Komvux Värmdö utvärdering av grundläggande och gymnasial vuxenutbildning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Komvux Värmdö utvärdering av grundläggande och gymnasial vuxenutbildning"

Transkript

1 Komvux Värmdö utvärdering av grundläggande och gymnasial vuxenutbildning Samordnare: Joakim Palestro, Priolys AB Medbedömare: Eva-Lotta Arenander rektor vuxentubildningen, Lidingö kommun

2 Innehållsförteckning Komvux Värmdö utvärdering av grundläggande och gymnasial vuxenutbildning... 1 Gemensam utvärdering av vuxenutbildningen i Stockholms län... 3 Utgångspunkter... 4 Grundläggande och gymnasial vuxenutbildning på Komvux Värmdö... 5 Organisation och personal... 5 Utvärderingsperiod... 6 Intervjupersoner... 6 Lektionsbesök... 7 Elever, utbud och resultat... 8 Avbrott Dåvarande Centrum för arbete och studier fokusområden för skolverksamheten Kunskaper, utveckling och lärande Sammanfattande bedömning Styrkor Utvecklingsområden Rekommendationer Bedömning och betygsättning Sammanfattande bedömning Styrkor Utvecklingsområden Rekommendationer Styrning, ledning och kvalitetsarbete Sammanfattande bedömning Styrkor Utvecklingsområden Rekommendationer Sammanfattande intryck (24)

3 Gemensam utvärdering av vuxenutbildningen i Stockholms län År 2008 träffades en överenskommelse mellan Stockholms läns 26 kommuner om att skapa en vuxenutbildningsregion i länet. Till överenskommelsen togs en handlingsplan fram där målsättningarna i överenskommelsen konkretiserades och ett antal delmål presenterades. Bakgrunden till överenskommelsen är den konstanta föränderligheten i villkoren och förutsättningarna för vuxenutbildningen. Vuxenutbildningens roll som överskridande olika politikområden gör samverkan mellan kommuner och aktörer inom och mellan kommuner viktig. Genom samverkan kan kvalitet och effektivitet i vuxenutbildningen förbättras vilket i sin tur kan stärka regionens konkurrenskraft. Utgångspunkter och syfte är den enskilde individens behov och förutsättningar som tillsammans med arbetsmarknadens efterfrågan, kompetenskrav och det livslånga och flexibla lärandet ska styra utbud och planering. Med utgångspunkt i överenskommelsen om en vuxenutbildningsregion har avtal kring gemensam utvärdering av kvaliteten i Stockholms läns vuxenutbildning (grundläggande och gymnasial) slutits mellan Botkyrka kommun och övriga 25 kommuner i länet. Tanken är att samordna utvärderingen av vuxenutbildningen så att varje kommun inte ska behöva arbeta isolerat. Att en extern part genomför utvärderingarna kompletterar anordnarnas eget kvalitetsarbete, stödjer huvudmannens uppföljning och ger studerande ett bättre underlag för att välja utbildningsanordnare. Syftet är att uppnå en högre kvalitet och måluppfyllelse hos utbildningsanordnarna. Därför läggs stor vikt vid kvalitetsutvecklingsaspekten jämte den granskande aspekten i den gemensamma utvärderingen. Samarbetet leds av en styrgrupp, genomförs av arbetsgrupper och beslutas politiskt inom KSL, Kommunförbundet Stockholms län, samt i respektive kommun. För samarbetskommunernas räkning är en samordnare för utvärderingarna anställd vid arbetsmarknads- och vuxenutbildningsförvaltningen i Botkyrka kommun. Från 2016 övertogs samordningsansvaret från Botkyrka kommun till konsultföretaget Priolys AB. Samordnaren har huvudansvaret för planering, genomförande och uppföljning av utvärderingarna men har till sin hjälp medbedömare (rektor) från samarbetskommunerna. Samtliga anordnare av grundläggande och gymnasial vuxenutbildning ska utvärderas under avtalsperioden (24)

4 Utgångspunkter Utgångspunkterna för den gemensamma utvärderingen av kvaliteten i Stockholm län tas i de författningar som styr utbildningsväsendet. För vuxenutbildningens vidkommande gäller skolagen (SFS 2010:800) och andra lagar, förordning om vuxenutbildning (SFS 2011:1108) och läroplan för vuxenutbildningen Lvux 12 (SKOLFS 2012:101). Utvärderingen görs också utifrån de riktlinjer som finns för olika delar av verksamheten (allmänna råd och riktlinjer) samt utifrån beprövad erfarenhet och aktuell forskning. De områden som ligger i fokus för utvärderingen hämtas från läroplanen enligt Avtal om gemensam utvärdering av kvaliteten i Stockholms läns vuxenutbildning: Kunskaper, utveckling och lärande Bedömning och betygssättning Styrning, ledning och kvalitetsarbete Till de ovan nämnda områdena läggs också de delar av läroplanen som belyser vuxenutbildningens värdegrund: Normer och värden Elevernas inflytande och delaktighet Syftet med utvärderingen är kortfattat att främja vuxnas lärande och öka måluppfyllelsen. Verksamheterna utvärderas och stöds genom att vi: granskar måluppfyllelsen utifrån nationella styrdokument kontrollerar att nationella riktlinjer följs granskar hur anordnarna utvärderar sin egen verksamhet ger förslag på utvecklingsområden 4 (24)

5 Grundläggande och gymnasial vuxenutbildning på Komvux Värmdö Organisation och personal Komvux Värmdö är en organisatorisk enhet som fram till 1 januari 2015 benämndes Centrum för Arbete och Studier (CAS). CAS var ett kommunalt centrum vars uppdrag var att genomföra vuxenutbildning på grundläggande och gymnasial nivå samt inom särskild utbildning för vuxna (särvux). Vid CAS bedrevs också, med start hösten 2011, en yrkeshögskoleutbildning för bygglovhandläggare. Utbildningen finansierades med statsbidrag från Myndigheten för yrkeshögskolan. Vuxenutbildningen har numera tagits över av Komvux Värmdö. Komvux Värmdö ansvarar vidare för Svenska för invandrare (SFI) och för vissa kommunala arbetsmarknadsåtgärder, inklusive fortbildning av personal i Värmdö kommun. Det bedrivs också ett ungdomsprojekt, Unga vuxna i samarbete med Värmdö samordningsförbund. Komvux Värmdö ska anpassa sitt kursutbud efter den efterfrågan på utbildning som finns hos kommunens invånare. Elever som studerar vid Komvux Värmdö ska erbjudas studie- och yrkesvägledning. Innan valet av utbildning och utbildningsanordnare erbjuds sökande studie- och yrkesvägledning genom Värmdö vuxenutbildning. Värmdös kommuninvånare har företräde till utbildningsplatserna. Särvux och grundläggande vuxenutbildning för kommunens invånare ska inte prioriteras bort. Om det därutöver finns plats kan dessa erbjudas invånare från andra kommuner om det inte påverkar utbildningens kvalitet negativt. Det är en vikande elevefterfrågan av grundläggande vuxenutbildning och mer än 75% av eleverna är utrikesfödda. På Komvux Värmdö erbjuds engelska och svenska som andra språk, som grundläggande vuxenutbildning. Organisationen Särskild utbildning för vuxna i Värmdö kommun är kopplad till Komvux Värmdö. Eleverna erbjuds läsa Skolverkets kursplaner på grundläggande nivå, vilket motsvarar den utbildning som ges inom grundsärskolan och inom träningsskolan i grundsärskolan. Efter elevernas behov och önskemål erbjuds även kurser inom gymnasiesärskolans nationella- och specialutformade program i gymnasiesärskolan. Värmdö vuxenutbildningsenhet (inte sammankopplad med Komvux Värmdö) är ett kansli som administrerar kundvalssystemet inom vuxenutbildningen. Vid kansliet finns en rektor och en studie- och yrkesvägledare anställd. Sammantaget uppgick ledningsresursen våren 2014 (på dåvarande Centrum för arbete och studier) till tre heltidsanställningar, en minskning med 0,6 sedan föregående år uppgår den samlade ledningsresursen på Komvux Värmdö till en heltidsanställning som rektor. Därutöver finns en rektor för Värmdö vuxenutbildning och en enhetschef för Integrationsenheten. Från den 1 juli 2015 har Värmdö kommun inte något avtal tecknat med andra utbildningsanordnare. Eventuellt kommer Värmdö kommun att anamma Nacka kommuns certifieringsprocess, men för det krävs ett anpassat systemverktyg för att hantera certifieringen, vilket man idag saknar. 5 (24)

6 Komvux Värmdö erbjuder cirka 130 dagkurser och distanskurser inom administration, affärskommunikation, företagsekonomi, fotografisk bild, grafisk kommunikation, matematik, naturkunskap, redovisning, religionskunskap, svenska, svenska som andra språk och webbutveckling. Komvux Värmdö har också kvällskurser inom ett urval av kurser som erbjuds på dagtid samt enstaka kurser inom vård- och omsorgsutbildningar (akutsjukvård, etik och människans livsvillkor, hälsopedagogik, medicin, psykiatri, psykologi, specialpedagogik samt vård och omsorg och äldres hälsa och livskvalitet). Förutom enstaka kurser så erbjuder Komvux Värmdö sju utbildningsprogram: administratör, barnskötare (lärlingsutbildning), ekonomi- och redovisningsassistent, informationsassistent, vård- och omsorg, webbsnickeri, foto/bild/video/webb. Vi har besökt Komvux Värmdö som ligger på Skärgårdsvägen 7 i Gustavsberg. Skolledare för Komvux Värmdö är Agneta Ericsson (tillförordnad rektor). Antalet lärare uppgick 2016 till 18 totalt för särvux, grundläggande och gymnasiala kurser, yrkeshögskolan och lärlingsutbildningar. Det blir omräknat cirka 10 heltidstjänster för grundläggande- och gymnasial vuxenutbildning. Av 18 lärare är fyra timanställda. Samtliga lärare har pedagogisk examen och är ämnesbehöriga för de kurser de undervisar i. En lärare saknar rätt att sätta betyg i sitt undervisningsämne. Två saknar lärarlegitimation. Från den 1 juli 2015 måste lärare som anställs uppvisa lärarlegitimation för att självständigt kunna sätta betyg. Därutöver finns fyra personer som arbetar med administration, studievägledning och tekniker/vaktmästare. Totalt finns det 22 anställda i organisationen. Komvux Värmdö behöver omsätta cirka miljoner för att ha en budget i balans. Utvärderingsperiod Den grundläggande och gymnasiala vuxenutbildningen på Värmdö kommun utvärderades under totalt fem dagar, varav två dagar platsbesök: 25 och 26 februari, Intervjupersoner Vid besöken genomfördes intervjuer enligt nedan: skolledare Agneta Ericsson (tillförordnad rektor) (i två omgångar) samt förvaltningschef Karin Jöback, fyra elever som som läser vård och omsorg samt teckenspråk på gymnasial nivå, fyra elever som som läser företagsekonomi på gymnasial nivå, 6 (24)

