alfa-kassans fördelning av administrationskostnaderna mellan anslutna och icke anslutna. I den andra rapporten redovisades bland annat: - En genomgång av Alfa-kassans redovisning och kostnadsfördelning. - Ärendevolymer. - En kostnadsanalys, med jämförelser mellan anslutna och icke anslutna samt mellan Alfa-kassan och andra arbetslöshetskassor. - Alfa-kassans kostnadsutveckling mellan åren 1998 och Avgiftsinförandet för grundersättningstagare. Sidan 9 (23)

10 Denna rapports syfte är att redovisa kostnadsutvecklingen i Alfa-kassan, utvecklingen i ärendevolymer samt följa upp vad som påtalats i tidigare rapport (1 november 2004) och redovisa vad som framkommit vid granskningen av kostnadsfördelningen hos Alfa-kassans lokalkontor. Underlaget för rapporten har erhållits från Alfa-kassans huvudkontor, ekonomikontor och inhämtats på plats genom intervjuer av personal hos Alfa-kassans lokalkontor i Borås, Ljusdal och Olofström. Uppföljning av tidigare rapport I rapporten den 1 november 2004 påtalade IAF brister i tillämpningen av den fördelningsnyckel som används för att fördela kostnader mellan anslutna och icke anslutna och de periodiseringsdifferenser som uppstår efter varje bokslut, dvs. skillnaden mellan erhållna medel och faktiska administrationskostnader. Kostnadsfördelning IAF rekommenderade Alfa-kassan att kostnader för alla de funktioner som tillhör den centrala administrationen, t ex. ekonomi och personal, ska definieras som grundkostnader och fördelas därefter. Utifrån denna rekommendation beslöt Alfa-kassans styrelse (styrelseprotokoll nr. 1:05) att även de kostnader som uppstår på ekonomisektionen i Hemse liksom de kostnader som uppstår på personalsektionen i Borås skall fördelas enligt grundkostnadsprincipen. Detta innebär att ca. 10 procent av de totala kostnaderna för ekonomifunktionen och personalfunktionen från och med 2005 belastar anslutna och deras anslutningsavgifter. Det innebär i sin tur ca 420 tkr mindre belastning på anslaget 22:8 ap. 3 per budgetåret Periodiseringsdifferenser I tidigare rapport kommenterade IAF problematiken kring de periodiseringsdifferenser som uppstod då Alfa-kassan rekvirerade medel utifrån sina utgifter medan redovisningen angav kostnader. IAF föreslog att Alfa-kassan i bokslutet för 2004 samt i kommande bokslut ska göra avstämningar av de periodiseringsdifferenser som upp- Sidan 10 (23)

11 står. Alfa-kassan genomförde en sådan avstämning vid utgången av år Sammanställning av periodiseringsdifferenser per den 31 december 2004: Alfa-kassans fordran på staten: Alfa-kassans skuld till staten: Periodiseringsdifferensnetto: tkr tkr tkr Ovanstående sammanställning som är granskad och verifierad av Alfa-kassans auktoriserade revisor visar att Alfakassan har en fordran på staten på tkr per den 31 december Posten har uppstått som en konsekvens av att Alfa-kassan har rekvirerat medel i förskott och utifrån uppskattade utgifter. Utfallet mäts i efterhand och i kostnader varför ett periodiseringsnetto uppstår. Enkelt uttryckt kan beloppet sägas utgöra resultatet (överskott eller underskott) mellan Alfa-kassans intäkter och kostnader avseende de icke anslutnas verksamhet för tidigare år. Avtalet mellan staten och Alfa-kassan ändrades i december 2004 och problematiken med periodiseringsdifferenser kvarstår inte då det belopp Alfa-kassan erhåller per år är fast och utbetalas med en tolftedel varje månad. Anslaget kompletteras med ett avgiftsuttag per utbetald ersättningsdag från de icke anslutna. Då anslaget är fast kommer framtida över- eller underskott att regleras genom justering av avgiftens storlek. Slutsatser Reglering av den fordran Alfa-kassan har på staten kan inte komma till stånd från IAF:s sida eftersom anslaget är fast. Enligt IAF: s anslagsvillkor ska en tolftedel av gällande anslag betalas ut varje månad. I rådande situation får Alfa-kassans fordran på staten per den 31 december 2004 regleras inom ramen för det nya avtalet genom delfinansiering av anslag och avgiftsuttag av de grundbidragsberättigade icke anslutna. Sidan 11 (23)

12 Genomförd granskning av administrativa ekonomirutiner på Alfa-kassans lokalkontor Under våren 2005 genomförde IAF en granskning på Alfa-kassans lokalkontor. Granskningen utfördes på kontoren i Ljusdal, Borås och Olofström och inriktades främst på hur lokalkontoren hanterar fakturor utifrån fördelningsnyckeln och vilka rutiner som finns för detta. Ett fåtal personer på respektive lokalkontor är inblandade i den ekonomiadministrativa hanteringen. Enhetscheferna och biträdande enhetschef sköter normalt dessa arbetsuppgifter, och utöver dem finns också en reservperson som är insatt i hanteringen av fakturor. Arbetet utförs i princip på samma sätt på samtliga lokalkontor. Det finns ingen skriftlig dokumentation för de olika arbetsmoment som ingår i hanteringen, och den involverade personalen anser att rutinen är mycket enkel. Samtliga chefer på lokalkontoren anser sig ha en bra kontakt och dialog med kassans huvudkontor och ekonomikontoret i Hemse. I huvudsak sker fördelningen av kostnader genom registrering i den fördelningsmall ekonomikontoret i Hemse skickar ut i början av varje år. Fördelningsmallen är en excelfil där registrerande person endast fyller i totalsumma från faktura för att erhålla fördelningen som ska konteras på anslutna respektive icke anslutna. Det ligger en automatik i fördelningen och i regel behövs ingen individuell bedömning av respektive faktura göras avseende kostnadsfördelningen. Utgångspunkten är att de kostnader som belastar lokalkontoren ska fördelas proportionerligt. Vid lokalkontoret i Borås görs dock en bedömning vid fördelningen av vissa gemensamma kostnader, till exempel lokalkostnader eftersom kassans personalenhet är lokaliserad där. Lokalkontoret i Ljusdal har också en direkt kostnad som inte återfinns hos de övriga kontoren. Den avser portokostnader för det brevutskick som görs till personer som via Internet anmäler sig för anslutning till kassan. Övriga portokostnader för kassan fördelas proportionerligt enligt aktuell fördelningsmall. Sidan 12 (23)

13 I de fall en faktura sträcker sig över flera månader kan det krävas att fördelningen av kostnaden görs utifrån skilda procentsatser grundade på månadsvis tidmätning. I dessa fall skickas fakturan vidare till ekonomikontoret i Hemse utan att fördelning gjorts på lokalkontoret. Fördelningen görs istället av ekonomikontoret. Om oklarheter uppstår kring en fakturas kostnadsfördelning så ska fakturan skickas vidare till ekonomikontoret för bedömning eller så ska man ta kontakt med huvudkontoret. Ovanstående rutin säkerställer att oklarheter inte uppstår enligt kassan. Cheferna på lokalkontoren anser sig inte ha något behov av att påverka fördelningsmallen och rutinerna kring denna. Budgetuppföljning av lokalkontorens kostnader sker inte på fördelad nivå utan endast på kontonivå totalt för hela kontoret. Kassan har regelbundna sammanträden i ledningsgruppen där ekonomifrågor diskuteras löpande. Budgetuppföljning sker också månadsvis med all personal på lokalkontoren. Slutsatser Rutinerna kring kostnadsfördelningen i samband med fakturahanteringen förefaller fungera bra. Eftersom fördelningen i regel sker per automatik görs sällan någon bedömning av hur en kostnad ska fördelas. Cheferna på lokalkontoren anser sig inte ha anledning att fundera över eller ifrågasätta den fördelningsnyckel som tillämpas inom kassan. Detta kan innebära att förhållanden som personalen på lokal nivå skulle kunna upptäcka i samband med kostnadsfördelningen och delge huvudkontoret går förlorad. Sidan 13 (23)

