Avgifter för äldre- och handikappomsorg

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Avgifter för äldre- och handikappomsorg"

Transkript

1 Avgifter för äldre- och handikappomsorg Vad kostar hjälpen jag får? Maj 2004 FALKÖPINGS KOMMUN SOCIALFÖRVALTNINGEN

2 2 Det stöd och den hjälp du kan få av äldre- och handikappomsorgen är behovsprövad. Kommunen tar ut avgifter för de flesta av sina tjänster. I denna broschyr kan du läsa om vad du skall betala när du får hemtjänst och annan hjälp inom eget boende eller äldreboende.

3 3 Innehållsförteckning Sida Inkomstförfrågan 4 Viktigt att tänka på - bostadsbidrag 4 Vad är förbehållsbelopp? 5 Schablonbelopp i eget boende och serviceboende 6 Förbehållsbelopp i äldreboende. 6 Om du har högre kostnader än förbehållsbeloppet 7 Om du får dubbla bostadskostnader när du flyttar 7 Vad får du betala som mest för den hjälp du får? 8 Vad får jag betala för utöver maxtaxan? 8 Vad kostar hemtjänsten i det egna boendet? 9 Vad kostar trygghetslarm? 10 Vad kostar hemsjukvård? 10 Vad kostar matdistribution? 10 Vad kostar dagvård? 11 Vad kostar hjälpen i äldreboende? 12 Vad kostar maten i äldreboende? 12 Vad är hyran för en bostad i äldreboende? 12 Vad kostar korttidsvistelse? 13 Hur gör jag om jag vill överklaga ett avgiftsbeslut? 13 Så här räknar vi ut avgiften eget boende 14 Så här räknar vi ut avgiften äldreboende 15 Vem kontaktar jag om jag vill veta mer? 16

4 4 Inkomstförfrågan Det du ska betala för hemtjänst vård, omvårdnad och socialt stöd beror på hur mycket du har i inkomst. Första gången du får hemtjänst, hemsjukvård, trygghetslarm, dagvård, korttidsvård eller flyttar till ett äldreboende får du en blankett. Denna blankett kallas för inkomstförfrågan. I inkomstförfrågan ska du fylla i din inkomst, så som pensioner och livränta, hur mycket ränta du har fått från banken, andra kapitalinkomster, om du får något bostadstillägg för pensionärer (BTP) eller bostadsbidrag (BOB) från försäkringskassan, och hur mycket din bostad kostar för dig. En gång om året skickar vi ut en inkomstförfrågan till alla. Viktigt att tänka på - bostadsbidrag Det är viktigt att du ansöker från Försäkringskassan om bostadstillägg för pensionärer (BTP) eller bostadsbidrag (BOB). Tänk även på att anmäla till Försäkringskassan om din hyra eller inkomst förändras. Det kan göra att ditt bostadstillägg eller bostadsbidrag förändras. Information och blankett för ansökan lämnas av Försäkringskassan i Falköping, FALKÖPING, Telefon:

5 5 Vad är förbehållsbelopp? Förbehållsbelopp är de pengar du behöver för dina personliga behov, och som du ska ha kvar innan en avgift kan tas ut för vård, omvårdnad och sociala insatser. I förbehållsbeloppet ingår ett schablonbelopp. Det är ett belopp som är lika för alla i hela landet, men varierar om du är äldre eller yngre än 65 år, och om du är ensamstående eller sammanboende. Schablonbeloppet ska räcka till: Mat Kläder och skor Fritidsaktiviteter Hygien, så som schampo och tvål Förbrukningsvaror, till exempel diskmedel Dagstidning, telefon och teve-avgift Möbler och husgeråd Hushållsel Hemförsäkring Resor Läkarvård och tandvård Mediciner Schablonbeloppet kan höjas om du har egna särskilda kostnader som är större än schablonbeloppet. Schablonbeloppet kan sänkas om du till exempel bor i ett äldreboende och där har lägre kostnader för vissa poster i schablonbeloppet jämfört med vad du har i ett eget boende. I förbehållsbeloppet får du också lägga in din hyra eller kostnad för den bostad som du bor i.

6 6 Schablonbelopp i eget boende och serviceboende Schablonbeloppet är för personer som är 65 år och äldre, kronor per månad för ensamstående, eller kronor per månad för gifta och sammanboende par. Schablonbeloppet är för personer som är 64 år och yngre, kronor per månad för ensamstående, eller kronor per månad för gifta och sammanboende par. Förbehållsbelopp i äldreboende. När du bor i äldreboende kan det vara en del kostnader som du inte har jämfört med andra som bor i eget boende. Det kan gälla kostnader för hushållsel, säng, sänglinne, husgeråd, teve-avgift och förbrukningsartiklar, så som hushållspapper, tvättmedel och diskmedel. I äldreboende görs därför avdrag från schablonbeloppet med 646 kronor per månad. I äldreboende har du högre kostnad för färdiglagad mat jämfört med kostnaden för enbart livsmedel om du bor i eget boende. Därför görs ett tillägg till förbehållsbeloppet med kronor per månad. Förbehållsbeloppet är efter avdrag och tillägg från schablonbeloppet kronor per månad för boende i äldreboende, för personer som är 65 år och äldre. Förbehållsbeloppet är efter avdrag och tillägg från schablonbeloppet kronor per månad för boende i äldreboende, för personer som är 64 år och yngre. I förbehållsbeloppet får du också lägga in din hyra för bostaden i äldreboendet.

7 Om du har högre kostnader än förbehållsbeloppet På inkomstförfrågans sista sida ska du fylla i om du har några särskilda kostnader, utöver de kostnader som ingår i förbehållsbeloppet. Du kan fylla i blanketten om du till exempel har kostnader för god man eller ett funktionshinder som kostar mycket för dig. Om hemtjänsten tar med färdiglagad mat hem till dig eller du serveras färdiglagad mat i ett äldreboende görs ett tillägg utan att du behöver ange detta på inkomstförfrågan. Du kan då få betala mindre för hemtjänsten. Om du får dubbla bostadskostnader när du flyttar Du har blivit beviljad en bostad i ett äldreboende eller en servicelägenhet Du har kanske inte möjlighet att i god tid säga upp den bostad du flyttar från, innan du ska flytta in i den nya bostaden. Du kan då få dubbla bostadskostnader. Du kan ansöka om att få ekonomisk hjälp för att klara båda bostadskostnaderna. Ansökan ska göras på en särskild blankett, som du får från Biståndsenheten. Se upplysning på sista sidan. Vid prövningen av ansökan om ersättning för dubbla bostadskostnader tas hänsyn till din ekonomi. Du får inte ha inkomst och förmögenhet, efter avdrag för skatt och förbehållsbelopp, överstigande kronor. Ersättningen gäller under uppsägningstiden, dock högst under fyra månader. 7

8 8 Vad får du betala som mest för den hjälp du får? När du bor i den egna bostaden, servicelägenheten eller äldreboendet betalar du aldrig mer än kronor per månad för den hjälp du får med hemtjänst, hemsjukvård, trygghetslarm, dagvård eller korttidsvistelse. Det kallas för maxtaxan. Om du betalar mindre beror det på att du har mindre antal hjälpinsatser eller ska ha kvar ditt förbehållsbelopp. För en del kan avgiften bli 0 kronor beroende på att de skall ha kvar sitt förbehållsbelopp. Vad får jag betala för utöver maxtaxan? I maxtaxan, avgiften för den hjälp du får i eget boende, i servicelägenhet eller i äldreboende ingår inte avgifter för färdiglagad mat eller för resor. För dessa avgifter får du använda pengar ur förbehållsbeloppet.

