Tillgängliga bostäder för äldre

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tillgängliga bostäder för äldre"

Transkript

1 Tillgängliga bostäder för äldre Medborgardialog , Träffpunkt Simonsland Deltagande förtroendevald: Lennart Håkansson Tjänsteman: Christina Sabel Hur vill du bo när du blir äldre? Viktigt att det finns boende när man inte kan bo kvar hemma Gått i cykler; ålderdomshem, sjukhem, äldreboende Ända sen ädelreformen varit bristpå boendeplatser, boenden har lagts ner Alla önskar att det finns någonstans att flytta till när man behöver det Produktionen av äldreboenden, inte attraktivt att producera boenden, Villkora att det ska inrymmas boende anpassat för äldre när det byggs. Man måste ha enskilda kontakter med bostadsföretagen gällande Bokvämt, seniorboende, trygghetsbostäder. Kommunen bör ha en bostadskö särskilt för äldre. Boenden som passar en utifrån intresse, aktiviteter av olika slag Viktigt att kommunikationer gällande lokatrafik (bussar) så de går dit det behövs Servicebussarna går inte alltid dit där ex aktiviteter finns och äldreboende, viktigt att detta fungerar Storlek och prisnivå på boenden är också viktiga faktorer En faktor att tänka på att boende inte är för långt ifrån där man flyttar ifrån. Många pensionärer blir kvar i sina stora hus för det är för dyrt att flytta till lägenhet. Brist på bra lägenheter som passar, även för yngre. Det stoppas upp om inte rätt bostad finns för rätt målgrupp Dyrt att bo på vård- och omsorgsboende med hyra, mat. Dåliga pensioner Läget var man vill bo kan se olika ut utifrån behov. Finnas möjlighet med olika alternativ. Det är svårt att välja hur man vill bo Borås har sagt att man ska bli en storstad vilket kan försvåra när folk då också vill bo i centrum. Dyrt att köpa bostadsrätter, många har inte råd. Produktionen fördyras när man ska bygga i hus som är höga. Är man född på ex 30-talet har man varit med i utvecklingen hela tiden men det går för fort, viktigt att man stannar upp och tänker till. Dialog om vattenkanalen i centrum och annat. Många vet inte skillnaden på de olika boendeformerna. Viktig faktor att ta med och informeras om mer. Vad står på hemsidan, broschyrer? Hur tillgängliga är dessa? De som har andra modersmål, kan vilja bo ihop ex finska. Men det finns också de som vill bo blandat. Hässleholmens intresseförening; svårt att nå de från andra länder, de har egna föreningar. Kulturen är olika vilket kan försvåra. Viktigt att snabbt få ut information inför facknämnder vart man vänder sig och hur man ska nå ut. Svårt att få ut information. Man kan vända sig till Borås stads växel, seniorguiden, Träffpunkt Simonsland. Har kommunen råd att gå ut med informationsblad inför ny organisation till alla hushåll. Översatta till finska m fl. Mycket att man ska tänka på inför hur man vill bo. Biståndsbedömarens roll; viktigt att de bedömer lika Är man så dålig så man behöver bli omhändertagen ska man kunna få en plats.

2 Man har blivit nekad plats fast det har funnits. Om man är i behov av socialt stöd oavsett vad det är, ska detta kombineras med trygghet, att man möter en eller ett par personer, viktigt för både yngre och äldre. Främst i omvårdnaden. Viktig aspekt när anhörig finns i hemmet när en behöver mycket hjälp och den andra inte. Semestervikarier måste finnas, tas direkt från skolan, är ett bekymmer. Varför är inte äldreomsorgen attraktiv för de yngre, dåligt betalt, dåliga arbetstider, stressigt arbete, kommer bli kaos. Allting kostar, är vi beredda att betala mer skatt, säkerställa att dessa går till vården. Viktigt att skapa arbetsglädje Vart går de statliga pengarna till som betalas ut. Hur fördelas budgeten i Borås, verkar som pengarna fördelas fel. Man får inte igenom det som man kanske vill (politiskt) utan man får jämka. Det kostar när vikarier tas in vid sjukdom. Hur skulle vi vilja ha det: Svärdfästet är ett bra boendealternativ. Det stora problemet är; producera fler boenden av olika slag till rimliga priser. Olika inriktningar utifrån behov. Deltagande förtroendevald: Patrik Cerny ledamot Stadsdel Öster- äldrefrågor + sociala frågor Tjänsteman: Yvonne Schmeikal Mötets synpunkter: Bor kvar i huset även om det är stort, men kan inte hitta ngt bra alternativ. -Det här skulle de tänkt på för tio år sedan. Hjälper en del andra då de ej klarar sig själva. (andra våningen) Trygghetsboende saknas trots att det har skapats Boende utan hiss två personer Gånghester= bra, frissa, bensinstation, affär, busshållsplats så skall alla få ha det. Hur vill vi bo när man inte kan bo kvar längre? Det är så långt borta, många år kvar. Alla vill ju bo hemma så länge som möjligt. En del vill hellre flytta hemifrån än att få hemtjänst. En svärmor fick inte ngn plats för hon var för bra. Den dagen man vill, ska man få flytta in, Inte staden skall besluta. Att flytta hemifrån kan vara psykiskt och fysiskt påfrestande. Viktigt att personalen är kunnig.! Många äldre har sina barn på annat håll. Långt bort. Vobo idag. Är inga muntra ställen. Det var bättre för tio tolv år sedan. Då kunde man hjälpa till Man behöver få lite nya idéer. Vi har fastnat i gamla konstellationer. Så länge man är ett par fungerar allt bra. Politikerna har inte hängt med, Blombacka är fortsättningen på livet. När man blir ensam, blir man otrygg. Bygg fler äldreboende och dra ner på hemtjänst. Är det viktigt att Dalsjöforsarna måste ha ett äldreboende där? Man ska få stanna kvar i sin stadsdel om man vill det. Avlastning är viktigt när man har en anhörig som är sjuk. Det är svårt att bygga i utkanterna där det saknas service. Men vi kan inte bygga i varje by.

3 Om man skall flytta in ngn nytt, blir det dyrt. Hyror i nytt bygge i Brämhult är Det är därför många som bor kvar. Vi behöver få till flyttkedjan, men kommer det inte att kosta för mycket.? Men ska få bestämma själv när man känner sig färdig. Inget boende känns lockande Om det byggs, klarar ni av aktiviteterna? Politikern svarar, Vi behöver gör mer, engagera fler. Inte lätt att rekrytera ungdomar, De vill ha betalt för allt. Man förskjuter problemet. Det är kommunens biståndshandläggare som beslutar. Varför är det svårt att komma in på avlasting? Om ni var politiker, vad skulle ni göra? Det är lite för sent ute. Det är enorm klyfta mellan vanliga människor och politiker. Minska klyftan mellan politiker och vanligt folk. Det är aldrig ngn som är och ser över hur boende ser ut.. Det handlar syvende och sist om pengar. Vi ska ha en plats att bygga på etc. Varför ska allbostäder vara så lyxiga, Det behövs inte så mycket. Det ska vara enkelt. Man ska ta med tankar och motstånd från kommuninvånarna, t ex kongresshus, rännan i stan, orangeriet. Deltagande förtroendevald: Ulf Sjösten Tjänsteman: Erika Björklund Funderat på att flytta på grund av skötsel av hus/trädgård. Att flytta till lägenhet dyrt både inköp och hyra. Plusboenden ska vara bekvämt ej trappor eller branta lägen nära busshållplatsers. Trevligt med blandade åldrar, inte bara äldre människor. Trevligt med gemensamhetsutrymmen motverka ensamhet (tex om man blir änka/änkeman) Möjlighet att träffas och äta tillsammans. Matsal. Naturlig samlingsplats. Motionsrum Nära till mataffär med skäliga priser finns iofs möjlighet att handla på nätet. Viktigt att spara grönområden även inne i Borås. Öka takten i bostadsbyggandet, var är bromsklossen? Deltagande förtroendevald: Eva Österlund Hjort Tjänsteman: Maria Björkman Det beror på hur mycket hjälp man behöver. Det är ganska osjälviskt att kräva hjälp från barn och barnbarn. Men det beror också på vilken kultur man kommer ifrån. Det är viktigt att det finns hjälp och stöd när man bor på ett boende. Att anhöriga lyssnas till och inte blir bortstötta. Idag finns en känsla om att vara en besvärlig anhörig. Personalen har idag svårt att lyssna och verkligen ge den vård och omsorg som är individuell. Idag springer personalen runt och ska hjälpa varandra mellan våningarna på boendet. Det är bättre att de som hjälper de äldre med fysiska behov på våningsplan 1 håller sig där och de som ska hjälpa de på våningsplan 2 håller sig där. Personalen springer runt jättemycket. Viktigt med kontinuitet av personal och chefer. Idag är stor rotation på personal och chefer vilket är frustrerande.

