Swarmsweep GATUAKTIVITETER. Dela ut flyers, samla in pengar och prata med människor

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Swarmsweep GATUAKTIVITETER. Dela ut flyers, samla in pengar och prata med människor"

Transkript

1 GATUAKTIVITETER Dela ut flyers, samla in pengar och prata med människor Här är några konkreta tips på hur du kan jobba med direktmarknadsföring på plats. Du har säkert sett dem redan, de olika insamlingsmänniskorna som står på torg eller gator och vill ha en peng i bössan som ska gå till ett välgörande ändamål. En del är oerhört framgångsrika, andra huttrar still. Det första som ska sägas är att det kräver tillstånd att samla in pengar kika gärna i metodguiden för tillstånd så kan du läsa mer där. De andra två aktiviteterna här, dela ut flyers och prata med människor kan ibland behöva tillstånd, ibland inte. En spontan aktivitet som inte står still på samma plats och inte innebär att en grupp människor samlas eller ställer ner någon form av material på marken som kan innebära att ett arrangemang är inte ett arrangemang och behöver inte heller tillstånd. I tveksamma fall kan du vända dig till kommunen men tumregeln är att om ni är en större grupp som samlas ska det alltid anmälas och har ni material som ställs ut (bord, markflaggor, tält etc) så måste man alltid söka tillstånd, liksom vid insamling av pengar. Bättre genomfört än perfekt Ibland kan det vara bättre att vara lättrörlig och inte göra för stort arrangemang. Att det blir gjort är bättre än att planera för det perfekta arrangemanget när det gäller gatuaktiviteter. Att gå ut en sväng ett par stycken efter jobb och i en kvart dela ut flyers för att sedan gå hem kan både vara mer givande och lättare att rekrytera aktivister till än att ha en halvdag en lördag med motsvarande aktivitet. Kom ihåg att varje gång du genomför något så stärker du gruppens känsla av att man rör sig framåt och påverkar i riktning mot det mål man vill uppnå. Dela ut flyers När du ska dela ut flyers så kommer finns det ett par bra tips. Det går utmärkt att vara ensam och köra ett race, men det är lättare om man är ett par stycken. Då kan man peppa varandra. Är ni fler än fyra, se till att utse en person till att sköta logistiken och bära på lådorna/påsarna med alla flyers, så behöver ni inte ha så många med er.

2 Använd geografin där ni ska vara till er fördel. Och välj plats noga. En gågata är perfekt och torg likaså. Undvik köpcentra för det första är det privat mark och de kan sätta upp sina egna regler och utanför på parkeringen är folk intresserade antingen av att komma in och uträtta sina ärenden eller komma iväg med sina påsar. Gå inte på folk som har påsar i händerna redan, de kan ju inte ta emot. En flyer bör inte vara större än ett A5, men det vanligaste och kanske bästa formatet är det som kallas E65, som uppstår när man viker ett A4 i tre delar, så att man får en långsmal form. Det är stort nog att få plats med mycket text på, och det är smalt nog att det går ner i en innerficka på en jacka om man vill. Det går också att greppa om en hög med dem med en hand om man ska dela ut dem. De kan göras antingen bara som fram- och baksida eller just som en vikt A4 med totalt 6 sidor. När man delar ut är det viktigt att man inte står still. Om du står still kan folk gå runt dig (och du kommer märka att folks förflyttningsmönster ändras). Håll dig i rörelse. Det finns lite olika skolor kring hur man ska dela ut effektivt här är två av de vanligaste: Prata- med- folk Du går fram till folk som håller en låg hastighet eller som står och tittar på något eller pratar om något och säger något i stil med Ursäkta, vill ni ha lite information om XX. Om de inte omedelbart säger nej så sticker ni i handen. (+) Du vet att flyers som delas ut kommer åtminstone läsas och du kan förvandla en utdelning till ett samtal (se ovan.) (- ) Du spenderar mycket tid på varje utdelningstillfälle och riskerar att få utdelat väldigt få flyers. Kulsprutemetoden Du går rakt fram och går mot folk med ett stort leende och din hand utsträckt med din utsträckt och säger Varsågod. Instinktivt kommer folk ta emot något du lämnar över och sen går du vidare. De kommer titta förvånat efter dig och sedan titta på vad det var du lämnade efter dig. (+) Du får en extremt hög utdelningstakt och nästan ingen som säger nej (- ) Du vet inte om det du gör levererar resultat.

3 Man kan säga att de två metoderna är bra på olika sätt. Är målet att prata, diskutera och vinna över folk eller att synas och märkas? Välj metod efter vad som fungerar. Efter att ha sett båda, är det imponerande hur kulsprutemetoden faktiskt ofta fungerar väldigt bra. Många ler lite, läser och sen reagerar de men kanske varken mer eller mindre intresserade än om de fått flyern på något annat sätt. Vill man vara lite taktisk sätter man upp två kulsprutor i starten av en gågata en på varje sida så det inte går att ducka och sen går de iväg. Där de startade står en person med en skylt som säger Prata mer med mig om X som är det som er flyer handlar om. Då kan alla som har mött kulsprutorna och fått en flyer av dem följas upp och de som har ett genuint intresse kan fångas upp. Samla in pengar När du samlar in pengar, var tydlig med vad ni representerar och le. Det finns ingen som vill skänka pengar till någon som ser sur eller trött ut. Byt av varandra i så fall och gör det ofta. Se till att folk är varma och gärna att det finns lite termosar med kaffe eller liknande. Identifiera er också. Det är viktigt alltid när man ska prata med någon, ännu mer så när man ska be någon om pengar. Att göra små band man har över bröstet med organisationens namn eller fixa riktiga bössor med klisermärken eller logga på, är viktigt. Se till att ni har riktiga bössor och att de är plomberade. De går att köpa i specialbutiker för runt 100kr styck. Plombering kan man ordna separat. Det går i värsta fall att lösa med små hänglås det handlar om trygghet så att den som ger inte känner att pengarna hamnar i fickan på den som samlar. Jobbar du i en större organisation så är det naturligtvis reglerat och hanterat, och det finns även krav från stiftelsen för insamlingskontroll om du har 90- konto och vill samla in pengar. I det fallet bör du naturligtvis använda Se till att alla bössor samlas in av någon ansvarig och absolut inte följer med någon hem efteråt. Räkna antalet bössor så att alla är insamlade. Skicka inte heller någon ensam med bössorna av säkerhetsskäl. Bäst är att bössorna hämtas med bil. Ingen bör vara ensam med pengarna vid något tillfälle. När ni ska räkna, räkna bössorna igen och se till att ingen har försvunnit. Därefter, se till att alla hänglås är på plats och se till att den som har bössorna inte har nycklarna. Var alltid minst två, helst tre som öppnar. Två räknar och en skriver ner. Poängen med att två räknar är att man minskar risken för felräkningar.

