Fastighetsbranschens efterfrågan påarbetskraft

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Fastighetsbranschens efterfrågan påarbetskraft"

Transkript

1 Fastighetsbranschens efterfrågan påarbetskraft -en behovsanalys En undersökning genomförd av Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd. Stockholm i September

2 Innehållsförteckning Sammanfattande resultat Bakgrund till undersökningen Syfte och metodbeskrivning Definitioner av olika begrepp och yrkesroller Kompetensförsörjning påkort sikt, Pensionsavgångar -Efterfrågan på arbetskraft -Jämförelse pensionsavgångar och efterfrågan på arbetskraft Kompetensförsörjning pålång sikt, Pensionsavgångar -Efterfrågan på arbetskraft -Jämförelse pensionsavgångar och efterfrågan på arbetskraft Slutsatser

3 Sammanfattande resultat De kommande pensionsavgångar som fastighetsbranschen har att vänta är relativt sett höga, påkort sikt. Resultatet antyder att det råder en åldersmässig skevhet i branschen, med avsevärt fler äldre än yngre anställda. Utmärkande är pensionsavgångarna påfastighetsingenjörer påkort sikt (ca 300) fastighetstekniker på lång sikt (ca 1 900). Branschens pensionsavgångar förklarar naturligtvis i viss utsträckning, men inte helt, företagens kort-och långsiktiga efterfrågan påarbetskraft. Rörligheten inom branschen och påarbetsmarknaden i stort förklarar varför företagen som helhet efterfrågar ibland långt fler medarbetare än vad pensionsavgångarna låter antyda. De yrkesgrupper med en kompetensprofil som är attraktiv även för andra branscher påarbetsmarknaden är mycket riktigt ocksåde yrkesgrupper där fastighetsbranschens efterfrågan vida överstiger de kommande pensionsavgångarna. Återigen är det fastighetstekniker och fastighetsingenjörer som är allra mest eftertraktade av företagen, såväl påkort som pålång sikt. Det gäller också fastighetsförvaltare.

4 Bakgrund till undersökningen Den kort-och långsiktiga kompetensförsörjningen är för fastighetsbranschen, som för många andra branscher i Sverige en ödesfråga. För att fåfakta i målet genomförde Fastighetsbranschens utbildningsnämnd redan 2008 en GAP-analys för att kartlägga branschens förväntade behov av arbetskraft påkort och lång sikt. Studien väckte stort intresse, dels för att den antydde hur stort rekryteringsbehovet synes vara och dels hur viktigt det därför blir för branschen att snabbt och bestämt agera för att få fram tillräckligt med fastighetsrelaterade utbildningar. Årets undersökning är mer omfattande än föregående studie genom att fler företag deltagit och därmed svarat påundersökningen; mer detaljerad eftersom företagen tydligare ombetts precisera sina behov; och mer statistiskt tillförlitlig dåinternet som insamlingsmetod har fått ge vika för en traditionell postal insamling. Pågrund av det förändrade metodvalet har direkta jämförelser mellan årets undersökning och fjolårets undvikits.

5 Syfte och metodbeskrivning Syfte Syftet med studien har varit att kartlägga fastighetsbranschens efterfrågan påarbetskraft påkort och lång sikt som ett medel för att kunna uppskatta behovet av fastighetsrelaterade utbildningsplatser pågymnasial och eftergymnasial nivå. Avgränsning Fastighetsbranschen består av många olika yrkesroller. Denna har undersökning valt att fokusera påde yrkesroller som är definierade i branschens yrkesnomenklatur: Fastighetsförvaltare Fastighetsingenjör Fastighetsskötare Fastighetstekniker Fastighetsvärd Urvalsram Utbildningsnämndens parter har tillhandahållit medlemsregister som använts som urvalsram för undersökningen.

6 Syfte och metodbeskrivning Urval Endast företag med tio anställda eller fler har valts ut för att delta i undersökningen, totalt 564 företag. Insamlingsmetod Postal enkät inklusive tvåskriftliga påminnelser skickades ut till urvalet. Fältperiod Enkäten skickades ut den 1 maj och undersökningen stängdes den 25 juni 2009 Svarsfrekvens Enkäten besvarades av sammanlagt 378 företag, vilket motsvarar en svarsfrekvens om 67 %. Representativitet Resultaten från undersökningen är statistiskt säkerställda.

7 Statistisk redovisning och bearbetning Det har varit omöjligt att tillskicka undersökningen till samtliga företag i branschen, av såväl praktiska som ekonomiska skäl. Som en konsekvens, för att kunna dra generella slutsatser från de företag som faktiskt har svarat påenkäten behöver resultaten från undersökningen statistiskt bearbetas. För att möjliggöra detta måste vi till att börja med beräkna hur stor del av branschen som företagen i undersökningen utgör. Det i sin tur kräver att branschens storlek måste bestämmas, vi måste nämligen veta hur stor totalen är för att kunna säga hur stor del av branschen som företagen i undersökningen är. Fastighetsbranschens storlek, räknat i antal sysselsatta, är omdiskuterat. Det finns inget allmänt vedertaget mått som branschen enats om. Det innebär att vi har varit tvungna att själva precisera vad totalen är. Statistiska Centralbyrån (SCB) publicerar olika mått påantal sysselsatta inom olika branscher. Dessa mått har varit utgångspunkten för våra beräkningar. Ett av de mått som SCB använder (SNI-kod 68) antyder att fastighetsbranschen har anställda (exkl. lokal-/fastighetsvårdare). Ett annat mått som SCB använder (SSY-koder) anger istället att branschen snarare sysselsätter I bägge måtten från SCB finns inräknat yrkesgrupper som inte direkt hör ihop med fastighetsbranschen, exempelvis fastighetsmäklare påprivatmarknaden. Detta faktum pekar påatt SCB mycket sannolikt övervärderar hur stor branschen faktiskt är. För att undvika uppblåsta siffror i den statistiska bearbetningen av undersökningens resultat har vi därför gjort en försiktig bedömning som bygger påatt fastighetsbranschen som helhet sysselsätter individer (inkl. lokal-/fastighetsvårdare). Det är mot denna total som undersökningens resultat extrapolerats, i syfte att nåen statistisk säker återgivning av hela fastighetsbranschens kompetensbehov.