14 Ärendevolymer I tidigare rapport presenterades aktuella volymer avseende Alfa-kassans verksamhet. Antalet anslutna per den 31 december 2004 var I juni 2005 var antalet anslutna uppe i vilket betyder att anslutningstakten håller i sig. Under år 2004 var motsvarande siffra avseende de icke anslutna och fram till juni 2005 var antalet ersättningstagare dittills personer. Utvecklingen vad gäller antalet anslutna och icke anslutna illustreras i diagram 1. Diagram: 1 Utveckling antalet anslutna och icke anslutna Antal Anslutna Icke anslutna * År *Prognos från Alfa-kassan avseende 2005 Antalet anslutna har allt sedan Alfa-kassans bildande stigit. Vid utgången av 2005 prognostiserar Alfa-kassan med att ca är anslutna till kassan. Antalet icke anslutna har under samma tidsperiod varierat men har sedan 2002 varit stigande. Prognosen avseende antalet icke anslutna är för helåret 2005 ca personer (tillika ersättningstagare). Antalet anslutna avser både ersättningstagare och icke ersättningstagare. Sidan 14 (23)

15 I diagram 2 visas antalet anslutna och icke anslutna ersättningstagare för de tre senaste åren. Diagram 2 Antal ersättningstagare för anslutna respektive icke anslutna Antal ersättningstagare Icke anslutna Anslutna År Det totala antalet ersättningstagare har ökat de senaste tre åren. Den största förändringen står antalet icke anslutna för var det totala antalet ersättningstagare varav var icke anslutna. Motsvarande siffra för 2003 var totalt och av dessa var icke anslutna. För de första fem månaderna 2005 är antalet ersättningstagare totalt, varav är icke anslutna. Diagram 2 illustrerar att bägge kategorier ersättningstagare ökar, men att de icke anslutna står för den största ökningen. Notera att med icke anslutna avses endast de som får ersättning och alltså tas i dessa siffror ingen hänsyn till alla de som söker ersättning och får avslag. För jämförelsens skull ska nämnas att under 2004 hade Alfa-kassan avslagsbeslut avseende icke anslutna och endast avslagsbeslut för anslutna. Av diagram 3 framgår Alfa-kassans volymökning de senaste tre åren. Sidan 15 (23)

16 Diagram: 3 Ersättningstagare och avslagsbeslut per kategori Antal Anslutna Icke anslutna År Diagrammet visar att icke anslutna stod för 76,4 procent av totala mängden ersättningstagare och avslagsbeslut Motsvarande siffra 2003 var 77,4 procent. Det totala antalet ersättningstagare för båda kategorierna har dock ökat under motsvarande tid med 19 procent. Antalet utbetalda ersättningsdagar uppgick under 2004 till totalt De icke anslutna stod för (71 procent) och de anslutna för (29 procent) dagar var motsvarande siffror (72 procent) för icke anslutna och (28 procent) för anslutna. Antalet utbetalda ersättningsdagar har totalt ökat med 25 procent mellan 2003 och Trenden är liknande den som gäller för ersättningstagare och avslagsbeslut under samma period. Slutsatser Utvecklingen avseende volymerna ökar totalt, både vad gäller anslutna och icke anslutna. Oavsett vilket mått som används, ersättningstagare, ersättningsdagar eller antal personer i respektive kategori så är trenden densamma. Hittills under 2005 finns det inget som tyder på en avmattning i ökningen av volymerna. Sidan 16 (23)

17 Administrationskostnadernas fördelning Fördelningen av administrationskostnaderna avseende icke anslutna och anslutna under de senaste tre åren illustreras i diagram 4. Diagram:4 Respektive kategoris andel av administrationskostnaderna 100,0% 80,0% Andel 60,0% 40,0% 20,0% 0,0% * Icke anslutna 68,1% 69,3% 66,0% Anslutna 31,9% 30,7% 34,0% År Icke anslutna Anslutna * År 2005 är en prognos från Alfa-kassan. Diagram 4 visar att den andel av Alfa-kassans administrationskostnader som avser de icke anslutna ser ut att minska enligt prognosen för En förklaring till denna förändring torde vara att andelen anslutna stadigt ökar. Anledningen till att det finns en skillnad i procentuell fördelning mellan de båda kategorierna vad gäller administrationskostnader respektive volymer beror på den fördelningsnyckel Alfa-kassan använder avseende administrationskostnaderna. Sidan 17 (23)

18 Alfa-kassans kostnadsutveckling De totala administrationskostnaderna för 2005 ser enligt prognos från Alfa-kassan ut att öka hade Alfakassan en administrationskostnad på 94,7 mkr och kassan prognostiserar för en administrationskostnad på 107,6 mkr för år Diagram: 5 Kostnadsutveckling anslutna och icke anslutna A d m ko stn a d (tkr) År * Anslutna Icke anslutna Totala kostnader * 2005 är en prognos från Alfa-kassan I diagram 5 framgår att ökningen av administrationskostnaderna omfattar både anslutna och icke anslutna. De totala administrationskostnaderna har ökat med 4,7 procent mellan 2003 och Under samma period är volymökningen 19 procent (ersättningstagare och avslagsbeslut). Således har Alfa-kassans administrationskostnader inte ökat i samma takt som volymen. Denna bild stämmer även vid jämförelse av administrationskostnad per volymenhet (ersättningstagare och avslagsbeslut), vilket illustreras i diagram 6. Sidan 18 (23)

19 Diagram 6. Administrationskostnad per volymenhet Kronor Anslutna Icke anslutna År Administrationskostnaderna per volymenhet har minskat för bägge kategorierna. Anslutnas kostnad per volymenhet är för år 2004 nere i kr och motsvarande för icke anslutna är 880 kr. I nyckeltalet tas inte hänsyn till ärenden kring anslutning eller alla de förfrågningar via telefon och från allmänheten som Alfa-kassan har att hantera. Administrationskostnaden per volymenhet för icke anslutna har alltså minskat med 9,7 procent 2003 till En jämförelse mellan administrationskostnaderna för de icke anslutna och antalet icke anslutna (ersättningstagare) ger en likartad utveckling. Sämre år var 2000 till 2002 då antalet icke anslutna sjönk medan administrationskostnaderna ökade. De senaste två åren har dock denna trend brutits och kostnaderna hållits nere och således inte ökat i samma takt, vilket tydliggörs i diagram 7. Dock ska påpekas att prognosen från Alfa-kassan avseende 2005 ger att kostnaderna återigen ökar. Sidan 19 (23)

