Förslag till ändringar i AMA AF 07:s systematik med anledning av införandet av AMA AF 12

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Förslag till ändringar i AMA AF 07:s systematik med anledning av införandet av AMA AF 12"

Transkript

1 Kilpatrick Townsend & Stockton Advokat KB Hovslagargatan 5B Box Stockholm Telefon: Telefax: Stockholm den 1 oktober 2012 Direktnr: Mobiltfn: nbjorklund@kilpatricktownsend.com Till: Från: Ang: RS-utskottet Nicklas Björklund Förslag till ändringar i AMA AF 07:s systematik med anledning av införandet av AMA AF 12 1 INLEDANDE KOMMENTAR Under år 2012 kommer Svensk Byggtjänst att ge ut AMA AF 12, som beskrivs som en genomgående revidering av AMA AF 07. Några av de viktigaste nyheterna i AMA AF 12 är nya koder, rubriker och texter om lag (2007:1091) om offentlig upphandling ( LOU ), nya avsnitt om miljöklassningssystem, revideringar avseende arbetsmiljösamordning (BAS) samt omflyttning av kapitel för ökad tydlighet. Eftersom många av de ändringar som föreslagits endast är av redaktionell/ strukturell karaktär kan det dock ifrågasättas om en revidering av AMA AF 07 är påkallad eller ens efterfrågad av branschen. För branschens aktörer innebär det nämligen ett omfattande arbete och höga kostnader att anpassa systematiken i de mallar, förfrågningsunderlag m.m. som nu ansluter till AMA AF 07, så att dessa istället ansluter till AMA AF 12. Syftet med denna PM är därför att redogöra för de nya koder, rubriker och texter i AMA AF 12 som vi anser bör arbetas in i sådana befintliga mallar, förfrågningsunderlag m.m. som nu ansluter till AMA AF 07:s systematik, på grund av att den nya koden, rubriken eller texten fyller ett tomrum i eller innebär en materiell förändring av AMA AF 07 som vi anser bör föranleda justering. De koder och rubriker som ändras genom AMA AF 12, men som innehållsmässigt i allt väsentligt motsvaras av andra koder och rubriker i AMA AF 07, har följaktligen inte tagits med i denna redogörelse. Inte heller har sådan text som inte varit föremål för redigering av påtaglig betydelse tagits med, eller sådana nya koder och rubriker i AMA AF 12 som inte fyller någon funktion i AMA AF 07:s systematik. ATLANTA AUGUSTA CHARLOTTE DENVER DUBAI NEW YORK OAKLAND RALEIGH SAN DIEGO SAN FRANCISCO SEATTLE SILICON VALLEY STOCKHOLM TAIPEI TOKYO WALNUT CREEK WASHINGTON, DC WINSTON-SALEM

2 2 2 RELEVANTA FÖRÄNDRINGAR I AMA AF Förändringar av koder och rubriker avseende upphandlingsförfarandet Med anledning av införandet av nya LOU har det i AMA AF 12 tillkommit ett antal nya koder och rubriker under kod AFB. De koder som i AMA AF 12 tillkommit angående upphandlingsförfarandet och som bör arbetas in i sådana befintliga mallar, förfrågningsunderlag m.m. som ansluter till AMA AF 07:s systematik är följande AFB.12 Upphandlingsförfarande vid offentlig upphandling Lydelse Ange vid offentlig upphandling vilket upphandlingsförfarande som tillämpas (öppet förfarande, selektivt förfarande, förhandlat förfarande, konkurrenspräglad dialog, förenklat förfarande eller urvalsförfarande) Rekommendation Det är svårt att finna en naturlig och logisk plats för denna kod i AMA AF 07:s systematik utan omfattande följdändringar. Vi föreslår därför att den nya texten istället läggs till i den befintliga texten i AMA AF 07:s kod AFB.11 Upphandlingsförfarande AFB.15 Ersättning för anbudsgivning Lydelse Ange om anbudsgivare får ersättning för anbudsgivning och villkor för ersättningen Rekommendation Koden bör införlivas i AMA AF 07:s systematik såsom kod AFB AFB.25 Frågor under anbudstiden Lydelse Frågor med anledning av förfrågningsunderlaget ska ställas till beställaren. Beställaren lämnar lika och skriftliga svar till alla anbudsgivare. Ange på vilket sätt frågor ska ställas, till exempel via e-post. Ange sista dag för att ställa frågor med anledning av förfrågningsunderlaget och när svar kommer att lämnas Rekommendation Koden bör införlivas i AMA AF 07:s systematik såsom kod AFB.25.

3 AFB.313 Alternativa utföranden Lydelse Ange vid offentlig upphandling om anbud med alternativa utföranden är tillåtna och i så fall vilka minimikrav som gäller för sådana anbud och de särskilda villkor som gäller för hur de ska presenteras Rekommendation I AMA AF 07 förekommer redan kod AFB 313 (Kompletterande anbud). För att undvika omfattande följdändringar bör förevarande kod därför istället införlivas i AMA AF 07:s systematik såsom kod AFB AFB.51 Uteslutning av anbudsgivare Lydelse Ange vilka omständigheter som kan medföra uteslutning av anbudsgivare och hur anbudsgivare ska visa att dessa omständigheter inte föreligger Rekommendation Denna kod bör logiskt sett införlivas i AMA AF 07:s systematik såsom ny kod AFB.52. Eftersom kod AFB.52 redan förekommer i AMA AF 07 skulle dock detta föranleda omfattande följdändringar. Vi föreslår därför att koden istället införlivas såsom kod AFB.54. Även om placeringen då inte blir helt logisk så är denna placering ändå att föredra, eftersom den nya koden då kan införlivas genom en betydligt mindre arbetsinsats AFB.55 Sekretess för anbudshandlingar Lydelse [Den tänkta lydelsen framgår inte av remissutkastet.] Rekommendation [Även om den tänkta lydelsen är oklar, anser vi att koden som sådan kan fylla en funktion. Den bör därför införlivas i AMA AF 07:s systematik såsom kod AFB.55.] AFB.56 Kontraktstecknande Lydelse [Den tänkta lydelsen framgår inte av remissutkastet.] Rekommendation

4 4 [Även om den tänkta lydelsen är oklar, anser vi att koden som sådan kan fylla en funktion. Den bör därför införlivas i AMA AF 07:s systematik såsom kod AFB.56.] 2.2 Nya texter i befintliga koder angående upphandlingsförfarandet Med anledning av införandet av nya LOU har det tillkommit text under vissa koder i AMA AF 12, som ger ytterligare vägledning kring reglerna för upphandlingsförfarandet. Nedan redogörs för de koder i vilka text har tillkommit angående upphandlingsförfarandet. Vår generella rekommendation är att de nya texterna inarbetas i AMA AF 07:s systematik genom ett tillägg till befintlig text i motsvarande befintliga kod i AMA AF AFB.31 Anbuds form och innehåll Motsvarande kod i AMA AF 07 AFB.31 Anbuds form och innehåll Kompletterande text Ange i de fall det är fråga om offentlig upphandling att anbud ska vara komplett och innehålla samtliga begärda uppgifter i föreskriven form hur anbud ska lämnas, till exempel med något elektroniskt medel att anbud ska innehålla uppgift om adress, till vilken eventuellt kompletterande förfrågningsunderlag och underrättelse om tilldelningsbeslut kan skickas AFB.312 Sidoanbud Motsvarande kod i AMA AF 07 AFB.312 Sidoanbud Kompletterande text Vid offentlig upphandling finns inte begreppet sidoanbud utan begreppet alternativa utföranden används, se AFB Särskild kommentar angående hänvisning Det ska noteras att den kompletterande texten enligt ovan hänvisar till AFB.313, men att denna hänvisning vid en revidering av AMA AF 07 enligt vår rekommendation istället ska ske till AFB.314, jfr punkt ovan.

5 AFB.314 Kompletteringar till anbud Motsvarande kod i AMA AF 07 AFB.313 Kompletteringar till anbud Kompletterande text Ange vid offentlig upphandling om begränsad kontroll av anbudsgivare kommer att göras och vilka uppgifter som då kan komma att begäras innan tilldelningsbeslut meddelas. I övrigt gäller begränsningar i rätten att begära kompletteringar till anbud AFB.5 Prövning av anbudsgivare och anbud Motsvarande kod i AMA AF 07 AFB.5 Anbudsprövning Kompletterande text Vid offentlig upphandling gäller särskilda regler för anbudsöppning AFB.53 Prövning av anbud Motsvarande kod i AMA AF 07 AFB.52 Värderingsgrunder vid prövning av anbud Kompletterande text Ange hur anbud kommer att utvärderas, till exempel vilken grund som kommer att tillämpas ekonomiskt mest fördelaktiga anbud eller lägst pris vilka kriterier som kommer att prövas kriteriernas prioritetsordning eller viktning. Ange under AFB.31 vilka uppgifter anbud ska innehålla för prövning av kriterierna. 2.3 Förändringar avseende utförandeentreprenader De koder och rubriker som i AMA AF 12 tillkommit eller ändrats på ett väsentligt sätt angående utförandeentreprenader och som bör arbetas in i sådana befintliga mallar, förfrågningsunderlag m.m. som ansluter till AMA AF 07:s systematik är följande.

