Särskilda boenden. Socialtjänsten

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Särskilda boenden. Socialtjänsten"

Transkript

1 Särskilda boenden Socialtjänsten November 2013

2 Vad är ett särskilt boende? I Uddevalla består det särskilda boendet av äldreboenden och servicebostäder. Omvårdnadsbehovet styr valet av äldreboende och det finns särskilda bostäder för personer med t.ex. demenssjukdomar. Särskilda boenden erbjuder tillsyn och omvårdnad dygnet runt. Vem får flytta till ett särskilt boende? Särskilt boende är en insats som regleras i socialtjänstlagen och det görs alltid en individuell bedömning av den enskildes behov, vilket innebär att grunderna för avslag/bifall på ansökan varierar. I de flesta fall tillgodoser socialtjänsten i första hand den enskildes behov av omvårdnad och Trygghet med hemtjänst och hemsjukvård i den egna bostaden. När behoven och säkerheten inte längre kan tillgodoses i det egna hemmet erbjuds särskilt boende. I allmänhet är ett särskilt boende aktuellt först när den enskilde har ett omfattande tillsyns- och omvårdnadsbehov som sträcker sig över hela dygnet. Hög ålder eller att den egna bostaden anses olämplig, t.ex. på grund av avsaknad av hiss, är i sig inte skäl för bifall på ansökan. Det kan dock påverka vid sammanvägningen av den enskildes behov. Varje ansökan bedöms individuellt, vilket innebär att de personer som flyttar till ett särskilt boende har olika sorters behov. Det är dock alltid den enskildes behov av omvårdnad/tillsyn som är det primära vid bedömningen. När utredning om särskilt boende görs, är det den enskildes situation vid ansökningstillfället som beaktas. Eventuella framtida ökande behov utgör inte grund för att särskilt boende skall beviljas. Bostaden möbleras med egna möbler och tillhörigheter.

3 Vem kontaktar jag för att ansöka om särskilt boende? Kontakta biståndshandläggarna inom socialtjänsten. De nås lättast genom kommunens växel tfn under telefontid vardagar mellan kl Du kan också vända dig till äldre och handikappomsorgens socialupplysning om du har frågor kring kommunens särskilda boenden eller äldre- och handikappomsorg. Tel , telefontid måndag fredag kl Kostnader Förutom hyra och mat kommer du att betala en vårdavgift. Vårdavgiftens storlek beror på Din inkomst och Ditt vårdbehov. (se särskild information om avgifter) Hyran på boendet varierar beroende på boendets standard och storlek. För mer information om hyresnivåerna se separat förteckning eller kontakta socialtjänstens avgiftshandläggare, de nås lättast genom kommunens växel tfn Bostadstillägg till pensionärer, BTP Bostadstillägg till pensionärer är en förmån som ersätter en del av dina kostnader för ditt boende. Bostadstillägg till pensionärer är ett Inkomstprövat tillägg till din ålderspension eller din sjuk- eller aktivitetsersättning. Du ansöker om bostadstillägg hos din lokala försäkringskassa. Ansökningsblanketten kan laddas ner från beställas via försäkringskassans servicetelefon, eller hämtas på din lokala försäkringskassa.

4 Äldreboenden Arödsdal äldreboende Arödsdal äldreboende är beläget i Ljungskile och har 29 bostäder fördelat på tre boendeenheter. Två boendeenheter med 14 bostäder är avsedda för personer med demenssjukdomar och en enhet med sju boendeplatser som är avsedda för äldre personer med stora vårdbehov. Gemensam matsal och dagverksamhet finns för de boende. Adress: Arödsvägen 3, Ljungskile Bostäderna är 1-2 rum med kök eller kokvrå samt toalett och dusch. Kaprifol äldreboende Kaprifol äldreboende ligger i de östra delarna av staden. inrymmer 24 bostäder fördelade på tre enheter. är avsett för personer med demenssjukdomar. Gemensam matsal och allrum finns i varje enhet. Adress: Sigelhultsvägen 48, Uddevalla Bostäderna är utrustade med toalett, dusch och pentry.

5 Kilbäcken äldreboende/servicebostäder Kilbäcken äldreboende/servicebostäder byggdes under första delen av 1990-talet och är beläget i centrala Uddevalla. I huset finns boendeenheter som riktar sig till personer med demenssjukdom och personer med funktionsnedsättning samt boendeenhet med servicebostäder. De boende har möjlighet att besöka restaurang och dagverksamhet som finns i huset. Adress: Torggatan 7-11, Uddevalla. Huset är uppdelat i två huskroppar (A-hus och B-hus). I A-huset finns de tre boendeenheter med tio bostäder vardera som riktar sig till personer med demenssjukdom samt till personer med funktionsnedsättning. I B-huset finns en enhet med tio servicebostäder. Bostäderna är utrustade med toalett, dusch och pentry/kök. På varje enhet finns gemensamhetsutrymmen som kök och matrum, där man äter måltiderna tillsammans. Det finns även ett vardagsrum med TV.

6 Rosenhäll äldreboende Rosenhälls äldreboende är fördelat på tre enheter med 75 bostäder. Äldreboendet vänder sig till personer med funktionsnedsättning. I huset finns flera olika verksamheter bl.a. fotvård, frisör, bibliotek, cafeteria och dagverksamhet. Adress: Österled 2, Uddevalla Bostäderna är utrustade med dusch och toalett. Skogslyckan äldreboende Skogslyckan äldreboende inrymmer 96 bostäder fördelade på sju våningsplan. Bostäderna består av 1 eller 2 rum o kök. En våning är till viss del bemannad med finsktalande personal. På bottenplanet finns samlingssal, kök, matsal, bibliotek, dagverksamheter och expeditioner. I anläggningen finns bastu, gymnastiksal, hårvård och fotvård. Adress: Bidevindsvägen 5, Uddevalla Bostäderna är utrustade med toalett, dusch och pentry. På varje enhet finns gemensamhetsutrymmen som kök och matrum, där man äter måltiderna tillsammans. Det finns även ett vardagsrum med TV.

7 Trubaduren äldreboende/servicebostäder Trubaduren äldreboende består av sex enheter med vardera åtta bostäder som riktar sig till äldre personer med demenssjukdomar. Adress: Melodivägen 8, Uddevalla Bostäderna är utrustade med toalett, dusch och ett litet pentry. På varje enhet finns gemensamhetsutrymmen som kök och matrum, där man äter måltiderna tillsammans. Det finns även ett vardagsrum med TV. Västanvinden äldreboende Västanvinden äldreboende består av fyra enheter med totalt 32 bostäder som riktar sig till personer med demenssjukdomar. En enhet är en gruppbostad enligt LSS. Adress: Nordanvindsvägen 10, Uddevalla Bostäderna är utrustade med toalett och dusch, vissa av lägenheterna har pentry. har gemensamhetsutrymmen i form av kök/allrum och vardagsrum samt två altaner i olika väderstreck.

