När Stadsbiblioteket skulle byggas - en lundensisk långbänk.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "När Stadsbiblioteket skulle byggas - en lundensisk långbänk."

Transkript

1 När Stadsbiblioteket skulle byggas - en lundensisk långbänk flyttade Stadsbiblioteket från sin gamla lokal i Uggleboet (församlingshemmet på Södra Esplanaden) till Stadshuset, mitt emot domkyrkan. Där blev biblioteket kvar i drygt 42 år! De nya lokalerna visade sig ganska snabbt vara för små, framför allt var barnavdelningen alldeles för liten redan från början kunde man göra en ombyggnad, som bland annat innebar att en del av tidningsläsrummet ändrades till ungdomsavdelning och man lyckade också klämma in ett arbetsrum till stadsbibliotekarien diskuterade man i biblioteksstyrelsen för första gången möjligheten att skaffa större lokaler. Ingenting hände och kriget kom emellan. Men biblioteket växte, de kommunala anslagen medgav både att bokbeståndet växte och att personalen sakta utökades. Besökarantalet och utlåningen sköt stadigt i höjden. Alla var ense om att något behövde göras åt lokalfrågan, men ingenting hände. I början av 50-talet blev trångboddheten ett akut problem. Filialer och social verksamhet - expansion i väntan på ett nytt hus. Eftersom det på grund av trångboddheten blev omöjligt att utvidga verksamheten inne i biblioteket, så valde man att expandera utåt. Stadsbibliotekarien Elsa Ulfsparre gjorde i början av 50-talet en studieresa till USA. Resultatet blev dels ett tidigt försök med bokbuss i samarbete med länsbiblioteket (försöket aldrig blev permanentat, Lund fick en biblioteksbuss först 1974), dels systematiskt arbete med att skapa biblioteksfilialer och att starta s.k. uppsökande verksamhet. Redan när Lunds landsförsamling 1944 fördes till Lunds stad fick Stadsbiblioteket sin första filial i och med att biblioteken i Källby och Östra Torn lades samman och inrättades som filial i Brunnshögs skola. När sedan Stora Råby inkorporerades 1952, drogs Brunnshögsfilialen in och böckerna överfördes till biblioteket i Stora Råby skola. I avvaktan på att lokalfrågan för Stadsbiblioteket ska lösas satsade man därför på att bygga ett nät av filialer främst med inriktning på att ge barnen tillgång till böcker. Ett nära samarbete med skolan blev naturligt, ett långt samarbete kring skolbibliotek som fortfarande pågår. Den allra första, nya filialen inrättades 1957, visserligen inte i en skola utan i en källarlokal på Lagerbrings väg, men med inriktning på barn. Man hade öppet några timmar i veckan. Och som föreståndare anställdes Anna Loman, som senare blev chef för Stadsbibliotekets barnavdelning. Från slutet av 50-talet etablerades ett nät av filialer/skolbibliotek det fanns bibliotek i Palettskolan, Lerbäckskolan, Lovisaskolan, Järnåkraskolan, Tunaskolan och Klostergårdskolan. Under denna period drar man också igång bokutlåning på ålderdomshemmen och startar Boken kommer leverans av böcker i hemmen till låntagare med synskada eller annat handikapp.

2 Lokalerna är skrämmande otidsenliga men personalens stridsmoral är god. I ett reportage i Sydsvenskan 17 maj 1959 rapporterar sign. Wei om förhållandena på Stadsbiblioteket. Sedan flera år har bibliotekarierna fört ett slags uppehållande strid mot det ständigt svällande bokbeståndet. I denna kamp har de fått tillgripa list och förslagenhet i rikt mått. Efter en rundvandring i de verkligt väl utnyttjade lokalerna inser man snabbt att här råder inte någon brist på uppfinningsrikedom då det gäller att få böckerna på plats. I tjänstepersonalens kapprum t.ex. har man använt sig av hatthyllorna och även i mörka och trånga trappassager står lite rangliga bokhyllor. Personal, som var med på den tiden, brukar berätta om ToMag. Det var ett litet magasin inrättat i en före detta toalett! Detta var alltså läget för biblioteksbygget när Kerstin Osborne eftertillträdde Elsa Ulfsparre som stadsbibliotekarie Man låter henne förstå att det nu inte ska dröja länge innan byggandet av ett nytt bibliotek ska komma igång. I en intervju i Sydsvenskan inför sin 80-årsdag beskriver Kerstin Osborne läget när hon började: Efter en vecka blev jag av stans tjänstemän utbjuden till Bjärreds restaurang. De sa till mig: Nu gäller det att skaffa ett nytt bibliotek på tomten vid S:t Petri Kyrkogata. Då visste jag inte att ett konserthus på samma tomt blivit nerklubbat tidigare. Kerstin Osborne berättar vidare: Somliga sa: ni kan vara ute på vångarna. Men det ville vi inte. Biblioteket är ett främjande, missionerande ställe: Vi finns, vi vill hjälpa er, kom bara! Då måste man också finnas mitt i stan. I Lund sker ingenting snabbt. Hur skulle biblioteket överleva tills vidare? Redan 1961 blev trångboddheten så akut, att hela barnavdelningen fick flyttades till en tom butikslokal på Klostergatan 2. Det var en gång Gamla Sparbankens lokaler, närmast före barnbibliotekets inflyttning hade där funnits en skoaffär. Transporter och förflyttningar av böcker och personal mellan barnbiblioteket och Stadsbiblioteket skedde med handkraft över gården i kv. Altona. Första skissen Kerstin Osborne kom närmast från SÖ, där hon varit chef för Skolöverstyrelsens biblioteksskola. Hon hade mycket goda kunskaper om det senaste inom biblioteksbyggande och hon visste att den mest spännande utvecklingen då ägde rum i Danmark. Med biblioteksstyrelsens godkännande föreslog hon fastighetsnämnden att man skulle anlita den danske arkitekten Flemming Lassen, som bland annat byggt ett lovordat, modernt bibliotek i korsvirkesmiljö i Nyborg. Lassen fick uppdraget i juli Den första skissen på ett nytt bibliotek vid Petriplatsen lämnades i augusti samma år.

3 Petriplatsen Delvis på Petriplatsen låg under medeltiden S:t Petri kyrka och i anslutning till den en kyrkogård. Kyrkan revs tämligen snart efter reformationen 1536, men kyrkogården användes för begravningar fram till En tid därefter användes den som botanisk trädgård. När det blev tal om att hålla kreatursmarknader där, så ingrep fabrikör J.P. Borg. Han skänkte tomtmark, lämplig för kreaturshandel (nuvarande Mårtenstorget) till staden mot att staden donerade Petriplatsen till universitetet. Ett villkor för donationen var att platsen aldrig skulle bebyggas. Universitetet äger fortfarande Petriplatsen. Tomten norr om Petriplatsen ägdes av kommunen. I slutet av 40-talet diskuterades möjligheten av att bygga en teater här. Förslaget genomfördes aldrig. En av dem som kraftigast satte sig emot att miljön kring Petriplatsen på något sätt skulle förändras var Ingemar Ingers (dialekt- och ortnamnsforskare och stor kännare av Lunds historia), som i en stor debattartikel i SkD 3 dec 1949 gick till storms mot nymodigheterna. Den första skissen Lassens första skiss innebar i korthet att biblioteket skulle byggas längs Petriplatsens norra sida, på den gamla teatertomten. Eftersom tomten har en höjdskillnad den sluttar västerut så skulle biblioteket byggas som en huvudbyggnad med en nersänkt flygel mot väster. I huvudbyggnaden placeras låneexpedition, utlåningshall, tidningsrum, läsesal med mera. En trappa upp finns musikrum, studentläsesal och studieceller. I flygeln tänker man sig rum för barn och ungdomar. Huvudentrén lades mot Petriplatsen, som man alltså måste korsa för att komma in i biblioteket. Hela anläggningen tänktes i två våningar, bland annat för att anpassa sig till den skala som fanns hos grannhusen kring Bredgatan. På den disponibla tomten norr om Petriplatsen fanns flera hus, som enligt förslaget måste rivas. Det gällde bland annat ett gammalt magasin i korsvirke och det så kallade Thulinska huset vid Bredgatan, vars gavel i renässansstil vette mot Petriplatsen. Arkitekten ritar två förslag med och utan magasin inbyggt i det nya biblioteket. Biblioteksstyrelsen och dess ordförande docenten Harald Elofsson förordade ett bibliotek utan magasin. Att slippa integrera det skulle ge större flexibilitet att utforma ett modernt bibliotek.