4 Möjlighet att komma till ett korttidsboende om behovet finns. Idag är detta mycket svårt trots stort behov. En kommentar från deltagarna: Om jag tänker på mig själv så hade jag gjort vad som helst för att slippa vara ensam Fler serviceboenden dvs trygghetsboenden behövs där det finns uppbyggt runtomkring med möjlighet att köpa mat och kunna utöva aktiviteter. En del har fysiska behov och andra psykiska behov. Alla behöver stöd och stimulans. De flesta vill nog bo kvar hemma så länge man kan. Det behöver ju inte vara i huset utan i en lägenhet. Det måste finnas valfrihet. Det finns för få lägenheter som är som trygghetsboende. Det är viktigt att bo där man känner andra. Bilden av sin egen föreställning av hur det är på ett äldreboende kanske inte stämmer. Mer information om olika boendeformer och möjlighet att göra besök kanske förändrar en bild som inte stämmer. Det är problem med vanliga lägenheter idag som inte har hiss. Det är bra om det finns valfrihet så man kan välja om man kan ta hiss eller inte. Ett förslag är att bygga lite radhusliknande lägenheter. Markplan med uteplats. De behöver inte vara så stora. Diskussion kring diskmaskin eller inte. Är det nödvändigt? Olika meningar framkommer inom gruppen. Någon har en bestämd uppfattning om att det är att räkna som standardutrustning med diskmaskin och tvättmaskin i lägenheten. Storlek ca 60 kvadrat? kök, sovrum och vardagsrum det räcker. Inte så stora. Många goda exempel från Sandhult vilket lovordas. Varberg Östergården beskrivs. Är mycket bra planerat med stort badrum. Det är många lägenheter kanske ett 40 tal. Man kan gå ner och äta. Det finns fotvård, frisör. Ligger väldigt centralt ovanför Kvantum. Det finns en gemensamhetslokal med aktiviteter som drivs av personal. Det är viktigt att kunna etablera kontakt med andra människor. Det finns dåligt med parkeringsplatser i Borås. Behövs fler centrala parkeringar. I Knalleland är det lätt att parkera. Vi som bott i stan vill ju gärna bo kvar i stan. På Magasinsgatan? Det vore lämpligt och väldigt nära centrum. Många vill bo kvar i området där man bor nu t ex Sandhult. Det är viktigt att det finns bussar dvs kollektivtrafiken måste ses över. Hur ska byggandet komma ifatt och som blir till hjälp för oss som idag är år? Vi har ingenstans att flytta? Vi sitter kvar i våra hus och hindrar unga människor att överta dem för vi har ingenstans att flytta. Vi kommer inte at få bra nya bostäder utan då måste hemtjänsten förändras och biståndshandläggningen. Kan man inte flytta till moduler som äldre? Det sätts ju upp moduler till nyanlända? Kanske ska Borås vidgas med en ny stadsdel? Finaste området är Pickesjön. Kanske kan det byggas där? Deltagande förtroendevald: Jan Idehed Tjänsteman: Annica Olausson Hur vill du bo när du blir äldre? Om vi fortfarande är två så är det viktigt med två toaletter och två sovrum Helst bo kvar hemma var hela gruppen eniga om Finskspråkig personal, annan språkinriktning vid behov Inglasad balkong Ok, med teknik exempelvis kameror, dosdispenserer, matinköp via surfplatta, GPS-larm. Tydlig information till brukaren, att man ibland slår ifrån sig beror oftast på okunskap man måste förstå fördelarna Äldre borde lämna sina stora villor där dom bor själva och flytta till trygghetsbostäder för att ge barnfamiljer möjlighet att köpa deras hus dvs sätta fart på bostadsmarknaden.

5 Fast hemtjänstpersonal på plats på trygghetsbostäderna Vilken boendeform skulle locka dig att flytta till ett nytt boende? Trygghetsbostäder med gemensamma ytor för umgänge och måltider Flera som bor tillsammans med samma behov Deltagande förtroendevald: Tauno Haikkara Tjänsteman: Virpi Almqvist Hyra anpassad efter pensionen. Många textilarbetare. Många är ensamma har ingen som talar för sig (hjälp av anhöriga). Minst två rum för en ensamstående. Dementa måste få flytta till boende, otryggt boende i hemmet. Anpassad lägenhet med hiss. Bra kommunikationer har tid att åka buss. Bra med gratis buss. Mycket positivt som Borås Stad har gjort. Borde finnas en person som kan ge stöd. Deltagande förtroendevald: Sven-Erik Håkansson/Eva Andersson Tjänsteman: Inger Krefors Önskemål: att biståndsbedömare bör ha rätt utbildning, kan inte tillräckligt om sjukdomar t ex demens. Det kan leda till felaktiga beslut. Dörrlarm ger falsk trygghet, larmpersonalen känner ej igen brukaren. Hinner inte alltid åka på dörrlarm direkt. Äldre blir lovade för mycket t ex att det är för många personer som är hos varje brukare. Bristande kontinuitet i hemtjänsten. Även på vobo. Biståndshandläggarna lovar mer än det blir. Vill bo i trygghetsboende när behoven kommer, t ex hjälp med inköp. Ej för stora enheter för personer med demenssjukdom, max 10 boende/enhet särskilt om det är personer som ropar och stör. Problem när man ska sälja sitt hus, det blir dyrare med lägenhet. Saknar terapiverksamhet på boendena, snickarverkstad etc. Viktigt med den meningsfulla dagen att ha aktiviteter. Aktiviteter fungerar bra på de flesta boenden. Bl a musikcirklar Kvarboende har drivits för långt. Ensamheten är ett problem för de som bor själva hemma. Bättre då med trygghetsbostad. Problematik att personal sitter med sin mobil alldeles för mycket under arbetstid. Behövs kunskap hos personalen om aktiviteter och traditioner för äldre. Teknikcafé ute på boenden. Kulturprofil på boende, både skapande och kulturkonsumtion Restaurang, möjligheten att äta ihop är jätteviktig. Möjlighet för yngre äldre med omfattande sjukdom att komma in på boende Det behövs längre tid för saker att utföras när man blir äldre. Det borde tas mer hänsyn till detta i biståndsbedömningen. Tjänsteman: Petra Abrahamsson Skyltar vid huvudentrén. Oro för ökad andel med äldre, hur ser det ut med personal? Hur ska vi få unga att vilja utbilda sig för att arbeta i ÄO?

