Granskning av Fullmäktigeberedningarna

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Granskning av Fullmäktigeberedningarna"

Transkript

1 Revisionsrapport Granskning av Fullmäktigeberedningarna Tierps kommun Augusti 2010 Roger Burström Johan Spåre (1)

2 1. INLEDNING UPPDRAG OCH BAKGRUND REVISIONSFRÅGA METOD ORGANISATIONEN MED FULLMÄKTIGEBEREDNINGAR I TIERP IDAG RESULTAT DEMOKRATIBEREDNINGEN Beredningens syfte Fullmäktiges uppdrag till beredningen Beredningens arbete Politikernas och medborgarnas engagemang BEREDNINGEN FÖR LÄRANDE OCH UNGA Beredningens uppgift Fullmäktiges beslut om beredningens uppgifter Beredningens arbete Politikernas och medborgarnas engagemang BEREDNINGEN FÖR OMSORG OCH LIVSMILJÖ Beredningens syfte Fullmäktiges beslut om beredningens uppgifter Beredningens arbete Politikernas och medborgarnas engagemang BEREDNINGEN FÖR TILLVÄXT OCH SAMHÄLLSBYGGNAD Beredningens syfte Fullmäktiges beslut om beredningens uppgifter Beredningens arbete Politikernas och medborgarnas engagemang SAMMANFATTANDE SLUTSATSER...10 (2)

3 1. Inledning 1.1 Uppdrag och bakgrund Komrev inom Öhrlings PriceWaterhouseCoopers har fått i uppdrag av Tierp kommuns förtroendevalda revisorer att granska fullmäktiges beredningars arbete. Kommunfullmäktige i Tierp fastställde i november 2005 en ny politisk organisation med införandet av fullmäktigeberedningar. Utgångspunkten i förslaget till ny organisation var att stärka politikernas roll och att fullmäktige fick beredningar som ska utgöra direkta länkar mellan fullmäktige och medborgarna. Politikerna skulle få en mer aktiv roll med att ta initiativ, väcka frågor och delta i utredningar och analyser inom olika områden. Arbetsuppgiften är att utifrån olika områden/frågor försöka söka upp och förstå de problem, behov och utmaningar som finns i samhället och i mötet med medborgaren synliggöra detta. Beredningarnas uppgifter är bl a framtagande av övergripande mål, strategiska planer och policydokument Enligt beslut ska följande gälla: Fullmäktige skall årligen närmare precisera beredningarnas uppgifter. Fullmäktigeberedningarnas förslag till fullmäktige skall alltid innehålla riktlinjer och tidsplan för uppföljning och utvärdering. 1.2 Revisionsfråga Följande övergripande revisionsfråga ligger till grund för rapporten: Uppfylls syftet med Tierps kommuns fullmäktigeberedningar? Följande kontrollfrågor har varit aktuella: Preciserar fullmäktige beredningarnas uppgifter på ett tydligt sätt? Innehåller beredningarnas förslag till fullmäktige riktlinjer och tidplan för uppföljning och utvärdering? Har beredningarna kontinuerligt rapporterat sin verksamhet i enlighet med KF:s beslut? Har kungörelser av möten skett på tillfredställande sätt? (3)

4 Tar politikerna initiativ, väcker frågor, och får en mer aktiv roll? 1.3 Metod Granskningen grundas på intervjuer med de fyra beredningarnas ordförande samt genomgång av protokoll och styrdokument. 2. Organisationen med fullmäktigeberedningar i Tierp idag 2.1 Beredningar År 2007 togs en ny organisation för det politiska arbetet i Tierps kommun i bruk. Fyra olika beredningar inrättades för att täcka kommunens verksamhetsområden. Dessa är: Demokratiberedningen Beredningen för Lärande och Unga Beredningen för Tillväxt och Samhällsbyggande Beredningen för Omsorg och Livsmiljö Arbetsordning Urval från Arbetsordning för kommunfullmäktiges beredningar Fullmäktigeberedningarna ansvarar för utveckling av medborgar- och brukarinflytande inom sina respektive uppgiftsområden. Beredningarna skall upprätthålla en kontinuerlig kontakt med medborgarna. Fullmäktige skall årligen precisera beredningarnas uppgifter. Fullmäktigeberedningarna har ingen självständig beslutsrätt. Fullmäktigeberedning får väcka ärenden i fullmäktige inom sitt uppgiftsområde. Fullmäktigeberedningarna skall bereda ärenden till fullmäktige och lämna förslag till ställningstagande i fullmäktige. Fullmäktigeberedningarnas förslag till fullmäktige skall alltid innehålla riktlinjer och tidplan för uppföljning och utvärdering. Fullmäktigeberedningarna skall ha tillgång till sekreterare och resurser i övrigt för att fullgöra sina uppgifter. (4)

5 Fullmäktigeberedningarna bestämmer själva och inom ramen för fullmäktiges beslut sina egna arbetsformer. Sammanträden med fullmäktigeberedningar skall alltid vara öppna. Kungörelser om öppna sammanträden skall ske på anslagstavla, biblioteken, kommunens webbplats samt i övrigt så att största möjliga spridning av sammanträdet uppnås. 3. Resultat 3.1 Demokratiberedningen Beredningens syfte Kommunfullmäktige har beslutat att Demokratiberedningen ska arbeta med att: samordna det övergripande demokratiarbetet verka för förbättrad representativitet, integration och mångfald utveckla dialogen med medborgarna Fullmäktiges uppdrag till beredningen Demokratiberedningen har hittills tilldelats ett specifikt uppdrag av fullmäktige. Uppdraget avsåg utvärdering av organisationsförändringen och beslutades av kommunfullmäktige den 22 augusti Utöver detta har beredningen sen dess tillkomst beslutat om följande förslag till fullmäktige: : Demokratiberedningen beslutar att föreslå kommunfullmäktige att kommunen skall göra en intresseanmälan till att delta i projektet medborgarpaneler : Demokratiberedningen beslutar att föreslå kommunfullmäktige och fullmäktiges beredningar att ta upp frågan och överväga om dess sammanträden kan äga rum på andra orter, andra lokaler och mötestider som kan göra det tillgängligare för allmänheten : Demokratiberedningen beslutar att till kommunfullmäktige hemställa om förlängning av utvärderingsuppdraget vad avser organisationsförändringen (5)

6 : Demokratiberedningen beslutar att uppdra åt ordföranden och vice ordföranden att färdigställa förslag till utvärdering som ska presenteras i kommunfullmäktige den 28 april Inget årligt preciserande av demokratiberedningens uppgifter har gjorts av fullmäktige Beredningens arbete Under de första åren uppges Demokratiberedningen fortlöpande ha arbetat med olika demokratifrågor. En av de två viktigaste uppgifterna uppges ha varit arbetet med att skapa Tierpspanelen, som kom igång i början av Utöver detta har ett flertal frågor berörts, exempel på dessa är tillgänglighet, medborgarinflytande och temavecka för skolorna. Senare har arbete skett med uppföljning och utvärdering av kommunens nya politiska organisation. Resultatet av detta arbete presenterades för KF under Politikernas och medborgarnas engagemang Ordföranden framhåller att förutsättningarna för medborgardialog blivit betydligt bättre där Medborgarpanelen varit en viktig del. Politikerna uppges komma in i debatten betydligt tidigare än förut. Protokollen visar att demokratiberedningen varit aktiv för att försöka lyfta fram demokratifrågorna genom bl a att söka information, bjuda in gäster från olika organisationer, göra studiebesök, delta i olika forum och ordna demokratidagar mm. Beredningens möten har varit öppna för allmänheten. Deltagandet från allmänheten uppges ha varit varierande beroende av vilka frågor som behandlats. Tierpspanelen har genomfört fyra enkäter. En redovisning har inlämnats till Sveriges Kommuner och Landsting SKL 15 mars Beredningen för Lärande och Unga Beredningens uppgift Beredningens uppgift är framtagande av övergripande mål, strategiska planer och policydokument inom följande områden: Förskola Grundskola Särskola Gymnasieskola Fritid (6)