6 AFC.1331 Förutsättningar med hänsyn till kvarboende och lokalnyttjare Lydelse Under denna kod och rubrik anges förutsättningar och villkor vid renovering och ombyggnad i kvarboendes lägenheter och lokalnyttjares lokaler, till exempel vid stambyte Alternativt bifogas till förfrågningsunderlaget ett särskilt dokument som innehåller de villkor och ordningsregler som ska gälla för entreprenaden. En befattning som benämns Ombyggnadssamordnare förekommer i dessa sammanhang. Ombyggnadssamordnaren hjälper boende och lokalnyttjare med praktiska detaljer och frågor vid renovering och ombyggnad, och avlastar därmed fastighetsägarens förvaltning och entreprenörens platsorganisation. Ombyggnadssamordnaren är oftast anställd eller anlitad av beställaren. Om denna tjänst tillhandahålls av beställaren anges det under AFC.318 och om entreprenören ska tillhandahålla ombyggnadssamordnare anges det under AFC.328. Ange även vilka uppgifter som åvilar Ombyggnadssamordnaren Rekommendation Koden bör införlivas i AMA AF 07:s systematik såsom kod AFC Det ska noteras att den ovan citerade texten hänvisar till AFC.318 och AFC.328, men att dessa hänvisningar vid en revidering av AMA AF 07 enligt vår rekommendation istället ska ske AFC.311 respektive AFC AFC.1811 Kontrollplan enligt PBL Lydelse Ange i vilken omfattning entreprenören ska utföra och dokumentera egenkontroll enligt krav i Kontrollplan enligt PBL. Bifoga i så fall fastställd Kontrollplan enligt PBL till förfrågningsunderlaget Rekommendation Koden bör införlivas i AMA AF 07:s systematik såsom kod AFC AFC.1812 Kontrollansvarig enligt PBL Lydelse Ange vem eller vilka som utsetts eller kommer att utses som kontrollansvarig(a) enligt PBL.

7 Rekommendation Koden motsvaras av kod AFC.331 Kvalitetsansvarig enligt PBL i AMA AF 07, med de skillnaderna att begreppet kvalitetsansvarig nu har bytts ut mot kontrollansvarig och att det i den nya texten nu dessutom klargörs att fler än en person kan utses. Vi anser dock att det inte är nödvändigt att införliva en ny kod i AMA AF 07:s systematik med anledning av de ändringar som gjorts. Att ändra text och rubrik i AMA AF 07:s kod AFC.331 bör vara tillräckligt AFC.1813 Samordning av kontrollansvariga enligt PBL Lydelse I de fall olika personer utses som kontrollansvariga enligt PBL för skilda delar av projektet ska en samordningsansvarig utses. Ange vem som ska svara för samordningen av de arbetsuppgifter som enligt PBL åligger de olika kontrollansvariga Rekommendation Koden motsvaras av kod AFC.3311 Samordning av kvalitetsansvariga enligt PBL i AMA AF 07, med den skillnaden att begreppet kvalitetsansvariga nu har bytts ut mot kontrollansvariga. Liksom var fallet under punkt AFC.1812 ovan anser vi att det inte är nödvändigt att införliva en ny kod i AMA AF 07:s systematik med anledning av de ändringar som gjorts. Att ändra text och rubrik i AMA AF 07:s kod AFC.3311 bör vara tillräckligt AFC.183 Ansvar för byggarbetsmiljö Lydelse Byggherrens arbetsmiljöansvar regleras i arbetsmiljölagen kap 3 6 samt i Arbetsmiljöverkets föreskrifter AFS 1999:3, Byggnads- och anläggningsarbete. Byggherren kan enligt 7c skriftligen avtala att de uppgifter som avses i 6 och i de anslutande föreskrifterna ska åvila en uppdragstagare som fått i uppdrag att självständigt ansvara för planering och projektering eller för arbetets utförande Rekommendation Koden bör införlivas i AMA AF 07:s systematik såsom kod AFC AFC.1831 Arbetsmiljöplan Lydelse Ange vad entreprenören ska utföra avseende arbetsmiljöplan.

8 8 Arbetsmiljöplan ska vara upprättad innan byggarbetsplatsen etableras. Den som är byggarbetsmiljösamordnare för planering och projektering svarar för att arbetsmiljöplan upprättas, och den som är byggarbetsmiljösamordnare för utförande svarar för att arbetsmiljöplanen anpassas med hänsyn till hur arbetet fortskrider och till eventuella förändringar. Arbetsmiljöplan behandlas i Arbetsmiljöverkets föreskrift AFS 1999:3, Byggnads- och anläggningsarbete Rekommendation Koden bör införlivas i AMA AF 07:s systematik såsom kod AFC AFC.1832 Byggarbetsmiljösamordnare för planering och projektering (BAS-P) Lydelse Entreprenören utses att vara byggarbetsmiljösamordnare för planering och projektering av entreprenaden med de uppgifter som anges i arbetsmiljölagen kap 3 7a samt i anslutande föreskrifter. Enligt arbetsmiljölagen kap 3 6 p 2 ska byggherren utse en lämplig byggarbetsmiljösamordnare för planering och projektering av arbetet. Byggarbetsmiljösamordnaren ska vara en juridisk eller fysisk person som har tillräckliga kvalifikationer i form av utbildning, kompetens och erfarenhet. Byggarbetsmiljösamordnare för planering och projektering svarar för de uppgifter som anges i arbetsmiljölagen kap 3 7a samt i AFS 1999:3, Byggnads- och anläggningsarbete, 11-12b. Ange hur entreprenören ska kunna styrka att den person eller den personal som entreprenören avser att använda i arbetsmiljöarbetet har erforderliga kvalifikationer. Åberopa denna kod och rubrik i de fall entreprenören ska tillhandahålla Byggarbetsmiljösamordnare för planering och projektering (BAS-P). Ange vilken del av planeringen eller projekteringen byggarbetsmiljösamordningen ska omfatta Rekommendation Koden bör införlivas i AMA AF 07:s systematik såsom kod AFC AFC.1833 Byggarbetsmiljösamordnare för utförande (BAS-U) Lydelse Entreprenören utses att vara byggarbetsmiljösamordnare för utförande av entreprenaden med de uppgifter som anges i arbetsmiljölagen kap 3 7b och 7f samt i anslutande föreskrifter. Enligt arbetsmiljölagen kap 3 6 p 3 ska byggherren utse en lämplig byggarbetsmiljösamordnare för utförandet av arbetet. Byggarbetsmiljösamordnaren ska vara en juridisk eller fysisk person med tillräckliga kvalifikationer i form av utbildning,

9 9 kompetens och erfarenhet. Byggarbetsmiljösamordnaren för utförande svarar för de uppgifter som anges i arbetsmiljölagen kap 3 7b och 7f samt i AFS 1999:3, Byggnads- och anläggningsarbete, Ange hur entreprenören ska kunna styrka att den person eller den personal som entreprenören avser att använda i arbetsmiljöarbetet har erforderliga kvalifikationer Rekommendation Koden bör införlivas i AMA AF 07:s systematik såsom kod AFC AFC.2221 Miljöcertifiering av byggnadsobjekt Lydelse Ett miljöledningssystem enligt SS-EN ISO 14001:2004 är i första hand avsett att användas för miljöarbete i företag och organisationer. För att styra miljöarbetet och ställa upp konkreta miljökrav i enskilda byggprojekt finns olika typer av Miljöcertifieringssystem (ibland benämnt Miljöklassningssystem) som baseras på att man i både projekteringshandlingar och i entreprenadarbetet styr miljöprestanda genom att uppfylla olika kravnivåer enligt respektive systems olika miljöaspekter och kriterier. Ofta hänvisas till både nationella och internationella standarder och regelverk. Certifiering sker oftast genom tredjeparts granskning genom den organisation som förvaltar respektive Miljöcertifieringssystem. För att leda arbetet med miljöcertifiering bör redan i programskedet byggherren /beställaren utse en ansvarig inom projektorganisationen med dokumenterad erfarenhet och kunskap om aktuellt certifieringssystem. Certifieringsarbetet innebär att redan i program- och/eller systemskedet beskrivs ett antal aktiviteter som ska genomföras för att uppställda kravnivåer ska uppnås. Detta innebär att såväl projektörer som entreprenörer får medverka i certifieringsprocessen. För entreprenörer innebär det i första hand att beskriva och dokumentera hur man uppfyller ställda krav. Detta bör beskrivas med tydliga instruktioner samt ange omfattning och ansvar i ett förfrågningsunderlag. Information om de vanligast tillämpade Miljöcertifieringssystemen finns hos Sweden Green Building Council, SGBC, Rekommendation Koden bör införlivas i AMA AF 07:s systematik såsom kod AFC.2223.