6 Finskt förvaltningsområde, i dag 2000 finnar i Borås över 65 år. Utbud i dag: Distansgatan och Sjöbo. Behov, efterfrågan, statistik. Hur planerar man för framtiden? Hultasjön är ordinärt boende, ej vobo. Förtydliga alternativa boendeformer Biståndshandläggning inget alternativ än att man bor kvar hemma (efter ex. stroke). Sjukhussäng, toastol, rehab osv i vardagsrummet. Upplevde att man som medlevande anhörig inte har någon talan Måste man mellanlanda på korttidsplats? Känns som om man förhalar beslut. Får till svar att det inte finns någon kö (till finskt boende). Varför finns det ingen kö? Fler finsktalande boendeplatser i Borås. Seniorboende gemensamhetslokaler. Ensamhet ett bekymmer. Möjlighet att äta ihop. Gör äldreomsorgen till en attraktiv arbetsplats långsiktigt strategi. Andelslägenheter man äger sitt boende. Fler alternativ till eget boende med närhet till personal. SÄBO med hemtjänst. Eget boende med gemensamma utrymmen, boxadress till huset, inte lägenheten. Kvarboendeprincipen. Fler former av mellanboenden. Inte direkt från eget boende med hemtjänst till vobo. Hemtjänst hjälpen kom inte när behovet är utan på de förutbestämda tiderna. Vänd på systemet. Vill att man får hjälpen när man behöver den. Inga fasta tider i hemtjänsten, åk på larm. Vem fattar beslut om nya arbetssätt? Deltagande förtroendevald: Ida Legnemark Sociala oroligheter påverkar mitt val av boende. Oroligheter i omgivningarna påverkar ex. som det är nu på Hässleholmen. Bokvämt. Hyra är viktigt. Efterfrågar bilder på boende. Profilerade boenden, ex. släktforskning. Många blir sittande hemma, vågar inte gå någonstans. Det behöver finnas fler trygghetsboenden, gärna med profil/inriktning. Kritik mot hemtjänst, få flytta in på boende. Kollektivboende för äldre. En väg in för trygghetsboende. En broschyr med de olika bostäderna, olika typer och hur man går tillväga för att komma in där. Egen lägenhet, gemensamhetsytor med spa och bio, 1:or, 2:or, kanske små 3:or. Önskemål om läge: nära Simonsland, ute på varje stadsdel. Buss till Simonsland. Om man har billigt boende i dag byter man inte gärna till något annat. MEDBORGARDIALOG TILLGÄNGLIGA BOSTÄDER FÖR ÄLDRE INLÄMNADE SYNPUNKTER Hur vill du bo när du blir äldre? Vilken boendeform skulle locka dig att flytta till ett nytt boende?

7 1. Hur vill du bo när du blir äldre? Servicehus liknande Duvan med möjlighet att delta om man så vill men även ha sitt privata kvar. I paketet skulle jag vilja även ha möjlighet att välja service efter mina önskemål och behov. 2. Vilken boendeform skulle locka dig att flytta till ett nytt boende? Se ovan. 1. Hur vill du bo när du blir äldre? Tryggt med aktiviteter. Profilinriktat boende med någorlunda jämnåriga. 1. Hur vill du bo när du blir äldre? Bokvämt. 2. Vilken boendeform skulle locka dig att flytta till ett nytt boende? Trygghetsboende med möjligheter till social samvaro. Restauranger, samlingslokal. 1. Hur vill du bo när du blir äldre? Tryggt och så billigt som möjligt. 2. Vilken boendeform skulle locka dig att flytta till ett nytt boende? Gruppboende, 2 rum och kök 1. Hur vill du bo när du blir äldre? Trygghetsboende. 2. Vilken boendeform skulle locka dig att flytta till ett nytt boende? Samma som ovan. 1. Hur vill du bo när du blir äldre? Trygghetsboende. 2. Vilken boendeform skulle locka dig att flytta till ett nytt boende? Se ovan. 1. Hur vill du bo när du blir äldre? Lägenhet. 2. Vilken boendeform skulle locka dig att flytta till ett nytt boende? Lägenhet med gemensamma aktiviteter. Ett trygghetsboende med närhet till servicehus och mat, helst på Trandared. Min fasa är att bli sittande som fånge i en lägenhet med minutstyrda besök av hemtjänsten utan social samvaro. 1. Hur vill du bo när du blir äldre? Tryggt. 2. Vilken boendeform skulle locka dig att flytta till ett nytt boende?

8 Inte i dag men om hälsan förändras skulle det vara viktigt att flytta. 1. Hur vill du bo när du blir äldre? Lägenheten: 2 rum och kök. Hyresnivå anpassad efter pensionen, aktiviteter i huset Digital nattillsyn ok Inköp via surfplatta ok Profilboende: 15 st lägenheter Enhet med vårdardjur hund/katt Seniorhus 2. Vilken boendeform skulle locka dig att flytta till ett nytt boende? Fotvård, frisör, massör Sammanställt av Annica Olausson

Äldreforskningens hus Stiftelsen Äldrecentrum och Aging Research Center

Äldreforskningens hus Stiftelsen Äldrecentrum och Aging Research Center Äldreforskningens hus Stiftelsen Äldrecentrum och Aging Research Center Forskning, utredning och utveckling i frågor som rör äldre och åldrande inom: geriatrisk medicin, folkhälsa psykologi, socialgerontologi,

Läs mer

Tankar / synpunkter / önskemål. Äldreomsorg Post NR: Tranemo

Tankar / synpunkter / önskemål. Äldreomsorg Post NR: Tranemo Tankar / synpunkter / önskemål. Äldreomsorg Post NR: 514 31 Tranemo Detta var svårt. Vet inte så mycket om de andra orterna, Barn och vänner i Tranemo. En rehabenhet för yngre personer. När man blir gammal

Läs mer

Bostadsmarknadens roll för äldres välbefinnande

Bostadsmarknadens roll för äldres välbefinnande Bostadsmarknadens roll för äldres välbefinnande Marianne Abramsson Nationella institutet för forskning om äldre och åldrande (NISAL) Linköpings universitet marianne.abramsson@liu.se Bygg bostäder så att

Läs mer

Bostäder anpassade för äldre? Ingrid Hjalmarson & Jenny Österman

Bostäder anpassade för äldre? Ingrid Hjalmarson & Jenny Österman Bostäder anpassade för äldre? Ingrid Hjalmarson & Jenny Österman Äldrecentrums uppdrag Studiens syfte var att undersöka hur äldre personer i Stockholm ser på sitt nuvarande boende och hur de vill att boende

Läs mer

Förebyggande insatser, service, omsorg, hälso- och sjukvård samt rehabilitering

Förebyggande insatser, service, omsorg, hälso- och sjukvård samt rehabilitering Scandinav.se Foto Maria Carlsson Förebyggande insatser, service, omsorg, hälso- och sjukvård samt rehabilitering Vård- och äldreförvaltningen Borås Stad erbjuder många former av stöd till dig som är äldre

Läs mer

Företeelsen Trygghetsboende. SeniorVärldskonferensen 2015-04-21,22 Göteborg Barbro Westerholm Riksdagsledamot (FP)

Företeelsen Trygghetsboende. SeniorVärldskonferensen 2015-04-21,22 Göteborg Barbro Westerholm Riksdagsledamot (FP) Företeelsen Trygghetsboende SeniorVärldskonferensen 2015-04-21,22 Göteborg Barbro Westerholm Riksdagsledamot (FP) Några fakta I dag lever vi ett kvarts sekel längre än för 100 år sedan Medellivslängden

Läs mer

Medborgardialog 28 september 2016 Tillgängliga bostäder för äldre

Medborgardialog 28 september 2016 Tillgängliga bostäder för äldre Medborgardialog 28 september 2016 Tillgängliga bostäder för äldre Allmänna frågor Kvinna 34 61,8 Man 21 38,2 Total 55 100 Ålder Under 50 år 0 0 50-65 år 4 7,3 Över 65 år 51 92,7 Total 55 100 Bor du ensam?