7 3.2.2 Fullmäktiges beslut om beredningens uppgifter Beredningen för lärande och unga har tilldelats följande uppdrag av fullmäktige. KF har i 10/07 beslutat att uppdra till BLU (beredningen för lärande och unga) att utarbeta en ny Skolplan som ska gälla från 1/ till 31/ KF beslutade i 127/08 att uppdra till BLU att utarbeta förslag till handlingsplan eller dylikt för hur FN:s barnkonvention på bästa sätt förverkligas i det kommunala arbetet. Inget årligt preciserande av beredningens uppgifter har gjorts. Beredningen själv har lämnat följande förslag till fullmäktige: Beredningen för lärande och unga föreslår att kommunstyrelsen och kommunfullmäktige beslutar att godkänna reviderat förslag till skolplan för Tierps kommun , Beredningen för lärande och unga enas om att föreslå kommunfullmäktige om en temadiskussion angående uppdraget FN:s barnkonvention vid sammanträdet den 15 december Beredningens arbete Beredningen har arbetat med två uppdrag. Det första var framtagande av en ny skolplan som skulle tas i bruk 1 januari Arbetet var omfattande och innebar mycket kontakter och förankringsarbete. Arbetet redovisades ett par månader in på Efter det uppdraget följde en relativt inaktiv period fram tills beslutet om ett nytt uppdrag avseende barnkonventionen togs av KF den 24 februari Detta arbete pågår ännu Politikernas och medborgarnas engagemang Ordförande anser att fullmäktige har vitaliserats genom den nya organisationen. Däremot upplevs det vara svårt att få medborgardialogen att fungera tillfredställande. Trots brännande frågor kommer inte folk till mötena. En viktig fråga är att försöka öka medborgardialogen. Ordförande framhåller också problemen för fritidspolitiker att hinna med sitt uppdrag och att ordförandes engagemang är viktigt. Protokollen styrker beredningens aktiva verksamhet under framtagande av skolplanen. Beredningen för lärande och unga har inför framtagande av en ny skolplan intervjuat skolledning/tjänstemän, lärare/personal, föräldrar och elever vid olika skolor. En telefonenkät är genomförd med föräldragruppen. Allmänheten har haft möjlighet att lämna synpunkter vid öppna sammanträden. (7)

8 Mötena har varit öppna för allmänheten även om få har kommit. Möten har hålls på olika orter. Under 2009 hade beredningen endast fyra sammanträden. 3.3 Beredningen för Omsorg och Livsmiljö Beredningens syfte Beredningens uppgift är framtagande av övergripande mål, strategiska planer och policydokument inom följande områden: Kultur Miljö Funktionshindradeomsorg Äldreomsorg Individ- och familjeomsorg Fullmäktiges beslut om beredningens uppgifter Beredningen har tilldelats följande uppdrag av fullmäktige. Beslut kf 10/2007 Tillgänglighetspolicy antagen, beslut kf 89/2008 Beslut kf 66/2007 Handikappolicy antagen, beslut kf 37/2009 Beslut kf 22/2007 Vårdnadsbidrag - antagen, beslut kf 90/2007 Beslut kf 102/2008 Äldre antagen, beslut kf 2010 Beslut kf 23/2008 Policy för en hållbar utveckling i kommunen arbete pågår Beredningen själv har inte lämnat några övriga förslag till arbetsuppgifter till fullmäktige Beredningens arbete Beredningen för omsorg och livsmiljö (BOL) har haft flest uppdrag av de fyra beredningarna. Uppdragen har oftast sin grund i motioner till KF. BOL arbetar just nu med frågor kring hållbar utveckling och uppges vara mycket inspirerade av hur de arbetar i Arvika. Ett exempel på detta att alla ledamöter i beredningen fått i uppgift att prata med fem medborgare var om dessa frågor. (8)

9 De har också jämfört sig med Krokoms kommun, som har genomgått samma organisatoriska förändring som Tierps kommun. Ordförande anser att de skulle behöva en tydligare styrning för budgeten. Arbetet som ordförande uppges vara stressigt Politikernas och medborgarnas engagemang Ordförande framhåller att beredningarna inte bara leder till bättre medborgardialog och deltagande utan även till att politikerna blir bättre på att uttrycka sig. De vågar mer och känner sig tryggare i det mindre sammanhang som beredningarna innebär med mindre revirtänkande mellan partierna. De arbetar med frågorna på ett mer öppet sätt. Ordförande anser att de har haft bra uppslutning av besökare på mötena med upp emot 30 personer som mest. De meddelar organisationer och annonserar sina möten för att få bättre uppslutning. De har ändrat tiderna för mötena efter hur medborgarna har möjlighet att komma till mötena, detta beror på målgruppen. De har ibland extramöten inför mötena för att prata ihop sig och undvika politiska debatter inom beredningen på mötena där allmänheten är inbjudna. Ordförande anser att det är viktigt att informera invånarna hur politikerna arbetar och hur systemet fungerar. Beredningen har varit aktiv i sin annonsering av möten och har bjudit in grupper och organisationer till mötena. Protokollen styrker beredningens aktiva verksamhet. 3.4 Beredningen för Tillväxt och Samhällsbyggnad Beredningens syfte Beredningens uppgift är framtagande av övergripande mål, strategiska planer och policydokument in följande områden: Arbetsmarknad Vuxenutbildning Näringsliv Turism Fysisk planering Infrastruktur (9)

10 3.4.2 Fullmäktiges beslut om beredningens uppgifter Beredningen har hittills endast tilldelats följande uppdrag av fullmäktige. Kommunfullmäktige har den 13 februari 2007 uppdragit till beredningen för Tillväxt och samhällsbyggande ta fram ny Översiktsplan (ÖP). Beredningen själv har inte lämnat några övriga förslag till arbetsuppgifter till fullmäktige Beredningens arbete Beredningen har sedan starten arbetat med framtagandet av en ny översiktsplan. Ett omfattande förankringsarbetet har bedrivits med bl a möten i de tio största orterna. Beredningens arbete uppges för tillfället ha avstannat i avvaktan på att deras förslag och idéer bearbetas av kommunens tjänstemän. Ordföranden anser att uppdraget dragit ut på tiden väl mycket. Ännu har inget förslag lagts till KF. Det uppges ha varit väldigt få direktiv från KF till beredningen. Ordföranden framhåller att det egentligen inte alls är någon brist på arbete, för nytt material ska tas fram hela tiden som ska bearbetas. Men det verkar ske lite i omgångar och dessutom har beredningen inte fått något nytt officiellt uppdrag från KF Politikernas och medborgarnas engagemang Ordförandens bedömning är att medborgardialogen har gått bra och att det varit god uppslutning på mötena. Mötena har givit medborgarna en möjlighet att tala direkt med sina politiker med de frågor som berör dem. Både mindre och större frågor har tagits upp i dessa lokala sammanhang. Ordföranden uppfattar att det finns ett större och bredare engagemang nu och att medborgarna kommit bättre till tals än inför arbetet med den förra ÖP då allt ut på konsulter. Protokollen styrker beredningens aktiva verksamhet med översiktsplanen. 4. Sammanfattande slutsatser Granskningen indikerar att alla beredningar arbetat med sina uppdrag på ett engagerat sätt och att huvuddelen av uppdragen avrapporterats till fullmäktige. Granskningen indikerar också att flera av beredningarnas haft få arbetsuppgifter under längre perioder. Protokollen ger intryck av att engagemanget var störst i början av beredningarnas verksamhet. (10)

