Kursen ingår som obligatorisk kurs i läkarprogrammet, termin 8, inom huvudområdet kirurgi.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kursen ingår som obligatorisk kurs i läkarprogrammet, termin 8, inom huvudområdet kirurgi."

Transkript

1 STUDIEHANDLEDNING Ortopedi vårterminen 2016 Grundnivå, termin 8, läkarprogrammet Syftet med kursen är att förmedla kunskaper, färdigheter och förhållningssätt så att du efter genomgången kurs på ett evidensbaserat sätt skall kunna diagnostisera och inleda behandling av vanliga sjukdomar och skador i rörelseorganen, samt ge förslag på förebyggande åtgärder. Målet med undervisningen är att du skall kunna handlägga de vanligaste skadorna och sjukdomarna som drabbar skelett och leder samt känna till de tillstånd som är potentiellt farliga. Du ska också kunna söka, tolka och tillämpa vetenskaplig information inom ämnesområdet. Kursen ingår som obligatorisk kurs i läkarprogrammet, termin 8, inom huvudområdet kirurgi. Denna studiehandledning beskriver ramarna för kursen och ger dig närmare riktlinjer för genomförande av dina studier och redovisning av dina studieresultat. I. Kursbeskrivning Under kursen förmedlas kärnkunskap i muskuloskeletala sjukdomar och skador med särskild inriktning mot ortopedi. Det finns inte någon tydlig avgränsning mot andra specialiteter som arbetar med rörelseorganens sjukdomar och skador såsom reumatologi, rehabiliteringsmedicin, allmänmedicin, handkirurgi och geriatrik. Kursen koncentrerar sig på följande kunskapsområden: Extremitets- och ryggtrauma Led- och mjukdelstillstånd Ryggsmärta Ben- och mjukdelstumörer Osteoporos II. Lärandemål Efter avslutad kurs förväntas du kunna: analysera och värdera symptom och sjukdomsförlopp ta en anamnes som är relevant för rörelseorganens sjukdomar och skador utföra och värdera fysikaliskt status anpassat till frågeställning och situation besitta ett förhållningssätt och en kommunikationsförmåga som behövs för att handlägga akuta och kroniska muskuloskeletala problem analysera och värdera val av diagnostiska metoder och behandlingar avseende rörelseorganen utifrån struktur och patofysiologiska mekanismer analysera skillnader i sjukdomsmanifestationer och behandling beroende av ålder och kön

2 värdera och utföra vanliga diagnostiska metoder avseende rörelseorganens sjukdomar och skador värdera sjukdomsbilder samt självständigt kunna sätta in och, i viss utsträckning, genomföra behandling och uppföljning vid vanliga sjukdomar och skador i rörelseorganen analysera och värdera risker för uppkomst av sjukdom hos en enskild individ och kunna initiera preventiva åtgärder strukturerat dokumentera anamnes och status i en journal anpassat till frågeställning och situation III. Arbetsformer/undervisningens utformning Kursen bygger vidare på det teoretiska och praktiska kunnande som du tillägnat dig under tidigare terminer på läkarprogrammet. Undervisningen är i huvudsak problemorienterad vilket innebär att eget aktivt kunskapssökande, kritiskt tänkande, problemlösning och integration utgör centrala delar. Kursen innehåller översiktsföreläsningar, temadagar, seminarier, gruppundervisning, falldiskussioner, redovisning av fördjupningsarbete, studentmottagning samt klinisk tjänstgöring på operationsavdelning/mottagning/akutmottagning. Information under kursen till kursdeltagarna sker i stor utsträckning via GUL Göteborg Universitets Lärplattform. Information om GUL finner du på: IV. Obligatoriska moment och hur de examineras. Bedömning av uppnådda lärandemål sker kontinuerligt under kursens gång via deltagande i seminarier och falldiskussioner, studentmottagning, redovisning av fördjupningsarbete samt skriftligt kunskapstest ( dugga ). Studentmottagning: Vid studentmottagning kallas patienter som remitterats för ortopedisk bedömning. Remissgranskaren har särskilt valt ut dessa fall som lämpliga för studentmottagning och patienterna har informerats om formerna för mottagningen och haft möjlighet att avböja deltagande. Varje student skall handlägga en patient under handledning av amanuens. Studenten skall ta upp anamnes, utföra en relevant undersökning, efter samråd med handledare föreslå behandling/handläggning/utredning, informera patienten och diktera mottagningsanteckning. För godkänt krävs att du kan analysera och värdera symptom och sjukdomsförlopp, ta en relevant anamnes, utföra och värdera fysikaliskt status anpassat till frågeställning och situation, samt att du besitter ett förhållningssätt och en kommunikationsförmåga som behövs för att handlägga det aktuella problemet.

3 Undervisning i undersökningsteknik: Undervisning i undersökningsteknik sker i grupp och studenterna tränar status på varandra. Undersökningsteknik avser hand/handled, fot/fotled, knäled, höftled/bäcken, axelled, armbåge, samt hals-, bröst- och ländrygg. Inför momentet rekommenderas studenterna att förbereda sig genom att titta på de instruktionsfilmer i undersökningsteknik som ligger på under fliken utbildning. För godkänt krävs aktivt deltagande. Färdigheter i undersökningsteknik kan komma att testas vid eventuell praktisk examination i anslutning till examensveckan samt i samband med SIM-tentamen. Amanuensledd placering på akutmottagningen: Under en halvdag tjänstgör varje student på akutmottagningen tillsammans amanuensen. Amanuensen väljer ut lämpliga och förhoppningsvis illustrativa akutfall. Studenten skall ta upp anamnes, utföra en relevant undersökning, efter samråd med handledare föreslå behandling/handläggning/utredning, informera patienten och diktera akutmottagningsanteckning. För godkänt krävs att du kan analysera och värdera symptom och sjukdomsförlopp, ta en relevant anamnes, utföra och värdera fysikaliskt status anpassat till frågeställning och situation, samt att du besitter ett förhållningssätt och en kommunikationsförmåga som behövs för att handlägga det aktuella problemet. Seminarier: Under kursen ges fem problemorienterade seminarier som behandlar: Ortopediskt trauma Skador och sjukdomar i leder och senvävnad Artros och ledproteskirurgi Ryggsjukdomar Skelett- och mjukdelstumörer För godkänd placering krävs aktivt deltagande i seminarierna. Falldiskussioner: Under kursen diskuteras fem-sex olika patientfall. Inför varje falldiskussion utser gruppen inom sig en student som ordförande och en student som sekreterare. Alternativt leder amanuensen en interaktiv diskussion kring patientfallen.

4 V. Former för bedömning och kriterier för godkänt Du ska klara att lösa eller resonera om samtliga fall Du ska aktivt delta i diskussionen Redovisning av fördjupningsuppgift: Den kliniska placeringen vid ortopeden avslutas med att studenterna presenterar varsin fördjupningsuppgift för varandra. Amanuensen tilldelar ämne för uppgiften. Redovisningen är muntlig och sker i grupper om cirka 3-4 studenter. Problemen avser vanliga symptom från rörelseorganen som patienter ofta söker för i primärvården. Presentationen tar 5 (max 10) minuter (använd gärna power-point presentation med max 10 bilder). Därtill skall uppgiften sammanfattas på en A4-sida (maximalt 3000 tecken inkl blanksteg) och delas ut som hand-out till de andra i gruppen. Presentationen skall innehålla de vanligaste sjukdomstillstånden som orsakar symptomen, översiktlig patogenes och etiologi, olika behandlingsalternativ och prognos. För godkänd kurs krävs att presentation och skriftlig sammanfattning överensstämmer med instruktionerna ovan. Dugga Ortopediplaceringen avslutas med ett skriftligt kunskapstest i form av korta fakta- och förståelsefrågor. För godkänd placering krävs 1/2 av maximal poäng. Godkänd kurs För godkänd placering krävs godkänt skriftligt kunskapstest och redovisning av fördjupningsuppgift. Därtill krävs aktivt deltagande i seminarier, gruppundervisning, falldiskussioner och studentmottagning. Obligatoriska moment är studentmottagning, amanuensledd placering på akutmottagningen, redovisning av fördjupningsarbete samt skriftligt kunskapstest ( dugga ). Vid sjukdom, annat frånfälle eller underkänd prestation måste obligatoriska moment tas igen efter samråd med amanuens. Godkänd placering är obligatorisk för att erhålla godkänd kurs och därmed få lov att tentera. För Termin 8 gäller att godkänd kurs motsvarar 20 hp och godkänd tentamen 10 hp Tentamen Kirurgkursen avslutas med en skriftlig tentamen där ortopedin utgör en del. Tentamen efterfrågar fakta-, förståelse- och färdighetskunskaper inom rörelseorganens sjukdomar och skador. En femtedel av den totala poängsumman utgörs av frågor som rör förkunskap. Tentamen består av MEQ-frågor, essäfrågor och korta svarsfrågor. MEQ står för Modified Essay Question och utgår från kliniska fall där man följer ett förlopp och ställer frågor om bland annat symtom/statusfynd och dess koppling till patogenes eller skademekanism, etiologi, radiologisk och annan bilddiagnostik, kirurgisk och ickekirurgisk behandling samt profylax.