4 Debatten blev intensiv Sydsvenskan publicerade 18 maj en stor artikel av Ingemar Ingers Tål Petriplatsen modern bebyggelse? där han kraftigt argumenterar mot alla förändringar vid Petriplatsen. Argumenten är desamma som tidigare inför teaterbygget: det pietetslösa företaget att just här lägga ett nytt stadsbibliotek, som med sin arkitektur verkar störande i miljön och skulle göra ett obotligt ingrepp i densamma, dels skulle förtaga den stillhet och ro som råder på Petriplatsen och dessutom är oförenligt med fornminneslagens bestämmelser. Stadsantikvarien Ragnar Blomqvist tillstyrker nybygget med en viss tvekan, förutsatt att man bevarar magasinet. Byggnadsnämnden tillstyrker alternativet med magasin. Men stadsarkitekten Klingspor reserverar sig eftersom han anser att alternativet utan magasin har väsentliga arkitektoniska förtjänster och han stödjer därför biblioteksstyrelsens linje. Arkitekt Lassen kommenterar syrligt i Sydsvenskan i Danmark bygger vi för framtiden, inte för det förgångna. Gamla hus, som vi vill bevara, flyttar vi till något annat ställe. Vid sitt sammanträde 26 maj 1961 antog kommunfullmäktige biblioteksstyrelsens förslag till nytt bibliotek, det vill säga utan magasin. Debatten fortsätter Direkt efter fullmäktiges beslut hör universitetet av sig och klagar över att man, i sin egenskap av ägare till Petriplatsen det vill säga granne, inte blivit konsulterad. Större akademiska konsistoriet skickar en skrivelse till staden med krav på att magasinet ska bevaras och att biblioteksarkitekturen i övrigt helt ska anpassas till befintliga, äldre byggnader. I den allmänna framkastas flera förslag till alternativa placeringar: En insändare ser Kattesund som ett alternativ. Ragnar Blomqvist skriver till byggnadsnämnden och föreslår antingen Bytarebacken (vid Clemenstorget) eller i kv. Murgrönan (vid Stora Södergatan) Botulfsplatsen nämns också som en möjlighet. Likaså saluhallen. Eller kv. S:t Botulf bakom Stadshallen vid Vårfrugatan. Man skissar också på möjligheten att expandera det befintliga biblioteket österut i kv. Altona, ut till St. Gråbrödersgatan. I april 1962 begär de främsta företrädarna för bevarandeopinionen i en skrivelse till fullmäktige, att biblioteket ska förläggas någon annanstans. Man har dock inga konkreta förslag på var.

5 Undertecknarna är inte vem som helst: konstprofessorn Ragnar Josephson, stadsantikvarien Ragnar Blomqvist, konstprofessorn Sven Sandström, konsthallsintendenten Gunnar Bråhammar och landsantikvarien Evald Gustafsson. Även Riksantikvarien har mobiliserats och förklarar sig Lund bör ej förhasta sig i biblioteksproblemet. En trolig följd av dessa skrivelser är att frågan om rivningslov bordlades i april avslutas med en stor debatt arrangerad av Föreningen Gamla Lund. Man antar ett uttalande mot det föreslagna biblioteksbygget. Ragnar Blomqvist, föreningens ordförande, hoppas att man i alla fall skulle kunna försäkra sig om att entrén inte skulle gå över Petriplatsen. Ahlgrenska trädgården I juni 1963 föreslår byggnadsnämnden att staden ska köpa den så kallade Ahlgrenska trädgården (idag Löwegrenska trädgården) och att biblioteket skulle byggas delvis på denna tomt och därmed mera vetta mot S:t Petri Kyrkogata. Ingången skulle då kunna flyttas från Petriplatsen till S:t Petri Kyrkogata. Staden klubbar ett beslut om att köpa Ahlgrenska trädgården i juni Arkitekt Lassen ritar om enligt de nya förutsättningarna. Under tiden fortsätter diskussionen. I en insändare i Lunds veckoblad i februari 1964 med rubriken Nu gäller det Thulinska gården - frågan man sig om inte gaveln i renässansstil kan få finnas kvar- även om huset rivs. Ingemar Ingers ställer frågan Kan Petriplatsen skonas? i en stor artikel i Sydsvenskan i januari Thulinska gårdens magasin Under tiden möter drätselkontoret arkitekten för att diskutera vad en ev. renovering av det gamla magasinet skulle kosta. Och om det var möjligt att få en bra planlösning för biblioteket, som inkluderar magasinet och hur man ska göra med Thulinska husets gavel. I januari 1965 beslöt drätselkontoret att magasinet skulle få rivas. Klubbat I juli 1966 godkänner fastighetsnämnden ett förslag som innebär: entré från S:t Petri Kyrkogata, garage under biblioteket, utrymme för Stadsarkivet i källaren, rivning av magasin och Thulinska

6 huset, bibliotekets fasad mot Bredgatan får skyltfönster (i ursprungsförslaget var fasaden fönsterlös, som en mur). För att avgränsa Petriplatsen norra sida mot biblioteket ska man där bygga en ganska hög mur. Det hela kostnadsberäknades till 8,5 milj. Kr Fullmäktige beviljar pengar i december samma år. Redan i februari 1967 påbörjas arkeologiska undersökningar. Motståndet fortsätter Med inköpet av Ahlgrenska trädgården hade bevarandeopinionen fått intrycket att man skulle kunna slippa rivningar kring Petriplatsen. Många i debatten tänkte sig nog att både Thulinska huset och magasinet skulle kunna byggas in i biblioteket. Stadsbyggnadsdirektör Sven Tynelius skissar på ett sådant förslag och det samlas in namn till förmån för en motion i fullmäktige om en snabbutredning enl. det nya alternativet. Motionen avslås. In i det sista Det var aldrig tänkt att Ekska huset strax till väster om Petriplatsen skulle rivas, men huset hade en ekonomibyggnad, som gränsade till Petriplatsen. Det framfördes krav på att också denna flygel skulle vara kvar, eftersom den var en del av själva rumsbildningen kring platsen. Resultatet i detta fall blev att flygeln ändå revs, men i dess ställe byggdes en mur mellan Ekska huset och biblioteket, dock med en passage in till Petriplatsen. Idag kan man på Ekska husets fasad mot biblioteket se var flygeln fanns. Att några hus mot S:t Petri Kyrkogata skulle rivas, när bibliotekets huvudentré flyttades var en nödvändighet, som inte skapade så stora rubriker. Kulturen framförde visserligen önskan om att flytta det Callmerska huset (med Kurbitzboden, på S:t Petri Kyrkogata 6) till en tom tomt vid Tomegapsgatan. Staden beviljade dock inte pengar till flytten, så huset revs. S.t Petri Kyrkogata Varför var diskussionen om Petriplatsen så långvarig och envis? Det var inte det, att man inte insåg behovet av ett nytt bibliotek. Under åren hade lånen ökat från till och bokbeståndet hade tredubblats. I jämförelser med andra städer av samma storlek bedömdes Lunds bibliotek som undermåligt. Den kände lundensaren, biblioteksrådet Bengt Hjelmqvist formulerade det i en intervju i Arbetet 1956:

7 Om vi får ett biblioteksmuseum i Sverige, så skulle fotografier från Lunds stadsbibliotek synnerligen väl försvara sin plats där. Jag har själv arbetat i det gamla biblioteket och vet att både publika utrymmen och personalens arbetsrum gjorde skäl för beteckningen råttebo. I de alternativa förslagen fanns ingen förståelse för att ett bibliotek måste vara praktiskt och lättarbetat för såväl besökare som för personal. De olika förslagen att bevara och bygga in olika hus handlade inte om vad biblioteket behövde. Att hantera böcker är tungt. Man behöver plana golv, helst inga trappor, hissar. Man behöver kortast möjliga transportsträckor och vettig logistik. Diskussionen handlade om gärna ett nytt bibliotek, men inte på Petriplatsen. På den tiden var det sekretess i stadsplanefrågor, en ordning som ursprungligen kommit till för att förhindra markspekulation. Det var därför svårt för allmänheten att få insyn i vad som pågick. I 1942 års generalplan för Lund fanns inritat en öst-västlig genomfartsled ett genombrott. Utan formella beslut hade staden börjat förbereda det vägbygget genom att köpa in fastigheter och genomföra rivningar. När besluten i början av 60-talet läckte ut, väckte rivningarna stark opposition bland lundaborna. Biblioteksbygget hamnade mitt i striden om genombrottet. Bevararna ville inte höra talas om några rivningar eller nybyggen i centrum över huvud taget. Samtidigt menar jag att det blev till gagn för biblioteket att bygget blev några år försenat. I början på 60-talet intensifierades diskussionerna inom biblioteksvärlden om vad ett modernt bibliotek skulle syssla med. Förutom traditionell låneverksamhet och läsesalar talade man nu om caféer, tonårshörnor, utställningar, debatter med mera. Detta ställde nya krav på bibliotekshusen. Tack vare förseningen kunde det beredas plats även för det modernaste. Jag menar att moderniteten i det nya biblioteket också underströks av att arkitekten valde bort pastisch och valde glas och betong, när han ritade huset. På plats Första spadtaget till det nya biblioteket togs 10 maj Det öppnades för lundaborna 31 mars Det nya stadsbiblioteket har alltså betjänat lundaborna i 40 år. Två stora förändringar har skett under den tiden. Den första förändringen skedde i och med att lundalitteraturen i Stadsbiblioteket, den så kallade Lundasamlingen växte ur sin lokal inne i biblioteket. Tack vare extern sponsring kunde man förvärva Ekska huset blev Ekska huset ett mycket passande hem för den ständigt växande litteraturen om Lund.

8 Den andra förändringen var den stora ombyggnaden Då var möbler och inredning hårt slitna efter 30 års flitig användning. Den tekniska utrustningen (hissar, klimatanläggning, kommunikation etc.) behövde moderniseras. Man passade också på att göra omdisponeringar inne i själva biblioteket. I samma veva valde biblioteket att av besparingsskäl - göra sig av med hörsalen. Där hade man genom åren kunnat möta författare, avnjuta föredrag, se film och teater osv. Föreningslivet i Lund hade också tillgång till en relativt billig möteslokal. Hörsalen är nu Månteaterns fasta scen. Petriplatsen en vårdag på 90-talet Efter denna ombyggnad når man numera Stadsbibliotekets café också via Petriplatsen. Och på våren är Petriplatsen f.ö. ett omtyckt ställe att bland blommorna i solen äta en lunchmacka från närbelägna Widerbergs. Petriplatsen har blivit en uppskattad oas i centrum, inte alltid fylld med stillhet och ro. Kanske Ingemar Ingers ändå hade kunnat gilla det. Trots allt får man nog anse att biblioteket idag är en fräsch 40-åring. Huset har varit flexibelt och möjligt att ändra för nya behov och prioriteringar. Men tack vare den sparsmakade arkitekturen och den klassiska danska inredningsstilen, så känns huset inte daterat. Utan bara praktiskt, öppet och ljust. Lund mars 2010 Ingrid André

Vissa konstruktiva ändringar gjordes i huset, bl.a. revs en betongsilo från 1950-talet och husets övre del, som var vattenskadad, byggdes om.

Vissa konstruktiva ändringar gjordes i huset, bl.a. revs en betongsilo från 1950-talet och husets övre del, som var vattenskadad, byggdes om. BESKRIVNING AV PROJEKT LAGERHUSET, ESLÖV HISTORIA I slutet av första världskriget rådde livsmedelsbrist i Sverige. Riksdagen beslutade då att på nio platser i landet med järnvägsanknytning uppföra lagerhus

Läs mer

projekt kulturkvarteret

projekt kulturkvarteret projekt kulturkvarteret HISSAR BIBLIOTEK LILLA SALEN FOAJÉ/CAFÉ KÖK MUSIK I SYD Syftet med det pågående projektet med arbetsnamnet Kulturkvarteret är: Samverkan att med en ny sammanbindande tillbyggnad

Läs mer

Våra idéer till ett nytt. Stadsbibliotek. av 5a, Knutbyskolan, Rinkeby

Våra idéer till ett nytt. Stadsbibliotek. av 5a, Knutbyskolan, Rinkeby Våra idéer till ett nytt Stadsbibliotek av 5a, Knutbyskolan, Rinkeby Stockholms Stadsbibliotek är för litet. Det världsberömda biblioteket vid Odenplan i Stockholm ritades av Gunnar Asplund för 80 år sedan.

Läs mer

Museum för statens ostasiatiska samlingar staffan nilsson, Fil.dr i konstvetenskap, byggnadsantikvarie

Museum för statens ostasiatiska samlingar staffan nilsson, Fil.dr i konstvetenskap, byggnadsantikvarie Museum för statens ostasiatiska samlingar staffan nilsson, Fil.dr i konstvetenskap, byggnadsantikvarie Den fjärde september öppnade Östasiatiska museet efter att ha varit stängt för ombyggnad sedan augusti

Läs mer

Stadsbiblioteket i Ängelholm. Desirable, democratic architecture that empowers people

Stadsbiblioteket i Ängelholm. Desirable, democratic architecture that empowers people Stadsbiblioteket i Ängelholm Desirable, democratic architecture that empowers people STADSBIBLIOTEKET I ÄNGELHOLM 190205 Fasad mot söder/stortorget >>> Det ombyggda biblioteket lever från tidig morgon

Läs mer

Folkets Park. Markanvisningstävling förslag

Folkets Park. Markanvisningstävling förslag POLITIK och DEBATT Markanvisningstävling 1992 5 förslag Fastighetskontorets Hans de Maré HSB - Marie Ericsson Bostäder, kyrka i folkparkshuset och nytt kyrktorn t.h. drar sig ur LKF bl.a Fojab med skola

Läs mer

Angående väckt fråga om byggnadsminnesförklaring av Folkparksbyggnaden i Lund, fastigheten Väster 5:10, Lund.

Angående väckt fråga om byggnadsminnesförklaring av Folkparksbyggnaden i Lund, fastigheten Väster 5:10, Lund. BN 2015/0107 Lund den 30 april 2014 Angående väckt fråga om byggnadsminnesförklaring av Folkparksbyggnaden i Lund, fastigheten Väster 5:10, Lund. Lunds kommun har erbjudits möjlighet att lämna synpunkter

Läs mer

Kulturmiljöstudie Fabriken 7 Samrådshandling Diarienummer: BN 2013/01862

Kulturmiljöstudie Fabriken 7 Samrådshandling Diarienummer: BN 2013/01862 1(6) Kulturmiljöstudie Fabriken 7 Diarienummer: BN 2013/01862 Datum: 2015-08-17 Handläggare: Lars Wendel för fastigheten FABRIKEN inom Centrala stan i Umeå kommun, Västerbottens län Flygfoto taget söderifrån.