8 Definitioner Kort sikt innebär år Lång sikt innebär år Yrkesnomenklaturen som fastighetsbranschen fastställt omfattar bland andra följande yrkesroller, med en kort beskrivning av deras arbetsuppgifter. Fastighetsförvaltare: Fastighetsförvaltaren har det affärsmässiga ansvaret för en eller fler fastigheter. I rollen ingår att utveckla, bevara och förädla fastigheterna samt att säkerställa att kunderna är nöjda och att fastigheternas ekonomi utvecklas enligt mål och planer. Fastighetsingenjör: Fastighetsingenjören är en teknisk specialist som har huvudansvaret för att optimera fastighetens tekniska system. Det innebär att utveckla drift-och underhållverksamheten och ett tydligt kostnadsansvar för detta. Fastighetsskötare: Fastighetsskötaren ansvarar för inre och yttre skötsel av fastigheten. Utför vissa mindre reparationer i fastigheten och sköter anläggningar och utrustning i den yttre miljön. Fastighetsvärd: Fastighetsvärden är fastighetsägarens ansikte påfältet. Fastighetsvärden säkerställer att hyresgästerna känner sig trygga och nöjda i sin arbets-och boendemiljö. Fastighetstekniker: Fastighetsteknikern är en specialist med ansvar att genomföra drift, skötsel och underhåll av fastighetens tekniska system.

9 Geografisk spridning Fråga: I vilket eller vilka län är ert företag huvudsakligen verksamt? Kommentar: Eftersom somliga fastighetsföretag är verksamma i fler än bara en region summerar datan till mer än 100 procent.

10 Företagens storlek Fråga: Hur många anställda (totalt) finns det i er verksamhet?

11 Antal anställda inom yrkesnomenklaturen Fråga: Ange antal anställda, inom angivna yrkesroller, i er organisation: st st 4 213st 1 612st st * Extrapolerade resultat Kommentar: Totalt antal anställda inom yrkesnomenklaturen är st.

12 Branschens pensionsavgångar, kort sikt Undersökningens resultat pekar på kännbara pensionsavgångar inom samtliga hela yrkesnomenklaturen, påkort sikt. Pensionsavgångarna är störst beträffande fastighetsingenjörer. Nästintill var femte ingenjör i branschen beräknas gåi pension före 2011 års utgång. Lägst pensionsavgångar förväntar sig företagen inom kategorin fastighetsvärdar där endast 6 % av nuvarande antal anställda går i pension t o m 2011.

13 Pensionsavgångar, kort sikt Fråga: Ange antal anställda som går i pension de närmaste 3 åren (under ): * Extrapolerade resultat Kommentar: Dessa siffror kan jämföras med att ett aktivt yrkesliv i genomsnitt varar i 40 år vilket ger 7,5 % i pensionsavgångar på tre år.

14 Branschens efterfrågan påarbetskraft, kort sikt I förhållande till antal anställda råder störst efterfrågan påfastighetsingenjörer, fastighetstekniker och fastighetsförvaltare. Minst är efterfrågan av fastighetsvärdar.

15 Branschens efterfrågan påarbetskraft, kort sikt Fråga: Bedömning av ert rekryteringsbehov de närmaste 3 åren (under ), per yrkesroll: * Extrapolerade resultat

16 Jämförelser pensionsavgångar och efterfrågan, kort sikt Studien visar att det råder en viss diskrepans mellan pensionsavgångar och efterfrågan påarbetskraft inom samtliga yrkeskategorier. Störst är skillnaden bland ingenjörer, tekniker och förvaltare. Enkom pensionsavgångarna förklarar alltsåinte branschens efterfrågan påatt nyanställa. Tvärtom, företagen efterfrågar avsevärt fler än vad pensionsavgångarna ger vid handen. Detta kan förklaras av den interna rörlighet som råder mellan företag i alla branscher. Tvåpersoner som byter arbetsgivare skapar efterfrågan i bägge företagen men för branschen som helhet är behovet oförändrat om personerna bara byter arbetsgivare med varandra.

17 Jämförelser pensionsavgångar och efterfrågan, kort sikt -Förhållandet mellan pensionsavgångar och rekryteringsbehov, år påtotalnivå(%) * Extrapolerade resultat

18 Branschens pensionsavgångar, lång sikt Pålång sikt uppskattar företagen att närmare en tredjedel av branschens sysselsatta inom angivna kärnyrken går i pension. Lägst är pensionsavgångarna bland fastighetsvärdar (25 %). Högst prognostiserade pensionsavgångar återfinns bland fastighetsingenjörer (32 %).

19 Branschens pensionsavgångar, lång sikt Fråga: Ange antal anställda som går i pension mellan : * Extrapolerade resultat Kommentar: Dessa siffror kan jämföras med att ett aktivt yrkesliv i genomsnitt varar i 40 år vilket ger 25 % i pensionsavgångar på 10 år.

20 Branschens efterfrågan påarbetskraft, lång sikt Företagen redovisar pålång sikt en genomgripande efterfrågan pånya medarbetare för samtliga roller inom yrkesnomenklaturen.. Störst efterfrågan i branschen råder för teknikeryrkena. Närmare bestämt handlar det om ett rekryteringsbehov av sammanlagt nya fastighetstekniker-och ingenjörer.

21 Branschens arbetskraftsefterfrågan, lång sikt Fråga: Bedömning av ert rekryteringsbehov pålång sikt, mellan , per yrkesroll: * Extrapolerade resultat

22 Jämförelser pensionsavgångar och efterfrågan, lång sikt Även pålång sikt råder en diskrepans mellan antalet anställda som går i pension och behovet av nyrekryteringar. Skillnaden pålång sikt år är tydligast när det gäller fastighetstekniker och fastighets-ingenjörer. Relationen mellan företagens pensionsavgångar och deras efterfrågan påarbetskraft kan ses som ett mått pårörligheten för respektive yrkesroll: ju större skillnad desto större rörlighet påarbetsmarknaden för den yrkesrollen.