5 VI. Litteratur Ortopedi av Urban Lindgren och Olle Svensson, 4:e upplagan, Liber, ISBN VII. Kontaktinformation Kursansvarig: Professor Henrik Malchau, Amanuenser: Specialistläkare Per-Erik Johanson, Specialistläkare Henrik Hedelin, Intendent: Linda Johansson, Bilaga: I den fördjupade studiehandledningen har lärandemål brutits ner som en ledning för din inlärning av teoretiska kunskaper och praktiska färdigheter.

6 FÖRDJUPAD STUDIEHANDLEDNING 1. Basal kompetens i klinisk handläggning och diagnos Anamnes Att skilja onormalt från normalt genom att ta en anamnes som är relevant för rörelseorganen (smärta, instabilitetskänsla, stelhet, svullnad och begränsning av funktion och aktivitet). Att genom en screening anamnes som en del av en allmän undersökning fråga om smärta, stelhet, svullnad och funktionell begränsning. Att kunna ta en relevant anamnes de vanligast tillstånden engagerade: Skelett, inkluderande fraktur, malignitet, infektion, osteoporos Leder, inkluderande artros och andra degenerativa ledsjukdomar, reumatoid artrit och andra artriter Bindväv, inkluderande bursit, tendinit, tenosynovit, entesopati Nervvävnad, inkluderande nervinklämning, perifer neuropati, radiculopati Muskelvävnad inkluderande kongenitala tillstånd, inflammatorisk eller neurologisk påverkan Att kunna ta en relevant anamnes i förhållande till hög- och lågenergetiska skador. Att kunna utvärdera akut och kronisk smärta i förhållande till svårighetsgrad, typ och modulerande faktorer. Att förstå hur kronisk sjukdom i rörelseorganen påverkar individen vad gäller begränsning i funktion, aktivitet och möjlighet att delta i samhällslivet. Undersökning Att skilja onormalt från normalt genom att undersöka rörelseorganen. Att kunna göra en relevant undersökning vid muskuloskeletalt trauma (inspektion, palpation, rörelseomfång, distalstatus, (färg, cirkulation, sensibilitet, motorik)). Att kunna utföra en relevant undersökning av större leder (knä, höft, skuldra) samt hand och kunna beskriva smärta, ömhet, svullnad, deformitet, muskelatrofi, svaghet, onormalt rörelseomfång och funktionell begränsning. Att kunna genomföra en relevant undersökning av hals-, bröst- och ländrygg samt sacroiliacaleder. Professionellt förhållningssätt Att besitta det förhållningssätt och den kommunikationsförmåga som behövs för att handlägga akuta och kroniska muskuloskeletala problem. Att ha en förståelse för de problem som personer med muskeloskeletala problem har och den betydelse det har för individen och för dem som deltar i vården. Att ha ett holistiskt synsätt på patienten 2. Handläggning av specifika problem

7 Akuttillstånd och varningssignaler Att veta när man omedelbart skall remittera en patient till specialist för handläggning. Detta ska göras utifrån anamnes, klinisk undersökning och eventuellt andra relevanta undersökningar (tex röntgen) vad gäller : Öppen fraktur Fraktur med nerv- eller kärlpåverkan Cauda equinasyndrom Kompartmentsyndrom/kärlpåverkan Ledinfektion Mjukdelsinfektion Skelettinfektion Extremitets trauma Att kunna identifiera, karakterisera och differentiera mellan dessa tillstånd genom anamnes och undersökning. Detta kräver att man kan: Ta upp en relevant anamnes kring trauma och fraktur (inkluderar frakturer på rörben, lednära frakturer, ledluxationer, stukningar och sträckningar). Identifiera och karaktärisera skador. Utvärdera energin i traumat och dess betydelse för typen av skada, behandling och läkningsförlopp. Icke traumatiska extremitetsproblem Att kunna identifiera, karakterisera och differentiera mellan dessa tillstånd genom anamnes och undersökning. Detta kräver att man kan: Ta upp en relevant anamnes i förhållande till större icke traumatiska extremitets problem. Ledsjukdom (artros, reumatoid artrit) Mjukdelsskador (bursit, tendinit, tendinos, tenosynovit, entesopati, nervinklämning) Skelettsjukdomar (malignitet och infektion) Att kunna identifiera och karakterisera tillstånd som inkluderar: Ledinflammation och/eller ledskada så som artros och reumatoid artrit Mjukdelstillstånd som bursit, tendinit, tendinos, tenosynovit, entesopati och nervinklämning Skelettsjukdomar som malignitet och infektion Ryggbesvär Att kunna identifiera, karakterisera och differentiera mellan dessa tillstånd genom anamnes och undersökning. Detta kräver att man kan: Ta upp en relevant anamnes för: Ospecifik ryggsmärta och lumbago

8 Ryggsmärta med påverkan på ryggmärg/nervrötter Traumatisk kotfraktur Kotkompression av osteoporotiskt ursprung Inflammatorisk ryggvärk (spondylit) Spinal deformitet, tex skolios Destruktion (infektiös eller tumör) ryggsmärta (tex tuberkulos, metastas, vissa primära skelettmetastaser). Problembaserad symtomatiskt synsätt Med utgångspunkt från detta till utlösande mekanismer ska man också konstruera tillämpliga differentialdiagnoser och relatera. Muskuloskeletalt trauma Ledsmärta poly-, mono- och periartikulär Ryggsmärta Regional smärta och stelhet Generell smärta och stelhet Nedsatt eller förlorad rörelseförmåga och svaghet Förändrad känsel Deformitet Resistens Detta ska sättas i relation till möjliga orsaker (detta tas också upp nertill under kunskap): Traumatisk (tex lågenergi som vid osteoporos, arbetsskador eller sportskador) Vaskulär/ischemisk (tex kompression eller laceration av kärl) Neurologiskt (tex kompression) Infektiös (tex led eller skelett) Degenerativ (tex led eller rygg) Autoimmun eller immunmedierad (tex reumatoid artrit) Metabol - toxisk (tex osteoporos och gikt) Medfödd (tex skolios) Neoplastisk (tex myelom) Psykologisk (tex kroniskt smärtsyndrom, fysiologisk) 3. Kunskapsbasen kring huvudkarakteristika och principer för handläggning och rehabilitering av vanliga muskuloskeletala sjukdomar och skador Fraktur/skada/trauma Baserat på teoretisk grundkunskap kunna: Specificera symtom och omedelbara komplikationer. Beskriva handläggning och relevant utredning. Beskriva handläggning på kort och lång sikt av en patient med:

9 Vanliga vuxenfrakturer Ledluxation Mjukdelsskada Akut ryggskada, inkl ryggmärgskada Multitraumapatient Ledinstabilitet (tex knä, finger) Tillägna sig klinisk erfarenhet från alla stadier av skada och läkning. (Från akutvård till rehabilitering). Led- och mjukdelstillstånd Baserat på teoretisk grundkunskap kunna: Specificera symtom, kliniska fynd och predisponerande faktorer Beskriva handläggning och relevant utredning Föreslå ett begränsat antal differential diagnoser Beskriva principerna för omhändertagandet av patient med: Artros Kroniska inflammatorisk artrit tex reumatoid artrit, spondyloartrit Mjukdelslesioner entesopati tex rotatorcuff och/eller tennisarmbåge Fibromyalgi/kroniskt generaliserad smärta. Kristall artropartier Rygg Baserat på teoretisk grundkunskap kunna: Specificera symtom, kliniska fynd och predisponerande faktorer. Beskriva handläggning och relevant utredning Föreslå ett begränsat antal differentialdiagnoser Beskriv principerna för handläggning av en patient med: Ländryggsmärta och ischias Tumörer Baserat på teoretisk grundkunskap kunna: Specificera symtom, kliniska fynd och predisponerade faktorer. Beskriva handläggning och relevant utredning. Beskriva principer för handläggning av en patient med: Metastasering till skelett Primär skelett- eller mjukdelstumör Benmetabolasjukdomar Baserat på teoretisk grundkunskap kunna:

10 Specificera symtom, kliniska fynd och predisponerade faktorer. Beskriva handläggning och relevant utredning. Föreslå ett begränsat antal differential diagnoser. Beskriva principer för handläggning av en patient med: Osteoporos Osteomalaci Relaterad kunskap Kunna beskriva den relativa prevalensen, effekten på hälsa och ekonomi, prognos och utgång av tillstånd i rörelseorganen. Fraktur på grund av hög respektive låg energi våld. Ländryggsmärta. Vanliga mjukdelslesioner så som problem från rotator cuffen och tennisarmbåge. Artros höft och knä. Reumatoid artrit. 4. Kärnkunskap som stödjer diagnos och handläggning Basal kunskap Att kunna identifiera skelettets ben och leder. Att kunna specificera större muskelgrupper, deras funktion samt innervation, även i relation till nervrötter. Att kunna specificera större kärl och nerver relaterade till muskuloskeletala problem. Att beskriva basal fysiologi, cellbiologi och patologi relaterad till rörelseorganens sjukdomar. Detta inkluderar effekten av ålder, skada och läkningsprocesser (inklusive mekanisk, traumatisk, metabol, vaskulär, degenerativ, inflammatorisk, immunomedierade tillstånd, tumör, arv och utveckling). Kunskap kring metoder för handläggning och behandling Strategi för handläggning Kunna beskriva strategier för handläggning inklusive rehabilitering vid akut respektive kronisk sjukdom i rörelseorganen. Detta inkluderar utbildning, läkemedelsbehandling, fysioterapi, avslappning, psykosocial och social intervention samt indikationer för remiss till specialist /generalist Att känna till vilka faktorer som påverkar compliance vid handläggning. Farmakologi Att känna till huvudindikationer, biverkningar, interaktioner och kontraindikationer för de läkemedel som vanligen används vid handläggning av patienter med sjukdomar i rörelseorganen. Akut och kronisk smärtbehandling Disease modifying treatment

11 Detta inkluderar analgetika, NSAID, antidepressiva vid smärtbehandling, steroider, hypourikemiska läkemedel, disease modifying och cytotoxiska läkemedel samt behandling för osteoporos. Detta innefattar också kännedom om effekten av placebo och medvetenhet kring särskilda situationer, så som graviditet, i samband med användande av dessa läkemedel. Icke kirurgisk behandling vid trauma Att kunna beskriva principerna för frakturhandläggning, reposition, fixation och immobilisering samt multitrauma. Att känna till de vanligaste icke operativa behandlingarna för fraktur och luxation. Detta inkluderar sluten reposition, gips och elastiskt bandage. Vanliga skador inkluderar fraktur av fingrar, handled, proximala humerus, axelluxation och fotledsdistorsion. Kirurgisk behandling Att kunna beskriva kirurgiska principer för reposition, fixation och immobilisering av fraktur och handläggning av multitrauma. Detta inkluderar kännedom om behandling av de vanligaste frakturerna så som höft, handled och fotled. Att känna till de vanligaste operativa ingreppen vid fraktur och luxation. Detta inkluderar öppen reposition, användning av interna och externa fixation metoder. Att kunna beskriva de vanligaste operationerna för rörelseorganens sjukdomar. Artroskopi av knä Höft- eller knäledsartroplastik Ryggkirurgi tex diskbråck Amputation, synovektomi, osteotomi, artrodes, klyvning av ligament (ex karpaltunnel) Att kunna beskriva fördelar och eventuella komplikationer vid höft- och knäledsplastik. Dessa inkluderar djup ventrombos, infektion och lossning samt förväntad implantat överlevnad. Andra procedurer Att kunna indikationerna för samt fördelar och risker med: Ledpunktion Injektion i led, i mjukdelar och i rygg. Rehabilitering Att känna till fördelarna med rehabilitering vid rörelseorganens sjukdomar och hur de påverkar slutresultatet samt patientens totala funktion. Detta gäller vid olika rörelseorganens sjukdomar så som vid amputation, spinal skada, trauma, fraktur, osteoporos, artros, reumatoid artrit, mjukdelslesioner (senor, senfästen), nack- och ryggsmärta samt atrofier vid långvarig immobilisering. Rehabilitering så som fysioterapi och arbetsterapi.

12 Skillnaden i problem som uppstår vid amputation av övre jämfört med nedre extremitet. Att känna till de vanligaste ortoserna samt andra hjälpmedel till exempel användande av gips, kryckor, käpp, rollator, korsett och hjälpmedel för ADL. Prevention Att känna till preventionsstrategier för de vanligaste sjukdomarna i rörelseorganen. Strategierna inkluderar fördelar och risker avseende livsstilsfaktorer, fysisk aktivitet, immobilisering och undvikande av specifika risker. Specifika exempel kan inkludera trauma, fraktur, osteoporos, artros, skelett- och ledinfektioner, mjukdelsproblem samt hals- och ländryggsmärta. Kunskap kring metoder för att underlätta diagnostik och utredning Laboratorieundersökningar Att visa att man kan använda och tolka laboratoriesvar för att underlätta diagnos. Blod - Hb och vita. Akut fasreaktion. Sänkningsreaktion (SR) Reaktivt protein (CRP) Analys av ledvätska (cellräkning vita blodkroppar, glukos, kristaller, odling). Bildtolkning Att visa hur man korrekt använder röntgenundersökningar för att understödja diagnostik, till exempel slätröntgen, CT, MR, skelettdensitometri, scintigrafi, ultraljud.

Undersökning (M3) Att skilja onormalt från normalt genom att undersöka rörelseorganen.

Undersökning (M3) Att skilja onormalt från normalt genom att undersöka rörelseorganen. Curriculum Ortopedi Utgår från rekommendationerna för ortopedi från Global core recommendations for muscular skeletal undergraduate curriculum (Ann Rheum Dis. 2004:63:517-524). Kunskaperna är nivåindelade

Läs mer

88 Kraftnedsättning/förlamning Förkunskaper

88 Kraftnedsättning/förlamning Förkunskaper 88 Kraftnedsättning/förlamning Neuroanatomi och neurofysiologi Utbredningen av dermatom och myotom Nociceptiv och neurogen smärta Diagnostik och behandling vid perifer nervinklämning Diagnostik och handläggning

Läs mer

Curriculum muskuloskeletala sjukdomar.

Curriculum muskuloskeletala sjukdomar. A Kategori Anamnes Basal kompetens i klinisk handläggning och diagnos Kompetens Att skilja onormalt från normalt genom att ta en anamnes som är relevant för rörelseorganen (smärta, instabilitetskänsla,

Läs mer

Välkommen till Ryggsjukdomar- handläggning och behandling. Karolinska Universitetssjukhuset, 1-3 februari 2012

Välkommen till Ryggsjukdomar- handläggning och behandling. Karolinska Universitetssjukhuset, 1-3 februari 2012 1 (5) Välkommen till Ryggsjukdomar- handläggning och behandling Universitetssjukhuset, 1-3 2012 Handläggning av ryggsjukdomar utgör en stor del av vardagen för läkare inom ortopedi. Denna kurs riktas i

Läs mer

Ryggsjukdomar - handläggning och behandling Preliminär kursplan inklusive målsättning november 2019

Ryggsjukdomar - handläggning och behandling Preliminär kursplan inklusive målsättning november 2019 Ryggsjukdomar - handläggning och behandling Preliminär kursplan inklusive målsättning 20-22 november 2019 Onsdag 20:e november Tid Titel Ansvarig Lokal Målsättning 9.00-9.15 Introduktion- praktisk information,

Läs mer

Ryggsjukdomar - handläggning och behandling Preliminär kursplan inklusive målsättning oktober 2018

Ryggsjukdomar - handläggning och behandling Preliminär kursplan inklusive målsättning oktober 2018 Ryggsjukdomar - handläggning och behandling Preliminär kursplan inklusive målsättning 17-19 2018 Onsdag 17:e Tid Titel Ansvarig Lokal Målsättning 9.00-9.15 Introduktion- praktisk information, pres av fakulteten,

Läs mer

Kursplan inklusive målsättning mars

Kursplan inklusive målsättning mars Kursplan inklusive målsättning 27-29 mars Onsdag 27:e februari Tid Titel Ansvarig Lokal Målsättning 9.00-9.15 Introduktion- praktisk information, pres av fakulteten, info om kursmiddag 9.15-9.40 Anatomi

Läs mer

Målbeskrivning för kursen i Ortopedi

Målbeskrivning för kursen i Ortopedi Målbeskrivning för kursen i Ortopedi Läkarprogrammet, Uppsala Universitet Mål för teoretiska färdigheter OMHÄNDERTAGANDE AV FRAKTURPATIENTER Lära sig akut handläggning av patienter med vanliga slutna extremitetsfrakturer

Läs mer

Förtydligande av lärandemål för Stadium III, Termin 9

Förtydligande av lärandemål för Stadium III, Termin 9 1(5) för Stadium III, Termin 9 A. Vetenskapligt förhållningssätt och lärande 1. Betydelsen av ett livslångt lärande i samverkan mellan olika yrkesgrupper Nivå 2: Vara införstådd med och kunna tillämpa