7 fem lärare (Ove, Helena, Hans, Annelie och Nina) som undervisar i dataämnena, teckenspråk/grundläggande nivå, dataämnena/särvux, omvårdnad på gymnasienivå samt omvårdnad, fyra lärare (Annika, Olav, Jukka och Åsa) som undervisar i lärlings- och grundläggande nivå, engelska, dataämnena och svenska/engelska/data på gymnasienivå, Studie- och yrkesvägledare Hillevi Mild. Lektionsbesök Utöver intervjuerna genomförde vi deltagande observation av lektioner i två olika klasser i vård och omsorg samt i engelska på gymnasienivå. Lärarnas totala undervisningstid uppgår till 16 h per vecka. Antalet lektionspass varierar mellan ämnen och studieform. Matematik har två undervisningstillfällen à tre lektionstimmar samt matematikstugor en gång i veckan. Dataämnena har 4-5 h undervisning i veckan, under en dag, samt frivilligt stöd som uppgår till sju timmar i veckan. Vård- och omsorgsutbildningarna har en heldag med undervisning (8h) samt individuell handledning varje vecka. Kurser som uppgår till 100 poäng motsvarar 50h, lite mindre om antalet elever är färre än stycken. I matematik ger man alltid 50h, oavsett antalet elever, samt räknestugor och orienteringskurser inför varje matematikkurs för att ge eleverna bättre förutsättningar att klara matematikkurserna. 7 (24)

8 antal Rapport 2016 Elever, utbud och resultat Det totala antalet kursdeltagare på de olika grundläggande och gymnasiala kurserna under verksamhetsåret uppgick till Antal godkända elever varierar mellan program och kurser. I tabellerna nedan redovisas de kurser som gavs under verksamhetsåret samt hur stor andel av kursdeltagarna som nådde minst betyget E i respektive kurs. Betygstatistik komvux A B C D E F - Ej Total Betyg Grundläggande och gymnasiala kurser: Vårterminen 2015 Kurser Antal kursdeltagare Andel godkända % Administration - specialisering 10 90% Administration % Affärsjuridik 2 100% Affärskommunikation 8 87% Akutsjukvård 10 90% Arbetsmarknadskunskap (orienteringskurs) % Barns lärande och växande 28 96% Data för nybörjare kväll (orienteringskurs) % Engelska % Engelska % Etik och människans livsvillkor 22 59% Fotografisk bild % Fotografisk bild % 8 (24)

9 Fotografisk bild % Företagsekonomi % Företagsekonomi % Företagsekonomi A 1 100% Grafisk kommunikation % Grafisk kommunikation % Gymnasiearbete Vård- och omsorgsprogrammet 1 100% Hem- och konsumentkunskap 19 89% Hemsjukvård % Hälsopedagogik 49 77% Information och kommunikation % Information och kommunikation % Intern och extern kommunikation 5 80% Kommunikation 17 82% Ledarskap och organisation 4 100% Lärande och utveckling % Marknadsföring 4 100% Matematik 1b 5 80% Matematik 2b 13 77% Matematik grund delkurs 1 (orienteringskurs) % Medicin % Medieproduktion % Människors miljöer % Naturkunskap 1a1 7 71% Naturkunskap 1a % Naturkunskap 1b 10 20% Naturkunskap % Naturkunskap A 1 100% Orienteringskurs % Pedagogiskt arbete % Pedagogiskt ledarskap 27 96% Personaladministration % Psykiatri % Psykiatri % Psykologi % Redovisning % Redovisning % Religionskunskap % Samhällskunskap 19 89% 9 (24)

10 Samhällskunskap 1a % Skapande verksamhet 9 100% Specialpedagogik % Specialpedagogik % Svenska % Svenska % Svenska % Svenska som andra språk del % Svenska som andra språk del % Svenska som andra språk del % Svenska som andraspråk % Svenska som andraspråk % Svenska som andraspråk % Svenska som andraspråk A 1 100% Svenska som andraspråk B 1 100% Svenskt teckenspråk för hörande % Svenskt teckenspråk för hörande % Svenskt teckenspråk för hörande % Svenskt teckenspråk för hörande % Webbutveckling % Webbutveckling % Vård och omsorg vid demenssjukdom 8 100% Vård- och omsorgsarbete % Vård- och omsorgsarbete % Äldres hälsa och livskvalitet % Summa % Höstterminen 2015 Kurser Antal kursdeltagare Andel godkända % Administration - specialisering 20 75% Administration % Affärskommunikation 9 67% Akutsjukvård 13 85% Digitalt skapande % Engelska delkurs 7 43% Engelska % Engelska % 10 (24)

11 Engelska för döva % Engelska, delkurs 1 grundläggande 1 100% Etik och människans livsvillkor 26 73% Fotografisk bild % Fotografisk bild % Företagsekonomi % Företagsekonomi % Geografi gr, delkurs 1 BAS (orienteringskurs % Grafisk illustration 1 100% Grafisk kommunikation % Grafisk kommunikation % Hälsopedagogik 19 95% Information och kommunikation % Information och kommunikation % Intern och extern kommunikation 5 60% Kommunikation % Ledarskap och organisation 9 78% Lärande och utveckling 15 93% Marknadsföring 5 80% Matematik 1b 6 67% Matematik 2b 22 86% Matematik gr, delkurs 1 BAS % Matematik gr, delkurs 2 BAS % Matematik orienteringskurs % Medicin % Människors miljöer % Naturkunskap 1a1 3 33% Naturkunskap 1a2 2 0% Naturkunskap 1b (inte avslutad kurs) 9 Naturkunskap 2 distans (inte avslutad kurs) 14 Orienteringskurs 1 100% Orienteringskurs 2 BAS % Pedagogiskt arbete 2 100% Pedagogiskt ledarskap 2 100% Psykiatri % Psykiatri % Psykologi % Redovisning % Redovisning % 11 (24)

12 Religionskunskap % Specialpedagogik % Specialpedagogik % Svenska % Svenska % Svenska % Svenska som andra språk del % Svenska som andra språk del % Svenska som andraspråk 15 67% Svenska som andraspråk % Svenska som andraspråk % Svenska som andraspråk % Svenska som andraspråk del 2 (inte avslutad kurs) 24 Webbutveckling % Webbutveckling % Vård och omsorg vid demenssjukdom 2 Vård- och omsorgsarbete % Vård- och omsorgsarbete % Äldres hälsa och livskvalitet 9 89% Summa % Utbildningsprogram Antal kursdeltagare Andel godkända (%) Administratör (500 poäng) 14 71% Barnskötare (800 poäng) - lärling % Ekonomi och redovisningsassistent 28 96& (1200 poäng) Informationsassistent (500 poäng) 6 100% Vård- och omsorg (1200 poäng) % Webbsnickare (400 poäng) 5 80% Foto/Bild/Video/webb ( % poäng) Summa % Av 1713 elever totalt fick 70 % betyg A-E, 10% fick F och 20% inget betyg alls (avbrott). Vuxenutbildningen i Värmdö har en relativt jämn fördelning av de olika betygen. Ungefär hälften av eleverna som fått betyget F fortsätter nästa termin. 12 (24)

13 Särvux Ett trettiotal elever studerar vid Särvux: i allmänhet en eller två kurser några timmar per vecka. För att göra undervisningen ännu mer meningsfull planerar särvuxlärarna för ett projekt tillsammans med den dagliga verksamheten och särskilda boenden. Tanken är att involvera handledarna i lärandet. Avbrott Av de elever som sökte utbildningsplats på vuxenutbildningen i Värmdö under avtalsåret är antalet som avbryter sin utbildning, så kallat avbrott 20%. En stor andel av dessa elever påbörjade överhuvudtaget inte utbildningen. Värmdö vuxenutbildning bytte i november 2015 registreringssystem av eleverna och och från med 2016 kan lärarna själva hantera elevlistorna. Statistiken bör därmed bli mer rättvisande. En hel del av avbrotten rör också de elever som studerar på distans. Där har rutinerna förbättrats så att distanskurserna ska avslutas på en termin. Utbildningsanordnaren uppmanar eleverna att gå på handledning, att följa de lektioner de kan (de flesta läser i samma takt som de som följer klassrumsundervisningen). Om eleven inte hör av sig på två veckor finns en rutin så att ansvarig lärare kontaktar dem. Dåvarande Centrum för arbete och studier fokusområden för skolverksamheten 2015 Centrum för arbete och studier beslutade om ett antal fokusområden inför verksamhetsåret Dessa var: Betyg och bedömning Individuella studieplaner Utveckla lärlingsutbildning inom vård- och omsorg i nära samarbete med arbetslivet Utveckla lärlingsutbildningar i nära samarbete med näringslivet i Värmdö Utveckla kunnandet kring teknik, t ex inspelning av lektioner Synliggöra möjligheterna till utbildning för alla Värmdöbor Vi kan konstatera att Komvux Värmdö har varit särskilt framgångsrika att utveckla lärlingsutbildningar i samverkan med vård- och omsorg samt det lokala näringslivet. Även att utveckla utbildningar på distans genom inspelning av lektioner finns det goda exempel på inom yrkeshögskoleutbildningen i bygglovsteknik. Vi ser ett behov av att fortsätta arbeta med att utveckla de individuella studieplanerna, och vi återkommer till det längre fram i rapporten. 13 (24)