4 Glöm inte bort att det idag är svårt att växla in mynt mot sedlar eller till ett konto och det kan därför bli ganska kostsamt. Mellan 5-10% är inte en ovanlig avgift för att få växla in mynt i dagens läge. Ett alternativ kan vara att några av medlemmarna växlar själva och lämnar en hundralapp för hundra kr i växel. Man kan även ha mynten som växelkassa vid loppisar eller liknande så att de över tid automatiskt omvandlas till mer lätthanterliga sedlar. Insamling är ett bra sätt att göra praktisk nytta även om beloppen inte är så stora varje gång. Det kräver en stor organisation för att få det att fungera riktigt bra. Om du har en liten organisation, pröva istället loppisar, sälja bakverk eller andra aktiviteter som kan generera pengar. Prata med folk För många aktivister är det väldigt svårt att ta modet till sig och prata med folk. Aktivister är som folk är mest och det innebär att vissa är extroverta och har lätt att möta nya människor, andra är mer introverta. Dessutom är det naturligtvis alltid lite extra svårt att gå fram och börja prata med en främling. Samtidigt kan det ge oerhört givande samtal att göra just det. Mötet med människor där man pratar om sitt engagemang och försöker få till ett samtal kan ge oerhört mycket energi och dessutom både vinna över människors stöd och ibland deras engagemang. Men tvinga inte aktivister som inte vill prata med andra det blir inte bra, varken för personerna de möter eller aktivisterna själva. Ordna hellre workshops kring hur man Om du har kampanjer som bygger på att du ska ut och prata med folk är det också viktigt att man kan se var du kommer ifrån och vilken organisation du representerar. Om du är från en liten förening som inte har ett känt varumärke är det också bra om du tydligt berättar eller har en flyer som snabbt talar om vad det är för åsikt du torgför. Det kan nämligen verka avskräckande för många att bli approcherad av en främmande människa. När du inleder samtalet, prata fort och börja inte med frågor som Har du tid? Svaret är nästan alltid nej och stänger samtalet. Vad ska du fråga efter de sagt så? Det lättaste är att börja med en öppen fråga som man nästan behöver svara ja på eller som inte går att svara ja eller nej alls på: Vad har du för operatör idag? eller Känner du till att det är krig i Syrien?. Folk har bråttom och generellt inte tid tänk på det när du väljer plats. Sista kvarten innan butikerna stänger är inte en bra tid. Lördagsförmiddagar är betydligt bättre, för då kan folk strosa omkring och är inte lika stressade.

5 Det kan också vara avväpnande att ställa sig med en skylt som säger Fråga mig om X där X är det du vill prata om. Fråga mig om EU- valet, Fråga mig om köttproduktion, Fråga mig om demokrati eller vad det nu är du vill prata om. Samtalen måste vara korta och målet är inte att du ska få sagt så mycket som möjligt utan att den du är i dialog med ska börja prata. Det är när din motpart blir engagerad och börjar berätta saker som du fått napp. Då följer du upp med fler frågor som får dem att prata mer. Och sen då? När man väl är igång med ett bra samtal som man känner har börjat ge något? Ja, om du är ute efter en namnunderskrift är det kanske nu man frågar om de kan tänka sig skriva på. Om det är månadsgivarblanketter du vill de ska fylla i, så frågar du om de kan tänka sig stötta med några kronor varje månad och är de inte negativa så tar du fram blanketten. Se till att era blanketter är korta. Ingen vill fylla i en uppsats. Det räcker med personnummer så kan ni slå upp adressen t.ex. Namn, e- post och mobil räcker också långt om ni inte ska göra fysiska utskick. Är det autogiro och månadsgivare måste ni naturligtvis använda de blanketter som ska användas för att det ska fungera mot banken sedan. Om ditt mål är att skaffa fler aktiva, så bör samtalet istället leda fram till att du bjuder in personen till en aktivitet. Kräv inte för mycket. Det är bra om det är inplanerat en fika eller annan enkel aktivitet nära i tiden efter att ni har er aktivitet där ni möter människor. En fika är inte svår att dyka upp på. Det är lättare att säga ja till än att bjuda in folk till stora demonstrationer eller andra aktiviteter som kräver att man tar ställning. När du väl träffar personen igen, se till att det är flera andra från organisationen där, och att ni har en positiv och välkomnande attityd. Det är viktigt att känna sig inkluderad. Anpassa Det finns naturligtvis många andra metoder, men tänk lite i form av linjer, rörelser och var folk tar vägen. När folk har tråkigt och väntar på saker är också en bra chans. En kö utanför ett glasställe till exempel. Du får titta på geografin där du ska jobba och sen utgå från den när du gör dina kampanjer. Som vanligt gäller hellre ofta och lite i taget än stora planer som aldrig blir av.

Vinna väljarna. Samtal för samtal.

Vinna väljarna. Samtal för samtal. Vinna väljarna. Samtal för samtal. Människor påverkar människor. När vi ska bestämma oss för något, gör vi det nästan alltid genom att prata med någon vi litar på eller någon vi får förtroende för. Det

Läs mer

Pausen är ett mycket viktigt inslag vid intervjuer. Den kan skapa en spänning, som verkar förlösande på den som förväntas prata. Ta vara på det.

Pausen är ett mycket viktigt inslag vid intervjuer. Den kan skapa en spänning, som verkar förlösande på den som förväntas prata. Ta vara på det. LYSSNA OCH SAMTALA Genom det personliga mötet och det lyssnande samtalet kan vi vinna människors förtroende. Det lyssnande samtalet kan användas överallt där väljare rör sig. Det kan vara publika arenor

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN: FEM STEG FÖR EN TILLGÄNGLIG VERKSAMHET STEG1 VEM NÅS? STEG 2 VEM TESTAR? STEG 3 VEM GÖR? STEG 4 VEM PÅVERKAR?

