1(5) En GMM-verksamhet: - bedrivs i en anläggning som är fysiskt avgränsad på en viss adress,

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "1(5) En GMM-verksamhet: - bedrivs i en anläggning som är fysiskt avgränsad på en viss adress,"

Transkript

1 1(5) Exempel på organisationen av en hypotetisk universitetsinstitutions inneslutna användningar av genetiskt modifierade mikroorganismer (GMM) i olika verksamheter För att ge vägledning om vad som är en användning, har nedan en hypotetisk institutions olika verksamheter med innesluten användning av GMM beskrivits. Verksamheter så som de definieras i detta fall, är inte respektive institutions samlade verksamhet utan ett antal definierade, administrativa, verksamheter med innesluten användning av GMM på en och samma institution. En GMM-verksamhet: - bedrivs i en anläggning som är fysiskt avgränsad på en viss adress, - är av en viss typ (t.ex. laboratorieverksamhet eller djurverksamhet) och - har en viss skyddsnivå (1,2, 3 eller 4) De nedan beskrivna GMM-verksamheterna skulle kunna finnas på en universitetsinstitution under en persons ledning. Användningarna i respektive verksamhet bedrivs i olika forskargrupper. För ytterligare vägledning om verksamhetsoch användningsbegreppen, se vår vägledning för innesluten användning av genetiskt modifierade mikroorganismer under rubriken Teman på Arbetsmiljöverkets webbplats ( En förutsättning i nedanstående exempel, är att riskbedömningarna utförts och valet av skyddsåtgärder för respektive användning enligt tillämplig tabell i Arbetarskyddsstyrelsens föreskrifter (AFS 2000:5) om innesluten användning av genetiskt modifierade mikroorganismer har gjorts på ett korrekt sätt. I vissa av exemplen diskuteras sådant som vi funnit vara problem för användare när de skall göra riskbedömningar. Exemplen skall inte ses som någon absolut sanning om klassificering och val av skyddsåtgärder för alla liknande användningar. Varje användare måste se till att dennes användning blir korrekt bedömd och att nödvändiga skyddsåtgärder tillämpas.

2 2(5) F-verksamhet I: Laboratorieverksamhet i anläggning FI Användning FI-1 En icke-virulent stam av bakterien Escherichia coli som är multipelt auxotrof 1 används för att klona DNA-fragment som kodar för olika enzymer som inte är toxiska 2. Användning FI-2. GMM som konstruerats av Bacillus subtilis med samma fragment klonade som i FI-1 Användning FI-3 GMM som konstruerats av jäst (Saccharomyces cerevisiae) med samma fragment klonade som i FI-1 Användning FI-4 Auxotrofa E. coli innehållande plasmider med olika delar av adenovirus odlas i syfte att konstruera replikationsdefekta virus. F-verksamhet II: Storskalig verksamhet, anläggning FII Användning FII-1 Användningen i FI-1 med multipelt auxotrofa E.coli skalas upp för odling i en 100 liters fermentor. Metoden och de skyddsåtgärder som behöver vidtas är så annorlunda att detta torde vara en ny verksamhet. Skyddsåtgärderna som behöver vidtas för fermenteringen återfinns i tabell 2 i AFS 2000:5, men även tabell 1a kan behöva fyllas i. F-verksamhet III: Djurverksamhet, anläggning FIII Användning FIII-1 Gener för uttryck av fluorescens, t.ex. genen för green fluorescent protein (GFP), har inkorporerats i genomet på de celler man vill studera. Det har gjorts med hjälp av en replikationsinkompetent retrovirusvektor i laboratorieverksamhet. Efter noggrann karakterisering och undersökning, tillförs dessa celler möss, för studier av hur cellerna hanteras av mössens immunsystem. 1 Att en bakterie är multipelt auxotrof innebär att den behöver ett antal olika näringsämnen som den inte kan tillverka själv. Det kan t.ex. vara vitaminer, aminosyror och nukleotider. Bakteriens egen förmåga att tillverka dessa näringsämnen har slagits ut med mutationer. 2 Observera att användning av GMM som konstruerats av multipelt auxotrofa E. coli kan behöva skyddsåtgärder enligt skyddsnivå 2 i tabell 1 i föreskrifterna, t.ex. om man klonar gener som kodar för proteiner med stark fysiologisk påverkan som superantigener eller toxiner.

3 3(5) L-verksamhet I: Laboratorieverksamhet i anläggning LI Observera att avgränsningen av vad som kan inrymmas under en enskild användning inom L-verksamhet är striktare än för enskild användning inom F-verksamhet! Användning LI-1 Den gula varbakterien Staphylococcus aureus används som värd. I bakterien klonas DNAsekvenser som kodar för proteiner som inte bedöms kunna påverka risken med användningen, t.ex. enzymer för syntesen av någon aminosyra. Om denna bakterie är av vildtyp, bör den enligt den vägledande förteckningen i Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2005:1) om mikrobiologiska arbetsmiljörisker smitta, toxinpåverkan, överkänslighet, klassificeras i riskklass 2. Med hänsyn taget till övriga faktorer i användningen, bedöms skyddsåtgärder på skyddsnivå 2 vara tillräckliga. Användning LI-2 Samma S. aureus som i LI-1 används för att göra olika konstruktioner för att undersöka de olika virulensfaktorerna hos S. aureus. Olika deletioner introduceras i de gener som kodar för faktorer viktiga för virulensen med sådan metodik att användningen omfattas av reglerna 3. Användning LI-3 I samma laboratorium pågår parallellt ett projekt att undersöka bakterien Streptococcus pyogenes med avseende på dess virulensfaktorer. På samma sätt som i LI-2 görs deletioner i gener viktiga för virulensen. Användning LI-4 Samma S. aureus som i LI-1 används. Olika konstruktioner görs för att undersöka hur denna bakteries fenotyp ändras om gener för virulensfaktorer från andra stafylokocker med andra egenskaper ersätter motsvarande gener i värdorganismen. Alla dessa tänkbara konstruktioner behöver inte självklart ge samma resultat i riskbedömningar. Därför kan det vara fråga om flera användningar, om det handlar om ett program som omfattar många olika gener från olika stafylokocker. Användningarna LI- 5, LI-6 och LI-7 Ett projekt pågår för att studera möjligheterna att använda olika virusvektorer för att uttrycka proteiner i celler. I detta projekt används cellodling med eukaryota celler. Efter individuella riskbedömningar har man kommit fram till att samma skyddsåtgärder och arbetsmetoder är tillämpliga för 3 olika replikationsdefekta virus med ett antal definierade insert som man ämnar studera. Cellerna bedöms "neutrala" i förhållande till 3 Definitionen av GMM finns i 2 till AFS 2000:5. I Bilaga A i råden till dessa föreskrifter finns en vägledning för tolkning av definitionen i 2.