14 Kunskaper, utveckling och lärande Under detta område ser vi till hur verksamheten förmår att leva upp till skollagens skrivningar om att alla elever ska ges den ledning och stimulans som de behöver i sitt lärande och sin personliga utveckling för att de utifrån sina egna förutsättningar ska kunna utvecklas så långt som möjligt enligt utbildningens mål. För vuxenutbildningen gäller också att eleverna ska ges sådana kunskaper att de kan delta i samhälls-, vardags- och arbetsliv och utbildningen ska också möjliggöra fortsatta studier. Har den pedagogiska personalen höga förväntningar på eleverna och möts de som individer och utifrån de behov och förutsättningar de har? Arbetar skolan med olika kunskapsformer och får eleverna möjlighet att tillämpa sina kunskaper? Tas elevernas tidigare kunskaper och erfarenheter tillvara? Upprättas individuella studieplaner därefter och får eleverna möjlighet till tillfredsställande studie- och yrkesvägledning? Görs utbildningen till en god miljö för utveckling och lärande? Det är exempel på frågor vi ställer under detta utvärderingsområde. Sammanfattande bedömning Vår samlade bedömning är att Komvux Värmdö har ett välfungerade system för att följa upp elevernas lärande. Eleverna får möjlighet att tillämpa sina kunskaper i arbetsplatsförlagt lärande för utbildningar inom t.ex. vård och omsorg. Utbildningarna ger möjlighet till fortsatta studier i de fall eleverna väljer relevanta kurser och får godkänt på examinationen, alternativt till arbete inom vård och omsorg, ekonomi och administration, data och foto. Komvux Värmdö arbetar med olika kunskapsformer och utbildningarna ges på olika sätt: klassrum, flex och distans (även om vi är något undrade till om distans verkligen är distans då eleverna har tämligen många obligatoriska träffar i klassrum) för att möta olika elevers behov av vuxenutbildning. Elevernas tidigare kunskaper tas till vara i olika gruppseminarier där eleverna diskuterar aktuella case. Detta är vanligt förekommande t.ex. i utbildningen i vård- och omsorg. Lärarna har höga förväntningar på elevernas lärande och den fysika studiemiljön är exemplarisk. En individuell studieplan ska upprättas för varje elev vid kursstart. Den utvärderas varje termin, elev och lärare tillsammans. Uppföljning görs utifrån studieresultat. I Swecos enkätundersökning av Komvux Värmdö visar Värmdö höga resultat i samtliga undersöka områden utom just för individuella studieplaner där endast 62% av eleverna uppger att de har en upprättad individuell studieplan, vilket är lägre än för jämförbara utbildningsanordnare. Studievägledningen på Komvux Värmdö saknar idag relevanta förutsättningar för att kunna utveckla och systematisk arbeta med individuella studieplaner. Det är huvudmannen som är ansvarig för de individuella studieplanerna. 14 (24)

15 Den fysiska miljön är mycket tillfredsställande och eleverna har möjlighet att använda det egna kaféet (Kajutan) som en plats att samlas och äta lunch till ett billigt pris. Klassrummen är väl utrustade och det finns bra tillgång till datorer för undervisningens skull och för att eleverna kan nyttja dem för eget bruk i samband med studierna. Utbildningarna ges under fem perioder à 10 veckor. I några av utbildningarna (bl.a. vård- och omsorgsutbildningen) har man av pedagogiska skäl valt att lägga kurserna under en hel termin där eleverna läser kurserna parallellt. Examinationen sker kontinuerligt. Detta är mycket uppskattat av eleverna och lärarna ges bättre förutsättningar att följa upp elevens pågående lärande och samordna olika kursmoment som olika lärare ansvarar för. Lärarna har idag en undervisningsskyldighet motsvarande cirka 16 h/vecka. Den stora majoriteten av lärarna har behörighet i de ämnen de undervisar i. Två saknar dock behörighet. Komvux Värmdö har en förstelärare som också ansvarar för att ge en pedagogisk fortbildningskurs för lärarkollegiet. Lärarna har tidigare haft goda möjligheter till kompetensutveckling, men idag finns inte möjligheter till det i så stor utsträckning av ekonomiska skäl. Lärarna är mycket uppskattade av eleverna, som anser att lärarna alltid finns tillgängliga för frågor och kommenterar, även utanför lektionstid. De är också väl kunniga i de kurser de undervisar i. Eleverna uppskattar möjligheten att kunna studera heltid, med undervisningen samlad under en och samma studiedag. Det går att kombinera studier med yrkesliv på ett bra sätt, men det finns också en risk att eleverna inte ser utbildningen som heltidsstudier och att man ibland måste vänta med att få återkoppling till nästa veckas studiedag på moment, som man har svårigheter i. I lärplattformen Fronter, som fungerar väl, finns möjligheten för eleverna att läsa in sig på det aktuella materialet för varje enskild lektion. Fronter är också ett utmärkt verktyg för att minska sårbarheten i de fall då en lärare blir sjuk. I så fall kan en vikarie lätt orientera sig om vilka frågeställningar som ska avhandlas på respektive lektionstillfälle. I vård- och omsorgsutbildningen finns det obligatorisk arbetsplatsförlagt lärande (APL). Det är en tydlig inriktning gentemot äldrevården och eleverna får inte välja egen APL placering utan de blir tilldelade olika arbetsplatser. Detta har både för- och nackdelar. Fördelen är att eleverna ges möjlighet att utforska olika arbetsplatser som de kanske inte skulle ha gjort annars, men nackdelen är att de inte kan fördjupa sig inom ett område som de mest är intresserade av att arbeta inom. I ekonomikurserna lyfter flera elever att kursen i administration kan utvecklas. Speciellt när det gäller utbildningsmomentet i VISMA som uppfattas som rörigt och osammanhängande. Det finns ingen samlad information för lärare om eleverna är i behov av särskilt stöd. Idag ligger hela ansvaret för särskilt stöd på den enskilda eleven. Det vore önskvärt om det fanns en rutin så att lärarna fick information om vilka elever som har behov av särskilt stöd. Det 15 (24)

16 finns relevanta hjälpmedel att få för exempelvis elever med dyslexi (upplästa mp3 filer och relevanta hjälpmedel vid examination). Det finns en speciallärare anställd på särvux, men ingen på Komvux Värmdö. Specialläraren ingår i Lärvuxpedagogernas styrelse. Då antalet elever med särskilt stöd ökar och andelen elever som är i behov av särskilt förväntas öka (157 nyanlända flyktingar under 2015 och väntas till Värmdö kommun) är behovet av speciallärare stort. Idag tar lärarna ett stort ansvar för att verka som handledare/studievägledare/samhällsvägledare. Det vore mer rimligt att dessa viktiga arbetsuppgifter övertas av en speciallärare/specialpedagog. Styrkor Utvärderingen har visat att Komvux Värmdö har ett antal styrkor avseende kunskaper, utveckling och lärande: Den sammanhållna utbildningen i vård och omsorg där eleverna läser kurserna parallellt under en termin är ett bra exempel på ett innovativt sätt att strukturera utbildningen efter elevernas behov. Även lärarna är nöjda med modellen. Lärplattformen Fronter fungerar i de flesta fall som en bra lärplattform för elevernas lärande och för att minska sårbarheten om ansvarig lärare blir sjuk. Lärarnas undervisningsskyldighet, motsvarande 16 h vecka, är tämligen lågt i relation till andra kommunala vuxenutbildningar. Den fysiska studiemiljön är föredömlig och det är en fördel att ha flera samverkande verksamheter i samma lokaler: särvux, grundläggande och gymnasial vuxenutbildning, svenska för invandrare (SFI), yrkeshögskoleutbildning och kommunala fortbildningskurser. Lärlingsutbildningarna är väl utvecklade och uppskattade av eleverna. Utvecklingsområden Utvärderingen har visat att Komvux Värmdö har ett antal utvecklingsområden: De individuella studieplanerna bör utvecklas. Det behöver systematiskt upprättas individuella studieplaner för samtliga elever, vilket inte sker idag. Kursen i administration kan med fördel förbättras avseende delmomentet i VISMA. Lärarnas undervisningsskyldighet kan med fördel höjas för att möjliggöra fler lektionstimmar. Lärarnas omfattande arbete med eleverna som inte innefattar elevernas faktiska undervisning, bör minska i samma utsträckning. 16 (24)

17 Det är önskvärt att Komvux Värmdö gör en förutsättningslös översyn av att undervisningen är upplagd med en undervisningsdag (inklusive en frivillig studiehandledningstid en eftermiddag i veckan) jämfört med att ha flera undervisningdagar i veckan. Rekommendationer Utvärderingen har visat att Komvux Värmdö är i behov av förändring avseende: Det saknas förutsättningar för systematisk studie- och yrkesvägledning. Idag finns endast en 50 % anställning som studie- och yrkesvägledare på Komvux Värmdö och enligt vår bedömning är detta för lågt för att kunna utföra ett systematiskt vägledningsarbete samt att upprätta elevernas individuella studieplaner med det antal elever som sammataget studerar på Komvux Värmdö. 17 (24)