23 Jämförelser pensionsavgångar och efterfrågan, lång sikt -Förhållandet mellan pensionsavgångar och rekryteringsbehov, år påtotalnivå(%) * Extrapolerade resultat

24 Slutsatser Fastighetsbranschen erhåller genom denna undersökning ett beslutsunderlag för beräkning och planering av antalet utbildningsplatser som är nödvändiga för att garantera en trygg återväxt inom fastighetsbranschens yrkesnomenklatur. Undersökningen påvisar att det finns en tydlig och stark efterfrågan av utbildad arbetskraft till samtliga yrken inom yrkesnomenklaturen. Resultaten visar tydligt att utbildningar för fastighetstekniker och fastighetsingenjörer är av högsta prioritet. Företagens uppskattning av pensionsavgångar, snarare än företagens specifika efterfrågan påarbetskraft, bör styra planeringen av antalet utbildningsplatser för att förhindra en överskattning av branschens behov som helhet. För att säkerställa en trygg återväxt inom branschen krävs att antalet fastighetsrelaterade utbildningsplatser för respektive yrkesroll säkras.

Fastighetsbranschens rekryteringsbehov 2008-2021

Fastighetsbranschens rekryteringsbehov 2008-2021 Fastighetsbranschens rekryteringsbehov 2008-2021 Branschundersökning och GAP-analys genomförd av Utbildningsnämnden Stockholm, September 2008 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Syfte och metod 2. Bakgrundsbeskrivning

Läs mer

Fastighetsbranschens yrkesroller

Fastighetsbranschens yrkesroller 2012 Fastighetsbranschens yrkesroller Fastighetsbranschens snämnd INLEDNING Fastighetsbranschen är en framtidsbransch som kan erbjuda arbeten inom flera olika områden. Inom branschen finns stora möjligheter,

Läs mer

Ditt framtida jobb inom fastighetsbranschen

Ditt framtida jobb inom fastighetsbranschen Ditt framtida jobb inom fastighetsbranschen 1 Innehållsförteckning Om fastighetsbranschen och arbetsmarknaden... 3 Fastighetsskötare... 5 Fastighetsvärd... 6 Fastighetstekniker... 7 Fastighetsingenjör...

Läs mer

Kompetensbehov En övergripande rapport från Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd

Kompetensbehov En övergripande rapport från Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd Kompetensbehov 2019-2024 En övergripande rapport från Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd Inledning - bakgrund och genomförande Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd

Läs mer

Kompetens Utveckling Behov Undersökning av fastighetsbranschens kompetensförsörjningsbehov

Kompetens Utveckling Behov Undersökning av fastighetsbranschens kompetensförsörjningsbehov Kompetens Utveckling Behov Undersökning av fastighetsbranschens kompetensförsörjningsbehov Att säkerställa kort- och långsiktig kompetensförsörjning är avgörande för fastighetsbranschens utveckling. Under

Läs mer

Fasticon Kompetens. Kompetensbarometer 2012

Fasticon Kompetens. Kompetensbarometer 2012 Fasticon Kompetens Kompetensbarometer 212 Innehållsförteckning 3. Sammanfattning 4. Bakgrund 4. Syfte & metod 5. Pensionsavgångar Pensionsavgångar i riket Pensionsavgångar i riket (geografisk) Pensionsavgångar

Läs mer

Eftergymnasial utbildningsnivå. Fastighetsbranschens yrkesroller

Eftergymnasial utbildningsnivå. Fastighetsbranschens yrkesroller Eftergymnasial utbildningsnivå Fastighetsbranschens yrkesroller Fastighetsbranschens snämnd 2014 INLEDNING Fastighetsbranschen är en framtidsbransch som kan erbjuda arbeten inom flera olika områden. Inom

Läs mer

Gymnasial utbildningsnivå samt yrkeshögskolenivå. Fastighetsbranschens yrkesroller

Gymnasial utbildningsnivå samt yrkeshögskolenivå. Fastighetsbranschens yrkesroller Gymnasial utbildningsnivå samt yrkeshögskolenivå Fastighetsbranschens yrkesroller Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd 2014 INLEDNING Fastighetsbranschen är en framtidsbransch som kan erbjuda arbeten

Läs mer

Fastighetsbranschen har ett stort rekryteringsbehov

Fastighetsbranschen har ett stort rekryteringsbehov Fastighetsbranschen har ett stort rekryteringsbehov - en analys av Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd Att behovet av kompetens är stort i en bransch där byggandet är uppe på de högsta nivåerna på många

Läs mer

Utbildningsvägar till Fastighetsbranschen

Utbildningsvägar till Fastighetsbranschen Utbildningsvägar till Fastighetsbranschen Universitet och Högskola Yrkeshögskola Nivå 3 Nivå 2 Ungdom Gymnasiet Högskoleförberedande Exempelvis Teknikprogrammet Vuxen Omställning Elev/Student Yrkesvux

Läs mer

Fastighetsbranschens yrkesnomenklatur. - reviderad 2008

Fastighetsbranschens yrkesnomenklatur. - reviderad 2008 Fastighetsbranschens yrkesnomenklatur - reviderad 2008 Bakgrund En gemensam och av branschen fastställd yrkesnomenklatur är en utgångspunkt för utbildningsproducenters program. Det innebär att utbildningen

Läs mer

Utbildning och bransch

Utbildning och bransch Utbildning och bransch Goda råd till utbildningsanordnare Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd (FU) arbetar ständigt med frågor kring utbildning för att trygga fastighetsbranschens framtid. FUs kansli