Läs mer

Foto Maria Carlsson. Scandinav.se. Äldreomsorg i Borås Stad. Förebyggande insatser, service, omsorg, hälso- och sjukvård samt rehabilitering

Foto Maria Carlsson. Scandinav.se. Äldreomsorg i Borås Stad. Förebyggande insatser, service, omsorg, hälso- och sjukvård samt rehabilitering Scandinav.se Foto Maria Carlsson Äldreomsorg i Borås Stad Förebyggande insatser, service, omsorg, hälso- och sjukvård samt rehabilitering Du som är äldre ska ha möjlighet att leva ett gott liv var dag.

Läs mer

Om att planera för sitt boende på äldre dagar

Om att planera för sitt boende på äldre dagar Om att planera för sitt boende på äldre dagar Marianne Abramsson Institutet för forskning om äldre och åldrande, NISAL Linköpings universitet marianne.abramsson@liu.se Kunskapsläget äldres boende Vanligt

Läs mer

Hur tror vi att seniorer vill bo i framtiden? Vad hindrar dem från att bo som de vill?

Hur tror vi att seniorer vill bo i framtiden? Vad hindrar dem från att bo som de vill? Hur tror vi att seniorer vill bo i framtiden? Vad hindrar dem från att bo som de vill? Barbro Westerholm, riksdagsledamot (L) och utredare 2008 av äldreboenden För att veta hur vi ska gå framåt måste vi

Läs mer

Planerade trygghetsboenden i Solna Samuel Klippfalk, kommunalråd (KD)

Planerade trygghetsboenden i Solna Samuel Klippfalk, kommunalråd (KD) Planerade trygghetsboenden i Solna Samuel Klippfalk, kommunalråd (KD) 2016-11-29 Agenda Solna stad i korthet Solna stads första trygghetsboende tankar kring utformning och funktion Upplägg kring trygghet

Läs mer

Fler och alternativa boenden för äldre och vikten av samverkan

Fler och alternativa boenden för äldre och vikten av samverkan Fler och alternativa boenden för äldre och vikten av samverkan Konferens Integrerad bostadsplanering med fokus på äldre Göteborg 2012 05 09 Barbro Westerholm Vad kommer jag att tala om Demografin Äldres

Läs mer

Bostäder för seniorer

Bostäder för seniorer ÄLDREFÖRVALTNINGEN Karin Ankarudd, Gruppchef 08-7068552 karin.ankarudd@sundbyberg.se 2016-12-01 1 (3) Bostäder för seniorer Deltagare (förutom ett antal seniorer vars namn är utelämnade pga PUL): Carl-

Läs mer

Särskilda boenden. Socialtjänsten

Särskilda boenden. Socialtjänsten Särskilda boenden Socialtjänsten November 2013 Vad är ett särskilt boende? I Uddevalla består det särskilda boendet av äldreboenden och servicebostäder. Omvårdnadsbehovet styr valet av äldreboende och

Läs mer

Äldreomsorg Boende. Höör Susanne Öhrling, sakkunnig i äldreomsorgsfrågor

Äldreomsorg Boende. Höör Susanne Öhrling, sakkunnig i äldreomsorgsfrågor Äldreomsorg Boende Höör 2016-10-25 Susanne Öhrling, sakkunnig i äldreomsorgsfrågor Demografisk utveckling Ca 2 miljoner pensionärer 65 år och äldre ökar med över 300 000 per år 2030 kommer det att finnas

Läs mer

Äldreprogram för Sala kommun

Äldreprogram för Sala kommun Äldreprogram för Sala kommun Fastställd av kommunfullmäktige 2008-10-23 107 Revideras 2011 Innehållsförteckning Sid Inledning 3 Förebyggande insatser 3 Hemtjänsten 3 Hemtjänst och hemsjukvård ett nödvändigt

Läs mer

Hur vill de årsrika bo och hur möter vi behoven. Barbro Westerholm, riksdagsledamot (L) och utredare 2008 av äldreboenden

Hur vill de årsrika bo och hur möter vi behoven. Barbro Westerholm, riksdagsledamot (L) och utredare 2008 av äldreboenden Hur vill de årsrika bo och hur möter vi behoven Barbro Westerholm, riksdagsledamot (L) och utredare 2008 av äldreboenden Det handlar om individer, inte ett kollektiv Hur vill årsrika människor ha det Ses

Läs mer

Bra boende på äldre dar i Örebro. Socialdemokraterna i Örebros program för fler och bättre bostäder för äldre 2007-2010.

Bra boende på äldre dar i Örebro. Socialdemokraterna i Örebros program för fler och bättre bostäder för äldre 2007-2010. Bra boende på äldre dar i Örebro Socialdemokraterna i Örebros program för fler och bättre bostäder för äldre 2007-2010. Hej, Jag hoppas att det här materialet kan ge dig information om hur vi socialdemokrater

Läs mer

Bo bra på äldre dar. Eldre og bolig, Bergen 16 oktober 2013. Tomas Lagerwall Hjälpmedelsinstitutet tomas.lagerwall@hi.se

Bo bra på äldre dar. Eldre og bolig, Bergen 16 oktober 2013. Tomas Lagerwall Hjälpmedelsinstitutet tomas.lagerwall@hi.se Bo bra på äldre dar 1 Eldre og bolig, Bergen 16 oktober 2013 Tomas Lagerwall Hjälpmedelsinstitutet tomas.lagerwall@hi.se Bakgrund 2 Nästan 20% av Sveriges befolkning har fyllt 65 år och antal och andel

Läs mer

Ny särskild boendeform för äldre. Bo Engström, Avd chef Strategi och plan, Äldreförvaltningen

Ny särskild boendeform för äldre. Bo Engström, Avd chef Strategi och plan, Äldreförvaltningen Ny särskild boendeform för äldre Bo Engström, Avd chef Strategi och plan, Äldreförvaltningen Lagförslag under beredning Två departementspromemorior Lagrådsremiss Proposition förväntas i juni Förslag till

Läs mer

Sammanfattning dialogcafé Söderfors 18 oktober

Sammanfattning dialogcafé Söderfors 18 oktober Sammanfattning dialogcafé Söderfors 18 oktober Cafédialogen besöktes av 11 personer, Beredningen för tillväxt och samhällsbyggande representerades av fem politiker. Två tjänstemän från enheten för Processtöd

Läs mer

Äldrepolitiskt program för Socialdemokraterna i Nacka. (Förslag till slutversion, 2010-05-19)

Äldrepolitiskt program för Socialdemokraterna i Nacka. (Förslag till slutversion, 2010-05-19) Äldrepolitiskt program för Socialdemokraterna i Nacka (Förslag till slutversion, 2010-05-19) Äldrepolitiskt program för Socialdemokraterna i Nacka Nacka kommun får allt fler äldre och äldre som lever allt

Läs mer

Förslag från våra Dialog-Caféer

Förslag från våra Dialog-Caféer Förslag från våra Dialog-Caféer Siljansäs den 2 oktober Kommunens insatser (vård och omsorg) (12 röster) - Så länge man kan vill man bo kvar. Viktigt med fungerande hemtjänst. - Större valfrihet i äldreboende

Läs mer

Planera för ditt boende som senior redan nu

Planera för ditt boende som senior redan nu Planera för ditt boende som senior redan nu 1 Hur vill du bo i framtiden? Har du tänkt på att du kan behöva byta bostad när du blir äldre? Det kan ta emot att flytta från ett hem där du kanske bott under

Läs mer

Bo bra hela livet. Barbro Westerholm. Äldreboendedelegationen

Bo bra hela livet. Barbro Westerholm. Äldreboendedelegationen Bo bra hela livet Barbro Westerholm Varför en utredning om äldreboenden? Bristen på platser i särskilda boenden När hemmets borg blev ett fängelse Den röda tråden i utredningen Vi lever inte för att bo.

