Samverkan i sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen. Länsgemensam handlingsplan

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Samverkan i sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen. Länsgemensam handlingsplan"

Transkript

1 Handlingsplan Diarienr: Ej tillämpligt 1(14) Dokument ID: Fastställandedatum: Giltigt t.o.m.: Upprättare: Annchristin I Johansson Fastställare: Kjell Norman Samverkan i sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen. Länsgemensam handlingsplan Innehåll 1 Syfte och omfattning Allmänt Ansvar och roller Beskrivning Rehabiliteringskoordinatorer Pilotprojekt TRISAM, Tidig samverkan i rehabilitering Försäkringsmedicinsk kommitté Avstämningsmöten Samordningsförbund Övrig samverkan Referenser Plan för kommunikation och implementering Dokumentinformation Syfte och omfattning Syftet med handlingsplanen är att beskriva olika samverkansaktiviteter inom hälso- och sjukvården för att stimulera tidig samverkan kring individen i sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen. 2 Allmänt För att stimulera landstingen till att ge sjukskrivningsfrågorna högre prioritet i hälso- och sjukvården och för att utveckla sjukskrivningsprocessen införde staten efter samråd med Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) den så kallade Sjukskrivningsmiljarden. I överenskommelsen mellan staten och SKL om en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess för 2013 infördes ett villkor om tidig samverkan i sjukskrivningsprocessen. Villkoret finns även med i Överenskommelse om kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess Hälso- och sjukvården är en aktör som tidigt får kännedom om patientens behov och som kan skapa möjligheter att vid behov tidigt samverka kring individer i sjukskrivningsprocessen med andra aktuella aktörer t.ex. Försäkringskassan, arbetsgivare, arbetsförmedling och kommun.

2 Handlingsplan 2(14) 3 Ansvar och roller Landstingsdirektör Ansvarar för att handlingsplan upprättas, beslutas, genomförs, följs upp och revideras vid behov. Landstingsdirektören ansvarar för att ekonomiska och övriga resurser tillförs för att nå uppsatta mål Chefer på alla nivåer Ansvarar för att kommunicera innehåll i planen och skapa förutsättningar för medarbetarna att verka för handlingsplanens mål i det dagliga arbetet Medarbetare Ska känna till och ges möjlighet att arbeta utifrån handlingsplanen. 4 Beskrivning Olika typer av samverkan pågår inom de flesta verksamheter, både internt och med externa aktörer. För att få bästa effekt av samverkan krävs tydliga strukturer, att syfte och mål är fastställda och kontinuitet i arbetet och i deltagandet. Samverkan inom sjukskrivningsprocessen är en viktig del av kvalitetsarbetet och ett antal satsningar är gjorda inom landstinget för att organisera och vidareutveckla arbetet. Tydliga strukturer är grunden för en väl fungerande samverkan. 4.1 Rehabiliteringskoordinatorer I Landstinget Gävleborg bedrivs sedan 2007 ett utvecklingsarbete för att höja kvaliteten i arbetet med sjukskrivning som en del i vård och behandling i gränssnittet vård/patient projektet Bra Sjukskrivning. Det finns ett fortsatt behov att arbeta för att sjuktalet hålls nere och av ytterligare höja kvaliteten i sjukskrivningsprocessens olika delar ex.vis bedömning, rehabilitering, informationsöverföring och utfärdande av sjukintyg mm. Landstinget Gävleborg har därför förstärkt detta arbete genom att verka för att rehabiliteringskoordinatorer tillsatts såväl i primärvård som på de sjukskrivningstunga klinikerna. Detta har skett inom arbetet i projektet Bra Sjukskrivning. En uppdragsbeskrivning blev beslutad Hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp (HSL) i december För är 2-årigt avtal om rehabiliteringskoordinatorsfunktion upprättade och undertecknade av Verksamhetschefer inom berörda verksamheter inom primärvård och specialistvården Rehabiliteringskoordinatorns funktion Rehabiliteringskoordinatorns roll är att vara spindeln i nätet i sjukskrivningsarbetet på hälsocentralen/kliniken, inte minst viktigt inom särskilt sjukskrivningsbelastade verksamheter. Rehabiliteringskoordinatorn ska

3 Handlingsplan 3(14) samarbeta med och vara ett stöd till såväl läkare som patienter, vårdenhetschefen och rehabiliterande yrkeskategorier på hälsocentralen/kliniken i sjukskrivningsarbetet. Rehabiliteringeskoordinatorn ska vara patientens kontakt på hälsocentralen/kliniken när det gäller frågor om sjukskrivning samt vara en kontaktperson på hälsocentralen/kliniken för Försäkringskassan, Arbetsförmedling, Kommun, Arbetsgivare och Företagshälsovård. Rehabkoordinatorn ska kopplas in för patienter där risk för lång sjukskrivning föreligger. Rehabiliteringskoordinatorn kan bedriva visst utredningsarbete samt sköter bevakning av statistik och är delaktig i uppföljning/utveckling av stödsystem så att landstingets övergripande sjukskrivningsrutin kan följas. Rehabiliteringskoordinatorns huvudfokus är arbete med sjukskrivningsärenden, men är också en bärare av kunskapen om det landstingsövergripande arbetet med utveckling av sjukskrivningsprocessen Arbetsuppgifter för rehabiliteringskoordinatorn: ska koordinera det interna arbetet inom sjukskrivningsprocessen på hälsocentral/klinik i samverkan med verksamhetschefer samt berörda medarbetare. ska vara enhetens kontaktperson till andra myndigheter/organisationer i ärenden omkring sjukskrivna eller patienter som riskerar sjukskrivning ska vara kontaktperson till processledningen inom Försäkringsmedicin samt då det behövs lämnas uppgifter som behövs för uppföljning av det pågående arbetet ska medverka i framtagandet av könsuppdelad sjukskrivningsstatistik via Försäkringskassans statistik. ska vid behov delta i upprättandet stödsystem, checklistor och dylikt för enhetens arbete med sjukskrivning och förebyggande av sjukskrivning ska vid behov delta i bedömning och uppföljning vid sjukskrivning Rehabiliteringskoordinatorns ställning i organisationen Rehabiliteringskoordinatorn är direkt underställd verksamhetschef i den verksamhet hon/han arbetar Nätverksarbete Rehabiliteringskoordinatorerna ingår i ett nätverk, som stödjer varandra och utbyter erfarenheter. Samordningen av nätverket stöds praktiskt och innehållsmässigt av Annchristin Johansson, samordnare för Försäkringsmedicin/jämställdhet, Lednings- och verksamhetsstöd, Landstinget Gävleborg Resultat Rehabliteringskoordinatorerna skall samverka med sjukskrivande läkare samt underlätta sjukskrivningsprocessen.

4 Handlingsplan 4(14) Rapportering Rehabiliteringskoordinatorn arbetar nära vårdenhetschefen på respektive vårdenhet och rapporterar i första hand till denna. Rapportering sker vidare till verksamhetschefer och divisionsledning/verksamhetsledning Dokumentation: Rehabiliteringskoordinatorn ska dokumentera sitt patientnära arbete i Journal III, PMO eller Melior. Reabiliteringskoordinatorn ska dokumentera under [Rehabiliteringskoordinator] i läkarjournalen. Skälet till det är att läkaren ska ha rehabiliteringskoordinatorns information lättillgänglig i sitt möte med patienten Ekonomiska resurser Respektive verksamhetschef har att disponera över avdelad budget för rehabiliteringskoordinatorer. Finansiering av rehabiliteringskoordinatorer görs för närvarande via statlig ersättning upp till viss fastställd kostnadsnivå. Finansieringen avser lön, resor och utbildningar som behövs för rehabiliteringskoordinatorsuppdraget. Grundläggande kontorsutrustning, arbetshjälpmedel, läsglasögon mm avses ej Nulägesbeskrivning Landstinget Gävleborg valde att som ett led i arbetet med sjukskrivningsprocessen införa Rehabiliteringskoordinatorer inom Primärvårdens verksamheter samt inom två verksamheter av specialistvården. Rehab-koordinatorer, finns anställda både inom de landstingsdrivna och vissa privata hälsocentraler samt länets ortoped- och vuxenpsykiatriska kliniker. Efter 2013 har stora förändringar skett i både inom gruppen med rehabkoordinatorer och runt funktionens upplägg/omfattning inom Primärvården. Av de ursprungligt 11 anställda rehabkoordinatorerna fanns enbart tre personer kvar efter årsskiftet. Orsakerna till detta var flera. Osäkerheten med 1-årsavtal och stora besparingskrav inom Primärvården gjorde att många HC-områden bedömde att de inte skulle ha möjlighet till egen finansiering av funktionen om statsbidraget skulle avslutas. Det initiala upplägget med stora ansvarsområden som kunde omfatta upp till sju hälsocentralsområden med stor geografisk spridning upplevdes inte heller som optimal. Vid starten av 2014 gjordes omtag, nya områdesindelningar gjordes inom Primärvården och i uppdraget som Rehabkoordinator las differentierad tjänsteomfattning utifrån hälsocentralens storlek. Detta innebar delade uppdrag mellan Rehabkoordinators-funktionen och grundprofessionen som t ex. sjukgymnast, arbetsterapeut, sjuksköterska. 2-åriga avtal upprättades.

