Nynäshamns kompetenscentrum (NKC) utvärdering av grundläggande- och gymnasial vuxenutbildning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Nynäshamns kompetenscentrum (NKC) utvärdering av grundläggande- och gymnasial vuxenutbildning"

Transkript

1 Nynäshamns kompetenscentrum (NKC) utvärdering av grundläggande- och gymnasial vuxenutbildning Samordnare: Joakim Palestro, Priolys AB Medbedömare: Cecilia Berglund, rektor vuxentubildningen i Haninge kommun

2 Innehållsförteckning Nynäshamns kompetenscentrum (NKC) utvärdering av grundläggande- och gymnasial vuxenutbildning... 1 Gemensam utvärdering av vuxenutbildningen i Stockholms län... 3 Utgångspunkter... 4 Nynäshamns kompetenscentrum (NKC)... 5 Organisation och personal... 5 Utvärderingsperiod... 5 Intervjupersoner... 6 Lektionsbesök... 6 Elever, utbud och resultat... 6 Avbrott Kunskaper, utveckling och lärande Sammanfattande bedömning Styrkor Utvecklingsområden Rekommendationer Bedömning och betygsättning Sammanfattande bedömning Styrkor Utvecklingsområden Styrning, ledning och kvalitetsarbete Sammanfattande bedömning Styrkor Utvecklingsområden Rekommendationer Sammanfattande intryck (23)

3 Gemensam utvärdering av vuxenutbildningen i Stockholms län År 2008 träffades en överenskommelse mellan Stockholms läns 26 kommuner om att skapa en vuxenutbildningsregion i länet. Till överenskommelsen togs en handlingsplan fram där målsättningarna i överenskommelsen konkretiserades och ett antal delmål presenterades. Bakgrunden till överenskommelsen är den konstanta föränderligheten i villkoren och förutsättningarna för vuxenutbildningen. Vuxenutbildningens roll som överskridande olika politikområden gör samverkan mellan kommuner och aktörer inom och mellan kommuner viktig. Genom samverkan kan kvalitet och effektivitet i vuxenutbildningen förbättras vilket i sin tur kan stärka regionens konkurrenskraft. Utgångspunkter och syfte är den enskilde individens behov och förutsättningar som tillsammans med arbetsmarknadens efterfrågan, kompetenskrav och det livslånga och flexibla lärandet ska styra utbud och planering. Med utgångspunkt i överenskommelsen om en vuxenutbildningsregion har avtal kring gemensam utvärdering av kvaliteten i Stockholms läns vuxenutbildning (grundläggande och gymnasial) slutits mellan Botkyrka kommun och övriga 25 kommuner i länet. Tanken är att samordna utvärderingen av vuxenutbildningen så att varje kommun inte ska behöva arbeta isolerat. Att en extern part genomför utvärderingarna kompletterar anordnarnas eget kvalitetsarbete, stödjer huvudmannens uppföljning och ger studerande ett bättre underlag för att välja utbildningsanordnare. Syftet är att uppnå en högre kvalitet och måluppfyllelse hos utbildningsanordnarna. Därför läggs stor vikt vid kvalitetsutvecklingsaspekten jämte den granskande aspekten i den gemensamma utvärderingen. Samarbetet leds av en styrgrupp, genomförs av arbetsgrupper och beslutas politiskt inom KSL, Kommunförbundet Stockholms län, samt i respektive kommun. För samarbetskommunernas räkning är en samordnare för utvärderingarna anställd vid arbetsmarknads- och vuxenutbildningsförvaltningen i Botkyrka kommun. Från 2016 övertogs samordningsansvaret från Botkyrka kommun till konsultföretaget Priolys AB. Samordnaren har huvudansvaret för planering, genomförande och uppföljning av utvärderingarna men har till sin hjälp medbedömare (rektor) från samarbetskommunerna. Samtliga anordnare av grundläggande och gymnasial vuxenutbildning ska utvärderas under avtalsperioden (23)

4 Utgångspunkter Utgångspunkterna för den gemensamma utvärderingen av kvaliteten i Stockholm län tas i de författningar som styr utbildningsväsendet. För vuxenutbildningens vidkommande gäller skolagen (SFS 2010:800) och andra lagar, förordning om vuxenutbildning (SFS 2011:1108) och läroplan för vuxenutbildningen Lvux 12 (SKOLFS 2012:101). Utvärderingen görs också utifrån de riktlinjer som finns för olika delar av verksamheten (allmänna råd och riktlinjer) samt utifrån beprövad erfarenhet och aktuell forskning. De områden som ligger i fokus för utvärderingen hämtas från läroplanen enligt Avtal om gemensam utvärdering av kvaliteten i Stockholms läns vuxenutbildning: Kunskaper, utveckling och lärande Bedömning och betygssättning Styrning, ledning och kvalitetsarbete Till de ovan nämnda områdena läggs också de delar av läroplanen som belyser vuxenutbildningens värdegrund: Normer och värden Elevernas inflytande och delaktighet Syftet med utvärderingen är kortfattat att främja vuxnas lärande och öka måluppfyllelsen. Verksamheterna utvärderas och stöds genom att vi: granskar måluppfyllelsen utifrån nationella styrdokument kontrollerar att nationella riktlinjer följs granskar hur anordnarna utvärderar sin egen verksamhet ger förslag på utvecklingsområden 4 (23)

5 Nynäshamns kompetenscentrum (NKC) Organisation och personal Nynäshamns kompetenscentrum (NKC) erbjuder vuxenutbildning, både på grundläggande och gymnasialnivå. NKC erbjuder även yrkesvuxutbildningar inom vård och omsorg och restaurang samt uppdragsutbildningar till organisationer och företag. NKC har också YHutbildningar inom VVS. Dessutom samarbetar NKC med Karlstads universitet när det gäller deras lärarutbildning. NKC erbjuder dag- och kvällskurser på hel- eller deltid inom grundläggande vuxenutbildning i svenska som andraspråk, matematik, engelska (steg 1-4) och samhällskunskap. På gymnasialnivå kan elever studera gymnasiearbete (samhälle och vård), matematik (1a, 1b, 1c, 2a, 2b, 2c, 3b, 3c, 4), svenska som andraspråk (1-3), engelska (5-7), samhällskunskap (1a1, 1b, 2), företagsekonomi (2), historia (1a1, 1b), religionskunskap (1), information och kommunikation (1), lärande och utveckling, guide- och reseledare, psykologi (1) samt svenska (1, 2, 3). NKC erbjuder också vård- och omsorgsprogrammet där teori och verksamhetsförlagd utbildning varvas under tre terminer. Under termin tre kan eleven välja mellan två inriktningar: äldreomsorg och funktionshinder. Av totalt 97 kurser har 58 eleverna haft möjlighet att läsa på distans och fyra på kvällstid. Genomsnittlig klasstorlek har för grundläggande vuxenutbildning 17 elever, yrkesvux 21 elever och SFI 23 elever. Numera erbjuds totalt 150 kurser under året. Vi har besökt NKC som är den kommunala utföraren av vuxenutbildning i Nynäshamns kommun. NKC ligger på Idunvägen 1, plan 6, i Nynäshamns centrum. Skolledare för NKC är Anna Eriksson (rektor). Antalet lärare uppgick 2016 till 13, ytterligare fem lärare börjar på NKC den 1 augusti Det blir omräknat cirka 18 heltidstjänster. Enheten har inga timanställda. Samtliga lärare har pedagogisk examen och är ämnesbehöriga för de kurser de undervisar i. Lärarna har också lärarlegitimation. Det finns två lärare som är anställda som förstelärare. Därutöver finns tre personal som arbetar med administration och studie- och yrkesvägledning. Utvärderingsperiod Den grundläggande och gymnasiala vuxenutbildningen på Nynäshamns kunskapscenter utvärderades under totalt fem dagar, varav två dagar platsbesök: mars, (23)

6 Intervjupersoner Vid besöken genomfördes intervjuer enligt nedan: skolledare rektor Anna Eriksson (i två omgångar 1 ) samt förvaltningschef Tommy Fabricius, åtta elever som som läser engelska och samhällskunskap på grundläggande nivå, åtta elever som som läser matematik, vård och omsorg samt guide och reseledare på gymnasial nivå, fyra lärare (Berit, Madeleine, Lennart och Hans Olof) som undervisar i svenska som andraspråk, SFI, vård och omsorg, matematik, samhällsvetenskap och yrkeshögskoleutbildning på grundläggande och gymnasial nivå, fyra lärare (Kjell, Ingemar, Fatima, Margareta) som undervisar i samhällskunskap, företagsekonomi, svenska som andraspråk, matematik, data och vård och omsorg på grundläggande och gymnasial nivå, studie- och yrkesvägledare Margita Sontag. Lektionsbesök Utöver intervjuer gjordes ett antal lektionsbesök. Vi gjorde deltagande observation i kurserna guide- och reseledarutbildning och engelska på gymnasienivå, matematik på grundläggande nivå och svenska som andraspråk 2. Antal lektionstimmar som eleverna har per vecka varierar beroende på om kursen ges som dagtid, kvällstid eller på distans. Normalfallet är två till tre timmar undervisning per vecka för en kurs som ges på dagtid och omfattar 10 eller 20 veckor. På distans träffade eleverna lärarna på plats en gång i veckan och dessutom finns särskild handledningstid som elever kan nyttja vid behov. Lärarnas totala undervisningstid uppgår i genomsnitt till timmar per vecka. Det går inte att läsa femveckorskurser i kärnämnena, endast inom yrkesvux. Den ordinarie antagningen sker i januari, mars, augusti och i oktober för dagkurser, kvällskurser och distanskurser. Därutöver finns ett särskilt antagningstillfälle i mars, för distanskurserna och sommarkurser. Elever, utbud och resultat Det totala antalet kursdeltagare på de olika grundläggande och gymnasiala kurserna under verksamhetsåret uppgick till 621 unika elever, fördelat på 287 SFI-elever, 241 elever i grundläggande och gymnasial vuxenutbildning och 93 elever i yrkesvux var motsvarande antal elever 579, så antalet elever har ökat sedan tidigare verksamhetsår. Eleverna har sammantaget studerat på 97 olika kurser. 90% av eleverna har fått betyget E, eller högre, på grundläggande kurser. Motsvarande andelar är 83% på allmänna gymnasiala kurser och 86% på yrkesvuxkurser. Andel elever på allmän, teoretisk och yrkesvuxutbildning som har annat modersmål än svenska uppgår till 65%. Majoriteten av eleverna är mellan år, varav 26% män och 74% kvinnor. 77% studerade på gymnasialnivå, vilket är något lägre än på nationell nivå (82%). 1 En gång per telefon. 6 (23)