Läs mer

Helmer Christenssons foto- och vykortsamling

Helmer Christenssons foto- och vykortsamling Adelgatan 2 29 Adelgatan åt öster 2 32 Adelgatan åt väster 2 50 Adelgatan (teckning) 4 23 Adelgatan L i B 14 Akademiska Föreningen 1 73 Akademiska Föreningen 2 27, 71 Akademiska Föreningen 3 58 Akademiska

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR ÖKAD TILLGÄNGLIGHET TILL BIBLIOTEKSSERVICE FÖR PERSONER MED FUNKTIONSHINDER

HANDLINGSPLAN FÖR ÖKAD TILLGÄNGLIGHET TILL BIBLIOTEKSSERVICE FÖR PERSONER MED FUNKTIONSHINDER Gävle kommun Gävle Stadsbibliotek Box 801 801 30 Gävle HANDLINGSPLAN FÖR ÖKAD TILLGÄNGLIGHET TILL BIBLIOTEKSSERVICE FÖR PERSONER MED FUNKTIONSHINDER Inledning och bakgrund Med anledning av regeringens

Läs mer

Välkomna till Dokk1 ett hus med rejäla ytor

Välkomna till Dokk1 ett hus med rejäla ytor Studieresa till Dokk1 och Syddanske Universitetsbiblioteket Biblioteksföreningen Sydost bjöd in till en studieresa till Danmark och besök på Dokk1 i Århus och på Syddanske Universitetet i Odense. Vi var

Läs mer

Jönköpings Stadsbibliotek

Jönköpings Stadsbibliotek Jönköpings Stadsbibliotek 1 Foto: Magdalena Angslycke Jönköpings stadsbibliotek invigdes 1969. Arkitekterna Jan Wallinder och Johan Hedborg ritade en vacker och funktionell byggnad, som tar vara på ljuset

Läs mer

Det är inte riktigt färdigt runt omkring biblioteket än.

Det är inte riktigt färdigt runt omkring biblioteket än. Studieresa till Halland I början av mars fick jag, Anna Persson, möjlighet att följa med Ljungby bibliotek på en studieresa till Mölndals nya bibliotek och Varbergs bibliotek. Här kommer ett bildreportage

Läs mer

ÄNGELHOLMS KOMMUN STUDIERESA 20 SEPTEMBER Politisk styrgrupp fastighetsfrågor

ÄNGELHOLMS KOMMUN STUDIERESA 20 SEPTEMBER Politisk styrgrupp fastighetsfrågor ÄNGELHOLMS KOMMUN STUDIERESA 20 SEPTEMBER 2017 Politisk styrgrupp fastighetsfrågor INNEHÅLL BAKGRUND 4 ÄNGELHOLMS STADSBIBLIOTEK 5 VARBERGS STADSBIBLIOTEK/KULTURHUS KOMEDIANTEN 7 HALMSTADS STADSBIBLIOTEK/KONSTHALL

Läs mer

VILLA SADELTAK AREA: 160m² SOVRUM: 4

VILLA SADELTAK AREA: 160m² SOVRUM: 4 ALLRUM PLA 2 Exteriör perspektiv VILLA SADELTAK AREA: 160m² RUM: 4 WC TT TV Jag kommer hem med matkassarna och ser mig omkring i området där vi bor. Här finns både nya och gamla byggnader. Vi ville att

Läs mer

PLANBESKRIVNING. SAMRÅDSHANDLING Upprättad 2009 10 22 DETALJPLAN FÖR GÅRÖ 1:194 M.FL (ICA) I GNOSJÖ TÄTORT

PLANBESKRIVNING. SAMRÅDSHANDLING Upprättad 2009 10 22 DETALJPLAN FÖR GÅRÖ 1:194 M.FL (ICA) I GNOSJÖ TÄTORT PLANBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING Upprättad 2009 10 22 DETALJPLAN FÖR GÅRÖ 1:194 M.FL (ICA) I GNOSJÖ TÄTORT HANDLINGAR Planbeskrivning Plankarta med bestämmelser Behovsbedömning Genomförandebeskrivning Upprättad

Läs mer

Motion av Martin Wisell (KD) om att upprätthålla tysthetsnormen på kommunens bibliotek KSN

Motion av Martin Wisell (KD) om att upprätthålla tysthetsnormen på kommunens bibliotek KSN 1 (1) KOMMUNSTYRELSEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum: 2018-12-12 253 Motion av Martin Wisell (KD) om att upprätthålla tysthetsnormen på kommunens bibliotek KSN-2017-3793 Beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Till vänster: Vällingby centrum. Foto: Ingrid Johansson, Stockholms stadsmuseum

Till vänster: Vällingby centrum. Foto: Ingrid Johansson, Stockholms stadsmuseum Till vänster: Vällingby centrum. Foto: Ingrid Johansson, Stockholms stadsmuseum Stadsdelen Vällingby har uppnått en ålder av femtio år. Centrum invigdes den 14 november 1954. Det är en aktningsvärd ålder

Läs mer

På Strindbergs tid var de här kvarteren ett av naven i Stockholms stadsliv. Det är de fortfarande.

På Strindbergs tid var de här kvarteren ett av naven i Stockholms stadsliv. Det är de fortfarande. På Strindbergs tid var de här kvarteren ett av naven i Stockholms stadsliv. Det är de fortfarande. WWW.HUFVUDSTADE.SE Drottninggatan 92 Kvarteret Grönlandet Södra 11 Lokalen & Fastigheten ADRESS: Drottninggatan

Läs mer

Gender budgeting biblioteken i Askersund 2012

Gender budgeting biblioteken i Askersund 2012 Gender budgeting biblioteken i Askersund 212 Sammanfattning: Fler kvinnor än män besöker biblioteken i Askersund. Fler kvinnor än män lånar från biblioteken. Men kvinnorna lånar i högre utsträckning till

Läs mer

Trasten 20. Fastighetens och bostadsrättsföreningens historia i korta drag. (version juli 2011)

Trasten 20. Fastighetens och bostadsrättsföreningens historia i korta drag. (version juli 2011) Trasten 20 Fastighetens och bostadsrättsföreningens historia i korta drag (version juli 2011) Anrika Odengatan? Inte riktigt! Man behöver bara gå tillbaka till Brodins och Dahlmans Stockholmskarta utgiven

Läs mer

Ulls hus Campus Ultuna

Ulls hus Campus Ultuna Ulls hus Campus Ultuna Välkommen till Ulls hus på Campus Ultuna Den generösa innergården blir en grön oas mitt i den nya campusbyggnaden. Vackert beläget vid Almas allé, i anslutning till Undervisningshuset

Läs mer

Stora Maräng Stora Maräng

Stora Maräng Stora Maräng Vy från järnvägsbron Vy från gårdsplan mot Storgatan 41.0 36.9 39.0 FUTURUM 38.2 1 44.4 Futurum 43 Folkets hus 3 41 39.8 43.5 43.5 44.0 43.5 36.2 36.3 42 43.3 36.3 36.3 36 STORA MARÄNG NY IN OCH UTFART

Läs mer

kulturassistent, adjungerad Margaretha Jonsson 115 Kulturnämndens kansli enligt överenskommelse

kulturassistent, adjungerad Margaretha Jonsson 115 Kulturnämndens kansli enligt överenskommelse 2009-12-15 138 Beslutande organ Plats och tid Stadsbiblioteket, Sessionssalen klockan 18.30-19.30 Beslutande Gerd Larsson s ordförande Margareta Berggren map vice ordförande Fredrik Marcusson s ledamot

Läs mer

EMBLA 8 (EMBLAVÄGEN 4) Ansökan om bygglov för tillbyggnad av enbostadshus samt rivningslov för två komplementbyggnader

EMBLA 8 (EMBLAVÄGEN 4) Ansökan om bygglov för tillbyggnad av enbostadshus samt rivningslov för två komplementbyggnader DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1(5) Anna Modin Dnr BN 2018-001223 08-568 91 294 miljo.stadsbyggnad@danderyd.se Byggnadsnämnden EMBLA 8 (EMBLAVÄGEN 4) Ansökan om bygglov för tillbyggnad av enbostadshus

Läs mer

Falköpings Bibliotek genom tiderna

Falköpings Bibliotek genom tiderna Första biblioteket i Silvénska huset på Storgatan Falköpings Bibliotek genom tiderna Biblioteket idag. Foto: bibliotekets arkiv Redan 1841 togs initiativet till det första lånebiblioteket i Falköping,

Läs mer

Trolleberg Ridhus Skissförslag 110610. gunilla svensson arkitektkontor ab

Trolleberg Ridhus Skissförslag 110610. gunilla svensson arkitektkontor ab Trolleberg Ridhus Skissförslag 110610 gunilla svensson arkitektkontor ab karl XII gatan 8a 222 20 lund tel: +46 46 15 07 40 www.gunillasvensson.se FÖRSLAG NYTT RIDHUS TROLLEBERG Förslaget innebär en alternativ

Läs mer

Doktorn 5. Svend och Hannes hus i Laholm

Doktorn 5. Svend och Hannes hus i Laholm Doktorn 5 Svend och Hannes hus i Laholm Källor och litteratur Edén, Michael, Porträtt av en vän, By ACTH 1987:6. Lundborg, Lennart, Svend Bögh-Andersen en arkitekt som präglat Laholm, Gamla Laholm 2003.