10 AFC.25 Beställarens krav på sekretess Lydelse Ange om särskild sekretess ska gälla för handlingar och uppgifter som entreprenören får tillgång till eller för verksamhet som han får insyn i Rekommendation Koden bör införlivas i AMA AF 07:s systematik såsom kod AFC AFC.343 Allmänna bestämmelser om legitimationsplikt och närvaroredovisning, ID Lydelse Tänkt lydelse framgår inte av remissutkastet till AMA AF Rekommendation Även om den tänkta lydelsen är oklar, anser vi att koden som sådan fyller en funktion. Den bör därför införlivas i AMA AF 07:s systematik såsom kod AFC AFC.43 Avrop Lydelse Ange rutiner och villkor för avrop Rekommendation Denna kod bör logiskt sett införlivas i AMA AF 07:s systematik såsom ny kod AFC.43. Eftersom kod AFC.43 redan förekommer i AMA AF 07 skulle dock detta föranleda omfattande följdändringar. Vi föreslår därför att koden istället införlivas såsom kod AFC.47. Även om placeringen då inte blir helt logisk så är denna placering ändå att föredra, eftersom den nya koden då kan införlivas genom en betydligt mindre arbetsinsats AFC.79 Övriga besiktningar Lydelse Ange om andra typer av besiktningar ska verkställas än de besiktningar som föreskrivs i AB 04. Exempel på andra besiktningar är säkerhetsbesiktning av transportanordningar ibruktagandebesiktning av spåranläggning Rekommendation Koden bör införlivas i AMA AF 07:s systematik såsom kod AFC.79.

11 Förändringar avseende totalentreprenader I huvudsak är de relevanta förändringarna avseende tillkommande eller ändrade koder och rubriker för totalentreprenader under AFD i AMA AF 12 desamma som de förändringar avseende utförandeentreprenader som redogjorts för under punkt 2.3 ovan. Ändringarna i avsnitt AFD föranleder därför inga ytterligare kommentarer eller rekommendationer från vår sida. 2.5 Förändringar avseende allmänna arbeten och hjälpmedel I AMA AF 12 har samtliga koder som återfinns under AFH Allmänna hjälpmedel och AFJ Allmänna arbeten i AMA AF 07 slagits samman till ett gemensamt avsnitt, numera benämnt AFG Allmänna arbeten och hjälpmedel. I och med denna sammanslagning har vissa koder utgått, samtidigt som nya koder har tillkommit. De koder som i AMA AF 12 tillkommit angående allmänna arbeten och hjälpmedel och som bör arbetas in i sådana befintliga mallar, förfrågningsunderlag m.m. som ansluter till AMA AF 07:s systematik är följande AFG.1244 Plats i kontorsbod för beställaren Lydelse Rekommendation Koden bör införlivas i AMA AF 07:s systematik såsom kod AFH AFG.151 Tillfällig kommunikationsutrustning för sidoentreprenör Lydelse Rekommendation Koden bör införlivas i AMA AF 07:s systematik såsom kod AFH AFG.41 Leverans av varor till arbetsplatsen Lydelse Rekommendation Koden bör införlivas i AMA AF 07:s systematik såsom kod AFJ.13.

12 AFG.411 Leveransplan Lydelse Ange krav på leveransplan vem som ska upprätta respektive tillhandahålla underlag för leveransplan i de fall entreprenören ska upprätta leveransplan, vilka aktiviteter som ska redovisas rutiner för revidering av planen Rekommendation Koden bör införlivas i AMA AF 07:s systematik såsom kod AFJ AFG.412 Lossningsplan Lydelse Ange om varor ska lossas i särskild ordning Rekommendation Koden bör införlivas i AMA AF 07:s systematik såsom kod AFJ AFG.413 Märkning Lydelse Ange krav på vad som ska märkas, till exempel kollin och artiklar hur kollin ska märkas, till exempel om särskild streckkodad kollietikett (Kollietikett Bygg) ska användas hur enskilda artiklar ska märkas, till exempel med artikelnummer och EAN-streckkod spårbarhet var märkningen ska placeras. Ange krav, som kan variera beroende på vald leveransklausul, på vilken information om märkningen ska innehålla, till exempel information om läge inom byggplatsen, till exempel lägenhet, våningsplan, byggdel, vägsektion kollits eller artikelns vidare förflyttning och hantering person eller befattning som är behörig att ta emot kollit eller artikeln.

13 13 Ange krav på om informationen ska presenteras i någon särskild form, till exempel med EAN-streckkod eller tvådimensionell streckkod, typ PDF Rekommendation Koden bör införlivas i AMA AF 07:s systematik såsom kod AFJ AFG.414 Avisering av leverans och restleverans Lydelse Ange om leveransavisering ska göras och hur behöriga mottagare kan nås, till exempel via mobiltelefon om transportören ska kontakta mottagaren inför ankomst till lossningsställe, till exempel via mobiltelefon krav på avisering av restnotering (tid, utformning, mottagare) Rekommendation Koden bör införlivas i AMA AF 07:s systematik såsom kod AFJ AFG.415 Leveranssätt Lydelse Ange särskilda krav på leveranssätt, till exempel om det vid transport med bil föreligger begränsningar avseende längd, bredd och höjd på fordon, lastning på dragbil eller största axeltryck Rekommendation Koden bör införlivas i AMA AF 07:s systematik såsom kod AFJ AFG.416 Förpackningar och lastbärare Lydelse Ange krav på förpackning, till exempel med hänsyn till lagringsförfarande på byggplatsen förpackning per lägenhet eller dylikt returförpackning engångsförpackning andra miljöaspekter. Ange krav på lastbärare, till exempel med hänsyn till lossningssätt.

14 14 Ange om annat retursystem än det som redovisas under AFG.4161 ska tillämpas Rekommendation Koden bör införlivas i AMA AF 07:s systematik såsom kod AFJ Särskild kommentar angående hänvisning Det ska noteras att texten enligt ovan hänvisar till AFG.4161, men att denna hänvisning vid en revidering av AMA AF 07 enligt vår rekommendation istället ska ske till AFJ.1361, jfr punkt nedan AFG.4161 Retursystem byggpall Lydelse Ange Beställaren är ansluten till Retursystem Byggpall, som kommer att tillämpas på arbetsplatsen. Lastbärare som entreprenören för in till arbetsområdet ska så långt det är praktiskt möjligt omfattas av retursystemet. Lastpallar som omfattas av retursystem Byggpall och som inte omhändertas av entreprenören ska lämnas på en av beställaren inom arbetsområdet anvisad plats. Entreprenören har inte rätt till pantersättning för den lämnade pallen, om inte annat avtalats. Övriga lastbärare som entreprenören för in till arbetsområdet är han, om inte annat avtalats, skyldig att utan dröjsmål avlägsna. Om entreprenören underlåter att fullgöra sina skyldigheter enligt ovan, får beställaren vidta erforderliga åtgärder på entreprenörens bekostnad. om entreprenören ska ha rätt till pantersättning för lämnade lastpallar som omfattas av Retursystem Byggpall om entreprenören inte behöver avlägsna lastpallar som inte omfattas av Retursystem Byggpall om annat retursystem ska tillämpas Rekommendation Koden bör införlivas i AMA AF 07:s systematik såsom kod AFJ AFG.42 Lossning Lydelse

15 Rekommendation Koden bör införlivas i AMA AF 07:s systematik såsom kod AFJ AFG.421 Lossning för sidoentreprenör Lydelse Ange i de fall beställaren står för lossningen på vilket sätt lossning kommer att utföras, till exempel med traktor eller med kran. Ange också traktorns eller kranens kapacitet eller största tillåtna vikt per leveransenhet Rekommendation Koden bör införlivas i AMA AF 07:s systematik såsom kod AFJ AFG.422 Lossning som tillhandahålls Lydelse Ange i de fall beställaren står för lossningen på vilket sätt lossning kommer att utföras, till exempel med traktor eller med kran. Ange också traktorns eller kranens kapacitet eller största tillåtna vikt per leveransenhet Rekommendation Koden bör införlivas i AMA AF 07:s systematik såsom kod AFJ AFG.423 Mottagningskontroll Lydelse Ange vem eller vilka som är behörig(a) att ta emot leveranser och utföra mottagningskontroll. Ange även hur denne eller dessa identifieras, till exempel genom ID-bricka med fotografi eller EAN- streckkod. Ange hur mottagningskontrollen är organiserad på byggplatsen, till exempel om den utförs på viss plats och under vissa tider. Ange även om mottagningskontrollen utförs genom elektronisk avläsning av kollietikett, till exempel med handdator eller genom manuell kontroll mot följesedel eller fraktsedel Rekommendation Koden bör införlivas i AMA AF 07:s systematik såsom kod AFJ AFG.424 Mellanlagring Lydelse Ange i de fall mellanlagring får ske vilka villkor som gäller.