7 Antal godkända elever varierar mellan program och kurser. I tabellerna nedan redovisas de kurser som gavs under verksamhetsåret samt hur stor andel av kursdeltagarna som nådde minst betyget E i respektive kurs. Grundläggande och gymnasiala kurser: Vårterminen 2015 Grundläggande kurser Antal kursdeltagare Andel godkända (%) Dagkurser och distanskurser Svenska som andraspråk 15 73% Svenska grundläggande 2 100% Matematik 27 96% Engelska 15 87% Engelska steg % Engelska steg % Samhällskunskap % Historia 11 91% Vårdsvenska 13 Inte betygsatt Summa % Vårterminen 2015 Gymnasiala kurser (dag och distans) Antal kursdeltagare Andel godkända (%) Matematik 1a 9 89% Matematik 1b 8 63% Matematik 2a 17 88% Matematik 2b 11 55% Matematik 3b 10 60% Matematik 3c 1 0% Hållbar turism 17 88% Pedagogiskt ledarskap 31 97% Svenska som andraspråk % Svenska som andraspråk % Svenska som andraspråk % Engelska % Engelska % Samhällskunskap 1b 17 88% Samhällskunskap % Historia 1b 18 83% Religionskunskap % Religionskunskap % Information och kommunikation % Retorik % Svenska % 7 (23)

8 Svenska % Svenska % Summa % Vårterminen 2015 Vård och omsorgsutbildning (halvdistans och distans) Antal kursdeltagare Andel godkända (%) Medicin % Etik och människans livsvillkor 28 86% Psykologi % Psykologi 2a 7 86% Samhällsbaserad psykiatri 7 86% Socialpedagogik 8 100% Palliativ vård 20 90% Specialpedagogik % Specialpedagogik % Hälsopedagogik 31 74% Psykiatri % Äldres hälsa och livskvalitet % Vård och omsorg vid 20 85% demenssjukdom Friskvård och hälsa 10 90% Vård och omsorgsarbete % Vård och omsorgsarbete % Summa % 8 (23)

9 Sommarkurser 2015 Antal kursdeltagare Andel godkända (%) Etik och människans livsvillkor 14 93% Etnicitet och kulturmöten 17 88% Friskvård och hälsa 15 73% Historia 2a 10 80% Matematik 1a 2 50% Matematik 1b 3 33% Matematik 2a 3 33% Matematik 2b 3 66% Matematik 3b 1 0% Matematik 3c 1 100% Mental träning 5 100% Pedagogiskt ledarskap 14 79% Samhällskunskap 6 100% Samhällskunskap 1a % Samhällskunskap 1b 7 86% Samhällskunskap % Samhällskunskap % Vårdpedagogik och handledning 3 100% Summa % Höstterminen 2015 Grundläggande kurser Antal kursdeltagare Andel godkända (%) Dagkurser och distanskurser Svenska som andraspråk % Matematik 7 100% Engelska 7 86% Engelska steg % Engelska steg % Samhällskunskap % Historia 11 91% Vårdsvenska 4 Inte betygsatt Summa 85 92% Gymnasiala kurser (dag och distans) Antal kursdeltagare Andel godkända (%) Matematik 1a 13 54% Matematik 1b 8 63% Matematik 2a 9 67% Matematik 1c 2 50% Matematik 2a 8 86% Matematik 2b 6 33% Matematik 2c 3 66% 9 (23)

10 Matematik 3b 4 75% Matematik 3c 1 100% Företagsekonomi % Lärande och utveckling 46 80% Människor miljöer 19 95% Privat juridik 1 100% Hållbar turism 17 88% Svenska som andraspråk % Svenska som andraspråk % Svenska som andraspråk % Engelska % Engelska % Samhällskunskap 1a1 5 40% Samhällskunskap 1a2 8 88% Samhällskunskap 1b 9 89% Historia 1a % Historia 1b 12 92% Information och kommunikation % Retorik % Svenska % Svenska % Svenska % Summa % Höstterminen 2015 Vård och omsorgsutbildning (halvdistans och distans) Antal kursdeltagare Andel godkända (%) Medicin % Etik och människans livsvillkor 29 86% Psykologi % Socialpedagogik 11 82% Specialpedagogik % Specialpedagogik % Vårdpedagogik och handledning 16 87% Hälsopedagogik 40 83% Psykiatri % Äldres hälsa och livskvalitet 9 100% Vård och omsorg vid 7 100% demenssjukdom Friskvård och hälsa 7 86% Vård och omsorgsarbete % Vård och omsorgsarbete % Summa % Andelen godkända betyg (betyg E eller högre) varierar mellan kurserna enligt tabellerna ovan. Kurserna i specialpedagogik, information och kommunikation och svenska som andraspråk 2 och 3 har hög genomströmning (100%). Kurserna i 10 (23)

11 matematik har systematiskt lägre genomströmning än andra kurser. Även kursen i svenska som andraspråk 1 och företagsekonomi 1 har ganska många elever som inte når ända upp till betyget E. En kurs som eleverna har svårt att nå kunskapskraven i är Medicin 1. Medicin 1 har mellan % genomströmning, vilket får betraktas som ett gott resultat. Psykiatri 1 har 97% genomströmning höstterminen 2015, medan under vårterminen uppgår genomströmningen till 78%. Det är ett antal elever som väljer att avbryta studierna innan kursen har kommit igång. Dessa redovisas då som avbrott. Sommarkurserna har något lägre genomströmning än kurserna som inleds vår och höst. Avbrott Av de elever som sökte utbildningsplats på NKC under verksamhetsåret påbörjade i genomsnitt ca 76% av de sökande sin utbildning. Under året har i snitt 68% av eleverna som anmält sig till yrkesvux fullföljt utbildningen. 64% av eleverna på gymnasial vuxenutbildning och 56% av eleverna på grundläggande vuxenutbildning. 11 (23)

12 Kunskaper, utveckling och lärande Under detta område ser vi till hur verksamheten förmår att leva upp till skollagens skrivningar om att alla elever ska ges den ledning och stimulans som de behöver i sitt lärande och sin personliga utveckling för att de utifrån sina egna förutsättningar ska kunna utvecklas så långt som möjligt enligt utbildningens mål. För vuxenutbildningen gäller också att eleverna ska ges sådana kunskaper att de kan delta i samhälls-, vardags- och arbetsliv och utbildningen ska också möjliggöra fortsatta studier. Har den pedagogiska personalen höga förväntningar på eleverna och möts de som individer och utifrån de behov och förutsättningar de har? Arbetar skolan med olika kunskapsformer och får eleverna möjlighet att tillämpa sina kunskaper? Tas elevernas tidigare kunskaper och erfarenheter tillvara? Upprättas individuella studieplaner därefter och får eleverna möjlighet till tillfredsställande studie- och yrkesvägledning? Görs utbildningen till en god miljö för utveckling och lärande? Det är exempel på frågor vi ställer under detta utvärderingsområde. Sammanfattande bedömning Vår samlade bedömning är att de grundläggande- och gymnasiala kurserna på NKC ger eleverna den ledning och stimulans som de behöver i sitt lärande och sin personliga utveckling för att kunna utvecklas så långt som möjligt enligt utbildningens mål. Vuxenutbildningen strävar efter att erbjuda flexibla lösningar för att ge bästa möjliga förutsättningar att eleven kan läsa en utbildning som bäst passar hens behov och livsbetingelser. Detta har NKC tagit fasta på, inte minst genom en kraftfull satsning på distanskurser. Med sitt geografiska läge, 40 km söder om Stockholm, ligger Nynäshamns kommun tämligen långt ifrån Stockholm, även om väg- och tågförbindelserna fungerar bra. Eftersom ett antal elever arbetar inne i Stockholm stad anser vi att det är en lyckad strategi att erbjuda flera distansutbildningar. NKC har sedan 2015 utökat antalet kurser som utbildningsanordnaren erbjuder från 37 till 150. Ett flertal av dessa ges numera på distans för att kunna möta en elevgrupp som ofta kombinerar arbete med studier. Det är en positiv utveckling och har inneburit att NKC idag har en betydligt större mångfald i på vilka sätt kurserna ges än tidigare (dagtid, kvällstid och distans). Det har också till viss del inneburit att NKC har breddat sitt utbud, även om detta inte är lika tydligt. Avsikten är att NKC i framtiden också ska erbjuda yrkesvuxutbildning i barn- och fritid. Att inrätta en utbildning inom barn och fritid är säkerligen uppskattat av eleverna och stärker regionens kompetensförsörjning inom området. Etablerandet av NKC har också inneburit flera fördelar för eleverna, då de kan läsa flera olika utbildningsformer på olika nivåer i kommunens egen regi. Allt från grundläggande, 12 (23)