Läs mer

Bra bostäder och välfärdsteknologi en förutsättning för kvarboende

Bra bostäder och välfärdsteknologi en förutsättning för kvarboende Bra bostäder och välfärdsteknologi en förutsättning för kvarboende 1 Tomas Lagerwall Hjälpmedelsinstitutet tomas.lagerwall@hi.se Tierp 16 januari 2014 Regeringsuppdraget Bo bra på äldre dar Kunskap, kreativitet

Läs mer

ÄLDRE MEDBORGARE. Ett gott liv som senior. Rikt aktivitetsutbud. Ökat inflytande

ÄLDRE MEDBORGARE. Ett gott liv som senior. Rikt aktivitetsutbud. Ökat inflytande ÄLDRE MEDBORGARE Antalet äldre i Värmdö kommer att öka framöver och det är viktigt att politiken arbetar målinriktat för att skapa de bästa förutsättningarna för att våra medborgare ska få ett gott liv

Läs mer

Intresse trygghetsboende Göteborgs Stad

Intresse trygghetsboende Göteborgs Stad Intresse trygghetsboende Göteborgs Stad RAPPORT DECEMBER 0 David de Courcy ScandInfo Marketing Research, Pnr: Innehållsförteckning Inledning Bakgrund och syfte Målgrupp och metod Frågeområden Delgrupper

Läs mer

Värdig äldreomsorg Västeråsmoderaternas äldreprogram för 2014-2018

Värdig äldreomsorg Västeråsmoderaternas äldreprogram för 2014-2018 Värdig äldreomsorg Västeråsmoderaternas äldreprogram för 2014-2018 1 Värdig äldreomsorg Västeråsarna blir allt äldre. Tack vare sjukvården kan vi bota allt fler sjukdomar och många får möjligheten att

Läs mer

Bo hemma. i Kinda kommun

Bo hemma. i Kinda kommun Bo hemma i Kinda kommun Bo hemma i Kinda kommun I den här broschyren kan du läsa om vilket stöd du kan söka från Kinda kommun om du behöver hjälp för att du ska kunna bo hemma vid sjukdom eller hög ålder.

Läs mer

Ett boende att se fram emot

Ett boende att se fram emot Ett boende att se fram emot Micasa Fastigheter i Stockholm AB en del av Stockholms stad Ett fastighetsbolag där hyresgästen står i centrum Stockholms stad har valt att samla alla sina omsorgsfastigheter

Läs mer

bildarkivet.se, fotograf Stephan Berglund

bildarkivet.se, fotograf Stephan Berglund bildarkivet.se, fotograf Stephan Berglund Så vill vi ha Flens kommuns äldreomsorg i framtiden 2008 2012 Är du intresserad av en god äldreomsorg i Flen? Vi politiker hoppas att du som bor i Flens kommun

Läs mer

Äldredialog i Lysekil

Äldredialog i Lysekil Äldredialog i Lysekil Inledning och bakgrund Som ett led i att förverkliga Lysekils kommuns vision Lysekils kommun ska vara ett levande samhälle året runt och präglas av positiva människor som inspirerar

Läs mer

Lugnet. Ett tryggt boende för dig över 70 år

Lugnet. Ett tryggt boende för dig över 70 år Lugnet Ett tryggt boende för dig över 70 år Intresserad? Bostäderna kommer att erbjudas till dig som står i Östersundshems bostadskö. Din tid i bostadskön kan bli avgörande för om du får den lägenhet du

Läs mer

Framtidens boende för äldre i Eslövs kommun Workshop

Framtidens boende för äldre i Eslövs kommun Workshop Framtidens boende för äldre i Eslövs kommun Workshop Den 21 juni 2017, Hotell Stensson Grupparbete Deltagarna delades upp i tio grupper. Varje grupp fick i uppdrag att diskutera, besvara och prioritera

Läs mer

Trygghetsboendet Stallmästaren

Trygghetsboendet Stallmästaren Inflytt hösten 019 Trygghetsboendet Stallmästaren Är du 65 år eller äldre och vill bo tillsammans med andra seniorer som också är för pigga för äldreboende? Då är det centrala och naturnära trygghetsboendet

Läs mer

BORÅS NYA ÖVERSIKTSPLAN ÖP16. Medborgardialog SAMMANSTÄLLNING

BORÅS NYA ÖVERSIKTSPLAN ÖP16. Medborgardialog SAMMANSTÄLLNING BORÅS NYA ÖVERSIKTSPLAN ÖP16 Medborgardialog SAMMANSTÄLLNING Medborgardialog fördjupar demokratin genom medborgarnas synpunkter på aktuella frågor. Dialogen låter de förtroendevalda lyssna av opinioner

Läs mer

Information om Äldreomsorgen i Borlänge kommun

Information om Äldreomsorgen i Borlänge kommun Information om Äldreomsorgen i Borlänge kommun När du behöver hjälp När du behöver hjälp eller stöd vänder du dig till den behovsbedömare som ansvarar för det område där du bor. För det mesta gör behovsbedömaren

Läs mer

Rätt att välja boende

Rätt att välja boende OMSORGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Petra Sundström 2017-02-23 OSN-2017-0151 Rev 2017-03-13 Omsorgsnämnden Rätt att välja boende Förslag till beslut Omsorgsnämnden föreslås besluta att

Läs mer

Ett bra boende för seniorer - där man bor kvar och kan planera sin framtid

Ett bra boende för seniorer - där man bor kvar och kan planera sin framtid Ett bra boende för seniorer - där man bor kvar och kan planera sin framtid Stor brist på sådana boenden idag Rekordgenerationen födda under efterkrigstiden Vi seniorer är alla olika intressen, betalningsförmåga,

Läs mer

5. Omedelbar justering

5. Omedelbar justering SKÄRHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING OMSORG OM ÄLDRE OCH STÖD TILL PERSONER M ED FUNKTIONSHINDER Handläggare: Yvonne Ekman Mohajerpour Telefon: 08-508 25157 SID 1 (6) 2009-03-25 DNR 006/396-2009 Till Skärholmens

Läs mer

Äldreomsorg för dig som bor i Stockholms stad

Äldreomsorg för dig som bor i Stockholms stad Äldre Direkt Äldreomsorg för dig som bor i Stockholms stad Telefon: 08-80 65 65 E-postadress: aldredirekt.service@stockholm.se Stockholms Trygghetsjour Om du har ett akut behov av vård och omsorg. Telefon

Läs mer

ATT LEVA ETT GOTT LIV HELA LIVET. Vision och måldokument för äldrefrågor i Ulricehamns kommun

ATT LEVA ETT GOTT LIV HELA LIVET. Vision och måldokument för äldrefrågor i Ulricehamns kommun ATT LEVA ETT GOTT LIV HELA LIVET Vision och måldokument för äldrefrågor i Ulricehamns kommun Innehållsförteckning Inledning 3 Befolkningsprognos fram till 2025 4 Medborgarnas kunskap, värderingar och attityder

Läs mer

15-01-17. hem ETT. sammanställning workshop#1 kulturhuset Delta, Skärhamn

15-01-17. hem ETT. sammanställning workshop#1 kulturhuset Delta, Skärhamn 15-01-17 hem ETT sammanställning workshop#1 kulturhuset Delta, Skärhamn innehåll Workshop#1: Organisering & innehåll Sammanfattning av workshopen Diskussion/slutsatser 3 4-6 7 Organisering & innehåll Workshop

Läs mer

Socialdemokraternas äldrepolitiska plattform 2011-2014. Vardag med möjlighet till gemenskap och innehåll!