11 Granskningen visar att förutsättningarna har blivit bättre för en ökad medborgardialog genom bl a öppna möten och Tierpspanelen även om antalet besökare på de öppna mötena i stor utsträckning varit litet. Politikerna förefaller uppleva ett starkare engagemang och en tydligare roll i arbetet med den lokala politiken. De kommer närmare medborgarna och uppmanas inom ramarna för beredningarna att ta ytterligare kontakt med medborgarna i olika frågor. Möten och besök i andra orter än i Tierp förefaller ha varit mycket positivt för medborgardialogen och för politikernas engagemang och närhet till medborgarna. Alla KF beslut som tas, med avseende till beredningarna, bör redovisas i beredningarnas egna protokoll. Detta skulle innebära bättre tillgänglighet och ordning i redogörelser av arbetsprocessen. Det kan finnas en tendens till att arbetsbördan och ansvaret ligger för tungt på beredningarnas ordförande. KF har inte på ett konsekvent sätt följt direktivet att årligen precisera beredningarnas uppgifter. Studiebesök som gjorts i bl a Arvika har visat att det går att få en betydligt större medborgardialog genom andra former av kontakter och verksamhet. Svar på revisionsfrågor Preciserar fullmäktige beredningarnas uppgifter på ett tydligt sätt? Syftet med beredningarna uttrycks tillräckligt tydligt, men man frångår beslutet att göra ett årligt preciserande av beredningarnas uppgifter. Innehåller beredningarnas förslag till fullmäktige, riktlinjer och tidplan för uppföljning och utvärdering? Vi har inte kunna fastställa detta. Har beredningarna kontinuerligt rapporterat sin verksamhet i enlighet med KF:s beslut? Ja, i sammanträdesprotokollen har arbetet redovisats löpande och KF har tagit del av dessa protokoll. Har kungörelser av möten skett på tillfredställande sätt? Ja, alla beredningar verkar ha använt sig av de medel som funnits tillgängliga för att kungöra möten och bjuda in besökare. (11)

12 Tar politikerna initiativ, väcker frågor, och får en mer aktiv roll? Ja, till viss del. Politikerna har fått en mer aktiv roll. Beredningarna har dock i begränsad omfattning tagit initiativ till nya uppdrag. (12)

Slutrapport för 2016 Demokratiberedningen

Slutrapport för 2016 Demokratiberedningen Slutrapport för 2016 Demokratiberedningen Robertsfors Kommun 2017 Innehåll Innehåll 1.0 Slutrapport Demokratiberedningen 2016... 3 1.1 Demokratiberedningens uppdrag... 3 1.2 Revisionens rapport 2015...

Läs mer

Slutrapport för 2015 Demokratiberedningen

Slutrapport för 2015 Demokratiberedningen Slutrapport för 2015 Demokratiberedningen Robertsfors Kommun 2015 Innehåll 1.0 Slutrapport Demokratiberedningen 2014... 3 1.1 Demokratiberedningens uppdrag... 3 1.2 Revisionens rapport 2014... 3 1.3 Uppgifter

Läs mer

Kommunhuset, A-salen, Tierp kl. 09:00 11:00

Kommunhuset, A-salen, Tierp kl. 09:00 11:00 Kommunhuset, A-salen, Tierp kl. 09:00 11:00 Lars-Peter Hållstrand (S), ordförande Catarina Deremar (C), 1:e vice ordförande Ulrika Löfgren (S) Håkan Thomsson (MP) Lars-Göran Wadström (V) Per Bergsten (M)

Läs mer

Granskning av kommunstyrelsens förutsättningar för styrning och ledning

Granskning av kommunstyrelsens förutsättningar för styrning och ledning Förstudie Granskning av kommunstyrelsens förutsättningar för styrning och ledning Båstad kommun Adrian Göransson, revisionskonsult Innehållsförteckning 1 Inledning 1 1.1 Bakgrund 1 1.2 Kontrollmål 1 1.3

Läs mer

Regler för Demokratiberedningen

Regler för Demokratiberedningen Regler för Demokratiberedningen Antagen av Kommunfullmäktige 2018-11-21 146 Innehållsförteckning INLEDNING... 1 DEMOKRATIBEREDNINGENS VERKSAMHETSOMRÅDE... 1 INITIATIVRÄTT... 1 ANTAL LEDAMÖTER OCH ERSÄTTARE...

Läs mer

Grundläggande granskning av fullmäktiges beredningar 2017

Grundläggande granskning av fullmäktiges beredningar 2017 Grundläggande granskning av fullmäktiges beredningar 2017 Revisionsrapport REGIONENS REVISORER 2018-04-13 18REV11 2(9) Sammanfattning Syftet är bedöma om fullmäktigeberedningarnas verksamhet sköts på ett

Läs mer

Kommunstyrelsen. Ärende 29

Kommunstyrelsen. Ärende 29 Kommunstyrelsen Ärende 29 Turism, information och administration Anna Bryntesson, 0571-28106 anna.bryntesson@eda.se TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2018-11-27 1(2) Revidering av instruktion för kommunfullmäktiges

Läs mer

Hantering av motioner och medborgarförslag

Hantering av motioner och medborgarförslag Revisionsrapport Hantering av motioner och medborgarförslag Bollnäs kommun Maj 2009 Tove Färje Innehållsförteckning 1 SAMMANFATTNING OCH BEDÖMNING... 3 2 BAKGRUND... 4 2.1 UPPDRAG OCH REVISIONSFRÅGA...

Läs mer

Årsplan 2013 för kommunfullmäktiges beredningar

Årsplan 2013 för kommunfullmäktiges beredningar SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LEDNINGSUTSKOTTET 19 (28) sammanträdesdatum 2012-11-27 114 Årsplan 2013 för kommunfullmäktiges beredningar Beredning Handling inkommer, Bilaga KS 2012/252/1, skrivelse från kommunfullmäktiges

Läs mer

Årsplan 2013 för kommunfullmäktiges beredningar

Årsplan 2013 för kommunfullmäktiges beredningar SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LEDNINGSUTSKOTTET 19 (28) Sammanträdesdatum 114 Årsplan 2013 för kommunfullmäktiges beredningar Beredning Handling inkommer, Bilaga KS 2012/252/1, skrivelse från kommunfullmäktiges

Läs mer

Implementering av barnkonventionen i Linköpings kommun

Implementering av barnkonventionen i Linköpings kommun Revisionsrapport Implementering av barnkonventionen i Linköpings kommun November 2008 Karin Jäderbrink Innehållsförteckning 1 Bakgrund och uppdrag... 3 1.1 Revisionsfråga... 3 1.2 Revisionsmetod och avgränsning...