13 gymnasiala, SFI, yrkeshögskolekurser och högskolekurser i samverkan med Karlstads universitet. Det är en styrka. Att ha utökat antalet kurser kan dock ha vissa nackdelar. En nackdel som vi noterade är att det inte är ovanligt att man placerar elever som läser olika nivåer i samma klassrum. Skälet till detta är av ekonomisk karaktär, då det annars skulle bli allt för få elever i respektive grupp. Vi noterade detta i engelska och i matematik, men det förekommer kanske i andra kurser också. Det är bra att undervisningen individualiseras. Men en blandning av elever på olika nivåer, med skilda förkunskaper, kan få till konsekvens att ingen blir riktigt nöjd med klassens kvalitativanivå. Vissa elever vill gå fram snabbare och vissa har problem att förstå vad som lärs ut. Det är en utmaning att hitta rätt nivå för att stimulera alla elever när deras förutsättningar att tillägna sig undervisningen i klassrummet skiljer sig åt. Det kan också vara positvit eftersom eleverna kan bidra till varandras lärande. En av lärarna har fått en särskild samordnarroll för att vidareutveckla distanskurserna och en särskild handlingsplan för ändamålet är framtagen. Detta har resulterat i att NKC under året utvecklat formerna för studiehandledning till distanseleverna och har erbjudit möjlighet till alternativa former för prov, test och redovisning. Exempel på anpassningar har varit enskilt rum och tidstillägg för elever som gör prov, liksom en hög tillgänglighet hos undervisande lärare för elever som har behov av extra stöd. Alla dessa åtgärder är viktiga för att fortsätta utveckla distansutbildningen med hög kvalitet. Det vi dock ställer oss undrande till är huruvida distansstudier passar alla typer av kurser, eller om vissa kurser bättre passar att enbart ges i klassrum. I kurserna i matematik har eleverna uppenbara svårigheter att nå kunskapskraven. Matematik har lite fler undervisningstimmar per vecka (vilket är bra) än normalfallet för dagkurserna, men trots detta har matematikkurserna låg genomströmning. Vi tror det finns behov av att fortsätta vidareutveckla matematikundervisningen. Bland annat behövs en utredning om vilka av kurserna som det vore bäst att enbart erbjuda som dagkurs och vilka som också kan ges på distans (kanske endast individuell distans för dem som har bra förutsättningar att uppnå kunskapskraven) samt att öka antalet undervisningstimmar generellt i matematik. NKC använder lärplattformen Fronter (i likhet med många andra vuxenutbildningar i regionen) i såväl dagkurserna som i distanskurserna. Eleverna uppger att Fronter fungerar tillfredsställande som ett informationsverktyg, dvs. att delge information. Det de saknar är användningen av Fronter mer som ett kommunikationsverktyg mellan elev och lärare och mellan elev och elev. Där är NKC inte idag. I vissa kurser saknas också en tydlig studiehandbok och kursplanering inlagda i Fronter. Det är önskvärt att eleverna kan få ta del av relevant studieinformation på Fronter i god tid, så att de har möjlighet att förbereda sig och effektivisera inläsningen inför respektive undervisningstillfälle. Studie- och yrkesvägledningen fungerar enligt vår mening tillfredsställande. Det finns en erfaren studie- och yrkesvägledare anställd och ytterligare en har anställts på 40% och är på 13 (23)

14 ingång till NKC. 96% av eleverna uppger i NKCs egen kvalitetsuppföljning att studie- och yrkesvägledningens information fungerar bra. Studie- och yrkesvägledaren ansvarar för de individuella studieplanerna. NKC har under året tagit fram en ny rutin för de individuella studieplanerna. Studieplanerna ska i högre grad utarbetas i samverkan med eleven och eleven ska erbjudas studie- och yrkesvägledning i samband med utarbetandet och revideringen av den individuella studieplanen. Under året har studie-och yrkesvägledningen ökat sin tillgänglighet genom fastställande av telefontider och drop-in tider. Information om studie- och yrkesvägledningens öppettider finns nu tillgänglig både på hemsidan, i kurskatalogerna och på anslag på NKC. I Swecos undersökning uppger 76% av eleverna att de har en individuell studieplan. Processen kring de individuella studieplanerna sker genom manuell pappershantering och det är enligt vår mening önskvärt att arbetet på sikt digitaliseras. Detta för att skapa ännu mer systematik i handhavandet av de individuella studieplanerna och för att säkerställa att alla elever har en sådan. NKC erbjuder enbart kurser på 10 veckor och 20 veckors, vid sidan av i yrkesvux som fortfarande har fem-veckorskurser. Av pedagogiska skäl är det oftast önskvärt att kurserna ges på längre tid än fem veckor för att eleverna ska få mer tid att tillägna sig innehållet i kursen. Samtliga lärare i grundläggande- och gymnasial vuxenutbildning är behöriga och innehar legitimation inom de ämnen de undervisar i. Flera av dem har också en professionell bakgrund som harmoniserar med aktuell utbildning (exempelvis vårdlärare som också är utbildade sjuksköterskor). Detta skapar goda förutsättningar för en utbildning av hög kvalitet. Eleverna vittnade om att lärarna är tillgängliga i hög grad, lösningsorienterande och ser varje elevs särskilda behov. Detta uppfattar vi som mycket positivt. Den fysiska studiemiljön är tillfredsställande, om än något sliten och nedgången. Det finns studierum och datorsalar för eleverna att tillgå. NKC ligger centralt i Nynäshamn och delar lokaler med Nynäshamns sjukhus. Det som kan utvecklas är att göra lokalerna mer tillgängliga genom att faktiskt skylta ingången. Det saknades när vi var där. Det har också i den senaste arbetsmiljöronden konstaterats att finns klagomål på städning och miljön i sjukhusets entré, vilken NKC delar med sjukhuset. Det finns en likabehandlingsplan upprättad. Dock har endast 68% av eleverna tagit del av denna. För att förbättra informationen om likabehandlingsplanen har NKC belsutat att förutom att anslå likabehandlingsplanen på hemsidan, också ska dela ut den till samtliga elever. Det tycker vi är en bra åtgärd. Likabehandlingsplanen kan med fördel också anslås i varje klassrum. Det en god stämning på NKC och 97% av eleverna uppger att de trivs och känner sig trygga på NKC. Under året har inga anmälningar avseende kränkande behandling, trakasserier eller diskriminering inom utbildningsverksamheten förekommit på NKC. 14 (23)

15 Det finns ett fungerande valideringsarbete inom vård- och omsorgsarbetet. Men det saknas en bra vägledningsfunktion för SFI, för att fånga upp SFI elevernas faktiska yrkeskunskaper. Styrkor Utvärderingen har visat att NKC har ett antal styrkor avseende kunskaper, utveckling och lärande: Att samla olika utbildningsformer (grundläggande, gymnasial, yrkeshögskola, SFI) inom en och samma organisation (NKC) är enligt oss en mycket bra åtgärd för att eleverna ska kunna utbilda sig inom kommunen. Vidareutvecklingen av antalet kurser och undervisningsformerna underlättar för eleven att läsa inom den utbildningsform som passar hen bäst. Välutbildade lärare med hög kompetens samt med stort intresse att arbeta individorienterat utifrån elevernas förutsättningar. Välutvecklad studie- och yrkesvägledning avseende kompetens i vägledningen. Att NKC erbjuder sommarkurser med hög genomströmning. Att kurserna i huvudsak omfattar 10 veckor eller 20 veckor, vilket skapar goda förutsättningar för eleverna att tillägna sig kunskapsmaterialet. Utvecklingsområden Utvärderingen har visat att NKC har ett antal utvecklingsområden: NKC bör utreda hur eleverna i ökad utsträckning kan nå kunskapskraven i matematik. Beror det på hur och när kurserna ges (dagtid, kvällstid eller distans) eller finns det andra orsaker till den låga genosmströmningen? Detta problemområde är något som NKC delar med andra vuxenutbildningar. Hanteringen av de individuella studieplanerna kan med fördel digitaliseras för att effektivisera verksamheten och för att säkerställa att alla elever har en individuell studieplan. Den fysiska miljön bör åtgärdas med bättre skyltning och en allmän uppfräschning av lokalerna, i synnerhet i entrén som enligt vår mening har mycket att önska för att eleverna ska kunna hitta till NKC och för att den fysiska studiemiljön ska skapa förutsättningar för att bidra till elevens lärande. Där är NKC inte idag vad gäller entrén. 15 (23)

16 NKC behöver vidareutveckla användningen av lärplattformen Fronter för att användas som ett tydligare kommunikativt verktyg och inte bara ett informativt verktyg. Det vore också bra om studiehandböcker och instuderingsmaterial systematiskt för alla kurser finns på Fronter. Rekommendationer Det är enligt vår mening angeläget att se över huruvida det är lämpligt att elever placeras i samma kurs trots att de läser på olika nivåer. Det finns en fara enligt vår uppfattning att lektionernas innehåll anpassas till medeleleven så att vissa elever hänger inte alls med i undervisningen och vissa elever anser att det går alldeles för långsamt framåt. NKC saknar för tillfället en anställd speciallärare/specialpedagog som kan koordinera arbetet med elever i behov av särskilt stöd. Det är enligt vår mening en nyckelfunktion för att vidareutveckla det specialpedagogiska arbetet på NKC. 16 (23)

17 Bedömning och betygsättning Vad gäller området Bedömning och betygsättning granskar vi om anordnaren sätter betyg enligt vad författningarna anger, om eleverna får möjlighet att genomgå prövning i olika kurser samt om elevernas kunskaper och kompetens i aktuella fall blir validerade. Det är viktigt att eleverna har blivit informerade om och känner till vilka mål och kunskapskrav som gäller för ett ämne, en kurs och för ett visst arbetsområde och på vilka grunder bedömningen och betygsättningen sker. Eleverna måste kunna bedöma sina studieresultat och utvecklingsbehov i förhållande till kraven för utbildningen. För det krävs en kontinuerlig feedback från läraren i undervisningssituationen, en formativ bedömningspraktik. Läraren ska utnyttja all tillgänglig information om elevens kunskaper i förhållande till de nationella kunskapskrav som finns för respektive kurs och utifrån dessa krav allsidigt utvärdera varje elevs kunskaper. Bedömningarna ska alltså vara av skilda slag och eleverna ska ges möjligheter att visa sina kunskaper på olika sätt. Att lärarna på olika sätt dokumenterar elevernas kunskapsutveckling blir därför centralt. För att effektiva och ändamålsenliga rutiner för bedömningen ska uppkomma är det viktigt att läraren planerar sin undervisning och att det finns utrymme för samplanering. Skolverket skriver i sina allmänna råd om bedömning och betygssättning att läraren bör tydliggöra vilka delar av ämnets syfte som undervisningen i det aktuella arbetsområdet ska inriktas mot och utifrån det avgöra hur det centrala innehållet ska kombineras och behandlas så att eleverna ges förutsättningar att utvecklas så långt som möjligt i förhållande till kunskapskraven. Sammanfattande bedömning Vår bedömning är att bedömning och betygssättning utförs på ett korrekt och riktigt sätt. Betyg sätts efter avslutad kurs. I de arbetsmaterial som eleverna använder finns tydliga betygskriterier för kunskapskraven på respektive uppgift. Lärarna arbetar formativt med bedömning och examination på dag- och kvällskurserna och ett utvecklingsarbete pågår för att systematiskt arbeta formativt med bedömning och examination inom distansundervisningen. NKC har under året tagit fram en Rutin för prövning och riktlinjer för test/prov/redovisning. Det sker också en kontinuerlig diskussion inom lärarkollegiet för att säkerställa att eleverna når rätt nivå avseende kunskapskraven. Lärarna använder olika uppgifter för att mäta elevernas kunskaper, även om det mest sker med skriftliga prov och inlämningsuppgifter. Vi fick inte intrycket att muntlig examination förekommer så ofta i kurserna. 17 (23)