4 4(5) de virus som odlas på dem. Det är inte fråga om samma användning då virusvektorerna är att betrakta som olika GMM eftersom deras egenskaper skiljer sig. Det blir alltså 3 användningar, Användning LI-5: Virus 1, Användning LI-6: Virus 2, och Användning LI-7: Virus 3. Observera att det inte är enbart vektorn och hur man använder GMM som avgör hur många användningar det kan bli fråga om. Skulle t.ex. de olika gener som klonas kunna ge avsevärt olika egenskaper till respektive GMM, kan det bli fråga om ytterligare användningar med samma virusvektor. L-verksamhet II: djurverksamhet, anläggning LII Användning LII-1 Den virusvektor med insert som användes på laboratoriet i LI-5 används även i djurförsök. I detta fall är det fråga om både ny GMM-verksamhet (i djuranläggningen) och ny användning (som behöver riskbedömas för sig), trots att det är fråga om samma GMM, som använts i annat sammanhang. R-verksamhet I: Laboratorieverksamhet, anläggning RI Användning RI-1 Genetiska modifieringar av E. coli stam O157:H7. Stammen ska enligt förteckningen i bilaga 2B i Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2005:1) om mikrobiologiska arbetsmiljörisker smitta, toxinpåverkan, överkänslighet klassificeras i riskklass 3. Med hänsyn till övriga faktorer i användningen kan användningen inte bedrivas på lägre skyddsnivå än 3. Notera dock att i detta fall står det 3(**) i AFS 2005:1, det innebär att bakterien normalt inte smittar genom luften. Vissa skyddsåtgärder på skyddsnivå 3 enligt bilaga 3 C till AFS 2005:1 kan uteslutas efter tillstånd från Arbetsmiljöverket. R-verksamhet II: Storskalig verksamhet, anläggning RII Användning RII-1 Man vill rena och studera ett av de enzymer som studerades i användning L1.1 med S. aureus ovan. Metoden innebär odling i storleksordningen 100 liter. Enligt 6 i AFS 2000:5 skall GMM, med så liten risk för hälsa och miljö som verksamheten medger, väljas. I detta fall har man misslyckats med att effektivt uttrycka detta enzym i mindre farliga värdorganismer, såsom auxotrofa E. coli eller S. cerevisiae, och behöver därför använda en av de patogena GMM som användes. Med anledning av att volymen ökades visade riskbedömningen att det fanns behov av ytterligare skyddsåtgärder. Användningen av den GMM, som i laboratorieskala krävde skyddsåtgärder på skyddsnivå 2, krävde efter uppskalningen till 100 liter vissa åtgärder

5 5(5) på skyddsnivå 3 enligt tabell 2, bilaga 3 i AFS 2000:5. I samband med att tillståndet prövas, avgörs vilka skyddsåtgärder som slutligen kommer att behöva tillämpas. Gränsen för vad som är storskaligt när det gäller innesluten användning av GMM avgörs inte av någon absolut volymgräns. Om skyddsåtgärder enligt tabell 2 i AFS 2000:5 måste tas till, är det storskalig användning. Till detta kommer att enligt 29 föreskrifterna AFS 2005:1 får inte verksamheter med användning av smittämnen i riskklass 2 enligt kriterierna i bilaga 2A (till AFS 2005:1) med mer än 500 liter sammanlagd kulturvolym bedrivas, om verksamheten inte fått tillstånd från Arbetsmiljöverket. Detsamma gäller för all användning av smittämnen i riskklass 3 och 4 (samt förvaring av dem) enligt kriterierna i bilaga 2A i AFS 2005:1.

Innesluten användning av genetiskt modifierade mikroorganismer

Innesluten användning av genetiskt modifierade mikroorganismer Innesluten användning av genetiskt modifierade mikroorganismer Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd (AFS 2011:2) om innesluten användning av genetiskt

Läs mer

genetiskt modiferade mikroorganismer

genetiskt modiferade mikroorganismer Innesluten användning av genetiskt modiferade mikroorganismer Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2011:2) om innesluten användning av genetiskt modiferade

Läs mer

TILLSTÅND FÖR R-VERKSAMHET ENLIGT SFS 2000:271

TILLSTÅND FÖR R-VERKSAMHET ENLIGT SFS 2000:271 Datum Vår beteckning 2006-03-10 CTK 2005/56053 Ert datum 2005-11-29 Enheten för kemi och mikrobiologi Katarina Eskils, 08-730 92 60 katarina.eskils@av.se Umeå universitet 901 87 Umeå Delgivningskvitto

Läs mer

Hur ska vi arbeta med mikroorganismer? AFS 2005:01 http://www.av.se/lagochratt/afs/ Ingrid Bölin Avd f mikrobiologi och immunologi Innehåll

Hur ska vi arbeta med mikroorganismer? AFS 2005:01 http://www.av.se/lagochratt/afs/ Ingrid Bölin Avd f mikrobiologi och immunologi Innehåll Hur ska vi arbeta med mikroorganismer? AFS 2005:01 http://www.av.se/lagochratt/afs/ Ingrid Bölin Avd f mikrobiologi och immunologi Innehåll 1. Riskklasser och riskbedömning 2. Skyddsåtgärder 3. Anmälan/tillstånd

Läs mer

Nya föreskrifter AFS 2005:1 Mikrobiologiska arbetsmiljörisker Smitta, toxinpåverkan, överkänslighet

Nya föreskrifter AFS 2005:1 Mikrobiologiska arbetsmiljörisker Smitta, toxinpåverkan, överkänslighet Nya föreskrifter AFS 2005:1 Mikrobiologiska arbetsmiljörisker Smitta, toxinpåverkan, överkänslighet Ersätter Biologiska ämnen, Smittfarligt arbete Upphäver Riskavfall Tillämpningsområde, definitioner Användning

Läs mer

Säkerhetsaspekter på praktiskt arbete med biologi i skolan. med undantag av genetiskt modifierade organismer (GMM)

Säkerhetsaspekter på praktiskt arbete med biologi i skolan. med undantag av genetiskt modifierade organismer (GMM) Säkerhetsaspekter på praktiskt arbete med biologi i skolan med undantag av genetiskt modifierade organismer (GMM) 1. Introduktion har stor betydelse för hälsa och sjukdom vissa används vid tillverkning

Läs mer

Innesluten användning av genetiskt modifierade mikroorganismer. Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd om tillämpningen av föreskrifterna

Innesluten användning av genetiskt modifierade mikroorganismer. Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd om tillämpningen av föreskrifterna Innesluten användning av genetiskt modifierade mikroorganismer Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd om tillämpningen av föreskrifterna ISBN 978-91-7930-543-7 ISSN 1650-3163 ARBETSMILJÖVERKET

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om innesluten användning av genetiskt modifierade organismer; Utkom från trycket den 16 maj 2000 utfärdad den 4 maj 2000. Regeringen föreskriver 1 följande. Inledande

Läs mer

PROV 6 Bioteknik. 1. Hur klona gener med hjälp av plasmider?