Läs mer

MEDFÖDDA HJÄRTFEL OCH BARN OC H UNGA 7.5HP

MEDFÖDDA HJÄRTFEL OCH BARN OC H UNGA 7.5HP SAHLGRENSKA AKADEMIN STUDIEHANDLEDNING FÖR KURSEN: MEDFÖDDA HJÄRTFEL OCH BARN OC H UNGA 7.5HP Kurskod OM9229 KURSEN GES SOM UPPDRAGSUTBILDNING Kursansvarig Kursadministratör Examinator Ewa-Lena Bratt e-post:

Läs mer

Utredning och handläggning av nack- och ryggbesvär

Utredning och handläggning av nack- och ryggbesvär Utredning och handläggning av nack- och ryggbesvär Hannu Määttänen Doktorand, spec. ortopedisk kirurgi Enheten för interventions- och implementeringsforskning Institutet för Miljömedicin Karolinska Institutet

Läs mer

Ledstatus Klinisk diagnostik. Christina Stranger 2013

Ledstatus Klinisk diagnostik. Christina Stranger 2013 Ledstatus Klinisk diagnostik Christina Stranger 2013 Behöver alla kunna ledstatus? Måste man göra ledstatus på alla patienter? Man måste göra ledstatus n Om pat har minst en svullen eller öm led och/eller

Läs mer

Kurs i OM för doktorer, 2-3-dagars

Kurs i OM för doktorer, 2-3-dagars Ortopedisk medicin/fysikalisk medicin för Allmänmedicinare/Distriktsläkare- Koncept för bedömning/analys o rehabilitering av smärtpatienter i primärvården Inledning Smärta är den enskilt vanligaste sökorsaken

Läs mer

Studiehandledning. IBM240 Infektion, immunologi, tumörbiologi och hematologi med egenvård, 7.5 hp

Studiehandledning. IBM240 Infektion, immunologi, tumörbiologi och hematologi med egenvård, 7.5 hp Sahlgrenska akademin Institutionen för biomedicin Studiehandledning IBM240 Infektion, immunologi, tumörbiologi och hematologi med egenvård, 7.5 hp Kursen ingår i receptarieprogrammet Göteborgs universitet

Läs mer

Medicinsk bildvetenskap för det muskuloskeletala systemet

Medicinsk bildvetenskap för det muskuloskeletala systemet DNR LIU-2017-00744 1(5) Medicinsk bildvetenskap för det muskuloskeletala systemet Fristående kurs 7.5 hp Medical Imaging Science of the Musculoskeletal System 8FA247 Gäller från: 2018 HT Fastställd av

Läs mer

Ortopedi. Definition av kompetensområdet...6 Kompetenskrav...6

Ortopedi. Definition av kompetensområdet...6 Kompetenskrav...6 Ortopedi Inledning... 2 Ordförklaringar... 3 Övergripande kompetensdefinition... 6 Definition av kompetensområdet...6 Kompetenskrav...6 Kompetenskrav för medicinsk kompetens...6 Kompetenskrav för kommunikativ

Läs mer

RTA RYGGSMÄRTA. Radiologi vid ryggsmärta. rta och tumör i skelett och mjukdelar Barbro Danielson med.dr MSKsektionen Röntgen SU/SS.

RTA RYGGSMÄRTA. Radiologi vid ryggsmärta. rta och tumör i skelett och mjukdelar Barbro Danielson med.dr MSKsektionen Röntgen SU/SS. Radiologi vid ryggsmärta rta och tumör i skelett och mjukdelar Barbro Danielson med.dr MSKsektionen Röntgen SU/SS RYGGSMÄRTA RTA När skall patienten utredas? Hur? När ska ytterligare radiologisk utredning

Läs mer

Klinisk baskurs 1, inriktning medicin

Klinisk baskurs 1, inriktning medicin Medicinska fakulteten Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 50 00 Läkarprogrammet www.umu.se Kursplan Dnr 513-1592-12 Sid 1 (5) Klinisk baskurs 1, inriktning medicin Clinical sciences 1, medicine

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR NEUROVETENSKAP OCH FYSIOLOGI

INSTITUTIONEN FÖR NEUROVETENSKAP OCH FYSIOLOGI INSTITUTIONEN FÖR NEUROVETENSKAP OCH FYSIOLOGI MNV206 Perspektiv på neurosjukvård, 7,5 högskolepoäng Perspectives on Neurological Care and Fastställande Kursplanen är fastställd av Programkommittén för

Läs mer

Utbildningsstruktur Klinisk Fysiologi i basspecialiteten Bild- och funktionsmedicin (Om man ej skall bli klinisk fysiolog) (1)

Utbildningsstruktur Klinisk Fysiologi i basspecialiteten Bild- och funktionsmedicin (Om man ej skall bli klinisk fysiolog) (1) Svensk Förening för klinisk Fysiologi 060815 Klinisk Fysiologi i basspecialiteten Bild- och funktionsmedicin Definition av kunskapsområdet =Definitionen för Bild och funktionsmedicin Kompetenskrav Medicinsk

Läs mer

SP station: Ortopedi 14,5 min

SP station: Ortopedi 14,5 min SP station: Ortopedi 14,5 min Student information: Det söker en patient med axel problem. Besvären började för ca 3 år sedan då han spelade handboll och luxerade sin högra axel. Rtg visade en främre axelledsluxation

Läs mer

Handledning av ST-läkare. Michael Ullman Sahlgrenska Universitetssjukhuset Göteborg

Handledning av ST-läkare. Michael Ullman Sahlgrenska Universitetssjukhuset Göteborg Handledning av ST-läkare Michael Ullman Sahlgrenska Universitetssjukhuset Göteborg Målbeskrivning för läkares specialiseringstjänstgöring Ny modell Kompetensbaserad Målbaserad ...enligt Regeringsbeslut

Läs mer

HANDKIRURGI HANDKIRURGI HANDKIRURGI. 1/3 Trauma. 1/3 RA 1/3 Övrigt. Anna Gerber Ekblom Handkirurgiska Kliniken Södersjukhuset

HANDKIRURGI HANDKIRURGI HANDKIRURGI. 1/3 Trauma. 1/3 RA 1/3 Övrigt. Anna Gerber Ekblom Handkirurgiska Kliniken Södersjukhuset HANDKIRURGI Anna Gerber Ekblom Handkirurgiska Kliniken Södersjukhuset HANDKIRURGI Nerver Senor Blodkärl Skelett Skuldran (hela kroppen) Armbågen Underarm - Handled Handled Hand HANDKIRURGI 1/3 Trauma 1/3

Läs mer

Den diabetiska foten ur ortopedens synvinkel. Hedvig Örneholm MD, PhD, Specialistläkare ortopedi Ortopediska kliniken Skånes Universitetssjukhus

Den diabetiska foten ur ortopedens synvinkel. Hedvig Örneholm MD, PhD, Specialistläkare ortopedi Ortopediska kliniken Skånes Universitetssjukhus Den diabetiska foten ur ortopedens synvinkel Hedvig Örneholm MD, PhD, Specialistläkare ortopedi Ortopediska kliniken Skånes Universitetssjukhus For an obstinate ulcer, sweet wine and a lot of patience

Läs mer

Klinisk fysiologi i basspecialiteten Bild- och funktionsmedicin (Om man väljer Klinisk fysiologi-spåret inom Bild- och funktionsmedicin) (2)

Klinisk fysiologi i basspecialiteten Bild- och funktionsmedicin (Om man väljer Klinisk fysiologi-spåret inom Bild- och funktionsmedicin) (2) Svensk Förening för klinisk Fysiologi 060815 Klinisk fysiologi i basspecialiteten Bild- och funktionsmedicin (Om man väljer Klinisk fysiologi-spåret inom Bild- och funktionsmedicin) (2) Definition av kunskapsområdet

Läs mer

8LAG61. Klinisk medicin 1, 30.0 hp. Clinical Medicine 1. Programkurs. Medicinska fakulteten. Gäller från: 2019 HT PRELIMINÄR.