9 Vad kostar hemtjänsten i det egna boendet? I hemtjänsten kan du få hjälp med Praktisk hjälp och serviceinsatser, som till exempel att Städa Handla eller utföra ärenden Tvätta kläder och stryka Personlig hjälp och omvårdnad, som till exempel att Få hembärning av färdiglagad mat, även kallad matdistribution. Någon ger dig personlig omvårdnad Klä dig Tvätta dig Någon kommer på besök till dig på morgonen, på dagen, på kvällen eller på natten. Vad du ska betala beror på vad du får hjälp med. Om du har hjälp med flera olika saker får du betala mera. 9 Beroende på hur mycket hjälp du har betalar du följande; Nivå Omfattning Kostnad som mest 1 Upp till 10 timmar per månad 622 kronor per månad 2 Mellan 11 och 30 timmar per månad kronor per månad 3 31 timmar eller mer per månad kronor per månad

10 Vad kostar trygghetslarm? 10 För dig som bor hemma och som behöver kalla på hjälp alla tider på dygnet, finns trygghetslarm. Larmet kan bäras runt halsen eller på armen och är kopplat till din telefon Trygghetslarmet kostar 177 kronor per månad. Vad kostar hemsjukvård? Hemsjukvård är om du bor i en egen bostad eller servicelägenhet och har hjälp av kommunens sjuksköterska eller undersköterska med till exempel mediciner. Hemsjukvård kostar 177 kronor per månad, oavsett hur mycket insatser du får under en kalendermånad. Vad kostar matdistribution? För färdiglagad mat som bärs hem av hemtjänsten betalar du en kostnad per matportion. Du betalar dessutom en kostnad för hembärningen i hemtjänstavgiften, beroende på hur ofta du har matdistribution under en månad. På vissa håll levereras maten även till en gemensam lokal dit de personer går som har detta behov genom hemtjänsten. Beroende på vilka måltider du får är det följande priser. Frukost 23,40 kronor per måltid eller 702 kronor per månad, Middag 43,00 kronor per måltid eller kronor per månad, Kvällsmål 33,80 kronor per måltid eller kronor per månad. Kostnaden för matportionen ingår inte i maxtaxan.

11 Vad kostar dagvård? 11 Dagvård är en möjlighet att deltaga i aktiviteter för gemenskap, stimulans och träning när man inte kan få det i det egna hemmet av hemtjänsten eller anhöriga och närstående. Dagvården kostar olika mycket beroende på hur många dagar i veckan man är där. 1 dag i veckan kostar 103 kronor per månad, 2 dagar i veckan kostar 207 kronor per månad, 3 dagar i veckan kostar 311 kronor per månad, 4 dagar i veckan kostar 415 kronor per månad, och 5 dagar i veckan kostar 518 kronor per månad. För färdiglagad mat som serveras i dagvård är kostanden 43,00 kr per dag eller kronor per månad. För resor med taxibil till och från dagvården, som ej är sjukresa, betalas en avgift efter antalet närvarodagar. 1 dag i veckan kostar 103 kronor per månad, 2 dagar i veckan kostar 207 kronor per månad, och 3 eller fler dagar i veckan kostar 311 kronor per månad. Resa till och från dagvården ska göras som sjukresa, om du är beviljad rehabilitering i form av träning eller liknande. När du åker sjukresa måste du ta med pengar för att betala din resa direkt till chauffören. För närvarande är det 60 kr enkel resa, eller 120 kr per dag. När du kommit upp i en samlad kostnad på kr, tillsammans med andra resor till sjukvård, får du ett frikort. Frikortet innebär att du får göra sjukresor kostnadsfritt under ett år från den första resans datum. Kostnaden för mat och resor ingår inte i maxtaxan.

12 12 Vad kostar hjälpen i äldreboende? Om du bor i ett äldreboende ska du betala för vård, omvårdnad och socialt stöd. Det kallas för hemtjänst i äldreboende. För hemtjänsten i äldreboende betalar du aldrig mer än kronor per månad, vilket kallas för maxtaxan. Dessutom skall du betala en hyra för bostaden och en kostnad för färdiglagad mat. Kostnaden för hyra och mat ingår ej i maxtaxan. Vad kostar maten i äldreboende? För den färdiglagade mat som serveras i äldreboende betalar du kronor per månad eller 92,20 kronor per dag. I denna kostnad ingår näringsriktig mat som serveras vid frukost, middag/lunch, mellanmål, kvällsmat och kvällsmål. Vad är hyran för en bostad i äldreboende? Den som bor i en bostad i ett äldreboende betalar en hyra. Hyran betalas för den egna bostaden. I hyran ingår också tillgång till gemensamma utrymmen, som kök, matsal och dagrum och för andra nyttigheter, så som säng, lakan, hushållsel, städmaterial och teve-avgift. Hyran för en bostad i ett äldreboende varierar från till kronor per månad beroende på storlek, utformning och standard. Hyran betalas varje månad till Falköpings kommun, förutom vid Trätorget 1 där betalning sker direkt till fastighetsägaren.

13 Vad kostar korttidsvistelse? 13 Korttidsvistelse är en tillfällig hjälp vid ett särskilt äldreboende när man inte kan åka hem direkt från sjukhuset eller inte kan få den hjälp man behöver i det egna hemmet av hemtjänsten eller någon anhörig eller närstående. För korttidsvistelsen får man betala 52 kronor per dag som man vistas där. För färdiglagad mat som serveras vid korttidsvistelse är kostnaden 92,20 kronor per dag eller kronor per månad. Kostnaden för mat ingår inte i maxtaxan. Hur gör jag om jag vill överklaga ett avgiftsbeslut? Du kan överklaga till domstolen Länsrätten om du tycker att du får betala för mycket eller att du får för lite pengar kvar när avgifterna för hemtjänst, hemsjukvård, trygghetslarm, dagvård och korttidsvistelse är betalda. Du kan läsa mer om hur du gör för att överklaga på sista sidan i ditt avgiftsbeslut.

14 Så här räknar vi ut avgiften eget boende 14 Här följer två räkneexempel för två personer som bor i eget boende. Det ena avser Stina. Hon får hjälp av hemtjänsten, hemsjukvården och har trygghetslarm. Det andra avser Sven som har samma hjälp, men en högre inkomst Räkneexempel Stina Sven Kr/månad Kr/månad Inkomst av pension efter skatt Inkomst av kapital efter skatt Bostadstillägg Summa inkomst Schablonbelopp Individuell del, avdrag Individuell del, tillägg Bostadskostnad Summa förbehållsbelopp Kvar till avgifter Avgifter Hemtjänst, nivå Hemsjukvård Trygghetslarm Summa avgifter Reducering av avgifter Summa månadsavgift

15 Så här räknar vi ut avgiften - äldreboende 15 Här följer två räkneexempel för två personer som bor i äldreboende. Det ena avser Signe. Det andra avser Karl som har samma hjälp, men en högre inkomst Räkneexempel Signe Karl Kr/månad Kr/månad Inkomst av pension efter skatt Inkomst av kapital efter skatt Bostadstillägg Summa inkomst Schablonbelopp Individuell del, avdrag Individuell del, tillägg Bostadskostnad Summa förbehållsbelopp Kvar till avgifter Avgifter inom maxtaxan Hemtjänst, äldreboende Reducering av avgift Summa avgift inom maxtaxan Avgifter utanför maxtaxan Mat Summa månadsavgift