8 Rotviksbro äldreboende Rotviksbro äldreboende består av 4 enheter med 40 bostäder. riktar sig till äldre personer med demenssjukdom och personer med funktionsnedsättning. I huset finns dagverksamhet samt tillgång till matsal, gemensamhetsutrymme, hårvård och fotvård. Adress: Högås Torp 120, Uddevalla Bostäderna är handikappanpassade och samtliga bostäder har rymliga hygien utrymmen, pentry, egen tvättmaskin och torktumlare. I huset finns en gemensam matsal. Södertulls äldreboende Södertulls äldreboende består av 4 enheter och 37 bostäder. Äldreboendet riktar sig till personer med funktionsnedsättning och har även en enhet med sju korttidsplatser som riktar sig till personer med demenssjukdom. I huset finns dagverksamhet samt tillgång till gemensamhetsutrymme. Adress: Södertullsgatan 15, Uddevalla Bostäderna är handikappanpassade och samtliga bostäder har rymliga hygien utrymmen, pentry, egen tvättmaskin och torktumlare

9 Österängen äldreboende Österängens äldreboende består av 12 enheter med 112 bostäder för personer med demenssjukdom. I huset finns dagverksamhet, café, hårvård, fotvård etc. Alla enheter har kök med sammanhängande matsal och ett gemensamt vardagsrum. Adress: Sigelhultsvägen 13, Uddevalla Bostäderna är handikappanpassade och varierar i storlek. Samtliga bostäder har rymliga hygien utrymmen, pentry, egen tvättmaskin och torkskåp.

10 Servicebostäder Hovhult servicebostäder Hovhult servicebostäder inrymmer 58 lägenheter i storleken 1 rum och kök samt 2 rum och kök. Hovhult servicebostad har en stor matsal där såväl de boende som gäster kan äta, i huset finns också dagverksamhet. Adress: Melodivägen 9, Uddevalla. Samtliga lägenheter har normal lägenhetsstandard och är handikappanpassade med stora hygienutrymmen. Balkong eller uteplats hör till varje lägenhet. Kabel-TV ingår. Norgården servicebostäder Norgården servicebostäder inrymmer 18 lägenheter. I huset finns gemensam matsal där såväl boende som gäster kan äta. De boende kan få fotvård och hårvård utfört inom huset. Adress: Loftvägen 67, Uddevalla. Samtliga lägenheter har normal lägenhetsstandard och är handikappanpassade, balkong eller uteplats hör till varje lägenhet. Lägenheternas storlek är 2 rum och kök.

11 Sofiedal servicebostäder Sofiedal servicebostäder inrymmer 45 lägenheter. I huset finns flera samlingsplatser och dessutom en stor matsal/allrum. Matsalen är öppen för såväl de boende som besökare. Inom huset finns dagverksamhet. Adress: Sofiedalsvägen 2 A, Ljungskile. Samtliga lägenheter har normal lägenhetsstandard och är handikappanpassade, lägenheterna har balkong och det finns även tillgång till gemensam balkong alternativt uteplats. Lägenheternas storlek är 2 rum och kök. Lyktan servicebostäder Lyktan servicebostäder är ett boende för personer som har behov av socialt stöd och omsorg. Huset har 17 lägenheter. Gemensamma måltider i matsalen erbjuds för dem som inte själv kan laga sin mat. Adress: Håljutegatan 5, Uddevalla. Samtliga lägenheter har normal lägenhetsstandard, lägenheternas storlek är 1 rum och kök, ca 35 m2 eller 2 rum och kök, ca 51 m2.

12 Korttidsboende Rosenhälls resurs enhet Rosenhälls resursenhet är beläget på Rosenhäll och erbjuder 12 korttidsplatser. Korttidsplatser erbjuds till personer med funktionsnedsättning under en begränsad tid. Adress: Österled 2, Uddevalla. Korttidsplatserna består av ett rum med dusch och toalett

SÄRSKILT BOENDE. Emmaboda kommun. Antagen av socialnämnden 2007-12-20 Reviderad 2014-09-03

SÄRSKILT BOENDE. Emmaboda kommun. Antagen av socialnämnden 2007-12-20 Reviderad 2014-09-03 SÄRSKILT BOENDE i Emmaboda kommun Antagen av socialnämnden 2007-12-20 Reviderad 2014-09-03 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Vad är ett särskilt boende?... 3 Vem får flytta till ett särskilt boende?... 3 Vem kontaktar

Läs mer

SÄRSKILT BOENDE I EMMABODA KOMMUN

SÄRSKILT BOENDE I EMMABODA KOMMUN SÄRSKILT BOENDE I EMMABODA KOMMUN Antagen av socialnämnden: 2007-12-20 Reviderad: 2016-12-19, 168 SÄRSKILT BOENDE I EMMABODA KOMMUN INNEHÅLLSFÖRTECKNING Särskilt boende i emmaboda kommun... 1 Vad är ett

Läs mer

Särskilt boende och boende för personer med demenssjukdom. i Lessebo kommun

Särskilt boende och boende för personer med demenssjukdom. i Lessebo kommun Särskilt boende och boende för personer med demenssjukdom i Lessebo kommun Särskilt boende Ett särskilt boende är ett lägenhetsboende som erbjuder individuellt anpassad vård och omsorg och är bemannat

Läs mer

Har du förbättringsidéer eller synpunkter kring din insats från oss? Om du inte är nöjd är det viktigt att vi får veta det. Vi vill bli bättre!

Har du förbättringsidéer eller synpunkter kring din insats från oss? Om du inte är nöjd är det viktigt att vi får veta det. Vi vill bli bättre! Socialförvaltningen Insatsen bostad med särskild service eller annan särskilt anpassad bostad för vuxna enligt lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Tjänstedeklaration Beslutad av

Läs mer

Bo hemma. i Kinda kommun

Bo hemma. i Kinda kommun Bo hemma i Kinda kommun Bo hemma i Kinda kommun I den här broschyren kan du läsa om vilket stöd du kan söka från Kinda kommun om du behöver hjälp för att du ska kunna bo hemma vid sjukdom eller hög ålder.