20 Diagram: 7 Administrationskostnader i förhållande till antalet icke anslutna Tkr och Antal År * Antalet icke anslutna Adm kostnad icke anslutna * År 2005 är en prognos från Alfa-kassan. Jämför vi administrationskostnaden per icke ansluten vid utgången av år 2003 och 2004 får vi bilden av att kostnaden sjunkit. Från kr per icke ansluten år 2003 till kr år Vidare ger samma siffra utifrån prognosen avseende 2005 en kostnad per icke ansluten på kr. Den positiva trenden från år 2003 och 2004 ser alltså ut att vända år Slutsatser Analysen av Alfa-kassans kostnadsutveckling ger att ärendevolymerna ökar mer än administrationskostnaderna. Trenden var den omvända åren 2000 till 2002 vilket nu Alfa-kassan har lyckats vända. Därav kan en kostnadseffektivisering sägas ha ägt rum de senaste två åren. Det är dock oroande att trenden ser ut att vända för Det är viktigt att Alfa-kassan fortsätter att kostnadseffektivisera och håller kostnaderna nere. Sidan 20 (23)

21 Kostnadsutveckling 2005 och anslagsnivån för icke anslutna Under de fem första månaderna 2005 har Alfa-kassan förbrukat fem tolftedelar av tilldelat anslag som totalt är på tkr. För motsvarande period har Alfa-kassan tagit in tkr i avgifter från de icke anslutna ersättningstagarna. Alfa-kassans utfall efter de fem första månaderna 2005 ger följande resultat: Avgiftsintäkt för icke anslutna: Intäkt från anslag 22:8 ap.3: Administrationskostnader: Resultat: tkr tkr tkr tkr Ovanstående sammanställning ger intrycket att Alfa-kassan kommer att få ett relativt stort överskott för Om siffrorna efter fem månader räknades om i helårssiffror ((X/5)*12) skulle kassan göra ett resultat på tkr för Dock ger kassans egna prognos för helåret 2005 bara ett överskott på tkr. Prognosen ser i en sammanställning ut enligt följande: Avgiftsintäkt för icke anslutna: Intäkt från anslag 22:8 ap.3: Administrationskostnader: Resultat: tkr tkr tkr tkr Den främsta anledningen till att resultatet för helåret 2005 inte blir lika bra som under de fem första månaderna är att kassan har större kostnader budgeterade för andra halvåret. Så var även fallet det andra halvåret Utfallet för de fem första månaderna 2005 ger tillsammans med ovanstående prognos att Alfa-kassan har en solid ekonomi avseende de icke anslutnas administration. Den nivå på kommande års anslag som IAF lämnat i budgetunderlag till regeringen den 1 april 2005 är utifrån ovanstående analys rimlig. Sidan 21 (23)

22 Slutsatser IAF gör bedömningen att anslaget till Alfa-kassan ligger på en rimlig nivå i dagsläget. Alfa-kassan är en volymkänslig arbetslöshetskassa och förändringar i volymer får stort genomslag i ekonomin. Med nuvarande beräkningar förefaller dock föreslagna (enligt IAF: s budgetunderlag till regeringen) anslagsnivåer för budgetåren 2006 och 2007 vara fullt rimliga. Avslutande slutsatser och rekommendationer Tidigare problematik med periodiseringsdifferenser mellan anslag och Alfa-kassans kostnader kvarstår inte i och med det nya avtalet. Med rådande avtal och fastställt anslag för 2005 kan inte någon reglering av den fordran Alfa-kassan har på staten per den 31 december 2004 komma till stånd från IAF:s sida. Fordran får regleras inom ramen för anslag och avgiftsuttag från icke anslutna. Cheferna på lokalkontoren anser sig inte ha anledning att fundera över eller ifrågasätta den fördelningsnyckel som tillämpas inom kassan. Detta kan innebära en risk. IAF rekommenderar därför Alfa-kassan att i ekonomiska uppföljningar på lokalkontorsnivå även göra dessa på fördelad nivå mellan anslutna och icke anslutna. Med hjälp av en detaljerad uppföljning kommer eventuella brister i fördelningen att upptäckas. Vid ytterligare granskning av Alfa-kassans kostnadsfördelning kvarstår endast detaljgranskning av fakturor i avsikt att verifiera kostnadsfördelningen. Utvecklingen avseende ärendevolymerna är ökande, oavsett vilket mått som används. Hittills under 2005 finns det inget som tyder på en avmattning i ökningen. Analysen av Alfa-kassans kostnadsutveckling ger att volymerna ökar mer än administrationskostnaderna. Alfakassan har således lyckats att kostnadseffektivisera de senaste två åren. Trenden ser dock ut att vända och kostnaderna återigen stiga år Arbetet med att effektivisera kassans administrationskostnader är viktigt och bör fortsätta. IAF gör bedömningen att anslaget till Alfa-kassan ligger på en rimlig nivå i dagsläget. Alfa-kassan är en volym- Sidan 22 (23)

23 Sidan 23 (23) känslig arbetslöshetskassa och förändringar i volymer får stort genomslag i ekonomin. Med aktuella volymer förefaller dock nuvarande anslagsnivå fullt tillräcklig för de kommande åren.

Arbetslöshetskassan Alfa Granskning av ekonomi. Rapport 2017:13

Arbetslöshetskassan Alfa Granskning av ekonomi. Rapport 2017:13 Arbetslöshetskassan Alfa Granskning av ekonomi Rapport 2017:13 Om IAF IAF har regeringens och riksdagens uppdrag att verka för att arbetslöshetsförsäkringen ska fungera som en omställningsförsäkring. Vi

Läs mer

2004-04-01. Kostnadsutvecklingen för anslaget 22:8 Bidrag till administration av grundbeloppet (Arbetslöshetskassan Alfa)

2004-04-01. Kostnadsutvecklingen för anslaget 22:8 Bidrag till administration av grundbeloppet (Arbetslöshetskassan Alfa) 2004-04-01 Kostnadsutvecklingen för anslaget 22:8 Bidrag till administration av grundbeloppet (Arbetslöshetskassan Alfa) Kostnadsutvecklingen för anslaget 22:8 Bidrag till administration av grundbeloppet

Läs mer

2004-11-01. Kostnadsutvecklingen för anslaget 22:8 Bidrag till administration av grundbeloppet (Arbetslöshetskassan Alfa)

2004-11-01. Kostnadsutvecklingen för anslaget 22:8 Bidrag till administration av grundbeloppet (Arbetslöshetskassan Alfa) 2004-11-01 Kostnadsutvecklingen för anslaget 22:8 Bidrag till administration av grundbeloppet (Arbetslöshetskassan Alfa) Kostnadsutvecklingen för anslaget 22.8 Bidrag till administration av grundbeloppet

Läs mer

Arbetslöshetskassan Alfas ekonomi

Arbetslöshetskassan Alfas ekonomi 2014:19 Arbetslöshetskassan Alfas ekonomi Uppföljning initierad av IAF Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Dnr: 2014/61 Arbetslöshetskassan Alfas ekonomi Uppföljning initierad av

Läs mer

Granskning av Arbetslöshetskassan Alfas ekonomi

Granskning av Arbetslöshetskassan Alfas ekonomi 2009-12-30 Dnr: 2009/301 T3 Granskning av Arbetslöshetskassan Alfas ekonomi Granskningar under 2009 med IAF:s slutsatser och planerad uppföljning under 2010. En breddad och fördjupad granskning av arbetslöshetskassornas

Läs mer

Anne-Marie Qvarfort. Kopia för kännedom: Arbetslöshetskassan Alfa Dnr 2009/422TO 1 (1)

Anne-Marie Qvarfort. Kopia för kännedom: Arbetslöshetskassan Alfa Dnr 2009/422TO 1 (1) 2009-09-06 Dnr 2009/422TO 1 (1) Generaldirektör Anne-Marie Qvarfort 0150-48 70 30 Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Rapport om IAF:s pågående granskning av Arbetslöshetskassan Alfa Arbetslöhetskassan

Läs mer

Effekterna av borttagandet av studerandevillkoret för Arbetslöshetskassan Alfa

Effekterna av borttagandet av studerandevillkoret för Arbetslöshetskassan Alfa 2007-02-19 2007:1 Effekterna av borttagandet av studerandevillkoret för Arbetslöshetskassan Alfa 2 (35) I regleringsbrevet för 2007 gav regeringen Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) i uppgift

Läs mer

Innehåll. Sammanfattning Promemorians lagförslag... 5 Förslag till lag om ändring i lagen (1997:239) om arbetslöshetskassor...