Läs mer

Skrivtolkad version av telefonintervju med Helene Richardsson, avdelningschef, region Dalarna

Skrivtolkad version av telefonintervju med Helene Richardsson, avdelningschef, region Dalarna SKRIVTOLKNING 2019-05-30 1 (5) Ekonomi och Styrning Anders Nordh Skrivtolkad version av telefonintervju med Helene Richardsson, avdelningschef, region Dalarna (drömsk musik) Kjell: Jakten på den perfekta

Läs mer

Varför PRAO och praktik? Samverkan för framtiden

Varför PRAO och praktik? Samverkan för framtiden Varför PRAO och praktik? Samverkan för framtiden Möjligheter med prao och praktik! Att ta emot elever på prao och praktik är ett bra tillfälle att ge dem en positiv bild av din arbetsplats och av arbetslivet.

Läs mer

Upptäck 7 trick som förvandlar ditt nyhetsbrev till en kassako

Upptäck 7 trick som förvandlar ditt nyhetsbrev till en kassako LYSTRING FÖRETAGARE som vill ha fler referenser, högre intäkter och fler kunder, klienter eller patienter som jagar dig istället för tvärtom Upptäck 7 trick som förvandlar ditt nyhetsbrev till en kassako

Läs mer

Internetbanken. öppen alla dagar klockan 0-24. www.sparbanken-nord.se

Internetbanken. öppen alla dagar klockan 0-24. www.sparbanken-nord.se Internetbanken öppen alla dagar klockan 0-24 www.sparbanken-nord.se Säkerhet i internetbanken. För att du ska känna dig trygg när du gör dina bankärenden i internetbanken tillämpar vi en av marknadens

Läs mer

Integrationsträffar för unga

Integrationsträffar för unga Integrationsträffar för unga en kortguide för föreningar Sverok Västerbotten Här kommer en föreningsguide för att arrangera träffar för asylsökande ungdomar, och vad som kan vara bra att tänka på som

Läs mer

SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se

SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se a v ti k A SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar www.ssu.se publicerat våren 2013 AKTIVA De aktiva är de som arrangerar aktiviteter i SSU-klubben och bär

Läs mer

Skrivtolkad version av telefonintervju med Jörgen Sandström, digitaliseringsdirektör i Västerås Stad

Skrivtolkad version av telefonintervju med Jörgen Sandström, digitaliseringsdirektör i Västerås Stad SKRIVTOLKNING 2019-05-30 1 (5) Ekonomi och Styrning Anders Nordh Skrivtolkad version av telefonintervju med Jörgen Sandström, digitaliseringsdirektör i Västerås Stad (drömsk musik) Kjell: Jakten på den

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG SCOUTKÅR

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG SCOUTKÅR FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG SCOUTKÅR FEMSTEGSMODELLEN: FEM STEG FÖR EN TILLGÄNGLIG VERKSAMHET STEG1 VEM NÅS AV SCOUTERNA? Vem känner igen sig och tilltalas? STEG

Läs mer

Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Av Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Av Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Av Henrik Johansen Man ska vara positiv för att skapa något gott. Ryttare är mycket känslosamma med hänsyn till resultatet. Går ridningen inte bra, faller

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR UTBILDNING OCH ARRANGEMANG

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR UTBILDNING OCH ARRANGEMANG FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR UTBILDNING OCH ARRANGEMANG FEMSTEGSMODELLEN: FEM STEG FÖR EN TILLGÄNGLIG VERKSAMHET STEG1 VEM NÅS? STEG 2 VEM TESTAR? STEG 3 VEM GÖR? STEG 4 VEM PÅVERKAR? Vem

Läs mer

INSAMLINGSGUIDE. Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen

INSAMLINGSGUIDE. Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen INSAMLINGSGUIDE Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen 13 Du som läser denna insamlingsguide hoppas troligen på samma sak som vi - en framtid där diabetes kan botas och

Läs mer

Umeå Fritid presenterar erfarenheter ur projektet. In i Umeå INTEGRATION GENOM FÖRENINGSLIV

Umeå Fritid presenterar erfarenheter ur projektet. In i Umeå INTEGRATION GENOM FÖRENINGSLIV Umeå Fritid presenterar erfarenheter ur projektet In i Umeå INTEGRATION GENOM FÖRENINGSLIV Genom föreningar erbjuds nyanlända flyktingar och invandrare möjlighet till delaktighet i samhällslivet. Vi vinner

Läs mer

ARRANGÖRENS LILLA LATHUND

ARRANGÖRENS LILLA LATHUND ARRANGÖRENS LILLA LATHUND Handledning för kontrollanter 1 INNEHÅLL SÅ HÄR GÅR DET TILL 4 SKAPA SOCIALT ENGAGEMANG 6 NÅGRA SNABBA 8 CHECKLISTA 11 Om du behöver mer hjälp, stöd eller råd är du välkommen

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN Att arbeta med tillgänglighet och inkludering är inte svårt. Genom att använda femstegsmodellen kan vi hitta

Läs mer

HEJ! FÖRSLAG PÅ LEKTIONSUPPLÄGG

HEJ! FÖRSLAG PÅ LEKTIONSUPPLÄGG HEJ! Att du läser detta innebär att du tycker att barns rättigheter är viktigt. Sverige har ratificerat FN:s barnkonvention och vi alla måste hjälpas åt för att sprida så mycket kunskap och engagemang

Läs mer

Rutiner: Anordna möten och evenemang

Rutiner: Anordna möten och evenemang Rutiner: Anordna möten och evenemang Det här är ett dokument som ska hjälpa er, som arrangerar ett möte eller något evenemang för FiSS räkning. Antagligen kommer ni inte behöva bekymra er om alla punkter

Läs mer

Föreläsningsanteckningar Olof Röhlander 17 mars 2015

Föreläsningsanteckningar Olof Röhlander 17 mars 2015 Föreläsningsanteckningar Olof Röhlander 17 mars 2015 Konsten att ta en chans och få saker att hända! Vad krävs för att vi ska nå våra mål och förverkliga våra drömmar? Hur blir man bra på något? Standardtipset

Läs mer

Endags träningstävling i Basic!

Endags träningstävling i Basic! Endags träningstävling i Basic! Tips och råd för arrangörer av Patrick Roos 1 Syfte med endags träningstävling i Basic Att tävla eller arrangera tävling är ett stort steg för många R/C-flygare och klubbar.