Läs mer

Max Märkel Arkitektur Lunds Universitet URBAN COMPACT LIVING. Radhus på Höjden

Max Märkel Arkitektur Lunds Universitet URBAN COMPACT LIVING. Radhus på Höjden Max Märkel Arkitektur Lunds Universitet URBAN COMPACT LIVING A11 Ateljé Y Radhus på Höjden URBAN COMPACT LIVING Radhus på Höjden Max Märkel 2012 Arkitektur Lunds Universitet A11 Ateljé Y kvarteret kråkelyckan

Läs mer

Studieresa till James B. Hunt Jr. Library, North Carolina State University

Studieresa till James B. Hunt Jr. Library, North Carolina State University Studieresa till James B. Hunt Jr. Library, North Carolina State University Madelene Hartwig Högskolebiblioteket i Jönköping 1 Bakgrund I somras hamnade jag av en slump på en sida på nätet som listade de

Läs mer

Byggnadsdokumentation Akademiska sjukhuset, byggnad T1 F.d. sjuksköterske- och elevhem

Byggnadsdokumentation Akademiska sjukhuset, byggnad T1 F.d. sjuksköterske- och elevhem Byggnadsdokumentation Akademiska sjukhuset, byggnad T1 F.d. sjuksköterske- och elevhem Johan Dellbeck(text) Olle Norling (foto) september 2001 Akademiska sjukhuset i Uppsala Byggnad T1, f.d. sjuksköterske-

Läs mer

Astoriahuset. Att bevara och utveckla. Ett förslag på en levande stadsmiljö där gammalt möter nytt.

Astoriahuset. Att bevara och utveckla. Ett förslag på en levande stadsmiljö där gammalt möter nytt. Astoriahuset Att bevara och utveckla Ett förslag på en levande stadsmiljö där gammalt möter nytt. En ny mötesplats mitt på Nybrogatan Astoriahuset på Nybrogatan ett känt och omtyckt inslag i stadsbilden.

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING Ändring av detaljplan 32, 116 och 164 i Åkarp, Burlövs kommun Område 13, Bevarandeplan 2000, Burlövs kommun Upprättad 2003-09-23 Mona Svensson Stadsarkitekt WSP Arkitektur Anders Blomqvist

Läs mer

Projektet Trulsibrunn

Projektet Trulsibrunn Projektet Trulsibrunn I ett nära och varmt samarbete med våra beställare Ingrid Kristensson och Jan Rosengren har vi ritat ett trähus med många detaljer, på den fina tomten längs Trulsibrunnsvägen i Höllviken.

Läs mer

Folkbiblioteken i Lund. Årsberättelse 2008

Folkbiblioteken i Lund. Årsberättelse 2008 Folkbiblioteken i Lund Årsberättelse 2008 Viktiga händelser 2008 Ny organisation Från 1 januari trädde en ny organisation i kraft. Biblioteksplan En plan för biblioteksverksamheten i Lunds kommun fastställdes

Läs mer

Lunds Universitet. Health Science Centre

Lunds Universitet. Health Science Centre idé-skiss nya lokaler för Health Science Centre 1 gc stråk inv logistik elevcentra STRUKTUR STRUKTUR OCH KOMMUNIKATION Nya fristående byggnader placerade dels i vinkeln mellan befintligt GC-stråk och Sölvegetan,

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING. DETALJPLAN för bostäder i Lagerhuset vid Järnvägsgatan i Eslöv

ANTAGANDEHANDLING. DETALJPLAN för bostäder i Lagerhuset vid Järnvägsgatan i Eslöv 2005-05-11 ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN för bostäder i Lagerhuset vid Järnvägsgatan i Eslöv ÖRNEN 11 Eslövs kommun Skåne län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR PLANDATA Lägesbestämning Plankarta, tillika grundkarta,

Läs mer

Krämaren tar boendet till nya höjder

Krämaren tar boendet till nya höjder Kvarteret Krämaren Krämaren tar boendet till nya höjder Norra Fäladen är en stadsdel i norra Lund. Här bor ca 12000 personer, i allt från studentbostäder och flerfamiljshus, till radhus och villor. Större

Läs mer

ÄLGÖ 76:6 (ÄLGÖVÄGEN 343) Ansökan om bygglov för nybyggnad av enbostadshus, rivning av befintlig byggnad, marklov för trädfällning

ÄLGÖ 76:6 (ÄLGÖVÄGEN 343) Ansökan om bygglov för nybyggnad av enbostadshus, rivning av befintlig byggnad, marklov för trädfällning 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE 2015-09-02 Reviderad 2015-09-11 B 2015-000793 ÄLGÖ 76:6 (ÄLGÖVÄGEN 343) Ansökan om bygglov för nybyggnad av enbostadshus, rivning av befintlig byggnad, marklov för trädfällning Förslag

Läs mer

Placering av nytt J-hus

Placering av nytt J-hus LANDSTINGET I UPPSALA LÄN Föredragningspromemoria Sammanträdesdatum Sida Produktionsstyrelsen 2012-10-25 145 Placering av nytt J-hus Förslag till beslut Dnr PS 2011-0032 Produktionsstyrelsen beslutar att

Läs mer

K R I N G B Y G G D G Å R D U P P Å K R A

K R I N G B Y G G D G Å R D U P P Å K R A K R I N G B Y G G D G Å R D U P P Å K R A Vacker kringbyggd gård ca 2 km söder om Lund intill Uppåkra kyrka. Gården ligger med en vidsträckt utsikt över ett omväxlande landskap. Fastigheten är en klassisk

Läs mer

FLUNDRARP 1:46 HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN ANTIKVARISK FÖRBESIKTNING 2015 RENOVERING AV F.D. POSTHUSET TILL BOSTADHUS RANBY TEXT & KULTURMILJÖ

FLUNDRARP 1:46 HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN ANTIKVARISK FÖRBESIKTNING 2015 RENOVERING AV F.D. POSTHUSET TILL BOSTADHUS RANBY TEXT & KULTURMILJÖ FLUNDRARP 1:46 HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN ANTIKVARISK FÖRBESIKTNING 2015 RENOVERING AV F.D. POSTHUSET TILL BOSTADHUS RANBY TEXT & KULTURMILJÖ Innehåll Medverkande... 2 Bakgrund och omfattning... 2 Planerade

Läs mer

Bygglovsbeslut för tillbyggnad av enbostadshus samt rivning av tak över uteplats, Skeppsskorpan 1

Bygglovsbeslut för tillbyggnad av enbostadshus samt rivning av tak över uteplats, Skeppsskorpan 1 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Anette Kindgren 2019-03-26 SBN 2019/0315 Samhällsbyggnadsnämnden 2018-2482 Bygglovsbeslut för tillbyggnad av enbostadshus samt rivning av tak över uteplats,

Läs mer

I det har fallet definierar jag kompensationsåtgärder som en förändring av byggnaden eller ett krav på verksamheten som gör att den äldre miljön kan