Läs mer

Äldreboende. Information från Alvesta kommun, Omsorgsförvaltningen

Äldreboende. Information från Alvesta kommun, Omsorgsförvaltningen Äldreboende Information från Alvesta kommun, Omsorgsförvaltningen 1 Äldreboende När man inte längre klarar av att bo kvar hemma finns möjlighet att söka till ett äldreboende. Boendet är till för Dig som

Läs mer

Information om taxor och avgifter

Information om taxor och avgifter Information om taxor och avgifter inom särskilt boende i Nynäshamns kommun 2007 Den här broschyren beskriver avgifterna för dig som bor med omsorg dygnet runt i s k särskilt boende. I denna broschyr får

Läs mer

Avgifter för äldre- och handikappomsorg

Avgifter för äldre- och handikappomsorg Avgifter för äldre- och handikappomsorg Vad kostar hjälpen jag får? Maj 2004 FALKÖPINGS KOMMUN SOCIALFÖRVALTNINGEN 2 Det stöd och den hjälp du kan få av äldre- och handikappomsorgen är behovsprövad. Kommunen

Läs mer

När du behöver HJÄLP & STÖD. i vardagen

När du behöver HJÄLP & STÖD. i vardagen När du behöver HJÄLP & STÖD i vardagen OMSORG & VÅRD - Landskrona stad Människor kan i livets olika faser behöva omsorg eller socialt stöd för att klara vardagen och leva ett gott liv. Vi föds och lever

Läs mer

Jurslavägen 31. Att bo på Jurslavägen 31 2014-08-20

Jurslavägen 31. Att bo på Jurslavägen 31 2014-08-20 Jurslavägen 31 2014-08-20 Att bo på Jurslavägen 31 Äldreboendet Jurslavägen 31 ligger i ett fint och lugnt område som heter Jursla och ligger utanför Norrköping. Huset ligger i markplan vilket gör det

Läs mer

Gruppbostad - VAD ÄR DET? Östra Göinge kommun www.ostragoinge.se

Gruppbostad - VAD ÄR DET? Östra Göinge kommun www.ostragoinge.se Gruppbostad - VAD ÄR DET? Vad är en gruppbostad? Här får du information om vad en gruppbostad är och hur det kan fungera att bo i en gruppbostad. Här får du veta vilka rättigheter och skyldigheter som

Läs mer

Avgifter. för omsorgen av äldre och personer med funktionsnedsättning

Avgifter. för omsorgen av äldre och personer med funktionsnedsättning Avgifter för omsorgen av äldre och personer med funktionsnedsättning Gäller från 1 juni 2015 Vård- och omsorgsförvaltningen ger omsorg, stöd och service till äldre och till personer med funktionsnedsättning.

Läs mer

Foto: Janne Hasselqvist, Vimmerby kommun

Foto: Janne Hasselqvist, Vimmerby kommun Foto: Janne Hasselqvist, Vimmerby kommun Du som har en funktionsnedsättning kan få stöd och hjälp för att så långt som det är möjligt kunna leva som andra. När dina behov av tillsyn, trygghet och omsorg

Läs mer

- äldreboende i Landskrona stad BOENDE & HÄLSA. Välkommen till

- äldreboende i Landskrona stad BOENDE & HÄLSA. Välkommen till - äldreboende i Landskrona stad BOENDE & HÄLSA Välkommen till 2 BOENDE & HÄLSA - så att du får ett så bra liv som möjligt Boende och hälsa inom omsorgsförvaltningen ansvarar för Landskrona stads kommunala

Läs mer

Hemtjänst. Emmaboda kommun. Antagen av socialnämnden 2009-05-07 Reviderad januari 2015

Hemtjänst. Emmaboda kommun. Antagen av socialnämnden 2009-05-07 Reviderad januari 2015 Hemtjänst i Emmaboda kommun Antagen av socialnämnden 2009-05-07 Reviderad januari 2015 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Vad är hemtjänst? Vem kontaktar man för att ansöka om hemtjänst? Biståndshandläggaren utreder

Läs mer

AVGIFTER INOM ÄLDRE- OCH HANDIKAPPOMSORGEN

AVGIFTER INOM ÄLDRE- OCH HANDIKAPPOMSORGEN AVGIFTER INOM ÄLDRE- OCH HANDIKAPPOMSORGEN GÄLLER FRÅN JANUARI 2003 Nedanstående avgifter gäller inom äldre- och handikappomsorg från den 1 januari 2003. Avgifterna gäller båda för Dig som har hemtjänst

Läs mer

Hemtjänst i Båstads kommun

Hemtjänst i Båstads kommun Hemtjänst i Båstads kommun Fotograf: Lars Bygdemark Vår verksamhetsidé Vård och omsorg i Båstads kommun ska präglas av respekt, värdighet, trygghet och professionalism. Vad är hemtjänst? Kommunen har enligt

Läs mer

AVGIFTER ÅR 2016 HEMTJÄNST & HEMSJUKVÅRD. Information om vad det kostar och hur vi räknar ut vad du ska betala

AVGIFTER ÅR 2016 HEMTJÄNST & HEMSJUKVÅRD. Information om vad det kostar och hur vi räknar ut vad du ska betala AVGIFTER ÅR 2016 HEMTJÄNST & HEMSJUKVÅRD Information om vad det kostar och hur vi räknar ut vad du ska betala Denna broschyr innehåller information om avgifter för hemtjänst och hemsjukvård, hur vi räknar

Läs mer

Välkommen till äldreomsorgen i Karlskrona kommun

Välkommen till äldreomsorgen i Karlskrona kommun Välkommen till äldreomsorgen i Karlskrona kommun 1 Denna broschyr har arbetats fram av Birgitta Håkansson, Margareta Olsson, Eleonore Steenari och Ewa Axén Gustavsson, Äldreförvaltningen våren 2004 Layout,

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL TRYGGHETSBOENDET

VÄLKOMMEN TILL TRYGGHETSBOENDET VÄLKOMMEN TILL TRYGGHETSBOENDET Senast reviderad 2015-01-15 2 (5) OM TRYGGHETSBOENDET Trygghetsboendet har fyra avdelningar, Stugan, Ollebo, Skogsbo och Grantorp och består av totalt 27 lägenheter samt

Läs mer

Servicebostad - VAD ÄR DET? Östra Göinge kommun www.ostragoinge.se

Servicebostad - VAD ÄR DET? Östra Göinge kommun www.ostragoinge.se Servicebostad - VAD ÄR DET? Vad är en servicebostad? Här får du information om vad en servicebostad är och hur det kan fungera att bo i en servicebostad. Här får du veta vilka rättigheter och skyldigheter