16 Rekommendation Koden bör införlivas i AMA AF 07:s systematik såsom kod AFJ AFG.441 Permanent hiss Lydelse Ange krav på skyddsåtgärder och andra förutsättningar eller om permanent hiss inte får användas Rekommendation Koden bör införlivas i AMA AF 07:s systematik såsom kod AFH AFG.4411 Permanent hiss som tillhandahålls Lydelse Rekommendation Koden bör införlivas i AMA AF 07:s systematik såsom kod AFH AFG.442 Bygghiss Lydelse Rekommendation Koden bör införlivas i AMA AF 07:s systematik såsom kod AFH AFG.4421 Bygghiss för sidoentreprenörer Lydelse Rekommendation Koden bör införlivas i AMA AF 07:s systematik såsom kod AFH AFG.4422 Bygghiss som tillhandahålls Lydelse

17 Rekommendation Koden bör införlivas i AMA AF 07:s systematik såsom kod AFH AFG.443 Stationär kran Lydelse Rekommendation Koden bör införlivas i AMA AF 07:s systematik såsom kod AFH AFG.4431 Stationär kran för sidoentreprenörer Lydelse Rekommendation Koden bör införlivas i AMA AF 07:s systematik såsom kod AFH AFG.4432 Stationär kran som tillhandahålls Lydelse Rekommendation Koden bör införlivas i AMA AF 07:s systematik såsom kod AFH AFG.444 Mobilkran Lydelse Rekommendation Koden bör införlivas i AMA AF 07:s systematik såsom kod AFH AFG.4441 Mobilkran för sidoentreprenörer Lydelse Rekommendation Koden bör införlivas i AMA AF 07:s systematik såsom kod AFH.7141.

18 AFG.4442 Mobilkran som tillhandahålls Lydelse Rekommendation Koden bör införlivas i AMA AF 07:s systematik såsom kod AFH AFG.448 Övriga lyftanordningar Lydelse Rekommendation Koden bör införlivas i AMA AF 07:s systematik såsom kod AFH AFG.4481 Övriga lyftanordningar för sidoentreprenörer Lydelse Rekommendation Koden bör införlivas i AMA AF 07:s systematik såsom kod AFH AFG.4482 Övriga lyftanordningar som tillhandahålls Lydelse Rekommendation Koden bör införlivas i AMA AF 07:s systematik såsom kod AFH AFG.75 Väderberoende arbeten Lydelse Rekommendation Koden bör införlivas i AMA AF 07:s systematik såsom kod AFJ.55.

19 AFG.751 Väderskydd Lydelse Ange i de fall särskilt väderskydd ska utföras vem som ska montera och demontera omfattning och tidsperiod under vilken skyddet ska vara monterat Rekommendation Koden bör införlivas i AMA AF 07:s systematik såsom kod AFJ.551. * * * * *

Allmänna bestämmelser

Allmänna bestämmelser Allmänna bestämmelser AB 04 ABT 06 AF AMA 07 AFU 96 ABM 92 1. Omfattning Förutsätts att handlingarna är kalkylerbara Tidplan och betalningsplan saknas i rangordningslistan. (tas med i beställningsskrivelsen?)

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling

Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2008:20 (M och S) Föreskrifter Ändring i föreskrifterna och allmänna råden (SOSFS 2007:10) om samordning av insatser för habilitering och rehabilitering Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens

Läs mer

garanti garanti för fjärrvärme- och fjärrkyledistributionssystem Tekniska bestämmelser D:206 Januari 2008

garanti garanti för fjärrvärme- och fjärrkyledistributionssystem Tekniska bestämmelser D:206 Januari 2008 garanti garanti för fjärrvärme- och fjärrkyledistributionssystem Tekniska bestämmelser D:206 Januari 2008 GARANTI GARANTI FÖR FJÄRRVÄRME- OCH FJÄRRKYLEDISTRIBUTIONSSYSTEM Tekniska bestämmelser D:206 Januari

Läs mer

Entreprenadjuridik och avtal. Construction Management

Entreprenadjuridik och avtal. Construction Management Entreprenadjuridik och avtal Avtal Skriftligt avtal Allmänna bestämmelser AB (Allmänna bestämmelser) ABT (Allmänna bestämmelser totalentreprenad) ABK (Allmänna bestämmelser konsultuppdrag) AFU (Allmänna

Läs mer

MANUAL TILL AVTALSMALL FÖR KIST- OCH URNTRANSPORTER

MANUAL TILL AVTALSMALL FÖR KIST- OCH URNTRANSPORTER 1 MANUAL TILL AVTALSMALL FÖR KIST- OCH URNTRANSPORTER 1. RAMAVTAL 1.1 Upphandling av en transportör på ett ramavtal För arbeten av återkommande karaktär såsom transporter av avlidna mellan kyrkor, förvaringslokaler

Läs mer

Upphandling av ramavtal för läs- och undersökningslampor till SLL samt ett avropsavtal för NKS

Upphandling av ramavtal för läs- och undersökningslampor till SLL samt ett avropsavtal för NKS Landstingsstyrelsens förvaltning Upphandling och juridik Upphandlingsavdelningen ANBUDSINBJUDAN 2013-05-07 1 (7) Upphandling av ramavtal för läs- och undersökningslampor till SLL samt ett avropsavtal för

Läs mer

VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019)

VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019) VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019) Vägledning för ansökan Certifiering av företag info@sbsc.se www.sbsc.se Svensk Brand- och

Läs mer

RP 305/2010 rd. I propositionen föreslås att lagen om besvärsnämnden. intressen skyddas genom sekretessen. Besvärsinstansernas

RP 305/2010 rd. I propositionen föreslås att lagen om besvärsnämnden. intressen skyddas genom sekretessen. Besvärsinstansernas RP 305/2010 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 17 i lagen om besvärsnämnden för social trygghet och 21 i lagen om försäkringsdomstolen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-12-21. Den nya inskrivningsmyndigheten

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-12-21. Den nya inskrivningsmyndigheten 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-12-21 Närvarande: F.d. justitierådet Nina Pripp, regeringsrådet Nils Dexe och justitierådet Lars Dahllöf. Den nya inskrivningsmyndigheten Enligt en lagrådsremiss

Läs mer

Myndigheters tillgång till tjänster för elektronisk identifiering

Myndigheters tillgång till tjänster för elektronisk identifiering Myndigheters tillgång till tjänster för elektronisk identifiering E-legitimationsdagen 2013-01-31 Louise Merz Pontus Söderström Myndigheternas försörjning idag För att täcka det offentligas behov av tjänster

Läs mer

I promemorian föreslås ändringar i patientsäkerhetslagen (2010:659) när det gäller användandet av yrkestitlar för tillfälliga yrkesutövare.

I promemorian föreslås ändringar i patientsäkerhetslagen (2010:659) när det gäller användandet av yrkestitlar för tillfälliga yrkesutövare. Promemoria 2015-03-20 U2014/2885/UH Utbildningsdepartementet Universitets- och högskoleenheten Förslag till ytterligare lagändringar om tillfällig yrkesutövning till följd av yrkeskvalifikationsdirektivet

Läs mer

Arbetsmiljölagen Arbetsmiljöverket 2011-10-19 1

Arbetsmiljölagen Arbetsmiljöverket 2011-10-19 1 Arbetsmiljölagen Arbetsmiljöverket 2011-10-19 1 Arbetsmiljölagen de grundläggande reglerna Arbetsmiljöförordningen ger Arbetsmiljöverket rätt att ge ut föreskrifter Arbetsmiljöverket 2011-10-19 2 Lagens

Läs mer

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m.