8LAG61. Klinisk medicin 1, 30.0 hp. Clinical Medicine 1. Programkurs. Medicinska fakulteten. Gäller från: 2019 HT PRELIMINÄR. 8LAG61 Klinisk medicin 1, 30.0 hp Clinical Medicine 1 Programkurs Medicinska fakulteten Gäller från: 2019 HT PRELIMINÄR Kursplan Fastställd av Utbildningsnämnden för grund- och avancerad nivå Fastställandedatum

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR VÅRDVETENSKAP OCH HÄLSA

INSTITUTIONEN FÖR VÅRDVETENSKAP OCH HÄLSA INSTITUTIONEN FÖR VÅRDVETENSKAP OCH HÄLSA OM6040 Njurmedicinska sjukdomar, dialysbehandling och njurmedicinsk omvårdnad, 22,5 högskolepoäng Nephrology, Dialysis Treatment and Renal Nursing Care, 22.5 higher

Läs mer

Kursplan för Klinisk medicin 2, termin 7, programmet för läkarutbildning, Lunds universitet. Ladok kod: LÄLX74, LÄMX74 ( t o m vt 2007 LÄL574, LÄM574)

Kursplan för Klinisk medicin 2, termin 7, programmet för läkarutbildning, Lunds universitet. Ladok kod: LÄLX74, LÄMX74 ( t o m vt 2007 LÄL574, LÄM574) Kursplan för Klinisk medicin 2, termin 7, programmet för läkarutbildning, Lunds universitet Ladok kod: LÄLX74, LÄMX74 ( t o m vt 2007 LÄL574, LÄM574) Kursens benämning Klinisk medicin 2. Omfattning i poäng

Läs mer

Fysioterapi som medicinsk behandling vid funktionsnedsättning, 30.0 hp. Physiotherapy as Medical Intervention for Functional Impairments

Fysioterapi som medicinsk behandling vid funktionsnedsättning, 30.0 hp. Physiotherapy as Medical Intervention for Functional Impairments 8FYG31 Fysioterapi som medicinsk behandling vid funktionsnedsättning, 30.0 hp Physiotherapy as Medical Intervention for Functional Impairments Programkurs Medicinska fakulteten Gäller från: 2018 VT UTKAST

Läs mer

Ditt Examinandnummer (eller namn om du provskriver):

Ditt Examinandnummer (eller namn om du provskriver): Ortopedexamen 2006, skriftliga delen Tid: 2006 03 17 kl 09.00-1500 Skrivningen består i år av 20 frågor: 4 långessäfrågor där svaret på varje fråga kan belönas med upp till 10 poäng. 5 kortessäfrågor där

Läs mer

8FA245. Läkemedel och fysioterapi, 7.5 hp. Medical Drugs and Physiotherapy. Fristående kurs. Medicinska fakulteten. Gäller från: 2017 HT.

8FA245. Läkemedel och fysioterapi, 7.5 hp. Medical Drugs and Physiotherapy. Fristående kurs. Medicinska fakulteten. Gäller från: 2017 HT. 8FA245 Läkemedel och fysioterapi, 7.5 hp Medical Drugs and Physiotherapy Fristående kurs Medicinska fakulteten Gäller från: 2017 HT Kursplan Fastställd av Utbildningsnämnden för grund- och avancerad nivå

Läs mer

RYGGSMÄRTA. Radiologi vid ryggsmärta och tumör i skelett och mjukdelar Barbro Danielson med.dr MSKsektionen Röntgen SU/SS. SKELETT och MJUKDELSTUMÖR

RYGGSMÄRTA. Radiologi vid ryggsmärta och tumör i skelett och mjukdelar Barbro Danielson med.dr MSKsektionen Röntgen SU/SS. SKELETT och MJUKDELSTUMÖR Radiologi vid ryggsmärta och tumör i skelett och mjukdelar Barbro Danielson med.dr MSKsektionen Röntgen SU/SS RYGGSMÄRTA När och hur ska patienten utredas? När ska ytterligare radiologisk utredning Radiologiskt

Läs mer

När och var? Avdelningsplacering, angiolab och operationsavdelning enligt separat schema.

När och var? Avdelningsplacering, angiolab och operationsavdelning enligt separat schema. Studiehandledning delkurs kärlkirurgi T8 Innehåll Kursbeskrivning Kärlkirurgi är inriktad mot patienter med extracerebrala arteriella kärlproblem från distala arcus aortae och perifert, främst orsakade

Läs mer

Diabetes och diabetesvård I

Diabetes och diabetesvård I DNR LIU-2012-00613 1(5) Diabetes och diabetesvård I Fristående kurs 7,5 hp Diabetes and Diabetes Care I 8FA180 Gäller från: 2012 HT Fastställd av Grundutbildningsnämnden Fastställandedatum 2012-05-14 LINKÖPINGS

Läs mer

Kirurgi. Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap Kurs: Kirurgi, akutsjukvård och farmakologi 7,5 hp Röntgensjuksköterskeprogrammet T3 HT 2011

Kirurgi. Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap Kurs: Kirurgi, akutsjukvård och farmakologi 7,5 hp Röntgensjuksköterskeprogrammet T3 HT 2011 Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap Kurs: Kirurgi, akutsjukvård och farmakologi 7,5 hp Röntgensjuksköterskeprogrammet T3 HT 2011 STUDIEHANDLEDNING Kurs: Kirurgi, akutsjukvård och farmakologi,

Läs mer

8LAG31. Hälsa och sjukdom 1, 30 hp. Health and Disease 1, 30 credits. Programkurs. Medicinska fakulteten. Gäller från: höstterminen 2019.

8LAG31. Hälsa och sjukdom 1, 30 hp. Health and Disease 1, 30 credits. Programkurs. Medicinska fakulteten. Gäller från: höstterminen 2019. Dnr LiU-2019-01171 1(6) 8LAG31 Hälsa och sjukdom 1, 30 hp Health and Disease 1, 30 credits Programkurs Medicinska fakulteten Gäller från: höstterminen 2019 Kursplan Fastställd av Ordföranden i utbildningsnämnden

Läs mer

Fastställande Kursplanen är en historisk, äldre version, faställd av Nämnden för omvårdnadsutbildning och gällde från och med

Fastställande Kursplanen är en historisk, äldre version, faställd av Nämnden för omvårdnadsutbildning och gällde från och med Medicinska fakulteten SJSE15, Personcentrerad vård och lärande vid symtom och tecken på ohälsa, 26,5 högskolepoäng Person-centered Care and Patient Learning in Relation to Symptoms and Signs of Illness,

Läs mer

Avlastning med t.ex. käpp, Sjukgymnastik, Viktminskning, Ortos, operation med knäplastik

Avlastning med t.ex. käpp, Sjukgymnastik, Viktminskning, Ortos, operation med knäplastik Ortopedi HT-13 Fråga 1. Du träffar på vårdcentralen en patient med nyligen diagnosticerad gonartros. Han tar som smärtlindring Diklofenak 50 mg x 3 vilket hjälper ganska bra men han känner av magen. Han

Läs mer

Kursplan för Allmänmedicin

Kursplan för Allmänmedicin Kursplan för Allmänmedicin Family Medicine KURSPLAN 6.5 högskolepoäng Kurskod: 3AM018 Utbildningsnivå: Avancerad nivå Huvudområde(n) och successiv fördjupning: Medicinsk vetenskap A1F Betygskala: Underkänd

Läs mer

Avancerade vårdhandlingar 15 Högskolepoäng Del I Medicinska behandlingsmetoder och åtgärder för patienter med Kirurgiska tillstånd 7,5 hp

Avancerade vårdhandlingar 15 Högskolepoäng Del I Medicinska behandlingsmetoder och åtgärder för patienter med Kirurgiska tillstånd 7,5 hp SAHLGRENSKA AKADEMIN STUDIEHANDLEDNING FÖR KURSEN Avancerade handlingar 15 Högskolepoäng Del I Medicinska åtgärder för patienter med Kirurgiska tillstånd 7,5 hp Kurskod OM7110 Kursen ges som en obligatorisk

Läs mer

Undersökning och behandling av yrsel och balansrubbningar, 7,5 hp. Assessment and Treatment in Vertigo and Balance Problems, 7.

Undersökning och behandling av yrsel och balansrubbningar, 7,5 hp. Assessment and Treatment in Vertigo and Balance Problems, 7. 1(5) 8MM237 Undersökning och behandling av yrsel och balansrubbningar, 7,5 hp Assessment and Treatment in Vertigo and Balance Problems, 7.5 credits Programkurs Medicinska fakulteten Gäller från: vårterminen

Läs mer

AXX, Avancerad nivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras

AXX, Avancerad nivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras Medicinska fakulteten LÄKO11, Introduktion till Kompletterande utbildning läkare och grundläggande kompletterande kurs (KUL1), 7,5 högskolepoäng Introduction to Complementary Education Doctor of Medicine

Läs mer

Ortopedi. Arbetsterapeutprogrammet VT 2015

Ortopedi. Arbetsterapeutprogrammet VT 2015 Ortopedi Arbetsterapeutprogrammet VT 2015 Åsa Niper Forskar-ST-läkare, specialist i allmänmedicin Akademiskt primärvårdscentrum/nvs, KI & Capio Vårdcentral Farsta Innehåll Allmänt om ortopedi Vad är ortopedi?