Läs mer

MEDBORGARDIALOG. - en liten guide

MEDBORGARDIALOG. - en liten guide MEDBORGARDIALOG - en liten guide Medborgardialoger i Orsa kommun - en liten guide Infoavdelningen, Janne Bäckman, december 2010 Vad är en medborgardialog? Det är helt enkelt ett sätt att prata med människor

Läs mer

Välkomna nya medlemmar. Några tips och råd

Välkomna nya medlemmar. Några tips och råd Välkomna nya medlemmar Några tips och råd Vänsterpartiet 2014 Ett fantastiskt problem Vänsterpartiet växer i snabb takt. Det är ett fantastiskt problem: till skillnad från andra partier får vi hela tiden

Läs mer

Det här är vi! EN BOK OM VAD VI TYCKER ÄR VIKTIGT

Det här är vi! EN BOK OM VAD VI TYCKER ÄR VIKTIGT Det här är vi! EN BOK OM VAD VI TYCKER ÄR VIKTIGT Vi är samma lag Vi levererar minnen Ledande branschkunskap Våga sticka ut Ingen kund är den andra lik Glöd Vi är alla stolta ambassadörer Utstråla glädje

Läs mer

Protokoll från styrelsemöte

Protokoll från styrelsemöte Protokoll från styrelsemöte Torsdagen den 5 augusti 2004 Plats: Galtsjön i Ronneby, kl 18:30 Närvarande: Ledamöter: Rauno Lakso, Petra Lakso, Irene Nilsson, Christina Henriksson, Gerry Kjellsson och Oddvar

Läs mer

Låt Allas bli din lugna stund i vardagen

Låt Allas bli din lugna stund i vardagen Låt Allas bli din lugna stund i vardagen Allas är kreativ, färgstark och mångsidig! Tidningen bjuder på inspirerande recept, intressant läsning, hälsa och roligt mode men också skön avkoppling mitt i veckan.

Läs mer

Processledar manual. Landsbygd 2.0

Processledar manual. Landsbygd 2.0 Processledar manual Landsbygd 2.0 Inledning och tips Bilda grupper Börja med att placera deltagarna i grupper om ca 5-8 personer i varje. De som kommer från samma ort ska vara i samma grupp eftersom det

Läs mer

INTERAKTIVA WORKSHOPÖVNINGAR

INTERAKTIVA WORKSHOPÖVNINGAR INTERAKTIVA WORKSHOPÖVNINGAR INLEDNING INTERAKTION: SAMVERKAN, SAMSPEL ELLER ÖMSESIDIG PÅVERKAN? Vad betyder det att något är interaktivt? Det är lite av ett modeord och många vill använda det. Många gånger

Läs mer

6 Lathund rikstäckande arrangemang

6 Lathund rikstäckande arrangemang LATHUND RIKSTÄCKANDE AR R A N G E M A N G SPÄNNANDE PROJEKT Att arrangera ett Rikstäckande Arrangemang är ett roligt men ganska stort och krävande arbete. Det behövs planering och mycket förberedelser

Läs mer

C O P Y S Y S T E M E T 2. 0 I N N E H Å L L. 9 stora misstag du antagligen gör. med din marknadsföring. (Och hur du fixar dem) All rights reserved

C O P Y S Y S T E M E T 2. 0 I N N E H Å L L. 9 stora misstag du antagligen gör. med din marknadsföring. (Och hur du fixar dem) All rights reserved C O P Y S Y S T E M E T 2. 0 I N N E H Å L L 9 stora misstag du antagligen gör med din marknadsföring (Och hur du fixar dem) All rights reserved 02 av 16 B O N U S C O P Y S Y S T E M E T 2. 0 9 s t o

Läs mer

Skyddsombudet en arbetskamrat och facklig kompis

Skyddsombudet en arbetskamrat och facklig kompis Ditt skyddsombud Skyddsombudet en arbetskamrat och facklig kompis Ligger du vaken om nätterna och grubblar över hur skyddsombudet har det? Inte det? Byggnads vet i alla fall att många skyddsombud funderar

Läs mer

För arbete med dialogduk Hembygdsrörelsens utvecklingsträffar. Man kan: med Man kan): a) Idéer nya sätt att nå nya medlemmar (idéerna ska börja

För arbete med dialogduk Hembygdsrörelsens utvecklingsträffar. Man kan: med Man kan): a) Idéer nya sätt att nå nya medlemmar (idéerna ska börja Handledning För arbete med dialogduk Hembygdsrörelsens utvecklingsträffar Diskutera, prioritera och skriv här det ni vill och ska förverkliga. Gå därför igenom de idéer och tankar ni tagit upp under arbetet

Läs mer

De vill inte tvångsanslutas till kommunens VA plan: "Förstår inte vad de håller på med"

De vill inte tvångsanslutas till kommunens VA plan: Förstår inte vad de håller på med ORSA 19 maj 2016 De vill inte tvångsanslutas till kommunens VA plan: "Förstår inte vad de håller på med" + 8 Läs senare delningar Sörmedsjöns byförening fortsätter striden mot Orsa kommuns planer att införa

Läs mer

VARFÖR VIT JUL? Diskutera

VARFÖR VIT JUL? Diskutera ARRANGERA VIT JUL VARFÖR VIT JUL? När samhället stänger ned, när lamporna på fritidsgården släcks och när vaktmästaren låser porten till skolan och går på julledighet då finns vi där och gör julen till

Läs mer

3 Lathund Rixhajk LATHUND RIXHAJK

3 Lathund Rixhajk LATHUND RIXHAJK LATHUND RIXHAJK SPÄNNANDE PROJEKT Rixhajken är ett av de få seniorscoutarrangemangen som återkommer varje år, därför är det extra kul om seniorscouterna kommer ihåg just Er hajk. Det ska vara roligt att

Läs mer

10 tips för ökad försäljning

10 tips för ökad försäljning 10 tips för ökad försäljning Innehållsförteckning Tips 1 Kundvård...3 Tips 2 Vad har du egentligen på gång?...4 Tips 3 Ställ jobbiga frågor...5 Tips 4 När tiden inte räcker till...6 Tips 5 Låt kunden skriva

Läs mer

LYCKAS BÄTTRE MED ERA KAMPANJER!

LYCKAS BÄTTRE MED ERA KAMPANJER! VINNARE AV LYCKAS BÄTTRE MED ERA KAMPANJER! Fler än 4 000 givare 14 miljoner kr 24 000 gåvor VI TAR HAND OM DET KRÅNGLIGA OCH TIDSKRÄVANDE 1. Hjälper till att ta fram en bra kampanjsida. 2. Vi kan ta fram

Läs mer

Lärjungaskap / Följ mig

Lärjungaskap / Följ mig Lärjungaskap / Följ mig Dela in gruppen i par och bind för ögonen på en av de två i paret. Låt den andra personen leda den med förbundna ögon runt i huset och utomhus, genom trädgården, till exempel, och

Läs mer

se hela människan Nina vill att vården ska SJÄLEN

se hela människan Nina vill att vården ska SJÄLEN SJÄLEN Nina vill att vården ska se hela människan Psoriasis och psoriasisartrit påverkar livet på många olika sätt. Idag är vården ganska bra på att behandla de symtom som rör kroppen, medan den ofta står

Läs mer

Insamlingsguide. Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen

Insamlingsguide. Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen Insamlingsguide Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen TÄNK OM DIABETES KUNDE BOTAS Du som läser denna insamlingsguide hoppas troligen på samma sak som vi en framtid

Läs mer

FEM TIPS FÖR ATT BLI EN BÄTTRE FÖRHANDLARE!