Läs mer

Guide och fakta om Fastighetsbranschens utbildningar

Guide och fakta om Fastighetsbranschens utbildningar Guide och fakta om Fastighetsbranschens utbildningar 6 råd till branschen 1. Kontakta gymnasieskolor i din kommun/region för att se om de ger VVS- och Fastighetsprogrammet. Erbjud platser för APL, prao

Läs mer

Tryggar branschens framtid

Tryggar branschens framtid Tryggar branschens framtid FU är en ideell förening som finansieras genom kollektivavtal mellan arbetsmarknadens parter Arbetsgivarna Arbetstagarna Våra viktigaste kärnfrågor Kompetensförsörjning för branschen

Läs mer

Författare: Kerstin Gunnarsson. Granskare: Anders Sundström. Statisticon AB

Författare: Kerstin Gunnarsson. Granskare: Anders Sundström. Statisticon AB 1 Författare: Kerstin Gunnarsson Granskare: Anders Sundström Statisticon AB 2 Innehåll Innehåll... 3 Bakgrund... 4 Tillvägagångssätt... 5 Enkätkonstruktion... 5 Ram för undersökningen... 5 Urval... 5 Utskick...

Läs mer

Fastighetsbranschen. En hotad framtidsbransch

Fastighetsbranschen. En hotad framtidsbransch Fastighetsbranschen En hotad framtidsbransch Framtidsbranschen? Hur ser framtidsutsikterna ut för fastighetsbranschen? Vad kan hota vår tillväxt och vilka möjligheter bör vi försöka ta tillvara? Det finns

Läs mer

Identifiera dina kompetenser

Identifiera dina kompetenser Sida: 1 av 6 Identifiera dina kompetenser Har du erfarenheter från ett yrke och vill veta hur du kan använda dina erfarenheter från ditt yrkesliv i Sverige? Genom att göra en självskattning får du en bild

Läs mer

Kompetensråd Fastighet Region Örebro. En dialog kring kompetensförsörjningens utmaningar på kort och lång sikt.

Kompetensråd Fastighet Region Örebro. En dialog kring kompetensförsörjningens utmaningar på kort och lång sikt. Kompetensråd Fastighet Region Örebro En dialog kring kompetensförsörjningens utmaningar på kort och lång sikt. Arbetsmarknadens parter finansierar FU Arbetsgivarorganisationer Arbetstagarorganisationer

Läs mer

Rekryteringsbehov inom grafiska branschen

Rekryteringsbehov inom grafiska branschen Rekryteringsbehov inom grafiska branschen Mars 2012 Henrik Rosengren, GFF 2012 1 Innehållsförteckning Metod och syfte 3 Sammanfattning 4 Rekryteringsbehovet totalt 7 Behov av tjänstemän 8 Behov av yrkesarbetare

Läs mer

Vi företräder fastighetsbranschen i utbildnings- och arbetsmarknadsfrågor

Vi företräder fastighetsbranschen i utbildnings- och arbetsmarknadsfrågor Vi företräder fastighetsbranschen i utbildnings- och arbetsmarknadsfrågor Om Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd Vilka är vi? Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd är en ideell förening som arbetar för

Läs mer

Fokus. Volymförändring i den sysselsatta arbetskraften, per. Rekryteringsbehovet, per yrkesgrupper samt per. bransch/sektor

Fokus. Volymförändring i den sysselsatta arbetskraften, per. Rekryteringsbehovet, per yrkesgrupper samt per. bransch/sektor Fokus Volymförändring i den sysselsatta arbetskraften, per bransch/sektor Rekryteringsbehovet, per yrkesgrupper samt per bransch/sektor Huvudresultat Fjolårets starka optimism inom näringslivet har dämpats

Läs mer

SVERIGE 2016. Ökat rekryteringsbehov och mycket goda möjligheter till jobb. Trots det minskar antalet elever på

SVERIGE 2016. Ökat rekryteringsbehov och mycket goda möjligheter till jobb. Trots det minskar antalet elever på SVERIGE 2016 Ökat rekryteringsbehov och mycket goda möjligheter till jobb. Trots det minskar antalet elever på gymnasiets fordons- och transportprogram. En rapport framtagen av Motorbranschens yrkesnämnder,

Läs mer

Sammanfattning av projektet

Sammanfattning av projektet Sammanfattning av projektet Vi ska utveckla ett unikt koncept för försörjning av ny kompetens till fastighetsbranschen. Ett pilotprojekt genomförs nu i Alby och vår ambition är att det sen ska spridas

Läs mer

SKTFs undersökning om kommuners och landstings strategi för den framtida personalförsörjningen. Hur klarar kommuner och landsting återväxten?

SKTFs undersökning om kommuners och landstings strategi för den framtida personalförsörjningen. Hur klarar kommuner och landsting återväxten? SKTFs undersökning om kommuners och landstings strategi för den framtida personalförsörjningen. Hur klarar kommuner och landsting återväxten? November 27 2 Inledning SKTFs medlemmar leder, utvecklar och

Läs mer

TEMPEN PÅ MOTORBRANSCHEN

TEMPEN PÅ MOTORBRANSCHEN TEMPEN PÅ MOTORBRANSCHEN Kompetens- och rekryteringsbehov 2015 Stort rekryteringsbehov i motorbranschen 5 000 nyanställningar under tre år Kompetenskrav nu och i framtiden TEMPEN PÅ MOTORBRANSCHEN Om rapporten

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i december 2016

Arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i december 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Jan Sundqvist Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i december 2016 Fått arbete I december fick 842 inskrivna vid Arbetsförmedlingen i Dalarna arbete.