Läs mer

Gruppbostad. - VAD ÄR DET? - Lättläst. Östra Göinge kommun www.ostragoinge.se

Gruppbostad. - VAD ÄR DET? - Lättläst. Östra Göinge kommun www.ostragoinge.se Gruppbostad - VAD ÄR DET? - Lättläst Vad är en gruppbostad? Här får du information om vad en gruppbostad är och hur det kan fungera att bo i en gruppbostad. Här får du veta vilka rättigheter och skyldigheter

Läs mer

Servicebostad VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Servicebostad VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Servicebostad VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Vad är en servicebostad? Här får du information om vad en servicebostad är och hur det kan fungera att bo i en servicebostad. Här får du veta vilka rättigheter

Läs mer

Vård och omsorg i Bengtsfors kommun Information för dig som är i behov av vård och omsorg.

Vård och omsorg i Bengtsfors kommun Information för dig som är i behov av vård och omsorg. Vård och omsorg i Bengtsfors kommun Information för dig som är i behov av vård och omsorg. Vad säger socialtjänstlagen? 5 kap 4 Socialtjänstens omsorg om äldre ska inriktas på att äldre personer får leva

Läs mer

Servicebostad. Enligt LSS, Lagen om stöd och service

Servicebostad. Enligt LSS, Lagen om stöd och service Servicebostad Enligt LSS, Lagen om stöd och service 1 Vad är en servicebostad? Du som bor i servicebostad har en egen lägenhet, oftast i ett vanligt hyreshus. Personalen finns nära dig, i samma hus eller

Läs mer

Hemtjänst i Kristianstads kommun. Ditt behov av hjälp avgör. I den här broschyren kan du läsa om hur det går till att ansöka om stöd och hjälp.

Hemtjänst i Kristianstads kommun. Ditt behov av hjälp avgör. I den här broschyren kan du läsa om hur det går till att ansöka om stöd och hjälp. Hemtjänst i Kristianstads kommun Hemtjänst i Kristianstads kommun I den här broschyren kan du läsa om hur det går till att ansöka om stöd och hjälp. Hemtjänst ska ge det stöd som just du behöver för att

Läs mer

OCKELBO KOMMUN Socialförvaltningen. Bostad med särskild service

OCKELBO KOMMUN Socialförvaltningen. Bostad med särskild service OCKELBO KOMMUN Socialförvaltningen Bostad med särskild service INNEHÅLL 3 Vad erbjuder gruppboende 3 Vad erbjuder servicebostad 4 Vad erbjuder särskilt anpassad bostad 4 Gemensamhetslokaler 5 Hyreskontrakt

Läs mer

Servicebostad. -VAD ÄR DET? -Lättläst. Östra Göinge kommun www.ostragoinge

Servicebostad. -VAD ÄR DET? -Lättläst. Östra Göinge kommun www.ostragoinge Servicebostad -VAD ÄR DET? -Lättläst Vad är en servicebostad? Här får du information om vad en servicebostad är och hur det kan fungera att bo i en servicebostad. Här får du veta vilka rättigheter och

Läs mer

HEMTJÄNST I KRISTIANSTADS KOMMUN

HEMTJÄNST I KRISTIANSTADS KOMMUN HEMTJÄNST I KRISTIANSTADS KOMMUN Hemtjänst i Kristianstads kommun I den här broschyren kan Du läsa om vilket stöd Du kan söka från hemtjänsten i Kristianstads kommun. Målsättningen med hemtjänst är att

Läs mer

Äldreomsorg i Olofströms kommun. Särskilt boende. Hemtjänst. Ditt hem en arbetsplats

Äldreomsorg i Olofströms kommun. Särskilt boende. Hemtjänst. Ditt hem en arbetsplats Äldreomsorg i Olofströms kommun Man ska som äldre känna trygghet och kunna leva ett självständigt liv även på äldre dagar. Så långt det är möjligt ska kvarboende i den egna miljön eftersträvas. Ditt hem

Läs mer

Vård och Omsorg är vår uppgift!

Vård och Omsorg är vår uppgift! Hälsa och Omsorg Vård och Omsorg är vår uppgift! Det ska finnas vård och omsorg av god kvalitet för dig som på grund av ålder, sjukdom eller funktionshinder behöver hjälp och stöd. Du ska kunna känna trygghet

Läs mer

Seniorlägenheter i Malmbäck

Seniorlägenheter i Malmbäck Seniorlägenheter i Malmbäck Vad är en seniorlägenhet? En seniorlägenhet är i princip samma sak som ett vanligt boende. Om du behöver hemtjänst, trygghetslarm eller någon annan sorts hjälp ansöker du om

Läs mer

Servicebostad. Lättläst VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Servicebostad. Lättläst VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Servicebostad VAD ÄR DET? Lättläst VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Servicebostad Här får du information om vad en servicebostad är och hur det kan fungera att bo i en servicebostad. Här får du veta vilka rättigheter

Läs mer

Information om vårdbostad. Att bo i vårdbostad

Information om vårdbostad. Att bo i vårdbostad Information om vårdbostad Att bo i vårdbostad Att bo i vårdbostad Den här broschyren ger en kort beskrivning över de krav som äldrenämnden ställer på den vård och omsorg som bedrivs av både privata och

Läs mer

Vård- och omsorgsboende för äldre i Falu kommun

Vård- och omsorgsboende för äldre i Falu kommun falun.se/omvårdnadsförvaltningen Trygghet Inflytande Gott bemötande Vård- och omsorgsboende för äldre i Falu kommun Innehåll Anvisning av lägenhet...5 Att ansöka om och få lägenhet...4 Att bo i vård- och

Läs mer

Innehåller även information om omsorgsgaranti. för äldreboende och hemtjänst. Avgifter. för vård, omsorg och service.