Innehåll. Sammanfattning Promemorians lagförslag... 5 Förslag till lag om ändring i lagen (1997:239) om arbetslöshetskassor... Innehåll Sammanfattning... 3 1 Promemorians lagförslag... 5 Förslag till lag om ändring i lagen (1997:239) om arbetslöshetskassor...5 2 Inledning... 9 3 Gällande rätt... 13 3.1 Medlemsavgiften till en

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen

Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen Regeringsbeslut 22 Arbetsmarknadsdepartementet 2015-12-17 A2015/03285/A A2015/01040/A A2015/03257/SV (delvis) Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen Box 210 64122 Katrineholm Regleringsbrev för budgetåret

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen Regeringsbeslut 18 Arbetsmarknadsdepartementet 2017-12-18 A2017/02437/A A2017/02382/SV (delvis) A2017/00855/A Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen Box 210 641 22 Katrineholm Regleringsbrev för budgetåret

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen Regeringsbeslut 14 Arbetsmarknadsdepartementet 2016-12-20 A2016/02466/A A2016/00780/A A2016/01487/A m.fl. Se bilaga 1 Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen Box 210 64122 Katrineholm Regleringsbrev

Läs mer

Ekonomigranskning 2015

Ekonomigranskning 2015 2015:32 Ekonomigranskning 2015 Granskning initierad av IAF Ekonomigranskning 2015 Granskning initierad av IAF Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) har granskat arbetslöshetskassornas årsredovisningar

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2019 avseende Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen

Regleringsbrev för budgetåret 2019 avseende Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen Regeringsbeslut 10 Arbetsmarknadsdepartementet 2018-12-21 A2018/02004/A A2018/00158/A A2018/01994/SV (delvis) Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen Box 210 641 22 Katrineholm Regleringsbrev för budgetåret

Läs mer

Arbetslöshetskassornas eget kapital

Arbetslöshetskassornas eget kapital 2016:12 Arbetslöshetskassornas eget kapital Uppföljning initierad av IAF Dnr: 2016/55 Arbetslöshetskassornas eget kapital Uppföljning initierad av IAF Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) har

Läs mer

AMS utbetalning av statsbidrag till arbetslöshetskassorna

AMS utbetalning av statsbidrag till arbetslöshetskassorna Dnr. 2005/2041 2005-10-31 AMS utbetalning av statsbidrag till arbetslöshetskassorna 2 Arbetsmarknadsstyrelsens (AMS) utbetalning av statsbidrag till arbetslöshetskassorna I regleringsbrevet för 2005 har

Läs mer

Finansieringen av arbetslöshetsförsäkringen

Finansieringen av arbetslöshetsförsäkringen 2013:2 Finansieringen av arbetslöshetsförsäkringen Uppföljning initierad av IAF Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Dnr: 2012/770 Finansieringen av arbetslöshetsförsäkringen Uppföljning

Läs mer

Arbetslöshetskassornas administrationskostnader

Arbetslöshetskassornas administrationskostnader 2016:27 Arbetslöshetskassornas administrationskostnader Rapport initierad av IAF Arbetslöshetskassornas administrationskostnader Rapport initierad av IAF Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF)

Läs mer

Mer information om medlemsantal, finansieringsavgifter, medlemsavgifter och nyckeltal Innehåll

Mer information om medlemsantal, finansieringsavgifter, medlemsavgifter och nyckeltal Innehåll Mer information om medlemsantal, finansieringsavgifter, medlemsavgifter och nyckeltal Innehåll 1 Medlemsantal... 3 1.1 Regelverk om medlemsantal... 3 2 Finansieringsavgifter... 4 2.1 Regelverk om finansieringsavgiften...

Läs mer

Arbetslöshetskassornas eget kapital och finansiella placeringar

Arbetslöshetskassornas eget kapital och finansiella placeringar 2013:3 Arbetslöshetskassornas eget kapital och finansiella placeringar Kartläggning initierad av IAF Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Dnr: 2012/673 Arbetslöshetskassornas eget

Läs mer

Arbetslöshetskassornas årsredovisningar 2012

Arbetslöshetskassornas årsredovisningar 2012 2013:22 Arbetslöshetskassornas årsredovisningar 2012 Granskning initierad av IAF Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Dnr: 2013/53 Arbetslöshetskassornas årsredovisningar 2012 Granskning

Läs mer

Granskning av arbetslöshetskassornas årsredovisningar Rapport 2018:12

Granskning av arbetslöshetskassornas årsredovisningar Rapport 2018:12 Granskning av arbetslöshetskassornas årsredovisningar 2017 Rapport 2018:12 Om IAF IAF har regeringens och riksdagens uppdrag att verka för att arbetslöshetsförsäkringen ska fungera som en omställningsförsäkring.

Läs mer

STOCKHOLMS UNIVERSITET BUDGETUNDERLAG 1(5) Universitetsstyrelsen Planeringschef Ingemar Larsson 1998-02-20 Doss 112 Dnr 2596/97

STOCKHOLMS UNIVERSITET BUDGETUNDERLAG 1(5) Universitetsstyrelsen Planeringschef Ingemar Larsson 1998-02-20 Doss 112 Dnr 2596/97 STOCKHOLMS UNIVERSITET BUDGETUNDERLAG 1(5) Universitetsstyrelsen Planeringschef Ingemar Larsson Regeringen Utbildningsdepartementet Förslag till finansiering av verksamheten budgetåren 1999-2001 1 Intäkter

Läs mer

Revisionsrapport. Löpande granskning 2009

Revisionsrapport. Löpande granskning 2009 Revisionsrapport Naturvårdsverket 106 48 Stockholm Datum Dnr 2010-01-29 32-2009-0586 Löpande granskning 2009 Riksrevisionen har som ett led i den årliga revisionen av Naturvårdsverket (NV) bl.a. granskat

Läs mer

Budgetunderlag för budgetåren

Budgetunderlag för budgetåren BUDGETUNDERLAG 1 (10) Regeringskansliet Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm Budgetunderlag för budgetåren 2019 2021 Enligt förordningen (2000:605) om årsredovisning och budgetunderlag ska myndigheterna

Läs mer

Budgetunderlag för budgetåren

Budgetunderlag för budgetåren BUDGETUNDERLAG 1 (10) Regeringskansliet Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm Budgetunderlag för budgetåren 2020 2022 Enligt förordningen (2000:605) om årsredovisning och budgetunderlag ska myndigheterna

Läs mer

Granskning av arbetslöshetskassornas årsredovisningar 2015

Granskning av arbetslöshetskassornas årsredovisningar 2015 2016:26 Granskning av arbetslöshetskassornas årsredovisningar 2015 Granskning initierad av IAF Dnr: 2016/55 Granskning av arbetslöshetskassornas årsredovisningar 2015 Granskning initierad av IAF Inspektionen