Läs mer

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PM2635 Utredning och psykologisk behandling av individer I, 30 högskolepoäng Assessment and psychological treatment of individuals I, 30 higher education credits Fastställande

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR NEUROVETENSKAP OCH FYSIOLOGI

INSTITUTIONEN FÖR NEUROVETENSKAP OCH FYSIOLOGI INSTITUTIONEN FÖR NEUROVETENSKAP OCH FYSIOLOGI LP2210 Språkstörningar hos barn och ungdomar, 10 högskolepoäng Language Disorders in Children and Fastställande Kursplanen är fastställd av Programkommittén

Läs mer

LÄKO14, Särskilt kompletterande kurs (KUL4), 15 högskolepoäng Special Complementary Course (KUL4), 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

LÄKO14, Särskilt kompletterande kurs (KUL4), 15 högskolepoäng Special Complementary Course (KUL4), 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Medicinska fakulteten LÄKO14, Särskilt kompletterande kurs (KUL4), 15 högskolepoäng Special Complementary Course (KUL4), 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd

Läs mer

Tentamen i ortopedi för sjukgymnaster 2008-12-11

Tentamen i ortopedi för sjukgymnaster 2008-12-11 Tentamen i ortopedi för sjukgymnaster 2008-12-11 NAMN:..... 1. Vad menas med sluten respektive öppen fraktur (2p)? 2. Ge tre exempel på faktorer som avgör prognosen av en fraktur (3p)? 3. Vad kallar man

Läs mer

HJÄLPMEDEL FÖR BRÅCKBEHANDLING 03 12

HJÄLPMEDEL FÖR BRÅCKBEHANDLING 03 12 HJÄLPMEDEL FÖR BRÅCKBEHANDLING 03 12 03 12 03 BRÅCKBAND 03 12 06 BRÅCKGÖRDEL Förskrivare L med specialistkompetens i kirurgi. Förskrivningsrätt och/eller uppföljning kan delegeras till annan befattningshavare

Läs mer

Målbeskrivning för urologi, Läkarutbildningen vid Lunds universitet, termin 8

Målbeskrivning för urologi, Läkarutbildningen vid Lunds universitet, termin 8 Målbeskrivning för urologi, Läkarutbildningen vid Lunds universitet, termin 8 Område Teoretiska kunskaper Praktisk handläggning Undervisningsmoment Examination Övergripande lärandemål Urologins särart

Läs mer

Fördjupningskurs för specialistsjuksköterska med inriktning mot anestesisjukvård

Fördjupningskurs för specialistsjuksköterska med inriktning mot anestesisjukvård DNR LIU 1410/06-41 1(5) Fördjupningskurs för specialistsjuksköterska med inriktning mot anestesisjukvård Fristående kurs 15 hp Postgraduate Course in Anesthesia for Nurse Anesthetists 8FA178 Gäller från:

Läs mer

Smärta och inflammation i rörelseapparaten

Smärta och inflammation i rörelseapparaten Smärta och inflammation i rörelseapparaten Det finns mycket man kan göra för att lindra smärta, och ju mer kunskap man har desto snabbare kan man sätta in åtgärder som minskar besvären. Det är viktigt

Läs mer

8LAG31. Hälsa och sjukdom 1, 30.0 hp. Health and Disease 1. Programkurs. Medicinska fakulteten. Gäller från: 2018 VT PRELIMINÄR.

8LAG31. Hälsa och sjukdom 1, 30.0 hp. Health and Disease 1. Programkurs. Medicinska fakulteten. Gäller från: 2018 VT PRELIMINÄR. 8LAG31 Hälsa och sjukdom 1, 30.0 hp Health and Disease 1 Programkurs Medicinska fakulteten Gäller från: 2018 VT PRELIMINÄR Kursplan Fastställd av Utbildningsnämnden för grund- och avancerad nivå Fastställandedatum

Läs mer

LÄKO15, Avslutande kompletterande kurs (KUL5), 15 högskolepoäng Concluding Complementary Course (KUL5), 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

LÄKO15, Avslutande kompletterande kurs (KUL5), 15 högskolepoäng Concluding Complementary Course (KUL5), 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Medicinska fakulteten LÄKO15, Avslutande kompletterande kurs (KUL5), 15 högskolepoäng Concluding Complementary Course (KUL5), 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd

Läs mer

Kursplan TP3MO1, Människan i ohälsa 1: Fysiologi, patologi, invärtesmedicin och öron-, näs- och halssjukdomar, 24 högskolepoäng

Kursplan TP3MO1, Människan i ohälsa 1: Fysiologi, patologi, invärtesmedicin och öron-, näs- och halssjukdomar, 24 högskolepoäng Dnr: G 25 50/10 Kursplan TP3MO1, Människan i ohälsa 1: Fysiologi, patologi, invärtesmedicin och öron-, näs- och halssjukdomar, 24 högskolepoäng Grundnivå Man in Un-health 1: Physiology, General Pathology,

Läs mer

Kroppsstruktur och funktion i relation till aktivitet och miljö, 30.0 hp. Body Structure and Function in Relation to Occupation and Environment

Kroppsstruktur och funktion i relation till aktivitet och miljö, 30.0 hp. Body Structure and Function in Relation to Occupation and Environment 8ATG24 Kroppsstruktur och funktion i relation till aktivitet och miljö, 30.0 hp Body Structure and Function in Relation to Occupation and Environment Programkurs Medicinska fakulteten Gäller från: 2017

Läs mer

STUDIEHANDLEDNING HT 2014

STUDIEHANDLEDNING HT 2014 STUDIEHANDLEDNING HT 2014 Anatomi och Fysiologi Grundnivå 15 högskolepoäng BMA011 Kursbeteckning: Kurskod: Poängtal: Nivå: Kursens webbplats: Anatomi och Fysiologi BMA011 15 högskolepoäng/ects Grundnivå

Läs mer

Kursplan. Akut- och perioperativ vård, 7,5 högskolepoäng Emergency and perioperative care, 7.5 credits

Kursplan. Akut- och perioperativ vård, 7,5 högskolepoäng Emergency and perioperative care, 7.5 credits Sida 1 av 5 Kursplan Röda Korsets Högskola Dnr: 56/2013 Besöksadress: Teknikringen 1 Datum: 2013-05-27 Box 55676 102 15 Stockholm Telefon: 08-587 516 00 Fax: 08-587 51690 www.rkh.se Akut- och perioperativ

Läs mer

Politisk viljeinriktning för rörelseorganens sjukdomar i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Nationella riktlinjer

Politisk viljeinriktning för rörelseorganens sjukdomar i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Nationella riktlinjer Politisk viljeinriktning för rörelseorganens sjukdomar i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Nationella riktlinjer Antagen av Samverkansnämnden 2012-09-28 Samverkansnämnden rekommenderar

Läs mer

5. ORTOPEDI (SKRIVNING MEQ T8 - HT 2011)

5. ORTOPEDI (SKRIVNING MEQ T8 - HT 2011) 5. ORTOPEDI (SKRIVNING MEQ T8 - HT 2011) 5:1 På akutmottagningen söker Dan, en tidigare frisk 28 årig lärare med ländryggssmärta sedan tre veckor. För ett dygn sedan lyfte han en TVapparat och fick då

Läs mer

MÅLBESKRIVNING ST 2015 REHABILITERINGSMEDICIN

MÅLBESKRIVNING ST 2015 REHABILITERINGSMEDICIN MÅLBESKRIVNING ST 2015 REHABILITERINGSMEDICIN Kompetensbeskrivning Specialiteten rehabiliteringsmedicin karaktäriseras av fördjupade kunskaper och färdigheter i att utreda patienter med betydande funktionsnedsättningar.

Läs mer

Vårdplatser är delade mellan teamen: A. RÖD-GULT TEAM sängplatser: 5:1, 9:1, 19:1, 23:1, 23:2, 31:1, 31:2, 39:1, 39:2, 39:3, 39:4

Vårdplatser är delade mellan teamen: A. RÖD-GULT TEAM sängplatser: 5:1, 9:1, 19:1, 23:1, 23:2, 31:1, 31:2, 39:1, 39:2, 39:3, 39:4 Lärandemål avdelningstjänstgöring: - Kunna sammanfatta och presentera den neurologiskt sjuke patient för vårdlaget på rond. - Under handledning diktera remiss och daganteckning, epikris och utskrivningsinformation

Läs mer

Arbetsterapi vid sjukdomar och hälsoproblem - I

Arbetsterapi vid sjukdomar och hälsoproblem - I DNR DNR LIU 2015-02317 1(5) Arbetsterapi vid sjukdomar och hälsoproblem - I Programkurs 30.0 hp Occupational Therapy for Diseases and Health Problems - I 8ATG34 Gäller från: 2018 VT Fastställd av Utbildningsnämnden

Läs mer

Reumatologi. Definition av kompetensområdet...6 Kompetenskrav...6

Reumatologi. Definition av kompetensområdet...6 Kompetenskrav...6 Reumatologi Inledning... 2 Ordförklaringar... 3 Övergripande kompetensdefinition... 6 Definition av kompetensområdet...6 Kompetenskrav...6 Kompetenskrav för medicinsk kompetens...6 Kompetenskrav för kommunikativ