PROV 6 Bioteknik. 1. Hur klona gener med hjälp av plasmider? För essäsvaren 1 2 kan den sökande få högst 9 poäng/fråga. Vid poängsättningen beaktas de exakta sakuppgifter som den sökande gett i sitt svar. För dessa kan den sökande få högst 7 poäng. Dessutom får

Läs mer

Rapport från 2017 års ringtest för kliniska mastiter

Rapport från 2017 års ringtest för kliniska mastiter Rapport från 2017 års ringtest för kliniska mastiter SAMMANFATTNING Även i år var intresset stort och ringtesten skickades ut till 46 arbetsplatser och drygt 200 registrerade deltagare. Förvånansvärt många

Läs mer

Genetiskt modifierade mikroorganismer (GMM)

Genetiskt modifierade mikroorganismer (GMM) Säkerhetsaspekter på praktiskt arbete med biologi i skolan 1. Introduktion Intresset för att arbeta praktiskt med genteknik ökar snabbt i skolan, mycket beroende på att genteknik ingår i kursplanerna för

Läs mer

PROV 6 Bioteknik. 1. Hur klona gener med hjälp av plasmider?

PROV 6 Bioteknik. 1. Hur klona gener med hjälp av plasmider? För essäsvaren 1 2 kan den sökande få högst 9 poäng/fråga. Vid poängsättningen beaktas de exakta sakuppgifter som den sökande gett i sitt svar. För dessa kan den sökande få högst 7 poäng. Dessutom 1. Hur

Läs mer

Europeiska gemenskapernas officiella tidning

Europeiska gemenskapernas officiella tidning 12.10.2000 SV Europeiska gemenskapernas officiella tidning L 258/43 KOMMISSIONENS BESLUT av den 27 september 2000 om riktlinjer för den riskbedömning som anges i bilaga III till direktiv 90/219/EEG om

Läs mer

Lärarhandledning gällande sidorna 6-27 Inledning: (länk) Läromedlet har sju kapitel: 5. Celler och bioteknik

Lärarhandledning gällande sidorna 6-27 Inledning: (länk) Läromedlet har sju kapitel: 5. Celler och bioteknik Senast uppdaterad 2012-12-09 55 Naturkunskap 1b Lärarhandledning gällande sidorna 6-27 Inledning: (länk) Celler och bioteknik C apensis Förlag AB Läromedlet har sju kapitel: 1. Ett hållbart samhälle 2.

Läs mer

Förteckning 1 Januari över samtliga gällande författningar och allmänna råd som har beslutats av Arbetarskyddsstyrelsen och Arbetsmiljöverket

Förteckning 1 Januari över samtliga gällande författningar och allmänna råd som har beslutats av Arbetarskyddsstyrelsen och Arbetsmiljöverket Förteckning 1 Januari 2017 över samtliga gällande författningar och allmänna råd som har beslutats av Arbetarskyddsstyrelsen och Arbetsmiljöverket Förteckning över samtliga gällande författningar och allmänna

Läs mer

Tabell 1. Isoleringsåtgärder och andra skyddsåtgärder för annan verksamhet

Tabell 1. Isoleringsåtgärder och andra skyddsåtgärder för annan verksamhet 4748 Nr 1053 Bilaga Tabell 1 Isoleringsåtgärder och andra skyddsåtgärder för annan verksamhet 1 Separat laboratorieutrymme ( 1 ) 2 Laboratorium skall kunna tillslutas hermetiskt för att möjliggöra rökbehandling

Läs mer

Antibiotikaresistensstatisik Blododlingsfynd 2010 Danderyds sjukhus

Antibiotikaresistensstatisik Blododlingsfynd 2010 Danderyds sjukhus Antibiotikaresistensstatisik Blododlingsfynd 2010 Danderyds sjukhus Sammanställt av Aina Iversen, mikrobiolog Granskat av Christian Giske, bitr. överläkare Klinisk mikrobiologi, Solna 2011-09-15 Uppdaterad

Läs mer

Anvisning för uppskyltning av laborativa lokaler och förvaringsskåp

Anvisning för uppskyltning av laborativa lokaler och förvaringsskåp Anvisning för uppskyltning av Lunds universitet 1 (15) Anvisning för uppskyltning av och förvaringsskåp Gällande föreskrifter... 2 Arbetsmiljöverkets föreskrifter... 3 Föreskrift om kemiska arbetsmiljörisker

Läs mer

Arbetsmiljöverkets föreskrifter om smittrisker (AFS 2018:4)

Arbetsmiljöverkets föreskrifter om smittrisker (AFS 2018:4) Arbetsmiljöverkets föreskrifter om smittrisker (AFS 2018:4) Helen Karlberg Ph.D. Mikrobiolog Enheten för kemiska och mikrobiologiska faktorer Avdelningen för Regler 2018-09-14 Syfte? Förtydliga reglerna

Läs mer

Kontroll av mikrobiologisk kvalitet på mjukglass i Varbergs Kommun, sommaren 2012

Kontroll av mikrobiologisk kvalitet på mjukglass i Varbergs Kommun, sommaren 2012 Kontroll av mikrobiologisk kvalitet på mjukglass i Varbergs Kommun, sommaren 2012 Sammanfattning Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen besökte sammanlagt 21 caféer, restauranger och kiosker under sommaren

Läs mer

Risk- och nyttovärdering - allmänt om risker med genförändring beträffande livsmedel och foder. Christer Andersson Livsmedelsverket

Risk- och nyttovärdering - allmänt om risker med genförändring beträffande livsmedel och foder. Christer Andersson Livsmedelsverket Bild 1 Risk- och nyttovärdering - allmänt om risker med genförändring beträffande livsmedel och foder Christer Andersson Livsmedelsverket Lund 2015-11-11 Bild 2 Historisk bakgrund för modern växtförädling

Läs mer

Förteckning. över samtliga gällande författningar och allmänna råd som har beslutats av Arbetarskyddsstyrelsen och Arbetsmiljöverket

Förteckning. över samtliga gällande författningar och allmänna råd som har beslutats av Arbetarskyddsstyrelsen och Arbetsmiljöverket Förteckning över samtliga gällande författningar och allmänna råd som har beslutats av Arbetarskyddsstyrelsen och Arbetsmiljöverket Upprättad den 1 januari 2012 ISBN 978-91-7930-524-6 ISSN 1650-3163 ARBETSMILJÖVERKET

Läs mer

Vägledning för tolkning av definitionen av GMM i Exempel på metoder som anses kunna resultera i GMM