18 Bedömning och betygsättning Vad gäller området Bedömning och betygsättning granskar vi om anordnaren sätter betyg enligt vad författningarna anger, om eleverna får möjlighet att genomgå prövning i olika kurser samt om elevernas kunskaper och kompetens i aktuella fall blir validerade. Det är viktigt att eleverna har blivit informerade om och känner till vilka mål och kunskapskrav som gäller för ett ämne, en kurs och för ett visst arbetsområde och på vilka grunder bedömningen och betygsättningen sker. Eleverna måste kunna bedöma sina studieresultat och utvecklingsbehov i förhållande till kraven för utbildningen. För det krävs en kontinuerlig feedback från läraren i undervisningssituationen, en formativ bedömningspraktik. Läraren ska utnyttja all tillgänglig information om elevens kunskaper i förhållande till de nationella kunskapskrav som finns för respektive kurs och utifrån dessa krav allsidigt utvärdera varje elevs kunskaper. Bedömningarna ska alltså vara av skilda slag och eleverna ska ges möjligheter att visa sina kunskaper på olika sätt. Att lärarna på olika sätt dokumenterar elevernas kunskapsutveckling blir därför centralt. För att effektiva och ändamålsenliga rutiner för bedömningen ska uppkomma är det viktigt att läraren planerar sin undervisning och att det finns utrymme för samplanering. Skolverket skriver i sina allmänna råd om bedömning och betygssättning att läraren bör tydliggöra vilka delar av ämnets syfte som undervisningen i det aktuella arbetsområdet ska inriktas mot och utifrån det avgöra hur det centrala innehållet ska kombineras och behandlas så att eleverna ges förutsättningar att utvecklas så långt som möjligt i förhållande till kunskapskraven. Sammanfattande bedömning Vår bedömning är att bedömning och betygssättning utförs på ett korrekt och riktigt sätt. Betyg sätts efter avslutad kurs. Vid kursstart upprättas en betygskatalog. Intyg ges efter avslutad delkurs eller när eleven väljer att avsluta sina studier. Det finns tydliga betygskriterier för kunskapskraven på respektive uppgift i de arbetsmaterial som eleverna använder. Lärarna arbetar formativt med bedömning och examination. Eleverna är medvetna om de mål och kunskapskrav som krävs för att bli godkänd på en kurs och vår bedömning är att lärarna använder ett brett spektrum av information för att bedöma eleverna: inlämningsuppgifter, prov och gruppseminarier. Eleverna uppger att det är tydligt vad som förväntas av dem på kurserna. Det är också en bra återkoppling från lärarna till eleverna om vilka områden de måste förbättra. 18 (24)

19 Lärarna är i de allra flesta fall behöriga och är erfarna när det gäller att undervisa på sina respektive kurser. Kurserna i teckenspråk har en anställd lärare i dagsläget. Detta gör att det finns en sårbarhet ifall vederbörande av någon anledning väljer att avsluta sin anställning. Den ansvariga läraren saknar också rätt att på egen hand betygsätta kurserna i teckenspråk. Av samtliga kurser har eleverna störst svårigheter att nå kunskapskraven i matematik 1. För de elever som inte alls gått i gymnasieskolan tidigare är de matematiska förkunskaperna svaga. Matematik 2 fungerar bättre. Komvux Värmdö har förtjänstfullt försökt utveckla kurserna i matematik genom särskilda orienteringskurser som en förberedelse för respektive matematikkurs (1, 2 och 3); att ge extra mycket undervisningstid i matematik samt att individualisera lärandet så långt det är möjligt. Styrkor Utvärderingen har visat att Komvux Värmdö har ett antal styrkor avseende bedömning och betygssättning: Lärarna har beprövad erfarenhet av betygssättning i sina respektive kurser. De flesta är också behöriga att sätta betyg, endast i enstaka fall behövs en särskild examinator. Lärarna ger eleverna bra återkoppling och det finns tydliga betygskriterier. Eleverna är medvetna om de ställda kunskapskraven på respektive kurs. Utvecklingsområden Utvärderingen har visat att Komvux Värmdö har ett antal utvecklingsområden: Matematikkurserna har problem med svag genomströmning och eleverna saknar i flera fall relevanta förkunskaper. Detta är något som Komvux Värmdö delar med flera andra utbildningsanordnare som erbjuder kurser i matematik. Kurserna i teckenspråk saknar lärare med rätt att sätta betyg. 19 (24)

20 Rekommendationer Utvärderingen har visat att Komvux Värmdö är i behov av förändring avseende: Om kurserna i teckenspråk ska finnas kvar (de är mycket uppskattade av eleverna) behöver Komvux Värmdö anställa en ansvarig lärare som har rätt att sätta betyg. 20 (24)

21 Styrning, ledning och kvalitetsarbete Inom detta utvärderingsområde tittar vi på hur anordnaren arbetar med att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen i förhållande till de nationella målen som skollagen och läroplanen för vuxenutbildningen anger. Finns rutiner för hur arbetet ska bedrivas och följs rutinerna upp och analyseras? Hur dokumenteras, sammanställs och anlyseras resultaten? Skapas en bild för hur förutsättningarna och genomförandet av utbildningen påverkat måluppfyllelsen och mynnar analysen ut i att utvecklingsområden identifieras och beslut om insatser tas? I vilken utsträckning medverkar lärare, övrig personal och elever det systematiska kvalitetsarbetet? Har personalen förutsättningar och kompetens för detta arbete och finns arenor där lärare och pedagogisk ledning kan diskutera och arbeta med kvalitetsutvecklingsfrågor? Det är några av de frågor vi ställer under området Styrning, ledning och kvalitetsarbete. För att verksamheten ska utvecklas kvalitativt förutsätts pedagogisk ledning av vuxenutbildningen och lärarnas professionella ansvarstagande. Detta kräver förutom att verksamheten ständigt prövas och att resultaten följs upp och utvärderas dessutom att nya metoder prövas, utvecklas och utvärderas (Lvux12). Sammanfattande bedömning Vår bedömning är att styrning, ledning och kvalitetsarbete kan utvecklas. Det saknas ett relevant implementerat kvalitetsuppföljningssystem dessutom är de ekonomiska förutsättningarna för att bedriva verksamheten oklara. Komvux Värmdö inrättades 1 januari 2015 då dåvarande Centrum för arbete och studier lades ner efter ett politiskt beslut hösten Komvux Värmdö flyttades också från Utbildningsnämnden till den nyinrättade Näringslivsnämnden, då det politiska beslutsfattandet gjorde gällande att vuxenutbildningen har en närmare koppling till näringslivsutveckling än till utbildning/skola. Dåvarande CAS (som sedan flyttas med till Komvux Värmdö) hade ett ackumulerat underskott på 2,6 miljoner. De ekonomiska förutsättningarna för Komvux Värmdö är högst oklara för närvarande. Flera av de ansvariga personerna har lämnat sina anställningar (tidigare rektorn på CAS samt nuvarande rektorn som ansvarar för den upphandlade utbildningsverksamheten). Idag planeras att den ordinarie anställningen som rektor för Komvux Värmdö ska lysas ut och att anställningen som biträdande rektor (som tidigare fanns på CAS) ska upphöra. Värmdö kommun har även för avsikt att utveckla ett nytt kvalitetsuppföljningssystem. Systemet är implementerat för den upphandlade verksamheten, men har ännu inte implementerats på Komvux Värmdö. Man har också, på politisk nivå, beslutat att utveckla en auktorisationsmodell motsvarande den som idag finns i Nacka kommun. 21 (24)

22 Eftersom Komvux Värmdö genomgått omfattande förändringar av sin verksamhet är det rimligt att tro att verksamheten har påverkats. Den tillförordnade rektorn har en bra översikt över utbildningarna/kurserna och fungerar som enhetens samlade referenspunkt. Någon större möjlighet att bedriva ett systematiskt kvalitetsarbete finns dock inte just nu i och med att den tidigare rektorn inte hade möjlighet till någon systematisk överlämning av arbetsuppgifterna. Det finns en sammanställning av redan utförda utvärderingar. Swecos enkätundersökning av vuxenutbildningen i Stockholms län visar att Komvux Värmdö har höga värden (över medel) på nästan samtliga frågeområden. Det finns endast ett område där Komvux Värmdö kan utvecklas: endast 62% av eleverna uppger att de har en individuell studieplan, vilket är lägre än de i undersökningen jämförda utbildningsanordnarna. Denna undersökning gjordes dock innan den nya organisationen var på plats. Nästa enkätundersökning i Swecos regi genomförs i april Lärarna har ett välfungerade kollegium som diskuterar och ventilerar angelägna kvalitetsfrågor. Dessutom bedriver försteläraren en lärarfortbildningskurs i bedömning och betygssättning. Det förekommer dock ingen systematisk kompetensutveckling i kollegiet. Flera lärare vittnar om det är viktigt att bland annat kunna gå fortbildningskurser för att fördjupa den egna kompetensen. Vi tycker detta är särskilt viktigt för att utveckla den enskilda lärarens kompetens inom de kurser vederbörande utbildar eleverna i. Arbetet med APL fungerar mycket bra och det är ett bra instrument för såväl samverkan som för ett fungerande externt kvalitetsarbete. Komvux Värmdö har en likabehandlingsplan som också finns tydligt visuellt synligt i samtliga lektionsrum. Det är ett stort elevavbrott från studierna: 20 % hoppar av, vilket är en hög andel. Dock återkommer ungefär hälften av dem till nästa termin. Det är önskvärt att Komvux Värmdö analyserar varför eleverna avbryter sina studier: om det beror på att eleverna får arbete eller om det beror på att det är något som behöver åtgärdas i kurserna, en kombination av dessa skäl eller av andra skäl. Särskilt bland eleverna som läser på distans sker många studieavbrott. 22 (24)

23 Styrkor Utvärderingen har visat att Komvux Värmdö har ett antal styrkor avseende styrning, ledning och kvalitetsarbete: Det finns ett välfungerande lärarkollegium. Dåvarande Centrum för arbete och studier fick goda omdömen i Swecos enkätundersökning när det gäller kvalitet och kvalitetsarbete. APL fungerar bra. Det finns dock ett önskemål hos eleverna om att i någon utsträckning få möjlighet att välja APL-placering på egen hand, utifrån eget intresse för det fortsatta yrkeslivet. Utvecklingsområden Utvärderingen har visat att Komvux Värmdö har ett antal utvecklingsområden: Komvux Värmdö är i behov av att arbeta mer strategiskt med lärarnas kompetensutveckling så att personalens kompetens hela tiden utvecklas. Komvux Värmdö behöver analysera skälen till elevers avbrott av sina studier. Fortsätt implementeringen av ett kvalitetsuppföljningssystem på Komvux Värmdö. Rekommendationer Utvärderingen har visat att Komvux Värmdö är i behov av förändring avseende: Det är avgörande att de ekonomiska förutsättningarna tydliggörs. Det är också av vikt att se över vilka kurser som går med ekonomiskt underskott för att komma tillrätta med den svåra ekonomiska situation som idag föreligger. 23 (24)