Socialdemokraternas äldrepolitiska plattform 2011-2014. Vardag med möjlighet till gemenskap och innehåll! Ett gott liv i Malmö Socialdemokraternas äldrepolitiska plattform 2011-2014 Allas rätt till välfärd, delaktighet och engagemang i samhällsbygget är grunden för den socialdemokratiska politiken. Det handlar

Läs mer

Sjöodjuret. 65 nya kooperativa hyresrätter vid mälaren

Sjöodjuret. 65 nya kooperativa hyresrätter vid mälaren Sjöodjuret 65 nya kooperativa hyresrätter vid mälaren Bo vid vattnet nästa sommar Kajstaden är ett av Västerås mest attraktiva områden. Det är knappt att man behöver fråga sig varför. Med ingredienser

Läs mer

Enkätsvar från åldrarna 65+ Sidan 1 av 5

Enkätsvar från åldrarna 65+ Sidan 1 av 5 / Enkätsvar från åldrarna 65+ Sidan 1 av 5 Ålder 65-69 år 31.1% (201) 70-74 år 30.4% (197) 75-80 år 20.7% (134) 80-85 år 16.7% (108) Ej svarat 1.1% (7) Kön Kvinna 50.2% (325) Man 44.7% (289) Ej svarat

Läs mer

Framtidens äldre i Sverige

Framtidens äldre i Sverige Framtidens äldre i Sverige Lars Hovius Byt bilden till illustrationen med hela ålderkedjan Vad kommer jag att prata om? Boende för äldre? Blir det fler äldre och hur bor de? Vad gör Riksbyggen? Bonums

Läs mer

Vård och Omsorg är vår uppgift!

Vård och Omsorg är vår uppgift! Hälsa och Omsorg Vård och Omsorg är vår uppgift! Det ska finnas vård och omsorg av god kvalitet för dig som på grund av ålder, sjukdom eller funktionshinder behöver hjälp och stöd. Du ska kunna känna trygghet

Läs mer

Samverkan mellan kommun och landsting

Samverkan mellan kommun och landsting Äldre medborgare Antalet äldre invånare i Värmdö kommer att öka framöver och det är viktigt att politiken arbetar målinriktat för att skapa de bästa förutsättningarna för att våra medborgare ska få ett

Läs mer

Vad är ett gott liv var dag?

Vad är ett gott liv var dag? Vad är ett gott liv var dag? Anteckningar från dialogcafé om framtidens omsorg. Tema: äldreomsorg. 2014-12-02 Skogslid, Gamla kyrkvägen 6, Fristad Närvarande Politiker: Malin Carlsson (S) ordförande Stadsdelsnämnden

Läs mer

Långsiktigt hållbart lokalutnyttjande med beaktande av verksamhetens kvalitetskrav

Långsiktigt hållbart lokalutnyttjande med beaktande av verksamhetens kvalitetskrav Långsiktigt hållbart lokalutnyttjande med beaktande av verksamhetens kvalitetskrav Delprojekt Socialnämndens verksamhet Strandgårdens äldreboende 2013-09-24 Innehåll 1 Inledning 5 2 Bakgrund 6 2.1 Tidigare

Läs mer

Sammanträdesrum Åsnen, Torggatan 12, Tingsryd Tid Onsdagen den 18 november 2009, kl. 13.30 15.30. Andréa Hellsberg, sekreterare

Sammanträdesrum Åsnen, Torggatan 12, Tingsryd Tid Onsdagen den 18 november 2009, kl. 13.30 15.30. Andréa Hellsberg, sekreterare 1 (5) TINGSRYDS KOMMUN Kommunala Pensionärsrådet Sammanträdesdatum 2009-11-18 Plats Sammanträdesrum Åsnen, Torggatan 12, Tingsryd Tid Onsdagen den 18 november 2009, kl. 13.30 15.30. Närvarande Göran Andersson,

Läs mer

Trygghetsboendet Stallmästaren

Trygghetsboendet Stallmästaren Sök idag! Hyresrätter på Remonthagen BILDEXEMPEL Trygghetsboendet Stallmästaren Är du 65 år eller äldre och vill bo tillsammans med andra seniorer som också är för pigga för äldreboende? Då är det centrala

Läs mer

Ett gott liv var dag. Politisk handlingsplan. Vård- och omsorgsprojektet. Augusti 2015 juni 2016

Ett gott liv var dag. Politisk handlingsplan. Vård- och omsorgsprojektet. Augusti 2015 juni 2016 Politisk handlingsplan Augusti 2015 juni Ett gott liv var dag Vård- och omsorgsprojektet JUNI 2014 JUNI 2015 Förslag som kräver politiska beslut Skäl till förslaget Aktivitet Ansvar Tidplan Skapa tillgängliga

Läs mer

Äldreomsorg i Olofströms kommun. Särskilt boende. Hemtjänst. Ditt hem en arbetsplats

Äldreomsorg i Olofströms kommun. Särskilt boende. Hemtjänst. Ditt hem en arbetsplats Äldreomsorg i Olofströms kommun Man ska som äldre känna trygghet och kunna leva ett självständigt liv även på äldre dagar. Så långt det är möjligt ska kvarboende i den egna miljön eftersträvas. Ditt hem

Läs mer

Vad är vad, och vad är särskilt boende?

Vad är vad, och vad är särskilt boende? Vad är vad, och vad är särskilt boende? Särskilt boende, SoL 1992. Gruppboende, äldreboende, servicehus, sjukhem, ålderdomshem, vårdboende, vårdbostäder, demensboende, servicelägenheter, omsorgsboende,

Läs mer

Medborgardialog ÖP-boden

Medborgardialog ÖP-boden Medborgardialog ÖP-boden Sammanfattning av svar från alla orter 2016-07-26 Nordanstig Naturligtvis Här förverkligar du dina livsdrömmar Den viktigaste frågan när det gäller kommunikationer är att Satsa

Läs mer

Bonusboende För ett enklare liv

Bonusboende För ett enklare liv Bonusboende För ett enklare liv Kom hem till lite extra trygghet och gemenskap Oavsett var i livet du befinner dig vill vi att du ska känna hemlängtan. Våra bonusboenden erbjuder både det och den där extra

Läs mer

Ett gott liv var dag. Politisk handlingsplan. Vård- och omsorgsprojektet. Augusti 2015 juni 2016

Ett gott liv var dag. Politisk handlingsplan. Vård- och omsorgsprojektet. Augusti 2015 juni 2016 Politisk handlingsplan Augusti 2015 juni Ett gott liv var dag Vård- och omsorgsprojektet JUNI 2014 JUNI 2015 Förslag som kräver politiska beslut Skäl till förslaget Aktivitet Ansvar Tidplan Skapa tillgängliga

Läs mer

Hur vill äldre bo och hur rör de sig på bostadsmarknaden?