Vägledning för tolkning av definitionen av GMM i Exempel på metoder som anses kunna resultera i GMM Bilaga A AFS 2000:5 Vägledning för tolkning av definitionen av GMM i 2 1. Exempel på metoder som anses kunna resultera i GMM De metoder för genetisk modifiering som avses i definitionen av GMM är bland

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter om anmälningspliktiga djursjukdomar

Läs mer

L 59/20 Europeiska unionens officiella tidning (Rättsakter vilkas publicering inte är obligatorisk) KOMMISSIONEN

L 59/20 Europeiska unionens officiella tidning (Rättsakter vilkas publicering inte är obligatorisk) KOMMISSIONEN L 59/20 Europeiska unionens officiella tidning 5.3.2005 II (Rättsakter vilkas publicering inte är obligatorisk) KOMMISSIONEN KOMMISSIONENS BESLUT av den 28 februari 2005 om fastställandet av riktlinjer

Läs mer

Omentamen 3p mikrobiologi inom biologi 45p, Fråga 1 (2p) Fråga 2 (2p) Fråga 3 (2p)

Omentamen 3p mikrobiologi inom biologi 45p, Fråga 1 (2p) Fråga 2 (2p) Fråga 3 (2p) Omentamen 3p mikrobiologi inom biologi 45p, 050402 Fråga 1 Eukaryota och prokaryota celler har vissa saker gemensamt men skiljer sig markant i många avseenden. Markera vilka av nedanstående alternativ

Läs mer

Rapport från 2015 års ringtest för kliniska mastiter

Rapport från 2015 års ringtest för kliniska mastiter Rapport från 201 års ringtest för kliniska mastiter SAMMANFATTNING Det var ett stort intresse för årets ringtest med nästan dubbelt så många arbetsplatser som förra året. Det negativa provet och E coli

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax:

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax: Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter om innesluten användning av

Läs mer

Mekanismer för antibiotikaresistens

Mekanismer för antibiotikaresistens Mekanismer för antibiotikaresistens Bengt Wretlind Avd för klinisk bakteriologi Karolinska Institutet, Huddinge Vilka bakterier har ännu inte utvecklat resistens? Betastreptokocker har ännu inte utvecklat

Läs mer

Säkerhetsaspekter på praktiskt arbete med biologi i skolan. med undantag av genetiskt modifierade organismer (GMM)

Säkerhetsaspekter på praktiskt arbete med biologi i skolan. med undantag av genetiskt modifierade organismer (GMM) Säkerhetsaspekter på praktiskt arbete med biologi i skolan med undantag av genetiskt modifierade organismer (GMM) 1. Introduktion har stor betydelse för hälsa och sjukdom vissa används vid tillverkning

Läs mer

Antibiotikaresistensstatisik Blododlingsfynd 2010 Södersjukhuset

Antibiotikaresistensstatisik Blododlingsfynd 2010 Södersjukhuset Antibiotikaresistensstatisik Blododlingsfynd 2010 Södersjukhuset Sammanställt av Inga Fröding, ST-läkare, Klinisk mikrobiologi, Huddinge, 20120113 Granskat av Christian Giske, bitr. överläkare Klinisk

Läs mer

Omentamen 3p mikrobiologi inom biologi 45p,

Omentamen 3p mikrobiologi inom biologi 45p, Omentamen 3p mikrobiologi inom biologi 45p, 050621 Fråga 1 Markera vilka av nedanstående alternativ som är Sanna eller Falska. För varje felaktigt alternativ ges 0.4p avdrag, dock kan frågan ej ge mindre

Läs mer

2012-03- 08. GMO eller inte GMO? Nya tekniker sätter lagstiftningen på prov. Konventionell växtförädling

2012-03- 08. GMO eller inte GMO? Nya tekniker sätter lagstiftningen på prov. Konventionell växtförädling GMO eller inte GMO? Nya tekniker sätter lagstiftningen på prov Konventionell växtförädling 1 Från jägare/samlare till jordbrukare (10 12 tusen år sedan) Mänsklig selektion Vilda växtpopulationer Bevarande

Läs mer

Offentlig kontroll av livsmedel Undersökning av mikrobiologisk kvalitet för färdigförpackade baguetter och blandade sallader i Trelleborgs kommun

Offentlig kontroll av livsmedel Undersökning av mikrobiologisk kvalitet för färdigförpackade baguetter och blandade sallader i Trelleborgs kommun Offentlig kontroll av livsmedel Undersökning av mikrobiologisk kvalitet för färdigförpackade baguetter och blandade sallader i Trelleborgs kommun Miljöförvaltningens rapport nr 14/2011 Postadress Gatuadress

Läs mer

BIOLOGISK SYNTES AV PROTEIN

BIOLOGISK SYNTES AV PROTEIN UMEÅ UNIVERSITET LABORATIONSHANDLEDNING Biokemi Farmaceutisk kemi 1 Lars Backman 2011-09-09 BIOLOGISK SYNTES AV PROTEIN Utblick Våra gener innehåller all information som behövs för att tillverka en ny

Läs mer

Förteckning 1 Januari över samtliga gällande författningar och allmänna råd som har beslutats av Arbetarskyddsstyrelsen och Arbetsmiljöverket

Förteckning 1 Januari över samtliga gällande författningar och allmänna råd som har beslutats av Arbetarskyddsstyrelsen och Arbetsmiljöverket Förteckning 1 Januari 2016 över samtliga gällande författningar och allmänna råd som har beslutats av Arbetarskyddsstyrelsen och Arbetsmiljöverket Förteckning över samtliga gällande författningar och allmänna

Läs mer

Isprojekt 2014. Mikrobiologisk provtagning av is. Miljö och Stadsbyggnad Uddevalla kommun

Isprojekt 2014. Mikrobiologisk provtagning av is. Miljö och Stadsbyggnad Uddevalla kommun Isprojekt 2014 Mikrobiologisk provtagning av is Miljö och Stadsbyggnad Uddevalla kommun Oktober-december 2014 1- Sammanfattning 3 2- Inledning 4 2-1 Avgränsning 4 2-2 Metod 4 2-2-1 Information Bedömning

Läs mer

TENTAMEN för KMB056 - Molekylär Bioteknik

TENTAMEN för KMB056 - Molekylär Bioteknik TENTAMEN för KMB056 - Molekylär Bioteknik 2011-10-22 em (V-salar) Totalt 60 poäng (Frågor 1-8: Joakim Norbeck, totalt 45 poäng; Frågor 9-12: Lisbeth Olsson, totalt 15 poäng). Betygsgränser: 30 poäng =

Läs mer

Skyltar och signaler Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2008:13) om skyltar och signaler

Skyltar och signaler Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2008:13) om skyltar och signaler Skyltar och signaler Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2008:13) om skyltar och signaler Arbetsmiljöverkets författningssamling Arbetsmiljöverkets föreskrifter

Läs mer

Miljö- och hälsoskyddskontoret. Rapportserie. Livsmedel 2008:1 Centraltillverkade och centralförpackade smörgåsar och sallader Provtagning och analys