5 Handlingsplan 5(14) Rehabkoordinatorsläget Oktober 2014 Verksamhetsområde Hälsocentraler Omfattning VO Ljusdal Ljusdal/Ramsjö HC 55 % Järvsö HC 22 % Färila/Los HC 23 % VO Hudiksvall Hudiksvall/Bergsjö/Iggesund/ 100 % Delsbo HC VO S Hälsingland Söderhamn/Linden HC 40 % Bollnäs/Ovanåker HC Vakant VO Gävle Södra 80 % Norra 80 % VO Västra Gästrikland Sandviken Norra, Sandviken 100 % Södra/Hofors/Ockelbo HC Manpower Hälsopartner Sandviken Vakant Aleris Bollnäs/Voxnadalen HC 70 % Capio Gävle Vakant Medicin-Psykiatri Vuxenpsyk Hälsingland 75 % Vuxenpsyk Gästrikland 75 % Division Operation Ortopeden Gävle 50 % Ortopeden Hudiksvall 50 % Uppdragsmål Mål 1: Samtliga Hälsocentraler i länet ska tillgång till Rehabkoordinator I dagsläget (oktober 2014) har åtta landstingsdrivna hälsocentralsområden tillgång till Rehabkoordinatorsfunktion samt en privat driven hälsocentral, utöver specialistvårdsklinikerna Vuxenpsykiatri och Ortopeden. Diskussioner förs med Divisionscheferna och HSL. Ansvarig: Berit Fredricsson, chef Hälsovalet Mål 2: Möjlighet statistikföra Rehabkoordinatorsbesök i PMO under 2015 Utvecklande och tydliggörande av Rehabkoordinators-funktionen kommer att göras under året för att säkerställa att funktionen både har en intern och en extern roll i samverkan, men också ett tydliggörande av funktionens roll internt inom hälso- och sjukvården. Stora statistikbrister finns för rehabkoordinatorer, bl a kan inte besök registreras som genomförts av rehabkoordinatorer som inte har grundprofessionen arbetsterapeut eller sjuksköterska. Beställning läggs till systemansvariga för journal och registreringssystemen för åtgärder som tar bort detta registreringsproblem. Ansvarig: Annchristin Johansson, samordnare

6 Handlingsplan 6(14) Mål 3: Tydliggöra gränsdragningar och innehåll i Reko-arbetet enligt följande modell: En uppdragsbeskrivning av Rehabkoordinators-funktionen finns framtagen och beslutad av HSL sedan En reviderad version användes i avtalsskrivandet med verksamheterna inför Det finns inte någon helt entydlig bild av hur patienter väljs ut för kontakt/åtgärd och vilka vägar in till kontakt som används. För att tydliggöra detta kommer en arbetsgrupp att granska Rehabkoordinatorsarbetet. Ansvarig: Annchristin Johansson, Rehabkoordinatorerna Mål 4: Målet är att alla rehabkoordinatorer ska befinna sig på nivå 7-8 på ReKord-stegen under I den nationella utvärderingen av koordinatorfunktionen (ReKoord-projektet, Umeå ) finns framtagen en stege med Rehabkoordinatorns arbetsuppgifter, steg 1 8. Bedömningen är att länets Rehab-koordinatorer i dagsläget (oktober 2014) ligger på åtminstone nivå 6, flera ligger redan på nivåerna 7-8. Ansvariga: Chefer för rehabkoordinatorerna

7 Handlingsplan 7(14) Aktiviteter Klart senast Ansvarig Möjlighet att statistikföra Rehabkoordinatorsbesök i PMO Informationsträff för rådgivningssjuksköterskor Gemensamma träffar för länets Rehabkoordinatorer Träff med ledningen inom Division Primärvård för att utvärdera och diskutera Rehabkoordinatorsfunktionen i framtiden Berit Fredricsson Berit Fredricsson Annchristin Johansson, Reko-representanter 2015 Berit Fredricsson IT- Systemadministratör Annchristin Johansson, Rehabkoordinatorerna Terminsvis Annchristin Johansson 2015 Berit Fredricsson Samverkansmöten med olika myndigheter utifrån lokala förutsättningar. Deltagande i Försäkringsmedicinska utbildningarna steg-1 och steg 2- utbildningar för AT/ST-läkare samt Rehabkoordinatorer. Kompetenssatsningar inom försäkringsmedicin och jämställdhet/genus i vården. kontinuerligt Genomförs kontinuerligt Utifrån utbud och behov Uppdragsbeskrivning för rehabiliteringskoordinator i Landstinget Gävleborg. Reviderad. Genomförd. 2-åriga avtal för Rehabkoordinatorsfunktion påskrivna av Verksamhetschefer Arbetsgrupp för tydliggörande av Rekouppdraget Rehabkoordinatorerna HR-avdelningen Annchristin Johansson 4.2 Pilotprojekt TRISAM, Tidig samverkan i rehabilitering Bakgrund En jämlik hälso- och sjukvård innebär att vården tillhandahålls och fördelas på lika villkor för alla. Målet enligt hälso- och sjukvårdslagen är en god hälsa och vård på lika villkor för hela befolkningen. Hälsoproblem och sjukdom drabbar i högre utsträckning människor som är socioekonomiskt utsatta. Att göra hälsan mer jämlik är en viktig strävan i vårdens och samhällets arbete.

8 Handlingsplan 8(14) Långvarig smärta och psykosociala orsaker är de vanligaste skälen till långa sjukskrivningar och utgör hälften av alla sjukfall. Dessutom ser vi en kraftig ökning av den psykiska ohälsan. Erfarenheterna visar att ett multidisciplinärt arbetssätt bidrar till återgång i arbete. Adekvata och snabba åtgärder minskar konsumtionen av sjukvård och förkortar sjukskrivningar. Tidig rehabilitering i samverkan är en modell för rehabilitering i samverkan mellan Landstinget, Försäkringskassan, Socialtjänsten och Arbetsförmedlingen. Målgruppen är individer i arbetsför ålder som har eller riskerar en medicinsk nedsättning av arbetsförmågan samt är i behov av samordnade insatser. Framför allt riktar vi oss till personer med psykisk ohälsa. TRIS är ett arbetssätt som utvecklats i Sörmland sedan Syfte Syftet är att åstadkomma ett effektivt stöd till individen där rehabiliteringsbehovet blir utrett och aktiviteterna samordnade så att individen får rätt insatser, rätt ersättning, från rätt instans, vid rätt tidpunkt Målgrupp Målgruppen är individer i arbetsför ålder, listade på Södertull Din Hälsocentral, Gävle som har eller riskerar medicinsk nedsättning av arbetsförmågan samt är i behov av samordnade insatser. Individer med psykisk ohälsa kommer att stå i fokus för insatserna Aktivitet Den planerade aktiviteten är att pröva TRISAM som arbetsmodell på Södertull Din Hälsocentral, Gävle. Ansvarig rehabiliteringskoordinator är Viktoria Andersson som kommer att leda det praktiska arbetet i teamet. En projektledare har anställts av Försäkringskassan. Så långt det är möjligt kommer Sörmlands arbetsmodell att följas. Alla myndigheter (såväl vården, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen som Socialtjänsten) kan fånga upp och föreslå en individ (med dennes medgivande) till TRISAM-teamet. Teamet kommer att bestå av namngivna personer från respektive myndighet som träffas på hälsocentralen ungefär en eftermiddag varannan vecka Mål Verksamhetsmål (utvecklingen av TRISAM ska bidra till): Aktörerna ska genom tidiga och effektiva möten med individen stötta och underlätta återgång till arbete/annan försörjning och på så sätt minska sjukskrivningstiderna för personer med komplex problematik.