Läs mer

Arbetsordning för kommunfullmäktiges beredningar

Arbetsordning för kommunfullmäktiges beredningar Arbetsordning för kommunfullmäktiges beredningar 2(5) Innehåll 1 Arbetsordning för kommunfullmäktiges beredningar i Hällefors, dnr KS 14/00142... 3 1.1 1 De fasta beredningarnas uppgifter... 3 1.2 2 Val

Läs mer

Förändring av den politiska organisationen

Förändring av den politiska organisationen www.pwc.se Revisionsrapport Linda Marklund & Robert Bergman Förändring av den politiska organisationen Sollefteå kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2. Inledning...

Läs mer

SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 Sammanträdesdatum Kulturutskottet 2003-01-15

SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 Sammanträdesdatum Kulturutskottet 2003-01-15 SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 1 Presentation av verksamheten Cheferna för biblioteks-, fritids- och kulturenheterna gör en kortare presentation av respektive verksamhet och de ekonomiska förutsättningarna

Läs mer

Årlig granskning av fullmäktigeberedningarna 2013. Revisionspromemoria. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret

Årlig granskning av fullmäktigeberedningarna 2013. Revisionspromemoria. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret Årlig granskning av fullmäktigeberedningarna 2013 Revisionspromemoria LANDSTINGETS REVISORER 2014-04-09 14REV33 2(10) Sammanfattning Landstinget Västernorrland har fyra fullmäktigeberedningar: Arvodeskommittén,

Läs mer

Regeringen tillsatte 2014 en demokratiutredning med två övergripande syften:

Regeringen tillsatte 2014 en demokratiutredning med två övergripande syften: Vi lever i ett demokratiskt samhälle. Sverige har ett av världens högsta valdeltaganden och en stor del av befolkningen har ett starkt förtroende för landets demokratiska institutioner. I olika undersökningar

Läs mer

Justering av protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla

Justering av protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla 2018-09-27 1 (9) Plats och tid B-salen, Kommunhuset, Tierps köping, kl. 14:00 16:00 Beslutande och övriga närvarande enligt sida 2 Utses att justera Sara Sjödal Paragrafer 11-15 Justeringens plats och

Läs mer

Demokratiutskottet Översiktlig granskning av ansvarsutövande 2010

Demokratiutskottet Översiktlig granskning av ansvarsutövande 2010 Demokratiutskottet Översiktlig granskning av ansvarsutövande 2010 Revisionsrapport Februari 2011 Fredrik Markstedt Revisionskonsult Innehållsförteckning 1 Sammanfattning och revisionell bedömning... 1

Läs mer

Gunnar Larsson. Underskrifter Paragrafer 18-23. Marie Jesson - - - - - Ewa Johansson. Gunnar Larsson BEVIS OM ANSLAG

Gunnar Larsson. Underskrifter Paragrafer 18-23. Marie Jesson - - - - - Ewa Johansson. Gunnar Larsson BEVIS OM ANSLAG 2011-09-07 19 Plats och tid Hembygdsgården i Söderfors kl 18:00-20:20 Beslutande Ewa Johansson (S), ordförande Håkan Thomsson (MP) Lars-Göran Wadström (V) Per Bergsten (M) Gunnar Larsson (FP) Joakim Larsson

Läs mer

Minnesanteckningar från Demokratiberedningens möte 2012-11-05

Minnesanteckningar från Demokratiberedningens möte 2012-11-05 Minnesanteckningar 1 (2) Datum 2012-11-05 Demokratiberedningen Minnesanteckningar från Demokratiberedningens möte 2012-11-05 Deltagare: Björn Johansson (MP), Dag Bergentoft (M), Lotta Johnsson-Fornarve

Läs mer

Handbok för fullmäktiges beredningar

Handbok för fullmäktiges beredningar Handbok för fullmäktiges beredningar Antaget av kommunfullmäktige 2014-08-27 162 Handbok för fullmäktiges beredningar Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850 33 E-post: kommun@finspang.se

Läs mer

Information från KF Fasta Beredning

Information från KF Fasta Beredning Information från KF Fasta Beredning Vägledningsdebatt Övergripande mål med Medborgarperspektiv Kommunfullmäktige 2011-06-14 1 Uppdraget: Fullmäktigeberedning Bakgrund Enligt av kommunfullmäktige 2009-12-08

Läs mer

PROTOKOLL Kommunstyrelsen 55 Svar på Revisionsrapport kommunstyrelsens uppsikt över bolagen Beredning Yrkande Kommunstyrelsens beslut

PROTOKOLL Kommunstyrelsen 55 Svar på Revisionsrapport kommunstyrelsens uppsikt över bolagen Beredning Yrkande Kommunstyrelsens beslut PROTOKOLL Sammanträdesdatum Blad nr Kommunstyrelsen 2013-02-26 15 55 Dnr 2012.397 107 Svar på Revisionsrapport kommunstyrelsens uppsikt över bolagen Kommunens revisorer har gett Kommunal Sektor inom PwC

Läs mer

Protokoll 1 (12) Se nästa sida. Christian Björkqvist. Lena Axelsson (S) Ann-Helen Nilsson (C) Anslag/bevis

Protokoll 1 (12) Se nästa sida. Christian Björkqvist. Lena Axelsson (S) Ann-Helen Nilsson (C) Anslag/bevis Protokoll 1 (12) Plats och tid Politikerrummet, kommunhuset, 2018-09-13, kl. 13.00 14.30 Beslutande Övriga närvarande Se nästa sida. Christian Björkqvist, kanslichef, sekreterare Justerade paragrafer 36-41

Läs mer

Program för medborgardialog Mandatperioden Fastställt av kommunfullmäktige

Program för medborgardialog Mandatperioden Fastställt av kommunfullmäktige Program för medborgardialog Mandatperioden 2014 2018 Fastställt av kommunfullmäktige 2016-01-28 Tyresö kommun / 2015-12-14 2 (14) Tyresö kommun / 2015-08-12 3 (14) Innehållsförteckning 1 Medborgarnas delaktighet

Läs mer

Revisionsrapport. Norrbottens läns landsting. Granskning av Patientnämnden. Februari Ellinor Nybom Granskning av ansvarsutövande 2003

Revisionsrapport. Norrbottens läns landsting. Granskning av Patientnämnden. Februari Ellinor Nybom Granskning av ansvarsutövande 2003 Revisionsrapport Februari 2004 Granskning av Patientnämnden Ellinor Nybom Granskning av ansvarsutövande 2003 Norrbottens läns landsting Innehållsförteckning 1. Uppdrag, revisionsfråga och metod... 1 2.