I det har fallet definierar jag kompensationsåtgärder som en förändring av byggnaden eller ett krav på verksamheten som gör att den äldre miljön kan I det har fallet definierar jag kompensationsåtgärder som en förändring av byggnaden eller ett krav på verksamheten som gör att den äldre miljön kan bevaras, samtidigt som verksamheten kan fortsätta. I

Läs mer

Kv. Gärdesängen. Dalby

Kv. Gärdesängen. Dalby Kv. Gärdesängen Dalby En ort på frammarsch Dalby ligger knappt en mil öster om Lund, och är ett samhälle med gamla anor. Sedan länge ligger här en av nordens äldsta stenkyrkor Dalby heligkorskyrka. Kyrkan,

Läs mer

Ljust Effektivt Bra skyltläge Kista Entré

Ljust Effektivt Bra skyltläge Kista Entré Ljust Effektivt Bra skyltläge Kista Entré Knarrarnäsgatan 7, våning 6, 1 694-2 592 kvm LOKALEN Ljus och effektiv med bra skyltläge Kontorsyta 1 694-2 592 kvm Antal arbetsplatser 120-260 Kista Entré är,

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Plats och tid Stadshuset, Kumlarummet, onsdagen den 6 oktober 1999, kl 17.00-18.50 Beslutande Dan-Åke Moberg Per Holm Annica Eriksson Kent Sundström Sven-Ove Cederstrand Elisabeth Ekestubbe, tjg ers Marianne

Läs mer

LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE. funktion, konstruktion och estetik

LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE. funktion, konstruktion och estetik LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE funktion, konstruktion och estetik Bord 1 Skydd mot vind, fukt och kyla Vi som bor långt norrut på jordklotet har alltid behövt skydda oss mot kyla. För länge

Läs mer

Kv. Riksdagen i Värpinge. lkf.se/riksdagen

Kv. Riksdagen i Värpinge. lkf.se/riksdagen Kv. Riksdagen i Värpinge lkf.se/riksdagen Värpinge Värpinge Lund De nya lägenheterna och radhusen ligger i populära Värpinge med Värpinge By som nära granne. Lägenheterna får en fin utsikt över byn och

Läs mer

DITT NYA HEM I EKÄNGEN

DITT NYA HEM I EKÄNGEN DITT NYA HEM I EKÄNGEN bo BLAND EKAR I EKÄNGEN Välkommen till det nya området Björksäter i omtyckta Ekängen. Sedan det började byggas i Ekängen för 30 år sedan så har området gått från nästan noll till

Läs mer

Sammanställning av synpunkter från samtalstillfälle 3 (5 april 2009)

Sammanställning av synpunkter från samtalstillfälle 3 (5 april 2009) Sammanställning av synpunkter från samtalstillfälle 3 (5 april 2009) Söndagen den 4 april träffades vi för det tredje samtalet rörande den framtida kyrkobyggnaden. Också denna gång deltog någonstans mellan

Läs mer

Årskurs: 4-6 Material: Eva Hörnblad, Sara Otthén, i samarbete med Stadsarkivet och Malmö Museer

Årskurs: 4-6 Material: Eva Hörnblad, Sara Otthén, i samarbete med Stadsarkivet och Malmö Museer Foto: Malmö stad / Eva Hörnblad 1600-talet Malmö blir svenskt Övningar - elever Årskurs: 4-6 Material: Eva Hörnblad, Sara Otthén, i samarbete med Stadsarkivet och Malmö Museer www.malmo.se/pedagogiskakartor

Läs mer

klassisk vinterskrud villa i belysning heta kaxigt i färg lys upp din trädgård arkitektritat på landet renoveringstips skapa egna grupper

klassisk vinterskrud villa i belysning heta kaxigt i färg lys upp din trädgård arkitektritat på landet renoveringstips skapa egna grupper FÖR DIG SOM SKA BYGGA om OCH RENOVERA! VÅRT NYA HUS Nr.12 2012 belysning lys upp din trädgård teveprofilen Andrea engsäll inreder med detaljer vinterväxter skapa egna grupper 14 heta kaminer GÖR om köket

Läs mer

Kyrkorna i Håbo ett medeltida arv

Kyrkorna i Håbo ett medeltida arv De första kyrkorna som byggdes när kristendomen infördes var små träkyrkor. Under 1100- och 1200-talen ersattes de i många fall av stenkyrkor efter kontinetalt mönster. Ofta byggdes de i närheten av de

Läs mer

Varför är det fysiska biblioteket viktigt när media och bibliotekarier finns på internet? Det är viktigt: Det är viktigt att det här får!

Varför är det fysiska biblioteket viktigt när media och bibliotekarier finns på internet? Det är viktigt: Det är viktigt att det här får! TILLBYGGNAD AV GÖTEBORGS STADSBIBLIOTEK TILLBYGGNAD AV GÖTEBORGS STADSBIBLIOTEK Examensarbete Piamaria Sundin vt 2O11 Critical Studies Design Studio, KTH Arkitektur Handledare: Katarina Bonnevier & brady

Läs mer

Internationell studieresa WIEN

Internationell studieresa WIEN Internationell studieresa WIEN 13-14 APRIL 2016 För att få en bättre inblick i den österrikiska studentbostadsmarknaden och en bakgrund till resans studiebesök börjar vi med en presentation av Günther

Läs mer

Folkbibliotek på Stockholms stadsmuseum

Folkbibliotek på Stockholms stadsmuseum KULTURFÖRVALTNINGEN STOCKHOLMS STADSBIBL IOTEK STOCKHOLMS STADSMUSE UM TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (8) 2013-05-07 Handläggare: Helena Gomér Telefon: 08 508 31 938 Till Kulturnämnden KuN 2013-05-21 Nr 13 Folkbibliotek

Läs mer

K U L T U R S T R Å K E T SAMMANSTÄLLNING FRÅN UTSTÄLLNINGEN 2014 06 14

K U L T U R S T R Å K E T SAMMANSTÄLLNING FRÅN UTSTÄLLNINGEN 2014 06 14 SAMMANSTÄLLNING FRÅN UTSTÄLLNINGEN 2014 06 14 KRONOHÄKTET - DISPONIBELT TILLFÄLLIG ANVÄNDNING KULTURSTRÅKET - ÄNGELHOLMS KULTURCENTRUM. Genom att öppna upp och sammanbinda flera byggander skapas förbättrade

Läs mer

Djursholm 2:206, Gärdestorp, Om- och tillbyggnad av Djursholms ridhus

Djursholm 2:206, Gärdestorp, Om- och tillbyggnad av Djursholms ridhus 1(6) Fastighetsnämnden Djursholm 2:206, Gärdestorp, Om- och tillbyggnad av Djursholms ridhus Ärendet återredovisar härmed uppdraget Om- och tillbyggnad av Djursholms ridhus i enlighet med kommunstyrelsens

Läs mer

YTTERMALUNGS KAPELL Bjuråker 3:3; Malungs församling; Malungs kommun; Dalarnas län

YTTERMALUNGS KAPELL Bjuråker 3:3; Malungs församling; Malungs kommun; Dalarnas län YTTERMALUNGS KAPELL Bjuråker 3:3; Malungs församling; Malungs kommun; Dalarnas län BESKRIVNING OCH HISTORIK Nuvarande kyrkobyggnad i Yttermalung har föregåtts av flera. Det äldsta kapellet som troligen

Läs mer

TEXT ULRIKA LINDGREN FOTO MIKAEL DAMKIER. KÖKET ÄR HEMMETS HJÄRTA. Familjen gillar att laga mat och önskade en rejäl köksö att samlas kring.