9 Handlingsplan 9(14) Resultatmål: Att Hälsocentralen Södertull har ett fungerande team Att teamet har en skriftlig rutin om rehabilitering i samverkan Att aktörernas roller är tydligt beskrivna Att arbetssättet är känt och accepterat inom enheten Att teamet har egna formulerade mål utifrån lokala förutsättningar Tidplan Aktiviteten planeras komma igång augusti Aktivitet Klart senast Ansvarig Pilotprojekt TRI-Sam, Tidig rehabilitering i Samverkan, ett arbetssätt för samlade insatser för att motverka långtidssjukskrivning. Samverkan mellan landstinget, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och kommunen Lena Rosendahl, FK Viktoria Andersson, Rehabkoordinator 4.3 Försäkringsmedicinsk kommitté Genom åren har olika former av samverkan bedrivits mellan Försäkringskassan i Gävleborgs län och Landstinget Gävleborg med syfte att minska ohälsotal och sjukskrivningar. Sedan överenskommelsen mellan Staten och SKL infördes 2006 om Sjukskrivningsmiljarden har principöverenskommelser träffats årligen mellan Försäkringskassan och Landstinget Gävleborg om samverkan i utvecklingsarbetet för att uppnå de mål som överenskommelsen kräver. Försäkringsmedicinska kommittén (FörKom) består av chefer och samverkansansvariga från Försäkringskassan, samt representanter från Landstinget: biträdande landstingsdirektör, rehabiliteringsläkare, rehabiliteringskoordinator samt projektägare och samordnare för jämställd sjukskrivning. Kommittén utarbetar årliga verksamhetsplaner som bl.a. omfattar aktiviteter kring statistikuppföljningar, ansvar vid utbildningssatsningar, förtydligande av samverkansvägar mm. Aktiviteter Överenskommelse mellan Försäkringskassan och Landstinget Gävleborg om samverkan. Årlig förnyelse. Verksamhetsplan för Försäkringsmedicinska kommittén. Kontinuerlig uppföljning. Klart Ansvarig senast 2015 FörKoms ordförande 2015 FörKoms ordförande

10 Handlingsplan 10(14) Aktivitet Genomgång/gränsdragning av uppdrag för Försäkringsmedicinska kommittén och planerat Samordningsförbund Klart Ansvarig senast 2015 Berit Fredricsson Uppföljning och analys av sjukfrånvaron i länet med HSL-FK och projektet terminsvis Eva Alner-Liljedahl, chef FK Berit Fredricsson 4.4 Avstämningsmöten Avstämningsmöten finns beskrivna på Försäkringskassans hemsida/sjukvården/rehabilitering/avstämningsmöten. Under rubriken arvode står det följande: Om du som är läkare deltar i ett avstämningsmöte, kan du eller vanligen arbetsgivaren/sjukvården få ersättning från Försäkringskassan för detta. Arvode är högst 750 kronor för den första timmen och därefter högst 375 kronor varje påbörjad halvtimme som läkaren deltar i mötet. Eventuell tid för förberedelse- eller efterarbete ersätts inte. För att uppfylla villkoren i överenskommelsen om sjukskrivningsmiljarden 2006 betonades angelägenheten av att på alla möjliga sätt underlätta att genomföra dessa möten. Landstinget tog då över kostnadsansvaret för arvodet mot att Försäkringskassan skulle satsa på handläggare på vårdenheter istället. Detta finns med i överenskommelsen fr.o.m där ersättningen också höjdes från 750 kr. till kr. I gengäld förband sig FK att under 2007 avdela resurser avseende handläggare på hälsocentralerna motsvarande minst samma nivå som År Antal År Antal personer 365 kv. 134 män */(tom okt) personer 279 kv. 108 män Aktivitet Klart senast Ansvarig Avstämningsmöten mellan t.ex. Landstinget, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, kommunen och arbetsgivare. Kontinuerligt FK Rehabkoordinatorerna

11 Handlingsplan 11(14) Aktivitet Klart senast Ansvarig Följa utvecklingen av Avstämningsmöten 2014 Berit Fredriksson, FK Analysera mönster runt Avstämningsmöten på Ljusdals/Ramsjö Din Hälsocentral 2015 Anders Thorstensson 4.5 Samordningsförbund Under 2013 pågick ett arbete med att undersöka förutsättningarna för bildande av ett samordningsförbund för rehabiliteringsfrågor tillsammans med Landstinget, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och länets kommuner. Delmål i utredningen var: Att förtydliga och fastställa vilka målgrupper samordningsförbundets verksamhet skall avse Utarbeta förslag på vilka insatser som kan bli aktuella Utarbeta förslag till förbundsordning med organisation och förslag på tidplan med mål och delmål Lägga förslag på finansiering på kort och lång sikt Överväga samband/gränssnitt mellan andra aktiviteter inom landstinget, kommunerna, försäkringskassan och arbetsförmedlingen Hålla i dialog och förankring med aktuella intressenter (Region Gävleborg, länets kommuner, LFC Bollnäs, LFC Gävle, Arbetsförmedlingarna i Bollnäs, Gävle och Hudiksvall). I februari 2014 fattade landstinget ett beslut (beslut av Landstingsdirektören ) att ställa sig positiv till ett bildande av ett samordningsförbund och att en arbetsgrupp bildas tillsammans med samtliga berörda aktörer som får i uppdrag att ta fram förslag på fokusområden för ett samordningsförbund i länet. I augusti 2014 anställdes en projektledare med uppdrag att ta fram ett förslag på förbundsordning för ett samordningsförbund i Gävleborgs län. Tillsammans med särskilt utsedd arbetsgrupp med representanter för samtliga parter Landstinget Gävleborg, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och länets kommuner har ett förslag till förbundsordning tagits fram i början av oktober Prognosen är att samtliga parter godkänner förslaget och att ett samordningsförbund är formellt bildat i länet den 15 december. Med förslag till förbundsordning följer också ett förslag till finansiering och fördelning av kostnader mellan parterna under Projektledarens uppdrag förlängs till och med för att fortsätta processen mot etableringen av samordningsförbundet. Aktuella frågor att lösa är bland annat lokal för förbundet med säte i Gävle, fastställande av styrelse samt rekrytering av förbundschef. Den särskilt utsedda arbetsgruppen fortsätter att utgöra en viktig referensgrupp i den fortsatta processen.

12 Handlingsplan 12(14) Kartläggning av samverkan En enklare kartläggning av befintlig samverkan inom länet, både från kommunerna och från landstingets Rehabkoordinatorer, har gjorts. Syftet var att få en överblick av aktuellt (september 2014) samverkansläge i länet inför starten av ett samordningsförbund. Resultatet visar att det finns många olika konstellationer av samverkan. Benämningen på grupper varierar, även de som tycks ha samma syfte och målgrupp. Det har därför varit svårt att genom denna kartläggning få en klar överblick av samverkansläget mer än att det finns många olika samverkansgrupper pågående mellan två, tre eller fyra parter i hela länet. Aktivitet Kart senast Ansvarig Utredning om förutsättningarna för bildande av ett samordningsförbund för 2013 Magnus Keller rehabiliteringsfrågor. Genomfört. Workshops/arbetsgrupp med 2014 Tinna Cars Björling representanter från länets kommuner, Försäkringskassan och landstinget. Kartlägga befintlig samverkan inom länet 2014 Tinna Cars Björling Utarbeta förslag på förbundsordning 2014 Tinna Cars Björling Lägga förslag på finansiering 2014 Tinna Cars Björling Stötta starten av samordningsförbund 2015 Tinna Cars Björling 4.6 Övrig samverkan Samverkansgrupper finns inom länets olika delar, både två, tre och fyra partsgrupper. Rehabkoordinatorerna ingår som en viktig del i många av dessa samverkansgrupper tillsammans med t.ex. Försäkringskassan, Socialtjänsten, Arbetsförmedlingen och ibland med arbetsgivarrepresentation. Aktivitet Klart senast Ansvarig Samverkansmöte med Socialtjänstens försörjningsstöd i Bollnäs med syfte samverka runt patienter som är sjukskrivna men som inte har kontakt med Försäkringskassan. Resultat: Avslutat. Samverkansmötena har upphört pga hög arbetsbelastning hos kommunens socialtjänst 2014 Helene Breed, Rehabkoordinator

13 Handlingsplan 13(14) Aktivitet Klart senast Ansvarig Styrgruppsmedverkan i Ljusdals kommun Deltagande i styrgrupp med Vuxenpsykiatrin, kommunens arbetsledare i ungdomsprojekt, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, skolan, socialtjänstens försörjningsstöd samt primärvården. Syftet med arbetet är att arbeta fram åtgärder för unga vuxna med psykisk ohälsa. Resultat: Pågående samarbete med fokus på unga som står längst bort från arbetsmarknaden. Kontinuerlig och tät samverkan. Representant i Försäkringskassans KURgrupp med fokus på rehabilitering för personer med psykisk problematik/funktionsnedsättning. Samverkansmodell mellan Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, kommunen och Vuxenpsykiatrin. SNOD Samverkan mellan processledare i sjukskrivningsprocessen i de norra länen 2014 Fortsätter Kontinuerligt kontinuerligt Helene Breed Berit Fredricsson SNOD:darna Landstinget Gävleborg har som ett led i arbetet med tidig upptäckt av depression och suicidrisk initierat olika former av suicidförebyggande åtgärder i länet. Att arbeta suicidförebyggande kräver en mängd olika insatser hos många olika aktörer. Landstinget har tagit flera olika initiativ till samverkan inom området. På uppdrag av Landstingsdirektören är en åtgärdsplan lagd med bl.a. utbildningsprogram för läkare och nyckelpersoner samt speciella satsningar på nyckelgrupper och samverkanspartners. Genomfört. Aktivitet Klart senast Ansvarig Samverkansmöten med samarbetspartners: Socialtjänst, Försäkringskassa, Arbetsförmedling. Genomfört. Hösten 2013 Avslutat. Ywette Persson, BUP