16 16 Vem kontaktar jag om jag vill veta mer? Biståndsenheten Stora Torget 5, Falköpings Kommun Telefontid måndag fredag Telefax: Område Handläggare Telefon Fredriksberg i Falköping Stenstorp, Vartofta Ingegerd Hansson Dotorp, Gamla Stan, Bestorp/Ranliden, och Mösseberg i Falköping, Harriet Gudhem/Torbjörntorp Tillander Andersson Läkaren/Östertull, Västertull/Kyrkerör och Ranten i Falköping Solveig Gustavsson Vilske, Kinnarp/Åsarp Anette Carlsson LSS Carina Johansson Avdelningschef Ewa Hante

AVGIFTER 2015 Stöd & service

AVGIFTER 2015 Stöd & service AVGIFTER 2015 Stöd & service Det stöd och den hjälp du kan få av äldre- och handikappomsorgen är behovsprövad. I denna broschyr kan du läsa om vad du skall betala när du får hemtjänst och annan hjälp inom

Läs mer

Avgifter Stöd & service. Gäller från och med 1 november

Avgifter Stöd & service. Gäller från och med 1 november Avgifter 2016 Stöd & service Gäller från och med 1 november Det stöd och den hjälp du kan få av äldre- och handikappomsorgen är behovsprövad. I denna broschyr kan du läsa om vad du skall betala när du

Läs mer

AVGIFTER 2016 Stöd & service

AVGIFTER 2016 Stöd & service AVGIFTER 2016 Stöd & service Det stöd och den hjälp du kan få av äldre- och handikappomsorgen är behovsprövad. I denna broschyr kan du läsa om vad du skall betala när du får hemtjänst och annan hjälp inom

Läs mer

Avgifter för vård och omsorg 2015. Hemtjänst

Avgifter för vård och omsorg 2015. Hemtjänst Avgifter för vård och omsorg 2015 Hemtjänst Avgifter för hemtjänst 2015 Den lag som i huvudsak styr kommunens rätt att ta ut avgifter för vård och omsorg är socialtjänstlagen. Hemtjänst kan de som behöver

Läs mer

Avgifter för vård och omsorg 2014. Hemtjänst

Avgifter för vård och omsorg 2014. Hemtjänst Avgifter för vård och omsorg 2014 Hemtjänst Avgifter för hemtjänst 2014 Den lag som i huvudsak styr kommunens rätt att ta ut avgifter för vård och omsorg är socialtjänstlagen. Hemtjänst kan de som behöver

Läs mer

Mat Maten i äldreboendet kostar 3 319 kr i månaden. Då ingår frukost, lunch, kvällsmat och mellanmål/kaffe.

Mat Maten i äldreboendet kostar 3 319 kr i månaden. Då ingår frukost, lunch, kvällsmat och mellanmål/kaffe. Sida 1(5) Omsorgsavgifter i äldreboende Kommunen har enligt socialtjänstlagen rätt att ta ut avgifter för den service och personliga omvårdnad som ges inom kommunens äldreboenden. I denna skrift kan du

Läs mer

Minimibeloppet för 2014 är för ensamstående 5012 kr och för makar/sammanboende 4235 kr/person Detta skall täcka normalkostnader för följande poster:

Minimibeloppet för 2014 är för ensamstående 5012 kr och för makar/sammanboende 4235 kr/person Detta skall täcka normalkostnader för följande poster: Borgholms kommuns taxor 2014 SOCIALNÄMNDEN Avgifter för vård och omsorg Inkomstbegrepp Avgiftsunderlaget beräknas utifrån de aktuella förvärvs- och kapitalinkomster som är skattepliktiga enligt inkomstskattelagstiftningen.

Läs mer

Avgifter. inom hemtjänst och särskilt boende 2016

Avgifter. inom hemtjänst och särskilt boende 2016 Avgifter inom hemtjänst och särskilt boende 2016 1 Inledning Den här broschyren vänder sig till dig som bor hemma eller på ett särskilt boende i Falkenbergs kommun och behöver hjälp och stöd för att klara

Läs mer

Avgifter för vård och omsorg

Avgifter för vård och omsorg Avgifter för vård och omsorg i Sundsvalls kommun 2014 Alla människor i Sverige har rätt att ansöka om stöd och service från kommunen när de behöver det. För den hjälp du blir beviljad, sedan du fått dina

Läs mer

Information om taxor och avgifter

Information om taxor och avgifter Information om taxor och avgifter inom hemtjänsten i Nynäshamns kommun 2007 Den här broschyren beskriver avgifterna för hemtjänst, trygghetslarm, mat, dagvård och korttidsboende. I denna broschyr får

Läs mer

Avgifter för vård och omsorg 2015. Särskilt boende

Avgifter för vård och omsorg 2015. Särskilt boende Avgifter för vård och omsorg 2015 Särskilt boende Avgifter för särskilt boende 2015 Den lag som i huvudsak styr kommunens rätt att ta ut avgifter för vård och omsorg är socialtjänstlagen. Dessa avgifter

Läs mer

Avgifter 2015. I denna broschyr kan du ta del av våra avgiftsregler inom vård och omsorg.

Avgifter 2015. I denna broschyr kan du ta del av våra avgiftsregler inom vård och omsorg. Avgifter 2015 I denna broschyr kan du ta del av våra avgiftsregler inom vård och omsorg. 2 Avgifter 2015 Från och med 2002-07-01 gäller lagen om maxtaxa inom äldreoch handikappomsorgen. Enligt beslut i

Läs mer

Avgifter. inom äldre- och handikappomsorgen. Gäller till och med 31 december 2014. Socialförvaltningen

Avgifter. inom äldre- och handikappomsorgen. Gäller till och med 31 december 2014. Socialförvaltningen Avgifter inom äldre- och handikappomsorgen Gäller till och med 31 december 2014 Socialförvaltningen Bakgrund Regeringens regler från 2002 innebär att ingen ska behöva betala så höga avgifter att de har

Läs mer

Avgifter Information om avgifter inom sektor vård och omsorg

Avgifter Information om avgifter inom sektor vård och omsorg Avgifter 2017 Information om avgifter inom sektor vård och omsorg Innehåll Sida Några begrepp... 3 Avgiftsberäkning... 5 Avgifter 2017... 6 Övrigt... 7 Du som får hjälp via Skövde kommun i form av hemtjänst,

Läs mer

Trygghetslarm Trygghetslarm kostar 208 kronor per månad. Extra larmknapp kostar 52 kronor per månad.