Läs mer

Kursplan Vuxenpsykiatri Dnr 513-499-07

Kursplan Vuxenpsykiatri Dnr 513-499-07 Kursplan Dnr 513-499-07 Benämning på kursen Psychiatry, 16,5 credit points Poäng 16,5 Kurskod Ansvarig institution Huvudområde Nivå Fördjupning i förhållande till examensfordringar Utbildningsområde Betygsgrader

Läs mer

Fysioterapi som medicinsk behandling vid funktionsnedsättning och funktionshinder, 30.0 hp

Fysioterapi som medicinsk behandling vid funktionsnedsättning och funktionshinder, 30.0 hp 8FYG41 Fysioterapi som medicinsk behandling vid funktionsnedsättning och funktionshinder, 30.0 hp Physiotherapy as Medical Intervention for Functional Impairments and Disability Programkurs Medicinska

Läs mer

Behandlingsriktlinjer höftartros

Behandlingsriktlinjer höftartros Ortopediska kliniken Version: 1.0 Skapad: 20120915 Reviderad: 20120915 Gäller tv, längst tom: 20141015 Ansvarig: Magnus Eneroth Författare: Lennart Sanzén Dokumentinnehåll: Behandlingsriktlinjer höftartros

Läs mer

Behandlingsriktlinjer höftartros

Behandlingsriktlinjer höftartros Ortopediska kliniken Version: 1.0 Skapad: 20120915 Reviderad: 20120915 Gäller tv, längst tom: 20141015 Ansvarig: Magnus Eneroth Författare: Lennart Sanzén Dokumentinnehåll: Behandlingsriktlinjer höftartros

Läs mer

Utbildningsplan för kompletterande utbildning för sjuksköterskor med utländsk examen från land utanför EU/EES och Schweiz

Utbildningsplan för kompletterande utbildning för sjuksköterskor med utländsk examen från land utanför EU/EES och Schweiz Utbildningsplan för kompletterande utbildning för sjuksköterskor med utländsk examen från land utanför EU/EES och Schweiz 7KS15 Inrättad av Rektor 2014-12-09 Fastställd av Styrelsen för utbildning 2014-12-18

Läs mer

I. Övergripande målbeskrivning

I. Övergripande målbeskrivning ORTOPEDI I. Övergripande målbeskrivning Profil och verksamhetsfält Specialiteten ortopedi omfattar fördjupade kunskaper och färdigheter i fråga om handläggningen av medfödda och förvärvade sjukdomar och

Läs mer

Ortopediska infektioner

Ortopediska infektioner Ortopediska infektioner Anna Stefánsdóttir Överläkare, Ortopediska kliniken, Skånes universitetssjukhus. Ortopediska infektioner I. Septisk artrit II. Osteomyelit a) akut b) kronisk III. Spondylit IV.

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR ODONTOLOGI

INSTITUTIONEN FÖR ODONTOLOGI INSTITUTIONEN FÖR ODONTOLOGI THKN40 Klinisk praktik IV, 17 högskolepoäng Clinical Practice IV, 17 higher education credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Programkommittén för odontologi 2008-11-10

Läs mer

STUDIEHANDLEDNING KLINISK OMVÅRDNAD INOM SOMATISK VÅRD 7,5 HÖGSKOLEPOÄNG OM6560. RÖS5 Vårterminen 2013

STUDIEHANDLEDNING KLINISK OMVÅRDNAD INOM SOMATISK VÅRD 7,5 HÖGSKOLEPOÄNG OM6560. RÖS5 Vårterminen 2013 130416 Institutionen för vårdvetenskap och hälsa STUDIEHANDLEDNING KLINISK OMVÅRDNAD INOM SOMATISK VÅRD 7,5 HÖGSKOLEPOÄNG OM6560 RÖS5 Vårterminen 2013 Kursansvariga lärare: Eva Bergelin Tel: 031-786 6127

Läs mer

Målbeskrivning för urologi, Läkarutbildningen vid Lunds universitet, termin 8

Målbeskrivning för urologi, Läkarutbildningen vid Lunds universitet, termin 8 Målbeskrivning för urologi, Läkarutbildningen vid Lunds universitet, termin 8 Område Teoretiska kunskaper Praktisk handläggning Undervisningsmoment Examination Övergripande lärandemål Epidemiologi och

Läs mer

Undersökning och behandling av yrsel och balansrubbningar

Undersökning och behandling av yrsel och balansrubbningar DNR LIU-2018-00414 1(5) Undersökning och behandling av yrsel och balansrubbningar Programkurs 7.5 hp Assessment and Treatment in Vertigo and Balance Problems 8FYA24 Gäller från: 2021 VT Fastställd av Utbildningsnämnden

Läs mer

2:2 Ange två ytterligare blodprov (förutom serumjärn) som belyser om Börje har järnbrist, samt utfall av bådadera (högt/lågt) vid järnbrist?

2:2 Ange två ytterligare blodprov (förutom serumjärn) som belyser om Börje har järnbrist, samt utfall av bådadera (högt/lågt) vid järnbrist? MEQ 2 (17 poäng) På vårdcentralen träffar Du Börje, en 67-årig man som en månad tidigare sökt för smärtor i ryggen och feber, varvid en pneumoni konstaterats och behandlats med antibiotika och analgetika.

Läs mer

Tufs fick livet tillbaka FÖLJ ETT CASE. noa nr 6 2015 11

Tufs fick livet tillbaka FÖLJ ETT CASE. noa nr 6 2015 11 10 noa nr 6 2015 Tufs fick livet tillbaka En extremt ovanlig bentillväxt inne i ryggradskanalen hotade att göra huskatten Tufs förlamad. Husse och matte ställdes inför det svåra valet: att låta Tufs somna

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR MEDICIN

INSTITUTIONEN FÖR MEDICIN INSTITUTIONEN FÖR MEDICIN DIP220 Klinisk nutrition 1, 15 högskolepoäng Clinical Nutrition 1, 15 higher education credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen för medicin 2012-11-27 och

Läs mer

Skandinaviens Akademi för Psykoterapiutveckling AB

Skandinaviens Akademi för Psykoterapiutveckling AB KURSPLAN Grundläggande (Bas) utbildningi Psykoterapi 2017-2018 Kursstart 24 augusti 2017. Motsvarande 45 hp ÖVERGRIPANDE MÅL Studenten skall efter avslutad utbildning kunna: Bedriva evidensbaserad psykoterapi

Läs mer

Information inför den verksamhetsförlagda utbildningen (vfu) i termin 5 på fysioterapeutprogrammet, vårterminen 2019.

Information inför den verksamhetsförlagda utbildningen (vfu) i termin 5 på fysioterapeutprogrammet, vårterminen 2019. Besöksadress/Visiting adress: Institutionen för hälsovetenskap, Luleå tekniska universitet Postadress/Postal adress: SE-971 87 Luleå, Sweden Telefon/Telephone: +46 920 49 10 00. Telefax/Fax: +46 920 49

Läs mer

Studiehandledning FYSIOTERAPI. FYS302, Verksamhetsförlagd utbildning 4, 7,5hp. Grundnivå

Studiehandledning FYSIOTERAPI. FYS302, Verksamhetsförlagd utbildning 4, 7,5hp. Grundnivå Institutionen för neurovetenskap och fysiologi Fysioterapi Studiehandledning FYSIOTERAPI FYS302, Verksamhetsförlagd utbildning 4, 7,5hp Grundnivå HT 2015/ Annelie Gutke GÖTEBORGS UNIVERSITET Institutionen

Läs mer

8LAG31. Hälsa och sjukdom 1, 30 hp. Health and Disease 1, 30 credits. Programkurs. Medicinska fakulteten. Gäller från: höstterminen 2017.

8LAG31. Hälsa och sjukdom 1, 30 hp. Health and Disease 1, 30 credits. Programkurs. Medicinska fakulteten. Gäller från: höstterminen 2017. 1(6) 8LAG31 Hälsa och sjukdom 1, 30 hp Health and Disease 1, 30 credits Programkurs Medicinska fakulteten Gäller från: höstterminen 2017 Kursplan Fastställd av Utbildningsnämnden för grund- och avancerad

Läs mer

Medicinsk vetenskap GR (B), Vård vid ohälsa och sjukdom I, 7,5 hp

Medicinsk vetenskap GR (B), Vård vid ohälsa och sjukdom I, 7,5 hp 1 (5) Kursplan för: Medicinsk vetenskap GR (B), Vård vid ohälsa och sjukdom I, 7,5 hp Medical Science BA (B) Care within ill-health and disease I, 7,5 credits Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde

Läs mer

Kursplan. Röda korsets högskola 47/2012 Teknikringen 1 Datum 2012-08-06 Box 55676 102 15 Stockholm Telefon: 08-587 516 00 Fax: 08-587 51690 www.rkh.