Miljö- och hälsoskyddskontoret. Rapportserie. Livsmedel 2008:1 Centraltillverkade och centralförpackade smörgåsar och sallader Provtagning och analys Miljö- och hälsoskyddskontoret Rapportserie Livsmedel 2008:1 Centraltillverkade och centralförpackade smörgåsar och sallader Provtagning och analys Förord Den här rapporten handlar om ett provtagningsprojekt

Läs mer

Ledningssystem för vävnadsinrättningar

Ledningssystem för vävnadsinrättningar 2 9 Bilaga 2 1 Ledningssystem för vävnadsinrättningar A. ORGANISATION OCH LEDNING 1. Vävnadsinrättningen ska ha ett dokumenterat ledningssystem för kvalitet och säkerhet som är anpassat till verksamheten

Läs mer

GMM anmälan (13)

GMM anmälan (13) GMM anmälan 8.1-2 1(13) L-A Anmälan av ny GMM-användning Version 3.2 Senast ändrad den 5 december 2017 Den första delen av den här blanketten används för att anmäla en eller flera nya GMManvändningar i

Läs mer

Tillvägagångssätt vid riskbedömning och val av skyddsåtgärder

Tillvägagångssätt vid riskbedömning och val av skyddsåtgärder Bilaga 1 Tillvägagångssätt vid och val av skyddsåtgärder I denna bilaga beskrivs det tillvägagångssätt som skall föls vid och val av skyddsåtgärder enligt 3. Under denna process skall särskild hänsyn tas

Läs mer

Sammanfattning. Bilaga 1 c Datum Vår beteckning Sid REP 2013/ (5)

Sammanfattning. Bilaga 1 c Datum Vår beteckning Sid REP 2013/ (5) 2014-03-18 REP 2013/100373 1 (5) Enheten för processäkerhet och rörligt arbete Tommy Eriksson Wikén, 010-730 9931 arbetsmiljoverket@av.se Omprövning av föreskrifter - Parallelluppställning avseende Arbetarskyddsstyrelsens

Läs mer

LIVSMEDELS MIKROBIOLOGI

LIVSMEDELS MIKROBIOLOGI LIVSMEDELS MIKROBIOLOGI Sven-Olof Enfors Institutionen för Bioteknologi KTH Stockholm 2003 Innehåll Kap 1 Introduktion...1 Kap 2. Kemiska reaktioner vid förskämning av livsmedel...4 2.1 Förutsättningar

Läs mer

BASÅRET KEMI B BIOKEMI VT 2012. GENETISK INFORMATION 191-210 (sid. 157-177)

BASÅRET KEMI B BIOKEMI VT 2012. GENETISK INFORMATION 191-210 (sid. 157-177) BASÅRET KEMI B BIOKEMI GENETISK INFORMATION 191-210 (sid. 157-177) DNA/RNA, Transkription, Translation VAR I CELLEN SKER DETTA? Replikation - kopiering av DNA, sker i cellkärnan Transkription - avläsa

Läs mer

Rapport från 2019 års ringtest för kliniska mastiter

Rapport från 2019 års ringtest för kliniska mastiter Rapport från 2019 års ringtest för kliniska mastiter SAMMANFATTNING I år deltog 57 arbetsplatser vilket innebär att deltagarantalet även i år är högre än föregående år. Vi fick in svar från 131 deltagare

Läs mer

Xxxxx Skyltar och signaler

Xxxxx Skyltar och signaler AFS 2014:XX 2014:40 Xxxxx Skyltar och signaler Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS xxxx:xx) 2008:13) om om skyltar och signaler Arbetsmiljöverkets författningssamling

Läs mer

Prokaryota celler. Bakterier och arkéer

Prokaryota celler. Bakterier och arkéer Prokaryota celler Bakterier och arkéer Det finns tre domäner Bakterier Arkéer Eukaryota Kännetecken Domän: Eukaryoter Cellkärna Organeller Domän: Bakterier Kallades tidigare eubakterier = "Äkta" bakterier

Läs mer

Patientenkät. Tre delar. Patientdata. Antibiotikabehandlingsdata. Tecken och symptom på infektion

Patientenkät. Tre delar. Patientdata. Antibiotikabehandlingsdata. Tecken och symptom på infektion Patientenkät Patientenkät Endast för patienter som har tecken och symptom på en infektion och/eller står på antibiotika på dagen för mätningen och uppfyller kriterierna för att delta i mätningen Tre delar

Läs mer

Arbetsmiljöverkets ändringsföreskrifter AFS 2012:7

Arbetsmiljöverkets ändringsföreskrifter AFS 2012:7 Arbetsmiljöverkets nya j y ändringsföreskrifter AFS 2012:7 17 maj 2013 - Jenny Persson Blom 2013-05-17 1 En myndighet för arbetsmiljön Arbetsmiljöverket arbetar på uppdrag av regeringen och ska arbeta

Läs mer

Gravida och ammande arbetstagare

Gravida och ammande arbetstagare Gravida och ammande arbetstagare Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd (AFS 2007:5) om gravida och ammande arbetstagare 2 Arbetsmiljöverkets författningssamling

Läs mer

Tentamen 3p mikrobiologi inom biologi 45p, Fråga 1 (2p) Fråga 2 (2p) Fråga 3 (2p)

Tentamen 3p mikrobiologi inom biologi 45p, Fråga 1 (2p) Fråga 2 (2p) Fråga 3 (2p) Tentamen 3p mikrobiologi inom biologi 45p, 050308 Fråga 1 Du har isolerat en bakterie och vill titta på om den kan förflytta sig, vilken/vilka metoder använder du? a Elektronmikroskopi b Gramfärgning c

Läs mer

Rapport från 2018 års ringtest för kliniska mastiter

Rapport från 2018 års ringtest för kliniska mastiter Rapport från 2018 års ringtest för kliniska mastiter SAMMANFATTNING I år deltog 50 arbetsplatser vilket glädjande nog är högsta deltagandet hittills. Vi fick in svar från nästan 100 deltagare och 41 arbetsplatser.