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. ISSN 2002-1054, Artikelnummer 2016-6-15 Utgivare: Rättschef Pär Ödman, Socialstyrelsen Socialstyrelsens

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument 2016-05-06 B E S L U T Swedbank AB FI Dnr 15-13124 Verkställande direktören Delgivning nr 2 105 34 Stockholm Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella

Läs mer

VÅLD HOT OCH. inom omsorg och skola

VÅLD HOT OCH. inom omsorg och skola inom omsorg och skola VÅLD HOT OCH Den här informationen bygger på Arbetarmiljöverkets regler Våld och hot i arbetsmiljön, AFS 1993:2. Reglerna gäller alla arbetsplatser där det finns risk för våld eller

Läs mer

UPPHANDLINGSPROTOKOLL. Upphandlande organisation 2.1. UPPHANDLINGSPROTOKOLL. 2.2. Kvalificering av anbudsgivare 2013-05-14

UPPHANDLINGSPROTOKOLL. Upphandlande organisation 2.1. UPPHANDLINGSPROTOKOLL. 2.2. Kvalificering av anbudsgivare 2013-05-14 UPPHANDLINGSPROTOKOLL 2013-05-14 Upphandlande organisation ARBETSFÖRMEDLINGEN Anna Säwström Upphandling CAD-konstruktion inriktning mekanik Af-2013/083277 2.1. UPPHANDLINGSPROTOKOLL Arbetsförmedlingen,

Läs mer

FU 2000 Generella arbetsmiljökrav

FU 2000 Generella arbetsmiljökrav Handling 05.5 Giltig från Versionsnummer Antal sidor 2004-11-01 Utgåva F 6 Diarienummer V04-2866/IN10 0 Antal bilagor Beslutsfattare CV Handläggande enhet, Handläggare V, Erland Nydén Ersätter Utgåva E

Läs mer

AB 04. 2 kap. 9. Underrättelseskyldighet

AB 04. 2 kap. 9. Underrättelseskyldighet 2 kap. 9 Underrättelseskyldighet Part skall, utöver vad som föreskrivs i 7 i detta kapitel, utan dröjsmål underrätta motparten, om han upptäcker att uppgifter eller föreskrifter i kontraktshandlingarna

Läs mer

UPPHANDLANDE MYNDIGHET Upphandlande myndighet är Första AP-fonden (AP1 eller Beställaren).

UPPHANDLANDE MYNDIGHET Upphandlande myndighet är Första AP-fonden (AP1 eller Beställaren). Anbudsunderlag Receptionstjänster D.nr.VS 2016/5 OM FÖRSTA AP-FONDEN Första AP-fonden presenteras på www.ap1.se där även årsredovisning och halvårsrapport kan laddas ner. UPPHANDLANDE MYNDIGHET Upphandlande

Läs mer

ANBUDSUTVÄRDERING Kommunikationsnät för AB Eidar Trollhättans Bostadsbolag

ANBUDSUTVÄRDERING Kommunikationsnät för AB Eidar Trollhättans Bostadsbolag ANBUDSUTVÄRDERING Kommunikationsnät för AB Eidar Trollhättans Bostadsbolag AB Eidar Trollhättans Bostadsbolag (fortsättningsvis kallat Beställaren) har inbjudit till anbudsgivning avseende anläggande av

Läs mer

Örnsköldsvik Kommun upphandlar - Böcker och läromedel -, enligt nedanstående instruktioner och bifogade handlingar.

Örnsköldsvik Kommun upphandlar - Böcker och läromedel -, enligt nedanstående instruktioner och bifogade handlingar. 1 Allmänna uppgifter upphandlar - -, enligt nedanstående instruktioner och bifogade handlingar. 1.1 Upphandlande myndighet och enheter Härnösands kommun, 212000-2403 Kramfors kommun, 212000-2429 Sollefteå

Läs mer

Ramavtalsupphandling Entreprenörer 2016

Ramavtalsupphandling Entreprenörer 2016 Ramavtalsupphandling Entreprenörer 2016 Bilaga Tillsammans med presentationen finns även en bilaga, 09.1 Administrativa föreskrifter. Bilagan är exempel på en redan genomförd upphandling. Kraven anpassas

Läs mer

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah Socialförvaltningen 1(5) Dokumentnamn: Rutin Lex Sarah Dokumentansvarig: Förvaltningschef Utfärdat av: Förvaltningschef Beslutad av: Förvaltningsövergripande ledningsgrupp. Ersätter tidigare Rutin Lex

Läs mer

Vägledningen i Redovisningsrevision Vad är på gång i vårt gemensamma arbete.

Vägledningen i Redovisningsrevision Vad är på gång i vårt gemensamma arbete. Vägledningen i Redovisningsrevision Vad är på gång i vårt gemensamma arbete. Hans Gavin Karin Selander 2014-09-19 Projektets historik God sed kommittén gick 2007 genom RS och Intosai. Styrelsen svarade

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-10-16

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-10-16 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-10-16 Närvarande: Regeringsrådet Rune Lavin, justitierådet Marianne Lundius och regeringsrådet Karin Almgren. Sekretess för uppgifter på de s.k. tsunamibanden

Läs mer

Kvalificering om deltagande i Region Kronoberg/Länstrafiken Kronobergs upphandling av skolskjuts och serviceresor mm i Kronobergs län

Kvalificering om deltagande i Region Kronoberg/Länstrafiken Kronobergs upphandling av skolskjuts och serviceresor mm i Kronobergs län Kvalificering om deltagande i Region Kronoberg/Länstrafiken Kronobergs upphandling av skolskjuts och serviceresor mm i Kronobergs län Kvalificeringen i rubricerad upphandling har nu påbörjats. Annonsen

Läs mer

Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om ändring i ELSÄK-FS 2013:1

Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om ändring i ELSÄK-FS 2013:1 KONSEKVENSUTREDNING 1 (5) Kim Reenaas, Verksjurist Generaldirektörens stab 010-168 05 03 kim.reenaas@elsakerhetsverket.se 2015-03-15 Dnr 15EV4062 Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om ändring

Läs mer

Ändrad rätt till ersättning för viss mervärdesskatt för kommuner

Ändrad rätt till ersättning för viss mervärdesskatt för kommuner Finansdepartementet Avdelningen för offentlig förvaltning Ändrad rätt till ersättning för viss mervärdesskatt för kommuner Maj 2016 Promemorians huvudsakliga innehåll Enligt lagen (2005:807) om ersättning

Läs mer

1 LAGRÅDET. Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-02-21

1 LAGRÅDET. Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-02-21 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-02-21 Närvarande: F.d. justitieråden Inger Nyström och Dag Victor samt justitierådet Lennart Hamberg Genomförande av EU-direktivet om mänskliga organ

Läs mer

Lagen om offentligt upphandling - LOU

Lagen om offentligt upphandling - LOU Lagen om offentligt upphandling - LOU 13 Med offentlig upphandling avses de åtgärder som vidtas av en upphandlande myndighet i syfte att tilldela ett kontrakt eller ingå ett ramavtal avseende varor, tjänster

Läs mer

BILAGA 4 DNR. 14AV21 SID 1 ( 9) 2014-07-25. Förfrågningsunderlag. Utvärderingsmall: Östberga återvinningscentral

BILAGA 4 DNR. 14AV21 SID 1 ( 9) 2014-07-25. Förfrågningsunderlag. Utvärderingsmall: Östberga återvinningscentral SID 1 ( 9) Förfrågningsunderlag Utvärderingsmall: Östberga återvinningscentral SID 2 ( 9) ÅVC Östberga Detta dokument anger vilka krav som ställs på anbudsgivaren samt hur prövning och utvärdering kommer

Läs mer

Anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning

Anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning Anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning Vägledning till Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2008:9) om anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning Version 1, september 2008 Postadress/Postal address:

Läs mer

ANBUDSFORMULÄR Sida 1(3)

ANBUDSFORMULÄR Sida 1(3) ANBUDSFORMULÄR Sida 1(3) Hudiksvalls kommun, Kristineberg 8:2, Bromangymnasiet, ombyggnad för gymnasiesärskola etapp 2 och 3 Generalentreprenad/ utförandeentreprenad Denna handling skall användas för redovisning

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-10-18

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-10-18 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-10-18 Närvarande: f.d. justitierådet Nina Pripp, f.d. regeringsrådet Bengt-Åke Nilsson och justitierådet Lars Dahllöf. Sänkt kapitalvinstbeskattning

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument 2008-09-29 BESLUT Autoliv Inc. FI Dnr 08-2046 Finansinspektionen Box 70381 Delgivning nr 2 107 24 STOCKHOLM P.O. Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 787 80 00 Fax +46 8 24 13 35 finansinspektionen@fi.se