14 5 Referenser Handlingsplan 14(14) Dokumentnamn Uppdragsdirektiv Handlingsplan för jämställd sjukskrivning 2012 Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och landsting om en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess för Plats Plan för kommunikation och implementering Efter granskning och fastställande finns planen tillgänglig för alla medarbetare i Landstingets integrerade ledningssystem Platina och kommuniceras via Rehabkoordinatorsfunktionen. Handlingsplanen redovisas till Försäkringskassan, villkor 3, i överenskommelse mellan Staten och Sveriges kommuner och Landsting om en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess Dokumentinformation Annchristin Johansson, samordnare Jämställdhet/Försäkringsmedicin Berit Fredricsson, chef Hälsoval

Samverkan och koordinering i sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen. Handlingsplan hälso- och sjukvård, Region Gävleborg

Samverkan och koordinering i sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen. Handlingsplan hälso- och sjukvård, Region Gävleborg Handlingsplan Diarienr: Ej tillämpligt 1(11) Dokument ID: 09-74626 Fastställandedatum: 2017-06-15 Giltigt t.o.m.: 2019-06-15 Upprättare: Annchristin I Johansson Fastställare: Tommy Stokka Samverkan och

Läs mer

Psykisk ohälsa - lindriga och medelsvåra besvär. Länsgemensam handlingsplan

Psykisk ohälsa - lindriga och medelsvåra besvär. Länsgemensam handlingsplan Handlingsplan Diarienr: Ej tillämpligt 1(8) Dokument ID: 09-122303 Fastställandedatum: 2015-01-08 Giltigt t.o.m.: 2018-01-08 Upprättare: Annchristin I Johansson Fastställare: Kjell Norman Psykisk ohälsa

Läs mer

Handlingsplan Trisam 2017

Handlingsplan Trisam 2017 Handlingsplan Trisam 2017 Angelica Gabrielsson, processledare Trisam 2016-11-01 Handlingsplan Trisam 1. Grundläggande information 1.1 Bakgrund Trisam 1 är en struktur och arbetsmetod att arbeta med rehabilitering

Läs mer

Handlingsplan 2018 Trisam

Handlingsplan 2018 Trisam Handlingsplan 2018 Trisam Angelica Gabrielsson, processledare Trisam 2018-02-02 1. Grundläggande information 1.1 Bakgrund Trisam 1 är en struktur och arbetsmetod att arbeta med rehabilitering i samverkan

Läs mer

Handlingsplan Trisam 2016

Handlingsplan Trisam 2016 Handlingsplan Trisam 2016 Angelica Gabrielsson, processledare Trisam 2016-03-10 Processplan Trisam INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. GRUNDLÄGGANDE INFORMATION...3 1.1 Bakgrund...3 1.2 Syfte...4 2. MÅL...4 2.1 Övergripande

Läs mer

1. Vad menas med funktion för koordinering av sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen?

1. Vad menas med funktion för koordinering av sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen? 2016-12-16 1 (5) Avdelningen för Vård och omsorg Anna Östbom Frågor och svar Villkor 2 Funktion för koordinering 1. Vad menas med funktion för koordinering av sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen?

Läs mer

Uppdragsbeskrivningar. - de samverkande parternas uppdrag i TRIS

Uppdragsbeskrivningar. - de samverkande parternas uppdrag i TRIS Uppdragsbeskrivningar - de samverkande parternas uppdrag i TRIS 1 Till läsaren I TRIS ingår Landstinget Sörmland, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och kommunerna (socialtjänsten) i länet. I detta

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan Landstinget Gävleborg och Försäkringskassan inom ramen för projektet Bra Sjukskrivning

Överenskommelse om samverkan mellan Landstinget Gävleborg och Försäkringskassan inom ramen för projektet Bra Sjukskrivning Dnr: LS 189/2009 och FK 22967-2010 Överenskommelse om samverkan mellan Landstinget Gävleborg och Försäkringskassan inom ramen för projektet Bra Sjukskrivning 2010-01-01 2010-12-31 Förutsättning Sjukskrivningsmiljarden

Läs mer

[Skriv här] [Skriv här] [Skriv här] Trisam. Metodstöd för Trisam-team

[Skriv här] [Skriv här] [Skriv här] Trisam. Metodstöd för Trisam-team [Skriv här] [Skriv här] [Skriv här] Trisam Metodstöd för Trisam-team 2019-02-19 Processen Trisam Trisam är en förkortning för tidig rehabilitering i samverkan. Trisam-processen är vår gemensamma modell

Läs mer

Rehabkoordinering. 2 december. Ann-Britt Ekvall Åsa Sturesson Johansson Region Skåne

Rehabkoordinering. 2 december. Ann-Britt Ekvall Åsa Sturesson Johansson Region Skåne Rehabkoordinering 2 december Ann-Britt Ekvall ann-britt.ekvall@skl.se Åsa Sturesson Johansson Region Skåne Asa.sturesson-johansson@skane.se 1 Bakgrund 2006 Sjukskrivningsmiljarden en överenskommelse mellan

Läs mer

Anvisningar. tillkommande ersättning. En kvalitetssäker och effektiv. sjukskrivnings- och. rehabiliteringsprocess. Styrelsen för Sahlgrenska

Anvisningar. tillkommande ersättning. En kvalitetssäker och effektiv. sjukskrivnings- och. rehabiliteringsprocess. Styrelsen för Sahlgrenska Anvisningar tillkommande ersättning 2018 Dnr HS 2017-00534-11 Anvisningar tillkommande ersättning En kvalitetssäker och effektiv sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocess 2018 Styrelsen för Sahlgrenska

Läs mer

TRIS. En struktur/organisation för rehabiliteringssamverkan i Sörmland. Utvecklad sedan Fullt implementerad i ordinarie verksamhet från 2014.

TRIS. En struktur/organisation för rehabiliteringssamverkan i Sörmland. Utvecklad sedan Fullt implementerad i ordinarie verksamhet från 2014. TRIS En struktur/organisation för rehabiliteringssamverkan i Sörmland. Utvecklad sedan 2002. Fullt implementerad i ordinarie verksamhet från 2014. Landstinget, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och

Läs mer

Anvisningar. tillkommande ersättning. En kvalitetssäker och effektiv. sjukskrivnings- och. rehabiliteringsprocess. Styrelsen för Kungälvs sjukhus

Anvisningar. tillkommande ersättning. En kvalitetssäker och effektiv. sjukskrivnings- och. rehabiliteringsprocess. Styrelsen för Kungälvs sjukhus Anvisningar tillkommande ersättning 2018 Dnr HS 2017-00534-8 Anvisningar tillkommande ersättning En kvalitetssäker och effektiv sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocess 2018 Styrelsen för Kungälvs sjukhus

Läs mer

Anvisningar. tillkommande ersättning. En kvalitetssäker och effektiv. sjukskrivningsprocess. Styrelsen för NU-sjukvården. Dnr HS

Anvisningar. tillkommande ersättning. En kvalitetssäker och effektiv. sjukskrivningsprocess. Styrelsen för NU-sjukvården. Dnr HS Anvisningar tillkommande ersättning 2018 Dnr HS 2017-00534-9 Anvisningar tillkommande ersättning En kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess 2018 Styrelsen för NU-sjukvården 1. Anvisningar tillkommande

Läs mer

Verksamhetsplan 2016 Samordningsförbund Gävleborg

Verksamhetsplan 2016 Samordningsförbund Gävleborg Verksamhetsplan 2016 Samordningsförbund Gävleborg Bollnäs kommun Gävle kommun Hofors kommun Hudiksvalls kommun Ljusdals kommun Nordanstigs kommun Ockelbo kommun Ovanåkers kommun Sandvikens kommun Söderhamns

Läs mer

Utbildning i Försäkringsmedicin ST-läkare

Utbildning i Försäkringsmedicin ST-läkare Utbildning i Försäkringsmedicin ST-läkare Schema för dagen: Tid Program 08:30 Inledning 08:45 Regionens arbete med sjukskrivnings- och rehabprocessen 09:15 Fika 09:35 Försäkringsinformation och samverkan