Läs mer

Nr 3 / Hänger du med? Sysselsattas upplevda behov av kompetensutveckling

Nr 3 / Hänger du med? Sysselsattas upplevda behov av kompetensutveckling Nr 3 / 2018 Hänger du med? Sysselsattas upplevda behov av kompetensutveckling Kontakt TCO Samuel Engblom samuel.engblom@tco.se TCO Jacob Inganäs jacob.inganas@tco.se TCO Lena Orpana lena.orpana@tco.se

Läs mer

FASTIGHETS- BRANSCHENS REKRYTERINGSBEHOV RAPPORT 2012-10- 10

FASTIGHETS- BRANSCHENS REKRYTERINGSBEHOV RAPPORT 2012-10- 10 FASTIGHETS- BRANSCHENS REKRYTERINGSBEHOV RAPPORT 2012-10- 10 SYFTET MED UNDERSÖKNINGEN! Fas.ghetsbranschen står inför en omfa=ande omställning när det gäller personal. Dels beror det på stora pensionsavgångar,

Läs mer

13 mars Kompetensförsörjning. Jonas Börjesson, WSP Analys & Strategi

13 mars Kompetensförsörjning. Jonas Börjesson, WSP Analys & Strategi 13 mars 2018 Kompetensförsörjning Jonas Börjesson, WSP Analys & Strategi Kompetensförsörjning vad är det? Arbetskrafts- och kompetensförsörjning syftar vanligtvis på hur privat och offentlig verksamhet

Läs mer

Lernia Kompetensrapport 2014 En rapport om kompetensutmaningarna hos svenska arbetsgivare

Lernia Kompetensrapport 2014 En rapport om kompetensutmaningarna hos svenska arbetsgivare Lernia Kompetensrapport 2014 En rapport om kompetensutmaningarna hos svenska arbetsgivare 1 2 INNEHÅLL INLEDNING... 3 KOMPETENSUTVECKLING ÄR AFFÄRSKRITISKT... 5 UTEBLIVEN KOMPETENSUTVECKLING LEDER TILL

Läs mer

Fler drömjobb i staten! /Jurister. Ungas krav STs förslag

Fler drömjobb i staten! /Jurister. Ungas krav STs förslag Fler drömjobb i staten! /Jurister Ungas krav STs förslag Bilaga till rapporten Fler drömjobb i staten! ungas krav - STs förslag Den här bilagan redovisar en nedbrytning av resultaten fokuserat på en specifik

Läs mer

Tempen på motorbranschen

Tempen på motorbranschen Tempen på motorbranschen Kompetens- och rekryteringsbehov 2011 Stort rekryteringsbehov i motorbranschen 3 200 nyanställningar under tre år Kompetenskrav i dag och 2015 Kompetens- Tempen på motorbranschen

Läs mer

GR-kommunernas personal- och rekryteringsbehov inom det sociala området

GR-kommunernas personal- och rekryteringsbehov inom det sociala området GR-kommunernas personal- och rekryteringsbehov inom det sociala området 2012 2020 Index 2000=100 Befolkningsutveckling i GR-kommunerna 160 0-64 år 65-74 år 75-84 år 85-W år Totalt 140 120 100 80 2000 2002

Läs mer

Mobil täckning TeliaSonera Sverige AB

Mobil täckning TeliaSonera Sverige AB Mobil täckning TeliaSonera Sverige AB TNS Sifo AB 2013-04-29 Bakgrund och metod Bakgrund/syfte Telia Sonera Sverige AB ville genomföra en mätning för att se vilken mobiloperatör som svenska folket upplever

Läs mer

Hur ser företagare på Skövde som ort?

Hur ser företagare på Skövde som ort? Hur ser företagare på Skövde som ort? Attitydundersökning bland företagare, december 2017-januari 2018 Inledning Inledning Syfte Syftet med denna attitydundersökning är att: - Kartlägga hur företagen upplever

Läs mer

Unga tryggar branschens framtid

Unga tryggar branschens framtid Unga tryggar branschens framtid Goda råd till företagen Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd (FU) arbetar ständigt med frågor kring utbildning för att trygga fastighetsbranschens framtid. FU:s kansli

Läs mer

Bilaga 1. Fastighetsbranschens efterfrågan på arbetskraft. En bilaga till huvudrapport genomförd av Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd.

Bilaga 1. Fastighetsbranschens efterfrågan på arbetskraft. En bilaga till huvudrapport genomförd av Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd. Fastighetsbranschens efterfrågan på arbetskraft Bilaga 1 En bilaga till huvudrapport genomförd av Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd. Stockholm i September 2009 www.utbildningsnamnden.se Bilaga 1 uppdelning

Läs mer

Yrkeshögskolan, enkätsammanställning Inledning

Yrkeshögskolan, enkätsammanställning Inledning ENKÄTSAMMANSTÄLLNING 2019-08-13 1 (11) Avdelningen för arbetsgivarpolitik Bodil Umegård Katarina Storm Åsell Diarienummer 16/04383 Yrkeshögskolan, enkätsammanställning 2019 Inledning Yrkeshögskolan är

Läs mer

Sammanfattning av Workshop om validering 15 november

Sammanfattning av Workshop om validering 15 november 2011-11-22 2011 Sammanfattning av Workshop om validering 15 november Susanna Carling Palmér Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd 2011-11-21 1 Sammanfattning av konferens om validering den 15 november

Läs mer

Socialstyrelsen och SCB:s enkätundersökning om vårdbostäder

Socialstyrelsen och SCB:s enkätundersökning om vårdbostäder 1 (10) Omsorgskontoret 2012-01-16 Dnr ÄN 2011-73 Björn Dahlberg Elisabeth Viman Äldrenämnden Socialstyrelsen och SCB:s enkätundersökning om vårdbostäder Äldrenämnden föreslås notera informationen om enkätundersökning

Läs mer

Analyser och prognoser Kompetensplattform Västra Götaland

Analyser och prognoser Kompetensplattform Västra Götaland Analyser och prognoser Kompetensplattform Västra Götaland Syfte Ett diskussionsmaterial för kompetensförsörjningsarbete i delregionerna i Västra Götaland Utvecklingen de senaste åren Läget idag Blicka

Läs mer

Rekryteringsbehov. i Grafiska Företagens medlemsföretag t o m våren Rekryteringsundersökning Grafiska Företagen

Rekryteringsbehov. i Grafiska Företagens medlemsföretag t o m våren Rekryteringsundersökning Grafiska Företagen Rekryteringsbehov i s medlemsföretag t o m våren 2020 är bransch- och arbetsgivarorganisationen för den grafiska industrin. Våra 450 medlemsföretag med ca 14 000 anställda utvecklar, förpackar och distribuerar

Läs mer

STÄNG LÖNEGAPET Kompetens och inte kön ska styra lönen. Rapport om ojämställda löner i Sundsvall 28 september 2016

STÄNG LÖNEGAPET Kompetens och inte kön ska styra lönen. Rapport om ojämställda löner i Sundsvall 28 september 2016 STÄNG LÖNEGAPET Kompetens och inte kön ska styra lönen Rapport om ojämställda löner i Sundsvall 28 september 2016 Innehåll Sammanfattning... 3 Lågt löneläge för akademiker anställda av Sundsvalls kommun...