18 Det finns beslutade regler om när examinationen ska vara avklarad och resultatet presenteras för eleverna. Får en elev betyget F har hen ett år på sig att göra en ny prövning. Efter det tas en avgift ut för få göra en särskild prövning. Eleverna upplevde att det ställdes tydliga krav om vilka kunskapsnivåer som krävdes för olika betyg och flera lärare gav eleverna möjlighet att välja olika studiematerial beroende på vilket betyg eleven siktade på att nå. Lärarnas höga kompetens och det relativt lilla sammansvetsade kollegiet möjliggör goda förutsättningar att hålla en hög och jämn kvalitet på kurserna. Det lilla kollegiet har dock en svaghet eftersom vissa kurser endast kan bedömas av en enskild lärare och ingen sambedömning kan ske. Att arbeta för att finna vägar för att minska sårbarheten är enligt oss ett utvecklingsområde. Ett etablerat samarbete med angränsande kommuner om bedömning och betygssättning inom olika kurser vore enligt vår uppfattning en möjlig väg att gå för att komma till rätta med denna problematik. Lärplattformen Fronter används konsekvent som informationskanal för återkoppling av elevens lärande, oavsett om det är en dag-, kvälls- eller distanskurs. NKC har en särskild utvecklingsgrupp för betyg och bedömning, som arbetar för att fortsätta utveckla betygssättning och bedömning. Detta ser vi som positivt. Ett utvecklingsområde, som vi noterar inom betyg och bedömning, avser elever som är i behov av särskilt språkstöd. Det kan vara svårt att bedöma kunskapskraven när eleven saknar relevanta kunskaper i svenska. I vissa ämnen (samhällskunskap, historia etc.) är begreppsanvändningen centralt och där är kravet på relevanta kunskaper i svenska oomtvistad. Däremot i matematik vore det önskvärt att se över ifall eleverna har problem att förstå de matematiska frågeställningarna när de är formulerade i längre långa texter. Styrkor Utvärderingen har visat att NKC har ett antal styrkor avseende bedömning och betygssättning: Det finns en samstämmighet och likvärdighet i bedömning och betygssättning av elevernas lärande. Utvecklingsgruppen inom området bedömning och betygsättning är ett gott exempel på kollegial utveckling av ett angeläget område. Bra utvecklade rutiner för betyg och bedömning. Lärarna arbetar formativt med bedömning av elevens lärande. 18 (23)

19 Det finns beslutade regler om när examinationen ska vara avklarad och resultatet presenteras för eleverna. Det förekommer en varierad examination, även om skriftliga prov och inlämningsuppgifter förefaller vara vanligast. Dokumenterade rutiner för bedömning och betygssättning av det arbetsplatsförlagda lärandet. Utvecklingsområden Utvärderingen har visat att NKC har ett antal utvecklingsområden: Det finns en sårbarhet i bedömningen i, och av, vissa kurser då det endast finns en behörig lärare som kan sätta betyg. Det kan exempelvis utvecklas genom bättre samverkan med andra kommuner i regionen. Vi finner det angeläget att försöka finna vägar framåt i utvecklingen av förståelsen för kunskapskraven och examinationens innehåll för elever med språksvårigheter. Det var märkbart inom matematik där vissa elever inte förstår det skriftliga underlaget för den matematiska frågeställningen. Det vore önskvärt att utreda när muntlig examinationen är en lämplig examiantionsform för att mäta kunskpaskraven i kursen. Idag är det mycket fokus på det skriftliga. 19 (23)

20 Styrning, ledning och kvalitetsarbete Inom detta utvärderingsområde tittar vi på hur anordnaren arbetar med att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen i förhållande till de nationella målen som skollagen och läroplanen för vuxenutbildningen anger. Finns rutiner för hur arbetet ska bedrivas och följs rutinerna upp och analyseras? Hur dokumenteras, sammanställs och anlyseras resultaten? Skapas en bild för hur förutsättningarna och genomförandet av utbildningen påverkat måluppfyllelsen och mynnar analysen ut i att utvecklingsområden identifieras och beslut om insatser tas? I vilken utsträckning medverkar lärare, övrig personal och elever det systematiska kvalitetsarbetet? Har personalen förutsättningar och kompetens för detta arbete och finns arenor där lärare och pedagogisk ledning kan diskutera och arbeta med kvalitetsutvecklingsfrågor? Det är några av de frågor vi ställer under området Styrning, ledning och kvalitetsarbete. För att verksamheten ska utvecklas kvalitativt förutsätts pedagogisk ledning av vuxenutbildningen och lärarnas professionella ansvarstagande. Detta kräver förutom att verksamheten ständigt prövas och att resultaten följs upp och utvärderas dessutom att nya metoder prövas, utvecklas och utvärderas (Lvux12). Sammanfattande bedömning NKC har ett välfungerande kvalitetsarbete, med beslutade rutiner och ett systematiskt uppföljningsarbete. Under året har NKC arbetat med att strukturera kvalitetsarbetet med fokus på eleverna. Både la rare och administrativ personal har deltagit i olika kompetensutvecklingsinsatser, bland annat genom externa föreläsningar och konferenser. Studiedagar, arbetslagstra ffar och pedagogiska konferenser har genomförts kontinuerligt enligt ett faststa llt kalendarium. Rektor har genomfört lektionsbesök hos samtliga la rare. NKC har under året tagit fram Riktlinjer för kursutva rdering och kursrapport. Alla elever på NKC ges möjlighet att göra kursutva rderingar. Kursva rderingar a r en viktig möjlighet för eleverna att bidra till det systematiska kvalitetsarbetet, genom att utbildning och kurser utvecklas och förnyas. Kursutva rderingens resultat sammansta lls i en kursrapport. Kursrapporten rymmer såva l elev- som la rarsynpunkter och redovisar respektive kurs starka och svaga sidor samt förslag till eventuella förbättringsåtga rder. Kursrapporten redovisas terminsvis till rektor och finns a ven publicerad på hemsidan. I Swecos årliga undersökning enkätundersökning som riktar sig till eleverna i vuxenutbildningen i Stockholms 26 kommuner visar resultatet för NKC överva gande högre genomsnitt avseende elevernas nöjdhet av utbildningsanordnaren. 20 (23)

21 NKC har organiserat tre utvecklingsprojekt i separata projektgrupper: internationalisering, bedömning och lärplattformen Fronter. Grupperna leds av tre erfarna lärare. Syftet med grupperna är att vara en kalaysator för utvecklingsarbete inom respektive område. Det är enligt vår mening ett bra exempel på en kollektiv kompetensutvecklingsåtgärd som kommer hela lärarkollegiet till del. Det är också angeläget att utveckla den egna kompetens i det egna ämnet. Vårt intryck är att så också sker i de flesta ämnen. I bland annat vård och omsorg sker ett systematiskt arbete med att utveckla den egna kompetensen inom vårdområdet. Överhuvudtaget fungerar lärarkollegiet mycket bra för att driva pedagogisk utveckling. Förutom utvecklingsprojekten genomförs också pedagogiska seminarier kontinuerligt. På en särksild avsatt tid, ges ingen undervisning till eleverna, för att säkerställa att alla lärare har möjlighet att delta i de pedagogiska seminarierna. NKChar en likabehandlingsplan som är publicerad på hemsidan. Det vore önskvärt om den också skulle kunna finnas i lektionsrummen. Det finns en särskild samordnare för det arbetsplatsförlagda lärandet (APL) som ansvarar för elevernas APL-placering. Vederbörande går också Skolverkets utvecklingskurs avseende APL. Det finns också en särskild rutin för att bedöma APL. Vår bedömning är att APL fungerar högst tillfredställande. Det är en relativt stor andel elever som avbryter sin utbildning, alternativt inte startar den alls. Antagningssystemet är inte digitaliserat och sker via pappersblanketter. Här kan vi se en utvecklingspotential att finna relevanta uppgifter om varför eleverna väljer att inte börja studierna, respektive avbryter kurserna. En digitaliserad antagningsprocess möjliggör också en högre effektivitet i antagningsarbetet. Styrkor Utvärderingen har visat att NKC har ett antal styrkor avseende styrning, ledning och kvalitetsarbete: Ett välfungerande kvalitetssystem med fastställda rutiner och ett systematiskt uppföljningsarbete. Rektor tar ett aktivit ansvar för den pågående kvalitetsutvecklingsprocessen, vilket har resulterat i att arbetet på kort tid tagit flera steg framåt. Processen kring det arbetsplatsförlagda lärande fungerar bra. De särskilda utvecklingsgrupperna inom relevanta kvalitetsområden samt de kontinuerliga pedagogiska seminarierna är goda exempel på kvalitetsutvecklande åtgärder. 21 (23)

22 Utvecklingsområden Utvärderingen har visat att NKC har ett antal utvecklingsområden, bland annat dessa: Det är en relativt stor andel elever som avbryter sin utbildning, alternativt inte startar den alls. Vi skulle gärna se att man utreder varför eleverna väljer att inte påbörja studierna, trots att de lämnat in en ansökan. Rekommendationer Vi anser att NKC bör utreda hur antagningsprocessen kan digitaliseras för att underlätta för eleverna och för att förbättra uppföljningen. 22 (23)