24 Sammanfattande intryck Under två dagar (25-26/2) genomfördes platsbesök på Komvux Värmdö då vi genomförde strukturerade gruppintervjuer samt deltagande observation på ett urval lektioner. Vi har också tagit del av den dokumentation som utbildningsanordnaren förtjänstfullt skickade till oss innan platsbesöket. Vårt samlade intryck är att verksamheten fungerar bra utifrån de rådande omständigheterna. Det finns flera positiva exempel som är värda att lyfta fram. Lärlingsutbildningarna är uppskattade och drivs tillsammans med yrkeslivet. Det finns ett välfungerande lärarkollegium och eleverna är i de allra flesta fall mycket nöjda med sina lärares kompetens och möjlighet att förmedla kunskaper. Den fysiska studiemiljön är föredömlig. Vi noterar också flera utvecklingsområden. Är ett utvecklingsområde av graverade karaktär blir den också föremål för en rekommendation. Det är enligt vår mening önskvärt att skolledaren reflekterar över dessa rekommendationer samt föreslår möjliga åtgärdsförslag som svarar mot rekommendationerna. De viktigaste synpunkterna vi vill lyfta fram är den prekära ekonomiska situation som Komvux Värmdö idag befinner sig i. Att klargöra de ekonomiska förutsättningarna är enligt vår mening centralt för vidare kvalitetsutveckling. Det finns också ett stort behov av att förstärka studie- och yrkesvägledningen för att arbeta mer systematiskt med de individuella studieplanerna och bedriva ett systematiskt vägledningsarbete. Vi rekommenderar också att Komvux Värmdö ser över utbildningen i teckenspråk som idag är sårbar med endast en anställd lärare. Den ansvariga läraren saknar också rätt att sätta betyg på eleverna. Avslutningsvis vill vi också nämna behovet av att utreda den relativt höga andelen avhopp från kurserna. Cirka 20% av eleverna avbryter sina studier. Även om många återvänder och läser kursen nästa termin så vore det önskvärt att se över orsakerna till avbrotten. Det är eftersträvansvärt att denna rapport kommuniceras till de berörda så de får en återkoppling av det stora engagemang de lagt ner på utvärderingen. 24 (24)

Lärgården utbildning AB utvärdering av gymnasial vuxenutbildning

Lärgården utbildning AB utvärdering av gymnasial vuxenutbildning 2016-04-01 Lärgården utbildning AB utvärdering av gymnasial vuxenutbildning Samordnare: Joakim Palestro, Priolys AB Medbedömare: Maryam Barkardehi, rektor vuxentubildningen i Sigtuna kommun Innehållsförteckning

Läs mer

vuxenutbildning för dig

vuxenutbildning för dig CAS vuxenutbildning för dig Studie- och yrkesvägledarna hjälper dig att hitta rätt Nytt yrke? Högskolebehörighet? Gymnasiekompetens? Jobbkompetens? I samtal med vägledare får du hjälp med att strukturera

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Futurum

Regelbunden tillsyn i Futurum Regelbunden tillsyn i Bjuvs kommun Futurum Dnr 53-2008:2706 Regelbunden tillsyn i Futurum Gymnasieskolans individuella program Vuxenutbildning Svenska för invandrare Inledning Skolinspektionen har granskat

Läs mer

VUXENSTUDIER I HANINGE

VUXENSTUDIER I HANINGE VUXENSTUDIER I HANINGE Kurser & utbildningar Våren 2015 PERIODER VÅREN 2015 Period 1: 12 januari 20 mars 2015 (sista ansökningsdag 12 november 2014) Period 1 2: 12 januari 29 maj 2015 (sista ansökningsdag

Läs mer

Gymnasial vuxenutbildning

Gymnasial vuxenutbildning Gymnasial vuxenutbildning Kursutbud och schematider Skolan har gemensamma provtider vissa onsdagar klockan 13.00 16.00. Det innebär att skriftliga prov för en del kurser/lärare endast görs under denna

Läs mer

Gymnasial vuxenutbildning

Gymnasial vuxenutbildning Gymnasial vuxenutbildning Kursutbud och schematider Skolan har gemensamma provtider vissa onsdagar klockan 13.00 16.00. Det innebär att skriftliga prov för en del kurser/lärare endast görs under denna

Läs mer

Vem får läsa hos oss. Vuxenutbildningen erbjuder

Vem får läsa hos oss. Vuxenutbildningen erbjuder Lär dig något nytt! Vill du börja studera för att utvecklas i ditt arbete, söka nytt arbete, bli behörig till eftergymnasial utbildning eller lära dig något nytt bara för din egen skull? I så fall är du

Läs mer

Kurskatalog. Våren 2016. www.centrumvux.se

Kurskatalog. Våren 2016. www.centrumvux.se Kurskatalog Våren 2016 www.centrumvux.se Period 1: 11 januari 18 mars sista ansökningsdag 2 december 2015 Period 1-2: 11 januari 27 maj sista ansökningsdag 2 december 2015 Period 2: 21 mars 27 maj sista

Läs mer

KURSUTBUD PERIOD 1-2 V Ä L K O M M E N. Marinens väg 30, Handen. Sista ansökningsdag P1: 25 november P2: 8 november

KURSUTBUD PERIOD 1-2 V Ä L K O M M E N. Marinens väg 30, Handen. Sista ansökningsdag P1: 25 november P2: 8 november VÅREN 09 Marinens väg 30, 36 8 Handen KURSUTBUD HANINGE Sista ansökningsdag P: 5 november P: 8 november KOMMUN PERIOD - VUXENUTBILDNING Onsdagen den 7 november är du välkommen till en informationskväll.

Läs mer

Gymnasial vuxenutbildning

Gymnasial vuxenutbildning Gymnasial vuxenutbildning Kursutbud och schematider Skolan har gemensamma provtider vissa onsdagar klockan 13.00 16.00. Det innebär att skriftliga prov för en del kurser/lärare endast görs under denna

Läs mer

Hösten Vuxenstudier Haninge PERIODER HÖSTEN 2015 KURSER & UTBILDNINGAR

Hösten Vuxenstudier Haninge PERIODER HÖSTEN 2015 KURSER & UTBILDNINGAR KURSER & UTBILDNINGAR Vuxenstudier Haninge Hösten 2015 PERIODER HÖSTEN 2015 Period 4: 10 augusti 16 oktober (sista ansökningsdag 3 juni 2015) Period 4 5: 10 augusti 18 december (sista ansökningsdag 3 juni

Läs mer

Kursutbud GYMNASIUM/GRUND Våren 2018 Period 1-2

Kursutbud GYMNASIUM/GRUND Våren 2018 Period 1-2 Kursutbud GYMNASIUM/GRUND Våren 2018 Period 12 Ansök på: Sista ansökningsdag till P1 är 29 november Sista ansökningsdag till P2 är 21 februari I webbansökan finns kursbeskrivningar. Kurslitteratur finns

Läs mer

Kursutbud hösten 2019 Period 4-5

Kursutbud hösten 2019 Period 4-5 Haninge kommuns vuxenutbildning Kursutbud hösten 2019 Period 45 Du kan söka under perioden 23 april till 31 maj. Ansök på: 8 maj 16:0019:00 är du välkommen på en informationskväll. Då har du möjlighet

Läs mer

GRUNDLÄGGANDE VUXENUTBILDNING

GRUNDLÄGGANDE VUXENUTBILDNING 2015-05-07 Välkommen till Birgittaskolans vuxenutbildning GRUNDLÄGGANDE VUXENUTBILDNING Kurs CSN poäng Närkurs eller distanskurs Biologi Biologi, två terminer 75/termin Närkurs Data Data, orienteringskurs

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Dnr 43-2016:10385 Eskilstuna kommun info@eskilstuna.se för vuxenutbildning efter tillsyn i Eskilstuna kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 2(11) Skolinspektionens

Läs mer

Kort om särskild utbildning för vuxna

Kort om särskild utbildning för vuxna LÄTTLÄST TILL ELEVEN Kort om särskild utbildning för vuxna FOTO: MICHAEL MCLAIN Till dig som vill läsa på särskild utbildning för vuxna Du som har fyllt 20 år och har utvecklingsstörning eller hjärnskada

Läs mer

Vuxenutbildning 46 skolor

Vuxenutbildning 46 skolor Vuxenutbildning 46 skolor Bedömningspunkt Brist Förbättringso mråde Brist och förbättringsområde Ej bedömt Antal Antal Antal Andel (%) Antal Kunskaper 1.1.1. De studerande känner till målen för den egna

Läs mer

Kurskatalog. Våren

Kurskatalog. Våren Kurskatalog Våren 2016 www.centrumvux.se Period 1: 11 januari 18 mars sista ansökningsdag 2 december 2015 Period 1-2: 11 januari 27 maj sista ansökningsdag 2 december 2015 Period 2: 21 mars 27 maj sista

Läs mer

KURSUTBUD MED SCHEMA 14-01-13 14-05-30

KURSUTBUD MED SCHEMA 14-01-13 14-05-30 VUXENUTBILDNINGEN GÄVLE KURSUTBUD MED SCHEMA Komvux 14-01-13 14-05-30 För heltidsstudier VT-14 krävs minst 400 gymnasiepoäng Omfattningen av studierna mäts i poäng = gymnasiepoäng eller studiepoäng. Varje

Läs mer

Naturkunskap 1b 100 Tis 12:30-13:30 Tis 13:30-14:30 Tisdag 12:30-13:30 Tisdag 12:30-13:30

Naturkunskap 1b 100 Tis 12:30-13:30 Tis 13:30-14:30 Tisdag 12:30-13:30 Tisdag 12:30-13:30 Alla kurser som finns nedan går även att söka på distans. Hela utbudet hittar du på https://kcno.alvis.gotit.se/student Period 1 Period 1:2 Period 2 Period 2:2 Gymnasiala kurser Poäng 8/1-16/3 12/2-20/4

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Beslut Utbildningsnämnden Lidingö kommun lidingo.stad@lidingo.se Rektor Eva-Lotta Arenander Lidingö vuxenutbildning eva-lotta.arenander@lidingo.se 2012-09-12 Dnr 43-2011:4845 Beslut för vuxenutbildning