Läs mer

Granskning av delårsrapport per 31 aug Kommunalförbundet Västmanlandsmusiken

Granskning av delårsrapport per 31 aug Kommunalförbundet Västmanlandsmusiken Revisionsrapport 2016 Genomförd på uppdrag av revisorerna september 2016 Granskning av delårsrapport per 31 aug 2016 Kommunalförbundet Västmanlandsmusiken INNEHÅLLSFÖRTECKNING Granskning av delårsrapport

Läs mer

Underlagspromemoria om det finansiella flödet i arbetslöshetsförsäkringen och IAF:s sanktioner mot arbetslöshetskassor

Underlagspromemoria om det finansiella flödet i arbetslöshetsförsäkringen och IAF:s sanktioner mot arbetslöshetskassor PROMEMORIA 1 (16) Parlamentariska socialförsäkringsutredningen (S 2010:04) Underlagspromemoria om det finansiella flödet i arbetslöshetsförsäkringen och IAF:s sanktioner mot arbetslöshetskassor PROMEMORIA

Läs mer

Underlag avseende bidrag till arbetslöshetskassor

Underlag avseende bidrag till arbetslöshetskassor 2016:16 Underlag avseende bidrag till arbetslöshetskassor Rapport till regeringen enligt IAF:s regleringsbrev för 2016 Regeringen Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Underlag avseende bidrag till

Läs mer

Granskning av delårsbokslut augusti 2015

Granskning av delårsbokslut augusti 2015 Emil Forsling Auktoriserad revisor Fredrik Winter Revisor Granskning av delårsbokslut augusti 2015 Landstinget Dalarna Hjälpmedelsnämnden Dalarna Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2. Granskningsresultat

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Conny Erkheikki Auktoriserad revisor Granskning av delårsrapport 2014 Gällivare kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor

Läs mer

Budgetunderlag för budgetåren 2013 2015 för Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF)

Budgetunderlag för budgetåren 2013 2015 för Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) 2012-02-28 1 (13) Kopia till: Arbetsgivarverket Ekonomistyrningsverket Finansdepartementet Riksdagens utredningstjänst Riksrevisionen Statskontoret Regeringskansliet Arbetsmarknadsdepartementet 103 33

Läs mer

Delårsrapport för januari juni 2014

Delårsrapport för januari juni 2014 Stockholm, 2014-08-15 Delårsrapport för januari juni 2014 Ekonomiskt resultat och prognos 2013 uppvisade KTH ett betydligt lägre resultat än de fem föregående årens stora positiva resultat, kapitalförändringen

Läs mer

Granskning av arbetslöshetskassornas årsredovisningar Rapport 2017:14

Granskning av arbetslöshetskassornas årsredovisningar Rapport 2017:14 Granskning av arbetslöshetskassornas årsredovisningar 2016 Rapport 2017:14 Om IAF IAF har regeringens och riksdagens uppdrag att verka för att arbetslöshetsförsäkringen ska fungera som en omställningsförsäkring.

Läs mer

Information om uppgifterna i statistikdatabasen Innehåll

Information om uppgifterna i statistikdatabasen Innehåll 1 (10) Information om uppgifterna i statistikdatabasen Innehåll 1 Allmänt... 2 2 Antalet personer som fått arbetslöshetsersättning... 3 2.1 Inkomstrelaterad ersättning/grundbelopp... 3 2.2 Normalarbetstid...

Läs mer

Granskning av arbetslöshetskassornas årsredovisningar 2011

Granskning av arbetslöshetskassornas årsredovisningar 2011 2012:13 Granskning av arbetslöshetskassornas årsredovisningar 2011 Granskning initierad av IAF Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Dnr: 2012/70 Granskning av arbetslöshetskassornas

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Anna Carlénius Revisionskonsult Conny Erheikki Auktoriserad revisor Granskning av delårsrapport Pajala kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 1. Inledning 2 1.1 Bakgrund

Läs mer

Kostnadsfördelning på projekt

Kostnadsfördelning på projekt Sid 1(5) Rektorskansliet Internrevision Håkan Tegnefur Styrelsen och rektor Kostnadsfördelning på projekt Vi har i enlighet med fastställd revisionsplan för verksamhetsåret 2002 utfört granskning inom

Läs mer

Revisionsrapport. Skogsstyrelsens delårsrapport Sammanfattning Skogsstyrelsen Jönköping.

Revisionsrapport. Skogsstyrelsens delårsrapport Sammanfattning Skogsstyrelsen Jönköping. Revisionsrapport Skogsstyrelsen 551 83 Jönköping Datum Dnr 2008-09-10 32-2008-1017 Skogsstyrelsens delårsrapport 2008 Riksrevisionen har översiktligt granskat Skogsstyrelsens (SKS:s) delårsrapport, daterad

Läs mer

Revisionsrapport. Naturhistoriska riksmuseets årsredovisning Sammanfattning. Naturhistoriska riksmuseet Box STOCKHOLM

Revisionsrapport. Naturhistoriska riksmuseets årsredovisning Sammanfattning. Naturhistoriska riksmuseet Box STOCKHOLM Revisionsrapport Naturhistoriska riksmuseet Box 50007 104 05 STOCKHOLM Datum Dnr 2008-03-31 32-2007-0787 Naturhistoriska riksmuseets årsredovisning 2007 Riksrevisionen har granskat Naturhistoriska riksmuseets

Läs mer

Granskning av delårsrapport, redovisning och intern kontroll 2013

Granskning av delårsrapport, redovisning och intern kontroll 2013 Revisionsrapport Cecilia Axelsson Granskning av delårsrapport, redovisning och intern kontroll 2013 Gästrike Räddningstjänst Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Delårsrapport

Läs mer

Svenska ESF-rådet överlämnar härmed delårsrapporten för perioden bestående av

Svenska ESF-rådet överlämnar härmed delårsrapporten för perioden bestående av 1(8) Diarienummer 2008-08-11 2008-01743 Till Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Delårsrapport 2008 Svenska ESF-rådet överlämnar härmed delårsrapporten för perioden 2008-01-01 2008-06-30 bestående

Läs mer

Revisionsrapport. Granskning av Delårsrapport januari augusti 2008. Avesta kommun. Oktober 2008. Robert Heed

Revisionsrapport. Granskning av Delårsrapport januari augusti 2008. Avesta kommun. Oktober 2008. Robert Heed Revisionsrapport Granskning av Delårsrapport januari augusti 2008 Avesta kommun Oktober 2008 Robert Heed INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning...3 1.1 Uppdrag och ansvarsfördelning...3 1.2 Mål av betydelse

Läs mer

Förvaltning för utbyggd tunnelbana

Förvaltning för utbyggd tunnelbana Trafiknämnden Förvaltning för utbyggd tunnelbana MÅNADSRAPPORT februari 2018 2 (9) Innehållsförteckning 1. Ekonomi...3 1.1 Avvikelse utfall i jämförelse med periodiserad budget... 4 1.2 Avvikelse utfall

Läs mer

Ekonomisk rapportering per Sammanfattning. Dnr V 2017/

Ekonomisk rapportering per Sammanfattning. Dnr V 2017/ 1 2017-10-24 Dnr V 2017/1504 Naturvetenskapliga fakulteten Monika Bengtsson Ekonomisk rapportering per 2017-09-30 1. Sammanfattning Kostnadsställe: 15 NAT Naturvetenskapliga fakulteten Utfall 2017 Budget