FEM TIPS FÖR ATT BLI EN BÄTTRE FÖRHANDLARE! FEM TIPS FÖR ATT BLI EN BÄTTRE FÖRHANDLARE! Vår framgång som personer och organisationer påverkas i stor utsträckning av om vi kan hitta en gemensam väg framåt även med de som tycker annorlunda. Det kallas

Läs mer

Så här gör du. om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling

Så här gör du. om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling Så här gör du om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling Det här materialet hjälper er att planera och sätta förutsättningarna för att driva kampanjer, antingen en eller regelbundet. Ibland

Läs mer

INTRODUKTION STEG Övning ger färdighet. Träna gärna på intervjusituationen med en vän eller genom att filma dig själv och dina svar.

INTRODUKTION STEG Övning ger färdighet. Träna gärna på intervjusituationen med en vän eller genom att filma dig själv och dina svar. INTRODUKTION Ibland är en lyckad intervju allt som ligger mellan dig och ditt drömjobb. Många upplever därför anställnings intervjun som oerhört stressande, såväl de som söker sitt första jobb som de med

Läs mer

Träningsläge. copyright 2007, Maria Hagström, Skogsborgs Gård HB

Träningsläge. copyright 2007, Maria Hagström, Skogsborgs Gård HB Träningsläge Har du kul när du tränar lydnad? Har du din hunds fulla uppmärksamhet? Många, jag träffat, speciellt bruksförare tycker att lydnaden är tråkig. Eftersom nästan halva poängen på bruksprov består

Läs mer

Handledning för första fasen i arbetet inför valet Samtalet med väljarna

Handledning för första fasen i arbetet inför valet Samtalet med väljarna Handledning för första fasen i arbetet inför valet 2014 Samtalet med väljarna Hej! Jag kommer från Vänsterpartiet. Får jag ställa fyra frågor om politik till dig? Det tar någon minut. Nu drar vi igång

Läs mer

Föreläsningsanteckningar Annika R Malmberg Hamilton 3 september 2015

Föreläsningsanteckningar Annika R Malmberg Hamilton 3 september 2015 Föreläsningsanteckningar Annika R Malmberg Hamilton 3 september 2015 Tändvätska för att hitta din glöd privat och på jobbet! Att ge varandra tändvätska innebär att vi ger varandra rätt energi. Då får vi

Läs mer

KOLKORRIDOREN. Ta kontakt!

KOLKORRIDOREN. Ta kontakt! OKBORDGUIDE KOLKORRIDOREN Ta kontakt! Kontakta skolorna i klubbområdet eller distriktet och fråga om Ung Vänster får hålla ett bokbord i skolkorridoren. Mejla eller ring rektor eller reception, alternativt

Läs mer

Före utställningen. Lathund för samarrangör vid SDHK utställning

Före utställningen. Lathund för samarrangör vid SDHK utställning Lathund för samarrangör vid SDHK utställning Tack för att ni engagerar er som samarrangör tillsammans med SDHK. Vi hoppas att denna lathund ska underlätta uppdraget för er. Se till att ni omgående får

Läs mer

Processledarmanual. Landsbygd 2.0

Processledarmanual. Landsbygd 2.0 Processledarmanual Landsbygd 2.0 Historien bakom Landsbygd 2.0 Landsbygdens invånare blir äldre, färre och dummare... Knappast! Men vi måste bli bättre på att ta vara på alla lantisars tankar och ideér.

Läs mer

Raoul Wallenberg Academy for Young Leaders Insamlingsstiftelse

Raoul Wallenberg Academy for Young Leaders Insamlingsstiftelse Raoul Wallenberg Academy for Young Leaders Insamlingsstiftelse Insamlingspolicy 1 Innehållsförteckning 1. Introduktion 3 2. Insamling 3 3. Extern granskning 3 3.1 Svensk Insamlingskontroll 3 3.3 Länsstyrelsen

Läs mer

Så tar du ledningsgruppen från idé till resultat

Så tar du ledningsgruppen från idé till resultat Guide Så tar du ledningsgruppen från idé till resultat Förord Många VD:ar kämpar med engagemanget i ledningsgruppen och att få alla lika entusiastiska som hen själv inför förändringar och nya ideer. I

Läs mer

Kontanthantering vid EFS- kyrkan Skellefteå Kollekt och andra kontanter. Elektroniskt givande hanteras separat. Version

Kontanthantering vid EFS- kyrkan Skellefteå Kollekt och andra kontanter. Elektroniskt givande hanteras separat. Version Kontanthantering vid EFS- kyrkan Skellefteå Kollekt och andra kontanter. Elektroniskt givande hanteras separat. Version 2016-09- 22 Sammanfattning Var del beskrivs och motiveras mer utförligt på kommande

Läs mer

Smakprov ur 4 råd, utgiven på Fantasi & Fakta, fantasifakta.se

Smakprov ur 4 råd, utgiven på Fantasi & Fakta, fantasifakta.se O innehåll förord 5 ledarskap, styrelse och strategi 6 4 råd för att bli en bättre ledare 7 4 råd för att skapa framgångsrika team 11 4 råd om att leda i en förändring 14 4 råd för att engagera medarbetare

Läs mer

Insamlingspolicy för WaterAid Sverige

Insamlingspolicy för WaterAid Sverige Insamlingspolicy för WaterAid Sverige WaterAid Sverige samlar in pengar och bidrar till WaterAids globala verksamhet för att kunna säkerställa att människor i världens fattigaste delar får tillgång till

Läs mer

Erikshjälpen grundades 1967, men historien började 38 år tidigare.