Läs mer

Tempen på bussbranschen. Östergötlands län 2018

Tempen på bussbranschen. Östergötlands län 2018 Tempen på bussbranschen Östergötlands län 2018 1 Oroande personalbrist i bussbranschen Riket Östergötlands län Behovet av bussförare de kommande tre åren ökar nu kraftigt. Sedan 2016 har behovet ökat med

Läs mer

Tempen på bussbranschen. Blekinge län 2018

Tempen på bussbranschen. Blekinge län 2018 Tempen på bussbranschen Blekinge län 2018 1 Oroande personalbrist i bussbranschen Riket Blekinge län 6 av 10 118 Samtidigt som behovet av bussförare ökar uppger 6 av 10 företag med rekryteringsbehov att

Läs mer

Blir det brist eller överskott på gymnasielärare?

Blir det brist eller överskott på gymnasielärare? Blir det brist eller överskott på gymnasielärare? Bakgrund (Lars Brandell 2006-03-26) I Svenska Dagbladet den 16 mars fanns en artikel med rubriken Akut brist på lärare väntas i hela landet. Orsaken var

Läs mer

Kompetensförsörjning i Stockholmsregionen Kortversion

Kompetensförsörjning i Stockholmsregionen Kortversion Kompetensförsörjning i Stockholmsregionen 2050 Kortversion 1 Innehåll Inledning... 2 Framtida arbetskraft- och kompetensbehov... 3 Efterfrågan på högskoleutbildade per inriktning... 4 Utbud och efterfrågan

Läs mer

Tempen på bussbranschen. Riksrapport 2018

Tempen på bussbranschen. Riksrapport 2018 Tempen på bussbranschen Riksrapport 2018 1 Oroande personalbrist i bussbranschen Behovet av bussförare de kommande tre åren ökar nu kraftigt. Sedan 2016 har behovet ökat med 74 %. 6 av 10 Samtidigt som

Läs mer

Fler drömjobb i staten! /IT-specialister. Ungas krav STs förslag

Fler drömjobb i staten! /IT-specialister. Ungas krav STs förslag Fler drömjobb i staten! / Ungas krav STs förslag Bilaga till rapporten Fler drömjobb i staten! ungas krav - STs förslag Den här bilagan redovisar en nedbrytning av resultaten fokuserat på en specifik grupp

Läs mer

Kompetensförsörjningsstrategi för Norrbottens läns landsting

Kompetensförsörjningsstrategi för Norrbottens läns landsting Kompetensförsörjningsstrategi för Norrbottens läns landsting Norrbottningen ska leva ett rikt och utvecklande liv i en region med livskraft och tillväxt. En fungerande och effektiv kompetensförsörjning

Läs mer

SCB:s medborgarundersökning 2018 Nacka kommun

SCB:s medborgarundersökning 2018 Nacka kommun SCB:s medborgarundersökning 2018 Nacka kommun SCB:s medborgarundersökning hösten 2018 Innehållsförteckning Rapport SCB:s medborgarundersökning 2018... 1 Om undersökningen... 2 Resultat Del A: Nöjd-Region-Index

Läs mer

SCB:s medborgarundersökning 2018 Luleå kommun

SCB:s medborgarundersökning 2018 Luleå kommun SCB:s medborgarundersökning 2018 Luleå kommun SCB:s medborgarundersökning 2018 Innehållsförteckning Rapport SCB:s medborgarundersökning 2018... 1 Om undersökningen... 2 Resultat Del A: Nöjd-Region-Index

Läs mer

SCB:s medborgarundersökning 2018 Nora kommun

SCB:s medborgarundersökning 2018 Nora kommun SCB:s medborgarundersökning 2018 Nora kommun SCB:s medborgarundersökning hösten 2018 Innehållsförteckning Rapport SCB:s medborgarundersökning 2018... 1 Om undersökningen... 2 Resultat Del A: Nöjd-Region-Index

Läs mer

Arbetsgivares syn på föräldraledighet. Sida 1

Arbetsgivares syn på föräldraledighet. Sida 1 Arbetsgivares syn på föräldraledighet 20140626 Sida 1 Innehåll Om studien Tre huvudinsikter Bakgrund, syfte och mål Metod Om de svarande Resultatredovisning Sida 2 Tre huvudinsikter 44% av arbetsgivarna

Läs mer

SCB:s medborgarundersökning 2018 Lysekils kommun

SCB:s medborgarundersökning 2018 Lysekils kommun SCB:s medborgarundersökning 2018 Lysekils kommun SCB:s medborgarundersökning 2018 Innehållsförteckning Rapport SCB:s medborgarundersökning 2018... 1 Om undersökningen... 2 Resultat Del A: Nöjd-Region-Index

Läs mer

Bilaga Unga med attityd 2019 Arbete och arbetsmarknad

Bilaga Unga med attityd 2019 Arbete och arbetsmarknad Bilaga Unga med attityd 2019 Arbete och arbetsmarknad Det här är bilagan till den andra delrapport som Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) har tagit fram inom ramen för regeringsuppdraget