Läs mer

Bilaga till ekonomisk månadsrapport för omvårdnadsnämnden,

Bilaga till ekonomisk månadsrapport för omvårdnadsnämnden, Sid 1 (5) 2018-02-19 Dnr 17ON21 Tjänsteskrivelse Handläggare Rolf Hammar Tfn 026-17 93 05 rolf.hammar@gavle.se Omvårdnadsnämnden Bilaga till ekonomisk månadsrapport för omvårdnadsnämnden, december 2017

Läs mer

Underlag avseende bidrag till arbetslöshetskassor

Underlag avseende bidrag till arbetslöshetskassor 2015:15 Underlag avseende bidrag till arbetslöshetskassor Rapport till regeringen enligt IAF:s regleringsbrev för 2015 Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Dnr: 2015/39 Regeringen

Läs mer

Genomströmningstider för utbetald arbetslöshetsersättning 2013

Genomströmningstider för utbetald arbetslöshetsersättning 2013 2014:5 Genomströmningstider för utbetald arbetslöshetsersättning 2013 Rapport till regeringen enligt IAF:s regleringsbrev för 2013 Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Dnr: 2014/28

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Avstämning av grundbelopp år 2018 för fristående verksamhet GRF

Tjänsteskrivelse. Avstämning av grundbelopp år 2018 för fristående verksamhet GRF Malmö stad Grundskoleförvaltningen 1 (5) Datum 2019-05-02 Vår referens Kimmo Räihä Controller kimmo.raiha@malmo.se Tjänsteskrivelse Avstämning av grundbelopp år 2018 för fristående verksamhet GRF-2019-11858

Läs mer

Revisionsrapport avseende bokslutsgranskning

Revisionsrapport avseende bokslutsgranskning Revisionsrapport avseende bokslutsgranskning Räkenskapsår 2018 Datum 12 april 2019 Till Styrelsen för Från Johan Pettersson & Frida Vikström Ernst & Young AB 1 Inledning Vi får härmed avge rapport efter

Läs mer

Underlag avseende bidrag till arbetslöshetskassor. Rapport 2017:10

Underlag avseende bidrag till arbetslöshetskassor. Rapport 2017:10 Underlag avseende bidrag till arbetslöshetskassor Rapport 2017:10 Om IAF IAF har regeringens och riksdagens uppdrag att verka för att arbetslöshetsförsäkringen ska fungera som en omställningsförsäkring.

Läs mer

Pensionärers och förtroendevaldas ersättningsrätt i arbetslöshetsförsäkringen

Pensionärers och förtroendevaldas ersättningsrätt i arbetslöshetsförsäkringen REMISSYTTRANDE 1 (4) 2014-03-24 Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm Pensionärers och förtroendevaldas ersättningsrätt i arbetslöshetsförsäkringen (SOU 2013:64), A2013/3986/A Sammanfattning Sammanfattande

Läs mer

Avvikelse bud-utfall. Bud 2017 Jan- Mar

Avvikelse bud-utfall. Bud 2017 Jan- Mar 1 2017-04-27 Dnr V 2017/517 Naturvetenskapliga fakulteten Monika Bengtsson Ekonomisk rapportering per 2017-03-31 Sammanfattning Kostnadsställe: 15 NAT Utf 2016 Utf 2017 Bud 2017 bud-utfall Prognos 1 budgetprognos

Läs mer

Enskilt anslutna i arbetslöshetskassorna

Enskilt anslutna i arbetslöshetskassorna FAKTA-PM 1:2005 Enskilt anslutna i arbetslöshetskassorna Enligt lagen (1997:239) om arbetslöshetskassor ska personer kunna ansluta sig direkt till en arbetslöshetskassa utan att vara medlem i ett fackförbund

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Sofia Nylund Anders Rabb Anders Haglund Granskning av delårsrapport 2014 Sollentuna kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 1.1 Bakgrund 2 1.2 Syfte, revisionsfrågor

Läs mer

Delårsrapport

Delårsrapport aåê=mrjqvmnjnmm Delårsrapport 2005-06-30 2005-08-11 = 2 av 6 Väsentlig information Inom ramen för Finansinspektionens kompetensväxlingsprogram ersätts succesivt de som lämnat myndigheten och genom nyrekryteringen

Läs mer

Slutligt utfall av 2012 års kommunala fastighetsavgift och ny prognos för åren 2013 och 2014

Slutligt utfall av 2012 års kommunala fastighetsavgift och ny prognos för åren 2013 och 2014 2014-01-07 1 (5) CIRKULÄR 14:2 Ekonomi och styrning Ekonomisk analys Måns Norberg Mona Fridell EJ Kommunstyrelsen Ekonomi/finans Samhällsbyggnad Slutligt utfall av 2012 års kommunala fastighetsavgift och

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2016

Granskning av delårsrapport 2016 Granskningsrapport Per Ståhlberg Certifierad kommunal revisor Granskning av delårsrapport 2016 Jokkmokks kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte,

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Anna Carlénius Revisionskonsult Conny Erkheikki Auktoriserad revisor Granskning av delårsrapport 2014 Övertorneå kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning

Läs mer

Kommentarer till kvartalsbokslutet per 30 september samt ekonomisk prognos 2013

Kommentarer till kvartalsbokslutet per 30 september samt ekonomisk prognos 2013 2013-10-23 N 2013/180 Sektion ekonomi Budget och uppföljning Kansli N Lena Svensson, ekonomichef Kommentarer till kvartalsbokslutet per 30 september samt ekonomisk prognos 2013 Analys av det ekonomiska

Läs mer

Granskning av årsredovisning 2016

Granskning av årsredovisning 2016 www.pwc.se Revisionsrapport Anders Rabb Auktoriserad revisor Cert. kommunal revisor 15 mars 2017 Granskning av årsredovisning 2016 Samordningsförbundet Östra Södertörn Innehållsförteckning Sammanfattning...

Läs mer

Dnr: Revisorerna 20/2016. Sundbybergs stad. Granskning av delårsrapport per

Dnr: Revisorerna 20/2016. Sundbybergs stad. Granskning av delårsrapport per Dnr: Revisorerna 20/2016 Sundbybergs stad Granskning av delårsrapport per 2016-08-31 Revisionsrapport 2016 Genomförd på uppdrag av revisorerna september/oktober 2016 Innehåll Inledning...2 Resultaträkning

Läs mer

Månadsrapport juni 2018 Barn- och ungdomsnämnden

Månadsrapport juni 2018 Barn- och ungdomsnämnden Månadsrapport juni 2018 Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnd Prognosen efter juni ger ett totalt överskott på 3,9 mnkr, vilket är 1 mnkr lägre än föregående prognos. Grundskoleverksamhet inklusive

Läs mer

Ekonomisk uppföljning och prognos efter kvartal

Ekonomisk uppföljning och prognos efter kvartal 1(5) Dnr SLU ua Fe.2012.1.4-12 Ledningskansliet Lasse Thorell PROMEMORIA 2012-04-17 Ekonomisk uppföljning och prognos efter kvartal 1 2012 SLU redovisar efter första kvartalet 2012 ett underskott på -72

Läs mer

Befogenheter för avgiftsbelagd verksamhet

Befogenheter för avgiftsbelagd verksamhet 1 Befogenheter för avgiftsbelagd verksamhet Riksrevisionen har som ett led i den årliga revisionen av Skogsstyrelsen (SKS) granskat myndighetens efterlevnad av de ekonomiska målen för den avgiftsbelagda