Erikshjälpen grundades 1967, men historien började 38 år tidigare. Historik Erikshjälpen grundades 1967, men historien började 38 år tidigare. 1929 föddes Erik Nilsson i en by i Småland. Eriks barndom och ungdom tillbringades på sjukhus och i vila i sitt hem. Erik föddes

Läs mer

Uppdaterat

Uppdaterat Uppdaterat 2017-06-07 1 Medlemmar 37 En förening skulle inte finnas om det inte fanns några medlemmar! Så är det också med Equmenias föreningar, och med Equmenia i hela Sverige! Equmenia skulle inte finnas

Läs mer

Samtal om ledarskap. Välkomna! Förväntningar på dagen! Reflektioner sedan sist! SLUT 21.00

Samtal om ledarskap. Välkomna! Förväntningar på dagen! Reflektioner sedan sist! SLUT 21.00 Samtal om ledarskap Välkomna! Lokalt ledarskap platsspecifikt och gränsöverskridande. Jobba med perspektivet individ grupp verksamhet. Metoder för att genomföra arbete tillsammans.! SLUT 21.00 Förväntningar

Läs mer

Insamlingspolicy. Svensk Insamlingskontroll och FRII. Gåvor. Insamlingsmål samt årsplan för insamling

Insamlingspolicy. Svensk Insamlingskontroll och FRII. Gåvor. Insamlingsmål samt årsplan för insamling Insamlingspolicy Antagen av styrelsen för Linköpings Stadsmission 2011-05-25 Senast reviderad 2014-08-18, 2015-05-28 Linköpings Stadsmissions insamlingsverksamhet ska präglas av öppenhet, respekt, trovärdighet

Läs mer

Interkulturell kompetens. Lyssna aktivt - en guide i sju steg

Interkulturell kompetens. Lyssna aktivt - en guide i sju steg Vad är ett aktivt lyssnande? Aktivt och empatiskt lyssnande är ett viktigt verktyg för att skapa ett bra bemötande mellan människor. Det gäller i interkulturella möten - och i alla andra möten. Ett genuint

Läs mer

Checklista medlemsvård

Checklista medlemsvård Checklista medlemsvård Medlemskapet i fokus Det är en styrka för Moderaterna om många väljer att bli medlemmar det visar att vi är ett parti på frammarsch. Många medlemmar är viktigt både för att det ger

Läs mer

Du borde bli ombud! Riksmöte 2009. 20-22 november - Stockholm. Fyra bra anledningar: - Du får lära känna massor av intressanta

Du borde bli ombud! Riksmöte 2009. 20-22 november - Stockholm. Fyra bra anledningar: - Du får lära känna massor av intressanta Riksmöte 2009 20-22 november - Stockholm Du borde bli ombud! Fyra bra anledningar: - Du får lära känna massor av intressanta människor som har samma intressen som dig. - Du får tre dagars intensiv och

Läs mer

Positiv Ridning Systemet Vad krävs för en lyckad undervisning Av Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Vad krävs för en lyckad undervisning Av Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Vad krävs för en lyckad undervisning Av Henrik Johansen Det är viktigt som tränare att vi förstår vår uppgift fullständigt och på så sätt har de bästa möjliga förutsättningarna

Läs mer

Frågor och svar om Uppsägning av Telia Mobil plånbok och skaffa WyWallet (Extern)

Frågor och svar om Uppsägning av Telia Mobil plånbok och skaffa WyWallet (Extern) Frågor och svar om Uppsägning av Telia Mobil plånbok och skaffa WyWallet (Extern) 1 Varför har ni sagt upp min mobila plånbok? WyWallet erbjuder nu allt det och lite till som du som kund är van vid i Telia

Läs mer

Checklista. Före Wellness Presentation/ möte: Hej Anders, va kul att prata med dig. Ser fram emot vårt möte den... kl Kom ihåg att...

Checklista. Före Wellness Presentation/ möte: Hej Anders, va kul att prata med dig. Ser fram emot vårt möte den... kl Kom ihåg att... Före Wellness Presentation/ möte: Innan telefonsamtal: Ha penna och papper redo anteckna. Se till så att det är lugnt omkring dig. Sitt rakt, var förberedd, entusiastisk och samlad. Efter bokning: Skicka

Läs mer

Mer tid Mer pengar Mer energi

Mer tid Mer pengar Mer energi Mer tid Mer pengar Mer energi 27 augusti 2014 Feedback kompendium Introduktion Syftet med dina fem sinnen är att ge dig feedback, inget annat. Lukt, smak, syn, hörsel och känsel är de fem sinnen vi är

Läs mer

Samtalskampanjen - Att organisera och genomföra dörrknackning

Samtalskampanjen - Att organisera och genomföra dörrknackning Val 2014 Samtalskampanjen - Att organisera och genomföra dörrknackning För dig som dörrknackningsledare/ ansvarig för samtalskampanjen 2 (9) Din insats är viktig Samtal med människor vid dörren är den

Läs mer

Nyhetsbrev. Tyresö Hundungdoms ~ ~ ~ Hej alla kära medlemmar! Första snön har landat och dagarna blir allt mörkare men hos oss planeras det för fullt.

Nyhetsbrev. Tyresö Hundungdoms ~ ~ ~ Hej alla kära medlemmar! Första snön har landat och dagarna blir allt mörkare men hos oss planeras det för fullt. Tyresö Hundungdoms Nyhetsbrev ~ ~ ~ Hej alla kära medlemmar! Första snön har landat och dagarna blir allt mörkare men hos oss planeras det för fullt. Välkomna till Tyresö HU s Lussekupp! Vi kommer lördagen

Läs mer

Tre misstag som äter upp din tid och hur kan göra någonting åt dem

Tre misstag som äter upp din tid och hur kan göra någonting åt dem Tre misstag som äter upp din tid och hur kan göra någonting åt dem En rapport från PersonligEffektivitet.com Innehåll Inledning... 3 Misstag #1: Önskelistan... 4 Misstag #2: Parkinsons lag... 7 Misstag

Läs mer

Utvärdering av ledarskapsdagen, SPIRA, 8:e oktober, 2018

Utvärdering av ledarskapsdagen, SPIRA, 8:e oktober, 2018 Utvärdering av ledarskapsdagen, SPIRA, 8:e oktober, 2018 Antal respondenter: 124 : 67 Svarsfrekvens: 54,03 % Kön Kön Kvinna 41 (61,2%) Man 26 (38,8%) Kön 1,4 0,5 35,4 % 1,0 1,0 1,0 2,0 2,0 Ålder Ålder

Läs mer

DIN GUIDE TILL ÅRETS JULKAMPANJ

DIN GUIDE TILL ÅRETS JULKAMPANJ DIN GUIDE TILL ÅRETS JULKAMPANJ För oss är du viktig som du säkert förstår. Därför behöver vi dina tips för ett bättre Sverige nästa år! SVERIGES ENDA ARBETARPARTI Inledning Tiden går fort och snart är

Läs mer

Hur bildar jag en lokalgrupp?