Läs mer

Årsplan 2014 Uppdrag till kommunfullmäktiges beredningar

Årsplan 2014 Uppdrag till kommunfullmäktiges beredningar Uppdrag till kommunfullmäktiges beredningar 2013-12-11 Kommunfullmäktiges presidium KS13.1069 Innehåll Inledning 5 1 Uppföljning av målen i Vilja och mål ur ett medborgarperspektiv 6 2 Framtidsbild 2018

Läs mer

Dokumenthanteringsplan

Dokumenthanteringsplan Dokumenthanteringsplan Ledningsprocesser i Torsby kommun 1.1. Ledning 1.1.1 Kommunfullmäktige Antagen av, datum och paragraf Version Kommunstyrelsen, 2016-09-05 139 1.0 Reering: datum och paragraf Reeringen

Läs mer

Årlig granskning av fullmäktigeberedningarna Revisionspromemoria. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret

Årlig granskning av fullmäktigeberedningarna Revisionspromemoria. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret Årlig granskning av fullmäktigeberedningarna 2014 Revisionspromemoria LANDSTINGETS REVISORER 2015 04 09 15REV29 2(11) Sammanfattning Landstinget Västernorrland har fyra fullmäktigeberedningar: Arvodeskommittén,

Läs mer

REGLEMENTE FÖR BYGGNADSNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR BYGGNADSNÄMNDEN MÖNSTERÅS KOMMUN 1 REGLEMENTE FÖR BYGGNADSNÄMNDEN Utöver det som föreskrivs om byggnadsnämnden i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. BYGGNADSNÄMNDENS UPPGIFTER 1 Nämnden fullgör kommunens

Läs mer

Låt fler forma framtiden (SOU 2016:5), svar på remiss

Låt fler forma framtiden (SOU 2016:5), svar på remiss Kyrkogårdsförvaltningen staben Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-04-27 Handläggare Karin Söderling Telefon: 08 508 30121 Till KN 2016-05-17 Låt fler forma framtiden (SOU 2016:5), svar på remiss Förvaltningens

Läs mer

KONTORET FÖR BARN, U N G D O M OCH ARBETSMARKNAD

KONTORET FÖR BARN, U N G D O M OCH ARBETSMARKNAD kv^éc Uppsala KOMMUN t. to KONTORET FÖR BARN, U N G D O M OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Datum Diarienummer Astrid Nyström 2012-05-03 BUN-2012-0132.00 Barn- och u n g d o m s n ä m n d e n Motion, väckt

Läs mer

Justering av s protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla

Justering av s protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla 2010-03-22 11 (18) Plats och tid Björken, samlingssalen, Tierps köping Kl. 15.00-17.00 Beslutande Se sid. 12 Övriga närvarande Åsa Joelsson, sekreterare Utses att justera Håkan Ståhlberg Justeringens plats

Läs mer

Kommunal författningssamling Arbetsordning

Kommunal författningssamling Arbetsordning Kommunal författningssamling Arbetsordning 2007 Nr 9 Arbetsordning för medborgarstämmor Antagen av kommunfullmäktige den 6 september 2007 Gäller fr.o.m. den 7 september 2007 Ersätter KFS 1998 nr 9 ADRESS

Läs mer

Ansvarsutövande: nämnden för arbetsmarknad, vuxenutbildning och integration

Ansvarsutövande: nämnden för arbetsmarknad, vuxenutbildning och integration www.pwc.se Revisionsrapport Johan Lidström Ansvarsutövande: nämnden för arbetsmarknad, vuxenutbildning och integration Sundsvalls Kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning... 2 2.1.

Läs mer

16:10. Sekreterare sa Joelsson. Ordförande arbroik und. Justerande nilla Wis%ell BEVIS OM ANSLAG

16:10. Sekreterare sa Joelsson. Ordförande arbroik und. Justerande nilla Wis%ell BEVIS OM ANSLAG TIERPS 2016-03-03 1 (8) Plats och tid A-salen, kommunhuset, Tierps köping, kl. 15:00-16:10 Beslutande och övriga närvarande enligt sida 2 Paragrafer 1-6 Utses att justera Gunilla Wisell Justeringens plats

Läs mer

Tillämpning av barnkonventionen

Tillämpning av barnkonventionen Revisionsrapport Tillämpning av barnkonventionen Mjölby kommun juni 2010 Christina Norrgård Innehållsförteckning 1 Sammanfattande revisionell bedömning samt rekommendationer...1 2 Bakgrund...2 2.1 Uppdrag

Läs mer

styrdokument i botkyrka kommun

styrdokument i botkyrka kommun styrdokument i botkyrka kommun Riktlinjer för dialogforum Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS/2015:201 Dokumentet är beslutat av: Kommunfullmäktige Dokumentet beslutades den:

Läs mer

Reglemente för gemensam Överförmyndarnämnd för Piteå och. Älvsbyns kommuner

Reglemente för gemensam Överförmyndarnämnd för Piteå och. Älvsbyns kommuner Reglemente för gemensam Överförmyndarnämnd för Piteå och Älvsbyns kommuner Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Reglemente för gemensam Överförmyndarnämnd för Piteå och Älvsbyns

Läs mer

Reglemente. Utbildningsnämnden. Mariestads kommun. Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad Reviderad:

Reglemente. Utbildningsnämnden. Mariestads kommun. Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad Reviderad: Reglemente Utbildningsnämnden Mariestads kommun Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad 2014-09-29 Reviderad: 2019-01-15 Dnr: Bun 2014/159 Reglemente för Utbildningsnämnden Kommunfullmäktige ansvarar för

Läs mer

Justering av protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla

Justering av protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla Plats och tid A-salen, kommunhuset, Tierps köping, kl. 14.00- Beslutande och övriga närvarande enligt sida 2 Utses att justera Lars Peter Hållstrand Paragrafer 14-21 Justeringens plats och tid Kommunhuset,

Läs mer

Lokal barnombudsman och handlingsprogram för att stärka barns rättigheter

Lokal barnombudsman och handlingsprogram för att stärka barns rättigheter HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR SOCI AL OMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2013-03-11 Handläggare: Inger Nilsson Telefon: 08-508 23 305 Susanne Forss-Gustafsson Telefon: 08-508

Läs mer

Justering av Beredningen för omsorg och livsmiljös protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla

Justering av Beredningen för omsorg och livsmiljös protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla Björken samlingssalen, Tierps köping kl. 17.00-19.00 Se sidan 30 Susanne Ivarsson, utredare/utvecklare Åsa Joelsson, sekreterare Christina Svensson (S) Kommunhuset måndag den 8 oktober 2012 kl.07.30 Justering

Läs mer

Vårt Skellefteå handlingsplan för kommunens demokratiarbete

Vårt Skellefteå handlingsplan för kommunens demokratiarbete 2012-02-14 Vårt Skellefteå handlingsplan för kommunens demokratiarbete Innehåll Sida 1 Inledning 3 2 Demokratiberedningens uppdrag 3 3 Mål och syfte 3 4 Åtgärder och aktiviteter 2012 4 4.1 Utvecklad medborgardialog

Läs mer

Kommunstyrelsens styrning och ledning i en ny politisk organisation

Kommunstyrelsens styrning och ledning i en ny politisk organisation Revisionsrapport Kommunstyrelsens styrning och ledning i en ny politisk organisation Kungälvs kommun Karin Norrman Elgh Charlotte Karlsson Juni 2014 Innehållsförteckning Inledning... 1 Syfte... 1 Revisionsfrågor...