Läs mer

DNA-labb / Plasmidlabb

DNA-labb / Plasmidlabb Översikt DNA-labb Plasmidlabb Preparation och analys av -DNA från Escherichia coli Varför är vi här idag? Kort introduktion till biokemi och rekombinant DNA- teknologi Vad skall vi göra idag? Genomgång

Läs mer

RÅDETS DIREKTIV 98/81/EG av den 26 oktober 1998 om ändring av direktiv 90/219/EEG om innesluten användning av genetiskt modifierade mikroorganismer

RÅDETS DIREKTIV 98/81/EG av den 26 oktober 1998 om ändring av direktiv 90/219/EEG om innesluten användning av genetiskt modifierade mikroorganismer L 330/13 RÅDETS DIREKTIV 98/81/EG av den 26 oktober 1998 om ändring av direktiv 90/219/EEG om innesluten användning av genetiskt modifierade mikroorganismer EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DETTA DIREKTIV

Läs mer

Förteckning 1 Januari över samtliga gällande författningar och allmänna råd som har beslutats av Arbetarskyddsstyrelsen och Arbetsmiljöverket

Förteckning 1 Januari över samtliga gällande författningar och allmänna råd som har beslutats av Arbetarskyddsstyrelsen och Arbetsmiljöverket Förteckning 1 Januari 2014 över samtliga gällande författningar och allmänna råd som har beslutats av Arbetarskyddsstyrelsen och Arbetsmiljöverket Förteckning över samtliga gällande författningar och allmänna

Läs mer

Projekt. Provtagning av köttfärs i butik. Miljö och hälsoskydd Falkenbergs Kommun

Projekt. Provtagning av köttfärs i butik. Miljö och hälsoskydd Falkenbergs Kommun Miljö och hälsoskydd Projekt Provtagning av köttfärs i butik 2008 Miljö och hälsoskydd Falkenbergs Kommun 1(5) Sammanfattning För att kontrollera den hygieniska kvaliteten på butiksmald köttfärs har provtagning

Läs mer

Arbetsmiljöverkets nya ändringsföreskrifter AFS 2012:7 Jenny Persson Blom

Arbetsmiljöverkets nya ändringsföreskrifter AFS 2012:7 Jenny Persson Blom Arbetsmiljöverkets nya ändringsföreskrifter AFS 2012:7 Jenny Persson Blom 2013-03-20 1 En myndighet för arbetsmiljön Arbetsmiljöverket arbetar på uppdrag av regeringen och ska arbeta för att arbetsgivarna

Läs mer

Yttrande över Arbetsmiljöverkets förslag till föreskrifter om smittrisker

Yttrande över Arbetsmiljöverkets förslag till föreskrifter om smittrisker Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Guide för hälso- och miljöbedömning vid nyinköp/anskaffning av kemiska produkter

Guide för hälso- och miljöbedömning vid nyinköp/anskaffning av kemiska produkter Guide för hälso- och miljöbedömning vid nyinköp/anskaffning av kemiska produkter Inledning Inom landstingen/regionerna upphandlas centralt kemikalier och kemiska produkter som används i stora volymer.

Läs mer

Koll på Kungsbacka Rapport 2:2016 Kebabprojekt 2016. Kebabprojekt 2016 Provtagning av kebabkött på pizzerior och restauranger i Kungsbacka kommun

Koll på Kungsbacka Rapport 2:2016 Kebabprojekt 2016. Kebabprojekt 2016 Provtagning av kebabkött på pizzerior och restauranger i Kungsbacka kommun Koll på Kungsbacka Rapport 2:2016 Kebabprojekt 2016 Kebabprojekt 2016 Provtagning av kebabkött på pizzerior och restauranger i Kungsbacka kommun Under januari 2016 genomförde livsmedelsavdelningen på förvaltningen

Läs mer

INNESLUTEN ANVÄNDNING AV GENETISKT MODIFIERADE MIKROORGANISMER

INNESLUTEN ANVÄNDNING AV GENETISKT MODIFIERADE MIKROORGANISMER INNESLUTEN ANVÄNDNING AV GENETISKT MODIFIERADE MIKROORGANISMER Arbetarskyddsstyrelsens föreskrifter om innesluten användning av genetiskt modifierade mikroorganismer samt allmänna råd om tillämpningen

Läs mer

SMITTSKYDDSINSTITUTET 1(5) Packa Provet Rätt

SMITTSKYDDSINSTITUTET 1(5) Packa Provet Rätt SMITTSKYDDSINSTITUTET 1(5) Packa Provet Rätt Prov för kemisk eller mikrobiologisk analys transporteras ofta med bil och/eller post till laboratoriet. Internationella och nationella bestämmelser reglerar

Läs mer

Rapport från 2016 års ringtest för kliniska mastiter

Rapport från 2016 års ringtest för kliniska mastiter Rapport från 06 års ringtest för kliniska mastiter SAMMANFATTNING Även i år var intresset stort och för tredje året i rad har vi haft fler deltagande arbetsplatser än föregående år. I år deltog 8 arbetsplatser

Läs mer

Schysst vatten i kranen?

Schysst vatten i kranen? Schysst vatten i kranen? Kontroll av icke kommunala dricksvattentäkter som omfattas av Livsmedelsverkets dricksvattenföreskrifter Miljöskyddskontoret 2013 Sammanfattning Under sommarhalvåret 2013 har

Läs mer

PIK PROJEKT 2013. Provtagning av is i livsmedelanläggningar. Projektplan

PIK PROJEKT 2013. Provtagning av is i livsmedelanläggningar. Projektplan PIK PROJEKT 2013 Västra Götalands län Provtagning av is i livsmedelanläggningar Projektplan Bakgrund Vid länsmöten har det framförts att det vore dags att genomföra ett projekt om is från ismaskiner inom

Läs mer

TENTAMEN för KMB056 - Molekylär Bioteknik

TENTAMEN för KMB056 - Molekylär Bioteknik TENTAMEN för KMB056 - Molekylär Bioteknik 2013-01-15 em (V-salar) Totalt 60 poäng (Frågor 1-8: Joakim Norbeck, totalt 45 poäng; Frågor 9-12: Lisbeth Olsson, totalt 15 poäng). Betygsgränser: 30-38.5 poäng

Läs mer

Slutrapport för projekt H1047248 Anslagsmottagare Prof. Bengt Guss, institutionen för mikrobiologi, SLU

Slutrapport för projekt H1047248 Anslagsmottagare Prof. Bengt Guss, institutionen för mikrobiologi, SLU Slutrapport för projekt H1047248 Anslagsmottagare Prof. Bengt Guss, institutionen för mikrobiologi, SLU Projekttitel: Studier av extracellulära proteiner hos Streptococcus equi och Streptococcus zooepidemicus

Läs mer

Patogen = sjukdomsframkallande (påv. av virulens) Apatogen = icke sjukdomsframkallande

Patogen = sjukdomsframkallande (påv. av virulens) Apatogen = icke sjukdomsframkallande Mekanismer för bakteriell patogenicitet och lite annat Först ett antal viktiga definitioner; Normalflora = bakterieflora som vi normalt har på oss Patogen = sjukdomsframkallande (påv. av virulens) Apatogen

Läs mer

Anmälningspliktiga resistenta bakterier (ARB) MRSA, VRE, ESBLcarba och ESBL

Anmälningspliktiga resistenta bakterier (ARB) MRSA, VRE, ESBLcarba och ESBL Anmälningspliktiga resistenta bakterier (ARB) MRSA, VRE, ESBLcarba och ESBL Biträdande smittskyddsläkare Smittskydd Stockholm Antibiotikaresistenta bakterier Ökar i världen och i Sverige Gör bakterieinfektioner

Läs mer

Klimatförändringen en drivkraft för vattenburen smitta? Ann-Sofi Rehnstam-Holm Högskolan Kristianstad

Klimatförändringen en drivkraft för vattenburen smitta? Ann-Sofi Rehnstam-Holm Högskolan Kristianstad Klimatförändringen en drivkraft för vattenburen smitta? Ann-Sofi Rehnstam-Holm Högskolan Kristianstad Kristianstad Reningsverk Hammarsjön Våtmarker Helge Å Lillö Vattenburna infektioner Förändringar att

Läs mer

UMEÅ UNIVERSITET 2011-01-11. Målsättning Att använda metoder för direkt observation av mikroorganismer.