Hur vill äldre bo och hur rör de sig på bostadsmarknaden? Hur vill äldre bo och hur rör de sig på bostadsmarknaden? Marianne Abramsson Nationella institutet för forskning om äldre och åldrande (NISAL) marianne.abramsson@liu.se Han flyttar ju inte! Men jag skulle

Läs mer

Äldre på bostadsmarknaden

Äldre på bostadsmarknaden Äldre på bostadsmarknaden Marianne Abramsson Nationella institutet för forskning om äldre och åldrande (NISAL) Linköpings universitet marianne.abramsson@liu.se Lag om kommunernas bostadsförsörjningsansvar

Läs mer

Hur vill du bo som senior? Rapport från dialogmöte den 12 februari 2014

Hur vill du bo som senior? Rapport från dialogmöte den 12 februari 2014 Hur vill du bo som senior? Rapport från dialogmöte den 12 februari 2014 2 av 7 Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Genomförande 4 Ämnena som diskuterades 4 Sammanfattning av synpunkter 5 Miljö och boendeform

Läs mer

Bo bra hela livet - också när man blir äldre. Barbro Westerholm 2010 11 17

Bo bra hela livet - också när man blir äldre. Barbro Westerholm 2010 11 17 Bo bra hela livet - också när man blir äldre Barbro Westerholm 2010 11 17 Skälen till äldreboendeutredningen 2006-2008 Bristen på platser i särskilt boende Insikten om att det är en myt att alla vill bo

Läs mer

Varför flytta till en trygghetsbostad

Varför flytta till en trygghetsbostad Varför flytta till en trygghetsbostad och vad bidrar till tryggheten? Lisbeth Lindahl Seminarium Trygghetsboende ett samarbete mellan kommun och fastighetsägare 7 maj 2015 Bakgrund Andelen äldre ökar i

Läs mer

Boendekonferens Göteborgsregionens kommunalförbund

Boendekonferens Göteborgsregionens kommunalförbund Boendekonferens Göteborgsregionens kommunalförbund Barbro Westerholm 2009 01 09 Dir. 2006:63, Tilläggsdir. 2006:137 Slutredovisning av uppdrag Särskild utredare/ordförande: Barbro Westerholm Varför tillsattes

Läs mer

Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING

Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING HJÄLP OCH STÖD I HEMMET Svedala kommun har enligt Socialtjänstlagen (SoL) ansvar för att personer som bor eller vistas i kommunen

Läs mer

Vård och Omsorg är vår uppgift! Så här söker du hjälp

Vård och Omsorg är vår uppgift! Så här söker du hjälp Hälsa och Omsorg Vård och Omsorg är vår uppgift! Det ska finnas vård och omsorg av god kvalitet för dig som på grund av ålder, sjukdom eller funktionsnedsättning behöver stöd och hjälp. Du ska kunna känna

Läs mer

Dialogforum Alby- äldrefrågor

Dialogforum Alby- äldrefrågor MINNESANTECKNINGAR 1 [5] Dialogforum Alby- äldrefrågor Dag och tid 17 oktober 2011 kl. 17-19 Plats Närvarande Ej närvarande Alby äng Ledamöter i dialogforum Diana Hildingsson (S), ordförande i dialogforum

Läs mer

Medborgardialog äldreomsorgsplan

Medborgardialog äldreomsorgsplan Medborgardialog äldreomsorgsplan Socialchef Jens Samuelsson inledde varje möte med en genomgång av planen. Blå Porten 21 augusti 2014 kl 18-20.00 23 deltagare och 5 politiker Blåklinten med 10 korttidsplatser

Läs mer

Bo för att leva seniorbostäder och trygghetsbostäder

Bo för att leva seniorbostäder och trygghetsbostäder Omsorgsförvaltningen 1(5) Datum 2008-02-28 Handläggare Jerry Karlsson Omsorgsnämnden Bo för att leva seniorbostäder och trygghetsbostäder Inledning Regeringskansliet, Socialdepartementet har inbjudit Landskrona

Läs mer

Socialnämndens vision för äldre i Habo kommun

Socialnämndens vision för äldre i Habo kommun Socialnämndens vision för äldre i Habo kommun 2018-2025 Inledning Den enskildes behov ska vara utgångspunkten för den service, vård och omsorg som Habo kommun erbjuder. En ålderdom med värdighet I Habo

Läs mer

Äldres flyttmönster. Marianne Abramsson Nationella institutet för forskning om äldre och åldrande (NISAL) Linköpings universitet

Äldres flyttmönster. Marianne Abramsson Nationella institutet för forskning om äldre och åldrande (NISAL) Linköpings universitet Äldres flyttmönster Marianne Abramsson Nationella institutet för forskning om äldre och åldrande (NISAL) Linköpings universitet marianne.abramsson@liu.se Han flyttar ju inte! Men jag skulle kunna tänka

Läs mer

Vad får seniorboendet kosta?

Vad får seniorboendet kosta? Seniorvärldskonferensen 2015 Vad får seniorboendet kosta? 22 april 2015 Nils-Eric Öquist vd Bäckbacka Partners AB Frågan var alltså: vad får ett seniorboende kosta? Svar: det beror på vad erbjudandet innehåller

Läs mer

Gott att bli gammal på Gotland. Äldrepolitiskt program 2010-2025

Gott att bli gammal på Gotland. Äldrepolitiskt program 2010-2025 Gott att bli gammal på Gotland Äldrepolitiskt program 2010-2025 Gott att bli gammal på Gotland Äldrepolitiskt program för Gotland 2010 2025 En tid framöver står vårt samhälle inför en rad utmaningar som

Läs mer

Om du får ett negativt beslut kan du överklaga. För mer information, ring mottagningsgruppen på 011-15 27 37.

Om du får ett negativt beslut kan du överklaga. För mer information, ring mottagningsgruppen på 011-15 27 37. Hemtjänst i Norrköping Det är vård- och omsorgsnämnden som har ansvar för kommunens äldre- och handikappomsorg. Vård- och omsorgsnämnden erbjuder stöd, omsorg och omvårdnad i livets olika skeden. I vård-

Läs mer

Brukarundersökning Järfälla kommun. Socialförvaltningen Utvärdering dagverksamhet inom Äldreomsorgen (ÄO) Januari 2014

Brukarundersökning Järfälla kommun. Socialförvaltningen Utvärdering dagverksamhet inom Äldreomsorgen (ÄO) Januari 2014 Brukarundersökning 2013 Socialförvaltningen Utvärdering dagverksamhet inom Äldreomsorgen (ÄO) Januari 2014 Nordiska Undersökningsgruppen 2014-01-31 Titel: Socialförvaltningen Utvärdering dagverksamhet

Läs mer

Tips och råd inför val av äldreboende. En guide för dig som ska välja äldreboende

Tips och råd inför val av äldreboende. En guide för dig som ska välja äldreboende Tips och råd inför val av äldreboende En guide för dig som ska välja äldreboende Inledning SPF arbetar med ett långsiktigt program kring ålderism, d.v.s. diskriminering på grund av ålder. Inom detta program

Läs mer

HÄRNÖSANDS KOMMUN. Socialförvaltningen Information till äldre och personer med funktionsnedsättning

HÄRNÖSANDS KOMMUN. Socialförvaltningen Information till äldre och personer med funktionsnedsättning HÄRNÖSANDS KOMMUN Socialförvaltningen Information till äldre och personer med funktionsnedsättning RÄTTIGHETSFÖRKLARING Socialtjänstlagen Socialtjänstlagen anger att socialnämnden skall verka för att äldre

Läs mer

Bo bra på äldre dar. En undersökning om ditt nuvarande och framtida boende. Först några frågor om dig. Behöver du hjälp med att fylla i enkäten?

Bo bra på äldre dar. En undersökning om ditt nuvarande och framtida boende. Först några frågor om dig. Behöver du hjälp med att fylla i enkäten? Bo bra på äldre dar En undersökning om ditt nuvarande och framtida boende Behöver du hjälp med att fylla i enkäten? Vi tycker att det är att många får möjlighet att delta, oavsett ålder och hälsotillstånd.

Läs mer

Att flytta i 80-års åldern -spelar boendemiljön nån roll?