Trygghetslarm Trygghetslarm kostar 208 kronor per månad. Extra larmknapp kostar 52 kronor per månad. Sida 1(5) Avgifter för hemtjänst i eget boende Kommunen har enligt socialtjänstlagen rätt att ta ut avgifter för den service och personliga omvårdnad som ges inom hemtjänsten. I denna skrift kan du läsa

Läs mer

AVGIFTER INOM ÄLDRE- OCH HANDIKAPPOMSORGEN. Gäller för perioden 2011-03-01 2012-02-28

AVGIFTER INOM ÄLDRE- OCH HANDIKAPPOMSORGEN. Gäller för perioden 2011-03-01 2012-02-28 AVGIFTER INOM ÄLDRE- OCH HANDIKAPPOMSORGEN Gäller för perioden 2011-03-01 2012-02-28 Innehållsförteckning Sida Information om avgifter 2 Information om hemförsäkring 3 Så här räknar vi ut din avgift 3-4

Läs mer

Avgifter Information om avgifter inom sektor vård och omsorg

Avgifter Information om avgifter inom sektor vård och omsorg Avgifter 2019 Information om avgifter inom sektor vård och omsorg Innehåll Sida Några begrepp... 3 Avgiftsberäkning... 5 Avgifter 2019... 6 Övrigt... 7 Du som får hjälp via Skövde kommun i form av hemtjänst,

Läs mer

Information om taxor och avgifter inom hemtjänsten m m i Nynäshamns

Information om taxor och avgifter inom hemtjänsten m m i Nynäshamns Information om taxor och avgifter inom hemtjänsten m m i Nynäshamns kommun Från och med den 1 augusti 2004 har Nynäshamns kommun ändrat avgiftsystemet för äldreomsorg i särskilt boende och för hemtjänst

Läs mer

Vård- och omsorgstaxa

Vård- och omsorgstaxa Vård- och omsorgstaxa Gäller från och med 1:a januari 2015 1 Innehåll Förutsättningar vid beräkning av avgifter 3 Garanterad levnadsnivå Individuella tillägg på förbehållsbeloppet 4 Avdrag på förbehållsbeloppet

Läs mer

Avgifter för äldreomsorg

Avgifter för äldreomsorg Avgifter för äldreomsorg 2015 Göteborg Stad tar ut avgifter för service, stöd och omvårdnad inom äldreomsorgen. Din kostnad beror på vilken inkomst du har, samt hur mycket och vilken slags hjälp du får.

Läs mer

SOCIALFÖRVALTNINGEN INFORMERAR AVGIFTER INOM ÄLDRE OCH HANDIKAPPOMSORGEN

SOCIALFÖRVALTNINGEN INFORMERAR AVGIFTER INOM ÄLDRE OCH HANDIKAPPOMSORGEN SOCIALFÖRVALTNINGEN INFORMERAR OM AVGIFTER INOM ÄLDRE OCH HANDIKAPPOMSORGEN 2010 Inledning Omsorgsavgift är ett samlingsbegrepp för avgift som betalas för hjälp i hemmet omvårdnad trygghetslarm matdistribution

Läs mer

AVGIFTER INOM VÅRD OCH OMSORG SAMT SOCIALPSYKIATRIN fr.o.m. 2012-03-01. SAMT SOCIALPSYKIATRIN

AVGIFTER INOM VÅRD OCH OMSORG SAMT SOCIALPSYKIATRIN fr.o.m. 2012-03-01. SAMT SOCIALPSYKIATRIN AVGIFTER INOM VÅRD OCH OMSORG SAMT SOCIALPSYKIATRIN fr.o.m. 2012-03-01. SAMT SOCIALPSYKIATRIN Avgifterna gäller fr.o.m. 1 januari 2012 Inledning I denna broschyr får Du information om kommunens avgifter

Läs mer

Avgifter inom hemtjänst och särskilt boende. Socialförvaltningen

Avgifter inom hemtjänst och särskilt boende. Socialförvaltningen Avgifter 2017 inom hemtjänst och särskilt boende Socialförvaltningen 1 2 Inledning Den här broschyren vänder sig till dig som bor hemma eller på ett särskilt boende i Falkenbergs kommun och behöver hjälp

Läs mer

Avgifter för vård och omsorg 2014. Särskilt boende

Avgifter för vård och omsorg 2014. Särskilt boende Avgifter för vård och omsorg 2014 Särskilt boende Avgifter för särskilt boende 2014 Den lag som i huvudsak styr kommunens rätt att ta ut avgifter för vård och omsorg är socialtjänstlagen. Dessa avgifter

Läs mer

Avgifter för vård och omsorg

Avgifter för vård och omsorg Avgifter för vård och omsorg Gäller från 1 januari 2019. Alla människor i Sverige har rätt att ansöka om stöd och service från kommunen när de behöver det. För den hjälp du blir beviljad, sedan du fått

Läs mer

Avgifter för äldreomsorg 2019

Avgifter för äldreomsorg 2019 Avgifter för äldreomsorg 2019 För dig som är 65 år och äldre, är bosatt i Göteborgs Stad och har trygghetslarm, hemtjänst, dagverksamhet, korttidsvistelse eller bor på äldreboende. www.goteborg.se Vad

Läs mer

Uppgifter om aktuella pensioner och bostadstillägg hämtas direkt från Riksförsäkringsverket. Alla betalar hyres- och matkostnad, oavsett inkomst.

Uppgifter om aktuella pensioner och bostadstillägg hämtas direkt från Riksförsäkringsverket. Alla betalar hyres- och matkostnad, oavsett inkomst. Innehåll INLEDNING...3 AVGIFTSBERÄKNING...3 Förbehållsbeloppet...4 Rätt att överklaga...5 HEMTJÄNSTAVGIFT...6 Hemtjänstavgift (omvårdnad)...6 Serviceinsatser (städ, tvätt och inköp)...7 Mat...7 Utkörning

Läs mer

Information om taxor och avgifter

Information om taxor och avgifter Information om taxor och avgifter inom särskilt boende i Nynäshamns kommun 2007 Den här broschyren beskriver avgifterna för dig som bor med omsorg dygnet runt i s k särskilt boende. I denna broschyr får

Läs mer

Gullspångs kommun. Äldreomsorgsavgifter

Gullspångs kommun. Äldreomsorgsavgifter Gullspångs kommun Äldreomsorgsavgifter 2012 Kommunfullmäktige har 2011-12-12 152 fattat beslut om följande avgifter inom äldreomsorgen Hemvård Förbehållsbelopp Förbehållsbeloppet består av hyra, minimibelopp

Läs mer

Avgifter Vård och omsorg 2015

Avgifter Vård och omsorg 2015 Avgifter Vård och omsorg 2015 Information om avgifter Socialförvaltningens möjlighet att ta ut avgifter inom äldreomsorg regleras i socialtjänstlagen 8 kap. I lagen regleras den högsta avgift som en kommun

Läs mer

Maxtaxa 2010. Särskilt boende

Maxtaxa 2010. Särskilt boende Maxtaxa 2010 Särskilt boende Maxtaxa 2010 Särskilt boende Gävle kommun har satt en övre gräns för hur mycket omvårdnaden får kosta varje person per månad. Det kallas maxtaxa och beloppet är 1 696 kronor/månad

Läs mer

Avgifter Information om avgifter inom sektor vård och omsorg

Avgifter Information om avgifter inom sektor vård och omsorg Avgifter 2018 Information om avgifter inom sektor vård och omsorg Innehåll Sida Några begrepp... 3 Avgiftsberäkning... 5 Avgifter 2018... 6 Övrigt... 7 Några begrepp Du som får hjälp via Skövde kommun

Läs mer

Avgifter. inom Vård och Omsorg i Eslövs kommun 2015/2016

Avgifter. inom Vård och Omsorg i Eslövs kommun 2015/2016 Avgifter inom Vård och Omsorg i Eslövs kommun 2015/2016 1 Allmänt om avgifter För vissa tjänster och serviceinsatser för äldre och funktionsnedsatta betalar du en avgift. Kommunfullmäktige har fastställt

Läs mer

Avgifter inom socialförvaltningen. Gäller från och med 1 januari 2017

Avgifter inom socialförvaltningen. Gäller från och med 1 januari 2017 Avgifter inom socialförvaltningen Gäller från och med 1 januari 2017 Maxtaxa i socialförvaltningen Den högsta sammanlagda avgift som Haninge kommun kan ta ut för vård, service och larm är 2 013 kronor