Kursplan. Röda korsets högskola 47/2012 Teknikringen 1 Datum 2012-08-06 Box 55676 102 15 Stockholm Telefon: 08-587 516 00 Fax: 08-587 51690 www.rkh. Sida 1 av 5 Kursplan Röda korsets högskola 47/2012 Teknikringen 1 Datum 2012-08-06 Box 55676 102 15 Stockholm Telefon: 08-587 516 00 Fax: 08-587 51690 www.rkh.se Anatomi och fysiologi samt grundläggande

Läs mer

Kroppsstruktur och funktion i relation till aktivitet och miljö

Kroppsstruktur och funktion i relation till aktivitet och miljö DNR DNR LIU 2015-02317 1(5) Kroppsstruktur och funktion i relation till aktivitet och miljö Programkurs 30.0 hp Body Structure and Function in Relation to Occupation and Environment 8ATG24 Gäller från:

Läs mer

fördjupa sin kompetens i problembearbetning av omvårdnad samt internalisera ett professionellt förhållningssätt, och

fördjupa sin kompetens i problembearbetning av omvårdnad samt internalisera ett professionellt förhållningssätt, och Kursplan Kurs 5. Omvårdnad vid komplexa tillstånd den äldre människan, grundnivå, 15 högskolepoäng Kurskategori Programkurs Kurskod 8SLG50 Kursen ingår i sjuksköterskeprogrammet i Linköping, termin 5.

Läs mer

Kursplanen är fastställd av programrådet för läkarutbildningen att gälla från

Kursplanen är fastställd av programrådet för läkarutbildningen att gälla från Medicinska fakulteten Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 50 00 Läkarprogrammet www.umu.se Kursplan Dnr:513-1594-12 Sid 1 (5) Klinisk baskurs 3 Clinical Sciences 3 Högskolepoäng: 30 Kurskod:

Läs mer

Medicinsk vetenskap GR (B), Medicinsk vetenskap (GR) B, Vård vid ohälsa och sjukdom III, 7,5 hp

Medicinsk vetenskap GR (B), Medicinsk vetenskap (GR) B, Vård vid ohälsa och sjukdom III, 7,5 hp 1 (6) Kursplan för: Medicinsk vetenskap GR (B), Medicinsk vetenskap (GR) B, Vård vid ohälsa och sjukdom III, 7,5 hp Medical Science Ba (B), Care within Ill-health and Disease III, 7,5 credits Allmänna

Läs mer

Tentamen Medicin A, Sjukdomslära med inriktning arbetsterapi (15 p) Kurskod: MC1006

Tentamen Medicin A, Sjukdomslära med inriktning arbetsterapi (15 p) Kurskod: MC1006 Tentamen Medicin A, Sjukdomslära med inriktning arbetsterapi (15 p) Kurskod: MC1006 Kursansvarig: Sara Nordkvist 2010-12-14 Skrivtid 300 min Totalpoäng: 83 Poängfördelning: Tentamen neurologi: Sara Nordkvist

Läs mer

Omvårdnad GR (B), Verksamhetsförlagd utbildning III - Öppna vårdformer och psykiatrisk vård, 15 hp

Omvårdnad GR (B), Verksamhetsförlagd utbildning III - Öppna vårdformer och psykiatrisk vård, 15 hp 1 (5) Kursplan för: Omvårdnad GR (B), Verksamhetsförlagd utbildning III - Öppna vårdformer och psykiatrisk vård, 15 hp Nursing Science BA (B), Primary Health Care III - Psychiatric Nursing Practice, 15

Läs mer

LOGB61, Röst, 12 högskolepoäng Voice Disorders, 12 credits Grundnivå / First Cycle

LOGB61, Röst, 12 högskolepoäng Voice Disorders, 12 credits Grundnivå / First Cycle Medicinska fakulteten LOGB61, Röst, 12 högskolepoäng Voice Disorders, 12 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Programnämnden för rehabilitering 2016-11-29 och senast

Läs mer

OM 8154 Kurs 6 (Hk-10A + distans) Verksamhetsförlagda studier inom Somatisk vård 15 p

OM 8154 Kurs 6 (Hk-10A + distans) Verksamhetsförlagda studier inom Somatisk vård 15 p Sektionen för Hälsa och samhälle Sjuksköterskeprogrammet OM 8154 Kurs 6 (Hk-10A + distans) Verksamhetsförlagda studier inom Somatisk vård 15 p Vårterminen 2011 Period 1 Senast reviderad 2011-01-10 Anna

Läs mer

STUDIEHANDLEDNING GRUPP A + B. RA2140 Angiografier och interventioner 7,5 högskolepoäng RA2140 Kursen ingår i Röntgensjuksköterskeprogrammet

STUDIEHANDLEDNING GRUPP A + B. RA2140 Angiografier och interventioner 7,5 högskolepoäng RA2140 Kursen ingår i Röntgensjuksköterskeprogrammet Institutionen för vårdvetenskap och hälsa STUDIEHANDLEDNING GRUPP A + B RA2140 Angiografier och interventioner 7,5 högskolepoäng RA2140 Kursen ingår i Röntgensjuksköterskeprogrammet Vårterminen 2013 Kursansvarig

Läs mer

Medicinsk gastroenterologi och hepatologi. Målbeskrivning

Medicinsk gastroenterologi och hepatologi. Målbeskrivning Medicinsk gastroenterologi och hepatologi Målbeskrivning Innehåll Övergripande kompetensdefinition 3 Definition av kompetensområdet 3 Kompetenskrav 3 Kompetenskrav för medicinsk kompetens Kompetenskrav

Läs mer

RSJF16, Radiografi III, 26,5 högskolepoäng Radiography III, 26.5 credits Grundnivå / First Cycle

RSJF16, Radiografi III, 26,5 högskolepoäng Radiography III, 26.5 credits Grundnivå / First Cycle Medicinska fakulteten RSJF16, Radiografi III, 26,5 högskolepoäng Radiography III, 26.5 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Programnämnden för omvårdnad, radiografi

Läs mer

STUDIEHANDLEDNING. Farmakoterapi 13,5 hp

STUDIEHANDLEDNING. Farmakoterapi 13,5 hp STUDIEHANDLEDNING Farmakoterapi 13,5 hp Receptarieutbildningen vid Umeå Universitet Välkommen till Farmakoterapi 13,5 hp Vi heter Sofia Mattsson och Maria Sjölander och är lärare på kursen i farmakoterapi.

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN Kandidatexamen i omvårdnad 130 poäng med möjlighet till etappavgång vid 120 poäng för sjuksköterskeexamen

UTBILDNINGSPLAN Kandidatexamen i omvårdnad 130 poäng med möjlighet till etappavgång vid 120 poäng för sjuksköterskeexamen UTBILDNINGSPLAN Kandidatexamen i omvårdnad 130 poäng med möjlighet till etappavgång vid 120 poäng för sjuksköterskeexamen Dnr. 613/333-00 Fastställd av institutionsstyrelsen 2000-06-07 2 SJUKSKÖTERSKEPROGRAMMET

Läs mer

Lärarinstruktion Ortopedi

Lärarinstruktion Ortopedi Lärarinstruktion Ortopedi Gå igenom scenariot med SP och visa L5 dermatomets utbredning. Förklara/visa positivt Lasegue s test + korsat positivt Se till att det finns reflexhammare Efter utförd ortopedistation

Läs mer

Lärandemål: NEURO-STROKE-enheten, våningsplan 4 Under placeringen ska varje student följa handläggning av en patient och aktivt medverka i vården.

Lärandemål: NEURO-STROKE-enheten, våningsplan 4 Under placeringen ska varje student följa handläggning av en patient och aktivt medverka i vården. AVDELNING NEUROLOGI Lärandemål: Studenten ska kunna: - Sammanfatta och presentera den neurologiskt sjuke patient för vårdlaget på rond. - Under handledning diktera remiss och daganteckning, epikris och

Läs mer

Fastställd av Faststäl andedatum Diarienummer

Fastställd av Faststäl andedatum Diarienummer 1(5) 8MM230 Idrottsmedicin, 7,5 hp Sports Medicine, 7.5 credits Programkurs Medicinska fakulteten Gäller från: vårterminen 2019 Kursplan Fastställd av Utbildningsnämnden för grund- och avancerad nivå Diarienummer

Läs mer

Nationella riktlinjer för rörelseorganens sjukdomar 2010. stöd för styrning och ledning Preliminär version INAKTUELLT

Nationella riktlinjer för rörelseorganens sjukdomar 2010. stöd för styrning och ledning Preliminär version INAKTUELLT Nationella riktlinjer för rörelseorganens sjukdomar 2010 stöd för styrning och ledning Preliminär version Citera gärna Socialstyrelsens rapporter, men glöm inte att uppge källan. Bilder, fotografier och

Läs mer