Läs mer

Ansökan om medel från Samordningsförbundet Lycksele

Ansökan om medel från Samordningsförbundet Lycksele Ansökan om medel från Samordningsförbundet Lycksele Ankomstdatum (fylls i av förbundet) Uppgifter om sökande organisation Försäkringskassan Firmatecknare/Chef Roger Johansson Utdelningsadress Box 510 Kontaktperson

Läs mer

Nationell överenskommelse En effektiv, kvalitetssäker sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocess

Nationell överenskommelse En effektiv, kvalitetssäker sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocess Styrande måldokument Överenskommelse Sida 1 (5) Nationell överenskommelse 2018 - En effektiv, kvalitetssäker sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocess Sida 2 (5) Bakgrund Regeringen och SKL har ingått

Läs mer

Tidig samverkan i rehabiliterings- och sjukskrivningsprocessen. Bedömning/behandling vårdgivare. Information om medicinska förutsättningar för arbete

Tidig samverkan i rehabiliterings- och sjukskrivningsprocessen. Bedömning/behandling vårdgivare. Information om medicinska förutsättningar för arbete Tidig samverkan i rehabiliterings- och sjukskrivningsprocessen Söker vård Triagering Bedömning/behandling vårdgivare Rehabplan Kontakt med arbetsgivaren/fk/ AF/socialtjänsten Rehabkoordinator/ rehabkoordinering

Läs mer

Nationella överenskommelser En kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsoch. rehabiliteringsprocess

Nationella överenskommelser En kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsoch. rehabiliteringsprocess Styrande måldokument Överenskommelse Sida 1 (6) Nationella överenskommelser 2019 - En kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsoch rehabiliteringsprocess Sida 2 (6) Bakgrund Regeringen och SKL har ingått

Läs mer

TRISAM Lägesrapport för Samverkansprojektet för perioden 2015-08-01-2016-03-15

TRISAM Lägesrapport för Samverkansprojektet för perioden 2015-08-01-2016-03-15 TRISAM Lägesrapport för Samverkansprojektet för perioden 2015-08-01-2016-03-15 Sammanfattning Försäkringskassan har fått i uppdrag att i samverkan med Arbetsförmedlingen, Socialtjänsten, Region Gävleborg

Läs mer

Utbildning i Försäkringsmedicin ST-läkare

Utbildning i Försäkringsmedicin ST-läkare Utbildning i Försäkringsmedicin ST-läkare 2017-01-26 Schema för dagen: 08:30 Inledning 08:45 Regionens arbete med sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen, rehabkoordinatorns roll 09:15 FIKA 09:35

Läs mer

Ändra till startrubrik

Ändra till startrubrik Ändra till startrubrik En kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsoch rehabiliteringsprocess Överenskommelse 2016 Syftet En överenskommelse mellan Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och regeringen,

Läs mer

Sjukskrivningsmiljarden

Sjukskrivningsmiljarden Sjukskrivningsmiljarden 2010 11 Nya miljarder under två år ska fortsätta utveckla arbetet med sjukskrivningar Den så kallade sjukskrivningsmiljarden kom till för att stimulera landstingen till att ge sjukskrivningsfrågorna

Läs mer

Verksamhetsplan 2017 Samordningsförbund Gävleborg

Verksamhetsplan 2017 Samordningsförbund Gävleborg Verksamhetsplan 2017 Samordningsförbund Gävleborg Bollnäs kommun Gävle kommun Hofors kommun Hudiksvalls kommun Ljusdals kommun Nordanstigs kommun Ockelbo kommun Ovanåkers kommun Sandvikens kommun Söderhamns

Läs mer

Verksamhetsplan 2015 Samordningsförbund Gävleborg

Verksamhetsplan 2015 Samordningsförbund Gävleborg Verksamhetsplan 2015 Samordningsförbund Gävleborg Bollnäs kommun Gävle kommun Hofors kommun Hudiksvalls kommun Ljusdals kommun Nordanstigs kommun Ockelbo kommun Ovanåkers kommun Sandvikens kommun Söderhamns

Läs mer

Samordningsförbund Gävleborg

Samordningsförbund Gävleborg Samordningsförbund Gävleborg Dialogmöten Primärvården 16-17 februari 2015 Projektledare Tinna Cars-Björling Samordningsförbund Gävleborg bildades formellt 2014-12-15 Leds av en styrelse som består av sju

Läs mer

Åtgärder för att höja kvaliteten i medicinska underlag

Åtgärder för att höja kvaliteten i medicinska underlag Åtgärder för att höja kvaliteten i medicinska underlag Citera gärna Socialstyrelsens rapporter, men glöm inte att uppge källan. Bilder, fotografier och illustrationer är skyddade av upphovsrätten. Det

Läs mer

Konsten att vara koordinator i samverkan

Konsten att vara koordinator i samverkan Konsten att vara koordinator i samverkan Varför Rehabkoordinering? 2006 gjorde SKL och regeringen en överenskommelse om en särskild satsning på att utveckla hälso- och sjukvårdens arbete med sjukskrivning

Läs mer

SJUKSKRIVNINGSPROCESSEN Handlingsplan 2016

SJUKSKRIVNINGSPROCESSEN Handlingsplan 2016 Förutsättningar SJUKSKRIVNINGSPROCESSEN Handlingsplan 2016 Villkor Mål Villkor 1 En jämställd sjukskrivningsprocess Villkor 2 Kompetenssatsning Försäkringsmedicin Villkor 3 Funktion för koordinering Villkor

Läs mer

Anna Östbom Sektionschef för hälsa och jämställdhet

Anna Östbom Sektionschef för hälsa och jämställdhet Anna Östbom Sektionschef för hälsa och jämställdhet Hur såg landstinges arbete ut med sjukskrivningar 2005? - Det var stora skillnader i länen när det gäller längden och antal personer som var sjukskrivna

Läs mer

Utbildning i Försäkringsmedicin ST-läkare

Utbildning i Försäkringsmedicin ST-läkare Utbildning i Försäkringsmedicin ST-läkare Schema för dagen: Tid Program 08:30 Inledning 08:45 Regionens arbete med sjukskrivnings- och rehabprocessen 09:15 Fika 09:35 Försäkringsinformation och samverkan

Läs mer

Rehabiliteringskoordinering. Anna Östbom Ann-britt Ekvall

Rehabiliteringskoordinering. Anna Östbom Ann-britt Ekvall Rehabiliteringskoordinering Anna Östbom Anna.ostbom@skl.se Ann-britt Ekvall ann-britt.ekvall@skl.se Överenskommelser mellan staten och SKL 2006 Första Sjukskrivningsmiljarden 2008 Tillkom Rehabiliteringsgarantin

Läs mer

Åtgärder i Västra Götaland för att minska sjukfrånvaron

Åtgärder i Västra Götaland för att minska sjukfrånvaron Åtgärder i Västra Götaland för att minska sjukfrånvaron Regional åtgärdsplan 2006-2008 Denna åtgärdsplan är en överenskommelse mellan Västra Götalandsregionen och Försäkringskassan i Västra Götaland. Mer

Läs mer

Ansökan om projektmedel förstudie med fokus på tidiga rehabiliterande åtgärder i samverkan

Ansökan om projektmedel förstudie med fokus på tidiga rehabiliterande åtgärder i samverkan Skånevård Sund Vuxenpsykiatri Lund Åsa Sturesson Johansson Handläggare VO Vuxenpsykiatri Lund Datum 2016-02-18 Bengt Selander Förbundssamordnare Finsam Lund Box 1118 22104 Lund 1 (5) Ansökan om projektmedel

Läs mer

Projektbeskrivning. Tidig rehabilitering i samverkan

Projektbeskrivning. Tidig rehabilitering i samverkan UTGÅVA Kommunerna i Sörmlands län HANDLÄGGARE DATUM DIARIENR Ann-Sofie Karlsson 2008-12-18 Projektbeskrivning Tidig rehabilitering i samverkan Syfte: Syftet är att säkerställa närvaro från samtliga aktörer

Läs mer

Kvalitetskrav för medicinskt bedömningsteam på vårdcentral

Kvalitetskrav för medicinskt bedömningsteam på vårdcentral Dokumenttyp Revisionsansvarig Version Antal sidor Rutin Försäkringsmedicinska kommittén 7 5 Dokumentägare Fastställare Giltig fr.o.m. Giltig t.o.m. Bengt Hansson Chefläkare, division allmänmedicin Mathias

Läs mer

RAPPORT FÖLJSAMHET TILL LEDNINGSSYSTEMET FÖR SJUKSKRIVNINGSPROCESSEN I VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN APRIL Webbplats:

RAPPORT FÖLJSAMHET TILL LEDNINGSSYSTEMET FÖR SJUKSKRIVNINGSPROCESSEN I VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN APRIL Webbplats: APRIL 2014 RAPPORT FÖLJSAMHET TILL LEDNINGSSYSTEMET FÖR SJUKSKRIVNINGSPROCESSEN I VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN Postadress: Regionens Hus 462 80 Vänersborg Besöksadress: Östergatan 1 Vänersborg Telefon: 010-441

Läs mer

Mottganingsteamets uppdrag

Mottganingsteamets uppdrag Överenskommelse mellan kommunerna i Sydnärke, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och Örebro läns landsting om inrättandet av mottagningsteam en modell för flerpartssamverkan Inledning Denna överenskommelse

Läs mer

Rehabiliteringsgarantin RESULTAT FRÅN DE TRE FÖRSTA KVARTALEN 2011

Rehabiliteringsgarantin RESULTAT FRÅN DE TRE FÖRSTA KVARTALEN 2011 Rehabiliteringsgarantin RESULTAT FRÅN DE TRE FÖRSTA KVARTALEN 2011 1 Stockholm i december 2011 Sveriges Kommuner och Landsting Avdelningen för vård och omsorg. Annie Hansen Falkdal 2 Innehåll Sammanfattning...