Läs mer

SCB:s medborgarundersökning 2018 Örebro kommun

SCB:s medborgarundersökning 2018 Örebro kommun SCB:s medborgarundersökning 2018 SCB:s medborgarundersökning 2018 Innehållsförteckning Rapport SCB:s medborgarundersökning 2018... 1 Om undersökningen... 2 Resultat Del A: Nöjd-Region-Index (NRI) Hur ser

Läs mer

SCB:s medborgarundersökning 2018 Region Gotland

SCB:s medborgarundersökning 2018 Region Gotland SCB:s medborgarundersökning 2018 Region Gotland SCB:s medborgarundersökning hösten 2018 Innehållsförteckning Rapport SCB:s medborgarundersökning 2018... 1 Om undersökningen... 2 Resultat Del A: Nöjd-Region-Index

Läs mer

Branschstatistik 2015

Branschstatistik 2015 Branschstatistik 2015 Delrapport 1 Sveriges Företagshälsor 2015-06-25 Sveriges Företagshälsor I Sturegatan 11 I Box 55545 I 102 04 Stockholm I Telefon 08-762 67 46 info@foretagshalsor.se I www.foretagshalsor.se

Läs mer

SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 Markaryds kommun

SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 Markaryds kommun SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 Innehållsförteckning Rapport SCB:s medborgarundersökning 2017... 1 Om undersökningen... 2 Resultat Del A: Nöjd-Region-Index

Läs mer

FAKTABLAD GOTLAND Statistik gällande utbildning, kompetensförsörjning och arbetsmarknad

FAKTABLAD GOTLAND Statistik gällande utbildning, kompetensförsörjning och arbetsmarknad 2017-09-25 1 FAKTABLAD GOTLAND Statistik gällande utbildning, kompetensförsörjning och arbetsmarknad 2 Befolkning Åldersfördelning i befolkningen år 2015 Utbildning Utbildningsnivå i befolkningen, Gotland,

Läs mer

Jobbhälsoindex Jobbhälsobarometern 2013

Jobbhälsoindex Jobbhälsobarometern 2013 Jobbhälsoindex Jobbhälsobarometern 2013 Delrapport Jobbhälsoindex 2013:3 Jobbhälsobarometern Sveriges Företagshälsor 2014-03-11 Innehåll Innehåll... 2 Sammanfattning... 3 Om Jobbhälsobarometern... 4 Om

Läs mer

Hjälper dig som arbetsgivare att hitta kvalificerad personal. Hitta kvalificerad personal. Du når kompetensbanken på

Hjälper dig som arbetsgivare att hitta kvalificerad personal. Hitta kvalificerad personal. Du når kompetensbanken på Hjälper dig som arbetsgivare att hitta kvalificerad personal Hitta kvalificerad personal Hjälper dig som arbetsgivare att hitta kvalificerad personal Nyttan med IF Metalls kompetensbank Vi erbjuder en

Läs mer

SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 Avesta kommun

SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 Avesta kommun SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 Avesta kommun SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 Innehållsförteckning Rapport SCB:s medborgarundersökning 2017... 1 Om undersökningen... 2 Resultat Del A:

Läs mer

Kompetensbehov inom hälsa, vård och omsorgssektorn 2010-2020

Kompetensbehov inom hälsa, vård och omsorgssektorn 2010-2020 Fakta i korthet Nr. 6 2014 Kompetensbehov inom hälsa, vård och omsorgssektorn 2010-2020 Kompetensplattform Värmland Kompetensplattformar är ett uppdrag från regeringen i syfte att säkra kompetensförsörjningen

Läs mer

SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 Borås Stad

SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 Borås Stad SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 Innehållsförteckning Rapport SCB:s medborgarundersökning 2017... 1 Om undersökningen... 2 Resultat Del A: Nöjd-Region-Index

Läs mer

Fler drömjobb i staten! /Ekonomer. Ungas krav STs förslag

Fler drömjobb i staten! /Ekonomer. Ungas krav STs förslag Fler drömjobb i staten! / Ungas krav STs förslag Bilaga till rapporten Fler drömjobb i staten! ungas krav - STs förslag Den här bilagan redovisar en nedbrytning av resultaten fokuserat på en specifik grupp

Läs mer

SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 Botkyrka kommun

SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 Botkyrka kommun SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 Innehållsförteckning Rapport SCB:s medborgarundersökning 2017... 1 Om undersökningen... 2 Resultat Del A: Nöjd-Region-Index

Läs mer

SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 Vara kommun

SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 Vara kommun SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 Innehållsförteckning Rapport SCB:s medborgarundersökning 2017... 1 Om undersökningen... 2 Resultat Del A: Nöjd-Region-Index

Läs mer

SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 Arvika kommun

SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 Arvika kommun SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 Innehållsförteckning Rapport SCB:s medborgarundersökning 2017... 1 Om undersökningen... 2 Resultat Del A: Nöjd-Region-Index

Läs mer

SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 Bromölla kommun

SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 Bromölla kommun SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 Innehållsförteckning Rapport SCB:s medborgarundersökning 2017... 1 Om undersökningen... 2 Resultat Del A: Nöjd-Region-Index

Läs mer

SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 Bengtsfors kommun

SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 Bengtsfors kommun SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 Innehållsförteckning Rapport SCB:s medborgarundersökning 2017... 1 Om undersökningen... 2 Resultat Del A: Nöjd-Region-Index

Läs mer

SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 Göteborgs stad

SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 Göteborgs stad SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 Innehållsförteckning Rapport SCB:s medborgarundersökning 2017... 1 Om undersökningen... 2 Resultat Del A: Nöjd-Region-Index

Läs mer

SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 Bergs kommun

SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 Bergs kommun SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 Innehållsförteckning Rapport SCB:s medborgarundersökning 2017... 1 Om undersökningen... 2 Resultat Del A: Nöjd-Region-Index

Läs mer

SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 Luleå kommun

SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 Luleå kommun SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 Innehållsförteckning Rapport SCB:s medborgarundersökning 2017... 1 Om undersökningen... 2 Resultat Del A: Nöjd-Region-Index