Innehåller även information om omsorgsgaranti. för äldreboende och hemtjänst. Avgifter. för vård, omsorg och service. Innehåller även information om omsorgsgaranti för äldreboende och hemtjänst Avgifter för vård, omsorg och service Foto: Scandinav 2015 Vård- och omsorgsförvaltningen ger omsorg och service till äldre och

Läs mer

Avgifter för stöd och service till personer med funktionsnedsättning

Avgifter för stöd och service till personer med funktionsnedsättning Avgifter för stöd och service till personer med funktionsnedsättning För dig som är under 65 år och bosatt i Stockholms stad och har hemtjänst, bostad med särskild service, dagverksamhet, trygghetslarm

Läs mer

AVGIFTER 2015 Stöd & service

AVGIFTER 2015 Stöd & service AVGIFTER 2015 Stöd & service Det stöd och den hjälp du kan få av äldre- och handikappomsorgen är behovsprövad. I denna broschyr kan du läsa om vad du skall betala när du får hemtjänst och annan hjälp inom

Läs mer

HUR SÖKER JAG BISTÅND? Ett informationshäfte om ansökan, bedömning, avgifter, och handläggare.

HUR SÖKER JAG BISTÅND? Ett informationshäfte om ansökan, bedömning, avgifter, och handläggare. HUR SÖKER JAG BISTÅND? Ett informationshäfte om ansökan, bedömning, avgifter, och handläggare. Biståndshandläggare De personer som har hand om Din ansökan kallas för biståndshandläggare. Biståndshandläggaren

Läs mer

För dig som vill veta mer om särskilt boende

För dig som vill veta mer om särskilt boende ÖSTERSUNDS KOMMUN INFORMERAR För dig som vill veta mer om särskilt boende INFOBYRÅN, ÖSTERSUNDS KOMMUN 2006-06-30 TRYCK:KOMMUNTRYCKERIET Innehåll Särskilt boende - så fungerar det...sidan 2 Så här söker

Läs mer

INFORMATION. Socia(qänsten Övertorned fj(ommun

INFORMATION. Socia(qänsten Övertorned fj(ommun INFORMATION Socia(qänsten Övertorned fj(ommun Telefonnummer och kontaktuppgifter Biståndshandläggare (telefontid 08.00-09.30) Birgitta Emanuelsson (personer födda dag 1-15) 0927-72156 Annica Lahti (personer

Läs mer

Gruppbostad VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Gruppbostad VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Gruppbostad VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Vad är en gruppbostad? Här får du information om vad en gruppbostad är och hur det kan fungera att bo i en gruppbostad. Här får du veta vilka rättighet

Läs mer

Stöd och service till dig som har funktionsnedsättning

Stöd och service till dig som har funktionsnedsättning Stöd och service till dig som har funktionsnedsättning Jörgen Wiklund & Co/Bildarkivet.se Stöd och service till dig som har funktionsnedsättning Om du har en funktionsnedsättning som är omfattande, betydande

Läs mer

Service och om- vårdnad för äldre och funktionshindrade Omsorgsbroschyr08_version2.indd 1 08-05-27 07.20.58

Service och om- vårdnad för äldre och funktionshindrade Omsorgsbroschyr08_version2.indd 1 08-05-27 07.20.58 Service och omvårdnad för äldre och funktionshindrade Omsorgsbroschyr08_version2.indd 1 08-05-27 07.20.58 Kommunens verksamhet inom Vård och omsorg ska ge äldre och funktionshindrade möjlighet att leva

Läs mer

Tel:

Tel: Skedvigården Fågelsången Enbackagården www.sater.se Tel: 0225-55 000 12 1 Bostadstillägg (BTP) Bostadstillägg för pensionärer, BTP, är ett ekonomiskt stöd till bostadskostnader för pensionärer. BTP kan

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL VÄTTERNGÅRDEN

VÄLKOMMEN TILL VÄTTERNGÅRDEN VÄLKOMMEN TILL VÄTTERNGÅRDEN Vätterngården är ett vård- och omsorgsboende Senast reviderad 2015-01-15 2 (5) OM VÄTTERNGÅRDEN Vätterngården är ett vård- och omsorgsboende, byggt 1995 och har fyra avdelningar,

Läs mer

Gruppbostad. Lättläst VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Gruppbostad. Lättläst VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Gruppbostad VAD ÄR DET? Lättläst VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Gruppbostad Här får du information om vad en gruppbostad är och hur det kan fungera att bo i en gruppbostad. Här får du veta vilka rättigheter

Läs mer

Mat Maten i äldreboendet kostar 3 319 kr i månaden. Då ingår frukost, lunch, kvällsmat och mellanmål/kaffe.

Mat Maten i äldreboendet kostar 3 319 kr i månaden. Då ingår frukost, lunch, kvällsmat och mellanmål/kaffe. Sida 1(5) Omsorgsavgifter i äldreboende Kommunen har enligt socialtjänstlagen rätt att ta ut avgifter för den service och personliga omvårdnad som ges inom kommunens äldreboenden. I denna skrift kan du

Läs mer

Kvalitetsredovisning, Vård och omsorgsboende och servicelägenheter äldreomsorg i Trollhättan.

Kvalitetsredovisning, Vård och omsorgsboende och servicelägenheter äldreomsorg i Trollhättan. Kvalitetsredovisning, Vård och omsorgsboende och servicelägenheter äldreomsorg i Trollhättan. 1(14) Vård- och omsorgsboende/ Blåvingen Modernt, vackert och välplanerat Granngården Praktiskt och bekvämt

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL WASAGÅRDEN

VÄLKOMMEN TILL WASAGÅRDEN VÄLKOMMEN TILL WASAGÅRDEN Wasagården är ett vård- och omsorgsboende Senast reviderad 2014-03-25 2 (6) OM WASAGÅRDEN Wasagården är ett vård- och omsorgsboende. Wasagården är byggt 1971 och har tre avdelningar,

Läs mer

AVGIFTER. Avgifter för omsorg av äldre och personer med funktionsnedsättning. Gäller från 1 januari Vård- och omsorgsförvaltningen

AVGIFTER. Avgifter för omsorg av äldre och personer med funktionsnedsättning. Gäller från 1 januari Vård- och omsorgsförvaltningen AVGIFTER 2017 Vård- och omsorgsförvaltningen Avgifter för omsorg av äldre och personer med funktionsnedsättning. Gäller från 1 januari 2017 Vård- och omsorgsförvaltningen ger omsorg, stöd och service till

Läs mer

SÄRSKILT BOENDE VÅRD OCH OMSORG

SÄRSKILT BOENDE VÅRD OCH OMSORG SÄRSKILT BOENDE VÅRD OCH OMSORG VÄLKOMMEN TILL SÄRSKILT BOENDE Den enskilde kan ansöka om särskilt boende när behovet av vård och omsorg är omfattande och den enskilde inte klarar av att bo kvar i ordinärt

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL HAGAGÅRDEN

VÄLKOMMEN TILL HAGAGÅRDEN VÄLKOMMEN TILL HAGAGÅRDEN Hagagården är ett boende för personer med demensproblematik SOCIAL SEKTOR Senast reviderad 2015-01-15 2 (5) OM HAGAGÅRDEN Hagagården startade sin verksamhet 1989 och består av

Läs mer

AVGIFTER ÅR 2017 HEMTJÄNST & HEMSJUKVÅRD. Information om vad det kostar och hur mycket du ska betala.