23 Sammanfattande intryck Under två dagar (14-15/3) genomfördes ett platsbesök på NKC där vi genomförde strukturerade gruppintervjuer samt deltagande observation på ett urval lektioner. Vi har också tagit del av de dokumentation som utbildningsanordnaren förtjänstfullt skickat till oss innan platsbesöket. Vårt samlade intryck är att verksamheten fungerar bra utifrån de rådande omständigheterna. Det finns flera positiva exempel som är värda att lyfta fram. Det finns ett välfungerande lärarkollegium och eleverna är i de allra flesta fall mycket nöjda med sina lärares kompetens och möjlighet att förmedla kunskaper. NKC har ett föredömligt kvalitetsutvecklingssystem och det finns en samstämmighet och likvärdighet i betyg och bedömning. Vi noterar också ett antal utvecklingsområden. Är ett utvecklingsområde av graverade karaktär blir den också föremål för en rekommendation. Det är enligt vår mening önskvärt att utbildningsledningen reflekterar över dessa rekommendationer samt föreslår möjliga åtgärdsförslag som svarar mot rekommendationerna. De viktigaste synpunkterna vi vill lyfta fram är att se över om det är lämpligt att placera elever som studerar på olika nivåer i samma klassrum, att säkerställa kvaliteten i arbetet med elever i behov av särskilt stöd genom att anställa en speciallärare/specialpedagog, att arbeta vidare med den fysiska studiemiljön samt att digitalisera antagningsprocessen och utreda studieavbrotten. Det är eftersträvansvärt att denna rapport kommuniceras till de berörda så de får en återkoppling av det stora engagemang de lagt ner på utvärderingen. 23 (23)

Lärgården utbildning AB utvärdering av gymnasial vuxenutbildning

Lärgården utbildning AB utvärdering av gymnasial vuxenutbildning 2016-04-01 Lärgården utbildning AB utvärdering av gymnasial vuxenutbildning Samordnare: Joakim Palestro, Priolys AB Medbedömare: Maryam Barkardehi, rektor vuxentubildningen i Sigtuna kommun Innehållsförteckning

Läs mer

Moa Lärcentrum i Huddinge utvärdering av gymnasial vuxenutbildning

Moa Lärcentrum i Huddinge utvärdering av gymnasial vuxenutbildning 2016-06-10 Moa Lärcentrum i Huddinge utvärdering av gymnasial vuxenutbildning Samordnare: Joakim Palestro, Priolys AB Innehållsförteckning Moa Lärcentrum i Huddinge utvärdering av gymnasial vuxenutbildning...

Läs mer

Medlearn utvärdering av gymnasial vuxenutbildning

Medlearn utvärdering av gymnasial vuxenutbildning 2016-05-12 Medlearn utvärdering av gymnasial vuxenutbildning Samordnare: Joakim Palestro, Priolys AB Medbedömare: Stefan Quas, rektor vuxenutbildningen i Upplands Väsby kommun Innehållsförteckning Medlearn

Läs mer

GRUNDLÄGGANDE VUXENUTBILDNING

GRUNDLÄGGANDE VUXENUTBILDNING 2015-05-07 Välkommen till Birgittaskolans vuxenutbildning GRUNDLÄGGANDE VUXENUTBILDNING Kurs CSN poäng Närkurs eller distanskurs Biologi Biologi, två terminer 75/termin Närkurs Data Data, orienteringskurs

Läs mer

Komvux Värmdö utvärdering av grundläggande och gymnasial vuxenutbildning

Komvux Värmdö utvärdering av grundläggande och gymnasial vuxenutbildning 2016-04-01 Komvux Värmdö utvärdering av grundläggande och gymnasial vuxenutbildning Samordnare: Joakim Palestro, Priolys AB Medbedömare: Eva-Lotta Arenander rektor vuxentubildningen, Lidingö kommun Innehållsförteckning

Läs mer

Kursutbud hösten 2019 Period 4-5

Kursutbud hösten 2019 Period 4-5 Haninge kommuns vuxenutbildning Kursutbud hösten 2019 Period 45 Du kan söka under perioden 23 april till 31 maj. Ansök på: 8 maj 16:0019:00 är du välkommen på en informationskväll. Då har du möjlighet

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Futurum

Regelbunden tillsyn i Futurum Regelbunden tillsyn i Bjuvs kommun Futurum Dnr 53-2008:2706 Regelbunden tillsyn i Futurum Gymnasieskolans individuella program Vuxenutbildning Svenska för invandrare Inledning Skolinspektionen har granskat

Läs mer

Didaktus - utvärdering av gymnasial yrkesutbildning

Didaktus - utvärdering av gymnasial yrkesutbildning Rapport 2015 Didaktus - utvärdering av gymnasial yrkesutbildning Samordnare: Fredrik Lind, Botkyrka kommun Medbedömare: Patrik Marinilli, bitr. rektor för vuxenutbildningen, Upplands-Bro kommun 2015-05-03

Läs mer

Stockholms intensivsvenska för akademiker (SIFA) utvärdering av grundläggande- och gymnasial vuxenutbildning i svenska som andraspråk

Stockholms intensivsvenska för akademiker (SIFA) utvärdering av grundläggande- och gymnasial vuxenutbildning i svenska som andraspråk 2016-05-01 Stockholms intensivsvenska för akademiker (SIFA) utvärdering av grundläggande- och gymnasial vuxenutbildning i svenska som andraspråk Samordnare: Joakim Palestro, Priolys AB Medbedömare: Anna

Läs mer

KVALITETSRAPPORT 2014

KVALITETSRAPPORT 2014 KVALITETSRAPPORT 2014 Vuxenutbildningen 2015-01-23 INNEHÅLL Verksamhetschefen har ordet 5 Planen mot kränkande behandling och likabehandlingsplanen 6 Kunskaper 6 Utbildningsval Arbete och Samhälle 7 Bedömning

Läs mer

Consensum vuxenutbildning i Sollentuna utvärdering av gymnasial vuxenutbildning

Consensum vuxenutbildning i Sollentuna utvärdering av gymnasial vuxenutbildning 2016-05-12 Consensum vuxenutbildning i Sollentuna utvärdering av gymnasial vuxenutbildning Samordnare: Joakim Palestro, Priolys AB Medbedömare: Knut Nygaard, rektor vuxenutbildningen i Norrtälje kommun

Läs mer

KURSUTBUD PERIOD 1-2 V Ä L K O M M E N. Marinens väg 30, Handen. Sista ansökningsdag P1: 25 november P2: 8 november

KURSUTBUD PERIOD 1-2 V Ä L K O M M E N. Marinens väg 30, Handen. Sista ansökningsdag P1: 25 november P2: 8 november VÅREN 09 Marinens väg 30, 36 8 Handen KURSUTBUD HANINGE Sista ansökningsdag P: 5 november P: 8 november KOMMUN PERIOD - VUXENUTBILDNING Onsdagen den 7 november är du välkommen till en informationskväll.

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Dnr 43-2016:10385 Eskilstuna kommun info@eskilstuna.se för vuxenutbildning efter tillsyn i Eskilstuna kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 2(11) Skolinspektionens

Läs mer

GRUNDLÄGGANDE VUXENUTBILDNING

GRUNDLÄGGANDE VUXENUTBILDNING GRUNDLÄGGANDE VUXENUTBILDNING Kurs CSN poäng Dagkurs eller distanskurs Biologi 150 Dagkurs - ej VT17 Data, orienteringskurs 50 Dagkurs Engelska 12 200 Dagkurs Engelska 3 200 Dagkurs Engelska 4 200 Dagkurs

Läs mer

GRUNDLÄGGANDE VUXENUTBILDNING

GRUNDLÄGGANDE VUXENUTBILDNING GRUNDLÄGGANDE VUXENUTBILDNING Terminstid: Vårterminen 2016 160118-160603 Höstterminen 2016 160815-161216 prel OBS! För alla kurser gäller att de anordnas om de får tillräckligt antal sökande. Om den kurs

Läs mer

GRUNDLÄGGANDE VUXENUTBILDNING

GRUNDLÄGGANDE VUXENUTBILDNING GRUNDLÄGGANDE VUXENUTBILDNING Kurs CSN poäng Dagkurs eller distanskurs Biologi 150 Dagkurs Data, orienteringskurs 50 Dagkurs Engelska 12 200 Dagkurs Engelska 3 200 Dagkurs Engelska 4 200 Dagkurs Fysik

Läs mer

Vem får läsa hos oss. Vuxenutbildningen erbjuder

Vem får läsa hos oss. Vuxenutbildningen erbjuder Lär dig något nytt! Vill du börja studera för att utvecklas i ditt arbete, söka nytt arbete, bli behörig till eftergymnasial utbildning eller lära dig något nytt bara för din egen skull? I så fall är du

Läs mer

KURSUTBUD PERIOD 4-5 V Ä L K O M M E N. Marinens väg 30, Handen. Onsdag - 25 April 16:00-19:00

KURSUTBUD PERIOD 4-5 V Ä L K O M M E N. Marinens väg 30, Handen. Onsdag - 25 April 16:00-19:00 HÖSTEN 2018 KURSUTBUD HANINGE KOMMUN PERIOD 4 5 VUXENUTBILDNING Marinens väg 30, 136 81 Handen Onsdag 25 April 16:00 19:00 Onsdagen den 25 april är du välkommen på en informationskväll. Då har du möjlighet

Läs mer

Yrkesplugget AB i Bromma utvärdering av gymnasial vuxenutbildning

Yrkesplugget AB i Bromma utvärdering av gymnasial vuxenutbildning 2016-06-01 Yrkesplugget AB i Bromma utvärdering av gymnasial vuxenutbildning Samordnare: Joakim Palestro, Priolys AB Medbedömare: Natalia Gura, rektor vuxenutbildningen i Solna stad Innehållsförteckning

Läs mer

Gymnasial vuxenutbildning

Gymnasial vuxenutbildning Gymnasial vuxenutbildning Kursutbud och schematider Skolan har gemensamma provtider vissa onsdagar klockan 13.00 16.00. Det innebär att skriftliga prov för en del kurser/lärare endast görs under denna