Läs mer

Kommittédirektiv. Nationell samordnare för en välfungerande sjukskrivningsprocess. Dir. 2018:27. Beslut vid regeringssammanträde den 12 april 2018

Kommittédirektiv. Nationell samordnare för en välfungerande sjukskrivningsprocess. Dir. 2018:27. Beslut vid regeringssammanträde den 12 april 2018 Kommittédirektiv Nationell samordnare för en välfungerande sjukskrivningsprocess Dir. 2018:27 Beslut vid regeringssammanträde den 12 april 2018 Sammanfattning En särskild utredare en nationell samordnare

Läs mer

Förslag till sjukskrivningspolicy

Förslag till sjukskrivningspolicy Förslag till sjukskrivningspolicy Reviderad Mars 2011 Västra Götalandsregionens riktlinjer checklista ligger som grund för alla sjukskrivningar. Ett verktyg för att kvalitetssäkra sjukskrivningsprocessen

Läs mer

Uppdraget ska följa projektbeskrivningen i ansökan till uppdragsgivaren. Se bilaga 1.

Uppdraget ska följa projektbeskrivningen i ansökan till uppdragsgivaren. Se bilaga 1. Samordningsförbundet Skellefteå 2007-03-13 Stellan Berglund Uppdragsavtal angående projektet Samverkan Närsjukvård Försäkringskassa Arbetsförmedling Arbetsgivare/Företagshälsovård i sjukskrivnings- och

Läs mer

Ansökan om medel för förstudie Fokus arbetsliv Psykisk hälsa i fokus

Ansökan om medel för förstudie Fokus arbetsliv Psykisk hälsa i fokus Skellefteå 2016-01-21 Sammordningsförbundet Skellefteå-Norsjö Ansökan om medel för förstudie Fokus arbetsliv Psykisk hälsa i fokus Bakgrund I Sverige står psykiatriska diagnoser för ca 40 % av alla pågående

Läs mer

Handlingsplan för Mysam Gävle år

Handlingsplan för Mysam Gävle år Handlingsplan för Mysam Gävle år 2019-2021 Samarbetsparter Gävle kommun, Region Gävleborg, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Bakgrund och förutsättningar Mysam står för Myndigheter i samverkan.

Läs mer

Flödesschema Rätt stöd rätt försörjning

Flödesschema Rätt stöd rätt försörjning Flödesschema Rätt stöd rätt försörjning Individ med ekonomiskt bistånd uppger/eller kan inte delta i planerade aktiviteter helt/delvis på grund av sjukdom* 1 Numreringen i flödesschemat följer inte någon

Läs mer

Ledning och styrning av sjukskrivningsprocessen

Ledning och styrning av sjukskrivningsprocessen 1 (5) Ledning och styrning av sjukskrivningsprocessen Inom hälso- och sjukvården skall kvaliteten systematiskt och fortlöpande utvecklas och säkras. Ledningen för hälso- och sjukvård ska organiseras så

Läs mer

Rehabiliteringsutredning. November 2012 April 2013

Rehabiliteringsutredning. November 2012 April 2013 Rehabiliteringsutredning November 2012 April 2013 Bakgrund Behovet av rehabilitering varierar för befolkningen i Gävleborg. Från kortvariga insatser t ex i samband med operation till periodvisa insatser

Läs mer

Sjukskrivnings miljarden Vad innebär den nationella överenskommelsen?

Sjukskrivnings miljarden Vad innebär den nationella överenskommelsen? Sjukskrivnings miljarden 2013 Vad innebär den nationella överenskommelsen? Fortsatt mål att förbättra sjukskrivningsprocessen Miljardsatsningen ska leda till en mer effektiv och kvalitetssäker sjukskrivningsprocess

Läs mer

Ny statlig överenskommelse inom sjukskrivning- och rehabilitering 2019

Ny statlig överenskommelse inom sjukskrivning- och rehabilitering 2019 1(5) Karin Jonsson 2019-02-13 Hälso- och sjukvårdspolitiska avdelningen Tfn: 063-15 31 87 E-post: karin.jonsson@regionjh.se Ny statlig överenskommelse inom sjukskrivning- och rehabilitering 2019 Bakgrund

Läs mer

Delrapport 2 STR Samordnad Tidig Rehabilitering

Delrapport 2 STR Samordnad Tidig Rehabilitering 1 Delrapport 2 STR Samordnad Tidig Rehabilitering Pilotprojekt vid Krokoms Hälsocentral för utvecklande av samverkansmetod tillsammans med Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och Socialtjänsten vid Krokoms

Läs mer

Försäkringskassans samordningsuppdrag Vad händer och hur vägen ut framåt?

Försäkringskassans samordningsuppdrag Vad händer och hur vägen ut framåt? Försäkringskassans samordningsuppdrag Vad händer och hur vägen ut framåt? Michael Boman Försäkringskassan Katarina Larborn Region Halland Bodil Mellblom Svenskt näringsliv l Hur ser Försäkringskassan på

Läs mer

Basutbildning november Försäkringskassan och TRISAM

Basutbildning november Försäkringskassan och TRISAM Försäkringskassan och TRISAM Vår etiska kod Den statliga värdegrunden är utgångspunkt för vår etiska kod: Vi är sakliga och opartiska Vi skyddar förtroendet för Försäkringskassan Vi är medvetna om att

Läs mer

Uppdragsavtal. - de samverkande parternas uppdrag i Pilotmodell Samordningsteam Västerås. Naturunderstödd och kognitiv metodik med existentiell grund

Uppdragsavtal. - de samverkande parternas uppdrag i Pilotmodell Samordningsteam Västerås. Naturunderstödd och kognitiv metodik med existentiell grund BILAGA 2 Uppdragsavtal - de samverkande parternas uppdrag i Pilotmodell Samordningsteam Västerås Naturunderstödd och kognitiv metodik med existentiell grund 2013-09-13 I Pilotmodell Samordningsteam Västerås

Läs mer

Sjukskrivningsprocessen och rehabkoordinering

Sjukskrivningsprocessen och rehabkoordinering Sjukskrivningsprocessen och rehabkoordinering Caroline Grahn caroline.grahn@rjl.se Processledare för sjukskrivning och rehabilitering 2018-05-09 1 2018-05-02 fproce P Vad har vi för utmaningar? Jönköpings

Läs mer

Nytt inom fo rsä kringsmedicin oktober 2015

Nytt inom fo rsä kringsmedicin oktober 2015 Hej! Nytt inom fo rsä kringsmedicin oktober 2015 Nu börjar hösten dra igång ordentligt och förhoppningsvis har alla haft en riktigt skön semester. Tanken med detta nyhetsbrev är att det skall skickas 1

Läs mer

Förlängning av avtal fortsatt försöksverksamhet med rehabilitering vid stressrelaterad psykisk ohälsa

Förlängning av avtal fortsatt försöksverksamhet med rehabilitering vid stressrelaterad psykisk ohälsa HSN 2010-01-26 P 16 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 2009-12-01 Handläggare: Elisabet Erwall Gunnel Andersson Förlängning av avtal fortsatt försöksverksamhet med rehabilitering vid stressrelaterad

Läs mer

FRÅN KAOS TILL KAOSAM. - ett samverkansprojekt inom Finsam Lund

FRÅN KAOS TILL KAOSAM. - ett samverkansprojekt inom Finsam Lund FRÅN KAOS TILL KAOSAM - ett samverkansprojekt inom Finsam Lund Lund 117 000 invånare 1000 hushåll per månad, knappt 1,6 % av befolkningen får försörjningsstöd Två tredjedelar är under 45 år, lika stor