Läs mer

Strategi för medborgardialog

Strategi för medborgardialog Strategi för medborgardialog Krokoms kommuns styrdokument STRATEGI avgörande vägval för att nå målen PROGRAM verksamheter och metoder i riktning mot målen PLAN aktiviteter, tidsram och ansvar POLICY Krokoms

Läs mer

Kommunhuset, Rådrummet, Tierp kl. 17.00-18.55

Kommunhuset, Rådrummet, Tierp kl. 17.00-18.55 Kommunhuset, Rådrummet, Tierp kl. 17.00-18.55 Lars-Peter Hållstrand (S), ordförande Catarina Deremar (C), 1:e vice ordförande Ulrika Löfgren (S) Håkan Thomsson (MP) Per Bergsten (M) Joakim Larsson (SD)

Läs mer

Granskning av kommunstyrelsens rutiner för att bereda svar på motioner och medborgarförslag

Granskning av kommunstyrelsens rutiner för att bereda svar på motioner och medborgarförslag Revisionsrapport Granskning av kommunstyrelsens rutiner för att bereda svar på motioner och medborgarförslag Kalmar kommun 2010-09-28 Stefan Wik Innehållsförteckning 1 Bakgrund och revisionsfråga... 3

Läs mer

Kommunal Författningssamling

Kommunal Författningssamling Kommunal Författningssamling för Falköpings kommun KS 2016/093 003 KFS 2016:12 Reglemente för kommunrevisionen Antagen av kommunfullmäktige den 21 mars 2016 Gäller från och med 1 april 2016 Innehåll Allmänt

Läs mer

REGLEMENTE FÖR REVISORERNA I MÖLNDALS STAD

REGLEMENTE FÖR REVISORERNA I MÖLNDALS STAD REGLEMENTE FÖR REVISORERNA I MÖLNDALS STAD den 18 september 2014 Ersätter reglemente enligt fullmäktiges beslut den 8 november 2006, 216. Utöver det som föreskrivs i kommunallagen, andra lagar, kommungemensamt

Läs mer

Ansvarsutövande: Nämnden för arbetsmarknad, vuxenutbildning och integration Sundsvalls kommun

Ansvarsutövande: Nämnden för arbetsmarknad, vuxenutbildning och integration Sundsvalls kommun www.pwc.se Revisionsrapport Anders Haglund Cert. kommunal revisor Johan Lidström Revisor Ansvarsutövande: Nämnden för arbetsmarknad, vuxenutbildning och integration Sundsvalls kommun Innehållsförteckning

Läs mer

HAGFORS KOMMUNFULLMÄKTIGE ARBETSORDNING

HAGFORS KOMMUNFULLMÄKTIGE ARBETSORDNING HAGFORS KOMMUNFULLMÄKTIGE ARBETSORDNING Antagen av Hagfors kommuns fullmäktige 1999-01-26 4 Senast ändrad av Hagfors kommuns fullmäktige 2014-12-15 105 INLEDNING Hagfors kommun ska aktivt arbeta för att

Läs mer

Reglemente för barn- och utbildningsnämnden Detta reglemente träder i kraft 1 april 2015.

Reglemente för barn- och utbildningsnämnden Detta reglemente träder i kraft 1 april 2015. Reglemente för barn- och utbildningsnämnden Detta reglemente träder i kraft 1 april 2015. Nämndens uppgifter 1 Barn- och utbildningsnämnden fullgör kommunens uppgifter inom det offentliga skolväsendet

Läs mer

Rapport, förslag politisk organisation

Rapport, förslag politisk organisation Rapport, förslag politisk organisation Robertsfors kommun 2019 Översyn politisk organisation Det fattades i början av mandatperioden 2015-2018 beslut om att göra en utvärdering av den politiska organisationen

Läs mer

Föreskrift för medborgarstämmor

Föreskrift för medborgarstämmor Föreskrift för medborgarstämmor Föreskrift Ersätter Arbetsordning för medborgarstämmor Diarienummer: KS 2015/2028 Dokumentansvarig: utvecklingsledare, utveckling, planering och uppföljning Beredande politiskt

Läs mer

Innehåll. Chef för sektor samhällsutveckling och medborgare är ansvarig för denna instruktion

Innehåll. Chef för sektor samhällsutveckling och medborgare är ansvarig för denna instruktion Innehåll BEREDNING MEDBORGARE OCH FOLKHÄLSAS VERKSAMHET... 2 1 Allmänt om beredningarna under kommunstyrelsen... 2 2 Beredningen medborgare och folkhälsas ansvarsområde och uppgifter... 2 BEREDNINGEN MEDBORGARE

Läs mer

Politisk planeringsberedning (PPB)

Politisk planeringsberedning (PPB) Politisk planeringsberedning Tomas Carvonen, planeringsansvarig Tomas.carvonen@ostragoinge.se Tel: 044-775 60 18 Mobil: 0709-53 60 19 Sida 1 av 5 Mötesanteckningar Politisk planeringsberedning (PPB) Plats:

Läs mer

Uppföljande granskning av handläggning/beredning av motioner

Uppföljande granskning av handläggning/beredning av motioner SLUTDOKUMENT 1(2) 2012-12-20 För kännedom; Fullmäktiges presidium Partiernas gruppledare Kommunstyrelsen Miljö- och byggnämnden Barn- och utbildningsnämnden Socialnämnden Fritids- och kulturnämnden Uppföljande

Läs mer

12. Reglemente för den samordnade revisionen i Västerviks kommun ändring Dnr 2018/6-003

12. Reglemente för den samordnade revisionen i Västerviks kommun ändring Dnr 2018/6-003 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 22 (59) 2018-02-26 Kf Ks 27 12. Reglemente för den samordnade revisionen i Västerviks kommun ändring Dnr 2018/6-003 Gällande reglemente för den samordnade revisionen

Läs mer

Granskning av barnkonventionen

Granskning av barnkonventionen Revisionsrapport Granskning av barnkonventionen Eskilstuna kommun Januari 2009 Tobias Bjöörn Marie Lindblad Christina Norrgård Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning och rekommendationer 3 2 Bakgrund

Läs mer

Riktlinjer och principer för medborgardialog

Riktlinjer och principer för medborgardialog riktlinjer Riktlinjer och principer för medborgardialog Fastställd av kommunfullmäktige den 10 juni 2014 67 Tierps kommun 815 80 TIERP i Telefon: 0293-21 80 00 i www.tierp.se 1 Riktlinjer och principer

Läs mer

Granskning av kommunens hantering av policy och styrdokument

Granskning av kommunens hantering av policy och styrdokument Revisionsrapport Granskning av kommunens hantering av policy och styrdokument Härryda kommun 2010-06-14 Hans Gåsste Innehållsförteckning 1 Bakgrund...3 1.1 Uppdrag och syfte...3 1.2 Revisionsfråga...3

Läs mer

Café Tuvan och B-salen, kommunhuset Tierp kl

Café Tuvan och B-salen, kommunhuset Tierp kl Café Tuvan och B-salen, kommunhuset Tierp kl. 14.00-16.00 Lars-Peter Hållstrand (S) ordförande Ulrika Löfgren (S) Håkan Thomsson (MP) Per Bergsten (M) Barbro Jurell (FP) Joakim Larsson (SD) Bengt Jansson

Läs mer

Den kommunala vuxenutbildningen

Den kommunala vuxenutbildningen Revisionsrapport Den kommunala vuxenutbildningen en uppföljning Halmstads kommun 14 september 2009 Bo Thörn Sammanfattning Revisorerna i Halmstads kommun har gett Komrev inom Öhrlings PricewaterhouseCoopers

Läs mer

Granskning av intern kontroll

Granskning av intern kontroll Revisionsrapport* Granskning av intern kontroll Nordmalings kommun Juni 2007 Åsa Adolfsson *connectedthinking Innehållsförteckning Sammanfattning och förslag på utvecklingsåtgärder...1 1 Uppdrag och revisionsfrågor...2

Läs mer

3. Fyllnadsval efter Lars-Ingvar Ljungman som ordförande i Vellinge Stadsnät AB

3. Fyllnadsval efter Lars-Ingvar Ljungman som ordförande i Vellinge Stadsnät AB 2018-12-05 1 (29) Ek, Lena Enhetschef Sammanträdesdatum 2018-12-12 Plats Kommunhuset, Måkläppen Tid 18:00 På kommunfullmäktiges sammanträde kommer priser och stipendier att delas ut. Ärendelista 1. Upprop

Läs mer

Policy för medborgardialog för Ängelholms kommun

Policy för medborgardialog för Ängelholms kommun Policy för medborgardialog för Ängelholms kommun 2017-2019 Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Policy Kommunfullmäktige Dokumentansvarig Diarienummer Senast reviderad Giltig till

Läs mer

Ansvarsutövande: Barn- och utbildningsnämnden Sundsvalls kommun

Ansvarsutövande: Barn- och utbildningsnämnden Sundsvalls kommun www.pwc.se Revisionsrapport Anders Haglund Cert. kommunal revisor Johan Lidström Revisor Ansvarsutövande: Barn- och utbildningsnämnden Sundsvalls kommun Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1. Bakgrund...