Läs mer

06:9 UPPHANDLINGSFÖRESKRIFTER

06:9 UPPHANDLINGSFÖRESKRIFTER 06:9 UPPHANDLINGSFÖRESKRIFTER DESSA FÖRESKRIFTER ANSLUTER TILL ABFF12 Antal sidor: 6 st. SKÖTSELOMRÅDE: NÄL Norra Älvsborgs länssjukhus & Kulturlagret Niklasberg Diarienr: FAST 354-2013 FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG

Läs mer

Yttrande över promemorian Förslag till ny lag om Pensionsmyndighetens premiepensionsverksamhet (Fi2016/01000/FPM)

Yttrande över promemorian Förslag till ny lag om Pensionsmyndighetens premiepensionsverksamhet (Fi2016/01000/FPM) 2016-06-01 REMISSVAR Finansdepartementet FI Dnr 16-5204 Finansmarknadsavdelningen (Anges alltid vid svar) 103 33 Stockholm Skickas även med e-post till: fi.registrator@regeringskansliet.se Finansinspektionen

Läs mer

Infrastrukturen för Svensk e-legitimation

Infrastrukturen för Svensk e-legitimation 1 (7) 2 (7) 1. Bakgrund 1.1 Enligt förordningen (2010:1497) med instruktion för E-legitimationsnämnden ska nämnden stödja och samordna elektronisk identifiering och signering i den offentliga förvaltningens

Läs mer

30 % av kommunens budget är upphandlade varor och tjänster. Är det en marknad för Dig? 12 september 2016

30 % av kommunens budget är upphandlade varor och tjänster. Är det en marknad för Dig? 12 september 2016 30 % av kommunens budget är upphandlade varor och tjänster. Är det en marknad för Dig? 1 12 september 2016 Fakta om offentlig upphandling Cirka 700 miljarder kronor per år (eller är det 800?) Kommunerna

Läs mer

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204)

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Datum Diarienr 2014-05-21 1078-2013 Staffanstorpshus AB Box 137 245 22 Staffanstorp Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Datainspektionens beslut Staffanstorpshus AB har behandlat

Läs mer

Vattenmätare med puls

Vattenmätare med puls För s räkning infordras anbud på vattenmätare med puls enligt bifogad beskrivning. Upphandlingens form Upphandlingen genomförs som Öppet förfarande enligt lagen om offentlig upphandling. Allmänt Anbudet

Läs mer

Ansökan om medgivande att fullgöra skolplikten på annat sätt

Ansökan om medgivande att fullgöra skolplikten på annat sätt Utbildningsförvaltningen Grundskoleavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-12-02 Handläggare Ted Sandqvist Telefon: 08-508 33 903 Till Utbildningsnämnden 2014-12-18 Ansökan om medgivande att fullgöra

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-10-15. Ändrad deklarationstidpunkt för mervärdesskatt. Förslaget föranleder följande yttrande av Lagrådet:

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-10-15. Ändrad deklarationstidpunkt för mervärdesskatt. Förslaget föranleder följande yttrande av Lagrådet: 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-10-15 Närvarande: F.d. justitierådet Leif Thorsson samt justitieråden Gudmund Toijer och Olle Stenman. Ändrad deklarationstidpunkt för mervärdesskatt

Läs mer

ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER

ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER Fastighetsbeteckning Botkyrka Kornet 13 Projekt Asfaltering 2010 Datum 2009 11 02 ABT 06 Enkel INNEHÅLLSFÖRTECKNING AF ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER AFA ALLMÄN ORIENTERING AFB

Läs mer

Region Skåne Fråga om utformning av fördelningsnyckel i ramavtal för radiologiprodukter

Region Skåne Fråga om utformning av fördelningsnyckel i ramavtal för radiologiprodukter KKV1026, v1.4, 2013-01-18 BESLUT 2014-12-12 Dnr 99/2014 1 (6) Region Skåne JA Hedlunds väg 291 89 Kristianstad Region Skåne Fråga om utformning av fördelningsnyckel i ramavtal för radiologiprodukter Konkurrensverkets

Läs mer

Stockholms stads hedersbelöning Skrivelse av Leif Rönngren (s)

Stockholms stads hedersbelöning Skrivelse av Leif Rönngren (s) Utlåtande 2006:161 RV (Dnr 204-795/2004) Stockholms stads hedersbelöning Skrivelse av Leif Rönngren (s) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande Kommunstyrelsen ges i uppdrag att senast

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2011:1108) om vuxenutbildning; SFS 2016:458 Utkom från trycket den 31 maj 2016 utfärdad den 19 maj 2016. Regeringen föreskriver 1 i fråga

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-05-28. Preskription och information i försäkringssammanhang

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-05-28. Preskription och information i försäkringssammanhang 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-05-28 Närvarande: F.d. justitieråden Susanne Billum och Dag Victor samt justitierådet Annika Brickman. Preskription och information i försäkringssammanhang

Läs mer

VÄGLEDNING PRODUKTCERTIFIERING Ansökan enligt system 1b Version: 2014-09-09

VÄGLEDNING PRODUKTCERTIFIERING Ansökan enligt system 1b Version: 2014-09-09 VÄGLEDNING PRODUKTCERTIFIERING Ansökan enligt system 1b Version: Införda ändringar: Referens till ny certifieringsbestämmelse SS-EN ISO/IEC 17067:2013 samt mindre uppdateringar. Välkommen till SBSCs produktcertifiering

Läs mer

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Statsbidragsenheten 1 (5) Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Skolverket lämnar statsbidrag enligt förordning (2014:144) om statsbidrag för hjälp med läxor eller annat skolarbete utanför ordinarie

Läs mer

Samhällsbygnadskontoret 312 80 Laholm 0430-150 00

Samhällsbygnadskontoret 312 80 Laholm 0430-150 00 Samhällsbygnadskontoret 312 80 Laholm 0430-150 00 miljo.byggnadsnamnden@laholm.se www.laholm.se VAD ÄR EN DETALJPLAN? En detaljplan är ett juridiskt bindande dokument som reglerar vad såväl enskilda som

Läs mer

Information om nyheter inom Sevesolagstiftningen

Information om nyheter inom Sevesolagstiftningen 1(5) Miljöskyddsavdelningen Birgitta Alexandersson 010-224 46 86 Sevesoverksamheter i Västra Götalands län Information om nyheter inom Sevesolagstiftningen Den 1 juni 2015 trädde nya regler ikraft som

Läs mer

VY2016. Allmänna leveransbestämmelser för Värmebehandling av industriella verktyg och komponenter.

VY2016. Allmänna leveransbestämmelser för Värmebehandling av industriella verktyg och komponenter. VY2016 Allmänna leveransbestämmelser för Värmebehandling av industriella verktyg och komponenter. 1. Tillämplighet Dessa allmänna leveransbestämmelser skall tillämpas när parterna skriftligen eller på

Läs mer

Uttalande om tillämpning av Redovisningsrådets rekommendationer och uttalanden

Uttalande om tillämpning av Redovisningsrådets rekommendationer och uttalanden Uttalande om tillämpning av Redovisningsrådets rekommendationer och uttalanden Uppdaterat 2012-06-08 ALLMÄNT RÅD (BFNAR 2000:2) 1. Detta allmänna råd gäller för näringsdrivande, icke-noterade mindre och

Läs mer

Intyg om erfarenhet och lämplighet att undervisa som lärare i gymnasieskolan

Intyg om erfarenhet och lämplighet att undervisa som lärare i gymnasieskolan Intyg om erfarenhet och lämplighet att undervisa som lärare i gymnasieskolan Läs detta innan du fyller i intyget: Det här formuläret ska fyllas i av rektorn eller huvudmannen och bifogas till ansökan om

Läs mer

5. Motion om policy för besvarande av post yttrande Dnr 2015/465-109

5. Motion om policy för besvarande av post yttrande Dnr 2015/465-109 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 13 (42) 2016-03-21 Kf 5. Motion om policy för besvarande av post yttrande Dnr 2015/465-109 Mariann Gustafsson (V) har 19 oktober 2015 väckt en motion om policy för

Läs mer

Skolinspektionen Nyanlända 2016

Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen genomför en kvalitetsgranskning av samtliga skolhuvudmäns mottagande av nyanlända elever. Målet med granskningen är att identifiera vanligt förekommande

Läs mer

Taxa för utlämnande av allmänna handlingar. Antagen av Kommunfullmäktige 2014-03-26 61 1(6)

Taxa för utlämnande av allmänna handlingar. Antagen av Kommunfullmäktige 2014-03-26 61 1(6) Taxa för utlämnande av allmänna handlingar Antagen av Kommunfullmäktige 2014-03-26 61 1(6) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Allmänt om allmänna handlingar 3 Rätt att ta del av allmän handling på stället 3 Rätt att