Läs mer

SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 Örebro kommun

SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 Örebro kommun SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 Innehållsförteckning Rapport SCB:s medborgarundersökning 2017... 1 Om undersökningen... 2 Resultat Del A: Nöjd-Region-Index

Läs mer

SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 Huddinge kommun

SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 Huddinge kommun SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 Innehållsförteckning Rapport SCB:s medborgarundersökning 2017... 1 Om undersökningen... 2 Resultat Del A: Nöjd-Region-Index

Läs mer

SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 Umeå kommun

SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 Umeå kommun SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 Innehållsförteckning Rapport SCB:s medborgarundersökning 2017... 1 Om undersökningen... 2 Resultat Del A: Nöjd-Region-Index

Läs mer

SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 Uppsala kommun

SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 Uppsala kommun SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 Innehållsförteckning Rapport SCB:s medborgarundersökning 2017... 1 Om undersökningen... 2 Resultat Del A: Nöjd-Region-Index

Läs mer

SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 Karlskrona kommun

SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 Karlskrona kommun SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 Innehållsförteckning Rapport SCB:s medborgarundersökning 2017... 1 Om undersökningen... 2 Resultat Del A: Nöjd-Region-Index

Läs mer

SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 Lidingö stad

SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 Lidingö stad SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 Innehållsförteckning Rapport SCB:s medborgarundersökning 2017... 1 Om undersökningen... 2 Resultat Del A: Nöjd-Region-Index

Läs mer

SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 Lomma kommun

SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 Lomma kommun SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 Innehållsförteckning Rapport SCB:s medborgarundersökning 2017... 1 Om undersökningen... 2 Resultat Del A: Nöjd-Region-Index

Läs mer

SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 Trelleborgs kommun

SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 Trelleborgs kommun SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 Innehållsförteckning Rapport SCB:s medborgarundersökning 2017... 1 Om undersökningen... 2 Resultat Del A: Nöjd-Region-Index

Läs mer

SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 Värmdö kommun

SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 Värmdö kommun SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 Innehållsförteckning Rapport SCB:s medborgarundersökning 2017... 1 Om undersökningen... 2 Resultat Del A: Nöjd-Region-Index

Läs mer

SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 Mölndals stad

SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 Mölndals stad SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 Innehållsförteckning Rapport SCB:s medborgarundersökning 2017... 1 Om undersökningen... 2 Resultat Del A: Nöjd-Region-Index

Läs mer

SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 Kungsbacka kommun

SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 Kungsbacka kommun SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 Innehållsförteckning Rapport SCB:s medborgarundersökning 2017... 1 Om undersökningen... 2 Resultat Del A: Nöjd-Region-Index

Läs mer

SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 Knivsta kommun

SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 Knivsta kommun SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 Innehållsförteckning Rapport SCB:s medborgarundersökning 2017... 1 Om undersökningen... 2 Resultat Del A: Nöjd-Region-Index

Läs mer

SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 Tjörns kommun

SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 Tjörns kommun SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 Innehållsförteckning Rapport SCB:s medborgarundersökning 2017... 1 Om undersökningen... 2 Resultat Del A: Nöjd-Region-Index

Läs mer

SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 Ängelholms kommun

SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 Ängelholms kommun SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 Innehållsförteckning Rapport SCB:s medborgarundersökning 2017... 1 Om undersökningen... 2 Resultat Del A: Nöjd-Region-Index

Läs mer

SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 Järfälla kommun

SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 Järfälla kommun SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 Innehållsförteckning Rapport SCB:s medborgarundersökning 2017... 1 Om undersökningen... 2 Resultat Del A: Nöjd-Region-Index

Läs mer

SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 Nyköpings kommun

SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 Nyköpings kommun SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 Innehållsförteckning Rapport SCB:s medborgarundersökning 2017... 1 Om undersökningen... 2 Resultat Del A: Nöjd-Region-Index

Läs mer

SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 Ljusdals kommun

SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 Ljusdals kommun SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 Innehållsförteckning Rapport SCB:s medborgarundersökning 2017... 1 Om undersökningen... 2 Resultat Del A: Nöjd-Region-Index

Läs mer

SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 Karlsborgs kommun

SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 Karlsborgs kommun SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 Innehållsförteckning Rapport SCB:s medborgarundersökning 2017... 1 Om undersökningen... 2 Resultat Del A: Nöjd-Region-Index

Läs mer

SCB:s medborgarundersökning 2018 Uppsala kommun

SCB:s medborgarundersökning 2018 Uppsala kommun SCB:s medborgarundersökning 2018 SCB:s medborgarundersökning 2018 Innehållsförteckning Rapport SCB:s medborgarundersökning 2018... 1 Om undersökningen... 2 Resultat Del A: Nöjd-Region-Index (NRI) Hur ser

Läs mer

SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 Nynäshamns kommun

SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 Nynäshamns kommun SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 Innehållsförteckning Rapport SCB:s medborgarundersökning 2017... 1 Om undersökningen... 2 Resultat Del A: Nöjd-Region-Index

Läs mer

SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 Vaxholms stad

SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 Vaxholms stad SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 Innehållsförteckning Rapport SCB:s medborgarundersökning 2017... 1 Om undersökningen... 2 Resultat Del A: Nöjd-Region-Index

Läs mer

SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 Solna stad

SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 Solna stad SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 Innehållsförteckning Rapport SCB:s medborgarundersökning 2017... 1 Om undersökningen... 2 Resultat Del A: Nöjd-Region-Index

Läs mer

SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 Vänersborgs kommun

SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 Vänersborgs kommun SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 Innehållsförteckning Rapport SCB:s medborgarundersökning 2017... 1 Om undersökningen... 2 Resultat Del A: Nöjd-Region-Index

Läs mer

SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 Värnamo kommun

SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 Värnamo kommun SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 SCB:s medborgarundersökning hösten 2017 Innehållsförteckning Rapport SCB:s medborgarundersökning 2017... 1 Om undersökningen... 2 Resultat Del A: Nöjd-Region-Index

Läs mer