Läs mer

GRUNDLÄGGANDE VUXENUTBILDNING

GRUNDLÄGGANDE VUXENUTBILDNING GRUNDLÄGGANDE VUXENUTBILDNING Kurser CSN poäng Dagkurs eller distanskurs Biologi 150 Dagkurs Ej HT18 Data, orienteringskurs 50 Dagkurs Engelska 1 100 Dagkurs Engelska 2 100 Dagkurs Engelska 3 200 Dagkurs

Läs mer

Gymnasial vuxenutbildning

Gymnasial vuxenutbildning Gymnasial vuxenutbildning Kursutbud och schematider Skolan har gemensamma provtider vissa onsdagar klockan 13.00 16.00. Det innebär att skriftliga prov för en del kurser/lärare endast görs under denna

Läs mer

VUXENSTUDIER I HANINGE

VUXENSTUDIER I HANINGE VUXENSTUDIER I HANINGE Kurser & utbildningar Våren 2015 PERIODER VÅREN 2015 Period 1: 12 januari 20 mars 2015 (sista ansökningsdag 12 november 2014) Period 1 2: 12 januari 29 maj 2015 (sista ansökningsdag

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Skolinspektionen Höganäs kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Höganäs kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan 1, 222 29 Lund Telefon: 08-586

Läs mer

GRUNDLÄGGANDE VUXENUTBILDNING

GRUNDLÄGGANDE VUXENUTBILDNING GRUNDLÄGGANDE VUXENUTBILDNING Kurs CSN poäng Dagkurs eller distanskurs Biologi 150 Dagkurs Data, orienteringskurs 50 Dagkurs Engelska 12 200 Dagkurs Engelska 3 200 Dagkurs Engelska 4 200 Dagkurs Fysik

Läs mer

På väg mot nya mål Kurskatalog Vuxenutbildning Mjölby Höstterminen 2015

På väg mot nya mål Kurskatalog Vuxenutbildning Mjölby Höstterminen 2015 På väg mot nya mål Kurskatalog Vuxenutbildning Mjölby Höstterminen 2015 Vuxenutbildningen Välkommen till Mjölby vuxenutbildning! En plats där du hittar nya vägar Nystart eller bara ett steg vidare? Med

Läs mer

Kursutbud GYMNASIUM/GRUND Våren 2018 Period 1-2

Kursutbud GYMNASIUM/GRUND Våren 2018 Period 1-2 Kursutbud GYMNASIUM/GRUND Våren 2018 Period 12 Ansök på: Sista ansökningsdag till P1 är 29 november Sista ansökningsdag till P2 är 21 februari I webbansökan finns kursbeskrivningar. Kurslitteratur finns

Läs mer

Folkuniversitetet - utvärdering av gymnasial vuxenutbildning

Folkuniversitetet - utvärdering av gymnasial vuxenutbildning Rapport 2013 Folkuniversitetet - utvärdering av gymnasial vuxenutbildning Samordnare: Fredrik Lind, Botkyrka kommun Medbedömare: Leif Östfeldt, rektor för vuxenutbildningen i Värmdö kommun 2014-02-21 Innehållsförteckning

Läs mer

Gymnasial vuxenutbildning

Gymnasial vuxenutbildning Gymnasial vuxenutbildning Kursutbud och schematider Skolan har gemensamma provtider vissa onsdagar klockan 13.00 16.00. Det innebär att skriftliga prov för en del kurser/lärare endast görs under denna

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL ÖPPET HUS

VÄLKOMMEN TILL ÖPPET HUS 1 VÄLKOMMEN TILL ÖPPET HUS Har du frågor gällande studier eller behöver hjälp med din ansökan? Kom och träffa våra lärare och studie- och yrkesvägledare! Vi hjälper dig med din ansökan! Måndag 26/10, onsdag

Läs mer

Kurskatalog. Våren 2016. www.centrumvux.se

Kurskatalog. Våren 2016. www.centrumvux.se Kurskatalog Våren 2016 www.centrumvux.se Period 1: 11 januari 18 mars sista ansökningsdag 2 december 2015 Period 1-2: 11 januari 27 maj sista ansökningsdag 2 december 2015 Period 2: 21 mars 27 maj sista

Läs mer

Välkommen till Vuxenutbildningen i Arboga

Välkommen till Vuxenutbildningen i Arboga Välkommen till Vuxenutbildningen i Arboga Alla är välkomna att studera hos oss. Du kan studera efter dina egna förutsättningar och behov. Vi arbetar på ett flexibelt sätt vilket innebär att du kan välja

Läs mer

Regelbunden tillsyn av huvudman vuxenutbildning

Regelbunden tillsyn av huvudman vuxenutbildning 1 (5) Regelbunden tillsyn av huvudman vuxenutbildning Bedömningsunderlag Skolform: Vuxenutbildning Översikt över innehåll 1. Förutsättningar för utbildningen inom vuxenutbildningen 2. Utveckling av utbildningen

Läs mer

Utbildningar för dig som vill jobba inom äldreomsorg och funktionsstöd

Utbildningar för dig som vill jobba inom äldreomsorg och funktionsstöd Campus Kramfors Lärcentrum för utbildning och utveckling Utbildningar för dig som vill jobba inom äldreomsorg och funktionsstöd Välkommen till Vuxenutbildningen Campus Kramfors Ansökningstider hittar du

Läs mer

KURSUTBUD. f ö r K o m v u x. hösten Studieperiod 4 (5/8-11/10) - Studieperiod 5 (14/10-20/12)

KURSUTBUD. f ö r K o m v u x. hösten Studieperiod 4 (5/8-11/10) - Studieperiod 5 (14/10-20/12) VÄLFÄRD GÄVLE VUXENUTBILDNINGEN KURSUTBUD f ö r K o m v u x hösten 2019 - Studieperiod 4 (5/8-11/10) - Studieperiod 5 (14/10-20/12) Sista ansökningsdag: 5 juni för studieperiod 4 19 september för studieperiod

Läs mer

Vård- och omsorg Barn- och fritid. Klassrum Distans

Vård- och omsorg Barn- och fritid. Klassrum Distans Vård- och omsorg Barn- och fritid Klassrum Distans Välkommen till Lärgården! Hos oss studerar du i en trivsam och trygg miljö. Våra välutbildade lärare ger dig en inspirerande studietid och gör dig väl

Läs mer

Vuxenutbildning 46 skolor

Vuxenutbildning 46 skolor Vuxenutbildning 46 skolor Bedömningspunkt Brist Förbättringso mråde Brist och förbättringsområde Ej bedömt Antal Antal Antal Andel (%) Antal Kunskaper 1.1.1. De studerande känner till målen för den egna

Läs mer

Utbildningsinspektion i vuxenutbildningen, Centrum för vuxnas lärande.

Utbildningsinspektion i vuxenutbildningen, Centrum för vuxnas lärande. Utbildningsinspektion i Kristianstads kommun Centrum för vuxnas lärande Dnr 53-2006:3213 Utbildningsinspektion i vuxenutbildningen, Centrum för vuxnas lärande. Vuxenutbildning Inledning Skolverket har

Läs mer

KOMVUX I ÅTVIDABERGS KOMMUN 2017/2018

KOMVUX I ÅTVIDABERGS KOMMUN 2017/2018 KOMVUX I ÅTVIDABERGS KOMMUN 2017/2018 VUXENUTBILDNING KOMVUX I ÅTVIDABERGS KOMMUN Den kommunala vuxenutbildningen i Åtvidaberg består av utbildning i Svenska för invandrare (SFI), Grundläggande vuxenutbildning

Läs mer

Kurser och kursupplägg Hösten 2015

Kurser och kursupplägg Hösten 2015 Kurser och kursupplägg Hösten 2015 Observera att kurser kan starta vid olika datum samt att vi inte kan garantera att alla kurser fungerar schematekniskt med varandra. Vid för lågt deltagande kan kurser

Läs mer

Redovisning av Kvalitetsarbetet för perioden januari 2009-juni 2010

Redovisning av Kvalitetsarbetet för perioden januari 2009-juni 2010 Redovisning av Kvalitetsarbetet för perioden januari 2009-juni 2010 Vuxenutbildningen Ansvarig för redovisningen av kvalitetsarbetet: Anders Jelmbark 1 Redovisning av kvalitetsarbete Enhetens namn: Vuxenutbildningen

Läs mer

Utvärdering av den grundläggande och gymnasiala vuxenutbildningen i Upplands-Bro kommun

Utvärdering av den grundläggande och gymnasiala vuxenutbildningen i Upplands-Bro kommun Rapport 2013 Utvärdering av den grundläggande och gymnasiala vuxenutbildningen i Upplands-Bro kommun Samordnare: Lind Fredrik, Botkyrka kommun Medbedömare: Marianne Hedmar, rektorför vuxenutbildningen

Läs mer

Beslut för vuxenutbildningen

Beslut för vuxenutbildningen Beslut 2013-03-15 Botkyrka kommun Beslut för vuxenutbildningen efter tillsyn i Botkyrka kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Telefon: 08-586 080 00, Fax: 08-586

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Skolinspektionen Strängnäs kommun kommun@strangnas.se för vuxenutbildning efter tillsyn i Strängnäs kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping 2(8) Tillsyn i Strängnäs kommun Skolinspektionen har

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Beslut Utbildningsnämnden Lidingö kommun lidingo.stad@lidingo.se Rektor Eva-Lotta Arenander Lidingö vuxenutbildning eva-lotta.arenander@lidingo.se 2012-09-12 Dnr 43-2011:4845 Beslut för vuxenutbildning

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Dnr 43-2018:6691 Markaryds kommun för vuxenutbildning efter tillsyn i Markaryds kommun Skolinspektionen Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress Gasverksgatan 1 2 (7) Skolinspektionens beslut Föreläggande Skolinspektionen

Läs mer

Vård- och omsorg Barn- och fritid. Klassrum Distans

Vård- och omsorg Barn- och fritid. Klassrum Distans Vård- och omsorg Barn- och fritid Klassrum Distans Välkommen till Lärgården! Hos oss studerar du i en trivsam och trygg miljö. Våra välutbildade lärare ger dig en inspirerande studietid och gör dig väl