AVGIFTER ÅR 2017 HEMTJÄNST & HEMSJUKVÅRD. Information om vad det kostar och hur mycket du ska betala. AVGIFTER ÅR 2017 HEMTJÄNST & HEMSJUKVÅRD Information om vad det kostar och hur mycket du ska betala. Denna broschyr innehåller information om avgifter för hemtjänst och hemsjukvård, hur vi räknar ut vad

Läs mer

Smedjebackens kommun. En offentlig verksamhet En stor arbetsgivare i kommunen Omsorgen och skolan är de största förvaltningarna

Smedjebackens kommun. En offentlig verksamhet En stor arbetsgivare i kommunen Omsorgen och skolan är de största förvaltningarna Smedjebackens kommun En offentlig verksamhet En stor arbetsgivare i kommunen Omsorgen och skolan är de största förvaltningarna OMSORGSFÖRVALTNINGEN Ungefär 350 anställda Nästan 40% går i pension under

Läs mer

Särskilt boende och boende för personer med demenssjukdom. i Lessebo kommun

Särskilt boende och boende för personer med demenssjukdom. i Lessebo kommun Särskilt boende och boende för personer med demenssjukdom i Lessebo kommun Särskilt boende Ett särskilt boende är ett lägenhetsboende som erbjuder individuellt anpassad vård och omsorg och är bemannat

Läs mer

För dig som vill veta mer om. Särskilt boende

För dig som vill veta mer om. Särskilt boende För dig som vill veta mer om Särskilt boende Innehåll Särskilt boende - så fungerar det... sidan 3 Så här söker du särskilt boende...sidan 3 Bo tillsammans...sidan 3 Så här fattas beslutet...sidan 4 Beslut...sidan

Läs mer

Information om Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)

Information om Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Information om Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Vem har rätt till LSS För att ha rätt till LSS-insatser måste din funktionsnedsättning omfattas av någon av följande punkter, vilket

Läs mer

AVGIFTER ÅR 2015. Avgifter gällande hemtjänst och hemsjukvård SOCIALFÖRVALTNINGEN

AVGIFTER ÅR 2015. Avgifter gällande hemtjänst och hemsjukvård SOCIALFÖRVALTNINGEN AVGIFTER ÅR 2015 Avgifter gällande hemtjänst och hemsjukvård SOCIALFÖRVALTNINGEN Centrala begrepp är: förbehållsbelopp, minimibelopp, individuellt tillägg, avgiftsutrymme, inkomst, boende-kostnad, hemtjänst,

Läs mer

Gruppbostad. Enligt LSS, Lagen om stöd och service

Gruppbostad. Enligt LSS, Lagen om stöd och service Gruppbostad Enligt LSS, Lagen om stöd och service 1 Vad är en gruppbostad? En gruppbostad är en bostad som har lägenheter samlade runt ett gemensamt utrymme. Du har en egen lägenhet. I det gemensamma utrymmet

Läs mer

Kvalitetsgarantier för Äldreboende i Tidaholms kommun

Kvalitetsgarantier för Äldreboende i Tidaholms kommun Kvalitetsgarantier för Äldreboende i Tidaholms kommun KVALITETSGARANTIER FÖR ÄLDREBOENDE Kvalitetsgarantier beskriver och förtydligar omvårdnadsförvaltningens insatser för dig som kommuninvånare. Kvalitetsgarantier

Läs mer

Kvalitetsdeklaration. för dig som får insatser enligt LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) Reviderad 2011-06-01

Kvalitetsdeklaration. för dig som får insatser enligt LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) Reviderad 2011-06-01 Kvalitetsdeklaration för dig som får insatser enligt LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) Reviderad 2011-06-01 Kvalitetsdeklaration LSS Om kvalitetsdeklarationen Kvalitetsdeklarationen

Läs mer

Avgifter för stöd och service till personer med funktionsnedsättning

Avgifter för stöd och service till personer med funktionsnedsättning Avgifter för stöd och service till personer med funktionsnedsättning För dig som är under 65 år och bosatt i Stockholms stad och har hemtjänst, bostad med särskild service, dagverksamhet, trygghetslarm

Läs mer

Uppgifter om aktuella pensioner och bostadstillägg hämtas direkt från Riksförsäkringsverket. Alla betalar hyres- och matkostnad, oavsett inkomst.

Uppgifter om aktuella pensioner och bostadstillägg hämtas direkt från Riksförsäkringsverket. Alla betalar hyres- och matkostnad, oavsett inkomst. Innehåll INLEDNING...3 AVGIFTSBERÄKNING...3 Förbehållsbeloppet...4 Rätt att överklaga...5 HEMTJÄNSTAVGIFT...6 Hemtjänstavgift (omvårdnad)...6 Serviceinsatser (städ, tvätt och inköp)...7 Mat...7 Utkörning

Läs mer

TRYGGHETSBOENDE PÅ LINDGÅRDEN. Erland Skagerö Kontaktperson. Presentation av lägenheter

TRYGGHETSBOENDE PÅ LINDGÅRDEN. Erland Skagerö Kontaktperson. Presentation av lägenheter Nu är det dags att fundera på om du vill bo i vårt nya trygghetsboende på Lindgården. Ta del av vårt erbjudande i detta prospekt och återkom om du har några frågor. TRYGGHETSBOENDE Erland Skagerö Kontaktperson

Läs mer

Äldreomsorg i NYNÄSHAMN. En guide till vad du kan få hjälp med

Äldreomsorg i NYNÄSHAMN. En guide till vad du kan få hjälp med Äldreomsorg i NYNÄSHAMN En guide till vad du kan få hjälp med Nynäshamns kommun Innehållsförteckning Att ansöka om hjälp och stöd 3 Hemtjänst 4 Stöd 5 Färdtjänst 6 Särskilt boende 7 I hemmet 8 Tryggt

Läs mer

Lättläst LSS för vuxna

Lättläst LSS för vuxna Stöd för dig som har en funktionsnedsättning och är mellan 18 och 65 år Lättläst LSS för vuxna Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS lagen Det finns en lag som heter Lagen om stöd