Läs mer

AVGIFTER INOM VÅRD OCH OMSORG SAMT SOCIALPSYKIATRIN fr.o.m. 2015-01-01. SAMT SOCIALPSYKIATRIN

AVGIFTER INOM VÅRD OCH OMSORG SAMT SOCIALPSYKIATRIN fr.o.m. 2015-01-01. SAMT SOCIALPSYKIATRIN AVGIFTER INOM VÅRD OCH OMSORG SAMT SOCIALPSYKIATRIN fr.o.m. 2015-01-01. SAMT SOCIALPSYKIATRIN Avgifterna gäller fr.o.m. 1 januari 2012 Inledning I denna broschyr får Du information om kommunens avgifter

Läs mer

Avgifter Vård och omsorg 2019

Avgifter Vård och omsorg 2019 Avgifter Vård och omsorg 2019 Information om avgifter Socialförvaltningens möjlighet att ta ut avgifter inom vård och omsorg regleras i socialtjänstlagen 8 kap. I lagen regleras den högsta avgift som en

Läs mer

Avgifter För dig som har insatser från: o Äldreomsorgen o Omsorgen om personer med funktionsnedsättning o Hemsjukvården

Avgifter För dig som har insatser från: o Äldreomsorgen o Omsorgen om personer med funktionsnedsättning o Hemsjukvården Avgifter 2019 För dig som har insatser från: o Äldreomsorgen o Omsorgen om personer med funktionsnedsättning o Hemsjukvården I Västerviks kommun finns en avgift för hemtjänst, hemsjukvård, trygghetslarm

Läs mer

Avgifter för vård och omsorg

Avgifter för vård och omsorg Avgifter för vård och omsorg i Sundsvalls kommun 2017 Alla människor i Sverige har rätt att ansöka om stöd och service från kommunen när de behöver det. För den hjälp du blir beviljad, sedan du fått dina

Läs mer

Avgifter i hemvård och särskilt boende 2015

Avgifter i hemvård och särskilt boende 2015 Avgifter i hemvård och särskilt boende 2015 2 Innehållsförteckning Avgifter inom äldreomsorgen i Skara kommun... 4 Avgiftsunderlag... 4 Förbehållsbelopp... 5 Särskild prövning av förbehållsbelopp... 6

Läs mer

Avgifter. Inom vård och omsorg i Storfors kommun 2014

Avgifter. Inom vård och omsorg i Storfors kommun 2014 STORFORS KOMMUN Avgifter Inom vård och omsorg i Storfors kommun 2014 Välfärdsnämnden Vård och omsorg Hemvårdstaxa broschyr 2014 1 Hemvårdstaxa broschyr 2014 2 HUR MYCKET KOSTAR DET? Hälso- och sjukvård

Läs mer

Avgifter 2015. omsorg/hemtjänst kommunal hälso- och sjukvård

Avgifter 2015. omsorg/hemtjänst kommunal hälso- och sjukvård Avgifter 2015 omsorg/hemtjänst kommunal hälso- och sjukvård 2 Innehåll Inledning... 4 Avgiftsunderlag... 5 Levnadsomkostnader... 6 Bostadskostnad... 7 Omsorgsavgift... 8 Omsorgstaxan... 9 Övriga avgifter...

Läs mer

Avgifter för service, stöd och vård inom funktionshinder 2019

Avgifter för service, stöd och vård inom funktionshinder 2019 Avgifter för service, stöd och vård inom funktionshinder 2019 Insatser enligt socialtjänstlagen SoL För dig som är 64 år eller yngre, är bosatt i Göteborgs Stad och har trygghetslarm, hemtjänst, dagverksamhet,

Läs mer

Avgifter inom äldre- och handikappomsorgen i Eslövs kommun 2008

Avgifter inom äldre- och handikappomsorgen i Eslövs kommun 2008 Avgifter inom äldre- och handikappomsorgen i Eslövs kommun 2008 Allmänt om avgifter Kommunens möjlighet att ta ut avgifter inom äldre- och handikappomsorg regleras i social-tjänstlagens 8:e kapitel. Kommunfullmäktige

Läs mer

Avgifter för Vård och omsorg/ Boendestöd 2015

Avgifter för Vård och omsorg/ Boendestöd 2015 Avgifter för Vård och omsorg/ Boendestöd 2015 Information kring avgifter och beräkningar enligt maxtaxan Gäller fr o m 2015-03-01-2016-02-29 Maxtaxa gällande avgifter för vård och omsorg och avgifter för

Läs mer

AVGIFTER 2015 för äldre- och handikappomsorgen i Mörbylånga kommun

AVGIFTER 2015 för äldre- och handikappomsorgen i Mörbylånga kommun AVGIFTER 2015 för äldre- och handikappomsorgen i Mörbylånga kommun Avgifter för äldre och funktionshindrade 1 juli 2002 infördes maxtaxa för avgifter inom äldre- och handikappomsorgen. Maxtaxan är knutet

Läs mer

Hemtjänst och hemsjukvård kallas tillsammans hemvård.

Hemtjänst och hemsjukvård kallas tillsammans hemvård. Hemvård Hemtjänst och hemsjukvård kallas tillsammans hemvård. Avgiften för hemvård betalas månadsvis, 12 månader om året. Räkningen skall betalas senast den siste i månaden. Även om du anlitar en annan

Läs mer

Avgifter. för äldre och personer med funktionsnedsättning. Gäller från 1 augusti till 31 december Socialförvaltningen

Avgifter. för äldre och personer med funktionsnedsättning. Gäller från 1 augusti till 31 december Socialförvaltningen Avgifter för äldre och personer med funktionsnedsättning Gäller från 1 augusti till 31 december 2017 Socialförvaltningen Bakgrund Kommunfullmäktige i Flen beslutade 2017-06-15 94 att höja högkostnadsskyddet.

Läs mer

Taxor och avgifter inom Ä ldreomsorgen

Taxor och avgifter inom Ä ldreomsorgen Taxor och avgifter inom Ä ldreomsorgen 2019-01-01 Innehållsförteckning AVGIFTER... 3 Avgift för insats... 3 Högkostnadsskydd och Maxtaxa... 3 Förbehållsbelopp, minimibelopp och avgiftsutrymme... 3 Bostadstillägg...

Läs mer

AVGIFTER ÅR 2016 HEMTJÄNST & HEMSJUKVÅRD. Information om vad det kostar och hur vi räknar ut vad du ska betala

AVGIFTER ÅR 2016 HEMTJÄNST & HEMSJUKVÅRD. Information om vad det kostar och hur vi räknar ut vad du ska betala AVGIFTER ÅR 2016 HEMTJÄNST & HEMSJUKVÅRD Information om vad det kostar och hur vi räknar ut vad du ska betala Denna broschyr innehåller information om avgifter för hemtjänst och hemsjukvård, hur vi räknar

Läs mer

Avgifter inom Äldre- och handikappomsorgen 2014

Avgifter inom Äldre- och handikappomsorgen 2014 Avgifter inom Äldre- och handikappomsorgen 2014 Information kring avgifter och beräkningar av avgiftsutrymme Fastställd av kommunfullmäktige den 25 mars 2013, 51. Revidering av belopp för Maxtaxa och minimibelopp

Läs mer

Avgifter 2015. För dig som har insatser från: Äldreomsorgen Omsorgen om personer med funktionsnedsättning Hemsjukvården

Avgifter 2015. För dig som har insatser från: Äldreomsorgen Omsorgen om personer med funktionsnedsättning Hemsjukvården Avgifter 2015 För dig som har insatser från: Äldreomsorgen Omsorgen om personer med funktionsnedsättning Hemsjukvården I Västerviks kommun finns en avgift för hemtjänst, hemsjukvård, trygghetslarm och

Läs mer

AVGIFTER ÅR 2017 HEMTJÄNST & HEMSJUKVÅRD. Information om vad det kostar och hur mycket du ska betala.