Läs mer

Överenskommelse avseende uppföljningssystemet SUS

Överenskommelse avseende uppföljningssystemet SUS Överenskommelse avseende uppföljningssystemet SUS Denna överenskommelse om användandet av uppföljningssystemet SUS, nedan kallat SUS, gäller mellan Försäkringskassan 103 51 Stockholm Organisationsnummer:

Läs mer

Avgifter i skolan. Informationsblad

Avgifter i skolan. Informationsblad Informationsblad 1 (8) Avgifter i skolan Här kan du läsa om hur Skolinspektionen bedömer avgifter i skolan i samband med tillsynen. Informationsbladet redogör för Skolinspektionens praxis. Här kan du även

Läs mer

Ersättningsperiod vid anmälan om höjd inkomst och beslut om sjukpenninggrundande inkomst (SGI) för förfluten tid

Ersättningsperiod vid anmälan om höjd inkomst och beslut om sjukpenninggrundande inkomst (SGI) för förfluten tid Ersättningsperiod vid anmälan om höjd inkomst och beslut om sjukpenninggrundande inkomst (SGI) för förfluten tid Försäkringskassans ställningstagande 1. När en ersättningsperiod påbörjas En ersättningsperiod

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 9 juli 2009 B 4144-08 KLAGANDE ID Ombud och offentlig försvarare: Advokat PB MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN Grovt

Läs mer

Svar på skrivelse om upphandling av vuxenutbildning - komvux och sfi

Svar på skrivelse om upphandling av vuxenutbildning - komvux och sfi Arbetsmarknadsförvaltningen Vuxenutbildning Stockholm Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-06-02 Handläggare Elisabeth Ryde Telefon: 08-508 35 547 Till Arbetsmarknadsnämnden den 14 juni 2016 Ärende 12 Svar

Läs mer

Beslut om försäljningsförbud och betalningsskyldighet

Beslut om försäljningsförbud och betalningsskyldighet ~ ELSÄKERHETSVERKET BESLUT 1 (3) Martin Gustafsson Avdelningen för produkter 010-168 05 27 2015-06-01 Dnr 15EV267 Ballingslöv Aktiebolag 281 87 Ballingslöv Beslut om försäljningsförbud och betalningsskyldighet

Läs mer

ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR

ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR TILLSÄTTARE/LAGLEDARE OCH DOMARE Cleverservice ett smart sätt att hantera matcher, domartillsättningar, samt utbetalningar av arvoden 2015 ANVÄNDARHANDLEDNING - CLEVERSERVICE Cleverservice

Läs mer

Kommittédirektiv. En samordnad utveckling av validering. Dir. 2015:120. Beslut vid regeringssammanträde den 19 november 2015

Kommittédirektiv. En samordnad utveckling av validering. Dir. 2015:120. Beslut vid regeringssammanträde den 19 november 2015 Kommittédirektiv En samordnad utveckling av validering Dir. 2015:120 Beslut vid regeringssammanträde den 19 november 2015 Sammanfattning En kommitté i form av en nationell delegation ska följa, stödja

Läs mer

INSTRUKTION FÖR AB VOLVOS ( BOLAGET ) VALBEREDNING FASTSTÄLLD VID ÅRSSTÄMMA DEN 2 APRIL 2014

INSTRUKTION FÖR AB VOLVOS ( BOLAGET ) VALBEREDNING FASTSTÄLLD VID ÅRSSTÄMMA DEN 2 APRIL 2014 1 INSTRUKTION FÖR AB VOLVOS ( BOLAGET ) VALBEREDNING FASTSTÄLLD VID ÅRSSTÄMMA DEN 2 APRIL 2014 Enligt Svensk kod för bolagsstyrning ( Koden ) skall bolag som omfattas av Koden ha en valberedning som representerar

Läs mer

PM 080215 Avseende återkrav m m enligt lag om allmän försäkring

PM 080215 Avseende återkrav m m enligt lag om allmän försäkring PM 080215 Avseende återkrav m m enligt lag om allmän försäkring Återkrav Enligt 20 kap. 4 kan Försäkringskassan kräva åter ersättning som utgått. Det krävs antingen att den ersättningsberättigade har lämnat

Läs mer

Socialdepartementet Ränta och dröjsmålsränta vid återbetalning av sjukersättning enligt 37 kap. socialförsäkringsbalken

Socialdepartementet Ränta och dröjsmålsränta vid återbetalning av sjukersättning enligt 37 kap. socialförsäkringsbalken S2013/8194/SF Socialdepartementet Ränta och dröjsmålsränta vid återbetalning av sjukersättning enligt 37 kap. socialförsäkringsbalken 3 Förord Denna promemoria har utarbetats av en arbetsgrupp inom Socialdepartementet.

Läs mer

Med anledning av remissen får Byggherreforum framföra följande.

Med anledning av remissen får Byggherreforum framföra följande. 2006-01-10 Håkan Albrecht Byggherreforum Byggandets kontraktskommitté BKK Remissvar avseende förslag till Allmänna Bestämmelser för Totalentreprenader avseende byggnads-, anläggnings- och installationsarbeten

Läs mer

Avslutad: Drift av servrar som ingår i Bopats Marknadssystem och Marknadsanalyssystem.

Avslutad: Drift av servrar som ingår i Bopats Marknadssystem och Marknadsanalyssystem. Avslutad: Drift av servrar som ingår i Bopats Marknadssystem och Marknadsanalyssystem. Info Version 2 URL http://com.mercell.com/permalink/36938431.aspx Externt anbuds-id 399862-2012 Anbudstyp Tilldelning

Läs mer

Rådets direktiv 98/59/EG av den 20 juli 1998 om tillnärmning av medlemsstaternas lagstiftning om kollektiva uppsägningar

Rådets direktiv 98/59/EG av den 20 juli 1998 om tillnärmning av medlemsstaternas lagstiftning om kollektiva uppsägningar Rådets direktiv 98/59/EG av den 20 juli 1998 om tillnärmning av medlemsstaternas lagstiftning om kollektiva uppsägningar Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr L 225, 12/08/1998 s. 0016-0021 EUROPEISKA

Läs mer

ANMÄLAN om förvaltare enligt Föräldrabalken 11 kap 7

ANMÄLAN om förvaltare enligt Föräldrabalken 11 kap 7 ANMÄLAN om förvaltare enligt Föräldrabalken 11 kap 7 Skicka anmälan till adressen nedan från Socialtjänsten eller annan behörig anmälare 1. Person anmälan gäller (den enskilde) Personnummer Adress (folkbokföringsadress)

Läs mer

Anpassning av sjukpenninggrundande inkomst (SGI) efter löneutvecklingen inom yrkesområdet för arbetslösa

Anpassning av sjukpenninggrundande inkomst (SGI) efter löneutvecklingen inom yrkesområdet för arbetslösa Med anledning av socialförsäkringsbalkens införande den 1 januari 2011 har redaktionella ändringar i form av bl.a. nya laghänvisningar beslutats i detta rättsliga ställningstagande (dnr 034638-2010). Anpassning

Läs mer

DOM 2014-05-06 Meddelad i Stockholm

DOM 2014-05-06 Meddelad i Stockholm Enhet 14 SÖKANDE Foria AB, 556069-1684 Morabergsvägen 17 152 28 Södertälje MOTPART Tyresö kommun 135 81 Tyresö SAKEN Offentlig upphandling DOM 2014-05-06 Meddelad i Stockholm Mål nr 1782-14 1 FÖRVALTNINGSRÄTTENS

Läs mer

Arbetsmiljöplan Bilaga 1

Arbetsmiljöplan Bilaga 1 Arbetsmiljöplan Bilaga 1 Projektnamn Besöksadress till byggplatsen Byggherrens namn Revisionshistorik Version Datum Framtagen/kompletterad av Byggherregodkännande 1 Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING...2

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling. Ändring i föreskrifterna (SOSFS 2008:1) om användning av medicintekniska produkter i hälso- och sjukvården

Socialstyrelsens författningssamling. Ändring i föreskrifterna (SOSFS 2008:1) om användning av medicintekniska produkter i hälso- och sjukvården SOSFS 2013:6 (M) Föreskrifter Ändring i föreskrifterna (SOSFS 2008:1) om användning av medicintekniska produkter i hälso- och sjukvården Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling

Läs mer

Ansvarsförsäkring Beställare gällande entreprenad inkl. markarbete och miljöskada

Ansvarsförsäkring Beställare gällande entreprenad inkl. markarbete och miljöskada Ansvarsförsäkring Beställare gällande entreprenad inkl. markarbete och miljöskada GL 812:3 Dessa villkor ingår i en serie villkor för Företagsförsäkring. Villkoren gäller from 2015-01-01 Försäkrings AB