Läs mer

GRUNDLÄGGANDE VUXENUTBILDNING

GRUNDLÄGGANDE VUXENUTBILDNING GRUNDLÄGGANDE VUXENUTBILDNING Kurs CSN poäng Dagkurs eller distanskurs Biologi 150 Dagkurs Data, orienteringskurs 50 Dagkurs Engelska 12 200 Dagkurs Engelska 3 200 Dagkurs Engelska 4 200 Dagkurs Fysik

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Dnr 43-2017:5686 Kristianstads kommun för vuxenutbildning efter tillsyn i Kristianstads kommun Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress Gasverksgatan 1 Dnr 43-2017:5686 2 (6) s beslut Föreläggande förelägger

Läs mer

Kurser och kursupplägg Hösten 2015

Kurser och kursupplägg Hösten 2015 Kurser och kursupplägg Hösten 2015 Observera att kurser kan starta vid olika datum samt att vi inte kan garantera att alla kurser fungerar schematekniskt med varandra. Vid för lågt deltagande kan kurser

Läs mer

Kurser och kursupplägg Hösten 2016

Kurser och kursupplägg Hösten 2016 Kurser och kursupplägg Hösten 2016 Observera att kurser kan starta vid olika datum samt att vi inte kan garantera att alla kurser fungerar schematekniskt med varandra. Vid för lågt deltagande kan kurser

Läs mer

GRUNDLÄGGANDE VUXENUTBILDNING

GRUNDLÄGGANDE VUXENUTBILDNING GRUNDLÄGGANDE VUXENUTBILDNING Kurs CSN poäng Dagkurs eller distanskurs Biologi 150 Dagkurs Data, orienteringskurs 50 Dagkurs Engelska 12 200 Dagkurs Engelska 3 200 Dagkurs Engelska 4 200 Dagkurs Fysik

Läs mer

Didaktus - utvärdering av gymnasial yrkesutbildning

Didaktus - utvärdering av gymnasial yrkesutbildning Rapport 2015 Didaktus - utvärdering av gymnasial yrkesutbildning Samordnare: Fredrik Lind, Botkyrka kommun Medbedömare: Patrik Marinilli, bitr. rektor för vuxenutbildningen, Upplands-Bro kommun 2015-05-03

Läs mer

GRUNDLÄGGANDE VUXENUTBILDNING

GRUNDLÄGGANDE VUXENUTBILDNING GRUNDLÄGGANDE VUXENUTBILDNING Kurser CSN poäng Dagkurs eller distanskurs Biologi 150 Dagkurs Ej HT18 Data, orienteringskurs 50 Dagkurs Engelska 1 100 Dagkurs Engelska 2 100 Dagkurs Engelska 3 200 Dagkurs

Läs mer

KOMVUX I ÅTVIDABERGS KOMMUN 2017/2018

KOMVUX I ÅTVIDABERGS KOMMUN 2017/2018 KOMVUX I ÅTVIDABERGS KOMMUN 2017/2018 VUXENUTBILDNING KOMVUX I ÅTVIDABERGS KOMMUN Den kommunala vuxenutbildningen i Åtvidaberg består av utbildning i Svenska för invandrare (SFI), Grundläggande vuxenutbildning

Läs mer

GRUNDLÄGGANDE VUXENUTBILDNING

GRUNDLÄGGANDE VUXENUTBILDNING GRUNDLÄGGANDE VUXENUTBILDNING Terminstid: Vårterminen 2016 160118-160603 Höstterminen 2016 160815-161216 prel OBS! För alla kurser gäller att de anordnas om de får tillräckligt antal sökande. Om den kurs

Läs mer

hösten studieperiod 4 och 5 - f ö r K o m v u x Sista ansökningsdag: 5 juni VÄLFÄRD GÄVLE VUXENUTBILDNINGEN

hösten studieperiod 4 och 5 - f ö r K o m v u x Sista ansökningsdag: 5 juni VÄLFÄRD GÄVLE VUXENUTBILDNINGEN VÄLFÄRD GÄVLE VUXENUTBILDNINGEN f ö r K o m v u x hösten 2019 - studieperiod 4 och 5-190805 191220 Sista ansökningsdag: 5 juni Har du frågor kontakta: Kundtjänst tfn 026-17 80 00 e-post: gavle.kommun@gavle.se

Läs mer

Nya regler för diplom

Nya regler för diplom Nya regler för diplom Bakgrund Vid starten av VO-College år 2008 beskrev arbetsgivana svårigheten med att, utifrån betyg, bedöma om en person hade de kunskaper som behövs för att jobba inom vård och omsorg.

Läs mer

GRUNDLÄGGANDE VUXENUTBILDNING

GRUNDLÄGGANDE VUXENUTBILDNING GRUNDLÄGGANDE VUXENUTBILDNING Kurs CSN poäng Dagkurs eller distanskurs Biologi 150 Dagkurs - ej VT17 Data, orienteringskurs 50 Dagkurs Engelska 12 200 Dagkurs Engelska 3 200 Dagkurs Engelska 4 200 Dagkurs

Läs mer

TILL ELEVEN. Kort om Särskild utbildning för vuxna

TILL ELEVEN. Kort om Särskild utbildning för vuxna TILL ELEVEN Kort om Särskild utbildning för vuxna Den här broschyren kan beställas från: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm tel: 08-690 95 76 fax: 08-690 95 50 e-post: skolverket@fritzes.se ISBN 978-91-87115-82-0

Läs mer

Folkuniversitetet - utvärdering av gymnasial vuxenutbildning

Folkuniversitetet - utvärdering av gymnasial vuxenutbildning Rapport 2013 Folkuniversitetet - utvärdering av gymnasial vuxenutbildning Samordnare: Fredrik Lind, Botkyrka kommun Medbedömare: Leif Östfeldt, rektor för vuxenutbildningen i Värmdö kommun 2014-02-21 Innehållsförteckning

Läs mer

Regeringsuppdrag. Översyn av kursplaner och kunskapskrav. Nya betygsskalan: A, C och E. Verksamhetspoäng

Regeringsuppdrag. Översyn av kursplaner och kunskapskrav. Nya betygsskalan: A, C och E. Verksamhetspoäng OH-mallen Regeringsuppdrag Översyn av kursplaner och kunskapskrav Nya betygsskalan: A, C och E Verksamhetspoäng Kommunal vuxenutbildning, grundläggande nivå Kurser Engelska Biologi Fysik Kemi Samhällskunskap

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Skolinspektionen Malmö kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Malmö kommun 2(13) Tillsyn i Malmö kommun Skolinspektionen har genomfört tillsyn av Malmö kommun under hösten 2016 och början av

Läs mer

ÅTVIDABERGS KOMMUN. VUXENUTBILDNING

ÅTVIDABERGS KOMMUN.   VUXENUTBILDNING VUXENUTBILDNING I ÅTVIDABERGS KOMMUN VUXENUTBILDNING VUXENUTBILDNING I ÅTVIDABERGS KOMMUN Den kommunala vuxenutbildningen (Komvux) i Åtvidaberg består av utbildning i Svenska för invandrare (SFI), Grundläggande

Läs mer

VUXENSTUDIER I HANINGE

VUXENSTUDIER I HANINGE VUXENSTUDIER I HANINGE Kurser & utbildningar Hösten & vintern 2013 PERIODER 2013 Period 3: 3 juni 9 augusti 2013 (sista ansökan 16 maj 2013) Period 4: 12 augusti 18 oktober 2013 (sista ansökan 20 maj 2013)

Läs mer

Läsåret 2018/2019. Högsby UtbildningsCenter Ringvägen 5, Högsby

Läsåret 2018/2019. Högsby UtbildningsCenter Ringvägen 5, Högsby Läsåret 2018/2019 Högsby UtbildningsCenter huc@hogsby.se Innehållsförteckning Valbara kurser på gymnasial nivå - KGY Svenska / Svenska som andraspråk 1 Engelska 1 Religion 1 Historia 1 Psykologi 1 Filosofi

Läs mer

KURSUTBUD. f ö r K o m v u x. hösten Studieperiod 4 (5/8-11/10) - Studieperiod 5 (14/10-20/12)

KURSUTBUD. f ö r K o m v u x. hösten Studieperiod 4 (5/8-11/10) - Studieperiod 5 (14/10-20/12) VÄLFÄRD GÄVLE VUXENUTBILDNINGEN KURSUTBUD f ö r K o m v u x hösten 2019 - Studieperiod 4 (5/8-11/10) - Studieperiod 5 (14/10-20/12) Sista ansökningsdag: 5 juni för studieperiod 4 19 september för studieperiod

Läs mer

Huvudmannabeslut för vuxenutbildning

Huvudmannabeslut för vuxenutbildning Uppsala kommun Huvudmannabeslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Uppsala kommun Skolinspektionen Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20 Dnr 43-2016:10984 2 (4) Skolinspektionens beslut Skolinspektionens

Läs mer

Moa Lärcentrum i Huddinge utvärdering av gymnasial vuxenutbildning

Moa Lärcentrum i Huddinge utvärdering av gymnasial vuxenutbildning 2016-06-10 Moa Lärcentrum i Huddinge utvärdering av gymnasial vuxenutbildning Samordnare: Joakim Palestro, Priolys AB Innehållsförteckning Moa Lärcentrum i Huddinge utvärdering av gymnasial vuxenutbildning...