Läs mer

Avvikelser 1 Utf Avvikelse bud-utfall. Bud 2016 Prog Bud 2016 Jan- Jun

Avvikelser 1 Utf Avvikelse bud-utfall. Bud 2016 Prog Bud 2016 Jan- Jun 1 2016-07-22 Dnr V 2016/881 Naturvetenskapliga fakulteten Monika Bengtsson Ekonomisk rapportering per 2016-06-30 1. Sammanfattning Utf 2015 Utf 2016 Bud 2016 Avvikelse bud-utfall Bud 2016 Prog 1 2016 helår

Läs mer

Månadsrapport oktober Barn- och ungdomsnämnden

Månadsrapport oktober Barn- och ungdomsnämnden Månadsrapport oktober 2018 Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnd Barn- och ungdomsnämnden ansvarar för kommunens verksamhet inom förskola och fritidshem samt det offentliga skolväsendet för barn

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Caroline Liljebjörn 8 september 2014 Granskning av delårsrapport 2014 Borgholms kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor

Läs mer

Revisionsrapport 3 / 2009 Genomförd på uppdrag av revisorerna oktober 2009. Haninge kommun. Granskning av delårsbokslut 2009

Revisionsrapport 3 / 2009 Genomförd på uppdrag av revisorerna oktober 2009. Haninge kommun. Granskning av delårsbokslut 2009 Revisionsrapport 3 / 2009 Genomförd på uppdrag av revisorerna oktober 2009 Haninge kommun Granskning av delårsbokslut 2009 Innehåll 1. Sammanfattning...2 2. Inledning...2 3. Kommunens resultat och balansräkning...2

Läs mer

Delårsrapport för januari - juni 2012

Delårsrapport för januari - juni 2012 2012-08-15 Dnr V-2012-0001 Doss 31 Delårsrapport för januari - juni 2012 Inledning KTH har sedan höstterminen 2011 för första gången tagit ut studieavgifter för tredjelandsstudenter enligt förordningen

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2017

Granskning av delårsrapport 2017 Granskningsrapport Daniel Brandt Jonas Axelsson Remmi Gimborn Granskning av delårsrapport 2017 Melleruds kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte,

Läs mer

3 Metod och genomförande

3 Metod och genomförande PM 1 (5) 2011:11 Breddad och fördjupad ekonomigranskning av arbetslöshetskassorna 2010 Sammanfattning Under 2010 och början av 2011 granskades tretton arbetslöshetskassor som ett led i den fortsatta breddade

Läs mer

Arbetslöshetskassorna som administratör av aktivitetsstöd

Arbetslöshetskassorna som administratör av aktivitetsstöd 2012-02-21 registrator@finance.ministry.se registrator@employment.ministry.se Skrivelse med anledning av slutrapport Samverkansuppdrag om utveckling av metoder för redovisning av resultat av arbetet mot

Läs mer

Kemikalieinspektionens årsredovisning 2013

Kemikalieinspektionens årsredovisning 2013 1 Kemikalieinspektionens årsredovisning 2013 Riksrevisionen har granskat Kemikalieinspektionens (KemI) årsredovisning, inklusive komplettering, daterad 2019-02-19. Syftet har varit att bedöma om årsredovisningen

Läs mer

Månadsrapport mars 2013

Månadsrapport mars 2013 Månadsrapport mars Ekonomiskt resultat -03-31 67,1 mkr Resultatanalys Det ekonomiska resultatet i månadsbokslutet till och med mars uppgår till 67,1 mkr. För motsvarande period 2012 var resultatet 3,4

Läs mer

Översiktlig granskning av delårsrapport 2014

Översiktlig granskning av delårsrapport 2014 www.pwc.com/se Yvonne Lundin Augusti 2014 Översiktlig granskning av delårsrapport 2014 Miljöförbundet Blekinge Väst Innehåll Syfte, revisionsfrågor, metod och avgränsning Delårsrapportens innehåll och

Läs mer

Olofströms kommun. Intern kontroll Granskning personalkostnader. Audit KPMG AB 9 mars 2011 Antal sidor: 7

Olofströms kommun. Intern kontroll Granskning personalkostnader. Audit KPMG AB 9 mars 2011 Antal sidor: 7 Granskning personalkostnader Audit KPMG AB 9 mars 2011 Antal sidor: 7 Innehåll 1. Inledning 1 2. Sammanfattning 1 3. Allmänt 2 3.1 Existens 2 3.2 Fullständighet 3 3.3 Värdering 3 3.4 Presentation 4 3.5

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2015

Granskning av delårsrapport 2015 Granskningsrapport Anna Carlénius Revisionskonsult Conny Erkheikki Auktoriserad revisor Granskning av delårsrapport 2015 Övertorneå kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 1.1 Bakgrund

Läs mer

Förändringar di i regelverket Periodiseringar Bokföringsexempel. 13-månaden Påverkan på budget/ uppföljning Semesterlöneskulden Differens på kapital

Förändringar di i regelverket Periodiseringar Bokföringsexempel. 13-månaden Påverkan på budget/ uppföljning Semesterlöneskulden Differens på kapital Kostnadsbaserad anslagsavräkning Mt Mats Tolander Tl och hanna Loréhn Seminarium i 10 juni 2009 Innehåll Förändringar di i regelverket Periodiseringar Bokföringsexempel Positiv respektive negativ övergångseffekt

Läs mer

Delårsrapport för januari juni 2013

Delårsrapport för januari juni 2013 Stockholm, 2013-08-15 Delårsrapport för januari juni 2013 Ekonomiskt resultat och prognos De senaste åren har KTH uppvisat stora positiva resultat. Detta har varit en följd av att intäkter, bland annat

Läs mer

BUDGETBEREDNINGEN FÖR PERIODEN SAMT MEDLEMSAVGIFTER FÖR 2015 BESLUTAD AV BYGGNADS KONGRESS 2014

BUDGETBEREDNINGEN FÖR PERIODEN SAMT MEDLEMSAVGIFTER FÖR 2015 BESLUTAD AV BYGGNADS KONGRESS 2014 FÖR PERIODEN 2015-2018 SAMT MEDLEMSAVGIFTER FÖR 2015 BESLUTAD AV BYGGNADS KONGRESS 2014 Inledning och bakgrund Någon formell budgetberedning har inte utsetts till kongressen 2014 utan det är förbundsstyrelsen

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Pensionsmyndigheten

Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Pensionsmyndigheten Regeringsbeslut I:3 2016-04-07 S2016/01578/SF Socialdepartementet Pensionsmyndigheten Box 38190 100 64 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Pensionsmyndigheten Riksdagen har beslutat om

Läs mer

Revisionsrapport. Löpande granskning 2010. Sammanfattning. Lantmäteriet 801 82 Gävle 2011-01-20 32-2010-0663. Datum Dnr

Revisionsrapport. Löpande granskning 2010. Sammanfattning. Lantmäteriet 801 82 Gävle 2011-01-20 32-2010-0663. Datum Dnr Revisionsrapport Lantmäteriet 801 82 Gävle Datum Dnr 2011-01-20 32-2010-0663 Löpande granskning 2010 Riksrevisionen har som ett led i den årliga revisionen av Lantmäteriet bland annat granskat I-divisionens

Läs mer

Budgetunderlag för budgetåren för Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF)