Läs mer

1. Angående motion om julgran

1. Angående motion om julgran Styrelsens kommentarer med anledning av skrivelse från Marianne Gylling, 38 B, avseende kritik mot vissa av styrelsens beslut (Marianne Gyllings skrivelse bifogas) Marianne Gylling har i sin skrivelse

Läs mer

När du som vårdpersonal vill ta del av information som finns hos en annan vårdgivare krävs det att:

När du som vårdpersonal vill ta del av information som finns hos en annan vårdgivare krävs det att: 1 (6) Sammanhållen journalföring information till dig som möter patienter Detta är ett kunskapsunderlag om sammanhållen journalföring för dig som arbetar i vården. Underlaget innehåller en kort beskrivning

Läs mer

DOM 2015-02-20 Meddelad i Stockholm

DOM 2015-02-20 Meddelad i Stockholm Enhet 15 DOM 2015-02-20 Meddelad i Stockholm Mål nr 1147-15 1 SÖKANDE Resurs för resor och turism i Norden AB, 556454-4210 Norrsunda Skoby 105 195 95 Rosersberg MOTPART Tillväxtverket Stockholmskontoret

Läs mer

BOSTADS- ANPASSNINGS- BIDRAG. Bild

BOSTADS- ANPASSNINGS- BIDRAG. Bild BOSTADS- ANPASSNINGS- BIDRAG Bild Vem gör vad? Du som ansöker om bostadsanpassningsbidrag ska välja entreprenör, skriva avtal med och betala entreprenören när arbetet är klart. Det är ingen skillnad jämfört

Läs mer

Bilaga 13. Verksamhetsskyddsavtal

Bilaga 13. Verksamhetsskyddsavtal Bilaga 13 Diarienr (åberopas vid korrespondens) Bilaga 13 Verksamhetsskyddsavtal INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 PARTER... 3 2 AVTALETS OMFATTNING... 3 3 SÄKERHETSORGANISATION... 3 4 AVTALSTID... 3 5 KOSTNADER...

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2009:10 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2007:5 av Håkan Jörnehed (v) om fler lönebidragsanställda i landstinget Föredragande landstingsråd: Maria Wallhager Ärendet Motionären

Läs mer

Upphandling av ramavtal för konsultuppdrag för konstbyggnadsteknik 2008-2010.

Upphandling av ramavtal för konsultuppdrag för konstbyggnadsteknik 2008-2010. Kontaktperson Michael Åhström Teknik-Trafiktjänst Telefon: 08-508 272 21 michael.ahstrom@tk.stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2007-11-20 Upphandling av ramavtal för konsultuppdrag för konstbyggnadsteknik

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Sverigedemokraternas medlemsregister

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Sverigedemokraternas medlemsregister Datum Diarienr 2014-03-31 1290-2013 Sverigedemokraterna Box 26 291 21 Kristianstad Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Sverigedemokraternas medlemsregister Datainspektionens

Läs mer

Förslag till beslut Landstingsstyrelsen föreslås besluta MISSIV 1(1) 2014-10-17 LJ2014/1368. Förvaltningsnamn Landstingsstyrelsen

Förslag till beslut Landstingsstyrelsen föreslås besluta MISSIV 1(1) 2014-10-17 LJ2014/1368. Förvaltningsnamn Landstingsstyrelsen MISSIV 1(1) 2014-10-17 LJ2014/1368 Förvaltningsnamn Landstingsstyrelsen Remissvar - Remisspromemoria om förslag till ändring i hälso- och sjukvårdslagen (1982:763) Landstinget i Jönköpings län har getts

Läs mer

Försäljningsförbud och betalningsskyldighet för verkets kostnader

Försäljningsförbud och betalningsskyldighet för verkets kostnader ~ ELSÄKERHETSVERKET BESLUT 1 (3) Martin Gustafsson Inspektör Avdelningen för produkter 010-168 05 27 2016-05-04 Dnr 15EV1242 Digital Multimedia Nordie AB Ekbacksv. 26 168 69 Bromma Försäljningsförbud och

Läs mer

Särskilt stöd i grundskolan

Särskilt stöd i grundskolan Enheten för utbildningsstatistik 15-1-8 1 (1) Särskilt stöd i grundskolan I den här promemorian beskrivs Skolverkets statistik om särskilt stöd i grundskolan läsåret 1/15. Sedan hösten 1 publicerar Skolverket

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Utkast till BESLUT AV BLANDADE EG EFTA-KOMMITTÉN FÖR GEMENSAM TRANSITERING

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Utkast till BESLUT AV BLANDADE EG EFTA-KOMMITTÉN FÖR GEMENSAM TRANSITERING EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 23.5.2005 SEK(2005) 657 slutlig Utkast till BESLUT AV BLANDADE EG EFTA-KOMMITTÉN FÖR GEMENSAM TRANSITERING om ändring av konventionen av den 20 maj 1987

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 21 oktober 2014 Ö 5774-13 KLAGANDE TO Rättegångsbiträde enligt föräldrabalken: Advokat JS MOTPART Göteborgs Överförmyndarförvaltning

Läs mer

NYHETER ISO 14001:2015

NYHETER ISO 14001:2015 NYHETER ISO 14001:2015 Mattias Holmström Trivector LogiQ 10 mars 2016 OM TRIVECTOR 3 bolag LogiQ, Traffic & System 3 städer Lund*, Göteborg & Stockholm Drygt 90 anställda Rädda världen och göra bra affärer.

Läs mer

Avslutad: Tält i samband med evenemangsavdelningens projekt.

Avslutad: Tält i samband med evenemangsavdelningens projekt. Avslutad: Tält i samband med evenemangsavdelningens projekt. Info Version 2 URL http://com.mercell.com/permalink/42252028.aspx Externt anbuds-id 410367-2013 Anbudstyp Tilldelning Dokument typ Meddelande

Läs mer

Föreskrift om insiderregister

Föreskrift om insiderregister Ändringarna är understrukna 1 (5) Till fondbolagen Föreskrift om insiderregister Med stöd av 101 1 mom. lagen om placeringsfonder meddelar Finansinspektionen följande föreskrift om register över ägande

Läs mer

T1 Administrativa föreskrifter. Grundläggande psykoterapiutbildning inriktning KBT. Ansvarig upphandlare: Erik Björklund

T1 Administrativa föreskrifter. Grundläggande psykoterapiutbildning inriktning KBT. Ansvarig upphandlare: Erik Björklund T1 Administrativa föreskrifter Grundläggande psykoterapiutbildning inriktning KBT Ansvarig upphandlare: Erik Björklund INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 ALLMÄN ORIENTERING 3 1.1 ALLMÄN INFORMATION 3 1.2 FÖRUTSÄTTNINGAR

Läs mer

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet.

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet. Guide till arbetsblad för utvecklingsarbete Arbetsbladet är ett verktyg för dig och dina medarbetare/kollegor när ni analyserar resultatet från medarbetarundersökningen. Längst bak finns en bilaga med

Läs mer

Repetitivt arbete ska minska

Repetitivt arbete ska minska Repetitivt arbete ska minska Ett repetitivt arbete innebär att man upprepar en eller några få arbetsuppgifter med liknande arbetsrörelser om och om igen. Ofta med ett högt arbetstempo. Ett repetitivt arbete

Läs mer

Inhämta samtycke enligt LEK

Inhämta samtycke enligt LEK Rapportnummer PTS-ER-2015:27 Datum 2015-10-15 Inhämta samtycke enligt LEK En vägledning En vägledning Rapportnummer PTS-ER-2015:27 Diarienummer 15-10069 ISSN 1650-9862 Författare Karin Lodin och Staffan

Läs mer

Sanktioner 2010. Uppföljning av restauranger som fått beslut om föreläggande/förbud år 2010

Sanktioner 2010. Uppföljning av restauranger som fått beslut om föreläggande/förbud år 2010 MILJÖFÖRVALTNINGEN Sanktioner 2010 Uppföljning av restauranger som fått beslut om föreläggande/förbud år 2010 En rapport från Miljöförvaltningen Christin Furuhagen & Linda Karlsson Augusti 2011 www.stockholm.se/miljoforvaltningen

Läs mer

Rutin överklagan av beslut

Rutin överklagan av beslut Ansvarig för rutin: Avdelningschef Individ- och familj Upprättad (av vem och datum) Helena Broberg, enhetschef, 2013-10-30 Beslutad (datum och av vem): Socialförvaltningens ledningsgrupp, 2013-12-16 Reviderad

Läs mer