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Dnr 43-2016:10526 Hultsfreds kommun kommunen@hultsfred.se för vuxenutbildning efter tillsyn i Hultsfreds kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 Dnr 43 2016:10526 2(10)

Läs mer

Välkommen till Vuxenutbildningen i Arboga

Välkommen till Vuxenutbildningen i Arboga Välkommen till Vuxenutbildningen i Arboga Alla är välkomna att studera hos oss. Du kan studera efter dina egna förutsättningar och behov. Vi arbetar på ett flexibelt sätt vilket innebär att du kan välja

Läs mer

KVALITETSRAPPORT 2014

KVALITETSRAPPORT 2014 KVALITETSRAPPORT 2014 Vuxenutbildningen 2015-01-23 INNEHÅLL Verksamhetschefen har ordet 5 Planen mot kränkande behandling och likabehandlingsplanen 6 Kunskaper 6 Utbildningsval Arbete och Samhälle 7 Bedömning

Läs mer

Stockholms intensivsvenska för akademiker (SIFA) utvärdering av grundläggande- och gymnasial vuxenutbildning i svenska som andraspråk

Stockholms intensivsvenska för akademiker (SIFA) utvärdering av grundläggande- och gymnasial vuxenutbildning i svenska som andraspråk 2016-05-01 Stockholms intensivsvenska för akademiker (SIFA) utvärdering av grundläggande- och gymnasial vuxenutbildning i svenska som andraspråk Samordnare: Joakim Palestro, Priolys AB Medbedömare: Anna

Läs mer

KURSKATALOG Våren 2013

KURSKATALOG Våren 2013 KURSKATALOG Våren 2013 WWW. SYDNARKEVUX.SE VUXENUTBILDNINGEN INOM SYDNÄRKES UTBILDNINGSFÖRBUND Vilka kan anmäla sig till våra utbildningar? Du skall vara folkbokförd i Askersund, Hallsberg eller Laxå.

Läs mer

KURSUTBUD PERIOD 4-5 V Ä L K O M M E N. Marinens väg 30, Handen. Onsdag - 25 April 16:00-19:00

KURSUTBUD PERIOD 4-5 V Ä L K O M M E N. Marinens väg 30, Handen. Onsdag - 25 April 16:00-19:00 HÖSTEN 2018 KURSUTBUD HANINGE KOMMUN PERIOD 4 5 VUXENUTBILDNING Marinens väg 30, 136 81 Handen Onsdag 25 April 16:00 19:00 Onsdagen den 25 april är du välkommen på en informationskväll. Då har du möjlighet

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Dnr 43-2017:5765 Mjölby kommun mjolbykommun@mjolby.se för vuxenutbildning efter tillsyn i Mjölby kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 2 (6) Skolinspektionens beslut

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Skolinspektionen Höganäs kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Höganäs kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan 1, 222 29 Lund Telefon: 08-586

Läs mer

Beslut för. efter tillsyn i Filipstads kommun

Beslut för. efter tillsyn i Filipstads kommun Skolinspektionen Filipstads kommun kommun@filipstad.se för NI1 xenutbilohnirg efter tillsyn i Filipstads kommun Skolinspektionen, Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 Telefon: 08-586 080

Läs mer

GRUNDLÄGGANDE VUXENUTBILDNING

GRUNDLÄGGANDE VUXENUTBILDNING GRUNDLÄGGANDE VUXENUTBILDNING Kurser CSN poäng Närkurs eller distanskurs Biologi 150 Närkurs Engelska 1 100 Närkurs Engelska 2 100 Närkurs Engelska 3 200 Närkurs Engelska 4 200 Närkurs Fysik 150 Närkurs

Läs mer

Medlearn utvärdering av gymnasial vuxenutbildning

Medlearn utvärdering av gymnasial vuxenutbildning 2016-05-12 Medlearn utvärdering av gymnasial vuxenutbildning Samordnare: Joakim Palestro, Priolys AB Medbedömare: Stefan Quas, rektor vuxenutbildningen i Upplands Väsby kommun Innehållsförteckning Medlearn

Läs mer

Nynäshamns kompetenscentrum (NKC) utvärdering av grundläggande- och gymnasial vuxenutbildning

Nynäshamns kompetenscentrum (NKC) utvärdering av grundläggande- och gymnasial vuxenutbildning 2016-04-01 Nynäshamns kompetenscentrum (NKC) utvärdering av grundläggande- och gymnasial vuxenutbildning Samordnare: Joakim Palestro, Priolys AB Medbedömare: Cecilia Berglund, rektor vuxentubildningen

Läs mer

Vuxenutbildning Mariestad. Kursutbud hösten 2015

Vuxenutbildning Mariestad. Kursutbud hösten 2015 Vuxenutbildning Mariestad Kursutbud hösten 2015 Välkommen till Vuxenutbildning i Mariestad! Passar någon av punkterna in på dig? Du har bestämt dig för att fullfölja dina avbrutna studier Du vill komplettera

Läs mer

På väg mot nya mål Kurskatalog Vuxenutbildning Mjölby Höstterminen 2015

På väg mot nya mål Kurskatalog Vuxenutbildning Mjölby Höstterminen 2015 På väg mot nya mål Kurskatalog Vuxenutbildning Mjölby Höstterminen 2015 Vuxenutbildningen Välkommen till Mjölby vuxenutbildning! En plats där du hittar nya vägar Nystart eller bara ett steg vidare? Med

Läs mer

Kurser och kursupplägg Våren 2016

Kurser och kursupplägg Våren 2016 Kurser och kursupplägg Våren 2016 Observera att kurser kan starta vid olika datum samt att vi inte kan garantera att alla kurser fungerar schematekniskt med varandra. Vid för lågt deltagande kan kurser

Läs mer

GRUNDLÄGGANDE VUXENUTBILDNING

GRUNDLÄGGANDE VUXENUTBILDNING GRUNDLÄGGANDE VUXENUTBILDNING Kurser CSN poäng Närkurs eller distanskurs Biologi 150 Närkurs Engelska 1 100 Närkurs Engelska 2 100 Närkurs Engelska 3 200 Närkurs Engelska 4 200 Närkurs Fysik 150 Närkurs

Läs mer

Utbildningsinspektion i kommunal vuxenutbildning, svenskundervisning för invandrare (sfi) Inledning

Utbildningsinspektion i kommunal vuxenutbildning, svenskundervisning för invandrare (sfi) Inledning Utbildningsinspektion i Östhammars kommun Vuxenutbildningen Dnr 53-2007:3316 Utbildningsinspektion i kommunal vuxenutbildning, svenskundervisning för invandrare (sfi) Inledning Skolverket har granskat

Läs mer

Handlingsplan 2013 Vuxenutbildningen

Handlingsplan 2013 Vuxenutbildningen Handlingsplan 2013 Vuxenutbildningen Post Botkyrka kommun, 147 85 TUMBA Besök Munkhättevägen 45 Tel 08-530 610 00 www.botkyrka.se Org.nr 212000-2882 Bankgiro 624-1061 Verksamhetsområde Denna handlingsplan

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL ÖPPET HUS

VÄLKOMMEN TILL ÖPPET HUS 1 VÄLKOMMEN TILL ÖPPET HUS Har du frågor gällande studier eller behöver hjälp med din ansökan? Kom och träffa våra lärare och studie- och yrkesvägledare! Vi hjälper dig med din ansökan! Måndag 26/10, onsdag

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning rn I Skolinspektionen Beslut Umeå kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Umeå kommun Skolinspektionen, Box 3177, 903 04 Umeå, Besök: Nygatan 18-20 Telefon: 08-586 080 00, Fax: 08-586 080 08

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Skolinspektionen Strängnäs kommun kommun@strangnas.se för vuxenutbildning efter tillsyn i Strängnäs kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping 2(8) Tillsyn i Strängnäs kommun Skolinspektionen har

Läs mer

Utbildningar för dig som vill jobba inom äldreomsorg och funktionsstöd

Utbildningar för dig som vill jobba inom äldreomsorg och funktionsstöd Campus Kramfors Lärcentrum för utbildning och utveckling Utbildningar för dig som vill jobba inom äldreomsorg och funktionsstöd Välkommen till Vuxenutbildningen Campus Kramfors Ansökningstider hittar du

Läs mer

Vård och omsorg Barn och fritid. Klassrum Distans Lärling

Vård och omsorg Barn och fritid. Klassrum Distans Lärling Vård och omsorg Barn och fritid Klassrum Distans Lärling Välkommen till Lärgården! Hos oss studerar du i en trivsam och trygg miljö. Våra välutbildade lärare ger dig en inspirerande studietid och gör dig

Läs mer

Bes ut för vuxenutbildning

Bes ut för vuxenutbildning Dnr 43-2014:8533 Södertälje kommun Bes ut för vuxenutbildning efter tillsyn i Södertälje kommun 2(10) Tillsyn i Södertälje kommun har genomfört tillsyn av Södertälje kommun under våren 2015. Tillsynen

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Vimmerby kommun kommun@vimmerby.se för vuxenutbildning efter tillsyn i Vimmerby kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 2 (8) Skolinspektionens beslut Föreläggande

Läs mer

Välkommen till Vuxenutbildningen i Arboga

Välkommen till Vuxenutbildningen i Arboga Välkommen till Vuxenutbildningen i Arboga Alla är välkomna att studera hos oss. Du kan studera efter dina egna förutsättningar och behov. Vi arbetar på ett flexibelt sätt vilket innebär att du kan välja

Läs mer

Beslut för vuxenutbildningen

Beslut för vuxenutbildningen Skolinspektionen Beslut 2014-09-11 Lunds kommun Beslut för vuxenutbildningen efter tillsyn i Lunds kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan 1, 222 29 Lund

Läs mer

Vuxenutbildningen i Svedala

Vuxenutbildningen i Svedala Vuxenutbildningen i Svedala 2015/16 Komvux Gymnasiekompetens för vuxna Grundvux Grundskolekompetens för vuxna Sfi Svenska för invandrare Nils Fredriksson Utbildning NFU Välkommen till vuxenutbildningen

Läs mer

Utvärdering av den grundläggande och gymnasiala vuxenutbildningen i Upplands-Bro kommun

Utvärdering av den grundläggande och gymnasiala vuxenutbildningen i Upplands-Bro kommun Rapport 2013 Utvärdering av den grundläggande och gymnasiala vuxenutbildningen i Upplands-Bro kommun Samordnare: Lind Fredrik, Botkyrka kommun Medbedömare: Marianne Hedmar, rektorför vuxenutbildningen

Läs mer

Gymnasial vuxenutbildning

Gymnasial vuxenutbildning Gymnasial vuxenutbildning Kursutbud och schematider Skolan har gemensamma provtider vissa onsdagar klockan 13.00 16.00. Det innebär att skriftliga prov för en del kurser/lärare endast görs under denna