AVGIFTER ÅR 2017 HEMTJÄNST & HEMSJUKVÅRD. Information om vad det kostar och hur mycket du ska betala. AVGIFTER ÅR 2017 HEMTJÄNST & HEMSJUKVÅRD Information om vad det kostar och hur mycket du ska betala. Denna broschyr innehåller information om avgifter för hemtjänst och hemsjukvård, hur vi räknar ut vad

Läs mer

Kommunal Författningssamling

Kommunal Författningssamling Kommunal Författningssamling Taxa för hemvårdsavgift Dokumenttyp Beslutande organ Förvaltningsdel Taxa Socialnämnden Socialtjänsten Antagen 2012-11-12, Kf 87/12 Ansvar Socialchefen Hemvård Hemtjänst och

Läs mer

Avgifter 2015. Avgifter inom vård och omsorg - äldre och funktionshindrade

Avgifter 2015. Avgifter inom vård och omsorg - äldre och funktionshindrade Avgifter 2015 Avgifter inom vård och omsorg - äldre och funktionshindrade Avgifter inom vård och omsorg Hjo kommun tar ut en avgift för den hjälp du får, antingen i form av hemvård, särskilt boende, dagverksamhet

Läs mer

INFORMATION OM AVGIFTER ÄLDRE- OCH HANDIKAPPOMSORG

INFORMATION OM AVGIFTER ÄLDRE- OCH HANDIKAPPOMSORG För ytterligare information hänvisas till kommunens hemsida www.astorp.se eller kontakta kommunens avgiftshandläggare telefon växel 042 640 00. INFORMATION OM AVGIFTER ÄLDRE- OCH HANDIKAPPOMSORG Åstorps

Läs mer

Taxor och avgifter 2018 inom vård och omsorg

Taxor och avgifter 2018 inom vård och omsorg Taxor och avgifter 2018 inom vård och omsorg Samtliga avgifter följer prisbasbeloppet som från år 2018 är fastställt till 45 500 kronor. Din avgift bestäms individuellt Sveriges kommuner har rätt att ta

Läs mer

AVGIFTER ÅR 2015. Avgifter gällande hemtjänst och hemsjukvård SOCIALFÖRVALTNINGEN

AVGIFTER ÅR 2015. Avgifter gällande hemtjänst och hemsjukvård SOCIALFÖRVALTNINGEN AVGIFTER ÅR 2015 Avgifter gällande hemtjänst och hemsjukvård SOCIALFÖRVALTNINGEN Centrala begrepp är: förbehållsbelopp, minimibelopp, individuellt tillägg, avgiftsutrymme, inkomst, boende-kostnad, hemtjänst,

Läs mer

Avgifter inom socialförvaltningen. Gäller från och med 1 januari 2018

Avgifter inom socialförvaltningen. Gäller från och med 1 januari 2018 Avgifter inom socialförvaltningen Gäller från och med 1 januari 2018 Maxtaxa i socialförvaltningen Den högsta sammanlagda avgift som Haninge kommun kan ta ut för vård, service och larm är 2 044 kronor

Läs mer

Avgifter För dig som har insatser från: o Äldreomsorgen o Omsorgen om personer med funktionsnedsättning o Hemsjukvården

Avgifter För dig som har insatser från: o Äldreomsorgen o Omsorgen om personer med funktionsnedsättning o Hemsjukvården Avgifter 2018 För dig som har insatser från: o Äldreomsorgen o Omsorgen om personer med funktionsnedsättning o Hemsjukvården I Västerviks kommun finns en avgift för hemtjänst, hemsjukvård, trygghetslarm

Läs mer

AVGIFTER INOM ÄLDRE- OCH HANDIKAPPOMSORGEN. Gäller för perioden 2015-01-01 2015-12-31

AVGIFTER INOM ÄLDRE- OCH HANDIKAPPOMSORGEN. Gäller för perioden 2015-01-01 2015-12-31 AVGIFTER INOM ÄLDRE- OCH HANDIKAPPOMSORGEN Gäller för perioden 2015-01-01 2015-12-31 Innehållsförteckning Sida Information om avgifter 2 Information om hemförsäkring 3 Så här räknar vi ut din avgift 3-4

Läs mer

AVGIFTER FÖR STÖD OCH SERVICE TILL FUNKTIONSHINDRADE 2011

AVGIFTER FÖR STÖD OCH SERVICE TILL FUNKTIONSHINDRADE 2011 AVGIFTER FÖR STÖD OCH SERVICE TILL FUNKTIONSHINDRADE 2011 Gäller insatser enligt socialtjänstlagen (SoL) och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Innehåll Kommunens ansvarsområde...5

Läs mer

OMVÅRDnad GÄVLE. Maxtaxa 2015. Hjälp i hemmet

OMVÅRDnad GÄVLE. Maxtaxa 2015. Hjälp i hemmet OMVÅRDnad GÄVLE Maxtaxa 2015 Hjälp i hemmet Maxtaxa 2015 Hjälp i hemmet Gävle kommun har en övre gräns för hur mycket omvårdnaden får kosta varje person per månad. Det kallas maxtaxa och beloppet är 1

Läs mer

AVGIFTER INOM ÄLDRE- OCH HANDIKAPPOMSORGEN. Gäller för perioden 2013-01-01 2013-12-31

AVGIFTER INOM ÄLDRE- OCH HANDIKAPPOMSORGEN. Gäller för perioden 2013-01-01 2013-12-31 AVGIFTER INOM ÄLDRE- OCH HANDIKAPPOMSORGEN Gäller för perioden 2013-01-01 2013-12-31 Innehållsförteckning Sida Information om avgifter 2 Information om hemförsäkring 3 Så här räknar vi ut din avgift 3-4

Läs mer

Information om. Omsorgsavgifter m m 2008

Information om. Omsorgsavgifter m m 2008 Information om Omsorgsavgifter m m 2008 Gäller fr o m den 1 maj 2008 Inledning Kommunens möjlighet att ta ut avgifter inom äldre- och handikappomsorg regleras i socialtjänstlagen 8 kap 2. Där anges att

Läs mer

Avgifter 2018 Äldreboende

Avgifter 2018 Äldreboende Avgifter 2018 Äldreboende Vård & Omsorg Avgifter för äldreboende 2019 Du som behöver vård och omsorg dygnet runt kan få bo i kommunens äldreboenden, eller särskilda boenden som de också kallas. För att

Läs mer

Taxor och avgifter 2018 inom vård och omsorg

Taxor och avgifter 2018 inom vård och omsorg Taxor och avgifter 2018 inom vård och omsorg Samtliga avgifter följer prisbasbeloppet som från år 2018 är fastställt till 45 500 kronor. Din avgift bestäms individuellt Sveriges kommuner har rätt att ta

Läs mer

Avgifter. Inom vård och omsorg i Storfors kommun

Avgifter. Inom vård och omsorg i Storfors kommun STORFORS 2019-01-01 KOMMUN Avgifter Inom vård och omsorg i Storfors kommun 2019-01-01 Kommunstyrelsen Vård och omsorg 1 HUR MYCKET KOSTAR DET? Hälso- och sjukvård och äldreomsorg är vanligen avgiftsbelagda.