TEXT ULRIKA LINDGREN FOTO MIKAEL DAMKIER. KÖKET ÄR HEMMETS HJÄRTA. Familjen gillar att laga mat och önskade en rejäl köksö att samlas kring. Magi MAGI VID SJÖN HEMMA HOS vid sjön Mathias och Christina hade länge drömt om att bygga ett riktigt magiskt hus, med alla de där detaljerna och funktionerna som de längtat efter. Och de visste redan

Läs mer

DOM 2014-11-25 Stockholm

DOM 2014-11-25 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060105 DOM 2014-11-25 Stockholm Mål nr P 1907-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-02-07 i mål nr P 5018-13, se

Läs mer

Checklista för trädgårdsdesign

Checklista för trädgårdsdesign Denna checklista är tänkt att vara en inspirationskälla och ge mer vidgade vyer, inom ett område som man inte nödvändigtvis är insatt i. I de fall då man vill ha en designad trädgård, skall den också ligga

Läs mer

Entré till stadshuset på markplanet nedanför. Etapp 1 Etapp 2

Entré till stadshuset på markplanet nedanför. Etapp 1 Etapp 2 Cykelleder T Entré till stadshuset på markplanet nedanför T Etapp 1 Etapp Gård T Nya Torg Nya gator Översiktsplan Den nya byggnaden spelar en aktiv roll i stadsplanen för västra Lund och i projektet att

Läs mer

Kista Entré. Knarrarnäsgatan 7 Våning 6 och 7 10 60 kvm

Kista Entré. Knarrarnäsgatan 7 Våning 6 och 7 10 60 kvm Kista Entré Knarrarnäsgatan 7 Våning 6 och 7 10 60 kvm Kontorsyta 10-60 kvm Antal arbetsplatser Ca 1-6 TILLTRÄDE Omgående Adress Knarrarnäsgatan 7 Våning 6 och 7 Fastighetsbeteckning Knarrarnäs 2 Byggår

Läs mer

Nya City-saneringen. Gråskala och glas i stället för färg och puts Påbyggnader och Riva och bygga högre

Nya City-saneringen. Gråskala och glas i stället för färg och puts Påbyggnader och Riva och bygga högre Nya City-saneringen Gråskala och glas i stället för färg och puts Påbyggnader och Riva och bygga högre Helheter eller kontraster i ett stadsrum och i en stadsdel? 151120 Ulf Johannisson www.ulfjohannisson.se

Läs mer

DITT NYA HEM I EKÄNGEN

DITT NYA HEM I EKÄNGEN DITT NYA HEM I EKÄNGEN bo BLAND EKAR I EKÄNGEN Välkommen till det nya området Björksäter i omtyckta Ekängen. Sedan det började byggas i Ekängen för 30 år sedan så har området gått från nästan noll till

Läs mer

Föredragande borgarrådet Kristina Alvendal anför följande.

Föredragande borgarrådet Kristina Alvendal anför följande. PM 2009: RIII (Dnr 313-1841/2009) Förslag till byggnadsminnesförklaring av Carl Eldhs ateljé Kråkvillan 24, med tillhörande trädgård inom fastigheten Vasastaden 1:64, Bellevue Stockholm Remiss från Länsstyrelsen

Läs mer

Kyrkogårdar i Asarum

Kyrkogårdar i Asarum Kyrkogårdar i Asarum Kyrkan 1799 är årtalet, som står överst över kyrkans västra ingång. Många kanske tror att Asarums kyrka kom till detta år. Men 1799 fick kyrkan sin slutgiltiga form. Den kyrka som

Läs mer

Arbetarrörelsens Minnesbibliotek i Göteborg. Verksamhetsberättelse 2005.

Arbetarrörelsens Minnesbibliotek i Göteborg. Verksamhetsberättelse 2005. Arbetarrörelsens Minnesbibliotek i Göteborg. Verksamhetsberättelse 2005. Styrelsens sammansättning. Ordinarie: Ingemar Andersson ordförande, Kurt Pettersson kassör, Sture Lundström sekreterare, Lennart

Läs mer

Kapitel 3. Från Kråset till Damsängen

Kapitel 3. Från Kråset till Damsängen Kapitel 3 Från Kråset till Damsängen Kråset mot Åsvallehult Efter Vriggebodammen kommer vi fram till Hjälmarydsbron i Sveagatans förlängning, norr om den finns Kråset som under en lång tid varit en omtyckt

Läs mer

Viksjö gård (35) Beskrivning. Motiv för bevarande. Gällande bestämmelser och rekommendationer. Förslag till åtgärder. Kulturmiljöplan för Järfälla 65

Viksjö gård (35) Beskrivning. Motiv för bevarande. Gällande bestämmelser och rekommendationer. Förslag till åtgärder. Kulturmiljöplan för Järfälla 65 Viksjö gård (35) Namnet Viksjö, skrivet Vikhusum, finns omnämnt på en av runstenarna vid Jakobsbergs folkhögskola, som dateras till 1000-talet. Att gården är av förhistoriskt ursprung visas också av de

Läs mer

I serien arkeologiska arkivrapporter från Lund har utgivits:

I serien arkeologiska arkivrapporter från Lund har utgivits: I serien arkeologiska arkivrapporter från Lund har utgivits: 1994 Nr 1 Nr 2 Nr 3 Nr 4 Nr 5 Kv. Tegner nr 1, Lund. Arkeologisk förundersökning 1994. Peter Carelli. Kv. Bispen nr 9, Lund. Arkeologisk undersökning

Läs mer

Dialogmöte Bjärreds centrum 30 september 2013

Dialogmöte Bjärreds centrum 30 september 2013 Dialogmöte Bjärreds centrum 30 september 2013 Klockan 18.30-20.30 i Alfredshällskolans matsal. Cirka 140 deltagare. Anders Nyquist, planeringschef i Lomma kommun, hälsade alla välkomna och inledde kvällens

Läs mer

6.4 Ö4 Nordgård (Ögården) Sandvik

6.4 Ö4 Nordgård (Ögården) Sandvik 6.4 Ö4 Nordgård (Ögården) Sandvik Området på nordvästra delen av Hamburgö heter egentligen Nordgård men går numera under namnet Ögården. Det är ett område med odlings- och betesmark med stengärdsgårdar.

Läs mer

Uppdraget från planavdelningen var utföra en byggteknisk bedömning och konstatera:

Uppdraget från planavdelningen var utföra en byggteknisk bedömning och konstatera: Strömstads Kommun 2014-10-03 Planavdelningen 452 80 Strömstad Utlåtande över Rosa huset På uppdrag av Planavdelningen genom AB Strömstadbyggen har 2014-10-02 en byggteknisk utredning utförts, deltagande

Läs mer

ew York Praktfullt i 49 KRONOR 80 NOK

ew York Praktfullt i 49 KRONOR 80 NOK Stilguide ALLT FÖR EN DAG PÅ BRYGGAN Shopping HETASTE GRILLARNA I SOMMAR Trend SENASTE NYTT FRÅN MILANO EN DAG PÅ BRYGGAN GRILLARNA I SOMMAR NYTT FRÅN MILANO Stilguide Shopping Trend NUMMER 005 2013 ALLT

Läs mer

Inspirationsartikel 1 (5) 2014-02-18

Inspirationsartikel 1 (5) 2014-02-18 2014-02-18 1 (5) Inspirationsartikel Barn- och utbildningsförvaltningen har fått i uppdrag att ta fram ett inspirationsdokument för skolor och ungdomar att arbeta vidare med. Inspirationsdokumentet ska

Läs mer

Showroom och kontor för dig som. vill sticka ut! Kista Entré. Knarrarnäsgatan 7, plan 3, 443 kvm

Showroom och kontor för dig som. vill sticka ut! Kista Entré. Knarrarnäsgatan 7, plan 3, 443 kvm vill sticka ut! Showroom och kontor för dig som Kista Entré Knarrarnäsgatan 7, plan 3, 443 kvm LOKALEN Showroom och kontor för dig som vill sticka ut Kontorsyta 443 kvm Antal arbetsplatser 10-40 Adress

Läs mer

Brf frej I frej TAr Du HISSEN NEr på STAN

Brf frej I frej TAr Du HISSEN NEr på STAN Brf frej I frej TAr Du HISSEN NEr på STAN HSB Är INTE SOM ANDRA BYGGBOLAG TILL ATT BÖRJA MED ÄR VI INTE ETT BYGGBOLAG Vi på HSB bygger över hela landet från norr till söder, och vi bygger i olika stilar,