Läs mer

Välkommen till Vuxenutbildningen i Arboga

Välkommen till Vuxenutbildningen i Arboga Välkommen till Vuxenutbildningen i Arboga Alla är välkomna att studera hos oss. Du kan studera efter dina egna förutsättningar och behov. Vi arbetar på ett flexibelt sätt vilket innebär att du kan välja

Läs mer

Beslut avseende huvudmannens ansvarstagande för vuxenutbildning

Beslut avseende huvudmannens ansvarstagande för vuxenutbildning Dnr 43-2017:5795 Nyköpings kommun kommun@nykoping.se avseende huvudmannens ansvarstagande för vuxenutbildning efter tillsyn i Nyköpings kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2015:9807 AcadeMedia fria grundskolor AB Org.nr. 556932-0699 Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Växthuset belägen i Mölndals kommun 2 (8) Dnr 44-2015:9807 Tillsyn i Växthuset

Läs mer

Rapport från återbesök i vuxenutbildningen i Upplands-Bro kommun

Rapport från återbesök i vuxenutbildningen i Upplands-Bro kommun 2014-05-07 Rapport från återbesök i vuxenutbildningen i Upplands-Bro kommun Samordnare: Fredrik Lind, Botkyrka kommun Medbedömare: Marianne Hedmar, rektor för komvux, Salems kommun Gemensam utvärdering

Läs mer

Beslut för gymnasieskola med introduktionsprogram

Beslut för gymnasieskola med introduktionsprogram Skolinspektionen Kävlinge kommun för gymnasieskola med introduktionsprogram efter tillsyn i Kävlinge Lärcentrum belägen i Kävlinge kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress:

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Täby kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Täby kommun 2 (10) Tillsyn i Täby kommun har genomfört tillsyn av Täby kommun under HT 2015. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet för

Läs mer

Vuxenutbildningen i Strängnäs. Utbildning på vuxnas villkor. Komvux. Campus Strängnäs - för det livslånga lärandet

Vuxenutbildningen i Strängnäs. Utbildning på vuxnas villkor. Komvux. Campus Strängnäs - för det livslånga lärandet Vuxenutbildningen i Strängnäs Utbildning på vuxnas villkor 2012 Komvux Campus Strängnäs - för det livslånga lärandet 2 /KOMVUX Katalog 2011/2012 Välkommen till Komvux - en del av Campus Strängnäs Vårt

Läs mer

Beslut för gymnasiesärskola

Beslut för gymnasiesärskola Dnr 43-2016:4785 Säffle kommun kommun@saffle.se Beslut för gymnasiesärskola efter tillsyn i Herrgårdsgymnasiet C i Säffle kommun 2 (9) Tillsyn i Herrgårdsgymnasiet C har genomfört tillsyn av Säffle kommun

Läs mer

VUXENSTUDIER I HANINGE

VUXENSTUDIER I HANINGE VUXENSTUDIER I HANINGE Kurser & utbildningar Våren och sommaren 2013 PERIODER 2013 Period 1: 14 januari 22 mars 2013 (sista ansökan 22 nov 2012) Period 1 2: 14 januari 31 mars 2013 (sista ansökan 22 nov

Läs mer

Yrkesplugget AB i Bromma utvärdering av gymnasial vuxenutbildning

Yrkesplugget AB i Bromma utvärdering av gymnasial vuxenutbildning 2016-06-01 Yrkesplugget AB i Bromma utvärdering av gymnasial vuxenutbildning Samordnare: Joakim Palestro, Priolys AB Medbedömare: Natalia Gura, rektor vuxenutbildningen i Solna stad Innehållsförteckning

Läs mer

ALLMÄN INFORMATION SID 1 GRUNDLÄGGANDE VUXENUTBILDNING SID 2-3 GYMNASIAL VUXENUTBILDNING SID 4-8 MOTSVARANDELISTA NYA/GAMLA KURSER SID 9

ALLMÄN INFORMATION SID 1 GRUNDLÄGGANDE VUXENUTBILDNING SID 2-3 GYMNASIAL VUXENUTBILDNING SID 4-8 MOTSVARANDELISTA NYA/GAMLA KURSER SID 9 ALLMÄN INFORMATION SID 1 GRUNDLÄGGANDE VUXENUTBILDNING SID 2-3 GYMNASIAL VUXENUTBILDNING SID 4-8 MOTSVARANDELISTA NYA/GAMLA KURSER SID 9 UTBILDNING INOM VÅRD OCH OMSORG SID 10-13 1 ALLMÄN INFORMATION Elsa

Läs mer

Kort om gymnasiesärskolan

Kort om gymnasiesärskolan Kort om gymnasiesärskolan Tryck: Wikströms tryckeri Upplaga: 5 000 Grafisk produktion: Typisk Form designbyrå Foto: Michael McLain Beställningsnummer: 12:1295 Stockholm 2012 Gymnasiesärskolan ska ge elever

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Örnsköldsviks kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Örnsköldsviks kommun 2 (9) Tillsyn i vuxenutbildningen i Örnsköldsviks kommun har genomfört tillsyn av Örnsköldsviks kommuns vuxenutbildning

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2015:10009 Stockholms kommun Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Gärdesskolan belägen i Stockholms kommun 2 (9) Tillsyn i Gärdesskolan har genomfört tillsyn av Stockholms kommun

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Ne# Dnr 43-2017:5424 Stenungsunds kommun kommun@stenungsund.se för vuxenutbildning efter tillsyn i Stenungsunds kommun Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan 20 Dnr 43-2017:5424 2 (7) s beslut

Läs mer

Norrtälje komvux (NKV) - utvärdering av grundläggande och gymnasial vuxenutbildning

Norrtälje komvux (NKV) - utvärdering av grundläggande och gymnasial vuxenutbildning Rapport 2015 Norrtälje komvux (NKV) - utvärdering av grundläggande och gymnasial vuxenutbildning Samordnare: Fredrik Lind, Botkyrka kommun 2015-03-16 Innehållsförteckning Gemensam utvärdering av vuxenutbildningen

Läs mer

Lär dig något nytt! VÅREN 2016 VÄLKOMMEN!

Lär dig något nytt! VÅREN 2016 VÄLKOMMEN! Lär dig något nytt! VÅREN 2016 VÄLKOMMEN! Här finns möjlighet att studera på flera olika nivåer och inom vitt skilda områden! Vill du börja studera för att utvecklas i ditt arbete, söka nytt arbete, bli

Läs mer

REVIDERAD 2014-03-15. Kort om Särskild utbildning för vuxna

REVIDERAD 2014-03-15. Kort om Särskild utbildning för vuxna REVIDERAD 2014-03-15 Till Eleven Kort om Särskild utbildning för vuxna Den här broschyren kan beställas från: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm tel: 08-690 95 76 fax: 08-690 95 50 e-post: skolverket@fritzes.se

Läs mer

Fördjupad analys och redovisning av elevresultat inom vuxenutbildningen 2013

Fördjupad analys och redovisning av elevresultat inom vuxenutbildningen 2013 2014-04-29 1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE AFN 2014/58-631 Arbets- och företagsnämnden Fördjupad analys och redovisning av elevresultat inom vuxenutbildningen 2013 Förslag till beslut Arbets- och företagsnämnden

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning rn i %if Skolinspektionen Dnr 43-2016:10613 Partille kommun kundcenter@partille.se för vuxenutbildning efter tillsyn i Partille kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan

Läs mer

Kursutbud. f ö r K o m v u x. v å r e n 2 0 1 6 160111-160527

Kursutbud. f ö r K o m v u x. v å r e n 2 0 1 6 160111-160527 NÄRINGSLIV OCH ARBETSMARKNAD GÄVLE VUXENUTBILDNINGEN Q Kursutbud med schema f ö r K o m v u x v å r e n 2 0 1 6 160111-160527 För heltidsstudier VT-16 krävs minst 400 gymnasiepoäng Omfattningen av studierna

Läs mer

Beslut efter uppföljning av särskild utbildning för vuxna

Beslut efter uppföljning av särskild utbildning för vuxna Skolinspektionen 401-2014:5647 Bodens kommun kommunen@boden.se Rektorn vid särskild utbildning för vuxna helena.m.hansson@boden.se Beslut efter uppföljning av särskild utbildning för vuxna efter riktad

Läs mer

Studie- och yrkesvägledning. Inom gymnasiesärskolan och särskild utbildning för vuxna

Studie- och yrkesvägledning. Inom gymnasiesärskolan och särskild utbildning för vuxna Studie- och yrkesvägledning Inom gymnasiesärskolan och särskild utbildning för vuxna Studie- och yrkesvägledning Inom gymnasiesärskolan och särskild utbildning för vuxna Beställningsuppgifter: Fritzes

Läs mer

fin Beslut för vuxenutbildning Skolinspektionen efter tillsyn i Eslövs kommun Beslut Dnr :8948 Eslövs kommun

fin Beslut för vuxenutbildning Skolinspektionen efter tillsyn i Eslövs kommun Beslut Dnr :8948 Eslövs kommun fin Skolinspektionen Beslut Eslövs kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Eslövs kommun Skolinspektionen Box 156, 221 00 Lund 2(13) Tillsyn i Eslövs kommun Skolinspektionen har genomfört tillsyn

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning %eis Skolinspektionen Dnr 43-2017:5390 Kungsbacka kommun info@kungsbacka.se för vuxenutbildning efter tillsyn i Kungsbacka kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan 20

Läs mer

Vård och omsorg Barn och fritid. Dag Distans

Vård och omsorg Barn och fritid. Dag Distans Vård och omsorg Barn och fritid Dag Distans Välkommen till Lärgården! Hos oss studerar du i en trivsam och trygg miljö. Våra välutbildade lärare ger dig en inspirerande studietid och gör dig väl förberedd

Läs mer

Utbildningsinspektion i Lärcentrum

Utbildningsinspektion i Lärcentrum Utbildningsinspektion i Svenljunga kommun Lärcentrum Dnr 53-2006:3417 Utbildningsinspektion i Lärcentrum Gymnasieskola: Vuxenutbildning: Individuellt program Sfi Innehåll Inledning...1 Underlag...1 Beskrivning

Läs mer