Hur bildar jag en lokalgrupp? Hur bildar jag en lokalgrupp? Innehåll Vilka är vi? Så här gör du för att starta en lokalgrupp Hur går det första mötet till? Det lokala årsmötet Vad kan vi som lokalgrupp göra? Hur finansierar vi verksamheten?

Läs mer

SKOLAN & NEUROPSYKIATRISKA FUNKTIONSNEDSÄTTNINGAR. Dags att prata om: Ett samtalsmaterial för föräldrargrupper

SKOLAN & NEUROPSYKIATRISKA FUNKTIONSNEDSÄTTNINGAR. Dags att prata om: Ett samtalsmaterial för föräldrargrupper Dags att prata om: SKOLAN & NEUROPSYKIATRISKA FUNKTIONSNEDSÄTTNINGAR Ett samtalsmaterial för föräldrargrupper Detta samtalsmaterial är framtagen inom Attentions projekt Min Skola med medel från Allmänna

Läs mer

RAOUL WALLENBERG ACADEMY FOR YOUNG LEADERS INSAMLINGSSTIFTELSE INSAMLINGSPOLICY

RAOUL WALLENBERG ACADEMY FOR YOUNG LEADERS INSAMLINGSSTIFTELSE INSAMLINGSPOLICY FOR YOUNG LEADERS INSAMLINGSSTIFTELSE INSAMLINGSPOLICY INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Introduktion 3 2. Insamling 3 3. Extern granskning 3 3.1 Svensk Insamlingskontroll 3 3.3 Länsstyrelsen 3 3.4 Auktoriserad

Läs mer

Enkätsvar 2013. Fler kvinnor. Enkätsvar 2013 Kyrkans Familjerådgivning Stockholm

Enkätsvar 2013. Fler kvinnor. Enkätsvar 2013 Kyrkans Familjerådgivning Stockholm Enkätsvar 13 Kyrkans Familjerådgivning Stockholm Enkätsvar 13 Under en fyraveckorsperiod, 25/2 till22/3 13, bad vi våra besökare på mottagningarna i Stockholm och Handen att fylla i och svara på en brukarenkät.

Läs mer

ANVÄNDARSTUDIE AV UTTAGSAUTOMATER

ANVÄNDARSTUDIE AV UTTAGSAUTOMATER ANVÄNDARSTUDIE AV UTTAGSAUTOMATER TOMA DARIA Sara Sveninge, Daria Toma, Lisa -Stina Eriksson och Kajsa Westman Grupp 3, Industridesign ID01, Kognitionsergonomi Uttagsautomaten vid Knut den Stores torg

Läs mer

Denna transportuppsättning behöver du för att överhuvudtaget orka vara konsekvent, samt för att du ska ha något att ta till när du har bråttom!

Denna transportuppsättning behöver du för att överhuvudtaget orka vara konsekvent, samt för att du ska ha något att ta till när du har bråttom! ANTI-KOPPELDRAG KOPPELDRAG-SKOLAN En del av Hundskola.NU! 1.0 av Ingela Melinder Innan du börjar träna Anti-Koppeldrag Transportuppsättning Transportuppsättningen är hemligheten bakom anti-koppeldragträningen!

Läs mer

Vägledning till samtalsledaren. En guide i sju steg till facilitering

Vägledning till samtalsledaren. En guide i sju steg till facilitering till facilitering till facilitering Denna guide är tänkt som en förklaring och ett enkelt verktyg till att leda ett bra samtal om interkulturella frågor i Kompetensverkstaden. Syftet är att du lättare

Läs mer

Utvärdering av Kursledarträffen Norrköping 24-25 september 2009

Utvärdering av Kursledarträffen Norrköping 24-25 september 2009 Utvärdering av Kursledarträffen Norrköping 24-25 september 2009 Hur tycker Du att föreläsningarna har varit under dagarna? Mycket värdefulla 21 Värdefulla 11 Mindre värdefulla 0 Värdelösa 0 Saknas ifyllt

Läs mer

Diskussionsmaterialet i workshoppen består av tre delar: a. Utgångsläget b. Vår nya inriktning c. Så blir vi Socialdemokraterna framtidspartiet

Diskussionsmaterialet i workshoppen består av tre delar: a. Utgångsläget b. Vår nya inriktning c. Så blir vi Socialdemokraterna framtidspartiet Syftet med workshopen är att deltagarna ska få göra hela resan som ligger bakom inriktningen Socialdemokraterna framtidspartiet. De ska också få möjlighet att reflektera kring vad den innebär för dem själva

Läs mer

Gör engagemang enkelt.

Gör engagemang enkelt. Gör engagemang enkelt. Introduktion till Zetkin En utbildning för aktivister och organisatörer Agenda Vad är Zetkin? Hur kan man lära sig Zetkin? Att vara aktivist med Zetkin Att delta i kampanjer med

Läs mer

Föräldramöten Daltorpsskolan och Dalsjöskolan, vårterminen 1999

Föräldramöten Daltorpsskolan och Dalsjöskolan, vårterminen 1999 Sammanställning av utvärderingar från Föräldramöten och, vårterminen 1999 Inledning På uppdrag av hälso- och sjukvårdens folkhälsoenhet i Borås, har nio föräldramöten genomförts på försök under vårterminen

Läs mer

Medlemmar. SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se

Medlemmar. SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se Medlemmar SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar www.ssu.se publicerat våren 2013 SSU-KLUBBENS MEDLEMMAR Varför är det viktigt för din klubb att ha många

Läs mer

Hur många är ni i gruppen? Vi brukar vara mellan 5 till 9 deltagare per gång. Hur ofta träffas ni? Vi har träffats 3 till 4 gånger per termin.

Hur många är ni i gruppen? Vi brukar vara mellan 5 till 9 deltagare per gång. Hur ofta träffas ni? Vi har träffats 3 till 4 gånger per termin. Inspirationshäfte -Föräldrastödsgrupper Vad är en föräldrastödsgrupp En föräldrastödsgrupp är en grupp där föräldrar till barn med allergisjukdom kan träffas för att utbyta erfarenheter, lära av varandra

Läs mer

Delta i valet av förtroendevald En självklar rättighet!