Budgetunderlag för budgetåren för Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) 1 (10) Kopia till: Arbetsgivarverket Ekonomistyrningsverket Finansdepartementet Riksdagens utredningstjänst Riksrevisionen Statskontoret Regeringskansliet Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm Budgetunderlag

Läs mer

Anslagsbelastning och prognos för anslag inom Försäkringskassans ansvarsområde budgetåren 2010 2015 (avsnittet om sjukförsäkringen)

Anslagsbelastning och prognos för anslag inom Försäkringskassans ansvarsområde budgetåren 2010 2015 (avsnittet om sjukförsäkringen) Anslagsbelastning och prognos för anslag inom Försäkringskassans ansvarsområde budgetåren 2010 2015 (avsnittet om sjukförsäkringen) 1 Utgiftsområde 10 Ekonomisk trygghet vid sjukdom och handikapp Vid årsskiftet

Läs mer

Återrapportering av regeringsuppdrag Underlag avseende bidrag till arbetslöshetskassor

Återrapportering av regeringsuppdrag Underlag avseende bidrag till arbetslöshetskassor Återrapportering av regeringsuppdrag Underlag avseende bidrag till arbetslöshetskassor I enlighet med Uppdrag att inkomma med underlag avseende bidrag till arbetslöshetskassor enligt 93 a lagen (1997:239)

Läs mer

Anslagsposter som är statliga ålderspensionsavgifter

Anslagsposter som är statliga ålderspensionsavgifter Anslagsposter som är statliga ålderspensionsavgifter Innehåll Inledning... 2 :6.27 Statlig ålderspensionsavgift för smittbärarpenning... 7 :.6 Statlig ålderspensionsavgift för närståendepenning... 8 :.7

Läs mer

IAF:s granskning av ersättningsärenden: Kommunalarbetarnas arbetslöshetskassa

IAF:s granskning av ersättningsärenden: Kommunalarbetarnas arbetslöshetskassa PM 1 (5) 2011:24 IAF:s granskning av ersättningsärenden: Kommunalarbetarnas arbetslöshetskassa Sammanfattning Den 17 och 18 november 2010 utfördes en ärendegranskning av ett urval av förstagångsprövade

Läs mer

Till oss är alla välkomna

Till oss är alla välkomna Till oss är alla välkomna 2 Om oss Alfa-kassan är en av Sveriges arbetslöshetskassor. Vi är idag den enda arbetslöshetskassan (a-kassan) som inte är organisationsanknuten eller inriktad på specifika yrkes-

Läs mer

Allmänna villkor. för myndigheter. Anslag 2:4 Krisberedskap. Föredragande. Samråd. Godkänd av enhetschef. Charlott Thyrén. Helena Bunner.

Allmänna villkor. för myndigheter. Anslag 2:4 Krisberedskap. Föredragande. Samråd. Godkänd av enhetschef. Charlott Thyrén. Helena Bunner. Föredragande Samråd Godkänd av enhetschef Charlott Thyrén Helena Bunner Mona Matsson Allmänna villkor för myndigheter Anslag 2:4 Krisberedskap Villkor för användning av anslagsmedel Följande villkor gäller

Läs mer

GULLSPÅNGS KOMMUNER Sammanträdesdatum Sida IT-nämnden

GULLSPÅNGS KOMMUNER Sammanträdesdatum Sida IT-nämnden IT-nämnden 2017-02-13 1 Plats och tid Kommunhuset, Röda rummet, Töreboda, måndagen den 13 februari 2017, klockan 10.00 11.05 Beslutande Johan Abrahamsson (M), ordförande, Mariestads kommun Bengt Sjöberg

Läs mer

Statsbidrag för asylsökande och nyanlända. Region Östergötland

Statsbidrag för asylsökande och nyanlända. Region Östergötland www.pwc.se Rapport förstudie Statsbidrag för asylsökande och nyanlända Eva Andlert, Cert. kommunal revisor Johan Sjöberg Oktober 2015 Innehåll 1. Inledning... 2 1.1. Bakgrund... 2 1.2. Syfte... 2 1.3.

Läs mer

DS 2009:46, A2009/2824/AE

DS 2009:46, A2009/2824/AE 1 (5) Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm Dnr: 2009/1421 M1 Remissvar avseende regeringens pm Stöd till personer som lämnar sjukförsäkringen temporära förändringar i arbetslöshetsförsäkringen

Läs mer

Granskning av årsbokslut och årsredovisning i Samordningsförbundet

Granskning av årsbokslut och årsredovisning i Samordningsförbundet Granskning av årsbokslut och årsredovisning i Samordningsförbundet i Ånge Avrapportering av granskning per 31 december 2016 Innehåll 1. Inledning...2 1.1. Bakgrund...2 1.2. Syfte och avgränsning...2 1.3.

Läs mer

BUDGETBEREDNINGENS FÖRSLAG. Budgetberedningens förslag för perioden samt förslag till medlemsavgifter för 2015

BUDGETBEREDNINGENS FÖRSLAG. Budgetberedningens förslag för perioden samt förslag till medlemsavgifter för 2015 FÖR PERIODEN 2015-2018 SAMT FÖRSLAG TILL MEDLEMSAVGIFTER FÖR 2015 Budgetberedningens förslag för perioden 2015-2018 samt förslag till medlemsavgifter för 2015 2 Inledning och bakgrund Någon formell budgetberedning

Läs mer

Revisionsrapport. Delårsrapport Smedjebackens kommun. Oktober Robert Heed

Revisionsrapport. Delårsrapport Smedjebackens kommun. Oktober Robert Heed Revisionsrapport Delårsrapport 2009 Smedjebackens kommun Oktober 2009 Robert Heed Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...2 2 Inledning...3 2.1 Bakgrund...3 2.2 Syfte, revisionsfråga och avgränsning...3

Läs mer

Granskning av beslut efter inkomna underrättelser vid Småföretagarnas arbetslöshetskassa

Granskning av beslut efter inkomna underrättelser vid Småföretagarnas arbetslöshetskassa 2015:18 Granskning av beslut efter inkomna underrättelser vid Småföretagarnas arbetslöshetskassa Granskning initierad av IAF Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Dnr: 2014/159 Småföretagarnas

Läs mer

Landstinget Dalarna. Översiktlig granskning av delårsrapport per KPMG AB 30 maj 2011 Antal sidor: 6

Landstinget Dalarna. Översiktlig granskning av delårsrapport per KPMG AB 30 maj 2011 Antal sidor: 6 Översiktlig granskning av delårsrapport per 2011-04-30 KPMG AB 30 maj 2011 Antal sidor: 6 1. Inledning och sammanfattning Vi har utfört en översiktlig granskning av delårsrapporten per 2011-04-30 för.

Läs mer

Budgetunderlag för budgetåren för Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF)

Budgetunderlag för budgetåren för Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) 1 (14) Kopia till: Arbetsgivarverket Ekonomistyrningsverket Finansdepartementet Riksdagens utredningstjänst Riksrevisionen Statskontoret Regeringskansliet Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm Dnr

Läs mer

Naturvårdsverket Revisionsrapport Årsredovisning 2015

Naturvårdsverket Revisionsrapport Årsredovisning 2015 REVISIONSRAPPORT NATURVÅRDSVERKET 106 48 STOCKHOLM DNR: 3.1. 2 2015-0615 Naturvårdsverket Revisionsrapport Årsredovisning 2015 Riksrevisionen har granskat Naturvårdsverkets (NV) årsredovisning, daterad

Läs mer