Läs mer

Avgifter 2016 Hemtjänst

Avgifter 2016 Hemtjänst Avgifter 2016 Hemtjänst Vård & Omsorg Avgifter för hemtjänst 2016 Hemtjänst kan du få som behöver stöd och hjälp i vardagen på grund av sjukdom eller fysiska, psykiska och andra sociala funktionshinder.

Läs mer

Avgifter 2018 Hemtjänst

Avgifter 2018 Hemtjänst Avgifter 2018 Hemtjänst Vård & Omsorg Avgifter för hemtjänst 2018 Hemtjänst kan du få som behöver stöd och hjälp i vardagen på grund av sjukdom eller fysiska, psykiska och andra sociala funktionshinder.

Läs mer

Stöd och omvårdnad. Avgifter för äldre och personer med funktionsnedsättning

Stöd och omvårdnad. Avgifter för äldre och personer med funktionsnedsättning Stöd och omvårdnad Avgifter för äldre och personer med funktionsnedsättning GÄLLER FRÅN 1 JANUARI 2017 Innehållsförteckning Information om avgifter 3 Olika tjänster och vad de kostar 4 Så räknas avgiften

Läs mer

FÖR DIG SOM HAR HEMTJÄNST OCH SOM BOR I HÅBO KOMMUN. Avgifter för äldreomsorg 2017

FÖR DIG SOM HAR HEMTJÄNST OCH SOM BOR I HÅBO KOMMUN. Avgifter för äldreomsorg 2017 FÖR DIG SOM HAR HEMTJÄNST OCH SOM BOR I HÅBO KOMMUN Avgifter för äldreomsorg 2017 Vad påverkar din avgift? För service, vård och omsorgsinsatser inom äldreomsorgen tar Håbo kommun ut en avgift. Avgifterna

Läs mer

Hemsjukvård/Rehabilitering 250 kr / månad Ledsagning enligt socialtjänstlagen per tillfälle inklusive första timmen 50 kr per halvtimme därefter

Hemsjukvård/Rehabilitering 250 kr / månad Ledsagning enligt socialtjänstlagen per tillfälle inklusive första timmen 50 kr per halvtimme därefter Avgifter Omsorgsförvaltningen Trollhättan 2015 Avgift Hemtjänst och Boendestöd Nivå 1 534 kr / månad Nivå 2 890 kr / månad Nivå 3 1246 kr / månad Nivå 4 1780 kr / månad Korttidsvistelse 59 kr / dygn Trygg

Läs mer

Vilken nivå du tillhör framgår av ditt biståndsbeslut. Ledsagning enligt socialtjänstlagen

Vilken nivå du tillhör framgår av ditt biståndsbeslut. Ledsagning enligt socialtjänstlagen Avgifter Omsorgsförvaltningen Trollhättan 2017 Avgift Hemtjänst och Boendestöd Nivå 1 Nivå 2 Nivå 3 Nivå 4 604 kr / månad 1006 kr / månad 1409 kr / månad 2013 kr / månad Vilken nivå du tillhör framgår

Läs mer

INFORMATION OM AVGIFTER. Omsorg i hemmet, korttidsvistelse och särskilt boende

INFORMATION OM AVGIFTER. Omsorg i hemmet, korttidsvistelse och särskilt boende INFORMATION OM AVGIFTER Omsorg i hemmet, korttidsvistelse och särskilt boende Mars 2014 Februari 2015 Innehåll Information om avgifter... 3 Avgift omsorg i hemmet... 3 Trygghetslarm... 3 Matleverans...

Läs mer

Avgifter omsorg/hemtjänst kommunal hälso- och sjukvård

Avgifter omsorg/hemtjänst kommunal hälso- och sjukvård Avgifter 2019 omsorg/hemtjänst kommunal hälso- och sjukvård 2 Innehåll Inledning... 4 Avgiftsunderlag... 5 Levnadsomkostnader... 6 Bostadskostnad... 7 Omsorgsavgift... 8 Omsorgstaxan... 9 Övriga avgifter...

Läs mer

Avgifter 2013 - för omsorgsservice

Avgifter 2013 - för omsorgsservice Avgifter 2013 - för omsorgsservice Reviderad 2013-04-17 Innehållsförteckning Avgifter gällande äldreomsorg 3 Inkomstuppgifter 3 Vid beräkning av avgiftsutrymme för makar 3 Bostadskostnad 3 Hur räknar jag

Läs mer

Avgifter för äldre och personer med funktionsnedsättning

Avgifter för äldre och personer med funktionsnedsättning 190101 Avgifter 2019 för äldre och personer med funktionsnedsättning 1 Avgifter för äldre och personer med funktionsnedsättning Vård- och socialförvaltningen ger stöd, omsorg och omvårdnad till dig som

Läs mer

Avgifter 2017 Äldreboende

Avgifter 2017 Äldreboende Avgifter 2017 Äldreboende Vård & Omsorg Avgifter för äldreboende 2017 Du som behöver vård och omsorg dygnet runt kan få bo i kommunens äldreboenden, eller särskilda boenden som de också kallas. För att

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (7)

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (7) FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (7) F 1.1 AVGIFTS- OCH TAXESYSTEM FÖR INSATSER INOM VERKSAMHETEN HÄLSA, VÅRD OCH OMSORG FR.O.M. 2012-03-01 1. Inledning Kommunen får, enligt 8 kap Socialtjänstlagen (SoL), ta ut avgifter

Läs mer

INFORMATION OM AVGIFTER. Omsorg i hemmet, korttidsvistelse och särskilt boende

INFORMATION OM AVGIFTER. Omsorg i hemmet, korttidsvistelse och särskilt boende INFORMATION OM AVGIFTER Omsorg i hemmet, korttidsvistelse och särskilt boende 2013 Innehåll Information om avgifter... 3 Avgiftsutrymme... 3 Avgift omsorg i hemmet... 4 Trygghetslarm... 4 Matleverans...

Läs mer

Stöd och omvårdnad. Avgifter för äldre och personer med funktionsnedsättning

Stöd och omvårdnad. Avgifter för äldre och personer med funktionsnedsättning Stöd och omvårdnad Avgifter för äldre och personer med funktionsnedsättning Gäller från 1 januari 2015 2 Information om avgifter Från och med 1 januari 2015 till och med 31 december 2015 Du som har svårt

Läs mer

Avgifter inom äldre- och handikappomsorgen i Eskilstuna kommun

Avgifter inom äldre- och handikappomsorgen i Eskilstuna kommun Avgifter inom äldre- och handikappomsorgen i Eskilstuna kommun Gäller från och med 2009 02 01 Denna broschyr vänder sig till dig som har behov av kommunal vård och omsorg. Här informerar vi om avgifterna

Läs mer

Avgifter inom omsorg om äldre och personer med funktionsnedsättning enligt Socialtjänstlagen 2001:453

Avgifter inom omsorg om äldre och personer med funktionsnedsättning enligt Socialtjänstlagen 2001:453 Sektor Stöd och Omsorg Avgifter inom omsorg om äldre och personer med funktionsnedsättning enligt Socialtjänstlagen 2001:453 2018-01-01 sida 1 Inledning Bestämmelserna om kommunernas rätt att ta ut avgifter