Läs mer

Nämndsplan för valnämnden Antagen

Nämndsplan för valnämnden Antagen Nämndsplan för valnämnden Antagen 2011-08-22 1. Inledning Kommunfullmäktige har beslutat om kommunens övergripande styrdokument, verksamhetsplan 2011-2014. I planen finns, förutom den långsiktiga visionen,

Läs mer

Ansvarsutövande: Överförmyndarnämnden

Ansvarsutövande: Överförmyndarnämnden www.pwc.se Revisionsrapport Anders Haglund Cert. kommunal revisor Johan Lidström Revisor Ansvarsutövande: Överförmyndarnämnden Mitt Sundsvalls kommun Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1. Bakgrund...

Läs mer

Ansvarsutövande: Miljönämnden Sundsvalls kommun

Ansvarsutövande: Miljönämnden Sundsvalls kommun www.pwc.se Revisionsrapport Anders Haglund Cert. kommunal revisor Johan Lidström Revisor Ansvarsutövande: Miljönämnden Sundsvalls kommun Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1. Bakgrund... 1 1.2. Revisionsfråga...

Läs mer

Föreskrift för rådet för funktionshinderfrågor

Föreskrift för rådet för funktionshinderfrågor Föreskrift för rådet för funktionshinderfrågor Föreskrift Ersätter reglemente för rådet för funktionshinderfrågor 2014-10-01 KS2014/1492 Diarienummer: KS2015/1444-1 Dokumentansvarig: Sekreterare i rådet

Läs mer

Kommunala pensionärsrådet Christofer Nilsson kommunsekreterare

Kommunala pensionärsrådet Christofer Nilsson kommunsekreterare Kommunala pensionärsrådet 2015-09-11 Christofer Nilsson kommunsekreterare Upplägg: Introduktion Genomgång av den politiska organisationen Ärenden för politiska beslut Lagar som styr oss Kommunallagen Förvaltningslagen

Läs mer

Utöver det som föreskrivs om kommunfullmäktige i lag eller annan författning gäller bestämmelserna i denna arbetsordning.

Utöver det som föreskrivs om kommunfullmäktige i lag eller annan författning gäller bestämmelserna i denna arbetsordning. ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE OCH BEREDNINGAR Fastställd av kommunfullmäktige den 18 april 2006, 54 att gälla från och med den 1 november 2006. Reviderad av kommunfullmäktige den 16 september 2014,

Läs mer

Revisionsrapport Marie Lindblad Certifierad kommunal revisor ErikJansen Revisionskonsult mars 2017 pwc

Revisionsrapport Marie Lindblad Certifierad kommunal revisor ErikJansen Revisionskonsult mars 2017 pwc www.pwc.se Revisionsrapport Marie Lindblad Certifierad kommunal revisor ErikJansen Revisionskonsult mars 2017 pwc Innehåll 1. Inlediting... 2 1.1. Inledande information om organisationsförändring... 2

Läs mer

Reglemente för valnämnden

Reglemente för valnämnden Dnr 2016/269/003, Id 51286 Reglemente för valnämnden Antaget av kommunfullmäktige 2016-06-27, KF 170 2 3 INNEHÅLL VALNÄMNDENS UPPGIFTER 4 Sakområden 4 Processbehörighet 4 Rätt att ingå avtal 4 Rätt att

Läs mer

Justering av protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla

Justering av protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla 2016-05-18 1 (8) Plats och tid Rådrummet, kommunhuset, Tierps köping, kl. 18.00-20.00 Beslutande och övriga närvarande enligt sida 2 Paragrafer 15-18 Utses att justera Justeringens plats och tid Sara Sjödal

Läs mer

(Se vidare i Bilaga 1 Bakgrunds-PM Demokrati och inflytande).

(Se vidare i Bilaga 1 Bakgrunds-PM Demokrati och inflytande). Vi lever i ett demokratiskt samhälle. Sverige har ett av världens högsta valdeltaganden och en stor del av befolkningen har ett starkt förtroende för landets demokratiska institutioner. I olika undersökningar

Läs mer

Förslag till revideringsprocess av Lunds program för ekologiskt hållbar utveckling LundaEko Dnr KS 2011/0824

Förslag till revideringsprocess av Lunds program för ekologiskt hållbar utveckling LundaEko Dnr KS 2011/0824 Kommunkontoret Projektplan 1 (8) Avdelningen för miljöstrategi, folkhälsa och säkerhet Anna-Karin Poussart 046-359 42 37 anna-karin.poussart@lund.se Kommunstyrelsens miljö- och häsloutskott Förslag till

Läs mer

Heby kommuns författningssamling

Heby kommuns författningssamling Heby kommuns författningssamling KOMMUNFULLMÄKTIGE ISSN 2000-043X HebyFS 2010:13 Infördes i författningssamlingen den 16 november 2010 Reglemente för beredningen för miljö- och samhällsbyggnadsfrågor;

Läs mer

Barnkonventionen i kommunens beslutsfattande

Barnkonventionen i kommunens beslutsfattande Revisionsrapport Barnkonventionen i kommunens beslutsfattande Katrineholms kommun september 2009 Marie Lindblad Christina Norrgård Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning och rekommendationer...1

Läs mer

Reglemente för revisorerna i Vimmerby kommun

Reglemente för revisorerna i Vimmerby kommun Reglemente för revisorerna i Vimmerby kommun Antagen av kommunfullmäktige 2011-04-26 86 Gäller från och med år 2011 Vimmerby kommun Kommunens revisorer Reglemente för revisorerna i Vimmerby kommun Gäller

Läs mer

REGLEMENTE FÖR BARN- & UTBILDNINGSNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR BARN- & UTBILDNINGSNÄMNDEN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Ängelholms Kommun KFS Antagen: Kommunfullmäktige 20 september 1999 80 Gäller fr o m: 1 oktober 1999 Reviderad KF 2007-10-29 179, KF 2009-02-23, 34. 211 A REGLEMENTE FÖR BARN-

Läs mer

Yrkanden. Jaana Tilles (S) yrkar att arbetsutskottet fiireslår att kommunstyrelsen föreslår att fullmäktige bifaller

Yrkanden. Jaana Tilles (S) yrkar att arbetsutskottet fiireslår att kommunstyrelsen föreslår att fullmäktige bifaller Kommunstyrelsen föreslår att fullmäktige - avslår att-satsen gällande att införa rätt att lägga medborgarförslag - bifaller att-satsen gällande att införa en allmänhetens frågestund vid fullmäktiges sammanträden.