Läs mer

Bilaga 1. Förteckning över kurser som berättigar till statsbidraget Omvårdnadslyftet 2014

Bilaga 1. Förteckning över kurser som berättigar till statsbidraget Omvårdnadslyftet 2014 Förteckning över bidragsberättigade kurser 2013-11-14 Dnr 9.1-42284/2013 1(7) Regler och behörighet Åsa Pettersson asa.pettersson@socialstyrelsen.se Bilaga 1. Förteckning över kurser som berättigar till

Läs mer

Specifika auktorisationsvillkor Villkor specifika för respektive auktorisationsområde

Specifika auktorisationsvillkor Villkor specifika för respektive auktorisationsområde Specifika auktorisationsvillkor Villkor specifika för respektive auktorisationsområde Kommunal vuxenutbildning i Linköpings kommun Linköpings kommun linkoping.se Innehåll Innehåll 1 Sammanfattning av auktorisationsområden

Läs mer

Kurskatalog. Våren

Kurskatalog. Våren Kurskatalog Våren 2016 www.centrumvux.se Period 1: 11 januari 18 mars sista ansökningsdag 2 december 2015 Period 1-2: 11 januari 27 maj sista ansökningsdag 2 december 2015 Period 2: 21 mars 27 maj sista

Läs mer

ÅTVIDABERGS KOMMUN. VUXENUTBILDNING

ÅTVIDABERGS KOMMUN.   VUXENUTBILDNING VUXENUTBILDNING I ÅTVIDABERGS KOMMUN VUXENUTBILDNING VUXENUTBILDNING I ÅTVIDABERGS KOMMUN Den kommunala vuxenutbildningen (Komvux) i Åtvidaberg består av utbildning i Svenska för invandrare (SFI), Grundläggande

Läs mer

Vård och omsorg Barn och fritid. Dag Distans

Vård och omsorg Barn och fritid. Dag Distans Vård och omsorg Barn och fritid Dag Distans Välkommen till Lärgården! Hos oss studerar du i en trivsam och trygg miljö. Våra välutbildade lärare ger dig en inspirerande studietid och gör dig väl förberedd

Läs mer

Vård- och omsorg Barn- och fritid. Klassrum Distans

Vård- och omsorg Barn- och fritid. Klassrum Distans Vård- och omsorg Barn- och fritid Klassrum Distans Välkommen till Lärgården! Hos oss studerar du i en trivsam och trygg miljö. Våra välutbildade lärare ger dig en inspirerande studietid och gör dig väl

Läs mer

Norrtälje komvux (NKV) - utvärdering av grundläggande och gymnasial vuxenutbildning

Norrtälje komvux (NKV) - utvärdering av grundläggande och gymnasial vuxenutbildning Rapport 2015 Norrtälje komvux (NKV) - utvärdering av grundläggande och gymnasial vuxenutbildning Samordnare: Fredrik Lind, Botkyrka kommun 2015-03-16 Innehållsförteckning Gemensam utvärdering av vuxenutbildningen

Läs mer

ABF Komvux Stockholm - utvärdering av grundläggande och gymnasial vuxenutbildning

ABF Komvux Stockholm - utvärdering av grundläggande och gymnasial vuxenutbildning Rapport 2013 ABF Komvux Stockholm - utvärdering av grundläggande och gymnasial vuxenutbildning Samordnare: Fredrik Lind, Botkyrka kommun Medbedömare: Lars-Erik Sporrong, rektor för vuxenutbildningen i

Läs mer

GRUNDLÄGGANDE VUXENUTBILDNING

GRUNDLÄGGANDE VUXENUTBILDNING GRUNDLÄGGANDE VUXENUTBILDNING Kurser CSN poäng Närkurs eller distanskurs Biologi 150 Närkurs Engelska 1 100 Närkurs Engelska 2 100 Närkurs Engelska 3 200 Närkurs Engelska 4 200 Närkurs Fysik 150 Närkurs

Läs mer

Undersköterska, 1500 p Vård och omsorg Nacka

Undersköterska, 1500 p Vård och omsorg Nacka Undersköterska, 1500 p Vård och omsorg Nacka Undersköterska - en säker väg till jobb! Undersköterska är ett bristyrke och en vård och omsorgsutbildning är en säker väg till jobb. Detta är en yrkesutbildning

Läs mer

Beslut avseende huvudmannens ansvarstagande för vuxenutbildning

Beslut avseende huvudmannens ansvarstagande för vuxenutbildning Dnr 43-2017:5795 Nyköpings kommun kommun@nykoping.se avseende huvudmannens ansvarstagande för vuxenutbildning efter tillsyn i Nyköpings kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan

Läs mer

Vård- och omsorg Barnskötare - Elevassistent. Dag Distans

Vård- och omsorg Barnskötare - Elevassistent. Dag Distans Vård- och omsorg Barnskötare - Elevassistent Dag Distans Välkommen till Lärgården! Hos oss studerar du i en trivsam och trygg miljö. Våra välutbildade lärare ger dig en inspirerande studietid och gör dig

Läs mer

Välkommen till Vuxenutbildningen i Arboga

Välkommen till Vuxenutbildningen i Arboga Välkommen till Vuxenutbildningen i Arboga Alla är välkomna att studera hos oss. Du kan studera efter dina egna förutsättningar och behov. Vi arbetar på ett flexibelt sätt vilket innebär att du kan välja

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL ÖPPET HUS

VÄLKOMMEN TILL ÖPPET HUS 1 VÄLKOMMEN TILL ÖPPET HUS Har du frågor gällande studier eller behöver hjälp med din ansökan Kom och träffa våra lärare och studie- och yrkesvägledare! Vi hjälper dig med din ansökan! Måndag 18/5 kl.

Läs mer

Vård- & omsorg Barn- & fritid. Klassrum Distans

Vård- & omsorg Barn- & fritid. Klassrum Distans Vård- & omsorg Barn- & fritid Klassrum Distans Välkommen till Lärgården! Hos oss studerar du i en trivsam och trygg miljö. Våra välutbildade lärare ger dig en inspirerande studietid och gör dig väl förberedd

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Täby kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Täby kommun 2 (10) Tillsyn i Täby kommun har genomfört tillsyn av Täby kommun under HT 2015. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet för

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola r% å Skolinspektionen Dnr 43-2016:10344 Haninge kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Ribbybergsskolan i Haninge kommun Skolinspektionen Dnr 43-2016:10344 2 (7) Skolinspektionens beslut

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Vimmerby kommun kommun@vimmerby.se för vuxenutbildning efter tillsyn i Vimmerby kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 2 (8) Skolinspektionens beslut Föreläggande

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Dnr 43-2017:5765 Mjölby kommun mjolbykommun@mjolby.se för vuxenutbildning efter tillsyn i Mjölby kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 2 (6) Skolinspektionens beslut

Läs mer

GRUNDLÄGGANDE VUXENUTBILDNING

GRUNDLÄGGANDE VUXENUTBILDNING GRUNDLÄGGANDE VUXENUTBILDNING Kurser CSN poäng Närkurs eller distanskurs Biologi 150 Närkurs Engelska 1 100 Närkurs Engelska 2 100 Närkurs Engelska 3 200 Närkurs Engelska 4 200 Närkurs Fysik 150 Närkurs

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Växjö kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Växjö kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan 1, 222 29 Lund Telefon: 08-586 08 00, Fax: 08-586 080

Läs mer

Läsåret 2018/2019. Högsby UtbildningsCenter Ringvägen 5, Högsby

Läsåret 2018/2019. Högsby UtbildningsCenter Ringvägen 5, Högsby Läsåret 2018/2019 Högsby UtbildningsCenter huc@hogsby.se Innehållsförteckning Valbara kurser på gymnasial nivå - KGY Svenska / Svenska som andraspråk 1 Engelska 1 Religion 1 Historia 1 Psykologi 1 Filosofi

Läs mer

Hösten Vuxenstudier Haninge PERIODER HÖSTEN 2015 KURSER & UTBILDNINGAR

Hösten Vuxenstudier Haninge PERIODER HÖSTEN 2015 KURSER & UTBILDNINGAR KURSER & UTBILDNINGAR Vuxenstudier Haninge Hösten 2015 PERIODER HÖSTEN 2015 Period 4: 10 augusti 16 oktober (sista ansökningsdag 3 juni 2015) Period 4 5: 10 augusti 18 december (sista ansökningsdag 3 juni

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2015:4627 Göteborgs kommun angered@angered.goteborg.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Rannebergsskolan F-3 i Göteborgs kommun 2 (9) Tillsyn i Rannebergsskolan F-3 har genomfört

Läs mer

Lernia - utvärdering av grundläggande och gymnasiala teoretiska utbildningar

Lernia - utvärdering av grundläggande och gymnasiala teoretiska utbildningar Rapport 2015 Lernia - utvärdering av grundläggande och gymnasiala teoretiska utbildningar -ut Samordnare: Fredrik Lind, Botkyrka kommun Medbedömare: Carin Dahlin, rektor för vuxenutbildningen, Järfälla

Läs mer

Huvudmannabeslut för vuxenutbildning

Huvudmannabeslut för vuxenutbildning Uppsala kommun Huvudmannabeslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Uppsala kommun Skolinspektionen Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20 Dnr 43-2016:10984 2 (4) Skolinspektionens beslut Skolinspektionens

Läs mer

Lär dig något nytt! VÅREN 2016 VÄLKOMMEN!