Läs mer

Stöd och omvårdnad. Avgifter för äldre och personer med funktionsnedsättning

Stöd och omvårdnad. Avgifter för äldre och personer med funktionsnedsättning Stöd och omvårdnad Avgifter för äldre och personer med funktionsnedsättning GÄLLER FRÅN 1 JANUARI 2018 Innehållsförteckning Information om avgifter 3 Olika tjänster och vad de kostar 4 Maxtaxa 7 Avgifter

Läs mer

Avgifter. Inom vård och omsorg i Storfors kommun

Avgifter. Inom vård och omsorg i Storfors kommun STORFORS 2018-03-01 KOMMUN Avgifter Inom vård och omsorg i Storfors kommun 2018-03-01 Kommunstyrelsen Vård och omsorg Hemvårdstaxa broschyr 2018-03-01 1 HUR MYCKET KOSTAR DET? Hälso- och sjukvård och äldreomsorg

Läs mer

Avgifter inom vård och omsorg i Eskilstuna kommun

Avgifter inom vård och omsorg i Eskilstuna kommun Avgifter inom vård och omsorg i Eskilstuna kommun Gäller från och med 2012-02-01 Denna broschyr vänder sig till dig som har behov av kommunal vård och omsorg. Här informerar vi om avgifterna för service

Läs mer

OMVÅRDnad. Maxtaxa 2012. Hemtjänst

OMVÅRDnad. Maxtaxa 2012. Hemtjänst OMVÅRDnad Maxtaxa 2012 Hemtjänst Maxtaxa 2012 Hemtjänst Gävle kommun har satt en övre gräns för hur mycket omvårdnaden får kosta varje person per månad. Det kallas maxtaxa och beloppet är 1 760 kronor/månad

Läs mer

Socialförvaltningen Verksamhetsområdena äldreomsorg och funktionshinder. Omsorgsavgifter 2015. För äldre och personer med funktionsnedsättning

Socialförvaltningen Verksamhetsområdena äldreomsorg och funktionshinder. Omsorgsavgifter 2015. För äldre och personer med funktionsnedsättning Socialförvaltningen Verksamhetsområdena äldreomsorg och funktionshinder Omsorgsavgifter 2015 För äldre och Avgifter för insatser enligt socialtjänstlagen (SoL) Hur mycket du betalar är individuellt och

Läs mer

AVGIFTER. inom äldreomsorg, omsorg om funktionsnedsatta samt hemsjukvård. Gäller från och med 1 mars 2014 och ersätter tidigare taxor

AVGIFTER. inom äldreomsorg, omsorg om funktionsnedsatta samt hemsjukvård. Gäller från och med 1 mars 2014 och ersätter tidigare taxor AVGIFTER inom äldreomsorg, omsorg om funktionsnedsatta samt hemsjukvård Gäller från och med 1 mars 2014 och ersätter tidigare taxor Information om avgifter inom äldreomsorg Riksdagen beslutade den 14 november

Läs mer

Avgifter. för omsorgen av äldre och personer med funktionsnedsättning

Avgifter. för omsorgen av äldre och personer med funktionsnedsättning Avgifter för omsorgen av äldre och personer med funktionsnedsättning Gäller från 1 juni 2015 Vård- och omsorgsförvaltningen ger omsorg, stöd och service till äldre och till personer med funktionsnedsättning.

Läs mer

Avgifter för Vård- och Omsorg 2019

Avgifter för Vård- och Omsorg 2019 Avgifter för Vårdoch Omsorg 2019 Förbehållsbelopp Förbehållsbelopp är summan av minimibeloppet (schablonbeloppet) och din bostadskostnad. Med minimibelopp avses det belopp som anses täcka skäliga levnadskostnader

Läs mer

Avgifter hemvården. - from 1 juli 2016

Avgifter hemvården. - from 1 juli 2016 Avgifter hemvården - from 1 juli 2016 Hemvård Avgiften för hemvård och servicetjänster betalas månadsvis, 12 månader om året. Räkningen skall betalas senast den siste i månaden. Även om du anlitar en

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (6)

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (6) FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (6) F 1.1 AVGIFTS- OCH TAXESYSTEM FÖR INSATSER INOM VERKSAMHETEN HÄLSA, VÅRD OCH OMSORG 1. Inledning Kommunen får, enligt 8 kap Socialtjänstlagen (SoL), ta ut avgifter för hemtjänst,

Läs mer

Avgifter. inom äldreomsorgen 2014

Avgifter. inom äldreomsorgen 2014 Avgifter inom äldreomsorgen 2014 Du betalar en avgift för den hjälp du får Du som får hjälp av hemtjänsten eller bor på ett äldreboende betalar en avgift för den hjälp du får. Hur mycket du betalar i avgift

Läs mer

Social- och omsorgskontoret Avgifter för äldre och personer med funktionsnedsättning

Social- och omsorgskontoret Avgifter för äldre och personer med funktionsnedsättning Social- och omsorgskontoret Avgifter för äldre och personer med funktionsnedsättning Gäller från 1 februari 2015 Innehåll Om kommunens avgifter... 3 Avgifter för dig som bor i eget/ordinärt boende... 4

Läs mer

Avgifter inom Vård & Omsorg. Information från Socialförvaltningen i Simrishamns kommun. (SoL och HSL)

Avgifter inom Vård & Omsorg. Information från Socialförvaltningen i Simrishamns kommun. (SoL och HSL) Avgifter inom Vård & Omsorg Information från Socialförvaltningen i Simrishamns kommun (SoL och HSL) 2007 Riksdagen beslutade i november 2001 om nya regler för avgifter inom äldre- och handikappomsorgen

Läs mer

Avgifter avseende Hjälp i hemmet, Trygghetslarm, Korttidsvistelse samt Dagverksamhet.

Avgifter avseende Hjälp i hemmet, Trygghetslarm, Korttidsvistelse samt Dagverksamhet. Omsorgsförvaltningen TAXA 2008 AVGIFTER I ORDINÄRT BOENDE 1(6) Avgifter avseende Hjälp i hemmet, Trygghetslarm, Korttidsvistelse samt Dagverksamhet. Taxan gäller från och med 1 juli 2002 och senast reviderad

Läs mer

Omvårdnad Gävle. Avgifter för hjälp i hemmet & vård- och omsorgsboende

Omvårdnad Gävle. Avgifter för hjälp i hemmet & vård- och omsorgsboende Omvårdnad Gävle Avgifter 2017 för hjälp i hemmet & vård- och omsorgsboende Inledning Den här broschyren vänder sig till dig som beviljats stöd, omsorg och service i hemmet eller på ett vård- och omsorgs

Läs mer

Om du väljer att avstå från att lämna uppgifter innebär detta att du får betala full avgift enligt kommunens taxa.

Om du väljer att avstå från att lämna uppgifter innebär detta att du får betala full avgift enligt kommunens taxa. Avgifter för insatser enligt socialtjänstlagen (SoL) Hur mycket du betalar är individuellt och beror på din ekonomi. För att kunna göra en sådan bedömning behöver omsorgsförvaltningen veta vilka inkomster

Läs mer

Avgifter 2017 för vård och omsorg

Avgifter 2017 för vård och omsorg Taxe- och avgiftsnämnden informerar Avgifter 2017 för vård och omsorg Gäller från 2017-01-01 Avgift Du som beviljats insatser inom hemtjänst och särskilt boende betalar avgift för detta. Din avgift räknas

Läs mer