Läs mer

Introduktion ny mandatperiod

Introduktion ny mandatperiod Introduktion ny mandatperiod Politisk organisation Förvaltningens organisation och arbetssätt 9 januari 2019 Peter Lönn Kommundirektör sedan januari 2017 HÄRRYDA KOMMUN 1 Härryda i korthet 37 750 invånare

Läs mer

Reglemente för Barn- och Bildningsnämnden

Reglemente för Barn- och Bildningsnämnden REGLEMENTE 1(6) Reglemente för Antaget av kommunfullmäktige 2006-12-11 91 Dnr 2006.196 003 Gäller fr. o m 2007-01-01 Reviderad av kommunfullmäktige 2008-01-28 Nämndens uppgifter 1 Nämnden ansvarar för

Läs mer

UPPFÖLJNING AV BIFALLNA MOTIONER

UPPFÖLJNING AV BIFALLNA MOTIONER För kännedom Landstingsstyrelsen Landstingsdirektörens staber Landstingsdirektör Jan Grönlund Verksamhets- och ledningsservice Förvaltningschef Helena Söderquist UPPFÖLJNING AV BIFALLNA MOTIONER SAMMANFATTNING

Läs mer

Reglemente för Tillväxt- och utvecklingsnämnden

Reglemente för Tillväxt- och utvecklingsnämnden Antaget av kommunfullmäktige 2018-06-14, 129 Reglemente för Tillväxt- och utvecklingsnämnden Utöver vad som föreskrivs i kommunallagen och i förekommande fall annan lagstiftning gäller bestämmelserna i

Läs mer

Ansvarsutövande: Kommunstyrelsen Sundsvalls kommun

Ansvarsutövande: Kommunstyrelsen Sundsvalls kommun www.pwc.se Revisionsrapport Anders Haglund Cert. kommunal revisor Johan Lidström Revisor Ansvarsutövande: Kommunstyrelsen Sundsvalls kommun Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1. Bakgrund... 1 1.2.

Läs mer

REGLEMENTE för Barn-och utbildningsnämnden i Habo kommun

REGLEMENTE för Barn-och utbildningsnämnden i Habo kommun REGLEMENTE för Barn-och utbildningsnämnden i Habo kommun Beslutat av kommunfullmäktige i Habo den 23 april 2015 38 Gäller från och med 1 maj 2015 Barn-och utbildningsnämndens verksamhetsområde Allmänt

Läs mer

Socialnämnden utövar också ledningen av den kommunala hälso- och sjukvården samt svarar för sådan hälso- och sjukvård som erbjuds i särskilt boende

Socialnämnden utövar också ledningen av den kommunala hälso- och sjukvården samt svarar för sådan hälso- och sjukvård som erbjuds i särskilt boende F 1 REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN Antaget av kommunfullmäktige 1991-12-09, 276 Reviderat 1993-05-10, 128 Reviderat 1995-02-27, 44 Reviderat 1997-06-16, 158 Reviderat 1998-12-07, 265 Reviderat 1999-02-15,

Läs mer

Nämndens verksamhetsplan 2014. FOKUS-nämnden

Nämndens verksamhetsplan 2014. FOKUS-nämnden Nämndens verksamhetsplan 2014 FOKUS-nämnden Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Verksamhetsområde... 3 3 Kommunfullmäktiges utvecklingsområden... 3 4 HÅLLBAR UTVECKLING... 3 5 ATTRAKTIV KOMMUN... 4

Läs mer

Reglemente Fritids- och kulturnämnden

Reglemente Fritids- och kulturnämnden Reglemente Fritids- och kulturnämnden Dokumentnamn Dokumenttyp Upprättad Beslutsinstans Reglemente fritids- och Reglemente Kf 2017-06-19, 108 Kommunfullmäktige kulturnämnden REGLEMENTE FÖR FRITIDS- OCH

Läs mer

Lära för livet. Skolplan Förskola, Förskoleklass, Skolbarnomsorg, Grundskola, Gymnasieskola, Särskola och Vuxenutbildning

Lära för livet. Skolplan Förskola, Förskoleklass, Skolbarnomsorg, Grundskola, Gymnasieskola, Särskola och Vuxenutbildning Lära för livet Skolplan 2008-2011 Förskola, Förskoleklass, Skolbarnomsorg, Grundskola, Gymnasieskola, Särskola och Vuxenutbildning Utbildningsförvaltningen Kommunen har ansvar för att utbildningen genomförs

Läs mer

Sammanträdesprotokoll. Ärendelista. Kommunstyrelsens plan- och utvecklingsutskott Sid nr

Sammanträdesprotokoll. Ärendelista. Kommunstyrelsens plan- och utvecklingsutskott Sid nr Kommunstyrelsens plan- och utvecklingsutskott 2011-04-05 Ärendelista Sid nr Justering...2 29 Antagande av förslag till fördjupad översiktsplan för Birstaområdet...3 30 Överenskommelse om samarbete mellan

Läs mer

REGLEMENTE FÖR UTBILDNINGSNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR UTBILDNINGSNÄMNDEN REGLEMENTE FÖR UTBILDNINGSNÄMNDEN Utöver det som stadgas i kommunallagen om kommunal nämnd och dess verksamhet gäller bestämmelserna i detta reglemente samt de bestämmelser i övrigt som kommunstyrelsen

Läs mer

Lars Svensk (KD), ordförande Tomas Delgado Pinto (S), vice ordförande Catrin Björk (MP) Bengt-Olov Eriksson (S)

Lars Svensk (KD), ordförande Tomas Delgado Pinto (S), vice ordförande Catrin Björk (MP) Bengt-Olov Eriksson (S) Tid och plats Paragrafer Bevis om anslag Protokollets förvaringsplats Utses att justera ande Ledamöter 13 juni 2019, kl. 09:00-11:30 i Kommunhuset, Rådrummet, Tierp 15-19 Anslaget sätts upp: 2019-06-27

Läs mer

Diarienummer KS2016/55. Datum » POLICY. Sandvikens Kommuns. Strategi för Medborgardialog

Diarienummer KS2016/55. Datum » POLICY. Sandvikens Kommuns. Strategi för Medborgardialog KS2016/55» POLICY Sandvikens Kommuns Strategi för Medborgardialog Styrdokumentets data Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum och paragraf: 2017-06-12 113 : Giltighetstid: Dokumentansvarig: För revidering

Läs mer

PAJALA KOMMUN Kommunfullmäktige Reglemente Rev Rev , 3 Rev , 11

PAJALA KOMMUN Kommunfullmäktige Reglemente Rev Rev , 3 Rev , 11 1 (6) PAJALA KOMMUN Kommunfullmäktige Reglemente. 2004-02-23 7 Rev 2007-04-23 18 Rev 2011-02-14, 3 Rev 2015-03-16, 11 Reglemente för Kultur- och utbildningsnämnden. 1 Nämnden fullgör kommunens uppgifter

Läs mer

Reglemente för revisorerna i Tingsryds kommun

Reglemente för revisorerna i Tingsryds kommun Dokumenttyp Reglemente Version 2 Dokumentansvarig Kanslichef Senast reviderad 2015-01-26 Fastställd KF 2008-02-28 Diarienummer 2015/31 003 Reglemente för revisorerna i Tingsryds kommun Antaget av kommunfullmäktige

Läs mer