Läs mer

Kåbo - Kungsgärdet Uppsala kommun

Kåbo - Kungsgärdet Uppsala kommun Diarienummer 2005/20015-1 Detaljplan för Kåbo - Kungsgärdet Uppsala kommun ANTAGANDEHANDLING Handläggare: Per Jacobsson, planeringsarkitekt Tengbom Stockholm.. Tfn 08-412 53 45, e-post per.jacobsson@tengbom.se

Läs mer

KVARTERET PARADISET ADAM & EVA JOHAN & THOMAS PROJEKTGRUPP 15

KVARTERET PARADISET ADAM & EVA JOHAN & THOMAS PROJEKTGRUPP 15 KVARTERET PARADISET ADAM & EVA JOHAN & THOMAS KVARTERET PARADISET Platsen Närheten till havet är det mest attraktiva med tomten på Eriksberg. Den har dockan, en framtida småbåtshamn på sin västra sida

Läs mer

Handlingsplan för ökad tillgänglighet till biblioteksservice för personer med funktionshinder

Handlingsplan för ökad tillgänglighet till biblioteksservice för personer med funktionshinder HALLSTAHAMMARS KOMMUN Kultur & Fritid 2006-03-06 F Ö R S L A G Handlingsplan för ökad tillgänglighet till biblioteksservice för personer med funktionshinder BAKGRUND Handikapplan för Hallstahammar kommun

Läs mer

Det bästa som hänt under min tid som boklånare

Det bästa som hänt under min tid som boklånare Stockholms stadsbibliotek Det bästa som hänt under min tid som boklånare Resultat och analys av en enkät som visar vad låntagare vid Stockholms stadsbibliotek tycker om att låna e-böcker från biblioteket.se.

Läs mer

DOM 2012-06-08 Stockholm

DOM 2012-06-08 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060201 DOM 2012-06-08 Stockholm Mål nr P 1606-12 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2012-01-25 i mål nr P 133-12, se bilaga A KLAGANDE S.K. MOTPARTER

Läs mer

När vi säger att läget är toppen överdriver vi inte. Vi pratar ju om ert nya kontor i Bibliotekstan!

När vi säger att läget är toppen överdriver vi inte. Vi pratar ju om ert nya kontor i Bibliotekstan! MÄSTER SAMUELSGATAN 1 131 kvm När vi säger att läget är toppen överdriver vi inte. Vi pratar ju om ert nya kontor i Bibliotekstan! WWW.HUFVUDSTADEN.SE Mäster Samuelsgatan 1 ADRESS: Mäster Samuelsgatan

Läs mer

Vidbo kyrka. Lisa Sundström Rapport 2010:22

Vidbo kyrka. Lisa Sundström Rapport 2010:22 Vidbo kyrka Antikvarisk medverkan vid renovering av kyrkogårdsmuren kring Vidbo kyrka, Vidbo socken, Sigtuna kommun, Uppland Lisa Sundström Rapport 2010:22 2 Vidbo kyrka Antikvarisk medverkan vid renovering

Läs mer

Byggnadsminnesförklaring av Vintrosa prästgård, Vintrosa prästgård 1:9, Vintrosa socken, Örebro kommun, Närke, Örebro län

Byggnadsminnesförklaring av Vintrosa prästgård, Vintrosa prästgård 1:9, Vintrosa socken, Örebro kommun, Närke, Örebro län 1(5) Raoul Hjärtström Direkt: 010-224 84 67 raoul.hjartstrom@lansstyrelsen.se Fax: 010-224 81 31 Tysslinge församling Skolgatan 12 719 30 Vintrosa För kännedom till: Riksantikvarieämbetet Lantmäterimyndigheten

Läs mer

Modernt formspråk. och traditionell livsstil i skön förening

Modernt formspråk. och traditionell livsstil i skön förening Modernt formspråk och traditionell livsstil i skön förening Högt uppe på klipporna i Göteborgs norra skärgård och med en vidunderlig utsikt över havet ligger ett av Vallsjöhus senaste byggprojekt. Tio

Läs mer

Första steget. Andra saker som du ska tänka på är hur ser tomten ut?

Första steget. Andra saker som du ska tänka på är hur ser tomten ut? Husköpet Att köpa hus En dröm om ett eget hus, ett hem som du vill leva i länge. Alla tankar om hur du vill ha det, hur du vill leva och bo kan bli verklighet. Stort eller litet, modernt eller gammaldags.

Läs mer

Monica Magnusson, sekreterare. Ulla-Britt Brandin. Kommunhusets byggnadskontor klockan 18.00 Paragrafer 31-38

Monica Magnusson, sekreterare. Ulla-Britt Brandin. Kommunhusets byggnadskontor klockan 18.00 Paragrafer 31-38 1 (10) Plats och tid Kommunförvaltningens sammanträdesrum, Boken kl. 15:45 17:00 Beslutande Marie-Louise Andersson (V) ordförande Patrik Ströbeck (M) vice ordförande Edward Galia (SD) ledamot Christian

Läs mer

Upprättad 2006-08-23, Antagen 2006-11-20 (KF 103/06), Laga kraft 2006-12-21 BURLÖVS KOMMUN BYGG- och ANLÄGGNINGSFÖRVALTNINGEN ANTAGANDEHANDLING Ändring av detaljplanerna 5, 54, 95, 123, 155, 171 och 214

Läs mer

På gården finns ett uthus, av en sort som är mycket typisk för Råå.

På gården finns ett uthus, av en sort som är mycket typisk för Råå. Handläggare Karin Gustavsson Telefon 042-104509 karin.gustavsson@helsingborg.se Datum 15 juni 2005 Stadsbyggnadskontoret Ang ansökan om rivning och nybyggnad inom fastigheten Lysbojen 10, Råå, Dnr 261/05

Läs mer

Pampig villa i original

Pampig villa i original Pampig villa i original Strax söder om Malmö ligger området Bellevue. På en av gatorna står en charmig 20-tals villa. Här har Per och Cecilia Bertland bott sedan augusti 2006 men huset köpte de redan i

Läs mer

Konferera i en kulturhistorisk oas mitt i Lund

Konferera i en kulturhistorisk oas mitt i Lund Konferera i en kulturhistorisk oas mitt i Lund Välkommen till Kulturen! Välkommen till en annorlunda konferensanläggning mitt i centrala Lund. Här kan du välja mellan ett stort modernt auditorium, ett

Läs mer

Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför fortsatt planarbete för Basaren 1 i stadsdelen Kungsholmen (50 lägenheter)

Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför fortsatt planarbete för Basaren 1 i stadsdelen Kungsholmen (50 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2010-06-29 Handläggare: Linda Palo Tfn 08-508 275 26 Till Stadsbyggnadsnämnden Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför fortsatt

Läs mer

Välkommen till Ulricehamns stadsbibliotek!

Välkommen till Ulricehamns stadsbibliotek! Välkommen till Ulricehamns stadsbibliotek! Ulricehamns stadsbibliotek är en röd och vit byggnad med blå skylt. Du går in genom glasdörrarna under skylten som det står bibliotek på. Entré Entrén är ett

Läs mer

Samhällsbyggnadsnämnden

Samhällsbyggnadsnämnden Plats och tid Kommunhuset Bonaren, kl 17.00-19.30 ande Per Gren, Socialdemokraterna 17.00-17.30 Per-Olof Qvick, Nya Moderaterna Thomas Carlsson, Socialdemokraterna Liselott Nydén, Socialdemokraterna Ann

Läs mer

Grand Hotel Salsjöbaden. Rösunda 27:2. L ustgården AB. Arrhov Frick Arkitektkontor

Grand Hotel Salsjöbaden. Rösunda 27:2. L ustgården AB. Arrhov Frick Arkitektkontor Grand Hotel Salsjöbaden. Rösunda 27:2 L ustgården AB Arrhov Frick Arkitektkontor - - Innehållsförteckning 1 - Platsen idag 2 - Utveckling, beskrivning; Hotell, bostadsbebyggelse. 3 - Materialpalett, utkast

Läs mer