UMEÅ UNIVERSITET 2011-01-11. Målsättning Att använda metoder för direkt observation av mikroorganismer. UMEÅ UNIVERSITET 2011-01-11 Institutionen för molekylärbiologi RUT10 - Biomedicinsk vetenskap I FÄRGNING OCH MIKROSKOPERING AV MIKROORGANISMER Målsättning Att använda metoder för direkt observation av

Läs mer

Tentamen Medicinsk vetenskap Kurs: M0029H

Tentamen Medicinsk vetenskap Kurs: M0029H Institutionen för hälsovetenskap Röntgensjuksköterskeprogrammet Tentamen Medicinsk vetenskap Kurs: M0029H Lärare Delmoment Fråga Max G 70 % VG 90 % Anders Österlind Infektionssjukdomar 1-14 21p 14p 19p

Läs mer

Tentamen i Biomedicinsk laboratoriemetodik 2, 7 hp (kod 0800)

Tentamen i Biomedicinsk laboratoriemetodik 2, 7 hp (kod 0800) Tentamen i Biomedicinsk laboratoriemetodik 2, 7 hp (kod 0800) Kursens namn: BMLVA II 22,5 högskolepoäng Kurskod: BL1004 Kursansvarig: Rolf Pettersson, Charlotte Sahlberg Bang Datum: 2/5-2011 Skrivtid:

Läs mer

Xxxxx. Gravida och ammande arbetstagare. föreskrifter Arbetsmiljöverkets (AFS xxxx:xx) föreskrifter om om ändring i Arbetsmiljöverkets

Xxxxx. Gravida och ammande arbetstagare. föreskrifter Arbetsmiljöverkets (AFS xxxx:xx) föreskrifter om om ändring i Arbetsmiljöverkets AFS 2014:XX 2014:41 Xxxxx Gravida och ammande arbetstagare Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter Arbetsmiljöverkets (AFS xxxx:xx) föreskrifter om om ändring i Arbetsmiljöverkets

Läs mer

Skogsstyrelsens författningssamling

Skogsstyrelsens författningssamling Skogsstyrelsens författningssamling ISSN 0347-5212 Skogsstyrelsens föreskrifter om avsiktlig utsättning och utsläppande på marknaden av genetiskt modifierade skogsträd; beslutade den 24 april 1996. SKSFS

Läs mer

TENTAMEN för KMB056 - Molekylär Bioteknik

TENTAMEN för KMB056 - Molekylär Bioteknik TENTAMEN för KMB056 - Molekylär Bioteknik 2012-10-23 em (V-salar) Totalt 60 poäng (Frågor 1-9: Joakim Norbeck, totalt 45 poäng; Frågor 10-11: Lisbeth Olsson, totalt 15 poäng). Betygsgränser: 30 poäng =

Läs mer

Bioresursdagarna 2017 Digerdödens offer hjälper oss att förstå utvecklingen av humanpatogena bakterier. Brittmarie Lidesten, Bioresurs

Bioresursdagarna 2017 Digerdödens offer hjälper oss att förstå utvecklingen av humanpatogena bakterier. Brittmarie Lidesten, Bioresurs Bioresursdagarna 2017 Digerdödens offer hjälper oss att förstå utvecklingen av humanpatogena bakterier Brittmarie Lidesten, Bioresurs Artikel i Science in School inklusive referenser: Tales from a plague

Läs mer

Förteckning 1 Januari över samtliga gällande författningar och allmänna råd som har beslutats av Arbetarskyddsstyrelsen och Arbetsmiljöverket

Förteckning 1 Januari över samtliga gällande författningar och allmänna råd som har beslutats av Arbetarskyddsstyrelsen och Arbetsmiljöverket Förteckning 1 Januari 2019 över samtliga gällande författningar och allmänna råd som har beslutats av Arbetarskyddsstyrelsen och Arbetsmiljöverket Förteckning över samtliga gällande författningar och allmänna

Läs mer

Vad är Klinisk forskning

Vad är Klinisk forskning Vad är Klinisk forskning Geografiskt nära sjukhusmiljöer och patienter Sjukdomsproblem eller förlopp i fokus Läkare/vårdpersonal inblandade Nyttan för patienterna tydlig Utmaningen: + Laboratorium Patienter

Läs mer

Ringtesten bestod av 6 olika prover med olika mastitpatogener. I år hade vi valt att inrikta oss på grampositiva bakterier.

Ringtesten bestod av 6 olika prover med olika mastitpatogener. I år hade vi valt att inrikta oss på grampositiva bakterier. Rapport från 24 års ringtest för kliniska mastiter Ringtesten skickades ut till 27 arbetsplatser. Totalt svarade 48 personer från 26 olika arbetsplatser. De flesta arbetsplatser odlar ut sina prover på

Läs mer

Medicintekniska produkter Ja Nej. Gel-clot Läkemedel Ja Nej Gel-clot Medicintekniska produkter Ja Nej USP 2013 <85>, <161> Gel-clot Läkemedel Ja Nej

Medicintekniska produkter Ja Nej. Gel-clot Läkemedel Ja Nej Gel-clot Medicintekniska produkter Ja Nej USP 2013 <85>, <161> Gel-clot Läkemedel Ja Nej Ackrediteringens omfattning Mikrolab Stockholm AB Sollentuna Ackrediteringsnummer 2028 A004139-001 Mikrobiologisk analys Candida albicans, Endotoxin,, semi Endotoxin, Enterobacteriacea e examination: Ph.