Läs mer

Stöd för rätt sjukskrivning (SRS)

Stöd för rätt sjukskrivning (SRS) Stöd för rätt sjukskrivning (SRS) Idén bakom projektet Stöd för rätt sjukskrivning (SRS) är att förbättra för alla inblandade i sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen, inklusive individen själv,

Läs mer

Handlingsplan för Mysam Gävle

Handlingsplan för Mysam Gävle Handlingsplan för Mysam Gävle Samarbetsparter Gävle kommun, Region Gävleborg, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Bakgrund och förutsättningar Mysam står för Myndigheter i samverkan. Mysam Gävle

Läs mer

Flödesschema Rätt stöd rätt försörjning

Flödesschema Rätt stöd rätt försörjning Flödesschema Rätt stöd rätt försörjning Individ med ekonomiskt bistånd uppger/eller kan inte delta i planerade aktiviteter helt/delvis på grund av sjukdom* 1 Numreringen i flödesschemat följer inte någon

Läs mer

Kommunikation med arbetsgivare/af

Kommunikation med arbetsgivare/af Kommunikation med arbetsgivare/af 1 Överenskommelser mellan staten och SKL 2006 Sjukskrivningsmiljarden en överenskommelse mellan staten och SKL för att stimulera landstingen till att ge sjukskrivningsfrågorna

Läs mer

Åtgärdsplan, förbättrad kvalitet i sjukskrivningsprocessen, Fyrbodal

Åtgärdsplan, förbättrad kvalitet i sjukskrivningsprocessen, Fyrbodal Åtgärdsplan, förbättrad kvalitet i sjukskrivningsprocessen, Fyrbodal Bakgrund Sjukskrivningsprocessen har de senaste åren belysts ur flera aspekter. Förhållanden inom hälsooch sjukvården som negativt påverkar

Läs mer

Försäkringsmedicinskt Forum Södra Älvsborg

Försäkringsmedicinskt Forum Södra Älvsborg Försäkringsmedicinskt Forum Södra Älvsborg SKL överenskommelser Sjukvårdmiljarden Rehabiliteringsgarantin Försäkringsmedicinskt forum Södra Älvsborg Koordinator Information Utbildning Kvalitet Försäkringsmedicinskt

Läs mer

Utvecklingsdag för rehabkoordinatorer i Västra Götalandsregionen

Utvecklingsdag för rehabkoordinatorer i Västra Götalandsregionen Utvecklingsdag för rehabkoordinatorer i Västra Götalandsregionen Den 19 september samlades rehabkoordinatorer från hela Västra Götalandsregionen för en gemensam utvecklingsdag i Göteborg. Ca 110 rehabkoordinatorer

Läs mer

Rutin fö r samördnad individuell plan (SIP)

Rutin fö r samördnad individuell plan (SIP) Rutin fö r samördnad individuell plan (SIP) 1. Syfte och omfattning Efter ändringar i hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och Socialtjänstlagen (SoL) 1 januari 2010 ska landsting och kommun tillsammans ska

Läs mer

Riktlinjer för kvalitet och patientsäkerhet i Sjukskrivningsprocessen enligt Stockholms läns landstings ledningssystem

Riktlinjer för kvalitet och patientsäkerhet i Sjukskrivningsprocessen enligt Stockholms läns landstings ledningssystem 1 (6) Avdelningen för närsjukvård Staben HSN 1002-0175 (Rev. 140507) Riktlinjer för kvalitet och patientsäkerhet i Sjukskrivningsprocessen enligt Stockholms läns landstings ledningssystem Hälso- och sjukvårdslagen

Läs mer

Ledning och styrning av sjukskrivningsprocessen

Ledning och styrning av sjukskrivningsprocessen Landstingets kansli 2010-01-11 Planeringsavdelningen Ledning och styrning av sjukskrivningsprocessen Kvalitén inom hälso- och sjukvården ska systematiskt och fortlöpande utvecklas och säkras samt vara

Läs mer

Kommunens yta är km². Socialförvaltningens budget är på 932 mkr.

Kommunens yta är km². Socialförvaltningens budget är på 932 mkr. Falkenbergs kommun har strax över 44 000 invånare. Kommunens yta är 1 156 km². Arbetslösheten i kommunen ligger på 3-6 procent. Industrin i kommunen domineras av livsmedelstillverkning och verkstadsindustri.

Läs mer

Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län

Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län Bakgrund Regeringen har den 24 april 2008 träffat en överenskommelse med Sveriges

Läs mer

Inledning och sammanfattning av Stockholmsmodellen

Inledning och sammanfattning av Stockholmsmodellen Bilaga 1 Inledning och sammanfattning av smodellen 1(6) Innehåll 1. Uppdrag...3 2. Bakgrund...3 3. Metod...3 4. Målgruppen...4 5. Aktörer som möter målgruppen och strukturer...4 6. Struktur och förslag

Läs mer

Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20

Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20 1 Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20 SAMORDNAD INDIVIDUELL PLANERING MELLAN LANDSTINGETS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD OCH KOMMUNERNAS SOCIALTJÄNST SAMT SAMORDNING AV INSATSER

Läs mer

REHABILITERINGSPOLICY

REHABILITERINGSPOLICY REHABILITERINGSPOLICY GULLSPÅNG KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2004-08-30, 46 Reviderad 2018-11-28, 167 Dnr KS 2018/606 Revideras 2020-01 Kommunledningskontoret Torggatan 19, Box 80 548 22 HOVA Tel:

Läs mer

Uppdragsdirektiv. Handlingsplan Jämställd sjukskrivningsprocess UPPDRAGiL Landstinget Gävleborg

Uppdragsdirektiv. Handlingsplan Jämställd sjukskrivningsprocess UPPDRAGiL Landstinget Gävleborg Handlingsplan Jämställd sjukskrivningsprocess 2012 2(14)... 1 1. GRUNDLÄGGANDE INFORMATION... 3 1.1. BAKGRUND... 3 1.2. IDÉ... 4 1.3. SYFTE... 4 2. MÅL... 4 2.1. UPPDRAGSMÅL... 4 2.2. EFFEKTMÅL... 4 3.

Läs mer

Regeringens åtgärdsprogram för ökad hälsa och minskad sjukfrånvaro. Annika Strandhäll, socialförsäkringsminister 22 september 2015

Regeringens åtgärdsprogram för ökad hälsa och minskad sjukfrånvaro. Annika Strandhäll, socialförsäkringsminister 22 september 2015 Regeringens åtgärdsprogram för ökad hälsa och minskad sjukfrånvaro Annika Strandhäll, socialförsäkringsminister 22 september 2015 jan-95 jan-96 jan-97 jan-98 jan-99 jan-00 jan-01 jan-02 jan-03 jan-04 jan-05

Läs mer

Rutin för samordnad individuell plan (SIP)

Rutin för samordnad individuell plan (SIP) Rutin för samordnad individuell plan (SIP) 1. Syfte och omfattning Enligt hälso- och sjukvårdslagen (HSL 16 kap 4 ) och Socialtjänstlagen (SoL 2 kap 7 ) ska region och kommun tillsammans ska upprätta en

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2009:23 1 (149) LS 0810-0994 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Årsredovisningar och revisionsberättelser 2006 för Samordningsförbunden i Södertälje och Botkyrka samt årsredovisningar och

Läs mer

Ansökan till Samordningsförbundet RAR om medel till uppstart av TUNA Nyköping/ Oxelösund

Ansökan till Samordningsförbundet RAR om medel till uppstart av TUNA Nyköping/ Oxelösund 2015-10-07 Ansökan till Samordningsförbundet RAR om medel till uppstart av TUNA Nyköping/ Oxelösund Bakgrund Regeringen har de senaste åren gjort omfattande satsningar för att belysa och åstadkomma förbättringar

Läs mer

MÅL- OCH INRIKTNINGSPLAN

MÅL- OCH INRIKTNINGSPLAN Samordningsförbundet Göteborg Väster Tjänsteutlåtande Dnr 0015/18 Styrelsemöte 180615 MÅL- OCH INRIKTNINGSPLAN 2019-2021 Inledning Mål- och inriktningsdokumentet är grunden för förbundets budget de kommande

Läs mer

Svar på regleringsbrevsuppdrag 2014 om hur Försäkringskassan säkerställer att den enskildes rehabiliteringsbehov klarläggs i god tid

Svar på regleringsbrevsuppdrag 2014 om hur Försäkringskassan säkerställer att den enskildes rehabiliteringsbehov klarläggs i god tid 1 (10) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Punkt 2 Svar på regleringsbrevsuppdrag 2014 om hur Försäkringskassan säkerställer att den enskildes rehabiliteringsbehov klarläggs i god tid Postadress Besöksadress

Läs mer

Rehabkoordinatorn gör skillnad!