Att flytta i 80-års åldern -spelar boendemiljön nån roll? www.med.lu.se/case Att flytta i 80-års åldern -spelar boendemiljön nån roll? Marianne Granbom leg. arbetsterapeut och doktorand Centre of Ageing and Supportive Environments Forskargruppen Aktivt och hälsosamt

Läs mer

Medborgardialog om framtidens äldreboende

Medborgardialog om framtidens äldreboende Mötet hölls torsdagen den 10 november 2016 klockan 18-20 på Lyktan i Arjeplog. Cirka 80 personer deltog. Demokratiberedningen genom ordförande Kurt Burman var arrangör. Ingela Lekfalk från Luleå var inbjuden

Läs mer

Olika perspektiv på hållbara bostäder för seniorer

Olika perspektiv på hållbara bostäder för seniorer Olika perspektiv på hållbara bostäder för seniorer Lisbeth Lindahl, FoU i Väst/GR Cecilia Kaan, FoU i Väst/GR Inga Malmqvist, Chalmers Nätverk för chefer för äldreomsorg, hälso- och sjukvård, 14 sep 2018.

Läs mer

Heby kommuns författningssamling

Heby kommuns författningssamling Heby kommuns författningssamling KOMMUNFULLMÄKTIGE ISSN 2000-043X HebyFS 2008:8 Infördes i författningssamlingen den 26 november 2008 Äldreplan i Heby kommun; Kommunfullmäktige beslutade 1 den 19 november

Läs mer

MEDBORGARDIALOG SÖDRA CENTRUM

MEDBORGARDIALOG SÖDRA CENTRUM MEDBORGARDIALOG SÖDRA CENTRUM Sammanställning till webbsidan Medborgardialog södra centrum Måndagen den 17 november 2014 genomförde Samhällsbyggnadsnämnden en medborgardialog om hur södra centrum ska utvecklas.

Läs mer

Trygghetsbostäder. - aspekter på vård och omsorg. Lisbeth Lindahl AIDAH. 12 september GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND

Trygghetsbostäder. - aspekter på vård och omsorg. Lisbeth Lindahl AIDAH. 12 september GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND Trygghetsbostäder - aspekter på vård och omsorg Lisbeth Lindahl AIDAH 12 september 2016 Vad är trygghetsbostäder? Skiftande definitioner Funnits i ett tiotal år, lanserades nationellt 2008 av Äldreboendedelegationen

Läs mer

Bra bostäder och välfärdsteknologi en förutsättning för kvarboende

Bra bostäder och välfärdsteknologi en förutsättning för kvarboende Bra bostäder och välfärdsteknologi en förutsättning för kvarboende 1 Tomas Lagerwall Hjälpmedelsinstitutet tomas.lagerwall@hi.se Äldreriksdagen, Sigtuna 13 november, 2013 Vad är Hjälpmedelsinstitutet HI?

Läs mer

Riktlinjer för subventionering av trygghetsboende

Riktlinjer för subventionering av trygghetsboende 1[7] Referens Emma Åberg Mottagare Vård- och omsorgsnämnden Riktlinjer för subventionering av trygghetsboende Dokumenttyp: Riktlinjer Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutad: 2015-06-09 Dokumentet gäller

Läs mer

Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING

Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING HJÄLP OCH STÖD I HEMMET Svedala kommun har enligt Socialtjänstlagen (SoL) ansvar för att personer som bor eller vistas i kommunen

Läs mer

Leva livet. Hela livet. Fem förslag om högre kvalitet i äldreomsorgen i Landskrona.

Leva livet. Hela livet. Fem förslag om högre kvalitet i äldreomsorgen i Landskrona. Leva livet. Hela livet. Fem förslag om högre kvalitet i äldreomsorgen i Landskrona. Leva livet. Hela livet. INLEDNING Idag är 2274 personer i Landskrona 80 år och äldre. Den gruppen kommer att öka med

Läs mer

Sigtuna kommun. (S)atsa på seniorerna i Sigtuna kommun!

Sigtuna kommun. (S)atsa på seniorerna i Sigtuna kommun! Sigtuna kommun (S)atsa på seniorerna i Sigtuna kommun! 2010-2014 2 (10) 3 (10) Innehållsförteckning Inledning... 4 Ett aktivt liv med bra hälsa för alla seniorer... 5 Att flytta eller bo kvar? Det ska

Läs mer

Inriktning. för äldreomsorgen i Borås Stad

Inriktning. för äldreomsorgen i Borås Stad Inriktning för äldreomsorgen i Borås Stad INLEDNING Vård- och äldrenämnden beslutade 2017-01-17 att under 2017 ta fram ett inriktningsdokument som pekar ut långsiktiga och strategiska utvecklingsfrågor

Läs mer

De äldre ska med. - på den goda vägen mot framtiden.

De äldre ska med. - på den goda vägen mot framtiden. De äldre ska med - på den goda vägen mot framtiden. Svenska folket lever allt längre och är allt friskare. Detta påverkar samhällsutvecklingen och ökar kraven på samhället att stärka friheten och tryggheten

Läs mer

Temaförmiddag om mellanboendeformer 24 mars Sammanställning av grupparbeten

Temaförmiddag om mellanboendeformer 24 mars Sammanställning av grupparbeten Temaförmiddag om mellanboendeformer 24 mars 2017 Sammanställning av grupparbeten Innehåll Inledning 3 Om du skulle flytta från ditt nuvarande boende hur skulle du då vilja bo? 4 När kommunen planerar för

Läs mer

Äldres boende IV Trollhättan 2014-2030

Äldres boende IV Trollhättan 2014-2030 Plan för utveckling av äldres boende i Trollhättan 214-23. Del IV Lokal utvecklingsplan för äldreboenden i Trollhättan. Äldres boende IV Trollhättan 214-23 Plan för Äldres boende i Trollhättan Del I Bakgrund,

Läs mer

Omvårdnads- och serviceinsatser. inom äldreomsorgen

Omvårdnads- och serviceinsatser. inom äldreomsorgen Omsorgsnämnden Omvårdnads- och serviceinsatser inom äldreomsorgen Antaget av Omsorgsnämnden 090526 Så här går en ansökan om bistånd till: Alla insatser inom kommunens äldreomsorg inleds med att du gör

Läs mer

stöd och hjälp i det egna boendet.

stöd och hjälp i det egna boendet. Hemtjänst Trygghetslarm Dagverksamhet Anhörigstöd/Växelvård Korttidsplats Övriga insatser stöd och hjälp i det egna boendet. Välkommen! Vi Vill ge äldre i Åtvidaberg förutsättningar att leva under goda

Läs mer

80 år i år. Tips och råd till dig som är äldre

80 år i år. Tips och råd till dig som är äldre 80 år i år Tips och råd till dig som är äldre 1 Inledning I den här foldern har vi samlat kort information om socialförvaltningens verksamheter som du kan ha nytta av. Flera av våra verksamheter är behovsprövade,

Läs mer

En trygg omsorg att lita på i Västerås

En trygg omsorg att lita på i Västerås En trygg omsorg att lita på i Västerås Västeråsmoderaternas program för äldreomsorg 2018-2022 1 Inledning I takt med att folkhälsan förbättras lever svenskarna allt längre. Trots det kvarstår ofta ett

Läs mer

Sammanfattning av remissvar gällande Morgondagens hemvård

Sammanfattning av remissvar gällande Morgondagens hemvård 2017-05-02 Dnr: Sammanfattning av remissvar gällande Morgondagens hemvård Morgondagens hemvård finns med som ett av delområdena i en av de fyra kommunövergripande strategierna gällande Välfärdstjänster

Läs mer