Läs mer

HUGO-projektet. Kartläggningen av det mänskliga genomet

HUGO-projektet. Kartläggningen av det mänskliga genomet Vem är HUGO? HUGO-projektet Kartläggningen av det mänskliga genomet Kartläggning av genom Genom= allt DNA hos en organism. Kartläggningen sker genom att man bestämmer DNA-sekvensen för hela genomet och

Läs mer

Instuderingsfrågor avsnitten Molekylär genetik och Rekombinant DNA tekniker, MCB

Instuderingsfrågor avsnitten Molekylär genetik och Rekombinant DNA tekniker, MCB Instuderingsfrågor avsnitten Molekylär genetik och Rekombinant DNA tekniker, MCB Molekylärgenetikdelen 1. Vad är DNA? 2. Vad heter byggstenarna i DNA? 3. Vad är RNA? 4. Vad är en bas, nukleosid, nukleotid

Läs mer

Anmälningspliktiga resistenta bakterier (ARB) MRSA, VRE, ESBLcarba och ESBL

Anmälningspliktiga resistenta bakterier (ARB) MRSA, VRE, ESBLcarba och ESBL Anmälningspliktiga resistenta bakterier (ARB) MRSA, VRE, ESBLcarba och ESBL Biträdande smittskyddsläkare Smittskydd Stockholm Innehåll Mer info Handlingsprogram Epidemiologi Smittskyddslagen Smittspårning

Läs mer

Riskbedömning inför ändringar i verksamheten

Riskbedömning inför ändringar i verksamheten Riskbedömning inför ändringar i verksamheten A B C för riskbedömning inför ändring i verksamheten A Precisera den planerade ändringen Vad består ändringarna av? Var ska ändringarna genomföras? Vilka arbetstagare

Läs mer

Slutrapport för projekt Is i livsmedelsanläggningar 2013. Provtagning av is för mikrobiologisk kontroll i livsmedelsverksamheter

Slutrapport för projekt Is i livsmedelsanläggningar 2013. Provtagning av is för mikrobiologisk kontroll i livsmedelsverksamheter Slutrapport för projekt Is i livsmedelsanläggningar 2013 Provtagning av is för mikrobiologisk kontroll i livsmedelsverksamheter oktober 2013 Slutrapport för projekt Is i livsmedelsanläggningar 2013 Miljösamverkan

Läs mer

9/22/12% Introduk.on%.ll%biokemi% Varför%behöver%vi%veta%något%om%biokemi?% Biokemi%Q%Introduk.on%

9/22/12% Introduk.on%.ll%biokemi% Varför%behöver%vi%veta%något%om%biokemi?% Biokemi%Q%Introduk.on% Introduk.on.llbiokemi Kontak.nfo: Föreläsare:LisbethOlsson,lisbeth.olsson@chalmers.se Ansvarigförinledandebiokemiundervisningen,Eva Albers,albers@chalmers.se Programansvarigförbioteknologiprogrammet, franzen@chalmers.se

Läs mer

Härlig grillkväll. eller. risk för magont?

Härlig grillkväll. eller. risk för magont? Härlig grillkväll eller risk för magont? Ett PIK-projekt inom livsmedelskontrollen i Östergötland om den hygieniska kvalitén hos grillfärdiga köttvaror. PIK-projekt Östergötlands län 2007 Provtagning av

Läs mer

Orientering om reglerna för hantering av GMO och GMM. Per Bergman Institutionen för Växtbiologi och skogsgenetik, SLU

Orientering om reglerna för hantering av GMO och GMM. Per Bergman Institutionen för Växtbiologi och skogsgenetik, SLU Orientering om reglerna för hantering av GMO och GMM Per Bergman Institutionen för Växtbiologi och skogsgenetik, SLU Inledning Gentekniken har öppnat helt nya perspektiv vi kan flytta på gener Det finns

Läs mer

Förvaring: 0-25 C Densitet (20 C): P-innehåll: 0,18 % N-innehåll: 0,00 % vatten) Konduktivitet: Skumkaraktäristik:

Förvaring: 0-25 C Densitet (20 C): P-innehåll: 0,18 % N-innehåll: 0,00 % vatten) Konduktivitet: Skumkaraktäristik: P3-oxysan CM Beskrivning: Unikt kallt desinfektionsmedel baserat på synergieffekt mellan peroxyföreningar för användning inom bryggeri- och livsmedelsindustri sbestämning genom konduktivitetsmätning Produktfördelar:

Läs mer

DEN MINSTA BYGGSTENEN CELLEN

DEN MINSTA BYGGSTENEN CELLEN DEN MINSTA BYGGSTENEN CELLEN MÅL MED DETTA AVSNITT När vi klara med denna lektion skall du kunna: Förklara funktion och utseende för följande delar i cellen: cellkärna, cellmembran, cellvägg, cellvätska

Läs mer

LAB 12. Preparation och analys av plasmid-dna från E.coli

LAB 12. Preparation och analys av plasmid-dna från E.coli Institutionen för biokemi och biofysik LAB 12 Preparation och analys av plasmid-dna från E.coli Basåret 2012 (finns på basårshemsida: www.kemi.su.se, välj Basår) INTRODUKTION I denna laboration ska vi

Läs mer

Antibiotikaresistens i blododlingar

Antibiotikaresistens i blododlingar Antibiotikaresistens i blododlingar Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Streptococcus pneumoniae Statistiken är baserad på provtagning utförd under 2010-2015

Läs mer

Arbetsmiljön är viktiga frågor vid avfallshantering

Arbetsmiljön är viktiga frågor vid avfallshantering Arbetsmiljön är viktiga frågor vid avfallshantering Viveca Wiberg Handläggare ergonomi 2014-02-26 Arbetsmiljöverkets uppdrag Tillsyn över arbetsmiljölagen (AML), arbetstidslagen (ATL) och våra föreskrifter

Läs mer

Säkra biorisker Ett verktyg för hantering av biorisker vid laboratorier

Säkra biorisker Ett verktyg för hantering av biorisker vid laboratorier Säkra biorisker Ett verktyg för hantering av biorisker vid laboratorier Hantering av biorisker Verksamheter som på olika sätt hanterar biologiska material och smittämnen ansvarar för säkerhet och skydd

Läs mer

Mikrolab Stockholm AB Sollentuna Ackrediteringsnummer 2028 A

Mikrolab Stockholm AB Sollentuna Ackrediteringsnummer 2028 A Ackrediteringens omfattning Bilaga 2 Mikrolab Stockholm AB Sollentuna Ackrediteringsnummer 2028 A004139-001 Mikrobiologisk analys Ph. Eur. 2.6.1. Sterility Ph. Eur. 2.6.12 examination of nonsterile products

Läs mer

TENTAMEN. Kurs: Mikrobiologi och immunologi, Mikrobiologidelen. Program: Apotekarprogrammet, termin 3 Kurskod: 3FM007

TENTAMEN. Kurs: Mikrobiologi och immunologi, Mikrobiologidelen. Program: Apotekarprogrammet, termin 3 Kurskod: 3FM007 los&itutionen ror medicinsk biokemi och mikrobiologi Farmaceutisk Mikrobiologi Kodnummer:....... TENTAMEN Kurs: Mikrobiologi och immunologi, Mikrobiologidelen Program: Apotekarprogrammet, termin 3 Kurskod:

Läs mer