Rehabkoordinatorn gör skillnad! Rehabkoordinatorn gör skillnad! Astrid Nordvall Persson Caroline Grahn Rehabkoordinatorer & Processledare astrid.nordvall.persson@rjl.se caroline.grahn@rjl.se Jönköpings län 335 000 invånare i 13 kommuner

Läs mer

Tidig samverkan i rehabiliterings- och sjukskrivningsprocessen

Tidig samverkan i rehabiliterings- och sjukskrivningsprocessen Tidig samverkan i rehabiliterings- och sjukskrivningsprocessen Söker vård Triagering Bedömning/behandling vårdgivare Rehabplan Kontakt med arbetsgivaren/fk/ AF/socialtjänsten Rehabkoordinator/ rehabkoordinering

Läs mer

Välkommen. 19 och 22 november 2018

Välkommen. 19 och 22 november 2018 Välkommen Basutbildning för rehabiliteringskoordinatorer, sakkunnig personal inom vården samt nya Trisam representanter från Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och socialtjänsten och berörda chefer.

Läs mer

2006-11-16. Samordningsförbundet Göteborg Centrum Verksamhetsplan med budget 2007-2009

2006-11-16. Samordningsförbundet Göteborg Centrum Verksamhetsplan med budget 2007-2009 1 Samordningsförbundet Göteborg Centrum Verksamhetsplan med budget 2007-2009 1 2 Verksamhetsplan - budget Samordningsförbundet Göteborg Centrum 2007 2009 Övergripande mål Förbundets ändamål är att inom

Läs mer

Samverkan Närsjukvård Försäkringskassa Arbetsförmedling Socialtjänst i sjukskrivnings och rehabiliteringsprocessen

Samverkan Närsjukvård Försäkringskassa Arbetsförmedling Socialtjänst i sjukskrivnings och rehabiliteringsprocessen 1 2007-02-16 Samverkan Närsjukvård Försäkringskassa Arbetsförmedling Socialtjänst i sjukskrivnings och rehabiliteringsprocessen Projektansökan till Samordningsförbundet Deltagande parter bakom projektförslag

Läs mer

Samordningsförbund Gävleborg - styrelsemöte. Samordningsförbundet, Slottstorget 1, Gävle Kl

Samordningsförbund Gävleborg - styrelsemöte. Samordningsförbundet, Slottstorget 1, Gävle Kl Protokoll 1 (5) Samordningsförbund Gävleborg - styrelsemöte Plats och tid Samordningsförbundet, Slottstorget 1, Gävle Kl. 09.15 12.50 Ledamöter Hannah-Karin Linck, ordf (C) Region Gävleborg Kenneth Axling

Läs mer

Kontaktsjuksköterska beslutsunderlag

Kontaktsjuksköterska beslutsunderlag 2012-12-10 Kontaktsjuksköterska beslutsunderlag Ett deluppdrag inom projektet Cancerstrategi Gävleborg UPPDRAGiL Landstinget Gävleborg Mall-ID 120920 Uppdragsdirektiv Innehållsförteckning 1 Grundläggande

Läs mer

Innehåll. 1. Förbundets ändamål och uppgifter Verksamhetsidé & Mål Organisation Verksamhetsplan Budget

Innehåll. 1. Förbundets ändamål och uppgifter Verksamhetsidé & Mål Organisation Verksamhetsplan Budget Verksamhetsplan & budget 2016 Innehåll 1. Förbundets ändamål och uppgifter... 2 2. Verksamhetsidé & Mål... 3 3. Organisation... 5 4. Verksamhetsplan 2016... 6 5. Budget 2016... 8 www.samordningtrelleborg.se

Läs mer

Anteckningar från dialogdag Eskilstuna

Anteckningar från dialogdag Eskilstuna Anteckningar från dialogdag Eskilstuna 2017-11-10 Dialog 1 Achima Care Eskilstuna och Achima Care Fristaden Achima Care Eskilstuna Varken VC eller Socialtjänsten ser behov av Socialtjänstens deltagande

Läs mer

Utvecklingen av samverkansplattformen TRIS. Projektrapport 2008-2014

Utvecklingen av samverkansplattformen TRIS. Projektrapport 2008-2014 Utvecklingen av samverkansplattformen TRIS Projektrapport 2008-2014 TRIS idag TRIS-processen för individen TRIS som lokal samverkansplattform (TRIS-team) TRIS som infrastruktur för lokal och regional samverkan

Läs mer

MALL FÖR PROJEKTANSÖKAN

MALL FÖR PROJEKTANSÖKAN Projektbenämning Samordningsteam i Skäggetorp, Ryd och Berga Projektägare och styrgrupp Projektägare: Landstinget i Östergötland, Primärvården Centrala Styrgrupp; Per Ohlsson, Primärvårdschef, Centrala

Läs mer

Projekt Tidig Samverkan

Projekt Tidig Samverkan Projekt Tidig Samverkan Bakgrund Försäkrings - kassan Hälso- och sjukvården Långa väntetider för patienten Målsättning Projekt mål: Ta fram en arbetsmodell för en effektivare rehabilitering och sjukskrivningsprocess

Läs mer

Överenskommelse mellan staten och SKL om en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess

Överenskommelse mellan staten och SKL om en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess Sv Överenskommelse mellan staten och SKL om en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess 2014-2015 "Sjukskrivningsmiljarden Yvonne Nilsson Hirsch Sjukfrånvarons utveckling 1994-2014 i Riket och

Läs mer

Hälso- och sjukvårdslagen 2017:30

Hälso- och sjukvårdslagen 2017:30 Samarbete mellan arbetsgivare, företagshälsovård och hälso-och sjukvård för en hållbar arbetsförmåga? Arbets- och Miljömedicin, Uppsala 15 jan 2019 Johan Brännström Rehabkoordinator/leg. Sjukgymnast/Msc

Läs mer

Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20

Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20 1 Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20 SAMORDNAD INDIVIDUELL PLANERING MELLAN LANDSTINGETS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD OCH KOMMUNERNAS SOCIALTJÄNST SAMT SAMORDNING AV INSATSER

Läs mer

Primärvårdsdagen Västra Götalands regionen 7 september Klinisk försäkringsmedicin

Primärvårdsdagen Västra Götalands regionen 7 september Klinisk försäkringsmedicin Primärvårdsdagen Västra Götalands regionen 7 september 2017 Klinisk försäkringsmedicin Klinisk Försäkringsmedicin Sjukskrivning som behandling? Catarina Bremström Specialistläkare Medicinsk rådgivare Sakkunnig

Läs mer

Verksamhetsplan och budget 2016 med preliminär budget för Samordningsförbundet Stockholms stad

Verksamhetsplan och budget 2016 med preliminär budget för Samordningsförbundet Stockholms stad Dnr: Finsam 2016/24 Verksamhetsplan och budget 2016 med preliminär budget för 2017-2018 Samordningsförbundet Stockholms stad Samordningsförbundet Stockholms stad Sid 1 (6) Inledning När lagen om finansiell

Läs mer

Inrättande av en arbetsgrupp med uppdrag att utreda formerna för en permanent rehabiliteringskoordinatorfunktion inom vården

Inrättande av en arbetsgrupp med uppdrag att utreda formerna för en permanent rehabiliteringskoordinatorfunktion inom vården Utdrag Protokoll 101 2017-02-14 S2017/00946/SF Socialdepartementet Inrättande av en arbetsgrupp med uppdrag att utreda formerna för en permanent rehabiliteringskoordinatorfunktion inom vården 1 bilaga

Läs mer

SAMVERKAN MELLAN ORTOPEDI OCH AKUTMOTTAGNING för en effektiv och kvalitetssäker sjukskrivningsprocess

SAMVERKAN MELLAN ORTOPEDI OCH AKUTMOTTAGNING för en effektiv och kvalitetssäker sjukskrivningsprocess RAPPORT JANUARI 2016 SAMVERKAN MELLAN ORTOPEDI OCH AKUTMOTTAGNING för en effektiv och kvalitetssäker sjukskrivningsprocess Verksamhetsområde Ortopedi, Södersjukhuset, Stockholm Karin Axelsson, Leg fysioterapeut,

Läs mer

Rehabkoordinator, en triageringsmöjlighet i telefon och på öppen mottagning

Rehabkoordinator, en triageringsmöjlighet i telefon och på öppen mottagning Redovisning av de fördjupade försöken inom projektet Tidig samverkan i Västra Götaland 2016-2017 Rehabkoordinator, en triageringsmöjlighet i telefon och på öppen mottagning Medpro Clinic Stavre vårdcentral,

Läs mer