Läs mer

Vård- och omsorgsboende

Vård- och omsorgsboende omvårdnad gävle SVENSKA/LÄTTLÄST Vård- och omsorgsboende Vem kan få vård- och omsorgsboende? När dina behov av vård och omsorg blir så stora att du inte längre kan bo kvar hemma med hjälp av hemtjänst

Läs mer

Seniorlägenheter i Bodafors

Seniorlägenheter i Bodafors Seniorlägenheter i Bodafors Vad är en seniorlägenhet? En seniorlägenhet är i princip samma sak som ett vanligt boende. Om du behöver hemtjänst ansöker du om det hos kommunens biståndshandläggare, precis

Läs mer

Till dig som behöver stöd, hjälp eller service Bistånd enligt Socialtjänstlagen

Till dig som behöver stöd, hjälp eller service Bistånd enligt Socialtjänstlagen Till dig som behöver stöd, hjälp eller service Bistånd enligt Socialtjänstlagen Välfärdsförvaltningen Rättighetsförklaring Socialtjänstlagen Socialtjänstlagen anger att nämnden ska verka för att äldre

Läs mer

Äldre- och Handikappomsorgen

Äldre- och Handikappomsorgen Äldre- och Handikappomsorgen i Haparanda Välkommen till Haparanda-Tornio Vi är den snabbast växande regionen i norra Sverige och Finland. Här finns 34 000 invånare och 1 900 företag. Tvillingstaden Tornio

Läs mer

Vård- och omsorgsboende

Vård- och omsorgsboende Vård- och omsorgsboende Tillsyn och omvårdnad dygnet runt Vård- och omsorgsboende Vård- och omsorgsboende är en boendeform för dig som behöver omfattande och långvarig omvårdnad, tillsyn och vård. På ett

Läs mer

Insatsen vård- och omsorgsboende

Insatsen vård- och omsorgsboende Socialförvaltningen Insatsen vård- och omsorgsboende Tjänstedeklaration Beslutad av socialnämnden 2013-06-13, 80. Varför tjänstedeklarationer? Insatsen vård- och omsorgsboende Vi vill förtydliga vad våra

Läs mer

Vad kostar det? AVGIFTER FÖR ÄLDRE- OCH FUNKTIONSHINDERSOMSORG 2015 VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Vad kostar det? AVGIFTER FÖR ÄLDRE- OCH FUNKTIONSHINDERSOMSORG 2015 VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Vad kostar det? AVGIFTER FÖR ÄLDRE- OCH FUNKTIONSHINDERSOMSORG 2015 VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Vad kostar mina insatser inom äldreoch funktionshindersomsorg? Norrköpings kommun tar ut en avgift för vård

Läs mer

Välkommen till Ivöstrand!

Välkommen till Ivöstrand! Välkommen till Ivöstrand! För dig som fyllt 70 år och vill b På Ivöstrand bygger vi ett modernt trygghetsboende för dig som är över 70 år. Här bor du lugnt och skönt, nära naturen med strandpromenad, boulebana

Läs mer

Avgifter. för vård, omsorg samt stöd och service

Avgifter. för vård, omsorg samt stöd och service Avgifter för vård, omsorg samt stöd och service 2012 Vård- och omsorgsförvaltningen ger omsorg, stöd och service till äldre och till personer med funktionsnedsättning, samt utför hälso- och vårdinsatser.

Läs mer

Välkommen till Norrevång

Välkommen till Norrevång Välkommen till Norrevång Reviderad 2014-02-18 Norrevångs servicehus består av: Lindängen och Stiernemosse - en boendeenhet för personer med demenssjukdom. Maglehög - tvårumslägenheter. Qvarnen - enrumslägenheter.

Läs mer

Stöd enligt socialtjänstlagen (SoL)

Stöd enligt socialtjänstlagen (SoL) Stöd enligt socialtjänstlagen (SoL) Omsorg, stöd och service för dig som har en funktionsnedsättning och som bor i Huddinge. Vart vänder jag mig? Du som bor eller vistas i Huddinge kommun, är under 65

Läs mer

Riktlinjer för utredning, beslut och utförande enligt socialtjänstlagen

Riktlinjer för utredning, beslut och utförande enligt socialtjänstlagen Riktlinje 2015-03-23 Särskilt boende SoL Riktlinjer för utredning, beslut och utförande enligt socialtjänstlagen Diarienummer: VON 2015/00377 734 Antagen av vård- och omsorgsnämnden den 14 maj 2013 Riktlinjen

Läs mer

Lugnet. Ett tryggt boende för dig över 70 år

Lugnet. Ett tryggt boende för dig över 70 år Lugnet Ett tryggt boende för dig över 70 år Intresserad? Bostäderna kommer att erbjudas till dig som står i Östersundshems bostadskö. Din tid i bostadskön kan bli avgörande för om du får den lägenhet du

Läs mer

HEMVÅRD. Välkommen till Landskrona stads

HEMVÅRD. Välkommen till Landskrona stads HEMVÅRD Välkommen till Landskrona stads LANDSKRONA STADS HEMVÅRD - med dina önskemål i fokus Med god lokal kännedom, mångårig erfarenhet och bred kunskap är vår ambition att ge dig hemvård med hög kvalitet.

Läs mer

Din rätt till vård och omsorg en vägvisare för äldre

Din rätt till vård och omsorg en vägvisare för äldre Din rätt till vård och omsorg en vägvisare för äldre VEM KAN FÅ HJÄLP? Socialtjänstlagen ger Dig rätt till hjälp i hemmet, äldreboende, dagverksamhet och annat bistånd om Du inte själv kan tillgodose Dina

Läs mer

Avgifter för äldreomsorg

Avgifter för äldreomsorg Avgifter för äldreomsorg 2015 Göteborg Stad tar ut avgifter för service, stöd och omvårdnad inom äldreomsorgen. Din kostnad beror på vilken inkomst du har, samt hur mycket och vilken slags hjälp du får.