Delta i valet av förtroendevald En självklar rättighet! Delta i valet av förtroendevald En självklar rättighet! Möten mellan medlemmar är en viktig del av Vårdförbundets organisation. Som medlem med stort inflytande medverkar du i en demokratisk process som

Läs mer

Interfloras handbok för sociala medier

Interfloras handbok för sociala medier Interfloras handbok för sociala medier Interfloras handbok för sociala medier Innehållsförteckning 1. Bakgrund och syfte...3 2. Sociala medier...4 2.1 Vad är sociala medier?...4 2.1.1 Facebook...4 2.1.2

Läs mer

Enkätsvar 2014. Fler kvinnor

Enkätsvar 2014. Fler kvinnor Enkätsvar 4 Enkäsvaren vid undersökning på Kyrkans Familjerådgivning i Stockholm och Haninge våren 4.. Män 62 47% Kvinnor 7 53% Summa: 32 Fler kvinnor 53% 47% 2. Ensam 26 Flest par Par Familj 5 32 8 6

Läs mer

Aktivitetskort på nätet

Aktivitetskort på nätet Aktivitetskort på nätet Nu kan du använda "Aktivitetskort på nätet". Det kommer att förenkla föreningens hantering och redovisning av Lokalt aktivitetsstöd. All närvaro som föreningen registrerar sparas

Läs mer

Uppdaterat

Uppdaterat 1 Uppdaterat 2017-06-07 37 Medlemmar En förening skulle inte finnas om det inte fanns några medlemmar! Så är det också med Equmenias föreningar, och med Equmenia i hela Sverige! Equmenia skulle inte finnas

Läs mer

Konkreta tips inför anställningsintervjun

Konkreta tips inför anställningsintervjun Konkreta tips inför anställningsintervjun Ofta är det intervjun som till slut avgör om du får jobbet och därför är det viktigt att du förbereder dig. Gör du ett gott intryck och lyckas presentera dig på

Läs mer

Insamlingspolicy. Antagen av styrelsen 26 september 2014 Reviderad Nr 1, 13 februari 2017

Insamlingspolicy. Antagen av styrelsen 26 september 2014 Reviderad Nr 1, 13 februari 2017 Insamlingspolicy Antagen av styrelsen 26 september 2014 Reviderad Nr 1, 13 februari 2017 Författare: Marie-Louise Schöldtz 1(6) 1. Bakgrund... 2 2. Insamling... 2 3. Extern granskning... 2 4. Givare...

Läs mer

Skrivtolkad version av telefonintervju med Katarina L Gidlund, professor och digitaliseringsforskare, Mittuniversitetet

Skrivtolkad version av telefonintervju med Katarina L Gidlund, professor och digitaliseringsforskare, Mittuniversitetet SKRIVTOLKNING 2019-05-30 1 (5) Ekonomi och Styrning Anders Nordh Skrivtolkad version av telefonintervju med Katarina L Gidlund, professor och digitaliseringsforskare, Mittuniversitetet (drömsk musik) Kjell:

Läs mer

Verksamhetsplan F1 röj, Lund 2011 Ansvariga: Malin Sohlmér Alexander Fredh-Ojala 1 Verksamhetsplan: F1 röj 25 m 2 minröj F1 röj är en stor studentsammankomst som är planerad att inträffa under ett veckoslut

Läs mer

STRESS ÄR ETT VAL! { ledarskap }

STRESS ÄR ETT VAL! { ledarskap } { ledarskap } STRESS ÄR ETT VAL! SLUTA SÄTTA PLÅSTER PÅ DINA SYMPTOM NÄR DU ÄR STRESSAD. LÖS PROBLEMEN VID KÄLLAN ISTÄLLET OCH FUNDERA ÖVER VILKA VAL DU GÖR SOM CHEF. E n undersökning visar att 70 procent

Läs mer

Att samtala med barn Kunskapsstöd för socialtjänsten, hälso- och sjukvården och tandvården

Att samtala med barn Kunskapsstöd för socialtjänsten, hälso- och sjukvården och tandvården Att samtala med barn Kunskapsstöd för socialtjänsten, hälso- och sjukvården och tandvården Maj 2019 Thomas Jonsland Alla kan prata med barn. Alla kan också utveckla sin förmåga att prata med barn. Varför

Läs mer

LATHUND FÖR FRAMGANGSRIKT PAVERKANSARBETE. 2. Möte med. att tänka på före, under och efter besöket

LATHUND FÖR FRAMGANGSRIKT PAVERKANSARBETE. 2. Möte med. att tänka på före, under och efter besöket LATHUND FÖR FRAMGANGSRIKT PAVERKANSARBETE 2. Möte med kommunen att tänka på före, under och efter besöket Att ridklubben har en bra dialog och ett gott samarbete med sin kommun är viktigt för ridklubbens

Läs mer

KAMPANJMANUALEN 9. ATT AKTIVERA OCH ENGAGERA MEDLEMMAR

KAMPANJMANUALEN 9. ATT AKTIVERA OCH ENGAGERA MEDLEMMAR KAMPANJMANUALEN ARBETSDOKUMENT 1. KAMPANJENS SYFTE OCH MÅL 2. KAMPANJENS HUVUDBUDSKAP 3. TAKTIK INFÖR KAMPANJEN 4. KAMPANJENS TÄVLINGAR 5. KAMPANJAKTIVITETER 6. 25 EXTRA KAMPANJAKTIVITETER 7. TRE UPPFÖLJNINGSAKTIVITETER

Läs mer

FIXA TENTASTRESSEN. - INFÖR & UNDER TENTAN Bild 1 2014-10-14 VAD ÄR INTE STRESS? Balans. Beredskap

FIXA TENTASTRESSEN. - INFÖR & UNDER TENTAN Bild 1 2014-10-14 VAD ÄR INTE STRESS? Balans. Beredskap INNEHÅLL FIXA TENTASTRESSEN - INFÖR & UNDER TENTAN Bild 1 Om stress Vad är stress? Funktion, reaktioner och påverkan Vad kan du göra för att hantera stress inför tentan under tentan Bild 2 VAD ÄR STRESS?

Läs mer

Stavsborgskolans Gemensamma Värdegrund

Stavsborgskolans Gemensamma Värdegrund Trygghet Kreativitet Öppet klimat Samarbete Höga förväntningar Vi tror på trygghet för alla. På vår skola ser och lyssnar vi på varandra. Vi hälsar och bemöter varandra positivt och visar att vi bryr oss

Läs mer

KVALITET ARBETSBOK FÖR GRUPPDISKUSSION

KVALITET ARBETSBOK FÖR GRUPPDISKUSSION KVALITET ARBETSBOK FÖR GRUPPDISKUSSION KVALITET För oss refererar ordet kvalitet ofta till operativ kvalitet. Det innebär att vi alltid levererar utlovade produkter eller tjänster i utlovad tid. När vi

Läs mer