Lär dig något nytt! VÅREN 2016 VÄLKOMMEN! Lär dig något nytt! VÅREN 2016 VÄLKOMMEN! Här finns möjlighet att studera på flera olika nivåer och inom vitt skilda områden! Vill du börja studera för att utvecklas i ditt arbete, söka nytt arbete, bli

Läs mer

Beslut. efter tematisk kvalitetsgranskning av flexibilitet och individanpassning inom kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå i Åmåls kommun

Beslut. efter tematisk kvalitetsgranskning av flexibilitet och individanpassning inom kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå i Åmåls kommun Skolinspektionen Beslut Företrädare för huvudmannen jan-erik samuelssonaamal.se 2018-10-18 Dnr 400-2017:10217 Rektor madeleine.hartmanaamal.se Beslut efter tematisk kvalitetsgranskning av flexibilitet

Läs mer

Välkommen till Vuxenutbildningen i Arboga

Välkommen till Vuxenutbildningen i Arboga Välkommen till Vuxenutbildningen i Arboga Alla är välkomna att studera hos oss. Du kan studera efter dina egna förutsättningar och behov. Vi arbetar på ett flexibelt sätt vilket innebär att du kan välja

Läs mer

Gymnasial vuxenutbildning

Gymnasial vuxenutbildning Sfi Gr Gy Gymnasial vuxenutbildning Vuxenutbildningen www.sodertalje.se/vux GYMNASIAL VUXENUTBILDNING 1 Pontus Orre EULALI ARDANIAN, biträdande rektor Vuxenutbildningen Södertälje Vuxenutbildningen din

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN för år 201 1

LOKAL ARBETSPLAN för år 201 1 LOKAL ARBETSPLAN för år 201 1 1 VISION Vuxenutbildningen är en mötesplats som främjar lärande, reflektion och utveckling utifrån de studerandes förutsättningar och behov. 2 POLICY Verksamheten vid Vuxenutbildningen

Läs mer

Vårdutbildningar. som leder till arbete. Studera i grupp. Studera på distans

Vårdutbildningar. som leder till arbete. Studera i grupp. Studera på distans Vårdutbildningar som leder till arbete Studera i grupp Studera på distans Studera flexibelt - individuella upplägg Studera effektivt Studera för framtiden Svensk Vård & Kompetensutveckling vardkompetens@svok.se

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Dnr 43-2017:5686 Kristianstads kommun för vuxenutbildning efter tillsyn i Kristianstads kommun Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress Gasverksgatan 1 Dnr 43-2017:5686 2 (6) s beslut Föreläggande förelägger

Läs mer

Kvalitetsredovisning läsåret 2013-2014. Kopparhyttan - grundläggande och gymnasial vuxenutbildning samt SFI

Kvalitetsredovisning läsåret 2013-2014. Kopparhyttan - grundläggande och gymnasial vuxenutbildning samt SFI Kvalitetsredovisning läsåret 2013-2014 Kopparhyttan - grundläggande och gymnasial vuxenutbildning samt SFI 1 Innehåll Inledning...3 Enhetens systematiska kvalitetsarbete...3 Styrdokument...3 Skollag och

Läs mer

KURSKATALOG Våren 2013

KURSKATALOG Våren 2013 KURSKATALOG Våren 2013 WWW. SYDNARKEVUX.SE VUXENUTBILDNINGEN INOM SYDNÄRKES UTBILDNINGSFÖRBUND Vilka kan anmäla sig till våra utbildningar? Du skall vara folkbokförd i Askersund, Hallsberg eller Laxå.

Läs mer

Utvecklingsförvaltningen Den 25 november 2010. Kvalitetsredovisning 2009/10 C3L

Utvecklingsförvaltningen Den 25 november 2010. Kvalitetsredovisning 2009/10 C3L Utvecklingsförvaltningen Den 25 november 2010 Kvalitetsredovisning 2009/10 C3L Innehållsförteckning 1. FÖRORDNING OM KVALITETSREDOVISNING... 3 2. SAMMANFATTNING... 3 2.1 STARKA SIDOR... 3 2.2 OMRÅDEN FÖR

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2015:5260 Göteborgs kommun lundby@lundby.goteborg.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Bräckeskolan F-6 i Göteborgs kommun 2 (9) Dnr 43-2015:5260 Tillsyn i Bräckeskolan F-6

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Dnr 43-2016:10744 Arvika kommun arvika.kommun@arvika.se för vuxenutbildning efter tillsyn i Arvika kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan 20 Dnr 43-2016:10744 2 (5)

Läs mer

Regelbunden tillsyn av kommunal huvudman

Regelbunden tillsyn av kommunal huvudman 1 (6) Regelbunden tillsyn av kommunal huvudman Bedömningsunderlag Skolform: Vuxenutbildning Översikt över innehåll 1. Förutsättningar för vuxenutbildningen vid skolenheterna 2. Utveckling av vuxenutbildningen

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL ÖPPET HUS

VÄLKOMMEN TILL ÖPPET HUS 1 VÄLKOMMEN TILL ÖPPET HUS Har du frågor gällande studier eller behöver hjälp med din ansökan Kom och träffa våra lärare och studie- och yrkesvägledare! Vi hjälper dig med din ansökan! Tisdag 15/4 kl.

Läs mer

Rapport från återbesök i vuxenutbildningen i Upplands-Bro kommun

Rapport från återbesök i vuxenutbildningen i Upplands-Bro kommun 2014-05-07 Rapport från återbesök i vuxenutbildningen i Upplands-Bro kommun Samordnare: Fredrik Lind, Botkyrka kommun Medbedömare: Marianne Hedmar, rektor för komvux, Salems kommun Gemensam utvärdering

Läs mer

Vård och omsorg Barn och fritid. Dag Distans

Vård och omsorg Barn och fritid. Dag Distans Vård och omsorg Barn och fritid Dag Distans Välkommen till Lärgården! Hos oss studerar du i en trivsam och trygg miljö. Våra välutbildade lärare ger dig en inspirerande studietid och gör dig väl förberedd

Läs mer

ALLMÄN INFORMATION SID 1 GRUNDLÄGGANDE VUXENUTBILDNING SID 2-3 GYMNASIAL VUXENUTBILDNING SID 4-8 MOTSVARANDELISTA NYA/GAMLA KURSER SID 9

ALLMÄN INFORMATION SID 1 GRUNDLÄGGANDE VUXENUTBILDNING SID 2-3 GYMNASIAL VUXENUTBILDNING SID 4-8 MOTSVARANDELISTA NYA/GAMLA KURSER SID 9 ALLMÄN INFORMATION SID 1 GRUNDLÄGGANDE VUXENUTBILDNING SID 2-3 GYMNASIAL VUXENUTBILDNING SID 4-8 MOTSVARANDELISTA NYA/GAMLA KURSER SID 9 UTBILDNING INOM VÅRD OCH OMSORG SID 10-13 1 ALLMÄN INFORMATION Elsa

Läs mer

Uppföljning av Svensk vård- och kompetensutvecklings yrkesutbildningar inom vård och omsorg

Uppföljning av Svensk vård- och kompetensutvecklings yrkesutbildningar inom vård och omsorg 2015-04-23 Uppföljning av Svensk vård- och kompetensutvecklings yrkesutbildningar inom vård och omsorg Samordnare: Fredrik Lind, Botkyrka kommun Medbedömare: Natalia Gura, rektor för vuxenutbildningen,

Läs mer

VUXENSTUDIER I HANINGE

VUXENSTUDIER I HANINGE VUXENSTUDIER I HANINGE Kurser & utbildningar Hösten & vintern 2013 PERIODER 2013 Period 3: 3 juni 9 augusti 2013 (sista ansökan 16 maj 2013) Period 4: 12 augusti 18 oktober 2013 (sista ansökan 20 maj 2013)

Läs mer

V Ä L K O M M E N. Bengt Thorngren Skolverket

V Ä L K O M M E N. Bengt Thorngren Skolverket ? V Ä L K O M M E N Bengt Thorngren Skolverket Varför har allmänna råden revideras? o Råden har anpassats till nu gällande skollag och läroplan o Ge stöd i tillämpningen av bestämmelserna o Belysa utvecklingsområden

Läs mer

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola Nyckelknippan Förskole AB Org.nr. 556478-7397 Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Nyckelskolan belägen i Södertälje kommun , Beslut 2(8) Uppföljning av tillsyn i Nyckelskolan

Läs mer

Vuxenutbildningen i Strängnäs. Utbildning på vuxnas villkor. Komvux. Campus Strängnäs - för det livslånga lärandet

Vuxenutbildningen i Strängnäs. Utbildning på vuxnas villkor. Komvux. Campus Strängnäs - för det livslånga lärandet Vuxenutbildningen i Strängnäs Utbildning på vuxnas villkor 2012 Komvux Campus Strängnäs - för det livslånga lärandet 2 /KOMVUX Katalog 2011/2012 Välkommen till Komvux - en del av Campus Strängnäs Vårt

Läs mer

Handlingsplan 2013 Vuxenutbildningen

Handlingsplan 2013 Vuxenutbildningen Handlingsplan 2013 Vuxenutbildningen Post Botkyrka kommun, 147 85 TUMBA Besök Munkhättevägen 45 Tel 08-530 610 00 www.botkyrka.se Org.nr 212000-2882 Bankgiro 624-1061 Verksamhetsområde Denna handlingsplan

Läs mer

Vuxenutbildning Mariestad. Kursutbud hösten 2015

Vuxenutbildning Mariestad. Kursutbud hösten 2015 Vuxenutbildning Mariestad Kursutbud hösten 2015 Välkommen till Vuxenutbildning i Mariestad! Passar någon av punkterna in på dig? Du har bestämt dig för att fullfölja dina avbrutna studier Du vill komplettera

Läs mer

Nya regler för diplom

Nya regler för diplom Nya regler för diplom Bakgrund Vid starten av VO-College år 2008 beskrev arbetsgivana svårigheten med att, utifrån betyg, bedöma om en person hade de kunskaper som behövs för att jobba inom vård och omsorg.

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning rn I Skolinspektionen Beslut Umeå kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Umeå kommun Skolinspektionen, Box 3177, 903 04 Umeå, Besök: Nygatan 18-20 Telefon: 08-586 080 00, Fax: 08-586 080 08

Läs mer

Vård- och omsorg Barnskötare - Elevassistent. Dag Distans

Vård- och omsorg Barnskötare - Elevassistent. Dag Distans Vård- och omsorg Barnskötare - Elevassistent Dag Distans Välkommen till Lärgården! Hos oss studerar du i en trivsam och trygg miljö. Våra välutbildade lärare ger dig en inspirerande studietid och gör dig

Läs mer