Läs mer

Vi vill att människor ska leva hela livet

Vi vill att människor ska leva hela livet Vi vill att människor ska leva hela livet Bergsund drivs sedan 15 september 2008 av Temabo AB med målet att skapa ett aktivare boende för de äldre. Vi fokuserar på vad som är meningsfullt för våra boende

Läs mer

Avgifter för vård, omsorg och service. Gäller från 1 april 2017

Avgifter för vård, omsorg och service. Gäller från 1 april 2017 Avgifter för vård, omsorg och service Gäller från 1 april 2017 Innehåll Avgifter för vård, omsorg och service 3 Så räknar vi ut din avgift 3 Maxtaxa 3 Förbehållsbelopp 3 Minimibelopp 4 Avgiftsutrymme 4

Läs mer

AVGIFTER OCH KOSTNADER

AVGIFTER OCH KOSTNADER AVGIFTER OCH KOSTNADER ÄLDRE- OCH HANDIKAPPOMSORGEN Hemtjänst Trygghetslarm Dagverksamhet Avlösning i hemmet Matdistribution Servicehus Särskilt boende med heldygnsomsorg Tillfälligt boende (Korttidsvård)

Läs mer

Gruppbostad och servicebostad

Gruppbostad och servicebostad omvårdnad gävle SVENSKA/LÄTTLÄST Gruppbostad och servicebostad Vem kan få gruppbostad eller servicebostad? Personer med funktionsnedsättning kan få lägenhet i gruppbostad eller servicebostad. För att få

Läs mer

Gullspångs kommun. Äldreomsorgsavgifter

Gullspångs kommun. Äldreomsorgsavgifter Gullspångs kommun Äldreomsorgsavgifter 2012 Kommunfullmäktige har 2011-12-12 152 fattat beslut om följande avgifter inom äldreomsorgen Hemvård Förbehållsbelopp Förbehållsbeloppet består av hyra, minimibelopp

Läs mer

HEMTJÄNST VÅRD OCH OMSORG

HEMTJÄNST VÅRD OCH OMSORG HEMTJÄNST VÅRD OCH OMSORG Information om Hemtjänst! Verksamheten utgår från att kommunmedborgaren ska erbjudas möjlighet till en fungerande vardag. Verksamheten vänder sig till äldre samt personer med

Läs mer

AVGIFTER INOM ÄLDRE- OCH HANDIKAPPOMSORGEN

AVGIFTER INOM ÄLDRE- OCH HANDIKAPPOMSORGEN AVGIFTER INOM ÄLDRE- OCH HANDIKAPPOMSORGEN Gäller från och med 2017-03-01 AVGIFT FÖR HEMTJÄNST/OMVÅRDNAD Avgifter för äldre- och handikappomsorg regleras i 8: e kapitlet Socialtjänstlagen. Den högsta avgift

Läs mer

STÖD OCH SERVICE FRÅN HANDIKAPPFÖRVALTNINGEN

STÖD OCH SERVICE FRÅN HANDIKAPPFÖRVALTNINGEN Stöd & Service STÖD OCH SERVICE FRÅN HANDIKAPPFÖRVALTNINGEN STÖD OCH SERVICE till dig som har en psykisk funktionsnedsättning -Team Psykiatri- STÖD OCH SERVICE till dig som har en intellektuell funktionsnedsättning

Läs mer

LSS. Lag om Stöd och Service till vissa funktionshindrade för dig som bor i Huddinge kommun.

LSS. Lag om Stöd och Service till vissa funktionshindrade för dig som bor i Huddinge kommun. LSS Lag om Stöd och Service till vissa funktionshindrade för dig som bor i Huddinge kommun. Vart vänder jag mig? Du som bor i Huddinge kommun och har stora funktionsnedsättningar kan vända dig till biståndskansliet

Läs mer

Granbacken. Information till den enskilde och anhöriga

Granbacken. Information till den enskilde och anhöriga Granbacken särskilt boende Information till den enskilde och anhöriga Varmt välkommen till Granbacken I denna broschyr har vi samlat information till dig som flyttar till oss samt till dina anhöriga. Tveka

Läs mer

HÄRNÖSANDS KOMMUN. Socialförvaltningen Information till äldre och personer med funktionsnedsättning

HÄRNÖSANDS KOMMUN. Socialförvaltningen Information till äldre och personer med funktionsnedsättning HÄRNÖSANDS KOMMUN Socialförvaltningen Information till äldre och personer med funktionsnedsättning RÄTTIGHETSFÖRKLARING Socialtjänstlagen Socialtjänstlagen anger att socialnämnden skall verka för att äldre

Läs mer

Vård och omsorg i Bengtsfors kommun. En skrift för dig som är äldre eller av annan anledning är i behov av vård och omsorg.

Vård och omsorg i Bengtsfors kommun. En skrift för dig som är äldre eller av annan anledning är i behov av vård och omsorg. Vård och omsorg i Bengtsfors kommun En skrift för dig som är äldre eller av annan anledning är i behov av vård och omsorg. Vad säger socialtjänstlagen? 5 kap 4 Socialnämnden skall verka för att äldre människor

Läs mer

Avgifter 2013 - för omsorgsservice

Avgifter 2013 - för omsorgsservice Avgifter 2013 - för omsorgsservice Reviderad 2013-04-17 Innehållsförteckning Avgifter gällande äldreomsorg 3 Inkomstuppgifter 3 Vid beräkning av avgiftsutrymme för makar 3 Bostadskostnad 3 Hur räknar jag

Läs mer

Avgifter för vård, omsorg och service. Gäller från 1 september 2016

Avgifter för vård, omsorg och service. Gäller från 1 september 2016 Avgifter för vård, omsorg och service Gäller från 1 september 2016 Innehåll Avgifter för vård, omsorg och service 3 Så räknar vi ut din avgift 3 Maxtaxa 3 Förbehållsbelopp 3 Minimibelopp 4 Avgiftsutrymme

Läs mer

SOCIALTJÄNSTEN Verksamhet & organisation

SOCIALTJÄNSTEN Verksamhet & organisation SOCIALTJÄNSTEN Verksamhet & organisation Socialtjänsten i Uddevalla kommun Socialtjänsten i Uddevalla har 2000 anställda och en budget på en miljard. Dagligen kommer tusentals människor i kontakt med de

Läs mer

LSS. Lagen om Stöd och Service till vissa funktionshindrade för dig som bor i Huddinge kommun

LSS. Lagen om Stöd och Service till vissa funktionshindrade för dig som bor i Huddinge kommun S O C I A L F Ö RVA LT N I N G E N I H U D D I N G E LSS Lagen om Stöd och Service till vissa funktionshindrade för dig som bor i Huddinge kommun Vart vänder jag mig? Du som bor i Huddinge kommun och

Läs mer

Hemtjänst. i Kristianstads kommun

Hemtjänst. i Kristianstads kommun Hemtjänst i Kristianstads kommun Hemtjänst i Kristianstads kommun I den här broschyren kan du läsa om hur det går till att ansöka om stöd och hjälp. Hemtjänst ska ge det stöd som just du behöver för att

Läs mer